-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Thocy a ZAGY
tag
válasz God Vazzeg #36313 üzenetére
Köszönöm, de pár kattintással visszaállítottam mentésből az előző verziót, azzal jó. Mondjuk érdekes, hogy frissítés utáni első újraindulásnál még működött a billentyűzet és az egér is, a következőtől viszont eldobta mindegyiket és csak az egeret sikerült újra párosítani. A hibát jeleztem, remélem a véglegesben már jó lesz.
A legtöbb ember nem jut el a ''Miért pont Én?''-től a ''Miért ne?''-ig.
-
félisten
válasz God Vazzeg #34408 üzenetére
Az tuti, hogy a GRUB nincs ott, ahol kéne neki lenni boot-kor, ezért is érdeklődöm, csak kicsit messzebbről közelítünk, hogy a kolléga is lássa, hol lesz a hiba és mit nem kéne úgy csinálnia, ahogy tette. Ha ez a gond.....
Ha csak annyit mondok, hogy nem meghajtóra rajtad a GRUB-ot.....
😉mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
félisten
válasz God Vazzeg #32140 üzenetére
A fene vigyel el, pont gondoltam is erre, csak ezek a Linux iso
release
fájlnevek olyan hosszúak voltak. Végül is így már eccerű lesz, köszi.Ezt a Great Wall disztrót nem ismerem......
(#32141) colomb2
neki mplayer volt a backend, ezt be lehet allitani mpv-re
Na jó, rendben, most már teljesen összekavartok. Mindent ide-oda lehet beállítgatni, nagyszerű, vajon miért használom én, ami alapból fenn van?
Egyszer napokig szenvedtem ezekkel a lejátszókkal a laptopon, de ott sem ezek voltak célkeresztben, hanem a va-api/vdpau jobb proc/vga használata. Ill. akkor még nem tudtam, miért monochromosodik be a laptop display, aztán végül a processor c-state akármi volt a gond.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
félisten
válasz God Vazzeg #32137 üzenetére
Azt azért tegyük hozzá, hogy kipróbáltam és nem csinált semmit.
A film mappájából indított terminalból se:
ubyegon@ubymint18 /media/ubyegon/.......................................
$ cvlc
VLC media player 2.2.2 Weatherwax (revision 2.2.2-0-g6259d80)
[00000000016422c8] dummy interface: using the dummy interface module...csak ott szuttyog a kurzor alul
-
leslieke
Jómunkásember
válasz God Vazzeg #32132 üzenetére
VLC-nek plusz 1!
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
félisten
válasz God Vazzeg #32135 üzenetére
~ $ vlc
VLC media player 2.2.2 Weatherwax (revision 2.2.2-0-g6259d80)
[0000000001047148] core libvlc: A VLC futtatása az alapértelmezett felülettel. A VLC felület nélküli használatához használja a „cvlc” parancsot.Még én sem próbáltam, de most mindketten okosodtunk.
Igaz én nem nézek filmeket desktopon, csak ellenőrzöm, hogy minden OK-e a vásárolt sorozat epizóddal+felirattal, ahhoz meg elég a beépített.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
BoB
veterán
válasz God Vazzeg #31806 üzenetére
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
Rimuru
veterán
-
ALFA
senior tag
válasz God Vazzeg #31660 üzenetére
Terminálban indiítva "permission denied" a válasz.
Amit ma megtehetsz - miért nem tetted meg tegnap?
-
félisten
válasz God Vazzeg #31623 üzenetére
Köszi, sejtettem, hogy valami beállítgatás, de mondjuk alapból is lehetne úgy....
(#31624) hcl Ez tiszta, de hirtelen akkor is meglepett az a letöltendő méret.
[ Szerkesztve ]
-
BoB
veterán
válasz God Vazzeg #31398 üzenetére
Nem csak mobil eszközökön, szervereken is terjed.
-
lev258
veterán
válasz God Vazzeg #31398 üzenetére
Ne aggódj, szervereknél sem. Jelenleg (és még jó ideig) nem tudsz annyi RAM-ot belezsúfolni, hogy értelme legyen.
[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Lathronos
őstag
válasz God Vazzeg #31381 üzenetére
Nem is azt írtam, hogy használhatatlan a 16.04 és linux mint 18, mert használható. Csak épp remaster nem készíthető belőlük sehogy sem, valamint a fejlesztés iránya nem tetszik. Minél többször módosítanak rajtuk, annál több szofverrel lesznek inkompatibilisek. Esetemben pl. Pinguy Builder és remastersys.
[ Szerkesztve ]
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
ALFA
senior tag
válasz God Vazzeg #31258 üzenetére
Arra gondoltam, hogy valami jó és hasznos program telepítőjébe van egy ilyen rövid fájl beépítve, a telepítéshez te megadod a programnak az engedélyt rendszergazdai hozzáférésre, ami elég neki, hogy "mellékesen" egy ilyesmit is lefuttasson.
[ Szerkesztve ]
-
ALFA
senior tag
válasz God Vazzeg #31244 üzenetére
(Csak halkan, és lábujjhegyen, és csak súgva
Az egészből csak a csokit értem.Amúgy gratula, úgy tűnik, nagyon mélyre bányásztál.
Másrészt viszont aggaszt, hogy a rendszergazdai jogokat is valahogy meg lehet adni fájlból futtatva, de remélem, mindjárt megnyugtattok, hogy kívülről jövő program ilyet nem tud lefuttatni.
-
félisten
válasz God Vazzeg #31244 üzenetére
Zárolod a csomagot synapticban mondjuk, és csoki. Még valami?
Nincs.
(#31245) Dave™
Nekem fel sem tűnik már, hogy nem szép, mert a kezdetekkor rátaláltam szerencsére, mert a transmissionnal nem voltam kibékülve. Evidens, hogy Win alatt utorrent volt, a q meg nagyon hasonló. Megnéztem, tényleg nem szép.Amúgy azt hittem, ebből is van külön GTK-s is, de mégse, csak x-nélküli nox.
A KDE amúgy nagyon meglepően keveset is tud fogyasztani, pár hónapja kipróbáltam a nemzeti disztrónkat az öreg Toshiba Sattelite-en és csak néztem, 250-300 MB körül volt a memóhasználata, gondolom számít, hogy a csodadisztró csak 32 bitesben használható, de akkor is meglepő eredmény volt.
[ Szerkesztve ]
-
God Vazzeg
veterán
válasz God Vazzeg #31238 üzenetére
Közben megtaláltam, ha valakinek kellene:
1. sudo apt-get install unattended-upgrades
2. sudo nano /etc/apt/apt.conf.d/50unattended-upgrades
A konfigfájl eleje így néz ki:
// Automatically upgrade packages from these (origin:archive) pairs
Unattended-Upgrade::Allowed-Origins {
"${distro_id}:${distro_codename}";
"${distro_id}:${distro_codename}-security";
// "${distro_id}:${distro_codename}-updates";Itt az "updates";"-re végződő sor elejéről kell törölni a kommentjelet, és elmenteni a fájlt.
Az alatta lévők kikommentezése már kockázatosabb.Napi periodizálás pedig így néz ki:
Úgy látom a periódikus futtatáshoz még ki kell egészíteni a /etc/apt/apt.conf.d/10periodic fájlt
Tehát kell egy harmadik lépés.3. sudo nano /etc/apt/apt.conf.d/10periodic
És ezt a sort bemásolni (ha 1 naponként akarjuk futtatni):
APT:eriodic:nattended-Upgrade "1";
[ Szerkesztve ]
-
Rimuru
veterán
válasz God Vazzeg #31024 üzenetére
Kezdj el kernel forditani, mondjuk epitsd fel nullarol (hogy minimalis legyen), az nem 2 perc lesz, mire mukodokepesse teszed.
Vigyázat, csalok!
-
félisten
válasz God Vazzeg #31024 üzenetére
Nem gyorsabb, ahogy olvastam, esetenként még talán....kifejezetten média szerverek alá ajánlott, mint ahogy a real time kernel meg játék szerverek alá. Normál esetben a generic tökéletes, microsecundumokat nem veszel észre amúgy sem, gondolom.
-
félisten
válasz God Vazzeg #31020 üzenetére
Ez a lowlatency kernel mi célból van fenn? Média szerverként használod a Mint-et? Ha nem, akkor mi az előnye a generic kernellel szemben?
Már jó ideje nem szívok ezekkel a frissítésekkel. Átmásoltam gparteddel simán a HDD-re a 17.3-at és a 18.1-et. Ha valami nem tetszik a frissített verzióval, visszarakom az SSD-re és használom.
Sokan nem hiszik, de annyi átmásolni egy működő disztrót, mint egy mkv filmet. Bonyolítják mindenféle csoda programmal.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz God Vazzeg #31018 üzenetére
Jó neked! Engem a 18.2-re frissítés megszívatott, de már újratelepítettem tisztán. Írtam néhány napja, nem borzolom ezzel az Ubisok idegeit. Azóta se jöttem rá, mi volt a hiba.
cinnamon[1874]: segfault at 7fa917dfffe8 ip 00007fa972064305 sp 00007ffd229bd230 error 4 in libcjs.so.0.0.0[7fa97203b000+c1000]
Ezt a fenti hibát nem tapasztalta még senki? Megnyekken x másodpercre a FF, de volt már, hogy otthagytam a gépet és az egér megmozgatása után fehér képernyős lefagyás fogadott, és a fenti kiírás a dmesg-ben.
Itt szokás szerint jól el is beszélgettünk kimarite komával! (többnyire síkhülyének szokott nézni, de már szórakoztat, eleinte nem így volt)
https://linuxmint.hu/hir/2017/07/frissites-linux-mint-181-rol-182-re-videoval[ Szerkesztve ]
-
Rimuru
veterán
válasz God Vazzeg #31004 üzenetére
Syl nem lany, csak a profilkepe az.
[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
félisten
válasz God Vazzeg #31004 üzenetére
Igazából csak innen vonulok vissza, ahogy már többször is, közkívánatra, amit Dave szaki igen ködös megfogalmazása is sejtet valamelyest.
