- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Ubuntu Linux
- (kiemelt téma)
- Apple asztali gépek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Fokozatosan erősít majd a szerverpiacon az Intel
- Projektor topic
- Kiterjesztett valóság ASUS ROG és XREAL recept szerint
- A Linux megnégyszerezte magát a Steamen — a Microsoft ismét ígérget
- Apple MacBook
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen monitort vegyek?
-
8200 - 8101
43542 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 9901 9900 - 9801 9800 - 9701 9700 - 9601 9600 - 9501 9500 - 9401 9400 - 9301 9300 - 9201 9200 - 9101 9100 - 9001 9000 - 8901 8900 - 8801 8800 - 8701 8700 - 8601 8600 - 8501 8500 - 8401 8400 - 8301 8300 - 8201 8200 - 8101 8100 - 8001 8000 - 7901 7900 - 7801 7800 - 7701 7700 - 7601 7600 - 7501 7500 - 7401 7400 - 7301 7300 - 7201 7200 - 7101 7100 - 7001 7000 - 6901 6900 - 6801 6800 - 6701 6700 - 6601 6600 - 6501 6500 - 6401 6400 - 6301 6300 - 6201 6200 - 6101 6100 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 05:03 Téma összefoglaló

Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció

Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
stopperos
senior tag
-
hcl
titán
-
törölt tag
Mi a véleményetek, fogom érezni az újabb verzió hiányát valamiben?
-
Kendek
MODERÁTOR
-
stopperos
senior tag
Az xserver-xorg részt frissítették 1.13-ra, és a 3.5 ös kernel van alapból 12.04.2 óta. Ezt portolták vissza 12.10 ubuntutból. hogy az LTS is támogasson újabb hardvereket.
Aki simán frissít 12.04.1-ről, annak nem jön elő a lehetőség, kézzel kell a backportolt dolgokat telepítenie. -
törölt tag
Elvileg ha felrakod a current-et, az leszedi neked a nyílt drivert alapból! Nekem legalábbis a Mint megcsinálja
Újraindítom és máris a zárt működik.. Bumblebee témát nem vágom, még sose volt rá szükségem.Esetleg: [link]
Egy eldugott könyvtárból előbányásztam a 12.04.1-et. Feltettem, azzal elsőre működött minden. Nem tudom mi lehet az újabb gondja, de én nem vacakolok vele

-
God Vazzeg
veterán
De nem megy fel. Ha megkapja az x-serv függőségeket is, amit kér a current és aztán megy a bumblebee akkor meg fekete képernyő fogad indításkor. Régen nem volt ilyen. 12.04, 12.04.1 esetén. De ez a 12.04.2 feltesz alapból egy nvidia driver-t, gondolom valami opesource verziót. Azt előbb le kell pucolnom. Kezd nagyon bosszantani.
Elvileg ha felrakod a current-et, az leszedi neked a nyílt drivert alapból! Nekem legalábbis a Mint megcsinálja
Újraindítom és máris a zárt működik.. Bumblebee témát nem vágom, még sose volt rá szükségem.Esetleg: [link]
-
törölt tag
Bár nem volt még ilyen problémám, de először nvidia-current fel, majd ezután bumblebee

De nem megy fel. Ha megkapja az x-serv függőségeket is, amit kér a current és aztán megy a bumblebee akkor meg fekete képernyő fogad indításkor. Régen nem volt ilyen. 12.04, 12.04.1 esetén. De ez a 12.04.2 feltesz alapból egy nvidia driver-t, gondolom valami opesource verziót. Azt előbb le kell pucolnom. Kezd nagyon bosszantani.
-
God Vazzeg
veterán
Laptopra feltettem az Ubuntu 12.04 x64-et. Rögtön felmászott valami nvidia driver, de meg se nyekken az xbmc vele. Bumblebee se megy fel.
Ezt kapom:
Néhány csomagot nem lehetett telepíteni. Ez azt jelentheti, hogy
egy lehetetlen állapotot kért, vagy ha az unstable disztribúciót
használja, akkor néhány igényelt csomag még nem készült el vagy ki
lett mozdítva az Incoming-ból.
Az alábbi információk segíthetnek megoldani a problémát:Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
bumblebee-nvidia : Függ ettől: nvidia-current de az nincs telepítésre megjelölve
E: A problémák nem javíthatók, sérült csomagokat fogott vissza.Reinstall és csomag frissítés előtt bumblebee és zárt driver?
Bár nem volt még ilyen problémám, de először nvidia-current fel, majd ezután bumblebee

-
törölt tag
Laptopra feltettem az Ubuntu 12.04 x64-et. Rögtön felmászott valami nvidia driver, de meg se nyekken az xbmc vele. Bumblebee se megy fel.
Ezt kapom:
Néhány csomagot nem lehetett telepíteni. Ez azt jelentheti, hogy
egy lehetetlen állapotot kért, vagy ha az unstable disztribúciót
használja, akkor néhány igényelt csomag még nem készült el vagy ki
lett mozdítva az Incoming-ból.
Az alábbi információk segíthetnek megoldani a problémát:Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
bumblebee-nvidia : Függ ettől: nvidia-current de az nincs telepítésre megjelölve
E: A problémák nem javíthatók, sérült csomagokat fogott vissza.Reinstall és csomag frissítés előtt bumblebee és zárt driver?
-
rybank
senior tag
Ha nem akarsz sokat buherálni maradj meg az ubuntu/mint vonalon. Ha még kevesebbet akarsz ott is LTS, osztán nincsen gond csókolom.
Ha meg valami mégse ment ált valami alternatív programot kerestem rá és oké lett. Jól ki vannak ezek találva. Sok időt ki lehet húzni a rendszerrel.
-
rybank
senior tag
-
RBJ
addikt
-
fradi81
veterán
-
RBJ
addikt
-
fradi81
veterán
Ha átállítod az MDM témát egy arcböngészősre, utána elég a névre kattintani és beírod a jelszót.
-
RBJ
addikt
Használ valaki Linux mint debiant. Feltettem a nadia helyett de még van egy két aprtó bibi.
Nem találok egy rendes dock ot rá. a docky és a cairo se működik rendesen rajta.
A felhasználói fiókót nem jegyzi meg. Állandóan kéri a nevet jelszót.
-
buherton
őstag
Samba-val kapcsolatban lenne egy nagy kérdésem. Itt van az alábbi beállítás:
[global]
workgroup = WORKGROUP
netbios name = homeserver
guest ok = yes
;read only = no
security = share
;guest account = nobody
security = user
encrypt passwords = yes[homes]
comment = Sajat mappa
path = /home/%U
browseable = yes
writable = yesWindows-on be tudok jelentkezni rá, de Ubuntu-ról nem. Ötlet?
-
szoke12
őstag
Ma megcsináltam ezt az offline frissítést.
De sajna még mindig vannak grafikus gondok. Ma is eljátszotta egyszer. Kicsit olyan érzésem van olyankor, mint amikor a P1-esemen szenvedtem a Midtown Madness-el és már kezdett szétesni a kép, meg fagyott össze az egész
Régi szép idők... -
RBJ
addikt
-
RBJ
addikt
Kicseréltem a Nadia t LMDE re.
Már megint nem találom a nvidia meghajtó telepítését, hogy mi merre?
-
God Vazzeg
veterán
Egy geforce 2 400-al tolod unityről?
Mazo vagy bakker 
-
hcl
titán
Akkor legalább kevésbé valószínű a hw liba.
-
szoke12
őstag
Ahan, szép szám. Ismerem a shell programozást, meg használtam már progiban is wget-et.
Ez a linux nem is olyan bonyolult mint gondoltam
hcl: inkább úgy fogalmaznék, csoda, hogy még működik

csak az az érdekes, hogy miután kilövöm az xorgot, ismét jó lesz.
-
Rimuru
veterán
Ha megnézed a fájl láthatod hogy nagyon egyszerű a felépítése, minden új sor egy új csomag. (szóval 262 frissítésed van).
-
HuMarc
veterán
Ezek közül tuti egyik se, mert akkor a másik partició is meghalna. Smart rendben teljesen.
Ez milyen Ubuntu milyen felülettel? Egyáltalán Ubuntu, vagy Linux Mint?Látom a cuccoknál
-
hcl
titán
Ott már esélyes a hw error is
De próba cseresznye. -
szoke12
őstag
Kössssz!!!!

Ezt nem is tudtam! Gyors megcsináltam, és kaptam egy 263 soros file-t.
Ez wget-tel dolgozik?
Azt hittem, valami bonyolultabb izé lesz, de ez egész felhasználóvarát
fradi81: ugyan... egy 12 éves kari. vmi 400-as geforce.
-
fradi81
veterán
HI!
Mostanában rákapott a gépem arra, hogy egyszer csak el kezdi kis fekete illetve szivárvány színű mintás képkockákra felcserélni a képernyő elemeit. Pl a kikapcsoló eltűnik és csak egy fekete kocka van a helyén.
Ilyenkor már a gép semmire nem reagál. Még eleinte csináltam olyat, hogy gyors átléptem tty1-be, és kilőttem az Xorgot. Ilyenkor minden helyre jött, és folytathattam a munkát. de mostanában már átlépni se tudok, mert "kifagy".
12.04.1 van fent. A frissítésekkel el vagyok maradva. olyan párszáz megát kéne frissítenem. Esélyes, hogy már javítva van ez, vagy másnál is van ilyen?
Intel HD?
-
Rimuru
veterán
Ha az olyan egyszerű lenne...
bizony 2013-ban is van még olyan, akinek nincs bekötve internete. Pl. én. A telefonomról csiholom a netet a gépre a voda jóvoltából, ám ha a sebesség átlépi a 3 KBs-t, már lehet pezsgőt bontani.
Arról nem is beszélve, hogy sorozatban elmegy a térerő, így elég sokszor megszakad a csomagok letöltése.
Ez a frissítés szerintem csak jövőre érne le, ha meg nem szakad
Amit lehet, azt suliban leszedem, és megoldom offline, de egy frissítés... azt nem lehet.
De meg lehet oldani. [link] 2. pont a lényeg. Annyi lehet a gond hogy az adatbázist is le kell tölteni hogy tudd mit kell frissíteni ez kb 16MB (haverom alapján mondom neki így szoktam elvinni). Alapértelmezetten a szkript wget segítségével tölti le az állományokat.
-
hcl
titán
bizony 2013-ban is van még olyan, akinek nincs bekötve internete. Pl. én. A telefonomról csiholom a netet a gépre a voda jóvoltából, ám ha a sebesség átlépi a 3 KBs-t, már lehet pezsgőt bontani.
Arról nem is beszélve, hogy sorozatban elmegy a térerő, így elég sokszor megszakad a csomagok letöltése.
Amit lehet, azt suliban leszedem, és megoldom offline, de egy frissítés... azt nem lehet.
Egyszeri alkalommal cipeld el a vasat valahova, ahol van rendes net...
-
szoke12
őstag
-
hcl
titán
HI!
Mostanában rákapott a gépem arra, hogy egyszer csak el kezdi kis fekete illetve szivárvány színű mintás képkockákra felcserélni a képernyő elemeit. Pl a kikapcsoló eltűnik és csak egy fekete kocka van a helyén.
Ilyenkor már a gép semmire nem reagál. Még eleinte csináltam olyat, hogy gyors átléptem tty1-be, és kilőttem az Xorgot. Ilyenkor minden helyre jött, és folytathattam a munkát. de mostanában már átlépni se tudok, mert "kifagy".
12.04.1 van fent. A frissítésekkel el vagyok maradva. olyan párszáz megát kéne frissítenem. Esélyes, hogy már javítva van ez, vagy másnál is van ilyen?
Frissülj, driver baj lehet, meg lehet hw hiba is.
-
szoke12
őstag
HI!
-
csinturi
tag
Aki xbmcbuntut használ pendrivéről, segítene nekem privátban? Nem akarom teleszemetelni a topikot.
-
törölt tag
-
kispx
addikt
Na, vegre sikerult a laptopomon minden munkahoz szukseges program linux megfelelojet megtalalnom. Egyetlen dolog maradt meg, nevezetesen a fogyasztas. Milyen lehetosegem van h kihuzza ubuntu alatt is 3-4 orat fejlesztes kozben, mint a redmondi eseteben? Egy asus k53sv az alany ssd-vel. (i7, optimus)
- A powertop programmal visszább lehet a fogyasztást fogni.
- A compiz-config-manager-rel az effekteket leveheted.
- Power saving -
God Vazzeg
veterán
Nézzél egy lemez-konzisztenciát (vagy hogy becézik)
Lemezkezelőben s.m.a.r.t.-adatokat, nincs-e valami szervi baja annak a vinyónak, ha nincs, akkor számolj utána a táp és a gép többi alkatrészei teljesítményének. ha kicsi a táp teljesítménye, akkor is tud ilyet csinálni. ha ez sem, akkor csatikat lehúzni, kifújni a port, kitörölni a koszt és vissza.
De ha még ezek után sem javult meg, akkor egy harmicórásmegavégbélpartymemóriatesztelés még okozhat meglepetést.
-
obligat
senior tag
Nem látok benne semmi hibára utaló dolgot, de ha legközelebb ilyen lesz, tudom legalább mit nézzek, köszi!
Nézzél egy lemez-konzisztenciát (vagy hogy becézik)
Lemezkezelőben s.m.a.r.t.-adatokat, nincs-e valami szervi baja annak a vinyónak, ha nincs, akkor számolj utána a táp és a gép többi alkatrészei teljesítményének. ha kicsi a táp teljesítménye, akkor is tud ilyet csinálni. ha ez sem, akkor csatikat lehúzni, kifújni a port, kitörölni a koszt és vissza.
De ha még ezek után sem javult meg, akkor egy harmicórásmegavégbélpartymemóriatesztelés még okozhat meglepetést.
-
törölt tag
Na, vegre sikerult a laptopomon minden munkahoz szukseges program linux megfelelojet megtalalnom. Egyetlen dolog maradt meg, nevezetesen a fogyasztas. Milyen lehetosegem van h kihuzza ubuntu alatt is 3-4 orat fejlesztes kozben, mint a redmondi eseteben? Egy asus k53sv az alany ssd-vel. (i7, optimus)
-
hcl
titán
mencoder, de a VLC is tud konvertálni.
-
stopperos
senior tag
-
leslieke
Jómunkásember
Kösz, mindkettőtöknek.

-
Tamás88
őstag
-
stopperos
senior tag
Nekem is van, még barátnőm lepett meg vele. pingvinbolt
-
leslieke
Jómunkásember
-
Tamás88
őstag
Tudom részben off lesz, de ma vásároltam egy hímzett fekete Ubuntus pólót, szerintem jól néz ki.
És a legjobb, hogy a TV-n felvett digitális adást a VLC simán lejátsza, már csak azt kell megtudnom, hogy hogyan lehet átkonvertálni mp4-é.
-
stopperos
senior tag
-
God Vazzeg
veterán
-
csinturi
tag
-
vgyuri
őstag
-
csinturi
tag
Üdv!
Kiakartam próbálni xbmcubuntu-t. Pendrivére telepítettem, majd bootolás után nevet, és jelszót kér. Valaki megtudná mondani, hogy honnan lehet ezeket megtudni? -
God Vazzeg
veterán
Nem látok benne semmi hibára utaló dolgot, de ha legközelebb ilyen lesz, tudom legalább mit nézzek, köszi!
-
stopperos
senior tag
Bele van írva, megy is egy darabig, aztán gondol egyet és eltűnik, leggyakrabban akkor amikor épp csinálok vele valamit, másolok rá/róla, vagy tevékenykedek rajta. A többi partició megy, azon van a /home is, de nincs probléma vele. Ezért gondolok az ntfs-re

Már régóta tervezem hogy átrakom ext4-re, de annyit kellene menteni, hogy mindig elmarad

szia, esetleg kutakodj a /var/log/syslog és a /var/log/dmesg ben, hátha oda kidobott valami hibát.
illetve ha eltünt, akkor egy dmesg paranccsal tudod elöhivni gyorsan a logot.
posztolhatod is ide, ha megvan a rész. -
God Vazzeg
veterán
Bele van írva, megy is egy darabig, aztán gondol egyet és eltűnik, leggyakrabban akkor amikor épp csinálok vele valamit, másolok rá/róla, vagy tevékenykedek rajta. A többi partició megy, azon van a /home is, de nincs probléma vele. Ezért gondolok az ntfs-re

Már régóta tervezem hogy átrakom ext4-re, de annyit kellene menteni, hogy mindig elmarad

-
hcl
titán
Van egy 1,9TB-os NTFS particióm, amin rengeteg cuccom van.. Fel van csatolva alap esetben, de néha (főleg ha használva is van, filmnézés, stb..) akkor egyszer csak eltűnik, nem elérhető. mount -a se rakja vissza, és lemez kezelő alól úgy néz ki csatolva van a /windows alá, de nincs is ilyen könyvtáram ilyenkor
Kézzel fel mountolva megy minden tovább.Az NTFS partició nyűgje lehet ez?

Egy partíció egy eszközön, vagy egy egész eszköz? Mert ha egy egész eszköz, akkor nem lehet, hogy megáll a winyó? :S Bár a könyvtár akkor nem tűnne el.
-
fradi81
veterán
Van egy 1,9TB-os NTFS particióm, amin rengeteg cuccom van.. Fel van csatolva alap esetben, de néha (főleg ha használva is van, filmnézés, stb..) akkor egyszer csak eltűnik, nem elérhető. mount -a se rakja vissza, és lemez kezelő alól úgy néz ki csatolva van a /windows alá, de nincs is ilyen könyvtáram ilyenkor

Bele van írva fstabba, vagy kézzel csatolod mikor épp használod? Nálam fstabban van és sosincs ilyen probléma.
-
God Vazzeg
veterán

-
hcl
titán
Nem tudom csak a firefoxot érinti vagy linux feature amiről a kérdésem van. Linux leállítás vagy újraindítás után mindig szól a FF, hogy vacakul lett leállítva a böngésző. Ha menüponttal kilépek az FF-ből, akkor minden rendben. Windows alatt ez kezelve van, de linuxban meg kell szokni, hogy kilépjek először minden alkalmazásból és csak utána lehet leállítani/újraindítani a rendszert?
Nem kéne ilyet csinálnia. Nekem minden Linuxos gépem olyan, hogy nyomok egy poweroffot, és utána rendben indul a FF is, minden más is. A GUI meg meg tudja jegyezni az utoljára használt munkameneteket, a FF megjegyzi a tabokat, és onnan folytatom, ahol kikapcsoltam
. -
Ablakos
addikt
Nem tudom csak a firefoxot érinti vagy linux feature amiről a kérdésem van. Linux leállítás vagy újraindítás után mindig szól a FF, hogy vacakul lett leállítva a böngésző. Ha menüponttal kilépek az FF-ből, akkor minden rendben. Windows alatt ez kezelve van, de linuxban meg kell szokni, hogy kilépjek először minden alkalmazásból és csak utána lehet leállítani/újraindítani a rendszert?
-
fecus
őstag
-
Rimuru
veterán
Én is rtorrent-et ajánlok és kezel magnet linket is. Webuinak meg rutorrent az már RSS-t is tud.
-
Neil Watts
veterán
Üdv. core2
-
Penge_4
veterán
"Ubuntu szerver 12.04, C60-as alaplap. Most (történelmi okokból) torrentflux fut rajta. Váltanék.
Kérdéseim:
Transmission, deluge, rtorrent torrentflux-b4rt? Melyiket?Ami kellene bele:
- magnet link kezelése;
- web vagy távoli kliens win7 és ubuntu esetleg symbian;
- ha le kell állítani a szervert akkor újraindulás után kezdjen el seed-elni;
- minél kisebb erőforrás, hogy ne hajtsa a szervert, hogy az ne fogyasszon;
- kisebb szabályzások: sávszélesség torrent/Mbps, összes/Mbps, fel és le;
- jelszavas belépés;
- max. 30 torrent."Erre valaki?
Még egy kérdés: lehet fokozatosan átállni? Futhat két torrent progi a szerveren párhuzamosan?
Nem tudom a magnet linkeket kezeli-e, de szerverre az rtorrent elvileg a legjobb. Erőforrásigényben nyilván semmi nem veszi fel a versenyt egy parancssoros alkalmazással. Meg úgy hallottam, hogy (talán pont emiatt) nagyon stabil is.
-
stopperos
senior tag
"Ubuntu szerver 12.04, C60-as alaplap. Most (történelmi okokból) torrentflux fut rajta. Váltanék.
Kérdéseim:
- magnet link kezelése;
- jelszavas belépés;
Még egy kérdés: lehet fokozatosan átállni? Futhat két torrent progi a szerveren párhuzamosan?
Futhat két torrent progi. Én deluge-t használok erre, ahol csak annyi a trükk, hogy url-ként tudja a magnet linket kezelni, és nincs külön magnet hozzáadás. De ez csak elsőre meglepő.
-
fecus
őstag
Tiszteletem!
PeachMan-hez kapcsolódva:
Ubuntu szerver 12.04, C60-as alaplap. Most (történelmi okokból) torrentflux fut rajta. Váltanék.
Kérdéseim:
- magnet link kezelése;
- jelszavas belépés;
- max. 30 torrent."Ubuntu szerver 12.04, C60-as alaplap. Most (történelmi okokból) torrentflux fut rajta. Váltanék.
Kérdéseim:
- magnet link kezelése;
- jelszavas belépés;
-
Penge_4
veterán
Na, közben elhalasztottam az Ubuntuzást. A jelenlegi HD 5770-emmel egyszer már megjártam (a logoutos saját leírás ellenére is). Majd úgyis nemsokára jön egy GTX 650 / Ti aztán majd azzal beállok a csapatba.

Hogy ne csak off legyek: Jelenleg milyenek az nVidia linuxos driverei? A VDPAU működik? Oyan kb. 3-4 éves tapasztalataim vannak egy 9600 GT-ről meg egy GTS 250-ről. Akkor ment tökéletesen. Most is jó?
Illetve két monitor egyidejű kezelése is működik kiterjesztett módban? Tehát mondjuk, hogy egy 2x 1920*1080 pixelre ki lehet rakni egy 3840x1080as képet?
Ja igen, s még valami: A HDMI is működik?
Üdv. core2
"Jelenleg milyenek az nVidia linuxos driverei? A VDPAU működik?"
Csak Kubunturól tudok nyilatkozni, itt nagyjából ugyanolyan, mint Windows-on. A VDPAU jobb, mint a DXVA (előbbi nálam 3%-os CPU usage-t produkál, utóbbi Windows alatt 10-15-öt), viszont a driverben azért vannak bugok.
Windows alatt néha gondolt egyet és a következő újraindításig (vagy driver restartig) nem vette vissza az órajelet adaptív módban (később rájöttem, hogy mikor a Flash player vagy a videólejátszó omlott össze, az váltotta ki ezt a jelenséget), ezt még Linux alatt nem tapasztaltam, viszont itt olyat tapasztaltam, amit Windows-on már pár verzióval ezelőtt kijavítottak. Ott az Interrupts kezdett el CPU-t zabálni, majd a WPT-vel rájöttem, hogy az nvdklm.sys volt felelős érte.
Itt a kwin és a Xorg kezd párhuzamban zabálni. A kwin --replace nem segít, ha TTY-ből próbálom a DISPLAY=:0 kwin --replace-t, akkor meg valami GL failure-t dobál (pontosan nem emlékszem, de ha legközelebb tapasztalom, felírom). A lényeg, hogy ilyenkor itt is csak a Logoff-Login segít.
Annyira rájöttem, hogy ennek a jelenségnek is a VDPAU-hoz/DXVA-hoz lehet köze, de nem crash-specifikus.
-
fradi81
veterán
-
n00n
őstag
Megtalálja
A boot sorrend változtatás lesz a megoldás, majd sudo update-grub 
Sajnos nem jó. A parancs kiadása után ezt a hibát kapom:

(nagyobb mérethez jobb gomb -> kép megjelenítése)
Fdisk -l kimenete:

Ilyenkor mit lehet tenni?
-
fradi81
veterán
Na, közben elhalasztottam az Ubuntuzást. A jelenlegi HD 5770-emmel egyszer már megjártam (a logoutos saját leírás ellenére is). Majd úgyis nemsokára jön egy GTX 650 / Ti aztán majd azzal beállok a csapatba.

Hogy ne csak off legyek: Jelenleg milyenek az nVidia linuxos driverei? A VDPAU működik? Oyan kb. 3-4 éves tapasztalataim vannak egy 9600 GT-ről meg egy GTS 250-ről. Akkor ment tökéletesen. Most is jó?
Illetve két monitor egyidejű kezelése is működik kiterjesztett módban? Tehát mondjuk, hogy egy 2x 1920*1080 pixelre ki lehet rakni egy 3840x1080as képet?
Üdv. core2
9600gt, minden jó Linux Minteken.
-
obligat
senior tag
Sziasztok!
Próbáltam rákeresni a google-ben, viszont nem igazán vagyok benne biztos, hogy ilyenkor mit kellene csinálni. A következő szituáció adott. Van egy HDD 3 partícióval (rajta Ubuntu 12.04, illetve Grub2). Ma reggel beszerelésre került egy SSD, és erre telepítve lett a Windows 7. A kérdésem, hogy tudom elérni, hogy mindkét rendszer indítható legyen az adott gépen. Gondolom a Grub2-öt kellene valahogy "helyreállítani". A kérdésem hogyan?
win alól easybcd
linux alól update grub
biosban indítod valamelyiket és onnan értelemszerűen. -
hcl
titán

Üdv. core2
Nekem pont a 9600-zal nem akar menni, de ezzel kb. én vagyok az egyetlen.
Amúgy a driver jó, semmi gondom nem van vele. -
God Vazzeg
veterán

Üdv. core2
Egy gt430 megy most, nem látok hibát vele
A nyílt és a zárt is tökéletesen működik, utóbbi kicsit gyorsabb. Ennyi
Igaz, Mint 14 van most fent, de félig ez is ubi 
-
Neil Watts
veterán

Üdv. core2
-
God Vazzeg
veterán
-
hcl
titán
Köszi, mindkettőtöknek a választ.
A Windows nem is tudhatott az Ubunturól (meg ha jól tudom nem is "érdekli", hogy van-e más rendszer), mert telepítéskor a HDD kábelhiány miatt le volt húzva.

Viszont a bootsorrend választás jó ötletnek tűnik. Ha a HDD választom ki az SSD helyett, akkor lehetséges, hogy elindul az Ubuntu és ott egy update-grub paranccsal helyreállhatna a rend (és megtalálná a Windows 7-et is).
Az biztos, hogy akkor elindul az Ubi. Hogy az update-grub megtalálja-e, az jó kérdés...
-
n00n
őstag
Szerintem az a gond, hogy az SSD-re települt Winnyóz nem is tudja, hogy van ott más rendszer is.
Ha raksz a SSD-re egy Grub-ot, akkor működhet, illetve lehet BIOS bootmanagert is csinálni
Ha meg a BIOS tud egyszeri booteszköz választást (indulás közben nyomsz egy gombot, és lehet eszközt választani), akkor az is elég egyszerű.Köszi, mindkettőtöknek a választ.
A Windows nem is tudhatott az Ubunturól (meg ha jól tudom nem is "érdekli", hogy van-e más rendszer), mert telepítéskor a HDD kábelhiány miatt le volt húzva.

Viszont a bootsorrend választás jó ötletnek tűnik. Ha a HDD választom ki az SSD helyett, akkor lehetséges, hogy elindul az Ubuntu és ott egy update-grub paranccsal helyreállhatna a rend (és megtalálná a Windows 7-et is).
-
hcl
titán
Szerintem az a gond, hogy az SSD-re települt Winnyóz nem is tudja, hogy van ott más rendszer is.
Ha raksz a SSD-re egy Grub-ot, akkor működhet, illetve lehet BIOS bootmanagert is csinálni
Ha meg a BIOS tud egyszeri booteszköz választást (indulás közben nyomsz egy gombot, és lehet eszközt választani), akkor az is elég egyszerű. -
fradi81
veterán
Sziasztok!
Próbáltam rákeresni a google-ben, viszont nem igazán vagyok benne biztos, hogy ilyenkor mit kellene csinálni. A következő szituáció adott. Van egy HDD 3 partícióval (rajta Ubuntu 12.04, illetve Grub2). Ma reggel beszerelésre került egy SSD, és erre telepítve lett a Windows 7. A kérdésem, hogy tudom elérni, hogy mindkét rendszer indítható legyen az adott gépen. Gondolom a Grub2-öt kellene valahogy "helyreállítani". A kérdésem hogyan?
Hello
SSD-re rakott windows felülírta a grubot és most a windows indul alapból? Akkor szerintem a szokásos megoldást kell használni, telepíteni kell a grubot. [link]
Ha nem majd kijavítanak. -
n00n
őstag
Sziasztok!
-
Kendek
MODERÁTOR
Nem az lehet a hiba, mert nem az a hibaüzenet, hogy valami más folyamat zárolja a fájlt, hanem az csak olvasható attribútumú, ezért nem tud vele mit kezdeni. Itt inkább az lehet a baj, hogy ro-ba kapcsolt át a rendszer alatt a fájlrendszer. Online futtatva az fsck-t ez egyáltalán nem meglepő fordulat.
-
eternam
tag
Közben 8 próbálkozás után felment.....
Viszont most mindenre ezt adja bármilyen csomagot akarok telepíteni:Áhh nem értem....
Nincs véletlenül megnyitva a szoftverkezelő, vagy a synaptic? Ha valamit telepítesz terminalból, ne hagyj nyitva semmit ami az apt-al kapcsolatos lehet.
-
huliganboy
addikt
-
törölt tag
Ok, köszi.
Igazából azt hittem, egyszerű lesz, de nem. SSH-n keresztül megy.
Végül sikerült, de azt írja:
"Failed to load session ubuntu"
De ez a Speciális fül "induló program" pontjába a megfelelő asztali környezetet írva elkerülhető. -
stopperos
senior tag
Következő lépésben megcsinálom amit mondtál hogy másik gépben felrakom az ssd-re és akkor utána meg vissza....
Ezek utáni teendőt leírnád részletesen ha megkérlek vagy dobnál egy linket?
Köszi!!!

csak törölni kell a /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules fájlt, és újraindítani.
-
huliganboy
addikt
Azt nem lehet tudni. Jelenleg 3 HDD pihen a fiókomban, 2 szektorhibás, 1 nek meg meghalt az elektronikája. Nem gondoltam volna, hogy ssd is tud ilyet.
A következők lehetnek:
Bios nem megfelelően kezeli (bios állítása a merevlemezek részen, bios frissítés)
Tuning, processzor gyengeség, tápegység gyengeség, memória gyengeség (másik gépben kell kipróbálni, bios beállításokat hangolni)
A táblája rossz (gparted->új partíciós tábla)
Hardveres hiba (ha másik gépben is ezt csinálja, akkor gond van)Következő lépésben megcsinálom amit mondtál hogy másik gépben felrakom az ssd-re és akkor utána meg vissza....
Ezek utáni teendőt leírnád részletesen ha megkérlek vagy dobnál egy linket?
Köszi!!!

-
stopperos
senior tag
SSD 1 órás vertex 3 ... mi nem tetszik neki?? És miért nem....
Azt nem lehet tudni. Jelenleg 3 HDD pihen a fiókomban, 2 szektorhibás, 1 nek meg meghalt az elektronikája. Nem gondoltam volna, hogy ssd is tud ilyet.
A következők lehetnek:
Bios nem megfelelően kezeli (bios állítása a merevlemezek részen, bios frissítés)
Tuning, processzor gyengeség, tápegység gyengeség, memória gyengeség (másik gépben kell kipróbálni, bios beállításokat hangolni)
A táblája rossz (gparted->új partíciós tábla)
Hardveres hiba (ha másik gépben is ezt csinálja, akkor gond van) -
huliganboy
addikt
-
vgyuri
őstag
Közben már nem tudtam szerkeszteni:
Ide dob vissza az alaprendszer telepítése után értelemszerűen a csomagkezelőre:
És akármelyikre megyek hibát ír ki..
Ubuntu 12.04 telepítése rendkívül egyszerű... áll a hivatalos oldalon.... ÁÁÁÁ ez nem igaz most :S
597.868653: i/o error, valami a vinyóval lehet.
-
huliganboy
addikt
Noh elsőre megörültem hogy jó lesz ram csere után... tovább is megy szépen elkezdi telepíteni, alaprendszer fel megy de a csomagok már nem.... így nem is bootol be: Alt+F4 re ezt hozza: (kicsit rá kell nagyítani)
Közben már nem tudtam szerkeszteni:
Ide dob vissza az alaprendszer telepítése után értelemszerűen a csomagkezelőre:
És akármelyikre megyek hibát ír ki..
Ubuntu 12.04 telepítése rendkívül egyszerű... áll a hivatalos oldalon.... ÁÁÁÁ ez nem igaz most :S
-
huliganboy
addikt
-
stopperos
senior tag
Szia!
2) Netinstall, szerintem ezt már akkor javasoltam, vagy alternative install, de semmit nem raksz fel (még ubuntu basic server-t sem). Hanem telepítés után.Próbáltam de ekkor még a particionálásig sem jut el csak bejön egy lila üres felület és ott áll akár órákig is!
5) Próbáld meg 12.04 -es és 12.04.2-es képpel, ha eddig a másikkal próbáltad [link]Próbáltam sajnos ugyan az az eredmény.
6) A memóriát állítsd 3-3-3-3 ra. (Azt hiszem DDR1-nél ez már elég laza)Kicsit elírtam DDR2 ramot eszik, most raktam bele az asztali gépemből egyet azzal tesztelem hamarosan csak kiírom a cd-t!
8) Telepítés közben válts át Alt+F4 parancs használatával a parancskimeneti felületre, és írd meg nekünk a hibát pontosan. Alt+F1-el váltasz vissza kék hátterű telepítőre.Ezt kerestem pont a googleval... köszi szépen

Hamarosan RE!

UI:
1) Egy másik gépben is fel tudod telepíteni. Aztán csak tá kell rakni, és törölni kell a /etc/udev/rules.d/...network fájlt, hogy újraállítsa a hálókártyát. A gép ugyanúgy fog működni, miután átraktad a merevlemezt.Ez tényleg működne így is? Egyszerüen MC böl is törölhetem és kész?

Amikor nálunk behalt a szerver gép (a kondenzátorok megfáradtak, és nem akart elindulni egy újraindítás után), akkor csak átdobtam a merevlemezt, és kicsit trükköztem a hálókártyával, hogy a névkiosztás megfelelő legyen (eth0 , eth1 ...) Utána minden ment, és semmit nem kellett állítani. Talán a hőmérséklet szenzorokkal volt gond, de az is egy parancs.
Ez nem windows, a kernelben benne van az összes driver, és indulásokor mindig a gépnek megfelelőt tölti be, és nem fog sírni, hogy nem jó. De gondolom Bios van a gépedbe, nem uefi... (UEFI-t sajnos nem ismerem, nem tudom hogy ott mi a helyzet)
-
huliganboy
addikt
Ötleteim, válogass:
1) Egy másik gépben is fel tudod telepíteni. Aztán csak tá kell rakni, és törölni kell a /etc/udev/rules.d/...network fájlt, hogy újraállítsa a hálókártyát. A gép ugyanúgy fog működni, miután átraktad a merevlemezt.
2) Netinstall, szerintem ezt már akkor javasoltam, vagy alternative install, de semmit nem raksz fel (még ubuntu basic server-t sem). Hanem telepítés után.
3) Gparted-el hozz létre az SSD-n egy teljesen új táblát.
4) Próbáld meg 12.10-zel. Bár tudom, hogy nem lts.
5) Próbáld meg 12.04 -es és 12.04.2-es képpel, ha eddig a másikkal próbáltad [link]
6) A memóriát állítsd 3-3-3-3 ra. (Azt hiszem DDR1-nél ez már elég laza)
7) Próbálj más fájlrendszert használni, XFS pl egészen jó.
8) Telepítés közben válts át Alt+F4 parancs használatával a parancskimeneti felületre, és írd meg nekünk a hibát pontosan. Alt+F1-el váltasz vissza kék hátterű telepítőre.
Illetve akár mondhatodhatod is, hogy mit csináltál már meg a lista alapján, milyen eredménnyel.Szia!
2) Netinstall, szerintem ezt már akkor javasoltam, vagy alternative install, de semmit nem raksz fel (még ubuntu basic server-t sem). Hanem telepítés után.Próbáltam de ekkor még a particionálásig sem jut el csak bejön egy lila üres felület és ott áll akár órákig is!
5) Próbáld meg 12.04 -es és 12.04.2-es képpel, ha eddig a másikkal próbáltad [link]Próbáltam sajnos ugyan az az eredmény.
6) A memóriát állítsd 3-3-3-3 ra. (Azt hiszem DDR1-nél ez már elég laza)Kicsit elírtam DDR2 ramot eszik, most raktam bele az asztali gépemből egyet azzal tesztelem hamarosan csak kiírom a cd-t!
8) Telepítés közben válts át Alt+F4 parancs használatával a parancskimeneti felületre, és írd meg nekünk a hibát pontosan. Alt+F1-el váltasz vissza kék hátterű telepítőre.Ezt kerestem pont a googleval... köszi szépen

Hamarosan RE!

UI:
1) Egy másik gépben is fel tudod telepíteni. Aztán csak tá kell rakni, és törölni kell a /etc/udev/rules.d/...network fájlt, hogy újraállítsa a hálókártyát. A gép ugyanúgy fog működni, miután átraktad a merevlemezt.Ez tényleg működne így is? Egyszerüen MC böl is törölhetem és kész?

-
stopperos
senior tag
Akkor neki is esek.. ha esetleg addig van valakinek még ötlete szívesen fogadom....
Ötleteim, válogass:
1) Egy másik gépben is fel tudod telepíteni. Aztán csak tá kell rakni, és törölni kell a /etc/udev/rules.d/...network fájlt, hogy újraállítsa a hálókártyát. A gép ugyanúgy fog működni, miután átraktad a merevlemezt.
2) Netinstall, szerintem ezt már akkor javasoltam, vagy alternative install, de semmit nem raksz fel (még ubuntu basic server-t sem). Hanem telepítés után.
3) Gparted-el hozz létre az SSD-n egy teljesen új táblát.
4) Próbáld meg 12.10-zel. Bár tudom, hogy nem lts.
5) Próbáld meg 12.04 -es és 12.04.2-es képpel, ha eddig a másikkal próbáltad [link]
6) A memóriát állítsd 3-3-3-3 ra. (Azt hiszem DDR1-nél ez már elég laza)
7) Próbálj más fájlrendszert használni, XFS pl egészen jó.
8) Telepítés közben válts át Alt+F4 parancs használatával a parancskimeneti felületre, és írd meg nekünk a hibát pontosan. Alt+F1-el váltasz vissza kék hátterű telepítőre.
Illetve akár mondhatodhatod is, hogy mit csináltál már meg a lista alapján, milyen eredménnyel. -
huliganboy
addikt
-
Tamás88
őstag
Sziasztok!
Pár hete már kérdeztem de a sok jó válasz ellenére sem sikerűlt ubuntu szervert telepítenem USB röl. Gondoltam szerzek egy dvd olvasót és hipp hopp felmegy az ubi... hát nem
Adott a következő konfiguráció:
MiniITX lap + Celeron 220 combo:Intel® Desktop Board D201GLY2 alaplap
1GB ddr1 ram
60gb SSDA telepítő elindul majd a következő hibaüzenetek valamelyikénél leáll:
1: Az alaprendszer telepítése nem sikerült...... hibakód: 1
2: Alaprendszer telepítése elkezdődik de a következő hibaüzenettel kidob a telepítésből: Figyelem: Failure while unpacking.....Próbáltam sima szerverrel most pedig egy alternatív isot letöltve majd kiírva, de nem jó.....
12.04 el próbáltam eddig...Esetleg van valakinek ötlete mi a fene baja lehet? Próbáljak egy régebbi verziót?
Megköszönném a segítséget...

Itt memória hiba lesz, ugyanis a telepítő a ramot használja, és ha hibás, akkor dobálgatja a hiba üzeneteket. Ilyen volt pl. az XP telepítés közbeni kék halálozás.
-
huliganboy
addikt
Szia!
3 ISo fájlt töltöttem le, 2 torrentel egy böngészővel de mindnél ez van......
A gép jelenleg winchesterrel redhot alapú clearos rendszerrel tökéletesen fut..... de lefuttatok egy memtestet.....

-
vgyuri
őstag
Sziasztok!
Pár hete már kérdeztem de a sok jó válasz ellenére sem sikerűlt ubuntu szervert telepítenem USB röl. Gondoltam szerzek egy dvd olvasót és hipp hopp felmegy az ubi... hát nem
1GB ddr1 ram
2: Alaprendszer telepítése elkezdődik de a következő hibaüzenettel kidob a telepítésből: Figyelem: Failure while unpacking.....Próbáltam sima szerverrel most pedig egy alternatív isot letöltve majd kiírva, de nem jó.....
12.04 el próbáltam eddig...Esetleg van valakinek ötlete mi a fene baja lehet? Próbáljak egy régebbi verziót?

Géppel minden rendben van? Memtest-tel le tudod tesztelni a memóriákat. Az iso-t nem töltötted le hibásan?
-
huliganboy
addikt
Sziasztok!
1GB ddr1 ram

-
Kendek
MODERÁTOR
Igazán nincs mit, meglátod, hogy tényleg nem bonyolult. Annyi csak, hogy GPT-nél nincsenek kiterjesztett meg logikai partíciók, szóval azokkal sem kell törődni. Ilyen apró dolgok is számítanak amiket megoldottak benne, és még visszafele is kompatibilis az MBR-rel, szóval sima BIOS-szal is bootolható.
Új hozzászólás Aktív témák
-
8200 - 8101
43542 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 9901 9900 - 9801 9800 - 9701 9700 - 9601 9600 - 9501 9500 - 9401 9400 - 9301 9300 - 9201 9200 - 9101 9100 - 9001 9000 - 8901 8900 - 8801 8800 - 8701 8700 - 8601 8600 - 8501 8500 - 8401 8400 - 8301 8300 - 8201 8200 - 8101 8100 - 8001 8000 - 7901 7900 - 7801 7800 - 7701 7700 - 7601 7600 - 7501 7500 - 7401 7400 - 7301 7300 - 7201 7200 - 7101 7100 - 7001 7000 - 6901 6900 - 6801 6800 - 6701 6700 - 6601 6600 - 6501 6500 - 6401 6400 - 6301 6300 - 6201 6200 - 6101 6100 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Ubuntu Linux
- (kiemelt téma)
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Lexus, Toyota topik
- Google Pixel topik
- Apple asztali gépek
- Ubuntu Linux
- Háztartási gépek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Elektromos autók - motorok
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eladó jogtiszta, Windows 11/10, Office 2019/2021/2024, Fizikai és Digitális licencek, Számlával.
- Star Wars The Old Republic Collectors Edition
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- Samsung, SK Hynix 8GB / 16GB / 32GB DDR5 laptop Memoria!
- Samsung Galaxy S24 / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- LG UltraGear 27GP850-B IPS Monitor! 2560x1440 / 165Hz / 1ms / G-Sync / FreeSync
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 3070 8GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S23 Ultra / 8/256GB / Kártyafügetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Újraindítom és máris a zárt működik.. Bumblebee témát nem vágom, még sose volt rá szükségem.

Régi szép idők...

De próba cseresznye.