Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
313313
addikt
Ha káresemény van, akkor van baj.
Lenni kell tervnek, tervet megszerelte valaki, az egészet ellenőrizte más valaki. Ha mindenről megvan a papír, és minden egyezik, akkor a tervező a hibás, ha valamit elrontott, ha minden jó, akkor a biztosító fizet.
Bármi máshol van eltérés, az a felelős, aki csinálta...
Hmke ügyben pl 3 ember van: tervező, kivitelező, VBF. Bár elosztóként eltérhet, Démász csak az inverter bekötéséről kéri a papírt (AC vezeték szigetelés vizsgálat), ezt pl Fronius inverter ellenőrzi, arről VBF ír egy papírt és annyi. Aztán ott van még a DC oldal, Ac elosztó bekötés, földelés, mért oldali dolog, erre a "kutya nem kiváncsi"Meg kell nézni mit kér a biztosító, milyen vizsgálatoknak (elsődleges, majd ismétlődő) kell megfelelni. Pl társasházi főelosztóban havonta kéne dokumentálni a fí relé tesztjét és működését (mondjuk ez lakásra is igaz....)
Jegyzőkönyveket meg csak a megfelelő papír ellenében lehet kiállítani. Földelő szonda telepítéséről(itt az esetek nagytöbbségében bemérik a hálózat földelését is, aztán PEN szakadásnál lehet pislogni...), elosztó cseréről/felűjításról kell felülvizsgálati papír...
-
jeni
félisten
válasz
313313 #16111 üzenetére
És abban az esetben ha a biztosító kéri a szerelési jegyzőkönyvet,papírt és azt is mondhatja,hogy a villanyszerelő nem tartozik (nem tud róla) vagy nincs a listán akiknek engedélye van az ilyenfajta munkára akkor is megtagadhatják a káresemény kifizetést eme okra való hivatkozással?
Nekünk a társasházi képviselethez tartozó szerelő GMK-l vagy brigádból jött egy idősebb ipse és ő kötötte be az elektromos kapcsoló táblát FULL újra kicserélve,de számlát nem adott.
Bármi gebasz esetén akkor nekünk is annyi? A kárfelvétel igénylés során biztosítási összeg megtagadásával kell számolnunk?
Ha igen, ebben az esetben jelentős összeget kellene majd kifizetni annak az ellenőrnek (aki jogosult erre) aki átnézve,leellenőrizve alá is írja a papírt. -
amargo
addikt
válasz
PROTRON #16108 üzenetére
Én egészen egyszerűen úgy értelmeztem a leírásod, hogy mindenki azért felel, amit csinált, de akkor ez sem igaz vagy is csak részben.
Viszont lényegiben most azt írjátok, bárki bármit csinál (ebben pont 313313 írása erősít meg), abba bele tud kötni a biztosító, azaz tök felesleges erre lőni és inkább elengedi az egészet, ha gond lesz, akkor félre rakni azt a pénzt és egyszerűen kifizetni, jól értem?
Alapszitu, családi ház elektromos hálózat kiépítve gyakorlatilag 4 részre osztva, napelem, kocsi és a ház 2x (igen, két külön FI is van), plusz még van egy vezérelt is, de ez mind1.
Engem a napelem és a kocsi, ami érdekel, teljesen külön vezetékkel vannak bekötve a házhoz nem is mennek, de nyilván közös szekrényben vannak. Szerintem itt nincs semmi rejtett dolog, egy egyszerű kérdés, hogy azért, hogy lakás biztosítok elfogadják, túlfeszültség miatti kárt, mit kell tenni?
Itt jött/jön a kérdés, hogy mi köze van a ház kötéseinek a kocsi vagy napelem felé menő vezetékekhez, ha azokhoz teljesen külön védelmen vannak? -
313313
addikt
válasz
PROTRON #16108 üzenetére
És akkor itt jegyezném meg a látható/bontható földelést, keresztmetszeteket/színjelőléseket, kismegszakító értékeket...
Mert hiába ítja le valaki jegyzőkönyben, hogy van és jó és hipiszupi a földelés, biztosító szakembere, ha nem fogja megtalálni visszatáncol...
Tűzszakasz határokat meg se enlítem. Bár új építésnél nem lesz a villanyóra szekrényben a komplett lakáselosztó... -
PROTRON
addikt
válasz
amargo #16106 üzenetére
Kezdem úgy érezni hogy kicsit az apróbetűs megúszás felé akarsz lépkedni, jelzem a biztosítónak ebben rutinja van, hogy amikor káresemény történik kihúzhassa magát.
Nem tudjuk itt megmondani hogy a Te biztosítód mit hogyan kér amíg nincs leírva hogy mi az alap szitu amihez segítséget kérsz. Én most elrakom a harapófogót. -
amargo
addikt
válasz
axioma #16104 üzenetére
Igen az új helyre érdemes méretezni, de ebben vannak online kalkulátorok is és lehet itt is tudnak segíteni: [link]
Az okos otthonos tervezés szerintem még mindig nem annyira bevett és láttam, hogy már ide is írtál, de inkább a tanácsokat érdemes megfogadni és a szerelővel átbeszélni. Mert biztos, hogy lesz olyan, hogy később mit kellene másképp, ha a lehetőség a cső ott van, akkor bármit oda tudsz húzni már. -
amargo
addikt
válasz
PROTRON #16102 üzenetére
Annyira nem furcsa, kis magyar valóság. Kivitelezés után, teljesen mind1 mit kapok, mert menet közben kiderült, hogy nem ért hozzá megfelelően a kivitelező, addigra már 95%-ban "kész" volt, de utána többen is fogták a fejüket és én is, ahogy egyre jobban beleástam magam. Csak eddig nem volt olyan fontos, hogy legyen megfelelő papír is.
Viszont szavaid alapján azt veszem ki, ha amúgy a napelem és az autó felé is a kiépítésről vannak VBF-es jegyzőkönyvek, akkor azzal is már jó vagyok, egy esetleges kár esetén, ha a házban keletkezik, az nem érdekel annyira.
-
axioma
veterán
válasz
amargo #16098 üzenetére
A maradek idore [koltozes van tervben, ahhoz kene az adat] tokre nem eri meg beruhazni [eszkoz mas, az a kesobbiben is felhasznalhato], az uj mar persze ilyen szellemben keszul [apropo, kivitelezo van, de okosotthonban is jartas villanytervezot viszont me'g keresek]
ugyanezert nem lesz villszer altal kibontva, vagy megtalalom [azert van feliratozasa] h hol van fazis onmagaban ami kb. azt meri, vagy radumalom az illetekest, vagy ha egyik se sikerul, hasrapacsival tervezunk, majd az ujban mar minden ertelmes me'rt lesz. -
PROTRON
addikt
válasz
amargo #16100 üzenetére
Furcsa a kérdés, inkább leírom az alap gyakorlatot:
verzió1: van egy kivitelezés, a kivitelező a végén ad villamos biztonsági felülvizsgálatról jegyzőkönyvet, biztosító elfogadja;verzió2: történt egy kivitelezés, a kivitelező bármilyen okból nem adott felülvizsgálatról jegyzőkönyvet, hívsz egy külső felülvizsgálót, kifizeted a díját, cserébe Ő felírja az összes hibát hibalistába amit talál, mellé írja a kritikusság szintjét, tehát hogy melyiket kell azonnal javíttatni, melyiket ér rá "következő karbantartásig" és a végén beleírja hogy egyébként most "megfelelő" vagy "nem megfelelő a hiba javításokig".
Ehhez adja a nevét.
Aztán hogy hívsz-e szerelőt vagy nem az már a Te felelősséged, de a biztosítót a "megfelelő" vagy a "nem megfelelő a hiba javításig" sor és az aláírás érdekli, ha ez utóbbi van akkor számonkéri rajtad a "hibajavítás utáni jegyzőkönyvet" is, ha az nincs, akkor megtagadja a káresemény utáni fizetést. Tehát tessék kijavíttatni a hibákat.verzió3: kihívsz egy villanyszerelőt, aki felülvizsgál mindent és a felírt hibákat kijavítja, majd kiadja a "javítás utáni jegyzőkönyvet", nyilván ehhez már vállalni fogja a nevét, de csak a javítás után.
Persze minden javítási tétellel kapcsolatban felmerül hogy kié a felelősség, pl ha a hiba mondjuk 1 hónapja kivitelezett villanyautó töltő berendezésben van amit más kivitelező telepített, akkor a javítással kapcsolatban először őket kell megkeresni, mert ha bárki más belenyúl egy kivitelezésbe, azonnal minden további hibáért is felelős lesz, amiket lehet észre sem vett.
-
amargo
addikt
Egy olyan kérdésem lenne, hogy lehet-e találni villanyszerelőt felülvizsgálatra, aki megnéz egy jelenleg is telepített rendszert és végül akár a nevét is adja hozzá vagy ezt felejtsem el. Leginkább lakás és casco biztosítás miatt kérdezem, egyáltalán érdemes-e?
Villanyautó és napelem is van.PROTRON:
Jogosvalószínűleg ezért mérnének.
-
PROTRON
addikt
válasz
amargo #16098 üzenetére
Szerintem itt sokan jutottunk arra a következtetésre hogy ezért is kell az áram mérés, hogy belőjék mekkora UPS-t kell oda beszerezni a tartósabb áramszünetek áthidalására.
Csak a megrendelő nem érti meg hogy 1 db 10 sec-es áramszünettel megoldható dolgot ha másképp akar megoldani, az vagy fájdalmas, vagy sokba kerül...esetleg mindkettő.BTW az ilyen ügyfeleket úgy szeretem, mert a vége az hogy elkölt baromi sok időt és pénzt, végül többszörös áron talál valakit aki bekamuzza hogy megoldja neki áramszünet nélkül, aztán az utolsó pillanatban borul a bili, mégse képes megoldani áramszünet nélkül, De ha már ott vannak megkapja az engedélyt hogy lekapcsolhasson 10 secre és tényleg többszörös összegért elvégzi azt a lekapcsolással járó munkálatot, amit nekünk eredetileg nem akartak megengedni sokkalta olcsóbbért...aztán nem mer a szemembe nézni az ügyfél és őszintén elmondani hogy hagyta magát hülyére venni és csomó pénzt elpazarolt.
Ja várj lehet félreérthetően fogalmaztam...nem szeretem az ilyen ügyfeleket, csak röhögök a hátuk mögött.
-
jeni
félisten
Van különbség a
Schneider Easy9 Pro és a Legrand RX FI közt?
A kismegszakítók esetében ez már lényegtelen? -
PROTRON
addikt
válasz
axioma #16091 üzenetére
Nyilván valahol érkezik az a tápkábel a rackszekrényhez...miért nem abban az irányban kerestek mérési pont lehetőséget?
Ha dugaljas, akkor a dugaljnál, ha közvetlen van bekötve, akkor az indításnál az elosztóban?
Lehet kis mértékű falbontással megoldható, pl a dugalj vagy kötődoboz körül az ellentétes irányból indulva amíg elnem érkezel a doboz széléig...nagyon pepecs, villanyszerelőt igénylő meló, aki szépen meg is kéri a pénzt, mert vagy félnapot értetlenkedni fog azon miért nem lehet áramtalanítani. Sajnos a villanyászokat akkor sem érdeklik az indokaitok, ha elsőre azt mondta megérti.Az áram mérés sajnos olyan, hogy pont a fázis veztőn átfolyó áramot akarod mérni, ehhez sajnos a tudomány jelenlegi állása szerint az adott fázis vezető köré kell lakatfogót felrakni úgy hogy semmi más vezető nincs a lakatfogón belül, vagy pedig le kell áramtalanítani és be kell építeni olyan mérőpontot amin keresztül folyik az áram.
Sajna a kábelen kívülről nem tudsz mérni, mert laikusok számára érthetőbben megfogalmazva:
a fázis vezető által a lakatfogós típusú mérés számára megfelelő mágneses teret a nulla vezetőn visszafele(ellentétes irányban) semlegesíti, így összességében nulla lesz a lakatfogó által mérhető áram.Ha fizetnek rendes összeget, akkor lehetne hívni olyan feszültség alatti munkavégzésben jártas (FAM) villanyszerelőt, aki 1 teljes napnyi kötekedés-értetlenkedés (kapcsoljunk le, de akkor is kapcsoljunk le) után talán hajlandó lesz a hisztizést megértve megcsinálni hogy a tápkábelt rendkívül óvatosan felhasítja hogy hozzáférjen a fázis vezetőhöz és rátudja rakni a Shelly mérőhöz tartozó lakatfogót oldalról.
Ha egyáltalán a felhasítandó kábelhez hozzá lehet férni elég hosszan hogy biztonsággal fel tudja hasítani a külső köpenyt. -
baly81
aktív tag
Urak!
Egy helyiségen belül (nappali) két világításkör van kiépítve egy kétkörös kapcsolóval. A szekrényből kilép két N és két PE ami közvetlenül a lámpakiállásokhoz vezet. Illetve egy fázis ami a villanykapcsolóhoz megy; innen pedig ugye két körre van osztva, ami megy a kiállásokhoz.
A szekrényben az elmenő nullasínbe és a kismegszakítókba kötött vezetékek számának elvileg meg kellene egyezni, ha jól tudom... (vagy keverek valamit valamivel...)
Ez így szabályos (VBF) vagy beleköthető.
Köszi a felhomályosítást! -
axioma
veterán
válasz
AxBattler #16092 üzenetére
annyira sok aramszunet nincs, evi 1-2-3, eleg baj az is
vagy 20 eszkozt kene es sok kulonbozo tipus, nem ismerem oket, en meg nem akarom rongalni az aramszunetszeru kihuzassal
lehet csaladtag nyaggatasa h csinalja meg a leallitast lesz a soft megoldas... me'g csak hajnal 4 se kell, nem szolgaltatott adatok csak sajat hobbija -
axioma
veterán
En hulye vagyok a villanyszereleshez, ezert ilyen infohianyosan kerdeztem.
Ertelemszeruen 1 db normal kabel amit a lakossag hasznal egyes gepek bekotesehez, szoval a 3 er (fazis-nulla-vedo) megy benne, nem tudom az eszkozt csak a fazis kore rakni. Akkor a lakatfogos nem jatszik, jol ertem?
Igen, a megvarom a kovetkezo random aramszunetet es akkor lemegyek egy eszkozzel mielott visszajon az aram jatszhatna... csak sajna en vagyok ritkabbna otthon, de ez a B terv. Menet kozben lekapcsolni nem fogom, ha elszall csak 1-2 vinyo (sajna igy is idonkent) az csoppet dragabb. A nem szandekos aramszunet meg sokszor csak par masodperc, mire mennek le mar indulnak ujra.
Lehet me'gis ki kene okumlalni, mi az ami a pincebe megy es nem az autotolto, ott max. ne'mi vilagitast meg kazanindito aramot szamolnank bele ami nem torzit erdemben, es az elosztotablan me'g kulon van a fazis, lehet megis ezt kene megprobalni. Koszonom a tanacsokat! -
gorbep
senior tag
-
axioma
veterán
Hulye kerdes, de nem lehet a csaladdal vitatkozni... adott egy rack sok nas-sal, az illetekes nem hajlando leallitani hogy egy hagyomanyos, konnektoros meroeszkozt be tudjak tenni. Van olyan eszkoz, ami - akar csak berelve, akar jo nekem a kinai is megvasarolva - egy kvazi hagyomanyos fali dugaljhoz vivo kabelen tud aramot-fogyasztast merni? Azt tudom hogy inverternel visszwatt vedelemnel van ilyesmi, de itt velhetoen az 1-10A tartomanyban kell merni, es semennyire nem kell hivatalosan (kovetkezo haznak nem is villamos, de hotechnikai - hutesi - meretezesehez kellene). Jo lenne valami folyamatos meres (utolag kiolvasassal, nem kell online) mondjuk 1 hetre, de ha az nem realis, akkor mintavetelezek majd parszor az is valami.
(Nem, a minden mast leallitunk sem opcio, probaltam.) -
Elims
veterán
válasz
Reggie0 #16073 üzenetére
Jaa.O.K.
Bocs,nem volt tiszta először.
User: Úgyis tudom,hogy a földben lévő sók/ásványi anyagok miatt sem mindegy,hogy milyen mélyre van leütve a szonda.
Nagyon nem mindegy,hogy homokos vagy színtiszta agyagos a talaj..ClayMore: Ha rám hallgatsz lavór alá tekered be az egészet és a tetejére raksz vmit (2kg cukrot,stb.).
Ócska megoldás,de úgy biztosan nem fér hozzá senki. :-) Sem a végéhez,sem a védőcső/vezetékhez. -
vaakuum
addikt
válasz
User_2 #16084 üzenetére
Nekem ez azért kérdőjeles, mert ha a szonda ostorát lehet hegeszteni, és utána horganysprével lefújva fain lesz, akkor akár az I gerendát is le lehet fújni, meg a csatlakozási pontot is teljesen, vagy akár lehet rá burkolatot tenni.
Plusz az utcai villanyoszlopoknál is gyakran látom, hogy a szögvas kilóg a földből, ami szerintem a földelési feladatot hivatott ellátni. Vagy az nem a földelés lenne, hanem csak valami mechanikai védelmet ellátó idom? -
PROTRON
addikt
válasz
User_2 #16084 üzenetére
Jaja, sokan gondolják hogy a betonalap földelések 100 év után is teljesen jó értéket mutatnak, akkor miért kötözködik az áramszolgáltató a föld alatti szerelésekkel...csak elfelejtik hogy a betonalapban a fém nem pont ugyanazoknak a hatásoknak van kitéve mint a simán csak a földben.
A fagyhatár is egyébként belejátszik az előírt mélységekbe, de nem csak kizárólag. -
User_2
tag
válasz
vaakuum #16083 üzenetére
ebből a székből nekem mindegy
szonda volt említve
I gerenda nem szabványos földelő"szonda", talán galvanizálva sincs,
talán pont a felső 20cm-en fog teljesen elrozsdásodni, és akár az is lehet, hogy akkor már mindegy lesz milyen mélyre van leszúrva.
ha épp az aki a VBF-et csinálja, aláírja, akkor tőlem lehet szabványos is,
de ugye a szabványnak is megfelelő kivitelezés nem nekem kell, hogy megfeleljen,
hanem majd a bíróságnak és a biztosítónak--------------------
azt tapasztaltam a földbe leszúrt kezeletlen fémdarab a föld alatti első kb 30cm-en rozsdásodik a leggyorsabban, emellett a föld feletti 30cm -es rész is képes nem várt sebességgel rozsdásodni.
föld alatti rész a nedvesség és a még odáig lekerülő oxigén miatt, föld feletti rész a reggeli pára miatt.
egy leszúrt fémrúd kb 50-60cm alatti mélységben képes rozsdanyom nélkül megmaradni.
szerintem nem a fagyhatárnak nevezett dologgal van kapcsolatban a 80cm-es mélység. -
vaakuum
addikt
válasz
User_2 #16075 üzenetére
"földszonda 80 cm mélységben indítva."
Ha le van nyomva egy I gerenda 5 méterre, és a föld fölött kilóg 10-15 centivel és ott van rákötve saruval a csatlakozás, az miért okoz gondot? Úgysem fog leásni megnézni, hogy mekkora darab van fagyhatár alatt... Nem csak az ellenállást kellene mérnie, hogy megfelel-e?
-
ClayMore
aktív tag
Sziasztok!
Adva van a hazunk. A falkivetelek pipa, de a villanyszereles/gipszkartonozas meg jo par het, de termeszetesen bekoltozunk most. Viszont nem vart helyzet, hogy vannak kabelek amik nem fentrol jottek lefele, hanem lentrol. Hogy a fenebe tudom ezeket biztonsagossa tenni amig nem jon szerelo? Van kutya, macska, gyerek.
Aramtalanitani a szakaszt ( ha lehet) es utana kotodobozba rogziteni? Attol felek a macskak jateknak nezik a kotodobozt...Otletek welcome!
-
Reggie0
félisten
válasz
PROTRON #16077 üzenetére
De, szarazkontaktus. Viszont a felhasznalo igenyeinek a tureshataron belul kell maradnia, amit megadnak ra. Ez az OBO-nal emlekeim szerint 250Vac 1.5A vagy 250Vdc 0.1A.
Szoval atjelzesre, rele/magneskapcsolo/led/izzo kapcsolasara alkalmas, de nagyobb fogyaszto kapcsolasara mar nem igazan.
-
PROTRON
addikt
válasz
Reggie0 #16073 üzenetére
"Szoval amit te juzerkent latsz belole az az, hogy van egy extra 3 erintkezos sorkapocs az aljaban, amin egy kisaramu, de 230V-os relekimenetet kapsz."
Nem száraz kontaktus van beleszerelve, ami 100%-ig a felhasználó igényén múlik mi megy rajta keresztül és annak mi a forrása?
-
User_2
tag
válasz
Biga123 #16074 üzenetére
nekem regszerelő azt mondta, hogy csak hegesztve toldhatom a földszonda ostorját, ha rövid lenne. hegesztés legalább 15cm hosszban, kihülés után horganysprével kezelve.
hegesztéssel hosszabítás legyen 80cm mélységben.
földszonda 80 cm méylségben indítva.
ha nem így csinálom nem veszi át és nem adja át mérődobozból jövő mért vezetéket.
föld alól zöldsárga nem jöhet, föld alatt oldható kötés nem lehet.
mert ilyen állat nincs az állatkertben.
szóval ezt mondta a regszerelő elosztószekrény felújítás és mérőóradoboz áttelepítésekor. -
Biga123
addikt
Előtte:
Utánna:
Így voltak sorolva a kmsz -ek :
Végül a régi földszondát levágtam mert sehogy nem adta ki, a kábel meg csövezés nélkül be volt vakolva . Talán elbohóckodom még vele, összekötöm rendesen a föld alatt húzok rá egy kötődobozt és kinyomom valamivel és összepasszintom az új földszondával.
Minden észrevételt köszönök . -
Reggie0
félisten
Nem. A cuccban egy rugos szerkezet van, ami a vezetot elhuzza akkor amikor elpukkan. Emiatt valtozik az elolapon a zold szin pirosra, elhuzza elole a zold reszet egy lapocskanak.
A tavjelzos verzio annyiban extra, hogy nem a beteteknel, hanem a hazban van egy mikrokapcsolo, amihez egy kozos nyomorud csatlakozik, ami minden modulhoz eljut. Ha valamelyik modul elpukkan es elhuzza a muanyag lapocskat, akkor az aljaban egy muanyag rudat kitol es a hazban megnyomja a nyomorudat es kapcsolja a mikrokapcsolot.
Szoval amit te juzerkent latsz belole az az, hogy van egy extra 3 erintkezos sorkapocs az aljaban, amin egy kisaramu, de 230V-os relekimenetet kapsz. Ezt be tudod kotni akar aramkorbe, akar informatikai/tavkozlo eszkozbe, amit szeretnel.
-
Elims
veterán
válasz
Reggie0 #16071 üzenetére
:-o
Mit jelent,hogy távjelzős? :-o
Ha nem vagy otthon és ne adj'isten gáz van,jelez a telefonodra?
Minek mellé a finder relé? Rákerestem,hogy mire is jó ez pontosan,de nem tudom,hogy a túlfesz. levezető után milyen célt szolgálhat.Impulzus relé O.K.,az megvan,de ez sajnos nem nagyon. :-/
Úgy gondoltam,hogy elosztóba egy fővezetéki sorkapocs,onnan a levezetőbe+az elosztóblokkba (ahonnan aztán a fí relékbe).
Ugyanígy a klímás dobozban. -
Elims
veterán
válasz
313313 #16068 üzenetére
Az a gond,hogy a h tarifa lehet,hogy csak 3 hónap múlva lesz bent,így egy ideig a nappali áramról fog menni.
Bekerül egy 120 modulos elosztó,alá pedig egy 36 modulos a klímáknak külön csövezne az órától.Viszont a két dobozt össze kell fúrni és le lesz húzva a nappalis szekrényből a klímásba,majd a h tarifa után el lesz tüntetve a lyuk..
Vagy már az órához fel lesz rakva egy fővezetéki sorkapocs és onnan lesz behúzva a klímákhoz ideiglenesen a nappali áram,majd a h tarifa bekötése után a klímás vezeték rá lesz kötve a h tarifás mérőre.
Nem számít a 3fázisú fí relé,majd közösítve lesznek a fázisok és kész (remélem nem zavar be a működésébe..) vagy ki lesz cserélve egy 2pólusúra.
Szóval most még muszáj lenne a 3 fázisú+ha 3 fázisú lenne a h tarifás óra akkor meg főleg. (Nem tudom,hogy milyen lesz. :-( ) Így felkészülök minden eshetőségre,de köszi az írásod!
Ez a h tarifa meg a napelemes inverter sajnos meghaladja a képességeket. :-( Még az inverterrel is lesz egy kör,hogy mit hova. :-( Az órától kb.3-4m légvonalban a lakáselosztó,be van rakva pluszban 2db. 50-es gégecső direkt a váratlan behúzásokra.
De ha most Asdf nem írja a külön dobozt,lehetett volna szétszedni az egészet. :-/
Nagyon jó ez a fórum,az meg mégjobb,hogy írtok is!
Minden(!!) bele"vau-vau" nagy ajándék!!Reggie: Ez a kalapsínre rögzíthető egyszerűnek tűnik.Nem nagyon szeretném bonyolítani.Persze lehet,hogy jóval egyszerűbb amit írsz csak én vagyok hozzá édeskevés..
-
-
PROTRON
addikt
válasz
BB9000 #16058 üzenetére
Nem volt anno jó döntés a 100-as Fi relé, kb semmit sem ért eddig a védelmetek.
Én arra szavaznék hogy próbáljátok meg feszmentes állapotban kideríteni legalább a vezetékek egy részéről hogy melyek tartoznak össze és több db 30 mA-es Fi relére szeparálni, akár 1 fázisúakra, akár 3 fázisúakra. -
PROTRON
addikt
Az elméleteddel az a gond, hogy egyenként nézed az elemeket, nem teljes rendszerként.
Nem mind1 hogy hol van az a T1+T2, mert ha kint a mérőnél már elágazik és onnan 30 méterre a mért kiselosztókba kerül a T1+T2, akkor a másik elosztóban lévő T3-al már biztosan semmi köze sem lesz...A nappali mérőórán lévő kmsz után lévő T1+T2 nem fogja megvédeni a nappali mérő kmsz leoldása miatt a másik ágon lévő rendszert.
Akkor lenne jó, ha a mérőórák előtt, a csatlakozási pontnál lenne elágaztatva és oda a méretlen oldalra berakva egy T1+T2, valamint a ház mért elosztói kevesebb mint 20m kábel hossz vannak a méretlen elágazástól.
Mert a gond még hogy a klíma kültéri az épület külsején, sok családi háznál van hogy tetőre rakják, így más hatások érhetik, mint mondjuk egy beltéren lévő bojlert, hiába van az is másik tarifán.
-
asdf_
veterán
Nekem sok (szakmai) közöm nincs a villanyszereléshez, de ha bejön a szolgáltatói vezeték, az Y-ozva van az A1 és a H tarifa előtt, így azt gondolnám, ha a nappali áramkörre raksz egy T1+T2-t, az pont ugyanúgy megvéd mindent ami a H-n van, amíg az Y folytonos. Klíma elé meg T3-at, ha olyanja van az embernek De aztán lehet, hogy ótvar baromságot mondok.
-
Elims
veterán
Na ez a szívóka.. :-(((
De még most időben.. Nagyon Szépen Köszönöm!!Protron: "A burkoltnak jobb a sínre pattintós része is."
"még nem jó még nem jó"
Igen-igen. :-DBiker: "feszültség alatti munkavégzést FAM..."
Volt már fam vizsgás -valóban- Profi villanyszerelőnek majdnem ilyen bakija.Ebbe most nem szeretnék belemenni,de hivatalosan természetesen úgy van ahogy írod. :-)
Mindenkinek köszönöm a hozzászólását!!!
-
4D4M
senior tag
válasz
BB9000 #16058 üzenetére
Természetesen a 30 mA-es ÉV relé a megoldás, miután felkutatta valaki az összes hibát a hálózatban. Az 5x4 kábel helyére ha az H05VV-F volt, meg lehet próbálni az 5 db H07V-K-t behuzni, de ennek csak maximum 1-2 könyökkel állnék neki meg nyilván ha a védőcső fizikailag engedi.
-
BB9000
senior tag
Sziasztok!
Adott egy hely, amit szeretnék rendbe rakni/rakatni.
2003-ban épült családi ház. 3x16A bejövő. Közvetlenül a mérőóra után van egy 100mA-es 3F ÉV relé és három 16A-es kismegszakító. (a szolgáltatói háromon kívül, ami ugye még az óra előtt van). Onnan a lakáselosztóba megy 5x4 mm2 kábel. Tudom, hogy ma ez a kábel már nem felel meg a szabványnak és 5x10mm2 kellene. Erre is van terv. Nehezíti a dolgot, hogy a falban futó cső átmérője olyan kicsi, hogy nem fér be az 5x10mm2 kábel. Falon kívüli kábelcsatorna lesz a megoldás, majd egyszer.
Ami most lenne esedékes:
A lakáselosztóban nincs ÉV relé, csak 17 db kismegszakító. Ezek sajnos XBS típusúak. Most az összeset kicserélném Resi9-re.
A lakáselosztó sűlyesztett, 2x12-es, így már elég kevés hely van benne. A tervem az, hogy 30 mA-es 3F ÉV relét, (vagy 3 db 1F -út) tennék be. A gondom az, hogy a 17 db fekete elmenő kábel mellé összesen 10 db kék elmenő kábel van behúzva! Jelölés sajnos nincs egyik kábelen se!
További nehezítés, hogy 2003-ban azért lett 100mA-es ÉV relé betéve, mert a gázkazán miatt kötelező, hogy legyen, de a szivárgó áram a gyakorlatban rendszeresen meghaladta a 30 mA-t és a 30-ast gyakran levágta. Mi lehet a jó megoldás? -
PROTRON
addikt
"Nem fordulhatna"
Milyen szépek is ezek a fél mondatok...sajna az áram nem különbözteti meg a FAM-os és nem FAM-os ujjacskákat..."azt hiszem 0,5Nm van a szabad csavaros kötésre"
naja, csak sokan nem így csinálják...
Nekem az a tapasztalatom hogy az olcsóbb elosztókban, vagy mixvilles legolcsóbb sínről lepattanó nullasínekben sokszor látok éles peremű csavarokat. De a sima csavart is mivel sokszor túlerősen húzzák meg annyira belenyomódik hogy aztán kikötés után látni hogy mennyire elnyalta az anyagot. Persze működött, meg még 1x talán visszatudod kötni úgy hogy működni fog, de később bármelyik újrakötéskor megadhatja magát, ha nem vágod le az elnyalt részt. -
biker
nagyúr
"ezért ha várki szerelné áram alatt,biztosabbnak gondolom ha burkolt."
feszültség alatti munkavégzést FAM vizsgával rendelkező villanyszerelő végezhet, aki különösen tudja mihez nyúlhat.
Mindenki más feszültségmentesítés után szerelhet benne, kivéve hibakereséshez szükséges mérések. Nem fordulhatna elő "mezei" villanyszerelő kezében élő fázis ami véletlen nullához érHa minden sor egy FI relé és lezárod a nullasínnel, az tökéletes szeparáció
PROTRON: sajnos kétféle van: ami magától leesik, és amit kettétörve tudsz levenni
köztes megoldást még nem láttam.
"Ennek oka az is, hogy az 1,5-ös vezetéket a csavarvég egyszerűen le tudja vágni amikor belenyal az anyagba és az ingadozó terhelés miatt idővel megadhatja magát végleg és elpattan."
azt hiszem 0,5Nm van a szabad csavaros kötésre. de láttam olyan csavart ami nem volt lapos fenékkel, hanem valóban éles peremes vagy kúpos volt, borzalmak.
-
PROTRON
addikt
Azt a burkolt típust amúgy azért szeretik jobban, mert az elsőnek linkelt (pl schrack webshopból) változatnak a sínre pattintós része, egyszerűen nem marad ott...rengetegszer felugrik a bekötött vezetékektől, mind1 melyik gyártó. A burkoltnak jobb a sínre pattintós része is.
A vissszahajtott 1,5-ös vezetékvég bevett gyakorlat a csavarok alá történő bekötéshez.
Ennek oka az is, hogy az 1,5-ös vezetéket a csavarvég egyszerűen le tudja vágni amikor belenyal az anyagba és az ingadozó terhelés miatt idővel megadhatja magát végleg és elpattan.
Sokan a 2.5-öst is emiatt visszahajtják becsavarás előtt, mert azoknál is el tudja nyalni az anyagot a "még nem jó még nem jó, na most már tart a csavar"... -
Elims
veterán
Így lesz.
Köszi szépen!Biker: Persze,igazad van (mondjuk ez nem kérdés.. :-) ),de mivel nem alul vagy fölül lesz a nullasín,hanem az eszközök között (ami majd modultakaróval lesz rejtve),ezért ha várki szerelné áram alatt,biztosabbnak gondolom ha burkolt.
Véletlenül is hozzáérhet fázissal,akár oda is lóghat vezeték szerelés közben x év múlva.
Számok mindenképp lesznek rajta.Akkor nem kell gondolkozni,hogy hogyan legyen [megjelölve] a nullasín.
-
Elims
veterán
Csak vmi védelmet gondoltam rá,de egyszerűbb lesz--> minden egyes fí relé+kismegszakítók mellé bekerülnek a hozzávaló [ilyenek] . (Van amelyikhez a 12pólusú lesz.Remélem magasságban nem magasabb a kismegszakítótól.) Ha jól értem ezek függőlegesen fognak állni a kalapsínen.
Lappy: Ezzel kapcsolatban teljesen tanácstalan vagyok. :-( Írj kérlek ha lesz időd egy konkrét példát,hogy te mit raknál be.
Tyielow:
Egy régi szaki a 1.5-ös mcu-kat úgy kötötte be nagyobb helyre,hogy többet blankolt fel,félbehajtotta és -úgymond duplázta- azt kötötte be.Nem szép munka,de 1000-ből 1000x tökéletes volt neki minden mindenhol.144modulos lesz.Lesz h tarifa,van inverter (ami rossz)/napelem.Ezeknek kell hagyni helyet,sajnos ezekben nem nagyon vagyok otthon. :-/
-
SaGa59
őstag
válasz
PROTRON #16046 üzenetére
A hűtésben 8, fűtésben 9,3 kw-os gree multisplit (4 beltéri) klímánk adatlapja szerint a max áramfelvétele (rated current) 15,88A lehet, több semmiképp, normál üzemben hütésnél 15,71 fűtésnél 11,05A. Egy 16A-es kmsz-en működik évek óta, amin korábban a hasonló teljesítményű és gyártmányú elődje is. A H tarifát is 16A-re hagyták jóvá hozzá.
A kompresszor adatainál szerepel egy L.R.A. érték, amire 25 A van megadva, de ez annyit jelent, hogy ha a kompresszor valami mechanikai hiba miatt megszorul és mozgásképtelenné válik, akkor tud max 25 A-t felvenni, ha a biztosíték enged neki annyit. -
313313
addikt
5,3-as Gree Confort X-em 2000-2200 wattot is felvesz mikor elindítom télen fűtésre... Mikor már szépen megy, akkor beesik 700-800 wattra, néhe 500-600-ra, ha túlfűti a teret leáll, aztán mikor indul akkor is 1800-1900 wattot kér...
3,6-os Gree Amber-em 1800-1900 wattot is kér mikor elindúl télen... Mostohahelyen van 1500 watt alá nem igen esik. -
PROTRON
addikt
Most én írom neked hogy tessék figyelmesebben olvasni, mit mire írtam. Direkt villamos teljesítményhez kapcsoltam a nagyobb kmsz értéket, nem névleges hűtő teljesítményhez. És nem én vetettem fel, hanem a kérdező.
BTW egyik helyszínünkön az 5.5kW névleges hűtő teljesítményű klímákat egész télen fűtésre használták open officeban és 24/7 16A-t kértek. Nonstop. Inverteresek azok is, de mivel kellett a fűtőerő, alacsony külső hőmérséklet mellett így terheltek is rendesen, sajna a fizikát nem lehet becsapni.
-
PROTRON
addikt
Ha megnézed a fotódon a "FI" relé jobb alsó fázis kapocspontjából a kismegszakítókra mivel viszi át az áramot, na ezt nevezem fázis-sorolósínnek. Sokkalta kényelmesebb vele szerelni és biztonságos is, persze anyagra drágább mint a 20 cm 6-os mkh amit méretre gyárthatsz oda, de az macera, az időd meg valójában drága akkor is amikor "csak játszadozom" szabad időmben.
Pl kapni boltban 6-9 modul széles, méretre vágott darabokat is, nem kell 1 métereset venni.
De ez pl pont egy olyan alkatrész, amiből még a mixvilles rém rossz hírhedt XBS márkájút se tudták nagyon elrontani, az meg olyan olcsó hogy tényleg nincs értelme a vezetékek méretre vágásával meg iker érvégezésével időt tölteni.A légkondira csak akkor tegyél C20A kmsz-t, hogyha 4-es keresztmetszetű kábelt húzol ki, mert a gép villamos teljesítménye átlépi a 3,5kW -ot...azért kell 4-es, mert a közhiedelemmel ellentétben fűtéshez használva, mint komplex berendezés, annyira változatosak a belső elektromos fogyasztó alkatrészek, hogy hiába mérsz rá lakatfogóval és látod hogy 16A, az egyszerűbb lakatfogó nem jelzi ki az áram minden összetevőjét és valójában 20A körül lesz a teljes terhelés, így a 2,5-ös melegedhet ha izom fűtő klíma kerül rá.
De a sima, 2,5kW hűtőteljesítményű, egyszerűbb split klímákhoz elég a 2,5-ös kábel és a C16A.
Hidd el, jobban jársz ha mindig megnézed magad az adattáblában a "current" vagy "fuse", vagy ha magyar akkor "terhelő áram" vagy "biztosíték" adatsort, mert így magad is el tudsz indulni valamerre, persze utána még mindig jó ha megerősítést kérni szakmai területen.A villamos teljesítményt egyébként 1 fázisú eszköz esetén 230V-al elosztod és kapsz egy tákékoztató amper értéket. De nem a fűtő teljesítmény a lényeg, hanem az adattábla szerinti villamos.
-
daninet
veterán
ez egy aluminium tömb, egy apró feedback nélküli kapcsolóüzemű táp és egy COB led. Az oldalán a csavarok közvetlen az alumíniumba vannak beletekerve. Ha a fázis hozzáér belül az alumíniumhoz akkor a csavarokat megérintve fogsz leföldelni. Nincs benne semmi kettős szigetelés vagy arra utaló jel szerintem
-
daninet
veterán
Most jött postán. Aliexpress kültéri lámpa. Földelés nincs bekötve, a táp körül egy vékony szigszalag van. Nagyon kár érte, mert a lámpatest sokkal jobb minőségű mint a 20-30ezer forintos EGLO ami nagyrészt műanyag és 2 év alatt világosra szívta a nap. Megcsinálom valahogy kábelcserével, de belül nincs földelési pontja kialakítva. Megpróbálok fúrni és menetet vágni bele. 8800ft körül volt darabja, EGLO ugyanebben a méretben és kialakításban kb 20k/darab. Sok esetén megérheti megvenni de csak annak tudatában, hogy földelést be kell kötni mindben. Kicsit érthetetlen, hogy ezen spóroltak amikor egy CNC mart és porszórt aluminium házban van az egész
-
jeni
félisten
A számlát most küldte a tesóm azon meg van a két cucc.
1. FÉG mono split Klima szett 2,5KW
2. Ariston Lydos Eco 80 V 1,8K EU
Ezek tutira,a tűzhely még kérdéses.a mosógép megy ha jól emlékszem egy egyszerűbb (régen lett véve,azóta pihen egy elöltöltős Ariston talán,nem a drágábbikból van) -
jeni
félisten
válasz
PROTRON #16032 üzenetére
köszi
a legrand pdf a 40A 30mA verziót megnéztem a RX-re védő relére 6kA értéket ad meg.
Emellé az RX megszakitókat néztem és 1db C16 és 2db 2db B10- B13-t veszek akkor,érdemesebb 1db C20-t venni ha netalán as C16 nem lenne elég a kondira?
A légkondi egy Ariston típus,a tűzhely az nincs meg még.
A fázis sín nem lesz max 3 db megszakító és a relé lesz bekötve,semmi extra nem lesz tervezve., N és föld sín az a doboz tartozéka.
Ha a TX relét veszem a 40A verziósat ahhoz mehet még a RX megszakító 25A-ig?
A lakásban (a villanyszerelő 2024.őszén) a Legrand TX FI 25A és az OMB06 típusokat szerelte be.
Ha így veszem akkor nem egy gyártó az egész pakk.
-
tyielow
aktív tag
Arra figyelj oda, hogy hivatalosan ezeknél az elmenőknél a beköthető minimum keresztmetszet 2,5 mm2. Szerintem lehet kisebb is, de akkor ne csak immel-ámmal kössétek a csavaros csatlakozóba a vezetéket.
Esetleg még Phoenix Contact PTFIX termékcsaládjánál nézz körül. Azoknál a blokkoknál általában van 1 vastag bejövő és sok pici elmenő. Viszont a standard 1-6 felépítéstől eltérő blokkokat nehéz beszerezni.ÁVK: 40 A-re menjél, ne a 25-re. Ezt én is bánom utólag
Túlfesz: OBO, DEHN
-
Elims
veterán
válasz
gorbep #16031 üzenetére
"csak a feliratozásból látod"
Igen-igen.
"minimális (1-2e)"
Köszi szépen!!Eszembe jutott mégvmi. :-/
Túlfeszültségvédelem.
Van annál vmilyen márka/gyártó,amelyik megbízhatóbb vagy meglehet venni bármelyiket?Lehet,hogy a 108 modulos is kevés lesz. :-/ Pontosabban utánaszámolok.
Szerk.:
Biker: [Ez] piszok baráti,árban,persze a többi sem drága.A finder nagyon jó megoldás,de ezek azért jóval olcsóbbak.A külső szigetelésére kitalálok vmit.A nullacsoportoknak jó lesz. -
Reggie0
félisten
válasz
PROTRON #16032 üzenetére
Ezek helytelen megnevezesek. Valojaban azzal a zarlati (aram)megszakito kepesseget jeloli.
Tehat nem azt jelenti, hogy mekkora zarlati aramot visel el(ez lenne a zarlati arammal szembenallo kepesseg, zarlati vedettseg), hanem azt, hogy mekkora zarlati aram fennallasa eseten tudja meg megszakitani az aramkort, ha akkor kapcsolnia kell.
A lokesallosag pedig mechanikai lokest jelent, amit jellemzoen olyan eszkozoknel adnak meg, amelyeknek mozgas kozben is kell tudniuk mukodni, mint pl. jarmuveken hasznalatos magneskapcsolok. Ez jellemzoen m/s2 vagy g mertekegyseggel szerepel.
-
PROTRON
addikt
Amit a kollega felsorolt szempontokat, főként ipari kivitelezéseknél kritikusak, otthoni-lakossági viszonylatban az olcsóbb széria is hozza a megbízhatósági szintet.
Azt mindenképp csekkold, hogy melyiknél milyen felsorolási lehetőség van a fázis sorolósínhez.
Van amelyiknél csak 1 változatot támogat, ami villás, míg másik sorozatnál a csavarfej alatt lehetőség van második sorolási lehetőségre, gyűrűs fázis sínnel.
Erre értette a kollega, hogy melyik milyen mértékben szerelhető, mert ez a rugalmasság szintén árnövelő tényező, ami miatt a Fi relének és kmsz-nek illik azonos szériából lennie.Ami még villamos tulajdonság, az a zárlati árammal szembeni ellenállóképesség, másnéven "lökőállóság", zárlati védettség, minden webshop másképp jelzi, ezt szeretjük 6kA-nek megválasztani családi házaknál.
Társasházi lakásokonál elég a 4,5kA is.
De legtöbb Fi relé már eleve 10kA-es ezen a téren.Az 1 db C16 a 3,5-4kW névleges energetikai teljesítményű klímákhoz elegendő, ha multi beltéris, 5,5kW-osat üzemeltek be, ott már kellene a gyártói adat hogy mire vállal garanciát.
A mosógépre elvileg elég a C10, de a tűzhelyednek add meg a villamos teljesítményét, ne kelljen gondolatolvasót játszani, vagy hívjuk Uri Gellert...Bojlernek is elég a C10A.
-
Elims
veterán
Belemenne,de igaz,szűkősen.
A melegedésre megint nem gondoltam. :-/ És ebben az elosztóban nincs keresztirányú légmozgás.
Úgyhogy..Köszönöm az írásod!!
[Ez] lesz akkor.
A lényeg,hogy nem lehet ~50-55cm-től szélesebb. (Akkora a hely.)Szerk.:
GorbeP: 4pólusú fí relénél is árban szinte mindegy,hogy 25 vagy 40A?Nem is a kicentizés miatt,hanem nem nagyon szeretnék vmi nagy monstrumot.Bár ez már az alapszerelésnél világos volt,hogy nem lesz kicsi.
-
gorbep
senior tag
A Fi-nél az amper a megszakító képesség. Szinte nincs árkülönbség, én a 25A-es helyett is 40A-est tennék. Most biztos úgy gondolod, hogy sose lesz bővítve, aztán meg...
Másik ökölszabály, hogy ne centizd ki az elosztókat, ha lehet legyen benne bőven tartalék hely, mert pár év, és úgyis tele lesz... ha mással nem Okos Otthon kütyükkel
-
Elims
veterán
válasz
tyielow #16023 üzenetére
Ez nagyon fasza!!
Köszi szépen!!
Én közben találtam egy [Ilyet] is.A tiéddel lelehet adni a fí reléknek a fázist/nullát.Jóval kisebb helyet foglal.
Az elosztó blokk majd jó lesz a fí relék kimenő nulláihoz,csoportonként.A fí relés kérdésért bocsánatot kérek.Egyszerű lustaság volt (inkább időhiány).
Kialakultak:Vilagitas:
Fí 1.: 4P 25A
- Nappali Led+csillar+lph. (emelet)
- Etkezo Led+csillar+lph (pince)
- Gardrób vilagitas
- Fürdő (2 lampa)+zuhany (1 lampa)+mosdo vilagitas
- Konyha (butorvil.)+led+csillar vil.
5x B13
Fí 2.: 4P 25A
- Telikert+kamra vil.
- Etkezo spot
- Iroda+nappali spot
- Konyha spot (1-2zona)
- Fürdősz. spot+led+mosokonyha vil.
5x B13
Fí 3.: 2P 25A
- K1,k3,k4 vilagitas B16
11.
Dugalj:
Fí 4.: 4P 40A
- Etkezo dugalj B16
- Gardrob dugalj B16
- Nappali dugalj B16
- Konyhapult 1. B16
- Iroda dugalj B16
- Telikert dugalj B16
- Konyha+mosokonyha dugalj B16
- Konyhapult 2.+mikro B16
8X B16
Fí 5.: 4P 40A
- Boiler C16
- Mosogep C16
- Szaritogep C16
- Furdosz. padlofutes C16
- Furdo hajszarito+torolkozo szarito B16
4X C16 + 1X B16
Fí 6.: 4P 40A
- Suto+fozo (5x4 mm2-es) 3P C25
- Konyha viztisztito+vizmelegito B16
- Mosogatogep C16
- Huto B16
Fí 7.: 2P 40A
- Kulso dugalj 1. (Iroda felol) C16
- Kulso dugalj 2.+kamra dugalj (Kamra felol) C16
Fí 8.: 4P 40A
- Haloszoba klima C16
- Konyha klima C16
- Iroda klima (gyengebb) C16
- Iroda klima (erosebb) C25
- Nappali klima C16
- Etkezo klima C16
Fí 9.: 2P 40A
- Emelet klíma 1. C16
- Emelet klíma 2. C16
27db.
Fí relé 2P 40A
- Haloszoba+furdosz. tap (4 mm2) C25
Fí relé 2P 40A
- Emelet tap (6 mm2-es) C32Minden fí relé A típusú.
90 modulos lakáselosztó. -
jeni
félisten
Üdv
Neten nem találtam pontos infót,hogy a Legrand védőmegszakító relé FI az RX és a TX mi a különbség kettő közt?
1-nél gondolom nem is kell több abból.
A kismegszakítónál is van szerepe,hogy a relével azonos legyen kiválasztva az RX vagy a TX betűjelzés?
Külön külön kötnénk a fogyasztókat 1-1-1 fázisra. A légkondira elég a C16 megszakító?
A mosógépre és a tűzhelyre a B10 vagy a C10 elegendő?
Ami lenne ezzel kapcsolatban a szerelés,hogy a másik kis házban lenne egy új fürdőhelyiség kialakítva a garázsból egy részéből leválasztva,és lesz bojler 80 literes,a légkondi meg a mosógép valamint talán még a elektromos tűzhely. Gáz nem lesz oda vezetve.
Köszi a segítséget előre is. -
PROTRON
addikt
Naja a shellyvel ez a gond, hogy a vezetéknélküli szabványok terén kicsit elaludtak és csak a gen3-al hozták be pl a kékfogat állandó üzemben, előtte csak a beregisztráláshoz lehetett használni, utána a napi üzemhez nem
Illetve van olyan változat elég sok mindenből, ami tud valami "Z-wave" cuccot, de azt még nem próbáltam, mert az is különálló ökoszisztéma... -
gorbep
senior tag
H tarifát teljesen el kell különítened az A1- től. Nem lehet közös elosztó, közös védőcső. Felénk megkövetelik a H-n a plombálható elosztót és csatlakozó dobozokat. Egyelőre (még) nem plombálják, csak ránéznek...
A H elosztóját oda teszed ahova akarod, lehet kint is vagy bent is, csak legyen szabványos, és legyen elkülönítve...
-
Elims
veterán
A sínes megoldásra szerintem nem lesz hely. :-( A fí relék kimenő nulláihoz -ugye ahogy írtad is- hozzámennek az adott csoport nullái.Olyanból viszont lesz 8. :-/
Lehet,hogy csak a felfűzés lesz a vége.A h tarifás/klímás választ nem tudod véletlenül?
Be lehet egybe vinni a lakáselosztóba vagy minden klímát ki kell vinni az óráig? -
Elims
veterán
Persze,ez egyértelmű.
Inkább úgy kérdezem,hogy a fővezetéki sorkapocsról hogyan lehetne nullát adni a 8db. fí relének?
Nem szeretném felfűzni,létezik vmi elosztódoboz vagy vmi,amibe belemenne a (betáp) bejövő nulla (fővezetéki sorkapcson keresztül) és onnan kimenne a fí relék bemenő oldalára.? -
Elims
veterán
Sziasztok!
Tudna vki írni nekem fí reléket?
A következőkre lennék kíváncsi, ?P ?A ?Vilagitas:
Fí 1.:
- Nappali Led+csillar+lph. (emelet)
- Etkezo Led+csillar+lph (pince)
- Gardrób vilagitas
- Fürdő (2 lampa)+zuhany (1 lampa)+mosdo vilagitas
- Konyha (butorvil.)+led+csillar vil.
5x B13
Fí 2.:
- Telikert+kamra vil.
- Etkezo spot
- Iroda+nappali spot
- Konyha spot (1-2zona)
- Fürdősz. spot+led+mosokonyha vil.
5x B13
Fí 3.:
- K1,k3,k4 vilagitas B16
11.
Dugalj:
Fí 4.:
- Etkezo dugalj B16
- Gardrob dugalj B16
- Nappali dugalj B16
- Konyhapult 1. B16
- Iroda dugalj B16
- Telikert dugalj B16
- Konyha+mosokonyha dugalj B16
- Konyhapult 2.+mikro B16
Fí 5.:
- Boiler C16
- Mosogep C16
- Szaritogep C16
- Furdosz. padlofutes C16
- Furdo hajszarito+torolkozo szarito B16
Fí 6.:
- Suto+fozo (5x4 mm2-es)
- Konyha viztisztito+vizmelegito B16
- Mosogatogep C16
- Huto B16
Fí 7.:
- Kulso dugalj 1. (Iroda felol) C16
- Kulso dugalj 2.+kamra dugalj (Kamra felol) C16
Fí 8.:
- Haloszoba klima C16
- Konyha klima C16
- Iroda klima (gyengebb)
- Iroda klima (erosebb) C25
- Nappali klima C16
- Etkezo klima C16
- Emelet klíma 1.
- Emelet klíma 2.
27db.
- Haloszoba+furdosz. tap (4 mm2) C25
- Emelet tap (6 mm2-es) C32Vmint a H tarifa sajnos megfog egy kicsit..
A klímákat vajon ki kell vinni a lakáselosztóból a mérőhelyhez egyesével vagy maradhat a lakáselosztóban és ha bővítve lesz a mérőhely H tarifával akkor behúzható onnan egy -mondjuk 5x6 mm2 a lakáselosztóba a klíma csoporthoz?Mégvmi.. 8db. fí relé lesz,hogyan kellene leosztani a fővezetéki sorkapocsról a nullákat?
Nem szeretném felfűzni,van erre vmi kis elosztódoboz ami a lakáselosztó doboz sínjére csatlakoztatható?Előre is köszönöm a hozzászólást!
-
-
HoTaZo
addikt
válasz
PROTRON #16010 üzenetére
Köszönöm a részletes leírást! Tanultam belőle.
Annyira belém rögzült a két szélen lévő kapcsolós megoldás, hogy a legevidensebb megoldás (középtájt elhelyezni egy kapcsolót) nem is villant be.
Minden más megoldás komplikáltabb, költségesebb, hiba forrás növelő.
A kérdés feltevésekor még nem rendeltem meg, mert bizonyos voltam benne, hogy megnevezitek azt az egységet amit én úgy gondoltam, hogy kell a megoldáshoz, s azzal együtt fogom megrendelni a két kapcsolót. De most, hogy világossá vált számomra is, hogy egy db., jól elhelyezett (baly81:) kapcsoló a megoldás, így azt be is rendeltem.
-
PROTRON
addikt
válasz
HoTaZo #16009 üzenetére
3 fajta megoldás van a 2 helyről kapcsolásra, amit kérdeztél:
-vezetékes - váltókapcsolózás, a kapcsoló amit linkeltél erre nem alkalmas, mert nem olyan típus, ráadásul fényerőszabályozós;
-vezetékes - nyomógombbal (ami megnyomáskor 1 db impulzus jelet küld) vezérelsz "relé"-t, ami a LED tápegységnek ad áramot - erre nem jó a kapcsoló, mivel kapcsolóként ha felkapcsolod folyamatosan átad, nem csak egyszeri impulzus jelet küld, ráadásul fényerőszabályozós;
-vezeték nélküli wifi-s kapcsolókkal kapcsolsz 1 db relét ami a LED tápegységnek ad áramot;Tehát ha csak annyi érdekelt hogy a fentivel hogyan lehet megoldani, arra nem kapsz választ.
Ha az érdekel hogy ugyanabból az összegből de más alkatrészeket rendelve, van-e megoldás, arra lehet hogy kapsz választ.
Vagy 1 központi helyre rakod (mert kérdés előtt megrendelted) és akkor is van megoldásod, csak nem arra amit a topikban kérdeztél.
Egyébként mivel fényerőszabályozós a megoldás, ezért az alternatívák lehetősége is másképp alakul.Pl shelly rendszerében meg lehet azt csinálni, hogy van egy "touch" gombod, ami jelet ad a vezérlőnek(több funkciós relé), ami a tényleges külön LED tápegységet kapcsolja és fényerőszabályoza. De ilyenkor a végső LED tápegységnek is olyannak kell lennie, ami képes a vezérlőtől az adott típusú fényerőszabályozás jelét venni és az alapján szabályozni.
Ez lehet pl.: 0-10VDC jel, de többféle megoldás is van, össze kell ilyenkor válogatni, de pl IoTCentrum webshopnak van szakmai tanácsadás felülete amin segítenek.Ebben a változatban ha több mint 2 nyomógombra van szükség, akkor már vezeték nélküli megoldások vannak, külön kell vevő, a vevő pedig a beérkezett jel alapján parancsot küld a vezérlőnek.
Előny hogy jóval rugalmasabb a rendszer, valamint a 2 alap gombot továbbra is be tudod kötni közvetlenül a vezérlődbe.
Hátrány hogy a többi pozícióból már csak vezeték nélkül megy a kapcsolás, ami sokszor problémás lehet. Pl Sehllynél tapasztaljuk hogy vezeték nélküli változat esetén sokszor eldobja a jelet, vagy a kapcsolatot a bolgár központtal és olyankor lassabban, vagy egyáltalán nem kapcsol az applikációból.
De ha van egy fix nyomógomb rákötve, akkor ugyanúgy működik mint minden analóg relé. -
HoTaZo
addikt
válasz
baly81 #16007 üzenetére
Ilyesmit ajánlott az egyik ismerősöm, az egyik "gond", hogy nem rejthető, a másik, hogy wifis. Mindent wifis dologgal old meg otthon, s csak az ilyen irányú megoldásokat adta.
Komolyan, a legjobb megoldást adtad, s tényleg nem jutott eszembe, mert a lámpakapcsolóknak a két széllén szokott lenni a helyük... -
baly81
aktív tag
válasz
HoTaZo #16001 üzenetére
Tudom, nem rejtett, de dimmelhető, és váltóként is köthető kapcsoló... Ha Alin rákeresel: Bseed switch
-
HoTaZo
addikt
válasz
baly81 #16002 üzenetére
&FBLLMAG & biker,
Mivel nincs meg a technikai ismeretem hozzá, ezért jutottam el odáig, hogy még nem találták volna ki azt a külön egységet, ami vezéreli végül is a ledsort, függetlenül, hogy melyik kapcsoló milyen állásban van?
baly81:Köszönöm, hogy a berögzült meglátásomtól teljesen más szemszögből világítottál rá a megoldásra! Le is hemperedtünk a párommal (nagyot röhögve
) és megtaláltuk azt a középtályt lévő területet, ahova elhelyezve egy ilyen kapcsolót máris megoldódna a "problémánk".
-
biker
nagyúr
válasz
FBLLMAG #16003 üzenetére
"De ugyanazzal kell kikapcsolnod amivel bekapcsoltad."
ezzel a laikust összezavarod, nem azzal kell lekapcsolni amelyikkel felkapcsoltad, hanem mindkettőt le kell kapcsolni, hogy le legyen kapcsolva, vagyis ha felkapcsolod a balt, majd a jobbot, és lekapcsolod a balt, akkor nem fog lekapcsolni, csak ha utána a jobbot is lekapcsolod
HoTaZo: ehhez váltókapcsoló kell, vagy impulzuskapcsoló bemenetére kötöd ezt a beépített érzékelős kapcsolót, de dimmelni nem fog váltóban csak ha direkt erre készült
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
HoTaZo #16001 üzenetére
Szia!
Ezek a kapcsolók fel - le kapcsolóként üzemelnek.
Párhuzamosan kötve a 2 kapcsolót, külön - külön mind a 2 kapcsoló be tudja kapcsolni a ledszallagot. De ugyanazzal kell kikapcsolnod amivel bekapcsoltad.
Logikai áramkört beiktatva már működhet. Ez viszont gondolkodós.
-
HoTaZo
addikt
Sziasztok!
Fejembe vettem, hogy meglévő ágytámla mögé rejtett ledsort ilyen kapcsolóval szeretném vezérelni, oly módon, mint a folyosó kapcsolók (alternatív, váltó kapcsoló-?), az ágytámla két szélén lehetne fel és lekapcsolni. Nem vagyok jártas ennek a technikai megoldásában, hogy ledsort lehet-e egyáltalán így vezérelni. De, ha lehet, akkor ilyen kapcsolókhoz keresek egységet. Sajnos eddigi kereséseim nem vezettek eredményre.
Ti, mit ajánlotok?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Így lesz a Logitech MX Keys magyar billentyűzetes
- Billentyűzet magyarosítás magyarítás lézerrel is! 10-15ezer közötti áron! Óriási betűkészeletünk van
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 650W
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Csere-Beszámítás! Huawei Matebook D15 R7 3700U / 8GB DDR4 / RX Vega 10 / 150GB SSD
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest