- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- E-book olvasók
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Házimozi belépő szinten
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- DUNE médialejátszók topicja
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
HuMarc
veterán
Sziasztok! Csak annyit mondanék, hogy a Warsow kitűnően fut Wine-ban
Elképesztő, mire képes egy ilyen emulátor.
-
-
Santosh
tag
Sziasztok!
Az Ubuntum csinál mostanában olyat, hogy leszakad a wifi-ről, és valamiért egyszerűen nem tud visszacsatlakozni, még restart után sem. Ha a kódot újra beírom, akkor sem. Ezt követően elindítom a gépen a windowst, és azon simán csatlakozik. Mi lehet a probléma? Lenovo T400-at használok.
-
karamblo
tag
Frissítés után nagyon melegszik a gép,86 -90 fokon, a venti pörög,az új kernel 3.2.0-35. Előtte a régi kernellel 35-42 fokon ment. Hogy tehetném vissza a régi kernelt? 3.2.0-23. Linux Mint 13-ról van szó.
-
válasz
lionhearted #6490 üzenetére
Egy és ugyanaz na, akkor úgy mondom, hogy céges.
Egyébként meg pont ide akartam írni.
Szóval aki Acer laptopra akarta feltelepíteni az Ubuntut, az észrevehette, hogy ugyan megjelenítette a képet, de nem volt háttérvilágítása, így csak lámpa segítségével lehetett látna (már amennyire) no itt van egy megoldás, ami megoldja (95%-ra).
Szóval amikor bejön a rendszerválasztó (vagy ha nem jön be, akkor hozzátok be) és ott megnyomjátok az "e" gombot. Ezután megkeresitek a "quiet splash" szót és mögé ezeket kell beírni: "acpi_backlight=vendor" és "acpi_osi=Linux", azaz így kell, hogy kinézzen: "quiet splash acpi_backlight=vendor acpi_osi=Linux" (utána még lehet bárni, azzal nem kell foglalkozni).
Miután betöltötte, akkor ugyan sötétség van, de ha megnyomjátok az "fn"+fényerő gombot, akkor utána már működik a háttérfény. De mivel ez csak egyszeri alkalom volt, így ezt állandóra kell rögzíteni, amit a következőképpen kell megtenni:
1. megnyitjátok a terminált
2. sudo gedit /etc/default/grub (ekkor megnyitja a grub beállító fájlját)
3. 2 ponton át kell szerkeszteni azaz így:GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi_backlight=vendor"
GRUB_CMDLINE_LINUX="acpi_osi=Linux"( ez a két sor már alapból ott van, csak hozzá kell írni azt, amit az első indításnál is beírtunk (félkövér rész))
4. nyugodtan mentsétek el, majd zárjátok be (de csak a grub fájlt!)
5. végül a terminálba írjuk be: sudo update-grubEzek után már jól fog működni azt leszámítva, hogy mindig meg kell nyomni a funkció+fényerő gombot.
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz
God Vazzeg #6486 üzenetére
Az Open SUSE az a SUSE, tehát ugyanolyan jó mint ami korábban volt. Ami fizetős lett az a vállalkozói változata (SUSE Enterprise).
-
válasz
God Vazzeg #6486 üzenetére
Nekem OpenSüsü volt, az az ingyenes. Jóféle, csak nekem kicsit nagy volt és nehézkes - mostanra már annak is tölti a csomagkezelője menet közben a függőségeket, szóval szerintem simán tud mindent, amit az Ubi. Plusz még céges környezetbe szerintem jobb.
Mutogatni való hater díszpinty
-
válasz
God Vazzeg #6483 üzenetére
Még én is használtam, magyar volt, netezni megfelelt. Aztán utána jött Suse. Ami nem tartott sokáig.
Dehát, a fiatalság...Tegnap még működött...
-
válasz
God Vazzeg #6483 üzenetére
Nem hagytál ki semmit
Amúgy nekem tetszett, de rettentő bugos volt. Amúgy ezen kívül a kor színvonalát szerintem hozta - de azért a Suse jobb volt
Anyám gépén jó ideig UHU volt, megfelelt levelezni.Mutogatni való hater díszpinty
-
-
C0mman
tag
Üdv!
Olyan problémám lenne, (azon kívűl, hogy most ismerkedem csak a linux-al) hogy nem tudok fel telepíteni semmit, mert hitelesítést kér a rendszer.
Próbáltam flash player-t illetve chroom-ot felrakni , de sajna nem sikerűlt....
Az ubuntut táblagépre raktam fel és jelenleg nem igen tudom használni mivel hitelesítést kér bármit is akarnék felrakni.
A kérdésem az lenne, hogy ezt miként tudom ki küszöbőlni.
Rákerestem már google-ben, de nem igazán volt egyértelmű, hogy mit hogyan csináljak.
Esetleg, ha egy kicsit "szájbarágosan" el tudná nekem mondani valaki, azt megköszönném!
Előre is köszönöm!Galaxy S3 4.1.2 JB SiyahKernel v1.9.1 / Huawei Ideos s7 SLIM PFC 2.2.3
-
válasz
God Vazzeg #6468 üzenetére
A Linux ilyen szempontból is előrébb tart, mint a Windows, nem kell neki eslődleges partíció.
https://www.coreinfinity.tech
-
God Vazzeg
veterán
Mindig tanul az ember valamit
-
Nkboy
senior tag
válasz
God Vazzeg #6473 üzenetére
Linuxnak, nem kötelező az elsődleges partíció.
/dev/sda1 * 2048 206847 102400 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2 206848 104941567 52367360 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda3 104941568 304939007 99998720 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda4 304941054 625141759 160100353 5 Kiterjesztett
/dev/sda5 324941824 623187967 149123072 83 Linux
/dev/sda6 623190016 625141759 975872 82 Linux lapozó / Solaris
/dev/sda7 304941056 324941823 10000384 83 LinuxA fekete kormánylégzsák a bézs utastérben felér egy őszinte vallomással
-
fradi81
veterán
-
dcsabesz
tag
Vagy inkább az sda1-ből csippentek le 40-50GIB-et és arra fel fog kúszni a Win?!
Amire használnám a Windows-t:
Rendszer plusz egy két irodai progi amit nem tudok helyettesíteni Ubountu alatt.[ Szerkesztve ]
-
dcsabesz
tag
válasz
God Vazzeg #6468 üzenetére
Akkor virtuálbox és az alá toljam fel a Win7-et?
-
dcsabesz
tag
válasz
God Vazzeg #6465 üzenetére
Nem vagyok egy mágus, de azért az alapokat ismerem.
Aztán majd kiderül.
A gparted-del eljutottam odáig, hogy szabadítottam fel helyet. De oda nem akar települni a win. Gondolom azért mert az sda1 van boot-olható partíciónak jelölve.
És a virtuális futtatás?[ Szerkesztve ]
-
God Vazzeg
veterán
válasz
dcsabesz #6464 üzenetére
Attól függ mire használod. Ubi alatt gparted, és az egyik particiót kisebbre veszed, ha lehet. Ezzel helyet szabadítasz fel, nem lefoglalt terület lesz. Ide tudod felrakni a wint. De én azt ajánlom hogy legyen veled valaki hozzáértő is, mert úgy látom nem vagy képben.
-
dcsabesz
tag
válasz
God Vazzeg #6463 üzenetére
Szia!
Mit jelent az, hogy felszabadítok helyet?
Most olyat is olvastam, hogy az Ubi alatt virtuálisgépről futtatom a Win7-et.
Melyik a jobb a virtuál gép vagy egy teljesen külön rendszer? -
dcsabesz
tag
Már olvasgattam egy kicsit a témában és kezdem kapirsgálni a lényeget. De az olvastam, hogy a Win7-tel érdemes kezdeni, mert felülírja az MBR-t és elérhetetlen lesz az Ubuntu. Tehát az én esetemben pont ez fog történni, ha az Ubi-s gépre teszem a Win-t. Ezt a problémát meg lehet-e kerülni?
Dcsabesz
-
dcsabesz
tag
Sziasztok!
Egy olyan gépre szeretnék Win7-et is felrakni amin már van egy Ubuntu.
Viszont a Win telepítője azt írja, hogy nem tud új rendszerpartíciót létrehozni. Ez azért lehet, mert logikai partícióra akarom tenni? De a rendszerpartíción az Ubuntu van! Fel lehet így rakni egymás mellé a két rendszert?Dcsabesz
[ Szerkesztve ]
-
válasz
szaszayanou #6459 üzenetére
Attól, hogy megjelenik egy frissített telepítő, attól még az eredeti LTS telepítés nem változik, azt nem kell újratelepíteni. Viszont öt év nagyon hosszú idő az informatikában, a hardverek fejlődnek, és hozzájuk alapból a Linux kernel tartalmaz meghajtókat. Ha veszel egy új gépet, és élvezni akarod azt a bizonyos LTS előnyt, akkor az eredeti, régi telepítőt nem biztos, hogy tudod használni, az nem kezeli megfelelően a hardvert. De a frissített telepítővel meg feltudod tenni a rendszert, az pedig normálisan működni is fog.
Az pedig egyáltalán nem a te dolgod, hogy a Canonical munkatársainak mekkora plusz terhet jelent ez a megoldás. Neked, a felhasználónak ez csak előny, ők meg azért kapják a fizetésüket, hogy megoldják a problémákat.
A rolling disztribúcióknál sincs kevesebb hibalehetőség, sőt, lényegesen több van, de tény, hogy egyetlen kiadás futtatása nem jelent akkora terhet mint mondjuk öt különbözőé. -
szaszayanou
aktív tag
Ezt értem, és én a frissített telepítőre gondoltam. Nem jár sokkal nagyobb teherrel a hibák kijavítása, ha egy release-ből is lesznek különböző kernelverziósak? Az új hardverrel rendelkezőknek meg eddig is ott voltak az lts közötti verziók.
Nekem ez újdonság, ezért kérdezem.
Kezdem azt hinni, hogy a rollig distroknál a legegyszerűbb a hibák megtalálása és kijavítása.
Still stands Thine ancient sacrifice, An humble and a contrite heart.
-
válasz
szaszayanou #6456 üzenetére
Talán úgy, hogy nem települ magától semmi új, viszont a frissített telepítőt tudod használni újabb gépeken is.
-
-
PuMbA
titán
válasz
szaszayanou #6454 üzenetére
Mostantól lett divat, hogy akinek újabb a hardvere az is tudja használni az LTS-t.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
eternam #6452 üzenetére
Aki a 12.04-et és a 12.04.1-et tesz/tett fel annak marad a 3.2-es kernel és az eredeti xorg server, mert az is támogatott az életciklus végéig. Aki nem akar 3.5-ös kernelt annak a jövőben a 12.04.1-et kell feltennie és frissítenie, mert egyébként manuálisan fel kell tenni az új metacsomagokat 12.04.2 előtti telepítés esetén.
[ Szerkesztve ]
-
God Vazzeg
veterán
válasz
lionhearted #6449 üzenetére
Ne káromkoggyááá
-
-
God Vazzeg
veterán
válasz
lionhearted #6446 üzenetére
Én ellentétes hatást tapasztaltam, de nekem amúgy is ssd-ről megy a rendszer, pont mindegy mit kessel
Így gyorsabb, és ez a lényeg! Nekem is fura elhiheted, de nekem ezt a 10.04 is csinálta!
-
válasz
lionhearted #6446 üzenetére
Nekem inkább az a bajom, hogy inkább a lemezt nyekteti, minthogy a ramot használná... a 4-ből több szabad, mint használt általában
Mondjuk ha van mivel, akkor meg tudja tölteni (képszerkesztés)
Mutogatni való hater díszpinty
-
válasz
God Vazzeg #6412 üzenetére
Sosem tapasztaltam még ilyet.
Hülyén is nézne ki, ha a jó magas uptime-os szervereken a cache ürítés lenne a napi teendő.A swap az nem számít, ami kikerül, arra nagyon jó eséllyel nincs is szükség, annál a disk cache is előnyösebb.
És pont az a lényeg, hogy begyűjtögesse, ettől cache a cache, és ettől gyorsul... ha minden klappol.
Tegnap még működött...
-
brownus
veterán
sudo xset s off - megoldotta a képernyő problémámat, köszi!
de erre varjatok gombot: bármilyen videó feltöltő csatornát nézek, legyen youtube/vimeo/ vmilyen stream, stb, mindet kiteszi a nagy monitorra, kivéve az indavideót
wtf
erre van tippetek?
-
McSzaby
őstag
Más sql kéréseknél is ugyanezt a hibát írja ki. Elvileg teljesen jól csináltam (a leírás szerint, ami elég régi, azt hiszem 2009, vagy 2010) és még is mindig megkapom ezt a hibát.
INSERT INTO `ftpd` (`User`, `status`, `Password`, `Uid`, `Gid`, `Dir`, `ULBandwidth`, `DLBandwidth`, `comment`, `ipaccess`, `QuotaSize`, `QuotaFiles`) VALUES ('teszt', '1', MD5('krftd'), '2001', '2001', '/home/teszt', '100', '100', '', '*', '50', '0');
Legutoljára erre kaptam hibaüzenetet..
#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis
-
God Vazzeg
veterán
Van egy nagy particióm, ami ntfs, ezen tárolok mindenféle régebbi kacatokat, cc 1,8TB. Na most csatolom alapból fstab-ban, de időnként random eldobja, nem elérhető, pedig mindenhol csatolva van, csak épp nem férek hozzá.. Egy újracsatolás megoldja. Mi lehet ez?
Így néz ki a paraméterezés:
# /windows was on /dev/sdb1 during installation
UUID=52648DF1648DD7DD /windows ntfs defaults,umask=007,gid=46 0 0 -
-
MacCaine
őstag
válasz
God Vazzeg #6413 üzenetére
Jaja, én is ezt a parancsot használom, csak mindig bepötyögöm.
-
McSzaby
őstag
Újra én
Mysql adatbázisban beírtam a következőt:
CREATE TABLE ftpd (
User varchar(16) NOT NULL default '',
status enum('0','1') NOT NULL default '0',
Password varchar(64) NOT NULL default '',
Uid varchar(11) NOT NULL default '-1',
Gid varchar(11) NOT NULL default '-1',
Dir varchar(128) NOT NULL default '',
ULBandwidth smallint(5) NOT NULL default '0',
DLBandwidth smallint(5) NOT NULL default '0',
comment tinytext NOT NULL,
ipaccess varchar(15) NOT NULL default '*',
QuotaSize smallint(5) NOT NULL default '0',
QuotaFiles int(11) NOT NULL default 0,
PRIMARY KEY (User),
UNIQUE KEY User (User)
) TYPE=MyISAM;Kézzel gépeltem be, nem másoltam, nincs elírás többször is megnéztem és mégis ERROR 1064 (42000) hibát kapok. TYPE=MyISAM-re ad ki folyamatosan hibát. Ebben tudtok segíteni?
(Mysql 5.5.7)
[ Szerkesztve ]
-
szoke12
őstag
Van egy Epson Stylus SX200-as nyomtató-szkenner kombim.
Rádugom a 10.04.4-es rendszerre, felismeri, telepíti, de mégsem kezeli. Mindig azt mondja : Szkenner nem található. Szkennerek közt nincs ott... Mit tehtek?"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
-
McSzaby
őstag
Sziasztok!
phpmyadmin-t telepítettem mysql és apache mellé. Akármit csinálok ezt kapom vissza: The requested URL /phpmyadmin was not found on this server.
Egyszóval nem tudom böngésző felől konfigurálni...
-
biker
nagyúr
van parallelsben friss 12.04 telepítve, és nincs rajta gparted, most kellett feltegyem a szoftverközpontból. érdekes...
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
Kisebb partícióra nem tudnád átmásolni a nagyobb fájlrendszert, mert hibás lenne, így, nagyobbra pedig minden probléma nélkül megy. A GParted az Ubuntu telepítőjének a része, így bármelyiket indítva máris használhatod.
dd if=/dev/sda1 of=/dev/sdb1 bs=4096
Ez így gyorsan megvan, de akkor utána úgyis kell particionálni, szóval csinálhatod az egészet a GParteddel is.
[ Szerkesztve ]
-
-
biker
nagyúr
úgy értem, hogy pl dd if=/dev/sda1 of=/dev/sdb1
ha egyik lemez első particiója (48gb) menne a másik első partíciójára(160gb)de a gparted nincs rajta a live cd-n nem?
[ Szerkesztve ]
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
biker
nagyúr
köszi a leírást
csak partíciót nem tudok másolni? a forrás is háromba van vágva, és a cél is lenne, de pont az a lényeg, hogy az egyik meghajtó szinte tele.
a dd az csak teljes lemezt másol bit/bit?Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
Thusor
őstag
válasz
lionhearted #6394 üzenetére
Köszönöm szépen, ezt jó tudni. Rákerestem synapticban, fel is telepítettem.
AOC Q3277PQU monitor / HP Workstation z600 / Synology DS1618+ / Synology DS218+ / DELL PowerEdge T20 / Xbox Series X / Apple MacBook Air (M1)
-
-
Cartman023
aktív tag
válasz
eternam #6414 üzenetére
Sajnos ez nem sikerült, de a synaptic-al sikerült felraknom.
Egy másik kérdésem is lenne:
Az újraindítás nem megy, kikapcsol, újraindítja magát, majd bejön egy villogó kurzor, várok de nem csinál semmit. Ilyenkor hosszan nyomom a kikapcsolás gombot, és megint beindítom, és így már rendesen bebootol. -
God Vazzeg
veterán
válasz
Cartman023 #6408 üzenetére
Programok közt nincs ott? Internetes programok közt keresd..
-
eternam
tag
válasz
Cartman023 #6408 üzenetére
Töltsd le a hivatalos honlapról, majd mint windowson, dupla kattintással telepítsd.
Az emberek nem fogadták el az igazságot hatalomnak, ezért megtették a hatalmat igazságnak. Pascal
-
God Vazzeg
veterán
válasz
lionhearted #6409 üzenetére
Belegyüjtöget minden szart a memóriába, aztán meg akadozik. Még képes swappelni is egy idő után. Így ha ürítve van, tökéletes, nekem legalábbis bevált
-
karamblo
tag
Megtörtént, semmi változás....
Mindenesetre köszönöm.
Csak nem értem, mi ez.
-
MacCaine
őstag
válasz
God Vazzeg #6407 üzenetére
Nekem is van ilyen jelenség Debianon.
-
válasz
God Vazzeg #6407 üzenetére
Hát ott valami nagy furcsaság van, a programok számára a cache üres területnek számít. Lassulás nem érhető el vele. Érdekes.
Tegnap még működött...
-
Cartman023
aktív tag
Helló mindenkinek!
Még új vagyok az ubuntu világában, és segítséget szeretnék kérni a Chrome telepítéséhez.
Már próbáltam terminálból, de ott nem sikerült. Az ubuntu szoftverközpontban is próbáltam, de ott sem sikerült, rákatintottam, hogy telepítés, végigment, de nem csinált semmit sem. -
God Vazzeg
veterán
válasz
lionhearted #6406 üzenetére
Mert amikor megtelik a memória, érezhetően lassabb a rendszerem, ürítés után meg tök jó
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Politika
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- iPhone topik
- Total Commander
- Milyen program, ami...?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Háztartási gépek
- Elemlámpa, zseblámpa
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest