- Nagy teljesítményű Thermaltake hűtőpad combos laptopokhoz
- Ultrakompakt hordozható SSD fortyog a Seagate boszorkánykonyháján
- Az ASUS mobilis OLED kijelzője rendesen megnöveli az effektív képátlónkat
- Profildömpinggel jelentkezik az új GeForce driver
- Játékosoknak szánt, 4K@240 Hz-es monitor a GameMax értelmezésében
- 3DMark Vantage eredmények
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- SSD kibeszélő
- Ultrakompakt hordozható SSD fortyog a Seagate boszorkánykonyháján
- 3D nyomtatás
- Milyen videókártyát?
- Milyen Android TV boxot vegyek?
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Foose
addikt
Azt próbálnám,hogy asztalra kirakni indító ikont. Mert eddig sehogy sem sikerült. Csak az indítópultba tudok tenni ikont. Kihúzni nem tudok onnan ikont,mert nem engedi. Ezért keresem,hogy hol van telepítve pl a Pokerth.
Lehet ismersz régebbről,Nrg néven :) Mostanában SirDannyL
-
Megy, tekintve, hogy 64 bit képes a proci.
Látja, kezeli, mind a 64, mint a 32 bites verzió. Ez nem windows, nincs szoftveres lebutítva, hogy véletlen se ismerje a tizenéves PAE technológiát (ezzel a 32bites rendszerek is 64GBig jólelvannak). Természetesen, a 64bites az ajánlott.
Van hozzá driver, és jó is. Az Optimushoz kicsi szerencse is kell, és nem 1 kattintás, de vannak hozzá leírások.Tegnap még működött...
-
mjuti
tag
Sziasztok, egy ilyet tervezek venni:
[link]Az lenne a kérdésem, akinek van ilyen gép vagy ilyen config, pl videokártya ram stb
- megy rajta a 64bit es (x)ubuntu,
- látja-e és használja mind a 8 GB ramot,
- videokártya driver van-e jó hozzá stb...előre is köszönöm a válaszokat
-
God Vazzeg
veterán
Ha a wines drivere jó, akkor etesd meg vele: [link]
There is another method, but I haven't try it:
1----Obtain the Windows driver for your Atheros network card. (You can download it in
the official website of your computer)2----Locate the specific file that ends with ".inf "
3----Install "ndisgtk" --use your linux repositories--.
4----Open ndisgtk
5----Select "install new driver"
6----choose the location of your windows ".inf" file and click "install"
7----click o.k.
for more information on this method google: "ndisgtk"
-
Zs0lt
csendes tag
válasz
God Vazzeg #9375 üzenetére
Atheros AR9485
-
szoke12
őstag
hogy lehet a kh-s chipkártyába linux alatt életet lehelni?
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
Foose
addikt
Ha valamit telepítek,azt hol találom a fájlrendszerben? (ugye anno windows-on a program files mappa volt ez) 12.04-ről beszélek.
-
törölt tag
OpenCL-t szeretnék feltelepíteni egy 12.04-es mini-ből kreált gépre.
Amikor fordítanám make paranccsal ez az eredmény:Mi lehet a gond?
[ Szerkesztve ]
-
banán007
tag
Sziasztok...
Két kérdésem lenne:
1. Hogy lehet eltűntetni az akadálymentesítés ikont?
a kék ikonra gondolok2. Végül maradna az első kérdés, mivel erre a kérdésre megtaláltam a választ.
[ Szerkesztve ]
-
Foose
addikt
Tud valaki egy tűrhető póker játékot ajánlani 12.04-re? Gyengusz videókártyám van, (128MB) 2,4GHz-es Pentium procival.
-
Zs0lt
csendes tag
válasz
God Vazzeg #9378 üzenetére
Kozben talaltam a fiokban egy kulso USB-s wifi modult. Ezzel mar nem csak egy, hanem ket egyseg jelerosseg latszik, de ezzel csak megkerultem a problemat, semmikeppen nem oldottam meg. Na mindegy, jo lesz ez igy egy ideig, aztan majd lesz valahogy. Koszonom a segitseget!
-
Zs0lt
csendes tag
válasz
God Vazzeg #9375 üzenetére
Biztosan nem a router-rel van a baj, mert kipróbáltam a másik laptopommal és telefonnal is - mindkettővel tökéletes. Ugyanakkor a kérdéses géppel csatlakoztam egy másik wi-fi hálózathoz - szintén kb. 2 m-re voltam a router-től és mégis csak egy egységnyi jelem volt. Mégsem gondolnám, hogy a hardverrel van a baj, mert Windows 8-cal telepítve vettem, azzal tök jól működött a wi-fi. Kár, mert net nélkül nem sok értelme van a gépnek, így viszont kénytelen vagyok Windows-ra "downgrade"-elni. Pedig nagyon tetszene az Ubuntu - szerintem a Unity-vel sincs semmi gond; én Win után 10 perc alatt hozzászoktam.
-
Osiris
őstag
Lehetséges. Elég sok hálókártyát kipróbáltam mostanában és amelyikhez volt driver, azok is fele, harmada sebességre voltak képesek mint a windows alatt. Mostanában a linuxhoz valamiért egyre kevésbé írnak drivereket a gyártók.
Mod.: ...igen valamiféle driver biztos van fent, csak valószínűleg nem hibátlan.
[ Szerkesztve ]
-
Zs0lt
csendes tag
Helló!
Van egy 2 hónapos ASUS Vivobook s500ca laptopom, amit egy Ubuntu 13.4 hajt meg. Az egyedüli probléma, hogy a wi-fi jel nagyon gyenge, hovatovább a gép 3 m-re van a router-től. (És nem, nincs egy 3 m vastag ólomfal a kettő közt.) Vajh miért van ez így? Lehetséges az, hogy az Ubuntu nem tartalmazza a megfelelő driver-t?
-
Osiris
őstag
Tudja valaik, hogy autodiscover.xml-t hogyan kell elkészíteni és hova kell tenni a mail szerveren, hogy a kliensek a beállításaikat le tudják kérdezni pl outlookban autómatikusan?
Ubuntu 8.04-en postfix-et használok, ehhez szeretnék egy ilyen könnyítést az email usereknek. -
-
válasz
szoke12 #9370 üzenetére
A 12.04 3.2 kernellel simán megy. Nyugodtan frissíts rá, nem lesz semmi gondod. Csak mi, akik kísérletezünk és új dolgokat próbálunk ki szaladunk rá érdekességekre a 3.8 as kernelnél.
A flash problémádra pedig csak annyit tudok mondani, hogy töröld a csomagot, és tedd fel újra."What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
szoke12
őstag
11.04 volt a laptopomon, és ma frissítettem 11.10-re. (tudom, egyik sem friss)
előtte volt flash, frissítés óta nincs. pedig úgy jelzi, a flash telepítve van.
mi lehet a gond?
azért nem akartam 12.xx-est, mert olvasom, hogy vannak kernel gondjai, és inkább régit választottam.ja, és 64 bites.
[ Szerkesztve ]
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
n00n
őstag
Sziasztok!
Telepítettem a fetchmailt de elakadtam. Beállítottam, de nem tesz semmit. Most próbálom kézzel bepötyögni a parancsot, de így se sikerül. A lényeg: adott egy POP3 kiszolgáló, onnan akarom leszedni a leveleket pl a /home/n00n/mail mappába.
Kiadom a szerveren a következő parancsot:
n00n@ubuntu-server-vbox:~$ fetchmail mail.domain.hu -u felhasznalonev -p POP3 -k
Enter password for felhasznalonev@mail.domain.hu:
782 messages for felhasznalonev at mail.domain.hu (110935125 octets).
fetchmail: SMTP connect to localhost failed
fetchmail: SMTP transaction error while fetching from felhasznalonev@mail.domain.hu and delivering to SMTP host localhost
reading message felhasznalonev@mail.domain.hu:1 of 782 (2150 octets)fetchmail: Query status=10 (SMTP)
n00n@ubuntu-server-vbox:~$Ha jól látom csatlakozik a POP3 szerverhez, meg is találja a 782 levelet. De utána miért egy SMTP szerverre (localhoston) akarja bepakolni őket? Nem lehet csak mappába?
-
válasz
eternam #9360 üzenetére
Én szeretem kipróbálni az újabb verziókat. Pl libreoffice 4.0.1 ben 2 hibát is jelentettem, amit kijavítottak. Azért tértem át négyesre, mert abba benne volt a personas támogatás és javítottak a docx konverzión.
Még mikor fedora 13-14-15 ös kliensekkel dolgoztam, folyamatosan küldtem a bugreportot, mert a fedorának az a lényege, hogy a kijavított hibákat át lehessen red hat-be is vinni, és ott már ne kelljen összeomlással találkozni.
Pl azért kezdtem el használni szerveren a 3.5-ös kernelt, mert belekerült a CoDel, ami a hálózati buffer tartalmát igyekszik rangsorolni, azóta sokkal stabilabb a net még ftp terhelés esetén is. 3.8 at pedig az xfs stabilitása miatt tettem fel, meg mert próbálkozgatok az f2fs fájlrendszerrel. Nálunk a kliens gépek mind xfs-en futnak, és nem jött elő a standby bug egyiken sem, így maradhatott.
Az irodai munkagépen viszont maradt minden LTS 12.04 kernel 3.2 meg gyári libreoffice, mert ott a stabilitás a lényeg mindenek előtt."What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
-
Windows Server 2008-hoz hogyan lehet csatlakozni RDP-vel? xfreerdp mindig protocol security negotiation failure-t dob, akármilyen protokollt is állítok be...
https://www.coreinfinity.tech
-
Penge_4
veterán
válasz
eternam #9363 üzenetére
"De ha neked jó, hogy naponta újratelepíted az operációs rendszert, vagy belefutsz valamilyen bugba, Te tudod."
Azért ne túlozzunk. Egyébként a "csak azért frissítek, mert újabb verzió" hülyeség, ellentétben azzal, hogy "azért frissítek újabb verzióra, mert"
- Kijavítottak benne x biztonsági rést.
- Kijavítottak benne x bugot.
- Belekerült x meg y feature, amelynek én is hasznát veszem/régóta vártam.
- x %-kal jobb teljesítmény (ami gyengébb hardveren jobban kijön, mint Core i7+SSD+16GB RAM-os vason). Vagy esetleg épp ellenkezőleg: az újabb hardveren van haszna, mert már támogat x meg y fejlesztést.Bugok meg mindenhol vannak. Még a Debianban is, bár lényegesen kevesebb. És bár lehet rangsorolni súlyosság szerint, de végezetül a legtöbb bug szubjektív megítélésű. Nyilván ha felhasználószám szerint mérjük egy olyan bug jóval durvább, ha pl. nem működik a nyomtatás, vagy nem kezeli az SSD-ket, de ha én pl. egy 0.0001%-os piaci részesedésű szoftvert használok, ami nem indul el, ellentétben nincs nyomtatóm és jó ideig még HDD-n nyomulok, akkor az én esetemben átalakul az értékrend és sokkal zavaróbb tényezőnek fogom tartani, hogy adott szoftvert nem tudom elindítani, vagy összeomlik, mint az előbbi kettőt.
-
eternam
tag
Összekevered a szoftvert a hardverral. Attól még vehetsz új gépet, hogy csak lts verziót használsz, pláne ubuntuból. A google is így csinálja, pedig azt elhiheted, ők nem hülyék. De ha neked jó, hogy naponta újratelepíted az operációs rendszert, vagy belefutsz valamilyen bugba, Te tudod.
Az emberek nem fogadták el az igazságot hatalomnak, ezért megtették a hatalmat igazságnak. Pascal
-
Siriusb
veterán
válasz
eternam #9359 üzenetére
Miért nem érted? Kellenek olyan emberek is, akik felteszik a legfrissebb verziókat, így kiderülnek a hibák és be tudnak hibajelentést küldeni, hogy te majd élvezhesd munkájuk gyümölcsét. Az, hogy te személy szerint lusta vagy hozzájárulni a közösség munkájához, az egy dolog, de legalább tartsd tiszteletben mások önzetlen és önkéntes hozzájárulását.
-
eternam
tag
válasz
eternam #9359 üzenetére
Én úgy szoktam csinálni, hogy ubuntuból csak és kizárólag lts verziót rakok fel, azt is csakis akkor ha elmúlt fél éves, hogy a lehetséges bosszantó hibákat addig kijavítsák. Nem is volt sosem bajom egyik ubuntuval sem. Majd jövő ősszel fogom feltenni a következő lts-t.
Az emberek nem fogadták el az igazságot hatalomnak, ezért megtették a hatalmat igazságnak. Pascal
-
eternam
tag
Szóval nem értem, mindig b@szakodtok hogy mindenből a legfrissebb legyen, aztán mindig ráb@sztok. Hol a kernellel van probléma, hol egyébbel. Van olyan kolléga aki kipróbálta a 13.04-est, a 12.10-es ubuntut, aztán csak rájött hogy az lts az egyetlen használható verzió, de ehhez gondolom rá kellett szánni néhány napot, hogy rájöjjön. Verzióbuzik. Mindegy, csak a legfrissebb legyen. Hogy tudjátok, én még mindig a 3.2.0-24-es kernelt használom az lts alapokon, mert nem látom értelmét a folytonos kernel és verzió cserélgetésnek. Ami jól működik, azt ne b@szogasd, nekem ez a véleményem.
-
Syl
nagyúr
Egy kis segítségre lenne szükségem.
A 12.04.02 eddig tökéletesen működött, de pár napja ha felébresztem sleep-ből, nem kapcsolja be a monitort. A gép ekkor is hibátlanul működik, mert ha megnyomom a billentyűzeten a powert, majd csapok egy enter, akkor szépen kikapcsol.
Lehet a 3.8-as kernel b*szakszik?Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
BoB
veterán
Fene tudja mi hiányzott neked, nem kell nekem itt sírni. Én meg ezt utálom, segíteni akarok és megkérdezem pontosítás céljából mit szeretnél erre idefosol valamit arról hogy más valami mást ajánl neked.
Semmi kivetnivalót nem látok egy sz@ros kérdésben hogy mit szeretnél.
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
Foose
addikt
Ez most pont olyan,amit mindig is utáltam. "valaki segítséget kér valamiben,de nem azt kap,hanem visszakérdést hogy miért-így és úgy akarod,vagy épp használd inkább ezt" De mint látom egy hsz-al fentebb meg is lett válaszolva a kérdésem. (az első mondatom csak azért írom,mert elég sokszor futottam már ilyen hsz-ba itt a fórumon,akár nekem írták,akár másnak.)
(#9351) Syl Igen,ezt hiányolom.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Feltettem a Linux Mint Cinnamon x64-t. Most látom azt a bizonyos NTFS partíciót. Vajon ezzel megoldótt a probléma vagy csak kikerültem azt?
-
Foose
addikt
Sziasztok! Az normális,hogy 12.04 alatt a háttérképen jobb gomb kattintásra nem történik semmi?
-
kispx
addikt
válasz
#59070464 #9340 üzenetére
A HDD-re gondoltam.
Próbáld ki a az alábbit:
sudo fdisk -l
Ekkor kilistázza a partícióidat. Jegyezd, meg melyik tartozik a Hddhez.sudo mount -t ntfs-3g-o remove_hiberfile /dev/sda2 /media/FE46D60C46D5C615
A /dev/sda2-t cseréld ki a HDD partíciójára. A /media/FE46D60C46D5C615-t pedig egy másik létező könyvtárra, hová csatolni akarod. (a /media könyvtárban szoktak egy könyvtárat létrehozni, és oda csatolják)
[ Szerkesztve ]
-
válasz
#59070464 #9340 üzenetére
De volt ahDD-n OS? (amit én és kispx is kérdezett). Ha igen, akkor az a gondja. Ha ott is úgy telepítetél, hogy azt sem tudod, hogy sima vagy UEFI install volt, akkor akár (UEFI estén) 3 plusz rejtett segédpartíció is ott figyel a HDD-n (amit ugyan szemmel nem lehet látni, de ott van) és az is gond.
Egy OS-t nem lehet úgy eltávolítani, hogy letörlöm a Windows mappát, meg a program files-t és kész...
Az is benne van a pakliban, hogy a HDD gyökerébe ott figyel a hiberfil.sys fájl és egyéb, az OS maradékát képező állomány.Próbálj meg Live módban ránézni, esetleg egy Linux Mint 13-t letölteni és Live-ba indítani, mert ez a disztró nem támogatja az UEFI (w8-hoz köthető) szolgáltatásait. Elképzelhető, hogy épp ezért nem is nyavajogna miatta. (Ubuntu 12.4.2-től támogat bizonyos UEFI szolgáltatésokat)
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
törölt tag
válasz
Fire/SOUL/CD #9338 üzenetére
Sajnos a lementés nem járható. A HDD 2TB méretű, 80% terhelt. Nincs külső meghajtóm, a lementése nem lehetséges. Szóval örülnék valami kevésbé drasztikus megoldásnak.
kispx: mely gyökérkönyvtárban? A HDD-n? Azt nem tudnám megmondani, mert ugye nem érem el. Az SSD-n van egy 8GB-os swap partíció és egy maradék, amiből 7GB-t foglal el az OS, ha emlékem nem csal.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
#59070464 #9337 üzenetére
Akkor valamit szétkent a W8 a HDD-n(ami egyáltalán nem meglepő, mert a W7-el létrehozott lemezeken lévő állományokat is le tudja amortizálni, ha valaki erre nem ügyel), szétkenés alatt azt értsd, hogy valamilyen fájlnak ott kell figyelnie a HDD-n(ami nem lehetne, ha csak nem a HDD is rendszerlemez volt valamikor). Read Only-ba nem nagy értelme lenne használni.
Ilyenkor én nem xaroznék, értékes adatok lementeni a HDD-ről, minden partíciót leradírozni róla, aztán újrapartícionálni és adstok vissza...
Talán lesz más verszenyző itt a topikban, aki tud valami nem ennyire drasztikus megoldást.
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
törölt tag
válasz
Fire/SOUL/CD #9335 üzenetére
Nos, lehúztam a HDD-t és nem az UEFI előtagos PD-vel telepítettem, hanem a simával. Probléma nem lett megoldva. Ellenben találtam egy ilyen cikket, de hülye vagyok hozzá.
Az elsó háromnegyedben található az én hibaüzenetem.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
Fire/SOUL/CD #9335 üzenetére
Értem! Köszönöm, az install megy újra. Utána jelentkezem.
-
válasz
#59070464 #9334 üzenetére
Azt jelenti, hogy amikor előcsalogatod az alaplap vagy lapos boot menüjét (valamelyik funkció bill vagy esetleg ESC), akkor ebben a boot menüben 2x fog szerepelni a pendrive. Egyszer USB: Pendrive akármi blablabla, meg még1x UEFI: Pendrive akármi blablabla.
Na ilyen esetben az USB előtagos (nem az UEFI előtagos) menüpontot kell választani, mert csak úgy lehet hagyományos install-t elkövetni.
Azoknak, akik kifejezetten UEFI-ben telepítenének
Többször keresnek meg user-ek, hogy szeretnének UEFI telepíteni Linux-ot, de náluk nincs ilyen menüpont, csak USB.
Nos, az a fontos, hogy ez a 2 előtag csak akkor jelenik meg, ha megfelelő szoftverrel és módon lett létrehozva a Linux telepítős pendrive. Az a lényeg, hogy "akármelyik" USB creator progit is használjátok, sosem az Try Unlisted ISO (vagy hasonló nevű) opció legyen kijelölve, hanem pontosan kell az USB creatornak az adott disztrót ismernie és azt kijelölve kell létrehozni a pendrive-ot.
Ha így jártok el, akkor meglesz az UEFI és USB menü is az alaplap boot menüjében.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
Fire/SOUL/CD #9333 üzenetére
PD-ről ha boot-olsz, akkor még véletlenül sem az UEFI előtagos menüvel indítani a telepítést.
UEFI előtagos telepítés? Ez mit jelent?
-
válasz
#59070464 #9331 üzenetére
Húzd újra az Ubi-t de most úgy, hogy
# húzd le a HDD-t, csak az SSD legyen csatlakoztatva
# PD-ről ha boot-olsz, akkor még véletlenül sem az UEFI előtagos menüvel indítani a telepítést
# Telepítéskor pedig radíroztass le vele mindent az SSD-rőlNa így telepítsd fel az Ubi-t, aztán ha elindult, csak azt követően csatlakoztasd ismét a HDD-t.
(Ha korábban nem így jártál el(és pár dolog nem is rémlik), akkor a W8 "nyomai" ott maradhattak)
Ha így jársz el, akkor mennie kell a dolognak. (Én folyamatosan tesztelgetem a megjelent Linux disztrókat, ebben a hónapban kb 40-t és egynek sem volt ilyen gondja, pedig a Linux SSD- mellett van még 1 SSD (W8-al) meg 2 HDD is, és minden esetben problémamentesen felcsatolta az összes meghajtómat az összes disztró)UI: Én Linux telepítés idejére sem húzom le a többi meghajtót, de Neked azért javasolom, mert ha még újszerű az Ubi számodra, akkor a radírozásnál nehogy olyan eszközt takaríttass le, amit nem kellene.
Ha csak az SSD van csatlakoztatva, abból baj nem lehet, mert akkor csak azt tudja ledarálni és csak arra tudja a indítót is ráírni...Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
banán007
tag
válasz
banán007 #9330 üzenetére
Megint megtaláltam....
Ubuntu súgó-ban -
törölt tag
válasz
Fire/SOUL/CD #9329 üzenetére
# W8 az SSD-n volt. Az adatok az NTFS HDD-n, amit most nem érek el, fenti üzenetre hivatkozva.
# Nem emlékszm megmondom őszintén, de elvileg nem kellene hogy számítson, hiszen másik particióról beszélünk (amihez tudtommal nem nyúltunk).
# UEFI vagy sima install? PD-ról bootoltam, arról telepítettem.BIOS-ban: Fast Boot disabled. Ez mire is volt jó?
[ Szerkesztve ]
-
banán007
tag
Sziasztok! újra
A Dash / Indító ikonjainak sorrendjét lehet módosítanii?
-
válasz
#59070464 #9328 üzenetére
# A W8 hogyan lett törölve és miről? (SSD-n volt vagy a HDD-n, amivel most gond van?)
# Az Ubi telepítésénél az automatikus partícionálást választottad (radirozzon le mindent az SSD-ről és alakítsa ki a rendszer- és swap partícót?)
# UEFI vagy sima install-t követtél el?
# BIOS-ban kapcsold ki a Fast Boot opciót (kell lennie az UEFI-s alaplapodon)Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
-
törölt tag
Elkezdtem ismerkedni a Linux-al. Ez annyit tesz, hogy a mai napon feltettem az Ubuntu 13.04-t. Első komoly problémám a következő:
Error mounting /dev/sdb1 at /media/newman/Data: Command-line `mount -t "ntfs" -o "uhelper=udisks2,nodev,nosuid,uid=1000,gid=1000,dmask=0077,fmask=0177" "/dev/sdb1" "/media/newman/Data"' exited with non-zero exit status 14: The disk contains an unclean file system (0, 0).
Metadata kept in Windows cache, refused to mount.
Failed to mount '/dev/sdb1': Operation not permitted
The NTFS partition is in an unsafe state. Please resume and shutdown
Windows fully (no hibernation or fast restarting), or mount the volume
read-only with the 'ro' mount option.Ez egy 2TB-os NTFS HDD (partíció). Még anno W7 telepítés előtt formáztam meg a telepítő lemezről. Mit kell tennem, hogyan láthatnám a partíciót?
Mellesleg az "í" és a "0" miért van felcserélve? Minden más a helyén van. Magyar a nyelv és a billentyűkiosztás is magyar.
[ Szerkesztve ]
-
HardRic
addikt
Hello
Most használok az életben először ubuntut (13.04), és az a problémám hogy nincs hang. HDMI-vel van rákötve a gép a tv-re, kép van, hang nem jön át, beállításokban nincs is hdmi opció, csak két valamilyen analóg cucc. A hang vagy videó vagy mittudoménmi kártya az AMD Radeon HD6670, ha számít.[ Szerkesztve ]
-
banán007
tag
Sziasztok!
Most telepítettem Ubuntu 12.04 LTS verzióját. Nincs semmi gond vele, csak annyi, hogy bejelentkezésnél (+ amíg be nem zárom) megjelenik a virtuális bill. Ez azért van (szerintem), mert a Live CD-nél megnéztem hogy néz ki, azaz bekapcsoltam... (érdekelt...)
Hogyan kapcsolhatom KI?[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Egy ubuntu 12.04 server kerül telepítésre és max. openbox-ot szánok rá gui-nak.
Az volna a kérdésem, hogy opencl-hez használhatom-e a tárolóban lévő fglrx-et és csak az AppSDK-t kell feltennem, vagy feltétlen kell majd az AMD oldaláról az utolsó hivatalos driver? (Nem tudom érdekes-e, de SSH-n telepítem)[ Szerkesztve ]
-
karamblo
tag
válasz
fradi81 #9317 üzenetére
Fel van véve, ez nem gond. Hogy írom át synapticban a tárolót lucidra ? Egy másik megoldás volt régebben, most ez nekem afgánul van...Mivel idáig, mivel Ubuntut használtam, a Systemback gond nélkül felment.és mindent elintézett.A Frissitéskezeőt se használtam soha , emiatt. Tehát, hogy írom át ? Köszi, előre is.
-
karamblo
tag
Sziasztok. Nem kkkimondottan ubuntus téma, de kellen segítség. Debian Wheezy-t használok, és egy kolllégámnek is feltelepítettem, mert tetszett neki. Viszont a Systemmback-et nem sikerült. Anno egyszer Kendek segített, ha jól tudom, egy régebbi ubuntu táárolót kellet felvenni hozzá, hogy telelpüljön, de már nem tudom, hogyan csináltam .....:-(( Valaki segítene, részletes instrukcióval?
-
válasz
bencsikgab #9310 üzenetére
Inkább azt mondd meg, mit szeretnél csinálni.
https://www.coreinfinity.tech
-
BoB
veterán
Az én kedvencem ez: Win32 Disk Imager
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
bencsikgab
tag
Sziasztok!
Lenne egy olyan problémám, hogy egy script futtatásához elengedhetetlen lenne a 'runuser' nevű parancs Ubuntu 12.04 LTS alól.
Hogyan elhetne ezt felvarázsolni?
Köszi,
Gábor -
Qasam
aktív tag
válasz
Fire/SOUL/CD #9308 üzenetére
Köszönöm!!!
-
LinuxLive USB Creator | Universal USB Installer | YUMI
Használatuk nagyon egyszerű és hasonló: kijelölöd a pendrive-t, ha szükséges bejelölöd, hogy formázza le FAT32-re, megadod a listában, hogy melyik distro-t szeretnéd "kiírni", majd betallózod az ISO-t és már lehet is megkreáltatni.
(Arch Linux-ok esetén mindig a LinuxLive USB Creator-t kell/célszerű használni)
[ Szerkesztve ]
-
Qasam
aktív tag
Sziasztok! Megtetszett az Ubuntu és szeretném az egyik itthoni régebbi gépre feltenni. Korábban még soha nem használtam Linuxos oprendszert és nem vagyok képben néhány dologgal. Az lenne a kérdésem, hogyan tudnék egy Ubuntu bootpendrive-ot készíteni Windows-os rendszerrel? Köszönöm!
-
törölt tag
válasz
Fire/SOUL/CD #9305 üzenetére
Köszönöm, végre kidobhatom a windowst
-
válasz
#35202114 #9304 üzenetére
Midnight Commander-t próbáld meg, a DOS-os Norton Commander-re vagy Far Manager-e emlékeztető a megjelenése. Szoftverközpontból is telepíthető.
Ha ezzel megvagy, akkor indítsd el, F9 (ez a főmenü) és a Jobb és Bal nevű menüben megtalálod az FTP kapcsolódás lehetőségét.Ezen felül természetesen vannak Linux alá is FTP kliensek, pl az egyik közismert a FileZilla
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Sziasztok.
Kicsit láma kérdésem lenne. Linuxra van olyan file kezelő mint winre a total commander? Én nézegettem de nemigazán találtam
Az ftp miatt kellene...
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- 3DMark Vantage eredmények
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Valorant
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S24 FE - később