- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen alaplapot vegyek?
- Asztrofotózás
- Egérpad topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Androidos fejegységek
- Gaming notebook topik
-
PROHARDVER!
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
Morph76
senior tag
Milyen vászonról beszélünk? Mást csinál a szőtt és mást a perforált. A szőtt leginkább csak lejjebb vesz a db-ből (halkít), ami processzálással simán kompenzálható hnagosítod a megfelelő tartományt). A perforált lehet, hogy "nagyobb" károkat okoz, de nem megoldhatatlan az sem. De a hatalmas felület reflexivitása is processzálható, vagy az agyad helyrerakja(nagyjából). Úgy, ahogy az agy helyrerakja azt is hogy a center nem abból a magasságból szól, mint a jobb-bal oldal. Persze ha figyeli az ember kihallja a turpisságot. Persze tökéletes sosem lesz, mert vagy a hangot csapod, vagy a képet, mert ugye minden at vászon, azért belenyúl a képbe valamennyit.
-
cinemazealot
addikt
válasz
DonKkosa #68967 üzenetére
"A vászon is egy fajta PVC anyag amihez elvileg tapad a tépőzár másik oldala."
Szerintem erre ne vegyél mérget.
Ha pedig ragasztóval gondoltad a tépőzárat a vászonhoz erősíteni, azt végképp felejtsd el, mert a ragasztó vegyi összetevői károsíthatják a vászonanyagot. A tépőzár feszíthetőségét ugyancsak kérdésesnek érzem, ha meg nincs normális feszítő erő, az apró gyűrődések nagyon elronthatják a vizuális élményt.
Ha a rendelt vászonanyagod perforált, ezáltal lehetővé teszi az apró rugókkal történő feszítést, az talán a legideálisabb. Ha a vászonanyag tök nyers és Neked kell kialakítanod a feszítés rögzítését, az nyilván jóval macerásabb, de én ez esetben is a perforálás és sűrűn pozicionált rugós rögzítést javasolnám. Ezzel nyilván veszítesz a vászonanyag széléből, de ez egy kötelező áldozat.
Illetve ha a vászonanyag még nincs meg, viszont fix telepítésben és mindenképpen DIY megoldásban gondolkozol, akkor elgondolkoznék a falfestés lehetőségén. Én sokáig egy 2×1,25 méteres gipszkartonra vetítettem (~90" képátlónak felel meg) fehér Héra falfestékkel lefestve, a célnak tökéletes volt. Idővel átköltöztettem a mozit a tetőtérbe, oda pedig már egy picit nagyobb fix keretes ScreenLine vásznat telepítettem.
-
Cseneles
őstag
válasz
Morph76 #66618 üzenetére
Azért mert a te géped lámpás és 2db egyforma rgbrgb színkerék van bent. A lámpa fényéből színszűrő kerékkel van felerősítve a kék, piros és zöld szín különböző gőzőlt rétegekkel ami a színtérlefedettségért felel és egyben nyeli is el a fényt.
A balder az lézer fényforrással rendelkezik. Abban is van egy színkerék ami a színterlefedésért felelős és van bent sárga foszfor kerék is. A lézer kék színű ami egy sárga foszfor keréken keresztül világít át. ez a kerék félig perforált és félig sárga foszforral felvértezett. Amikor a kék lézer rávilágít a foszforra, onnan zöld fény verődik vissza. így már megvan 2 szín amiből kikeverhető az összes többi. Ez által a balder szivárványozik piros kék színben mint bármely más egy chipes dlp gép, viszont ez mellé csapódik még a foszforkerék hagyatéka egy zöld szín is.
Csak 3chipes DLP gépek nem szivárványoznak. 1Chip dlp gép is képes szivárvány mentes vetítésre, csak RGB fényforrásra van szüksége. PL ledes, lézeres megoldások. Bár ezek is villognak csak másodpercenként többszázszor ami láthatóségi tartományon kívül esik.
-
Khaosz55
addikt
válasz
viperabácsi #60921 üzenetére
Lehet inkább a moire effektet láttad. Volt perforáltam azon nagyon látszott, igaz nem is volt jó minőségű.
-
-KP-
addikt
válasz
devil-k #60690 üzenetére
Én meg azt nem tudom elfogadni, hogy valaki úgy szólja le a falra vetítést, hogy nem látott még élőben erre példát. Nekem volt alkalmam többször is, több helyen. Ha normálisan meg van csinálva igenis lehet falra vetíteni. Ettől függetlenül én is vászonra vetítek, és mindig is arra fogok. Nem egy nagy tétel az ára egy sima vászonnak. Javasolni se fogom senkinek a falra vetítést, de ettől még nem fogom azt állítani, hogy nem lehet, vagy rossz stb. Mondjuk hangilag sokkal jobb egy AT vászon ami a hangsugárzókon kívül elnyelő anyaggal szépen ki van rakva, és akkor nem egy bazi nagy visszaverő felület az egész elülső fal, de szigorúan csak képi jellemzőket nézve használható úgy is.
Mozi azért is más tészta, mert ott sokszor giga méretű hangtechnikát kell a vászon mögé rejteni. Másrészt többnyire ívelt perforált hangáteresztő ezüst ALR vásznakat használnak, szóval azért van más szerepe is annak a vászonnak.
-
Khaosz55
addikt
válasz
BIGi75 #55689 üzenetére
Igen akkor egy perforált ALR vásznam volt, de az katasztrófa volt. Amit te linkeltél az is 0.6 valóságban van egy nagy német teszt amiben tesztelik, a valós gain értéke 0.6. Különben az egy xyscreen black cristal csak a németek szerintem átcimkézik. Nekem is az van 120"-os egy az egyben deluxx dark vision, csak a Kínából lényegesen olcsóbb igaz körülményesebb beszerezni.
Nekem most ez van [link]. Nem volt olcsó, de jobb mint a xyscreen igaz árban duplája. Kevesebb csillogás, tiszta fehér, 1.2 gain igazából szerintem inkább 1. Igaz csak szemből jó nézni a betekintési korlátok miatt. Nem bíztam a véletlenre kimentem Németbe megnézni és összehasonlítani más ALR väsznakkal. Screenline a gyártó csak másik anyagot használnak.
Ennek ellenére az xyscreen-t szerettem ár érték arányban, a w2000-en sokat javított főleg a feketén. Volt is fényereje hozzá.
-
Q
senior tag
válasz
Vhiktor #53735 üzenetére
Én problémás képet csak perforált vászonnál láttam, de nem volt összefüggésben az e-shifttel, annál inkább a nézési távolsággal, meg a szöggel. A szőtt vászonnál semmi gondot nem láttam, pedig ilyesztő közelről a szőtt felület. Azt hittem majd össze vissza veri a fényt, életlen lesz a kép, látható lesz a textúra. De másfél méterről már nem láttam a mintázatot.
-
Khaosz55
addikt
Én is ezt mondom, ha van lehetőség mindenképpen azt kell elérni, hogy ne legyen hangáteresztő vászon. Így vagy úgy bele nyúl a képbe vagy a hangba. Ha nem lehet elkerülni, akkor én csak szövött vászont vennék. A perforáltan bármely kicsi volt a lyuk átment a fény és mozgásnál moire effekt jelentkezett, legalábbis a mintán amit próbáltam.
-
Khaosz55
addikt
válasz
M@trixfan #49830 üzenetére
Nekem volt mintám.
Szövött esetében kb 1 méterről nem éreztem semmi hatását. Perforált esetén nekem még 3 méterről is zavaró volt, szerintem az semmi esetre sem, bár a szövött jobban megfogta a magas hangot, de gondolom az korrigálható. Tehát szerintem ha hangáteresztő akkor szövött. -
cinemazealot
addikt
Bár létrejöttét számos hangos vita tetté indokolttá, a másik topic csendessége szerintem többünk szerint borítékolható volt. De ha úgy érzed, hogy a kérdésed inkább oda tartozik, biztos vagyok benne, hogy ott is lenne, aki reagálna... vagy ha mégsem, előbb-utóbb visszajönnél ide.
Ha itt rákeresel a hangáteresztő vagy perforált kifejezésekre, találhatsz néhány hozzászólást. Ez talán jó kiindulási alap.
-
Khaosz55
addikt
válasz
#99499520 #45561 üzenetére
[link]
Azt tudni kell hogy van áfa meg vám. Vám nem sok, áfa 27%. 100" ig tudnak repcsivel szállítani. Én 120" vettem azt még valahogy elküldték 1,5 hónapot vártam rá. Egy tortúra volt a vámolás is (vám számot kellett igényelni) , nem volt gond csak el kellett intézni mindent meg el kellett hoznom.
Szóval nem volt az olyan egyszerű mintha bementem volna a boltba vásárolni, de nekem ez kellett. Majd privátba elküldöm a kontaktot. Perforáltat ne vegyél én vettem tőlünk nem jó a képminősége zavaró a mikroperforáció. -
Khaosz55
addikt
Sziasztok,
nagy nehezen, de végre megérkezett Kínából a 120" Black crystal vászon. Korábban vettem már egy ilyen vászont, de akkor perforáltat az nem tetszett eladtam németben. Most ugyan az jött perforáció nélkül. Sajnos 2 hónapot kellett várni a szállításra ugyanis 3 méter felett nincs légi szállítás. Aztán egyszer csak jött az üzenet a kínaiaktól, hogy Budapest felé tart.
Ezután a vámosok felvették velem a kapcsolatot, elküldték a papírokat kitöltöttem 1 nap alatt meg volt a vámolás, átutalások stb. Másnap mentem érte Vecsésre, kiadták a csomagolásból levágtam kb 15 centit és éppen befért a kocsimba 3,1méter.Tegnap felraktam. nem volt még sok időm mindent beállítani, de a korábbi fehér öreg vászonhoz képes lényegesen jobb képet kaptam. Hot Spotot nem érzékeltem, betelítési szög nekem ok nem éreztem torzulást. A fekete lényegesen jobb lett alapból sem rossz (TW 9400). Én a fényerőhöz sem nyúltam egyedül a Gammát állítottam alap helyezetre 0-ra és ecro-ról normára lámpa használatát. Rakok fel 1-2 képet amit tegnap este csináltam meg majd még készítek. A vászon anyaga vékony és feszítéssel teljesen sík.
-
-KP-
addikt
Nézd, igazad van, ha a fizikát nézzük kell lennie különbségnek. Képben és hangban is. De a gyakorlat azt mutatja saját véleményem szerint, hogy hangyaf****i különbségekről beszélünk. Pici kompromisszum, de cserébe meg olyan előnyöket ad egy jó szőtt AT vászon (továbbra is szőtt, nem perforált) amit más meg nem tud. Pl. tökéletesen szinkronban levő kép és hang. Nem a vászon alól, meg a vászon mellől szól, hanem pont ott, ahol a történések vannak a képen. Nincs útban a vászon mérete a hangfalak optimális elhelyezéséhez,lehet akár faltól falig a kép mérete. Ugye hagyományos vászonnal, ha elkezded elhúzni a hangfalakat az oldalfalaktól,ahogy a jó elhelyezés megkövetelné, úgy csökken a vászon mérete. Vagy elkezded növelni a vászon méretét, de akkor meg a hangfalak ideális pozíciójából kell folyamatosan egyre többet feláldozni.
Mos szerinted mivel rontasz többet? Az oldalfalra rakva a frontokat, centert meg kb. a földre, vagy jó alacsonyra, vagy ha bevállalod az AT vászon miatti veszteséget, ami szerintem a userek 99%-nak fel se tűnne?
Német alphalux 260-as vászon 7-800 euró bruttó. A 240-es lehet még olcsóbb. Szerintem ez nem egy horror összeg.
-
-KP-
addikt
Aztán vajon a 85-ös lcd-n, az lcd tévék tipikus hibái közül hány fog előjönni? Minél nagyobb kép, annál nagyobb az esély a hibákra. Ismerősi körből tudnék mesélni bőven...
Szerintem holt egyszerű dolga van
Vesz egy normális szőtt AT vásznat és palitól meg egy kis vagy nagy "barco"-t olyan lencsével, ami megfelelő méretű képet vetít a szobájában.
Perforált vásznat holt sicher, hogy nem használnék, de még micro perforáltat se. Akkor inkább egy jó sima...
-
-KP-
addikt
Perforálttól az isten mentsen
Az legalább a hangnak se jó, és a képet is szétcseszi.
Olvasd el ezt a hozzászólást.
-
Dudee
senior tag
Lehet hogy tényleg ilyen perforált vászon lesz a megoldás. Azóta beszéltem Szepivel
Picit kisebb lesz a vászon, és akkor befér később mögé egy fali hangfal. A picivel kisebb méret abban is segít, hogy a projektor tuti elférjen.Esetleg van bármi képminőségbeli eltérés a perforált és hagyományos vászon között?
-
Khaosz55
addikt
Sziasztok,
tegnap megérkezett kínából a 2db kért vászon anyag.
Black crystal ALR nem perforált 0,8 Gain egyik fele selyem fényű a másik matt erre felületre kell vetíteni.
Soundmax 4K - mikroszövésű hangáteresztős fehér 1,1 GainMai napon meg a Elitescreen 5D ALR - 1,5 gain. Ezt nem tudtam tesztelni mert ma jött meg. Ennek az ára is elég borsós. Leírás szerint 1,5 gain-t ígér Jobbra balra 40-40 (80)fokos bekeltési szög mellett. Bát akkor nem értem a kis grafikont amit mellékletek az szerint a következőben változik a Gain érték:
- 0 fok : 1,5 gain
- 10-10 fok: 1,2 gain
- 20-20 fok: 0,9 gain
-40-40 fok :0,8 gain
Szóval ezt még nem értem.Csináltam 1-2 képet a Elitescreen 5D nincs rajta. A kínai soundmax 4K. gyakorlatilag olyan mint egy fehér vászon csak hangáteresztős. Nagyon apró szövésű, csináltam egymakrós képet. A hangot nagyon kis mértékben befolyásolja, csak akkor volt zavaró ha nagyon közel rakom a hangfalhoz akkor éreztem hogy más lett a hang. Gyakorlatilag ha lenne egy fekete mozi szobám és hangáteresztős vászon kellene, akkor ez nem lehet rossz választás.
A régi fehér vásznamra ragasztottam a mintát. Bal oldalt soundmax jobb oldalt black crystal. Szerintem kb nem lehet normálisan tesztelni így mert a kb azt látom, hogy a Black crystalon a fehér és a kép összességében sötétebb mint a fehér vásznon viszont a fekete nagyon sokat javul. Nem vagyok ALR tudós, de véleményem szerint az ARL működik ezen az anyagon. Nem tudtam teljesen egyenesre feszíteni a mintát és a gyűrődésnél ahol a nem szemből kapja a fényt besötétül az anyag. Tehát ami oldalról jön fény besötétül. Nem teljesen de sötétebb lesz. Soundmax az gyűrődés mentén is világított.
Véleményem szeriten ezt úgy lehetne igazából tesztelni, hogy nem egy mintád van hanem egy komplett vásznad. Tehát megnézel az egyiken 3-4 filmet és a másikon 3-4 filmet aztán eldöntöd melyik tetszik. Azért mondom, mert a fehér vásznon valahogy nem tetszett a Black crystal minta, viszont utána leengedtem a perforált Black crystalt ami komplett vászon és hiába volt sötétebb a fehér amikor az egész felületen azt látom akkor valahogy nem volt zavaró és nem érzetem, hogy kevés lenne a fehér.
Kipróbálom a cinegrey 5D-t is. Meg felhívom a kauber-t van e mintájuk. Ők 1.0 gaint ígérnek ALR-ben. Sajnos az sem olcsó.
Még 1 dolog. Nem vagyok expert a témába nincs műszerem csak egy belépő DLP-m meg a szemem. -
Khaosz55
addikt
válasz
Pro Koryak #42973 üzenetére
Szia
Igen az összkép sötétebb, de engem nem zavar plazma TV is sötétebb volt az LCD-nél...
Nekem nem sok a 3.2 ra 120" egyáltalán nem kapkodom a fejem, jobban tetszik méretre mint a 100". Csak amint írtam a perforáció miatt 4 méter lenne az min távolság. Ezért meg fogom hirdetni és rendelek egy 100-as nem perforáltat. 100 felett kitakarja a hangsugárzót.
Megnézem elviszik-e ha nem nem fogok besírni. Amennyiért hirdetni fogom nem hiszem hogy lehet ekkora ARL-t venni. Kiderül lehet rajtam marad.
-
Khaosz55
addikt
Sziasztok, ígértem írok a kínából renddelt ALR vászonnal kapcsolatban.
Tehát rendeltem egy 120" Motoros oldal feszített hangáteresztős ALR Black crystal vászont.
Projektorom egy Benq W2000-es takarékos módban használva. A nappaliba világos színűek a falak.A vászon a két gerendára rögzítettem a felfogatási konzol nagyon jó és bárhova állítható az egész vászon szélességében. Járt hozza egy távirányító, trigger kiment és RS485 kapcsolat.
Motor: Halk és elég gyors.
Oldalfeszítés: Teljesen sík a vászon leengedett állapotban.
Hangáteresztés: A vászont leengedve nem tapasztaltam hangzásbeli eltérést. Korábban nem volt hangáteresztős vásznam, és azt kell mondja a hangáteresztős része nagyon tetszik főleg a center esetében. Olyan párbeszéd mintha az egész vászon felületéről szólna, mintha teret kapna a hang.A hangáteresztés miatt viszont egy problémám akadt amivel nem számoltam. Nekem nincs a vászon mögött fal hanem inox korlát és ablakok. Ezért a perforáción átszűrődő fény a korlátról és az üveg felületről vissza verődött és világos részeknél furcsa képet adott a vásznon. Ezért vettem szürke színű textil anyagot amit a vászon mögé raktam és kivágtam a hangszórók helyét mivel az már nagyon befolyásolta a hangminőséget. Így ezzel a probléma megoldódott.
Hangfalaim kitakarása nélkül 100" méretű vászon fér el. Ennél nagyobbat akartam ezért 120" rendeltem de ebben az esetben a perforált hangáteresztős kelettett vennem. A nézési távolságom 3,2 méter és azt kell mondjam ,hogy világos részek esetében erről a távolságról észrevehető a perforáció, normál és sötét résznél egyáltalán nem. 4 Méterről már nem érzékelhető a perforáció.
Mellékeltem képet képminőségről, amit telefonnal készítettem, de leírom a saját tapasztalatomat.
Világos környezetben normál nappali fénynél nem verőfényes napsütésben:
A korábbi fehér vászonhoz képes sokkal jobb lett az eredmény. Úgy mondom egy nappal is nézhető képet kaptam, persze ne várjon senki sem csodát nem lesz olyan kontraszt és élesség mint vak sötétben.Sötét fényviszonyok mellett:
Nekem az volt a fő problémám a fehér vászonnal, hogy a fekete láthatóan nem volt fekete (a belépő színtű projektor és a világos falak miatt) és a komplett nappalim világos lett mozizás közben a visszaverődő fények miatt. Nos vetítés közben a szoba fénye lecsökkent lényegesen, de azért ne számítson senki vak sötét szobára, a plafonra és az oldalfalakra kevesebb fény szóródik. A fehér fényessége kevesebb lett, de szerintem nem drasztikusan. Engem valahogy sosem zavart ha nem hófehér a fehér. A fekete lényegesen jobb lett és nem azt érzem, hogy nem mindennek csökkent a fényereje hanem a fekete részletesebb lett és jobb.Viszont a perforáció 120"-on 3,2 méterről észlelhető és ez zavar. Úgy gondolom 100"-nál kellett volna maradnom perforáció nélkül. Nem 120" a probléma hanem a 3,2 méteres nézési távolság. 4 méterről már nem látszik a perforáció világos részeknél sem. Persze keresem a hibát. Szóval nem tudom még mi legyen mert 100" után a 120" nagyobb és tetszik. Lehetséges meghirdetem és 100" nem perforált verziót veszek ugyan ebből a vászonból. Néztem más gyártóktól is ALR vászont, de annyira brutális áron voltak hogy hagytam is az egészet.
Képeket linkként rakom be.[Leengedett még hátsó takarás nélkül]
[Hátsó takarással és hangszoró kivágással a vászon]
[Kép sötétben hátsó takarás nélkül]
[Kép sötétben hátsó takarással ]
-
Khaosz55
addikt
válasz
Gomba1974 #42449 üzenetére
Hali
szerintem olcsóbb ALR vászon nincs nagyon ennél. Kaptam árat 100" 3 milkás ALR vászonra.
Csomót olvastam német és amcsi fórumon akik rendeltek ilyen vászont elégedettek vele meg megnéztem az összes videót.
Következőre kértem árajánlatot.
120" oldal feszített motoros ALR Black crystal perforált hangáteresztő vászon. 655 Dollár a vászon 200 Dollár a szállítás.
Tehát vászon szállítás vám áfa kb: 327 Ezer.A gyártónak írtam alibabán. Aztán felvette velem a kapcsolatot vieberen meg watsAppon. Minden kérdésemre azonnal válaszolt.
Annyit derítettem ki, hogy létezik Black Crystal (0.8 gain) és HG (1,4 gain) és PET (0.8) változat.
Rolósba csak black crystal változat van, mivel HG high gain változatban csak fix keretes van mert az apró szemcsék sérülnek feltekeréskor.
PET változat meg kifejezetten a közeli vetítésű projektorokhoz van és csak fix keretes.Sajnos nekem csak motoros jöhet szóba. Tehát marad a normál Black crystal.
Hétvégén még töprengek és eldöntöm.
-
k_petya
tag
kösz.
megfogáson értettem, hogy lehet hallani max a center hangerőn kell tolni egy kicsit.
per pill a center a tv felett van, ez elé jönne le a vászon. 3 lehetőség van. A: elfogadom hogy olyan lesz amilyen. B: barkácsolok egy centert a tv elé-alá, van rá kb 6-7cm. C: Szerzek vhol épeszű árban perforáltat.
-
BBéci
legenda
válasz
k_petya #41120 üzenetére
"A vászon mennyire fogja meg a center hangját?"
Ez a kérdés még viccnek is durva. Annyira megfogja, mintha ott sem lenne. Még a perforált vásznak is jelentősen befolyásolják a mögéjük helyezett hangsugárzók hangját, ezért találták ki a szövötteket. Nyilván azok is rontják a hangminőséget, de kevésbé, mint a perforáltak, cserébe sokkal drágábbak és kell mögéjük "black backing", mert a rajtuk átmenő fény megvilágíthatja a membránokat és csillogást okozhat.
Aki igényes a hangminőségre, az még véletlenül sem hagyja fent a hangdobozok takaró/védő idomait, mert az a vékony textil is egyértelműen ront rajta. -
k_petya
tag
válasz
cinemazealot #41111 üzenetére
A vásznat nem tudom a plafonra szerelni. Egyrészt túl magasan lenne a kép másrészt nem sík, hanem középen egy hullám forma álmennyezet van a spot lámpáknak.
Az első ötlet az volt hogy vmi konzollal belógatom a szekrény tetéjéről a szekrény elé. Ezt leszavazták, hogy állandóan nem állhat ki a szekrény tetején. Ezért gondoltam arra, hogy vmi zsanérral (https://gotz.hu/product_pictures/gotz/172210010.jpg) amikor kell kihajtom amikor nem kell vissza a szekrény tetejére.
A szivárvány efektustól annyira nem félek. Ezért vadászom házimozis vetítőre. Ha mégis zavarna, netes rendelésnél ott a 14 napos elállás.
Kérdés: A vászon mennyire fogja meg a center hangját? Kerestem perforált vásznat, de annyit nem ér meg nekem amennyit kérnek érte.
-
AVhelper
senior tag
válasz
dhcodoki #33763 üzenetére
Természetes, hogy a kognitív disszonancia elkerülése miatt igyekszel meggyőzni magad, hogy jól tervezted meg az elismerésre méltóan szépen kialakított házimozid hangsugárzóinak a helyét. De tedd a szívedre a kezed, eszedbe jutott egyáltalán, hogy a vászon felett is lehetne a center? Ugye, hogy nem, mert Te is a sablon megoldást követted.
Elhiszem, hogy klasszul el lehet feküdni azokban a kényelmes fotelekben, főleg, ha az előttük lévő puffokra nyúlik ki a láb, de azért, ha valaki zavartalanul akarja hallani a hátsó hangsugárzókból megszólaló hangokat, nem árt ha a füle a fotel fejtámlájának felső éle felett van.
De legyen úgy, ahogy írod a szemmagasságod 100 cm magasan. Akkor miért ne lehetett volna a vetített kép alja csak 30 cm vagy akár 20 cm magasan, hogy a kép közepe pont a szemmagasságodban vagy az alatt legyen. Úgy látom nincs második sor a mozidban, akiket ez esetleg zavarhatna. Ehhez csak egy kicsit magasabbra kellett volna helyezni a Sony projektort, hogy a nézők feje ne zavarja a vetítést és persze extrémebb lencseeltolással a képet . Ha ennyivel lejjebb lenne a kép, akkor a felette lévő center lesugárzási közepe már nem 200 hanem csak valahol 180 - 190 cm magasan lenne. Ekkor az általad helyesen számolt szög 15,25 fok alatt lehetne, vagyis a stúdiókban használatos ajánlásba már beleférne.
Az pedig nem feltételezés hanem fizika, hogy a mostani center elhelyezéssel a 25 centire lévő padlóról a hallgatás helyére érkező első hangvisszaverődés a hallgatás helyén a frekvencia-átvitelben kioltásokat okoz (kiszámoltam) kb. 1,16 kHz-en és annak egész számú többszörösein. Ezen valamit javít, hogy a frekvencia növekedtével a hangsugárzó által lesugárzott hang egyre irányítottabbá válik, főleg mivel be van építve abba a felületbe ott a vászon alatt. (Megjegyzések #1: nem tudom, hogy van-e annak a centersugárzónak reflexnyílása, de ha van a hátulján ilyen, akkor nem volt jó ötlet így falba építeni, de ha nincs, akkor remek megoldás lehetne a falba építés, de csak úgy, hogy az a rés a fal és a hangsugárzó frontlapja között ki van töltve egy csillapító un. hanglágy anyaggal és le van zárva a felület;#2: jó lenne, ha az a ribbon tweeter a hallgatás helye felé lenne irányítva, hogy az irányított magas frekvenciák eljussanak oda.) A padló-visszaverődést a padlószőnyeg alig csillapítja 1 kHz-en, de egy hatékonyabb hangcsillapító konstrukció a fotelek és a vetítővászon között (a vászontól kb. 75 - 90 cm közötti sávban) elhelyezve segíthet a gondon.
Nem tudom megítélni a helyiség belmagasságát, de felteszem, hogy a 180 - 190 cm magasságban elhelyezett centersugárzótól messzebb lenne a mennyezet, mint a mostani elhelyezéssel a padló. Ez pedig a reflexió elkerülésének kulcsa. Ráadásul sokkal könyebb hangelnyelő konstrukciót felszerelni a mennyezetre, mint a padlóra.
A hangáteresztő vetítővászon remek dolog, és ha valaki megengedheti magának annak melegen ajánlom - de házimozi célra csak a szövött szerkezetűt, mert a perforáltaknak vannak hátrányai (moire, HF veszteség stb.) - mért csak ezzel lehet igazán tökéletes a vászonból megszólaló hangképet előállítani. Erre lehet, hogy neked nincs szükséged, de ne általánosít.
Na most aki ért mindehhez, annak ez nem elmélet, hanem gyakorlat, és egyáltalán nem kell tudomásul venni, ha valami nem tökéletes. Persze szükség van kompromisszumokra, de a szakértő azt is tudja, hogy ezek hol és miképp köthetőek meg.
-
c4
őstag
Ha már az akusztika is szóba kerül... A klasszikus otthoni HM hangsugárzók többsége nem vászon mögé van tervezve. Rengeteg magas és középhangot fog veszíteni a hallgatási pozícióban. Ennek nagy részét még az erősítő teremakusztikai javítószoftver beállításai sem fogják tudni kompenzálni. A perforált vetítővásznak választása lehet egy arany középút, bár az ilyen vászon mögé én - szigorúan magánvélemény -, professzionális, nyomókamrás, Horn-tölcséres hangszórókkal szerelt hangfalakat telepítenék... És itt már belép a nézési távolság kérdése is, mivel a perforáció a látható pixelezettséghez hasonló módon zavart okozhat a képélmény nívós színvonalában..
(#33452) Vikthor:
Csak valami bivaly trafós megoldással élnék a helyedben.
-
BBéci
legenda
A hangáteresztő (perforált, szőtt) vásznak jelentős hányadának része a blackout, de annak semmi köze ahhoz a problémához, ami a lepedő esetén fennáll. Ami azon átment, az elveszett, a blackout nem juttatja a nézők retinájára.
A hangáteresztő vásznak lényege, hogy mögéjük lehessen helyezni a hangsugárzókat. Azok gyakran fényesek, csillogóak, a rájuk eső fényt a nézőket zavaróan verik vissza, ezt küszöböli ki a blackout. -
AVhelper
senior tag
válasz
xtremetuning #16454 üzenetére
Akkor azt kellet volna írnod! Honnan lenne tudható, hogy az általad említett hangáteresztő vásznak nem a rajtuk megjelenített kép miatt nem volt számodra meggyőző?
A #16364 bejegyzésemben szerepelt egy cikk linkje, amit akár én is írhattam volna, mert minden szavával egyetértek. Abban az szerepel, hogy sajnos a perforált hangáteresztő vásznaknak tényleg vannak hátrányai, mert valóban tökéletlenül engedik át a hangot.
Van azonban a Screen Research ClearPix szabadalommal védett, nem perforált, hanem mikroszőtt vászna, ami mentes az említett hátrányoktól, szinte tökéletesen hangáteresztő (20 kHz-en is csak max. 2 dB veszteséggel engedi át a hangot)- Ezt személyes tapasztalataim és egy házi-mozi hangrendszer kalibrációs mérései is igazolják. Próbálj egy ilyenen át meghallgatni egy front hangrendszert!
-
c4
őstag
válasz
AVhelper #16364 üzenetére
Azt ne feledjük el, hogy a MOZIBAN nyomókamrás magas és középsugárzókkal szerelt hangfalakat használnak a vászon mögött. Ez ugye az otthoni hifiben nem igazán alkalmazott hangsugárzó. És mint az tudjuk, a magas hangokat vágja legjobban a perforált/mikroszőtt vászon és a vászon és köztünk lévő légoszlop. Szóval: ez is kissé összetettebb tervezést igényel, mint azt az első ránézésre hinnénk.
-
AVhelper
senior tag
válasz
steveke6 #16357 üzenetére
Nem tőlem kérdezted, de talán érdekel a véleményem:
Ha valaki tényleg azt szeretné, hogy a képből jöjjön a hang, mint az igazi mozikban, akkor igenis érdemes hangáteresztő vásznat használni (ha telik rá).
A hagyományos perforált vetítővásznaknak valóban vannak hátrányai („moiré”, tökéletlen hangáteresztésből adódó problémák), de az úgynevezett "mikroszőtt" anyagú vásznaknál ezeket kiküszöbölték. Ilyen a Screen Research cég ClearPix nevű anyaga.
Ha érdekel, itt olvashatsz egy cikket.
Én építettem már házimozit ilyen vetítővászonnal, és csuda volt, mondhatom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen alaplapot vegyek?
- Asztrofotózás
- Egérpad topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Óvodások homokozója
- sziku69: Szólánc.
- Milyen TV-t vegyek?
- Sorozatok
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 120Hz képfrissítés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest