Hirdetés
- A komplett platformot kínáló cégeknek kedvez Donald Trump vámpolitikája
- ASUS ROG Flow Z13: A világ (egyik) legdurvább táblagépe
- Az AI-ra fókuszál idén a Computex
- Használhatatlanná teszi az egyes HP LaserJet nyomtatókat egy új firmware
- A kínai routerek mellőzését kéri az amerikai kongresszusi bizottság
- OLED TV topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Intel Arc Battlemage B570/B580
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- A kínai routerek mellőzését kéri az amerikai kongresszusi bizottság
- Milyen pendrive-ot vegyek?
-
PROHARDVER!
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
spiky03
veterán
Igen tudom, hogy akadnak itt olyanok páran.
De azért ha egyszer eljutok odáig, hogy vetítek én is, akkor azért szeretnék én is a lehető legideálisabb körülményeket majd megteremteni hozzá, amit csak a szoba és az asszony enged.Főleg ha a nappaliban lesz ez a hely.
Igen azt tudom, mint amit a többiek itt leírtak, hogy sajnos a világos szoba ront a képminőségen, és egy "sötétebb" szobában egy belépő proji is hozhat azért élvezhető képet.
Nah de majd ha eljutunk oda akkor úgyis jövök még vsz kérdésekkel, hogy mit, hogyan lenne jobb/célszerűbb csinálni.
-
Golyo69
senior tag
Nyíregyházán, vagy esetleg a környékén nem tudtok valakit aki projektor tisztitással foglalkozik?
Ráférne egy takarítás már a projektorra, csak nem találok itt senkit! Postázni nem szeretném, kocsival elmegyek +50-60 km körzetben is
Bocsi ha nem ide tartozik, inkább off ba rakom!
-
m3ss
veterán
kb 0.5-1m lenne a plafon meg a vaszon teteje kozott, szoval relative kozel van. hmm mondjuk 2meteres savot le tudnek sotetiteni a vaszon folott a plafonon, szoba kialakitas miatt egesz jol meg lehetne oldani, maradna utana egy teglalap alaku szoba ami full feher plafonnal rendelkezne. kerdes csak ez az atmenet, hogy csinalsz feherbol sotetszurkebe atmenetet hogy emeszthetoen nezzen ki? akusztikai panel, diszpanel..ezeket hogy tudom elkepzelni, nincs vkinek kepe ilyenrol?
-
hm15
senior tag
Hát igen, az a 10% nálam több százszoros eltérés lenne. Ez egy nagyon szép és kellemes érzést adó élettér ahol nagyon szívesen léteznék, de mozizni nem tudnék, annyira zavarna a sok visszaverődés és a világos falak. 3 rossz minőségű mobilos kép, de engem még az állványom világossága is zavar, ezért filmezés alatt fény elnyelő kartonnal takarom. Éljen a a teljes sötétség, nekem megéri az a plusz 1 perc míg behúzom a redőnyt, függönyöket és takarok. Nagyon eltérő igények lehetnek, ahányan vagyunk annyiféle, de kétségtelen ha titeket nem zavar, nekem nagyon bejön a kialakításod.
(#36293) m3ss
A vászon feletti részt full sötétre csinálnám, akár csak 3x1m sávon, az is rengeteget segít. Ha szorosan a plafon közelében vagy, a világos fal tönkre vágja a kontrasztot és feketét. Akusztikai panel, fekete/sötét tónusú dísz panel vagy egyéb megoldás is szóba jöhet festés helyett.
-
m3ss
veterán
sotetszurke falat tervezek projis szobaba, szerintetek mennyire gaz ha a plafon feher szinu? annyit buknek a plafon miatt, hogy hiaba soteitem le kb az oldalfalakat? attol felek h teljesen szurke szoba viszont nagyon komor lenne, foleg h nem moziszoba hanem amerikai konyhas nappali...
mas: milyen vilagitast hasznaltok vetitos szobaban? jo lenne valami kulon kapcsolhato spot lampa szeruseg ami direktben mondjuk a dohanyzo asztal kornyekere vilagit...egy focimeccsen vagy tv musornal azert gyakran megy a lampa. -
Mik76
senior tag
válasz
lemmy9 #36289 üzenetére
Ha te mondod...
Kb husz eve dolgozom a film szakmaban ebbol az utobbi 9 evben kulfoldi legnagyobb studioknal. Hidd el lattam mar studio minosegu sotetitett vetito termet ahol pl a Hobbit vagy az Avatar kepeit veglegesitettek. Szerintem ez eleg referencia ebben a kategoriaban. Ehhez kepest az en nappalim termeszetesen joval tobb feny beverest ad a vaszonhoz, de igy sincs tul messze. A tiz szazalek termeszetesen egy hasrautes szeru dolog a munkahelyemen erzekelt es az otthoni rendszerem kozotti elterest megsaccolni, nem mertem semmi kutyuvel.
Itt van egy kep a nappalirol keso delutan.
[kép]Az hogy milyen a feny erzekelese eloter es hatter eseteben sajnos a tul nagy dinamika tartomany miatt nem igazan visszaadhato igy ket fotobol raktam ossze. A ketto kozott van 3stop kulonbseg. Nagyjabol igy nez ki szemre a vetitett kep es a kornyezet. Nem mozi szoba feeling de nem is annak lett tervezve.
-
a2d2
addikt
válasz
cinemazealot #36288 üzenetére
Köszi, akkor nem fogom sajnálni a hiányát.
-
Én a W1070-emhez vettem 2 db 3D-s szemüveget, de évente max. 1-2 alkalommal használjuk csak. Az a baj, hogy nincs meg a megfelelő lejátszó (így tartalom) a Full 3D-hez, ezért csak SBS verziókat tudunk megnézni, ami fele felbontású, persze attól még élvezhető.
Aztán ott van az a bibi is, hogy ahhoz a néhány true (és nem fake) 3D filmhez, amit szívesen megnéznék, a vászon mérete (112×200 cm-es, azaz ~90"-es) nem elég nagy a nézési távolsághoz (3,5-4 m), így a 3D nem jön ki annyira vagy néha pont hogy zavaró. Közelebb nem szívesen ülnék, de nemsokára tervezek egy nagyobb vásznat, így ez a gond letudható lesz, és akkor talán normális 3D tartalomra (és lejátszóra) is lesz értelme költeni.
-
Mik76
senior tag
válasz
spiky03 #36283 üzenetére
Van itt par hozzaszolo akik nagyon maximalistak, de azert szeretnem jelezni hogy fali elsotetites nelkul is lehet remek mozi elmenyt csinalni egy jo projektorral. Persze jobb lesz a kep a sotetitett kornyezettel de nem letszukseglet. Kicsit jobban oda kell figyelni arra hogy az alap vilagitas minimalis vagy zero legyen, de igy is hatalmas elorelepes egy 50" tvhez kepest.
Nalam minden fal meg menyo feher, nem is aldoznam fel a nappalim kinezetet 10% kep minoseg javulasert. Ennek pl az az ara hogy napkozben marad a tv mert van annyira vilagos a nappalink hogy meg sotetito fuggonnyel (szinten majdnem feher) sem hasznalhato. Meg kell varni amig sotetedik. Majd megprobalok csinalni egy hdr fotot hogy legalabb nagyjabol hitelesen meg tudjam mutatni milyen feny viszonyok vannak nalunk mozizaskor.
-
Exian
addikt
Az enyém 3D-s,de szemüveg hiányában nem tudtuk még kipróbálni
pedig engem érdekelne. Nem tudsz valahonnan esetleg kölcsönbe szemcsit valakitől?
moziban amúgy utáltam a 3D-t, mindig 2D-re mentünk, ha volt olyan verzió ugyanabból a filmből, mert a 3D-sek mindig nagyon sötétek voltak nekem. De itthon tudok brutális kakaót nyomni fényből, úgyhogy lehet, hogy jó lenne. Csak először kellene szemüveg próbára.
-
spiky03
veterán
válasz
devil-k #36280 üzenetére
Sajnos még nem, de ha minden jól megy akkor jövőre már igen, mert úgy néz ki megvan a vevő a lakásra és költözünk családi házba és ott remélem lesz már lehetőségem vetíteni, akár a nappaliban, akár egy külön moziszobában.
De vsz nappalis megoldás lesz, ott meg majd még az asszonyt kell puhítani, hogy ne világos legyen a fal, hanem valami sötétebb. Max ha nem enyhül akkor majd valami fekete függöny behúzós megoldást találok ki. Azt úgysem kell az egész szobára, elég csak a vászon körül kb 2 méterig nem?
(#36282) Vikthor
Értem, a Panaára akkor jól emlékeztem, hogy az van neked is csak a számot nem találtam el.
Igen én is most szemezek azzal a 6000-el csak ahogy fentebb is írtam, most házvásárlás lesz a fő projekt és majd csak utána a mozi. Igaz élőben még nem láttam, hogy milyen, de biztos jobb, mint egy Benq W1070, mert azt láttam eddig csak.Nah meg a DreamCinemaban azokat a drágákat a nagy projekt összehasonlító délutánon, de olyanom meg úgysem lesz.
Mondjuk engem a 4K nem nagyon izgat, de örülök, hogy lesznek ilyen projektorok, mert így a FullHD-s projik ára remélhetőleg lentebb megy.
Azt a Mitsut nem ismerem, utána nézek, hogy mit tud.
Hát igen engem is csak az anyagiak tartanak vissza. -
-
Exian
addikt
"Aki meglátja a szobában rögtön az első kérdése hogy hogyan tud ilyen magasról ilyen hülye szögben a vászonra vetíteni."
Ja én sem nagyon tudtam elképzelni, amíg be nem kapcsoltad
EH-TW650-est veszel? Külsőre tök ugyan az, mint az enyém, csak az fekete
De látom ez már nagyobb felbontású, meg WIFI, meg stb. De nekem nagyon bevált, amit vettünk, nem érzem úgy, hogy kellene váltanom feljebb egyelőre. Szóval ha ezt veszed, tetszeni fog, nekem a kistesó tényleg nagyon bevált, imádjuk, most már TV is rá van cuppantva, ha NAGYRITKÁN olyan műsor/film van, azt is projektorral nézzük, mivel nincs TV-nk.
Ha be lesz üzemelve, ezt is megleshetem egyszer?
Azért csak kíváncsi lennék, hogy a nagyobb felbontás mennyire látható.
-
a2d2
addikt
-
péjé
őstag
válasz
amperallat #36273 üzenetére
szia
korábban láttam már ezt hirdetésben de akkor jóval drágább volt.
Ha leszámítjuk az árból hogy használtan egy ilyen vásznat kb. 70eft-ért lehetne hamar eladni akkor 180eft már barátibb ár a projektorért.
a whathifi oldalon nem estek hanyatt tőle de végül is 4 csillagot kapott...[link]
Azt írták róla h egy nem rossz de ezért a pénzért (új ára elég vaskos volt 600e körül) lehet jobbat is kapni ami igaz.
50,000-es kontrasztjáról nem találtam h mennyi lehet kalibrálva, fényereje elég lehet mozizni, 3D-re van egy kis panasz a tesztben.
Sötét jelenetekben gazdag filmeknél kijön a fekete hiánya de ez szinte minden vetítőre igaz jvc dla/sony hw55 kategória alatt. Színekben gazdag filmnél dícsérték. Azt javaslom h mindenképp nézd meg élőben, a hangját 28db-ra írják, ez fej felett már hallható azért halk jeleneteknél. Vigyél magaddal pár sötét filmrészletet (Csillagok háborúja, Prometheus stb) és nézd/hallgasd meg. Ha van 180eft-od projira azért megnéznék mást is, eladó még ebben az ársávban egy Benq W1350, van Benq W1110 új garival, van egy Epson EH-TW6600 ugyan ár nélkül de lehet érdemes megpróbálni. -
amperallat
csendes tag
Sziasztok!
Kérdésem lenne a hozzáértőkhöz!
Optoma HD 83 DLP-ról mi a véleményetek, megér 250.000 Huf-ot egy Optoma DE-9106 106"-os
motoros vászonnal együtt? Elvileg keveset használt,de pontos üzemórát nem tudok mondani.
Csak mozizásra lenne használva 3-3,3 méterről a fejem fölött (talán 3D is). Bútorok feketék, szoba tojáshéj színű, jól sötétíthető.Válaszotokat előre is köszönöm!
-
AVhelper
senior tag
-
findalas
csendes tag
Sziasztok!
Használhatatlanná vált optoma hd 30 helyére keresnék vetítőt az alábbi paraméterekkel:
114 x 203as vászonnal használom, sacc 3-4 méterről plafonra szerezlve. A szoba teljesen elsötétíthető, a konzol a plafonra van rögzítve. Főként mozizásra használnánk, NASról média lejátszóval filmeket, sorozatokat ilyesmi és HDMIvel van összekötve. Olyan 2-300at szánnék rá, attól függően mit lehet kihozni ebből a konfigból.
Előre is köszönöm a segítségeteket! -
bajnokpityu
félisten
válasz
alphamooncam #36265 üzenetére
Polarizáció annyit jelent, hogy egy vonal szerű résen engedik át az eredetileg 360 fok minden irányát tartalmazó fényt. Ami rá merőleges, azt teljesen elnyeli, ami párhuzamos, azt teljesen átengedi. A kettő közötti szögeket csökkenti. Ilyen a polarizált nap szemüvegis, pl.
Ezt felénk tanitották. LCD teknikához polarizált fény kell. És nyilván próbálkozik a gyártó valamennyire optimalizálni az izzót, de bármi amin átmegy fény, még rosszabb hatásfokú, mint az elmélet. Tehát nem minimum, hanem maximum 50% hatásfok. Mert perpetuum mobile még epzpnnak se megy. Plusz még a színeket is alap színekre kell bontani, szintén veszteség.
De ez csak apróság.
-
AVhelper
senior tag
Itt a két vetítő összehasonlítása.
De talán a legfontosabb, hogy az EH-TW650 (most 215 eFt az ára) nem való mennyezetre, azt inkább egy a nézők előtti asztalon elhelyezve kell használni, mert kis távolságból vetít nagy képet (Vetítési aránya 1,02 - 1,23:1), a 60 eFt-al drágább EH-TW5600 sokkal rugalmasabban elhelyezhető az 1,6x-es zoom tartományának és a 15%-os függőleges lencseeltolásának hála.
-
amúgy ez már kvázi kabaré szvsz...
-
alphamooncam
őstag
válasz
bajnokpityu #36258 üzenetére
Emlékeim szerint sem szakiskolában, sem gimnáziumban a 80-as években nem volt tananyag a fényáram számítása, vagy már olyan régen volt hogy nem emlékszem. Milyen középfokú elitiskolába jártál?
-
AVhelper
senior tag
válasz
bajnokpityu #36258 üzenetére
Valószínűleg az a középiskola, ahova Te jártál se tanított olyan sületlenséget, hogy a "polarizáció a fényáramot megfelezi".
Amit Te hibásan interpretálsz az Malus törvénye, ami szerint, ha egy tökéletes polarizátor (szűrőt) helyezünk egy polarizált fénysugár útjába, az átengedett fény intenzitása (I):
I = Io cos ^2 θi
ahol Io a polarizátorba belépő fény intenzitása és θi a belépő fény polarizációs iránya és a polarizátor tengelye közötti szög.
Amennyiben a nem polarizált fénysugarat úgy tekintjük, hogy az minden lehetséges szögben egyenletes polarizációjú fény keveréket tartalmazza, és. mivel a cos ^2 θi átlagos értéke 1/2, az átviteli együttható valóban I/Io = 1/2 lesz
A gyakorlatban azonban a polarizátorok tényleges átviteli fényvesztesége nem éri el az 50%-ot, a lápák fénye sem minden lehetséges szögben egyenletes polarizációjú fény keveréke, így nem feleződik a fényintenzitás. Ráadásul a kandelában mért fényintenzitás nem azonos a lumenben mért fényárammal, de ez már csak apróság.
-
Ráti
tag
Sziasztok!
Mennyi különbség van az Epson TW650 és a TW5600 között?
Az eddigi befutó nálam az 5300 volt, de lehet várnék még ezekre ha érdemes. (Filmezésre, és tévézésre használnám.)Köszi
G. -
AVhelper
senior tag
-
AVhelper
senior tag
Éppenséggel Hitachi is lehetne, de az nincs 150.000 Ft alatt. A legolcsóbb Hitachi CP-EX252N is kicsit drágább, mint 150.000 Ft.
-
AVhelper
senior tag
válasz
bajnokpityu #36254 üzenetére
Nem tudom honnan veszed, hogy a 3LCD "a polarizációnál bukja fényerejének felét"? Miért éppen a felét?
A lényeg: a 3LCD vetítők átlagosan 25%-kal kevesebb energiát használnak fel lumenenként a fényáram előállítására, mint az egychipes DLP-k. Legalábbis ezt igazolja ez a 2015-ös, 1.420 projektor adatain alapuló felmérés.
-
BBéci
legenda
válasz
bajnokpityu #36254 üzenetére
Nem számít, a lényeg, hogy epzon legyen.
-
AVhelper
senior tag
válasz
balazs98 #36248 üzenetére
Szia!
Hogy kínáljon valaki 3LCD projektort is, ami színes fénykibocsátásban is tudja azt, amit a DLP vetítők csak fehér fénnyel:
Epson EB-W05 (Ez új modell.)
Epson EB-W04 (Ez kifutó modell.) -
péjé
őstag
válasz
balazs98 #36248 üzenetére
szia
pár tipp ebben az ársávban....[link]1280x800-as felbontást vettem mert alig van különbség az 1024*768-as és ez között.
fényerő 3000lumen feletti, a képarány jellemzően 16:10.
Jónak tűnik az Acer X1378WH (3800 lumen) de azt hiszem nincs hangkimenet rajt ha fontos akkor ellenőrizd.
A benq-k fényereje kicsit kisebb de többet bír a lámpa.A benq-nak van vezeték nélküli adatátvitellel projektora de az többet kóstál. Az Acer is árul ilyesmit, MHL-es hdmi bement kell hozzá+ a wireless dongle.
-
a2d2
addikt
válasz
cinemazealot #36247 üzenetére
Igen, ez az hogy ennek nincs gyárilag fekete keretje úgy mint az enyémnek, ezért maradt a szimplán elölről felfeszítés, nem pedig a hagyományos keret mögé hajtós technológia.
-
balazs98
csendes tag
Sziasztok!
Projektort keresek prezentáció vetítésére. A gép plafonra lenne szerelve és vetítő vászonra vetítenénk vele. Nem kell nagy képet vetíteni, de élesnek kell lennie. Teljes sötétítésre nincs lehetőség, de reluxákkal megtudjuk oldani, ami ereszt át fényt. Csatlakozási pontok nem preferáltak, csak szép képe legyen. Kb 120X120 felületű a vászon illetve 2-3m távolságról vetítenénk. A szoba hossza pedig 4m. Éves szinten pedig kb 10-20 alkalommal lenne használva, tehát alig, ezért is az "alacsony" összeghatár. Új érdekel elsősorban.
Jelenleg ilyenünk van, de nem vagyunk megelégedve a fényerejével és képminőségével.
LG PB62G LED Projektor [link]Ki milyet ajánlana? keret 100-150.000FT
Előre is köszönöm, hogy elolvastátok!
-
Vásznat szegelni?!
Az eléggé destruktív, ráadásul ha a vászonanyag megereszkedik, újrafeszíteni sem fogod tudni. Szepi javasolt egy jó módszert, szerintem azt fontold meg. Kicsit talán macerásabb, de garantáltan jobb lesz az eredmény.
-
-
a2d2
addikt
válasz
krisz242 #36244 üzenetére
Igen, ilyesmi az enyém is.
Talán pár napig volt szaga, nem emlékszem pontosan.
Az új izzónak durvább volt a szaga első nap szóval nem lehetett vészes.Ha most újra csinálnám a vásznat akkor máshogy csinálnám.
Ugye 100"-os a vásznam, körbe fekete gyári kerettel. Ehhez készítettem egy pár milivel nagyobb fakeretet amire ráfeszítettem és végigszegeltem 2-3 cm-enként.
Most már inkább egy 120"-as vásznat vennék ehhez a kerethez, azt behajtanám a keret mögé és ott szegelném le és inkább megcsinálnám a maszkolást utólag szalaggal. Főleg mivel jelen állapotban is ez a tervem mert ugyan fekete fejűek a szegek de azokat is el akarom tüntetni. -
krisz242
tag
Egyébként a "profin feltekert" meg olyan szorosan van feltekerve, hogy az meg teljes hosszában hullámos. Én ilyetvettem, szerintem hasonló mint a tiéd. Én 10 centinként körberingliztem a vásznat, és egy fakeretre feszítettem ki. A tiéd is büdös? Én levittem a pincébe, ott mostanra szépen kiszellőzött.
-
eddhunter
tag
válasz
nadtom #36241 üzenetére
Világos, legyen sötét. 🙂 Azért problémázom ennyit, mert ugye ez a helyiség nálunk is egy fő élettér lesz, nem lehet minden fekete. De azt simán el tudom képzelni, hogy a négy falból 1-2 teljesen fekete(persze csak gyeniko által ajánlott 45fok-ig ami nálam bő 3m), a többi meg valami sötét szürke árnyalat. A padló úgy is sötét lenne és egyébként is a matt színek hívei vagyunk. Tudom sok a problémám, de inkább 10-szer megtervezem és egyszer megcsinálom, mint fordítva.
-
nadtom
tag
válasz
eddhunter #36240 üzenetére
A tökéletes megoldás a koromfeket lenne (fal, plafon, padló) de ez szinte sohasem megoldható. Olyan sötétre fesd az összes falat és a plafont, amit még el tudtok fogadni, mert annál jobb lesz a vetített kép.
Érdemes a mobiltelefon lámpáját bekapcsolni a sötétben történő vetítés alatt és a vászon felé irányítani, és látható lesz, hogy az a kis fény mennyit ront a képen/kontraszton.
-
gyeniko
őstag
Nemrég kalibrálták a vetítőmet. Az illető - véletlenül - fehér pólóban jött. A hecc kedvéért megmértük műszerrel a fényességet és a kontrasztot, amikor a vászontól 300 cm-re volt a pólója, majd pedig úgy is, hogy felvett rá egy sötét felsőt. 10%-ot meghaladó különbséget mutatott a műszer. A vászon gain 1.2, 108", a felülete kb. 3 m2, a kalibráló ember pólója kb. 0,5 m2, ez a vászon felületének kb. 17%-a.
Képzeld el, amikor 4 ember ül egy méás mellett fehér ruhában, az összes felület kb. 2 m2, a vászon felületének 66%-a.
Szóval, teljesen felesleges gúnyolódnod!
-
synar
őstag
"sőt a nézők ruházata is képest fényt visszaverni, erre is érdemes ügyelni"
Jaj ne már... és a szemük is csillog, így jobb ha azt is becsukják... -
gyeniko
őstag
válasz
eddhunter #36229 üzenetére
Addig lényeges, ameddig a felületről fény tud visszaverődni a vászonra.
Én azt gondolom, hogy 45 foknál nagyobb szögben már csak kevéske fény tud visszaverődni (persze ez a felület nyagától függ), ezért az oldalsó falaknál esetében a vászon távolabbi szélétől "húzz" egy 45 fokos egyenest a falig, ahol metszi, addig sötétíts. A mennyezetre ugyanez igaz, ott pedig a vászon aljától "húzd" a mennyezet irányába a 45 fokos egyenest.
A szemközti fal is lehet gáz, mert az párhuzamos a vászonnal és - bár messzebb van - sok fényt tud visszavrni. A bútorok, sőt a nézők ruházata is képest fényt visszaverni, erre is érdemes ügyelni. Különösen a bútor kárpitra, sötétítő függönyökre és ruházatra igaz, hogy az anyaguk gyakran csillogós, így hiába sötétek, visszaverik a fény egy részét. -
Vhiktor
nagyúr
válasz
Pro Koryak #36228 üzenetére
Nem, semmilyen dlp projit nem próbáltam még. Amiket írtál mennyibe kerülnek?
Plazmám sem volt, mégpedig azért mert idegesített a képpontok ricegése, pedig nem figyeltem rá, de mégis láttam. -
eddhunter
tag
Ne haragudjatok a tolakodásért, de nem tudom, hogy rossz a [kérdésem], vagy csak nincs rá jó válasz? Az érdekelne,hogy a vászontól mérve meddig befolyásoló tényező a falak színe, illetve, hogy a vetített fal, a mennyezet illetve az oldal falak közül melyek a legérzékenyebbek visszaverődés szempontjából? Vagy menjek el egy szakboltba tanácsot kérni?
-
a2d2
addikt
válasz
MokiSenpai #36226 üzenetére
Minél sötétebb annál jobb
Nekem a vetítési fal és a mennyezet sötét antracit, az oldalfalakhoz meg a maradék festéket kevertük össze a fehérrel, így azok világosszürkék lettek. -
MokiSenpai
csendes tag
Köszönöm a válaszokat és elnézést, hogy visszaolvasás nélkül posztoltam. Égett az arcom, hogy kb négy hozzászólással felettem kérdezte valaki majdnem ugyanazt, de sajnos törölni nem tudtam a hozzászólásomat és a szerkesztési idő is lejárt :S Túl lelkes voltam és az évek során elsorvadt a netikett tudásom. Lesz mit bepótolnom, de legalább van mit olvasgatni munka közben
Amúgy ilyesmire mennyire figyeljek, hogy a fal színe a szobában és a szőnyeg színe?
Lehet, hogy ez is egy hülye kérdés, de most újítom fel a szobát, szóval még tudok ilyen forma változtatásokat eszközölni, hogy kihozzam a maximumot a projektoromból (egy Optoma gt1080-ról van szó).
-
-
a2d2
addikt
válasz
MokiSenpai #36219 üzenetére
Én ebay-en vettem vásznat (erős fekete PVC pórszórt fehér festéssel).
Semmiképp sem ez a legolcsóbb vászon anyagú: [link]
És nem is ez a fajta: [link]
Most nem találok olyant hirtelen. Ilyen téglalap alakú textúrája van, vastag üvegszál erősített anyag. Ha látsz majd ilyent tudni fogod melyikről beszéltem.
Na, találtam, ilyen: [link]A 100" kerethez pedig a JafHolz-nál vettem száltoldott borovi deszkát és barkácsboltban erős T és L vasalatokat.
-
Vhiktor
nagyúr
Sziasztok!
Projektort milyen eszközzel lehet kalibrálni? Van egy x-rite i1 Display Pro-m, amivel tv-ket már kalibráltam, de ezzel szerintem projit nem lehet, mivel nem tudom rálógatni a képre.
Illetve, ha már itt vagyok megkérdezném, hogy 150-200" átlójú képet általában milyen távolságból lehet vetíteni?
-
.DLL
veterán
válasz
[Link] Viszonylag vastag, erős, vinyl borítású fényzáró vászon anyag (a képen csak a fehér rész) Egy nagy hátránya van, hogy hajtásnál, gyűrésnél a ráncok benne maradnak, nagyon nehezen simulnak ki, tehát nagyon óvatosan kell szállítani.
A kifeszítést felgyűrűzve (ringli) érdemes végezni, akkor tartós és erős lesz. Mögé nem árt egy réteg fekete vászon anyagot is teríteni, akkor a kontraszt és a fekete szint mélyebb lesz. -
Beni2360
félisten
válasz
Kis vissza olvasás - (#36197) a2d2 - től. A fekete sávra.
-
MokiSenpai
csendes tag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy mennyire körülményes egy saját, fix keretű vetítő vásznat építeni? A keretet magát gondolom meg lehet csináltatni egy asztalossal, de például magát a vászon anyagot milyen könnyen lehet beszerezni (plusz a fekete kerethez szükséges festéket). Van valakinek ezzel esetleg tapasztalata? Merre keresgéljen az ember, ha például vászon anyagot/festéket keresne?
Előre is köszönöm a válaszokat! -
m3ss
veterán
120as fix vaszonbol milyen fenyerositesuben gondolkodjak benq 1070+hoz? 3d-t is nezunk eleg gyakran. projektor valszeg leheto legkozelebb lesz a vaszonhoz. esetleg tippek boltban kaphato vaszonra?
volt itt ph-n egy srac, aki gyartott vasznakat...nem tudjatok milyen neven talalom meg? -
péjé
őstag
válasz
Beni2360 #36213 üzenetére
Próbáltam olyat amin volt táp, van olyan ami passzív de nem szerette egyik projektor sem. 2x5m-es hdmi-t használtam egy toldóval de észrevehető a különbség mióta egyben van a 10m. Igaz nem a legdrágább cuccokat próbáltam össze talán ez miatt volt de a 2 kimenetes AV-val megszűnt ez. A projektorok jóval érzékenyebbek sztem ezekre mint a tv-k.
-
alphamooncam
őstag
válasz
szetib #36202 üzenetére
Video jelút :
NAS (Dlink 320)-> Cat5e-> Gigabyte BRiX ( SSD-vel - nincs mozgó alkatrész )-> Supra HDMI -> Denon700AV-->Supra HDMI-> Epson EH-TW5300
Audio jelút:
... Denon700AV-> JBL LSR305 frontok, JBL LSR 305 center, JBL 310S sub, Pioneer CS5070 (második sub) két noname talán Roadstar satellit.A JBL-ek szimmetrikus kábellel (XLR) vannak a Denonra kötve.
-
gyeniko
őstag
válasz
szetib #36202 üzenetére
A forrás egy NAS, cat5E kábelezéssel kialakított belső hálózaton. Filmekhez forrásként blu-ray lejátszót és Dune-t használunk, HDMI kábellel az erősítőn keresztül jut a jel a vetítőbe. YT-ot nem nézünk vetítőn (androidos boxok ugyan vannak itthon, azokon keresztül lehetne), erre tökéletesek a TV-k. A lejátszó és vetítő közötti kapcsolatra a HDMI adja a legjobb minőséget, illetve létezik 1-2 WIFI-s vetítő, ezekhez nem kell elvezetni a HDMI kábelt, kábel nélkül is abszolút tökéletes jel továbbítást kapsz, még 4K-n is.
-
péjé
őstag
válasz
szetib #36202 üzenetére
Sztem egyértelműen a legjobb minőséget wifi helyett LAN-on átvitt jel, a lejátszóból pedig - ha nem blu ray - akkor bd iso jelenti hdmi-vel a projektorhoz.
Nemrég szereztem be egy 2 hdmi kimenetes AV-t így megszűnt a rumli a hdmi elosztó. körül. Nem érdemes toldani a hdmi-t, egy kábel kell.
A lejátszóm egy Himedia q5 pro bár kacérkodtam egy oppoval de mivel nem vagyok meggyőződve h megéri a többszörös árat így maradt. -
-
ananaszmamut
csendes tag
Sziasztok. Valaki használ overmax multupic 2.3 projektort? Szerintetek arra alkalmas hogy neha egy ket filmet otthon megnezzek rajta ha besötitek? Esetleg tudja valaki hogy hogy kommunikal telefonnal wifin?
-
szetib
tag
Üdv. Szeretném megtudni a közösségtől, hogy ki milyen úton-módon játsza le a tartalmait (filmek, youtube videók, egyéb streamek) a projektoron!
Hdmi kábel?
Rca, svideo?
Netán wifi?Honnan?
Laptop, pc, tv box, telefon, tablet, usb stick, sd-kártya? -
hm15
senior tag
Igen ez az, és ezen kívül van még egy fajta, sajnos csak becsomagolva láttam. Nekem 2x Certoplast van, ez hosszában marhajó abból a szempontból, hogy nyeli a fényt, így az állványom tetejére csináltam egy lapot ugyanezzel ragasztva, ezzel szoktam takarni filmek alatt. Gondolkodtam, hogy cseréljem a vászon keretet a Homasitásra, mégiscsak szebb ha egyben áll össze az a kb 50 milliméter mint két részből.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- World of Tanks - OFF topic
- (nem csak) AMD FX / Ryzen tulajok OFF topikja
- Tesla topik
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- OLED TV topic
- PlayStation 5
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest