-
PROHARDVER!
Mielőtt kérdéseket teszel fel, nyisd meg az összefoglalót és bátran szaladj végig az alábbi linkgyűjteményen. Ha nincs válasz, nyugodtan kérdezz.

Új hozzászólás Aktív témák
-
f.lorand
Topikgazda
Kiváló seeing, 62 óra. Nagyban: https://fenyeslorand.hu/m82
-
.mf
veterán
válasz
Krristoof
üzenetére
"Végre volt derült"
Ne is mondd... Már csütörtök hajnalban a városban volt a rendelt obi. Csak péntek délben került a postaboxba. Egyből megyek is, és nem tudom kinyitni, az appjuk nem működik. Egyből szólok nekik, egy idő után a használhatatlan ai ügynök után eljutok egy emberig. Azt mondja oké, átviszik csomagpontra, ahol app nélkül, embertől vehetem majd át. Kb 3 km-rel arrébb van. Szombaton szép tiszta idő volt, ami itt ritka. Vasárnap is szépen kitisztult, kiváló volt a seeing. Most is még jó idő van, az ablakból nézem szupertele híján, ahogy egy sas halászgat itt az öbölben. Az obi azonban még sehol. Ma estétől vagy egy hétig fos idő jön, full felhővel és rengeteg esővel. Ez az én szerencsém

Amúgy meg mindenkinek grat a képekhez!

-
fattyu
veterán
Boldog évfordulót nekem

Egy éve (majdnem napra pontosan, de ugye nyilván újhold=fos idő) kezdtem el ezt a hobbit.
Első Fotóm egy m101 volt. amit mindössze a rendszerrel ismerkedésnek szántam.
Gondoltam mókás lenne megnézni hogy hova jutottam az egy év alatt.
Két óra 1 perces expó először voltam távcső és mechanika látótávolságban. Ennek tükrében kifejezetten örvendtem az eredménynek.
De álljon itt a nem fair ellenpélda, hiszen nem csak én fejlődtem de a géppark is
HD11*0.7
2600MC
Fornax 51
olyan 6 órányi 5 perces expó lett végül stackelve.
Kivételesen jó seeing varázslatos 0,2" környéki vezetés, és mentorom segítőkész meglátásai vannak ebben a képben. Meg némi munka és alázat a részemről az elmúlt évben.Katt rá astrobinen tömörítetlen.
-
fattyu
veterán
Amikor ennyi látszik egy subon és “egész” jó a vezetés akkor sejted hogy ez rossz nem lesz
-
fattyu
veterán
na beiundult a nagyüzem.
Megy mindkét Cucc
-
f.lorand
Topikgazda
Kis érdekesség: https://ng.24.hu/tudomany/2026/03/13/jupiter-asztrofoto-fenyes-lorand/
Nem tudtam róla, hogy levették a lapomról, csak láttam a bejövő látogatókat ma reggel külső linkről, akkor vettem észre.
-
popey37
addikt
hát nekem személy szerint azért néz ki jobban az első, mert a méreténél fogva sokkal részletesebb, belső régiok nincsenek beégve, ha adsz neki még egy kis szaturációt, eröteljesebbek lesznek a vörös szinek is.
a második kisebb méret, erőteljes vörös-piros szinekkel/ ez hiányzik az elsőről/, viszont a belső régióban szinte nincsenek részletek a beégés miatt.
én egy foton soha nem az objektum környezetét nézem, nem igazán érdekelnek a képen a csillagok szinei-méretei-formái, a fotot nem a csillagok, hanem az objektum miatt csináljuk, az a képen a lényeg. -
fattyu
veterán
válasz
popey37
üzenetére
Miért?
Érdekel komolyan.
Én jobbnak látom a kontrasztot és ennek ellenére a hidrogén kilőkődés jobban látszik, természetesebbnek érzem az átmeneti területet a világos és sötét határon.
Nem kötekszem. Kezdőnek számolom magam örülök ha valaki elmondja mit lát a képemen. Nem kell cukormázazni sem.
-
fattyu
veterán
Na dolgoztam meg rajta. Nekem ez így már nagyon tetszik
-
fattyu
veterán
Imádom
-
5150head
őstag
Sziasztok.
Nem tudjátok véletlen, hogy az olcsóbb bolygózós kamerák (Svbony, Touptek) működnek androidos telefonnal OTG kábelen keresztül?
-
popey37
addikt
3 lencsés, de nem egymáson vanak a lencsék, a 3. lencse a tubus kb. közepén van, a másik kettő elöl. a kihuzata lehetne jobb is, én a fogasléces verziot vettem, kicsit billeg, de nem vészes. vezetésre probáltam a 120 minivel. lényegében egy F5-ös tubus, talán még fotozni is lehet vele, bár arra nekem ott a 120-as triplet.
-
-
fattyu
veterán
Lehet küzdök meg vele.
m82 88x5perc
-
.mf
veterán
Askar is? Nagy most a mozgolódás a kicsi refraktoroknál. Régen volt ugye a Redcat 51 meg budget vonalon a Sw Evoguide 50ED, majd jött a sok 60-as.
Spot diagram alapján nem lesz az Askar büszkesége az 50P. Van pár SVBony (535, 545) ami hasonló áron élesebb, bár kicsit kevésbé fényerős. Valamint a Toupteknek is nemrrég jelent meg egy érdekes szériája, a PAPO (Planar APO - flat-field ED triplet) GS mint GuideScope / 1" mini-astrograph hibrid, még olcsóbb (30/150-től 58/350-ig vannak, $149-től $269-ig), ott az 50/250-ről és 58/350-ről tettek ki spot diagramot, az is hasonló. A GS 50/250 a maga $200 árával egy 585-tel elég csábító budget rig, még ha a tesztek alapján nem is tökéletes (van egy kis lila halo - CA). Valamint megjelent azóta a Touptek Hope D60 is, 60/280 5-tagú flat Petzval, FF-re korrigált, teljesítményben az SQA55-öt közelíti. Szóval a spektrum alsó és felső részén is bővül az 50-60 mm választék.
Csak... minek?
Pár éve, főleg a Seestar megjelenése előtt még megértettem volna, akkor egy piaci rés volt a kis hordozható szett, akkoriban hekkelt ekvatoriális AZ-GTI-vel és 50ED-vel mókoltak emberek. Most azonban az S30Pro és a várható S50Pro kisebb, könnyebb, olcsóbb, egyszerűbb, készen kapható, szintén 585-tel, mint amit ezek a kis refraktorok még lefednek, de nagyobbat már nem nagyon. -
.mf
veterán
0.16" total, az elég szép. Épp most láttam Fb-on, hogy Fornax 51, így már értem, hogy ekkora gyútáv (Edge 11) +OAG ellenére hogyan sikerült ilyen stabilan követni.
Nálam épp egy downgrade vagy sidegrade megy: jön egy Tamron 150-500-as (bocs, ha emiatt rossz az idő otthon is
). Távcsövemet (Sw 82ED) nem hoztam magammal, mivel így is sok cuccom volt, ritkán jó az idő, s akkor úgyis sarki fényt fotózok; mechanikából is csak a legkisebb, legkönnyebb felhúzós LX3-at (azt is elsősorban timelapse forgatónak), aminek elég gyorsan elérni a korlátait pontosságban és teherbírásban, nem is igazán mélyégre készült. Nem is a hagyományos mélyég volt a terv, hanem a rich-field, nagyobb látószöggel porfelhők, rendszerek - a Samyang 135 f2-re gondoltam, ha találok; volt is egy eladó, méghozzá "asztróra átalakított" (EAF-hez egy borda és egy Zwo kamera adapter), de közel olyan áron, mint 2 új, ha kapható lenne még.
A Tamron jó kis kettős felhasználású obinak ígérkezik, nem csak a helyi madarakat, rénszarvasokat, fókákat tudom vele fotózni, a tesztek szerint meglepően jó komában és színi hibákban, gyútávjával rich-field és nagyobb DSO-k is beleférnek, kíváncsi leszek rá.
Majd még tervben van egy kis-közepes hullámos mecha, hogy a SA GTI ellensúlyával se kelljen szerencsétlenkedni, és így már hátizsákos méretű lehet a szett. -
fattyu
veterán
na ez már nem rendszerteszt, hanem tényleges session. Még javulok majd ezzel a cuccal is, de tulképpen nekem ez tetszik.
C5
82*5perc
asi 2600
Edge hd11 0.7 reducer
-
fattyu
veterán
Na valami csak lesz ebből
-
Jim-X
őstag
Jupiter, Europa tranzit
Jupiter és az Europa február 26-án. Első képem ahol szépen látszik a legkisebb Galilei holdja a bolygó előtt. Látni az Oval BA-t (Kis GRS) a nagy vörös folt után a második legnagyobb anticiklonikus vihart.
Az észlelés igen mostoha körülmények között történt, erős széllökések voltak, a légkör mégis igen stabil volt.
A képhez 3x8db 50mp-es (5000frame) videót használtam, aminek a 30%-át dolgoztam fel.
Seeing:9
Átlátszóság:9
Hoyo de Manzanares
-
f.lorand
Topikgazda
Megmutatnám nektek milyen, mikor a nagy távcsövet nem nagyon korlátozza a seeing. Eddigi legnagyobb felbontású képem:
Nappali égen készült ráadásul, szűk zöld szűrővel. Eredeti méretben az oldalamon. -
fattyu
veterán
egy probléma megoldva kettő új jött a helyére...
szeretem az asztofotózást szeretem az asztrofotózást.Nem jó még mindig nem üzembiztos az egész.
Párásodás gond is volt. Guide sem tökéletes még. Seeing csapnivaló volt. Kalibrációs fájlok sincsenek meg még ehhez az uj cucchoz.
Szóval szar na
-
fattyu
veterán
Lecsereltem a nagy tavcsovon a kamerát. Túl szűk lett a fov. A 12 bitet is ereztem.
Jobb lesz ez így
-
Krristoof
csendes tag
Végre itt a kedvenc galaxis szezonom, a keskenysávot még az előző képem közben készítettem, miután az már lement. Az rgb részt viszont tegnap, erős Hold mellett rögzítettem, így némi gradiens került a képre, valamit persze a fluxusködöket elengedtem (pedig meglepő mód látszottak csak nem éppen esztétikusan), így inkább foglalkoztam magával a galaxissal, ami a körülmények ellenére szerintem egészen jól sikerült.
Képre kattintva részletek elérhetők.
-
f.lorand
Topikgazda
A nagyszerű Montes Caucasus. Jó volt a seeing, érdemes megnéznetek a teljes felbontásban az oldalamon.
-
f.lorand
Topikgazda
Kis érdekesség: külföldi fórumon jelezték, hogy jópár protoplanetáris korong azonosítható a fotón - és valóban.
-
.mf
veterán
S hogy valami vizuális anyaggal én is hozzájáruljak a topikhoz: jútyúb szerint 11 éve töltöttem fel első sarki fény timelapse videómat. Azóta összegyűlt még pár...
-
f.lorand
Topikgazda
December óta nem volt lehetőségem mélyeget fotózni. Sem az időjárás nem engedte, sem a munka elfoglaltságom. Ám most végre adatott pár rövid óra. Ezért is választottam ezt a témát, erre a kevés időre is elegendő fény gyűlt össze. A közel 3 méteres fókusz sok részlettel ajándékoz meg. A linken a nagy felbontású kép mellett írok az objektumról is, ahogy szoktam. Semmi keskeny hókusz-pókusz és AI extrém-hozzáképzelgés, simán csak tiszta RGB a természetesség jegyében.
Teljes méretben és cikk itt: https://fenyeslorand.hu/m42_m43/
-
fattyu
veterán
a tökéletesség persze az hogy lősz hozzá szűrő nélkül csillagot. egy óra untig elég általában. és akkor mindkét szűrős képről csak az igazításra van használva a csillagmező, utána remove és csak az rgb csillag kerül fel.
én ezt még nem erőltettem. pedig talán lett volna kép ami megérdemli de mindegy.
-
fattyu
veterán
-
Zyrius
aktív tag
Külön-külön a 2 szűrő képein nincs magenta (sem raw, sem a stackelt fotóknál). Amikor a 2 stackelt képet összeraktam egybe (channel combination) és létrejött a fenti színösszeállítás, akkor lettek rettenetes magentaszínűek a csillagok.
Ezután levettem a csillagokat és külön color calibration-t használva a pirosat és a kéket csökkentettem manuálisan, majd újra pixelmath. Ezt kb 50x megcsináltam mire sikerült valamennyire neutrális színt kihozni
volt, hogy zöld volt, volt, hogy piros, nagy szívás és nem is lett jó az eredmény. Ezért kérdezem, hogy ki hogyan oldja ezt meg, de ezek szerint a channel combination után neked nem full magenta az összes csillag? -
fattyu
veterán
A magenta szín szerintem inkább távcső mint szűrő.
legalábbis nálam az L extreme nem csinált ilyet.Alap workflow nálam (pixinsight ) SPCC az első lépés ami a színkalibráció és természetesen nem tud szűrőtlen csillag színeket de nagyon sokat javít rajta.
illetve van konkrétan magenta star correction is pixinsightban de nem ismerem mert nem kellett
-
Zyrius
aktív tag
Összedolgoztam az L-Synergy és az L-Extreme adatokat.
Van néhány hiba, az arányokat túltoltam, az L-Synergy kevesebb mint 1 órányi adat ezért sokkal zajosabb, hiába próbáltam csökkenteni.Amiben a segítségeteket kérem (főleg azokat akik OSC kamerával fotóznak, valamilyen duo narrowband setet és Pixinsight-ot használnak). Hogyan tüntetitek el a csillagok magenta színét? Nagyon szenvedtem vele mire idáig eljutottam de még mindig ott van az a csúnya szín.
Nem találtam erre jó videót online, ezért szívesen veszem a tanácsokat, bevett trükköket

-
Zyrius
aktív tag
válasz
kabalababa
üzenetére
@f.lorand és kabalababa köszi a visszajelzést

@kabalababa, nem tudom mennyire színhelyes az a szív köd, de kinézetre nagyon ott van
.
Én sem az optolongot szerettem volna első körben hanem az altair 6nm kombó szettet a többiek tapasztalata alapján, de az egyik spanyol weboldalon volt egy akció decemberben az optolongra ~440 eur áron, ezért ez a szett lett. Egyelőre bíztató, hogy nincs halo (teszteltem az Alnitak csillagon) szóval sikerült javítani az eredeti l-eXtreme legnagyobb hibáját. A spanyol oldalnak van egy youtube csatornája, ott hasonlították többek között az l-ultimate szűrővel is és ott is az jött ki, hogy elhanyagolható a különbség a 3 és a 7nm optolong között. Ha valakit érdekel a teszt megkeresem és belinkelem. -
popey37
addikt
megvolt a kapcsolo csere az uj mechan.
-
kabalababa
tag
Nekem nem volt, illetve nem tudom lesz-e egyáltalán L-Synergy szűrőm, főleg, hogy mostanában nem is volt nagyon tiszta egünk.
Pedig korábban gondolkoztam egy ilyesmi beszerzésén, igaz az még az IDAS NB3 lett volna.
Egy korábbi képemet dolgoztam fel, ami L-Extreme szűrővel készült és próbáltam valami Hubble palette szerűséget kihozni belőle, viszont sajnos nem készültek külön csillagos képek.
Nem tökéletes, de nekem tetszik a végeredmény.
Már nem tudom, hogy melyik videót használtam fel az elkészítéshez, de a kettő közül valamelyiket.
De amúgy gratula hozzá.

-
Zyrius
aktív tag
Tegnap este nagyon szép idő volt. Első Rosetta fotóm. 1,5 óra l-extreme ezt dolgoztam fel pixinsight használatával (szinten első alkalom
) lőttem l-proval csillagokat meg l-synergyvel is egy órát, utána felhős lett az ég. Hubble palett lesz a cél, de egyelőre a kíváncsiság hajtott ezért csak egy szűrőt dolgoztam fel. A framing nem az igazi erre majd jobban kell figyelnem. Jó lenne egy nagyobb szenzor is
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Canon EF 70-200mm f/2.8L USM objektív - Újszerű -
- SONY A7 III Kit 3 objektívvel, vakuval, táskával
- Panasonic Lumix G80 + G Vario 12-60mm 3.5-5.6 ASPH. POWER O.I.S.
- Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art objektív ( Nikon ) - Újszerű -
- Zenit FS-12 Fotosnajper Teljes készlet Tair-35 300mm Helios 44M-4 Teljes szűrőkészlet
- ASUS TUF A14 Gaming Notebook! Ryzen AI HX 370 / RTX 4050 / 16GB DDR5 / 1TB NVMe! BeszámítOK!
- Új autó elsősegély doboz 2030 augusztusig jó
- Infinix Zero 5G / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- ÚJ Lenovo LOQ 17IRX10 - 17.3"FHD 165Hz - i7-13650HX - 24GB - 1TB - RTX 5060 - Win11 - 3 év gari - HU
- MacBook Pro 14" 2023 M3 / 8GB / 1TB SSD asztroszürke
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Két óra 1 perces expó először voltam távcső és mechanika látótávolságban. Ennek tükrében kifejezetten örvendtem az eredménynek.

ati3x