Hirdetés
- OLED TV topic
- Apple notebookok
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Gaming notebook topik
- Milyen notebookot vegyek?
- Ma fejezi be karrierjét a Windows 7
- Apple asztali gépek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Peethy
őstag
Nem akarja valaki a 14mm-es palacsintáját 20mm-esre cserélni?
-
sebgutkopf
őstag
Nagyjából akkor csak egy követ fújunk.
Az eredetire visszatérve egy utolsó körre:
most, hogy itt a gh3, már nem olyan izgalmas a gh2.
ezzel mondtad ki az az alapgondolatot, ami miatt úgy gondolom, hogy mire 500 usd lesz a gh3, addig már az se lesz olyan izgalmas.
Azzal is egyetértek, hogy elég és megfelelő lenne egy gh2, de az újdonság árnyékában vesztett a fényéből, hiába nem lett tőle rosszabb.A kompakt gxr modult elég nehezen helyezem el minőségben. Önmagában a 100 vs 3200 összehasonlítás, ha igaz, az a szememben elég jelentős 5 FÉ hátrányt jelent a kompakt szenzornak, tehát nem feltétlen tudom dicséretnek értelmezni. Az is lehet, hogy a kompaktok általános képminőségét már annyira nem ismerem, hogy egyszerűen elhelyezni se tudom.
A gxr külföldön is ennyit veszít az értékéből, mint itthon? Te leszel a magyar nagyker.
-
HÁZIGAZDA
válasz Mr.Csizmás #21291 üzenetére
f3,5, és amúgy igen, de ne feledd, hogy egy 90/3,5 az nem olyan rossz ám fx-en sem. egyrészt. másrészt akkor szokott ez felmerülni, amikor jönnek az elborult árú mft üvegek... 25/1,4 mennyi volt eleinte, közel 200e ft? na az sok egy 50/2,8-ért... pont a 45/1,8 remek vétel minden metrika szerint, nagyjából kötelező üveg mft-re sztem.
[ Szerkesztve ]
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
rumos14
nagyúr
válasz Mr.Csizmás #21291 üzenetére
ja, kb. f3.5.
de most fényerőről beszéltünk, nem DOF képességekről. -
rumos14
nagyúr
válasz Mr.Csizmás #21289 üzenetére
az f1.8 sztem fényerős, azon a szenzoron is.
LX7-en akkor f0.5 lenne fényerős? ne csináljuk már... -
rumos14
nagyúr
-
HÁZIGAZDA
válasz Mhamster #21286 üzenetére
alap iso-n sem jobb az lx-7, a nikon 1-nél meg ez értelmetlen is, hiszen bármilyen obit tehetsz rá, például a 18.5/1,8-at is. kitobit feltételezve több igazság van a hsz-edben, de ott sem igaz, elég megnézni a dinamikát. az lx-7 képminősége egyébként sztem elég gyengus lett, jpg kritikán aluli, raw jobb.
-
Mhamster
tag
-
arn
félisten
-
.mf
veterán
Igazad van, annyi kamerát néztem át akkor, hogy kicsit összekeveredtek a dolgok. A tesztet újra átnézve, nem a képminősége, hanem a gyenge fénynél nyújtott teljesítménye és a nyakatekert manuális állítgatás miatt ejtettem anno ki. Na meg akkor még nem is ilyen árban ment...
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
HÁZIGAZDA
válasz Marseille199 #21278 üzenetére
és szerinted az oly e-520-nak olyan képminősége van, mint egy kompaktnak? tehát fehér égboltok stb.? én igazán nem vagyok válogatós, nekem egy kompakt is elég, de azért ne vicceljünk már, hogy a nikon 1 az a szint.
-
Marseille199
senior tag
Hát azéért. Én ma kattogtam vele picit, iso 400-on ilyen zajtengert az oly e-520-amnál láttam utoljára
Ettől függetlenül lehet(ne) benne potenciál, ha lenne rá jó fényerős fix. Az új 18.5 kecsegtető, de az árán kívül semmi nem szól mellette egy 20-as pana helyett.
"Amikor a kép életlen, a gondolat éles, és amikor a kép éles, a gondolat eltávolodik a fókuszponttól." - Hiroshi Sugimoto
-
.mf
veterán
Micsoda lavinát indítottam el, akaratlanul is
Parci: Bennem valahogy az a kép alakult ki a tesztek alapján (bár lehet, hogy már nem emlékszem jól), hogy a Nikon 1 képminőségben annyira nem sikerült túl jól, a jobbféle, kisebb szenzoros csúcskompaktoknál is csak a lencse cserélhetőségével kínál többet, képminőségben nem. Azonban a cserélhető lencséje is jelenleg egy saját, mások által nem támogatott rendszer. Ahogy említetted is, az obik terén egyértelmű a m4/3 előnye. Tehát én a képminőség és az objektívek miatt mindenképp a G3-at választanám azonos ár mellett, sőt, még drágábban is.
Tulku: oké, de ezek elvileg fényképezőgépek, fő funkciójuk nem a videó...
Mercutio: talán több is annál Jól eltalált képet elég sok eszközzel lehet készíteni, de vannak olyan helyzetek, amikor egy gyengébb eszköz nem alkalmas a kép elkészítésére (fényviszonyok, mozgás, távolság, stb) - ilyenkor jön a jobb gép előnye. Szvsz.
OPiiPO: nem ez volt a célom
Freddy: kinek mi.. eléggé nézegettem a nagyobb felbontású NEX-eket, de végül a PL3-nál kötöttem ki, egyesek szerint őskövület szenzor, meg csak 12mpx, de nekem ennyi is bőven elég, itt is még nekem kell felnőnöm hozzá.
Imrehaho mesélte, hogy 9-18-asra gyűjt, hátha érdekli.
-
Messer22
senior tag
Kis túlzás
Vicces hogy nemrég még az apsc a király (FF ugyi elérhetetlen az átlag földi halandónak) szlogen ment, most meg jó a 4/3-nál kisebb isPersze ebbe benne van a technika fejlődése, meg a fotózási szokások, igények változása is...
(gyerek mellet fog a fene dslr szettet cipelni)
Az X100 nekem is bőven elég lenne, csak túllóg a kereten (80%-ban a GH1+17 2.8 van nálam és elég)Messer
-
b.vr
őstag
Hát nemtom. Jó objektívvel, meg ha még fejlődnek az érzékelők, biztos egy csomó helyzetben elég egy kompakt is.
De sok olyan helyzet van, amikor a _fizikát_ nem lehet becsapni. Számomra (ez tehát személyre szabott) sokszor fontos a mélységélességgel való játék, és a szép, viszonylag jelentős háttérelmosás. Összességében (megintcsak számomra) teljesen jó kompromisszum a m4/3, árban-méretben-teljesítményben. Igen, nincs nálam mindig (egy kompakt sem lenne! A mobil, az van nálam mindig, de szerintem megintcsak fizika, meg méretek, hogy abba nem lehet olyan érzékelőt és optikát tenni, mint amilyen dolgokról itt akár a kompaktok esetében beszéltek) Amikor viszont nálam van, akkor tök jól elfér egy kis oldaltáskában, nem zavar semmiben (egyszer próbából még az A38-ra is elvittem, egy teltházas koncertre)
Úgyhogy én inkább majd azt az időt várom (de ez nemzetgazdasági kérdésekhez vezetne ), amikor nem lesz gond a "mindennapi" m43-os gépem/gépeim mellé célgépnek egy FF beállítása is (pl. leginkább portréhoz)"Oscar bácsi meg nem gyütt"
-
HÁZIGAZDA
kb. ugyanazt írtuk le. meglátjuk, tényleg félő, hogy az x-f1 az utód.
bár ez biztató (éljenek a neten terjedő pletykák):
"Yes. Just over a month ago at Photo Plus Expo, one of Fuji's senior rep's said several things about the X10. One was that we should expect it some time next February, and the other is that although his preference was for a larger sensor, the X10's replacement would have some nice improvements but would use the same size sensor. So that's what I'm expecting, but whether it turns out that way or not remains to be seen."én amúgy még a keresőről is lemondok, ha muszáj, csak tegyenek rá egy izgalmasabb obit és kész.
[ Szerkesztve ]
-
Tulku
veterán
Az a baj Nord hogy ezt én is vágytam, de rájöttem hogy egyhamar nem lépi meg senki...most szerintem a fuji biztos nem...
Ha normális evf-es kompaktot akarok ajánlani, nem tudok mást írni, mint venni kell egy eladó x100-at...nincs zúm, de az összes többi bőven kárpótol... -
Freddy76
addikt
válasz OPiiPO #21264 üzenetére
Néha olyan érzésem van, hogy a szenzorméret olyan, mint korábban a pixelszám volt. Minél nagyob annál jobb, a kicsi nem jó, nagyon nagy jó. Pont.
Más: nem kell valakinek esetleg 9-18? Valahogy nem az én világom ez a nagylátózás. Nincs már kedvem zoomgyűrűt tekergetni, öreg vagyok.
"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."
-
Tulku
veterán
válasz Mercutio_ #21261 üzenetére
dehogy...valamit félre írtam akkor... x100 van...csak
Na de most: este szórt fénynél "levideóztam" a gyerököt zongorázás közben...720p 24-es fps és persze 8 mbit/s...és nézem f2-n olyan térélmény kapott el, hogy feledtem a részleteket...és ekkor:
kérdeztem fiamat, melyik tetszik neki?
(x100 vagy a GH1 35 mbit-es bolha ....án a pattanást megkjelenítő részletességű, ám 20-assal is "térszegény" videója)És a válasz: a fuji(!!!)...na bakker most kell vakaróznom....mert ugyi ő még nincs megfertőzve.
Hozzáteszem (GH tulajoknak) a GH-k csodálatos videót nyomnak...szerintem egy 25 1,4 fantasztikus térélményt produkál(hat)
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
Najah, egy fényerős ekv. 24-120 lencse és a fuji színek már elgondolkodtatóak lennének
Ugyanakkor a technobuzuló énem egy ezüst E-X1-et a "kitobival" és a 60/2.4 35/1.4 párossal szívesen "örökbe fogadna"
Tulku: Nem mondod, hogy már van egy X10-ed is?
[ Szerkesztve ]
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Tulku
veterán
Sajna a kis fuji előfurakodása után nem sok esély van egy x10 utódra...elmegy a fuji is a zsebcsúcskompakt irányba, az biztos hogy többé az átnézeti keresőt nem fogja protezsálni...viszont az új fuji kompakt optikája khmmm...nem olyan mint az x10-é...és ha jót akarsz magadnak kompaktban is használod a manuál zúmot, márpedig ebben az x10 verhetetlen...olyan finoman jár...na mindegy nem akarlak b....tatni (dehogy nem )
-
HÁZIGAZDA
válasz Mercutio_ #21256 üzenetére
egy 1/2,3"-os szenzornál én is jobbat szeretnék hosszútávon, de például egy 2/3"-os már elég lehet. főleg a fujié. abban a pillanatban, hogy kap egy 24-120 vagy 28-200 mm átfogású, amennyire csak lehet, fényerős zoomot, jó kis evf-et és mindezt egy relatíve kompakt vázban, I'm IN!
ha jobban belegondolok, és csinál a fuji utódot az x10-nek (és nem az x-f1 az...), akkor komoly esély van rá, hogy az legyen A gép... az x-pro1 -> x-e1 után remélhetőleg evf-et kap, illetve ha hozzányúlnak az obihoz, adja magát, hogy nagylátó oldalon javítsanak. BOOM, meg is van a gépem!
egy ilyen cuccal szerintem a képek 85%-a meglőhető jól, a maradék 15%-ot pedig nem fogom lefényképezni. vagy lefényképezem, megprocesszálgatom, és senki sem fogja azt mondani, hogy "jó, jó a kép, de sajnos a minősége gáz".
[ Szerkesztve ]
-
Tulku
veterán
nem hallgacc!
Nekem általában egyszerre csak egy gépem vanMercutio: Valamit érzek Parci mondandójában...persze ehhez kellett az x100...de pl hiába volt állat a GH1 és belenagyítva pöpec, ha összességében az x100 rommá veri képben; színek, expozíció helyesség, látvány és persze 3D (hallod mazsi? )
És bakker mostanság nem nagyítgatok bele, max képernyőméret...mert minek?
Ha A3-at akarnék nyomtatni talán...de erre még nem volt precedens... -
Mercutio_
félisten
Nem kétlem, hogy így érzel, és ahol van elég fény ott biztos praktikus a kis gyösz, de én nem szeretném ha max. Oly ISO3200-as minőségű képeket köpne ki a vázam inkább cipelem a picit több/nagyobb cuccot
És ugyanakkor igen, van a képeinknek egy kb. 40-60%-a amihez szem, érzék és "jó időben jó helyen" vagy előre tervezés kell, nem pedig a 4/3"-os szenzor és a fényerős palacsinták, de a maradékhoz...
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
HÁZIGAZDA
hát jóval vonzóbb a v2, az nem vitás. bár az is csak akkor, ha lenne hozzá több ügyes obi. de engem legjobban egy fix, fényerős zoommal vonzana. nem akarok több rendszert. fuji x10-et most vennék amúgy, ha nem lenne gxr-em, így viszont nem megyek át gyűjtőbe, az olyan tulkus...
-
Tulku
veterán
V1.ben a követő af és az a 30p-s videó kültéren (beltéren igen sötét a kitobival) az előny...a többi a G3 javára billenti egyértelműen.
Méretben én nem éreztem markáns különbséget a kettő között...talán a kitolható kitzúm a nikonnál kisebb...de a legkisebb lencsék esetén sincs markáns különbség (minőségbeli annál inkább...és persze nem gyutáv és fényerő alapján választottam, mert nikonnál egyelőre nincs ekv 20 1,7 körüli...csak a méret miatt)És persze Parcinak (is): azért a V2 jóval ergonómikusabb, megfoghatóbb kis váz lett...
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
apa kezdődik... pont a szenzor-különbség nem valami mindent eldöntő izé. ma megint voltam fotózni a gxr p10-zel, és hát csesszétek meg, lehet vele fotózni. sőt, remekül lehet. el kéne adnom, mert egy szar kompakt, 1/2,3"-os (!) szenzorral, de a helyzet az, hogy akárhányszor eldöntöm, hogy kiírom, hogy eladó, elkezd bennem motoszkálni a kisördög... miért adod el?
kesztyűben is kezelhető a váz. qrva jó használni, nagyon átgondolt a user interface. egy ilyen után soha a büdös életben nem akarok ilyen olympus pen lite izéket fogdosni. tényleg. ezzel a modullal az af is egész kanos. a képeket dng-ben köpi ki, lr 4.2 remekül eszi őket, lehet velük dolgozni. 28-300 mm stabival egy kispöcs méretben. a nyakamban lógott a cucc, és a síkabátom mellényzsebébe tettem, zipzár fel, helló.
a g3 egyébként talán tényleg a jobb váz a kettőből, de csak akkor, ha összességében tényleg ki is használod, például az mft obikkal. és hát ha mondjuk normális és gyors autofókusz kell, akkor a nikon a jobb. sokkal.
-
.mf
veterán
válasz Kleroo #21249 üzenetére
Azonban náluk a G3 kit is annyi, én a kettő közül inkább azt választanám még a Nikon méret- és tömeg-előnye ellenére is. Azért mégiscsak egy nagyobb méretű, felbontású és jobb minőségű szenzor...
-
Kleroo
veterán
-
Marseille199
senior tag
válasz Gondwana #21247 üzenetére
Ahhan. Hát, megládssuk.. A vak is azt mondta. Én is mondtam bratyónak, hogy 40 körül már van gf1, de nem hallgatott rám. Mindenesetre hétfőn bekérdezem a panashopban is a dolgot.
"Amikor a kép életlen, a gondolat éles, és amikor a kép éles, a gondolat eltávolodik a fókuszponttól." - Hiroshi Sugimoto
-
Gondwana
addikt
válasz Marseille199 #21246 üzenetére
... engem csak arról nem győzött meg, hogy a zárcsere után azonnal működőképessé válik a gép. (Ugye, ha a zár beragad, van élőkép, ha nyitva, nincs élőkép, viszon erős lámpával, levett objektívvel rávilágítva megintcsak van valamilyen kép. Én már megtanultam laptop-hirdetésekben is, hogy a nekem nincs időm/kedvem javíttatni az egy olyan opciót is tartalmazhat, hogy nekem azt mondták a szervízben, hogy nincs értelme javíttatni.)
... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )
-
Marseille199
senior tag
válasz Mercutio_ #21244 üzenetére
És 30 ezerben nem állna meg a zárcsere? Csak azért kérdem, mert nem hinném, hogy rosszabbul járna az ember egy új zárral, ha annyi is lenne a végeredmény, mint egy használt váz, kb 10e expóval.
-
Mercutio_
félisten
válasz Marseille199 #21243 üzenetére
40-45-ért mennek a GF1-ek
-
Marseille199
senior tag
Hát, a masina 10 ropi lenne.
-
Messer22
senior tag
-
t72killer
titán
válasz Mercutio_ #21240 üzenetére
A Panát nem tudom. Nikonéknál 20-100eFt nagyságrendű beruházás, nem hiszem, hogy a pana szerviz sokkal olcsóbban dolgozna...
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
Mercutio_
félisten
válasz Marseille199 #21239 üzenetére
A szervizek árazását ismerve annyiért + a roncs áráért veszel hibátlan GF1 vázat
-
Marseille199
senior tag
Jó estét kívánok az uraknak!
Olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy mennyi lehet kb egy gf1 zárcseréje? Most lenne egy jó vétel, bátyám beszállna a m4/3 piacra, csak valami zárgyíkja van a masinának.
-
HÁZIGAZDA
no, emberek, már párszor volt róla szó, de most jön el az ideje: eladom a nikon ai/ai-s soromat. ezek vannak elvileg, mindegyik hibátlan: 35/2,8 ai-s, 50/1,8 ai-s, 105/2,5 ai-s újszerű, 200/4 ai (akit érdekel, majd dobjon privátot, és előnyben van, aki korábban már jelezte, hogy mindenképp érdekli őt a téma. talán tulku és szulita voltak, majd visszanézem a priviket, ha helyzet van)
-
Freddy76
addikt
No, ezt a felajánlást lehet, hogy kihasználnám, gondolom, munka után, vagy ebédidőben lehetne szó róla (nekem mindegy, az én főnököm én vagyok, és el szoktam engedni magam, ha szépen kérem). Dobok egy privit.
-
HÁZIGAZDA
válasz wavrekordz #21235 üzenetére
nem tévedsz, 2/3-ad fé a különbség, ezt kerekítem egyre, mert qrva macerás állandóan így írni. ahogy aps-c (ami számomra = sony/nikon) és ff között sem 1 fé van, hanem kb. 4/3-ad fé.
(amúgy szerintem nem szentségtörés f1,56-ot f1,4-nek egyszerűsíteni)
[ Szerkesztve ]
-
wavrekordz
csendes tag
Megfigyeltem, hogy konzekvensen 1 FÉ különbséggel számolsz APS-C és m4/3 szenzoroknál, holott közel sem annyi a különbség. Canon 329 mm^2, Nikon 370 mm^2... ehhez képest a négyharmad 225 mm^2, ami 1,46 illetve 1,64-szeres szorzót jelent az 1 FÉ-hez szükséges 2 helyett (itt ugyanis a kétszeres területtel kell számolunk, nem az gyök2-ős stop szorzóval). Szóval az F2.0 Fuji (szorozva gyök 1,64 mert ez már F stop) az F1.56 lenne Oly DOF-ban... persze van különbség, de kerekítésnek azért kicsit erős az 1.4, hiszen az 1.7-hez is közelebb áll a valós érték. Javítsatok ki, ha tévednék...
Zárt logikai rendszerben minden igaz állítás tautológia.
-
-
HÁZIGAZDA
evf kell neki. az x-e1 után hátha meg is lépik az utódnál. az a baj, hogy most nyakig ülök gxr cuccokban. ha el tudom adni az egyik vázat a p10 kompakt modullal, meg bőrtok, vaku, akkor bevállalnám, annál biztos nem rosszabb a képminősége.
-
Tulku
veterán
azt kell eldöntened, vársz még az álomgépre (kompakt) vagy megelégszel kisebb "hibákkal"...
az ovf nekem is a gyengém volt, de te vénebb fotós lévén hátha be tudod tájolni a pontos képkivágást...nekem nem sikerült...persze erre is volt megoldás...ha pontos képkivágás kellett akkor lcd
De az a sebesség...
ár-érték arányban perpill verhetetlen...
-
ftc
nagyúr
Szeretnék átálni MFT-re...A feltétel, hogy az Olympus FL-36-os vaku használható legyen.... Mit ajánlotok mostanság? olyan 120 000FT-ig?
-
HÁZIGAZDA
ha már csúcskompaktot akar az ember, ez best buy, az biztos. nekem a legnagyobb bajom az ovf-je, vagy csinálták volna meg komolyabbra, vagy evf, de ez így most épp használhatatlan a maga 85%-ával. az obi is lehetne izgalmasabb (24-120 például). amúgy elég frankó, ja.
-
Mercutio_
félisten
válasz Freddy76 #21206 üzenetére
Mielőtt a nagy (meg)ideologizálásba elmélyednénk vizsgáljuk meg a körülményeket, úgymint: Amikor még DSLR-ed volt mennyivel több fény volt, és mennyivel kisebb amplitúdóval mozgott az a csemete
-
HÁZIGAZDA
nyomorult x10 akció, nagyon viszket a tenyerem... ismerősömnek meg a nikon 1 miatt. igazából egy fényerős obival szerelt ütős kompaktot szeretnék, és semmi mást (kisvakut és nagylátó előtétet mellé a zsebbe). még a gxr modul csereberéjét is utálom.
-
Freddy76
addikt
Mondom én, hogy ez kellene. Egy fuji x100 és egy d7000 egymás mellett. No, nem baj, idén megvolt az elrugaszkodás éve, jövőre pályára áll a gazdaság, 2014-ben meglesz mindenkinek minden.
Tulku, te nem vagy fővárosi?
-
Tulku
veterán
Újra itt a drágaszááág!
Kisz bőrtokockában, codálatoszan...az enyém!Freddy: "d5100-zal könyebb volt lelőni a gyereket."
Ezt így élesben a fórumon? mit ártott neked szegény kicsi?x100-hoz...könnyen átevezek a nehézségeken, vannak jó megoldások mindenre, illetve szinte nem kell hozzányúlni a gépeshez, csak kattintgatni, ha jól be van állítva..
sajnálom hogy este, vagy naplementekor nem tudtál lőni mindkét géppel képeket...megnéztem volna a különbséget...egyelőre nekem az x100 a tető...[ Szerkesztve ]
-
Freddy76
addikt
Ez tény. Összességében az omd nyilván jobb, az evf remek, a kereső is, rengeteg beállítási lehetőség, rendkívül jó képminőség, az ibis pedig mindent visz. Az, hogy cserélhető obis (ami ugye sokszor alap, de az X100-hoz képest szempont) értelemszerűen plusz. Mert igaz ugyan, hogy az omd-n a 20 van fent legtöbbször, de azért rohadtul hiányozna.
Az x100-at nehez tudnám elképzelni egyetlen gépnek, az omd-t biztos, hogy nem cserélném le rá. Egyszerűen izgatta a fantáziámat, ki kellett próbálnom.
Azt már csak csendben írom le, hogy most, hogy egyre korábban megy le a nap, és egyre többet vagyunk a lakásba szorulva, azért érzem, hogy a d5100-zal könyebb volt lelőni a gyereket. Az ibis is leves sokszor, mert hiába tartom ki ekv. 40-nel az 1/20-at gond nélkül - elképesztő, egy 15 hónapos mennyit mozog a másodperc huszadrésze alatt...
-
HÁZIGAZDA
éééés, az első jelentős áttörést értem el a lightroom utálat legyőzésében.
- egyrészt, igenis tud a dng-be menteni módosításokat, hasonlóan a capture nx2-höz nef-nél. magyarán, dng-be írja az xmp fájlt, nincs külön fájl, nincs mit elveszteni.
- másrészt, a dng-be bele tud tenni egy full size jpg-t is, tehát még arra sincs szükség, hogy a dng-ken kívül bármi mást tároljak.
- harmadrészt, nagyon meglepődtem, hogy van "local adjustment", ugyanúgy vmi hülye brush, amivel a kép egyes részeire tudok aztán tónusgörbét tologatni. mondjuk arra még nem jöttem rá, hogy hogy látom, hogy mit jelöltem ki, de ugyanúgy ki tudok nyomni 10 pontot, mondjuk az égre, vagy csak a hóra.
- szerencsére a wb, tájolás, képarány átmegy a ricoh dng-ből, és azért ezek a legfontosabbak.most már csak nagyon fasza gyári b&w konverzió kéne, ricoh gxr obi profilok, meg még jobban kiismerni. de így már használható!
-
HÁZIGAZDA
válasz Freddy76 #21200 üzenetére
technikailag jobb gép az om-d szerintem. világ legjobb stabija, brutál frissítésű evf (nézd majd meg az x100-at evf módban, sírni fogsz), az af is elég jó már, a szenzor nagyon jó.
viszont az x100 szenzora is nagyon jó, az ovf-evf azért remek játék, a tárcsák, kezelhetőség ezerszer jobb, és hát csak kapsz egy ekv. 35/2,8-at, azaz om-d-i értelemben egy 17/1,4-et hozzá, ami kicsi!
-
Freddy76
addikt
válasz madgie #21201 üzenetére
Az első tapasztalatokon alapuló hozzászólásaid után azt szűrtem le, hogy valahol téged is elkapott az, amiről az utolsó bekezdésben írtam. Ez megmaradt?
Bár az is beszédes, hogy Tulku visszanepperkedte magának a sz.r videó ellenére...
-
madgie
titán
válasz Freddy76 #21200 üzenetére
X100-nál pár nap alatt kialakult a saját AF metódusom
Kíváncsian próbáltam ki, hogy automata AF pont választáshoz mit szól a masina. Olympus-nál (PL2) ugye nem vált be, nagyok is az AF pontok, négyzet alakúak is, ami sokszor zavart éreztet az erőben (túl nagy kiterjedésű vertikálisan, így simán a háttérre viszi az éleset a közelebbi téma helyett). Na, a kis Fuji elég Panásan működik, hála a jó égnek. Ha van egy flakon az előtérben, tuti oda áll élesre. Ez csak egy hülye példa, de gyakorlatilag szemlélteti azt, hogy mindig (értelemszerűen nem mindig, ha teljesen szélen van, akkor nem) a közelebbi tárgyakat találja meg, ami baromi jó. Szóval, auto AF bekapcs, ha bármi zavar felmerül, a bal hüvelyujjammal átbököm MF-re. Ilyenkor a középső pontra vált, a jobb hüvelykujjam alatt lévő AE/AF lock gombbal aktiválhatom ott az AF-et (plusz a hátsó tárcsa benyomásával akár belenagyíthatok). Ilyenkor bónusz, hogy közelebbi, makrónak csúfolt tárgytávra is képes élesre állni, ellentétben a "sima" AF móddal.
Leírni jóval bonyolultabb, mint csinálni
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nikon Z 24-70mm f2.8 Objektív 2024.06.havi Fotoplus Vásárlás és még 2,5 év Magyar Garanciával 24-70
- Sunnylife li-po battery safe bag DJI Air 2 drón akkukhoz (3db) eladó
- Fotográfiai filter eladó - Formatt-Hitech 100mm ND fordított Grad
- Újszerű 'Kood 100mm Light Sunset (graduális) resin szűrő' eladó
- Eredeti 'Mindshift Gear Filter Hive' fotós síklapszűrő táska eladó (új)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest