Hirdetés
- Olcsó "üvegkalitka" az Ocypus kínálatából
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Gaming notebook topik
- Fujifilm X
- Hobby elektronika
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED monitor topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
biker
nagyúr
válasz
FBLLMAG #15694 üzenetére
a mértékegységet elírtad, a tengeríz mS/cm és nem uS/cm, ezres ugrás van a sótartalom miatt
"A nagy tisztaságú desztillált víz vezetőképessége 5,5 μS/cm, az átlagos ivóvízé 500–1000 μS/cm, míg a tengervízé 52 mS/cm. Ez azt jelenti, hogy a tengervíz tízezerszer jobb elektromos vezető, mint a desztillált víz."
-
CsodaPOK
senior tag
Sziasztok!
Adott egy régi, Made in Czechoslovakia villanymotor, ami egy házi körfűrészt hajt. Az adattáblájáról csináltam egy képet: [Adattábla]
230V-ról van használva. Miután elindult, szépen teszi a dolgát.
A gondja az indulással van. Bekapcsolást követően "kézzel" rá kell segíteni az indulására, hogy fel tudjon pörögni.Szeretném egy kicsit rendbeszedni. A meglévő kábelezését/kapcsolót vegyük úgy, hogy nincs, kizárólag csak a motor van. Így néz ki a motor csatlakozópontja: csatlakozás
Elsőként abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy a motorhoz milyen-mekkora üzemi és/vagy indítókondenzátort kell rakjak, hogy magától fel tudjon pörögni (a jó irányba
) és utána megfelelően működjön?
Induláskor különösebb terhelés nincs rajta. Egy szíjon keresztül hajt meg egy tengelyt, amire a fűrészlap van rögzítve.Másodikként pedig a kondenzátor(ok) bekötésében kérnék segítséget. Mely pontra, pontok közé kell kössem őket?
A motor fedelén még találtam egy ilyen képet a csillag-deltával kapcsolatban:
[Fedél]Köszi szépen a segítséget!
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
Reggie0 #15690 üzenetére
A desztilált víz vezetőképessége 5 uS/cm (ez azért nem olyan sok), a tengeri víz 50 uS/cm körül van és az ivóvíz 500 uS/cm. A vizet szennyezve nő a vezetőképessége. Oda - vissza. Ahogy írtam. Nyilván nem szigetelő a víz. Lényegében a pumpaházakban a belógatott kontaktokkal lehetet szabályozni a vízszintet a zárt medencében (innen szivattyúzák aztán a túlnyomásos tartályokba). Az akkuk esetében savval szennyezik a desztilált vizet. Csak ugye ólom akku megy az autókba, ezüst akku a repülőkbe. Cellák vannak itt is, ott is. A víz rendben van, nem szigetelő, hanem ellenállás.
A félvezetőknél meg a szennyezőanyagokkal éred el a N / P képességeket. Azon belül a félvezető karakterisztikákat. Hogy pl a lyukak mozgása a rácsszerkezetben. Vagy akár szupravezetőt is ki lehet keverni. De a világító ledek is félvezetők. Stb, stb. A félvezetők félig vezetők. Megvan az irány, hogy merre vezet.
-
Reggie0
félisten
GalliumArzenid ellenallasa 100Mohm/cm es felvezeto.
A viz teli van ionokkal: H3O+ es HO- ionokbol all. Ezek spontan letrejonnek H2O-bol es ujra egyesulnek H2O-va. Öndisszociáció-nak vagy ön-ionizacionak hivjak a jelenseget. Emiatt egy minimalis ertek ala nem tud lemenni a vezetokepessege. Nyilvan nyomas es homersekletfuggo tulajdonsag.
AC szempontbol pedig nem feltetlen kell ion a vezeteshez, eleg dipolus is, az elektromos eltolashoz. Lasd Ampère-törvény Maxwell kiegészítésével.
Szoval nem annyira egyszeru ez, mint ahogy elsore gondolnatok. A tiszta viz nem szigetelo.
-
biker
nagyúr
ha már sínrendszer és kismegszakító, ezt csak úgy itthagyom
-
biker
nagyúr
Nem kötekedésképp, de a példák szaklapban/szabványban voltak, vagy te találtad ki?
"Példa: Elosztóban 400-as síneken jőn a betáp. A sínról leágazik 1,5mm2-es vezeték, belemegy arrébb egy kismegszakítóba, amiről pl az elosztó fogyasztásmérője kapja a működtető feszültséget.
A másfeles vezetéket nem tudja megvédeni a 400-as sín zárlatvédelme, de a 434.2.1. pontot betartva szerelés teljesen megfelelő. A mérő nem tudja túlterhelni a vezetékét, ha zárlatba megy, akkor a kismegszakítója intézi. A szerelés módja miatt a köztes másfeles nem kerülhet zárlatba, ha mégis, akkor elég, de nem gyújt meg semmit maga körül."Mert itt pl belekötnék, egy 400A-es sínrendszeren valószínű 120kA zárlati áram megszakítására alkalmas késes biztosíték van, erre nem tehetsz egy 6kA vagy az alatti megszakítóképességű kismegszakítót! számolni kell a leágazó vezető hosszával és annak zárlati áram csillapító hatásával, és annak megfelelő akár köztes olvadóbetétet kell alkalmazni
-
biker
nagyúr
nincs most időm kikeresni, lehet rosszul tudom, nekünk még úgy tanították, hogy az 50cm2-nél kisebb érinthető felületű épületszerkezeti fém elemeket nem kell figyelembe venni EPH kialakításakor, mert nem jelentős felületek.
Ha rosszul tudom, akkor szólj és frissítem az adott RAM területet a szürkeállományban -
biker
nagyúr
válasz
baly81 #15681 üzenetére
https://www.villanylap.hu/hirek/5373-kell-e-femes-kozdarab-a-muanyag-lefolyoba
a fém kádat kötelező, arra az EPH kialakítása vonatkozik, és minden 50cm2 feletti fém felület bekötésre kell kerüljön
-
ECC82
újonc
Üdv. RandomName kollégának írtam volna, de közben más hozzászólásra is reagálnék. Kicsit hosszú lesz, akit nem érdekel ugorja át.
"Azért kell a kábel elején biztosítani, mert bármilyen okból előfordulhat, hogy a kábel másik végén lévő áramkorlátozó előtt történik elágazás, akár akaratlanul, amit nem fog védeni a kábel végén lévő 13-asod, hanem a kábel elején lévő védene, de ha az egész elosztó elején csak 32A-es van, túlterhelheted a 2,5-ös kábelt."Pont arról beszélünk, hogy az idevaló szabvány megengedi bizonyos feltételekkel a végén biztosítást. Egy berendezéshez direktben menő vezetékről nem szokás "véletlenül" leágazni. Szándékos esetekre nincs szabvány.
"Társasházi fővezeték felújításoknál az ELMŰ elfogadja hogy az emeletekre felszálló fővezetékeken keresztmetszet váltás történik, mert mondjuk az 5. emeletig 80A a méretezett igény, de a 6.7.8. emeleten csak 1-1-1 db 1 fázisú lakás van, így fázisonként a max terhelés csak 32A, míg az egyidejűség miatt még kisebb jön ki matematikailag. Ne kelljen már a drága, 80A-es vezeték anyaggal felmenni a 9. emeletig."A lehető legjobb példát hoztad fel, én is ezt akartam. De ez nem a te álláspontodat támassza alá. Nem csak felújításkor van ez, hanem általánosan létező dolog. Milliós nagyságrendben így van sok társasház szerelve, ha az 1930-as éveket nézzük vagy a `70-eseket vagy a mostaniakat. Végigvittek azonos keresztmetszetű felszálló méretlen fővezetéket 10-20 emeleten át (legyen pl 35-ös alu) és a szinteken ágaztak le ezekről a szinti lakások méretlen fővezetékei (pl 6-os alu). A leágazásoknál nincs biztosítás rajtuk. Miért? Azért, mert ismerték 1930-ban is meg 80-ban is azt a műszaki alapelvet, ami a kezdetektől változatlan. Vagyis az olyan berendezésnek, amely nem képes túlterhelni a tápvezetékét, nem szükséges túlterhelésvédelem a vezetékére. A zárlatvédelem más téma, de itt is vannak hasonló feltételek.
Nézzük meg ezt a sokat emlegetett szabványt:
Sokan emlegetik, de van, aki úgy, hogy el sem olvasta vagy akár a számát sem tudja. MSZ HD 60364-4-43 a hivatalos neve. (Kisfeszültségű villamos berendezések, 4-43. rész: Biztonság. Túláramvédelem)Ami minket most érint az a 433. Túlterhelésvédelem pontja.
Ezen belül a 433.2. A túlterhelésvédelmi eszközök elhelyezése pont egyik alpontja, a:433.2.1. A túlterhelésvédelmi eszközt azon a ponton kell elhelyezni, ahol a keresztmetszet csökkenése, a vezeték anyagának, szerelési módjának vagy szerkezetének a megváltozása a kábel vagy vezeték terhelhetőségében csökkenést okoz, kivéve a 433.2.2. és a 433.3. szakasz szerinti eseteket.
A vitatott rész:
433.2.2. A túlterhelésvédelmi eszköz a védett vezető mentén bárhol elhelyezhető, ha az eszköz és a változás helye (keresztmetszet-csökkenés, a vezeték anyagának, szerelési módjának vagy szerkezetének változása) között sem leágazás, sem pedig csatlakozóaljzat nincs és a következő két feltétel egyike
teljesül:
a) a kábelek vagy vezeték el vannak látva a 434. fejezet követelményeinek megfelelő zárlatvédelemmel; (lásd C1 ábra)
b) e kábel- vagy vezetékszakasz hossza nem haladja meg a 3 m-t, a kábeleket vagy vezetéket olyan módon vezették, hogy a zárlat kockázata és olyan módon szerelték, hogy a tűz vagy a személyek sérülésének kockázata a lehető legkisebbre csökkent (lásd a 434.2.1. szakaszt is).Nekünk itt az a) pont az érdekes, ennek felel meg maximálisan a fentebbi példa (a 2,5mm2-es vezeték zárlatvédelmét ellátja a 32A-es szolgáltatói kismegszakító, a túlterhelésvédelmét a végén levő 13A-es. Mivel a vezeték direkten megy, nincs rajta leágazás, nincs dugalj.
A másik tökéletes példa erre az áramszolgáltatói betáp. Utcai 95-ös légvezeték átvált az oszlopon 16-osra, ami elmegy a mérőig. Zárlatvédelem a trafóban a induló szakasz biztosítása, túlterhelésvédelem a szolgáltatói kismegszakítók a mérő alatt, leágazás/dugalj útközben nincs. Vagy a méretlen felszállós példa. Zárlatvédelem a méretlen 35-ös felszálló indulásánál a 80-100A-es NKI betét, a szinti leágazóban átvált 10-esre, ami elmegy leágazás / dugalj nélkül a mérőbe, ahol a túlterhelésvédelem a szolgáltatói kismegszakító.
Van még a 433.3. A túlterhelésvédelmi eszköz elhagyása pont.
433.3.1. Általános előírások
A túlterhelésvédelmi eszközök elhagyhatók:a) a fogyasztói oldalon lévő vezeték esetében a keresztmetszetének, .... változása esetében is, ha a tápoldalon elhelyezett védelmi eszköz túlterheléssel szemben azt is hatásosan védi;
Erre jó a klasszikus, sokat hivatkozott példa:
Végigmegy a 13A-re biztosított 2.5mm2-es gerinc, leágazva róla 1,5mm2-esekkel. A teljes szakasz zárlat és túlterhelésvédelmét ellátja a betáp 13A-es kismegszakító.b) olyan vezeték esetében, amely valószínűleg nem vezet túláramot, feltéve, hogy ez a vezeték el van látva a 434. fejezetnek megfelelő zárlatvédelemmel és hogy az sem leágazást, sem csatlakozóaljzatot nem tartalmaz;
Példa: 40A-es 16mm2-es betápról leágazik egy 1,5-ös vezeték, ami egy pl 2,3kw-os rögzített telepítésű fűtőtestet táplál.
hiába van a leágazó 1,5-ös 40A-re biztosítva, a fűtőtest nem vesz fel csak 10A-t. Egy fűtőtest vagy megy vagy nem. Nincs olyan üzemállapota és nem tud úgy meghibásodni, hogy pl 20A-t vegyen fel hosszabb ideig.Ide is beillene a méretlenes példa, a ha a lakást a szolgáltatói pl 16A-es kismegszakítótól a legtávolabbi dugaljig egy villamos berendezésként kezeljük, akkor ez az egység áramfelvétele max 16A lehet. Nem lesz olyan üzemállapota sosem, ahol tartósan felvesz 32A-t.
c) pont nem érdekes itt
d) távközlési, irányítástechnikai, jelző és hasonló áramköröknél
Itt a lényeg inkabb az, hogy a készülék saját maga meg tudja védeni a tápvezetékét. Pl riasztóközpontban a betápon van egy üvegcsöves olvadóbiztosító. A központ üzemszerű működés küzben felveszi a maga (teljesen mindegy) 100 mA-ét. Ha van valami gond belül, kiolvad a biztosító. Sosem fog felvenni 50 A-t a hálózatról.
Ami még érdekes lehet:
434.2.1. (Zárlatvédelem)
A zárlatvédelmi eszközt a 434.2. szakasz előírásaitól eltérő módon is el lehet helyezni a következő feltételek mellett.A vezetőnek a keresztmetszet-csökkenése vagy más változásának a helye és a zárlatvédelmi eszköz közötti szakaszában ne legyenek leágazó áramkörök, sem pedig csatlakozóaljzatok, és a vezető azon része
a) ne legyen hosszabb 3 m-nél;
b) olyan módon legyen szerelve, hogy a zárlat kockázata a lehető legkisebb legyen, és
c) ne legyen közel éghető anyaghoz.Példa: Elosztóban 400-as síneken jőn a betáp. A sínról leágazik 1,5mm2-es vezeték, belemegy arrébb egy kismegszakítóba, amiről pl az elosztó fogyasztásmérője kapja a működtető feszültséget.
A másfeles vezetéket nem tudja megvédeni a 400-as sín zárlatvédelme, de a 434.2.1. pontot betartva szerelés teljesen megfelelő. A mérő nem tudja túlterhelni a vezetékét, ha zárlatba megy, akkor a kismegszakítója intézi. A szerelés módja miatt a köztes másfeles nem kerülhet zárlatba, ha mégis, akkor elég, de nem gyújt meg semmit maga körül. -
baly81
aktív tag
Kíváncsiságból kértem ajánlatot víz-,gáz-, fűtésszerelőtől (társasházi lakásunk) fürdőszoba csöveinek cseréjére. Abban az ajánlatban benne volt a műanyag kád földelése is.
Hozzászólásod alapján akkor ez hibás? A műanyag/akril kádat ezek szerint TILOS földelni? A fém kádat viszont KÖTELEZŐ?
Köszi a kiokosítást! -
biker
nagyúr
válasz
FBLLMAG #15678 üzenetére
"Van Omron elektro masszázsgépem. MAX 90 V, 10 mA -t használ."
Sajnos 20+éve gerincbetegként... az ilyen omron vacak a vicc kategória. volt nekem is, ceruza elemmel
Jó tens készülék 100mA-ig állítható, attól függ milyen program (TENS vagy mikroáramú kezelés), én két gépet tartok, a régebbi egy Globus Elite SII két csatornás 80mA max, a másik a Triathlon Pro 4 csatornás, mindegyik 120mA max, és programfüggően 30-50mA közt megy. az izomerősítők úgy rángatják az izmot, hajjaj.frekvencia és impulzus szélesség függvénye, az 50Hz szinusz az ami a probléma, nem a 30mA, az is azért, mert a szív ritmusát billenti ki.
nagyfrekin, impulzus moduláltan több száz mA is elbírható, max a bőrödön lehetnek kiütések tőle (áramjegy)
A rehabos elektroterápiák is bőven 50mA vagy felette dolgoznak.ja mindre rá van írva, pacemakerrel tilos, illetve mellkasra helyezni tilos! nem viccbű
-
biker
nagyúr
És akkor folytatva...
- ha igaz, hogy a szülők azt vették észre, elment az áram, akkor ha volt FI relé, és nagyobb mint 30mA akkor a villszer mehet a börtönbe, ha 30mA-es és hibás, akkor sajnos baleset, nem a gyártó a felelős, elromlott. ha nem volt egyik se, akkor csak a biztosíték oldhatott le, ez pedig sajnos akár másodpercekig vagy percekig tartó áramkört jelenthet, a földhurok ellenállása kapcsán, mikor jött létre a biztosítékot kioldó hibaáram, több 10A (!!)
A cikkben azt írják, súlyos égési sérüléseket szenvedett az oldalán.
ha vízben ülve, fekve, beleesik a hosszabbító, akkor nem az egyik oldala fog megégni, nekem ez a fura.
nekem gyanúm továbbra is, hogy a vízbe beesni készülő hosszabbítót kapta el, és szenvedett egyik kar és az oldala áramütést, netán beleesett a hosszabbító, műanyag kád, helyesen nem földelt (ha nem volt akkora elmebeteg a villanyszerelő, hogy beszerelte a műanyag lefolyó földelés közdarabot), és mikor kivette a hosszabbítót, megfogott egy falicsempét, vagy megkapaszkodott a csapban. netán beleesett a hosszabbító és rutinból elzárta a vizet, megfogva a csapot, ez mind azonnali halálos áramütések.Vízben állva már a hegesztés is halálos lehet! pedig az 50-70V!
De találgatás mind
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
RandomName #15672 üzenetére
A tiszta víz (desztilált víz) inkább szigetelőként viselkedik. A különböző szennyeződés teszi vezetővé. Az ólom akkunál ott a sav, vagy sóval is jó vezetővé válik.
Az áramkört meg már előttem elmagyarázták. (A testnek ellenállása van, amit multiméterrel is tudsz mérni, úgy viselkedik mint 1 fogyasztó.)
Van Omron elektro masszázsgépem. MAX 90 V, 10 mA -t használ. Ez már szinte leszakítja a kezem, lábam. Az áram nem megy át a szívemen. Csak a 2 lapka között folyik. Képzeld el, mire képes az 50 Hz -es 230 V. A Fi relé meg 30 mA áramnál old. (Ha old.) Elég, ha a jobb - ball kéz között folyik az áram. Vagy ha a mell - hát az áram folyása. A szív is izom, ha görcsbe rántják, megáll, kész a halál forgatókönyve.
-
biker
nagyúr
válasz
RandomName #15676 üzenetére
Ok, akkor nagy vonalakban értem, tudom nem segítség, hanem még egy marék föld, de én is 94-ben végeztem, 505-2 villanyszerelőn, 2,5 éva alatt (SZKTV országos döntő) de nakam kifejezetten jó tanárom volt, aki elsőben eldöntötte, hogy engem küld harmadikban szktv-re, apám meg egy elektronikabuzi volt, és a szegedi trolis világ alapembere, így elég jó alapokat kaptam.
Szóval, pont a csengő egy olyan világ, ami tök egyszerű lenne, de ma főleg olyan kihívások elé állítja a szakikat, hogy hajjajjjj.
egy reduktoros mechanikus csengő általában 8V 4-5W ez rajta van, ami azt jelenti, 8V 5W kb 400mA lesz az áramfelvétele. És az első pont, ahol megáll a mai szagember, mikor kihúzza az UTP-t 70m-re a csengőhz a kapuba, aztán csodálkozik, megnyomja a gombot, és egy kattanás hallatszik a csengőből. semmi más. Mert mi mást tudna 2x70m 0.22-es vezetéken 400mA tenni, mint felzabálni a 8V-ból 5-öt feszültségesésre. ugye,Na, szóval 8V 500mA kell a csengőnek, hogy berregjen, ehhez fojtótrafó (reduktor) ami ma nem is tudom hogy elfogadható még, mivel nem leválasztásos trafó. Ma már tudtommal pri/sec trafók vannak 1modul szélesen, nem reduktorok amik ugye sorba kötött csapolt trafók. vagyis régen is ha nem szólt a csengő, akkor biza 230V mérhető volt.
De, itt egy soros kapcsolásról beszélünk, és 230V kapocsfeszültségről, kell valami amin 400mA áram esetén 220V esik hogy 8-10V maradjon a csengőre, mivel soros kapcsolásban az áram minden elemen ugyanannyi, és a legnagyobb ellenállású elem szabályozza az átfolyó áram erősségét. Ez egy feszültségosztó lesz, első elem (reduktor) 220V 400mA második 10V 400mA a teljes kör 230V 400mA
ez esetben egy kb 550ohmos ellenálást képviselő induktív előtét ell (Z 550ohm) vagy egy ohmos R 550ohm pl víz. azért víz, és nem előtét ellenállás mert ez 88W ellenállás lenne ezen a feszültség/áram szorzaton, amit azonban 2-3dl víz röhögve elvisel, mert 4,2kg/kj a fajhője.A probléma az, hogy bármely fogyasztón feszültség akkor esik, ha áram folyik rajta, és a feszültségesés mértéke az ellenállása alapján a rákapcsolt feszültségtől és az átfolyó áramtól függ. ha nem folyik áram, akkor a kimenetén ugyanazt a 230V-ot méred, mint a bemenetén, kellően nagy belső ellenállású feszültség mérő esetén.
ezért fog rázni ha megfogod, akár a palackot, akár a fojtótrafót. amint folyik áram, leesik a feszültség, de eddigre elrántottad a kezed. és nem tud megrázni, ha lenne rá módod, és tovább fognád, a kezdeti rántás után nem rázna tovább, de nem fogod ekkor már a drótotszóval így működhet a palack mint reduktor, soros kapcsolásban, s ez a mechanikus csengők titka.
A kád esetében viszont amiről beszélünk, az a vízben lévő test, vagyis egy közepesen rossz vezetőt (tested) és egy közepesen jó vezetőt (víz) veszünk
Ha a képlet az lenne, hogy te a kád vízben állva megfogsz egy feszültség alatt álló vezetéket, vagy beesik a kádba a vezető és te megfogsz egy földelt csövet, akkor a fenti soros kapcsolás áll fenn
Mi van, ha benne ülök a kád vízben, és beesik mellém a feszültség alatt álló cucc? ha a kád műanyag, le van dugózva, akkor semmi.
ha fém, és földelt, akkor hibaáram alakul ki, és két párhuzamos kapcsolású nagy ellenállású vezető fog létrejönni, a víz és a tested, és a kettő közt a feszültség azonos (párhuzamos kapcsolás esetén) míg az átfolyó áram osztódik a belső ellenállás arányában így tehát ha kialakul pl 100mA hibaáram (mert nincs FI relé) akkor lehet hogy 50/50, lehet hogy 20/80mA de valamilyen arányban osztoztok rajta
és ha itt nem volt FI relé, de földelt kád, és kialakult az áram, akkor szívás (ez amúgy földzárlat lépésfeszültség fogalmaként tananyag volt)
ha meg megfogta a hosszabbítót, úgy égett meg, akkor sajnos.... -
RandomName
senior tag
Erről már beszéltünk régebben. de akkor újra.
505-2 épületvillanyszerelő szakmunkás vagyok, '94-ben végeztem, és egy olyan kretén szakmatanárunk volt 2-3. évben, aki kb semmit nem tanított, és azért lett miattunk szakoktatónak visszaminősítve, mert a szerzödése miatt nem lehetett kirúgni.
Kb gyorstalpalón verték a fejünkbe az akkori szakmát az iskola legjobbjai miután szakmunkásvizsga előtti félévi dolgozaton 28 emberből 2 tudott kettest írni.
Volt fájás.
Kimaradt sok minden.
Pl ipari elektronika óra helyett is szakmaismeret volt, ahol a telibevert VMZ relét kellett lerajzolni amit már akkor sem használt senki.
Emiatt pl. nem tanultunk PLC-t
És ok. A szakmunkás feladata a technikus által kiadott feladatok végrehajtása.
Viszont sok év, és sok hiányosság mellett eljutottam oda, hogy bár a cég egy rohadt szabványt nem vesz meg, és semmi képzési lehetőségem sincs, de én egyeztetek tervezővel, én csinálok megvalósulási tervet, én viszem el a projectet, én basztatom a céget, hogy szabályváltozás volt, és ezt máshogy kellene. De igen. Vannak alapok amik nagyon hiányoznak.
Ezért is akarok váltani a laza '96 óta fennálló munkaviszonyból. -
csemberlen
őstag
válasz
A víz nagyon nem jó vezető. Ivóvíz fajlagos ellenállása:
kb. 100 Ω·cm – 10 000 Ω·cm között mozog, mert sok benne az oldott ásványi anyag (ionok). -
biker
nagyúr
válasz
Tökéletesen elmagyaráztad, milyen amikor valaki nem érti a feszültségesést. Ugye nem elektromos szakember vagy?
Mert ugye a feszültség csak zárt áramkörnen esik, ha áram folyik a vezetőképes anyagon
ha a csengőt nézed, az biza 0,4-0,6A áramot vesz fel szaggatva, tehát a feszültségesés szempontból 230-8=222V ami 550ohm
de rajtad ha megfogod az átlagos 1-1,5kohm ellenállásod miatt ha 60-100mA folyik akkor 100-150V lesz a kapocsfeszültsegtudod hány műszerész bazmegolt már mikor berakott egy 22kohm ellenállást a led elé majd hozzáért a nyitott kapocshoz? Mert az ellenállás mindkét végén 230V van ameddig nem folyik rajta áram!!!
szóval te pont nem arról elmélkedtél amiről én, hanem egy tárgyi tévedést vetítettél rá
-
RandomName
senior tag
A víz ideális vezető, és néha pont úgy viselkedik ahogy szeretnéd, néha meg nem pont úgy. Én még bontottam el olyan csengőreduktort ami egy vízzel teli fekvő borosüveg volt a parafadugón átütve két szeggel.... Egyiken bemegy a fázis, másikon kijön a 8-12V a csengőnek. Tökéletesen működött, de ha a "8V" ágat én fogtam meg akkor 230V módjára rázott.....
A víz szemét dolog ilyen szempontból..... -
biker
nagyúr
válasz
csemberlen #15668 üzenetére
Mondjuk ezt sose értettem, az áram a kisebb ellenállás irányába folyik, párhuzamos kapcsolás esetén.
A test, jól felázva vízben, mindenképpen egy nagyságrenddel rosszabb vezető mint a víz maga, a normál test ugye 1kOhm állítólag átlagosan, lehet 500ohm felázva?
ok, de a víz ennél jobban vezet, ezért az áram nagy része a vízen át folyik, akkor is ha mellém esik a hosszabbító. A gond ott van, ha feszültség alatt álló felületet fogok meg vízben állva, vagy beesik a hosszabbító a vízbe, és kinyúlok a csaphoz, pl műanyag kád esetén.
De a pontos esetet nem tudjuk, ugye.,.. -
Scrake^;DD
aktív tag
válasz
Persze, erre nincs megfelelő védelem, nem kell a kádban tölteni a telefont.
-
biker
nagyúr
válasz
nyakig vízben 15-20mA is elég, ott a 30mA FI relé nem sokat véd
-
csemberlen
őstag
válasz
Scrake^;DD #15665 üzenetére
Nem 100%-os védelem a fi relé, ha valaki a kádban kapja meg a fázist. 20-200 msec is elég lehet a halálhoz.
-
PROTRON
addikt
Azért kell a kábel elején biztosítani, mert bármilyen okból előfordulhat, hogy a kábel másik végén lévő áramkorlátozó előtt történik elágazás, akár akaratlanul, amit nem fog védeni a kábel végén lévő 13-asod, hanem a kábel elején lévő védene, de ha az egész elosztó elején csak 32A-es van, túlterhelheted a 2,5-ös kábelt.
Társasházi fővezeték felújításoknál az ELMŰ elfogadja hogy az emeletekre felszálló fővezetékeken keresztmetszet váltás történik, mert mondjuk az 5. emeletig 80A a méretezett igény, de a 6.7.8. emeleten csak 1-1-1 db 1 fázisú lakás van, így fázisonként a max terhelés csak 32A, míg az egyidejűség miatt még kisebb jön ki matematikailag.
Ne kelljen már a drága, 80A-es vezeték anyaggal felmenni a 9. emeletig.De mindig felhívják a figyelmet, hogy hiába véded meg a lakások irányából 32A-el a 16-os MKh-t, ha a felszálló elején 80A-es biztosító van 35-ös MKh-val, akkor a keresztmetszet váltáskor olvadó biztosítót kellene betervezni a kisebb vezeték keresztmetszethez....de sokszor azt se fogadják el hogy ha az elején 40A-es van, akkor is elmondják hogy minden keresztmetszet váltást, az adott pozícióban meg kell védeni, nem a végén.
Csak ugye a kezelést igénylő berendezésekek megvannak az előírásai, meg van szabva az elhelyezési magasság, szekrény típusok etc...így meg már nem oké anyagilag, sokszor ugyanarra jönne ki mint ha eleve nagy keresztmetszettel menne a maradék szakaszon is... -
PROTRON
addikt
válasz
vaakuum #15662 üzenetére
Én is gondolkodtam hogy azután hogy a hobby elektronika totyikban más megfuttatta ezt a kérdést, ide én hozom be azzal a felvetéssel, hogy:
-áramütés esetén minden alkalommal automatikus-e a rendőrség részéről a "foglalkozás körében gondatlanságból elkövetett" eset kivizsgálása?
-vagy mégis felújított volt az a lakás, ahol elképzelhető hogy villanyszerelői figyelmetlenségből nem oldott le az ÁVK?Pl nem véletlenül van különbség az "AC", "A", "B" etc... típusok között, egyes típusok "megvakulnak" ha nem az adott környezethez-berendezésekhez megfelelő típus lett megválasztva, ami miatt nem biztos hogy minden vészhelyzetben leold.
Ahogy azt is mindenki elfelejti, hogy ha dugaljat szerelsz és egyszerre megfogod a fázist és a nullát úgy, hogy szigetelt cipőben vagy, akkor nem fog leoldani még az "A" típus sem, hiszen a szíved csak egy újabb fogyasztó, nem lép ki az áram az áramkörökből, tehát nem "hiba". Ezt rengeteg villanyszerelő akkor tanulja meg, amikor megkérdi kollégáját hogy "jót kapcsoltál le?" aztán kiderül hogy mégse...
Aztán a KÁD anyaga sem mind1, ha rendesen szigetelt és a dugó is elzárta rendesen a víz útját...etc...
Amúgy állítólag hozzátartozó írta meg hogy a hosszabbító volt a kád szélére rakva amibe beledugta a töltőt és úgy rántotta be a hosszabbítót a töltőkábellel...
Ha jól tudom átlagos kád volt. -
vaakuum
addikt
Itt nem feltétlen a random találgatás a lényeg, ezért is kérdeztem, hogy konkrétumot esetleg valahonnan lehet -e tudni. Számomra ez gondolatkísérlet is az ok-okozatok megismerésére és hibák és lehetőségek mérlegelésére. Egyébként más fórumokon és FB-n nem vagyok fenn, így ezért hoztam ide.
-
biker
nagyúr
válasz
vaakuum #15662 üzenetére
az összes létező villanyszerelő fórumon és FB csoportban már ezen pörög mindenki
mindenki találgat, tippelget, már van aki azt is tudja, hogy nem a telefon hanem a telefonnal együtt az egész hosszabbító a kádba esett.
De másik cikkben azt írják, a szülők onnan vették észre hogy történt valami hogy elment az áram, = mégis volt kialakított érintésvédelem, ha FI relé oldott volna le, megvédi, ha nem, akkor lehet gyenge földelés volt és későn oldott ki a biztosíték.Mivel senki nem tud semmi biztosat, teljesen felesleges egy 1254-ik találgatós szál (szerintem)
-
vaakuum
addikt
[Erről az esetről hallottatok esetleg más konkrétumot?] Felteszem AVK nemigen volt a lakásban, és a kádat is fémnek tippelném.
Amit jelenleg nem tudok értelmezni, hogy ha mondjuk egy villanyborotva aljzatról húzta oda a hosszabbítót, a leválasztó trafóval az is ilyen végzetes lett volna? -
FBLLMAG
senior tag
válasz
Scrake^;DD #15654 üzenetére
Én éveken keresztül Knipex szerszámokat használtam (most is). Nagyon jól bírja. Van olyanom amelyiket az áram megrágta, de engem nem csiklandozott meg.
A Milwaukee helyett NWS fogókat használok (a Solingen leányválalata). Van pár érdekes megoldása. A NWS lényegében hasonló megoldásokat használ mint a Milwaukee. A Wiha meg a Knipex -re hasonlít. A Milwaukee és a Knipex kicsit máskép gondolodik a szerszámok terén. Itt van pár fogóm.
-
ECC82
újonc
válasz
RandomName #15656 üzenetére
Nincs 32A-re biztosítva, mert a végén 13A-es korlátoz ilyenkor. Bizonyos feltételek teljesülése esetén a nem kell a szakasz elején lennie a biztosításnak, hanem lehet a végén is vagy bármelyik részen. A fenti eset (és az általad említett is!) pont megfelel ezeknek a feltételeknek.
Ha érdekel, leírom a pontos szabványszámokat is, ahogy lesz időm.
-
RandomName
senior tag
A 2.5 vezeték nem lehet 32A-ra biztosítva, akkor sem ha a túlvégén végzed el a teljesítmény korlátozást.
Sokszor mi is ezzel szívunk. Van X amperes betápod, mondjuk 35-ös vezetéken, és a jelzőlámpa 2A biztosítékját sem táplálhatom meg pl egy 30 cm-es 6-os vezetékkel, mert a 35-ös vezeték biztosítása nagyobb, mint amit a 6-os vezeték tud, és ez nem elfogadható, növelni kell a keresztmetszetet... És én ilyenkor még a szekrényt sem hagyom el a vezetékkel. -
ECC82
újonc
válasz
RandomName #15649 üzenetére
Az én értelmezésem alapján a felállás: bejön a 32A-re biztosított mért fővezeték (legyen ez pl 10mm2) az elosztóba, pl egy sorkapocsba ,stb. Innen leágazva egy 2,5mm2-es kábel direktben elmegy a klíma melletti elosztó kismegszakítójába (13A), amiről csak a klíma megy egyedül.
Ebben az esetben nincs túlterhelés a rendszer egyik pontján sem, viszont zárlatvédelem mindenhol van. Teljesen szabványos a megoldás. (Amúgy is zárlatvédelemről volt szó, nem túlterhelésről)
Ha nem jól értelmeztem a szöveget, akkor tárgytalan a beírás.
-
Scrake^;DD
aktív tag
Knipex cuccokról vélemény? Használ valaki? Minőségben van olyan szinten mint egy milwaukee vagy ott inkább csak a nevet fizeted meg?
-
313313
addikt
válasz
Scrake^;DD #15645 üzenetére
Metabo (akkus gépek), Whia(csavarhúzók), Milwaukee(csavarhúzók, bitek fekete ütvecsavarozós, fogók), Villbek (fogók csavarhúzók)
-
RandomName
senior tag
válasz
Scrake^;DD #15645 üzenetére
Amit a cég ad.
Van mindenféle kéziszerszám vegyesen: Wiha, Fortum, Haupa, Millwaukee, Weidmüller, Ceta, Festa, stb.... -
Scrake^;DD
aktív tag
válasz
csemberlen #15643 üzenetére
Szerszámra gondolok
-
Virag.h
tag
Sziasztok!
A villanyoran mit jelent a 2. ertek?
Az elso mutatja az ossz fogyasztast kw ban ami 2573. Ez tiszta. De a masodik mit mutat 70 kw ban?Koszi
-
csemberlen
őstag
válasz
Scrake^;DD #15642 üzenetére
Szerszám, anyag?
-
Scrake^;DD
aktív tag
Szakik! Ki milyen márkát használ?
-
vaakuum
addikt
válasz
PROTRON #15636 üzenetére
Eddig az értelmezésem szerint arról beszélgettünk, hogy pl. "elfúrják", az meg általában kettős szigetelésű eszközzel szokott történni, és a fúró a fázissal hamarabb zár a falszerkezet felé (amit éppen fúr), mint a szigetelésen keresztül a munkásemberre. Amikor a szivárgó áramokra is sokszor leold az AVK a vezeték szigetelésén keresztül, akkor a fix fal-fázis kapcsolatra is lefog, mert arra is lép ki annyi áram, ami működteti az AVK-t. Nyilván ha valaki vezetékeket nyelvével akarja rövidre zárni, ([vagy tengeralattjárón kihangosítani] az egy másik eset, de itt szerintem az értelmezhető kockázatokról volt szó. És továbbra is ott van egy kismegszakító az óra alatt, ami zárlatra leviszi az egész lakást. Nyilván nem elegáns megoldás, hogy a vezeték elejére nem rak egy saját, dedikált kismegszakítót, de nem is világvége.
-
-
biker
nagyúr
-
PROTRON
addikt
válasz
G@bi90MR #15634 üzenetére
Nem ismerjük a tétellistát, hogy az elosztó teljes felújításán felül (mert ez már az az összeg hogy az elosztó teljes felújítását vehette bele, mivel nem tudja elődje mit szúrt még el) milyen nyomvonal építési munkálatot vett bele, mennyi csatorna, mennyi kábel, hány méteren kell rögzíteni, mennyi falátfúrás....mennyi munkaidő...etc.
Értem hogy írod hogy szerinted elfér a padlás irányából érkező gégecsőben, de nem írtál keresztmetszetet, én pl biztonságra játszva inkább kettős szigetelésű kábelt áraznék be, az is biztosan keresztül húzható? Lehet aki kint járt azt nem tartja megoldhatónak..
Az a padlás az saját tulajdon? Nem a társasház közös tulajdona? Én pl elvből nem vezetnék hosszan saját lakásom vezetékeit közös területen.Gondolj bele, ha 2 embernek mondjuk 2 napot elvesz, mennyibe kerülhet...mert ugye amit egy alkalmazott kézhez kap, az a teljes rárakódó költségekkel együtt a cég bérköltségének 51,5%-a...
Tehát egy 25 ezres segéd munkás napi bérhez kb 48,5k huft kell megtermelni, de ebben EGY FILLÉR HASZON sincs, tehát a vállalkozás valójában jótékonykodik (elhiszem hogy szar ilyet olvasni hogy ekkora összeg csak jótékonykodás, pedig az)...és ez még csak havi 450 nettó, abból hogyan rak félre az ember egy családi ház vételére a kiccsaládnak?
Ha magára valamit is adó riasztó szerelőt hívsz, ők pl 2 fővel 17 ezres NETTÓ ÓRA-bérrel kalkulálnak, ezen felül van kiszállási díj...jól olvastad, a két napos szerelésre 17 ezres órabérrel....csak a munkadíj nettó 277k huf+ 15k kiszállási díj...365k bruttó. Pedig nem is erősáram szerelés...csak a vagyonod védelme.
Szal tényleg kell a tétellista hogy mivel számolt, így nehéz mit mondani. Ahogy írtad, anno amikor még felújítás volt kimaradt, amikor kötegelten húztak-szerelték a hálózatodat, arra tudtak kedvezményes egységárat adni.
Utólagos munka...ennek sajna ára van.Amúgy a TERC költségvetés készítő program alapbeállításként asszem jelenleg nettó 8500 huf / fő rezsiórabérrel számol, ezt szorozza be az egyes munkanemek normaidejével, pl központilag az jött ki hogy egy lámpatest csere a leszereléssel együtt tart 2 embernek 30 percig, akkor az 1 embernek 1.0 normaóra....1.0*8500 =8.500 huf nettó. De persze függ még ezernyi tételtől, pl a felszerelendő lámpa dimmelhető, akkor az még további vezeték bekötések...
-
PROTRON
addikt
válasz
vaakuum #15633 üzenetére
Az értelmezések egy dolog, de a Fi relé csak akkor véd ha az áram kilép az áramkörből...a fa anyagú létrán álló jómunkásembör csak beáll a többi elektromos fogyasztó közé, akkor a Fi relé köszöni szépen, adni fogja a talpalávalót...
Ugyanaz van mint amikor villanyszerelő szigetelt cipőben megfogja a dugalj fázis és a nulla vezetékét....akkor sem old le a Fi relé, hisz a szív csak egy kis izzókörte...amíg ki nem ég. -
G@bi90MR
aktív tag
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat, ebben a hszben próbálok válaszolni mindenkinek:
#15625 biker
Köszönöm, holnap jön egy másik szerelő, aki telefonban is ezt javasolta bővítésként az elmondottakra, aztán meglátjuk. A klímások azt mondták, ők szó nélkül ráraknák egy meglévő kismegszakítóra.#15626 SaGa59
Köszönöm, meglátjuk melyik lenne a legjobb, másik szerelő mit javasol. Panasonic 3,5 kW-ot klíma megy majd fel. Jelenleg egy 2,5 kW-os régi ON/OFF-os megy konnektorból. Ezzel vettük a lakást. Leszerelésre kerül.#15627csemberlen
Szomorúan olvastam hozzászólásod. Szemre azt látom, hogy nem szép, de ha biztonságos, funkciójában jó, akkor is rossz? Szerelvényekből, kábelekből egyebekből az ment be, amit a szerelő hozott. Amikor kibontódtak az eredeti vezetékelések több olyan hely is volt, ahol szigetelés nélkül egy az egyben el volt vakolva a vezeték vége a falban, ilyenek már nincsenek. Csak pislogtunk.#15628 PROTRON
Nem, tégla társasházi emeleti lakás., 1x32A bejövővel. Aki eredetileg szerelte, messzebb lakik és ilyen kis munkára nem jön ki. A kihívott másik szerelő a mostani fali doboz kivésését javasolta, bővítést 18 modulos süllyesztettre és úgy beszerelni az újakat. A falon kívüli lehetőséget fel se vetette, amikor mi kérdeztük ő erre a megoldásra mondta, hogy csúnya és kókány. Egyéb bővítést nem tervezünk a lakásban villamos ügyileg. 2 éve 1,1 m volt az egész villamos hálózat anyagostól, munkadíjastól, a mostani bővítésre az idáigi ajánlat 350e Ft, amit laikusként sokallok, ha pedig ez a realitás, akkor elszomorít. -
PROTRON
addikt
válasz
vaakuum #15631 üzenetére
Itt nem csak a leolvadt hűtőről van szó.
A "kockázat" sosem a laikus megrendelőé, minden.egyes.esetben. a villanyszerelőé.
Például annak a kockázata, hogy a szomszédban dolgozó kőműves balf..ék és előáll egy olyan szituáció, ahol a lakásba véletlen átérkezéskor áramütést szenved.
Az hogy hol a tulajdonjogi határ, mellékes olyankor amikor eljárás közben csak az számít hogy ki volt-e építve a leágazás védelem.Értem hogy egyesével minden fajta hibalehetőségnek kicsi a kockázata, a társasházi közös méretlen PEN vezető hibájának is a szakma nagyjai szerint "túl kicsi a kockázata", de közben meg évente 2 ember bizonyíthatóan ilyen okból hal meg, amire szintén ezek az emberek azt mondják belefér...amikor viszont a Te rokonodnak esik baja, megnézném a reakciódat ha bármelyikük eléd áll és azt mondja ez még belefér...
-
vaakuum
addikt
válasz
PROTRON #15629 üzenetére
A köztes szakaszon elfúrásra ilyenkor az óra alatti kmsz-nek vagy a fi relének kellene reagálnia, nem? Ami persze leviszi az egész lakás betáplálását. Viszont ez egy olyan kockázat, amit akár be is vállalhat a tulaj, ha tisztában van vele, hogy szekrény van azon a falon és feltehetően nem fog ott furkálni a következő néhány évben.
-
SaGa59
őstag
válasz
PROTRON #15629 üzenetére
Új kábel az elosztószekrénytől. Mondjuk nálam eleve van egy 16A-es kmsz a fő elosztószekrényben, arról indították anno az első klíma kábelét (3x2,5-es, ezt elsőre 3x1,5-nek néztem, míg ki nem bontottam a csatornából, azért a 13A-es kmsz-k, mert egész végig igen csak macerás lenne az egészet cserélni, hiába van kábelcsatornában, így jobbnak láttam két 13-assal megoldani az elosztást, ezekhez a klímákhoz bőven elég), amivel a lakást vettük, egy rövidebb szakaszon csak úgy a „levegőben” a fürdőszoba fölötti „résben” (ez egy negyedik, legfelső emeleti lakás, ott a vizesblokk „szekrénye” nem ér fel a mennyezetig, van fölötte három-négy centi hézag, tele mindenféle vasakkal, azon vitték át a klíma és a villanysütő kábelét, csak úgy magában, se védőcső, se csatorna). Most bekerül egy második klíma is, így a régi kábelt egy ponton elvágtam, az odáig tartó három eres kábelt lecseréltem három tömör 2,5-es vezetékre, végig kábelcsatornában (a vizesblokk fölött is raktam csatornát), az eredeti 16A-es kmsz-tól indítva. Ennek a végére felraktam egy 4 modulos dobozt, benne két 13-as kmsz-val. Ide bekötöttem a régi klíma kábelét és innen indítottam három 2,5-es tömör vezetéket az új klímának, kábelcsatornában. Betonfalban nem marok hornyot a vezetéknek, vagy üreget süllyesztett doboznak, épp elég átfúrni is, ahol át kell menni a falon.
Amúgy meg – szerintem –, ha csak direktben megy az elosztószekrényből, külön, ottani kmsz nélkül, a zárlatvédelmet ellátja az óránál lévő kmsz is (és/vagy az ÁVK, hisz az utánról megy a vezeték), igaz, az rántja magával az egész lakást/házat, de ha valaki épp elfúr, átvág egy vezetéket,, talán még jobb is, ha így jár, nem csak azt az egyet rántja le, amit épp átfúrt, mert azt nem is biztos, hogy észreveszi. -
PROTRON
addikt
válasz
SaGa59 #15626 üzenetére
Ezzel a klíma mellett kmsz lehetőséggel kapcsolatban:
A kmsz-ig érkező kábel a szoba áramköréről él, vagy új kábel lett behúzva az elosztótól?Mert ha új kábel, akkor a kábel indítási pontjára ugyanúgy kell zárlat és túláramvédelem, mert mi van ha a köztes szakaszon elvágja/belefúr valaki és nem védi semmi a végeket?
-
PROTRON
addikt
válasz
G@bi90MR #15624 üzenetére
Ez egy családi ház?
Mert akkor az első szerelőd nem mondott lehúzást elvi szinten, az ár az más kérdés.
A kérdés hogy ez falon kívüli legyen hogy ne kelljen vésni, vagy annyira hihetetlenül fontos a falba süllyesztés, hogy elviselhetetlen a látványa egy falon kívüli elosztónak ezen az 1 helyen....de hiszen Te magad javasoltad hogy legyen egy második elosztó ....ha az lehet falon kívüli típus akkor miért ne lehetne az egész?Családi házhoz én összesen legalább 24 modulos elosztót javasolnék, akár 2x12 modulos kivitelben.
Amit az előző szerelőd javasolt, hogy ezt teljesen kibelezni és elé rakni egy 1x18 modulos falon kívüli típust, jelenleg az is jó megoldás.A Traconról hallani hideget meleget, egyelőre maradhatnának és legolcsóbb kivitelben az egész sort elég lenne kikattintva átszerelni + 2 db kmsz-el kiegészítve, bár jobb lenne akkor már a fázis sínt is hosszabbra cserélni, a régit meg elrakni későbbre.
Ha csak a nagyobb dobozt és az átszerelési munkadíjat akarta elkérni, lehet még olcsóbbra is jössz ki a saját ötletednél, mivel egy Fi relé csere is felelősség szinten ugyanannyiba kerül, így a doboz árhoz képest 2x annyi anyag költségbe kerülő kombi ÁVK beszerelése elhiszem hogy sz.ul hangzik, de munkadíjra összesen és anyagköltség különbözetre kifizeted amit el akartál kerülni.
Viszont a kombi ÁVK kismegszakító része mindegyik egyes kismegszakítód leoldásakor szintén le fog oldani, egyszerűen a kismegszakítók analóg működése olyan, hogy ha csak 1 db izzód zárlatos, az egész lakásodban elfog menni az áram ha arra a kombi ÁVK-ra cserélsz.Tehát tapasztalati úton, a kockázat miatt én nem javaslom az általad kinézett megoldásodat, bár sokan szeretnék élőben megtapasztalni milyen jó 2 hétnyi nyaralás után kikapcsolt hűtőre hazaérni...továbbá munkadíjban nem spórolsz, mert magára valamit is adó szerelő kb ugyanannyi pénzt fog elkérni a kiszállással együtt, mert Ő rajta múlik az életed biztonsága. Akkor is ha számla nélkül és kivitelezői nyilatkozat nélkül kéred. Az áram nem játék, bár nem látszik de ugyanolyan veszélyes mint a Medve.
Sajnos el kell fogadni hogy az első villanyszerelőd aki anno megcsinálta túl sokat spórolt és kell egy nagyobb elosztó. Most még mindig olcsóbb lesz mint 3 év múlva, mert előbb utóbb így is úgy is el fogsz jutni arra a szintre.
De akkor a + vezetékezés megoldható az elosztó és a klíma között? Van szabad keresztmetszet a csőben hogy áthúzható?
-
SaGa59
őstag
válasz
G@bi90MR #15624 üzenetére
A kismegszakító lehet a klíma mellett is nyugodtan. Vagyis az is egy lehetséges megoldás, hogy a jelenlegi doboztól (a fi relé utántól) elhúztok egy három eres, 2,5-es vezetéket a klíma beltéri tervezett helyéhez, oda meg felraktok egy két modulos, falon kívüli kisszekrényt (jó, ha van benne nulla és földelősín is) a kmsz-nek és oda köttetitek be a klímát, még csak konnektor se kell hozzá.
Mekkora klímáról van szó? Én 13A-es megszakítókat tettem a 3,5 és 2,25 kw-os klímáknak a lányom lakásában, egy külön négyes dobozban, de ezeknek akár még 10A-es is elég lenne. Nálunk egy 9 kw-os, 4 beltéris megy lassan húsz éve 16A-es kmsz-ről, két éve már H tarifáról.
Amúgy meg, 3,5-esig simán el tud menni egy tetszőleges konnektorból is, külön kmsz nélkül, mert 1kw-nál ritkán fogyasz többet, azt is csak rövid ideig. Kivéve fűtési idényben, akkor tovább is, ha fűtesz is vele. Azt meg egy bármilyen konnektor simán viszi akár órákon át folyamatosan is. -
G@bi90MR
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnénk klímát szereltetni a lakásunkba. 2 éve teljes felújításon esett át a hálózat (Minden konnektorhoz 2,5 mm2 vezeték megy, a lámpák 1,5-ösek egyedül, sütő, főzőlap 4 mm2) , csak sajnos nem gondolkodtunk előre a klíma kapcsán. Szeretnénk egy külön kismegszakítót a klímának, érdeklődnék, bontás nélkül lehetséges valahogyan? Laikusként érdeklődnék először, mielőtt a hívott szerelők esetleg próbálnának levenni, 1 már járt nálunk, ezért is kérdeznék, ő a lenti elosztó bővítését javasolta 16 modulosra, hogy elférjen +1 kismegszakító. Megkérdeztük, hogy nem lehetne akkor a jelenlegi fölé tenni egy falon kívüli kicsi elosztót? Ő nem kókányol. Indokolatlannak tartom a bontást, újraépítést, illetve felesleges lehúzásnak.
Próbáltam utána olvasni a témának, az alábbi elgondolás mennyire lehet kivitelezhető?
A jelenlegi TFV2 Fi relét kicserélni egy kombinált változatra, EVOKEAB3203, 1 modul széles, szintén 2 pólusú, B32, A típusú. Mellé pedig beférne egy új TDZ B16? A lépcsőházi mérőóra alatti főmegszakító C32.
A klíma kívánt helye mellett van közvetlenül kötődoboz, a padlásról érkezik abba gégecsőbe húzva a jelenlegi MBCU vezeték önmagában, mellette lazán elférne az új is, csak az megy benne jelenleg.
Előre is köszönöm!
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
Reggie0 #15620 üzenetére
És ECC82 Igazatok van.
A nem árnyékolt kis feszültségű vezetékkel, ha 20 - 30 m -en együtt futnak, az adatokkat meg tudhatja birizgálni (az egér esetében is szakadozott a nyíl, pedig ott röviden futottak párhuzamosan).
A szigetelés sérülést is túloztam. De inkább készüljünk a legrosszabbra, minthogy később meglepődjünk. Ha másnak csináljuk azért mert előszedhetnek. Magamnak meg méginkább. És nem az számít, hogy most jó. Vajon jó lesz 10 - 20 év múlva is? Nem mindenki méri évente a szigetelést. Tapasztaltam már érdekességeket. Jobb félni, mint később megilyedni.
-
ECC82
újonc
válasz
FBLLMAG #15618 üzenetére
A képen épp egy kapacitív feszültségosztót mérsz egy nagy belsőellenállású műszerrel. Terhelésre a 16V-ból hamar 0V lesz.
A biztonságot nézve meg a szabvány(ok)ban leírt módszerek egyensúlyoznak a biztonság és a gazdaságosság közt, de betartva őket
elérhető megfelelő szintű biztonság. (Rendeltetésszerű használat esetén.) Arra nincs semmiféle szabvány, hogy a szomszéd Józsibácsi
betintázva átmegy és belevágja a kisbaltát a villanyórába.A fent említett 528.1 két eltérő feszültségsávba tartozó vezeték egymás mellett vezetésére ad lehetséges megoldásokat, biztonsági szempontokat figyelembe véve. Pl egyfázisú motor 5 erű tápkábelén 3 ér a betáp 230V, a maradék kettőn vihetsz 12V-ot a motor távvezérlésére.
Nem arra számít, hogy a tartalék ereken Gigabit LAN-t üzemeltet valaki.
Írja is a végén a megjegyzések közt, hogy nem foglalkozik EMC, villamos zavar, áthallás témákkal. -
FBLLMAG
senior tag
Én írnák több lehetőséget is.
- A 2 m -es hosszabbító mellé kötöttem 1,5 m sima vezetéket. N -nel szemben 16 V jelent meg.Előttem már írták az egér - monitor vezetékek egymás mellett futását. Zavarás volt a végeredmény. Árnyékolt vezetékkel megoldható.
A másik a biztonság. Mi tudjuk, hogy mennyivel terhelhető az áramkör, vezeték. Én már láttam olyat, hogy a 25A -os biztosítékot leverte, akkor ki kell cserélni. Mindjárt 40 A -osra. A vezeték, konnektor meg nem bír annyit. Na jó, akkor több konnektor párhuzamosan kötve mert ezek füstöltek el, ez látszott. Hirtelen érezni valami égett szagot. Mindegy, a füst nem látszik. Na ez mellett a tápvezeték mellett nem szerettem volna látni adatvezetéket. Lehet, hogy az alacsonyfeszültség magasfeszültségre vált.
-
ECC82
újonc
válasz
gorbep #15614 üzenetére
"Amúgy meg az egész értelmetlen... miért nem vezethető egymás mellett egy védőcsőben egy kettős szigetelésű AC kábel és egy 300V-ra hitelesített UTP? Az értelmét keresem, nem a szabályt..."
Vezethető. A szabvány (60364-5-52 528.1) azt írja, hogy nem vezethető I-es és II-es feszültségsávba tartozó áramkör ugyanazon kábel vagy vezetékrendszerben, kivéve ha a következő módszerek egyike teljesül:
- minden kábel vagy vezeték szigetelve van jelenlevő legmagasabb feszültségre,
- egy sokeres kábel minden vezetője szigetelve van a kábelben jelenlevő legmagasabb feszültségre,
- a kábeltálca / csatornarendszer külön rekeszébe vannak beépítve, vagy
- egy a kábeltálcán mennek de egy válaszfal fizikai elválasztást biztosít,
- külön vezeték / csatorna / tálcarendszert alkalmaznak.Megjegyzésként még szerepel benne, hogy távközlési / adatátviteli stb kábelekre EMC szempontból egyéb előírások is lehetségesek.
-
PROTRON
addikt
válasz
tibbike01 #15609 üzenetére
erre a típusra gondolok: [link]
ennek van az aljzat ellendarabja, keystone-t szoktunk használni: [link]simán snicerrel megpucolod a kábelt, kivágod a magot, aztán körömmel megpucolod az ereket, jelöli hogy a "B" elrendezés esetén melyik ér melyik "kés"be megy bele, majd sima kombifogóval rányomod az ellendarabot, végül a fedelet...1500-2500 hufért 5-10x újra tudod használni ha első nem sikerül a gigabit...
Érdemes egy "műszerész" oldalcsípőt még beszerezni, mert macera snicerrel a kilógó ereket összecsukásnál méretre vágni...2-4k hufért már kapni hobbi célra olyat aminél nagyon oldalt van a vágóél...Fontos hogy a cat5e kábel és a cat6 kábel között az egyes ereknél vastagság különbség van, így nem mind1 milyen csatit használsz, egyszerűen cat6 csatiban nem érintkezik 100%-ban a cat5e kábel erek és nem fog működni, hiába "tűnik jónak"...szabvány szerint nem szabadna, de van különbség...
Alza-ban is kapni ilyeneket...
-
PROTRON
addikt
válasz
gorbep #15614 üzenetére
Igen, az elválasztó elemmel történő vezetés kábeltálcában meg kábelcsatornában teljesen szabályos...a szabványok meg régi berögződéseket is tartalmaznak, amikor még simán zavarokat szednek össze.
Amikor az egerem kábelét hozzá kötegelőztem a monitor 230V tápkábeléhez, annyira akadozott az egér mozgás hogy használhatatlan volt.De én továbbra is féltem az UTP kábel csati fej szerelőket, szal amennyire lehet igyekszünk betartani kivitelezésekkor az elkülönülve vezetést, nehogy egy általunk nem észrevett köpeny sérülés miatt a gyengeáramos szerelő megsérüljön.
Láttam már karón varjút, pl oldalfali szerelvényezhető kábelcsatornában megkértek minket hogy bővítsük a dugaljakat, fedlapot leszedve az 5 eres MT kábelt ahogy az eredeti csapat húzta, a külső köpeny teljesen felszakadt vagy 5 cm hosszan, csak nem vették észre mert kapkodtak...meg gondolom sötét volt...
-
gorbep
senior tag
válasz
PROTRON #15613 üzenetére
De az "alkotó" könnyen ír elő ilyen szabályt, hogy a gyengeáramú kábelek legalább 10cm távolságban menjenek. Ezt azért nem lehet egy épületben mindenhol betartani. Ráadásul, ha jól emlékszem külön védőcsőben/kábelcsatornában mehet közvetlenül egymás mellett is pl osztott kábelcsatornában (ebben nem vagyok teljesen biztos, ha téves javítsatok ki), az átvágós példádban ugyanúgy megrázó élmény lehet az UTP...
Amúgy meg az egész értelmetlen... miért nem vezethető egymás mellett egy védőcsőben egy kettős szigetelésű AC kábel és egy 300V-ra hitelesített UTP? Az értelmét keresem, nem a szabályt...
Bezzeg a PEN szakadás ellen nem védekezünk....
-
PROTRON
addikt
Természetesen heuréka.
Az előtt van kábelcsere hogy kiveszi a gyengeáramos a csavarhúzót a villanyász hátából, vagy az után?
(Mert megrázó élmény volt hogy együtt vezették a két kábelt.)De amúgy az érintésvédelem is része annak az előírásnak hogy ne vezessük kötegelve...
-
PROTRON
addikt
Naja, mi is hasonlóan gonolkodunk, csak ritkán sikerül megbeszélni kollégákkal hogy a nagy csőben menjen kisebb cső...
De jó is az amikor megrendelő előkészül, majd kiderül hogy a töltőhöz rakott közmű csőbe van egy Y elágazás, mert egy kis csati táblához is akarnak leágazást...majd a beton alapzatnál a felkanyarodáskor is baromi szűk vizes könyököt raktak be...Felvetés:
mi van olyankor ha épp azonos szakaszon valami "belevág" az erősáramú kábelbe és az utp-t is megsérti...lehet kicsit csipkelődős hangulata lesz a gyengeáramos kollégának amikor épp a csatifejet szerelné fel az utp-re... -
biker
nagyúr
válasz
PROTRON #15607 üzenetére
Én konkrétan azt írtam, az megengedett hogy EGY áramkörhöz tartozó erősáram és gyengeáram mehet EGY védőcsőben, nem több gyengeáram és több erősáram
Egyébként ha nem lenne, életszerűtlen lenne, és beköthetetlen a berendezés, ha 10cm kell a két cső közt.
Sajnos az általad említett kérdés is létrejöhet, hiszen mondjuk egy DC töltőhöz van, ahol kell külön erősáram (DC-hez mondjuk 3x100A), vezérlésnek 3x2,5mm2, és 3 utp, amiből egy a terhelés megosztó, egy a net, egy meg a hardreset modemhez megy.
Akkor hány csövet húzzunk hányszor 10cm-re?
Mi ha lehet, akkor behúzunk egy 50 vagy nagyobb közműcsövet, abban elmegy az erősáram és ha kell, az UTP-ket behúzzuk egy közös 16-os gégecsőbe, és azthúzzuk mellé. De akkor is egy csőben fog menni
de sosem húzunk tobb gép erősáram kábelét és több gép gyengeáramát egy közös csőbe.ja és árnyékolt UTP forever
"Nem foglalkoznak az érintésvédelmi oldalával meg szigetelés ellenállással..."
Ezzel nem is lehet gond, mert az erősáram kettős szigetelt kábelek külső köpenye + az UTP 300V-os külső köpenyszigetelése elegendő bőven -
PROTRON
addikt
válasz
tibbike01 #15605 üzenetére
Ha nem túl nagy mennyiség, inkább vennék helyedben un. "szerszám nélkül szerelhető" csatlakozót, házilag 4-5 db után betudod gyakorolni mennyire kell a szigetelést megvágni sniccerrel, hogy ne sérüljön az ér, hogyan kell úgy belehajtogatni az egyes ereket hogy még éppen működjön a csavart érpár, de eléggé szét legyen válogatva hogy elférjenek.
Nem min1 hogy csak az utolsó 8 mm hosszan van kihajtogatva, vagy 25mm hosszan, aztán meg nem tudod miért laggol a minecraft...1200-2500 huf / csati, lehet drágának tűnik, hisz ennyiért gyártósoron előregyártott komplett patch kábelt kapsz készre szerelt pontos fejekkel.
Magyarországon alapvetően "B" elrendezés szerint szokták szerelni mind a két végét a kábelnek.
-
PROTRON
addikt
Na igen, érdekes kérdés hogy az autótöltőnél hogy lehet azt levezetni hogy az UTP kábel ami a másik végén egy random rackszekrénybe megy, "egy áramkörhöz tartozik" számít aa a töltő az 5x6 mm2 kábelével.
Egyébként a gyengeáramos kolléga gyakorlati tapasztalata hogy a régebbi szabványokban szereplő jel áthallás probléma 15 [m]-ig egyáltalán nem jelentkezik, simán húzható 4 UTP 2 db 3x2,5 MBCU-val egy 32-es átmérőjű gégecsőben mondjuk egy munkaállomáshoz aljzatban, akár egymáshoz kötegelve is ezen a távolságon (akár még hosszabban is).
CAT6 esetén jel veszteséget nem mutat méréskor 40 m-re a rack szekrénytől.Szal ha nincs műszaki ellenőr, a gyengeáramosok simán behúzzák az erősáramú kábelekkel azonos MÜ-II védőcsőben...
Nem foglalkoznak az érintésvédelmi oldalával meg szigetelés ellenállással...
Ő speciel nem szeret gégecsővel doglozni. -
-
RandomName
senior tag
válasz
csemberlen #15602 üzenetére
Az nem úgy volt hogy, 2016 óta több gyártó nem támogatja a Cat7-et a szabványosítási herce-hurca miatt? (Mindenki a saját megoldását erőltette, és nem született megállapodás). Bár elvben maga a Cat7 jó lenne, és csak a Cat7a elvi paramétereit rakták át a Cat8 szabványába. Legrand sem árul Cat7 cuccokat, de a Draka meg árul Cat7 kábelt.
Katyvasz ez...
-
313313
addikt
válasz
csemberlen #15602 üzenetére
Én sima (nem árnyéjokt, nem kültéri, valba való) Cat6-al szereltem itthon, abból a Gewiss 20-as gégecsőbe befért 3, mondjuk kis távokkal dolgoztam (5 méter max) de kettő simán elment benne.
-
biker
nagyúr
válasz
313313 #15600 üzenetére
"Gyengeáram (UTP) és erősáram (MBCU) egy gégecsőben hivatalosan nem húzható."
ha mindegyik kábel szigetelése a legnagyobb alkalmazott feszültséghez alkalmas, kettős szigetelésű, és egy áramkörhöz tartozik, akkor igen, és nem kell alkalmazni a legalább 10cm távolságot, mert azt (közös)nyomvonalaknál kell
például de nem kizárólag kaputelefon 230V táp és a jelvezeték, kamera táp és jelvezeték, vagy akár az elektromos autó töltő táp és jelvezeték (terhelés megosztó)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Olcsó "üvegkalitka" az Ocypus kínálatából
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- gerner1
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- EA Sports WRC '23
- Gaming notebook topik
- Spórolós topik
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest