- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- OLED monitor topik
- 3D nyomtatás
- ASUS ROG Ally
- Akciókamerák
-
PROHARDVER!
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
alphamooncam
őstag
válasz
Dorian #49849 üzenetére
Ez is kompromisszum, nyilván.
Mennyibe kerül +1 szoba?!
És annak (is) az akusztikai rendbetétele? Horror összegekről beszélünk egyébként, amit nem kell kiadni ezzel a megoldással.
Csak annyit kell tenni, hogy megfordítom a kanapét - ami nálam kerekeken gurul ha az elejét megemelem - és lehet zenélni, vagy filmet nézni.
Aztán meg az van, hogy az éppen nem használt hangsugárzók membránként viselkedve nem megszólalnak, hanem elnyelnek.
Ebben a formában tök mindegy, hogy +1 kanapényi elnyelő van-e a szobában, vagy sem, mert a különböző frekvenciákhoz tartozó elnyelést, akusztikát a többi tárggyal "panellel" állítottam be.
A megoldás hátránya lehet pl. a WAF, és a kanapé mozgatásának ( lustaság ) a lehetetlensége.
Te is, meg én is tudok erre platformra írók közül, akik nagy megbecsülésnek örvendenek sztereós körökben, de nagyívben leszarják az akusztika fontosságát, legalábbis nem tesznek érte semmit, ilyen és kész.
-
Dorian
félisten
válasz
alphamooncam #49848 üzenetére
Aki komolyan sztereòzik, nem tűr a szobában 2-nèl több hangfalat, hiszen a nem aktìv membránok is megszòlalnak.
-
Khaosz55
addikt
Persze más dedikált mozi szoba és más a nappali. Dedikált mozi szobába én is elrejtenék mindent is. Centernek amúgy is nagyon jó ha a vászon mögött van.
Én ebből kértem mintát hangáteresztősre. Ez nagyon tetszett, kb beburkoltam a hangfalat és nem észleltem hallható változást, de nekem nem volt jó világos nappaliban. [link] -
BBéci
legenda
Visszaköltöztek a Home Centerbe, (D épületbe) ami szerintem elhibázott ötlet volt, mégis alig győzik teljesíteni a komplett moziszoba építési megrendeléseket.
Jó volt az Óvónő utcai ház, elfogadtam volna az ottani moziszobát, bár a második széksor túl közel volt a falhoz és a hátsó háttérsugárzókhoz. Szerintem. -
Quetz
őstag
válasz
M@trixfan #49830 üzenetére
A legjobb, amit tehetsz, hogy felveszed a kapcsolatot a gyártókkal és kérdezel tőlük. Én például látom a vászon mintázatát, amennyiben statikus, nagy világos foltokkal teli képről van szó. Amint mozgásba lendül a kép, nem látom a mintát. Az ülési távolság nálam 3-3.5m között van.
Rendelhetsz vászon mintát, mérettől függően 10-30 euró között mozoghatnak, illetve HMS, DC, Home Movie tudtommal rendelkezik demó szobával, ahol hangáteresztő vászon van. -
BBéci
legenda
válasz
ctrlaltdel13 #49840 üzenetére
Azt írtam én is. Illetve nem pontosan, mert a fal számomra egészen mást jelent, csak hangdobozokat, hangsugárzókat, hangszórókat ismerek.
-
BBéci
legenda
válasz
Khaosz55 #49838 üzenetére
Ellenkező véleményen vagyok.
Szinte az összes profi, dedikált moziszoba alaptartozéka a hangáteresztő vászon. Ahogy a publikus moziké is. Főleg azóta, amióta kiváló szövötteket lehet kapni.
Amennyiben dedikált moziszobában a házimozizás, a filmnézés a legfontosabb, akkor nincs mese, legjobb választás a hangáteresztő vászon. Például csak úgy megoldható, hogy az összes hangdoboz azonos magasságban legyen.
Egy nappaliban nyilván nem lehet követelmény, a kivitelezése sem lenne egyszerű. -
Khaosz55
addikt
Én is ezt mondom, ha van lehetőség mindenképpen azt kell elérni, hogy ne legyen hangáteresztő vászon. Így vagy úgy bele nyúl a képbe vagy a hangba. Ha nem lehet elkerülni, akkor én csak szövött vászont vennék. A perforáltan bármely kicsi volt a lyuk átment a fény és mozgásnál moire effekt jelentkezett, legalábbis a mintán amit próbáltam.
-
-
BBéci
legenda
válasz
Khaosz55 #49833 üzenetére
Egyértelműen visszafogja a hangot, pont emiatt tartom alkalmatlannak minőségi sztereózásra. El kell dönteni, mi a fontosabb. Az, hogy a vászon mögül érkezzen minden hang (kivéve a szubbaszust), vagy megkapjuk a maximumot a hangszóróktól. Az utóbbit választanám, ezért elvetettem a hangáteresztő vászon dolgot.
Vagy két szoba, két rendszer, ami igencsak ritkaság, hely és rengeteg pénz kellene hozzá. -
Panthera
őstag
Üdv!
Egy barátom SVGA projektorjánál az a hiba jelentkezik (állítólag leesett), hogy többszörözi a képet (egymás mellé vagy alá is klónozza bemenettől függően) és vízszintes csíkok is előfordulnak rajta. A menüje viszont jól megjelenik, így szerintem nem az objektív a hibás. Van rá tippetek, hol keressük a hibát? Köszönöm!
-
Khaosz55
addikt
válasz
M@trixfan #49830 üzenetére
Nekem volt mintám.
Szövött esetében kb 1 méterről nem éreztem semmi hatását. Perforált esetén nekem még 3 méterről is zavaró volt, szerintem az semmi esetre sem, bár a szövött jobban megfogta a magas hangot, de gondolom az korrigálható. Tehát szerintem ha hangáteresztő akkor szövött. -
M@trixfan
addikt
Tudnál nekem abban tanácsot adni, hogy a szövés milyen nézési távolságtól nem látható? Az egyik legjobb szövött vászon akusztikailag, ráadásul ha jól tudom 7 fokos forgatással készül, semmi moiré nincs. Gondolkodom egy IJK kollégához hasonló megoldásban és ebben a vászonban.
-
Q
senior tag
válasz
cinemazealot #49826 üzenetére
Köszönöm, olvastam visszafelé is. Úgy látszik minden út külföldre vezet. Gyártóktól közvetlenül lassan könnyebb rendelni mint itthonról. Közben kaptam még egy OS Screen árat is, szintén hazai forgalmazótól. De még mindig csak egy kereskedő méltatott válaszra, viszont ő most már 3 márkára.
Quetz,
megkérdezhetem, hogy mire vetítesz? Köszönöm az ajánlást! -
cinemazealot
addikt
Bár létrejöttét számos hangos vita tetté indokolttá, a másik topic csendessége szerintem többünk szerint borítékolható volt. De ha úgy érzed, hogy a kérdésed inkább oda tartozik, biztos vagyok benne, hogy ott is lenne, aki reagálna... vagy ha mégsem, előbb-utóbb visszajönnél ide.
Ha itt rákeresel a hangáteresztő vagy perforált kifejezésekre, találhatsz néhány hozzászólást. Ez talán jó kiindulási alap.
-
Q
senior tag
válasz
cinemazealot #49822 üzenetére
Jöhet ide is, csak itt inkább a vetítőkről van szó. A másik "projektorok és kiegészítők" topik meg január óta behúzta a kéziféket.
Jöhetnek az ötletek... Egyébként fix keretes, 240-max.250cm szélességben keresek szőtt vásznat. Akár komplettre szerelhető vagy csak vászon anyag is érdekel. Jövő héten kapok mintát a korábban írt típusokból. Mivel AT vászonnal semmiféle tapasztalatom nincs, csak a sajátommal összehasonlítva Írhatok róla, ha érdekel valakit. -
Quetz
őstag
Miért nem itt kérdezel?
Van egy elég jó összehasonlító iromány, amiben többek között AT vásznak is vannak. Érdemes elolvasni, annak ellenére, hogy 2016-os: https://www.accucalav.com/wp-content/uploads/accucal_front_projection_screen_report.pdf
-
Frond
csendes tag
Sziasztok!
Egy projektor vásznat szeretnék venni, és az lenne a kérdésem, hogy hol lehet beszerezni?
Nekem csak a vászonra lenne szükségem, egy fix keretre feszíteném ki.
Egy 100"-os, 16:9 arányú, fehér, teljesen egyszerű nem hangáteresztős vászon is megtenné. -
Q
senior tag
Urak, ha van köztetek aki hangáteresztő vászonra vetít, felvenné velem a kapcsolatot privátban? Vásárolnék de előtte infót gyűjtenék! Köszönöm!
-
spiky03
veterán
válasz
DougButabi #49814 üzenetére
Én is pont ilyenre várok
-
Pro Koryak
addikt
válasz
DougButabi #49814 üzenetére
Csupán arra reagáltam, hogy ezek az árak nem légből kapott infó alapján!
Most pl. Screenline ALR van újan 300e felett hirdetve, de pár hét és ...
Ennek is 600e felett van az ára forgalmazótól. -
DougButabi
tag
válasz
Pro Koryak #49810 üzenetére
Ezek a hirdetések csak annyit jelentenek, hogy valaha VOLT egy ilyen vászon eladó.
Én is várok egy ilyen jó vételre (110 col, motoros ALR használtan max 200,000), az elmúlt fél évben nem volt. Talán beesik holnap, talán meg tudom venni, de lehet lecsap rá valaki más, vagy lehet még évekig nem is lesz.
Szóval erre alapozni projektoros hobbinkat nem túl célravezető szerintem.
-
OddMan
őstag
A DLP projektoromon beragadt az egyik pixel, gondolom az egyik tükör a DMD chipen nem mozog. Lehet ezzel valamit kezdeni? Amúgy a proji egy SP8602-es InFocus és már majdnem 12000 óra van benne.
-
cucumber87
tag
Sziasztok!
A hálóba szeretnénk teljesen egyszerű kompakt hd projektort egyszerű sorozatnézéshez. A fal tavolsaga a fejünktől kb 2.5 méter. Es kb 65 col kepatló a maximumát tippelem
Köszönöm
-
cinemazealot
addikt
és (#49800) Real_Necro
Tehát még egyszer: a kollégának jelen pillanatban két választása van:
1. Megvárja, amíg lesz pénz a minőségibb vászonra, függönyre, miegyébre, addig pedig dobozában tartja a vetítőjét és egyáltalán nem vetít, legfeljebb elméletben fejleszt.
2. Elkezd vetíteni a fehérre festett falra és elkezd gondolkozni a konkrét fejlesztési lehetőségeken.
Tiszteletben tartom mindenki döntését, de én egy pillanatig sem haboznék a vetítéssel, ha a gép már a rendelkezésemre áll.(#49807) Sony60
6 méter szerintem iszonyú magas egy vászonnak, hacsak Te nem 4 méter magasan ülsz.Filmezéskor nem fájdul meg a nyakad? Nem tervezed lejjebb hozni azt a vásznat? Nálam pl. nagyon közel van a tetősík és néha zavaró is a vászonról rávetődő majd visszaverődő fény, ezért én a vászon tetejétől fogok kihúzni vízszintesen egy fekete szövetet. Használaton kívül meg ráhajtom a vászonra, így utóbbi nem porosodik.
-
BBéci
legenda
válasz
cinemazealot #49799 üzenetére
Mindenki másképp csinálja.
Nekem nagyon nem jön be a mindegy, csak nagy legyen hozzáállás. Évekig csak porfogó volt a plafonra szerelt motoros vászon, mert a világos (nem fehér) falak akkora mértékben rontották a vetített képet, hogy inkább az 50 colos plazmát néztük. Persze jó ideig elviseltem, mert nem kerültek egy forintomba sem a használatra, tartós tesztelésre kapott vetítők. De pénzt nem adtam ki azért, hogy 100 alatti kontrasztot bámuljak. Aztán tavaly ilyenkor sötétzöldre festettem és amikor időm van rá, nagyokat házimozizom.
Ismétlem, mindenki azt csinál, ami akar.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Politika
- Villanyszerelés
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Nem állnak jól az Apple Watch számai
- Filmvilág
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- PlayerUnknown’s Battlegrounds
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- ÚJ Lenovo V17 G4 - 17.3" FullHD IPS - i5-13420H - 16GB - 512GB - Win11 - 3 év garancia - MAGYAR
- Lenovo Legion Pro 7 16IRX9H INTEL I9-14900HX RTX 4080 bolti ára 1.35 mill ft
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- AKCIÓ! Gigabyte B450M R7 2700 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 CM MasterBox 5 Lite 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest