-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
biker
nagyúr
köszi, de
Az Arch Linux jelenleg kétféle architektúrára érhető el: i686 és x86-64 processzorokra optimalizálva. Az Arch Linuxhoz a hivatalos csomagok mellett nagy számú közösségi csomag érhető el a közösségi tárolóból.i386-32b csomagok kellenek, mert ismétlem, egy 6 éves c2000 proci van benne
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
Nowhereman
őstag
Körülbelül ezzel össze is foglaltad, hogy miért van még Red Hat és Suse desktop. Bár a Suse valamivel kiterjedtebb desktopon, de az inkább csak maradványa annak, hogy ők jobban ráindultak az ezredfordulón a hódítsuk meg a desktop piacot mozgalomra, nem igen pedig annak hogy jelenleg is a Windows vagy az Android babérjaira pályáznának.
Utánam a kondenzcsik!
-
-
Nowhereman
őstag
válasz
Penge_4 #7693 üzenetére
Rosszul érted: a kezelőfelület(ha a KDE4 vagy épp a Unity teljes képernyőn kikapcsolva módban van)szinte alig befolyásol valamit teljes képernyős módban ellentétben a disztró, drájver, kernel, mesa verziók már igen. A kezelőfelület leginkább asztal módban fejtik ki hatásukat, azaz amikor mondjuk az fájlkezelőben egy méretes táblázatra klikkelsz, és mennyi idő alatt virít az asztalon a táblázatod. ezt mondjuk nehezebb tesztelni, de a 15%-nál messze nagyobb különbségek már csak úgy szemmel is kivehetőek...
Utánam a kondenzcsik!
-
válasz
Nowhereman #7695 üzenetére
Nyilván, csak ha úgy megy oda egy vevő, hogy neki desktop megoldás is kell a szerverek mellé, akkor jó, ha tudnak saját deskotopot is prezentálni, különben lehet, hogy úszik az egész üzlet.
Mutogatni való hater díszpinty
-
biker
nagyúr
egy öreg minimál gépre tennék ubuntut
celeron 2GHz, 512 ram, Radeon 7000Tegnap egy LIVE 10.04-et próbáltam, mert a 12.04-től félnék az 512 ram esetén, minden működött, de érdeklődnék, hogy a Lubuntu 12.04 (vmware-en próbáltam egy magon 512 rammal és jól pörög, 90mega ram induláskor a foglalása
) mennyire lenne jó rá?
Kérdésem a Radeon 7000 driverre vonatkozna, mivel olvastam valamit, hogy a radeon 7000 driverek nem supportáltak a 10 feletti ubuntukban, csak nyílt forrásból, ez nekem gondot okozna-e?
egy 20" wide HD monitor van, a 10.04 azonnal 1920x1080-ban pörgöttelőre is köszi a választ
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
Penge_4
veterán
válasz
Nowhereman #7688 üzenetére
"Az Ubinál(ha a teljes képernyős módban unity kuss bekapcsolva) csak 1-2%-kal gyorsabb a Xubi."
Egyrészt játszani olyan játékokkal, ahol nagy igényed van a magas FPS-re (tehát nem Super Mario) teljes képernyős módban szoktak. Ha nem az a default működési mód, hogy ilyenkor kikapcsolja a Unity-t (ahogy a Windows is az Aero-t) akkor az baj. Az meg nem meglepő, hogy egy OSX-re hajazó grafikájú desktop-csilivili 15%-ot ront az FPS-en egy direkt gyenge gépekre kiélezett, minimál grafikájú ablakkezelőhöz képest. Az Xfce-hez képest valószínűleg a KDE4-es Kubi is alulmaradna FPS-ben. A Mate meg ha jól tudom Gnome 2-n alapul, tehát ugyancsak nem olyan GPU-intenzív.
-
válasz
Nowhereman #7688 üzenetére
Hogyan nézted azonos driverekkel, mikor csak a kernelből frissebb van az Ubuntuban? De nem csak abból, hanem a nyílt és a zárt meghajtókból is. És persze az, hogy egy már kiadott rendszert tesztelsz, nem jelenti azt, hogy a következőt nem fejlesztik ez ügyben. Hiszen a 13.04-es kiadás lesz az első amit a játékokhoz is hozzáigazíthattak. A tesztek szerint pedig nem is kis sikerrel.
De amúgy meg mindegy, mert ha te a Debiannal akarsz játszani, akkor játszhatsz a Debiannal is. Senki sem tart vissza, maximum csak a szoftveres problémák, az elavult csomagok. De elmondhatod, hogy 20%-al gyorsabban fut a CS. -
válasz
Nowhereman #7684 üzenetére
Amennyire én tudom, a Novell, Redhat azért is tart desktop kiadásokat, mert az üzleti verziókhoz azt is el lehet adni, ha valamelyik ügyfél full Linux megoldást akar.
[ Szerkesztve ]
-
fradi81
veterán
válasz
lionhearted #7689 üzenetére
Itt pl most velejárója volt egy jókora hiba
moto g72, Ninebot d28e
-
válasz
fradi81 #7686 üzenetére
Lehet, hogy nem 100as, de attól még sokunknak sosem okozott gondot.
Én is updateltem 10.04ről 12.04re (igaz, nem a .2re).
És egy ilyen műveletnek sem velejárója egy fájlrendszer összeesés. Liveról felkellene csatolni, mert ha működik, akkor nagy baja nem lehet, és máshol kell keresni a bajt. (És amúgy meg backupolni lehet)
Tegnap még működött...
-
Nowhereman
őstag
válasz
Penge_4 #7687 üzenetére
Azonos hardver és drájver, szüz telepítés, nincs több felület, semmi extra nem megy közben, Unigine féle benchmarkokkal - de gyakorlatilag minden teljes képernyős 3D-s alkalmazásnál megvolt az ekkora mértékű difi.
Az Ubinál(ha a teljes képernyős módban unity kuss bekapcsolva) csak 1-2%-kal gyorsabb a Xubi. A Mintnél a Mate-s és az xfce-s közt még ennyit se lehet kimérni.Utánam a kondenzcsik!
-
Penge_4
veterán
válasz
Nowhereman #7684 üzenetére
Ezeket a százalékokat milyen módon mérted? Ugyanolyan hardverkörnyezetben, friss telepítéssel, teljesen azonos szoftverkörnyezetben? Amennyiben igen, azt alapul vetted-e, hogy mely rendszereken milyen folyamatok futnak alapjáraton, alaptelepítéssel, ami talán hatással volt az eredményre?
-
fradi81
veterán
válasz
Sweet Lou 6 #7685 üzenetére
Úgy kellett volna kezdeni
A frissítés nem 100-as.
moto g72, Ninebot d28e
-
Sweet Lou 6
addikt
válasz
lionhearted #7683 üzenetére
megpróbáltam javítani (fsck -pf), de nem talált hibát. kutakodtam a weben, megoldások után, most nemsokára megpróbálok live cd-ről ráfrissíteni, ha más nem, akkor újratelepítem.
sweetlou6.wordpress.com
-
Nowhereman
őstag
A gond ezzel az, hogy sajtát tapasztalatom alapján az fxce-s Mint pakolja azt a 15%-ot a xfce-s (X)Ubuntura(azonos verzió esetén). Azaz egy full-kompatibilis, azonos felszereltségű és támogatású rendszerrel szemben marad alul a Canonical termékskálája.
Valve gyakorlatilag csak 3 céggel tárgyalhatott Linux ügyben: Red Hat, Novell, Canonical. Az első kettő már átállt a szerverféleségekre, inkább csak passzióból van még desktop kiadásuk, tehát maradt a Canonical.
A Debian soha nem is akarta meghódítani a világot, idealista kockakiadás volt. Az Ubuntu más célt tűzött ki magának, de legalább annyira messzire van a piacképességtől, és főleg a "felfogás" terén.
A stabilitás szempont, a sebesség is, ahogy az erőforrásigény is a piacon. Ezekből az Ubuntu alaposan hátrányban van a Debiannal szemben. Ha egy konzolba, táblagépbe mondjuk egy 20%-kal erősebb hardver kellene, ami legyen mondjuk 20$, tízmilliós tételeknél már olcsóbb a Debiant igényre faragni, mint az Ubuntu elszállt igényeit kielégíteni.Utánam a kondenzcsik!
-
válasz
Sweet Lou 6 #7682 üzenetére
Live rendszerről próbáld javítani a filesystemet, valami durván összekavarodott ott.
Tegnap még működött...
-
Sweet Lou 6
addikt
Üdv.!
Ubuntu 10.04.04-et frissítettem 12.04.2-re, restart után nem bootol a gép, azt írja, hogy a root (/) és a /home partíció nem áll készen vagy nincs jelen, ha a manuális javításra nyomok, a konzolban azt írja, hogy "Root filesystem check failed". Próbáltam javítani gparteddel, de semmi eredménye. Mit próbáljak még meg?
sweetlou6.wordpress.com
-
Az ubi bele tud nyúlkálni a (Sony Vaio) Insyde H2O BIOSba?
A történet röviden az, hogy van egy dualbootos (MBR-es megoldásu) Win8 64bit és UBuntu 12.04.1 LTS 64bit rendszerem.
Ragyogóan működött az alaplapba dugott gyári Atheros Wifi kártya mindkét rendszerben mindaddig míg az Ubiban egy hirtelen felindulásból elkövetett NDIS-wrapperes TP-Link TL-WN821N USB Wifi adapter telepítési próbálkozás történt sikertelenül. Ezután az alaplapba dugott athetros wifi kártya nem működött egyik rendszerben sem . Ezután be lett építve egy régebbi atheros Wifi kártya.Ez az első bootoláskor működött a win8-ban , de miután a linuxban megint elbaxtam valamit a wifivel , megint nem ment egyik rendszerben sem az alaplapba dugott atheros Wifi kártya.
Ezután valami véletlen ötlettől fogva NDIS-Wrapperrel az UBI sikeresen ki lett okosítva egy TP-Link TL-WN322G USB Wifi adapterre 64 bites XP driverrel. Azóta USB Wifi adapter nélkül megy hibátlanul a Win8-ban és az UBIban is az alaplapba dugott atheros Wifi kártya, gondolom, hogyha visszatenném az eredeti Wifi kártyát , akkor az is menne.
Homályosítsatok már fel ebből , mert puszta véletlenekre már nem szeretnék alapozni a közeljövőben.
Ez így nem BIOS , hanem átjáróház. Mindenki turkálhat benne, csak a laptop tulajdonosa nem.Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
válasz
Nowhereman #7678 üzenetére
Jó, nem a fejlesztés lassú, hanem a csomagok frissítésének tárolóba kerülési ideje. És itt inkább a magcsomagokról van szó, hiszen a legtöbb csomagforrást az Ubuntu is a Debianból veszi át. Például amíg Debian Wheezy-n a nyílt meghajtó nem támogatja a grafikus vezérlőmet, addig Ubuntu alatt már több kiadás óta megoldott ez a dolog. Amíg a bugos 12.6-os Catalysttot lehet letölteni a Debian tárolójából, addig az Ubuntuhoz frisset csomagolnak a kiadásra (persze az sem feltétlen tökéletes). Érthető módon ez a Debian-féle felfogás egy Valve-nek nem jó.
Azzal, hogy az Ubuntu a főként támogatott Linux-disztribúció, a rendszer maga is fejlődik. Nem egyoldalúan döntött erről a Valve, hanem partnert keresett. A Unity-t, vagyis a felhasználói felület miatt bekövetkező teljesítményvesztést pedig javították már, nem is kevés sikerrel.
Azt nem értem, hogy miért lenne jó még egy disztribúció kiadása, az nem tenne jót senkinek sem. A felhasználóknak nem csak egy játékra optimalizált rendszer kell, a Valve-nek meg csak plusz teher lenne (hiszen a közhiedelemmel ellentétben egy Ubuntu szintű disztribúció karbantartása nem kis munka), miközben meg amúgy is figyelembe kellene venni a többieket. -
válasz
Nowhereman #7678 üzenetére
Na, nálam ez utóbbi miatt vannak a Ubiból a K és L variánsok, más nincs.
-
Nowhereman
őstag
A Debiannál nem lassú a fejlesztés, hanem szimplán nem nyomnak mindent félkészen az emberek arcába, és nem pocsékolják az idejüket folyton összeomló szoftverközpontba és átok lassú kezelőfelületbe.
Különben meg rohadtul előfordulhat, hogy egyszer csak utána számolgatnak, hogy mennyit időt és pénzt fercerlnek a progik konvertálásakor arra, hogy néhány %-al nagyobb FPS-t érjenek el, aminek jó része azzal megy pocsékba, hogy a messze leglassabb disztrót ajánlgatják a népnek(3D-s alkalmazásokban még a full-kompatibilis Mint is odapirít az Ubuntunak egy vastag 15%-ot), rá fog jönni hogy jobban jár, ha a túloptimalizálgatás helyett maga csinál egy disztrót, ami amellett hogy rápakol mondjuk egy finom 25%-ot a FPS-re, nem ijeszti halálba a Windowsról áttérők nagy részét a júnítível...Utánam a kondenzcsik!
-
törölt tag
Üdv!
Egy GUI nélküli Ubuntu 12.04-re szeretnék telepíteni SSH-val SubVersion szervert. Webről nem szükséges elérnem, kizárólag win alatt TortoiseSVN lenne használva. Tudna valaki segíteni a telepítésben?
Ami leírásokat találtam sajnos mindegyik más-más hibaüzenettel ért véget és nem tudtam természetesen a kliensel kapcsolódni hozzá. -
törölt tag
pont ez jutott nekem is eszembe a hírek olvasása közben. rendben van, hogy nem akarnak teljesen a többiekkel menni, de amit most csinálnak, annak egy része dupla munka (most átírni az egész felületet Qt-re), meg a Mir is miért lesz jó, amikor mindenki a Wayland-re hajt évek óta...
-
Penge_4
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #7671 üzenetére
Köszi, így már világosabb. A Linux -> Windows 8 sorrend eredményére én is kíváncsi vagyok. EFI-nél akkor már lehet, hogy nem írja felül, csak elhelyezi a saját boot loaderét. Bár ettől még kétlem, hogy látná majd az Ubuntut.
-
Debianra? Amilyen csigatempóban megy ott a fejlesztés, sosem lennének partnerei egymásnak. Az sem lehetett könnyű elintézni, hogy experimental megjelöléssel bekerüljenek a frissebb grafikus meghajtók az Ubuntu tárolóiba.
Nem mellesleg az Ubuntu esetében volt kivel megegyezni, partnerkedni, de Debian esetében kivel tárgyalna a Valve? -
válasz
kriszpontaz #7672 üzenetére
Nem írtál nagy marhaságot, a Steam, mint érv, nekem is eszembe jutott, de én azért még kételkedem, majd elhiszem, hogy lesz rá driver, ha látom működőképesen. Egyébként meg a Valve most az Ubuntu partnere, de nem kerülne sokba Debianra váltani és onnantól meg az Ubuntu mehetne akárhová...
Az Ubuntu különcsége sem zavarna, ami engem zavar, az a sok marhaság, ami végigkíséri a disztribúció életét.
[ Szerkesztve ]
https://www.coreinfinity.tech
-
kriszpontaz
veterán
Talán a Steam mint érv, elég lehet, mint ahogy azt megtapasztalhattuk a beta fázistól elkezdve, azért sokat javult a zárt meghajtók teljesítménye is Ubuntu alatt. Lehet kezd az Ubuntu kicsit különccé válni, de ha idővel egy fix platformként tekintenek rá (mint az OSX) akkor talán a gyártók is nagyobb hangsúlyt fektetnek a driver támogatásba, és itt nem csak a VGA-ra gondolok, hanem egyéb perifériára is (mint pl. a TV kártyám, amit amióta megvan, csak Windows alatt tudok működésre bírni, (Gigabyte E-8000 GT) driver hiány miatt), és egyéb perifériákra mint Logitech egerek, stb.
Remélem nem írtam nagy marhaságot.
-
válasz
Penge_4 #7670 üzenetére
Előzményként annyit, hogy a téma az, hogy feltelepítettem a W8 Pro x64-t és az Ubuntu 12.10 x64-t egy merevlemezre, egymás mellé UEFI-ben, mindezt úgy, hogy a BIOS-ban engedélyezve van a Secure Boot opció (ASRock key is le lett gyártva a BIOS-ban)
Telepítések után ez a partíciószerkezet: [link]
"Ezt most nem értem. Partíciót eleve létre kell hozni (kivéve WUBI, ami magának hoz létre virtuálisan egy képfájlon belül), mert Ubuntu nem tud futni NTFS alól, tehát normál esetben Ext4 + swap a meglévők valamelyikéből lecsípve."
1. EFI rendszerpartícióról volt szó
2. Ubuntuval is létre lehetett volna hozni képfájlon belül, de az a lemez törlésével járna, ami nyilván nem opció, hisz akkor a már telepített W8 is eltünne
3. Tud futni NTFS-ről, csak hát ezt sosem alkalmazzuk, értelmetlen a dolog
4. Igen, létre lett hozva külön a ROOT és a SWAP partíció (W8 telepítésekor hagytam nem particionálatlan területet erre, lásd a korábbi partíciószerkezetről linkelt képet)"Az EFI pedig elvileg egy újabb generációs BIOS, tehát annak mi köze a partíciókhoz?"
Amint a korábbi épen láthatod, nagyon is sok köze van hozzá, alapvető fontosságú az EFI rendszerpartíció megléte, ugyanis a telepített OS-k oda helyezik el a boot loader-jeiket, arról a partícióról történik a rendszerindítás: [link]"Tehát normál esetben a Windows 8 beleírja a saját boot loaderét az MBR-be."
MBR jelölhet partíciósémát és a Master Boot Record rövidítése is lehet. UEFI install esetén GPT partícióséma van (kötelezően), nem MBR partícióséma. Master Boot Record létezik valóban, de csak kompatibilitási okai vannak, nem tölt be olyan szerepet, mint Legacy Bios telepítésnél.
(A Master Boot Record 1 darab szektor, ami 512 byte méretű, korábbi képen is látható, hogy a boot loaderek külön-külön is több MByte-osak, már csak ezért sem lenne lehetséges a Master Boot Record-ba elhelyezni őket)"Mikor felhúzod másodlagos OS-nek az Ubuntut, akkor a GRUB2-re cserélődik le a boot loader, amiről bootolható az Ubuntu"
Nem cserélődik le semmi, csak az Ubuntu elhelyezi a saját boot loader-ét az EFI rendszerpartíción."Szóval miután feltelepítetted a Windows 8 mellé az Ubuntut, utána mit tapasztaltál, amiért hozzá kellett nyúlni a GRUB-hoz?"
A telepítés folyamán is "vak" az Ubuntu (ez nem hiba, UEFI + Secure Boot már csak ilyen), egyáltalán nem érzékeli a már feltelepített W8-t, particionáláshoz érve a telepítőben törölné a lemezt alapban (ha hagynád). Feltelepítve az Ubuntut-t szintén nem foglalkozik azzal, hogy átvizsgálja a EFI rendszerpartíciót és ellenőrizze, hogy ott van-e még más OS-nek is boot loader-je.
Ahhoz, hogy ezt megtegye és utána bekonfigolja a GRUB-ot(hogy betegye a GRUB menüjébe a Windows UEFI Boot Loader és UEFI Shell opciókat), arra utasítani kell, hogy tegye meg.
Ehhez legegyszerűbb ezt az alkalmazást telepíteni és használni: Boot RepairNa, remélem így már sikerült bizonyos dolgokat tisztázni.
UI: Mondjuk a másik topik kapcsán kíváncsi lettem, hogy mi történne, ha a W8-t telepíteném utólag. Holnap meglépem a dolgot és beszámolok róla.
[ Szerkesztve ]
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
Penge_4
veterán
(#62) Fire/SOUL/CD: [link] "Erre inkább az Ubuntu topikban reagálnék, mert itt nagyon off."
Akkor jöhet a válasz.
-
Írják a Wiki oldalon is, hogy egyezkednek a gyártókkal, vagyis az AMD-vel és az NVIDIA-val. Nem lesz gond a támogatással, legalábbis az AMD részéről biztosan nem, hiszen ők amúgy is az Ubuntuhoz szablyák a zárt meghajtójukat. Teszik ezt pont azért, mert lehet, hogy az Ubuntu csak egy a sok közül, de az egyetlen ami értékelhető részesedéssel bír a desktop felhasználók részéről (az nem nagy érvágás ha a Mint ott van mellette, mert rá épül).
[ Szerkesztve ]
-
válasz
kriszpontaz #7667 üzenetére
Az egyik fő probléma pont a zárt driverek lehetnek, mert egyik hardvergyártó sem fog egy új felületre drivert írni, pláne olyanra, amit összesen 1 disztribúció használ a néhány száz közül. Ha kompatibilitásban bukó van, akkor bukik az új felület is.
Egyébként pont ezek azok a fasságok, amelyek eltávolítottak az Ubuntutól és mióta nem használom, azóta is csináltak néhány nagy marhaságot Canonicalék.
[ Szerkesztve ]
-
-
eternam
tag
Képzeljétek hogy jártam! Visszaállítottam az ubuntu 12.04 partícióját windows alól biztonsági mentésből és eltűnt az összes ikon a számítógép ikonjára kattintva. A /media mappában semmi és cajában sem volt nyoma hogy létezne a dvd meghajtó és a többi partíciók. Hogy hogy függ össze a kettő, nem tudom. A googleban semmi találat, feltettem a kérdést több fórumon, ők sem halltak ilyenről. Minden hiába. Újra kellett telepítenem, így már a mintet tettem fel. Persze az lts verziót.
PS: Gondolom kiderült, mate felületet használok.
[ Szerkesztve ]
Az emberek nem fogadták el az igazságot hatalomnak, ezért megtették a hatalmat igazságnak. Pascal
-
válasz
gyulank #7662 üzenetére
Próbáld ki, hogy terminálban ezt:
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade -y
sudo apt-get dist-upgrade -yVélhetően az elsőnél el fog akadni. Hiba üzenetet pedig másold be. Esetleg kipróbálhatsz egy sudo apt-get clean-t.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
Eddig a Wayland volt a befe téma...
Canonicalnál mintha nem lenne jövőkép, csak ész nélkül belekapkodnak dolgokba. Az ablak kontrollok is azért kerültek át balra, hogy a jobb oldalon legyen hely indicatoroknak, aztán semmi nincs...[ Szerkesztve ]
-
BoB
veterán
Hallottatok mar a Mir -rol? Ez fogja valtani az X-et az ubuntun.
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
válasz
gyulank #7658 üzenetére
Jó.
Rózsaszín? Te ízlésed, egészségedre.
Nem tud frissíteni? Hát jó, de ha megakarod oldani, akkor szólj és mutass valami hibaüzenet félét is.
Én sem tudtam, de utánanéztem és világossá vált. Esetleg ajánlani tudom a Systemback rendszermásolás funkcióját.[ Szerkesztve ]
-
gyulank
addikt
GRUB Customizerben mentettem a pendrive-ra, és működött.
De régen, mikor ezzel beállítottam háttér, betű, kijelölés színt, és adtam hozzá háttérképet, úgy is lett.
De jóideje már bármit állítok, rózsaszín-fehér marad.
Az Ubuntu nem tud rendesen frissíteni soha.
Nem tudom, hogy kell áthelyezni a rendszert a másik meghajtóra,ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
gyulank
addikt
válasz
gyulank #7655 üzenetére
Úgy néz ki ezzel működni fog. Egyébként valamiért nem változik a kinézete. Hiába állítok be színeket, hátteret, ugyanolyan marad, pedig régebben működött. Ez mi miatt van? Az is érdekelne, hogy mi miatt nem tud frissíteni már vagy fél éve? Mindig valami olyasmit írt ki, hogy nem sikerült, érvénytelen szerver.
Minden indításnál előjön a frissítés, elindul, aztán hiba. Amúgy, ha nem akarnám újra telepíteni a Linuxot sem, akkor elég lenne átmásolni a másik partícióra, vagy van erre valami eljárás?[ Szerkesztve ]
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
gyulank
addikt
De mégis hogy kell? Már úton van a meghajtó, de gépet még nem cserélek, és szeretném majd áthelyezni a Windowst, és az Ubuntut is a másik meghajtóra, ezt a meghajtót pedig ki is venném.
Beléptem Ubuntuba, átmásoltam a /boot mappát a pendrive-ra, de nem bootolt be.
Vagy próbáljam meg a GRUB customizerbe?ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
J97
tag
Probléma megoldódott részben! Visszaállt az eredeti állapot egy ubuntu reinstallal.
jobb híján! Tudtam, hogy ezzel kellett volan kezdeni, így nem megy el annyi idő vele de nem túl elegáns megoldás. Hw gyorsítás továbbra sincs, majd még az XMBC -t megpróbálom. Nekem azért lenne fontos, hogy lévén notiról van szó egyrészt ne melegedjen ebből kifolyólag ne hangoskodjon, mert ekkor igencsak megtekeri a ventit a noti, ami felér egy porszívóval. Szóval szép csöndben néznék filmet inkább.
Minden nap egy alma és a doktor al ma. | Kirby a parancsnok!
-
J97
tag
Az eltávolítás megvolt! Azóta üzemel újra az X. Viszont a bejelentkezési probléma előtt én is értetlenül állok. Log nincs róla, bejelentkezni parancssorban be tudok. X -nél vendéggel be tudok de más fiókkal nem, olyan, mintha belépne de kapok egy fekete képernyőt majd visszadob a login screenhez. Érthetetlen! Látom neked is A4 -es van. Ezek szerint te jó ideje nem próbálkoztál a zárt meghajtóval. Hw gyorsítást végül XMBC -vel oldottad meg vagy erre a felhasználási területre más megoldást alkalmazol gondolok itt médialejátszóra vagy egyéb eszközre.
-
Én nem próbáltam, de leszedheted és Live-ban csekkolhatod, hogy hogyan megy.
A bejelentkezési problémádra ennyi információból nem tudok mit mondani. Azt írtad, hogy az ATI (?) zárt meghajtójának frissítése okoztam, de semmit nem tudni a körülményekről. Én legutóbb személy szerint jó pár éve találkoztam utoljára ATI-féle fglrx-vel, csodálkoznék ha kompatibilis lenne az Ubuntu frissebb rendszereivel, vagy a használt grafikus vezérlővel. Így annyit tudnék javasolni, hogy a telepítési módszerből kiindulva, hasonló eljárással távolítsd el a rendszerből. -
J97
tag
Köszi! Ahhoz szükséges feltenni valami api -t vagy mi kell hozzá, hogy menjen az fglrx -el? Egy leírás linket szívesen vennék, bár valószínűleg én is megtalálnám googlen.
A jelenleg fennálló bejelentkezési problémára valami? Remélem nem kell reinstallnom a rendszert, mondjuk az is viszonylag hamar megvan.
-
-
J97
tag
Ki, hogy áll ubuntu alatt a hw video gyorsítással ati kártya esetén? Mert még mindig messze nem tökéletes és akkor finoman fejeztem ki magam!
Gondoltam szép nap van, betegszabi rá is érek, így megpróbálom újra a hw videogyorsítást belőni, két éve már elszenvedtem vele egy csomó időt eredmény nélkül de gondolván az eltelt idő és hw frissítés óta javult a helyzet.
Először is a paraméterek:
Ubuntu 12.04 LTS frissítések lent.
HP Pavilion G6 AMD A4-3300M integrált ATI 6480G VGA + dedikált ATI 6470M (Dual Graphics)Fglrx fent, működik, aktív kártyának a 6480G integrált kiválasztva.
Köv.:
sudo apt-get install xvba-va-driver libva-glx1 vainfovainfo
Majd örülünk!
libva: libva version 0.32.0
Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0".
libva: va_getDriverName() returns 0
libva: Trying to open /usr/lib/dri/fglrx_drv_video.so
libva: va_openDriver() returns 0
vainfo: VA API version: 0.32
vainfo: Driver version: Splitted-Desktop Systems XvBA backend for VA-API - 0.7.8
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileH264High : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLDVLC xv kiválasztva, smplayer xv kiválasztva! 720p film elindít! Sírógörcs! 60% CPU használat! Puff neki semmi!
Hm mondom a rendszer behazudja, hogy minden ok gyorsítás van, stb stb... Hát látom!
ATI driver frissítés következik! Itt követtem el a hibát, azóta összeszakadt az egész rendszer! Nagy nehezen eljutottam odáig, hogy az X újra üzemképes de akármilyen felhasználót veszek fel vagy akár a régivel próbálok belépni visszadob a login screenre akármit csinálok! Kivéve a vendég munkameneten, azzal beenged, arról vagyok most! Log nincs, üzenet nincs! Login után rövid ideig fekete kép majd újra login screen! CLI -n természetsen beenged! Nem írtam el a jelszavam!Van ötlete valakinek ezzel most mit kezdjek? Reinstallon kívül természetesen! Illetve van remény, hogy valaha is ATI kártyával ebben az életben még lesz hw video gyorsítás linux alatt?
-
-
Mtbsrác
senior tag
Ha CTRL+ALF+F1 kombót megnyomom hogy tudom visszahozni a desktopot a parancssorból?
-
eternam
tag
Sziasztok!
Az történt, hogy windows alól visszaállítottam az ubuntu partícióját, és eltűnt dvd rom és az összes külső partíció ikonja és nem is lehet ezeket csatolni. A /media mappában nincs semmi. Mit lehet ilyenkor tenni, egy rohadt játékot nem tudok telepíteni, mert nem csatolódik a DVD-ROM. Mate felületet használok, ha ez számít valamit és 12.04.1 32 bites ubuntut.
[ Szerkesztve ]
Az emberek nem fogadták el az igazságot hatalomnak, ezért megtették a hatalmat igazságnak. Pascal
-
válasz
huliganboy #7641 üzenetére
Vezetékes net alapból lesz, ha a dhcp kiosztja neked a megfelelő címet. Kb ez a 3.-4. lépés. De kézzel is tudod állítani.
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
válasz
huliganboy #7639 üzenetére
Az alternative és a netinstall között annyi a különbség, hogy az egyikkel van valamennyi csomag (690 MB) a másikkal nincsenek, és a netről húz le mindent. Amúgy apt-get fut a háttérben.
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
válasz
huliganboy #7636 üzenetére
Nincs grafikus felület, és a csomagokat a netről szedi le. Az usb-n csak a kernel meg az initrd lesz. Kb 1 Gigát szed le egy átlagos telepítéshez.
-
válasz
huliganboy #7633 üzenetére
A netinstall is, amit a listából valasztasz ki?
-
huliganboy
addikt
A következő programokkal készítettem a pendrivet:
UNetbootin
Universal USB Installer
LinuxLive USB CreatorEzek közül egyikkel sem ment az install csak az alap beállítások (nyelv, bill stb) majd kéri a cd -t!
-
-
válasz
huliganboy #7629 üzenetére
ha felrakod az unetbootin-t, akkor ott ki lehet választani, és letölti neked a képet is. A többit me a telepítésen belül lehet állítani (ubuntu basic server, ssh server, apache,,,)
-
válasz
huliganboy #7629 üzenetére
Mondjuk szervert nem próbáltam még, de az Indítólemez-készítővel kiírt képpel nem lehet gond. Illetve érdemes megpróbálkozni a dd-vel is, mert akkor valószínűleg el is hiszi magáról, hogy optikai lemezről fut.
-
válasz
huliganboy #7627 üzenetére
unetbootin-nal írj ki egy alternative vagy netinstall képet, és ennyi. Én is így telepítek. (Mondjuk nálunk van egy belső proxy is).
-
róland
veterán
válasz
huliganboy #7625 üzenetére
Mindenképpen kell neki CD-image, azt írja ki pendrivera. Majd arról tudsz telepíteni.
http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!
-
huliganboy
addikt
Sziasztok!
12.04 LTS szerver edition -t lehet pendriverol úgy telepíteni hogy ne kérjen cd-t? már 4-5 progit kipróbáltam de midnél kéri...
Köszönöm!
-
huliganboy
addikt
Köszönöm az infókat!
Valószínűleg maradok az ext4-nél és finomítok a naplózáson kicsit!Köszönöm!
-
Nem, természetesen a konvertálás offline megy, leválasztott állapotban. De leteszteltem neked, az is bőven elég ha egyszerűn újracsatolod ext4-ként. Vagyis írd át az fstabban, majd rootként add ki:
umount -l /dev/sdXN ; mount /dev/sdXN
Sajnos sima -o remount-tal nem válik ext4-é, illetve nem lehet együtt használni a -t kapcsolóval. De ha szerencséd van, akkor leállítás nélkül megvan, és nem lesz semmi gond ezalatt a fél pillanat alatt.
(#7618) K_Gabor: Véletlen nem noexec csatolási opcióval van felcsatolva a /tmp könyvtár alá a partíció?
[ Szerkesztve ]
-
K_Gabor
tag
Sziasztok!
Hirtelen nem tudtam hova máshova írjak,úh ha nem ide tartozna akkor bocsi.
Adódott egy olyan problémám,hogy netbeansben(7.3) szerettem volna fordítani c++ kódot ami viszont egy ilyen: "Cannot run program "/tmp/dlight_gabor/9f612716/0945427267/pty": error=13, Engedély megtagadva" hibauzenettel nem hajlandó vele semmit csinálni.
Megnéztem a fájlt,adtam neki jogokat,de kiderült,hogy NB újraindítása után ezt is újra írja és ugyanaz a szitu marad.
Tudtok esetleg valami megoldást erre,hogy ne legyen ilyen gond vele?
12.04.2-es ubuntu van fent.Lehetséges,hogy ezt az okozta,hogy ssd miatt szerkesztettem fstabot és tmp ment ramba?
Mondjuk az eleve furcsa volt,hogy telepítés után amit kirakott indító ikont asztalra annak is állítani kellett jogait,hogy használható legyen...
Hirdetéseim: http://hardverapro.hu/tag/k_gabor_3#aprohirdetesei
-
Ajjaj, szívás, de mégiscsak neked volt igazad. Sajnos megakadt, és a 31.999-et már nem tudta létrehozni. Az ext4-et is leteszteltem akkor már, annál viszont úgy tűnik, hogy egyáltalán nincs ilyen limitáció. Pláne nem kétszeres értéken, mivel a 100.000 könyvtárat simán létrehozta. Úgyhogy a legrosszabb esetben marad a konvertálás, nem nagy ügy.
-
Igen, inkább erről lehet szó. De ha nagyon zavar ez a limitáció, még akkor is simán átkonvertálhatod az adott partíciót ext4-re, adatvesztés nélkül. Annál már nem áll fenn ilyesmi (illetve kétszeresére növekedett ez az érték), bár baromi sok a 32.000 könyvtár úgy is ha egymás mellett vannak (ez sem tűnik túl életszerűnek).
[ Szerkesztve ]
-
Nem hiszem, hogy életszerű lenne 32.000-nél több alkönyvtárat létrehozni. Nem az általánosan létrehozható könyvtárak összmennyiségéről van szó, hanem alkönyvtárakról, mint a Matrjoska babák. Mondj egy helyzetet mikor ez a szám túl kevés.
(#7606) Tamás88: Persze, ha az adatok épsége harmadlagos, akkor nem is kell fájlrendszernaplózás.
[ Szerkesztve ]
-
Soak
veterán
Sziasztok !
Jelengleg ext3-mas filerendszer van egy winyomon ahol user adatot tárolok. /xyz mappa alá fel van csatolva a hdd ls minden usernek van egy mappája, olvasgattam és azt irták, hogy 32.000 alkönyvtárnál nem lehet több ebben a filerendszerben. Ez az jelenti, hogy ha 32.001-edig mappát létre akarom hozni akkor nem fogom tudni? Mit tudok ez ellen tenni?
-
-
válasz
huliganboy #7603 üzenetére
Úgy értem, hogy nem mindegy, hogy mivel particionálsz (hozod létre a partíciós táblát, a partíciókat), de ha full üres az SSD és a telepítőre bízod magad, akkor nem lehet gond. Nem tudom, hogy mit értesz meghajtók alatt, de egy Linux-alapú rendszernél nem árthat ha több partícióban gondolkodsz, ugyanakkor persze nem feltétel.
-
válasz
huliganboy #7603 üzenetére
Én xfs fájlrendszert használok, egy éve megy a szerver és teljesen jó. De biztos lesznek páran akik ext4 re fognak esküszni. Jfs-t, reiserfs-t ne használj. btrfs-ről nem tudok semmit mondani, mondjuk a Copy-on-write viselkedése miatt lehet jobban fog használódni a flash. De ezt nem ismerem.
Igazából csak arra kell figyelni, hogy mindig legyen 20% nyi szabad hely. Ezt ext4-nél tudod legegyszerűbben biztosítani, ha létrehozáskor beállítod a fenntartott hely nagyságát.
De mondom, egy év használat után nincs okom panaszra. Ami több adatmozgással jár (/home, /srv/backup, /var/log), azt kiraktam egy hdd-re.
-
válasz
huliganboy #7601 üzenetére
Nem, csak jól legyen particionálva, igen, ha az fstabban beállítod.
-
huliganboy
addikt
Sziasztok!
SSD rer szeretnék ububtu szerveret(12.04LTS) telepíteni. Az érdekelne hogy a telepítés előtt kell e valamit csinálnom az SSD vel? Gondolok itt különböző eltolási módszerere?
Illetve a szerver esetén megy e a TRIM funkció?
Köszönöm a válaszokat!
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Apple notebookok
- OLED TV topic
- Súlyos hibát javít az iOS 18.3.1
- Kingdom Come: Deliverance II teszt
- Asztrofotózás
- Kerékpárosok, bringások ide!
- EA Sports WRC '23
- Projektor topic
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest