Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Sza_Sa
üzenetére
hehe, nekem nikonban kéne az e-m5

illetve én komolyan kompakt irányba fogok mozdulni, úgy érzem, most (2013-ban) jönnek majd ki olyan gépek, amik már megütik a mércét. a lényeg, hogy izgalmas átfogású (24-120 vagy 28-200), fényerős (f1,x-2,x) üveget kapjon, ami saroktól sarokig éles (és minél jobb szenzorral). ezt ugyanis nem tudják a nagyobb szenzoros gépek, ha bekakaóznak, akkor sem. pláne nem kompakt méretben.
a fuji x20 lehet az első fecske, főleg, mert mindössze 1 fé-vel gyengébb a 2/3"-os lapka az 1"-osnál, szóval a sony rx100 máris nem volna olyan vonzó. arról nem is beszélve, hogy egy aa-szűrő nélküli exr szenzor izgalmasan hangzik (bár megnyomhatták volna a felbontást akár 20 mp-ig is sztem, exr mellett még értelme is van).
-
t72killer
titán
válasz
hegyimorc
üzenetére
Hmm, fura: kaptam EGY azaz egy db jó képet kb 15 expóból TTL beállítással. Valószínű, a metz szenzora illetve a kezem, amiben a vakut tartottam lehet a ludas. Rendeltem vakutalpat, próbálgatom még a dolgot rendesen reprodukálható körülmények között. Érdekes módon "Auto"-ra állítva mindig rendes időben lő a Metz.
-
Sza_Sa
senior tag
Bazz Parci, Isten biz' szólok az olynak vegyenek fel téged a pr-ra, mert engem meggyőztél, de úgy hogy már volt egy em5-öm és mégis elkapott a vágy, hogy vegyek egyet!!

Egyébként visszagondolva nagy hülye voltam hogy eladtam, életem eddigi legjobb váza volt, és majdnem a legjobb rendszere, még ha bosszantott is az a pár hiba. Rájöttem hogy van szívás mással is, és most itt állok gép nélkül, illetve van egy x éves pana lx-01-em ami nem valami acélosan képel, de legalább tudom használni
Lehet megvárom az első nagyobb áresést az oly-nál, aztán benevezek egy második em5-re, de most tudatosan megválogatom hozzá az üvegeket. Kell egy ekv. 35 körüli fix (pana 20 vagy oly 17/1.8) meg a 60-as makró, oszt' csók. -
-
arn
félisten
januarban milyen uj kamerak varhatoak? p5, gx2?
-
válasz
hegyimorc
üzenetére
az biztos, hogy az e-m5 egy nagyon érett gép. vannak (ergonómiai) hibái, de ha valaki ennek ellenére szereti használni, akkor kvázi hibátlan. 120/240 fps-es fasza evf, bitang gyors af, a világ legjobb stabija, masszív, időjárásálló váz, dönthető lcd, szuper szenzor.
-
madgie
titán
válasz
TayRol
üzenetére
Annyira nem, elég könnyű azt a tárcsát félrenyomni, meg eleve az AF választó gombot nyomni kell közben. Most azt találtam ki, hogy az AF-C úgyis bugos-lassú, tehát az szolgál a középső fix kis méretű AF pontra, az AF-S az automata választásé, az MF meg ugye szintén középső, de nagyobb méretű és ott működik az AF a makrótartományban is

-
hegyimorc
senior tag
Nincs nekem bajom az árakkal
, főleg úgy, hogy amin most van, azzal már elégedett vagyok.Legutóbb a D300 volt ilyen, azzal is elvoltam 4 éven át és ma is elég lenne, ha nem lenne sokkal kisebb és könnyebb alternatíva.
Biztos lesz még egy csomó gép ami megtetszik, de nem hiszem, hogy a közeljövőben bármi is nagyobb költekezésre tud rávenni. Sokkal többet ki lehet hozni egy olyan eszközből amit az ember alaposan kiismer és készségszinten használ, mint olyan újdonságokból amikben mindig van új csingilingi csak épp a user úgy cserélgeti, hogy közben használni sem tanulja meg.
-
madgie
titán
válasz
Mercutio_
üzenetére
Nem tapicskára gondolok (bár az is fontos), hanem az auto af pont választás az, amit a face priority mellett megszoktam és baromi jól (és panán kiszámíthatóan) működik
A fuji is elég jó, de messze nem annyira (ebben legalábbis), a pl2-ről nem is beszélve (az meg arcokat látott a szőnyeg mintájában is
) -
t72killer
titán
válasz
Freddy76
üzenetére
Nem tudom, mi lehetett nálad a baj, én a múlt 7en kaptam kézhez a Metz 50-et, az epl5-re ültetve tökéletes eredményt ad plafonra fordítva is. Amivel gebasz van, az az RC-mód: a régimódi automata módot tudja, de a wireless TTL nem akar menni neki
(pedig úgy hirdetik, h tudja, és a megfelelő menüpontok is megvannak a gépen és a vakun is). Talán a következő Metz firmware-rel...Ha már vaku: az Oly vakuk (konkrétan FL36R) működnek RC-módban, ha valamennyi antishock be van állítva? A metzem ilyenkor az elővillantásra tüzel...

-
hegyimorc
senior tag
Lehet, hogy azon is múlik, milyen vázból jön az a raw. Sajnos nincs más oly vázzal tapasztalatom, de Pana és Pana raw között is vannak különbségek. A GF1 számomra baromi nagy szívás volt. Saját profillal sokat javult, de igazán sosem szerettem. A G3 és GF2 viszont sokkal jobban ment a LR-nak, cserébe ezeken szinte alig javított valamit az x-rite profile :-)
Lehet, hogy olynál is minden váz új kaland :-)
( Sokáig fogom még az NX-et siratni. Annak legalább készségszinten ment a NEF )
-
ja, a digifenykep.hu oldalon a fekete g3 + 14-42 kit (16 gb felirattal, bármit is jelentsen ez) 127e ft bruttó. nekem mondjuk ingyen sem kéne az a váz, de ez nagyon jó ár.
-
hegyimorc
senior tag
válasz
Mercutio_
üzenetére
Nem a stabi miatt cserélném le, hanem ha már van egy "nagy" vázam, akkor a második mellette inkább a kisebbek közül való legyen. Szívesen elcserélném GX1-re is akár, mert az kb ugyanaz, csak áramvonalasabb, de most már inkább bízom az Oly-féle raw-ban.
Na mindegy, ez most nem különösebben érdekes. Valószínűleg az ár fogja eldönteni. A G3 is nagyon leértékelődik és már nem lesz érdemes eladni.
-
hegyimorc
senior tag
válasz
Mercutio_
üzenetére
Nekem is eszembe jutott, hogy miért nem jutott eszembe korábban
, de nem juthatott.Egyrészt az OMD előtt nem volt olyan Oly váz aminek örülni tudtam volna, és most sem jöhet szóba semmi ami előtte jelent meg, másrészt meg kellett hozzá az OMD-s tapasztalat, az pedig még nem olyan régi.
Szóval, ha elviszi valaki a G3-t, akkor pm2 vagy pl5 lehet helyette. (Nem biztos, hogy most, hanem majd akkor ha kicsit esik az áruk és lesznek használt példányok vagy ha eljő a szokásos olys leárazás a következő típusok bejelentése után)
Amúgy a G3-mal már egészen megbékéltem volna. A pepecs raw-feldolgozásba is beletörődtem. Mondogattam, hogy "this is Sparta", meg hogy ez is csak megfontoltabb kattintgatásra nevel és még szigorúbb válogatásra, hogy kevesebb legyen a konvertálni való
, de mikor egymás mellé teszem mondjuk ugyanazzal a 45-ös obival készített képeket és látom, hogy bizony élesebb az amit segít megfogni az IBIS ... hát szóval nem bántom a G3-t, és lehet, hogy még sokáig fogom használni mondjuk a huszas kistraktorral, de kicsit sem bánom, hogy szerencsét próbáltam az OMD-vel. -
Mercutio_
félisten
válasz
Freddy76
üzenetére
A mező lekicsinyítése pedig azért nem volt megoldás, mert ekkor volt egy kicsi mezőm, ami jó, de ha ezt át akartam vinni a képernyő egyik harmadából a másikba, akkor nyomogatnom kellett a billentyűt két percig...
Izé, átkomponálás? Azaz fókuszpont a témán, expógomb félig lenyom, így élesre áll, aztán a képkockában a témát oda helyezem, ahol akarom, hogy legyen 1 pillanat alatt.
hegyimorc: Ez a csere korábban is eszedbe juthatott volna
, nemrég vitték el a zsír új E-PM1-et. -
hegyimorc
senior tag
válasz
julius75
üzenetére
A GH3 méreteit és fogását irigylem - talán majd a markolattal az OMD is jobb lesz -, de egyrészt nem szívesen fizettem volna sokat egy olyan vázért ami videora van nagyon kihegyezve, miközben nekem fényképezőgép kellene, másrészt 3 pana gép raw-jával annyit kínlódtam, hogy már nagyon elegem lett.
Annyit tekergettem a ligtroomot hogy ha mosógép lenne, akkor elrepített volna a Holdra, de még ezek után is az volt általában a vége, hogy exportáltam egy TIF-et és a végén a Nikon Capture NX-ben hoztam elfogadhatóra.
Közben mondogattam magamnak, hogy hát igen, nem Nikon, biztosan nagyon megszoktam azt és csak az a baj. Hát nem! Az OMD-ből nem csak a jpegek esnek ki szépen, hanem az ORF is olyan, hogy kb annyit állítok rajtuk utólag mint anno NX-ben a NEF-eken és elégedett vagyok no perc alatt.
Nem igazán értem, hogy miért nem képesek a Pana RAW-hoz valami rendes konvertert csinálni, de az sem érdekel ha ez csak az én ízlésficamom és mindenki más szerint jó az úgy ahogy van.
Lehet, hogy a G3-t is elcserélem valami pici Oly vázra és végleg búcsút mondok a Panának.
-
julius75
aktív tag
válasz
Freddy76
üzenetére
Na ezért jó a GH3..... nem nehéz mint a d7000 (mert az igen is az, ebből én sem engedek
, tökéletesen kezelhető az fn gombokkal (5+2), dedikált iso, wb, exp. gomb, nagyszerű evf, remek oled, gyorsan - pontosan beállítható fókuszmező helyzet félretapicskolás nélkül, nagyon gyors af, és még egy szuper dolog, hogy csak a legfontosabbakat említsem: wifi + lumix app.: nincs szükség távkioldóra, minden jól megy vele, akár messzebbről is. -
Freddy76
addikt
válasz
hegyimorc
üzenetére
Az olyn sokat kellett sakkozni, hogy normálisan be tudjam állítani. A nikonon ezzel nincs gondom, max. az iso-t kell korrigálni (hajlamos a szükségesnél magasabb isot használni). De az olyn nem is nagyon használtam a vakut, inkább a fixek fényerejére hagyatkoztam...
-
hegyimorc
senior tag
válasz
Freddy76
üzenetére
Hmm, fura. Én Metz 24-et és Metz 50-et is használtam Pana gépeken és OMD-n is, rádiós távvezérlővel, vakukábellel vagy egyszerűen csak a vakupapucsba téve és nem tapasztaltam semmi rendkívülit.
Ugyanolyan szépen tudtam velük dolgozni mint a Nikon vakukkal.
(Nikonból SB-800-akat és SR-200 makrovakukukat használtam)A lapos vagy bemozdult képek egészen biztosan nem a váz, a vaku vagy a rendszer hibái.
(Mondjuk azt nem értem, hogy ha az egyik rendszerrel nem ilyenek a képeid akkor a másikkal miért, de ez akkor sem a rendszer hibája) -
Freddy76
addikt
válasz
hegyimorc
üzenetére
A nikonon (korábban d5100, most d7000) csak felteszem a vakut (sb700), plafonra/falra fordítom, és szépen teszi a dolgát. Max. az iso-t kell állítani, de ez a d7000-n pláne nem gond, mert van számára dedikált gomb. Még a wb-t is pontosan lövi be. Az oly-n egyszer sem sikerült normálisan beállítanom, folyamatosan lapos, elcsúszott wb-s, élettelen képek születtek (fl36 volt, próbáltam fl36r-rel is).
Még azt el is felejtettem az előbb, hogy az oly előnye a nikonnal szemben a fényerős fixek sora, amely teljesen nyitva is frankó volt. A nikonra ekv. 35-40 körüli fényerős fix csak horror áron van...
-
-
igen, egy ex2f + nx200 + 30/2 is jó választás, de nálam az ex2f-et leveri az lx-7, kihajtható lcd ide vagy oda. főleg, mert eléggé elmarasztalják a dpreview összehasonlító tesztjében olyan dolgokért, amik engem is zavarnának.
-
jmakk
őstag
Nekem még ez a Samsung EX2F izgatja a fantáziámat. Mindene megvan amit említettél és nálam a kihajtható kijelző jelenti a habot a tortán.
-
TayRol
nagyúr
válasz
Freddy76
üzenetére
reggel volt fw. upgrade 2.00-ra, most van (legalabbis megtaláltam af-s nél a) manuális fókuszpont kiválasztás, programozható a raw gomb és kicsit gyorsabb lett.
nagyon gyors, szuper az "obija", jó fogni, asszony is imádja. jpeg-ben tolom és nagyon szépek, teltek a színek - jobbak mint a D90-nél. örülök hogy lecseréltük az EPL1-et.másik hír: holnap lesz "eredmény", úgy néz ki, megunták az orvosok.
-
Freddy76
addikt
Ezért is írtam, hogy innentől kezdve kicsit almát a körtével összehasonlítás a dolog. Mindkét váznak vannak erősebb és gyengébb pontjai, de abszolút egy szint a kettő. Az oly fókuszát is meg lehet tanulni használni, a sebességével nekem semmi bajom nem volt. A 45/1.8-cal baromi gyors volt, lényegesen, klasszisokkal jobb, mint a pana 20-assal, de ez ugyebár ismert. Pana m4/3 még nem volt a kezemben, annak a fókuszáról nem tudok nyilatkozni.
Mindenesetre egyáltalán nem lep meg, hogy valaki d7000-ről omd-re vált (az én omd-met is egy d7000-ről lépő júzer vette meg).
-
sphe
senior tag
válasz
madgie
üzenetére
Az EPL-1/EPL-2 autofókusza valóban nem volt a csúcson, főleg, hogy az af mező leméretezhetősége egy ideig "titkos" feature volt. Ez is csak normális fény mellett adott segítséget (mert relative sötétben kis af kerettel még többet vadászott), de azóta számomra úgy tűnik, hogy az oly AF-e felvette a versenyt többiekkel. Emlékszem arra az orosz weboldalra ahol az omd megjelenés környékén felraktak egy pár videót, ahol az af-et tették próbára hát majdnem behaltam annyira tetszett.
(persze nappal) -
Freddy76
addikt
Azért ez a mindenben hozza a d7000 szintjét kissé erős, leginkább azért, mert sok dologban nem hasonlítható a két váz. Nekem sok félrefókuszált képem lett az omd-vel, a feleslegesen nagy fókuszmező miatt (a gyerek könnyen kimozgott belőle úgy, hogy máris elé/mögé fókuszált). A mező lekicsinyítése pedig azért nem volt megoldás, mert ekkor volt egy kicsi mezőm, ami jó, de ha ezt át akartam vinni a képernyő egyik harmadából a másikba, akkor nyomogatnom kellett a billentyűt két percig...
A d7000 fókusza lényegesen gyorsabb, jobb, ha jó... Nekem ugyanis eddigi három obiból (35/1.8, 18-105, sigma 18-50/2.8) mindegyik backfókuszos volt. Ugyanakkor ebben a vázban már benne van az af fine tuning, 12 obit lehet finomhangolni, ennyit tárol a váz. Ez persze azzal jár, hogy minden obinál először a macera: állvány, tesztábra, live view-ben referenciakép, majd miliméterezgetés. De ha egyszer megvan, akkor jó, így mindhárom obim pengeéles. Kérdés persze, hányan használják úgy a tükrösüket, hogy nem is tudják, hogy pontatlan a fókusz; másrészt az is vacak, hogy alacsonyabb szintű vázakban nincs fine tuning, a Nikon Magyarország meg nem mindig lelkiismeretes, szemrebbenés nélkül visszaküldi a cuccot, hogy jó (tűréshatáron belül van), ha pedig az ember használt, vagy nem nikkor obit vesz, akkor fizethet a kalibrálásért...
Nekem egyébként az tűnt fel, hogy az omd képei után mennyire életlenek a d7000 képei. Most már jók, de a különbség szembetűnő volt...
Másban mindkét váznak van előnye. Az olynak pazar jpg-i vannak, d7000 itt jóval gyengébb (bár már nem olyan vacak, mint a régebbi vázak jpg-i), ellenben az oly rawjait én utáltam, a nikon rawjával teljesen jó dolgozni. Az oly kisebb sokkal, a d7000 ellenben nagyon jól kezelhető, mindenre van dedikált gomb, és minden kézre is esik. Én sokszor szaladgálok egy obival (az olyn ez a pana 20 volt, itt a 35/1.8), ez mindkét esetben jelent egy táskát - az olynál ez kisebb, de egy obival a d7000 sem súlyos. A nikonon sokkal jobb vakut használni, itt van is értelme, az olyn nem volt... Az oly evf-je viszont jobb bármilyen ovf-nél, ez egy olyan vélemény, amelyből nem engedek
.Összességében egymás mellé lehet tenni a két vázat, el lehet dönteni, kinek mi a fontosabb. Ha egy ismerős megkérdez, azért ajánlanám neki az oly-t, mert itt nem szív a fókusszal, de aki kicsit ért hozzá, az a fine tuninggal megoldja.
Ami viszont tény (legalábbis szerintem az): a fent felsorolt oly-omd előnyöket (kicsi méret, objektívtől függő fókuszproblémák hiánya, evf) a dslr nem fogja tudni behozni, míg a d7000 előnyeit (kezelhetőség, pontosabb fókusz, vaku) rövid idő alatt behozhatja az m4/3, lehet, hogy az em-6 már meg is teszi...
Sanszos, hogy a következő vázam újra valami tükör nélküli lesz...
-
egyébként annyira jók az újabb kompaktok, hogy én egyre inkább egy ügyes párosban látom az ultimáté megoldást. például:
- fuji x20 + fuji x100
- pana lx-7 + pana gx1/g5 + rá a neked legfontosabb fényerős obi
- sony rx100 + nex-5n + 35/1,8bár a sony kicsit sántít (rx100 fényereje suta), de a lényeg, hogy alulra van egy bitang fényerős obival szerelt kompakt gép, egyébként meg lehet mellé tenni egy nagy szenzoros dof-bajnokot valami jó üveggel. a fujit nem véletlenül írtam így, ha tényleg 24-120/1,8-2,8 lesz egy aa-nélküli 14 mp-es exr 2/3"-os szenzorral az x20 (ne feledjük, hogy ez még m4/3 szenzorra is egy 12-60/3,5-5,6-nak felel meg!!), akkor bőven elég univerzális kisgépnek.
-
válasz
Szulita28
üzenetére
nem lett ennyire jó a 17-es, legalábbis teszteken. nem vágja szét az arcod. viszont szép "puha" átmeneteket csinál, és az egész üveg nagyon tetszik. éveken át nyafogtunk, hogy nem csinál rendes fixeket az oly, hát most odatette magát azért. kár, hogy némelyik ilyen rohadt drága, egy egységes 399 usd-s ár jót tenne mindenkinek.
ja, még a tegnapi thom hoganes anyaghoz: azért az is tanulságos, hogy leírja, hogy míg korábban képminőségben egyértelmű visszalépés volt az m4/3 az aps-c dslr-ekhez képest, ma már annyira nem, hogy kukázta a d7000 szetjét (!). követő af-ben egyik milc sem jó a nikon 1-et leszámítva, viszont minden másban az e-m5 hozza a d7000 szintjét, csak jóval kisebb és könnyebb. alig egy éve azért nem így hangzott ugyanez a téma, szóval szépet hajrázott az idióta m4/3 konzorcium
az utóbbi időben. -
ROBOTER
addikt
slrgear.com-on a 60-as makró
-
Marseille199
senior tag
Megapark mediában is 5k, nem tudom, van-e még, 23-án még volt

-
arn
félisten
en is szemeztem vele, de nem azert hasznalok mft rendszert, hogy ekkora zsak kelljen

-
-
thx!
-
Messer22
senior tag
HI
Ha valakit érdekel még az akciós oly hátizsák, a debreceni MM-be láttam még pár darabot 7e-ért.
-
írja, hogy idővel biztos lesz, ami jól kezeli. és igen, szerintem is az x-e1 lenne a másik nagy esélyes. de tény, hogy az m4/3 jóval érettebb rendszer jelenleg. és az is tény, hogy az om-d-nek elég jónak kellett lennie azért önmagában is ahhoz, hogy végül az élre tegye a "blogoló emberke"

-
hegyimorc
senior tag
" de tény, hogy itt nem sok embernek van om-d-je.
"Használom egy ideje, és nem tartom rosszabbnak mint a G3-ét.
Egyelőre megvan mindkét váz, ha valamiben nem vagyok biztos, akkor nem emlékezetből kell felidéznem, hanem előveszem mindkettőt és összehasonlítom. Értelemszerűen ami nem érdekelt már a G3-ban sem, azt nem tesztelgetem az OMD-n, ilyen pl az arcfelismerés. Megnéztem, kipróbáltam, ennyi. Lehet, hogy ezt pl sokkal szarabbul tudja az OMD, de nem én fogom méricskélni. Az sem érdekel, hogy a követő AF melyikben jobb. (Szar az összes MFT gépben. Majd ha tudni fogják azt mint a Nikon D300, akkor újra megpróbálom, addig nem.) Más, kisebb, régebbi Oly gépekhez sem tudom hasonlítani, mert ezen kívül Oly váz a kezemben sem volt.
Végleges ítéletet majd akkor mondok, ha tavasszal beindul a versenyszezon és fotózok pár MTB versenyt, de egyelőre semmi gondom a fókuszrendszerével.
Félrefókuszált képem eddig nem volt.
-
eeXaa
addikt
..az oly vázak nem tudnak wireless shutter módot? vagyis csak ezzel a trükkös megoldással megy a dolog, mint a panáknál? ..
-
k1csi
senior tag
Pixel RW-221.
Kb. 4.5k e-bayről (5k biztosítással). Nekem közel 1.5 hónap volt míg ideért.
A vevőhöz lehet többféle vázhoz kábelt venni (a csomagban csak 1 van, amihez veszed). A külön vett kábel nem olcsó viszont valamivel hosszabb mint a csomagban adott.
Azaz nekem a csomagban nem olyan jött mint a lenti review képén, hanem egy rövid.
http://m43photo.blogspot.hu/2011/03/pixel-rw-221-wireless-rf-remote-control.htmlÉrdekessége, hogy ha több vevőd van akkor több vázat is lehet egy adóval vezérelni ha azonos frekire állítod (Pl. nekem egyszerre ment 550D+GH2).
A vevőn is van expó gomb, azaz nem kell az adó ha nem akarod használni.
Néhány hasznos info a fent linkelt oldalon.Nekem még mindig megy, mondjuk nem is izomból nyomom a gombokat.
scarabaeus
Vettem hozzá 2 csomag eneloop akkut, így nem gond, ha esetleg benyomja valami a gombot. -
scarabaeus
őstag
Jók lesznek azok, szerencsére ebben a Panasonic nem újít évente, mind az időzítős, mind a rádiós kioldóm együttműködik a két Panasonic géppel, amik közt 7 év korkülönbség van.
(A rádióssal én elvagyok ugyan, de ajánlani nem ajánlanám, mert az adón az exponálógomb kiemelkedik, kikapcsoló gomb nincs rajta, így használat után jobb, ha kiveszem belőle az elemeket) -
Schanyee
senior tag
Jó, hogy felmerült a téma. Én szeretnék építeni egyet januárban, amit programozni lehet. Már csomó mindent előkészítettem hozzá, az alap, nem programozható az már össze lett állítva és működik, csak be kell forrasszam a lábakat a nyákra, de már házat is választottam hozzá. A programozhatóhoz meg elvileg már elkészítettem a nyáktervet, meg a program is félig készen van, csak itt elakadtam idő hiányában (szakdolgozat meg államvizsga kicsit lefoglal). Nem olyan régóta foglalkozok komolyabban a fotózással, esetleg valaki leírná, hogy szerinte miket kell tudnia egy programozható távkioldónak? Én arra gondoltam, hogy be lehessen állítani egy BULB módot, ahol adott ideig nyitva van a rekesz, meg egy olyant ahol be lehet állítani, hogy adott időközönként fényképezzen a gép egy beállított számú képet. Valami egyéb ötlet, ami még hasznos lenne, ha tudná? (A kávéfőzésen kívül
)Szerk.: Szerintem jó lesz a G5-höz is, én a GH2-höz találtam leírást és az jó a G3-hoz is.
-
b.vr
őstag
Pana G sorozathoz ha használ valaki távkioldót (vagy csak ismer ilyeneket), melyiket ajánaná?
Tényleg csak távkioldásra kell (nem szükséges hogy programozható time-lapse meg ilyesmiket tudjon)
Mind vezetékes, mind vezeték nélküli érdekelne. Működjön megbízhatóan, ne essen szét tíz alkalom után- aztán jöhet az a szempont hogy minél kedvezőbb ár
(pana g5-höz lesz, de gondolom ami a régebbiekhez jó volt, az ehhez is jó lesz, persze majd ellenőrzöm a specifikációt) -
válasz
Mercutio_
üzenetére
itt a topikban általánosan elfogadott nézet, hogy oly af = annyira rossz, hogy az oly vázak felejtősek. erre szép kontra, hogy egyre több helyen az év gépének tartják (egy nagyon erős mezőnyben) az om-d-t. de tény, hogy itt nem sok embernek van om-d-je.

mindenesetre egy érdekes kérdés, hogy hogy viszonyul a témához az e-pl5 és az e-pm2. tudja valaki? ugyanaz az af van bennük, mint az om-d-ben?
-
:AMF:
senior tag
válasz
scarabaeus
üzenetére
ez (m)4/3-nál is így van? canon és nikon apsc-nél biztosan, mert a vakuk a FF szerinti fókusztávokra állnak be (bár a nikonnál meg lehet adni, hogy DX vagy FX vázon használom-e. a canon-t nem ismerem ebből a szempontból.) (m)4/3-nál viszont nincs más lapkaméret és a gyártó sem számolja át FF-re a vakuk (pl. fl50) adatlapján.
-
eeXaa
addikt
válasz
scarabaeus
üzenetére
...jahh közben kiderült a dolog, mert ha cserélem a 20 ast, a 45-el, akkor automatikusan átvált 17-ről 42-re...
-
eeXaa
addikt
...hány mm-en érdemes használni az fl36-t pana 20 hoz? az oly 45 nél gondolom nem kérdés,hogy 42
-
mik-oca
tag
Na, megleptem magam egy NEX-5N +18-55 kit obival, és most kezdem próbálgatni...

-
válasz
madgie
üzenetére
jó, hát olyat nem is mondtam, hogy meg kell venni, én sem tettem, a használt árán sem. de ígéretes, hogy jónak tartják az af-et.
más: fuji x20... elég frankónak hangzik, egyedül az ovf pletykának nem örülök, evf kéne neki. de a 24-120/1,8-2,8, és mindez egy új 14 mp-es exr 2/3"-os lapkán... nyammm!
-
madgie
titán
Most inkább kihagynám azt a részt, amikor megveszem egy raklap pénzért az om-d-t, majd mondjuk 40% bukóval eladom... mostanában a mestere vagyok az anyagi bukónak

Ellenben magát az e-m5-öt fókuszilag konkrétan nem szoktam szidni, bár érdekes, hogy a régebbi gépeknél sem hallottuk az akkori tulajoktól, hogy esetleges az af (te pont kivétel vagy, ha jól emlékszem egyből azt írtad a D90 váltás után, hogy soha annyi életlen képed nem volt egy sítúrán).
Persze szívesen kipróbálnám az e-m5-öt, akár a fuji kárára, de messze nem a mostani árán

-
válasz
madgie
üzenetére
nincs saját om-d tapasztalatod. és azért én nem becsülném azt alá, hogy valaki aki használt nex-6/7 rendszert, fuji x-e1/pro1-et, gh3-at és om-d-t, végül az utóbbit választotta a legjobbnak összességében. annyi bizonyosan következik belőle, hogy nem olyan rossz semmiben, hogy dobni kéne. az af-et meg külön dicséri. úgyhogy innentől kezdve engem egy picit kevésbé érint a topikban elharapódzó "oly=kuka az af miatt" elmélet.
más: új nikon 10-100 vr, természetesen...
-
-
válasz
rumos14
üzenetére
de, zavarna, de egyelőre ezt pár kommentelőn kívül nem láttam még igazolt ténynek, nincs olyan kép az üvegről, ahol látszik, hogy valóban nincs benne stabi.
más: oly fikázó pana-mán emberkéknek sok szeretettel. lehet, hogy mégsem olyan szar ma már az az oly-féle af...
-
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 38WN95C - 38" Ívelt NANO IPS - 3840x1600 - 144hz 1ms - Nvidia G-Sync - AMD FreeSync - ThunderBolt
- Pixel 7 pro 128/8
- Lenovo T14 Thinkpad Gen3 WUXGA IPS i5-1245U vPro 10mag 16GB 512GB Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- Xiaomi Redmi Note 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

De ez szerintem nyár eleje-közepe körül lehetséges.
Lehet megvárom az első nagyobb áresést az oly-nál, aztán benevezek egy második em5-re, de most tudatosan megválogatom hozzá az üvegeket. Kell egy ekv. 35 körüli fix (pana 20 vagy oly 17/1.8) meg a 60-as makró, oszt' csók.

(pedig úgy hirdetik, h tudja, és a megfelelő menüpontok is megvannak a gépen és a vakun is). Talán a következő Metz firmware-rel...
de a kis vázakban nem lesz ibis, - de nem is ezt akartam írni, csak eszembe jutott, hanem, hogy - az árdifit figyelembe véve a G3 egy nagyon jó kis váz, annyiért az Oly nem ad "semmit"
, de mikor egymás mellé teszem mondjuk ugyanazzal a 45-ös obival készített képeket és látom, hogy bizony élesebb az amit segít megfogni az IBIS ... hát szóval nem bántom a G3-t, és lehet, hogy még sokáig fogom használni mondjuk a huszas kistraktorral, de kicsit sem bánom, hogy szerencsét próbáltam az OMD-vel.
, tökéletesen kezelhető az fn gombokkal (5+2), dedikált iso, wb, exp. gomb, nagyszerű evf, remek oled, gyorsan - pontosan beállítható fókuszmező helyzet félretapicskolás nélkül, nagyon gyors af, és még egy szuper dolog, hogy csak a legfontosabbakat említsem: wifi + lumix app.: nincs szükség távkioldóra, minden jól megy vele, akár messzebbről is.