Hirdetés
- CES 2026: Kibújtak végre az üveg mögül az új MSI Prestige notebookok
- CES 2026: madzagmentes egér és headset az Acer névjegyével
- CES 2026: valóságos képkockagenerálók lesznek a modernebb GeForce-ok tavasszal
- CES 2026: Visszatér a legjobb Expertbook
- CES 2026: A legjobb volt, az is marad? Itt a Zenbook A14 második generációja
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- CES 2026: Teljesen szürreális lett az ASUS asztali gamer PC-je
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- CES 2026: valóságos képkockagenerálók lesznek a modernebb GeForce-ok tavasszal
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Mit tud egy nagy név? Teszten az Acer Predator Orion 5000 PC
- Gaming notebook topik
- Pánik a memóriapiacon
Új hozzászólás Aktív témák
-
arn
félisten
en ezzel az af sebesseg meghatarozassal mindig bajban vagyok... a koveto fokusz ok, hogy pontatlan, viszont normal fenyviszonyok kozott egy ujabb oly/pana szvsz rohadt gyors.
-
hát pont ez az, hogy nem épül be lr-be igazán, csak tif-be tudsz menteni stb. ez így nem poén, a cnx-nek alapból része, ugyanúgy tudod használni a dolgait, mint egy utólagos fehéregyensúly állítást vagy ilyesmi.
a pöcök amúgy pont nem a zoom miatt érdekel, hanem mert kényelmesen lehet vele expókorrekciót állítani. zoomból szeretem a tekerőset.

-
ati3x
senior tag
Ma volt a kezemben egy canon 600D. Kitobival.. Hàààt az af-je teljesen màs dimenzió mint az e-pl1-es gépemé... Mondjuk a live view af gyengusz, de különben... nemtom... Mégis kell majdan egy tükörrefis gép is???
-
sebgutkopf
őstag
válasz
tuttomobli
üzenetére
Konvertálni pl: ezt ajánlom
Vágni én vegast használok. -
:AMF:
senior tag
jók ezek a nik beépülők. mióta van silver efexem, a LR fekete-fehér, szépia, stb. presetjeit szinte nem is használom. gondolom a viveza elérhető LR alá is.
amíg a 35-100 árazása ilyen agyament, addig szerintem hasonló átfogással a g5 mellé a 45-175 az egyetlen olyan alternatíva, amivel a pöcök is használható, és hozza nagyjából az oly 14-150 minőségét, méretét (2-3 stop-ot jelentő optikai stabival).
-
Sza_Sa
senior tag
Srácok, mi a vélemény a pana 14-42x-es obiról? Megéri a kit árát? Ami tesztet találtam róla, ott felemás az eredmény, nem alkotott valami nagyot. Az a helyzet, hogy a d90-em a habokban, nem lesz belőle semmi. Most viszont azon gondolkodom, hogy lehet vennék egy g5-öt, madgie annyira dícséri a pana fókuszát, ki kéne próbálnom. Már csak az a kérdés hogy mivel. A pana obijait nem ismerem, van a sima 14-42, meg az x-es. A másik alternatíva, egy x100 lenne, de attól azért félek, előbb utóbb lehet hiányozni fog a 35mm-től eltérő látószög. Szóval lehet hogy nem hagyom el a m4/3-ot

Szerk: Ja, és a lehető legkevesebbet költsek, benne vagyok egy komplett lakásépítés projektbe (persze a kompaktokat kerülni szeretném, az már van itthon)
-
ok, megnézegetem. mondjuk a mostani árán nem érdekel a p7700, de ha az utód nem lesz jelentősen jobb, meggondolom majd. egy 1/2,3"-os kompakttal is egész jókat lövök.
megnéztem. iso 80-on egészen durván jók a fájlok, lehet szépen dolgozni velük. iso 800-on olyan, mint az e-pl2 iso 6400-on kb., talán kicsit jobb. ez stimmel is, arányaiban kb. "3 fé-vel kisebb" a szenzor.
-
sphe
senior tag
Dp2s-em van, de a P7700 nekem az előbb linkelt tesztképek alapján tetszik. Ha lenne nikonom, tudom hogy mennyire érdeklődsz felőle, már szóltam neked volna róla.

Szerk: de a photographyblogon találsz életszerű raw-okat. (ha tudsz velük valami érdekeset kezdeni, az részben érdekelhet)
-
sphe
senior tag
Igen. Nagyon tetszik.
ITT és ITT van egy-egy olympusos kísérlet, amit Freddy76 is említett. Mindjárt kedvet kaptam arra is hogy a dp2s-emet kipróbáljam.
Itt pedig egy pár szubjektív dynamic range és iso próba a dslr-check-ről az eddig mostanában említett hasonlóan nagy nagyágyúk némelyike közül, mint a Pana lx7, Nikon V1, Panasonic G5, Nikon P7700 és Olympus Em5:
Bárki bármelyiket veszi-kapja-használja, szerintem jól jár vele.
Nekem a P7700 nagyon pozitív eredményt produkál a kis szenzorával, és látszik az is hogy a kisebb szenzorok mennyire tartják a lépést a többiekkel. Nagyon hasznos képek, nemde? -
fattyu
veterán
képvégeredmény szempontjából lehet hogy jobb az erdemény ha visszafele húzol, csak a valóságban a túl sok fény még nem nagyon támadott meg :S A kevés ellenben nonstop probléma. Vagyis ha ha büntetlenül tudnék 2 stoppal alá lőni és onna felhúzva emészthető eredményt kapni az jó dolog lenne. 5dII lapka iszonyat bandizik árnyékos részeken már elég korán...
-
válasz
fattyu
üzenetére
de hát ennek nincs ám értelme, amit írsz
, read noise van, meg tónusgörbe, meg fénymérés. ha alacsony a kiolvasási zaj, akkor remekül lehet húzigálni, és természetesen mindkét irányba. egyébként, mivel nem lineáris az adatok eloszlása (a csúcsfényekre több bitnyi infó jut), ezért jobban megéri visszahúzni túlexpóból, mint fordítva. -
válasz
TayRol
üzenetére
az a helyzet, hogy én is. most már a lr4 sem idegesít úgy, mint anno, bár képmanipulációra a cnx-et még mindig sokkal jobbnak tartom (a beépített nik viveza miatt). viszont a váz nagyon ügyes.
elektronikus zár, az expógomb mögött a kis pöcök amivel tudsz azonnal expókorrekciózni, a touch af, kihajtható lcd, nagy és jó evf (120 fps-sel), jó fogás, előretolt expógomb stb. a g3-mal (és madgie-val
) ellentétben nekem pofára is nagyon tetszik a megjelenése óta. és úgy tűnik, a szenzora is vállalható.az egyetlen bajom, hogy mit teszek rá. az oly 14-150 ugyanis nem játszik a stabi hiánya miatt. egy pana 35-100-zal nagyon boldog lennék, akár 200e ft-ot is adnék a váz+obi kombóért..............
...ergo marad a távoli szeretet, egyelőre.
-
wody21
tag
válasz
tuttomobli
üzenetére
Ez esetleg segíthet? Bár az Oly .mov videókat gyárt', nem tudom ott milyen formában menti az audio track-et. (valahogy csak azt kéne átkonvertálni aac-be - videót nem piszkálni - és akkor lejátszaná a TV a hangot is)
-
lyézusom!
hát hova lehet még fokozni a mai szenzorokat? 
-
eeXaa
addikt
válasz
Marseille199
üzenetére
+1
-
tuttomobli
csendes tag
válasz
sebgutkopf
üzenetére
Tudnál ajánlani ,hogy melyiket válasszam ?
Köszi. -
.mf
veterán
Boldog Karácsonyt!
Nekem a mai legnagyobb meglepi fotós volt, bár ebben a topikban fél-off: kérdeztem múltkorában Apámtól, hogy megvan-e még a régi tükrös gépe (még ha valami keletnémet vagy szovjet darab is, hátha adapterrel fel lehet rakni a lencséjét a gépemre, kíváncsi voltam, hogy hogyan teljesítene). Erre kiderült, hogy nem is keletnémet vagy szovjet gép volt, hanem egy Minolta XG-1(n), hibátlan állapotban, elemet kicserélve még az elektronikája is működött, olyan spéci bőrtokban, hogy agyameldobom, 50/2 lencséjével olyan szépen keni el a hátteret a keresőben, hogy öröm nézni, s a fókuszálási mechanizmusával is egy fél órát úgy elvoltam, mint egy gyerek

S a ráadás: Apám azt mondja, hogy talán valahol megvan még Nagyapám Don-kanyart megjárt fényképezőgépe. Egy Leica.
Most úgy érzem magam, mint egy gyerek, aki rátalált egy régi, elfeledett térképre, és most megy kincset keresni 
-
Freddy76
addikt
No, olympus ment, olympus jött: az omd helyett hozott a Jézuska egy om10-et
... Kinézetre majdnem olyan... -
sebgutkopf
őstag
válasz
tuttomobli
üzenetére
Konvertáld át a videót van egy rakat ingyenes program erre. Illetve, ha vágod is, akkor a végén úgyis újra rendereled olyan kódolással, amit szeret a lejátszód.
Boldog karácsonyt mindenkinek!
-
tuttomobli
csendes tag
Üdv Mindenkinek !
Olympus OMD-EM-5 tulajdonos lettem . Örömmel kezdtem ismerkedni a géppel . A fotók teljes mértékben kielégítik elvárásaimat , de a videó móddal gondom van . "Mindenevő" DUNE-MAX médialejátszóm a felvételeket szépen átküldi a FullHD Panasonic Tv-re , de hang nincs . A fényképezőgépen és számítógépen
hanggal együtt jelenik meg . Nem tudom mit kellene tennem a hiba elhárítása érdekében ?
Valaki segítene ?
Előre köszönöm !
Áldott ünnepeket ! -
madgie
titán
Nektek is sok alkoholt! Izé, kellemes ünnepeket

Valamelyik nap írtam az egyik topikban, hogy odaadtam az öcsémnek a G3-at a 45/1.8-cal, meg a Konica 135/3.2-vel. No, a vége az lett ,hogy a haverjával totál beleszerelmesedtek a cuccba, a srác (nem az öcsém) le is akarja cserélni a Nikonját (D40+35/1.8 meg kit)

-
sphe
senior tag
válasz
madgie
üzenetére
Az e-pl1 bőrszín tónusaival is sok problémám volt mesterséges (fénycső és energiatakarékos izzós) megvilágítás mellett. Azóta biztos sokat fejlődtek, a mostani olympusokról sokat mondhat az, ha az ember eljátszik egy-egy raw portréval, hasonló körülmények között. Bár nekem természetes fénynél sem jött be minden bőrtónus, más gépekével jobban meg voltam-vagyok
elégedve.Kellemes ünnepeket!
-
madgie
titán
Gépfüggő is, gondolom, meg igazából fél tucat Pana gép után nem biztos, hogy 100%-ig objektíven tudok a dologról nyilatkozni, de az Oly PL2 ACR képe nekem nem jött be. Például egybe olvadt a fű és az avar tónusa, miközben a jpg-eken tisztán látszott, hogy az egyik zöld, a másik sokkal barnásabb.
-
arn
félisten
olynal en is jpget toltottem be lrba, most meg tifet... csak azt nem ertem, hogy miert nem tudnak 16 bites exifes tifet csinalni. amugy tokeletes lenne a modszer.
illetve lrba igazan csinalhatnanak egy export nezetet, ahol ugyanolyan kepet latok, mint a vegeredmeny srgb jpg. rohadt nehez tonusokat ugy beallitani "hasra".
-
madgie
titán
Úgy vettem észre, hogy ez a profilozás olyan, hogy bizonyos esetben jó, bizonyos esetben pedig a gyárinál sokkal rosszabb eredményt (!) ad. Sok mindentől függhet ez, ugye a fény spektrális összetétele, meg gyári demosaic varázslatok... vagy egy hónapig próbáltam lecsórni a ColorChecker segítségével az Oly színeket, mindhiába (pedig volt, hogy másfél órán át folyamatosan pipettáztam, gammát állítottam, kontrasztot, csatornánként HSL-t, mindent... a végén egy kész képen meg szép sávos lett minden
)Igazából nem is lenne ez akkora gond, de Oly-nál annyira jó a gyári szín (idealizált ugyan, köze nincs a ColorChecker-hez, de szvsz nagyon eltalált) és annyira nem jó ahhoz képest a gyári ACR, hogy baromi nagy a kontraszt. GF1/GH1-nél például nem volt ilyen, ott a gyári jpg motor elég ótvar volt, ahhoz képest az ACR-t választja az ember (G3-nál már árnyaltabb a kép, szép meleg, "emészthető" költéri tónusokat hoz, nyári esküvőn volt olyan, hogy bizony jpg-ből dolgoztam ki a képeket LR-ban, mert nagy varázslat nem kellett, kicsi igazításhoz meg elég jó volt a jpg is).
szerk: ja, el is adtam a ColorChecker-t a végén, beleuntam
Fujinál is van még profilom, éjszakai képeknél néha jól is jön, de ott is sokszor borzasztó végeredményt ad egy egyszerű kültéri képen az elvileg kimért profil. -
PRO-peller
senior tag
válasz
Mercutio_
üzenetére
Csak kipróbálnám! A franc szenvedjen vele mindennap.

Azt tudom, h ez azért elég bonyolult kérdés, mert nekem is 3 különféle fgépem van a célnak megfelelően. Miközben egyikkel sem vagyok tökéletesen kibékülve és egyszerre ragaszkodom mindhez. Azt látom nálam jobbaknak sem sikerült megállapodni 1 ponton.
CX méretnek van-lehet igazán élettere, de hát hol késik az a rengeteg rx100 konkurencia?

(#21945) Marseille199: Én is.
-
Boldog, békés karácsonyt kívánok!
-
mFt méretben minden megvalósítható
Látszik, hgy a Panasonic sem merte felvállalni a 14-35swd f/2.0 és 35-100 f/2.0 fényejét, hanem egy FÉ-vel gyengébbre készítette a hasonló obijait, valószínűleg a méret és súly problémák miatt. A mostani 12-50-nél mindenképp nagyobb és nehezebb lenne egy mFT 12-60 klón, habár sokak szemében megtestesítené a tökéletes mindennapos obit.
( részemről jobban szerettem az E-3+12-60SWD napi használatban mint a D700+24-120VRII ) -
válasz
Messer22
üzenetére
Dpreview forumban pont azt emeli ki az egyik tag, hogy milyen olcsó
Mondjuk ugyanott épp azt hozzák fel, hogy ez _nem_ a 12-60 f/2.8-4 kiváltása, bár nagyon sokan azt várták volna, hanem inkább egy svájci bicska: mindent tud olcsóért. Mondjuk a topic címe is kétértelmű: " is m/Zuiko 12-50 really that bad? " -
eeXaa
addikt
válasz
andersen10
üzenetére
..nemcsak jobb dinamika, hanem egyben jobb szenzor is... a stabinak hasznát venném nagyon, mivel csak a két kis fixemet használom 99% ban.... ne felejtsük a minőségi jpeg-et, persze lehet ez már nem probléma a g5-nél sem...
mondjuk ha az elektromos zárat teljeskörűen lehet használni, az sokat számítana... tényleg, lehet? ...mármint 1/30 lassabb záridővel használni? de amúgy megértem egy g2 után és most egy g3 használata mellett miért a g5-t favorizálod. -
arn
félisten
Wildlife photographer Dean Swartz was recently photographing black bears when a curious young bear decided to investigate. It walked up to his camera, stood on its hind legs, and appeared to mimic what it had seen Swartz do. See more here: http://www.petapixel.com/2012/12/23/black-bear-hijacks-photographers-dslr-and-tries-its-paw-at-photography/
-
arn
félisten
válasz
andersen10
üzenetére
Az ibist is lehuzhatod
max fixekkel nyujt egy kis hasznalhato elonyt. Viszont kisebb. -
madgie
titán
válasz
Mercutio_
üzenetére
Na igen, az abszolút kedvenc, mikor előjönnek a 12-50-nel, hogy, dehát akkor már fúlfrém. 'Zmeg, a 12-50 pont a Micro 4/3 szégyene, guríts már egy 9-18-at bármelyik hasonló APS-C nagylató zoom mellé. De amúgy is, max a GH3 mellé rakhat az ember egy tükrös masinát, a túrónak sem hiányzik már, hogy széle-hossza egy legyen egy gépnek ( nem, nem akarok rámarkolni, hat és fél órán át kényelmesen félkézzel tartani, meg mittomén
) -
eeXaa
addikt
..ha lenne rá pénzem, sem vennék full frame dslr-t... ha minőségről lenne szó összedobnék egy valamilyen nikon F szettet 60 ezerért, és még a méret miatt sem kellene aggódnom...
-
Mercutio_
félisten
válasz
PRO-peller
üzenetére
Milyen felhasználásra akarod attól függ.
Nyilván aki egy zoom obival akarja megváltani a világot, és még zsebretehető méretben kompaktoknál nagyobb szenzorral várja a csodát az pofára fog esni, de ne akarjunk már egy önmagában 85 dekás vázat hasonlítani az mft-hez
és megmagyarázni, hogy ha nem fér be a kabátzsebbe 12-50-nel, akkor inkább válassza mindenki a D600-at 
Az FF-lapkától pedig nem tudom mi tart vissza...
-
Mercutio_
félisten
válasz
szaby_gyerek
üzenetére
Próbáljuk meg kidobni a középső tagot, tegyünk rá egy közel azonos ekv. obit, vagy próbálj bepakolni egy ilyen obisort a D600 mellé egy övtáskába
de már egy oldalnézet is beszédes. -
arn
félisten
válasz
szaby_gyerek
üzenetére
Nezd meg szembol is. Epp a multkor szamoltam ki, hogy egy d7000 v d600 hasonszoru obiparkkal 2x nehezebb es 2.5x nagyobb terfogatu, mint egy em5.
-
szaby_gyerek
tag
Neeem, nem. Én elégedett vagyok most, sőt, nekem az om-d kezelhetőségével sincsen baj. Egyébként, amikor ezt linkelte Miki, akkor elsőre leesett az állam, szinte egy méret. Majd agyaltam: ez nem lehet, és aztán ha az om-d mellé rakjuk a D600-at akkor már látni a különbséget rendesen.
-
arn
félisten
válasz
szaby_gyerek
üzenetére
akkor most veszel d600at?

-
szaby_gyerek
tag
Lehet mondogatni, hogy Rabi Miki ellent mond önmagának, vagy hogy túlságosan meg akarja magyarázni tetteit, de ennek ha úgy vesszük oka is van. Sokan olvassák őt, várják a véleményét, ha nem mond néhány indokot, akkor levelekkel árasztják el, hogy "Why? Miért? Warum?". De szerintem ennyi belefér. Ő megteheti, hogy így cserélgesse a felszerelését és egyértelmű, hogy az embernek néha más szelek fújnak. 4/3-ról annak idején én is D90(D7000) vagy 50D(60D) irányába akartam menni, még jobb képek, még jobb objektívek, meg minden nagyobb és jobban megfogható. Majd jött egy kattanás, hogy igazából a 4/3-os rendszert is sokszor otthon hagytam a méret miatt. A m4/3-tól nagyon féltem, kontraszt af, kényelmetlen fogás, kevés objektív, és nem is volt olyan váz ami tetszett volna. De aztán ez szépen megváltozott, és a félelmemet nagyrészt az ő blogja oszlatta szét. Rengeteg kütyü megfordul a kezében és jól ki tudja emelni, hogy mi miért szerethető és miért nem.
-
-
-
arn
félisten
raktam fel egy galeriat - munkaba menet, ha kicsit erdekesebb volt a tema, akkor kattintottam
[link] -
MrChris
nagyúr
Rabimiki legalább veszi a fáradságot és blogot ír arról amije van, más is megtehetné ha má ritkaság vagy drágaság kerül a kezei közé, még ha szubjektív is. Csak az hibázik aki csinál valamit.
-
arn
félisten
nem hoz optimalis donteseket (max a sajat szempontjabol), viszont osszevasarolgat es kiprobal mindent
azert az nagy elony, es szerintem mindenki mashogy latna a dolgokat, ha megtehetne. ez nem jelenti azt, hogy az o velemenye elobbrevalobb masokenal, de ketsegtelenul nagyobb a ralatasa, mert elsokezbol szerez tapasztalatot, es hasonlit. le kell vonni a konkluziot, ennyi - az, hogy egy teszt oldal letesztel xy keszuleket, az nem jelenti azt, hogy nekem olyan kene, vagy nekem is az lenne a jo. rabimiki meg lassan ilyen intezmenykent mukodik.(#21902) gorgo: van alatta es felette is elet... akinek tobb penze van vegyen nyugodtan dragabb rendszert, akinek kevesebb, olcsobbat. masban is megtalalhatod a szamitasod.
-
Freddy76
addikt
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Ugyan, Handrás alulmúlhatatlan; ez csak Plastik Józsinak sikerül néha.Pedig Handrás szereti a macskákat.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
De hisz az már HAndrás

PRO-peller: Szvsz az obi és vázelemzős posztjai használhatóak, csak a saját szűrődön át kell engedni azt amit ír.
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
PRO-peller
üzenetére
szoktam olvasni, de néha már úgy tűnik, hogy a magyar fotóstársadalom Handrása lesz

-
Igen, a kütyübuzulás és a fényképészet két különböző dolog. Parci meg előtte sokan 1000x elmondták, így csak ismétlem, hogy akinek egy G3 nem elég, annak mindegy mije van/lesz. Szívesen odaadnám a teljes rendszeremet obiparkkal együtt, ha mondjuk sokkal jobban tudnék fotózni cserébe. Utóbbit ugye nem forintért mérik...
Új hozzászólás Aktív témák
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- CES 2026: Teljesen szürreális lett az ASUS asztali gamer PC-je
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- A mérleg nyelve nem a Honor Magic 8 Air felé dől
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Motoros topic
- CES 2026: Így söpört be a Garmin öt innovációs díjat
- További aktív témák...
- TP Link HS100 Távolról vezérelhető Wi-Fi-s dugalj (Smart Plug)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Apple iPhone 15 ProMax 256GB Kártyafüggetlen 1év Garanciával
- magyar billentyűzet - 165 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

, read noise van, meg tónusgörbe, meg fénymérés. ha alacsony a kiolvasási zaj, akkor remekül lehet húzigálni, és természetesen mindkét irányba. egyébként, mivel nem lineáris az adatok eloszlása (a csúcsfényekre több bitnyi infó jut), ezért jobban megéri visszahúzni túlexpóból, mint fordítva.
hát hova lehet még fokozni a mai szenzorokat?

Most úgy érzem magam, mint egy gyerek, aki rátalált egy régi, elfeledett térképre, és most megy kincset keresni 

. Elfelejtettem bepucukázni hogy csak wifin fusson... )