A közös alapok miatt nézegettem be ide is, de nem kell mindenkinek ugyanazt a DE-t szeretni ettől. valahogy a Mint-et használókat sok helyen utálják, nem tudom miért, de ez már skatulya, hiába használok holnaptól Debiant, akkor is így marad ez. A FB csoportokban a bP-s nemzeti gárdisták támadják folyamatosan a Mintes népeket, eddig mondjuk az Ubuntu volt a fő ellenségük. No, az a stílus kéne ide, akkor megérteném a nyekergést!
-
félisten
válasz God Vazzeg #31002 üzenetére
Köszi, már másodszorra erősítesz meg abban, hogy valamit ezzel a stílussal is el lehet érni! (esküszöm nem szándékos, így tudok fogalmazni csak)
Az meglep, de külön örülök ha neked is segíthettem valamiben, mivel rutinosabbnak számítasz nálam.
Sok esetben persze rengeteget segítenek nekem is mások, akik akár kevesebbet is tudnak nálam, de épp az a terület nekik ismerősebb. Ha valaki nem guru, egy élet is kevés, hogy mindent tudjon még arról a pár disztróról is, aminek a vonalán szerzi az ismereteit. Szerencsére gyorsan változik, javul minden- igaz a haladók ezt utálják, de ez van, ők össze tudnak maguknak rakni saját disztrót, mi meg örülünk annak, amit készen kapunk!
Még egyszer köszi, így már tudom, hogy nem csak mimózákból áll a világ! Lehet, hogy így átgondolom a végleges visszavonulásomat is! (ezért sokan szidni fogják az orcádat, az tuti!)
Amúgy Syl lány, csak tagadja....ilyenek, nincs mit tenni! Ő is sokat tanult tőlem, csak utálja a pofám az Unity miatt, mint ha én tehetnék róla, hogy végre megszűnik...........
[ Szerkesztve ]
-
petya220
senior tag
válasz God Vazzeg #30818 üzenetére
Próbáltam, semmi
Most Xubuntu-val pacek, dee akkor sem értem, hogy mi volt ez ubuntu alatt..
"Neked is pörög az agyad a szarokon, amíg a mosoly a szádra kanyarodik."
-
Rimuru
veterán
válasz God Vazzeg #30806 üzenetére
Erdekes hogy gnome2 utan nem a mate az ami ismeros.
Vigyázat, csalok!
-
Lacpac
őstag
válasz God Vazzeg #30405 üzenetére
Na..... ilyet.
Elfogadta, mondom megpróbálom a következőképp az átjárót:
192.168.1.1/24 nem tudtam beírni a per jelet, de utána tudtam menteni. -
törölt tag
válasz God Vazzeg #30228 üzenetére
Akkor ez a terv viszonylag hamar füstbe ment.
Az X86 vonalat viszont touch szempontból látom rögösebbnek. Bay Trailen tudok hazai Linux próbálkozásról, de ez a 32bites UEFI mizéria eléggé hazavágja az úttörő kedvet. Talán egy Cherry Trail Tab jobb alap lenne.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz God Vazzeg #30226 üzenetére
Köszi! Ez jó hír! Egy célhardvernél úgyis mindegy, hogy mi van alatta. Akkor "B" lehetőség már biztosan van. Még utánajárok, hogy lehet-e keresnivalóm ARM vonalon (pl. Raspi, Orange, Odroid, stb), illetve touch inputra (a program elvileg támogatja:
"Silverjuke is ready for use with touchscreens: Skins with large controls allow an easy selection. For searching, use the virtual keyboard." és sztem egy bökdösős jukebox lenne a tuti..[ Szerkesztve ]
-
BoB
veterán
válasz God Vazzeg #29977 üzenetére
ffmpeg. Neten találsz példákat, ez elég egyszerű.
-
zoltanz
nagyúr
válasz God Vazzeg #29978 üzenetére
Köszi!
Most királyul megy, sztem bizonyos könyvtárakat csak így láthat. -
lev258
veterán
válasz God Vazzeg #29978 üzenetére
HandBrake? Mármint az előző hozzászólásra.
[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
válasz God Vazzeg #29975 üzenetére
Köszi megtaláltam, ki töröltem ezeket is, újraraktam a kiegészítőket, de ugyanúgy elszáll, nem tudom mi lehet.
-
Tutu7030
veterán
válasz God Vazzeg #29832 üzenetére
Sajnos nem javult meg. A többi témánml meg nem egér ikont tesz ki, hanem villásdugót.
Szóval jó lenne a 14.04-ből kioperálni ezt a témát.LG Optimus G E975 v20 -> LG G4 H815 V29a-EUR-XX -> Huawei Mate 9(MHA-L29) -> Huawei P30 Pro -> Honor Magic5 Pro
-
félisten
válasz God Vazzeg #29789 üzenetére
Nekem is ez jött le, de most akkor minek a kínlódás mégis a winnel?
-
Dévacsen
senior tag
-
Dévacsen
senior tag
válasz God Vazzeg #29726 üzenetére
Igen, a 4.10 est innen töltöttem le és tettem föl,nem is volt vele semmi gond,de időközben az jutott eszembe,hogy ha majd jönnek a frissítések a rendszerhez akkor figyelembe veszi e hogy 4.10 es kernel van a rendszeren nem a 4.8 as,és a 4.10 est fogja frissíteni? vagy mi lesz,ez elbizonytalanított.Úgy döntöttem megfogadom a tanácsot,és annak ellenére hogy nem okozott galibát,többet nem frissítem,esetleg ha valami probléma lenne csak akkor.
ཨོཾ་ཨཱཿཧཱུྃ་བཛྲ་གུ་རུ་པདྨ་སིདྡྷི་ཧཱུྃ
-
Foose
addikt
válasz God Vazzeg #29604 üzenetére
Jaaa,én csak a böngészőt indítottam újra...
Lehet ismersz régebbről,Nrg néven :) Mostanában SirDannyL
-
Foose
addikt
válasz God Vazzeg #29600 üzenetére
Bárhogy is próbálom,nem tudom oda másolni. Rendszergazda módban sem. Maga a fájl már megvan. Nah,közben lehet sikerült.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz God Vazzeg #29551 üzenetére
És hogyan lett mert én bemásoltam a icons könyvtárba a letöltött file-t, kicsomagoltam de nem tudom hol lehet beállítani az új egérmutatót.
20 éve a Prohardveren
-
félisten
válasz God Vazzeg #29429 üzenetére
Én nem mondom, hogy másnál nem lehet rosszabb a működése, de én Mint 13 óta használom a Cinnamonnal és pont az unalmas szó szokott eszembe jutni a Mint Cinnamonnal kapcsolatban nekem is!
Nagyon kevés embertől hallottam még, hogy gondja lenne a Mint Cinnamonnal vagy akár más DE-vel szerelt változatával.
Azt értem, hogy az Unitysok utálják, igazából tőlük is lehet hallani, hogy sz*r! Fura kissé......mindegy, végül is én ezer százalékig meg vagyok vele elégedve és konkrét hibákat még azok sem hoztak fel, akiknél összeomlott, így aztán.....
-
félisten
válasz God Vazzeg #29425 üzenetére
csak azért szólok itt hozzá, mert Mint felhasználónak válaszolok
Nekem sincs vele 3 éve bajom. Arra érdemes odafigyelni, hogy az új Cinnamon/Nemo páros szinte mindig bugos erősen, én várok pár hetet vele, mint ahogy a 18-at és a 18.1-et is egy hónap tolással tettem fel.
Ha viszont túlesett pár frissítésen, akkor már atomstabil. Ez a dolog szerintem nem disztró vagy DE függő, ezt tapasztaltam már KDE, XFCE de még Unity esetén is. Mostanában valahogy nem kapja meg az elégséges tesztelési időszakot semmi ezekben az asztali disztrókban.
Itt azért tettenérhető a Debian stabilitásra való törekvése, amikor a Mint Cinnamonja már 2.8 volt, a Jessie még csak a 2.2-nél járt és a testingben is csak a 2.6 volt.
Syl egyből feldobta a Cinnamont és a Nemot is, persze hogy úgy járt, ahogyan én szoktam.
Az is idiótaság lenne tőlem, ha én a 17.04 Unityjét a stabilitás hiányával támadnám, nem is teszem, ugyanolyan stabil az is, mint a többi a kezdeti gyors hibajavítások után.A Nemo sz*r dologra csak annyit, hogy olvastam olyan Ubuntu felhasználótól nemrég, aki a Nautilust cserélte le Nemo-ra.
Milyen érdekes, hogy Mint alatt nagyon sz*r a Nemo, de az Ubuntun jó a default fájlkezelő helyett. (ez kizárja azt is, hogy gépfüggő lenne a dolog)
Most olvasom Syl ft hozzászólásait, meglepő, milyen vehemenciával fikázza az Ubuntu-t. Úgy látszik csak nekem nem lehet kritikus észrevételem.
[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
válasz God Vazzeg #29425 üzenetére
Biztos. Nekem pl. a Win10-zel sincs bajom, mégis mennyien panaszkodnak rá
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Lathronos
őstag
válasz God Vazzeg #29192 üzenetére
Szerintem nem olyan csúnya az OpenBox ha szán egy kis időt az ember a "sminkelésre". És ez még nagyon alapszint, DeviantArt-on olyanokat látni, hogy el sem hiszed.
(#29193) Syl
Csak nehogy az MS féle Windows Phone sorsára jusson.
-
Lathronos
őstag
válasz God Vazzeg #29176 üzenetére
Az OpenBox WM, nem DE. Nem fapados, csak nem olyan egyszerű díszíteni mint pl. a KDE-t vagy a Cinnamon-t.
(#29175) Syl
Megnyugtatlak, a 17.04, 17.10, 18.04, stb. a végtelenig se lesz jobb. Az igazi, hamisítatlan, használható Ubuntu a 14.04-gyel fog kihalni. Ez a kontárkodás amit manapság művelnek a Canonical-nél kiábrándító. Ezért is leszek kénytelen valami alternatívát keresni a jövőben helyette.
[ Szerkesztve ]
-
Lathronos
őstag
válasz God Vazzeg #29155 üzenetére
Mert még nem próbáltál openboxos rendszert. Azok aztán villámgyorsak és szinte semmit sem esznek.
-
Syl
nagyúr
válasz God Vazzeg #29107 üzenetére
Ez eszembe se jutott (szarkazmus)
(#29108) lev258
-
lev258
veterán
válasz God Vazzeg #29040 üzenetére
Itt találsz egy alapos leírást: [link]
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz God Vazzeg #29031 üzenetére
Most, hogy írod ezt, nekem is feltűnt a Mint 18 ill. 18.1-nél, hogy néha fura dolgokat művel az egér, amiket soha nem észleltem eddig. Pedig ugyanúgy kattingatok, mint eddig, néha egyszerűen átrakja a megnyitott lapot új megnyitott böngészőbe meg hasonlók. Azt hittem én kattintok valami más módon, de biztosan nem.
Ez valami bug lesz akkor.
(#29030) Destloler
Nem kizárt, hogy szerveres kérdéssel a Haladóban tudnának inkább segíteni!
[ Szerkesztve ]
-
Foose
addikt
válasz God Vazzeg #28947 üzenetére
Na akkor.... A rendszergazdát azért írtam, mert a fiók adatok ezt írja a felhasználóra.
-
Lathronos
őstag
válasz God Vazzeg #28538 üzenetére
A PowerPoint is működik nálad Office 2007-en PlayOnLinux-ból futtatva? Unokanővéremnél nem. Mielőtt bárki is megkérdezné, legális verzió. Mivel igazgatóhelyettes és ebből adódóan elég sok adminisztratív feladata van, így számára az iskola ingyenesen biztosította mint nélkülözhetetlen munkaeszközt. És ő élt is annak idején ezzel a lehetőséggel.
[ Szerkesztve ]
-
Dave™
nagyúr
válasz God Vazzeg #28538 üzenetére
Tudom, én is használom, de azért ez nem az igazi. Pl. nekem van régebbről O365 előfizetésem, abban meg 2016 van. Meg a natív az natív, pl. nem próbáltam két excel közötti függvényezést még emulált környezetben, de félek nem menne, míg Windowson gond nélkül megoldható a dolog. Egy a sok probléma közül.
-
didros
senior tag
válasz God Vazzeg #28326 üzenetére
Rátaláltam erre is, telepítettem a libgstreamer-plugins-base0.10-0 -t de valami még mindig nem jó neki...
este kikopizom a hibaüzenetet. -
God Vazzeg
veterán
válasz God Vazzeg #28283 üzenetére
Ja tényleg, bocs
-
oleee
tag
válasz God Vazzeg #28283 üzenetére
én valami kifejezetten lightweight megoldást keresek, ez nem tűnik annak. vagy tévedek?
-
AlBundy
aktív tag
válasz God Vazzeg #28220 üzenetére
Köszi, és azt pontosan hol találom?
Akárhol keresem, nincs (lehet csak én vagyok vaksi)Ma bejött egy kövér nő a boltba...
-
ampulla
aktív tag
válasz God Vazzeg #28218 üzenetére
Igazad van.
Egyik opciónál volt olyan hogy --root-directory, ahol meg kell adni, hogy melyik partíción van az /boot, azért maradt ott az sda5. Nem tudom miért volt üres a sys mappa, de szerintem az sem segített volna neki. Valószínű, hogy a bootsector vagy a partíciós tábla sérült. Mert végül a grub csakbejött...
Köszönöm szépen VEZÉREIM!
-
Rimuru
veterán
válasz God Vazzeg #28204 üzenetére
Kernel kezeli a GPT-t? (ugy szoktak forditani a linuxot hogy) Igen, akkor nincs vele problema.
Szoval igen, csak bootnal lehet vele szivni. Normalisan letrehozott GPT eseten siman tud bootolni a BIOS is.Vigyázat, csalok!
-
Pano
addikt
válasz God Vazzeg #28185 üzenetére
Szerintem azért, mert névben hiába ugyan az, de egy laptopban lévő ULV prociba integrált intel HD más, mint egy normál desktop prociban lévő
[ Szerkesztve ]
Körülbelül 36-ot?!
-
Pano
addikt
válasz God Vazzeg #28181 üzenetére
Nos, akkor helyzetet jelentek.
Első körben behegesztettem az újabb kernelt, ami állítólag megoldja az Intel HD 520 említett problémáit: hát nem.
Másodikként megpróbálkoztam az Intel linuxos update progijával, amiből nem rég jött ki az újabb, ami 16.04 alatt már önmagában használható: ez feltette a legújabb drivert, jelentős teljesítmény növekedést hozva, de főleg hardveres gyorsítás terén (pl.: böngésző). Voltak jelenségek, amik megszűntek, de a főbb gondok megmaradtak, szomorúan konstatálva.Csak a kimenet átállítása segített, tearing a videóknál szerencsére alapból nem jelentkezett, de azért betoltam God beállításait, amit javasolt. Változást semmilyen irányban nem tapasztaltam tőle.
Azonban ha kicsit "erősebb" hardveres gyorsításra van szükség (pl meg van nyitva sok böngésző fül + film, vagy csak egy Full HD-s film) kicsit olyan érzés, mint ha felnyögne a rendszer mert a vállára dobtak valami zsákot. Ha az ember gyorsabban arrébb mozgatja mondjuk a lejátszó ablakát, akkor 1-2x a teljes képernyő feketén bevillan.
Tehát, ugyan használhatóbb lett, de sajnos aktívan továbbra is használhatatlan és bosszantó tud lenni.
S a következő probléma itt azzal jön, hogy nekem a munkámhoz aktívan kell Skype-ot használni (video-konferencia hívások, sok képernyő megosztás: ha én osztom érezhetően szenved a vga driver, ha "nézem" akkor meg ugyan azok a problémák jönnek, mint a film nézésnél), s azt is érinti a dolog + a Skype is elkezdett bugzani, ugyanis nem jelennek meg valamiért a csoportos csevegések. Hiába írnak benne, látják is, hogy benne vagyok (hozzá vagyok adva) de semmi értesítést nem kapok róla, a csevegésbe bele menni nem tudok, nem jelenik meg.
A Skype alpha meg nem tud képernyő megosztást, így az is kilőve.
Tehát, vissza kellett állítanom fő csatasorba a Windowst, mert magán célra elhasználom így, de dolgozni vele képtelenség és nagyon idegesítő.[ Szerkesztve ]
Körülbelül 36-ot?!
-
lev258
veterán
válasz God Vazzeg #28179 üzenetére
Te szerencsés vagy, de a tényeken nem változtat. Remélem, hogy ez csak valami átmeneti fennakadás az Intel részéről.
-
Pano
addikt
válasz God Vazzeg #28168 üzenetére
Köszi Nem csak a VLC-s gondom volt, hanem a böngészős "villogás" is előjött, ami a hardveres gyorsítás okozója, szintél intel bug miatt.
Ha utóbbiak amiket említették előjönnek, azzal mit tegyek (a tearinget maga a compiz orvosolja, nem)? Csak ne kelljen utólag még kérdeznemUtána olvastam, az újabb 4.7.x kernellel állítólag minden probléma megoldódik, első nekifutásra inkább azzal próbálkozom, szerintem. Megnézzük.
[ Szerkesztve ]
Körülbelül 36-ot?!
-
lev258
veterán
-
Syl
nagyúr
válasz God Vazzeg #28087 üzenetére
>pont az ilyen dolgok miatt használok mintet, frissebb-lágyabb-jobb
Gonosz
-
gordonfreemN
addikt
válasz God Vazzeg #28085 üzenetére
Én se értem mi lehet a probléma, ha megnézed a képmentéseket látszik elég sok mindent végigpróbáltam, de!
most megpróbáltam terminálból az apt-get install eagle-t és feltette
igaz egy szerveren lévő szoftverközponti változat és nem az én letöltésem, tehát ez továbbra is rejtély.[ Szerkesztve ]
¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.
-
gordonfreemN
addikt
válasz God Vazzeg #28083 üzenetére
eagle cadsoft 7.7
schematic és PCB tervező. Azaz áramkörtervező.
Nem megy simán futtatva se, mert alapértelmezéskén a szoftverfuttatás program van hozárendelve és nem tesz vele semmit.¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.
-
gilfoyle
őstag
válasz God Vazzeg #28033 üzenetére
Alaplapi, asszem Realtek.
Windows alatt nem csinálja, sőt már azt is kikapcsoltam, hogy energiatakarékossági szempontból kikapcsolható legyen.[ Szerkesztve ]
-
Tutu7030
veterán
válasz God Vazzeg #27956 üzenetére
Nincs ilyenem.
LG Optimus G E975 v20 -> LG G4 H815 V29a-EUR-XX -> Huawei Mate 9(MHA-L29) -> Huawei P30 Pro -> Honor Magic5 Pro
-
Tutu7030
veterán
válasz God Vazzeg #27954 üzenetére
Nekem sima ubim van 14.04, utólag könyörögtem rá a cinnamont, mert a gnome3 és a unity sem jött be.
LG Optimus G E975 v20 -> LG G4 H815 V29a-EUR-XX -> Huawei Mate 9(MHA-L29) -> Huawei P30 Pro -> Honor Magic5 Pro
-
Grafiqs
őstag
válasz God Vazzeg #27910 üzenetére
Nem. A második a sorban. Megcseréljem?
G
És még mindig nem fogja, vagy nem akarja felfogni. Hihetetlen. A Föld tényleg a Naprendszer elmegyógyintézete lenne?! by Bon3ss
-
Aflamin
tag
válasz God Vazzeg #27850 üzenetére
Úgy legyen,Köszönöm!
-
Dr.FantastiK
őstag
válasz God Vazzeg #27822 üzenetére
'' neki ff van, nincs kavar se, meg könyvjelzőzzön ész nélkül, ''
a Firefox hasznalhatatlanna ! valik , miutan tobb ezer Bookmarkot kell megtartson !!
[ Szerkesztve ]
Main full time job : >>> The ultra fast money producer !!!
-
törölt tag
válasz God Vazzeg #27674 üzenetére
Ezt a W7 teszi éppen. Jó pár hónappal ezelőtt valamit kilőttem, mert nem akartam megvárni, amíg eltököl fél napot, azóta nem frissít. Szánalmas szar.
(#27671) max4o4
Ez a videó megvolt már?[ Szerkesztve ]
-
Tomy27
tag
válasz God Vazzeg #27658 üzenetére
Köszi, sajnos nem tudtam telepíteni Xubuntu 16.04 alá.
A PPA- t hozzá adta, de nem található a csomag valamiért.
A flash dolgot sem értem egyébként, pl a pornhub ezzel a rendszerrel
alapban megy, vagyis a videók mennek online, flash player nélkül is.
Majd ha felteszem a flash player- t, akkor azzal is megy de akadozva.
De ami fura sima Ubuntu alatt nem megy flash player nélkül, azzal megy,
viszont akkor durván akadozva.Na ennek mi lehet az oka?Gondoltam hogy
van HTML5 támogatás és ezért megy, de akkor más Linux alatt, mint akár
az Ubuntu is, miért nem megy, ezt a részét nem igazán értem igazából.
És mindkét rendszer alatt a Firefox 48 van, így még az miatt sem lehet."Ha mások hülyesége miatt idegeskedsz, magadon állsz bosszút!"
-
Dr.FantastiK
őstag
válasz God Vazzeg #27621 üzenetére
intel 750 ,, PCI-Express SSD , 400 Gb.
Main full time job : >>> The ultra fast money producer !!!
-
Lathronos
őstag
válasz God Vazzeg #27301 üzenetére
Mivel az ubuntu 16.04.1 is kegyetlenül szívatott és nem sikerült belőle működőképes remaster-t készíteni, nem valószínű, hogy a Mint 18-ból megpróbálok készíteni. Majd a 19-esből talán, ha az ubuntu 18.04 nem fog csalódást okozni, mint ahogy a 16.04 esetében történt.
-
Lathronos
őstag
válasz God Vazzeg #27274 üzenetére
Hamarosan lesz belőle ISO is.
-
saelin
veterán
válasz God Vazzeg #27144 üzenetére
Remélem hamar jön belőle egy beta vagy bármi full funkcionális verzió, mert csak a webes skype miatt van fent a google chrome, annyira ratyi a régi felülete.
"It is only with heart that one can see rightly; what is essential is invisible to the eye."
-
DrojDtroll
veterán
válasz God Vazzeg #27144 üzenetére
Ideje volt már.
-
vadkörte
addikt
válasz God Vazzeg #27071 üzenetére
Ubuntu Mate helyett telepítettem, bár nem a Cinnamon, hanem a Mate környezettel Kellemes fürge, jól bánik a szűkös és szerény erőforrásokkal. Annyi nyűgje van, hogy egyelőre nem teljesen lett magyarított és van pár app, ami mindenhol jól fut, de itt nem akar. (pl. Double Commander)
A Cinnamon-t virtuális gépen próbáltam, tetszett, de a Mate-et már kezdtem megszokni, így az ment fel. Tetszik![ Szerkesztve ]
Üdv. V. Körte
-
Dhampir
félisten
válasz God Vazzeg #26473 üzenetére
Szívesen, például skamilinux.hu egy jó kiindulási pont.
-
törölt tag
válasz God Vazzeg #24194 üzenetére
ASUS R9290-4GD5, de Ubuntun
nem telepítettem hozzá illesztő progit.
Win.10 re frissítve, de nem értettem
miért nem indult egyik rendszer sem? -
lev258
veterán
válasz God Vazzeg #24194 üzenetére
Vagy a Windows frissítése bekavar. Fastboot vajon ki van kapcsolva benne?
-
törölt tag
válasz God Vazzeg #24172 üzenetére
Ugyan nem Win, csak Avast. Szkennelnem kellett, átmentem W7-re, azon az Avast frissítette magát, aztán jelezte, hogy újraindítaná a gépet. Mondtam, OK, eltoljuk 4 órával. Tíz perc múlva megint jelzett. Aztán tíz perc múlva megint. E a világ már csak ilyen. Mindenki a MeStertől tanulta a szakmát.
-
Lathronos
őstag
válasz God Vazzeg #24160 üzenetére
Itt egy magyar nyelvű cikk is erről.
Ha 32 bites chromealternatívát keresel, javaslom a Vivaldit. Google chrome kiegészítőket is kezeli és ráadásul ez a mostanában sokat szidott opera egy új irányvonala, mely a régi, klasszikus operát hivatott életre kelteni új külsőben. Én ezt használom már 2 hónapja probléma nélkül.
[ Szerkesztve ]
-
growler
őstag
A Chomiumnál marad a 32bit. (ha jól tudom)
-
A 32bitet dobták, több mással együtt. [link]
[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
laszlohu
addikt
válasz God Vazzeg #23146 üzenetére
Anno SB Live! - om volt, ami az audigy driverét használta,
de windows 7 - 8.1 alatt használhatatlan volt,
így Sb Live! letilt, alaplapi integrált audió engedélyez, problem solved.[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
válasz God Vazzeg #23146 üzenetére
Fejhallgatóval és külső hangfallal az integrált Conexant Audio is elég jó szerintem.
Ubuntu alatt a Creative Sound Blaster Play! (a felkiáltójel a nevében szerepel) adapterem is egész klasszul ontja hangokat, nyilván külső eszközök támogatásával.
[ Szerkesztve ]
-
válasz God Vazzeg #22824 üzenetére
Működik! Csak fogalmam sincs, mitől.
Beírtam 5000 sort a sane configba, usb libusb, usb ID-kkel, anélkül, semmi. Dx3800 driver, persze hogy nem megy. (Ez ugye Dx4450.) Elkezdtem megint felbakolni minden iscan cuccot, amit az Epsonnál találtam, és az iscan-data -t nem ismerte fel a QApt, csak parancssorból a dpkg... De felment. Utána még egyszer az iscan core package, akkor már ment az iscan, csak Could not send command to the scanner, ahogy addig. Párszor kihúztam a scannert, kikapcs-bekapcs, és felismerte. És a 64 bites cuccokkal. A scanner progi elég jó, bár a wines talán kicsit többet tud. A Sane viszont még mindig nem találja...Mutogatni való hater díszpinty
-
válasz God Vazzeg #22824 üzenetére
Na, akkor feltolom este a Fujitsura is, az 32 bites
Mutogatni való hater díszpinty
-
-
válasz God Vazzeg #22665 üzenetére
Nem nagyon emlékszem, de Conkynak nem lehet helkyből paraméternek megani a scriptet ami szerint fusson? Ha nem, akkor sry.
-
Rimuru
veterán
válasz God Vazzeg #22663 üzenetére
Az nem eleg ha siman sh nelkul megadod a script eleresi utvonalat? (amugy szerintem script se kotelezo hozza, csak parameterezetten irod be ugyan ide)
"3 mező van, ebből neked 2-re van szükséged. Adsz neki egy nevet, ami bármi lehet, meg megmondod, hogy hol találja azt a fájlt, amit el kellene indítania." - [link]
Vigyázat, csalok!
-
válasz God Vazzeg #22663 üzenetére
Nemt'om, nekem csak egy conky -d van az ablakkezelő automatikus indításában.
-
Lathronos
őstag
válasz God Vazzeg #22632 üzenetére
Használsz conky managert? Ha igen, akkor mappástól küldöm amit csak bemásolsz a saját conky-manager mappádba. Ha nem akkor a conkyrc-t meg a logót. Ha Linux Mintes kell, van az is.
[ Szerkesztve ]
-
beloadjoker
őstag
válasz God Vazzeg #22543 üzenetére
Thinkpad fórum Tim82 biztos tud segíteni
Oneplus One 64gb S. Black + nokia N900 + Xperia Mini + Lenovo y510p i7 SLI 16Gb 256 ssd 1tb ext. hdd + Lenovo x200 + Nexus 7 grouper 16gb + Nexus 7 flo 32gb
-
lev258
veterán
válasz God Vazzeg #22543 üzenetére
Elvileg lehetséges, de a pontos géptípus alapján érdemes utánanézni.
Thinkpad x201-gyel már 2011-ben is működött.[ Szerkesztve ]
-
szoke12
őstag
válasz God Vazzeg #21066 üzenetére
és ubyegon2
Igazából én sem értem a problémát, ezen a gépen, ezzel a konfiggal másodjára játszotta el ugyanezt, szintén minttel. Nem tudom hova tenni, mi zavazhatja össze. A wine, a több felhasználó, a quota, esetleg a zárt illesztők vmelyike, vagy hogy az elszállt spash-t visszavarázsoltam?... Passz....
Miután írtam, fogtam egy sima ubi 14.04.2 telepítőt, és feltettem azt. Kb 20 perc telepítés, 1 óra állítgatás (felhasználók, jogosultságok, stb...) után minden röccenésmentesen megy. Ezért is fura, hogy a mint miért nem akarta. Mind1. Egyszer majd kiderítem.Viszont. Újabb kérdésem van, ami már inkább ubuntu kérdés. Valós időben lehetséges-e a mikrofon bemeneten megjelenő hangot valamilyen formában a gépről stream-elni? Bármilyen megoldás érdekel. A legjpbb az lenne, ha ezt a stream-et többen is hallhatnák, különböző helyeken, jelszóval levédve. Ha már ebből bármelyik is lehetséges, nagyon örülnék.
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- World of Warcraft Mists of Pandaria Collector s edition
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 990 Ft-tól!
- EREDETI JÁTÉK KULCSOK - STEAM, EA, UBISOFT, EPIC GAMES - LEGJOBB ÁRON