Hirdetés
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen házat vegyek?
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- KODI (ex-XBMC) Android alapokon, Androidos media-boxok
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Philips LCD és LED TV-k
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen notebookot vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Freddy76
addikt
Ma voltam bent az Artwork-ben, kezembe adták az X100-at, bedobtam a memóriakártyát, és élvezkedtem picit. Nem volt időm alaposan kitapasztalni a beállításokat, meg igazából nem is ez volt a célom, a felépítés-kezelhetőség-méret-af-képminőség alapszintű tesztelése volt a célom.
Felépítés nagyon jó, masszív, egyben van, és - a forma ellenére - a fogása is jó. Az, hogy kegyetlen jól néz ki, csak hab a tortán. Az mondjuk kicsit furcsa volt, amikor zsebrevágtam (kabátzsebre), és elindultam vele, de látták, hogy nem kifele megyek, meg aztán ott volt az omd az asztalon (abból vettem ki a memkáryát).
Kezelhetőség ötös, nagyon adja, nagyon jó... Nem csak egyszerű, hanem - tudom, hogy hülyeség - iszonyú fílinges tekergetni a tárcsákat. Az egész olyan, olyan, nos, olyan trendi, műmájer.
Méret okés, kicsit nagy, de nincsenek dudorok rajta, az obi is alig emelkedik ki. Kabátzsebbe, hátizsákba simán dobható, és mivel egy lapos tégla, nincs "erőkar", ami elhúzná, vállra akasztva is könnyű.
Az AF nem győzött meg, de ennek az is lehet az oka, hogy nem volt időm kitapasztalni. Igaz, az Artwork pince, tehát nem a legbetyárosabbak a fényviszonyok, de az AF azért lassúcskának tűnt - de nem lassabb, mint az OMD a pana 20-szal, amivel együtt élek. Ez talán a gép hátránya, de 15 perc nyomogatás után nehéz következtetést leszűrni.
Képminőség: amit ott lőttem, az jó, de nyilván itt inkább a tesztekre (kösz, Madgie) hagyatkozom. Az iso teljesítménye talán jobb az omd-nél (ami ugyancsak jó), ellenben az ibis-hez szokott kezem berezegtette a hosszabb záridős képek egy részét. Az ibis még mindig odab.sz, ez tény. A gép jpg-re volt állítva, tehát a rawokról nem tudok nyilatkozni.
Az összkép talán a legfurcsább. Megfogtam a gépet, és rögtön vigyorogni kezdtem. Van az egésznek egy olyan hűdeklassz érzése, nem tudom miért. Jó megfogni, jó tekergetni, forgatni, használni. Ez nyilván az újdonság varázsa is, de akkor is. Olyan, mint amikor vezettem egy MX5 mazdát. Nem ferrari, nem lambo, gyengébb, kisebb, kényelmetlenebb, mint akár a már iskoláskorú passatom, de onnan kezdve, hogy beültem, ráragadt a vigyor az arcomra, és csak akkor került le, amikor ki kellett szállnom...
-
válasz
sebgutkopf
üzenetére
nem arról van szó, hogy nem érdekel a fejlődés, technikai fórumban vagyunk, persze. csak közben nem árt észben tartani, hogy ami a fotózás lényege, a kép, a végeredmény, az már rég elérhető bármelyik vázzal. tehát ezek az újítások nem szükségesek ahhoz, hogy elvégezd a feladatot hibátlanul, maximum kényelmesebbé teszik az életet... meg lehet izgulni rajtuk, felülve a gyártók marketingjének. mindannyian ezt tesszük. most, hogy itt a gh3, már nem olyan izgalmas a gh2. pedig igazából mindenre elég az is.
és én is nézegetek mindenfelé, holott egy van húsz kilónyi ricoh gxr cucc, ami még mindig több ezer dollárba kerülne újonnan.
amúgy meglepő felismerés, hogy a kompakt modul tök használható. olyan iso 100-on raw-ban, mint az e-pl1 iso 3200-on raw-ban. én ez utóbbit is szerettem. és ez egy 1/2,3"-os lapka, nincs lejjebb.

-
sebgutkopf
őstag
Valamikor történt egy jelentősebb generáció ugrás a szenzorokban, ami meghatározó lehetett. Szerintem ezt te pontosabban meg tudod tőlem határozni mikor történt, én legfeljebbtippelni tudom, mivel jóval kevesebb gépet használtam és nagyobb ugrásokban váltottam, mint te. Az biztos, hogy a mostani szenzor tud olyat, ami miatt pl az utam során olyan képeket tudtam elkészíteni ráadásul jó minőségben, amit régen egyáltalán nem tudtam volna. Monitoron nézve az látszik, hogy tetszetős a kép és nem csak egy ott voltam kategória. Ami persze a lényeg, hogy mindezt relatív olcsó géppel és üveggel megvalósítható, nem kell hozzá brutálisan drága fényerős nagy fényerejű obi.
A jövőt illetően pedig:
Simán el tudnám képzelni, hogy amikor értelmes módon valóban el lehet majd hagyni a bayer szűrőt az lesz egy olyan lépés, ami sokakat aktív gépcserére sarkallhat és az összes mai szenzort elavulttá teszi. Ma azért egy erdőben készült képen az apró falevelek még mindig elég furán tudnak kinézni.
Vagy, ha annyit gyorsulnak a szenzorok és feldolgozó processzorok, hogy videó alatt is teljes képkiolvasást tudnak használni és megszűnik a látványbeli (képrészlet) különbség egy 1920x1080-ra leméretezett fotó és egy videóból kivágott képkocka között (jó itt erősebb a tömörítés, de most nem ez a limit). Ez is egy olyan irány, amit a belátható jövőben be lehet futni.
Sorozatoknál inkább a pufferre gondolok, hogy még mindig sokan spórolnak a memóriával és raw+ jpg esetén hamar vége szakad a sorozatnak. Meg írhatnának gyorsabban a memó karikra a gépek.
Ott van a teljes elektronikus zár, amit te magad említettél többször is. Milyen jó lenne megszabadulni a vaku szinkron időktől.
A pd af-el nem tudom mi a baj, nekem nem fájna, ha gyors lenne, még ha most nem is használnám ki teljesen, bár lehet videónál is be tudna segíteni. Ha még nem, akkor meg oldják meg, hogy tudjon.
Állandóan ötletekkel és teóriákkal jössz, most meg eljátszod a fantáziaszegényt? Nem veszem be!

-
Freddy76
addikt
válasz
schawo
üzenetére
Nekem a 20-as abszolút a világom. A 9-18 18-as vége pláne, de persze csak gyutáv szempontjából, rajzban/fényerőben a 20 veri. Ez újfent azt mutatja, hogy egy jó ekv. 35-tel el is éldegélnék...
Most meg is néztem, hogy mit használok... Amióta megvan jelenlegi obipark, kicsit változott a felállás: korábban a 20-as volt fent 75 %-ban, a 45-ös a maradékban, a 12-50 pedig szinte szűzen várta új gazdáját. Most olyan 65-25-10 a felállás. Vagyis a 9-18 tök jó, de az én fotózási szokásaimat nem változtatta meg, nem használom olyan sokat, néha játszani jó, de továbbra is a 20-as rulez. Egész egyszerűen az van fent alapból, és kiránduláson, séta közben is ritkán kerülök olyan helyzetbe, hogy le akarjam cserélni a 9-18-ra... A 45 pedig ugye a maga speciáis területén jó, ezt portéra használom:
![[link] [link]](http://farm9.staticflickr.com/8482/8214615223_ae1dd5871b.jpg)
Fixbuzi lettem. Talán.
-
.mf
veterán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
"pm1+14 - minimálkit csizmi ajánlásával"
Juteszembe... Mint újdonsült PL3-tulaj, én is szeretnék idővel egy pancake-et (valószínűleg már csak jövőre lesz), de én inkább a Pana 20mm/f1.7-ben gondolkozok. A racionáléja pedig: ugyan az slrgear tesztje a 14-es hozza ki élesebbnek, a 20-ast pedig jobbnak torzítás és CA terén, de sztem ezek nüanszok. A 14-es nagyobb látószögű, ez tiszta sor. Méretben, főleg mélységben, már nem nagy a különbség. Azonban a 20-as jóval fényerősebb (f1.7 vs f2.5). Általálban, ha prime lencsékről van szó, szinte állandó jelzője a gyors, "fast prime", ahogy külföldi oldalakon minduntalan előfordul. Tehát fényerős. Mégis mintha mindenki a kevésbé fényerős 14-est használná a 20-as helyett, amit nem igazán értek. A 20-as hamarabb is jelent meg, és nem is drágább, így meg főleg nem értem. Esetleg van még valami a háttérben, amit nem tudok?
-
Mercutio_
félisten
válasz
Mhamster
üzenetére
Márkaboltban ugyan 129900, de +1 év garancia jár a felárért

Gondwana: Már nem jár ide

-
tandrej
csendes tag
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni, hogy mi különbség van DMC-G5KEG és a DMC-G5XEG váz között.
-
Mhamster
tag
válasz
Marseille199
üzenetére
Szolgálati közlemény:
Mint canonos promoter közlöm, hogy az ezüst olympus epm1 duplakit a westend mediamarktban 125 mátyás.

-
Marseille199
senior tag
Szolgálati közlemény:
Mint samsungos promoter közlöm, hogy fekete olympus epm1 duplakit a megapark mediamarktban 130 mátyás.
-
Freddy76
addikt
Várjunk, én most olvasok vissza, és asszem valami elkerülte a figyelmemet... Most akkor Tulku gépét megvette Madgie, majd Tulku vett egy másik ugyanilyet
?Rabimikinél már csak a 75/1.8 eladó, megy le az ára... Nem olvasom az adok-veszek topikot, kiváncsi vagyok, mennyiért adta el az om-d-t.
Nikonos haveroknak már szóltam, hogy 4-7 hónap múlva lesz egy jóáras d600...
Persze pont én pofázok, 1,5 év alatt ez a harmadik gépem.
-
Freddy76
addikt
válasz
madgie
üzenetére
Pedig pont ez kellene, kompakt méret, jó képminőség, jó kezelhetőség. Az OMD-t nagyon szeretem, nagyon kezelhető, nagyon jó tulajdonságokkal bír, sokkal könyebb is, mint a korábbi szettem, de még mindig nem zsebrevágható. Értem ezalatt, hogy pont annyira nagy, meg dudoros, hogy pl. a kabátzsebembe ne férjen bele, de a pelenkázótáskába, vagy a hátizsákomba sem. Azt a gépet keresem, ami mindig jöhetne velem, erre pl. a Nikon 1-2 is jó lenne.
Nem most, majd valamikor a jövőben. Egyelőre gondolkozom.
És igen, kütyübuzulok is, na és
? -
-
Freddy76
addikt
válasz
neevous
üzenetére
Engem az XE1 nem hoz lázba, abszolút. Az X-Pro 1 nagyon jó, de drága, szörnyen. Az XE-1 helyett én már inkább az omd-t venném, ha ezen az árszinten keresnék. Amennyivel olcsóbb a fuji váz, annyival drágábbak az obik, szóval árban egymás mellett van a kettő. Szerintem, tehát hangsúlyozottan nem kinyilatkoztatok, csak az én egyáltalán nem alapos információkon alapuló véleményemet közlöm.
Perpill nekem az x100 izgatja a fantáziámat, csak először meg akarom fogni, hogy ez tényleg kicsi (értsd: zsebrevágható) gép-e. A zseb alatt nem nadrágzsebet, hanem mondjuk egy kabátzsebet, vagy egy hátizsák elülső/külső zsebét értem. Vagy egy bébé confort pelenkázótáska oldalzsebét...
-
Érdekes, kapható az X-E1 váz (raktárról azonnal!), 290 pénz. Le voltam maradva...
-
Freddy76
addikt
Nem tud valaki olyan boltot, ahol van X100, és kézbe lehet venni? Én csak egy ilyet tudok, Kisvárdán egy optikust, de az messze van...
-
hegyimorc
senior tag
Hehh, OM-D-vel simán lehet kézből R72 szűrőn át bemozdulásmentes képet lőni.
És még látom is ami a képen lesz :-)
-
válasz
sebgutkopf
üzenetére
az az igazság, hogy ezek a különbségek ma már fórumok és tesztek által vannak felnagyítva. persze, jobb az új szenzor. számít? igazából egy ideje már nem. mutasd meg bármelyik képedet, és nézzük meg, hogy ugyanaz a minőség elérhető lett-e volna korábbi lapkákon. itt ugye a végeredmény számít, tehát vagy a nyomat, vagy a kép a moniton. az, hogy ha belenagyítasz 100%-ra, nem, mert sosem úgy nézed a képet, miután elkészültél az utómunkával.
a pd-af izélést sem értem nálad a nex vázakon. mire akarod használni? követő af? akkor eleve rossz helyen vagy, de ezt te is tudod, te magad mondtad, hogy nem rallyezol már.
sorozatlövés... tényleg számít, hogy mondjuk 1/1500s záridő mellett 4 vagy 7 képet kapsz el abból az 1500-ból?
a dslr-ek egy ideje abszolút érettek, nincs érdemi különbség. tesztes-fórumos szemüvegen át van, valójában nincs. a végeredmény szempontjából nincs. a milc-ek még érnek, de pont az itt felsorolt cuccoknál már nehéz lesz jóval jobbat csinálni. az ár is mindegy, majd olcsóbb lesz pár év múlva. a d4 is drága most.
-
.mf
veterán
Miután már épp megebédelt (előbb leterítette a bivalyt és lakmározott belőle, a pórul járt fotós csak utána tette oda a gépet), és ivott is rá, még szép, hogy nem volt már éhes, valószínűleg csak azért ment vissza, hogy őrizze a tetemet a dögevőktől, s közben elfoglalta magát egy kis játékkal

A másik videó is nagyon üt

-
arn
félisten
válasz
sebgutkopf
üzenetére
hibatlan konstrukcio nincs, az aprobb bakikat siman lehet toleralni.
-
sebgutkopf
őstag
Igaz, az új piacon több az újdonság.
D7000 és d90 között azért a szenzor, az AF rendszer és a sorozat elég vonzó váltás az újabb javára. Akinek ez számít. Akinek meg nem annak valóban nem érdemes cserélnie.
Az jutott még eszembe, hogy habár elég érettnek tűnnek a felsorolt milc-ek mégis mindig tudunk saját kívánság listát írni, hogy mi kéne bele, vagy mit kéne másként. Amíg léteznek ezek a kívánság listák, addig változás is várható. Mindegyik felsorolt milc gépben van valami, amibe bele tud az ember kötni, hogy miből kéne jobb, hogy megvedd.
pl.:
Gh3 - nagy és drága
em5 - videóban nagyon el van maradva, kényelmetlen gombok (ez utóbbi ti írtátok én nem tudom igaz-e)
xe1 - videó valahogy itt is kimaradt és az af is fejlődhet még a panához képest
nex6 - az első generációs pd af azért még itt sem az igaziMeg úgy mindegyik milcre még mindig igaz (talán a nikon 1-re nem), hogy a követő AF nem az ő világuk.
-
Tulku
veterán
válasz
Marseille199
üzenetére
Teljesen érthető koncepció...bennragadt 100 tonna film, mit tegyünk?...építsünk köré gépet fillérekből, így kisebb a kár...
-
fattyu
veterán
válasz
Marseille199
üzenetére
hp5 nem olyan rossz. Rollban legalábbis.
-
nord_
veterán
Marseille kartácsnak szeretettel.

-
-
csakb
őstag
válasz
Marseille199
üzenetére
Ez jó.
A felháborodott kommentek meg különösen viccesek. 
Erről eszembe jutott Michael Kamber harctéri M8 tesztje (de a 2.8/21 ASPH is megkapja a magáét): [link]. A link valamiért nem működik most, de a Wayback Machine-ben lapozható (az oldalak számát kézzel kell beírni a címsávban, összesen 7 oldal van): [link]. A fotókat sajnos nem archiválta a rendszer.
-
madgie
titán
válasz
schawo
üzenetére
Nekem is itt áll a szekrény tetején a Fuji bőrtok, a nyakpánttal együtt. Egy csiklón áthurkolható bőrizét raktam csak a Fujira, de igazából még az is zavar néha

Ettől függetlenül persze vigyázok rá, lencsesapi pipa, külön kis szütyő (ami elfér a szebemben, mikor használom a gépet) külön az oldaltáskán belül pipa.
-
schawo
titán
válasz
t72killer
üzenetére
Ha csak kattintgat az ember, nem zavarja egy bőr féltok. De ha non-stop munkaeszköz, akkor gondolom az ember agyára tud menni. Én egy béna, kezdő kattintgató vagyok, és mindig az is maradok, de zavar a kétoldalas pánt, zavar a táska. Az obikat zsebben hordom, a váz a nyakamban lóg féloldalasra áthurkolva, obisapkát nem használok. Pedig van finom pici mft bőrtáskám is. Valószínű hogy megint hülyének leszek nézve, de én akkor is ilyen maradok. Én vagyok az úr, a gép kiszolgál, nem pedig fordítva

-
t72killer
titán
válasz
schawo
üzenetére
Nyilván, ha bőven (1-2 hónap) megtérül a váz ára, akkor nem foglalkozik vele a tag.
De azért vannak dolgok, amit egy állandóan nyűtt géppel is meg lehet tenni, anélkül, hogy macerásabb lenne a használat: ilyen pl a bőr féltok, illetve a gépet megfelelő párnázással váró fotóstasi (amiben NINCS a fotós számára fenntartott szendvics/homokkőgyűjtemény, egyebek).De megértem, hogy aki évi 500eEUR-t csinál leicás fotókból, lestrapálja a vázát.
-
t72killer
titán
válasz
Marseille199
üzenetére
Ez még jobb: a macskafélék nem szeretik a Canon termékeket
- A goPro-t viszont - és a whiskas-t annál inkább.(amúgy a leicás kolléga sztem kicsit ráment a gép kikészítésére.Ha az ember pl vesz egy bőr féltokot, lencsevédőt nyom az obi orrára, mielőtt elteszi a gépet, jóval kellemesebb lesz az a 20év utáni eredmény...)
-
Marseille199
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Nem néz az morcosan. Ilyen kifejezéssel ült.
Amúgy nem szoktam, nem volt még nagyon probléma belőle. A felszerelés kapott már pezsgőt, havat, esőt, sarat, semmi baja nincs, csak kicsit kopott. Az életemmel meg nem volt még probléma sosem. Mindig tudtam kezelni a helyzetet

Még anno szélsőjobbos tüntetők között és bármilyen etnikum fotózása között is.Off, de mégis ehhez a hsz-omhoz vág:
-
t72killer
titán
válasz
Marseille199
üzenetére
A Műanyag poharas polgártárs elég morcosan néz a fotósra... Néha nem szoktad félteni a felszerelést/életedet?
-
Tulku
veterán
De én nem is te vagyok
...sohasem állítottam egy szóval sem hogy normális vagyok...nem tudod milyen összeszedettség kell, hogy betűket formázzak emberi stílusban....Viccet félretéve, Mazsival megállapítottam, hogy meglátásom a gépről (mint abszolút hülye, kívülálló) nem volt alaptalan...sajna "érzelmeket kelt" sőt halálcsillag módjára folytonosan vonz...ennyi.
Videó szekció alma...veszek majd egy kamerát...perpill feladtam az ollinván képzelgésem...
Megfogott...És persze egy szavam sem axióma, minden változik (tkp: Panta rhei)...

Marszej: a pályaudvar...és az az utca ami ott fut...van tán még egy krimó is a sarkon...szocreál bandával...mer úgy az igazi...
-
Marseille199
senior tag
-
Messer22
senior tag
válasz
Marseille199
üzenetére
Pedig a panáknál érdemes néha raw-ot használni (ha olyan a téma, akkor raw+jpg, aztán lehet selejtezni)

de azért faszányosak a képeid!

-
Marseille199
senior tag
Valamikor tényleg összehozzuk. Rajtam múlik csak, de minden napom rohanás. Eddig suli-gyakszi, most is várom a telefont, hogy mikor kell mennem zárni a bázist, holnaptól meg vasárnapig meló, délelőttől estig. Szóval nem egyszerű, de a fém és (mű)bőr illata, úgyis odavonz Kelenföldre. Csak idő kérdése

-
-
Tulku
veterán
válasz
Marseille199
üzenetére
Nagyon jó, így tovább...
És persze holnaptól újra jöhetsz vegzálni egy x100-at...persze csak a szád jár...mozdulni sem akarsz

-
Messer22
senior tag
válasz
Marseille199
üzenetére
Nagyon egyszínűben látod a világot (ami 2 valójában FF
) 
-
.mf
veterán
Nos Uraim, jönnék én is okosodni

Tanulnom bőven van mit, mert legutoljára nem-kompakt gép még a filmes korszakban volt a kezemben
A minap én is beléptem a klubba, egy E-PL3-mal, kitobival, plusz vele:

Ma munka végefelé, még épp sötétedés előtt sikerült ki is próbálnom.
Az FCON sokkal kevésbé halszem, mint amire számítottam. Specifikáció szerint 120°, s a hordósodás tényleg csak extrém esetekben, a széleken látványos. Ld. alábbi demonstratív kép (ezesetben mindenféle művészi értéket nélkülöző, mivel most csak a kipróbálás, megismerés volt a célom, mielőtt lemegy a Nap).
Ha nem volt a kép alsó/felső szélén viszonyítási pontnak egyenes, nem is látszott, hogy halszemmel készült a kép.Művészibb képnek inkább ez, de sajnos eddigre már kissé besötétedett; emiatt a paint.net-tel ráeresztett auto-level, bár szépen "nappalivá" varázsolta, cserébe eléggé zajossá is tette:

S mire a hegyről leértem, már egészen éjszakai lett a hangulat:

-
-
-
neevous
tag
Egész jónak néz ki a Nikon 18.5
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen TV-t vegyek?
- Arc Raiders
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Revolut
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen házat vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Fujifilm GFX 50S II / kevés expóval + garanciális /
- Tamron 18-400mm F/3.5-6.3 Di II VC HLD objektív ( Canon ) - Újszerű -
- Canon EOS R7 fényképezőgép - 1000 expó - Újszerű -
- Canon EOS M50 Mark II Travel Kit Számlás (2023), újszerű, minden tartozékkal! (~600 expo)
- Sony A7S III - újszerű - 2028 márciusig garanciális
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B650M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX 6900XT 16GB Zalman Z1 PLUS Seasonic 750W
- Dell Latitude 3310 13,3", Gold 5405U, 8GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 12 Mini 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3644
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G7: i5-8365U I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

- mondjuk, jelenleg még nem jár ide)
?
?

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)