- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Milyen TV-t vegyek?
- Véleményes teszt bizonygatja mennyit ér a Macbook Neo 8 GB RAM-ja
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Pánik a memóriapiacon
- Bluetooth hangszórók
- OLED TV topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
baly81
aktív tag
Hát, srácok! Elhiszem nektek, hogy mi az előírás... És én tudom is, hogy mit hogy kellene, hogy kell számolgatni mindent (fesz.esés, terhelhetőség). De tudnék nektek feltölteni legalább 20-30 fotót aminek láttán már ránézésre elzavarnák a halál retkes f.ßára a kivitelezőket. Nyílászárósként rengeteg ÚJ és teljes, vagy épp részleges felújításon áteső ingatlanban / társas- és irodaházban, hotelben járok. Hát ne tudjátok meg!
Alul ideiglenes fém szekrény, ebbe bedugva egy gagyi 1m -es 5-ös elosztó és ebből visznek, mindenféle hosszabbítón, (igen, a csodás narancssárgán is, ami kb kétméterenként van szigszalagozva), akár 3-4 emeletet magasra és a szinten is kb 20-30m hosszt húzva...
És ha szólsz a C-típusú kőművesnek, hogy "figyi már, miattad leold lent a kmsz, mert fent a másodikon majdcsak 3KW motorral kevered az aljzatkiegyenlítőt és a többi öt iparág is dolgozna, de csak 2x16A van ideiglenesre"... Fel van háborodva, hogy neki határidős, amikor meg mondod neki, hogy neked is, akkor azt mondja, hogy az ő július 30.-i határideje közelebb van, mint te a te ugyancsak július 30-i határidőd! 😅
Ilyenkor szoktunk összecsomagolni...
Ez az esetek 38%-a. Lakosság 60%, ott ugye más a helyzet. 2% meg olyan építkezés, hogy minden lófaßt megnéznek. -
PROTRON
addikt
válasz
bluemirage
üzenetére
Ami 100% hogy biztosan megbukik, hogy ha a hosszabbító nincsen lerögzítve, vagy lerögzített csatornában (padló esetén lépésálló padlócsatorna) vezetve.
Ezen felül én is úgy tudom hogy a láncolt hosszabbítót is le kell hibázniuk, mivel elosztós hosszabbítóba elvileg csak célgépet szabadna bedugni.
A láncolt hosszabbítózással az az egyik gond hogy a legvégén beledugsz a legutolsó hosszabbítóba egy 3000W-os gépet, mert az van ráírva hogy szabad, de előtte a láncolat korábbi tagjai és azok kábelei szabadon vannak vezetve tűz kockázatú anyagok (pl szőnyegen) között, így ha mindegyikbe bele van dugva 1-1 3000W-os gép, mire leold túlterhelésre a kismegszakító a szabadon, rögzítetlenül és fedél nélküli csatlakozási pontokból simán ki tud indulni szikra vagy tűz...Míg ha a falban egy kötődobozban van túlterhelés, akkor annak fedlapja a kismegszakító leoldásáig meggátolja a szikrák továbbterjedését. Igaz megolvadhat az elhúzódó túlterhelés miatt.
Ezen felül minden egyes dugvilla potenciális kontakt hiba lehetősége, hiszen szabad levegőn bármivel érintkezhet ami szennyeződés többször kibehúzkodva bejuthat a dugalj értinkezőkbe és hiba keletkezhet, ami megint csak a szabad levegőn hagyás miatt veszélyesebb mint ha egy kötődobozban van fixen a wagoba beletolva a vezeték...
-
Én láncolt hosszabbítóról beszéltem. Azaz valami 2 hosszabbítón keresztül van üzemeltetve... mindegy hogy irodai klíma, vagy termelőgép, vagy akár egy PC.... vagy egy álló ventilátor.
Miközben az MTK kábelek a napsütötte ég alatt maradhattak. Azokat sosem kellett cserélni. Ha be volt sárgulva és keményedve... akkor sem.
Ez nem egy egzakt történet. Csak iskolapadból nézve látszik annak.
Van benne egyéni látásmód és kelet-európai mozgástér... Van ahol ez utóbbi nulla, van ahol meg több. Akik csinálják azt hihetnek amit akarnak, de nekem kb. az ingtlanbecslő kategória. Ott is attól függ, hogy kit hívsz... úgy kapsz más és más árat ugyanarra... néha durván eltérőt. Lehet ezen felülvizsgálóként megsértődni, de a másik oldalról kb így néz.Az üzemeltetői oldalon már jó pár szabványosságit és év-t végigjátszottam az elmúlt 30 évben, egy 12 ezer m2-es gyárban... és más-más felülvizsgálóval. A szabvány hiába ugyanaz, de ha a felülvizsgáló személye más, akkor az említett látásmód stb... miatt mintha egy másik világba csöppentél volna, mint korábban.
-
Reggie0
félisten
válasz
bluemirage
üzenetére
Mondjuk arra kivancsi lennek, hogy milyen szabvany alapjan teszik ezt.
-
biker
nagyúr
válasz
bluemirage
üzenetére
"Szabványossági felülvizsgálaton a cégeknél simán kiszórják és hibára írják ki ezeket a láncolt hosszabbítókat egy felülvizsgálat során."
na ez egy jó kérdés... mivel a hosszabbító használata tartós használatra nem megengedett, hiszen tartós használatra telepíteni kellene a gépet és az energiaellátást megoldani, ezért el sem juthatna egy ilyen installáció a szabványossági felülvizsgálatra.
Különböztessük meg a 3m alatti hosszúságú elosztókat a tényleges hosszabbítótól amiről beszélünk)más kérdés a munkavédelmi bejárás/ellenőrzés, onnan kivágják valóban ha azt látják, 2-3 toldáson át megy
más kérdés az EBF amikor megint tételesen ellenőrzik, szemrevételezéssel és szigetelés méréssel.de az már elég baj, ha VBF felülvizsgálat találkozik hosszabbítóról ÜZEMELŐ géppel, tehát nem egy hosszabbítóról fúrom a falat, vagy füvet nyírok, hanem egy gép be van üzemelve és hosszabbítóról megy, ott már sok kérdés felmerül valóban
-
válasz
Reggie0
üzenetére
Szabványossági felülvizsgálaton a cégeknél simán kiszórják és hibára írják ki ezeket a láncolt hosszabbítókat egy felülvizsgálat során.
A háztartás más... Ez csak egy megjegyzés volt.
A tűzvédelemtől, az ÉV-n át, a munkabiztonságtól kezdve... sok minden más a cégeknél, mint otthon. -
Reggie0
félisten
válasz
sopruk
üzenetére
Sorba lehet kotni a hosszabbitokat, csak figyelembe kell venni az ellenallas novekedeset es azt, hogy ez hogyan hat a hasznalni kivant eszkozre es ennek megfeleloen kell a hosszabbito keresztmetszetet megvalasztani. Igazabol a lakas falaban a vezetekezes is sok kis hosszabbito, aminek a vegere masfajta csatlakozast teszunk.
-
Vikt0r
aktív tag
Sziasztok!
3x1.5 mm2 dugvillával szerelt kábelt szeretnék egy elosztó dobozba bevezetni. A dugvillát nem szeretném levágni a készülékől mert garancia vesztessel jár.
Hogy lehet megoldani, hogy legalább az ipx4 védelem meglegyen? -
-
tibbike01
addikt
Ez a lámpa, ha jól látom nem csillárkapcsolós (2 utas) ahogy látom. Mennyi macera átalakítani csillárkapcsolósra? Jövőhét kedden kapom meg a lámpát, akkor tudom megnézni.
A plafonon két fázis és egy nulla jön ki (plusz egy föld).
-
-
sopruk
senior tag
Sziasztok!
Tudomásom szerint nem szabad sorba kötni hosszabbítókat.
Ez akkor is így van ha csak egy eszközt működtetek az utolsónál?Egy hosszú telken gondoltam két ilyen kábeldobost és egy dob nélkülit összekötni és egy 1800-as fűnyírót működtetni.
Így a telek felénél az első dob-ba dugva is tudnám használni, nem kellene 1 db 40-50 m-es kábellel kínlódni, mert ugyebár az egészet le kell tekerni a dobról már a munka elején...
[kép]Köszönöm előre is!
-
Üdv.
Ezt a dugaljt fel lehet szerelni egyes helyre?
Jelenleg ilyen dupla van felszerelve.
Vasbeton épület, ezért csak egyes és falon kívüli hely lett vésve anno. -
PROTRON
addikt
válasz
tyielow
üzenetére
Nem értem a vicceskedést, ez egy mozgásérzékelő, amivel lámpákat kapcsolsz.
Előre megírták, hogy ha 20 db 50W-os LED lámpánál többet akarsz rajta keresztül kapcsolni, akkor szétég...persze már 20 db-nál is, mert ott az egyes tápegységek indítóáramának összegét nem fogja bírni. -
PROTRON
addikt
válasz
csubuka
üzenetére
Mindenre van megoldás, méretezni kell a szünetmentes teljesítményt szélsőséges esetre, tehát hogy az online, tisztaszínuszos, akár kettős konverziójú szünetmentes kVA érték megfeleljen a maximális üzemállapot során fellépő kW teljesítményhez képes 130%-nak(ekkora ráhagyás kell minimum), valamint az akkupakk 2 év öregedés után is ellássa azt az 5 percet amíg megnyugszik a klíma...
Meg okosotthon totyikban utána kérdezni a pontos típushoz tartozó távkapcsolós megoldásoknak, hogy pl melyik klímához milyen IR adó kell és mit rakj az ESP mikrokontrolleres vezélőbe...mármint melyik előre megírt egybe programot telepítsd fel, mert tuti már más megcsinálta előtted és ingyen elérhető, csak 2 katt és usb kapcsolat...aztán még 2 sor a kikapcsolást beleírni, hogy ha elveszíti adott eszköz jelét akkor vár 30 secet hogy visszatérjen a jel, majd lekapcsolja a klímát...tuti már más is megírta, csak meg kell keresni...a neten minden fent van, csak rendezetlenül. -
lappy
őstag
-
csubuka
addikt
válasz
PROTRON
üzenetére
No igen sajnos ezt nem fogjuk tudni. De ha épp nem mentek, ilyen gyakori áramszünetek mellett azért lehet lesz baj előbb-utóbb.
Fogalmam sincs mi lehet erre a megoldás, valami nagyon rövid időt áthidalni képes akupakk ami áramszünet esetén táplálja nem csak a gépet, hanem külső vezérlést is, ami leállítja a gépet kulturáltan és csak utána veszi el a villamos táplálást 5 perc ráhagyással, hogy a kompresszor utómunkálatai tuti leálljanak. Ez elsőre is elég bonyi és kell hozzá valami mikrokontroller, meg extra karbantartás.
3 évig garis a gép, ha annyit kibír csak bír többet is. Csak pont az ilyenre max hazai "okosba gari" van.
-
hatesz
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. A gardróbszobánkban van egy mennyezeti lámpa az ajtó fölött. Sajnos a kapcsolója kívül, az ajtó pánt felőli oldalán van, így minden alkalommal, amikor kinyitom az ajtót, először a másik oldalán fel kell kapcsolnom a lámpát, amikor kijövök, akkor meg szintén ugyanez. Arra gondoltam, szerelnék egy mozgásérzékelőt a lámpatest mellé, ami mozgásra felkapcsolna és mondjuk 1 perc uán lekapcsolna ha nem érzékel mozgást. Tudtok ajánlani ilyen mozgásérzékelőt? Nem akarok vésni, max a lámpa mellé tenném fel ezt. A bekötésében is tudnátok segíteni? A lámpatest alsó részén van amúgy egy kapcsoló, amivel fel és le lehet kapcsolni a lámpát, ha jól gondolom, ennek a kapcsolónak a helyére kellene a mozgásérzékelős kapcsolót beiktatnom. -
pjen
félisten
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Redőny nyomót nézzél, siemenset. Talán kicsit masszívabbak.
-
E.Kaufmann
veterán
Melyik kettős nyomót ajánlanátok mostanában lehetőleg szögletesebb kerettel ami olyan 83-85 x 83-85 mm kiterjedésű és bírja a nyomókapcsolója? Próbáltam párat, Asfora, Sedna , Legrand Valena, de a kettőseik mind vackok, egy idő után vagy a műanyag nyomólap mozdul ki vagy nem tudom. Leszedem a nyomókat újra visszateszem és mintha jobb lenne, de nem az igazi. Egyes nyomó esetén nincs gondom, úgy bírja, de így kettéosztott kapcsolónál már gyengusak mind. Tudom, ne püföljem, de a gyerek miatt kell, aki nem kíméli és lehetőleg nem kérnék gyermeknevelési tanácsot sem, sajnos kicsit bonyolultabb a helyzet.
-
PROTRON
addikt
válasz
csubuka
üzenetére
Mea culpa, valóban én úgy értettem hogy már túl vagy 1-2 kör kmsz cserén, ahogyan elsőre valóban úgy olvastam hogy más fogyasztók is vannak adott körön...
Igen a hőszipkákban a motorok nem szeretik a hirtelen áramszüneteket ha épp mentek...de ha épp nem mentek akkor nem zavarja őket.
-
csubuka
addikt
válasz
PROTRON
üzenetére
Szerintem félreértesz.
Egyetlen tápegység van, aminek 1.6A a max üzemi áramfelvétele. Azon csücsül pár cucc.
Szerintem amúgy C2 simán megoldja. Természetesen bírna a vezeték többet is az AC oldalon, de csak a tápnak van saját kismegszakítója, main nincs más.
A B2 az mondhatni kísérletezés volt a részemről, nem gondoltam volna, hogy ekkorát ránt amúgy a táp, simán BLDC motoros fan-coilok elmennek B2-ről
De azokban valami okosság van felteszem, pedig ugyanúgy kapcsitáposok végülis.Mint írod a "B4" ugyanúgy leold indításra is, mint állandó áramra,
Nem írtam, hogy a B4-et leverné. B2-t nem kizárt, hogy állandósult állapotban is leveri, de leginkább nem. Szerintem szintén túl gyakori az áramszünet és amikor megyünk a helyre, akkor vesszük észre hogy leverődött. (Ez nagyon nem lesz jó így a hőszivattyúnak amúgy, de az másik kérdéskör.) B4-et nem hiszem, hogy leverné, ahogy a C2-t sem hiszem...arra ott az egyenkénti(szintén méretezett teljesítményű) üveg olvadó betét.
Értem én, csak úgymond az volt a gondolat, hogy hátha segít valamit ha ezek a fixen kötött cuccok a lehető legkisebb kismegszakítón vannak. Meg a fene tudja miben hogy van méretezve az olvadó minden vicik-vacaknál.Szomszédokat meg kell kérdeznem, hogy volt-e áramszünet tegnap netán. Az megmagyarázna mindent, persze a km az csere mindenképpen

-
csubuka
addikt
válasz
baly81
üzenetére
Semelyik zónába. A kötés maga 80cm-re van a mosdó csapteleptől.
Persze a hátulján a táp maga talán IP44, az belelóg a csap 60cm sugarába. De az összes ilyen dizájn, a beépített világításos tükröknél. Gondolom jogilak kimagyarázzák, hogy ez hátul van és védi a tükör, ami előlról kapja a vizet stb.A gond ott van, hogy alapvetően a kötés, wagoval falon kívül lifegve, szélsőséges esetben megérinthető és ez így szabálytalan minden bizonnyal. Főleg, hogy egyzseres szigetelésű vezetékek állnak ki a falból, szintén megérinthetően, az ember keze befér a tükör pereme alá...
Az tuti persze, hogy jólvanazúgy országban ez 95 százalékban jólvanazúgy
Olyan is az egész ország. -
PROTRON
addikt
válasz
csubuka
üzenetére
Dehát minden információd megvan hogy ne kövess el ekkora mértékű méretezésbeli baklövést...
Szerepel az inrush currrent és megírtad hogy egy rakás egyéb fogyasztót is üzemeltetsz az áramkörről, amivel kapcsolatban pontosan tudod hogy induláskor nem egyszerűen összeadódnak a nettó teljesítmények, mivel az hogy több külön tápegység van, még egy kis extra szorzót dob rá.Nem is értem kinek honnan jött a gondolat hogy B2-es kmsz-t használjon...
A vezetékezés bírja a C6-ot? akkor miért ne? Nem kmsz-el végzünk teljesítmény korlátozást. Ahogy a túlterhelés esetén is rég rossz, hiszen 150W az kb 0.65A, tehát már a C4 is későn reagál...nem ezzel fogod megvédeni a leégéstől egyik fogyasztódat sem...arra ott az egyenkénti(szintén méretezett teljesítményű) üveg olvadó betét.
Mint írod a "B4" ugyanúgy leold indításra is, mint állandó áramra, tehát a 4A összességében még mindig kevés a "B" pedig a kezdetkor kevés...Egyszerűen túlságosan megszalad az indításkor a "B" karakterisztikához...pont ez az egyetlen különbség a "B" és a "C" között, mert egyébként a zárlati kioldási karakterisztika mind a kettőnek kb ugyanannyi.
És akkor még létezik a "D" karakterisztika, ha tényleg kiugróan magas az indításkori áramlöket, pl ha túl sok a LED reflektor...
Ha a C6-os is leveri, akkor már el lehet kezdeni a hibás egység kiazonosítását, de hogy megtalálod-e a belső hibát, az nem biztos. Lehet az elmenő oldalon nem stimmel valami...
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Kicsit más téma amiben még segítséget kérnék.
Mean Well HDR 150 wattos, 24V DC táp. B2-es kismegszakító alulméretezett ahogy látom.
Hiába az üzemi áramon belül van a sztori..
Állás után persze kisült kondikkal első felkaocsolásra leveri.
Gondolom akkor B4 vagy C2... De talán B4... mert sima használatkor is van, hogy leveri.
Ami fura mondjuk mert pár fali termosztát van rajta meg pár 24V DC finder relé.
Lehet valamelyik kínai termosztát gyári hibás vagy maga a mean well táp hamis

De ha a belső DC oldali zárlatvédelme aktív attól nem kéne leverje az AC oldali kismegszakítót nem?
Az is lehet hogy volt egy áramszünet amúgy és kisült visszakapcsolás verte le, az valóban tudományksan engedélyezett viselkedés.
-
PROTRON
addikt
válasz
csubuka
üzenetére
Igazából a "szódával valahogy magyarázzuk meg az ügyfélnek hogy ne zsibongjon már a szerelő körül és valahogy hitessük el vele hogy nyugodtan aludhat" kategória a tényleges neve.
Az hogy kb 1 hajszálat vissza raksz rá, egy elosztó dobozon belül elég, de ahol kellene a második réteg, pláne ahol még valóban külső behatások is érhetik(beleértve a laikusok általi ujjal érintést) ott messze van a sima zsugorcső a jó megoldástól. -
Reggie0
félisten
válasz
gorbep
üzenetére
Mivel az eszkozon belul van elektronika is nem feltetlen mindegy, hogy az elektronikat is levalasztod-e a halozatrol vagy nem. Vagy peldaul a tesztgombot lenyomva tartva ellenallason keresztul jut-e fazis a lekapcsolt aramkorre, amikor mar leoldott. Vagy a sajat tekercselesenek szigeteleshibajara hiaba old le, a sajat tekercselese betapon marad.
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Egy apróságra szeretnék ötleteket kérni. Alaovetően karos tükörvilágítás helyett tükörbe beépített megoldás lett. Persze emiatt max a rükör mögé lehet begányolni a kötést, pár wagot. Nem szabályos oké, ha nem fürdő lenne még el is fogadná az ember tán, de így azért valami korrektebb kéne.
Ilyen helyzetekre van uktralapos kötődoboz netán?
Kb sajnos ez a típus (4cm?) leglaposabb nem?
Persze a falból merev tömör vezeték áll ki
Szóval sajtolható toldó + zsugorcső sem játszik felteszemMeg a a kabeltoldó sem opció mert nem kábel jön ki. Tipikusan nem átgondolt

-
-
yazoo1
tag
Köszönöm mindenkinek a hozzászólást és a segítséget
-
biker
nagyúr
válasz
PROTRON
üzenetére
"Csak az ügyfél fizesse is meg pl a hibakeresés időtartamát"
nem merném leírni a kollégám szavait mikor 18 óra körül kész lett az első napi adaggal, és nem maradt fenn a FI relé, és ment a keresés.
Amúgy utána kiderült a hidrofor is testzárlatos, ha beindul akkor csattan, azt majd cserélni kell. -
biker
nagyúr
a FI relé (és kismegszakító) betápirányhoz
- működésileg, technológiailag általában lényegtelen, kivéve, ahol jelölve van (mi már láttunk WCED vagy milyen félkínai UK importos FI relét tönkremenni fordított bekötés miatt, és reprodukáltuk, második is tönkrement
- fizikailag viszont hallottam rá elméletet, ami amúgy elfogadható: a feszültség alatt maradó (betáp) oldalon kell lennie a fix érintkezőnek, mert ha fizikai sérülés éri (értsd kettétörik akár mert belerugnak, akár mert eldurran) akkor nem fordulhat elő hogy a rézsodraton lógó mozgó érintkező maradjon feszültség alatt.Aztán hogy ez igaz-e, ki tudja
-
PROTRON
addikt
Én azon feléhez tartozom ennek a társadalomnak aki fel akar újítani és a legolcsóbb, felújítási megoldást keresi, akkor is ha az ügyfél emiatt kénytelen elhalasztani az autótöltő telepítést.
Tehát egyetértek a cikket íróval.
Csak az ügyfél fizesse is meg pl a hibakeresés időtartamát, amíg megtalálták a dugaljban a becsípett nulla vezetéket...a 40 doboz 200 szerelvény között bármelyikben lehet ilyen hiba és bármelyik 2 pontot összekötő vezetéken is, de az még valószínűbb hogy nem csak 1 hibahely van...ez idő és munkadíj, amíg áramszünetek vannak.De bőségesen ismerek olyant akikről fentebb írtam...akik simán az alutokiban a betápra raknak sorkapcsot, egy kis dobozba mint a napelemesek behoznak róla egy 5x10-est, odarakják a töltőnek a védelmet és megcsinálják okosba, hiszen a megrendelőnek mindig igaza van, ha most autótöltőt akar, akkor autol töltőt kap...ha meg leég akkor meg megy a mutogatás, hogy
"De hát előre szóltam hogy szar a hálózat, a tulajdonos kérte, kapugaranciát adtam nekik és azt is csak az általam kiépített leágazásra, a többi részben nekem nincs felelősségem." - mondják az ilyen villanyászok, akik azzal vannak elfoglalva hogy mivel képsek gyorsan letudni a helyszínt és a kábeleket biztonságosan telepíteni, a csavarokat biztonsággal nyomatékra meghúzni, akkor már mindenben nekik van igazuk... -
biker
nagyúr
válasz
PROTRON
üzenetére
Amúgy ezt is ki lehet olvasni, van aki szerint "ha nem romlott el, ne javítsd meg"
De ez tipikus esete a karbantartás és fejlesztés elmaradásánakTeljesen igazad van, nem történt baleset. még.
Akkor most gondold tovább, hogy ha három munkatagadó után azt gondolj,a sz@rok bele, és bedugja a töltőjét abba a 3f konnektorba ott a falon, és elkezd 3x16A-el tölteni, akkor a második órában is "nincs itt semmi látnivaló" lett volna? -
PROTRON
addikt
válasz
yazoo1
üzenetére
Igen, ennél a típusnál a gyártó inkább egyértelműsítette hogy bármelyik irány szerint köthető, mert így nincs félreértés a szerelők-felülvizsgálók között.
Tehát ezt a típust nyugodtan lehet alsó bejövővel és felső elmmenővel is kötni meg nyugodtan lehet felső bejövő és alsó elmenővel is kötni, a gyártó garantálja a védelmi szintet.
-
PROTRON
addikt
AZ a legnagyobb baj hogy a laikusok ebből csak azt olvassák ki hogy 40 évig működött baleset nélkül a beépített hibákkal együtt, jó hülye volt a tulaj hogy költött a felesleges felújításra, ahelyett hogy függönyt vett volna...
És ilyenkor ott áll ezen laikus mellett a szakma mérnök és szerelő társasdalmának a fele, akik egyet is értenek vele és mindenre az a reakció hogy "volt baleset? Nem, akkor nekünk van igazunk..." és tényleg egyetért a szakma fele.
Csak amikor baleset jön, egyik se hajlandó sem börtönbe menni, de még csak kártérítést sem fizetni, mert a tulajdonosra mutogatnak hogy másé a felelősség. -
yazoo1
tag
-
yazoo1
tag
válasz
baly81
üzenetére
Igen, ez zavart meg- azt írja bárhogy lehet kötni, a működését nem befolyásolja
az ETI -n hiába van szám , a termékfleirasban sem egyértemű mert úgy írja : alul(1)Line/Load. Felül (2) Load/ Line. A perjel nekem azt tükrözi hogy vagy- vagy, vagyis mindegy…
probalok fotôzni -
PROTRON
addikt
válasz
gorbep
üzenetére
Egyrészről minden komplett berendezés egy "schrődinger" doboz...nem tudhatod valójában hogyan alakította ki belül, milyen belső "elem" milyen sorrendben van, belül mi hova van kötve, amit nem veszel észre kis hajszálvékony vezeték, lehet jelentősége.
Másrészről is inkább ez a forgatókönyv, hogy egyik irányból elvégezték a minősítéshez szükséges teszteket kellő mennyiségben, de mivel olcsó termék, nem költöttek rá hogy a másik irányból is elvégezzék.
Ezért nem írhatja rá hogy mind1 a bekötési irány, mert papírja csak az egyik irányra van, függetlenül attól hogy másik irányból is ugyanúgy működne. Biztosra mennek, akkor nem vehetik őket perbe...
Meg így tudja azt mondani hogy ha iránytól független megoldás kell, akkor vedd meg kompletten a drágább szériát...minden további áramköri elemből. :D
Azt meg nem köteles az orrodra kötni ha tényleg nincs jelentősége, nem viszik azért börtönbe mert nem volt őszinte az olcsóbb megoldással kapcsolatban.
-
csemberlen
őstag
Jellemzően ha nincs jelölve a páratlan a bemenet, és a páros a kimenet.
-
gorbep
őstag
válasz
yazoo1
üzenetére
láttam már pont emiatt fejjel lefelé beszerelt FI relét... nem tudom szabvány explicite tiltja e. (helyes szabványos bekötéssel de fordítva elhelyezve...)

Bár Villamosságtant tanítóként nem igazán tudom értelmezni amikor egy szinuszos áramú hálózatba épített Fi relénél a gyártó specifikálja melyik a Be és KI oldala a relének...
de ha jelöli, akkor csak úgy kötheted be... -
biker
nagyúr
Egy kis sztori, 3 villanyszerelő mondta, hogy felejtsék el, de ők szerettek volna
1: nyugodtan aludni
2: autót tölteni
https://e-autotoltokabel.hu/esettanulmany-autotolto-telepitesbol-eloszto-felujitas/ -
biker
nagyúr
válasz
Balázs0916
üzenetére
Mivel megoldást/választ nem kaptál eddig...
Fekete oxidáció, a kéntartalmú régi szigetelések miatt, diffundációs folyamat okán a kén felszabadul a szigetelőanyagból, majd réz(II)-oxid keletkezik, olyan masszív kötés mintha anodizált lenne
kapargatás helyett porrá tört kalmopirin vagy aszpirin (acetil-szalicilsav) és forrasztópáka, ezzel ónozható, de igazából erősáramra utána már alkalmatlan a lágyforrasz miatt
esetleg cink-kloridos forrasztóvíz, de az utólag a rezet marhatja, le kell mosni -
baly81
aktív tag
válasz
yazoo1
üzenetére
Ajánlom ezt a cikket elolvasi.
Konkrét válaszért típuszámot kellene megadni, vagy fotóznod nekünk.
-
yazoo1
tag
Sziasztok!
Van egy ETI 1 fazisu firele
mindegy melyik oldalrol táplálom meg? Csak azonos oldalt legyen a N is?
alul van az 1- es felul a 2 - es…
felul lenne a bejovonek helye-alu és regi, nem igazan akarom tekergetni..
koszi! -
Reggie0
félisten
válasz
Balázs0916
üzenetére
Vagni kell a fembol es megnezni milyen szine van belul.
-
-
pjen
félisten
válasz
Balázs0916
üzenetére
Laktam egy MÁV lakásban pár évig, a tapasztoft.padláson gumi szigetelésű vezetókeken ment a delej. Az is ilyen sodrott fekete réz szerű eret tartalmazott.
-
-
baly81
aktív tag
válasz
Balázs0916
üzenetére
Ha megkapartad és totál fekete az egész, tehát anyagában fekete, akkor valami szénszálas vezeték lehet, pl valami fűtővezeték szerűségnek tippelném. Nincs nagy feszültségesés rajta?
Életemben egyszer láttam ilyet, kb 10 évesen!
Kösz a fotót egy időutazós élmény volt!
-
Sziasztok!
Ez milyen 1.5-es sodrott vezeték lehet?
Megblankoltam hosszabban, ez végig ilyen gyárilag, kaparásra se jött le semmi.
Kivülröl ugyanolyan barna a szigetelés, mint a hagyományos réz kábelnél.
Vmi régi kábel az tuti, egy led izzó van rajta jelenleg.
-
-
Reggie0
félisten
válasz
csemberlen
üzenetére
Mi brady-t hasznalunk, nekik van all weather ipari szalagjuk, ami UV, hideg-meleg es vizallo. [link]
-
Reggie0
félisten
válasz
csemberlen
üzenetére
Azert az nem igaz, van ami birja az esot es napsutest.
-
csemberlen
őstag
válasz
Balázs0916
üzenetére
Szabványban eléggé le van definiálva, hogy minek kell ellenállnia a jelölésnek. Brother szavatolja ezt. Napsütést, esőt egyik se bírja.
-
PROTRON
addikt
De a legrand csak a saját cég nevet gravírozza bele, attól még kívülről az elosztó nevet rá kell írni. Pl társasházakban mérőhelyeket is "tartós felirattal kell ellátni, jelezve a lakás számot", kültéren is.
De mivel a szöveget megeheti az UV, ezért kéri pl EON hogy ne csak a mérőhely külső oldalán, de belül is legyen megdymózva. Vagy alkoholos filccel beleírva... -
válasz
wreakz
üzenetére
Valahogy próbáld a falhoz rögzíteni. A szigetelésbe ágyazott dübelek felejtősek. Egy lámpát mondjuk megfognak... de kb. ennyi.
Magamnak: kivágtam ügyesen a szigetelést. Raktam bele egy passzos fa kockát, amit a falhoz ragasztóhabbal rögzítettem. Ehhez a kiemelt, fából készült falsíkhoz rögzítettem a szerelvénydobozt (csavar és ismét ragasztóhab) és úgy ment bele a süllyesztett dugalj.
A végeredmény jó lett, de nyilván nem egy gyors és pláne nem hivatalos módszer.
Ha tudtam volna, hogy van ez a fisheres távtartós... utólagos megoldás is, akkor azzal csináltam volna.
-
vaakuum
addikt
válasz
wreakz
üzenetére
Ha tényleg rendszeresen használva lesz, ki-bedugva, akkor inkább tényleg a falhoz rögzítsd. Ne érezd túlzásnak, mert ha kiszakad a szigetelésből, ismét dolgod lesz vele.
Süllyesztett esetében ha passzentosan sikerül besüllyesztened, akkor a szigetelés is ad némi oldaltartást a csatlakozónak. -
PROTRON
addikt
válasz
Balázs0916
üzenetére
Ahogy lappy kollega írta, nekem nem tűnt fel hogy túl hamar megenné az UV ezeket a nyomtataott címkéket, mert egy zárt ajtó mögött vannak.
Ha teljesen a szekrény külsejére kell rakni, ott idővel az UV valóban megeheti a betűket, de ha árnyékban van akkor kibírják kültéren is.
-
lappy
őstag
válasz
Balázs0916
üzenetére
vannak rá célszerszámok pl. brother, dymo, phoenix contact
-
Sziasztok!
Lakáselosztó feliratozást mivel érdemes manapság csinálni?
Plexo3 szekrényekbe kellene, az se baj ha UV állo.
Köszonöm -
wreakz
tag
Sziasztok,
Szeretnék kültérre konnektort ami nem sülyesztett, viszont szeretném profin rögzíteni. Van ez a dübel viszont szerintem a sok használattól valószínűleg kitépődne a szigetelésből amit meg nem szeretnék. Viszont ezt meg túlzásnak érzem https://www.fischerhungary.hu/hu-hu/products/roegzites-etics-szigeteloanyagokba/thermax/thermax-8-es-10/thermax-10Esetleg van valakinek bevált megoldása erre ? Eddig olyan házba éltem ahol nem volt szigetelés, viszont ezt most óvom mint a szemem fényét
-
PROTRON
addikt
válasz
Nerazim
üzenetére
Még kiegészíteném.
Az ÁVK minden dugalj áramkörre kötelező, mivel bármikor alakulhat úgy hogy kihúzod azt amit bedugtál és valami mással használod.
Sok VBF-es a hűtőgépek és hasonló, garantáltan nem mozgatott berrendezések esetén van hogy becsukja a szemét, de egyre kevesebb az ilyen, mert senki nem akar átvállalni felelősséget...
Mindenképp saját Fi relét és kismegszakítót raknék, akár a kiindulási pontba is lehet, akár a dugaljhoz ha valami kis elosztó odafér.
De lehet kombinált áramvédő-s kismegszakító, csak nem tudom adott boltban olcsóbb-e, viszont van belőle 1 modul széles, így kevesebb a helyigény. Ha tényleg nem lesz más járatva a dugaljról (pl közelsége miatt átdugod 1-1x a fűnyírót vagy egyéb dolgokat, aztán visszavariálod), akkor már 6A kismegszakító is elég, de ha lehetséges hogy máshoz is használod akkor már inkább 13.5 vagy 16A, a karakterisztika az kb mind1 ennél.Beltéri dugaljakból van olyan amibe be van építve a Fi relé kapcsolóval teszt gombbal mindennel, de kültériben nem ismerem a kínálatot.
-
Nerazim
őstag
Üdv!
Szeretnék egy kültéri dugaljt kialakítani a medence homokszűrőjének (190W), de lenne pár kérdésem előtte.
A földkábel védőcsőbe húzva menne a földben egészen a falig majd ott felhajlítanám és falon menne tovább védőcsőben fel a padlásra egészen a villanyóra vonaláig majd le a villanyórához.
Kérdésem, hogy a vezeték 1,5 vagy 2,5 -es legyen? Tömör vagy több szálból álló? Illetve a dugalj mellé kell-e pluszba kapcsoló vagy FI relé? Esetleg akinek van ezzel kapcsolatba tapasztalata vagy saját megoldása az jöhet ide is vagy privátba esetleg képekkel.
A homokszűrő és a dugalj felé valami tető félét szeretnék majd barkácsolni.
Összeválogattam pár anyagot amikre gondoltam:
-
animatrix11
őstag
Sziasztok
Szerintetek mitől lehet, hogy több laptop töltőt használok egy tápkábellel éppen melyik kell és egy hét alatt vagy 4 töltő romlott el, a kábel nem sérült, kimértem a kábelből az elosztóból és a fali dugaljból is 230v jön ki, mi okozhatja ezt?
Előre is köszi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DJI mini 3 drón display unit
- Apple iPhone 17 Pro 1TB Bontatlan Független Összes Szín / 27% áfás ár INGYENES SZÁLLÍTÁS
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Blue Titanium-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4692, 92% AKKSI
- REFURBISHED - DELL Performance Dock WD19DCS (210-AZBN)
- Everycom Cubelite Ultra projektor
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
.... hol lehet ilyet itthon venni, a mosógéphez kellene, (sz@rjon sünt az Electrolux, hogy 50cm-es kábel van a mosógépen)
Jó látni hogy ebben a műanyagos ledpaneles világban még van remény

de ha jelöli, akkor csak úgy kötheted be...