- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Vezetékes FEJhallgatók
- DUNE médialejátszók topicja
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED TV topic
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
sz.balazs.95
veterán
válasz
MacCaine #7387 üzenetére
De az én notebookom bőven nem számít újabbnak, és nincs külön kijelölt görgető sáv, csak egy egyszerű, egy ujjas tp.
Gondolom ez akkor valami software-es extra.
A windows amúgy nekem sem tudott ilyet...Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
scream
veterán
Sziasztok!
Egy olyan problémám adódott, hogy egy már készen felinstallált Win8 mellé/alá felraktam (pendriveról) egy Ubuntu 12.10-et, olyan opcióval,hogy Win7 mellé, majd fel is települt szépen, megy is az Ubuntu csak éppen a Win8 nem megy,mert amikor GRUB-ban kiválasztom a Win7 opciót (mert csak az van) akkor azt írja, hogy : " Invalid EFI file path "
Ilyenkor mit kell csinálni, hogy megint legalább elinduljón a Win ? Ha az ubuntu kárbavész az nem nagy baj, de a Windowst megkéne menteni valahogyan.
BIOS-ban kikapcsoltam minden ilyesmit, hogy SecureBoot, meg FastBoot, de így sem indul.
Boot-repair sem oldotta meg a dolgot.
-
-
válasz
MacCaine #7387 üzenetére
Hardver és driver függő:
Nekem az otthoni Fujitsu laptopom Windowst futtatva nem tudta. Ubuntut futtatva vettem észre.
Húgom Acer netbookja Windowson többet tudott (zoom, folytonos görgetés spirál esetén), de ubuntu alatt csak az oldalt húzás megy."What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
sz.balazs.95
veterán
válasz
stopperos #7381 üzenetére
beepitett.
Amugy eszrevettem, hogy a touchpad erintos feluletenek a jobb szelet egy savban lehet hasznalni gorgetonek!
Ez linuxos feature, vagy hardveres?Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
-
HuMarc
veterán
Létezik keylogger Linuxra?
-
-
válasz
sz.balazs.95 #7378 üzenetére
Innen nézve az egeret felismerte és mennie kellene neki. Nem tudom, hogy mi lehet a baj.
Teszt fióknál szerintem nem működik a kamera.
Az intel kártyáknak általában jó a támogatottsága linuxon, nem kellene driverrel szórakozni. A kernelben benne van minden.
A wlan pedig usb vagy beépített?[ Szerkesztve ]
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
Syl
nagyúr
válasz
sz.balazs.95 #7374 üzenetére
Még ha ugyanaz lenne a hardver (a nexus négymagos tegra3 processzora reggelire megeszi a kindle fire-t), akkor is a nexus a nyerő, pusztán azért mert nexus. Android frissítés azonnal, ahogy a google kiadja az új verziót. A héten jött rá a 4.2.2
Hol is van ehhez képest a kindle? Oh, wait. Xda-n kell hozzá főzött rom-ot keresni, mert gyárilag valami herélt vacak van rajtaNever let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
sz.balazs.95
veterán
azt amugy honnan tudom megallapitani, hogy a wlan kartyamhoz milyen driver kell?
Csak mert most az ubi sewmmilyen nem ajanl fel telepitesre.
Illetve Intel mobile 915GM-hez honnan lehet drivert leszedni?Ehhez a laptophoz amugy lehet venni magyar billentyuzetet?
(marmint nem olyat, amit USB-n lehet rakotni, hanem ami az eredetit csereli.)Mar megvan: [link]
Mar csak az a kerdes, hogy melyik jo nekem...[ Szerkesztve ]
Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
sz.balazs.95
veterán
válasz
stopperos #7377 üzenetére
Az elonezeti kepe megjelenik a kameranak rendesen.
Viszont ha a teszt fiokot felhivom, ott nem tudom bekapcsolni alul a kamerat...[ Szerkesztve ]
Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
válasz
sz.balazs.95 #7367 üzenetére
Skype-on belül át kell állítani a beállításoknál a video forrását. Pl az otthoni gépen (Ubuntu 10.04.4) nem akar menni rendszer szinten, de a skype alatt megy. Az direkt kezelheti a kamerákat.
Tehát mégegyszer, húzd ki az egeret, majd dugd vissza. Akkor küld el a parancsnak a kimenetét.
[ Szerkesztve ]
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
BigManus
addikt
Sziasztok!
Van nálam egy Acer laptop.
Ubuntu 12.04 LTS 32 bit van telepítve.
A probléma, hogy nem megy a tapipad. Alapon SuSE-s vagyok, Ubuntut nemigen használok. Tudna valaki segíteni, merre induljak el?Előre is köszi!
Nem a győzelem a részvétel hanem a fontos...
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
sz.balazs.95 #7374 üzenetére
Egyértelműen jobb az N7.
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
sz.balazs.95
veterán
-
Syl
nagyúr
válasz
sz.balazs.95 #7370 üzenetére
68 900 pénz?
Az mocskosul sok érte!
Akkor már 100x inkább a Nexus 75-ért.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
fradi81
veterán
-
sz.balazs.95
veterán
Azt tudtatok, hogy Kindle Fire HD-t lehet rendelni a Skype honlapjarol?
Raadasul egesz jo aron!
[link][ Szerkesztve ]
-
sz.balazs.95
veterán
válasz
sz.balazs.95 #7367 üzenetére
Ez erdekes...
Maga a webkamera mukodik rendesen......de Skype-pal sehogy se megy...
-
Eastman
addikt
Sziasztok!
Ubuntu 12.04 alatt Gimp-ben szerkesztettem egy képet felirattal, de az ott kiválasztott Century Schoolbook L Medium betűtípust nem találom a .ttf fájlok között. Mailben csatolni szeretném a grafika mellé, hogy tuti legyen.
A megjelenés testreszabásánál választható.
Honnan lehetne elővarázsolni? Melyik mappában van?
/usr/share/fonts -ban nincs.
https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...
-
válasz
sz.balazs.95 #7365 üzenetére
Elvileg mennie kellene, mert szinte minden benne van a kernelben. ha bedugod, akkor a dmesg | tail perancsra mit ad ki?
Szerk: Abból látjuk, hogy miként ismeri fel.
[ Szerkesztve ]
-
sz.balazs.95
veterán
Azt nem tudja valaki hogy az ilyen tipusu egeret hogy lehet mukodesre birni ubuntu alatt?
-
törölt tag
válasz
#40553216 #7362 üzenetére
Merthogy lpadmin csoportban természetesen benne vagyok, és természetesen ez a csoport adminisztrálhat.
De ezt írja:
Unauthorized
Enter your username and password or the root username and password to access this page. If you are using Kerberos authentication, make sure you have a valid Kerberos ticket.
-
törölt tag
Üdv!
12.10 Firefoxban a jegymesterről akartam volna jegyeket nyomtatni. Hogy a p*csába lehet a nyomtatási sorokat törölni? localhost:631 jelszót kér. Milyet és miért??? -
sz.balazs.95
veterán
válasz
sz.balazs.95 #7360 üzenetére
Medoldodott!
Eger hang ok.
eees...Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
sz.balazs.95
veterán
-
válasz
sz.balazs.95 #7357 üzenetére
sudo apt-get install -f
-
sz.balazs.95
veterán
Jo, de ketlem, hogy ez a gep tudna pendriverol bootolni.
* * *
Amugy ujabb hibak jelentkeztek:
- a laptop touchpadja ugy ahogy van nem mukodik.
- Az ubuntu szerint nem erhetok el halozati eszkozok. (ennek ellenere vigan netezek)
- Le van nemitva, es feljebb tekerni sem tudom a hangerot.Korabban mar hasznaltam ezen a gepen ubuntut, de akkor minden siman ment...
-
Thusor
őstag
Milyen programmal lehetne olyan szolgáltatást elérni mint a dropbox ubuntu alatt, mert van nekem egy Hp microserverem?
AOC Q3277PQU monitor / HP Workstation z600 / Synology DS1618+ / Synology DS218+ / DELL PowerEdge T20 / Xbox Series X / Apple MacBook Air (M1)
-
PuMbA
titán
válasz
sz.balazs.95 #7342 üzenetére
11.10-nek 2 hónap múlva lejár a támogatása
Pendrive-ra is ki tudsz tenni egy Linuxot Unetbootin-nal és akkor nem kell kiírogatni... 12.10-ben több a bug, mint a 12.04-ben, de mivel a géped régi, ezért érdemes a Unity felületet hanyagolni. Ezért linkeltem a Linux Minteket, amik tulajdonképpen Ubuntuk kis variációval és más felülettel.
[ Szerkesztve ]
-
RBJ
addikt
http://appnr.com/
hátha nem ismerik páran. Egy kattintásos telepítés Ubuntura
Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
chab7
addikt
válasz
sz.balazs.95 #7349 üzenetére
Mivel az opera nincs egyik tárolóban sem így a letöltött deb fájlt kell telepíteni. Parancssorból:
sudo dpkg -i /fájl/helye/opera....deb
[ Szerkesztve ]
Lenovo ThinkPad T500 (Win10) | Huawei Mate 9 (8.0)
-
Mtbsrác
senior tag
Hogy lehet a belépési jelszavat megváltoztatni, de úgy hogy továbbra is KÉT betü maradjon a jelszavam csak más karakter természetesen. Pl teszem azt két aa a jelszavam(ugye ezzel engedélyezek mindent), de én bb-re akarom megváltoztatni azt már nemengedi a rendszer, csak minimum 5 v. 8 karakterre de abba legyen bötü meg szám is. Ezt nemlehet valahogy megkerülni? Szájbarágósan thx
.
-
sz.balazs.95
veterán
-
válasz
sz.balazs.95 #7347 üzenetére
ÁÁÁÁ, este van
sudo apt-get update
Mutogatni való hater díszpinty
-
válasz
sz.balazs.95 #7345 üzenetére
sudo apt-get install update ? Ésutána kiadni egy telepítést?
Mutogatni való hater díszpinty
-
fradi81
veterán
válasz
sz.balazs.95 #7343 üzenetére
terminálba: sudo apt-get install opera
hibaüzenet?moto g72, Ninebot d28e
-
sz.balazs.95
veterán
válasz
sz.balazs.95 #7342 üzenetére
Ez fura...
Nem birom telepiteni az Operat!
Eddig sose volt ilyen problemam...Tovabba az is erdekes, hogy most nem ajanlja fel a wlan driveret...
[ Szerkesztve ]
-
sz.balazs.95
veterán
Na, meg is van.
Ujbol 11.10 van fent.Vajon ha frissitek 12.10-re, ott is jelentkezni fog a hiba?
Mostmar nem merek semmit csak ugy telepiteni...[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
sz.balazs.95 #7339 üzenetére
Az van meg amelyiket akarod, mert ingyenesen letölthető mindegyik
Közben megnéztem a laptopod és igen régi masina. Szerintem ezek közül érdemes valamelyiket telepítened, csak nézz utána, hogy melyik kezelőfelület tetszik neked.
-
PuMbA
titán
válasz
sz.balazs.95 #7337 üzenetére
Kernel hiba. Tedd fel a 12.04.1-et és azt frissítsd, 12.04.2-ben lévő kernel nem valami ultrastabil kiadás.
[ Szerkesztve ]
-
sz.balazs.95
veterán
SÜRGŐS!!!
Nagyjából azóta (bár nem tudom, hogy emiatt-e) amióta megpróbáltam telepíteni a wlan kártyám driverét a további illesztőprogramokban, egy pár perc használat után (onnantól számolva, hogy bekapcsolom a gépet) megjelenik fekete háttérrel egy csomó szöveg, és az egyetlen, amit tudok csinálni, hogy kikapcsolom a gépet!
Ubuntu 12.04.2 (32bit)
Valamilyen Broadcom kártya
DELL inspiron b130
http://1.bp.blogspot.com/-p_VffbDJvgg/TcILfaarJqI/AAAAAAAAADE/t9CV0dAX-tc/s1600/kernel_panic.pngValami ilyesmi a hiba (bár ez csak egy része a hibaüzenetnek) és nekem nem jelenik meg a kernel panic szöveg sehol.
-
Mtbsrác
senior tag
-
Mtbsrác
senior tag
Melyik mappában is tarolja az ubi a softcenterből lehuzott dolgokat?
Kikéne pucolnom mert a remove autoclean parancs nemtörölte ki sajnos és ugyanúgy
a rossz progit pakolja fel. -
-
válasz
stopperos #7331 üzenetére
Pedig a betáp nélkülin inkább olyasmit érdemes, aminek van saját áramforrása (nyomi).
Az USB port lead 5V, 500mA -t. A HUB is fogyaszt, így a HUB 4 portjára már csak 450mA jut esetleg (és az oszlik négyfelé), és az egyik legtöbbet meg pont az egér eszi...Mutogatni való hater díszpinty
-
válasz
szoke12 #7329 üzenetére
Nekem betáp nélküli hubbal voltak gondjaim, végül csak egeret és billentyűzetet osztottam meg. Se pendrive se nyomtató, inkább kihúzgattam őket. Furán viselkedtek néha.
-
-
szoke12
őstag
válasz
MacCaine #7326 üzenetére
Kingston G100 8GB volt mind kettő az egyik 3 éves, a másik 3 hónapos (!)
Napi szinten használtam, volt hogy gigás állományokat pakoltam át egyszerre velük.
Mivel az első bevált, azért vettem még egyet belőle, de az hamarabb elhalálozott. Utána rá egy hónapra halt meg a másik.
Ettől az égő lámpától félek kicsit. Miért nem alszik ki?
Na mindegy, csak a felső panelon levő "Meghajtócsatoló"-nál van ez.
De kezdek a laptopom USB portjára gyanakodni, ami ráadásul egy hub-bal van 4 fele osztva. (külső betápja nincs)Szerk: Gyors bemértem, 4,6 V-ot ad le a HUB áganként. Ez elég?
[ Szerkesztve ]
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
chab7
addikt
válasz
kiskaktusz #7320 üzenetére
Én ugyanezt szoktam csak a panel ikonján kattintva menüből kilépéssel. DE ha véletlenül futva hagyom és úgy állítom le a gépet és indítom máshol újra akkor sem szokott ez a hiba megjelenni. De tény hogy rendesen kilépve pedig abszolut nem kell hiba legyen - ahogy már neked sincs
(#7327) hcl: Nálam is használatban van a legelső 64 megabájtos pendrive is
Köszöni szépen jól van, jelenleg egy set-top-box csatornaképeit (piconjait - és többezres nagyságrendben) tárolja.
Lenovo ThinkPad T500 (Win10) | Huawei Mate 9 (8.0)
-
-
szoke12
őstag
válasz
MacCaine #7319 üzenetére
Pont azért kérdem, mert mióta linuxot használok, azóta ezzel csatolgatok le, és már 2 (azaz kettő) (8 GB-os pendriveom halt meg. emellett a telóm memkariját is úgy kellett DiskDigger-el visszaállítanom, mert eltűnt róla minden.
Kezdek aggódni...[ Szerkesztve ]
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
karamblo
tag
válasz
God Vazzeg #7321 üzenetére
Kösz! Sikerült.
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
kiskaktusz #7320 üzenetére
Igazán nincs mit.
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
karamblo
tag
Ezt írja ki
: Sikertelen letöltés: http://ppa.launchpad.net/nemh/systemback/ubuntu/dists/wheezy/main/source/Sources 404 Not Found
W: Sikertelen letöltés: http://ppa.launchpad.net/nemh/systemback/ubuntu/dists/wheezy/main/binary-i386/Packages 404 Not Found
E: Néhány indexfájlt nem sikerült letölteni. Figyelmen kívül lettek hagyva, vagy régebbiek lettek felhasználva.
karamblo@debian:~$ -
szoke12
őstag
válasz
MacCaine #7311 üzenetére
Nem alszik ki.
Gnome2 fel ső panelre tehető "Meghajtócsatoló"-t használom. És ott csak kiadás van. És annál szépen lecsatol, de a lámpa égve marad. Még egy óra múlva is. Míg a biztonságos eltávolíásnál azonnal elalszik.
Mindegyik Ubi rendszeremen, minden pendrive-ommal ezt csinálja."Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
szoke12
őstag
Mi a különbség a pendrive "kiadása" és a "Meghajtó biztonságos eltávolítása" közt?
A közelmúltban 2db 8 GB-os Kingston pendrive-om veszett oda. (egyik csak 3 hónapos volt)
Amikor a kiadásra nyomok, akkor égve marad(t) a lámpája."Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
válasz
karamblo #7305 üzenetére
Ha PPA-ból szeretnéd - ami ugye ajánlott a frissítések miatt -, akkor csak annyi a teendő, hogy megkeresed azt az Ubuntu kiadást, amihez készült csomagok kompatibilisek a használt Debian kiadással. Csak annyi a lényeg, hogy telepítéskor ne panaszkodjon törött csomagokra.
-
-
-
karamblo
tag
Sziasztok...Szeretném telepíteni a Systembacket , de nem jön össze.. Debian Wheezy-t használok.Régebben sikerült, de most egy másik gépre kellene.A legujabb repóból nem megy fel, egy régebbi deb-csomag kellett anno,, de nem tudom, melyik.Azért ide írok, és nem a Debian-topicba, mert itt gyorsabban kapok választ. Legalábbis remélem.:-:
-
Mtbsrác
senior tag
Na memo csere megvolt mostmár egyedül eltudom indítani a Lubuntu 10.04-et.
Eddig mást nemsikerült elindítanom, viszont ez még nemismeri a tplink w422-es wifi sticket.
IBM R31 laptopról van szó. Vki írta hogy az ACPI-t bizergáljam. Hát nemlehet mert a biosába nincs is benne. -
szoke12
őstag
Offolok egy kicsit, ha nem baj, mert házit kell csinálnom, és segítség kéne!
Olyan dolgok kellenek, melyek fejlesztésében Linus Torvalds részt vett, vagy maga fejlesztette.
Eddig nem sokat találtam. Ugye linux kernel, Wine, ... de többet nem tudok!
Segítsetek légyszi!
Előre is köszönöm!"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Súlyos hibát javít az iOS 18.3.1
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Ukrajnai háború
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Linux kezdőknek
- Mikrotik routerek
- Commodore 64
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest