- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OLED TV topic
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Gaming notebook topik
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Hobby elektronika
- Egy év iteráció: Zenbook Duo 2025 notebook
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Syl
nagyúr
Nyilván az a legjobb ha a gépben van elegendő RAM és SSD is.
Én csak arra akartam rávilágítani, hogy mindenki fél a hibernálás okozta cellaelhasználódástól, holott van sokkal-sokkal nagyobb fogyasztó is. A vindóz pl. a regisztrációs-adatbázist folyamatosan nyitva tartja, írja-olvassa. Amíg a hibernálás egy adott cellát egyszer ír felül, addig a regedit egy nap több tucatszor, akár százszor is képes megváltoztatni benne az adatot.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
De nem feltétlenül a hibernálásról van csak szó, ha valóban kell használni a SWAP-ot, akkor nem SSD-t érdemes venni, hanem plusz memóriamodult. Mert ha van 384-512 MB RAM a gépedben, akkor nem biztos, hogy SSD vétellel kellene kezdeni, bár tény, hogy egyébként az is sokat számít ha tempóról van szó.
-
Kérdés, hogy mi történik a féléletidőn túl.
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
-
Syl
nagyúr
tény, hogy véges az írhatóságuk a memóriacelláknak
Tény. De ha naponta egyszer lehibernálom a(z irodai) gépet (a 16 giga ram mellé van 12 gigás hiberfil fájl), akkor az naponta ráír kb 2 gigát, a memóriafoglaltságtól függően. És nem vési fel újra mind a 12 gigát, csak azokat a szektorokat/cellákat, amik változtak.
Ha történetesen sikerülne is kiiktatni az ssd wear leveling funkcióját, akkor az egyébként 3K-s SSD (3000-szer újraírható cella) lazán kibírna több mint tíz évet.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
-
A tömörített adat kevesebb helyet fogyaszt, mint a tömörítetlen, viszont swapolni amúgy is csak inaktív adatokat lehet, tehát oda helyezni végeredménybe kevesebb memória használtságot jelent, mint tömörítetlenül tárolni.
Természetesen, növekedett CPU terhelés mellett.[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
-
Nem is arról van szó, hogy akkor hirtelen tönkremennek, de tény, hogy véges az írhatóságuk a memóriacelláknak. Legalábbis a jelenlegi technológiánál ez van, és az idő előrehaladtával csak rosszabbodik a helyzet. Ebből a szempontból a modernebb technika csak hátrány.
Egyébként én is elhasználgattam a SWAP fájlt egy darabig SSD-n, aztán áttértem inkább a zram-ra. Így ha kell, akkor tömöríti RAM-ba az adatot, de egyébként meg nem is nagyon nyúlt hozzá a rendszer, csak memóriatúlcsordulásnál (de akkor meg úgyis mindegy). -
-
-
Syl
nagyúr
Két évig használtam a melós gépemben egy Kingston SSD-t (64 gigás), Win7-tel, mindennapos hibernálással, komoly swap terheléssel (photoshop, indesign 4 giga memória mellett). A mostani munkagépemben Samsung SSD-van, és igaz nincs beállítva swap (16 giga mem), de a hibernálás azon is mindennapi.
Otthon ubuntun (szintén samsung ssd), bár van swap partíció, nem használja a rendszer. A hibernálással nem vesződtem - napközben sleep, éjszakára shutdown.
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
-
-
Syl
nagyúr
Gyerekek. Az egész partícióelhelyezési problémára van egy egyszerű megoldás: SSD
-
válasz
MacCaine #6580 üzenetére
Okés, de amúgy ha SWAP-olni kell, akkor nem nyugalmi állapotban van a lemez, mert ugye a RAM-ba is a merevlemezről érkezik az adat. SWAP-olásnál szenved a vinyó, az író/olvasó fej ide-oda mozog. Legfeljebb az adat kiolvasásánál van már jobb helyzet, meg intenzív memóriatúlcsordulásnál (csak akkor meg lefagy a gép). Ezért célszerűbb külön háttértárolóra rakni a SWAP partícióját (csak kérdés, hogy mihez képest).
[ Szerkesztve ]
-
MacCaine
őstag
válasz
lionhearted #6581 üzenetére
A "megrendelő" majd eldönti.
-
válasz
MacCaine #6580 üzenetére
Hasznos infó. De ezért is írtam, hogy attól függ mire kell a swap.
Ha hibernáláshoz, akkor az elérési idő lényegtelen, gyors írás/olvasás sebesség kell.
Ha valóban virtuális memóriához kell a swap, akkor igazából nem feltétlen egymás mellett lévő adatok kellenek amúgy sem, és azoksem hatalmasak, általában, így az elérési idő fontosabb lehet, mint mondjuk +15MB/s. Így a közepe valóban előnyösebb lehet. De akkor még midig ott tartunk, hogy egy sima 500GB-s winyó (legyünk pazarlók) első 40GBtja a rendszer, utána a maradék hely adat és swap. Csak nem fogod az adat (pl /home) partíciót 2 része szakítani, hogy a swapot közé tedd.[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
MacCaine
őstag
A cégnél egy AIX expert kolléga elég sokat foglalkozott ezzel, az ő tapasztalatait írtam le. Elvileg a lemez közepe felett van a fej idle állapotban, tehát ha írni / olvasni kell valamit, akkor a lemez közepén lévő adathoz fér hozzá a leggyorsabban.
(De egyébként én is úgy tudtam, hogy az elejére kell rakni a swapot, mert ott a leggyorsabb a lemez.)
-
-
De az a kép nem arról szól, hanem arról, hogy tök különböző helyre történő címzéseket állít sorba úgy, hogy fizikailag sorrendben haladjon el felettük a fej. Szóval a képen négy különböző I/O műveletet látok, így nem is lehet összefüggő az eredmény. Mert még egyszer mondom, az NCQ-nak nem az egyszálú folyamatos írásnál van szerepe, hanem akkor, ha egyszerre több, különböző címekre mutató parancsokat kap a vezérlő, akkor tesz rendet. Mert alapból a vezérlő a beérkező parancsokat tökre beérkezési sorrendben kezeli, legyen az akármennyire is nem hatékony, ahogy a képen látszik.
-
válasz
lionhearted #6576 üzenetére
Na! Igen, ez nem jutott eszembe
Régen volt már ez, sok-sok éve nem kell igazán foglalkozni vele.
Mutogatni való hater díszpinty
-
Valószínűleg az interleaving jelenségről beszélsz, ami csak azt mondja, hogy egy adott tracken (sávon), az "összefüggő" szektorok között hány másik szektor helyezkedik el. Így pl egy 10 szektoros sáv a következő képpen nézhet ki: 1 6 2 7 3 8 4 9 10 5. Ez semmiben sem változtat azon, hogy a tányér kerületi sebessége, és így az olvasási sebessége a tányér "elején" gyorsabb.
A "közepe" gondolat onnan számrazik, hogy a fej a közepére "érhet" oda gyorsabban, és ebből némi elérési idő sebesség növekedés érhető el. Természetesen ekkor a kiindulás nem az idle helyzet, hanem pl a rendszer adat vagy a felhasználói adatok közti "ugrálás".
Ha igazából csak hibernálás miatt van swap, akkor az eleje fele (mi az, hogy eleje, egy 0,5-2TB winyós korszakban, mikor a rendszerpartíció sincs 50gb(<10%) ? ) érdemes, hiszen ide gyorsabban kiírja a ramot, és induláskor innen gyorsabban is beolvassa.Az NCQnak pedig ehhez nincs köze, nem a tárolón összefüggő szektorokat olvasott a képen, hanem vagy különböző fájlok vagy töredezett fájlról lehet szó. Látható, hogy más sávon is vannak. Az NCQ lényege a jobb fejpozícionálás, azaz rövidebb utakat tegyen meg a fej a kívánt tartalmak elérésére.
[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
-
Formázásnál nincs is nagyon adatírás, csak logikailag vannak kiosztva a fizikai címek. Vagy van adatírás, de az teljesen folyamatos, ha meg is szakítják, attól még a címzés marad. Az NCQ lényege éppen az, hogy sorba rendezi az utasításokat úgy, hogy a leghatékonyabban legyen kihasználva a merevlemez. Szóval ahogy a kép is mutatja, úgy rendezi a parancssorrendet, hogy fizikailag egymás után következő helyeket érintsen az író/olvas fej, és ne ide-oda keljen neki mozognia, miközben sok felesleges forgási ciklus is lemegy. Mondjuk ennek a technikának a hatékonysága eléggé megkérdőjelezhető, de azért valamit csak ér.
-
Na ezt viszont nem tudom biztosan, hogy így van-e. Elvileg arról van szó, hogy a forgó tányéron, lezajlik egy olvasás/írás, és mire a következő történhetne, egy csomót fordult a tányér, így a következő szektorba már nem mehet az adat, szóval a "folytonos" adat darabjai fizikailag tök máshova kerülnek (mert lehetne várni még egy körülfordulást, de az sokáig tart). És ezt a dive hardvere kezeli, még csak nem is oprendszer szinten. (Régebben nem véletlenül volt wpcomp a BIOS-ban...)
Szóval hogy a partíció fizikailag összefüggő-e (konkrétan a lemezfelületen), azt nem tudom... De ha folytonos, akkor sry![ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
-
válasz
MacCaine #6568 üzenetére
Arany középút? A lemez elején (a tányérok külső peremén) akár kétszer olyan gyors adatátvitel lehetséges, mint a végén (a tányérok belső felületén). Egyszerű fizikai jelenségről van szó, de semmiképpen sem középen a leggyorsabbak a merevlemezek, szóval ez a kell, elég gyanús kijelentés.
-
róland
veterán
válasz
MacCaine #6565 üzenetére
Köszönöm!
Most egy 80 GB-os HDD-m van, amit "feláldozhatok" erre a célra. Ezt kellene jól particionálnom. Az igazi kérdés, hogy a swap-nek mennyire lényeges a lemez elején lennie?
http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!
-
Hogyan lehet megoldani Ubuntu 12.04-ben azt, hogy confidential printer használatakor be tudjam állítani a PIN-kódot? Látom a confidential printert a rendszerben, sőt, ki is küldi a nyomtatóra a Held jobs-ba, de kéri a PIN-t, amit viszont nem tudok beállítani. Van vkinek ötlete, tapasztalata?
https://www.coreinfinity.tech
-
MacCaine
őstag
Ha nem használsz virtuális gépe(ke)t vagy hibernálást, vagy memóriazabáló programokat, akkor semennyi. Elég szépen elvan 4GB-on.
1: elsődleges, windows, mondjuk 30GB (telepített programoktól függően akár 50-60GB)
2: elsődleges, / 20GB
3: elsődleges, swap, 4GB, ha nem állítasz be, akkor /home, amennyit gondolsz (mondjuk 50GB)
4: logikai, maradék 100-200-500GB, windows data (D:\), a linuxon bemountolhatod mondjuk a /mnt/data aláPersze ez csak javaslat, el lehet tőle térni az igényeidnek megfelelően.
(#6564) karamblo: Nem igazán értem, mire gondolsz, talán "Always on top"?
[ Szerkesztve ]
-
karamblo
tag
Hogy lehet beállítani egy terminálablakot, hogy állandóan nyitva tartva láthassam rajta a futó folyamatokat? Pár éve KDE-t használtam, azon valahogyan ment ez a dolog, de már elfelejtettem, mi volt beállítva, vagy alapból rajta volt?
-
róland
veterán
Gyors kérdések:
4 GB RAM-hoz mennyi swap kell Ubuntunál amd64 verzióhoz?
S hogy érdemes particionálni a merevlemezt Ubuntu 12.10+Windows 8 pároshoz?
http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!
-
törölt tag
Urak!
apt-get install build-essential git subversion pcscd pcsc-tools libccid libpcsclite-dev libcurl4-gnutls-dev libcurl4-openssl-dev libavahi-client-dev libavutil-dev libavformat-dev libssl-dev subversion
esetén
The following packages have unmet dependencies.
libcurl4-gnutls-dev : Conflicts: libcurl-dev
libcurl4-openssl-dev : Conflicts: libcurl-dev
E: Unable to correct problems, you have held broken packages.az eredmény.
Mit tehetnék?
-
-
Két lehetőséged is van: frissítesz http-n keresztül, vagy ha több debianos, ubuntus gép van a hálózatban, akkor létrehozol egy update proxy-t. Ez utóbbi pontos megnevezését most ne kérdezd, mert éppen nem találom. Lényege, hogy ő tölti le a frissítéseket magára és a többi gép tőle szedi le, nem megy ki mindenki külön-külön.
https://www.coreinfinity.tech
-
M.W.H
aktív tag
ha van egy adott tüzfalam. ->cég és nem engedi az ftp-t csak belső hálozaton
akkor esetleg megtudom oldani valahogy a frissitéseket az ubuntun vagy debianon illetve sftp-s repository-k léteznek vagy valami megoldás?Mad W. Highflyer
-
Syl
nagyúr
Pedig megy.
Mondjuk már homályba vésznek a részletek, de mintha valamit közölt volna az ubuntu, amikor először osztottam meg mappát. Talán pont azt, hogy ő most telepíti a sambát?
Annyi azonban biztos, hogy én semmit nem tettem fel, nem állítottam be, de a megosztás működik.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
-
T_Stark
őstag
Köszi a tanácsot, alszok rá egyet, ma már úgysem telepítek.
De valószínűbb hogy feltolom arra a 20GB-os helyre amit már megcsináltam neki, aztán lesz ami lesz.
Ha beüt a sz*r, még mindig inkább a Windows-t csesszem szét, mint a terás vinyómon csináljak valami adatvesztést ami csupa fontos dologgal van tele. -
Azt próbáltam először, de akkor nem volt hajlandó beengedi a megosztott mappába.
(#6548) sh4d0w: Fel is ajánlja, hogy felrakja. Én fel is tettem, de az valamilyen GUI-s cucc volt, ami nekem nem működött. Majd ajánlásodra feltettem a legelső samba találatot, beállítottam és tádá működik. A legjobb ami tetszik azaz, hogy videót is lehet nézni a másik gépről sima wifin keresztül
.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
válasz
God Vazzeg #6550 üzenetére
Csak azért gondoltam , mert azt mondta , hogy még eddig nem telepített Ubuntut, hogy nehogy szétbaxxa a widózát.[ Szerkesztve ]
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
válasz
T_Stark #6547 üzenetére
Nem kötelező természetesen.
Én ezt csak azért gondoltam, mert:
-az ubi megelégszik a lustább vinyóval is
-bőven lenne helyed építkezni
-biztonságosan tudnál telepíteni
-direkben is bootolható maradna a windózod.-persze realitás a veszély a partíció költöztetéssel, dehát végülis költöztetheted előre is az E:-ot .
-
-
T_Stark
őstag
(#6545) Syl
Akkor ezt a home partíciót szerintem én kihagyom ha ki lehet, amúgy sem tárolok semmit az ilyen előre elkészített mappákban Windows-on sem, azért van a 400-as partícióm meg a terás vinyó hogy a cuccok oda menjenek.(#6546) csixy
Az 1 terásat nem akarom bántani, az csak adattár, azon vannak az űberfontos dolgok, meg az amúgy is egy 5400 RPM-es Green vinyó, az 500-as meg 7200 RPM, a rendszert mindig arra teszem.
Az 500-asra akarom mindenképp rávarázsolni mindkét rendszert, ha lehet, ha nem lehet normálisan megoldani akkor meg marad ahogy van, annyira nem fontos. -
válasz
T_Stark #6538 üzenetére
Én a Disk1-et békén hagynám úgy , ahogy korábban volt és a Disk2-n lévő E:-ot kérném meg az Easeussal , hogy húzódjon összébb vagy 40 gigabájttal és kussoljon hátra és az elejére csinálnék egy partíciót az ubinak (ez lenne a / -kb 6 vagy 8 gigabájt) majd egy 3 Gigabájtos swap, és a maradék a /home partíció lenne és hátul maradna az E: .
De az easeussal csak a szabad helyet kell megcsinálni és erre majd az ubi telepítése körben kell rászerkeszteni a három uj partíciót.
A telepítést úgy csinálnám ,hogy előtte a windózos winyót kiiktatnám a rendszerből.
Ezután jöhetne az ubi telepítése az egyterás elejére úgy ahogy az előbb írtam és a boot menagert az egyterás MBR-jébe tetetném ( ez majd telepítés közben a /dev/hda lesz).
Mikor már meggyőződtem arról ,hogy kaffán müxik az ubuntu , azután szerkeszteném vissza a windózos vinyót és a bootsorrendet a biosban úgy állítanám be , hogy az egyterás bootoljon be. Beindul az ubi (ekkor még a windózt nem fogod látni) , ezután terminálba írni , hogy sudo update-grub.
Erre felveszi a bootmanagherébe a windózt is és az is indíthatóvá válik.Dupla haszon., ha ugy állítod be a biosban a bootsorrendet, hogy a windozos vinyó bootoljon , akkor direkte a windóz fog indulni, ha pedig az egyterásat ,akkor az UBI grubja fog startolni és válaszhatsz, hogy mi induljon az UBI , vagy a WIN8.
[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
válasz
leslieke #6542 üzenetére
A Nexust nem akarom piszkálni. Az a fő tabom, amit mindenhová magammal viszek. A Samsung a kísérleti egér, azon járt már vagy egy tucatnyi ROM
(#6544) T_Stark
A /home olyan mint vindózban a "user" mappa. Minden személyes cucc (dokumentumok, telepített programok beállításai) oda kerül.
[ Szerkesztve ]
-
T_Stark
őstag
-
M.W.H
aktív tag
lesz majd itt, valaki aki teszteli a telefonra szánt ubuntut amikor kijön a nemtom melyik telóra?
írjon róla valaki logoutotMad W. Highflyer
-
T_Stark
őstag
Na szóval, így néz ki a dolog:
Az 1MB-os unallocated nem tudom mitől van ott, de az már régóta ott van, nem tudok vele mit kezdeni.
A 350MB-osat a Win8 csinálta, a 45 GB-oson van a Win8, ez volt eddig 65, amiből lecsíptem 20-at, az lett az a 20GB-os unallocated amire az Ubit szánom majd.A 400GB-oson pedig adatok vannak.
Jó lesz ez így, vagy valamit elrontottam?
-
Köszönöm. Általában az szokott a problémám lenni, hogy tudom a célt, de nem tudom milyen eszközzel érem el azt. Ha van már egy program név, akkor utána általában el tudok boldogulni
.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
válasz
T_Stark #6521 üzenetére
Hát ez így elsőre nem teljesen érthető.
Csinálj egy Print Sceen képet a Számítógép-kezelés-Lemezkezelés képernyőről , azt azután mondjuk egy Irfan View-ba be tudod illeszteni Controll V -vel és azzal már el tudod menteni a képernyőképet (úgynevezett ScreenShot) és azt fel tudod ide tenni, hogy lássuk , hogy hogyan is néznek ki a partícióid. Aztán lehet tovább okoskodni.Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
T_Stark
őstag
válasz
lionhearted #6522 üzenetére
A 65 GB-os C-ből lecsíptem 20GB-ot (a Win8-nak 45 is bőven elég), akkor arra a 20-asra megy majd az Ubi.
Több partíció nem kell? Swap, home meg ilyenek?
Nem tudom hogy megy ez, most telepítek így először ubuntut. -
-
Ubuntun, hogy működik a hálózaton való mappa megosztás? Winfos és Ubuntu is ugyanazt használná.
-
-
-
Syl
nagyúr
Engedjetek meg egy buta kérdést
Az Amarok-ot gond nélkül feltehetem unity felületre? Nem kaparja szét?Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
-
-
-
válasz
lionhearted #6522 üzenetére
Gyors leállítással (mivel ez a magyar neve) nem tudod piszkálni a Windows-os meghajtót, a másikat pedig nyugodtan használhatod. Érdekesség, hogy az ASUS Eee pc-n ha van 4 partíció és az 5.-re akarjuk telepíteni, akkor a telepítő már csak Windows alá hajlandó, azaz mellé már nem.
-
válasz
T_Stark #6521 üzenetére
10-15GB is bőven elég a rendszernek, és a napi használatnak.
Lehetőség szerint az új 12.10essel próbálkozz, ebben van támogatás a secure boot-os uefi lapokhoz. (Ha ilyened van)
Másrészről, ha be van kapcsolva a fast shutdown, akkor ne piszkáld az NTFS partíciókat. Adatvesztést okozhat. Szóval vagy kapcsold ki, vagy ne kikapcsolással, hanem restarttal lépj mindig át.[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
T_Stark
őstag
Üdv!
Párszor már volt fent az Ubuntu, de csak wubi-val mertem feltenni. Most gondolkodok rajta hogy kipróbálom "rendesen" is.
Viszont így abszolút kezdőként nem tudom hogy álljak hozzá. Az 500GB-os HDD-men van most 3 partíció és egy Win8. Az egyik partíció az a 300MB-os amit a Win8 csinált magának, a másik egy 65GB-os C amin a Windows és a programok vannak, és van egy 400GB-os D amin adatok vannak.Az Ubuntu-nak mennyi, mekkora és milyen partíciók kellenek? Hogy lenne érdemes megcsinálnom úgy, hogy a jelenlegi Win8 és az adataim is sértetlenül ússzák meg a dolgot?
-
-
Nokedli92
aktív tag
Mindegy.. azért köszi a segítséget! Felrakom még egyszer a Linuxot, és figyelek a telepítésnél hogy hova rakja a betöltést.
Üdv, Csaba
-
válasz
Nokedli92 #6512 üzenetére
Igen, mert telepítésnél a pendrive MBR-jébe települt a rendszerbetöltő. Szóval újra kellene telepíteni a GRUB-ot a merevlemez (vagy SSD) MBR-jébe.
Vagyis ha felállt a rendszer, akkor add ki a következő parancsot:sudo grub-install /dev/sdX
Ahol a /dev/sdX az a belső hátértároló egység.
[ Szerkesztve ]
-
-
Nokedli92
aktív tag
Sziasztok!
Van egy Acer Aspire 3690-es laptopom, és fel telepitettem rá pendrivéről az Ubuntu linux 12.04 LTS-t, de nem ismeri fel a wifit, de kábelen megy az internet. Honnan tudnék hozzá szerezni drivert?
Üdv, Csaba
-
HuMarc
veterán
válasz
eternam #6505 üzenetére
Oké, most már értem, hogy miért volt hülyeség, amit az eddigi kommentjeimben írtam
De sajnos még mindig nem tudom, hogy hogyan tudnám natívan telepíteni a Warsow-ot így hát most felteszem ezt a kérdést:
Hogyan tudnám natívan telepíteni a Warsow-ot?
Előre is köszönöm a választ mindenkinek, aki billentyűzetet ragad, hogy segítsen nekem!
-
HuMarc
veterán
Ja ezt tudom, csak azt nem, hogy melyik tárolón van fent a Warsow. Ugyanis a playdeb.net oldal már nem elérhető (ahonnan a warsow.net, tehát a játék hivatalos oldala is le szeretné tölteni) és amikor a playdeb még elérhető volt, a Warsow onnan letöltve bedobta a szoftverközpontot és azt, hogy nem elérhető.
-
Hát ez olyan dolog, hogy ha fel van véve egy olyan tároló amiben benne van, akkor mutatni fogja, ha nincs akkor meg az van mint nálad is. Tudniillik nem a Szoftverközpontban vannak az alkalmazások, hanem a csomagjaikat internetes tárolókból lehet elérni. A szoftverközpont egy csicsás csomagkezelő, és nem csomagtároló.
-
HuMarc
veterán
válasz
quailstorm #6500 üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest