Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Cathfaern

    nagyúr

    válasz pető bá' #116699 üzenetére

    "Viszont a betanulós filterhez lehet hogy valami olcsóbbal kísérleteznék - se a készítéssel, se az ízvilággal nincs tapasztalatom (sem a GC-n, sem french press-el), sajnálnám a Roastopus-t, CM-et, főleg akkor ha amúgy nem is lesz az én ízvilágom :)"
    Kezdő filterhez pedig pont minél jobb minőségű kávét javasolnék. Igazából filtert nem lehet elrontani abban az értelemben, mint az espressot. Szóval annak az esélye, hogy ki kell önteni nagyon alacsony.
    Viszont egy picit sötétebbre pörkölt vagy más miatt kevésbé eltalált kávéból sokkal könnyebb rossz ízeket kihozni. Szóval ott számít milyen hőmérséklet, milyen őrlemény méret*, hogy öntöd, milyen recept, hány öntés, stb., és lehet kell 3-4 próba mire kiszeded belőle a kellemetlen részeket. Ellenben a jó minőségű filtert meg kb. nyakon öntöd forró vízzel és jó lesz. Nyilván akkor még nem hoztál ki minden a babból, de akkor is finom lesz a végeredmény :)

    *őrlő beállítás eltalálásától se kell tartani filternél, drasztikusan kevesebbet számít, mint espressonál, az öntés és/vagy recept többet befolyásol. Szoktam kísérletezgetni egymás mellett különböző receptekkel, ugyanazon kávé, vízhőmérséklet, őrlemény méret és brewer esetén is össze lehet hozni majdnem 2x-es időt, bloombeli különbségeket leszámítva is (pl. April recept vs. Hoffmann).

Új hozzászólás Aktív témák