-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jester01
veterán
válasz
stopperos #7492 üzenetére
Igen, a 64 bites programok adatszerkezettől függően kicsit több memóriát használnak. Nem ez az előnyük, persze
Viszonylag új találmány az x32 ami a 64 bit és a 32 bit előnyeit igyekszik ötvözni, mivel a processz 64 bites módban fut (ezáltal hozzáfér a 64 bites műveletekhez és az extra regiszterekhez) viszont a címzés marad 32 bites így nem igényel több memóriát.
Nem tudom ubuntu hogy áll ennek a támogatásával.
[ Szerkesztve ]
Jester
-
-
-
Ha valaki régi gépen helyrerak egy flash playert, az utána jól teszi, ha a flashplayeres csomagokat a Synapticban megjelöli a Comag menüpontban a "Verzió zárolása" pipával, mert különben egy bizonyos frissítés után megint rendbe kell rakni a a flash playert... (Most lettem kész vele anyám gépén, szerencsére már elég könnyen ment.)
Adobe, én így szeretlek[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
HeavyToys
senior tag
Tiszteletem Mindenkinek!
Van egy asztali gépre telepített Ubuntu 12.10-es, teljesen gyári csomagkezelővel stb. A problémám az lenne, hogy szeretném működésre bírni az Epson SX125-ös nyomtatómat.
Segítségeteket előre is köszönöm!
Üdv!
-
kenand
veterán
Van még egy gondom, 2D, egyszerűbb 3d játékok mennek, de a teamfortress OpenGl decode hibát küld
Update OpenGL driver
Mit tehetek? -
válasz
lionhearted #7486 üzenetére
Nem akarok vitázni, de én azt tapasztalom, hogy ugyanolyan munkamenetben (unity, libreoffice writer, firefox 3-5 tabbal, skype) 64 biten elfogy a memória és elkezd masszívan swappelni, míg 32biten vígan megy. 1,5 giga memória van abban a gépben, amit használok.
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
kenand
veterán
válasz
lionhearted #7490 üzenetére
Jó kérdés... nem tudom
Desura, mint a Steam maga feltelepíti. -
-
kenand
veterán
válasz
lionhearted #7488 üzenetére
Desura olyan mint a Steam, de indie játékok vannak rajta és Linuxot is támogat.
Egyszerű tömörített állomány volt amit kibontottam a desktopra. El is indul de ha telepítek benne egy játákot azt nem indítja, mivel nem találja hibaüzenetet küld.Van egy Eschalon Book II játékom is, Linuxos, ha csak simán kitömörítem a desktopra az sem indul onnann hiába klikkelek az indító ikonjára.
[ Szerkesztve ]
-
-
kenand
veterán
-
-
32-bit en próbáld szerintem. Bár mindenki esküszik, hogy 64 bit a jövő, és hogy csak az kell. De arról nem igazán beszélnek, hogy 30%-kal több memóriát esznek a programok.
Hogy 64 bites rendszeren menjenek a 32 bites alakalmazások, rakd fel az ia32-lib csomagot. Azt hiszem csak ennyi kell.
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
kenand
veterán
Wow
Hibaüzenet ellenére a Steams iBomber elindult![ Szerkesztve ]
-
kenand
veterán
Na megin más hiaba 21.10 alatt meg iyln nem volt.
Telepítem a steamet: és ezt kapom:
You are missing the following 32-bit libraries, and Steam may not run:
libXrandr.so.2
libpangoft2-1.0.so.0
libpango-1.0.so.0
libfreetype.so.6
libfontconfig.so.1
libgobject-2.0.so.0
libglib-2.0.so.0
libgtk-x11-2.0.so.0
libgtk-x11-2.0.so.0
libgdk-x11-2.0.so.0
libpangocairo-1.0.so.0
libgdk_pixbuf-2.0.so.0
libcairo.so.2
libpango-1.0.so.0
libfreetype.so.6
libfontconfig.so.1
libgobject-2.0.so.0
libglib-2.0.so.0
libXi.so.6
libasound.so.2
libXrender.so.1
libnss3.so
libnssutil3.so
libsmime3.so
libplc4.so
libnspr4.so
libdbus-1.so.3
libpng12.so.0
libcups.so.2
libgcrypt.so.11 -
kenand
veterán
válasz
lionhearted #7480 üzenetére
Köszönöm a linket, de haladgatok az általam kiírt 12.04-gyel is.
Telepítés után 12.10-zel ellentétben egyből felajánlotta, hogy vannak további illesztő programok és feltelepítette a V770-es drivert. A system info már azt írja ki genecic driver helyett, meglátjuk így mennek-e a steam gamek, ha nem próbálom a te linkedet. -
Mtbsrác
senior tag
Sikerült megcsinálni kössz a segítségeket.
-
http://old-releases.ubuntu.com/releases/precise/
Innen szedd le, ez a 12.04.1, neked már az újabb 12.04.2 van, ami megint rossz az új xorg miatt. (AMD driverek...
)
Tegnap még működött...
-
-
-
-
qltsar
veterán
válasz
kriszpontaz #7462 üzenetére
"állandó függőleges szinkron" ez a 'Sync to vBlank' kapcsoló? mert ha az, nálam nem segített :/
-
-
hodostamas
addikt
válasz
hodostamas #7468 üzenetére
Hm, érdekes. most addig jutottam hogy a torrent mappából, ami a transmission deamoné, csak ott jelentkezik ez a gond. Más mappából 10mbyte/sec el tudok olvansi, wtf?
Ha átállítom a jogokat vissza a useremre, máris megy a 10mbyte/sec-es olvasás.[ Szerkesztve ]
-
hodostamas
addikt
válasz
hodostamas #7467 üzenetére
Ja és úgy emlékszem mikor beállítottam pár hónapja, akkor még jó volt...
-
hodostamas
addikt
Sziasztok,
Van egy érdekes problémám.. Hálózaton keresztül a ubuntus szerveremet 10-11MByte/sec-el tudom írni, viszont olvasni 5MByte-al csak. Ext3-as partíciók vannak rajta.
Mitől lehet?
Sambaval van megosztva a meghajtó.[ Szerkesztve ]
-
Próbáld meg 12.04.1-es ubuntuval (3.2-es kernellel és az eredeti xorg al). 12.04-is jó lesz, csak ne 12.04.2, mert ott már 3.5 kernel és új xorg van. Azzal nem fog menni a legacy driver.
Ha simán frissíted, akkor nem húzza le a backportolt dolgokat.
Én felraktam így egy hete, és működött Counter Strike Beta és Counter Strike: Source.Szerk: Nekem is 4*** radeon van, csak AGP-s.
[ Szerkesztve ]
-
kenand
veterán
Sziasztok!
Segítséget kérnék.
van egy gép Radeon HD 4830-as kártya. Kisfiamnak szerték rá UBuntut+Steamet.
Már 5x nekiugrottanm, de nem megy.
Nem tudok videokártyát telepíteni 3D támogatással.
Ubuntu 12.10-el próbálkoztam ott van valami gond a legacy driverekkel
Próbáltam ezt:
• Vegyük fel a szükséges PPA tárolót: sudo add-apt-repository ppa:makson96/fglrx
• Frissítsük a csomagadatbázist: sudo apt-get update
• Frissítsük a csomagokat: sudo apt-get upgrade
• Telepítsük a legacy drivert: sudo apt-get install fglrx-legacyde nem történik semmi, vagy ha másodszor is ráengedem, akkor eltűnik a dektup, full belassulás, full léetörlés segít csak.
Próbáljam a 12.04-es Ubuntut?
Vagy kell még valamit tennem? -
kriszpontaz
veterán
Nvidia vonatkozásában: az állandó függőleges szinkron bekapcsolásával az nvidia x settings alatt megszűnik a problémád a flash videók lejátszása közben, meg persze egyéb videóknál is. Főleg HD vagy FullHD videók alatt zavaró. (Persze itt zárt meghajtókra gondolok). Nálam segített rajta.
(#7461) Mtbsrác: [link]
[ Szerkesztve ]
-
Mtbsrác
senior tag
Hogy tudok legegyszerübben felrakni egy TTF kiterjesztésü betükészletet?
[ Szerkesztve ]
-
qltsar
veterán
válasz
fradi81 #7459 üzenetére
Sziasztok!
Adott egy rendszer, Ubuntu 12.04. Szeretnék egy distro-upgrade-et tolni rá, viszont nem igazán hagyja. grep Broken /var/log/dist-upgrade/apt.log kimenete: [link]. Ez egy kicsit soknak tűnik nekem, főleg, hogy minden gond nélkül tudok telepíteni deb-eket. Egy security update viszont beragadt:
sudo apt-get install xserver-xorg-video-qxl
[sudo] password for qltsar:
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
Some packages could not be installed. This may mean that you have
requested an impossible situation or if you are using the unstable
distribution that some required packages have not yet been created
or been moved out of Incoming.
The following information may help to resolve the situation:
The following packages have unmet dependencies:
xserver-xorg-video-qxl : Depends: xorg-video-abi-11
E: Unable to correct problems, you have held broken packages.Próbáltam elégsok mindent, nem sikerült előbbrejutnom. Találkoztatok már ezzel a hibajelenséggel?
Más: az nvidia video tearing-el már nyugdíjba vonulhatok, ha linux disztrókat szeretnék használni, vagy van valami ördöngősség, amivel azt az idegesítő csíkozódást / összemosódást el lehet tűntetni videolejátszás közben? Legjobban teljes képernyős flash alapú videóknál zavaró. Mindent állítottam ccsm-en belül amit lehet, többféle driver, nvidia-settings beállítások, de nem jártam sikerrel.... Esetleg erre valakinek valami ötlet?
Köszönöm!
-
fradi81
veterán
-
birozoli7800
senior tag
Üdv Mindenkinek!!
Nagyon kezdő linuxos vagyok és lenne egy pár problémám. Lenovo G580-as gépre telepítettem win 7 mellé. A telepítés minden szuper kivéve 1 dolgot. Nem tudtam csatlakozni wifi-vel a routeremre. Valami oknál fogva nem fogadta el a jelszómat. Így hát folytattam a telepítést internet kapcsolat nélkül. Telepítés után, pedig csak félig-meddig lett magyar nyelvű a rendszerem. Gondolom, hogy ezt internet kapcsolat beállítása után valamilyen nyelvi csomaggal elérhető lesz.
Tehát a kérdéseim:
Valahogy meg lehetne -e oldani a wifi problémát?
UTP kábellel sem tudtam csatlakozni a hálózatra. Esetleg valami megoldás erre?Előre is köszönöm a válaszaitokat!!
mod: Jah és el is felejtettem. Az ubuntu legújabb 12.10-es verzióját telepítettem. Egyébként megpróbáltam virtualbox-ban is a rendszert. Ott kábellel tudtam csatlakozni a hálózatra, de a wifi ott sem működik..
[ Szerkesztve ]
-
K_Gabor
tag
válasz
God Vazzeg #7455 üzenetére
Az oké,ebben én is reménykedem
Csak a teljes történet úgy volt,hogy ssd-re akartam linuxot rakni és pont elötte halt meg a rendszer,úh azt tényleg fel kell még rakjam
Hirdetéseim: http://hardverapro.hu/tag/k_gabor_3#aprohirdetesei
-
K_Gabor
tag
(#7438) Syl,(#7436) PuMbA köszönöm a tippeket.
A tegnapi nap folyamán megadta magát az alaplapom,úgyhogy most egy új lap+proci vadászása következik aztán telepítés...Hirdetéseim: http://hardverapro.hu/tag/k_gabor_3#aprohirdetesei
-
Laybee
őstag
Üdv. A 12.04-ről 12.04.1-re automatikusan frissül a rendszer vagy csak tiszta telepítéssel lehet elérni?
-
válasz
zundapp #7437 üzenetére
Folyamatosan frissítsd. A sambánál volt egy nem teljesen jó frissítés. Utána javul, mert kb 12 órával később adták ki a jó csomagot.
Arra viszont vigyázz, hogy az ő monitoráról telepítsd ezeket, mert sok a frissítés mostanság, és nekem volt olyan, hogy kizárt a tűzfal."What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
-
Syl
nagyúr
válasz
K_Gabor #7435 üzenetére
Nekem a 12.04-es 830-as samsungon van. Az fstab-ba beleírtam a szükségest, de mást nem. Van swap partíció, de a rendszer nem használja (most már tudom, hogy telepítéskor fölöslegesen hoztam létre), a temp meg ott van ahová gyárilag pakolja (nem tudom hol van az). Az SSD köszöni szépen, jól van.
Ja, és nincs vindóz! Az is fölösleges, mint a swapNever let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
zundapp
tag
Sziasztok!
van egy zentyal 3.0.12 file serverem, amit viszonylag tisztán kaptam most vissza, a problémám az lenne vele, hogy
az AD DC-t el akarnám indítani, ugye Samba serverrel együtt, ám amikor a file megosztást NTP stb indítanám akkor kiír nekem olyanokat, hogy:
Failed to enable: Samba can't be provisioned if no IP addresses are set and the DNS domain is prperly configured. Ensure that you have at least a IP address assigned to an interface, and this IP has to be assigned to the domain and to the hostname in the DNS domain.
mit állíthattam be rosszúl? vagy hiányosan?
[ Szerkesztve ]
http://prohardver.hu/tema/kivel_erdemes_uzletelni_topic/keres.php?stext=zundapp&submit
-
K_Gabor
tag
Sziasztok!
Egy kis megerősítésre lenne szükségem.
Most készülök feltenni Win7 mellé egy samsung 830-as ssd-re egy 12.10-es Ubuntut.
Átböngésztem pár fórumot és hozzászólást,de a biztonság kedvéért inkább kérdezek.Ha jól értem a dolgokat akkor a folyamat annyi lesz,hogy ubuntut feltelepítem,fstab szerkesztése(defaults,noatime,discard,nobarrier ),swap kikapcs és temp-et áthelyezni ramba.
Jól gondolom,vagy van még esetleg más is?Itt felmerült bennem egy kérdés a temp-pel kapcsolatban.
Mennyire szükséges/ajánlott ezt megcsinálni?
(Amúgy 4giga ramom van. )Felhasználást tekintve böngésző+NetBeans lesz főként.
Előre is köszönöm a segítséget!
Hirdetéseim: http://hardverapro.hu/tag/k_gabor_3#aprohirdetesei
-
-
solgew
csendes tag
Nyitni kellene szerintem egy ubuntus topikot a tablet-okostelefon Ubuntunak is. Mert ugye ez a PC-s, itt mégsem lehet.
-
kiskaktusz
addikt
(#7428) hcl
(#7429) chab7Telepítettem, kösz a tapasztalatokat! Este írok is 2 dvd-t.
"Don't try to understand women... ...women understand women and they hate each other."
-
kriszpontaz
veterán
válasz
gzbotii #7430 üzenetére
Ki kell kapcsolni az EFI biosban a védett módot (secure boot), és átkapcsolni legacy boot módba (Launch CSM a G75VX notinál). Utána normál módban tudsz bootolni és telepíteni. Wubi használatával viszont nem tudom mit kezd majd a Win8 által létrehozott GPT partíciókkal, gőzöm nincs hogy fogja szeretni, de remélhetőleg tőlem tapasztaltabbak erre is tudnak választ adni.
[ Szerkesztve ]
-
gzbotii
nagyúr
Sziasztok.
Valaki probalt/tudott Win8 mellet Ubuntu 12.10-et felrakni? En probaltam, am az installalas inditasa utan egyszerun csak a Win8 bootolt be.
Kicsit utanna neztem, es ezt talatam.When every logical course of action is exhausted, the only option that remains is inaction.
-
chab7
addikt
válasz
kiskaktusz #7427 üzenetére
Nekem is k3b volt mindig is nyerő, de mióta xfce felületen vagyok elég az xfburn is egy-egy lemezt megírni nagy ritkán amikor valami miatt ki kell írnom valamit.
UI alapján k3bLenovo ThinkPad T500 (Win10) | Huawei Mate 9 (8.0)
-
válasz
kiskaktusz #7427 üzenetére
A k3b megbízható, én csak azt használom. Még nem rontott lemezt.
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
kiskaktusz
addikt
(#7425) fradi81
(#7426) hclEzek megbízhatók? Mert akkor csak UI alapján fogok választani.
"Don't try to understand women... ...women understand women and they hate each other."
-
-
fradi81
veterán
-
kiskaktusz
addikt
Ki mit ajánl DVD írásra? Kinek mi vált be? linux mintre kéne.
-
St3ven
addikt
Sziasztok!
Ubuntu alapokon nyugvó ZorinOS-hez milyen Gmail értesítő progit ajánlanátok?
Annyi kellene, hogy az értesítő sávon jelezze, ha email érkezik, kezeljen több accountot is egyszerre, és esetleg push elven működjön, de legalábbis állítható legyen a frissítés időköze mondjuk 1 percre.
Köszi!
Van élet a Facebook és Twitter után? - https://logout.hu/bejegyzes/st3ven/mastodon.html
-
-
gyulank
addikt
De a mostani lemezem a végét járja, és egy lemezre van keret. Szóval az lenne az egyetlen eszköz, ezért kérdeztem, hogy a partícióra, vagy a HDD-re vonatkozik, mert a rendszerek úgy is külön kisebb partíción lennének. Max. pendrive-ról lehetne még bootolni, de nem tudom, lehet-e csak GRUB-ot tenni rá.
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
gyulank
addikt
Sziasztok!
Valami angol oldalon olvastam olyat, hogy az Ubuntu képes bebootolni 3TB-os HDD-ről EFI BIOS nélkül is.
Ez igaz? Mert akkor a GRUB-al mindent be lehet bootoltatni.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
King Unique
titán
ok, kösz srácok
bár nem vagyok egy linux szaki, de vmit remélem sikerül összehozni... -
válasz
King Unique #7409 üzenetére
Azaz
Arra figyelj, hogy a kde-low-fat-settings csomagot tedd fel majd.Mutogatni való hater díszpinty
-
fradi81
veterán
válasz
King Unique #7409 üzenetére
Vagy inkább Linux Mint 14 KDE, kevesebb vele a tennivaló.
[ Szerkesztve ]
moto g72, Ninebot d28e
-
fradi81
veterán
-
King Unique
titán
válasz
quailstorm #7406 üzenetére
Verziószám mind2-nél uaz volt, LTS elavultabb (kubuntu felejtős)?
Kínlódás...azt nem akarok, linux ennyire érzékeny hardverre, inkább kukázzak vhonnan egy windows
[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
válasz
King Unique #7405 üzenetére
Mivel dual videókártyás ezért nem biztos hogy zökkenőmentes lesz... Sőt, garantált a kínlódás. Én 12.10-et raknék fel, az LTS viszont kétségkívül már stabil (elvileg), de szerintem régi
-
King Unique
titán
Sziasztok!
Notit (Lenovo G580) vettem és Freedos, oprendszer nélküli, arra gondoltam felteszek rá egy Linuxot, sima ubuntu elég, v LTS -t hosszabb támogatáson kívül másért érdemes felpakolni? Kubuntu-ról tudom, h az KDE-t használ, szebb a grafikus felülete, érdemesebb inkább azt?
bocs a kérdésekért, kezdő vagyok. e téren, eddig winfos ment...
Üdv.
-
chab7
addikt
válasz
kiskaktusz #7403 üzenetére
Ja, hogy nem csatolja fel auto. a partíciót. Így nem csoda ha elölről kezdi.
Lenovo ThinkPad T500 (Win10) | Huawei Mate 9 (8.0)
-
kiskaktusz
addikt
válasz
leslieke #7232 üzenetére
Tévedtem, így sem adja be mindig jól, viszont rájöttem, hogy miért nem; mivel a win miatt 2 partíció volt (OS, adat), így linuxnál is megmaradt a 2 partíciós élet. Abban az esetben, ha bootolás után nem nyitom meg a másik partíciót a fájlkezelőben, akkor szívózik és erőltetni kell az ellenőrzést, viszont, ha bootolás után még a deluge megnyitása előtt a fájlkezelőben megnézem a másik partíciót, akkor már rögtön helyesen seeddel kezd.
És így a kiikszelős bezárással is jól adja vissza a következő bekapcsolásnál. Játszottam vele kicsit.
szerk.: akkor tűnt fel a bibi, amikor láttam, hogy a letöltésekhez került fájl (nfl game day), mindig jól akart indulni (seeddel), a többi viszont nem (a másik partícióra töltöttek).
[ Szerkesztve ]
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest