- Megjött a Razer DeathAdder egerek legfrissebb nemzedéke
- Ismét minimalista miditorony érkezett a Fractal Design műhelyéből
- Alakul a SpaceX Starlink európai ellenfele
- Digital Fingerprinting: Így buktat le a böngésződ a neten - Tech Percek #18
- Prezentálta PCI Express 6.0-s SSD-vezérlőjét a Silicon Motion
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen processzort vegyek?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen TV-t vegyek?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Vezetékes FEJhallgatók
- SoundBlaster X-Fi
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
baly81
aktív tag
válasz
DJGABI #16752 üzenetére
Nem tudod véletlenül, hogy az általad linkelt állványnak mekkora az eszközrögzítő csavarja? Én is szemezek az ajánlott állvánnyal, de nekem 6,35 vagy 15,8mm-es méret kellene (Parkside Performance PKLLP 3360 A1). Már vagy 88 oldalon megnéztem, de nem verte ki a szemem sehol sem ez az adat, hogy az állvány mivel rendelkezik...
köszi
-
baly81
aktív tag
Oké, de itt nem ez volt a lényeg! A kolléga 2,5-ös kiállásra akar légvonalban 15m-re lévő épületeket összekötni, műhely betápnak.
Nem tudjuk a kiállás előtt milyen hosszon van a házban a 2,5-ös vezeték. Nem tudjuk, hogy a műhelyen belül mennyi vezeték fog még menni az aljzatokig. Ezek miatt simán lehet akár 40-50m hossz a betáp vezeték. És azt sem tudjuk mit szeretne üzemeltetni a műhelyben... -
lappy
őstag
válasz
llacee #16761 üzenetére
inkább sodrony bilincs csak 2x annyi kell a végekre összesen 4 db
-
baly81
aktív tag
válasz
llacee #16761 üzenetére
Műhely áramellátását szeretném megoldani
légvonalban 15méter a távolság
A (fő)házon van megfelelő magasságban egy kötődoboz 3x2,5mm2 kiállással
abban kérnék segítséget, hogy milyen önhordó 3x2,5 kábelt vegyek
Oda -szerintem- elég vékonyka lesz a 2,5-ös kiállás és a 2,5-ös vezeték! Miket szeretnél üzemeltetni a műhelyben (mekkora terhelést aggatsz egyszerre a műhely fővezetékére)M
-
BB9000
senior tag
válasz
llacee #16761 üzenetére
Ilyet : YMT kábel tartósodronnyal.
A kampókat a falhoz rögzítsd, ne a nikecell-hez! A kampó legyen hosszú szárú! A tiplit beütöd a falba, majd a kampót betekered.
A tatrósodrony kampóhoz rögzítésének módját ezen YT videón láthatod. -
Doki16
addikt
Egy három fázisú autó töltő elé ki milyen túlfeszültség védelmet rakna? Jó, ha mondjuk 3 ilyet beszerelek? [link]
Vagy ide is kifejezetten speciális 3 fázisú kell mint mondjuk a kismegszakítóból?
T2 már van az ingatlanban. Ezért gondoltam csak T3-at a kocsi elé közvetlenül.Előre is köszönöm a segítséget
-
llacee
őstag
Sziasztok!
Műhely áramellátását szeretném megoldani, légvonalban 15méter a távolság és csak légkábellel tudom megoldani a sok beton felület miatt.
A (fő)házon van megfelelő magasságban egy kötődoboz 3x2,5mm2 kiállással ennek van is egy külön megszakítója a lakáselosztóban, de a nulláját nem tudom le van-e ágaztatva máshová, így a leendőbeli műhelyes elosztóba nem teszek külön ÁVK-t.Szeretnék, de tartok tőle, ha gond van egyszerre menne le a lakáséval emiatt.A lényeg, abban kérnék segítséget, hogy milyen önhordó 3x2,5 kábelt vegyek és milyen szerelvények kellenek a fali kampó kialakításához. Nem szereltem még légkábelt.
A műhelynél nem szigetelt falazat a fő ház 8cm nikecell.Köszönöm!
-
biker
nagyúr
válasz
baly81 #16758 üzenetére
Nem, ez méri az áramokat a fázisokon (bejövő + napelem), ennek megfelelő értékeket küld a töltőnek
A töltőben feldolgozásra kerül a mért értékek vs beállított limitek, ezt felülírja a kábal és az autó által jelentett max értékekkel, és ennek megfelelő áramerősség értéket lejelenti az autónak a CP szálon. Az autó meg tudja innentől, hogy hány ampert vehet ki a hálózatból, mert az áramkorlátot már az OBC végzi az autóban (On Board Charger) -
Reggie0
félisten
válasz
PROTRON #16756 üzenetére
De lehet, de a szunetmentes utan is kene egy fi rele es a problema kezdodik elolrol.
Amugy a rack szekrenyem kettos konverziosrol megy (FSP Champ), de az utan nincs is fi rele, csak elotte, mert szekrenyen belul azert nem nagyon okoz problemat. De amint kihuznam a konnektorokra es vilagitasra mar megint kene. Plane, hogy a nulla foldelese miatt amugy is kene egy 1:1 trafo, mert ezeknel ez nem megoldott, a kimenet szabadon lebeg a foldhoz kepest, de a nullat nem mernem kozvetlen foldelni, mert ki tudja mi a kapcsolastechnikaja. Plusz ott van a B/B+ fi rele meguszasa is. Az tuti nem 50Hz trafo van benne.
-
PROTRON
addikt
válasz
Reggie0 #16755 üzenetére
Trust me i'm an engineer...pukk...hupsz.
Amúgy szünetmentes tápegységgel nem lehet megoldani?
Tehát olyan típussal ami bekapcsoláskor amíg van tápfesz addig 100%-ban azt engedi át, majd amint elmegy, lehető legrövidebb idő alatt átkapcsol.
Így ha a bemeneti fázis és a kimeneti oldal össze vannak kötve, akkor amíg van tápfesz addig nem szabadna galibának lennie, hisz 1-1-ben átengedi.
Érintésvédelmi szempontból ez baromi veszélyes, de ez úgysem érdekes.Mert az online kettőskonverziójú típusok amik folyton aksiról látják el a kimenetet nem jók ide, hisz egyből levághajták a Fi relét. De cserébe azok 0ms átkapcsolásúak.
-
Elims
veterán
"...csak fokozott biztonságot..."
Így már biztos,hogy lesz!
Viszont szerintem csak külön dobozba kerül a szonda.Nem hiszem,hogy könnyen elférne az általad ajánlottba (másikat meg nem keresek,nem lustaságból) a kalapsínen 5 fővezetéki sorkapocs+a 25-ös kábel 5 ere+az 5x10mt+a szervízhurkok+a földelőszonda rajta a hozzátartozó bilincs amiben szinten egy 10-es zöldsárga.
Külön dobozban lesz a szonda,amiből át lesz vezetve a 15x30-as dobozba a 10-es mt,természetesen tömszelencével.Bár mivel egymás mellé kerül a két doboz a tömszelence majd alul lesz (egyébként is ott lenne célszerű..)."...mindegyiknek ugyanannyi ideje van reagálni..."
Igen,bocs,tényleg.Viszont lakáselosztón belül csak azt a fí relét oldja le,amelyiken rajta van az adott dugalj kismegszakítója.
ProTron: Illik hozzád a neved. :-)
"Ha 15m-nél messzebb van a ház a mérőhelytől (és a benne lévő potenciálrögzítéstől), akkor eleve jobb megoldás hogy a háznál legyen a PEN potenciálrögzítése hogy tényleg megvalósuljon az egyen potenciál."
1000%,hogy lesz +földelőszonda.Viszont ebben a nulla+föld közösítésben így már kicsit bizonytalan vagyok. :-(
Nem lesz gond ha kimarad?Persze,írtátok,hogy ha kint megvan,ott már nem szabad,de ha ne adj' isten vmikor áskálódni fog vki a földkábel felett,ami szerintem nincs elég mélyen (nem tudom,nem voltam ott a leásásakor) és ne adj'isten pont a nullát vagy a földet veri el észrevétlenül,a házat meg úgy használják még x évig és jön mondjuk egy mosógép zárlat,nem lesz gond?
Természetesen egy pillanatig sem kételkedem az írásotokban (tényleg nem),de talán nem lenne biztosabb,ha közösítve lenne az Ádám által ajánlott dobozban (a ház lábazatánál) a földelőszondás (ami min.150cm lesz) föld+a kintről jövő nulla,majd szétválasztva menne be az 5x10-en? -
DJGABI
addikt
válasz
13128814 #16748 üzenetére
Hogy őszinte legyek nem rendeltem, mert máshova kell a pénz, de jó áron vannak. Más kérdés hogy ez azért egy érzékeny cucc, de ha vigyázva van rá, nincs dobálva azért sokáig jó lehet. A Parksideos mondjuk nálunk túlélt 3 m zuhanást. Az üveg nem köszönte meg, de maga az inga mechanika sértetlen maradt.
Állványra ja írni akartam hogy ez [link] sztem mindent tud, oké talán pár centivel alacsonyabb a max magassága, de ránézésre semmivel nem masszívabb a szerszám márkás 3* ennyiért.
Igen az időszakosság az tény, pont most futnak ki a szerszámok, 2 hónapja volt talán horonymaró meg a kisebbik fúró kalapácsot is vennünk kellett, mert kölcsön gép volt nyilván ami tönkrement.
-
PROTRON
addikt
Na igen, megint egy félmondat, ami miatt nem vagyok híve a netes gyorstalpalóknak.
Kolléga ugye beírta hogy ha szabványosított a mérőhely, akkor ott meg kellett lennie a PEN potenciálrögzítésnek és onnantól már 5 vezetékes, szeparált védővezetős hálózat megy tovább, ahol a nullát tilos újra közösíteni.Csak hogy előtte nem volt leírva hogy a háztól 20-25 m-re van a földbeásott mérőhely, ami megint borítja a dolgot.
Rengeteg helyszínen a mérőhelyben lévő PEN potenciálrögzítés után a túlságosan messze lévő családi házhoz ugyanúgy 4 vezetős, PEN vezetős kábelt húznak mert olcsóbb, de van műszaki oka is.Ha 15m-nél messzebb van a ház a mérőhelytől (és a benne lévő potenciálrögzítéstől), akkor eleve jobb megoldás hogy a háznál legyen a PEN potenciálrögzítése hogy tényleg megvalósuljon az egyen potenciál.
És csak az épület főelosztójánál szokták szétválasztani 5 vezetős PE + dedikált N-ra.Az hogy a dugaljba dugott eszköz zárlat esetén a saját áramköri kismegszakítón kívül leveri-e a mérőóránál lévőt, azt csak a puding próbája dönti el. Van kb 50% esélye.
Azért javaslom az olvadó betéteket annak ellenére hogy 3x32A alatt egyáltalán nem szokás, mert az olvadó betétek lassabban reagálnak mint a kmsz, így dugaljas zárlat esetén tutira nem fognak feleslegesen leoldani, csak komolyabb, pl betápkábel elvágás miatti zárlatkor.
Hasonlóra gondolok mint a régi porcelán foglalatos hengeres betétek, csak ma már vannak lenyitható, kényelmesebben kezelhető változatok. A típus kategóriája 10x38, mehet a fázisonként 1 pólus változat hogy ha még is kiég akkor csere során elég legyen csak azt az 1 fázist áramtalanítani. -
4D4M
senior tag
Ha a szabványosított mérőhely kb.20-25m-re van a háztól,kell e rakni a ház mellé földelőszondát?
~
Problémát nem tudsz vele okozni, csak fokozott biztonságot, tehát elkél.Egyébként egy dugalj remélem nem veri le az egész házat
~
A gyorskioldó nem tud szelektív lenni, mert mindegyiknek ugyanannyi ideje van reagálni, tehát semmi sem gátolja meg azt, hogy egy dugalj vegigverje az összes sorban egymás után lévő kmsz-t a szolgáltatóival együtt. -
Elims
veterán
"és ez is nagy kérdés -számomra-,a föld-nulla itt kint is legyen közösítve vagy elég bent a fí relék előtt”
~
Semmi esetre sem, egyik helyen sem! (ha szabványosított a mérőhely)Nagyon Köszönöm!!
Ha a szabványosított mérőhely kb.20-25m-re van a háztól,kell e rakni a ház mellé földelőszondát?Csemberlen: "Ilyet is illik rátenni: [link]"
Természetesen.Viszont mivel csak ~15cm magas a doboz,így lehet,hogy ennek a malacnak a végeiből lesz vágva 1-2cm.
Protron: "...25-ös vezeték vagy kábelhez Polmann HLAK fővezetéki sorkapcsot szoktunk használni, de a 35-ös típust, mivel abba kényelmesebben belemegy bekötéskor a vastag vezetékvég.
Sőt, ha érvéghüvelyezett egy vezetékvég, ott mindig egyel nagyobb méretet kell használni, mert különben nem megy bele.
Tudom fentebb kábelről volt szó, de ott is biztosabb megoldás."Pont ezen gondolkoztam..ha sodrott alumínium kábel (25-ös) akkor arra kell e vajon érvéghüvely ha a fővezetéki sorkapocsba lesz bekötve?
"Földelést "nullá"-val összekötni (nem az a kifejezés, csak egyszerűsítés kedvéért használom) csak a PEN szétválasztásnál szabad. Ha a hálózat további részén 5 vezetős rendszer van, ott már csak a PE kaphat megerősítő védőföldelést, a nulla nem."
:R :R :R
"A PVT 1530-as doboz, a 15 cm magasság miatt nehézségeket okozhat a 25-ös kábel beforgatása, ezért javaslom az egyel nagyobb, PVT 3030 doboz használatát."
Ez lesz.
Köszi szépen!!"Ha a kábel elején van túláram és zárlat védelem (pl szolgáltatói kismegszakítók) akkor elég a lakáselosztóba főbiztosítót tenni, én javaslom hogy olvadóbetéte szakaszoló legyen, így egy dugalj zárlat nem fogja a saját áramkörével egyszerre a főbiztosító 3 pólusát levágva az egész házban áramszünetet okozni."
Húha..olvadóbetétes szakaszoló?Szoktak olyat lakáselosztóba?
Jól gondolom,hogy olyanra gondolsz,mint a nagy elosztószekrényekben az olvadóbetétek?
Amikben kihúzva/hajtva van porcelán betét.
Egyébként egy dugalj remélem nem veri le az egész házat,lesz kismegszakító (lakáselosztóban)+fí relé.Külön a dugalj áramköröknek,külön a bojlernek/emeleti-fszt-i világításnak/infrafűtésnek."A napelem csak nappali lakásfogyasztót láthat el, nem láthat el "H" tarifát."
Nna ez (is) Nagyon fontos mondat volt nekem. :R :R
Hőszivattyú nem lesz."Tehát csak a nappali mérőről élő lakáselosztóba kell napelemhez védőcső előkészítés."
:R
"Ha már be van adva az igénybejelentés a napelemre, akkor azt a folyamatot végig kell tolni, mert menet közben nem tudtok változtatni. Egyszerre vagy napelem, vagy "H" tarifás bővítési igény futhat, a kettő együtt nem."
Mindent köszönök!!!!
Adam: "170 a magassága (: a belvilaga talán 160-165, de valóban elvileg 100mm körüli hajlítási sugarral kellene rakanyarodni a 25-ös kábellel. Köszönöm.
Azert én csak megprobalnék bebirkozni egy hurkot... (:"Biztos,hogy lesz rajta szervízhurok.Anélkül nem lesz összerakva.Ez 100%.
:R :R
"Ugye én eleve úgy képzeltem el, hogy nem oldalra, hanem a fedlap felé vannak kialakítva a hurkok és úgy van bevezetve a csatlakozókba."
Ez Piszok Nagy ötlet!!!Nagyon Nagy Vagy!!!
Hogy mennyire kényelmetlen nem számít.Nem több 100darabról van szó.
:RAsdf: "Még 2e mínusz: [link]"
Köszi!!
-
13128814
tag
válasz
DJGABI #16741 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a válaszát, mindegyiken végigmegyek, mert merültek fel kérdések.
@DJGABI
1) Szerszámok
Értem a logikát amit mondasz és egyet is tudok érteni vele részben. Ami nekem problémám van ezekkel a PS-es dolgokkal, hogy nem mindig van készleten.
És most azért várni 1 évet, hogy minden héten pörögjenek az aktuális szerszámaik az sok idő.
Illetve mondjuk a garancia. Teszem azt meghal valamelyik, vinném cserélni, de nincs a központi raktárban, oké, visszaadják a pénzt afelől nincs kétségem, de ott vagyok, hogy áll a munka.
Illetve 3-4 éve csináltam meg egy 2 szintes háznak a földszintjét magamnak (~60 m2 - természetesen a villanyt nem, mert arra nem gondoltam, így az is tervben van, csak előtte gyakorolni akarom nógrádban
), mert felcsesztem magam a szakikon, hogy mindig csak mondták, hogy jönnek, de nem jöttek.
Akkor mindenből vettem a legolcsóbbat és/vagy inkább nem vettem amit kellett volna (pl. lézer, porszívó
). És a vége az lett, hogy innen-onnan kölcsön kellett kérnem ezt-azt 1-1 napra.
Ezért az az elméletem, hogy inkább megvenném a márkásat (aztán lehet, hogy a nevét fizetem csak meg, nem tudom), aztán maximum 50%-al olcsóbban túl adok azon ami nem kell. Mert ha már csak üzembiztosabb és nem kell minden nap kocsiba ülni és vadászni valami barkácsboltot, hogy ezt-azt vegyek megint, mert mégse jó a mostani, már az megérné.
Viszont az ég küldött téged! Néztem ugyanazt a lézert csak Alin, mert itt a kommentszekcióban felmerült. Illetve nem ugyanaz, hanem csak hasonló, de LFine. A gyakorlatban tényleg működik? Állványt vettél hozzá? Ha igen milyet?
Mindesetre nagyon szépen köszönöm mégegyszer a részletes kommentedet!
-
PROTRON
addikt
válasz
Reggie0 #16737 üzenetére
Én csináltam már olyat próbából műhelyben hogy a szerelendő pozíció előtt fesz alatt csináltam elágazást, mivel azonos fázis volt, így a szerelendő elmenő áramkörre is rákötöttem egy elágazást és így párhuzamosítottam fesz alatt.
Persze kell áthidaló vezeték a kötődobozig. Ugye ilyenkor amíg mind a kettő fent van addig megoszlik a terhelés a két azonos fázison lévő védelem között.
Aztán lekapcsoltam az eredeti védelmet hogy ki tudjam cserélni.
Bár tény hogy nem volt Fi relé...Persze ha 3 fázisú a lakás akkor extrán rendkívüli hiperóvatosságot igényel és egyediül nem is kéne megpróbálni, nehogy kicsinálj dolgokat....vagy embert.
Láttam már rendőrségen villanyszerelői benézés miatt szó szerint felrobbant szinti főelosztót, mert nem jó sorrendben akartak átállni aggregátoros üzemre és ráküldték szemben a feszt.
Nem csak a kompakt megszakító adta meg magát, hanem szó szerint felgyulladt és leolvadt a fél elosztó a belső vezetékezésekkel együtt...a 10 sorból a legfelső sorban lévő egységeken még el lehetett olvasni a feliratot... -
PROTRON
addikt
válasz
Reggie0 #16732 üzenetére
"A kombi fi relekkel az a baj, hogy a fi relet kb. haromszor is csereled, mire a kismegszakitot cserelned, igy a kismegszakitoba fektetett penzt tobbszor kukazod."
Ez honnan jött? Nem XBS-ből indultál ki?
Minőségben megszerelt lakossági rendszer esetén miért menne tönkre?
Vagy a kmsz miért menne tönkre?
Havonta 1x megnyomod a teszt gombot, az évente 12 alkalom, ha 1-2x véletlen lemegy, akkor is évente max 30 alkalomról beszélünk...minőségi alkatrész esetén 1000 feletti a fel-lekapcsolás ciklusa, tehát milyen többszöri cseréről van szó?
Nem azért kell havonta tesztelgetni mert rövidebb az élettartama, ilyet nem tudom hol olvastál de nem igaz. Azért kell havonta tesztelgetni, mert újra kell kenni a mechanikát, hogy vész esetén biztosan le tudjon oldani.
Valamint magának a "hiba érzékelést" is ellenőrzöd 1 kattintással ilyenkor, de a tapasztalat hogy 10-20 évig nem szokott ezutóbbival gond lenni.
Akkor szokott gond lenni amikor a 32A-es EON betáplálás után a balfék szerelő 25A-es Fi relét szerel be, ami "kiég" a túláram hatására évek alatt...de ez nem jelenti hogy mindenkinél x időnként tönkre megy automatán.Amikor csak 1 áramkörre van szükség, akkor van hogy Kombi Fi relé olcsóbb mint a Fi relé+kmsz. Persze amikor 1 fi relére 6 elmenő áramkör van kötve, ott már nem ez a helyzet, de amikor pl a hűtőnek raksz külön Fi relét, ott olcsóbb pl Schrack BO 6kA kombi Fi relét használni.
Az amparo szériát nem szeretjük, de abból legalább van 1 modul széles kombi fi relé, alacsony kockázatú helyekre jó az, mert kb 6-8 évente csak 1x alakulhat ki veszélyes helyzet.De a Schneider Vigi-t nem kell ellenpéldaként hozni, én is tudom hogy brutálisan drága megoldás, próbálom kollégáknak is elmagyarázni.
Ahogyan a 3F kombi Fi relék is veszélyesen drágák, nem érik meg azt a 3 modul spórolást.
-
-
H-Mano
tag
Üdv Mesterek!
Erre a korábban már leírt problémámra nincs javaslatotok?
A családi házamtól kb. 15-20 méterre van egy ásott kút, benne egy 1800W-os búvárszivattyú.Az áram egy földkábelen megy a kúthoz (is), ahol egy 30mA-es érintésvédelmi relén keresztül kapja az áldást a szivattyú...
A házban a kábel vége egy földelt dugó, ezt a fali aljzatba dugva használom a kertben/kútnál az áramot.
Amióta a mérőóraszekrénynél a főelosztó fel lett újítva és ott is van egy 30mA-es érintésvédelmi, a következőt tapasztalom (nem mindig,de soxor)
Ha a házban dugom be a dugót, akkor (a szivattyú) leveri a főelosztó ÉV reléjét.
Ha a kútnál kapcsolom fel az ottani ÉV-t, akkor viszont nem...
(Tudom, állítólag két ÉV relé nem szerencsés "sorba", de pill. ez van)
Ötlet?Mit kéne csinálnom, hogy ne csak a kútnál tudjam kapcsolni a szivattyút, hanem a házban is?
Köszönöm. -
DJGABI
addikt
válasz
13128814 #16715 üzenetére
Nem tudok sokat hozzátenni, de év eleje óta benne vagyok egy felújításban, azért pár megjegyzésem, észrevételem: dicséretes hogy minőségi gépeket akarsz beszerezni, de szerintem felesleges. Vagyis hát rögtön meg is cáfolom magam, mert kétélű a dolog, azt el tudom mondani baromi sok gép elhullott nálunk: valami csehszlovák kisflex 20 évet ment, most a ház felújítás közben persze megadta magát. 2 ütvefúró hajtása is épp akkor feküdt ki, akkor utána a kis akksis fúróm... Oké ezek ki tudja mi óta nyüstölt, használt gépek voltak, de a márkásakból 2 Parkside ára is kijön, aztán persze ki tudja nem-e áll meg ugyanígy nálad munka közben. De így "hobbi" szinten, hát nem tudom lehet nem feccölnék bele ennyit.
Egy ismerősöm Parkside horonymaróját használtam, szerintem is egy olyat mindenképpen szerezz be. 0-30 millis horonymélységet ír, igaz kopott volt már a korong, de 25-ös gégecsőnek már nem volt elég, maximumra állítva sem. Flex-szel meg se próbáltuk, mondjuk ez kő/tégla ház volt. Após hozott egy nagy, 3 vagy 5 tárcsás gépet, oké az után már nem kellett vésni, de brutális port csinált (valószínűleg kevés volt hozzá a porszívó).
Ja meg az a vésőkalapács tök jó, de néha kellett nekünk a nagy gép is, egy ilyesmi bontókalapácsot használtunk néhol [link] Betápnak pl, akkor volt vezeték amit padlásra vittünk, de mondjuk ablak cseréhez is ez kellett.
Keresztvonalas lézer látom cserélhető akkus, magamnak kínait nézegettem, mert apósnak van szintén PS, de 20k-t nem adnék érte, főleg hogy az csak 4 vonalas.
Villamosság: hát ja, nálunk sem olyan lett ahogy terveztem/megbeszéltük, de írtam már róla (nem, nem lett külön sajnos a konnektor és a világítás), lehet majd egyszer összefoglalom. Bár március óta még mindig nincs kész, most épp az előszoba mennyezetet csináljuk újra nulláról, úgyhogy ott egy darabig nem is lesz vezetékelés. Néha én mondjuk megbántam a gégecsövezést, behúzáskor derült ki (vagy épp pont húzás közben ahogy megakadt a vezeték és vissza ki kellett vésni) hogy 2 helyen is sérült a cső, ha esetleg újra kell majd húzni iszonyat szívás lesz. Végén majdnem úgy voltam miért nem Bergmann csővel csináljuk... (tudom, ott meg a kanyar a szívás) Mi mondjuk kevertük is tömör meg sodrott vezetéket, bár utóbbi csak a földelésnek lett.
-
Reggie0
félisten
válasz
gorbep #16739 üzenetére
Gondolom ott at tudjak hidalni a kioldotekercset a kapcsolas idejere, igy minden latszik, csak magneses ter nem lesz a meghuzashoz. Vagy mechanikai eloreteszeles.
Mellesleg nezegettem en is felautomatizalashoz dolgokat. Pl. hogy lehetne a kismegszakitok allasat digitalizalni. Nagyon szomoru a helyzet, a segederintkezos kiegeszito(=erzekelo) modulok (1/2 vagy 1/3 szelesek) iszonyatosan dragak. Olcsobb meg egy kismegszakitot melletenni es a kallantyukat osszekotni. Aztan a vege az lett, hogy a kamera+ai a legegyszerubb es legolcsobb, vezetekezni se kell.
-
Reggie0
félisten
válasz
gorbep #16736 üzenetére
En most pont ezert gondolkodom azon, hogy hogyan csinaljak athidalast fi relekre, mert van 1-2 helyiseg ahol a teszt kedveert nem szeretnek par masodperces aramszuntetet se.
A problema az, hogy jellemzoen az erintkezok nem egyszerre kapcsolnak, igy lesz olyan pillanat amikor csak a fazis vagy a nulla van atkapcsolva, nem mindketto, amitol a fi rele kioldhat. Ez meg az athidalas bekapcsolasanal nem akkora problema, ugyis tesztelni kell
, de az athidalas kikapcsolasakor lecsaphatja a fi-t.
-
gorbep
senior tag
válasz
Reggie0 #16734 üzenetére
+1... a héten ismét belefutottam egy Schneider FI relébe, ami se tesztgombra se ÉV műszerre nem megy le...
Összességében ez már a 3. ... úgy, hogy csak "hobbiból" szerelgetek ismerősnél, ha szépen megkérnek, nem napi szinten...
most már ha Fi relét látok valakinél, megkérdezem tesztelhetem e... rengeteg a rossz...
-
Reggie0
félisten
Normalis esetben nem, de a gyakorlatban a fi relenek rovidebb az elettartama. Nem veletlenul kell azt havonta tesztelgetni.
Amugy igen, a meglevo rendszer atalakitasa, akar meretnovelese koltseges, ugy lehet rentabilis, ezzel teljesen egyetertek. Foleg ha falbavesos sullyesztett dobozrol van szo.
-
biker
nagyúr
válasz
Reggie0 #16732 üzenetére
"A kombi fi relekkel az a baj, hogy a fi relet kb. haromszor is csereled, mire a kismegszakitot cserelned, igy a kismegszakitoba fektetett penzt tobbszor kukazod"
Semmi baj nincs velük. Ellenben megspórolsz 3f esetén 3 modul helyet, egy fázis esetén 1modul helyet
Normális esetben sem a FI relének sem a kmsz-nek nem kellene cserélődnie.Ami tény:
- új szerelés esetén, mikor elkezdesz egy elosztót tervezni, akkor nem éri meg, akkor legyen egy FI relé melllé sorolva a kmsz-ek
- meglévő szerelésbe beszerelni csak kombi firelé, örülsz ha 4M hely van, nemhogy 7MMi azért álltunk rá a villanyautó töltő szereléseknél, mert ha kell egy FI relé + kmsz + túlfesz + 3-4 modul a DLB-nek akkor nem mindegy, hogy 18M doboz kell, vagy 12M netán 8M is elég, mert ha kombi FI + vékony T2+T3 + DLB akkor éppen beférhet a 8-asba, de a 12-esben táncolni lehet mellette, egyébként fullos szerelvényből 14-16M szélességet kérne a sor
-
Reggie0
félisten
válasz
tyielow #16731 üzenetére
A tulfeszlevezetokhoz annyit tennek hozza, hogy erdemes segedaramkoroset venni, mert senki sem fogja nezegetni a szekrenyben, hogy mikor mukodott el. Ha mas nem be kell kotni a csengo modulra, aztan csak feltunik, hogy nem kint fekudtek ra a gombra.
A kombi fi relekkel az a baj, hogy a fi relet kb. haromszor is csereled, mire a kismegszakitot cserelned, igy a kismegszakitoba fektetett penzt tobbszor kukazod.
Amugy jo a tobb koros fi rele, de egy hatranya van: tobbfele kell osztani a nullat, amire ezek az elosztodobozok nincsenek felkeszitve, igy a din sinen helyet foglalva kell valahogyan sorkapcsozni. Kivetel, ha egy kor(egy nulla vezetovel)-egy fi rele alapon megy, akkor csak at kell vezetni rajta a kor nullajat.
-
tyielow
aktív tag
válasz
13128814 #16725 üzenetére
13128814, AssAssynn
Én csak hobbi szinten űzöm a villanyszerelést (van papírom) és számomra nagy kihívás volt a házunk villamos hálózatána kiépítése. Mivel új aljzat rétegrend volt, természetesen aljzatban vittem mindent. Itt javasolnám a symalen csöveket. Tartós, belül sima, iszonyat könnyű húzni bele a vezetéket.
Az elosztó alatt egy ugyanolyan széles fogadódobozt raktam be, oda érkezik minden.
Áramkörök: szerintem minden szerelőnek van egy berögződése, hogy mit hogyan szeret, javasol. Van aki még arra is odafigyel, hogy ha egy dugalj kört felfűz (mert nem, nem szükséges helyiségenként lámpa + dugalj), arra is odafigyel, hogy minden 2. helyiséget fűz fel, mert ha kimaradás van, akkor a szomszédos szobából könnyebb hosszabbítón keresztül villanyt hozni Szóval szvsz nem kell túlagyalni. A nagy gépeknek külön, saját kör, a dugaljaknak külön konyha (vagy kettő), a többi meg 1 vagy 2 körre leszedve. Ez már volt téma, én az általános dugalj körre 5 szobát is felhúztam. 1 ÁVK nem elég, inkább 2 vagy 3. Az elosztóban legyen +20% hely. Kelleni fog. Túlfesz-védelem ne maradjon ki. (Németországban pár éve kötelező minden elosztóba betenni, amihez hozzányúl szerelő. A német Finder tavalyi össz. forgalmának 10%-át tette ki a túlfesz-levezetők eladása, ami bődületesen nagy arány).
Szerszámok: ne spórolj! Volt szerencsém hilti horonymarót is használni, az mindent vitt. Ill. kölcsönbe kaptam még parkside horonymarót. Erre minimum ruházz be. 16 ezer Ft akciósan, téglát, ytongot viszi. Betonnal nem is próbálkoznék Proszívó alap einhell v. parkside is megfelel, a semminél jobb.
Behúzószalag: nekem ami nagyon bevált, szintén kölcsön kaptam, milwaukee. Az a fajta ahol fonottkalács mintában van kialakítva. Aztán rendeltem egy ugyanolyat temuról és hát kifogástalan a cucc, a baja hogy csak 10 méteres Apropó, ha szerszámra sajnálja az ember a pézt, ezek a kínai noname cuccok lehozzák amit kell, erre a néhány projektre elég.
Gipszelés: többet próbáltunk, ami legjobban bevált az újház centrumtól 25 kg-os zsákban adják nemtom mi a neve. Keverj hozzá homokot / vakolóanyagot. Nem köt olyan gyorsan és könnyebb letakarítani.
Vályog: szerencsére mindenhol 5 cm ytong volt eléfalazva, így nem kellett sz*pni. Ami fontos: nehogy horonymaróval vagy flexszel ess neki mert megfulladtok a portól. Gipszel nem érdemes rögzíteni: valamennyi vizet fog még szívni magába és legrosszabb esetben szépen kirajzolódnak akár a pogácásk is a végleges festésen. Szög, csődarab, stb. rögzítésre.Vagy falapokat beággyazni mögé, oldschool módszer.
Továbbá: Rátai Attila nevét pötyögjétek be youtubera, vannak aranyos 1 órás online előadások kezdő villanyszerelőknek, ilyen 10 fontos szabály amire oda kell figyelni szerelésnél. (pl. nem kötelező minden egyes áramkörnek az elosztóból földet húzni. nem árt, de van hogy nem megoldható. a minimum keresztmetszet és a folytonosság a fontos).
Amiket én elbaltáztam:
Annyi áramköröm volt, a sok-sok csővel, hogy a végeredményben 1-2 nem úgy lett felfűzve, ill. szétválasztva, ahogy terveztem (sztem belezavarodtam, pedig még csövezést is megterveztem pdf szerkesztőben a tervrajzon). Nem tragédia, de keserű a szájíz A fürdőben RH% + késleltetős ventim van, ami praktikus, de ha tehetném betennék a bekapcsoláshoz is már egy meghúzáskésleltetést. Utólag már érdekes lesz.
A csövezéshez kis tiplit vettem, kis csavarral, hogy rögzítsem a hilti szalagot: hatalmas hiba volt. Hiába spóroltam, nem érte meg az időráfordítást. Beütős szeg + kéziszerszám kellett volna (kb. 18-20e Ft)...A padlás felé menő csövek nem játék: tényleg jól le kell tömíteni, hogy ne csorogjon vissza a lecsapódó pára. Szerencsére csak 1 helyen necces nekem, de az pont az elosztó. És volt is kalandom. Több helyen nem a legkisebb 12-es csövet fűztem, hanem 16-ost. Tök feleslegesen, mert 3 szál madzag fut benne. Ehhez kell némi rutin, hogy hova mennyit húzol akkor mekkora cső kell. Sodrott vs merev: szerintem mindegy, de a vegyítést kerülje az ember. Nálam MCU 90%-ban a ház. Elosztóban jobban szeretem a sodrottat, mert szebben lesz a végeredmény, ill. húzásnál is kellemesebb, viszont szerelvényezésnél valahogy a merev vált be jobban. Viszont USB-s aljzatoknál előfordul, hogy nincs sorolásra lehetőség, ott pl. át kellett váltsak sodrottra + iker érvég.
Mélyített szerelvénydobozt használjatok.
Ja és FORRÓ TÉMA mostanában: ha van egy 3-as szerlvényed, 3 dugaljjal, akkor felfűzhető-e a védővezető vagy sem? Annyit olvastam a témában, de konkrétan nem zárja ki egyik szabvány sem. Jó alaposan körülírja, de nem zárja ki. Viszont ha fűzi az ember úgy érzem kötelező rámérni a végén, hogy megfelelőek-e a kötések. Amúgy bejövő vezetékre wago és onnan leágazni a dugaljakhoz, ill. wagobol húzni tovább.
A világításon kívül szinte mindenhova C-s megszakítókat rendeltem először. Semmi nem indokolja, úgyhogy cserélgettem le utólag. Ill. itt is téma volt fórumon, hogy ha nem muszáj, nem kell 10 meg 13 A-es, csak mert 1,5-es vezeték van. Ha a körön futó fogyasztó minimális (pl. router, szellőzőventik), akkor mehet rá pacekba a 2 vagy 3 A-es.
Youtuben ajánlott: LVP, Homeelectric, Rátai Attila, Katona Csaba (nála sok praktika van, kezdőknek sorozat is)
Ja, és léteznek kombi fí relék: kmsz + ávk egyben, 1- és 2 modul szélesek is. Hasznos cumó, pl. fürdőszoba körre. -
baly81
aktív tag
válasz
Porszívó:
Metabo ASR 25 L típust vegyél! Alig drágább mint amit te írtál.
Ebben van automata/kézi szűrőtisztítás, dupla nagyméretű szűrő, stb. Felénk szinte az összes gépkölcsönzőben ilyen van! Nemhiába... Egyszer én is kihoztam, brutális! Ami a csövön befér az megy a tartályba! Még akkor is, ha már egy órája porszívózol vele, finom/csiszolt port is! -
pjen
félisten
válasz
PROTRON #16722 üzenetére
Ez azért nagyon egyedi. Ha 1 fázis van 16A ami átlagos öreg házakban. a dugaljat min 10, de inkább 16 Amperes kmsz re kötik, hiszen egy békebeli pórszívó el sem indul B10 ről. Egy zárlatnál valószínű sehol nem lesz áram. Egy elemlámpa bekészítése indokolt. Szerencsére ott a mobil lámpa.
-
csemberlen
őstag
válasz
Ez a porszivó állandóan eltömödik. Automatát vegyél. Van olyan vályog fal amibe a hornyot simán kézzel ki tudod szedni, egy spéci szerszámmal. Hasonlit a szögkihuzóhoz, csak éles a vége. Ki kellene próbálni. Ez a behuzó nem annyira jó a hagyományos csövezéshez, inkább symalenhez találták ki.
-
13128814
tag
válasz
PROTRON #16719 üzenetére
Elég keményen bekerültem egy életközepi válságba, és most nagyon szét akarok vésni egy házat ahelyett, hogy értelmetlen meetingek sokaságán küzdjek logikus érvekkel a sötétséggel és rosszindulattal szemben. Szóval ja, most shoppingolok.
Illetve az elméletem az, hogy amennyiben ez a pilot project lefut és elégnek érzem, akkor max eladom a cuccokat de közben ki is termelte az árát. Ha meg nem, akkor ja, meneküljön mindenki a családban, mert jövök és anyagköltségért cserébe levezetem a stresszt.
Bérlés is felmerült, de mivel nem vagyok időhöz kötve, ha akarom 3 hónapig szüttyögök magamnak a lelki békémért cserébe.
Akkor a behúzón kivül alapvetően oké? Én még a porszívón vagyok gondolkodóban. Mennyire gáz, ha abban nincs automata tisztítás, csak manuális? Nem tudom megölni, ugye? Csak hülyebiztos? Elméletem szerint max csak gyengül a hatásfoka és észreveszem, hogy aktiválni kell a funkciót. Illetve úgy néztem ez a legolcsóbb M-es porszívó. Azért a 250k-s modellekhez nem érzem magam annyira fickósnak.
És a behúzóra visszatérve. Van konkrét javaslatod? Aminek örülnék, ha ilyen kábeldobszerűen fellehetne tekercselni. Láttam van a Yatonak is dobos megoldása. Csak ennek más anyaga van mint a Milwaukee-nak és nem tudom a gyakorlatban mondjuk az üvegszál vs poliészter esetén merre billen a mérleg.
Ja igen, és a legfontosabb kérdésem, hátha találkozott valaki ilyennel: a házban nincs elosztódoboz, sem kismegszakítók, csak az óránál a szolgáltatójé.
Elméletem szerint a házon belül az órához legközelebbi kötődobozban kéne bontani a kötéseket, és ideális esetben ezáltal mindenhol áramszünet lenne, egyedül az egyik vezeték lenne feszültség alatt. És akkor elvileg az a betápom és boldog leszek. Ez tényleg ennyi lenne, vagy nem gondolok valamire?
Köszönöm!
-
FBLLMAG
senior tag
-
PROTRON
addikt
válasz
AssAssynn #16721 üzenetére
Na pont ezért nincsenek gyorstalpalók, mert pl ma már alapeljárás hogy a világításnak külön áramkört, 3 eret viszünk, hogyha a dugalj levágja este 10-kor a saját védelmét egy zárlatos készülék miatt, ne legyen vaksötét amíg visszakapcsolsz.
Max a földelést szokták gerincezni 3-5 áramkörönként.
De a legújabb VBF előírások szerint már a földelést is illene kismegszakítónként külön vinni, biztosítva az áramkörönkénti bonthatóságot. -
-
PROTRON
addikt
válasz
Látom hosszú távra tervezel bevásárolni szerszámgépekből, hogy aztán a család többi épületét is felújítsd.
Én is szeretem az 1 korongos flexes horonyvágást, bár ezzel sokan nem értenek egyet.
Viszont vályogházat nem dolgoztam még meg, szal a vésőkalapácsot ki kell próbálni hogy nehogy felesleges károkat okozzál.
Annyit látok hogy a vezeték behúzó szerintem túlárazott, 10-15k között is kapni megbízható, jóminőségűt, ami nem fog csak úgy beszakadni mint a 4-5k hufba kerülők.Bolt terén nehéz válaszolni, én sokszor még az Onlinevill-ből rendelek házhoz, 50k felett asszem ingyen szállítanak, de pl van amikor a Mile nagykereskedésben céges kedvezménnyel együtt ugyanannyiért kapunk meg 1-2 dolgot mint abból a webshopból...adózást nem kérdezem.
Simán lehet náluk utánvéttel átvételkor fizetni, de lehet csak azért mert céges rendelőként, többször rendelve, nagyobb a bizalom irányunkban. -
13128814
tag
válasz
AssAssynn #16717 üzenetére
Vannak itt nálam kompetensebbek ebben a témában.
Nekem az a tervem, hogy minden helyiség 2 áramkört kap, az egyik a világítás lesz (1,5mm2) a másik nyilván a konnektor kör (2,5mm2). De csak azért írtam le, hátha valaki azt mondja, hogy van ennél jobb módszer, mert akkor annak függvényében átgondolom és módosítom az elképzelést.
-
AssAssynn
addikt
válasz
Pont én is magamnak tervezem az egész kábelezést, konnektorok, kapcsolók kiépítését, aztán majd a végén valaki segítségével be is lenne kötve. Esetleg tudnál néhány tanácsot adni egy tanulékony kezdőnek?
Milyen fajta, milyen vastag kábeleket húzzak? Mindenhová külön száll, vagy mit szabad elágaztatni, kötni? Nagyjából ezek az első kérdéseim, gondolom a kapcsolókat, konnektorokat a rajz alapján megoldom. -
AssAssynn
addikt
-
13128814
tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni a tervezésben. Úgy adódott, hogy nógrádban nagymamám házát picit rendbe tennénk családilag. És mivel úgyis ráérek nyáron, gondoltam az alapszerelést/szerelvényezést megcsinálnám és a végén hívnék egy regisztrált szerelőt / VBF-t aki átnézi, hogy mit csináltam, illetve a földelést megméri, hogy tuti jó lett-e.1) Kéziszerszámaim és alap műszereim adottak (szigetelt csavarhúzók, fogók, blankoló, krimpelő, multiméter, fesz teszter, lakatfogó). És még egy DF333-am is van.
Összeírtam, hogy mit kéne beszerezni szerintem (porszívó, stb.). Ránéztek kérlek, hogy az összeírt gépek, kiegészítők megfelelő minőségűek-e? Annyira nem ismerem a márkákat. Illetve, hogy nem hagytam-e ki semmit.
Illetve külön horonymarót nem szeretnék venni, ezért jó-e az a koncepció, hogy flex + horonymaró adapter?
2) Utcáról beesve, mindenféle kedvezmény nélkül hol érdemes bevásárolni majd? Ahogy kutattam a villanyszerelési anyagokat (vezetékek, stb.) nekem az Elektrikstore árai tűnnek a legkedvezőbbnek. Van jobb tippetek? A ház egy 100+ éves vályogház 100 + 50 m2-es területtel, ezért gondolom, hogy az is pénzbe fog kerülni.
Nagyon szépen köszönöm előre is a segítségeteket!
-
PROTRON
addikt
válasz
AssAssynn #16701 üzenetére
A betonozás járda miatt kell?
Ha útban van, amikor kiásol a betonozáshoz, az árok mélyén üss le egy 3 m hosszú földelőt olyat, aminek van kiálló köracél szál a végén, na ez a köracél szál lógjon fel a talaj fölé kb 40-50 cm-t és ott majd alakítsatok ki egy összekötő dobozt, amiben a köracél végére raktok egy kötőelemet és innen 16-os zöldsárga MKh-val visszakötöd a régi földelési pontot.
Ha a régi földelési pontod plombált dobozban van mert pl PEN kapocs földelését adja, akkor az onnan kijövő vezetékkel kösd össze a fent taglalt dobozban.
Így nem gond ha a földelő szonda be van betonozva, elvileg soha az életben nem lesz gond ezzel a szondával, mert horganyzott anyagként nem kéne gondja legyen a betonban és a földben.Másik opció, hogy ha elég hosszú a fenti köracél szál, akkor a betonozás mellé a földbe is leütheted, ha elér az épület faláig hogy kialakítsd a kötődobozt.
-
-
baly81
aktív tag
válasz
AssAssynn #16710 üzenetére
Ha előtte csinálod meg, és betonozás előtt átkötsz az új földelésre, akkor értelemszerűen nem maradsz védőföld nélkül. Ha ezt nem teszed meg, akkor a hálózatod földfüggetlen lesz, ami nagyon kockázatos. Főleg úgy, ha esetleg az EPH hálózatod is erre van kötve. Meg amúgy sem maradnék a helyedben PE nélkül!
-
axioma
veterán
válasz
axioma #16093 üzenetére
Na ma behozta a lemaradast, 14:15 ota nincs villany amennyire latni az egesz telepulesen, HEV is megallt, kozlekedesi lampak is a szomszed telepulesen mentek utoljara... de vegre bedugtam egy gyorsan eloszedett okoskonnektort [sotetben nem tudtam megtalalni jobbat], remelem nem csak iranyitos hanem meros is...
-
tyielow
aktív tag
-
AssAssynn
addikt
Adott egy villanyóra, amiből ugye megy le a földelés a földbe. A helyzet, hogy most alatta betonoznék, s ha nem muszáj, nem hagynám benne a betonban azt a vasat. Kiszedhetem, elvezethetem oldalra? Egy pár napig mehet a földelő vas nélkül a rendszer, vagy egy percig se?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Elektromos cigaretta 🔞
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Milyen processzort vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
- iPhone topik
- További aktív témák...
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad 330S-15IKB - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest