- Mini-ITX
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Apple asztali gépek
- Gaming notebook topik
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- HP notebook topic
- Milyen processzort vegyek?
- Bluetooth hangszórók
Új hozzászólás Aktív témák
-
baly81
aktív tag
Köszönöm mindenkinek a választ!
lappy
Feltétlenül! Köszi!
-
PROTRON
addikt
válasz
User_2 #16563 üzenetére
Első lépésként ajánlatkéréskor tisztázni kell hogy van-e akár egyvonalas, akár többvonalas, akár bármilyen dokumentáció az elosztókról.
Ha nincs, akkor a felülvizsgáló az alapján ad ajánlatot eleve hogy hogyan tudja, milyen feltétellel elvállalni a munkálatot.
Ha van dokumentáció, azt ellenőrizni kell, ha hibás, akkor felírja hibalistára hogy aktualizálni kötelező a dokumentációt, legkésőbb a következő felülvizsgálatig.
Saját magának ekkor lehet hogy összeírja a dolgokat, de hogy átadni nem köteles a megrendelőnek automatikusan, az hótziher, csak amiről megállapodás születik. -
baly81
aktív tag
Urak!
Egy VBF-nél az eljáró személy mit kér, néz, mér, stb?
Köszi a felvilágosítást! -
Biga123
addikt
Egy ilyennel nem lehetne lecsapni a fázist, mondjuk ha a PEl rákötök egy vezetéket , és ha pen szakadásnál feszültség alá kerül a PE ?
Vagy túlgondolom?
És engedjem el a pen szakadást? -
AssAssynn
addikt
válasz
gorbep #16553 üzenetére
Ja úgy értettem, hogy vannak a kábelvégek: 1, 2, 3. És vannak a motorban a bekötési pontok: a, b, c. És az 1,2,3-at lehet tetszőleges helyre kötni az a,b,c-n.
Illetve, ha rossz a forgásirány, akkor tetszőlegesen kettőt fel kell cserélni, ezt most tanultam egy netes videóból.
Már csak azt nem tudom, hogy az 5 dugvillásból gondolom 5 kábel lóg majd ki és, hogy az ötödik kábellel mit csináljak. -
AssAssynn
addikt
válasz
gorbep #16551 üzenetére
Nincs senkim, teljesen egyedül vagyok ezekben is.
A kábelek alapján látod, hogy melyik melyik?
A 3 fáziskábel tetszőlegesen összeköthető egymással? Olyan dugvillát akarok venni, amin alapból van 8-10 méter kábel, szóval csak a kábelvégeket sodornám össze, csak nem tudom melyiket melyikkel. -
gorbep
senior tag
válasz
AssAssynn #16547 üzenetére
20e körül már vannak frekiváltók 2 kW teljesítmény magasságában.... a motor ismerete nélkül elég lutri... valahol kösd 3F-ra és mérd meg terhelés alatt mekkora áramokat vesz fel
-
Reggie0
félisten
Villanyoratol bejovo alu vezetekre milyen foaramkori leagazot javasoltok? Ahogy nezem a legtobb csavaros. Rugos szoritasut tudtok esetleg javasolni? Ha nem jo, lesz a csavaros is.
-
tyielow
aktív tag
válasz
AssAssynn #16544 üzenetére
Régen mindent 3 fázisra tettek, betonkeverőt stb. Azt ezek már simán elmennek egy fázisról is, mert hát gyárilag úgy vannak fejlesztve.
Egy facebook csopiban láttam videót arról, hogyan működtetnek 3f gépeket 1 fázisról. Ahhoz viszont kell egy kis szakmai rálátás, hozzáértés.
Adattábla, vagy kimért áramértékek nélkül elég nehéz aggregátort is méretezni. -
BB9000
senior tag
válasz
AssAssynn #16540 üzenetére
Adattábla nincs a motoron, vagy magán a gépen? Abból ki lehetne találni az áramigényt. A háromfázisú motorod indítóáramára kell méretezni az áramfejlesztőt, ugyanakkor továbbra is kétlem, hogy ez lenne a legjobb megoldás. A motor átalakítása egy fázisúvá nekem sokkal jobb iránynak tűnik.
-
AssAssynn
addikt
válasz
BB9000 #16539 üzenetére
Igen, csak 230 van, ez meg gyárilag 380as. Egy régi, massziv, ollós emelő. Sajna kb semmit sem tudok róla, de munkához kellene.
Nem tudom mekkora áramfelvétele lehet. Gondolom max 3-4kw-os lehet a motor, ami a hidraulikát mozgatja.
Az a baj nem tudom milyen motor lehetne jó a helyébe, biztos maceráns lenne az átalakítás. Egy aggregátor gyors segítség lenne most. Később meg eladnám.Igazából azt lenne jó tudni, hogy mire figyeljek oda az aggregátornál, mert 90 ezertől 500 ezerig vannak.
-
BB9000
senior tag
válasz
AssAssynn #16537 üzenetére
Nem biztos, hogy az általad elképzelt megoldásnál nincs egyszerűbb, olcsóbb, üzembiztosabb. Szerintem tuti van!
Ha jól értem, akkor egy három fázisú géphez szeretnél aggregátort, mivel az adott helyen csak egy fázis áll rendelkezésre?
A géped teljesítményét kiszolgálni képes aggregátor költségét ismered? (megvétel + üzemeltetés) Nézzük meg! Mekkora az áramfelvétele annak a gépnek?
Milyen költséggel járna a gép átalakítása, esetleg egy új gép megvétele? -
Biga123
addikt
válasz
PROTRON #16528 üzenetére
Nem kibúvót keresek, szonda már a helyén, csak szerettem volna tisztába tenni a dolgokat.
Mert ugye elhangzott ez a kijelentés többször is , hogy az AVK véd pen szakadásnál.
Fázom kicsit a pen szakadástól mert volt már 1x nálunk, és nem vicces mikor az antennakábel külső burkolata , más terhelésre elkezd olvadni. -
AssAssynn
addikt
válasz
BB9000 #16536 üzenetére
Nem az az igény, csak van egy 380 as gép, de lehet nem mókolnék a 230ra való átállitással, mert gondolom nem plug and play lenne, hanem eszembe jutott, hogy egy aggregátorral oldanám meg a helyzetet. Amúgy kb 1-2 percig lenne szükségem a gép működésére, utána egy óráig nem, aztán megint egy 2 perc használat, megint egy óra pihenés, ezért gondoltam arra, hogy valami olyan aggregátor, ami csak akkor kapcsol be, ha az eszköz kéri az energiát.
-
BB9000
senior tag
válasz
AssAssynn #16535 üzenetére
Minden aggregátor olyan, hogy "terhelésre kapcsol be". Terhelést kell tenned az ujjaddal a bekapcsoló gombjára.
Komolyra fordítva: Ha neked az lenne az igényed, hogy egy áramkimaradás esetén automatikusan induljon el az áramfejlesztő, és lássa el árammal az eszközeidet, akkor szükség van egy szünetmentes áramforrásra is, ami észleli az áramkimaradást, elindítja az áramfejlesztőt és annak üzembe állásáig (ami lehet akár több perc is!) biztosítja a folyamatos áramellátást. -
AssAssynn
addikt
Új kérdés:
aggregátor ez a topik, vagy mit ajánlotok?
Van olyan belőle, ami csak terhelésre kapcsol be? -
tyielow
aktív tag
válasz
AssAssynn #16532 üzenetére
Az az ÁVK, vagyis áram-védőkapcsoló, más néven: ÉV (életvédelmi) relé. Jó esetben "A" osztályú és 30 mA-es. Ez nem a vezeték védelmét szolgálja, tehát nem kisautomata/kismegszakító, nem a túláramra old le. A készülék akkor old le, ha az L-en bejövő áram és az N-en elmenő áram különbsége meghaladja a 30 mA-t, tehát az feltételezhető, hogy az áramkört épp te zárod valahol és másmerre folyik el az áram, ezért leold. De sok egyéb eset is előfordulhat. A lényeg, hogy ezeken van nagy T tesztgomb, hogy test monthly / regulalry. Ezzel tudod a készülék mechanikai életképességét tesztelni. Ha lecsapta, akkor okés. Nyomd fel újra. Ezt a tesztet amúgy persze senki nem tartja be
-
biker
nagyúr
válasz
PROTRON #16528 üzenetére
annyi, hogy ha egy készülék burkolatára idegen feszültség kerül egy másik hibás eszköz és egy pen szakadás miatt, még nem teljesen nulla az esélye annak, hogy leold az ávk, mert valóban, a hibás eszköz L-N=0 de a jó eszköz burkolata és a földre folyó áram már hibát generál majd.
De valóban, rögzítő föld nélkül nagyon rossz a védelem -
PROTRON
addikt
válasz
Biga123 #16525 üzenetére
Nem életveszélyes, mert attól még az épületen belül kell legyen egyenpotenciálra hozási pont, mind a nulla mind az eph mind a védőföldelés között.
A PEN szakadás ellen másképp kell védekezni.
Amíg a potenciálrögzítő földelés biztosítva van, addig maga az ÁVK a saját kimeneti elmenő hálózaton teljesíti a feladatát, mármint azt a feladatát amire ki lett találva.
De ettől még igaz, hogy nem arra lett kitalálva mint amire eredetileg gondoltad.
Minden védelemnek meg van a saját feladata, ennyikeh.
Tehát nem fog csak úgy leoldani amikor megszakad a PEN ha ez volt a kérdés, de ha PEN szakadás alatt véletlen kisgyerek belenyúl az ÁVK-ra kötött fázisba és mezítláb álldogál a vizes csempén, akkor Őt megfogja védeni.
Ha PEN szakadás közben valaki belenyúl a mosógép dobjába, mivel ott már meg van kerülve az ÁVK, na Őt nem fogja az ÁVK megvédeni, de ha van potenciálrögzítő földelésed, akkor abba az irányba kell elinduljon a fázis a PEN kapocsról...egyébként valószínűleg a potenciálrögzítő földeléssel elérheted azt is hogy annyira megugrik a terhelés a fázison, hogy leoldja a kismegszakítót túlterhelésre, de legalább is villogni fognak a lámpák és észreveszed hogy le kéne kapcsolni.Tessék rendes földelő szondát leütni annál a családi háznál és akkor nincs gond.
Nem kell kibúvókat keresni.A PEN szakadással szembeni védelemre meg vannak közepesen drága és nagyon drága eszközök...
-
H-Zol
senior tag
-
gorbep
senior tag
válasz
Biga123 #16525 üzenetére
Az TT mód. Lakossági fogyasztónál nem megengedett... és nem lennél vele nagyobb biztonságban. Ha a PEN megszakad, akkora mostani rendszered pont TT-be megy át. Csak a potenciálrögzítő földed lesz a fogyasztó oldali védőföld.
Ha van potenciálrögzítő földelésed, AVK-val kombinálva akkor is megvéd PEN szakadásnál, ha a földelés nagyon ergya... 7 kOhmnál már kialakul a 30mA kioldó áram... annál rosszabbat meg művészet csinálni...
-
Biga123
addikt
válasz
PROTRON #16523 üzenetére
De akkor maga a PEN szétválasztása konkrétan életveszélyes. Ha úgy csinàlom ahogy a szabvány megköveteli (mert ugye a 10 ohm os földszonda “csak” ajánlás). Mert PEN szakadás esetén rákerül a fázis a PE re.
Mi lenne ha a pent simán nullának használnám és a földszonda meg menne a PE re. Így sehogy s tudna a mosógép burkolatára fázis jutni.
(Csak elméletben) -
AssAssynn
addikt
Hali.
Két hét alatt 3 kw szaladt bele az új órába, úgy hogy csak az internetes modem és egy ip kamera van rajta. És egyszer véstem egy fél órányit kb. Nem sok ez egy kicsit?
Olyan lehet, hogy az áram "elfolyik" valamerre? Olvastam neten fura sztorikat, sajna még nem értek a villanyszereléshez, most kezdek bele a tanulásába egy felújítás miatt.
A házban lévő kapcsolószekrényben van egy olyan elem, amin van egy gomb egy felirattal, hogy néha nyomjuk meg. Ezt megnyomva egy kismegszakitó leugrott. Jelent ez valamit, vagy ez a normális? -
PROTRON
addikt
válasz
Biga123 #16521 üzenetére
Kolléga nem jól írta.
PEN szakadás esetén sehogy sem véd az általánosan beszerelt áramvédőkapcsoló.
Ahogy írod, az ÁVK-ról élő áramkörök szempontjából a PEN szakadás pontja az ÁVK előtt található, így az ÁVK szerint nincs semmi probléma, ami bejön, az ki megy a nulláján, nem old le.
Ahogy az ÁVK előtt lévő kötési pontba vissza érkezik a nullán az áram, ha nincs ott földelő szondáról érkező bekötés, akkor átlép a PEN kapocsból élő földelő sínre és azon keresztül a mosógép védőföldelésbe bekötött dobjára.Ezért van nagyon nagy kockázat társasházi lakások esetében.
Mert ha még nem újították fel a hálózatot és nincs dedikált védőföldelés behúzva a földelő szonda és a lakás eloztóban lévő földelő sín között, a közösített PEN kötési pont veszélyt jelent, olyat amivel szemben a ÁVK nem véd.És ezért kell családi házak esetén mindenképpen bekötni a PEN kapocs potenciálrögzítő földelését és ezért kellene odafigyelni az értékre.
A PEN szakadáshoz másfajta védelmet kellene beépíteni.
Az ÁVK csak a róla elmenő hálózaton véd és csak azokban az esetekben, amikor a fázisán bejövő áram egy része "kilép" az áramkörből, azaz nem a nullán folyik visszafele az ÁVK-ba.
Tehát ha szigetelt talpú cipőben megfogod bal kezeddel az ÁVK-ra kötött fázist, jobb kezeddel az ÁVK-ra kötött nullát, nem fog leoldani az ÁVK, mert a nullán át visszafolyik aminek kell, mert Te csak egy újabb lámpa vagy ebben az áramkörben.De ha mezítláb vagy, akkor az áram egy része elindul a talaj irányába és ez az a "balansz vesztés" ami már leoldja az ÁVK-t, mert a róla élő áramkörből történik az elfolyás.
Hogy az ÁVK előtti szakaszon mi van, az ebből a szempontból teljesen lényegtelen, nincs döntő befolyással, mert nem ott történik az ellenőrzés.
-
Biga123
addikt
Bocs ha butaságot írok, csak szeretném megérteni hogyan véd az AVK egy esetleges pen szakadásnál. Mert ugye a fogyasztó tekintetében az L és az N az teljesen ok, és ha nézzük tovább akkor első körben ugye még ott is rendben van a be és kilépő áram, ergo nincs szivárgás (hibaáram), de akkor mi triggereli az AVK-t ? Ott lehet a kutya elásva hogy a PEN kapocs feszültség alá kerül és így az AVK ba belépő N is? És ott keletkezhet hibaáram amire az AVK beavatkozik? Vagy hogy?
-
PROTRON
addikt
Ha gyárilag rajta volt a dugvilla, akkor kell egy aktív vállalkozói pecséttel rendelkező villanyszerelő ismerős és akkor mehet a gyári kábel teljes cseréje 2,5-ös GT gumikábelre.
Az elektromos sütő amikor felmelegítési időszak van fullon terhel, így erre kell méretezni, mivel nem csak a lakatfogó által kijelzett áramösszevető hajtja a melegedést, ezért használnak a legspórolósabb gyártók is 2,5-ös kábelt a 3kW teljesítmény felett, nem a szabványtól félnek, hanem hogy tényleg melegszik. Az hogy nálad jó a konyhai szellőzés az ebből a szempontból nem elég, csak akkor ha a kábel egésze a szellőző ventilátor szívó területén van... : OMásik opció hogy visszaszerelsz egy ugyanolyan dugvillát a gyári kábelre mint eredetileg volt és gyártasz egy 2,5-ös dugaljas-dugvillás hosszabbító kábelt, az eredeti dugvillát pedig egy legalább IP44-es nyitható fedelű hosszabbító védő dobozba rakod. Nem elegáns, de megfelelő.
Az én sütőmön nem volt a kábelre rászerelve a dugvilla gyárilag, ezt korrektebbnek tartom.
-
FBLLMAG
senior tag
Ahogy mások írták. Én 2,5 mm² sodrott vezetéket vettem volna, szükséges hoszban. 230 V -os dugót is lehet kapni. Érvéghüvelyezőm is van. Kicseréltem volna a tápvezezetéket egészében. Jótálásnál vissza a tápvezetéket. De nyugodtabban alszok, ha nem ez a leggyengébb láncszem. A cinezés így is - úgy is merev kőtésnek minősül. Az is igaz, nem lesz mozgatva, de mégis +1 kötést csináltál. Mintha +1 ellenállást tettél volna a rendszerbe. +1 lehetőség a problémára.
De ez csak az én véleményem.
-
H-Zol
senior tag
válasz
SaGa59 #16512 üzenetére
Láttam én már forraztás és forrasztás közt különbséget
, de ez amit én csináltam ez szinte egybe gyógyult , fojasztó szert használtam ( csinálok én LED zseblámpánàl forrasztásokat a LED - nél ahol hő is keletkezik ) , utánna zsugor cső plusz szikszallag , de amúgy is jó a konyha elszivása , nem szokott nagy pára, gőz lenni !!
-
H-Zol
senior tag
válasz
csemberlen #16511 üzenetére
Azt csináltam , megtapogattam de nem volt melegedés , de meggyőztetek kifogom cserélni , ithon nincs fekete vezetékem , de holnap elmegyek veszek és kicserélem !
-
SaGa59
őstag
válasz
csemberlen #16511 üzenetére
Azért azt velem elég nehéz elhitetni, hogy egy jó forrasztás (hangsúly a „jó”−n) jobban melegedne, mint egy akár csavaros, akár rugós (pl wago), akár roppantott (pl toldóhüvely) kötés, bármilyen terhelésnél. Forrasztásnál nagyságrenddel nagyobb az „érintkező felület”, mint bármi más esetben.
Egyszer persze érdemes megtapogatni egy mindkét fűtőszálat használó sütés közben, de ha akkor nem melegszik, később se valószínű, hogy fog.
Tudtommal a forrasztás azért tiltott, mert a tűzvizsgáló tűz esetén nem tudja megállapítani annak sikerültségét, minőségét, sőt egyáltalán létezését, mert az ón is leolvadhat a tűzben, míg a fémből készült kötőelemeknek marad valami nyoma.
Mondjuk ezzel egyűtt, hálózati betáp vezetékeket én se forrasztanék konyhai vagy fürdőszobai eszköznél, max ha van „mártóforrasztásra” eszközöm, de a pára/víz elleni szigetlés még úgy is kérdéses lesz hosszútávon, hiába zsugorcsövezi az ember. A szigszalag ilyen helyeken kevés. Ki kell cserélni teljes hosszban a kábelt, az a tuti. -
AssAssynn
addikt
válasz
AssAssynn #16415 üzenetére
Bocs, visszatérek ehhez a korábbi témához. Adott ugye ez a 380 V által hajtott ipari, hidraulikás, ollós emelő. Sajnos a tulaj nem túl informatív és kissé messze is van. Nincs adattábla a gépen, se a motorról nem tudott olyan fotót készíteni, amiből infót nyertem volna. Szerintetek bele vágjak? Biztos, hogy át tudom alakítani, akár motorcserével, akár 230ról 380ra átalakitóval?
-
H-Zol
senior tag
válasz
csemberlen #16506 üzenetére
Köszi !
Igen kérdőjel lett volna, dugvilla van rajta , az eredeti dugvilát röviden levágtam és találtam egy félméteres kábelt dugvillaval ( ugyanolyan fekete , csak vékonyabb vezetékkel ) , szépen lepucoltam a szigeteléseket , össze sodrottam és leforrasztottam , leszigeteltem ( azt gondoltam , hogy ez így jó ) !
-
asdf_
veterán
válasz
baly81 #16504 üzenetére
Azért hallottunk már olyat, hogy a garancia a módosítás miatt elveszett, azaz nem vállalták a vezeték módosítása/toldása/cseréje miatt. Hiába semmi köze sem volt a hibának a betáp kábelhez...
Amennyiben a módosítás és a jelentkezett hiba között nincs összefüggés, akkor teljesen jogtalanul.
De forrasztani amúgy marhára nem kéne, a hogyan ne, arra kiváló példa volt a leírás, kb. amit csak lehetett, másképp kellett volna csinálni, kb. egyetlen eleme sem jó annak, ami történt. -
baly81
aktív tag
Azért hallottunk már olyat, hogy a garancia a módosítás miatt elveszett, azaz nem vállalták a vezeték módosítása/toldása/cseréje miatt. Hiába semmi köze sem volt a hibának a betáp kábelhez...
Én a helyedben inkább, -ha a lehetőség adott-, akkor kikötöttem volna az eredeti vezetéket és egy ugyan olyan keresztmetszetű, hosszabbal helyetesítettem volna. Ha garanciáztatatni kellene, akkor meg vissza az eredeti tyúkbél, így nincs mire mutogatniuk... Persze már mindegy! -
H-Zol
senior tag
Sziasztok !
Megjött az új villany sütő és rövid volt a kábel , levágtam a végét és bele toldottam egy métert , találtam ithon egy kábelt de az 1,5 mm ami a sütőn van az 2,5-ös , de viszont 250/16 , ezt írta mind a két dugón ( szépen leforrasztottam és leszigeteltem ) !
Ez így jó lessz , nem lesz vékony az 1,5 -ös kábel
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X Processzor!
- 125 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070
- BANKMENTES részletfizetés Noblechairs HERO RL valódi bőr Gamer Szék
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged