- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED TV topic
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Monitorkalibráló eszközök
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Fujifilm X
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
róland
veterán
válasz
King Unique #8295 üzenetére
Egyszerűen 8-nál nem működik a Wubi.
http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!
-
válasz
buherton #8183 üzenetére
Up! Valaki?
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
King Unique
titán
válasz
kiskaktusz #8296 üzenetére
ok,köszönöm
-
kiskaktusz
addikt
válasz
King Unique #8295 üzenetére
buntu alapokon LTS.
"Don't try to understand women... ...women understand women and they hate each other."
-
King Unique
titán
8-assal mi a gond, ha 7-es alól telepítem, akkor is problémás (8-as alatt van kapcsolva gyors indítás link), elgányolhat benne vmit?
ha nem megy, akkor marad először virtualbox, majd utána a többiek által is javasolt új partíció, grub2 megoldás 8remélem nem gányol el semmit)...
+Előző kérdésemre sima v LTS ? -
róland
veterán
válasz
King Unique #8293 üzenetére
Sajnos a 8 miatt egyelőre nem fog menni a Wubi.
Mint egy átlagos programot telepítheted s eltávolíthatod. A Windosos partícióra telepít, de legoglalja magának az általad választható teljes területet s máshoz nem nyúl.
http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!
-
King Unique
titán
Fent van 7+8 is dualbootban, hallottam én is erről a wubiró. Szal ezzel mint csak egy progit felrakja és később tetszés szerint eltávolítható, Win bootjába sem rondít bele, annak partíciójára teszi, v lehetőség van (ajánlott) ilyenkor is másikat létrehozni neki?
alvás, újraindítás stb. mármint linuxon nem fog, v többi rendszeren se, mert akkor kicsit problémás lehet...?[ Szerkesztve ]
-
róland
veterán
válasz
King Unique #8290 üzenetére
Milyen Windowst használsz? (Ha nem 8-at, akkor inkább egy Wubi-s telepítést próbálj. Ott az Ubuntu indítását választva a Win boot.ini átadja a terepet az Ubuntunak. Egy korlátozása, hogy a hibernálás/alvás/újraindítás nem működik hanem csak a leállítás.)
-
King Unique
titán
Még annyit kérdeznék, h kipróbálás után ubuntu-ból majd melyik verziót lesz érdemes felraknom, sima v LTS, előbbibe újítások, újabb csomagokm utóbbi támogatási ideje stb. jóval hosszabb, ha jól néztem (a Lu-/Xu/Edu stb. verzókkal meg gondolom nem érdemes szórakozni...)
-
King Unique
titán
válasz
quailstorm #8279 üzenetére
+ (#8280) hcl kösz mindkettötöknek az infókat, tapasztalatokat, vsz VB.n rápróbálok az ubira, azt majd meglátom a továbbiakat.
-
-
kispx
addikt
Sziasztok,
Az Ubuntunál hibásan jelennek meg egyes képek. Böngészőfüggetlen (F5 és a Ctrl+F5 nem segített) Az XFCE, Unity, Gnome Shellnél is előfordul. Míg a KDE-s openSUSE-nál minden rendben. (és egyéb KDE-s disztrónál; de nem próbáltam mindegyiknél). Van valami megoldás, hogy maradjak az Ubuntu vonalon (Unity) és a képek is helyesen jelenjennek meg?
Válaszokat előre is köszönöm. -
soldi3r
veterán
válasz
quailstorm #8286 üzenetére
'estet!
tudna valaki segiteni driverezessel kapcsolatban?
ha a notim alvo alvo allapotbol felebred, nem vilagit a wlan ledje, mukodik, csak nem vilagitE30 (oo=[][]=oo)
-
quailstorm
nagyúr
válasz
Penge_4 #8285 üzenetére
Nekem jó volt, mert azelőtt elvártam hogy minden úgy működjön mint windowson. Pedig szinte semmi nem olyan. Így már könnyebb bármilyen ablakkezelőt használnom. Azt meg elhiszem hogy a KDE profi, hiányolok is pár dolgot még unityből, de összességében átlátható, használható, és gyors. Meg van a jobbra balra dobom az ablakot gesztusvezérlés, az nekem egyelőre elég.
Nekem GTS450-en laggolt a KDE openSUSE-val. Ubuntuval még nem próbáltam. -
Penge_4
veterán
"Annyi, hogy érdemes a kde-low-fat-settings csomagot feltenni, mert az kiirt belőle egy csomó felesleges dolgot."
Inkább manuálisan elvégezni igény szerint a megfelelő beállításokat, mivel olyasmit is csinál, amit nem kéne. Esetemben például az van, hogy a kevés memóriához nem hiányzik még az Akonadi és társai, viszont a vizuális effekteket még fel is turbóztam az alapbeállításokhoz képest, mert a GT430 elbírja.
(#8281) quailstorm: Miért olyan jó az, ha egyáltalán nem hasonlít? A komplett Windows teljes egészében nem az ördögtől való (na jó, igen, de azért vannak benne jó gondolatok). A KDE meg egy nagyon komplex cucc, ami nem csak addig tölti be a szerepét, amíg megtanulod a leggyakoribb konzol parancsokat, hanem utána is egy csomó hasznos dologgal van tele, ami még ha ritkán is, de jól jöhet. Például az ablakkezelő rohadt profi, hogy mindent meghatározhatok, nem csak azt, hogy always on top/bottom, hanem méretet, pozíciót, fókuszlopást, mindent.
-
válasz
quailstorm #8283 üzenetére
"Nekem hetekig tartott egy olyan korszak, amikor egymás után pakoltam fel a linuxokat, mert nem tetszett."
Nekem évekig. Csak aztán rájön az ember, hogy felesleges.A legtöbbeknek a túl különböző dolgok okoznak gondot - mondjuk Win8 csempe a céges gépemen...
...igaz, amióta van Start8, azóta nincs vele gond.Mutogatni való hater díszpinty
-
quailstorm
nagyúr
Persze, kényelmes (lenne nekem is ha nem laggolná szét a fejem), de aki éppen most akar rászokni a linuxra, annak nem biztos hogy jó. Próbáltam
Nekem hetekig tartott egy olyan korszak, amikor egymás után pakoltam fel a linuxokat, mert nem tetszett. De csak mert nem windows. A nyers Ubuntu volt a legjobb a gondolkodásmód megváltoztatására.
-
válasz
quailstorm #8281 üzenetére
Én ugyan nem szeretném azt. Csak jobban tetszik az ablakok kezelési módja, de mellette megvannak az effektek, a betekintő módok, és a rétegzés. A Unity pl. nem jött be.
Meg ugye emellett használok (melóban) windózt - nem baj, ha nem különbözik alapvetően.Mutogatni való hater díszpinty
-
válasz
King Unique #8278 üzenetére
Mind a kettő csicsás, és állandóanfrissít, az nem a GUI-tól függ. A KDE jobban hasonlít a winnyózra, ennyi. Nálam jól megy a KDE is
Annyi, hogy érdemes a kde-low-fat-settings csomagot feltenni, mert az kiirt belőle egy csomó felesleges dolgot.[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
quailstorm
nagyúr
válasz
King Unique #8278 üzenetére
KDE nálam laggol, ennyit tudok mondani. Unity Gnome3 alapú, az meg repül. Én visszaraktam a gombokat jobb oldalra, nekem így jó.
-
quailstorm
nagyúr
válasz
King Unique #8275 üzenetére
Az hogy melyik ubuntu, vidkártya szempontjából mindegy. Az már nagyobb gáz ha windows alatt nem megy, pont ott kéne neki. 2 havernak van optimusos laptopja, nekem sose volt, de windows alatt simán megy, linuxon meg egyelőre csak az intel hd akar.
Én 30GB-ot adnék neki, az bőven elég lesz apponak, meg minimális dokumentumoknak. De 40-50-nél többet windowsos berendezkedés mellett nem érdemes.
GRUB megkérdi hova rakja magát, a kettest nem tudom, mert az distribúciófrissítéssel került fel, és szét is barmolt mindent. De Win-t újrarakni nem kellett. -
válasz
King Unique #8275 üzenetére
Driver szinten a K vagy sima Ubi nem különbözik, csak a grafikus felületük más.
-
King Unique
titán
válasz
quailstorm #8274 üzenetére
Első kérdésdre
Szal azt mondod külön partíció ubinak (mekkorát érdemes, ha fő (CAD/FEM) progikat inkább win7 alatt használom?
Tehát grub2-t erre telepítsem. ne csak simán MBR-re (én is hallottam storykat, h tönkrevágta win-ét), ez gondolom telepítésnél, v az említett progikkak manuálisan megadható neki, h oda rakja (utána eltávolítható vz)..
Elvileg van benne NVidia is, de csak Intel driverét tudtam feltenni win7/8 alatt is, ez fura, lehet ubi felismeri...
Dual kari miatt korábban kubuntot ajánlották, de ha azt mondod ubira is simán felmegy, akkor ok.Lehet először csak virtualboxban próbálom ki, majd utána élesben.
Kösz szépen az infókat, ha elakadok, lehet majd még kérdezek
-
quailstorm
nagyúr
válasz
King Unique #8273 üzenetére
Véleményem szerint nem lesz gond, én quadro bootolok, de nem sokáig, mert veszek egy 2TB-os HDD-t az 1TB-os helyett.
Win8-ot nem ismerem, még nem volt helyem felrakni, de elvileg normális gépen UEFI-t leszámítva olyan mint a 7. Elvileg az is NT6 származék. Szóval a BOOTMGR indul a géépel, és onnan válaszot hogy 7 vagy 8,+memtest. Így van?
Mert akkor le kell vágni egy partíciót ubuntunak, pl EASEUS partition wizard-dal. Az legyen EXT4. Majd felrakni a tetszőleges Ubi 64-et. Ezek után kapsz egy olyat, hogy géppel indul a GRUB2, és ott ki lehet választani a 2 win-t, amiből az egyik fake lesz, a másik megy a BOOTMGR. Oda be tudod rakni a GRUB2 bejegyzést ha tetszik, így lehet oda vissza váltani a 2 manager közt. Ezt az EasyBCD programmal teheted meg, azon a rendszeren, amihez a BOOTMGR tartozik(gondolom nálad a win8).
Viszont ebben az esetben a GRUB2-őt a partícióra érdemes telepíteni, nem az MBR-be, mert akkor eltűnik a BOOTMGR és lehet szívni. Hiren's boot cd-n van egy live, meg a Lenovo helyreállító lemez megoldja a vistát és a 7-et is.
Gondolom nVidia optimusod van, ahhoz a Bumblebee illesztőprogram szükséges ubuntu alatt.
Adatot menti tudsz live rendszerrel ha baj van. De szerintem nem lesz.[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
Sziasztok!
Olvasom itt mbr, grub dolgokat, kérdésem egy notin, amin dualboot (win7+win8) van, fel lehet tenni egy ubuntut/kubuntut anélkül, h összegányolná az egészet, tönkretenné win8 rendszerbetöltőjét
Tudom ilyenkor felkeül Grub2, de nem lesz baj, utólag eltávolítható a wines boot megsértése nélkül? Egy lenovo D580-asról lenne szó [link], azt mondták vhol, h dual videokarival lehet gond lesz, ill adtak mellé wines driver DVD-t, gyártói oldalon linux-hoz nincsenek, azt rendszer leszedi magának máshonnan gondolom...jó esetben, mert vide, hang, fényerő állítás stb. jó lenne, ha működne.
v csak virtualboxon próbáljam inkább. ha van rá esély, h összekutyul vmit...[ Szerkesztve ]
-
válasz
quailstorm #8270 üzenetére
Asszem a Pistában jelnt meg ez először, de annyira nem érdekel, hogy utánanézzek -> legszívesebben elfelejteném a májkroszoftot, ha lehetne
-
quailstorm
nagyúr
válasz
Tamás88 #8268 üzenetére
Hmm, ezt nem tudtam, kösz az infót. Sose érdekelt. Van az ultimate, meg a többi ami nem érdekel
Viszont Win98SE-hez jól jönne egy nyelvi csomag, mert szépen elangolosodott mostanában...
(#8269) hcl: NT6-tól igen, de a korábbi verziókban nem ilyen egyszerű. Ott egyáltalán nincs NT-nél nyelvváltási lehetőség, csak ha kicseréled kb az egész rendszert.[ Szerkesztve ]
-
válasz
quailstorm #8262 üzenetére
Sztem ennyire nem különbözik eymástól az ulti meg a többi, egyszerűen csak az ultiba tették bele azt a progit, ami kicseréli a nyelvet
-
válasz
Elmondom, hogy nem csak az ultimate-ban lehet nyelvet változtatni, hanem a többi változatban is. Pl Home Premiumban is meg tudod változtatni, csak mivel egy extrához rendelték a nyelvváltást, így ebben a változatban nem tették lehetővé, de külső programmal minden további nélkül megteheted. Egyébként megjegyezendő, hogy ez éppen nem legálisnak tekinthető.
-
Tutu7030
veterán
válasz
fradi81 #8266 üzenetére
Az oké, de elsődlegesnek a spdif van, csak F6-ra tudok átváltani a HD Audio Generic-re (gondolom, annak kellene az elsődleges eszköznek lenni).
[ Szerkesztve ]
LG Optimus G E975 v20 -> LG G4 H815 V29a-EUR-XX -> Huawei Mate 9(MHA-L29) -> Huawei P30 Pro -> Honor Magic5 Pro
-
Tutu7030
veterán
Sziasztok! Analógon szeretnék hangot kicsiholni az ubiból (12.10) de néma marad.
tutu@tutu:~$ cat /proc/asound/card0/codec* | grep Codec
Codec: ATI R6xx HDMI
tutu@tutu:~$ cat /proc/asound/card1/codec* | grep Codec
Codec: Realtek ALC892
tutu@tutu:~$ cat /proc/asound/cards
0 [HDMI ]: HDA-Intel - HDA ATI HDMI
HDA ATI HDMI at 0xfeb44000 irq 54
1 [Generic ]: HDA-Intel - HD-Audio Generic
HD-Audio Generic at 0xfeb40000 irq 16
tutu@tutu:~$LG Optimus G E975 v20 -> LG G4 H815 V29a-EUR-XX -> Huawei Mate 9(MHA-L29) -> Huawei P30 Pro -> Honor Magic5 Pro
-
quailstorm
nagyúr
Akkor maradjunk annyiban, hogy a helyreállító lemez a bootMGR újraélesztésén kívül csinál valamit, pl angolra állítja át az alapértelmezett nyelvet. Meg visszacserél pár rendszerfájlt régebbire. Aztán majd ha érdekel, megnézem mit csinál. Meg hogy milyen egy NT kernel valójában.
De egyébként Ulitmate-hez mindenkinek ugyanaz a frissítés jön le, míg a többinél ha más nyelvűt akarsz felrakni, nem engedi, vagy korcs lesz a rendszer. De tényleg nem tudok eleget hogy biztosan beszéljek róla...[ Szerkesztve ]
-
Youri
veterán
válasz
Attól még, hogy az Enterprise/Ultimate változatokban a nyelvváltásra adtak egy felületet, még nem lesz más a rendszer felépítése, mint a többinek
A kernel nem kommunikál a felhasználóval, így nincs is beszélt nyelve. A dll-ek osztályleírók, nyelvük többnyire C++. Az emberi nyelven megjelenő verbális kommunikáció mind a shell része. A nyelvi megjelenítésért is a shell felelős. Ahogyan a nyelvi fájlokat is az hívja meg. A kernelnek mindegy, hogy az adott rendszer magyar, vagy szuahéli, ő nem fog emberi nyelven kommunikálni egyik réteggel sem. Nagyon kevered a dolgokat.
[ Szerkesztve ]
RTX ON
-
quailstorm
nagyúr
Ha nem ulitmate a windows7, akkor annyira nincsenek magasan a nyelvi fájlok... Főleg korábbi rendszerek, XP és azelőtti. Vagy te még nem raktál fel angol frissítést magyar windowsra, és lett a 80%-a angol? Minden dll-nek van nyelve, és az kihatással van a rendszerre. Egy frissítés sem elválasztható az OS nyelvétől, csak vista óta, az ultimate és enterprise csomagokban.
Egyébként meg a windows működéséhez szükséges alapvető fájlcsoportot minek nevezitek? Tudom, nem egy db fájl... -
Youri
veterán
válasz
quailstorm #8255 üzenetére
Nagyon bátran használod a kernel szót, de látszólag fogalmad sincs róla
Maradjunk annyiban, hogy a kernel nyelve nem angol, hanem C/C++ Amit te látsz, akármilyen felületet, és kommunikál veled, az már a shell. Egy bootmgr újrarakás pedig messzeáll a kernelírástól.
RTX ON
-
válasz
Legfeljebb a Windows kényes részeit rakja újra, de új kernelt úgy, ahogy Linuxnál lehet fordítani, nem ír. A nyelvi fájlok meg valahol nagyon magasan vannak a kernel fölött, a kettőnek sok köze nincs egymáshoz.
https://www.coreinfinity.tech
-
válasz
quailstorm #8257 üzenetére
Teljesen elkülöníthető a winnyóz kernele is. Attól állítódott vissza, hogy felülírta a registryben a nyelvi beállításokat
A kernelnek semmi köze a GUI nyelvéhez. Mondjuk valszeg a kernelt is felülírta, egészségére
A funkcióját végülis ja, ellátja, helyreállít.
-
quailstorm
nagyúr
-
válasz
Biztos, hogy a kernelt? Vagy csak azt?
Másrészt, az a Lenovo saját cucca, nem a MS-é.Mutogatni való hater díszpinty
-
quailstorm
nagyúr
Nekem nem az a célom hogy vitatkozzak a számítógéppel, ami ugye értelmetlen, hanem hogy használjam.
Lenovo Windows7 helyreállító lemez, mely újraírja a kernelt, visszarakja egy régi állapotba, valamint törli a gépről az összes bootmanagert, és felteszi a BOOTMGR-t. Innentől kezdve angol a kernel... Na ezt neveztem kernelújrarakásnak. -
válasz
quailstorm #8250 üzenetére
Már másodszr olvasom Tőled ezt a kernelújrarakás-dolgot, de kifejtenéd, hogy mit és hogyan raktál újra Windows alatt?
Egyébként meg az MBR nem a Windows-é, hanem az értelmes rendszereké, amelyek nem akarják kisajátítani maguknak a számítógépet.
-
fradi81
veterán
válasz
quailstorm #8252 üzenetére
Úgy rémlik egyszer raktam partícióra és valami nem lett jó, azóta tudom hogy grub2-t csak MBR-be, és azóta mindig jó.
moto g72, Ninebot d28e
-
quailstorm
nagyúr
válasz
fradi81 #8251 üzenetére
Akkor mikor lehet választani a telepítésnél partíciót az placebo?
GRUB2 meg meg van bolondulva nála, az a biztos ha --purge után újrarakja.
Igen egy windowsnál főleg másig fizikai tárolón, nem lesz gond.
Lehet ebbe nem nekem kéne belepofáznom mert nem értek hozzá mint látszik. Bár voltak vele problémáim, és meg is oldottam, csak az más jellegű volt. -
fradi81
veterán
válasz
quailstorm #8250 üzenetére
"nem szabad MBR-be GRUB-ot telepíteni. "
Csak oda lehet, partícióra nem. Itt egy windows van csak, nem szokott gond lenni. Grub2-t meg nem kell uninstallálni csak felülírni az újjal.
moto g72, Ninebot d28e
-
quailstorm
nagyúr
válasz
fradi81 #8249 üzenetére
Nekem meg megsérült tőle a BOOTMGR(ott volt a grubban, de ha rámentem a nagy hibaüzenetet kaptam), és lehetett újrahúzni a kernelt. Egyszer felraktam XP+7-re az ubuntut és az egészre a vistát, aztán meg a dist upgrade, majd a GRUB2 okozta a kavarokat. De az a lényeg, hogy amikor feltettem a vistát, akkor törölte az azonos HDD MBR-be telepített GRUB 1.99-et., majd azt helyreállítva nem tudtam egy windowst sem indítani. Szóval nem szabad MBR-be GRUB-ot telepíteni. Az MBR az a windowsé. Valamint volt már olyan is, hogy egy harmadik, OS-t nem tartalmazó HDD-re került a windows bootmgr. Szóval kavar van rendesen, a quadro boot meg macerás, de nekem ez a tapasztalatom.
Mostanában meg a GRUB2 van a linux partíciójára rakva, és windows bootmgr-ből indítom. Nem a GRUB2 az elsődleges, mert mindig összezavarodik a frissítéseivel. Aztán semmit nem tudok bootolni. Úgyhogy megoldás van bőven.
@ n00n: Neked azt látom megoldásnak, hogy uninstallálod a GRUB2-őt, aztán újra feltelepíted, majdnem mindegy nálad hogy MBR vagy linux partícióra, most nem számít, max később, ha még akarsz rendszer a HDD-re rakni. Aztán az új GRUB2 felismeri a win7-et. Gép indulásakor a HDD-ről boot, GRUB2 elő, win7 bootolása. Majd telepítsd fel a neosmart easyBCD-jét, és add hozzá a Grub2 bejegyzést a windows MBR-hez. Így akármi történik, lesz rendes boootmenüd, valamint ha meggondolod magad mikor a win7-re csapsz, nem kell resetelni, hogy visszamenj a linux bootloaderhez. -
fradi81
veterán
válasz
quailstorm #8248 üzenetére
Miért lenne vége? A grubban ott lesz. Legalábbis nálam így működik másik merevlemez esetében. (Nem SSD-t írtam, HDD-t)
[ Szerkesztve ]
moto g72, Ninebot d28e
-
HollyBoni
veterán
Sziasztok!
Ubuntu live alol szeretnek hozzaferni egy meghajtohoz ami HFS+, neztem leirasokat de egyik sem jott ossze. Valaki tudna segiteni? Irni olvasni szeretnek a meghajtorol.
-
n00n
őstag
n00n@n00npc:~$ sudo grub-install /dev/sda
[sudo] password for n00n:
hiba: cannot read from `/dev/sda'.
n00n@n00npc:~$ sudo grub-install /dev/sdb
hiba: cannot read from `/dev/sda'.Valami nem kóser itt.
-
Nkboy
senior tag
Nem csak frissíteni kel a Grub-ot, hanem telepíteni is. Hogy melyikre akarod, azt Te döntöd el.
Ha a boot SSD-re van beállítva a BIOS-ban, akkor arra.Azért nem tudja olvasni, (szerintem) az sda-t, mert az ugye sdb lett.
Tehát, ha ssd-re akarod akkor: sudo grub-install /dev/sda. Utána jöhet a sudo update-grub
[ Szerkesztve ]
A fekete kormánylégzsák a bézs utastérben felér egy őszinte vallomással
-
n00n
őstag
Már írtam ide. De azóta se oldódott meg a helyzet.
Vázolnám a szituációt. Adott egy számítógép, benne egy 250GB-os HDD. Erre telepítve egy Windows 7 és Ubuntu 12.04, a Grub is ezen a lemezen van értelemszerűen. Bővítés során bekerül egy 60 gigás SSD. A HDD-ről törlésre kerül a Windows 7 és telepítve lesz az SSD-re. Szóval az új állás. HDD rajta adatok, illetve Ubuntut 12.04, illetve a Grub (2). SSD csak Windows 7. Na már most, ha az SSD van beállítva bootlásnál, akkor elindul a Windows 7 egyből. Átállítottam a HDD-re, akkor bejön a Grub, ahol szerepel az Ubuntu, illetve az innen már törölt Windows 7. Ubuntu elindít. Próbálom frissíteni a grub-ot (sudo update-grub). Mely parancs hatására csak a következő hibaüzenetet kapom folyamatosan: Hiba: Can't read from sda.
Eddig a HDD volt az sda, most hogy bekerült az SSD, az lett az sda, és a HDD a sdb. Kérdés, hogy tudom frissíteni a Grubot, hogy lássa az új Windowst?
-
válasz
eternam #8215 üzenetére
Lehet, hogy egy Windows béta korábban stabilabb, mint egy kiadás előtti Ubuntu (nem, az LTS-sel nem veszi fel a versenyt), a különbség az, hogy a Windows végleges korára is béta állapotban marad, míg egy Ubuntun érezhető a kiadás előtti és utáni állapot - utóbbi javára.
-
-
-
törölt tag
Ennek a témának a telepítésében tudna valaki segíteni? (12.04.1, Unity)
-
-
Richter36
őstag
válasz
quailstorm #8228 üzenetére
Onnan sem indul
Kendek:
Kár, mert összességében teszik a rendszer. Gyorsabbnak érzem a 12.10 és 12.04-nél. Mintha a boot idő is gyorsabb lenne. Unity is egész használható már.
Na... majd visszatérek rá későbbKöszi mindenkinek a segítséget
-
válasz
quailstorm #8231 üzenetére
Na ez az, hogy nem túrja
Após viszont nem tudom, hogy, de korlátozott fiókkal is le tudta pusztítani
-
quailstorm
nagyúr
Az ilyeneket én csak hallgatom. Háló másolás persze nálam is okoz gondok XP és 7 közt. De elég érdekes módon. Volt olyan hogy az XP azonnal rebootolt ahogy felléptem hálózatra, most sokáig jó volt, legutóbb viszont összeomlott az explorer.exe, és a másolás befejeztével lehetett rebootolni. Egyébként idén nyáron lesz 3 éves az XP és a win7. Nem kevés balhéból hoztam már vissza őket. Pl a Win7 alatt komplett kernelt is cseréltem, eddig kétszer. Mert a linux bekavart. Vagy az utólagos vista. Aztán meg a GRUB2, de az nagyon. De különösebb sebesség gondom nincs, stabilitási meg pláne. Pedig csak egy Celeron E3200.
Az én apám se tudja úgy összebarmolni az OS-t. Pedig éjjelnappal az admin fiókot használja. Bár az is igaz, hogy ha valamit nem tud, inkább szól legközelebb, és nem frissít/telepít. Linuxra viszont nehéz lenne átszoktatni.
(#8230) Kendek: segmentation fault-ra az általam jelölt csomag jelölt verzióra downgradelése megoldja a problémát!!!
Downgrade libqtwebkit4 to 2.2.1-4ubuntu1[ Szerkesztve ]
-
válasz
quailstorm #8228 üzenetére
A hálón másolás azért elég gáz... És az mindenhol, ahol dolgoztam, előjött eddig, ahol AD-s háló volt.
Amikor meg nem AD van, még rosszabbA driverhiány meg üzleti érdek
A legtöbbször ha régebbi HW-kre nincs driver winnyózra, az azért van, hogy vegyél csak újat
Az biztos, hogy a Linuxot nehezebb elrontani, de ha csak használja az ember, akkor nem is nagyon szokott semmi lenni vele.
Apósom meg csak "használja" a Windózt, aztán mégis pár havonta új install, mert úgy összetúrja.[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
válasz
Richter36 #8226 üzenetére
próbáld meg terminálból indítani
Downgrade libqtwebkit4 to 2.2.1-4ubuntu1
Ezeket találtam megoldásnak. Májusig tuti maradok 12.10-en, de lehet tovább. Nekem unokatesóm szól mindig, hogy mikor válthatok
(#8227) hcl: a "speciális" hardveres gondokat leszámítva nem a windows a hibás. Csak a linuxot nehezebb elrontani. De ha sikerül, az sokkal látványosabb mint windowson.
Az hogy miért nem képesek a HW gyártók illesztőprogramot adni egyes rendszerekhez, azt nem értem. Azt mondják üzleti érdek. Én meg olyat nem veszek.[ Szerkesztve ]
-
válasz
quailstorm #8225 üzenetére
Nekem senkinél sem repül. Após állandóan tönkreveri. Barátnőmnél jajnemtudomlelehetefrissíteni, ezmiértváltozott, haeztfelrakomösszedől (össze is dőlt már párszor).
A céges gépemen a 8 összeakadt a BIOS-sal, BIOS update-ig fagyott (A Win7 nem.)
Win8-on a céges vason mai napig nincs Bluetooth-om (Dell).
Tartományban hol másol, hol nem. Ha másol, és megáll közben, akkor valszeg addig ott marad az ablak, amíg újra nem indítod(Ezt két AD-ben is volt alkalmam tesztelni...)
Vagy látja a hálón a többi gépet, vagy nem.
A saját gépemen ha néha el kell indítani a Win7, akkor az kín, annyival lassabb a KDE-s Ubinál.
A Win8 (béta) feltelepítése a saját gépemen egy IDE-s winyóra 2 nap volt...
Ezek a mindennapok. XP-től Win8-ig minddel vannak ilyen tapasztalatok.Mondjuk nem játszok, az FX5200 csak azért van anyám gépében, mert ingyen kaptam, kimeneti csati nélkül, azt pótoltam rajta, és azóta jó. Az eredeti Gf2MX-nél mindenképp erősebb
Egy 2600+-os AthlonXP mellé simán jó. Ezen az Lubuntu tök jó.
[ Szerkesztve ]
-
-
quailstorm
nagyúr
FX5200 windowson sem flashes, nekünk is van. Viszont jobb a teljesítménye a windowsos zárt driverrel, mint a linuxossal. Kb 40% az előny, ami nagyon látszik. De ha egyáltalán nem kell játék, akkor tökmindegy. Én is unokatesóm linux őrülete miatt tudtam meg az FX5200 dolgait.
Windows bajaival azoknál találkozok akik nem látnak keresztül az ikonerdőn. Aki egy kicsit is belenyúlkál a rendszert segíteni, és szándékosan nem teszi tönkre, annál repül. -
válasz
quailstorm #8223 üzenetére
Ha nem találkoztál a winnyóz bajaival, akkor neked jó
Nekem mindig a család + ismerősök winnyózos gépeivel van bajom. Rendszeres.
Ami a Linuxosokkal volt eddig probléma az
- flash nem támogatja a FX5200-at
- Nvidia zárt driver hiba
- idiótán belőtt Pulseaudio, de az is megoldódottEzek azért nem annyira a Linux hibái.
Mondjuk a francnak kellenek az újdonságok (már ugye mit értünk újdonságok alatt), működjön jól. Ennyi
Most nekem sem LTS-em van, de kb. problémamentes. A régi laptopokon meg Lubuntu, anyám gépén szintén, frankón megy mindegyiken.Mutogatni való hater díszpinty
-
quailstorm
nagyúr
Aham. Ha behal az apt. Egyébként nem raktam újra. dist-upgrade azt jóvan. Az még ment. Azóta jó. Csak nem LTS.
(#8219) eternam: van ott registry pucoló, csak kb 1 GB driver tölt be az XP minden indításnál, így azért kell 5 perc neki míg teljes gőzzel a feladatra koncentrál. A vista és a 7 rendben van. Reményeim szerint hamarosan veszek új HDD-t, mert beteltem, és rakok fel még rendszereket. Win8 tuti, Kali linuxon még gondolkozok. PC-BSD úgyszint. Mac OSX megy fel, elvileg kompatibilis minden. Aztán majd meglátom. Igazából eddig csak debian alapokkal foglalkoztam, a rövid openSUSE ismerkedésnek ott vége szakadt hogy: Mi ez a lag?
(#8221) Nkboy: én is közéjük tartozom. Szép, látványos, okos, csak laglaglag.
(#8222) hcl: kifejezettem szeretem benne a testing jelleget. Különben semmi értelme nem lenne. Nem lenne újdonság. Ettől függetlenül stabil az, csak nálam szokott hülyéskedni. Engem nem szeret a linux. Semelyik...
Ellenben soha nem találkoztam egy windowsos típushibával sem.[ Szerkesztve ]
-
-
Nkboy
senior tag
válasz
quailstorm #8218 üzenetére
Tudod, ahány felhasználó, ahány géptípus, annyi vélemény létezik. Szerintem ezért nincs értelme az összehasonlításnak.
Én, például Kubuntu-t használok. 10 emberből 9 szidja, hogy bugos, meg, hogy a KDE sz@r, nekem érdekes módon, semmi bajom nincs vele. Most akkor van értelme a összehasonlításnak?
A fekete kormánylégzsák a bézs utastérben felér egy őszinte vallomással
-
rybank
senior tag
válasz
Én azt gondolom, hogy tisztában kell lennünk a lehetőségeinkkel. Szerintem sokszor csak idő és utánajárás kérdése lenne a megoldás egy hibára. Csak hát egyszerűbb újratelepíteni...
-
eternam
tag
válasz
Nem részletkérdés, hanem komoly valóság.
Jól bevált registry pucolókkal elkerülhető a windows lassulása.
Az emberek nem fogadták el az igazságot hatalomnak, ezért megtették a hatalmat igazságnak. Pascal
-
-
quailstorm
nagyúr
válasz
eternam #8215 üzenetére
Azért jól meglovagoljátok mindannyian a témát. De a windows az egyik legnagyobb hasznot hajtó szoftver, az ubuntu meg full ingyenes. Valamint 13.04-gyen megy a skype, valamin csak beszélek unokatesómmal. Sőt azt mondta hogy stabilabb. De az garantált hogy nem a sykpe.comról kell lekapni, hanem a repóból.
-
eternam
tag
válasz
Richter36 #8209 üzenetére
Azért röhejes hogy kiadás előtti daily buildot rak fel valaki, aztán csodálkozik ha nem működik valami.
Látjátok ez a különbség a windows és az ubuntu között. Egy windowst évekig fejlesztenek mire kiadják csak a béta tesztelőknek és már béta korában sokkal stabilabb, mint az ubuntuból az lts verzió. Mondom ezt úgy hogy ezt a hozzászólást ubuntu 12.04 alól írom.
Az emberek nem fogadták el az igazságot hatalomnak, ezért megtették a hatalmat igazságnak. Pascal
-
Richter36
őstag
Köszönöm, de ezeket én is tudom. Gondoltam kipróbálom a rendszert. Voltam olyan bátor, hogy kérdezek, hogy ettől függetlenül, hogy kiadás előtti a rendszer talán van valami megoldás. Egyébként 10.04 LTS-en is volt már ilyen gondom. Ha jól emlékszek akkor be kellett jelölni a cannonical partnereket a szofverforrásoknál, de itt ez nem működik. Gondoltam talán van más megoldás. Egyébként LTS verziókon is akadnak hibák, de ezért még nem vetünk el egy rendszert.
Azért köszi segítséget -
-
Mtbsrác
senior tag
Segítsetek feltenni nekem ezt a progit:
SlowMoVideo: itt a leírás
Amit megtudtam csinálni az hogy letöltöttem telepítettem ezt: Ubuntu 12.04 (deb csomag) majd, utána Debian/Ubuntu terminálos függvény parancsot beírtam fel is települt csak épp lökköm sincs hogy még mit kéne feltennem hogy egyáltalán lássam magát a programot. Nemtudom hogy hova telepítette, és valahogy elkéne indítani a dolgot. Szoftkp csak annyit írt ki hogy telepítve.
Wine-os verzió elindult csak azmeg ffmgpeg meg vmi av akármit hiányol mint codecek és nemtölti be a videot.
Amiket ott írnak lentebb az nekemmeg kínai hogy miket írkál a terminálba.
[ Szerkesztve ]
-
-
Richter36
őstag
Sziasztok!
Telepítettem az ubuntu 13.04-et. A problémám, hogy a skype nem akar elindulni rajta. -
törölt tag
válasz
lionhearted #8203 üzenetére
Helytelenul irtam le. 80MB/s-et akartam irni es gigabites az itthoni halo. Eleg nagy allomanyokat mozgatok a linux szerverrol es jo volna a gyorsabb sebesseg. Meg azert az megis csak 3 szamjegy. Neha felmegy ugyan 100MB/s kornyekere, sot picit tul is lepi, de az csak valami puffer jatek miatt van szerintem. Kabelek eleg jok. Csak erdekelne valakinek sikerul-e tobbet kihozni belole. Ha igen hogyan. Tudom h ez jo eredmeny mar igy is, csak hatha ...
[ Szerkesztve ]
-
tusi_
addikt
Pár kérdésem lenne:
1. Mitől van az, hogy ha csinálok egy képernyőképet (alt+prtsc), felhasználom, aztán csinálok egy másikat, akkor az elsőt akarja berakni mindenhova. A második felvételt nem tudom használni. Lehet váltani a vágólapon valahol? Vagy beállitani, hogy csak egy kép menjen rá és mindig törli az előzőt a vágólapról?
2. Midnight commanderrel másolok fájlokat egy távoli szerverről, de rendszeresen megszakad, lefagy az ablak, csak az ablak kikapcsolással tudom megszüntetni. SFTP-vel viszont megy rendesen.
3. Beállitottam, hogy kapcsolja ki a képernyőt x idő után, ha inaktiv (ez lehet hatással a 2. számú problémára?) Ki szedtem a pipát, a jelszó kérésből, nem szeretném mindig azonositani magam, de ennek elleneére bekéri. Ezt hogy tudom javitani?
Ubuntu 12.10
köszi
eat, sleep, play, replay
-
-
-
törölt tag
lejárt a szerkesztés
Az, hogy az itthoni hálón ubuntu-win között a samba csak ~80Mb/s-el másol ramdisk-be is az a hálókártyák v. a samba limitje miatt lehet? Szeretném feltornézni 100Mb/s körüli értékre valahogy.
-
törölt tag
válasz
stopperos #8200 üzenetére
Nem tudom ennek köszönhető-e, de eddig 2x boot-olt fekete képernyővel v. karakteres móddal és nem is jött be a login, illetve 2x leállt a compiz. Valahogy nem az igazi. Megpróbálkozom a 12.04.2-vel.
Akkor első lépésként le kell szednem a telepítéskor felkerült nvidia drivert gondolom.
sudo apt-get remove --purge nvidia-* elég neki vajon?
Aztán mehet fel a current verzió az x-server függőségekkel. Ezután bumblebee. Így kell?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux kezdőknek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- trek81 károsultjai
- PlayStation 5
- Konzol Screenshot
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- A legolcsóbb árak! Jogtiszta Windows operációs rendszerek számlával!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- PC, PlayStation, Xbox, Nintendo digitális és dobozos játékok, feltöltőkártyák!
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest