- Csillagfelhő áztatná el Elon Musk űrkarneválját
- AMD-s AI-ra építenek az ASUS üzleti portfóliójának új egybegépei
- Rejtély az űr csendjében: ezért kellett kimenekíteni az Űrállomás csapatát
- Kipukkadt a videós AI lufi? A Sora elkaszálása csak a kezdet
- A jövőben egy új foglalat több CPU-generációt is kiszolgál majd az Intelnél
- Androidos fejegységek
- Milyen TV-t vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Apple MacBook
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Windows 11: miért nem vált mindenki?
- Hobby elektronika
- Milyen nyomtatót vegyek?
-
PROHARDVER!

Új hozzászólás Aktív témák
-
PociAti
őstag
válasz
Varshi
üzenetére
Abban se vagyok amúgy biztos, hogy a hétköznapokban használt címkenyomtatók megfelelnek ennek.
Brother címkenyomtatóihoz használt TZe sorozat címkeszalagjai többnyire lamináltak. (Persze ami nem dekor szalag, illetve van egy laminálás nélküli olcsósított sorozat). Ezek lazán ellen tudnak állni a kendővel való dörzsölgetésnek.
És valószínűleg ezek a leggyakrabban a hétköznapokban használt címkenyomtatók, de legalábbis a leggyakoribbak között vannak.https://www.brother-usa.com/supplies/label-tape/tze-tape
Ezért a védelem és speciális igényeknek megfelelő szériák miatt szeretik annyira a villanyszerelők. Ipari környezetben vagy nagyobb példányszámhoz már nem ezeket a "lakossági" márkákat szokás használni.Ha jól emlékszem az Epson LabelWorks-nek is van ilyen bevonatos sorozata (de náluk nem ez az alapértelmezés), viszont enélkül az extra lamináló bevonat nélkül is valószínűleg megfelelnek az alap követelményeknek, mert a thermal transzfer technológia önmagában is elég tartós tud lenni.
-
Varshi
aktív tag
válasz
PROTRON
üzenetére
mi "kicsit" jobban bírja a környezeti hatásokat, hogy pl elektromos elosztók fedlapja alá, a belső oldalra feltudjam ragasztani és ne kelljen az alválllakozótól állandóan öntapadós gravírozott fém táblát rendelni.
Ezzel óvatosan!
A szabvány ugyanis azt is előírja pontosan, mit kell kibírnia "tartós" alatt!
Pl. 1 percig vízzel vagy alkoholos kendővel dörzsölgetést is, ha jól emlékszem.Ezen a legtöbb sima nyomtató el fog bukni! Nem csak a papíron múlik. Nyilván az életben csak akkor, ha a felülvizsgálónak eszébe jut belekötni (de aligha fog, mert minden feliratnak örül már, ami komolyabb az alkoholos filcnél).
Abban se vagyok amúgy biztos, hogy a hétköznapokban használt címkenyomtatók megfelelnek ennek. De lásd fentebb. Lézernyomtatóval még nem teszteltem amúgy, de rövid kutatás alapján nem mernék komoly összeget tenni rá, hogy megfelel a szabványnak az eredmény - de persze kézzel tapintva jó lesz.(VBF felülvizsgáló)
-
-
válasz
PROTRON
üzenetére
Köszönöm, srácok!
Annyira én sem vagyok hülye, hogy azt várjam el tőle, hogy áramtalanítva is működjön
, de ez a szűk egy hetes minőségmegőrzési idő még önkarbantartás nélkül is elég durva lenne.Majd figyelgetek, de két-három hetes magára hagyási időszakokat ki kellene bírnia, illetve a tervezett utódjának akár a fél évet is. (Nyilván feszültség alatt.)
A megmaradt pótpalackon nem látok dátumot, de a felső részét takarja a csomagolás, úgyhogy vélhetően ott van.
Köszönettel: MaCS
-
Lacko32
tag
Sziasztok!
Sajnos kedvenc (nem, nem az) HP nyomtatónk a túlvilágra költözött (miután átsegítettem oda), időszerűvé vált egy új cimbora beszerzése, aki lehetőség szerint, hogy ne jusson erre a sorsra, semmi esetre sem legyen patronos és HP egyben.
Nos, most hogy megismertük egymást, kérlek, segítsetek.
Nyomtatókhoz abszolute nem értek, összefoglalót elolvastam, és azok alapján ez a Brother (tezsvér) nagyon szimpatikusnak tűnik. Viszont van a 1622WE és 1632W.
Itt mi a difi? Illetve az oldalon láttam, hogy kell a toner, de valami dob is kell mellé vagy micsoda. Ez mindegyik toneres gépnél így van?
De, kitöltöm az űrlapot, aztán hátha többre juttok a problémámmal.
1. Tintás vagy lézer? Há’ nem tudom, legyen lézer.
2. Fekete vagy színes? Fekete.
3. Mire használnád? Többnyire szöveg.
4. Mennyit nyomtatsz hetente/havonta? (színes / ff bontásban) Hetente kb 5-10 oldal, havonta legyen 50.
5. Mennyi a leghosszabb idő, amíg állni fog a nyomtató? 2 hét
6. Milyen funkciókat vársz el? (pl. szkenner, ADF, egyszerű/egygombos másolás, WiFi, keret nélküli/fotónyomtatás stb.)Wifi ami nagyon fontos. Illetve doksikat szkennelni, ha mailban kell lövöldözni a sok okosságot. Többi mellékes.
7. Mennyi a keret? (Mennyire rugalmas?) 80.000Ft legyen a plafon.
8. Árérzékeny vagy? (A létező legolcsóbb megoldás érdekel, akár bármi áron?) Nem igazán.
9. Preferálod az utángyártott, vagy épp ellenkezőleg, a gyári kellékanyagokat? Esetleg utántöltögetni szeretnéd? Utántöltéssel nem bohóckodom, ha utángyártott is, csak működjön jól.Nagyából ennyi. Köszi ha szántok rám időt!
-
PROTRON
addikt
válasz
MaCS_70
üzenetére
6 nap? az nagyon fura, elvégre nálam kb hetente-kéthetente végez random időpontban zúgolódva tisztítást...éjjel van hogy felébredek rá.
Nem lehet hogy polcon állás miatt eleve nem volt olyan minősége a tintának és az automata csak számlál de nem vizsgál? Tehát nem ismeri az alapállapotát a tintának, csak be van állítva hogy x időnként tisztítson...tehát ha x idő előtt beszárad a tinta induláskor arról nem tud.
Ha még megvan a csomagolás én megnézném hogy a tinta zacskójára milyen dátum volt írva. -
Alex91
félisten
válasz
MaCS_70
üzenetére
Hasznalatiban mir irnak rola…? (De lehet, hogy csak marketing fogas!
)Bár a rendszer okos, van két aranyszabály, amit érdemes betartani:
Ne húzd ki a konnektorból! Ha áramtalanítod, a nyomtató nem tudja elvégezni az automatikus tisztítást, és ilyenkor védtelen a beszáradás ellen. Használd a kikapcsoló gombot, de hagyd bedugva.
Legalább havonta egy színes oldal: Hiába az automatika, a legjobb védelem a rendszeres használat.
Tipp: Ha hosszabb ideig (hetekig) nem tervezed használni, érdemes lefuttatni egy manuális fejtisztítást az érintőképernyőn vagy a szoftveren keresztül, mielőtt magára hagynád a gépet. -
A Brothereknék (DCP-T735) ez a dugulásmegelőzés hogyan működik? Kell valamit tenni az érdekében?
Az új nyomtatómban ugyanis hat nap állás után beszáradt a fekete tinta. Menüből sikerült ugyan duguláselhárítani, de akkor is erősen aggasztó a dolog.
Érdekesség: az régi Epsonom az utángyártott kazettás tintával napra pontosan öt hónap állás után hibátlan ellenőrző mintát nyomtatott. Akárcsak az elmúlt évtizedben mindig.
MaCS
-
MooN81
csendes tag
Sziasztok!
Egy ősöreg HP LaserJet. 3380 nyomtatóm kezdi megadni magát, ehhez hasonló nyomtatót keresek. Lehetőleg ne legyen akkora monstrum.
1. Tintás vagy lézer?
Lézer
2. Fekete vagy színes?
Fekete
3. Mire használnád?
többnyire szöveg
4. Mennyit nyomtatsz hetente/havonta?
változó. van, hogy 1 hónapig alig megy, van olyan, amikor rövid idő alatt többszáz oldal
5. Mennyi a leghosszabb idő, amíg állni fog a nyomtató?
sacc/kb 1-2 hét is eltelhet
6. Milyen funkciókat vársz el?
auto duplex, belső papírtálca jó lenne, mert a 3380-as első papírtálcája le is tört + nincs sok hely, Wifi/lan-ből legalább az egyik.
7. Mennyi a keret? (Mennyire rugalmas?) ~80k
8. Árérzékeny vagy? inkább a jó ár/érték arány híve vagyok
9. Preferálod az utángyártott, vagy épp ellenkezőleg, a gyári kellékanyagokat? Esetleg utántöltögetni szeretnéd? nem preferálok semmit, esetleg azokat kevésbé, amiket az adott nyomtató kevésbé tolerál, de utántöltögetni nem szeretnék
Nekem a
HP LaserJet MFP M234dw
Canon i-SENSYS MF272dw
Brother DCP-L2622DW
trió jött ki, amiből az utolsónak van belső, zárt papíradagoló tálcája, ha jól láttam. Mit javasoltok ezeken felül, illetve ezekből?
Köszönöm! -
atti1848
senior tag
Édesapámék kis vállalkozásához lenne szükség új nyomtatóra. kb. 15 éve egy HP M1120 MFP laser mfp nyomtatót használnak és teljesen megfelelt nekik, most is csak azért váltjuk le, mert Windows 11-en már nem működik. Mivel eddig csak laser-es volt nekik, kicsit félek a tintasugarastól, de nem tagadom meg 😊 csak ne száradjon be és ez is bírjon legalább 5-10 évet 😃
1. Tintás vagy lézer?
Eddig egy régebbi HP M1120 MFP laser-es volt, sosem volt vele gond, de tintástól sem vagyok elzárkózva
2. Fekete vagy színes?
15 éven keresztül elég volt a Fekete, de ha színes lenne az csak +pont
3. Mire használnád?
Dokumentumok nyomtatása
4. Mennyit nyomtatsz hetente/havonta?
20-30 oldal
5. Mennyi a leghosszabb idő, amíg állni fog a nyomtató?
ritka, hogy hetente legalább 1 oldal ne legyen nyomtatva, max szabadság alatt 2-4 hét, de leginkább fekete-fehérben nyomtatnak
6. Milyen funkciókat vársz el?
Szkenner, hálózatra csatlakoztatható legyen, nem fontos a Wifi, de inkább legyen, laptopról fogják használni, így inkább mellőzném az USB csatlakozást
7. Mennyi a keret? (Mennyire rugalmas?)
kb. 50-70e
8. Árérzékeny vagy? (A létező legolcsóbb megoldás érdekel, akár bármi áron?)
9. Preferálod az utángyártott, vagy épp ellenkezőleg, a gyári kellékanyagokat? Esetleg utántöltögetni szeretnéd?
Gyári vagy után gyártott, nem lényeges, ha hibátlanul működik vele az eszköz, ha árban jelentős különbség van jöhet utángyártott is, de jobb lenne inkább az olcsóbb üzemeltetés, mint drágább
Amit eddig néztem, bár nem olcsó hozzá a toner: HP LaserJet M234dw , HP LaserJet MFP M234sdn, Brother DCPL1630WYJ1 (ehhez elég olcsó a gyári toner) -
PROTRON
addikt
Csak úgy random szembejött hogy vajon miért lehet ez ennyire olcsó, erre van 2 db értékelés, ami szerint egyszerűen nem működik a nyomtatás amit a Bolt el is ismert, mivel a szervíz is elismerte...nem örülök [link]
-
Sajtlii
csendes tag
Sziasztok, szükségem lenne egy kis segítségre megfelelő nyomtató kiválasztásához.
1. Tintás vagy lézer?
Tintás
2. Fekete vagy színes?Színes
3. Mire használnád? (Fotók, színes marketinganyag és táblázatok prezentálni, vagy többnyire csak szöveg?)Marketing anyagok, kártyák nyomtatása vastag papírra.
4. Mennyit nyomtatsz hetente/havonta? (színes / ff bontásban)Színes napi 20 oldal.
ff napi 10-20 oldal.
5. Mennyi a leghosszabb idő, amíg állni fog a nyomtató?Napi használatban lenne.
6. Milyen funkciókat vársz el? (pl. szkenner, ADF, egyszerű/egygombos másolás, WiFi, keret nélküli/fotónyomtatás stb.)A legfontosabb, hogy jól működjön 300 grammos papírral és pontos legyen kétoldalas nyomatásnál (több nyomtatót próbáltunk és kétoldalas nyomtatásnál sokszor elcsúsznak a képek egymáshoz képest ezért kétoldalas kártyákat nem tudunk normálisan nyomtatni)
7. Mennyi a keret? (Mennyire rugalmas?)200k, minimálisan rugalmas
8. Árérzékeny vagy? (A létező legolcsóbb megoldás érdekel, akár bármi áron?)A lényeg, hogy megbízható legyen a lehető legalacsonyabb fenntartási költséggel, nem kell a legolcsóbbnak lennie.
9. Preferálod az utángyártott, vagy épp ellenkezőleg, a gyári kellékanyagokat? Esetleg utántöltögetni szeretnéd?Nincs preferencia.
Előre is köszönöm a segítséget!
-
Ez igaz, a Brothernek nem a szkenner az erőssége.
De ezt sokan nem fogják észrevenni.
Bennem van egy erős összehasonlítási kényszer (mindent mérek, feljegyzek, analizálok már negyven éve...), úgyhogy gyorsan végeztem pár összehasonlító szkennelést a Canon/HP/Brother szentháromsággal.
A Brother fotók esetén tényleg lemarad egy kicsit, de ez nem drámai. Ha nem egymás mellett lennének az eredmények, nem hiszem, hogy panaszkodnék a Brotherre.
Mindezt fotók esetén.
Én viszont lim>100% arányban dokumentumokat szkennelek. Sokat. És a Brother ebben nem tűnik rosszabbnak, de azért van két gyenge pontja:1. A GUI szerintem érdemi munkára alkalmatlan. A HP-é durván túlgondolt, nem intuitív, nagyon nehezen megszokható, a Brother viszont ennek ellentételezéseként bántóan leegyszerűsített. Én legalábbis nem találtam meg benne néhány számomra fontos beállítási lehetőséget. De a többségnek ettől még jó lehet.
2. A Brother lapadagolója nem duplex, és nem is találtam a megfizethető kategóriában duplexes Brother szkennert. Számomra viszont létszükséglet a duplex, sőt, az egymenetes duplex. A felhasználók többségének viszont ez sem nagyon számít.MaCS
-
Ez ennyire talán nem fekete-fehér.
Én éppen ezzel szívtam, és ezért vettem meg a Canon lézer mellé a Brother tintásat.
A Canon a hírek szerint valamiért extrém módon bénán nyomtat fényes papírra, amit én is tapasztaltam. Az oldal teteje még jó volt, aztán ahogy haladt a nyomtatás, úgy romlott a tapadás, és az oldal alján már éppen csak halovány pacák maradtak. Ugyanezt a képet ugyanerre a fényes papírra több másik, olcsóbb/drágább lézernyomtató kifogástalanul nyomtatta. Aztán jött a felismerés, hogy a Canon párbeszédablakában a legördülő lista alján, a már csak tekeréssel elérhető szakaszban a "coated" papírt kiválasztva (ahol én "glossy"-t kerestem) jók lesznek a nyomtatott oldalak (még a nagyon fényes (glossy) kínai lapokra is, de sokkal lassabb a nyomtatás, mint a nem Canon nyomtatók esetében.
De a lapköltség ütött. Az eddigi tapasztalati + kalkulált (a kettő meglepően jól korrelál) értékek alapján egy A4-es lapnyi dinoszaurusz 240 Ft a Canon lézerrel és kb. 8 Ft a Brother tartályossal. Nem mindegy...
MaCS
-
SPeti1984
senior tag
Végül egy Brother MFC-L2802DW-re esett a választás, remélem nem bánjuk meg és nem lesznek bajok vele főleg mivel szülők fogják használni.
Előző hozzászólásokhoz írnám, hogy nekem van egy Brother DCP-T425W tartályos multifunkciós nyomtatóm, tökéeltesen működik, épp múlt héten rendeltem hozzá gyári szineket ami 10 ezer volt az egész pakk tehát nem olyan vészes az sem.
-
PociAti
őstag
válasz
goli11
üzenetére
Az Alza lett az egyik legjobb általános webáruház, és az oldalukon könnyedén elérhető mely kellékek kellenek hozzá.
4 db utángyártott festékkazetta (4×16.390) 65.560 Ft-ba kerül hozzá, és csak 700 oldal a kapacitásuk. Oldalanként 94 Ft-ot jelent ezzel az utángyártott kellékkel is. Havi 40 oldallal számolva a 700 oldal csak másfél évig tart ki. Nem túl csábító elképzelés másfél évente 65 ezer Ft-ot kifizetni kellékanyagra.Tintás Brothet nyomtatókban már bő 10 éve van automatikus fejtisztítás, ennek köszönhetően beszáradás esélye extrém alacsony. És alapból kb. 4500 oldalra elegendő tintát mellékelnek hozzá (lézerhez kb. 700-at).
A számok nagyon a Brother DCP-T530DW oldalán állnak.
-
válasz
goli11
üzenetére
Szerintem vegyél Brother tintatartályosat. Nagyságrendekkel olcsóbban tudsz így nyomtatni (utántöltés: 5000 5%-os oldal 7500 Ft). Ha minden igaz, a Brother vigyáz arra, hogy ne száradjon be a tinta.
Én másfél éve egy Canonnal jártam így: megvettem a drága színes lézernyomtatót, aztán most a Brother tintatartályosat, és ez fényes papírra összehasonlíthatatlanul szebben nyomtat, mint a Canon lézer. (2300 oldal: 120e Ft).
MaCS
-
goli11
tag
Sziasztok!
Az alábbi két nyomtató közül melyiket lenne célszerübb megvenni:
HP Color Laser 179fnw
Brother DCP-T530DW
A kettő között kb 6000Ft árkülönbség van most az alzánál.Jelenleg egy Brother DCP-1512E mono lélzer van, és helyette/mellette kellene egy színes.
Otthoni használatra kellene, havi nyomtatás kb 30-50 oldal, leginkább iskolai beadandó jellegű nyomtatásokhoz. Mivel van olyan időszak amikor hetekig nincs használva gondoltam a lézerre, de a tintatartályos fentartása olcsóbb lenne. Jelenlegi nyomtatóhoz utángyártott tonert használok, nem tudom a HP mennyire tolerálja az utángyártott tonereket. A tintatartályos utántöltőket nézve egyértelmű, hogy abba csak gyárit vennék.
Ami fontos lenne, hogy ne csak USB csatlakozás legyen a nyomtatón, hanem hálózatról/WIFI-ről is elérhető legyen. Más extra nem kiemelten fontos.Előre is köszönöm.
-
SPeti1984
senior tag
Sziasztok!
Nyugdíjas szülőknek tervezünk vásárolni egy lézer multifunkciós nyomtatót. Ritkán használnák ezért is gondolkodtunk a lézerben. Ami fontos még, hogy akár vezeték nélkül wifiről is lehessen nyomtatni valamint hogy később aránylag olcsón lehessen utángyártott tonert vásárolni hozzá. Ahogy nézegettem az arukereso illetve jofogas ajánlatát az alábbi típusokat találtam amik 45-ig beleférnének.
HP LaserJet M140w (USB+WIFI) 41.000 Ft
Pantum M6500NW (USB+ETHERNET+WIFI) nem tudom később mennyire lesz hozzá toner mert számomra ismeretlenebb márka 45.000 Ft
Xerox Workcentre 3025 jofogas cég felszámolásból megmaradt, de új bontatlan csomagolás, garancia nincsen rá (USB+WIFI) 35.000 Ft
Ti melyiket ajánlanátok? Pentum szimpatikus illetve a xerox is, de ott nem tudom a több éves bontatlan állás okozhatott-e bármi problémát. -
PociAti
őstag
válasz
Hrabo86
üzenetére
A specifikációkat sokkal inkább a https://support.brother.com oldalon kell keresni, mint a brother.com-on (vagy brother.hu-n). Utóbbi inkább a kereskedelmi tevékenységet fedi le, így lehet kevésbé részletgazdag, vagy a sok egyéb információ között nehezebb megtalálni.
Ha csak adatok kellenek, akkor a datasheet nevű PDF-re kell rákeresni az általad preferált keresőben, ha átfogó leírás kell egy modellről vagy családról, akkor meg a brochure kifejezésre kell rákeresni.
Itt a specifikációból azért kiderül az is, hogy a T300:
- memóriája csak 64 MB,
- nyomtatásnál a Mac-et nem tüntették fel*,
- asztali számítógépes szoftveres támogatásnál ez szerepel: iPrint&Scan Desktop App (for Windows OS only), tehát itt is hiányzik a Mac*,
- támogatott OP rendszereknél hiányzik a Mac: macOS v12/13/14*
- menedzsment eszköz: EWS, míg a többieknél: BRAdmin Light, EWS* ez a 3 csillagozott valójában egy "probléma", (jelenleg?) nincs hozzá hivatalos Mac támogatás. Ennek technikai vagy szoftveres akadályai vannak azt nem tudom, de akinek van pénze almás ökoszisztémára, az ne a legolcsóbb nyomtatót vegye meg.
-
Hrabo86
tag
-
PociAti
őstag
válasz
Hrabo86
üzenetére
Azért pont ilyen területen használni ezeket a nyelvi modelleket elég húzós!
Annyi hiányos és pontatlan webáruház létezik, nem lehet tudni honnan táplálkoznak. Emiatt minden adat amit onnan kapsz, vagyis amit ezek a nyelvi modellek generálnak, azok rendkívül bizonytalanok.Mennyivel stabilabb, megbízhatóbb a hivatalos, gyári oldalról tájékozódni. Én is onnan másoltam be.
-
Hrabo86
tag
válasz
PociAti
üzenetére
Igazad van, a chatgpt kihagyta valamiért a ramot a különbség összehasonlításból. Bár egyszerű otthoni használatra (főleg USB miatt 1 gépről használva) szerintem ez nem lemondás.
De ha a vas alatta mindenben ugyan az, akkor marad az alap model, wifiért nem adok ki még 20-30k-t. -
PociAti
őstag
válasz
Hrabo86
üzenetére
41.000 Ft egy belépő szintű nyomtatóért kifejezetten jó ár.
Több különbség is szokott lenni közöttük, pl. memóriában is fele annyi van benne, mint a nagyobbakban:
DCP-T230/DCP-T236: 64 MB
DCP-T430W/DCP-T435W/DCP-T436W: 128 MB
És ha jól emlékszem, akkor:
T530 és felette meg +1 fekete festéket adnak hozzá,
T730-tól már gyorsabb fejjel rendelkezik a nyomtató (színenként egységesen 210 fúvóka). -
Hrabo86
tag
Ha valaki szintén mostanában akart venni egy normálisabb nyomtatót, akkor tudom ajánlani, az Alza beakciózta a Brother DCP-T230 nyomtatót 41.000 Ft-ra.
Ha jól értelmeztem a leírásokat, akkor lényegében csak annyival butább, mint a másfél-2x annyiba kerülő 420/425/426/430/435/436 szériák, hogy nincsen benne wifi.
Én úgy döntöttem ennyi lemondás belefér, úgyhogy be is rendeltem gyorsan.Bárki tud bármi más különbségről, ami miatt esetleg mégsem jó döntés ezt a verziót venni és mondjam vissza inkább?
-
válasz
MaCS_70
üzenetére
Megvettem a Brother DCP-T735DW-t.
Ez részben rossz választás volt, mivel a jelek szerint a 730-as ugyanaz a készülék, csak a 735-öshöz adnak még egy egy extra palack fekete tintát. Esetemben ez pontosan 13000 Ft többletet jelentett, ami eleve szívás, de az különösen fáj, hogy a feketéből alig fogok használni.
Maga a nyomtató viszont érdekes.
Egyrészt a kezelése rettenetesen puritán, a szkennerfelülete kimondottan a végletekig lebutítottnak tűnik.
Másrészt viszont maga a nyomtatási minőség szenzációs! Én ugye színes grafikákat nyomtatok fényes/bevont papírra. A Canon nyomtatóm erre alig volt rávehető, és az eredmény mondjuk úgy, hogy a célnak, azaz a gyerkőc matricaigényének a kielégítésének még éppen megfelelt. A Brother viszont gyönyörűen nyomtat mindkét médiumra! Sokkal szebb az eredmény, mint a Canoné.
MaCS
-
Sicér
tag
Mindannyiótoknak köszönöm szépen a segítséget!
Továbbítottam a testvéremnek, aztán majd döntsön Ő. 😁
Minden jót kívánok! -
PociAti
őstag
Tartályos tintás nyomtatókhoz több ezer oldalra elegendő tintát mellékelnek, az eredeti készlet sem drága (kb. 12.000 Ft a kb. 4.000 oldalra elegendő színes tinta).
Lézerhez képest kicsit lassabb, de ez nem releváns.
A lézernyomtatók sokkal nagyobbak, általában drágábbak is, üzemeltetésük pedig iszonyat drága.Ajánlott márka ABC sorrendben: Brother, Canon, Epson,
kerülendő HP. -
Sicér
tag
Sziasztok,
A segítségeteket szeretném kérni az alábbi dologban:
A testvérem angol nyelvtanár. A munkájához keres nyomtatót, de nem tudja milyet is vegyen. Havonta max. 500 oldal, amit nyomtatnia kellene, de a nyomtatási sebesség illetve a minőség annyira itt nem releváns. Inkább a gazdaságos üzemeltetés, és a megbízhatóság a szempont. Wi-Fi kapcsolattal kellene hogy rendelkezzen a készülék, mivel a nyomtató helyén nincs LAN kiállás, így a kábeles kapcsolat nem jöhet szóba.
Vésni, fúrni, csövezni meg nem szeretnénk a kábel kialakítás miatt.
Kérdezősködtem a helyi Media Marktban, ott a HP Smart Tank 580-at ajánlották. Erre most jár 22.000 Ft promóciós ajánlat, így olyan 40k lenne az ára. Én inkább lézernyomtatót vennék, de ugye az árak miatt ez csak nagyon akciós készülék esetén jöhetne szóba.
Köszönöm szépen előre is a segítséget! -
válasz
PROTRON
üzenetére
Nagyon köszönöm!
A józan paraszti eszem nekem is azt súgja, hogy a fényes felületre mégis mitől ragadna fel tartósan a tinta, ha nem tud "belekapaszkodni", mélységben érvényesülni.
Pontosan ezért vettem a lézernyomtatót -- csak éppen rosszul választottam.
Mondjuk az is vicces, hogy a Canonba a 2300 oldalas szett 120e Ft, ami kb. 30-szor jelent drágább üzemet, mint a tartályos Brother tintája...
Anno ugye az volt a lézernyomtatók nagy bónusza, hogy megvenni ugyan drága, de az oldalköltségen behozza. 
-
PROTRON
addikt
válasz
MaCS_70
üzenetére
Nos nekem céges környezet az lenne az igény, hogy olyan öntapadós papírra nyomtassak adattáblát, ami "kicsit" jobban bírja a környezeti hatásokat, hogy pl elektromos elosztók fedlapja alá, a belső oldalra feltudjam ragasztani és ne kelljen az alválllakozótól állandóan öntapadós gravírozott fém táblát rendelni.
A sima öntapadós papírlap hamar megadja magát.
Kaptam kicsivel tartósabb papír egy nyomdától ami már kellő minőség, van ahol 3 éve kikerült kertben lerakott elosztóba és még mindig oda van ragadva és az adatok is még mindig rajta vannak, nem foszlottak le.Ezen alapadatok után az eredmény:
Na ez a papírváltozat amikor idehaza a Brother MFC-J3540DW-vel nyomtattam, elsőre maga az adattábla jónak tűnt, élesen megjelent ahogy kell.
De ahogy hozzáérintettem az ujjam a szöveghez megfogta az ujjam, tehát lejön róla a tinta ha keményebben kezelem a papírt.
Szal maradt hogy a cégnél a nagy irodai lézernyomtatókkal használjuk, mert ez a kis tintasugarasom nem jó hozzá.Vagy megkérem a szomszédban a nyomdát arra az 1-2 oldalra...oldalanként 400-ért.
Az adattábla 5x10 cm.
Ha esetleg ilyen jellegű személyes tapasztalatra gondoltál.
Vicces amikor meg az egyik elosztó gyártó hasonló megoldása során azt látom hogy a miőségi bizonyítványra rakott pecsét 1 hét után már el van mosódva.

-
-
válasz
PociAti
üzenetére
Lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam: amire szükségem van, az nem igazán a tartósság. Ezeknek a matricáknak azt kell "kibírniuk", hogy a gyerkőc beragassza őket a füzetébe, aztán jön a feledés homálya. A Canon lézernyomtatóm sajnos ezt sem tudja megugrani, rengeteg egyéb nyomtató viszont nyilván igen, hiszen tömegek csinálják ezt világszerte boldogan. Ami nekik jó, az nekem is jó.
Brother DCP nyomtatókról viszont pont nincs érdemi tapasztalat, mert "mindenki" Epsont, Canont, HP-t használ. (Egyébként rengetegen vállalkozásként is, eladásra, gyári tintával.)
Ezért is érdekelne, hogy van-e itt jó/rossz tapasztalat az olcsó Brotherökkel.
Ahogy elnézem, a T230 pont elég lenne nekem, hiszen minden másra itt a "nagy" Canon, egy Oki és egy Epson WF.
A T230-nak egyébként a hálózat hiányán, a kisebb sebességen, az egyoldalas nyomtatáson és a butább interfészen túl van hátránya a nagyobbakkal szemben? 65e Ft-ért jó ajánlatnak tűnik. (A Canonba csak a 2300 oldalas tonerszett kétszer ennyi...)
Ugye jól látom, hogy van hátulról töltött, egyenes papírútja?
-
PociAti
őstag
válasz
MaCS_70
üzenetére
Ez a "minden nyomtató típushoz megfelelő" felirat nagyon erős túlzás a gyártó számára.
Mert annak ellenére hogy lehet rá nyomtatni tényleg az a leggyakoribb viselkedési mód, hogy tartósan nem marad meg rajta, kisebb mechanikai behatásra elkezd kopni. (Legfeljebb kisbetűsen megjegyzi a média forgalmazója, hogy óvd a mechanikai behatásoktól, dörzsöléstől, hajlítástól, nedvességtől, napsütéstől, mindentől).Digitális nyomdában mi is rengeteget kísérleteztük a rendkívül nagy teljesítményű lézernyomtatóval, mely műanyag alapú öntapadós anyag ami szép és tartós, és milyen beállításokkal lehet maximalizálni az eredményt. (Pl. lassú nyomtatás, magas, de nem maximális hőmérséklet, kiadás: face up és ne face down.) Papír alapú hordozókból nem is találtunk kellően tartósat.
Mint írtam már, szerintem ez a felhasználási mód túlmutat az otthoni nyomtatók és elérhető kellékek lehetőségein. Vagy komplexebb folyamatra van szükség, valahogy fixálni kell a festéket: bele sütéssel, lakkal, (hideg) laminálással.
-
válasz
PociAti
üzenetére
Matrica alatt a sima öntapadós, két rétegű, lehúzós (vinyl) lapot értem, amelyből van van "glossy" és "matte" kivitel is. Az általam kipróbált kb. 15 márkájúra (a 80 forintos Temustól a 350 forintos "márkás" papíboltosig) rá vagyon írva, hogy "For all (vagy most) inkjet and laser printers".
A "most" igaz is lehet, mert Epson és HP lézernyomtatókkal, valamint a régi tintasugaras HP-mmel, Canonommal és Epsonommal is gyönyörű nyomatok jönnek ki (a fényesre szinte fotóminőségben), de a Canon lézerem a matt papírra furcsán fakó képeket nyomtat, a fényesről pedig a lapon lefele haladva egyre intenzívebben pereg le a festék még úgy is, hogy "coated" papír van beállítva. A Canon szerint is "Glossy medium - poor quality".
Ez azért nagyon ciki, mert történetesen kifejezetten azért vettem ezt a készüléket, hogy a gyerkőc olthatatlan matricavágyát kielégítsem.
A neten a "decal" topicokban szétnézve erre a jelenségre döntő többségben Canon lézernyomtatót használók panaszkodnak.
Ezért okoskodom úgy, hogy ha a papírok elvben tintasugarashoz ajánlottak (sok matricás szerint inkább, mint a legtöbb lézer),és a Canon lézernyomtatókon kívül alig van panasz, akkor jók az esélyeim a Brother tartályossal.
Nyilván nem extra, fotóminőséget szeretnék, de fontos lenne, hogy eleve ott maradjon a kép a papíron, és a sárga markológép ne tojáshéjszínű, a zöld T-Rex pedig lehetőleg ne rózsaszínű legyen.
-
PociAti
őstag
válasz
MaCS_70
üzenetére
Ha "matrica" alatt ugyanazt értjük, akkor a vízbázisú tintát használó tintasugaras nyomtatók nem igazán alkalmasak erre a feladatra.
Egyes pigmentált tintát használó gépek talán. Brother nem jeleskedik más gyártók papírjaival, így az is gyenge keresztmetszet lehet.Lézernyomtatók nagy előnye, hogy belesütik a médiába a festékport.
Nyomtattam kifejezetten óntapadós címkék nyomtatásához kifejlesztett gépet, Epson ColorWork sorozata erre való, de a legolcsóbb C3500 is súlyos százezrek. Következő lépés meg már milliós gépek.
Nem minden feladatra létezik normális otthoni megoldás. Szerintem ez is olyan.
Drágább, specifikus hordozóanyagokkal lehetne talán némi eredményt elérni, mint pl. öntapadós fotópapír, de azok is kompromisszumos megoldások.
-
Sajnos majdnem egy év kimaradt nálam, úgyhogy hosszú kimaradás után jöttem ismét borzolni a kedélyeket.
A helyzet a következő: a Canon 657CDw sajnos nem igazán jó fényes papírra nyomtatás terén, amit maga a gyártó is elismer. Nálunk viszont létfontosságú üzem a matricagyártás.

Ezért érdeklődnék, hogy az olcsóbb, tintatartályos Brotherek hogyan teljesítenek ezen a téren, illetve a 100e Ft alatti kategóriában mi az egyes modellek közti különbség.
A szkennelés nem számít -- szkennerrel túl jól is állok...
Ami fontos, az egyrészt az automata dugulásmegelőző üzemmód (ezért nem Epsonok felől érdeklődöm), illetve jó lenne, ha lenne egyenes papírút kevésbé hajlékony lapok számára.
-
Istju
senior tag
Még mindig van, akit érdekel, a képet most lőttem a győri Metróba.
-
movax
őstag
válasz
PociAti
üzenetére
HP LaserJet Pro M28a az én típusom. Ez egy belépő szintű kis olcsó otthoni 3 az 1-ben cucc, szó se róla, hogy csúcsgép lenne, de általános fekete-fehér nyomtatásra teljesen megfelel, az emberek legnagyobb része erre használja a nyomtatóját. Eddig semmiféle feketeleves nincs, teszi a dolgát. Nekem teljesen fölösleges egy 12-14 pontos Arial szöveg A4-es kinyomtatásához 1200 dpi. Nem 100-szoros nagyítású elektronmikroszkóp-fotó nyomtatására használom, hanem sima szöveg, űrlap, plusz doksi fénymásolás, szkennelés, ilyesmi, otthoni alapdolgok. Na ennek a költsége félévente 3000 forint, ennyi. Ehhez miért kellene csúcsnyomtató és méregdrága eredeti toner?
-
PociAti
őstag
Nyomtatók területén a RTINGS.com a legátfogóbb és talán legjobb minőségű általános tesztoldal.
Az általad említett konkrét típus is megtalálható:
https://www.rtings.com/printer/reviews/hp/laserjet-pro-m15w
És a szabadon letölthető tesztképről készült nyomat is fent van:
Megéri belenagyítani. Én eleve sokkal-sokkal jobb minőségű nyomtatókhoz vagyok szokva, de ezek a belépő szintű, kis irodai / otthoni nyomtatók csak erre képesek.
Eredeti kellékkel ilyet nyomtattak vele, kíváncsian várom mire képes a 3.000 Ft-os tonered! Az, amelyikkel annyira elégedett vagy.Amúgy ez egy kifejezetten ellenjavallott nyomtató. Elcseszett konstrukció, azért kerül bele a toner irreálisan magas összegbe. Eredeti kellékkel legalább 20 Ft a lapköltség! Az még 1200×1200 dpi felbontás mellett is irreálisan magas összeg lenne, nemhogy ennél a 600×600 dpi-nél.
De a HP már csak ilyen, ezt szoktuk meg tőle. Relatív olcsón és nagyon kis kapacitású kezdő tonerral árulja a gépet, a fekete leves pedig később jön.
Simán visszakereshető az összes hozzászólásom. Egyetlen konkrét márkának sem vagyok az apostola, csak az igénytelenség és a helytelen piaci magatartás ellensége.
-
movax
őstag
"A "meg vagyok elégedve az utángyártottal" kijelentésről rendszerint ki szokott derülni mekkora igénytelenség áll mögötte. Vagy érzelmileg eléggé belekalkulálja azt is, hogy mivel harmad annyiba kerül, így "elfogadható" hogy szar a minősége, szóval nincs vele probléma."
Ezt a kijelentést azért kezeljük erős fenntartásokkal, vagyis ne egyetlen ember utángyártottakkal szembeni személyes averziójából induljunk ki döntés előtt, mert igencsak torzíthat. Nem törvényszerű, hogy szar a minőség, csak mert ő látott valahol néhány szerencsétlen esetet.
"Igénytelenség" meg "érzelmileg belekalkulálja", írja a kollága, de arra valszeg nem gondol, hogy esetleg mindez az ő fejében levő kognitív disszonancia eredménye.
Nem ismerem a fórumkollégát, aki ezt írta, nem tudom, mivel foglalkozik, így nem is ítélkezem, de azt meg kell jegyeznem, hogy volt már dolgom laptopos fórumon olyan emberrel, aki azért torzította a valóságot, mert ő valami laptopszervízben dolgozott és maga felé húzott a keze, és megpróbált privátban rábeszélni, hogy vigyem hozzájuk a gépem. Ezekre azért figyeljünk oda.
Szóval túl van misztifikálva ez az egész "csak eredetit" téma, vannak igen jó utángyártott tonerek. Nem általánosítok, csak a személyes példámat mondom, hat éve teljes megelégedéssel használok utángyártott CF244A-típusú toneregységeket HP nyomtatókhoz. Eddig 7 darabot használtam el, mindegyik kifogástalanul működött. Persze mindenféle mikroszkópos tudományos vizsgálattal kimutatható lehet, hogy a festékszemcsék, meg a viasz, meg a szénmolekulák, de az a helyzet, hogy szabad szemmel ebből semmi nem látható.
És hiába mondja a kolléga, hogy azokból a toneregységekből folyik a por, rosszak, silányak stb. mert egyik sem igaz. Az utángyártott 3000 forint, az eredeti 22 ezer (szinte a fél nyomtató ára).
Már bocsánat, de ezeket meg kellett jegyeznem, no offense, nem a kollégát támadom, hanem a többi gyanútlan fórumozó társnak írom.
-
f.csaba21
csendes tag
Sziasztok! Előre is köszi a segitseget!
1. Tintás vagy lézer? (Ha nem tudod, az se baj. Ha betegesen vonzódsz valamelyikhez, írd le bátran! Titokban tartjuk.:) Ha "mert csak" vagy mert már eldöntötted korábbi tapasztalatok alapján, és rendíthetetlen vagy, írd le! Nem fogunk feleslegesen győzködni..)
Nem tudom2. Fekete vagy színes? (Jól gondold át! A "jó lenne néha színes" elég sokba is kerülhet! Biztos nem tudsz meglenni nélküle? Nem tudod máshogy megoldani vagy épp kihagyni félévente 1-2 alkalommal azt a színes nyomtatást ?)
Fekete3. Mire használnád? (Fotók, színes marketinganyag és táblázatok prezentálni, vagy többnyire csak szöveg?)
Ács foglalkozású apósomnak keresek nyomtatót egyszerűbb A4-es tervrajzok, dokumentumok nyomtatására.4. Mennyit nyomtatsz hetente/havonta? (színes / ff bontásban)
Havonta 2-3 nyomtatás kb, nem lenne minden egyes héten használva.5. Mennyi a leghosszabb idő, amíg állni fog a nyomtató?
1-2 hónap6. Milyen funkciókat vársz el? (pl. szkenner, ADF, egyszerű/egygombos másolás, WiFi, keret nélküli/fotónyomtatás stb.)
Semmilyet, egy laptophoz lenne csatlakoztatva otthon amiről a fent emlitett dokumentumokat nyomtatná.7. Mennyi a keret? (Mennyire rugalmas?)
~ 30k
(long story: ~ 250k a teljes keret, de egy laptopnak is bele kell férnie)8. Árérzékeny vagy? (A létező legolcsóbb megoldás érdekel, akár bármi áron?)
Nem, de sokat nem tud alakitani a kereten.9. Preferálod az utángyártott, vagy épp ellenkezőleg, a gyári kellékanyagokat? Esetleg utántöltögetni szeretnéd?
Nincs preferencia, minnél kevesebbet kelljen foglalkozni a nyomtatóval ha ez válasz a kérdésre. -
PociAti
őstag
Az idősebb generáció "jelenségére" is rávilágít egy kicsit.
Aki a mátrix nyomtató minőségén nevelkedett, annak talán kevésbé feltűnő mennyire gyenge a minősége az utángyártott kellékkel készült mostani nyomatoknak, mert lehet hogy alacsonyan maradt nála a léc.
Akkoriban a lézernyomtatók felbontása is talán csak 300×300 dpi-nél kezdődött, sok energiát fogyasztottak, festékpor helyett ha krumpliföldet töltöttek volna a tonerbe, talán még azt is beleégette volna a papírba.Ugyanígy a kezdeti tintás nyomtatók 600×600 dpi felbontása lehetővé tette hogy szinte bármilyen folyadékot bele lehessen tölteni, akár az olcsó bélyegzőfestéket is. Ekkoriban még uralta a piacot a HP a közel elnyűhetetlen gépeivel.
Mai tintás nyomtatók közül pár példa:
Canon Pixma G3430 = 4800 × 1200 dpi,
Brother DCP-T730DW = 6000 × 1200 dpi,
Epson EcoTank L3231 = 5760 × 1440 dpi.
Lényegesen kisebb a festékcsepp mérete, vékonyabbak a fúvókák, érzékenyebb a szennyező anyagokra, a beszáradásra, cserébe sokkal-sokkal nagyobb a felbontása.
(Egységnyi felületen 360.000 képpont áll szemben a 8.294.000 képponttal.) -
laed
senior tag
-
PociAti
őstag
Az utángyártottnak jellemzően nincs valódi márkája. Legfeljebb a csomagolásnak van valami fantázianeve. Vagy ha mégis, akkor se lehetünk biztosak abban, hogy nem a koppintás koppintásához van közünk.
A magyar kereskedők adott tonertípust rendelnek Ázsiából, pl. Kínából, aztán az ottani elosztó (régiós kapcsolattartó) küldd valamit, amit vagy előre csomagoltan érkezik, vagy itt csomagolják át.
Így adott márkanév alatt lehet több különböző gyártó terméke, vagy több márkanév is lehet ugyan az. Mindegyik ugyanannyira jellemző.
És nemcsak hogy két szállítmány eltérő minőségű lehet, mert letérő kisüzemben készültek, hanem még szállítmányon belül is lehetnek különbségek. Különbség alatt azt értem más helyen (állították elő), nem csak arra gondoltam különbség alatt, hogy amúgy is nagy a szórás közöttük.Legnagyobb probléma hogy a gyártó nem visszavezethető, így nem lehet számon kérni rajtuk a minőséget. Ennek köszönhetően egyedül az ár ami számít. Ha egy beszállítóval nincsenek megelégedve, akkor következő héten már más fantázianéven árulja ugyanazt. Emiatt nem nagyon tapasztalni náluk javulást.
A "meg vagyok elégedve az utángyártottal" kijelentésről rendszerint ki szokott derülni mekkora igénytelenség áll mögötte. Vagy érzelmileg eléggé belekalkulálja azt is, hogy mivel harmad annyiba kerül, így "elfogadható" hogy szar a minősége, szóval nincs vele probléma.
-
southernsun
tag
Sziasztok!
Nyomtató választásban szeretnék ajánlást kérni!
Köszönöm.1. Tintás vagy lézer? Passz, régen a tintás nyomtatókkal sok volt a baj, az utóbbi 15 évben viszont egy 3in1 epson lézer szolgált, ez gyakorlatilag probléma mentes volt nálunk.
2.Fekete vagy színes? - Csak fekete
3. Mire használnád? Kis méretű irodai használat. Többnyire szöveg nyomtatás, néha másolás.
4. Mennyit nyomtatsz hetente/havonta? 30-50oldal/hó
5. Mennyi a leghosszabb idő, amíg állni fog a nyomtató? Max 2hét, általában pár naponta használva van.
6. Milyen funkciókat vársz el? Szkenner, ADF nem létszükséglet, de ha van nem hátrány, egyszerű/egygombos másolás, WiFi
7. Mennyi a keret? Olcsó legyen, mondjuk 50-60e
8. Árérzékeny vagy? Olcsó egyszerűen üzemeltethető, fenntartható legyen, nem akarok, ezzek túl sokat foglalkozni.
9. Preferálod az utángyártott, vagy épp ellenkezőleg, a gyári kellékanyagokat? A mostani nyomtatónkat utángyártott tonerrel használtuk, de ha van gazdaságos eredeti megoldás az nyilván mégjobb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Androidos fejegységek
- Milyen TV-t vegyek?
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Fejhallgatós találkozó
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Villanyszerelés
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Arc Raiders
- MWC 2026: Megnéztük, hol tart a Clicks Power Keyboard és Communicator
- További aktív témák...
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- Eredeti Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- iPhone 15 Pro Max 512GB 87% Esim-es verzió (3hónap Garancia) Kijelzőn pici folt!
- Apple iPhone 14 128GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Dell Optiplex/Precision MT/SFF 3430, 3050, 3060, 3070, 5060, 5070, 7070, 7060/7.-8.-9.gen/SZÁMLA-GAR
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

, de ez a szűk egy hetes minőségmegőrzési idő még önkarbantartás nélkül is elég durva lenne.
)
4 db utángyártott festékkazetta (4×16.390) 65.560 Ft-ba kerül hozzá, és csak 700 oldal a kapacitásuk. Oldalanként 94 Ft-ot jelent ezzel az utángyártott kellékkel is. Havi 40 oldallal számolva a 700 oldal csak másfél évig tart ki. Nem túl csábító elképzelés másfél évente 65 ezer Ft-ot kifizetni kellékanyagra.
Anno ugye az volt a lézernyomtatók nagy bónusza, hogy megvenni ugyan drága, de az oldalköltségen behozza.