- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
stopperos
senior tag
A LiveCD-ben az a jó, hogy ki tudod próbálni. A frissítéssel (22.04 -> 24.04) lehetnek gondok még.
-
stopperos
senior tag
válasz
ontheground #41988 üzenetére
Miért nem frissítesz újabb ubuntu verzióra és használod a ppa-t?
-
stopperos
senior tag
-
stopperos
senior tag
válasz
Formaster #40909 üzenetére
XFS és EXT4 között nem sok különbség van. Én az elsőt szoktam választani (egy lemez, mdadm raid, ...). Nem kell semmit konfigurálni, mert az alap beállítás szerint a leggyorsabb verziót kapod (ha raid, akkor detektálja a legkisebb foglalható méretet).
Az ECC témáról pedig csak annyit, hogy túl van pörögve. Természetesen minden esetben jól jön, de otthoni környezetbe én nem tapasztaltam hiányát.
Én 17 éve foglalkozom rendszergazdasággal. Több helyen (cég, kollégium, egyetem) üzemeltetek adattároló szervert. Akár összekukázott hardverből akár szerver hardverből, amire keret van. Itthonra például egy Amd C60 processzoros alaplapon van az egész 4 GB memóriával. Szerintem a ZFS témáról olvasd el itteni írásomat. Az utóbbi 8 évben csak zfs alapú rendszereket húztam fel, és bár merevlemezt vesztettem, adatot nem, mert volt elég redundancia.
-
stopperos
senior tag
Dark Archon: wireguard-hoz van logout írásom, amúgy a legjobb választás az arra alapozó tailscale, ami 20 eszközre ingyenes
hcl: nagyon simán hamisítható: [macchanger] -
stopperos
senior tag
válasz
inf3rno #40336 üzenetére
Logout írásom olvasd el szerintem. Abból megérted, hogy miről szól a copy-on-write és mit csinál a zfs snapshot.
tl;dr: zfs esetén a korábbi adat és meta adat blokkok nem íródnak felül helyben mint más fájlrendszereknél (xfs, ntfs, ...), hanem mindig egy új blokk keletkezik és a rá mutató meta-blokk pointer frissül és az is új blokként kiíródik (... és így tovább felfele). A régi pedig felülírhatóvá válik. A pillanatképpel pedig azt mondod, hogy megőrzöd az aktuális blokk és meta-blokk struktúrát, és így bármikor vissza tudsz abba az állapotba állni.
Ez nem backup. Arra más eszközök vannak (zfs send és zfs recv). Újabban áttértem a sanoid/syncoid párosra, ami a tárolóban is benne van. -
-
stopperos
senior tag
-
stopperos
senior tag
válasz
zoltanz #39951 üzenetére
Meg lehet kerülni a dolgot.
1)Távolítsd el a firefox csomagot snap-ből és apt-ból:sudo snap remove firefox
sudo apt purge firefox
2) Hozzá kell adni appa:mozillateam/ppa
-t:sudo add-apt-repository ppa:mozillateam/ppa
3) A snap-et telepítő csomag policy-jét le kell vinni:sudo mcedit /etc/apt/preferences.d/firefox
A tartalma pedig:
Package: firefox
Pin: version 1:1snap*
Pin-Priority: -1
4) Le kell ellenőrizni, hogy rendben van-e a prioritás:apt-cache policy firefox
Erre azt várjuk, hogy a "Jelölt:" az ne a snap-es firefox legyen, hanem a 99-es verziójú.
5) Telepíteni kell a firefox-ot:sudo apt install firefox
#39957: Amíg az apt pinning policy-t nem állítja át valaki, addig nem fog a saját tárolóból települni, mert az ubuntu tárolóban lévő az mindig nagyobb verziós lesz. Meg kell csinálni a "3)"-as lépést. -
stopperos
senior tag
válasz
kiborg #39614 üzenetére
Szia, nem tudom, hogy rufus-szal mi lehet a gond, én balenaEtcher-t szokam használni usb kiírásra. Illetve most ventoy-ra kezdek áttértni (a ventoy képes pendrive-ra elég csak felmásolni az iso vagy img fájlokat, és a boot menü a rajta lévő képek alapján generálódik, nem kell külön kiírni őket).
Esetleg próbáld meg ezek közül valamelyikkel, rufus esetén lehet valami további opciót is kapcsolni kell. -
stopperos
senior tag
válasz
Marcsello31 #38809 üzenetére
Próbáld ki a playonlinux programot esetleg, ott könnyű a wine verziókat cserélgetni benne. Én Office2010-re használom.
-
stopperos
senior tag
válasz
cappa72 #38443 üzenetére
A 16.04 -> 18.04 frissítés esetén is jobb lett volna a
do-release-upgrade
-et használni.Valószínűleg az lehet a gond, hogy hogy hiányzik az
ubuntu-desktop
vagy azubuntu-desktop-minimal
meta csomag, hogy minden gnome3 felületi dolog fel legyen telepítve. De egysudo tasksel
parancsot kiadva és a menüből kiválasztva tudod pótolni a hiányzó desktop környezetet. -
stopperos
senior tag
Én nem tudok készen ilyen megoldást.
Amikor én hoztam létre így felhasználókat, akkor egy excel táblázatból csináltam egy csv-t, és futtattam rá egy bash script-et, amiben kb volt egyuseradd -D -m -p [pass] [user]
és egychage -d 0 [user]
(bár lehet a passwd -e [user] is működik). Az utóbbi parancsok az alap jelszó cseréjét tették kötelezővé.A useradd parancs -p paramétere után emlékeim szerint a titkosított jelszót tudod megadni ( erre a
$(perl -e 'print crypt("pass", "pass")')
-t használtam generáláshoz, de neked gondolom erre nincs szükséged). Egyawk -F: '{print $1, $2}'
kiszedi a kettőspontok közül neked a titkosított jelszót. -
stopperos
senior tag
válasz
I02S3F #38029 üzenetére
Két dolog miatt érdekes egy köztes release:
- a kernel verzió a legutolsó kiadott verzió, ezért támogatja a legújabb cpu/gpu-t. Kb 2-3 hónap mire ez lecsorog az LTS verzióba.
- a desktop csomagok esetén is inkább a legfrissebben van a hangsúly, mint a stabilabbon (pl a GNOME 3.38 most elég sok teljesítménybeli javítást hozott). Viszont amit még mindig nem mertek bevállalni az az, hogy ne X11-en fusson, hanem Wayland-on. Pedig most pont lett volna rá egy jó alkalom. (Amúgy a Kubuntu is sokat dobott a verziószámokon.)
Most a Fedora 33 volt a bátrabb kiadás ilyen téren: alapból btrfs fájlrendszer, Wayland, GNOME 3.38
A 6 hónapos kiadásoknak igen jó reklám értéke van, mindenki ír erről egy cikket és így jobban terjed. -
stopperos
senior tag
válasz
Csontbrigád #38023 üzenetére
Minek eltávolítani? Tudod headless módban indítani.
-
stopperos
senior tag
Nem sok mindent, kb ugyanolyan biztonságos. Szerintem maradj 18.04-en még egy ideig ha nincs vele problémád.
-
stopperos
senior tag
Jogi problémák vannak, még a tárolóban sem lehet a megfejelő csomag. Csak egy olyan csomag van, ami letölt egy külső helyen tárolt fájlt. Valahogy így
-
stopperos
senior tag
válasz
teleahocipöm #37510 üzenetére
Kevered a dolgokat, a rendszert nem szemeteli tele, csak a saját kis szemétdombod, a home könyvtáradat. Én kb nagyobb ubuntu kiadások környékén kitakarítom a felesleget parancssorból midnight commander-rel, és minden rendben van. De ha ez nem megy, akkor törlöd a régi felhasználód és csinálj egy újat.
A mostani rendszeremet 12.04-gyel telepítettem, azóta minden LTS frissítést megcsináltam (do-release-upgrade), a merevlemezről ssd-re költöztem (dd), majd a rendszer (xfs) és a home (xfs) partíciót zfs fájlrendszerre költöztettem. Közben kétszer gépet is cseréltem alatta (amd->intel->intel). De nem kellett újratelepítenem a rendszert, lényegében az eredeti, csak frissítve. -
stopperos
senior tag
válasz
I02S3F #37505 üzenetére
Az apt az csak azokkal a fájlokkal foglalkozik, amit ő feltelepített. Ha te az alkalmazással új adatot generáltál (létrehozol egy dokumentumot, képet), vagy első indulásnál készít egy beállítófájlt, az meg fog maradni az alkalmazás törlése után is.
A Windows sem töröl ki minden adatot, csak keress bele a registry-be vagy a C:\Users\{felhasználóneved} mappába. Az alkalmazás felkínálhatja hogy ő maga után még takarít valamennyit, de ez nem a megszokott működés. -
stopperos
senior tag
válasz
teleahocipöm #37503 üzenetére
Az apt és társai csak az alkalmazást törlik, a generált user data az megmarad a home könyvtáradban.
-
stopperos
senior tag
válasz
ubyegon2 #37380 üzenetére
Az a deb verzió csak a snap verziót teszi fel. Így oldották meg a váltást, hogy mindenkinél átálljon snap-re. Nézd meg, hogy mekkora a mérete. Az okokról itt írnak.
-
stopperos
senior tag
válasz
Gyurka6 #37199 üzenetére
Indítsd újra recovery módban (grub menüt a shift lenyomásával hívod elő). Ha így elindítottad, akkor megjelenik majd a Recovery menu, ahol kérj először egy fsck-t, hogy a fájlrendszereket írhatóan csatolja. Majd a root opciót válaszd ki, hogy kapj egy parancssort. (Nincs jelszava a root-nak ha külön nem állítottál be, csak üss entert ha kéri.) Itt pedig 'passwd felhasználónév' .
-
stopperos
senior tag
válasz
samujózsi #36820 üzenetére
Ezek az fwupd projekt keretein belül bios és egyéb firmware frissítések. Én a service tag alapján rákeresnék a gépre a dell honlapján és megnézném, hogy tényleg vonatkoznak-e rád.
Nekem a Latitude 5490-hez ezt a bios listát adja. Bár innen még nem frissítettem. -
stopperos
senior tag
-
stopperos
senior tag
válasz
#40553216 #34239 üzenetére
Még nem halott a lemez, de lett pár olvashatatlan szektorod.
Az a 24 jelentett javíthatatlan hiba nem sejtet valami jót, illetve hogy 53°C-on van a hőmérséklet. Ez utóbbi annak eredménye is lehet, hogy próbálja olvasni a hibás szektorokat.
Az a lehetőséged, hogy hagyod lehűlni a vinyót (old is meg a szellőzést), és pl live rendszerről indítva megpróbálod lementeni a dolgokat. Ha szerencséd van, akkor sikerülni fog felcsatolni, és hozzáférsz az adatokhoz. De maga a merevlemez már nem lesz megbízható.Esetleg ha szeretnél kísérletezni miután már mindent lementettél róla, akkor csinálj rajta egy ATA secure erase-t. Ez szektoronként töröl mindent róla (0-val vagy random bitekkel teleírja). Az írhatatlan szektorokat pedig áthelyezi a firmware a fenntartott területre. Ezt így egyszerűbb megúszni, mint hdparm-al írkálni a hibás szektorokat és kikényszeríteni az áthelyezésüket egyesével. Az ilyen lemezeket én be szoktam dobni egy tesztelős ZFS tömbbe tükrözve, és plusz backupnak használom amíg használhatóak.
-
stopperos
senior tag
válasz
qwertly #33418 üzenetére
Szia, pár megoldás:
virtualbox:
sudo usermod -a -G vboxusers <usernév>
Jelentkezz ki, és jelentkezz be újra (vagy ind ítsd újra a gépet, és menni fog a dolog.audacious: nekem simán feltelepült. Mit ír ki a
sudo apt install -y audacious
parancsra?
Én amúgy áttértem qmmp -re.A klónozásra clonezilla live cd-t javasolok.
-
stopperos
senior tag
válasz
cinemazealot #32622 üzenetére
Fel kell rakni a linux-generic-hwe-16.04 és az xserver-xorg-hwe-16.04 csomagokat.
-
stopperos
senior tag
Erre a fájlrendszeres értetlenkedésre már sok időnk elment. Szerintem élj a javaslatommal, hogy vágd át a gordiuszi csomót, és készíts egy NAS-t:
* Kerestem neked alaplapot és ramot hozzá: 3500Ft. Ráadásul ez 64bit-es Atom cpu, tehát még zfs-t is tudsz használni linux alatt.
* Még egy tápegység kell hozzá, de ott a hirdetésben szerintem azt is tudsz kérni.
* Ha bővíteni kell, akkor veszel bele egy PCI-SATA kártyát.
* Samba megosztással linux és windows alól is elérhető.Hidd el, több időd marad értelmes dolgokra, és mellesleg a NAS-t több mindenre tudod használni. Amennyi időd elment erre, ha forintosítottad volna, már rég lenne egy alap rendszered.
Csak hogy ne beszéljek a levegőbe: Otthon egy D510 lapot használok. Egy ilyenre kötöttem rá 2 HDD-t és 2 DVB-T tudner-t. A rendszer usb-ről indul, egy 4 GB-os pendriveról. Szolgáltatások: tvheadend, wordpress honlap, openvpn szerver, salt-master, munin monitorozás, backup és samba share. Természetesen zfs megy rajta, kb havonta nézek rá, hogy minden rendben van-e azon túl, hogy mennek-e a szolgáltatások. Még egy nextcloud-ot terveztem rátenni valamikor, hogy leváltsam a dropbox-ot.
-
stopperos
senior tag
válasz
gyulank #32342 üzenetére
Offolom a témát részemről. Azokra a kérdésekre, hogy egy fájlrendszer hogyan működik, megtalálod a választ a wiki oldalakon, a manual oldalakon, de akár howto kulcsszóval is kereshetsz google-ben. [link] [link] [link] [link]
Azt pedig nem tudom megértetni veled, hogy a btrfs rizikós linux alatt is (RedHat pl emiatt nem támogatja már), windows alatt pedig csoda hogy működik. Csak jót akarok neked, nehogy megégesd magad. Vegyél, vagy építs egy NAS-t és csatold fel hálózati meghajtóként. Többet nem kell vele foglalkozni. -
stopperos
senior tag
válasz
gyulank #32340 üzenetére
Ezeknek a kérdéseknek magad is utána tudsz nézni.
1. Nem értem az első kérdésed.
2. Copy-on-write fájlrendszernél a snapshot "lefényképezi" az adott állapotot. Amíg az adatok nem változnak ezt ingyen meg lehet tenni. Ha változás van, akkor pedig a régi fájl és az új fájl is elérhető lesz a szabad tárhely ellenében. A régi fénykép felcsatolható mint egy új fájlrendszer, de csak olvasni lehet róla. A subvolume pedig olyan mint egy mappa egy részről, másik részről mint egy partíció. Ezeknél épp az a lényeg, hogy utólag is lehessen létrehozni, és ne kelljen pl gparteddel tologatni.
3. Btrfs-nél is lehet RAID1-be alakítani. Biosban nem kell ilyen támogatás, mert szoftveresen intézi a dolgokat a fájlrendszer.
4. mount -o compress=lzo /dev/sdxY /mnt/
És akkor a kérdés, amit nem tettél fel:
Bíznád-e az adataid btrfs-re? +1 Nem. Amíg nincs gond, addig működik, de amint pl lemezt kell cserélni már nem bíznék benne. -
stopperos
senior tag
válasz
gyulank #32332 üzenetére
Ahogy írtam korábban is (#32323): Magát a fájlrendszert nem fogod tudni thunar-ból, vagy fstab-ból csatolni. Attól független életet él, és saját magát csatoltatja be valahová, amikor a sudo zpool import vd-storage paranccsal először hozzáadod. Utána már magát csatolgatja. Tehát ne csodálkozz, hogy a thunar nem megy. Amúgy a df paranccsal látod, hová került: /vd-storage
A tulajdonos váltás pedig: sudo chown gyulank:gyulank -R /dev/sdd2 -
stopperos
senior tag
válasz
gyulank #32329 üzenetére
A maradékra: Létrehozol egy üres partíciót gparted-ben, és arra hozol létre zfs-t. Nem a teljes lemezt adod neki, hanem pl a -part1 végűt, ami az első partíció lenne.
A jogosultság megváltoztatása pedig linux kezdő csoportra tartozik.A sudo chown user:user -R /vd-storage parancs a megfelelő átírásokkal a segítségedre lesz a jogosultságokkal. -
stopperos
senior tag
válasz
gyulank #32327 üzenetére
Átkonvertálni nem lehet a lemezt pl ntfs-ről zfs-re. Mikor a zfs-nek odaadod a teljes lemezt, akkor ő létrehozza a GPT táblát, két partíciót (egyik egy 8 Mb körüli, a másik meg a maradék). Ekkor át tudsz másolni egy másik lemezről mindent zfs-re. Majd utána amikor felszabadult a második hdd, akkor hozzácsatolhatod mint az első mirror hdd-je. Ekkor minden adatot átszinkronizál.
ZFS esetén körülményesebb a méreteket változtatni. Csökkenteni nem lehet. Növelni a méretet pl úgy lehet, hogy hozzáadsz stripe-ban egy újabb lemezt. Vagy kicseréled a mostani 3TB-os lemezt 8TB-ra és akkor érzékeli és megnöveli a méretét.
A zfs fájlrendszeres hdd-t oda viszed ahová akarod. Ha le akarod választani, akkor kell egy sudo zpool export vd-storage, majd a másik gépen egy sudo zpool import vd-storage.
Minden fájlrendszernél van egy verziószám, ami azt jelzi, hogy milyen az adatformátum a lemezen. Ez keveset szokott változni. Ami inkább szokott, az a kernel oldali támogatás. Nem kell újraformázni, kernelt és btrfs-progs -ot kell frissíteni. -
stopperos
senior tag
válasz
gyulank #32325 üzenetére
Ez egy copy-on-write fájlrendszer, vagyis ha van egy fájl, és abban módosul valami, akkor nem az adott blokkot írja felül, hanem egy új blokkot hoz létre, ami a változásokat tartalmazza. Ha egy block nem megy át a checksum ellenőrzésen, akkor jó ha van mirror, mert akkor van honnan olvasni.
Windows-hoz van ext, van btrfs , ami eléggé alfa-béta közötti állapotban van, de zfs nincs. Egyszer lesz majd, októberben volt egy demó az OpenZFS Developer Summit-on, de még nincs kész. Ha jót akarsz az adataidnak, akkor nem próbálkozol ezekkel, mert a végén csak talpon lövöd magad, és elvesznek az adataid. Ha windows és linux is kell, akkor ntfs vagy építesz egy nas-t és hálózaton kiosztod a zfs fájlrendszert.
Olyat tudsz csinálni, hogy egy lemezzel kezded, és egy másikat később hozzáadsz mint mirror. Annyi a lényeg, hogy ne keverd a lemezek méretét. Amikor a második lemezt hozzáadod, akkor ott kell majd egy -f, mert érzékelni fogja, hogy van rajta fájlrendszer. -
stopperos
senior tag
válasz
gyulank #32323 üzenetére
Ubuntu 16.04-től benne van a repository-ban a zfs-hez szükséges dolgok. Csak 64bit-es rendszeren érhető el. Pl így tudod felrakni sudo apt install zfsutils-linux.
Létrehozni a zpool create paranccsal tudod, például:
sudo zpool create vd-storage /dev/disk/by-id/ata-GB0160CAABV_5RX7JX77
Javasolt nem a /dev/sdb-t használni, hanem disk id szerint készíteni. Persze /dev/sdb-vel is működne. A fenti panarcs egy lemezből készít zfs fájlrendszert. Azt el lehet dönteni, hogy a teljes lemezt nekiadod, vagy csak egy partíciót. Ezek után meg fog jelenni egy /vd-storage mappa.
Be szoktam rakni egy alap tömörítést, nem sokat vesz el a cpu-ból, de ha tömöríthető az adat, akkor megéri.
sudo zfs set compression=lz4 vd-storage
Én létre szoktam hozni több további al-fájlrendszert:
sudo zfs create -o mountpoint=/srv/archive vd-storage/archiveMagát a fájlrendszert nem fogod tudni thunar-ból, vagy fstab-ból csatolni. Attól független életet él, és saját magát csatoltatja be valahová, amikor a sudo zpool import vd-storage paranccsal először hozzáadod. Utána már magát csatolgatja.
A sudo zpool status paranccsal lehet ellenőrizni, hogy mi a helyzet.
A zfs-ben azt szeretem, hogy minden blokkhoz van egy ellenőrző összeg, és ha a merevlemez szektorhibás lenne, akkor szól, hogy a kiolvasott adat már nem ugyanaz mint amit odaírt. Természetesen ha nincs a hibás blokkról másolat például egy másik lemezen, akkor nem tudod visszanyerni az adatod. De legalább tudod, hogy nem hülyeséget kaptál. (Ezért szokták javasolni, hogy 2 lemezes mirror-t, vagy több lemezes raidz-t hozz létre.)
Illetve van lehetőség snapshot-okat létrehozni.A többi fájlrendszer azért nem elérhető, mert nincs feltelepítve a támogatás hozzá: btrfs-tools.
Windows alól nem fogod tudni használni a zfs-t. Ez csak linux, freebsd, és solaris. Sőt windows alól semmilyen linuxos fájlrendszert nem használnék. Inkább egy külön gépet használva kiosztom a hálózaton.
Én az oracle, freebsd, freenas dokumentációkat szoktam olvasni. Abból sok mindent meg lehet tudni.
-
-
stopperos
senior tag
Azt hiszem kitörlöm ezt a csoportot a Kedvencek közül, már kezd elegem lenni ebből a toxikus légkörből.
-
stopperos
senior tag
Csak ötletelek:
* nginx-hez lehet párosítani memcache-t, ami a memóriában eltárolja a legenerált oldalakat, és abból szolgálja ki. Nem tudom, hogy apache mellé lehet-e valami ilyet társítani. Lehet.
* mysql-nél a my.cnf -ben lehet növelni a memória cache és egyéb buffer méreteket. De ezzel már próbálkoztatok.Mekkora az egész LAMP mérete (adatbázis és scriptek)?
-
stopperos
senior tag
-
stopperos
senior tag
válasz
Neil Watts #28278 üzenetére
Szia, megoldást sajnos nem tudok, mivel nem ismerem az eszközt. De rá tudsz-e nézni a logokra? Felhasználókat hogyan adsz hozzá, hogy pl ezt a megosztást csak ez a felhasználó érje el?
-
stopperos
senior tag
válasz
IstvánLászló #28124 üzenetére
Nekem hasonló gondom volt ubuntu 16.04-en. Hiába írtam át, nem reagált a rendszer. Majd a systemd-s parancsokkal megoldottam. Amit fenn írtam két parancsot, azt kellett lefuttatni.
-
stopperos
senior tag
válasz
IstvánLászló #28116 üzenetére
systemd eszközöket kell használni:
Először feltételezni, hogy a BIOS lokálban fut:
timedatectl set-local-rtc 1
Majd az időzónát belőni, biztos ami biztos alapon.timedatectl set-timezone Europe/Budapest
-
stopperos
senior tag
válasz
Neil Watts #26946 üzenetére
Futtattál
sudo sensors-detect
parancsot?Microcode: Én fel szoktam rakni. Kell hozzá a
microcode.ctl
csomag is, legalábbis intel processzor esetén kell. -
stopperos
senior tag
Frissítettem Kubuntu 14.04-ről 16.04-re. Nagyon jól néz ki, bár még be kell pár dolgot állítani, de használhatónak is tűnik.
-
stopperos
senior tag
válasz
megema #25481 üzenetére
Mivel még nem jött lo a xenial, ezért nem adták ki a backport-olt xserver-t. A 14.04.5 kiadásban már biztos elérhető lesz (2016. augusztus)
A backport-olt kernel hamarabb elérhető szokott lenni, gondolom tesztelés miatt.Különbség nem lesz a most felrakott és frissített és az egy hét múlva felrakott rendszer között. Papíron legalábbis nem kellene.
-
stopperos
senior tag
válasz
SektorFlop #23230 üzenetére
Fájl jogosultságok rendben vannak?
-
stopperos
senior tag
válasz
Neil Watts #22580 üzenetére
Én is így használom a TP-Link TL-WR740 ver 4.2x eszközöm, ma frissítettem Openwrt Chaos Calmer-re. Ha nem sikerül megoldani írhatsz nekem is.
Korábban egy TL-WN723N volt rádugva USB-vel, de az nagyon húzta a processzort. Szerintem nem hardveresen intézte a titkosítást. Windows és linux alatt is ugyanezt tapasztaltam. -
stopperos
senior tag
válasz
szundybence #21728 üzenetére
Elnézést ha félreértettük egymást.
Én így kapcsolódok az Android rendszerű eszközeimhez:
- Telepítem az AirDroid -ot.
- Futtatom a telefonon, és kiírja, hogy milyen IP címen/porton érhető el,
- Számítógépen a böngészőbe beírom, és a telefonon elfogadom a kapcsolódási kérést.
- Számítógépen megjelenik a böngészőben egy felület, ahol fájlokat is lehet másolni.Remélem erre vonatkozott a kérdésed.
-
stopperos
senior tag
válasz
szundybence #21726 üzenetére
Az könnyű az, hogy telepítsd fel az airdroid-ot a tabletre. Utána menni fog böngészőből a fájlmásolás.
A nehezebb pedig a total commander androidra és ssh/sftp-vel kapcsolódsz a gépedhez. -
stopperos
senior tag
válasz
ElGatto #21548 üzenetére
A jelszó kulcstartód jelszavának is a wifi jelszót adtad meg.
Nekem is így viselkedik a Lubuntu 14.04, hogy megpróbál kapcsolódni, majd rájön hogy zárolt a kulcstartóm, megadom a jelszavát, és akkor nem kapcsolódik tovább. Engem nem zavar a dolog.Ha te szeretnéd megoldani, akkor azt hiszem törölni kell a teljes kulcstartód. És mikor felkínálja következő jelszó hozzáadásnál, hogy védd le a kulcstartód, akkor nem adsz meg neki jelszót. Így már simán fog menni, és nem fogja kérni a jelszót.
Azt hogy hol van eltárolva és mit kell törölni, most nem tudom, és nem arról a gépről vagyok, hogy elpróbáljam. Így marad a google "ubuntu delete keyring" és hasonló keresőszavak. Vagy vársz valakit, aki megmondja a megoldást. -
stopperos
senior tag
válasz
Aethelstone #18938 üzenetére
Playonlinux barátaim. Tetszőleges wine verzió használható, és minden alkalmazás saját környezetet kap.
Pl így van a gépen office 2003 és 2010 is. -
stopperos
senior tag
válasz
szundybence #18917 üzenetére
Én beraktam a panel-be egy helyek nevű kiegészítőt, és ott benne van jópár könyvjelző (pl Letöltések és Dropbox) amire rögtön lehet ugrani.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Személyesen Zuckerberg toborozza a szuperintelligenciát építő AI-csapatot
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- TCL LCD és LED TV-k
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Elektromos cigaretta 🔞
- Ingatlanos topic!
- Apple MacBook
- Kuponkunyeráló
- Linux Mint
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Update 06.12. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf Gamer laptop! R5 3550H / GTX 1650 / 8GB DDR4 / 500GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest