Új hozzászólás Aktív témák
-
Madn!ght
addikt
Youtube videók alapján alulfeszeltem a kártyát, tényleg sokat számít. 850mV-ra és 1930 MHz-re állítottam.
Zárt házban, 10 fokot nyertem, viszont két meccs után kidobott az asztalra és valamiyen directX hibát írt ki. Sajnos nem fotóztam le a hibaüzenetet és a rendszerinfókban sem hozza. Túl alacsony lett volna a fesz? -
Madn!ght
addikt
Hálásan köszönöm mindenkinek a javaslatait és a szerelési tanácsokat!
Az őszintét megvallva a vizes cuccok szerelését már el akartam engedni és visszaállni légre, mert akkor kicsit egyszerűbb lenne gyakrabban pl. Vga-t cserélni.
Az aprón bagóért sikerült blokkot és hátlapot venni, a padok pótlása viszont nem volt olcsó. (Arctic, illetve az aprón egyik fórumtárstól megfelelő méretűeket vettem). MX6 pasztát használok, az is van még, úgyhogy minden adott a szereléshez (csak időm nincs).
A szerelésben van már rutinom, ez lenne sorban a 4. kártya, amit átalakítanék.
A kártya (150k) , valamint a beszerzett vizes alkatrészek árát (kb 25k) figyelembe véve még azon is gondolkodtam, hogy ha túladok rajtuk viszonylag kis felárral válthatnék 5070-re (205k körül már vannak 3 ventisek), ami talán kevésbé főzi fel a gépet. Ezzel kapcsolatban még ki szeretném kérni a véleményeteket.
-
válasz
Madn!ght
üzenetére
Ha még gyári, akkor egyértelmű a dolog és egy szakszerű pasztázás megoldja,
de a vizezésnél biztos hogy nincs jobb, mert az alacsony hőfok miatt a paszta is
jóval tovább bírja majd.
Biztos jól össze lesz ragadva, szóval eressz rá egy pár percre egy terhelést,
hogy jól felmelegedjen akkor talán kicsit visszapuhul a paszta és könnyebb lesz majd
szétválasztani. Nagyon feszegetni nem szabad egy irányba, mert elpattannak a bga-k!
De lehet hogy ezeket már Te is tudod.
Én pl. az MX4-et nem ajánlom, mert nekem 2-3 hónap után kiforralta a GPU. <---
Az MX6 viszont nagyon jó annak ellenére hogy olcsó. Elég nehezen kenhető,
de van már olyan kártya amibe már több mint 1éve benne van és azóta is kiválóak a
hőfokok sima léggel is a gyári venti profillal.
-
Grave_444
nagyúr
válasz
Madn!ght
üzenetére
Pasztázás mindenképpen szükséges, rosszabb esetben thermal padozni sem ártana.
Ha nem vállalod vannak aprón, akik ezzel foglalkoznak.
Undervolt is sokat számít, igazából azt minden kártyán célszerű beállítani, mert csak előny származik belőle.
Azért egy jó 3080 simán elvan 70 fok alatt ~1500 fordulat körül. Hotspot is 80-90 fok.
-
Madn!ght
addikt
Igen, csavarmatricás. Első tulajtól vettem, az elmondottak alapján gondos gazdája volt. (rendszeresen portalanította)
Ha fent volt az oldallap, még durvább volt, ki is fagyott úgy felfőtt. (Szellős a ház pedig)
#40246 zebra_hun: alapvetően a víz volt az alapkoncepcióm, meg is van a blokk, blackplate minden hozzá, csak iszonyú macerás már nekem szerelgetni. Bíztam benne, hogy ezek a kártyák már nem ekkora kazánok. Mondjuk bf-ben mikor elkezdtem pár dolgot beállítani, egy kicsit mintha normalizálódott volna a helyzet, de még így is 80+ fok, amit iszonyat soknak tartok.Az a sejtésem nem fogom megúszni, kénytelen leszek felrakni rá a blokkot.
-
zebra_hun
veterán
válasz
Madn!ght
üzenetére
UV-ot jelenleg is kipróbálhatod. ~10 percet vesz el az életedből.
Ha van víz már a közelben, érdemes belekötni.
Nekem meleg vízzel 40C alatt marad, hideg vízzel pedig ~20C terhelve a sima 3080.
FG és K DLSS is nagyot dob. OK, BF-be haszontalan a FG, de SP-ben használható.#
A 80C nagyon magas.
Van egy 3080Ti is, szintén ilyen 90C volt amikor megvettem légkavaróval. Meg sem próbáltam pasztázni, ment azonnal a víz rá. Az is szerencsére ue.-t tudja. Nagy a felület, konnyen hűthető. De a gyári lég..., passz. -
válasz
Madn!ght
üzenetére
Az rengeteg! A hotspot akkor 100 körül is lehet.

Mit tudni az előéletéről? Csavarmatricás? Vagy volt már pasztázva, ill.
ha volt akkor mikor?
Amúgy ezeket 300+ W-os kártyákat célszerű undervoltolni, mert már
0.850v-al 1850Mhz körül is tudják hozni a gyári értékeket és
ilyenkor 6-7 fokkal is hűvösebb.
A Rog Strix-nek szerintem max. 70-73 fok körül meg kellene állnia a gyári beállításon is.
És szerintem nem szabad ezeket levett oldallappal használni hacsak nem teszel elé
egy kis asztali ventit, mert ha nincs légmozgás körülötte akkor csak fő a saját "levében".
Nálam most egy EVGA XC3 Ultra 3080 van a gépben, mikor megkaptam akkor 79 fok volt a max. 100%-on a furmark alatt 5 perc után és még csavarmatricás volt.
Meg is kapta az MX6-ot és egyből lement 74 fokra.
UV-al meg már csak 66 fokos. -
Madn!ght
addikt
Sziasztok!
Vettem egy Rog Strix 3080-at, ami Battlefield 6-ban folyamatosan 90% fölötti terhelésen megy. Levett ház oldallappal 80-90 fok közötti hőfokokat produkál, ilyenkor a hűtése brutálisan pörög, nekem legalábbis vállalhatatlanul hangos.
Lehet ezzel vmit kezdeni (undervolt, vagy vmi), vagy kénytelen leszek levizezni?
-
válasz
Zozzy94
üzenetére
Meg is érkezett az akció, 7euro-ért fel is ment a gépemre az NFS Unbound.
Nálam hibátlanul fut a 3080ti -vel a telepítés óta, szóval nem tudom Nálad mi lehet
ezzel a gond.
Persze véletlen a Microsoft-nál XBOX-ra fizettem ki, de ránéztem a steam-en és
ott is akciós volt, így hát kifizettem ott is és a microsoft-nál meg kértem visszatérítést. -
-
F e Z o
veterán
válasz
Surprise
üzenetére
Egy 3090-es kártyán a nyák hátlapján a backplate alatt is vannak vramok. Egyébként semmi gond a 94 fokkal, anno bánya alatt 110 fokosan is mentek sok embernél. Cserélhetsz thermal padot, valami minőségire - pl gelid ultra - , illetve tehetsz oda hűtőbordát, plusz ventivel.
-
Surprise
csendes tag
Toltam 3 rövid folyamatot ComfyUI-ban. 4 perc körüli csak mind, maximum 86-ig kúszott fel a GPU memory junction temperature (ha jól tudom ezt hívják VRAM hőmérsékletnek?)
Egy komolyabb Lora traininget nyomok ma fő tesztelésnek.
Ha 90 fölé megy akkor szerinted / szerintetek is érdemes újrapadolni?
Meg tudom én azt csinálni vagy bízzam szakemberre? Ha igen mennyiért csinálnak egy ilyet? Bár 15 éves korom óta építem magamnak a PC-t, de.. -
-
Surprise
csendes tag
Sziasztok,
Most építettem új gépet komoly AI munkára (ComfyUI, Stable Diffusion, LLM) és egy teljesen megbízható eladótól vásároltam egy használt 3090 Suprim-et.
Nem kételkedem benne hogy megvezetett volna, számlát adott a vásárlásról, végig nagyon kommunikatív volt és még most is nyugtatott hogy ez normális, ennek ellenére a VRAM hőfok azt a tesztet leszámítva amit az eladó küldött mindenhol máshol 94 fokot mutat. A Furmark 2.7-el neki és nekem is a meghírdetett 72 fokot mutatta, ezért vettem meg.Sajnos a legújabb furmark alatt ez 94 fokot mutatott, a GPU Shark és a HWINFO is ugyanezt az értéket mutatta. A 2.7-es verziónál is csak a furmark mutatta a 72-t, a többi már ott is 94 fok volt.
Megnyugtatna valaki hogy laikusságom miatt gondolom ezt túl és az órákon át tartó 100%-os AI generálás alatt nem lesz gond?
Az eladó újrapasztázta a kártyát, azt mondta hogy a hőpadok még jók voltak és a teszten az is látszik hogy a ventillátorok csak 54%-ban forogtak tehát bőven messze van ez a kritikus határtól.
Előre is köszönöm és üdvözlettel.
-
Zozzy94
tag
Hát teli árat azért valóban nem érne meg, anno elkaptam 1 leárazást és 3000 pengőért vásároltam.
Összességében jó game, a rajzolt karakterek ellenére is (legalábbis ezen az áron), el lehet vele lenni, főleg az utolsó frissítés sokat hozzáadott (régi MV feeling)
Eddig nálam is tökéletesen futott maxon, még nem is annyira csinál meleget mint pár régebbi game, csak asszem nyár elején kezdte ezeket a kidobálgatásokat.
Néztem videókat róla hogy lehet visszahozni, de abban is kb. zgyanazokat a lehetőségeket sorolták fel, amiken túl voltam

-
Na akkor figyelem ennél is az akciókat, mert amúgy jó néz ki.
Régi NFS-eket szerettem nagyon, amíg meg nem jelent a GRID,
na az nálam mindent vitt a kocsik egyéni élethű fizikája miatt. -
Az NFS Unbound-ot nem nagyon fogom tesztelni, mert ennyit ki nem
adok egy játékért.
Utoljára a Sniper Elite 5-öt vettem meg tavaly leakciózva 4000Ft-ért,
mert már 3éve vártam hiába, a virágbolti verzióra.
A multi nem nagyon megy, inkább csak a sztorikat nyomom végig.
Célszerű olvasgatni az adott játék fórumaiban, hogy másnál is van e ilyen gond. -
Zozzy94
tag
-
Mi is ez a játék?
Ha nem fizetős akkor feldobom és kipróbálom a
3080ti videókártyámmal.Ja és vegyél egy támasztót, nehogy így járj! <--
Ha pl. lanparty-ra járkálnál akkor kocsiban ha függőlegesen tennéd be a házat, akkor egy szállítás alatt kb. kuka a kártya. -
-
válasz
Zozzy94
üzenetére
Display Driver Uninstaller <--
Főleg akkor hasznos ha előtte pl. AMD kártya volt a gépedben.A lényeg hogy akkor minden stimmel végre.
Bár én továbbra sem értem ezt az állítgatást driverben vagy akár a rendszerben.
-
Zozzy94
tag
Na, közben csak megoldódott.
Szükséges volt még belépnem a Tűzfalba is módosítás miatt, illetve a Rendszer-Kijelző-Grafika menüpontba is, valamiért ott sem volt oké a beállítás.
Végre működik úgy ahogy illik
-
Zozzy94
tag
Köszönöm a segítségeket!

Annyi történt, hogy azóta legalább nem dob ki a játékokból single esetén, igaz csak akkor ha pl "futtatás rendszergazdaként" indítom és akkor is 2-3. alkalomra sikerül, amikor szeretnék multi-zni akkor viszont továbbra is ugyanazt csinálja
Hol lehet még a hiba?Illetve - szerintem amatőr vagyok - mi lenne az a DDU?

-
válasz
Zozzy94
üzenetére
Szerintem ezt azért nem kellene csinálnia.
Elég sok vga járt már a gépemben, de a DDU mindig mindent tökéletesen megoldott, ha valamilyen probléma merült fel akkor ott a
vga volt a ludas, mert másik gépben is ugyanazt a hibát produkálta.
Próbáld meg amit Kókuszdió említett, azaz teljesen szűz rendszerrel.
Ha akkor is csinálja, akkor be kel dobni egy másik gépbe is próbára. -
Zozzy94
tag
Sziasztok!
Adott továbbra is egy 24GB-os 3090. Ismét van driver probléma, eddigi "legjobb" az 546.65 volt, viszont mindegyik játék ezzel sem indult el. 1 ideig elengedtem, viszont tök jó lenne ha mindegyik működne ahogy régen is, jelenleg letöltöttem az nvidia oldaláról az 581.80-at. A helyzet annyival lett jobb, hogy legalább a játékba be tudok lépni, de akár single akár multi-t indítanék töltéskor kidob asztalra. App is letöltve, "optimalizálva" jelentsen az bármit is, jelenség ugyanaz...
Mit akarhat még tőlem a vidikártya/illesztőprogtam?
Esküszöm anno gamer laptopon 1 ilyen sem volt, igaz, az csak egy 1060-as kártya volt.
-
Joshi
titán
Most erre mit mondhatnék? Szerencsére le is írtad hogy tök fölösleges az egész. Inkább 1440@144Hz mint 1080@240Hz. Sőt az lenne a legjobb ha natív 2160@144Hz lenne, de ugye annyin nem meegy egyik játék se. Persze megy, de akkor megint csak a grafikát kell butítani. A lényeg hogy kompromisszumos.
-
Enton
addikt
Azért amikor már valamit ténylegesen lehet mérni: [link]
Azt már csak berögződés parasztvakításnak hívni. Az hogy embere válogatja mennyire érzékeny erre az megint olyan lottó amit fogantatáskor nyertél x és y-ból.
Persze hogy hardver meg még nem sok van ami ilyen mennyiségű képet kitol vagy marad a régi játék. -
válasz
Kókuszdió
üzenetére
"MSI 350w on le is olvad"
Ezt ugye nem a SUPRIM X -re írtad?
Nálam a fent említett vga 420W-ot is megevett 3Dmark pontvadászat / extreme OC alatt és akkor sem érte el a 70 fokot! 4évesen még csavarmatricás is volt. 2140Mhz körül ment végig a tesztek alatt.
Megkockáztatom, hogy a ROG-ot is leverte volna, mint vak a poharat. Nem véletlen sikerült vele az összes teszten első helyet megcsípni vele az adott CPU+VGA párosítást nézve. -
Kókuszdió
nagyúr
válasz
CyberGekko
üzenetére
285w al 70 fok ,pedig brutális a hűtés…
Asus kártyák magasan a legjobbak (Rog ,Tuf) ,65 fok 350w-on.
Semmi uv meg cibálás ,berakod és kész. - MSI 350w on le is olvad ,erre a nagyon olcsó inno 3d is képes 2 év garanciával újonnan. -
válasz
CyberGekko
üzenetére
Grave_444 értéke teljesen jó, mert ha emlékeim nem csalnak akkor a gyárihoz képest talán mínusz 1-2száz pont lehet a superposition-nál, ami FPS-be lófütty.
Én is ilyen 280-290W-ra lőttem be anno a kártyát.
Most visszaléptem 2080ti-re, mert a story játékokhoz nekem az is bőven elég. -
Grave_444
nagyúr
válasz
CyberGekko
üzenetére
Az egész jó érték. Nálam ha jól emlékszem 850mV és 1800MHz.
Tuningot nem próbáltam, inkább az alacsony fogyasztásra mentem. -
Grave_444
nagyúr
válasz
CyberGekko
üzenetére
Mennyire sikerült levinni a feszültséget? Milyen órajelen fut?

-
CyberGekko
csendes tag
MSI 3080 Gaming Z Trio-t sikerült 285W fogyasztásra levinni , és némi OC-t is kapott , 70 fokon megáll még meleg tetőtéri szobában is , eddig stabil tűnik !
sztem még lehetne ebből is faragni
Új hozzászólás Aktív témák
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- KÜLÖNLEGES RITKASÁG! VADIÚJ Microsoft Surface Pro 12 12" Snapdragon X Plus 16GB 512GB LEVENDULA 686g
- Thermalright Aqua Elite 360 V3
- Tökéletes állapotú Samsung S10 128/8GB tok+doboz+kábel
- Samsung Galaxy S25 Ultra 256GB Kártyafüggetlen 1év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Illetve tényleg le kéne tesztelni komolyabb és hosszabb AI feladattal.
Hol lehet még a hiba?