- SJCAM SJ4000 FullHD Action Cam
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Zenelejátszó építése, a kiváló hangzásért
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen egeret válasszak?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
-
PROHARDVER!
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hobbbyt
őstag
válasz
#48613632 #41843 üzenetére
Az Optoma uhd51-en is csak a szűrőbetét helye van meg. A menüben bóklászva láttam, hogy van a filterre visszaszámláló. Gondoltam akkor rá is nézek, hogy majd ha aktuális lesz akkor tudjam. Engem is meglepett mikor kihúztam a kazettát, hogy üres. Európa nem tartozik a poros régiók közé.. Izraelben jár hozzá a filter.
De majd teszek elé egy finom hálót amin a nagyja fennakad, a PC-n is ilyen van padló szinten. Havi 1* látható a porszívó nyoma. -
törölt tag
Nem jött ki két típus, csak gondolom azonos a használati utasítása a tokon típusoknak. Ugyanezt szívtam meg (mondjuk így) a mosogatógéppel, amit most vettünk. Próbáltam beállítani a víz keménységét, de nem ment.
Exian
Ezt nem tudom. Elképzelhető, de lehet, hogy csak légörvény miatt látszik így, amibe még beleszólhat a lencse előtt keletkező forróság is. Nem tudom, csak találgatok. De időnként kell egy szakszervízes tisztítás neki. -
péjé
őstag
válasz
Ha nincs ott a szűrő heye akkor arra is lehet gondolni h vmiért 2 típus jött ki ebből, ezen nincs porszűrő. Pl. a benq w1070 és sok más itt is ismert DLP nem használ szűrőt, valszeg a levegő útja úgy van kialakítva h elvezesse a hőt de érzékeny alkatrésszel ne találkozzon a por. LCD-nél kell hogy legyen, azok tényleg hisztisek erre. Lehet h a sorozatszámmal megérne egy levélváltás az optoma helpdeskkel, ők gondolom tisztáznák ezt.
Amúgy mindig kiváncsi voltam ennek a gépnek a képére, valóban akkorát dob a darbee? -
Exian
addikt
válasz
Nekem Epson van, van szűrő, nem használjuk eszeveszett sokat a gépet, de időnként én is pucolom a szűrőt, szokott látszani a porréteg.
Engem viszont jobban aggaszt, hogy szemmel láthatóan a lencse mellett is szívja be a levegőt (vetítés alatt a fény miatt nagyon látszik, ahogy szippantja be), ezáltal a por is rendesen megy be, az ott bejutó por hova kerül és takarítható e házilag? Mintha lenne a lencse mellett is valami szűrő szerűség.
-
törölt tag
válasz
cinemazealot #41840 üzenetére
Ezt nem pontosan értem, hogy zárt az optika útja. Tehát, a levegő nem konkrétan érintkezik az izzóval mondjuk?
Nálunk macskusz van, ez miatt szinte minden elektronikai cuccra szűrő van szerelve, ahová csak kell, vagy lehet.
De elfogadom, ha szerinted DLP esetén nem annyira létszükséglet, bár ettől függetlenül, elég sok DLP gépen viszont van.A szervízelést nem akarom teljesen elkerülni, pusztán nem szeretnék ez miatt havonta szervízbe járni. Nálunk, az átlagosnál több szennyeződés kerülhet a gépbe, a cickány miatt. Az nem baj, ha van szűrő, és akár hetente ki kell takarítanom, mondjuk finom ecsettel. De van porszívó is, és air duster sprayok is itthon.
Az asztali használat ST esetén, ha a szoba hosszabb, mint a vetítési távolság, és általában, ha nem keresztbe vetítünk, akkor hosszabb, azt eredményezheti, hogy a mennyezet közepén van a proji felfogatva. Onnan kicsit nehezebb a szélek felé elvezetni a kábeleket, plusz HDMI esetén a hossz is korlátoz.
Vagy középen lelógatod, de az meg hogy néz már ki.Ez a GT1080Darbee, a függ offset miatt, ami nem állítható, elég főlé lő a vízszintesnek. Kb 25cm-ről beszélünk. Ezt csak digitális trapézkorrekcióval lehet kiküszöbölni, amit el akartam kerülni. De természetesen, ha trapézolok, akkor azért megoldható. Lens shift sajna nincs benne.
A problémát meg úgy oldottam meg, hogy vettem egy Epson EH TW6700-at. Remélem, ennek már tényleg örülni fogok. Ezt meg elpasszolom. Mondjuk 1 hét, míg megjön a karácsonyi nyitvatartás miatt, de addig elleszek valahogy.
Mennyibe lehet egy kb 1 hónapos GT1080Darbee-t elpasszolni? 100 óra bizti van benne, de nem tudom pontosan, mert nulláztam, és gyári beállításokat alkalmaztam.
péjé
Az a rész, ahol mutatja, hogy ki lehet venni a szűrőt, az fix. Konkrétan a ház, vagy tokozás része, nem lebontható, és semmi nyílás, vagy hasonló nincs ott. -
péjé
őstag
válasz
#48613632 #41839 üzenetére
szia,
ez új vásárlás? Ha igen akkor ott megér egy kérdést...Valóban ír szűrőt és 3 havonta ajánlja takarítani. Tehát a helye megvan csak maga a szűrő betét hiányzik?
Ha nem garis akkor kérdezd meg Batyot hogy milyen szűrőt lehet betenni ebbe mert fura módon sem ebay-en sem máshol nem találni. -
zsoika
addikt
válasz
cinemazealot #41840 üzenetére
"Melyik a jobb? Ha a poros levegő megy át rajta, vagy ha egyáltalán nem megy át rajta levegő, mert a szűrők annyira eltömődnek. " pont ezt akartam írni.
-
cinemazealot
addikt
válasz
#48613632 #41839 üzenetére
Véleményem szerint a DLP projektoroknál nem alapvető feltétel, hogy legyen porszűrő, hiszen annak elvileg zárt az optikai útja, ellentétben az LCD-kkel, amikbe viszont előszeretettel tesznek a gyártók porszűrőt. (#41823) Orc kolléga jelensége sem hiszem, hogy por, hiszen ha az ilyen sávosan sötétítené el a kép két oldalát, az olyan pormacskát jelentene, amit garantáltan észrevett volna, amikor szétszedte a gépet.
De tegyük fel, hogy veszel hozzá porszűrőt. Beszereled, örülsz. Melyik a jobb? Ha a poros levegő megy át rajta, vagy ha egyáltalán nem megy át rajta levegő, mert a szűrők annyira eltömődnek. PC-knél se nagyon értettem a porszűrő létjogosultságát, legfeljebb ha padlószinten van a gép. De attól, hogy ST egy gép, miért lenne előírás, hogy térdmagasságban/kisasztalról üzemeltessék? Ugyanúgy szerelhetnéd mennyezetre, és (szerintem) semmivel sem bonyolultabb/rondább a kábelezése, mint a normál vetítési távolságú gépeknek.
Szerintem folytasd inkább a hush box projektet és arra tegyél porszűrőt! Azt garancia vesztés nélkül fogod tudni takarítani, cserélni, akár mosni is, a gépet meg (ha igényét látod) bizonyos időközönként elviszed szervizbe kitakaríttatni. Ezt egyébként LCD-nél sem fogod tudni elkerülni, sőt.
-
törölt tag
válasz
xenon2 #41838 üzenetére
Sajnos ahhoz sincs
Ha lenne, létezne ilyen, akkor itt biztosan fel lenne tüntetve. Max out of stock, de akkor is tudom, hogy létezik, csak épp kifogyott.
De szerintem, sem a Tiedhez, sem az enyémhez, ez szimplán nem létezik.Na most, én azt hiszem, elhatározásra jutottam. Veszek egy Epsont gyorsba, ezt meg elpasszolom. Véleményem szerint, egy projektor esetében alapfeltétel, hogy a légjáratokat tudd óvni a portól, és házilag is, legalább egy szűrőbetét cserével, tudd takarítani.
Ha ez nem megoldható, akkor a projektor konkrétan alkalmatlan a mindennapi használatra.Most érted? Mi egy projektor halála? Az apró szennyeződések beégése, vagy a túlmelegedés. Mindkettő esetben a por tehető felelőssé, de facto.
Nem akarom túlhisztizni a dolgot, de szerintem, ez egy projektor esetében, végzetes hiba, ha nincs meg a lehetőség a takarításra. Akárhogyan gondolkodom, ahol levegőt szív, ott por is kerül bele. Na most, az lehet, hogy van egy belső szűrő, sőt, szinte biztos. De ha nem tudom házilag takarítani, akkor az konkrétan azt jelenti, hogy vihetem szakszervízbe időközönként. Ez jelentős költség többletet eredményez. Vagy garanciavesztést, ha magam csinálom.
Azt hiszem, az Optoma, egy életre elvágta magát előttem, ezzel a húzásával. Ha ezt tudom előre, biztosan nem veszem meg. Rohadtul fel vagyok dúlva ez miatt ...szerk:
Okés, azt azért tegyük hozzá, hogy ez egy short throw proji, és többnyire asztalról van működtetve, mivel a másik dolog amire alkalmatlan, az a mennyezeti használat. Vagy csak megdöntve, digitális trapézkorrekciót alkalmazva lehet felfüggeszteni, a függőleges offset miatt. Vagy nagyon alacsonyra helyezed a vásznat...
Na most, mivel asztalról működik, és nálunk van macska, elkerülhetetlen, hogy szennyeződés kerüljön a rendszerbe.
Ezért is vettem elő egy hónap után kitakarítani. Úgyhogy sajnos, nálunk nem opció a szűrőbetét hiánya.Meg amúgy is, a ST projiknál kicsit gázos a mennyezeti használat, mivel a kábelek elvezetése, esztétikusan szinte lehetetlen. Középről lelógatni meg megintcsak nem előnyös. Ráadásul, a HDMI hossza is erősen limitált, szóval nem csalinkázhatok csak úgy mindenfelé vele.
-
törölt tag
válasz
xenon2 #41833 üzenetére
Hogy őszinte legyek, én azt hittem, hogy ez alap. Egyelőre nem találtam semmit, de igazából sokat nem is kerestem. Jelenleg a hush box építésén szorgoskodok, de ez sem zökkenőmentes. Ventik tápellátása pl, de ennél is nagyobb probléma, a lencse elé kerülő speckó üveg, amit nem tudom, honnan fogok beszerezni.
szerk:
Jó, ezt látom. Ugyaninnen lehet vásárolni is. -
törölt tag
Fúú srácok, én most nagyon felkaptam a vizet (mondjuk így, finoman fogalmazva)
Lassan 1 hónapja nyűvöm az Optoma GT1080Darbee projimat. Nem mondom, hogy minden tekintetben sikerült vigyort csalnia az orcámra, de mondjuk alapjában el tudom fogadni azokat a kompromisszumokat, amiket elkér, cserébe a nyújtott moziélményért. (És ne felejtsük el a játék élményt sem. 110" a Witcher III, vagy a Monster Hunter World eléggé adja. Főleg 5.1-ben)
Na de most nagyon sikerült kiakasztani, és őszintén imádkozom, hogy én vagyok balf.sz, és valamit nem tudok, vagy nem jól tudok.
Az történt, hogy kb 1 hónappal a várlás után, gondoltam, kitakarítom a porszűrőt, merthogy biztosan ráfér. A proji kb 1m magasan van, a nappali közepén, kis fiókos éjjeliszekrényen, messze nem steril környezetben.Na most, rövid szemrevételezés után, rájöttem, hogy bármennyire is képzelem magam okosnak, én ezt bizony nem találom
... Gyorsan felütöttem a használatit, és legnagyobb megrökönyödésemre, ezt találtam, alább itt a képen.
Vagyis, a porszűrő opcionális, és az enyémben biza nincsen. (opcionális a kék pipa szerint)Na most, megkövezés terhe mellett vállalom, hogy az enyémben ilyen szűrő, biza nincsen
Helyette, szabadon áramlik be a levegő a rácsokon, és látszik is, hogy kissé poros belülről. (Érdekes módon, az USB csatlakozó is poros, mintha szintén szívó hatás alatt lenne)
Na, ilyenkor mi van? Ki a jó isten tudja, hogy az a por meddig megy, és mi fogja meg, ha valami megfogja egyáltalán, ott belül?ITT és ITT egy fotó a rácsokról, ahol a szűrőnek lennie kellene. De szvsz ott nincs szűrő.
Kérlek, nyugtassatok meg, hogy balf... vagyok, és ... mittudomén. (Ezzel párhuzamosan, most nekiállok egy hushbox építésnek, egy korábban vásárolt éjjeliszekrényből)
-
péjé
őstag
válasz
Gomba1974 #41826 üzenetére
szia,
a két proji közül a panasonicot ajánlom inkább filmezni. A terasz üveges oldalán meg kellene oldani vmi sötétítést mert így nem vmi szép képe lesz nappal a projinak, igazából semmilyen.
Mekkora vászonnak van hely? hova tudod eltenni a vetítőt? egy jobb motoros vászon ára kb. több mint a mostani projekted így lehet használtak között is körül kellene nézni.
itt egy kalkulátor, 100" képátló elég tág határok közöttről tud köszönhetően a 2.0-ás zoomnak, optimális a 4m kb. ehhez. Van 6" (k. 16cm) offsetje is, a lencse középvonalához képest ennyit "ejt" a kép alsó zépn, a plafonról vetítve pedig a kép felső vonalán.
[link] -
Gomba1974
tag
Sziasztok.
Teljesen új vagyok témában. Mozizáshoz szeretném használni a projit.
Most jutottam el odáig, hogy meg is építem a mozi szobámat a teraszon. Ami fedett és üveges lesz. Már ezzel a két projival rendelkezem még svédben vettem őket. Tudtok ajánlani valami jó motoros vásznat amikor nem a tv t akarom nézni?
Köszönöm.lg dx130 jd
panasonic pt-ax200e -
levior
csendes tag
TW5650: Gondolom már világos a válaszokból, de én emlékszem hogy vétel idején valahol 15%-os eltolást is olvastam. Szóval van, de igazán nem nagy. Jelenleg egy ideiglenes vásznon 4m-ről kb. 20-30 centit mozog fel-le irányban. Szomorúbb a zaj növekvése (venti fordulat) menyezet módban. PC-nél ez megoldható, media playernél egyelőre nem jöttem rá mi legyen, nem is mértem nagyon, még nincs a helyén (szobacsere folyamatban).
-
Orc
senior tag
Sziasztok!
Gondoltam kitakarítom az Optoma HD20-as kivetítőmet. Lámpa kiszed, levegővel kifújtam amit lehet, lámpa vissza és azóta ilyen képet ad:
Jobb alsó sarokban és alul középen sárgás elszíneződés látható. A fókuszt tekergetve kisebb, nagyobb lesz a folt. Mitől lehet ez?
Háromszor szétszedtem azóta, de már a házat, optikát, színtárcsát is, mindent letakarítottam, de nem javult meg. Annyit sikerült elérnem
, hogy a fedél szalagkábel szorító kis műanyag pöcke eltört. Műanyag darabbal és szigetelőszalaggal valahogy rögzítettem, de nem az igazi, hülyéskedik az elektronika. Gondolom valami elektronikai boltban lehet venni csatlakozót, amiből a kis szorítót ki tudom szedni...
Köszi és Boldog Karácsonyt!
-
nuke7
veterán
Happy holidays!
Srácok, a nem használt vásznat tekerjem fel vagy leengedve taroljam..? -
Boldog karácsonyt minden hozzám hasonló projektor függőnek!
-
Pro Koryak
addikt
válasz
hjtz4t3wrseg #41811 üzenetére
Oled topikban! -
hjtz4t3wrseg
senior tag
válasz
Pro Koryak #41809 üzenetére
650.000
Q9
Ha Oled akkor melyik ?
-
törölt tag
Sziasztok!
Tudtok valami egyszerű fényerő kalibráló/beállító ábrát instrukciókkal ellátva, amivel eltudom érni hogy a fekete szín a lehető legmélyebb legyen? Illetve kontraszt beállító ábra is érdekelne.
Az új médialejátszó sokkal fényesebb képet ad a projektoromnak, így azt hiszem szükség lenne újra beállítani.
Annak idején valami kalibráló blu-ray-t használtam, de most azt nincs kedvem újra letölteni és a nevére sem emlékszem.Köszönöm.
-
Pro Koryak
addikt
válasz
hjtz4t3wrseg #41805 üzenetére
Nem tudom, az idei 65q9fn 750-től indul.Ennyiért tuti hanyagolnám.Ha odafigyelsz rá, akkor oled. -
péjé
őstag
válasz
Hobbbyt #41806 üzenetére
Nem tudsz kérni egy dedikált 4K lejátszót? himedia, zidoo, dune, ilyesmi. Kiváncsi lennék ott is produkálja-e ezt. A projektorok érzékenyebbek a hdmi kábel hosszára mint a tv-k (ahogy észrevettem), 4K HDR-hez kell a high speed kábel.
Ha a közelben laknál vinném a csokit meg a himediá-t...:-) -
Hobbbyt
őstag
Ha valakit érdekel egy optoma uhd51 kalibrálatlan 113"-os vászonra vetített képe akkor az -miután sikerült megoldanom a 10 méteres HDMI 2.0 problémát- nyugodtan megtekintheti nálam egy tábla csokiért cserébe.
Sokat vizsgálgattam a képét, nem nagyon tudom, hogy egy natív 4K-s chip mivel tudhat többet hisz a vásznon így is tökéletesen elkülönülnek a pixelek. 3840*2160-as felbontáson Win10-ben tökéletesen elkülönül a jobb lenti órában a számok utáni szünet és pont. Esetleg stabilabb kép? Nem tudom.. Nem mondom, hogy nincs, de laikusként ezt látom. Persze azt is látom hogy a 0,47"-es DLP sosem lesz kontraszt király.
Valaki tudja, hogy mi lehet a HDR-el a baj? Ha winben bekapcsolom HDR és WGC menüt, az egész kép tiszta zöld lesz. Mintha csak a zöld csatorna menne át. Tudom, hogy a jelenlegi kábelem nem képes a 4k 60Hz-re de 30Hz-en stabil. Akkor is ugyan ezt a zöld színcsatornát kapom ha 1920*1080 24hz-nél engedem a HDR-t. Pedig elvileg ilyenkor a sávszél bőven elégnek kéne, hogy legyen.
Ha átállítom 12 bit YCbCr 4:4:4-re akkor működik, de ha jól tudom az RGB 4:4:4 jobb..
Az egyik fórumtársunk már linkelte, hogy ő is hasonló problémával küzdött, és neki is csak a kábelcsere lett a megoldás.. de valahogy kicsit zavaros most nekem.
-
hjtz4t3wrseg
senior tag
válasz
Pro Koryak #41800 üzenetére
még jó hogy vásárlás előtt állok,tele dilemmával.
akkor most melyik az a 65"-os UHD ami tökéletes lenne a Ps4 Pro-hoz és egy-két 4K film is pazarul fest rajta ?Qled ?- Oled ? melyik jobb ? Sony ? stb...stb....
a Q 9 kb 650-ből kijönne,vagy felejtős ?
Na, de ez már nem az a topik. Elnézést !!!!
-
péjé
őstag
válasz
Pro Koryak #41800 üzenetére
A képélességet biztosan az acer viszi el, ez nem kétséges bár én ha jól nézem ez sem natív hanem 2716x1528 dmd chippel szerelt ami a az XPR-t használva adja ki a 4k képet.
Ami engem meglepett ennél a vetítőnél h 2 helyen is azt olvastam h nem képes a dci-p3-at megjeleníteni.
Az epson 7300-asa valóban csak a 9300-as kistesója de a szemünket a felbontással mind2 vetítő csak becsapja, 3.5m-ről már azért nehéz megmondani h natív v. xpr v. eshift...akkor már a színtér miatt az epson...plusz pár apróság..lencse memória, stb.Tényleg nagyon kíváncsi lennék egymás mellett ezekre a gépekre, az epson akciós ára igen vonzó és jó lenne látni h a dlp-k mit tudnak kihozni az xpr-rel.
A 9300-as képét már láttam, tényleg nagyon jó, részletes, éles, egyedül a feketéjét verte meg a tulaj tartalék JVC x30-a de ez nem meglepő.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- SJCAM SJ4000 FullHD Action Cam
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Hobby rádiós topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- iOS alkalmazások
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Yettel topik
- További aktív témák...
- 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xbox Ultimate előfizetések
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10850H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest