Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
RBJ
addikt
nem kell patriciót csinálni külön a win nek? meg mintha valahol olvastam előbb, hogy előbb win utána linux.
csak azért kérdezem mert nem igazán szeretném elrontani a kubim. csak mellékesnek kell a win.[ Szerkesztve ]
Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
törölt tag
válasz fradi81 #1847 üzenetére
Ebből nekem melyik ablakkezelőhöz kell néznem? Compiz?
És még egy kérdés. SSD-hez kell valami külön, h a TRIM-et kezelje (azt hiszem nem hardveres) vagy alapból felismeri és kezeli az EXT4?Atapi: Köszönöm. Akkor x86 verziót teszek fel és swap nélkül. Hibernálást nem szoktam használni.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz fradi81 #1849 üzenetére
Most készülök feltenni egy 12.04 x86 verziót. Aztán az általad linkelt kinézetek között voltak Compiz, GTK, Metacity, Gnomeshell verziók. Ezért kérdeztem, hogy nekem melyikek között érdemes keresgélnem, milyen van a 12.04-ben. Bár gondolom cserélhetek ablakkezelőt is csak nem tudom még hogyan kell.
-
hun2005
tag
-
hun2005
tag
válasz fradi81 #1963 üzenetére
A routerbe nem tudok belépni, mert a jelszót nem tudom. Szóval ahhoz nem volt nyúlva már nagyon régen.
Most egyébként találtam tök véletlenül egy régebbi 9.10-es Desktop Edition Ubuntu-t, amit még a laptophoz adtak. Ezt raktam fel, de nagyon sokáig telepítette és ahogy kész lett, már jelzett is, hogy frissîtsek 10.04 LTS-re és abból még van 45 perc...[ Szerkesztve ]
-
mokiber
tag
válasz fradi81 #2469 üzenetére
és ez?:
Ezen kivul a CPU orajelvaltozasat erdemes meg megnezni. Ezt a rendszer a terheles fuggvenyeben kellene hogy allitsa (ha nem csinalsz semmit le kene hogy vegye 50-60%-ra).
Tehat a felso panelen jobb klikk, Hozzaadas... es itt kivalasztod a "CPU orajelvaltozas figyelot".mi az a felső panel?
-
törölt tag
válasz fradi81 #2489 üzenetére
köszi, a második, amit írtál, az eddig is így volt, és most megcsináltam amit a linkelt bejegyzésben írnak, de továbbra sem csinál semmit a TB, nem ugrik fel ablak, hogy mivel nyissa meg a linket.
nem lehet valami olyasmi, hogy nem biztonságosnak ítéli a levelet, és nem enged belőle megnyitni a tartalmakat? a céges gépen a live mail ezt csinálja folyton, de itt ne mtlaálok olyan beállítást, hogy minden levél tartalmát engedje megnyitni... -
szoke12
őstag
válasz fradi81 #2631 üzenetére
köszönöm.
huh, csak lassan.
az előbb megint volt hang.
nem az é gépem. és már eljötem otthonról.
egyszerűen hol van hang, hol nincs. újraindításonként.
ha pedig elindítanak egy filmet szenved vele egy kicsit, majd kijelentkezik a fiókból.
?"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
szoke12
őstag
válasz fradi81 #2977 üzenetére
Köszi, már man-ban megolvastam. Azt hittem nehezebb.
Ezt dobja:$ vlc VIDEO_TS.VOB
VLC media player 1.1.4 The Luggage (revision exported)
Warning: call to srand(1346264848)
Warning: call to rand()
Blocked: call to unsetenv("DBUS_ACTIVATION_ADDRESS")
Blocked: call to unsetenv("DBUS_ACTIVATION_BUS_TYPE")
[0x9d0e914] main libvlc: A VLC futtatása az alapértelmezett felülettel. A VLC felület nélküli használatához használja a „cvlc” parancsot.
Blocked: call to setlocale(6, "")
Blocked: call to sigaction(17, 0xb671f0d4, 0xb671f048)
Warning: call to signal(13, 0x1)
Warning: call to srand(1346166241)
Warning: call to rand()
Blocked: call to setlocale(6, "")(process:6157): Gtk-WARNING **: Locale not supported by C library.
Using the fallback 'C' locale.
Warning: call to signal(13, 0x1)"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
szoke12
őstag
válasz fradi81 #2979 üzenetére
kipróbáltam, de nem akarja.
én azt találtam googleba, hogy driver-hiba.
sőt:
"You shouldn’t run your X session as root. Never. Please configure a display manager like KDM oder GDM properly and login as an usual user."[ Szerkesztve ]
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
z0d1AK
nagyúr
válasz fradi81 #3099 üzenetére
Egy órája használok Ubuntut, meg Linuxot is, egyszerűbb módja nincs? Nem akarnék konzolt tolni, meg hasonlók, igazából pont arra voltam kíváncsi, hogy mennyire használható egy szimpla usernek egy ilyen rendszer Windows helyett.
| Nem én vagyok bezárva közétek. Ti vagytok összezárva velem. |
-
csixy
addikt
válasz fradi81 #3128 üzenetére
Köszönöm!
Közben bátor voltam és valójában csak 1 vinyó van , de EaseusPM-rel a végéből lepartícionáltam egy partíciót az ubinak meg egy picit(6.5Gb) swapnek. az SD olvasóba tettem egy ócska 32megás fat16os SD-t és oda rakattam volna Grub2-t, de pofára estem mert a grub telepítés végzetes hibával elszállt. Így most fenn van az ubi , de nem bootolható, a win7 viszint él.
Akkor most pendrájvra kellene a bootot tetetni.
Ezt:
"bebootolsz a live cd-ről (6.06 esetén ez a telepítő-cd)
nyitsz egy terminálablakot, vagy ctrl-alt-F1-gyel átváltassz a konzolrasudo mount /dev/hdXY /mnt
sudo chroot /mnt
sudo grub-install hd0ahol a hdXY a telepített linuxot tartalmazó partíció."
ha így csinálom akkor jó lesz?sudo mount /dev/hda6 /mnt
sudo chroot /mnt
sudo grub-install hdc(hda6 a linux partíció, hdc a pendrájv)
???
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
mzx
senior tag
válasz fradi81 #3133 üzenetére
Érdekelne, miért kezdte a linux live telepítő cd partíciók sorszámozását 2-essel? (sda2) Bár sejtésem szerint azért, mert a swap-pal (cserehely) kezdtem a hdd partícionálását, nemde? Viszont akkor érdemes a swap-ot hagyni utoljára, amikor megadom a partíciókat? Csakhogy valaki azt javasolta pár éve, hogy a swap-ot érdemes elsőnek, mivel akkor szerinte a merevlemez legbelső körére kerül, ezáltal is nő a swap-polás sebessége.
Na most akkor mit tegyek, ha linuxot installálok? Ugyanis ha a swap partícióval kezdtem, akkor a "/" partícióm 2-es, a "/home" perdig 3-as sorszámot kapott, pedig win xp-t is telepítettem a hdd-re ezután, az pedig úgy értelmezte, hogy már létezik 3 elsődleges partícióm, így nem engedett kettő partíciót készíteni az xp számára, sajnos... :S (Mivel 4 a megengedett max, és a win xp nem engedte a 4.-et logikai partíciókra osztani, ám 2 újabb elsődleges partíciót se engedett.)
Mivel más hibát is elkövettem install során, sztem újratelepítem a linuxot, de mivel a win xp install 45 percig tartott nálam, és sikeres volt ,azt meghagyom, bár nem fog a leendő új Linux Mint install számára zavart okozni, hogy a 4. elsődleges partíción már van egy win xp? Jelenlegi tervem a linux számára 3 partíció: "/" és "/home", valamint swap.
[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
válasz fradi81 #3133 üzenetére
Szia!
Igen Ubi 12.04./home partíciót nem akarok külön, vagy netán abban az lenne a jó, hogy mindig megmarad és beilleszthető egy későbbi rendszerbe is? Milyen fájlrendszerűre csináljam , ha mégis?
Tudom , hogy nem muszáj kitenni a grubot. Ezt tehetem akár a MBR-be is? Ekkor is bootolható marad az sda3-on lévő Win7? Az első két partíción a sony hülyeségei vannak.
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
csixy
addikt
válasz fradi81 #3137 üzenetére
Szia !
Köszi, igen így csináltam , mivel az első 3 primary partíciót foglalja a Win és a Sony féle izék, ezér a linux partíciók már a negyedik, azaz kiterjesztettbe kerülnek. és akkor a grub meg megy az SDA-ba .Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
mzx
senior tag
válasz fradi81 #3140 üzenetére
Az xp miatt mégis volt jelentősége, mert eggyel több darabszámúnak hitte ezek szerint az xp install, mivel nem engedett 2 db. ntfs partíciót létrehozni... :S
(#3135) Male :
Köszi a választ, a swap kapcsán írtakat értem.
Hangsúlyozom: a telepített XP-t NEM akarok leszedni, nem akarok újra xp-t installálni, örülök, h letelt a 45 perc avval, sikeresen telepítve. ;-)Erre még továbbra is érdekel a válasz:
Nem fog a leendő új Linux Mint install számára zavart okozni, hogy a 4. elsődleges partíción már van egy win xp? Jelenlegi tervem a linux számára 3 partíció: "/" és "/home", valamint swap.[ Szerkesztve ]
-
mzx
senior tag
válasz fradi81 #3253 üzenetére
Pont most oldottam meg, amúgy köszi. Találtam egy 2.5 -re frissitőt.
2.3-as Audacious -t mint számára legrissebbet támogat a Mint 9-em, a megfelelő repó nélkül.
3-as (3.2.1-1) verzióra is lehet frissíteni, annak ellenére, hogy Mint9-em van, és a Mint 13 a köv. LTS? HOGYAN?[ Szerkesztve ]
-
mzx
senior tag
válasz fradi81 #3514 üzenetére
Lehet, h kevés hely volt a merevlemezeden és ezért tartott volna túl sokáig...?
Amúgy le lehet venni az utólagos adatellenőrzés Brasero-n?
Csak jelezte, h hibás, vagy tényleg nem tudod azóta használni a dvd lemezt?
Tuti, hogy a megszakitás miatt lett hibás? (Amennyiben tuti hibás lett.) -
válasz fradi81 #3577 üzenetére
Eh. Kényszerítettem a 10-es flesst (megtaláltam a Synapticban a menüpontot...), és megy is.
Rohadjon meg az Adobe is meg a Gúgül is. Ha legközelebb itthon leszek, akkor megy a frissítés 12.04-re...Ráadásul a króm hisztizik, hogy régi a flash, és külön kell mindig engedni futni -> alapértelmezett böngészde a Firefox.
Köszi mindenkinek az ötleteket
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest