Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Milyen videókártyát?
- HP EliteBook / ZBook topik
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- LG LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Hobby elektronika
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fritz Teufel
addikt
Innen töltöttem le, 25-ei kiadás volt. Marad, most már megvárom a végleges kiadást és akkor csinálok egy tiszta telepítést. Addig elleszek a frissítésekkel.
Más: tudna valaki ajánlani képnézegetőt? Olyan kellene, ami működésben hasonlít az ACDSee-re, vagyis képes arra, hogy:
- a miniatűrökre kattintva fullscreen-en jelenítse meg a képet, ne egy fülön,
- a fájlkezelőben (Krusader vagy DoubleCommander) egy képre kattintok, akkor megint csak fullscreen-en jelenjen meg a fotó.Eddig akármit próbáltam XnViewMP gThumb stb.), ezeket semmi nem tudja. Vagy nem jöttem rá, hogy hol lehet esetleg beállítani, bár mindent kipróbáltam bennük, azt hiszem :S
Előre is köszönöm a segítséget!
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
Fritz Teufel
addikt
Három napja cseréltem a 13.10-et 14.04 LTS-re. Tiszta telepítést volt, vagyis partíció formáz telepít.
A 13.10-nél automatikusan jöttek a frissítések, a 14.04-nél nem. Ma kíváncsiságból megnyitottam a frissítéskezelőt mivel gyanús volt a dolog, hiszen egy Alfa szoftver, és egy csomó frissítés várt, szépen lefutott. Azóta azonban valami nem kerek.
Az exFAT kezelése is az őrületbe kerget az állandó hibaüzeneteivel, miközben minden további nélkül működik. Ezt Synaptic-ból telepítettem, két csomag volt. Ez a 13.10-en is néha előfordult. Sok pici apró bug, ami megkeseríti az ember életét ezzel a rendszerrel. Az fagyásokról meg nem is beszélve. Itt azért különösen fájó, mert nem lehet megoldani. Windows alatt az ember kilőtte a beragadt task-ot ráadásul a task manager futott mint a villám, itt nem lehet, mert az egész X meghal, mint a W98-Vista időkben. :SAsus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
Syl
nagyúr
3.8, ajjaj! A minap a flash probléma megoldásának keresése közben felraktam és nagy sötétség telepedett a gépemre. Boot közben lekapcsolt a monitor és nem is jött vissza amíg nem tartottam nyomva a shiftet induláskor (hogy bejöjjön a grub és régebbi kernelt válasszak).
Most hogy a 3.5.0-36 jól működik, a synapticban be is állítottam, hogy ne frissítse a kerneltNever let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
MODERÁTOR
Nyilván az operációs rendszernél frissebb hardverekhez nehezen tartalmazhat a telepítő meghajtót (Ubuntunál ugyanez a helyzet). Ha pedig emiatt internetkapcsolatot sem lehet létesíteni, akkor utólagosan sem tud telepíteni semmit sem onnan. A gyártók pedig csak annyit csinálnak, hogy nem 3-4 éves hálózati vezérlőket szerelnek be. De ez szerintem inkább pozitívum, mint negatívum. De egyébként is érdemes ilyenekhez a gyártótól beszerezni a szoftvert, mert az MS által biztosítottak direkt butítottak (körítést nem adnak, csak az alap drivert).
-
PuMbA
titán
Még ezt is próbáld meg, ez a legújabb NV driver Optimus supporttal
"Egyébként pont tojok rá, hogy a chipset vagy a laptop gyártója tehet róla. Nem megy és kész."
Linuxon ez a két eshetőség fordulhat elő 50-50%-ban. Ha éppen megy minden jól a gépeden, akkor beletrafáltál a hardvervásárlásba, ha nem akkor meg így jártál Még mindig a Windowson működik a legtöbb minden...
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
Csináltam egy komplett reinstallt, miután az egyik - hivatalos - nvidia driver telepítése után csak 640x480-ban volt hajlandó elindulni a gép. Utána feltettem ezt a bumblebee nevű csodát, de ez a parancs továbbra is azt mondja hogy itt nincs nvidia másodlagos kártya.
Őszintén megmondom, hogy feladom az egészet. Az egész ubuntu projektet. Egyszerűen túl öreg vagyok én már ahhoz, hogy szenvedjek a géppel ahelyett hogy használnám. Kínlódás az egész, és nemcsak ez. Ikont kirakni a dockra úgy, hogy nem a szoftverközpontból telepítem? Nem jöttem rá hogy hogy kell, persze biztos van rá valami 600 karakteres terminálparancs megoldás, vagy egy uránbánya mélyén elásott txt file-t szerkesztve biztos meg lehet oldani, de a helyzet az hogy az elmúlt évek OS X használata elkényelmesített, és nincs türelmem az ilyen baromságokhoz.
Holnap veszek egy windowst és felteszem azt. Ott legalább nem kell akadémiai tagság egy nyüves videokártya driver telepítéséhez. Sajnálom de ez a linux ebben a formájában számomra teljesen használhatatlan.
-
MODERÁTOR
Most kaptam el megint a gépet, lecsekkoltam a parancsot amit mondtál és szerintem nem lett jó a végeredmény, ezt az üzenetet adja az általad írt parancs:
[ 165.168083] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: [XORG] (EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA GPU at PCI:1:0:0. Please
[ 165.168123] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled.
A Please után nincs semmi, így van az egész ahogy van.
Most mit csináljak hogy működjön az a driver?
-
MODERÁTOR
Lenovo G580
Tegnapelőtt tettem fel a rendszert, vadi új a gép is és a renszer is.
Itt van amit eddig próbáltam, egyik sem működött:
http://www.noobslab.com/2012/06/nvidia-drivers-collection-for.html
sudo apt-add-repository ppa:ubuntu-x-swat/x-updates
sudo apt-get update
sudo apt-get install nvidia-currenthttp://askubuntu.com/questions/152808/nvidia-gforce-610m-drivers
sudo apt-get purge nvidia-current
sudo add-apt-repository ppa:bumblebee/stable
sudo apt-get update && sudo apt-get install bumblebee bumblebee-nvidiahttps://wiki.ubuntu.com/Bumblebee
sudo add-apt-repository ppa:bumblebee/stable
sudo apt-get update
Install Bumblebee using the default proprietary nvidia driver:sudo apt-get install bumblebee virtualgl linux-headers-generic
RebootMost találtam egy ilyet, ez az utolsó elképzelésem:
http://www.nvidia.com/object/unix.html
Jó kérdés, hogy ezek közül mit kellene választanom.
A tippem szerint a jó megoldás: Linux x86_64/AMD64/EM64T64 bites ubuntu van fent.
Ennek a leírásában ott van az én 610-m-mem. Kérdés hogy ez jó választás-e.
Köszi hogy foglalkozol a problémámmal.
-
Syl
nagyúr
Pénteken amit eltávolítottam a 13.04 kedvéért, az is 12.04.02-nek hívta magát. Gondolom a folyamatos frissítéseknek hála. De nem is ez a lényeg, hanem hogy ismét stabil az ubuntum
(#9151) stopperos
Ezt a "nem kell letölteni" dolgot nem értem. Az én NAS-omon nem fut dlna (sima fájlmegosztás van csak), mégis gond nélkül nézem róla a filmeket. Nemcsak ubuntu alól, hanem alkalom adtán még táblagépről is!
[ Szerkesztve ]
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
sz.balazs.95
veterán
Jo, de ketlem, hogy ez a gep tudna pendriverol bootolni.
* * *
Amugy ujabb hibak jelentkeztek:
- a laptop touchpadja ugy ahogy van nem mukodik.
- Az ubuntu szerint nem erhetok el halozati eszkozok. (ennek ellenere vigan netezek)
- Le van nemitva, es feljebb tekerni sem tudom a hangerot.Korabban mar hasznaltam ezen a gepen ubuntut, de akkor minden siman ment...
Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
sz.balazs.95
veterán
Na, meg is van.
Ujbol 11.10 van fent.Vajon ha frissitek 12.10-re, ott is jelentkezni fog a hiba?
Mostmar nem merek semmit csak ugy telepiteni...[ Szerkesztve ]
Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
oncsi
őstag
Latitude D630
Jelenleg csak ismerkedik a linux-al. és inkább csak otthonii használatra szánná.
Max családi videolat vágna vele (havonta 1-2 alkalommal) meg NET,
Erre akkor gondolom elég a 32bit. A 64 is csak azért merült fel, mert nem tudtam, hogy a 32bit-es is lekezeli a 4GB RAM ot.
Viszont VM gépen futna nála egy XP, mert az kell a melójához. Az eszi a memóriát, mert sok nagy képeket használ (katalogus program)Kinek csak kalapácsa van, mindent szögnek vél
-
-
-
-
-
Hobbbyt
őstag
Mobility HD5470
Értem én, hogy at Ubuntu nem Windows.. ha csak pár percről lenne szó, nem is érdekelne. De itt a 2x fogyasztásról van szó.. ami egy laptopnál durva
Wint-t használni mert az energiatakarékosabb!?
[ Szerkesztve ]
10 féle ember van: aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
Syl
nagyúr
"Srácok (lányok)!"
Miért? Itt egy linuxos csaj.
De te is jó bőrnek tűnszNever let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
God Vazzeg
veterán
Azért gondolom egy I7-es procival, meg 8GB ddr3 rammal, sata3-as ssd-vel tudna még azért gyorsulni Mondjuk irreális lenne, mivel csak netre, skype-ra használom, és most teljesen rendben működik mindenem. Fogtam, és a winyókat átraktam ebbe a gépbe, bebootolt, semmit se kellett állítgatnom, és tökéletes
-
-
geprombolo
őstag
A pulse már megy, de hiába adom ki a parancsot, csak elkéri a jelszót és visszadobja a labdát. Semmit nem nyit meg. Ja, a gép újra lett indítva.
Még valami: van valami lehetőség, hogy a szépen feltuningolt lubimat livecd-re mentsem, hogy legközelebb ne kelljen vesződjek a driverek telepítésével, stb.?[ Szerkesztve ]
cmd: ping win! Vakegérke, odafent találkozunk és játszunk tovább, mert játék az élet!
-
geprombolo
őstag
Öööö.. valami nem stimmel, beírtam a parancsot, elkérte a jelszót és semmi. Megint kiírta az alap szöveget (felhasználó@gép stb). Lehet, hogy a Lubiban nincs pulse audio? Ja, amikor az umplayerben beállítottam a pulse-t, akkor megnémult a film...
cmd: ping win! Vakegérke, odafent találkozunk és játszunk tovább, mert játék az élet!
-
eternam
tag
Én audiophileként, nem vagyok hajlandó csak pulseaudiot használni, hanem csakis alsat, ahhoz is kizárólag azt az alsa drivert amit a hangkártyámhoz töltöttem le a gyártó oldaláról. Valami eszméletlen szépen szól.
Az emberek nem fogadták el az igazságot hatalomnak, ezért megtették a hatalmat igazságnak. Pascal
-
geprombolo
őstag
Köszi, nagyon vágod a témát!
Mit tudsz ajánlani audiolejátszót, ami mindent eszik és kevés ramot fogyaszt mellé, meg könnyen kezelhető? Win alatt az AIMP2-t használtam, az mindent tud, ami nekem kell. Ja, meg persze tsúúúúts legyen a hangminősége, nem hallgatok gyenge mp3-akat, ha nem muszáj. (Még mindig Lubiról van szó).cmd: ping win! Vakegérke, odafent találkozunk és játszunk tovább, mert játék az élet!
-
geprombolo
őstag
Jéééé, jön a VLC! Nem hittem, hogy ennyire egyszerű.
Bár a grub szerkesztése is ilyen egyszerű lenne, de lehet hogy nincs is rá szükség...
Nagyon rég nem próbálkoztam linuxszal... valamikor a SUSe 11 táján...
Na, már ki is próbáltam, a vlc -t valahogy nem tudom rábírni, hogy egyáltalán megközelítse a Gnome Mplayer teljesítményét... A megfelelő beállításért itt kérdezősködjek, vagy a VLC topicbsn?cmd: ping win! Vakegérke, odafent találkozunk és játszunk tovább, mert játék az élet!
-
geprombolo
őstag
Szóval akkor ha látok valamit, akkor az azt jelenti, hogy megy a driver? Windóz alatt nem pont így van, főleg nem a videó dologgal. Bedob egy alap drivert oszt' jóvan.
Köszi. És hogy tudom letölteni bármelyiket is? A lubuntu software center nem találja[ Szerkesztve ]
-
alitak
senior tag
-
alitak
senior tag
Úgy alakult a dolog, hogy a gép után jöttem (nyilván nem ez volt az elsődleges )
Viszont ha már itt vagyok, megpróbálkozok pár dologgal. A youtube videók a net miatt nem voltak jók, azokkal jelenleg nincsen gond. Ha valamilyen filmet nézek, akkor viszont teljes képernyőn szaggat. Ha csak ablakban nézem, akkor nincs ilyen gond.
Próbáltam felrakni ezt az umplayer-t, viszont
gpg: requesting key EEB23232 from hkp server keyserver.ubuntu.com
gpg: keyserver timed out
gpg: Vétel a kulcsszerverről sikertelen: kulcsszerverhiba
recv failedA másik tárolót connection timeout hiba miatt nem tudtam hozzáadni, egyébiránt itt 1-2 percenként más az IP kifelé, sok szerver eldobja a kéréseket.
Van még más ötlet, hogy mit lehetne tenni?
Nec arte, nec marte | használt hardverek jó áron: http://goo.gl/lUwLkw
-
törölt tag
Ez igen elkeserítő. Tulajdonképpen ugyanezt a remegést látom DVB-T adás nézésekor linux alatt. Lehet valami nálam nincs rendben a sokadik telepítés alkalmával sem, de ha tényleg le kell mondanom az igazi hardveres gyorsításról ... maradnia kell a win7-nek?
lionhearted: Valami bug kell, hogy legyen benne. nálam is feldobálta folyton, hogy belső hiba történt, küldjek jelentést róla. Mondjuk látványosan nem vettem észre a problémát (kivéve a killasample remegését, de az más verzión is előjött)
[ Szerkesztve ]
-
vodkaboy22
addikt
-
szoke12
őstag
Nem. 12.04-et, és azt akarnám frissíteni. de elhal, és telepíteni sem lehet semmit rá.
Előbb ott volt egy ph-ra feltöltött képen a hiba-üzi. Hova lett? Vagy csak nekem nem tölti be? ...
[ Szerkesztve ]
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
alitak
senior tag
Köszönöm az eddigi segítséged!
12.04 volt rajta, de nem volt túl gyors a rendszer. Azért lett rárakva a 10.04, csak ugye nem ment a webkamera, ráment a 3as kernel, de gondolom innentől már ismerős a történet
Még egyszer köszönöm a segítséged!
Nec arte, nec marte | használt hardverek jó áron: http://goo.gl/lUwLkw
-
Иван
őstag
Még van kérdés (szerintem sohsem fogyok ki). Az elsődleges rendszerem továbbra is win lenne, de azt rakta a bootolási sorban utoljára, hogyan tudom első helyre berakni? Csak mert pl hazaérek, benyomom a gépet, akkor ugye az induljon el.
i5 10400f | ASUS RTX 3060 Ti 8GB LHR | 16GB DDR4 | Asus TUF VG27AQ | meg egy csomó körítés | Nintendo Switch V2
-
Иван
őstag
Őőő 12.04 x64, ha jól tudom.
Amúgy hol tudom megnézni azt, ami a winben a feladatkezelő rendszer nézője volt (cpu/mem terhelés)?
Kár, pedig pont az volt a célom, hogy egy gyorsabban bootoló rendszerem legyen, és külföldi fórumokon azt írték, az ubi jó ebbe? Vagy ahhoz finomhangolni kell?
i5 10400f | ASUS RTX 3060 Ti 8GB LHR | 16GB DDR4 | Asus TUF VG27AQ | meg egy csomó körítés | Nintendo Switch V2
-
alitak
senior tag
alapvető probléma, hogy barátnőm gépe, ő meg krakkóban van.
Chrome-ot használ, lehet meg kéne próbálni az új flasht? Frissítéskor azt nem telepíti?
2.6os kernelen nem megy a webkamera, ami a skype miatt jelenleg a nélkülözhetetlen kategória sajnos.Nec arte, nec marte | használt hardverek jó áron: http://goo.gl/lUwLkw
-
alitak
senior tag
Időközben voltam olyan ügyes, hogy a laptopom alá is felraktam az 3as kernelt, hátha akkor megy majd a webkamera. Így viszont az X teljesen megzakkant, a beépített eszközmeghajtó telepítő csoda nem akar semmit csinálni? nVidia GeforceGo 6100-ra meg nem találtam ubuntu drivert, bár lehet csak én voltam a hülye.
Lehet ezzel valamit kezdeni, vagy vissza minden és maradjon a 2.6os kernel?Nec arte, nec marte | használt hardverek jó áron: http://goo.gl/lUwLkw
-
Vakegérke
félisten
Elvittem az írót, meg a lemezt egy cimborámhoz. Windows 7 SP1, Nero 11.
A műtét sikeres volt, tehát az újraíróm teszi a dolgát tisztességgel.Illendőnek találtam, hogy még egyszer megköszönjem segítségedet.
Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)
-
eternam
tag
De én akkor vettem meg a Fluendot amikor még csak és kizárólag WMA Lossless volt a gépemen és tulképp linuxon akkor még semmi nem játszotta le, úgyhogy akkor nem volt más választásom (voltam is gondban napokig míg rájöttem a megoldásra, addig zenét sem tudtam hallgatni). És azóta megvan a Fluendo ami frissül is és tudom hogy a Fluendoban a legújabb fejlesztések vannak, ami a Gstreamerről nem mondható el és ezért használok olyan lejátszót, ami a Gstreamer/Fluendot használja, mert ez szól a legtisztábban és legszebben. Nem azért van majd félmilliós hangrendszerem, hogy elb@sszam valami sz@r kodekkel a lejátszást.
[ Szerkesztve ]
Az emberek nem fogadták el az igazságot hatalomnak, ezért megtették a hatalmat igazságnak. Pascal
-
eternam
tag
Nekem meg nem játszotta le csak azóta mióta megvan a Fluendo. Próbáld meg VLC-vel is lejátszani. Egyébként a Fluendo feljeszti a Gstreamert is, csak a Gstreamer ingyenes, viszont az új fejlesztések a Fluendo kodek pakkba kerülnek bele először és évek múlva kerülnek át a Gstreamerbe.
http://www.fluendo.com/shop/product/complete-set-of-playback-plugins/
-
eternam
tag
A VLC esetében a windowsos verzió, a linuxos nem. Sőt! A linuxos VLC még akkor sem játssza le a wma-t ha telepíted a Fluendot, mert saját kodeket használ. Az MPlayer sem játssza le addig míg nem telepíted a Fluendot. Fogadunk? Ez annyira biztos hogy nagyon. Egyedül Fluendo nélkül a RealPlayer 11 Gold játssza le a wma-t, csak az meg sz@rul szól.
[ Szerkesztve ]
-
V.Stryker
nagyúr
Nem tesz semmit, köszönöm az eddigieket. Feltettem normál módon.
Viszont van egy olyan gondom, hogy bármilyen ubuntu alapú rendszert vagy akár ubuntut tegyek fel, az installálás végétől a rendszer használatáig és onnantól folyamatosan, sistereg a hangszóró, de mint állat. Folyamatosan ilyen zúgás jön belőle. Ez megvan ubuntunál, mint-nél, pear-nél. Meg lehet ezt oldani?
-
-
Mukorka
addikt
Megoldódott. Utána olvastam még hogy mi lehet és ha átírja az ember az etc/bumblebee/bumblebee.conf-ban ezt
1) Driver=, erre: Driver=nvidia
2) KernelDriver=nvidia-current, erre: KernelDriver=nvidia
és restarttol akkor már működik. Ki is próbáltam unigine-heaven-t és nélküle befagyott a gép , vele meg lett 407 pont , 16 fps átlag
Mukor#2214 --- "Ezt nem én gondolom így, EZ EGY TÉNY!"
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest