- Apple notebookok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- E-book olvasók
- Hobby elektronika
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Civilizációkat hozhat létre az új AMD Software
- 3D nyomtatás
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
swatti
tag
Sziasztok,
12.04 LTS alatt fdisk -l használatánál van egy ilyen sor: partition does not start on physical sector boundary
A telepítéskor az ubuntura bíztam a telepítés és partíciózást is. Nos ezek szerint az ubuntu nem tudja helyesen létrehozni a paratíciókat? Ezt a gondot csak formazással tudom helyreállítani? A HDD 500GB és új volt.Köszi
IT - 100% védelem nincs --- A legnagyobb biztonsági rés mindig az ember. x)
-
McSzaby
őstag
Engem is ez érdekelne.(Vagy valami ilyesmi) Az a lényeg, hogy felraktam a Mint-t, de HD filmekbe nagyon belebukott. Driver hiba lehet, mert Xubuntu alatt meg ment tökéletesen ez a proci... AMD E350-s APUról van szó. Hogyan állítsam be a hardveres gyorsítást?? Smplayer,vlc, mind megbukott.
#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis
-
róland
veterán
Újra szükségem van rá. (De mire is? Látszik, fáradok. Nem a válaszra nyomtam, hanem az új hozzászólásra.)
[ Szerkesztve ]
http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!
-
HuMarc
veterán
Sziasztok!
Feltelepítettem (újra) a Torchlight-ot PlayOnLinux-on keresztül. Egy gondom lenne: Néha a billentyűzet deaktiválódik, és erre kilépnék a programból, de akkor meg kifagy. Lehet ezt orvosolni?
-
válasz
szoke12 #7287 üzenetére
Én annyit csináltam, hogy egy virtuális gépre tettem ubuntut (csak 2Gb-os pendrive-om volt, más nem jöhetett szóba), lepusztítottam csomó mindent, és Kendek Systemback - jével csináltam róla egy lemezképet. Ezt ugyanezzel a progival kiírtam Live rendszernek.
Mutogatni való hater díszpinty
-
szoke12
őstag
majd megnézem ezt is.
a mini-ubi-készítősre gondoltam volna. nem lubi, hanem ubi legyen, csak alaposan kicsontozva. szívesen megcsinálom, ha kapok vmi elindulási alapot, mert android rendszert csináltam már, gondolom ez se nehezebb.
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
válasz
szoke12 #7285 üzenetére
"elméletileg valahol kéne, hogy legyen egy meghajtóm, de hogy hol van..."
Erre gondolsz?Ha egy windóz alól megnézed, hogy mi az elérési útja, akkor ugyanúgy megtalálhatod Linuxon is... smb://szervernév/meghajtó elérési útja... Valahogy így. Ubuntun a filekezelőben a hálózati helyek között találod.
Mutogatni való hater díszpinty
-
-
-
szoke12
őstag
Azért köszi, na mind1... még próbálkozok.
Más kérdés:
Szeretnék csinálni egy mini-linuxot, hogy a suliban minél gyorsabban betöltődjön. Csak azok a progik legyenek benne, amiket szeretnék használni, és semmi más.
mi a legegyszerűbb mód?
előre szólok, gyakorlatilag nincs netem, 1,5-4,5 Kb, szóval csak offline dolgokból tudok építkezni.
pl egy iso módosítása megoldható?hcl: pl ott a DINA (elekrtonikus napló, arra nyilván nem tudok csatlakozni. de ott vannak még a géptermek, meg még néhány nyalánkság. és igen, nem tudom, hogy csatlakozhatnék, mert fel se kínál semmit.
fradi81: szerinted erre mekkora az esély?
megkérném, ki is tiltana a rendszerből
[ Szerkesztve ]
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
-
szoke12
őstag
megnyitja, mint egy mappát, és azon belül kis fura ikonokkal ellátva jelzi a nem is tudom miket...
akár melyikre kattintok, a válasz az, hogy nem lehet csatlakozni.
elméletileg valahol kéne, hogy legyen egy meghajtóm, de hogy hol van...
a három szerverből tudom, melyiken kell lennie, de mégse látom rajta.
bocsi a láma kérdésért, de még sose próbáltam ilyet....[ Szerkesztve ]
-
szoke12
őstag
Ez egy iskolai hálózat párszáz felhasználóval.
namost valahogy el kéne érnem a saját meghajtóm.
Hálózati helyeknél látom a szervereket -van 3-, de nem tudom, hogyan csatlakozzak.
Milyen parancs kell, vagy hova kell a jelszavam, nevem?"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
szoke12
őstag
Hogyan tudok linux alól egy windows hálózatra kapcsolódni?
A suliban kész megváltás, ha van nálam egy linux telepítő, mindenhova viszem magammal.[ Szerkesztve ]
-
fradi81
veterán
My A10-4600m noteszgép működik a 12,10 beta 1 csak akkor nyomjuk meg a Shift Indítás közben betölteni a Grub menüt, majd amikor, amikor a boot így és így kernel vagy csökkentett módban, és egyéb lehetőségeket, nyomja meg a e gombot, majd ha azt mondja, csendes indító erase, és adja meg, hogy a nomodeset helyett.
Ez ad egy csúnya rendszerindító képernyő, de legalább a képernyőn szokás kivágták után a lila kicsit. Ezután élvezheti a tört verzió Unity, remélhetőleg akkor tekintette által meghatározott alkalommal, amikor telepíti azt.
Azt hiszem, a boot fekete képernyő dolog egy kernel dolog, mert OpenSuse 12,8 12,9 csakra, vagy bármi a kernel verzióját 3,4 ~ 3,5 szokás csomagtartó nélkül nomodeset. Talán ez fogja meghatározni a jövőbeni kernel release.
moto g72, Ninebot d28e
-
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Xubuntu alatt az a problémám, hogy sehogy se tudok statikus ip-t adni. /etc/network/interfaces-ben a következőket írtam be és nem működik.
# interfaces(5) file used by ifup(8) and ifdown(8)
auto lo
iface lo inet loopback#Primary network interface
allow-hotplug eth0
auto eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.x.5
netmask 255.255.255.0
network 192.168.x.0
broadcast 192.168.x.255
gateway 192.168.x.1#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis
-
Brucehun
aktív tag
sziasztok!
Ubuntu 12.06 64bit-en az ATI driver hogyan lehet letörölni, mert ismerösömtől kaptam egy GForce kártyát és azt szeretném telepíteni, de elötte törölném az ATI driver!
Hogyan lehet törölni?[ Szerkesztve ]
HALF-LIFE FOREVER! 3dfx & Glide power!
-
-
Syl
nagyúr
Megnyitod a Dash-t (win gomb) és elkezded bepötyögni a program (fájl) nevét.
Vagy felrakod ezt az indikátort és lőn gnome2 fílingNever let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
ph2012
senior tag
Nagyon kezdő kérdés:
Például a számológépet hol találom és hogy tudom megnyitni? Vagy a többi telepített programot? A szoftverközpontban látom mi van telepítve csak nem jövök rá hogy nyíssam meg.Köszi!
-
-
RBJ
addikt
na megnéztem , hogy mit telepít a kicsike és megkerestem a vele azonost, hogy hol van és odamásoltattam felülírva a régit igy magyar lett.
Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
válasz
#68216320 #7222 üzenetére
- C++ editor/debugger/compiler -> gedit* (na jó, azért ez túlzás már, de van Qt Eclipse, Code:
locks nem kifejezetten C++-hoz Vi, Emacs), gdb*, g++* (experteknek: ctags*, strace*, ltrace*, strings*, nm*, objdump* stb...)
- HTML/CSS/PHP/JavaScript editor -> gedit** Ubuntu tartalmazza már
A 12.04 LTS x64-et gondoltam feltenni.
Nem is kell mást.
[ Szerkesztve ]
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
RBJ
addikt
Most nézem még szépen a felbontásom is elment a gépen. sőt nem láttam az nvidia s logomat felvillani boot kor. csak sajna nem emlészem merre, hol mert az új mint ben nincs olyan opció kiegészítő meghajók vagy mi fenel.
-
RBJ
addikt
válasz
MacCaine #7244 üzenetére
Hát pont azért irok mert nem sikerül ezzel se. Pedig nem szeretnék fárasztani senkit.
sany@sany-AMILO-Pi-3560 ~/Letöltések $ sudo install Amnesia_hun_Linux_x86_64
install: hiányzik a célfájl-operandus a következő után: ”Amnesia_hun_Linux_x86_64”
További információkért adja ki a(z) „install --help” parancsot.
sany@sany-AMILO-Pi-3560 ~/Letöltések $ sudo install Amnesia_hun_Linux_x86_64
install: hiányzik a célfájl-operandus a következő után: ”Amnesia_hun_Linux_x86_64”
További információkért adja ki a(z) „install --help” parancsot.
sany@sany-AMILO-Pi-3560 ~/Letöltések $ sudo Amnesia_hun_Linux_x86_64
sudo: Amnesia_hun_Linux_x86_64: command not found[ Szerkesztve ]
-
RBJ
addikt
Nem tudok hova írni. van egy game amnesia the dark descent nem tudom hogyan kellene magyarosítani. sudo apt-get install al nem megyen.
erről lenne szó [link]Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
róland
veterán
válasz
fradi81 #7236 üzenetére
Nem az én problémámról szól.
(Korábban ugyanezen a gépen, igaz másik HDD-vel, sikeresen telepítettem Ubuntu 12.10 32 bites változatát.)
Jelenleg nem indul el a telepítő CD/Pendrive.
http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!
-
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
kiskaktusz #7231 üzenetére
Fájl -> Kilépés. Nekem így nemvolt gondom a folytatással, ha kilőttem, akkor viszont sok torrentet újra akart ellenőrizni.
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
válasz
#68216320 #7222 üzenetére
A wine-t így natúran felejtsd el. használj playonlinux-ot. Minden programnak létrehozza a saját kis környezetét a megfelelő beállításokkal és wine verzióval. Én ezt használom, és sokkal egyszerűbb (a honlapjáról előrhető a legfrissebb verzió ppa-ja).
ogmrip-et használok videók kódolásához, és bár csalós a neve, de mást is lehet állítani kimenetnek.
Mondjuk ez egyéni vélemény, de először 12.04-gyel próbálkoznék.
Ha gnome-al kezdenél akkor keress gnome ubuntu mixet. Szerintem jobb tapasztalatod lesz, mintha feltennéd utólag. Ha pedig a "work flow" a lényeg akkor xubuntu + ppa4.10 + ppa4.12 (én ezen nyomom)."What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
Gondolom a GNOME Shellre gondol, sokan azonosítják azt az egész GNOME 3-mal, persze hibásan. A GNOME 2 csomagjai viszont nincsenek ott a háromé mellett, hiszen ez utóbbi teljes egészében leváltja az előbbit. Átnevezgetések nélkül (pl. MATE) pedig nem férnek meg egymás mellett.
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
kiskaktusz #7226 üzenetére
Szabályosan kapcsolod ki a deluge-t?
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
-
törölt tag
Üdv Hölgyek/Urak!
Nagy váltásra szántam el magam. Az itthoni gépek (laptopok) mindegyikére Ubuntu-t szándékozok telepíteni a jelenlegi win-ek helyett. Némelyikre x64 kerülne. A legtöbb gép tartalomfogyasztásra van használva (web, film, stb)
Viszont az egyik laptopomat több mindenre használom.
- webfejlesztés
- film/fotó feldolgozás
- C++ kódolás
- játék (nagyon ritkán)Az alábbi alkalmazásokat szeretném futtatni vagy ezeknek megfelelő linux programot:
- photoshop (wine alatt úgy tudom a 8-as verzió szépen megy, CS4 helyett használhatom azt)
- C++ editor/debugger/compiler
- HTML/CSS/PHP/JavaScript editor
- iTunes vagy megfelelője a netrádiókhoz
- Steam (Test Drive Unlimited 2, talán wine alatt összehozható)
- Logitech kormány a játékhoz
- Valami GUI alapú video encoder (mp4, mkv, avi, wmv [mpeg4, x264, xvid])
- gondolom Bumblebee az optimus-hozSzeretném, ha segítenétek abban, hogy milyen alternatívák lehetnek a mostani megszokottak helyett.
A 12.04 LTS x64-et gondoltam feltenni. Esetleg van valami amiért a 12.10-et lenne jobb?
A laptop amire menne: i7-2630QM, 8GB RAM, HD3000+Optimus GT540, 180GB Intel SSD
Ubuntu-ra tennék még Gnome3-at egyelőre. -
rigo88
aktív tag
én is ettől tartok, bár nem volt egy horror összeg a wlan kari.
ezek a mini usb wifi adapterek használhatók valamire? v felejtős?
valami igen olcsó pci vagy pcie megoldás érdekelne inkább, jobban bízom bennük.nem lehet hogy a speedport router adta meg magát?
bár az asztali géppel nincs baj.
még valami: csak az ssh kapcsolat akadozik, a ping-re folyamatosan jön az alacsony msec válasz ha az asztali gépről vnc-zek a htpc-re, és amikor megakad a kapcsolat megy a ping zökkenőmentesen.[ Szerkesztve ]
Dirr
-
-
szoke12
őstag
Megtaláltam!
A ~/.gconf mappa rejti a gnome2 beállításokat!"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
McSzaby
őstag
válasz
kiskaktusz #7216 üzenetére
Nálam sokkal szebben szól, csak az a problémám, hogy sokszor eldobja a beállításokat és csak full sztereóban adja 5.1 helyet.
Kicsit idegesít, de még nem jöttem rá, hogy lőjem be rendesen.
(Ez mondjuk nálam nem Ubuntu, hanem Mageia, Ubuntut szervernek használok.
)
-
kiskaktusz
addikt
válasz
McSzaby #7215 üzenetére
Igen, egyébként a hang is szebbnek tűnt, de nem rég rendeztem át a dolgokat a hangfallal egyetemben, úgyhogy abban nem voltam teljesen biztos, de azért bennem volt, hogy mintha szebben szólna a flac, mint win7-nél.
"Don't try to understand women... ...women understand women and they hate each other."
-
McSzaby
őstag
válasz
kiskaktusz #7214 üzenetére
Elvileg lehet, mert nálam pl. sokkal jobban szól minden Linux alatt és ez nem csak becsapás. Egyébként valszeg azért látod szebbnek,mert a Win igényli a drivert a Linux meg nem (feltétlen). Ha tettél volna drivert Win alá, akkor nem valószínű, hogy sok különbséget látnál.
-
kiskaktusz
addikt
Létezik, hogy szebbnek látom a színeket a laptop kijelzőjén, mint win7 alatt, vagy csak az agyam csapja be a látásért felelős részt?
Driver sem most linux mint alatt, sem win7 alatt nem volt telepítve...
"Don't try to understand women... ...women understand women and they hate each other."
-
válasz
stopperos #7201 üzenetére
Okés, server kernel esetében nem olvastam elég figyelmesen, csak az első (fél-)mondatot. Szoftverkészlet esetén meg tán nem tettem elég világossá, mit értek alatta.
A server iso-ban, amiről telepítesz, más a csomaggyűjtemény, mint az alternate, a mini, vagy a desktop iso-ban. Igen, ugyanazok a szoftverek elérhetők repókból, de az iso-kban más van.
rigo88: ennyi újratelepítés tényleg sok, de talán nem kellett volna - az a másik OS-nél divat. Felrakod a mini iso-ról a rendszert, meg ami még kell és csinálsz róla egy image-et és akkor nem kell újra meg újra letölteni a csomagokat, visszahúzhatod image-ből.
https://www.coreinfinity.tech
-
chab7
addikt
válasz
kiskaktusz #7208 üzenetére
Az akkor valami egyedi eset, mert nálam semmi gond nem szokott lenni. Otthon, melóhelyen, apóséknál, akárhova viszem a laptopot mindenütt működik rendben.
Lenovo ThinkPad T500 (Win10) | Huawei Mate 9 (8.0)
-
róland
veterán
Működő 12.10 amd64 változatot honnan tudok szerezni. (A napokban párszor letöltöttem, de se CD/DVD-ről, se pendriveról nem indul.)
-
kiskaktusz
addikt
Nem-nem. laptopról van szó. Otthon letöltöttem, ment a seed is, átjöttem a barátnőmhöz, bekapcsolom, elindítom a gépet, és arra leszek figyelmes, hogy nem lehet netezni, mert csak csorognak a bitek. Mondom megnézem a torrentet mi van vele, és látom, hogy megint jön lefele a cucc.
Ugyan az a gép, ugyan az a winyó, ugyan az a torrentkliens. csak az IP változott, ezért volt fura.
-
chab7
addikt
válasz
kiskaktusz #7204 üzenetére
Először azt hittem úgy használod ahogy én, laptopon hordozva, de látom már hogy csak a vinyón a fájlokat és másik gépen másik deluge alatt akarod folytatni.
Ekkor ugye oda is le kell szedni a torrent fájlt és megadni hogy abba a mappába töltse ahol a már letöltött fájl van. Ekkor először leellenőrzi majd folytatja, avagy seedelni kezdi ha már le volt töltve teljesen.Bár nem tudom erre gondoltál-e de úgy vettem ki hogy igen.
(Vagy az erőltetett ellenőrzés, épp írni akartam, erre megtaláltad
)
[ Szerkesztve ]
Lenovo ThinkPad T500 (Win10) | Huawei Mate 9 (8.0)
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
kiskaktusz #7204 üzenetére
A torrent fájl betöltéskor a letöltés helyének add meg azt a könyvtárat, ahol a fájlok vannak. Ha jól csinálod, akkor ellenőrzés után beáll seedelni a a kliens.
-
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
kiskaktusz #7199 üzenetére
Átvitted a letöltött fájlokat a barátnődhöz? Mert, ha nem, akkor azért kezdte el újra letölteni.
-
McSzaby
őstag
Köszönöm, a deluge jól működik, de az lenne a kérdésem, hogy miként adok hozzá jelszót/felhasználót, ilyesmit, mert tök jól bejön csak nem tudom hogy lépjek be!
-
Tévedés, mégtöbb tévedés.
A szerverbe ugyanolyan kernel kerül mint a desktopba. Látsz a tárolóban -server végű kernelt? (azt hiszem a 10.04-ben a linux-image-server metacsomag is a genericet hivatkozta meg)
Ugyanaz a szoftver készlet érhető el. Csak annyi a különbség, hogy az alternative install során Ubuntu Server összeállítást választasz ki, vagy Xubuntut vagy LAMP. Guit csak pár parancs feltenni, és észre sem veszed, hogy egy szerverrel kezdtél.[ Szerkesztve ]
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Apple notebookok
- Milyen autót vegyek?
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Politika
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek