- Úgy gondolja az NVIDIA, hogy az új GeForce-okon nem olvadhat meg a tápcsaltakozó
- Aktív hűtéssel érkezik a SilverStone legfrissebb M.2 bővítőkártyája
- Gyorsan Snapdragonnal: Acer Swift 14 AI tapasztalatok
- Párban járnak az Intel Arc B580 VGA-k az ONIX háza táján
- A legtöbb kézikonzolra telepíthető lesz idén a SteamOS
- ZIDOO médialejátszók
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen TV-t vegyek?
- Az Office-t is elengedi a terméktámogatás nélküli Windows 10-en a Microsoft
- Milyen monitort vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Apple notebookok
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- SONY LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
szoke12
őstag
-
-
daninet
veterán
KDE-t használok nem gnomeot. Illetve beszéltük, hogy nekem ezek a home-ba mountolt dolgok nem felelnek meg mert egy rakás munkamappám van aminek fix útvonal kell, a dolphin által home-ba mountolt útvonalak meg mindenféle számokat tartalmaznak ami változik.
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
Mardel
őstag
Köszi!
Chromiummal próbáltam és úgy dobott hibát a lejátszáskor.
A többi stream oldal megy neki csak ez dobot E:3060-as hibakódot.
A Virtualbox félmegoldás volt, kicsit beszaggat a lejátszás.Ennél többet nem kell tudni. Csak azt, hogy a víz nedves és kék az ég. Meg hogy a vérapó mindig a helyén van és egyre erősebb.
-
-
Nem egy malomban őrölünk. Ami egyébként nem baj csak jól őröljünk mindketten.
Csak erre reagálnék mivel pont ezt kiveséztem régebben:
"Meg amikor ugyanazon a hardveren 2x annyi az akkuidő egy minimálabb Linuxszal"
Ez totál igaz ha a Te felhasználásodat vesszük.
És azonnal elvérzik ha a fészbukos 4k videós böngészős torrentes gamer usert nézzük.
De, és megint itt a de, most én felhasználói desktopon lovagolok, ami szerintem töklogikus mivel az átlaguser nem arra használja amire te. Őt hidegen hagyja a bérelt szerveren futó vm, azt se tudja mi az, meg nem futtat otthon szervert se egy 15 éves minimálkoncepciós pc-n mert vett egy konyhakész nast.
Hanem média, és böngészés, én erről beszélek, nem a szerver meg egyéb ilyesmiről.
Itt egy általam pár éve mért, igen pontos eszközökkel történt mérési eredmény.
Ragyogóan modellezi a tökátlagos felhasználást.
És ezt már megbeszéltük a blogom alatt ahonnan a képet beemeltem ide, valószínű driver vagy egyéb probléma áll a háttérben, nade ez megint csak totál hidegen hagyja az egyszeri usert.
Toronymagasan veri a W10 a Linuxomat.
(nem kizárt hogy az anomália egyedi és csak nálam jelentkezik a naprendszerben, de mivel én mértem, én teszteltem ezeket 1 órán keresztül, így én magamnak hiszek)Ennyit az átlagfelhasználás energiatakarékosságáról.
-
Tudom te ilyenekbe utazol, ott számít.
Viszont otthoni, lapos vagy asztali desktop használatról volt szó, nem szervereken futó vm hegyekről meg routerről, nvr-ről.
Életem egyik legpazarlóbb döntése volt amikor megvettem a 2tb mentegetős hdd-met.
Minden rajta van, Win Linux rendszerek mentései, az összes kedvenc filmem, a 23 éves számtek múltam, családi fotók, doksik, ezeréves emlékek, egy vagon portable szoftver, még a melóhelyi gépek fontosabb mentései is.
Jelenleg a fele üres
Kell a hely fontos dolgokra,
hát a 2016-os telepítésű W10-em 39GB, az 5 éves Ubuntu meg 28GB.
Ez sok, szerintem nem. Ennyit megérdemelnek -
"A filozófia a kérdés. A Unix nem a MS-től megszokott favágásról szól."
Teljességgel megértelek, pláne hogy 5. éve tolom én is de.
Így sose lesz linux éve és most lehet nekemesni.
Most akkor akarunk desktop Linuxot a nagy tömegeknek mer" olyan qurvajó, (vagy mégse...,) akkor viszont favágás nélkül nem fog menni mivel ki illene szolgálni a felhasználót, annak érdekeit, faék egyszerűen használhatóságát.
És erre snapék és társai megfelelnek, üdvözlünk függőségek nélküli kánaánba.
A lemezkapacitást már írtam hogy az van ma már.Vagy, de ezt is többször írtam, maradjon meg hívők szűk rendszerének.
De akkor meg minek..? a desktop?[ Szerkesztve ]
-
Nem tudom, én csak arra emlékszem, hogy nézek YouTube-on egy videót, ahol egy srác azon filozofál, hogy most Snapet vagy Flatpaket érdemes használni. Én meg lesek, hogy tulajdonképpen minek is kéne bármelyiket is... Na de én még kezdő vagyok ehhez és nem érthetem ezeket a nagy összefüggéseket.
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
kpityu2
őstag
Közben sikerült orvosolni a dolgot. A készítő a bugriport kommentjeinél leírta a megoldást: https://bugs.launchpad.net/grub-customizer/+bug/1992200
Nem tudom mi a francért kell így bonyolítani meg feszt átvariálni a grubot.
[ Szerkesztve ]
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
daninet
veterán
ez ott van nekem is. Viszont a dolphinba épített smbclientet használja, bármely más program nem tudja elérni. Asszem terminálban cli smbclient kell hozzá, lehet tévedek.
Ezért van fixen mountolva, hogy például a letöltéseim firefox alól könnyen menthetőek legyenek oda tallózás nélkül.Vannak programok amik nem az xdg-desktop-portal-t használják tallózáshoz és mentéshez, és olyankor teljesen láthatatlan a kitűzött smb útvonal.
Szóval csak félmegoldás. Ahogyan windows alatt is kirakod meghajtónak a távoli könyvtárad, úgy itt is a legjobb ha elérhető lokálban.[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
Nem az a baj, hogy valami elitista vagyok és nem jó nekem dolphin féle mount
A bajom az, hogy amikor be kell gépelni az útvonalat akkor smb://192.... tudod a járást. Hosszú. Sokkal jobb valami rövid útvonal.
Egyébként autofs alatt van egy --ghost tag ami pontosan erre való, hogy elvileg egy szellem mappát ott hagy amire kattintani lehet. Viszont ez csak indítás után működik. Most azon gondolkozom, hogy auto indításba berakok egy shell scriptet ami egyszerűen csak cd paranccsal odanavigál az adott helyre ezzel létrehozva a szellem könyvtárakat.sonar:
Néztem NFS-t, unraid alapú a NAS-om, tudja az NFS-t, de őszinte leszek nekem kicsit magas hogyan működik a permission control. user guid meg könyvtár chmod alapú, szerintem baromi bonyolult.
Itt a reddit link [link]Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
Lehet túloztam a minden alkalommal gyakorisággal, de szerintem Win11->Ubuntu indítás után inkább nincs wifi, mint van.
(Sokkal érdekesebb dolog, hogy a kábellel netre kötött PS5 bekapcsolása után néha a teljes internet elmegy, minden eszközön 2-3 percre, amire semmi magyarázatom nincs)A Slime draws near! Command?
-
kpityu2
őstag
Virtuálisan nem jönnek elő a hardverrel kapcsolatos macerák. Pölö én a múlt héten vettem észre, hogy a korábban működő USB wifi nem működik. WIN11 dualboot van és mint kiderült a bekapcsolt Secure Boot miatt nem indult el a driver. Külön fel kellett telepítenem az Ubuntu alá a shim-signed csomagot és újratelepíteni a dkms drivereket.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
-
Igazából ez az Ubuntu jelenleg egy próba részemről, hogy mennyire tudom elhagyni a Win rendszert. Ezért tettem most fel a Win11 mellé, hogy a következő LTS-ig próbálgassam, megnézzem mi működik, mi nem és ha beválik, akkor lehet majd jövőre már csak ez lesz a privát laptopomon.
A Slime draws near! Command?
-
Köszi a tippeket, nem tudom pontosan mi van bekapcsolva, teljesen alap Win11 telepítés volt részemről.
Sajna csak ~120GB-ot adtam Ubuntunak a telepítéskor, így most nem tudom oda letölteni a WoW-ot, magát a Battle.net klienst a Lutris segítségével már telepítettem. Ha meg tudom valahogy növelni utólag az Ubuntu partícióját, akkor le tudnám tölteni vagy esetleg átmásolni a Win11-ről.
-
I02S3F
addikt
+1 Én a partícionálást a telepítőre bíznám az "Ubuntu telepítése a Windows mellé" opcióval. Csúszkán beállítod, hogy hogyan oszoljon el kettejük között a tárterület és kész, vagy előre szabadítasz fel üres particionálatlan helyet, megadod, hogy legyen ext4 és a / legyen a csatolási pontja és készen vagy!
-
kpityu2
őstag
Köszi srácok, közben találtam egy jó kis cikket a problémáról: [link] Guglifordítva
Azt hiszem feladom a küzdelmet, mert túl sok protokol/megoldás küzd egymással és ilyen szinten nem szeretnék megismerkedni velük. Talán van disztó amiben megoldották, másikban meg nem. Maradok a könyvjelzőzésnél.
-
kpityu2
őstag
-
kpityu2
őstag
Öregszem.
Egy darabig még jó lesz. Még szerencse, hogy szóba hoztátok a Pro-t, meg hogy 5 eszközig ingyenes, gyorsan aktiváltam is. Észre se vettem, hogy fél éve nem frissíti magát rendszer csak a custom repóból származó dolgok frissültek.
-
kpityu2
őstag
Én is a Baszmannaja utcában...
Akarom mondani én is 18.04-en tolom az egyik gépemen, mert ez az utolsó ami 4.15-ös kernellel jött ki, ami az utolsó kernel ami elindul az 5.2.24-es VirtualBoxban, ami az utolsó verzió ami elindul Windows XP-n.
De amúgy tök jól megy rajta a legfrissebb Brave böngésző.
-
-
-
Köszi, egyelőre ez az X.org-os driver megoldotta a problémám, most tudom a két kijelzőt külön állítani. A két aláhúzott driver volt, ami nem volt tökéletes számomra, ha lesz időm, kipróbálom majd az általad linkeltben leírtakat.
Nem tudom mit veszítek, ha nem a "gyári" drivert használom.
-
cigam
titán
Még mindig nem azt írtam, hogy azonos egy virtuálgéppel
"Gyak. virtuális gépek a konténerek, szóval az OS-től is független."
Akkor a gyakorlatilag virtuális gépek kijelentést hogyan máshogy lehet érteni?!
Ha az OS-től független, akkor egy Windows-os gép Dockerében hogyan futtatsz egy linux-ra lefordított qbittorrent-et? Sehogy. Nagyon is fontos hogy mi a host OS. Mivel az OS biztosítja a program futtatásához szükséges összes erőforrást, api hívást, egyáltalán nem független tőle. Nem véletlenül vannak különböző architektúrára, és OS-re külön külön lefordítva a programok OS választási lehetőség a különböző konténerek letöltéseinél. Ez éppen olyan mintha Windows alatt natívan próbálnál futtatni egy Linux-os programot.
Plusz attól, hogy a Docker-en belül fut a program, az csak egy "börtön". Saját szabályrendszere szerint határozza meg, hogy mennyi erőforrást használhat(legyen az fájlrendszer, hálózat, vagy memória). Pont ez a "börtön" biztosítja, hogy nem csak az OS-hez nem fér hozzá, de a többi futó programhoz sem.
Itt egy remek, vizuálisan is könnyen megérthető leírás, hogy mennyire különbözik a virtuális gépektől.A legviccesebb pedig az, amikor az emberek sikítófrászt kapnak attól, ha Firefox vagy bármely más program snap konténerben érhető el. Ha konténerben van az a baj, ha min konténerben az a baj
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
cigam
titán
Nem igazán virtuális gép, hanem operációs rendszer szintű virtualizációt valósít meg. Ha virtuális gép lenne, akkor a rajta futó programoknak nem lenne szükség sem operációs rendszer(Linux, Windows), sem architectura (x86,arm,x86-64, arm64) szerinti megkülönböztetésre.
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
daninet
veterán
Itt a teljes dmesg indulástól addig, hogy elindítom a VM-et.
Virtmanagerben pause állásba kerül a gép pár másodperc után
Alábbi screenshoton indult a windows és próbálta magát javítani de leállt.
-
&(#41926) kevesbence
Ti tudjátok. Szerintem valós lemezfoglaltságot jelez, de úgy látszik a program is így tudja.
Bár virtualban nem szoktam működni, szóval kb így olvassátok, amit írtam.
mivel az ncdu eleve nem írja azt a +50GB többletet
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
kevesbence
csendes tag
lsof-ra gondolsz? De ezek az újraindulással törlődnek, vagy rosszul tudom?
lsof +L1 kimenete:
COMMAND PID USER FD TYPE DEVICE SIZE/OFF NLINK NODE NAME
mysqld 3765 mysql 6u REG 252,2 0 0 131825 /tmp/#131825 (deleted)
mysqld 3765 mysql 7u REG 252,2 0 0 131826 /tmp/#131826 (deleted)
mysqld 3765 mysql 8u REG 252,2 0 0 131862 /tmp/#131862 (deleted)
mysqld 3765 mysql 13u REG 252,2 0 0 131893 /tmp/#131893 (deleted)
apache2 3879 root 35u REG 252,2 0 0 131861 /tmp/.ZendSem.xfUKKH (deleted)
apache2 7292 www-data 35ur REG 252,2 0 0 131861 /tmp/.ZendSem.xfUKKH (deleted)
apache2 7420 www-data 35u REG 252,2 0 0 131861 /tmp/.ZendSem.xfUKKH (deleted)
apache2 7436 www-data 35u REG 252,2 0 0 131861 /tmp/.ZendSem.xfUKKH (deleted)
apache2 7476 www-data 35u REG 252,2 0 0 131861 /tmp/.ZendSem.xfUKKH (deleted)
apache2 7493 www-data 35u REG 252,2 0 0 131861 /tmp/.ZendSem.xfUKKH (deleted)
apache2 7498 www-data 35u REG 252,2 0 0 131861 /tmp/.ZendSem.xfUKKH (deleted)
apache2 7527 www-data 35u REG 252,2 0 0 131861 /tmp/.ZendSem.xfUKKH (deleted)
apache2 7555 www-data 35u REG 252,2 0 0 131861 /tmp/.ZendSem.xfUKKH (deleted)
apache2 7557 www-data 35ur REG 252,2 0 0 131861 /tmp/.ZendSem.xfUKKH (deleted)
apache2 7574 www-data 35u REG 252,2 0 0 131861 /tmp/.ZendSem.xfUKKH (deleted)
apache2 7591 www-data 35u REG 252,2 0 0 131861 /tmp/.ZendSem.xfUKKH (deleted)
apache2 7592 www-data 35u REG 252,2 0 0 131861 /tmp/.ZendSem.xfUKKH (deleted)
apache2 7596 www-data 35u REG 252,2 0 0 131861 /tmp/.ZendSem.xfUKKH (deleted)
apache2 7597 www-data 35u REG 252,2 0 0 131861 /tmp/.ZendSem.xfUKKH (deleted)[ Szerkesztve ]
-
"Ami a csomagkezelő."
Mivel a csomagkezelő nem talált Opera böngészőt frisset, ami nem csoda mert 18-04-re már nem fejlesztenek, a régi Operám meg bedobta a törölközőt H264 és egyéb vieóknál, így mentem Snapes Operára.
Működik. A többi meg, hogy mi van a háttérbe, mekkora helyet foglal 1 terából, nem is nagyon érdekel.
A cél szentesíti az eszközt.
Nem, nem vagyok Snap hívő és nem rohangálok a belvárosba Snapot mindenkinek! feliratú reklámtáblával, de engem most kihúzott a csávából. Használom.Ha jól tudom minen csomagba benne van az adott szoftver összes függősége, azaz a komplett futtatkörnyezet.
Ez így amúgy szuper, nem kell semmi neki. Gondolom így nem lesz törött csomag meg agyf@asz a átlausernek.
Példa, pár éve valamelyik frissített Viber deb, magával hozott egy már nem tudom mit, lib vagy afenetudja mi a neve amit a telepítő lecserélt, erre összedőlt a fél rendszer mert a többi szoftver meg csak a régebbivel volt hajlandó futni.
Snapnál ez nincs.4 nap kőkemény fórumozás, terminálozás brrrr.
, a rendszerem 3x lett visszaállítva Timeshifttel mert fel akartam erőltetni egy olyan Python verziót ami nem lehet, a rendszeren lévő viszont nem felelt meg a yt-dlp-nek.
Valahol kaptam egy ötetet, snap nem jó? Dehogynem, és 3 perc múlva hasított a yt-dlp. És azóta is hasít mivel a Python frissül szépen.
Nekem megfelel, a háttér meg mint írtam számomra (meg szerintem 10-100millió user számára) tökmindegy.
Fusson a szoftver és ennyi.
A 18.04-re vissztérve, 5 gépig ingyenes lett az Ubuntu Pro, beregeltem, azaz erre a verzióra szépen jönnek nekem a rendszer komponens frissítések is. Nem olyan öreg ez még[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
nemár, rengeteg előnye van a sandboxolt telepítőknek:
-A fejlesztőnek csak egy verziót kell karban tartani
-Sandboxban fut a szoftver
-Megoldja a dependency gondokat
-Részleges frissítéseket tesz lehetővé
-User könyvtárba települ nem system könyvtárba
-Gyorsabb system update mert kevesebb a csomag a rendszerbenMost ez csak így pár amit fejből tudok, biztos van még vagy 30 előnye. Nem minden kell, hogy snap v flatpack legyen de egyáltalán nem felesleges bloat
[ Szerkesztve ]
-
inkább az zavar, hogy feleslegesen van erőltetve, semmi előnye a csomagokhoz képest, és +1 erőforrásfogyasztó bloat cucc.
Sokakat ez zavar, mert az még OK, ami a Mint-nél van, hogy ott van választhatóként a Flatpak, de nincs semmi kényszer, hogy azt használd. Sőt, utóbbi Ubuntu verzióknál már egy
laikus
nem is képes felrakni egy.deb
verziót! (ahogy olvasom, a Mint dobja is a Flatpak-ot)A hely dolog meg...amikor először teszteltem, a .deb verzió 46MB, a Flat/Snap meg 886MB helyre települt. Anno 120GB-os SSD-m volt 7 disztróra, szóval nem volt mindegy. Most 1,92TB hely nagy része üres, de nehogy már!
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
A következőket csináltam:
Volt egy vmware lemezképem. Még vmware alatt felraktam a virtio drivereket nehogy vmi grafikai bajom legyen.
Beírtam ezt terminálba:
qemu-img convert -p -f vmdk -O qcow2 win10.vmdk win10.qcow2
Kaptam egy qcow2 képet. Hozzáadom virtmanagerben
Eredeti wmware rendszerben scsi volt a vinyó ugyhogy ugyanarra állítottam kvm konfigban. Alábbi az eredmény ha indítom:[ Szerkesztve ]
-
gyulank
addikt
Most Win alól vagyok, nem fejből írok. Realtek Audio Consol települt, miután felülírtam a windows drivert az alaplaphoz adottal.
Miután ez települt, amikor ki van kapcsolva a Bass Managment, ami most a képen be van, akkor normálisan szól a teszten, mikor a mélynek kell szólnia, a mély szól, ha elindítom azt a lejátszógombot ott a hangszórók közt. És azóta a beállításoknál is szól, mikor szólnia kell.
Előtte már nem tudom, hogy nem szólt, vagy nem is volt ilyen lehetőség. Szóval a lényeg, hogy ezeken a teszteken jó. De ha elindítok egy 5.1-es videót mondjuk potplayerben, akkor nem szól. Most azért van bekapcsolva a Bass Managment, mert csak így szól a mélyláda, de így meg csak a piros hangszórós beállításokban lehet valamit állítani, normális esetben meg ezt itt kikapcsolhatnám, és a lejátszóban, és a tálcán lévő hangerő ikonon kéne tudnom állítani. De ha nincs bekapcsolva a BM, akkor akármit állítok a lejátszóban, a sub csatorna nem szól. Csak a tesztekben... De ha olyan rossz lenne az alaplap, a teszten se lenne jó szerintem.
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
daninet
veterán
enduser szempontból csak a kényelmi funkciók számitanak, az, hogy 3Mb helyett 200Kb-ot húz le max a power usereket érdekli, engem például nem. Sokkal zavaróbb, hogy valamit apt telepitővel rakhatok fel, valamit flatpackkel, valamit snappal, a negyedik program meg appimage amit alapból szintén nem nyit meg az rendszer ahhoz is fel kell rakni valamit apt-al. 4 eltérő rendszerben kell frissitgetnem a dolgokat.
Az apt csomagok meg egy laikusnak teljesen átláthatatlanok. Beirod h apt install akármi és húzza le az 5 oldalnyi dependencyt aminek csupa kriptikus neve van és mostmár a rendszered része.
Az sem világos miért kell egy snap vagy flatpack csomaghoz root jelszóHa csomagokban van nagyon nem kellene, hogy bármit is rakjon a home mappán kívül.
Ja, ezt nem végtelen pénzből fejlesztik cégek
600 aktiv disztró van. Látszólag nem a pénz a probléma, hanem az emberek akik belefáradnak a fejlesztőkkel harcolásba a bugreport fórumokon és saját disztrót csinálnak
-
-
daninet
veterán
nem jelentkezik be. Beloginolok microsofttal és kiirja h nem felel meg a gépem rakjam fel az intune-t. Van ubuntunak intune támogatása de bekaphassák nem adom a saját gépem
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
Van egy remote gépem az irodában azt használom anydesken modellekhez.
Ez a windows wm leginkább olyan dolgokhoz kellene amit nem tudok rendesen megoldani linuxon, pl photoshop, teams (intune-al), illetve ilyen kis privát projektek tervezőprogramban mint a házikó amit láttál.
Szóval sok kakaó nem kell, de az is jó lenne ha nem állna be gyenge használattól.Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
Ez az egész VM-ezés régóta megy, még windows alatt is volt windows VM-em, mert inTune-t használ a cégünk és MS fiók csak úgy loginol be ha a gépem berakom intune-ba és mindenféle policykat raknak a gépemre. Kap a cég egy VM-et a gépemen azt berakom policyba és csókolom.
Prioritást megnézem még. 8 mag legyen már elég nincs több kell a másik 8 a hostnak
-
daninet
veterán
Gyorsan elkiabáltam, valami gyík van az audioval vmware alatt. ha dolgozik a proci recseg ropog kihagy. Teamsen beszélek kollégákkal és mondják hogy kihagy a hangom miközben forgatom a modellt. Vágólap nem visz át csak szöveget.
Kb 2 hónapja vagyok linux alapon a fő PC-men és általában ez a tapasztalatom. Az OS tényleg nagyon jó. Minden szuper, mindent beállítok, mindenre van megoldás. Jó a DE, teljesen testreszabtam. De aztán el kell kezdeni alkalmazásokat használni és szó szerint mindennek van valami nyűgje. Nem csak FOSS szoftverekről beszélek, hanem olyan dolgokról is amikért fizetek, pl Anydesk, Spotify vagy esetleg vmware-ért is fizetnék ha jó lenne.
Nem adom még fel ennyivelKVM alatt "csak" a video gyorsítással volt gond, majd ráfekszek hogy megoldjam, lehet azt az utat kell kitaposnom.
Mindenesetre repoltoltam a hibákat vmware-nek.
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
ha bepipálod a 3d gyorsítást virtio driverrel akkor ez a hibaüzi:
windows alá jelenleg nincs opengl támogatás (kvm-el).
Szóval marad a vmware. De nem gond, évek óta vmware-t használok. Mikor windowsos voltam akkor is virtualizáltam egy windowst (intune és céges group policy miatt) vmware-el semmi gond nem volt vele.
A linuxos konzoljuk nem a legjobb, de ez a legjobb a lehetőségek közül, megleszek vele.
Az egyetlen gond a licensz, mert munkára használom. Ha jól működik megveszem majd (bár elvárnám, hogy minimum funciókat belerakjonak pl a toolbar elrejtése)[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
Nem támogatott windows alatt, a virtio driver 3d gyorsítással egyelőre csak linux guest-eket támogat.
Alapvetően a QXL nem rossz de bármi 3d-t használ oda kevés lehet.
Ahogy látom az egyetlen alternatívája a gpu passthrough-nak a vmware (jelenleg). Van rendes openGL benne, ez miatt gyorsabb, a QXL-ben virtualizált opengl van mesa driverrel[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
Felraktam win10-et kvm-ben de nagyon gyatra a teljesítmény. Ha mozgatom az ablakokat az is darabos. Ahogy olvastam a virtio driverek 3d gyorsítást csak linux guest rendszerekhez adnak, windows esetén nem. A gpu passthrough-ba csak beleolvastam de elég nagy falatnak tűnt felét nem értettem. Ráadásul a gépemben nincs IGP, nem tudom, hogy egy kártyával működik-e?
Marad a VMware egyelőre, az mindenféle mókolás nélkül adott 3d gyorsítást. Igaz nem lehet rajta játszani de a tervezőszoftverek amiket használok simán mennek.
-
Fene a gusztusod, hogy nem mindegy, min ölöd meg
De nem konzolból öltem meg, abból hoztam vissza!
Anno Debian 7, 8 eszméletlen stabil volt, alig lehetett kinyírni, örültem, hogy végre sikerült....legújabb Cinnamon raktam fel, azt nagyon nem szerette.
Az a baj, hogy valós helyzet sosem az, mint amit otthon sikerül csinálnod...
Nyilván, de én csak itthoni rendszernek használtam Win helyett. A szerver dolgok ma is kínaiak nekem.
-
Tanulni abból is lehet, hogy nem az éles géped vered szét
De én épp a valós helyzetben előforduló problémák megoldását akartam megtanulni!
Pont ennek köszönhetően tudtam visszahozni a két év próbálkozás után megölt Debian 8-amat konzolból, akkor nem volt semmilyen másik gép még mobilon sem volt netem. Csak ültem a gép előtt és szépen jöttek elő a konzolos parancsok...
Ma már tuti nem sikerülne, mert csak használom a rendszert.
Dualbootos gépem nekem is volt, de egy idő után rájön az ember, hogy jobb azt elkerülni.
Ha a dual egyik része a Wint jelenti, akkor egyetértek!
-
Jobb erre virtuális gép. Kevesebb szívás.
Sose használtam még virtualt, talán épp azért, amit írsz! Anno pont abból tanultam, amit tanultam, hogy élőben raktam fel mindent és ha szívás volt, azt szépen utánaolvasva, próbálgatva megoldottam. Mondjuk én valóban nulla ismeretekkel kezdtem neki a Linuxnak, ahogy azelőtt a Windowsnak is. Valahogy meg el kellett sajátítani az alapokat.
Vagy ha fizikai, akkor tartani egy olyat, ami nem baj, ha megborul.
Megborul...na bumm, a megírt pendrive nem csak egyszer használatos!
Plusz a már meglévő disztrók is ott voltak!
A mostaniakban meg a security+a kikapcsolás nehézségei érdekesek
Ja, az új Dell Latitude 7400 2in1 Win11-gyel voltak is valami gubancok, mikor felrakta magát és rebootoltam először! Csak az érintőképernyő miatt hagytam életben a W11-et a notin...
[ Szerkesztve ]
-
-
Amúgy otthonra, egy OS-sel mindegy is.
Egy OS...
Mostani 2TB-os SSD-re néha azért kíváncsiságból felrakok néhány disztrót, mint anno, bár már nem hopperkedem.
De különben a fene tudja, egy OS-es UEFI telepítésekkel sosem volt bajom, Secureboot is kezelve van, stb.
Lehet nekem se lenne, ha nem a HO Elitebook-on próbálom először az EFI installt, a közel 10 éves eszközökön még elég sajátos UEFI megoldások voltak, talán emiatt sem tudtam megkedvelmi ezt a szörnyeteget.
Pár hónapja egy Dell Latitude-on egész szerencsésen megoldottam az EFI-s telepítéstm Wint is meg kellett hagynom...nem volt nagy ügy, de nyilván itt a topikokban kaptam segítséget.
(#41763) tordaitibi
Sajnos Ubyt ezen a vonalon elvesztettük.. egy zseniális elme aki számtalanszor megmutatta, mit tud, ez a brilliáns géniusz sajnos nem akarja megtanulni az amúgy faék UEFI-t
Atyaég, teljesen belepirulok, enyhe túlzásokba estél, de köszönöm, jól esik.
Valóban leragadtam lassan a múlt évezredben...de ha eljön az az idő, mikor már tényleg csak EFI-t enged a gép...szerencsére az még pár év, még ez a jóval gyengébb HP Elitebook 8570p is fut jó ideig, ha kampeca lesz, akkor meg kénytelen leszek billentyűzetet cserélni a Dell Precision M4700-on...
-
Én is ezerszer inkáb uefi párti vagyok mint mbr.
Sajnos Ubyt ezen a vonalon elvesztettük.. egy zseniális elme aki számtalanszor megmutatta, mit tud, ez a brilliáns géniusz sajnos nem akarja megtanulni az amúgy faék UEFI-t
Minden telepített OS létrehoz egy bejegyzést, ha van 10 OS akkor lesz 10.
Ezeket, ha nincs elsődleges indító, pl. Linux Grub, akkor a boot során kilistázza és így választható mit indítunk.
Nálam 3 van + a Boot az meghívja magát az uefi firmwaret. De ha nem tud elindítani semmit, amúgy is ezt dobja be.
Ebben ugyanúgy, ugyanolyan parancsokkal lehet lépkedni mint egy Linuxos mappaszerkezetbe. Ha megvan az elindítandó bejegyzés, grubx64.efi, bootmgfw.efi, enterre indul a kiválasztott OS.
Azaz ha a UEFI valamiért nem találja egyik indítórekordot sem, el lehet startoltatni bármelyiket kis gépészkedéssel, helyi lemezekről, pendrájvról, külső usb lemezről stb.
Maga az EFI partíció tokkal-vonóval másolható, visszaállítható, archiválható. Linuxoknál ha benne van a grub.cfg, az szerkeszthető, UUID alapján bármi indítható stb.search.fs_uuid 9a3fafb4-59de-4b39-a129-051f365cab30 root hd2,gpt2
set prefix=($root)'/boot/grub'
configfile $prefix/grub.cfg
Ezt átírom ha Timeshifttel klónozok és máris röffen a rendszer.
szerintem nagyon praktikus találmány. A MBR indításhoz képest pár fényévvel jobb.
Ennyire bonyolult
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
- Indiana Jones and the Great Circle kód - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest