- 2,5 gigabites hálózati switch jött a QNAP gondozásában
- 360 Hz-et ígérő QD-OLED monitorral rukkolt elő a ViewSonic
- Nem a vámokra fogná, de felemelné az iPhone-ok árait az Apple
- Egymásra licitálnak a kiadók, hogy kihasználják a GTA VI késését
- A GEEEK új házainak nem lesz gondja a szellőzéssel, és az áruk sem vészes
-
PROHARDVER!
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vhiktor
nagyúr
DLP projektornál honnan lehet tudni, hogy cserálni kell a színkereket?
-
Neoteric
addikt
válasz
cons1902 #48447 üzenetére
Nezd meg ezt a videot.
Ha tetszik, a video leirasaban ott az alibaba link.mod: ugyanez a sved csavo bemutatott egy motoros ALR vasznat is, az meg menobb szvsz (meg nyilvan dragabb is).
-
leroyclub
senior tag
válasz
alphamooncam #48435 üzenetére
A média lejátszóban csak 2 dolgot találtam ami erre vonatkozhat 1. HDMI output: ezt autora tettem de 1080p/60hz is ugyanolyan volt. Illetve a 24hz vagy 24p (nem jut eszembe) mód. De ez sem változtatott a hibán. A projektoron mit kellene állítani? A menüjében képjavító opciókat találtam amiket állítgatva nem sok változás van.
-
péjé
őstag
válasz
cons1902 #48440 üzenetére
Kisérletezni esetleg...német eladó....van ALR vászna 1.5 gain-es keret nélkül, külön keret is van, minta is rendelhető...összeszerelve már van ára de összességében meg olcsóbb mint a többi, nem tudom milyen lehet valójában.... [link] Csomó értékelése van és 99,99% pozitív.
Rendelek egy mintát, 20x100cm , ha megjön megírom milyennek látom, ha vki kiváncsi lesz elküldöm. -
péjé
őstag
válasz
cons1902 #48438 üzenetére
Ha lehet rendelj tőlük egy mintát vagy ha jól látom a legkisebb vászon 50€+ szállítás 10€.
Ha minden klappol vele akkor csinálsz egy keretet neki esetleg bevonsz egy asztalost aki segít ebben.
Vagy megkérdezed szepi080-at hogy van-e vmi ajánlata, esetleg meg tudod-e nézni nála a vásznat vetítés közben így nem kell zsákbamacska módon elkölteni sokezer forintot. -
Ájvé
veterán
válasz
cons1902 #48438 üzenetére
Nem akarok hazudni, aliról szerintem sokkal olcsóbban kapsz ALR vásznat, tessék 120" feszített leereszthető ALR vászon, persze erre jön áfa is, de így is 250 alatt megvan ha jól számolom (vám mondjuk nem tudom mennyi rá, de ha jól emlékszem 1000€ alatt az sincs, csak áfa).
-
cons1902
csendes tag
Ennél a német cégnél lehet venni csak vászon anyagot.
https://www.leinwandbau.info/en/high-contrast-screen-material-ambient-light-rejecting-alr-projector-screen-material/high-contrast-screen-material-ambient-light-rejecting-alr-projector-screen-material-in-16-9/?MODsid=5mesrkgfcu92kg1797sl59ouv0
Egy 100"-os ALR vászon anyaga 100 ezer Ft alatt kijön szállítással, feszítő csipeszekkel, mindennel.
Ezzel szemben egy hasonló vagy u.ilyen minőségű vászon kerettel 400 ezer Ft!
Vajon megéri a kockázatot, hogy az ember megveszi sokkal olcsóbban és összeállít hozzá egy keretet (mondjuk legyen a költsége 100 ezer Ft, de az szerintem nagyon nagy túlzás) és még így is fele annyiba kerül?Vagy soha nem lesz olyan profi minőség és nem is tudjuk úgy megfeszíteni, stb...?
Tudom jó kérdés, de nektek mi a véleményetek? -
péjé
őstag
szia,
ebbe egy 0,47 dmd épül be, sztem abszolút tömeggyártásos alkatrész lesz, gugli a barátod, a dmd pontos számát kellene kideríteni, maga a cseréje egy szervízesnek nem nagy kunszt. Ha másképp nem megy meg kell bontani és meg is van az alkatrész száma.
Kérdés az ára lesz de valszeg az ebay/aliexpress-en meglesz. -
Ijk
nagyúr
válasz
gyeniko #48431 üzenetére
Hát nem tudom, láttam középkategóriás LCD-t, és itt a Runco RS1100U (mivel neked volt 900-as így nagyjából tudod milyen szint), hát szerintem 50"-os méretben is gyengébb homogenitásban az LCD, 120"-ban meg egyszerűen megsemmisülne a vetítővel szemben. Kivéve talán a felsőkategóriás QLED-ek, azok közelebb állnak IPS stabil képéhez, cserébe gyengébb a kontraszt (1:3000 körüli), akkor pedig megint a vetítőmnél vagyok minőségben.
Fényerőben persze esélye nincs, de sötétben filmezésnél ennek nincs is jelentősége.Persze mindenki szeme mást preferál, de nekem még "papíron" sem erősebb egy sima VA panel.
-
gyeniko
őstag
Konzumer vetítő nekem minden, aminek az új ára 3 m Ft alatt van. Egy közepes VA penel kalibrált kontrasztja 4500+, a konzumer vetítők sikítva tudnak (nem tusnak) ennyit. A mozgás megjelenítés a DLP vetítőknél valóban kitűnő, de ha elengedjük Pali "baby Barco"-it (melyek kontrasztja tuning előtt elég vékonyka), akkor mi marad? A szivárvány egy valódi probléma a userek többségénél, ez is a DLP kép része. Az LCD (SXRD, D-ILA) vetítők mozgás megjelenítése már nem tökéletes és nem is jobb, mint egy középkategóriás TV-é. A kép élessége csak az öveg optikás DLP vetítők esetében összemérhető az LCD TV képének élességével, egyébként pedig sokkal rosszabb, különösen, hogy jellemzően csak a kép kb. felére lehet valamirevaló élességet kreálni. A betekintési szög egy nagy vászonnál nem szempont. A kép homogenítása az egyetlen olyan különbség, amelyben a vetítő jellemzően jobb, ez viszont csak speciális esetekben látható használat közben, miközben az előzőekben említett összes többi kép-elem szinte mindig. Mondom ezt úgy, hogy régóta vetítek, a 4. vetítőmet (időrendben: SIM2 D80, Runco RS-900, JVC DLA-X55 és most pedig Epson EH-TW9300) nyúzom dedikált mozi szobában, most egy 108" méretű 400 k-s vászonra vetítek. Voltak és vannak mindenféle méretű (28"-32"-55"-78"-82") és kategóriájú TV-im, IPS és VA paneles is. Ezek alapján semmilyen részrehajlás nem vezérel, egyszerűen azt látom, amit írok.
-
Taki46
tag
Én nem igazán értem,minek hasonlítgatni őket?
A projektor az moziA tv az meg tv... kb. ennyi
Nem félreérteni. Ezzel nem akartam le szólni senkit. Csak szerintem tök felesleges. -
-
karit
csendes tag
Sziasztok!
Xiaomi Mi Ultra Short 5000 ANSI Lumens
UST projektort szervizelnek valahol? Cserélni kellene a lelkét, a DMD részt, lassan tucatnyi fehéren világító pixel miatt. Elvileg van már hivatalos mo-i Xiaomi képviselet, de nem találom.
Oké, biztos olcsóbb lenne újat venni... de hátha javítható...Vagy eladó: ha valaki planetáriumot szeretne plafonra vetíteni, arra kiváló, plusz 8-10 csillag nem olyan zavaró. :S
-
leroyclub
senior tag
Adott egy EPSON EH-TW5300. Szinte új, évek óta a dobozában áll, kb 2 filmet néztünk rajta. Most szeretném beüzemelni de film lejátszásnál néha szakadozik, "reccen" a kép. Nagyon zavaró. Próbáltam laptopról HDMI-n keresztül VLC playerrel, illetve egy ASUS média lejátszóval. Kikapcsoltam mindenféle képjavítást a projektoron. A képfeldolgozást is kapcsolgattam finom és gyors között, de mindig jelen van az akadozás. TV-n ugyanez nem szaggat hanem folyamatos. Mi lehet az oka? Hogyan tudnám orvosolni? Projektor téren eléggé laikus vagyok.
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
DougButabi #48422 üzenetére
Kellően sötét környezetben nem lesz szerintem észrevehető a különbség. Főleg nem ha nem egymás mellett hasonlítod össze öket. A színek szépek és a kontraszt sem rossz.
Aláírásomban benne van minden. -
Vhiktor
nagyúr
válasz
DougButabi #48415 üzenetére
Nekem W2000 van Samsung H6400 mellett(képminőségben tök ugyanaz mint a H6500) és mozizás közben nem tűnik fel, hogy rosszabb lenne a kép. Egyedül a világos falakra kell figyelni, mert nagyon világos jeleneteknél kinyíírják a kontrasztot, na ott már feltűnik a tv és projektor közötti különbség.
-
Ájvé
veterán
válasz
sixpak #48410 üzenetére
Vagyis gondolod te hogy ismerik, márpedig nem ismerik. Aki elkezd manapság ezek foglalkozni jó eséllyel kínai oldalakon (gearbest stb.) kezdi, később biztos eljut olyan oldalakra ahol ismertebb márkákkal foglalkoznak (Benq, Acer stb.) ha még tovább ássa magát a témában akkor már eljut ezekhez a prémium márkákhoz (vitázni lehet azon kinek mi a prémium, de ezek azok, az hogy olcsón lehet korábbi modellekhez hozzá jutni, még nem lesz tömeg termék, csak a piacon megjelenő túlkínálat okozza az alacsony árakat). Azért is igaz amit írok, mivel mint írta is itt valaki sokáig eladó sorba maradnak ezek a korábbi prémium vetítők, ha sokan ismernék és tájékozottak lennének a témában akkor nem lenne így, mert gearbestről rendelné.
90-es évek meg 20 éve volt, te lehet olvasgattad mondjuk nem 200 hanem 500 kollégáddal együtt, én akkor fejezetem be az általánost és soha nem olvastam ilyen magazinokat.
Egyébként én is új mellett döntöttem és nem bántam meg még a garancia hiánya mellett se (használtra sincs garancia), olvastam a topikot előtte, de mégse győzött meg a régi prémium márkákról és nem is bántam meg hogy ezt vettem, ha mellé tehetném valamelyik ilyen prémium vetítőt lehet változna a véleményem, de akkor is döntöttem.
Mellesleg pont ezek az olcsó kínai vetítők tolják ezt a piacot, LED is ezekkel kezdett elterjedni amivel megszűnik a lámpa cserélgetés sokkal felhasználó barátabb lesz a projektorozás (mert legtöbb embernek ez is nyűg, nekem is szempont volt választásnál), legtöbben pont úgy akar vetíteni ahogy TV-ni, bekapcsolni és nézni csak. Egyébként teljesen felesleges összevetni a kettőt, projektor sose lesz a TV alternatívája (gondolom másban nem de ebben legalább egyetértettünk). -
BBéci
legenda
válasz
DougButabi #48415 üzenetére
Akadnak speciális esetek, a mikor nem optimális egy olyan vetítő, mint a HT 3000. Szerintem az én nappalim nem nagy, inkább átlag alattinak mondható a maga 22,5 négyzetméterével. Mégis megoldható a 4,6 méteres frontlencse-vászon távolság. Az még 130 colos képátlóhoz is elegendő a legtöbb régi csúcsgép optikájával. Direkt ezekhez terveztem és építtettem a szobát, nem viselném el, ha a plafonról lelógó masina elcsúfítaná az enteriőrt.
-
Ijk
nagyúr
válasz
proci985 #48416 üzenetére
85"-os tv alsó hangon 1 millió. Képminősége meg összességében gyengébb mint a projektornak (egyedül fényerőben jobb komolyabb HT projektornál), 88"-os oledet meg engedjük el.
Szerintem aki házimozi junkie, előbb utóbb vetítésnél találja magát mert nem létezik 65"-nál nagyobb megfizethető tv projektornál jobb képminőséggel. 65" meg akárhogy nézzük, házimozihoz kicsi. -
BBéci
legenda
válasz
proci985 #48407 üzenetére
Nem látom vetítés kialakításában a bonyolultságot. Sokkal inkább pproblémás egy nagy, 75, pláne 85 colos tv elhelyezése. Ahol gond a 4-5 méteres vetítési távolság, ott aligha lehetséges helyet találni monstrum tévének. A nappalim 5,2x4,3 méteres, 63 colos volt a legnagyobb tv, amit teszteltem. Nézni nagyon kellemes érzés volt, viszont kikapcsolt állapotban nyomasztott a nagy, sötétszürke felület, valamint takarta az ablakokat. Ezzel szemben egy 110 colos, 2,43 m széles vászon, ami jóval, kb 67 %-kal nagyobb képfelületet jelent a 85 colos tévénél, csak használat közben lóg le a plafonról.
-
proci985
MODERÁTOR
Ez sztem akkor igaz ha azt mérlegelem hogy tv vagy projektor.
igen es ezt akarom mondani a topikban, hogy egyszeruen valtozik, hogy ki vesz projektort.vannak azok, akik regebben max 80-100"ra vetitettek, ok jellemzoen vagy valtogatnak felfele, vagy megtalaltak ami nekik jo, vagy mar valtanak vissza TVre, mert egy 75-85"ossel elorebb vannak. munkatarsak kozul volt, akinek 90-100"ra vetitett projektora volt TV helyett, o visszavaltott. harman foleg filmezunk (megfelelo hanggal es 120" folotti keppel), meg van egy aki a kompakt meret es a hordozhatosag miatt vett projektort. a foleg filmezos harmasbol gyakorlatilag TV helyett van a projektor.
egyebkent en annak orulnek, ha par even belul a laser UST 4K ara merseklodne, TVnel egyszeruen nagyon mar 85" fole maceras menni.
namost, a regi projektorosoknak ahogy neztem kb a kepminoseg az egyetlen szempont, viszont aki mostanaban valt annak adott esetben alternativa mondjuk 75" ket meterrol. na ez az ami mondjuk 5 eve a max 55"os megfizetheto TVk idejen meg nem volt opcio.
-
DougButabi
tag
Csak, hogy érthetőbb legyen a másik oldal is, a kőprofiknak a legfontosabb a képminőség, minden más utána, esetleg van moziszoba, nem számít, ha bumfordi nagy a készülék.
Sok embernek nappaliba kell tenni, ha nem is a legfontosabb de számít a készülék mérete/kinézete, nem tud 5 méterről vetíteni, esetleg a létező legsötétebb feketénél fontosabb hogy nagy legyen a vetített kép. Az említett Sim HT3000 a 4 méteres szobában 30 cm-el tud többet mint a mostani tv-m szerintem nekem, nem éri meg, hisz képminőségben nekem a tv most is jó(Samsung h6500), és mivel nem láttam sehol működés közben ilyet, nem zárom ki, hogy egy benq w2000 -is jó lenne nekem.
Ezért szeretnék elmenni megnézni, ha lehet összehasonlítani drágább kategóriával.
Első gondolatom, használt pana/epson/sony , de most nincs eladó, ami nekem tetszene, és lehet elcsábulok egy új benq-ra, mert nem biztos, hogy tudok/akarok várni több hónapot a megfelelő használt készülékre. -
BBéci
legenda
Nálunk a tévénézés is szinte mindig töksötétben zajlik. Ha valamiért fel kell kapcsolni a világítást (majszolgatunk, italt töltünk, keresünk, igazítgatunk valamit) valóságos megváltás, felüdülés, amikor újra sötét lesz. A vászonról visszaverődő fény korábban olyan erős volt, hogy simán tudtam olvasni a tv műsorújságot, tehát nem kellett plusz világítás. Kíváncsi vagyok, mennyit változtatott a sötétzöldre festés. Remélem nagyon sokat, hamarosan megtudom!
-
sixpak
nagyúr
Te lehet, hogy akkor ismerted meg, amikor megvetted, de a '90-es évek végétől megjelenő több magyar nyelvű HM magazinban rendszeresen lehetett olvasni róluk, a magyarra fordított angol magazinokban meg pláne.
Még Sam Runco interjú is volt...
És ezeket a magazinokat nem 200-an vették.Szóval ismerni ismerik, de a kommersz markák újonnan, vonzóbbak a többségnek gondolom....nagy részük nem is jár fórumokra, felcsap egy reklámújságot és megveszi amit lát.
-
péjé
őstag
válasz
Ez sztem akkor igaz ha azt mérlegelem hogy tv vagy projektor.
Ha projektorozni szeretne vki akkor jellemzően tv mellé veszi.
A komolyabb DLP vetítők szinte mind "hátsó fali" gépek viszonylag nagy vetítési távval, párhoz van alternatív lencse. 1000 lumenhez kell sötétítés ha mozizok de sötétíteni min. a redőnyőkkel kell mert különben nincs mozi más géppel sem...amúgy kb 1000 lumennel még meccset is nézek kislámpa fénye mellett, ide lehet elkelne majd egy 1.4-es vászon de ez most nem prioritás nálam.Ennek a gépnek valóban kisebb ár lenne reálisabb de a gazdája vmiért így gondolja + mezei júzer nem is hallott errőla márkáról.
-
Ijk
nagyúr
válasz
De ha van dedikált szoba, vagy alkalmas, sötétíthető nappali akkor eladod az OLED tv-t.
Nyilvánvalóan maga az OLED tv rétegigény, vetítésről ne is beszéljünk. ez jó dolog vásárlásnál, kicsit hátrány eladásnál. Fontos pénzt nem kell projektorban tartani, akkor meg ráérsz eladni ha lecseréled. Értékromlás sem nagyon van ezeknél a gépeknél,, főleg amilyen ütemben "fejlődnek" a házimozis vetítők. -
proci985
MODERÁTOR
ez ennel bonyolultabb:
- vasznal beleszamolva a hasznalt, kb felidot ment a lampa szintjebol kijon egy 65"os OLED vagy egy 82-85"os LCD, reszletessegben pedig csodak nincsenek pixelsurusegben
- standard lencsevel 3.5 meterrol tud 85"t. 120" 5 meterrol, 150" 6rol.
- 1000 lumen -> sotetites kellez jelenleg kb az a kategoria, hogy hacsak nincs dedikalt moziszoba lehetoleg a pinceben mondjuk 6 meter hellyel (ami itt kb a helyi mozi legkisebb terme), akkor a projektorozas minden hatranyat hozza egy TVhez kepest, elony nelkul.
-
péjé
őstag
Az a meglátásom hogy a legtöbb emberke nem ismeri ezeket a márkákat és nem mer belevágni inkább vesz egy alap új gépet.
Ráadásul a sztárolt gépek a jvc/sony/epson, DLP-k le vannak tudva annyival hogy nincs akkora kontraszt és hangosabb vmivel meg pár ember látja a szivárványt. Ebben az árban már ráadásul kap egy belépő kvázi 4K-s gépet amiről mi tudjuk mire való de hát ez van....:-)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! Dell Alienware AW2721D 27 QHD 240Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- Samsung Galaxy S22 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest