Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Studi
veterán
válasz
rumos14
üzenetére
Most hivatalosat még nem találtam, MLaca írt ki FB-ra egy 599 990-et, hivatalosként megjelölve. Mintabolt még nem fészbúkozta az infót.
lenan: ha igaz a 600e, akkor az európai árhoz képest megintcsak jó a magyar ár. Meglátjuk, Laca nem szokott légbőlkapott infókat posztolni, remélem lesz hamar tényleg hivatalos is.
(#79172) lenan: és akkor most mihez hasonlítsunk? Az 1400 dollárhoz, az 1700 EUR-hoz, vagy a 615e Ft-hoz?
A Sony árazása azért eléggé torz. -
mikrofon
veterán
válasz
rumos14
üzenetére
De még ez sem közelíti meg az új 25/1.2-t szerintem......
Az e-m1 mkI most 370e, ha ezt figyelembe veszem, meg azt, hogy mennyivel több az mkII, akkor szerinted mennyi a releváns nyitó ár, mennyit érne meg neked, nekünk?
Azért a videós képességét még ismerni kéne, mielőtt azt mondjuk, hogy túl drága, vagyis indokolatlanul drága.....
-
b.vr
őstag
válasz
rumos14
üzenetére
szerintem nem olvastad el figyelmesen amiket írtam

a 2.8 és a 4 közötti difit ahogy írtam is, pont visszahozza hogy a dual IS kapcsán itt +1 FÉ többletet írnak a stabira. És ahogy ott direkt le is írtam, ezek pont azok a szituációk amik nem a dof-ról szólnak.
Senki nem beszélt itt ultimate sosemtekeremle obiról. Amiről én beszéltem az a minimál kit (mert a kézipoggyászt pl. nem akarod telepakolni a repülőn, vagy magashegyre vagy hosszú túrára pakolsz minimál cuccot)
DOF-ra meg ott vannak a fényerős fixeim (de arra is utaltam amikor azt írtam hogy a szabadtéri portréknál azért még a 40-150/2.8at ebben nem pótolja. Csak hát elvileg az sem pótolta a fix-eket, aztán gyakorlatilag meg szinte mégis)szerk: ja bocs, ezt itt félreértettem mire gondoltál: "azért az f2.8 nem csak a kitartható záridő miatt jó, hanem sokkal inkább a jobban kordában tartható záridő miatt."
Persze, aki pont 2.8 és 4 között van záridő-limiten annak ez nem jó. Az én esetemben mondjuk ez lényegében nulla százalék, de ettől még biztos van akinek igen. -
hito
nagyúr
válasz
rumos14
üzenetére
Aki gari nélküli vagy gari idon túli gépet Sony szakszervizben javíttat, az meg is erdemli. Lehet vinni pl. a Sonexbe, ahol a bevizsgalasi díj az említett fele, harmada es ha nem kered a javitast, fel even belül levasarolhato naluk bármire. Ha meg kered termesztesen nem szamitjak fel.
-
válasz
rumos14
üzenetére
vártam az elmés kommenteket...
mindenki máshogy használja a vázat. van, aki hajlongó lányokat fotóz beállított helyzetekben, nyilván más kell oda, mint az everest tetejére, vagy streetfotózni, stúdiózni, esküvőzni stb. stb.
nekem jó dolog a jó stabi, ez meg már annyira jó, hogy szó szerint el lehet hagyni az állványt. mínusz másfél kiló (minimum). a váz formája és kialakítása is jobban tetszik, mint "más gyártóké".
ezzel együtt ezt az árat sosem tudnám benyelni, a pro funkciók egy részére semmi szükségem, úgyhogy tuti, hogy nagyon szenzoros gépek felé fordulnék.
-
Tikakukac
titán
válasz
rumos14
üzenetére
Azért, mert a piacon van más, aki sokkal hulladékabb munkát végez, még nem az lesz a mérce.
Azért mert a Telemax úgy szervizel, ahogy még én sem az ő munkájukat tekintem kiindulásnak. Mindenkinek elviekben a maximálisan precíz és korrekt munkavégzésre kellene törekednie. Én mindent úgy szoktam csinálni, mintha magamnak készíteném. Több munka, szívás, ideg. Cserébe nem kell magánban hirdetni magam, jönnek az ügyfelek. Ez a kulcs.
-
Mercutio_
félisten
-
válasz
rumos14
üzenetére
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
(a nex-ek markolata nekem a megjelenés óta a kedvencem, így kell szerintem egy modern, de funkcionális vázat tervezni. az egyetlen dolog, ami nem tetszett, az az, hogy az ujjam nemigen fért be a markolat és a bajonett közé kényelmesen. meg hogy túl alacsonyak a vázak. de egy 14-140 méretű zoom egy a6000 formájú vázon nekem működne)
-
madgie
titán
válasz
rumos14
üzenetére
Nem hiszem, hogy sokkal jobb, de azt írtak már pár helyen, hogy stabilabban követ (már a Pro2 is!). Ugye eleve jó a konfigurálhatósága, MILC-eknél ez elég ritka.
És igen, a Sony simán meg fogja ugrani ezt a szintet, mert baromira jók ebben

A többiektől bocs a sok offért!
-
-
t72killer
titán
válasz
rumos14
üzenetére
"vagy E-M1II helyett lehet venni Pana G80-at..." Kicsit teve vs szamár így, inkább e-m1 mkI-et a mkII helyett. Én legalábbis a PDAF miatt vennék m1-et, ha vennék.
De 100%-ban egyetértünk, ha az ember gondolkodásra is használja azt a pár agysejtet, ami a péntek éjszakai parti után életben maradt, felteszi a kérdést, hogy az effektív kiadott (új megvesz, használt elad) párszáze.Ft mit ad hozzá a fotói-videói minőségéhez végeredményben.
8-10éve tiszta volt a képlet, ~500EUR leszurkolásával kaptál +1FÉ-t, csiga->gyors AF-et, no videó->hd/fhd felvételt, 5évre rá no IBIS->5tg.IBIS-t. Mára kifogytunk a forradalmakból, a meglévőket csiszolgatják, majd talán pár év múlva a fuji-pana csodaszenzor (Global Shutter, +1-2FÉ) nagyot fog szólni.
Az oly videóhoz való hozzáállását pedig az egyik nyilatkozó fejes eléggé elárulja: csak azért tették bele a 4k-t, merthogy a vásárlóknál igény. Nem az, hogy a profiknak eszközt szeretnénk nyújtani, hanem Pistike ne szégyellje el magát a nyakába akasztott m1II-vel, hogy "az még 4k-t se tud, pedig a Marika iPhone-ja igen".
#78327: Ill hátha az alsóbb kategóriákba is leszivárognak az m1 paraméterei (PDAF legfőképpen).
-
Studi
veterán
válasz
rumos14
üzenetére
De miért romlana el olyasmi, ami egy 5 éves autóban ne tudna elromlani? Rohadt drága állandóan cserélgeni az autókat, de a fenntartási költségekbe valamiért Magyarországon senki nem számolja bele az értékvesztést. Ha beleszámolná, hamar kiderülne, hogy érdemesebb a háromszázezret érő autót háromszárért rendbe tenni 3 évente, mint lecserélni egy feleannyi idősre, hát még újra.
Félő, hogy az E-M1 új ára nem is fog igazán mélyre futni, a pro kategóriás cuccok árát az Oly nem szokta lejjebb engedni.
Viszont néha meg lehet oldani azért itt-ott okosba, újonnnan 12-40-el négykilóért már nem is olyan vészes. Tudom, egyszer volt Budán, de most is szoktak lenni garis példányok még annyiért. És 30 papírért a gari kiterjeszthető még tovább. -
válasz
rumos14
üzenetére
a szenzort hagyjátok már, az tényleg nem érdekel. olyanokra gondoltam, mint elektromos zár, 1/8000 mechanikus zár, stabi, ilyen-olyan fókusz, mittomén, szóval érdemi különbségekre

(gondoltam valaki fejből leírja és nem kell nekiállnom utánaolvasgatni, de elbukni látszik a lustaság, muszáj lesz)
-
-
Lassú Víz
addikt
válasz
rumos14
üzenetére
Szerintem az M mód auto ISO-val épp olyan automata mód, mint az A vagy S fix ISO-val. Ha utóbbinál van létjogosultsága az expo korrekciónak, akkor az előbbinél is.
GM1-em nem volt, sajnos ebben a kérdésben nem tudok segíteni. Olympusnál tudom, hogy csak az alsó és felső ISO határérték állítható, egyéb karakterisztika nem. Talán az SCN módok között eltérően viselkedik a sport és gyerek témánál, mint pl. a tájképnél. De olyan ritkán használom a téma módot, hogy erre a megérzésemre senki ne alapozzon semmit.

-
Lassú Víz
addikt
válasz
rumos14
üzenetére
Csak azt tudom, hogy Olympusnál engedélyezni kell a menüben, és nagyon régi vázak is tudják. Viszont nem tud ilyenkor expó korrekciót, ami rohadt idegesítő. Ezért M módban inkább fix ISO-t használok, azt könnyebb odébb állítani a tárcsával, mint auto és valamilyen fix között ugrálni.
-
hito
nagyúr
válasz
rumos14
üzenetére
Már megint le vagy maradva. Már az EM10m2 is tudja a 4k videót (lsd.: cím)
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
madgie
titán
válasz
rumos14
üzenetére
Az sem olcsóbb. Igazából nem kell bonyolult dolgokra, 4K kimenet slideshowból, timelapse-ekből. Slideshow-nál Ken Burns átmenet, kábé ennyi... ja és tudja a Quick Sync-et, ha már itt az IGP-ben az erő. A Quick Sync kivételvéel tök jól tudta ezt az OS X-en az iMovie, Windows-on most nézelődök, mi legyen (jó volna valami ingyenes progi erre)
-
MrChris
nagyúr
válasz
rumos14
üzenetére
Jaja, tulajdonképp csak két féle fényképező van: Sony, meg amik próbálnak olyanok lenni. Sonyt kell venni nincs mese, kár a többiért, nem a Sony a legjobb, de ha részleteiben nézzük végül csak jobb a Sony mindenben. Nem hibátlan, de nehéz találni hibát rajtuk, lehet hogy nincs is. Szerencse hogy időnként mindig akad aki emlékeztet rá!
-
madgie
titán
válasz
rumos14
üzenetére
Ezeket a tesztdolgokat nagyon bírom, mindig csak a lényeg marad le. Milyen profil milyen finomhangolással, élességgel, kontraszttal, zajszűréssel lett használva? Mert a standard auto, 0,0,0,0 nekem nem az értő felhasználás szinonimája.
Hogy hogy jut ez eszembe? A Fujit nyakra-főre szidják a videó miatt, nagyrészt jogosan, de az X70 tesztig a nagy dpreview-nak sem jutott eszébe, hogy bázmeg, lehet 24p-n lehet jobb, mint az alapértelmezett 50/60-on. És jobb, mérföldekkel jobb, minden X-Trans II gépen, pont a minap néztem meg. Még akkor is túlélesít, de sokkal-sokkal jobb eredményt ad, ha meg leveszem -2-re az élesítést, akkor már tényleg ég és föld a tesztekben látható eredményekhez képest.
Itt van két frame egy-egy frissen lőtt Fuji X-T1 próbaanyagból: 1 és 2
-
t72killer
titán
válasz
rumos14
üzenetére
Igen, ilyen áron nekem se kéne az a6300, ennyiből használt a7ii-t kapni jobb helyeken (IBIS...). A canon-sigma cuccok IS-e megy jobb (MB?) adapterekkel? Akkor talán még érdekes lehet a történet...
Az a7iii ha full-readoutos videóval jön, akkor 100%, hogy nem lesz olcsóbb 2500$-nál. Én egyelőre megoldottam a fotó-videó felsztást: videót csinál az rx100iv, fotót az oly. Ha a gh5 jó IBIS-el jön, akkor lehet egyesítem a két frontot, de egyelőre ez a kombináció tűnik a legpraktikusabbnak.
-
rumos14
nagyúr
válasz
rumos14
üzenetére
navazz, ebből a lényeg maradt ki, "ha találsz egyet, mutatok hármat, amiben dicsérem a m43 rendszert / konkrét vázat / obit."
ill. azt is szeretném hozzátenni, hogy legalább annyi a Sony "fikázós" posztom mint az itteni
t72: igen, egy 16-50/2.8 kéne, de elkönyvelhetjük, hogy az aps-c vonal most parkolópályán van. szívás... majd körbeszaglászok, hogy a Sigma teljesen korrekt 17-50/2.8 OS HSM obija hogyan muzsikál vmelyik átalakítóval... csak az A6300 árától vagyok ki teljesen, most úgy néz ki, hogy az 1000 dollár az 440e ft lesz... nem irigylem az X-Pro 2 után ácsingózókat (1700 dollár). az obik, amiket leírsz, a 18-35-nek nincs stabija, videónál így nem túl jó, bár ennél a gyútávnál talán elmegy. az 50/1.4 Art-ot semmi nem indokolja, az A7-re való, mert óriási, és stabi sincs benne, helyette ott a kicsiszexiéles SEL50/1.8 OSS, a "kettő közül az egyik normális obi a rendszeren". az igazi majd az A7m3 lesz, remélem marad 24 mpixel, de új szenzor, teljes kiolvasós videóval, stabival, mégjobbabb AF-fel, 2000 dollár körül. de nincs rá egy normális megfizethető alapzoom - na ez megint csak szívás és hálisten h ott van a Sigma a 24-105 az adapterrel vszleg jól fog muzsikálni. az A7 vonal a natív obikkal igazából elég karcsú.
A6300 tesztképeket néztetek? a jpeg motor iszonyú szar, már megint, újra. egy lépés előre, egy lépés hátra (bár engem nem érint, raw only vagyok,, de ezt elceszték).
-
MrChris
nagyúr
válasz
rumos14
üzenetére
Megnéztem a képeket amik a sigma 30/1.4-el készültek nem varázsoltak el, tévedtem nem azaz obi volt. Amúgy továbbra sem értem a Sony objektív 'filozófiáját', hogy a Sigma majd egyszer megoldja...
Kolléga egy meg sem jelent objektív néhány specifikációs paraméteréből levonta a tanulságot, hogy rendszert kell váltani. Ez a helyes? Szerintem csak simán belecsinál időnként a fórumba, mást itt eddig nem tapasztaltam tőle.(#74532) Econ : Rendben akkor nagy örömmel várjuk a további fikázásaid, meg hogy a Sony ebben is jobb. Valószínűleg csak nekem nem jönnek be ezek az építő hozzászólások.
(#74533) Eperkutyus: Szerinted a m4/3 és az A7 széria volt a kérdés? Valamit benéztél

-
törölt tag
válasz
rumos14
üzenetére
Végre valaki helyretette a hülyeséget, köszi.
Bírom azt, amikor egy "szonis" embert agyonszapul egy "mikrós" ember - akkor most több nála bármivel is ?
Kb. hitvita... tök nem egy liga ...Nálam például Sony lesz a következő nagyszett, m43-ra pedig ha meggyőz a 12-40 2.8, akkor lehet, meglépem, de itt meg is áll a ráköltés, barátnőt is érdekli a képelés, megkapja az E-M10-et, a 45-öst meg a 12-40-et, ha levedlem. Imádni fogja sztem (most is imádja, csak a kitobival nem vagyok kibékülve).
A Sony kisebb csoda, amiket meglép, amilyen iszonyú iramban hozza ki a vázakat, amilyen technológiával, szenzorral. És hát ára is van, igen, Az üvegpaletta dettó, a legújabb G szériás 24-70, 70-200 2.8-ak gyilkosan kurvajó üvegnek tűnnek (alig várom a normális teszteket), a Batis széria stabival és AF-el közelíti képminőségben az OTUS-t (szanaszét bucira-hülyére verve az agyonistenített Sigma ART szériát is), a Zeiss elkötelezte magát további komoly üvegek mellett a Sony-hoz, a Samyang is beindult E Mount-ra (a 14-es nagylátóját imádtam a D800-on), natív saját brand-elt Sony üvegek is jönnek ismét, szóval a Sony levese nagyon fortyog és ez nekem a CaNikon állóvíz után k*ra bejön, így kell ezt csinálni. Emellett ott van a nagy, klasszikus méretű A99 vonal, innen már csak egyetlen lépés választja el őket attól, hogy ne csináljanak egy A7R II technológiájú kőbrutál MILC-et DSLR köpenybe csomagolva, abszolút pro feeling, abszolút pro technológiával aztán rányomják, hogy A9R és csókolom, a DSLR koporsójába bekerül az utolsó szögecske.
Ájlávjú Sony, de ettől még ájlávjú Olympus is, miért kell ebből vagy-vagy alapon hitvitát csinálni, sosem értem. Egyik egy párszázezer Ft-os szett (és még ez is sok a nagy átlagnak), egy durva Sony szett meg mai árakon nézve meg majdhogynem pármilliós.
Uff.
-
MrChris
nagyúr
válasz
rumos14
üzenetére
Már csak azt nem értem, ha ennyire űberjó a Sony milc obikínálata és vázai, de a m4/3-nál szerintetek mindenben jobb, akkor ebből miért következik, hogy minden egyes bejelentett/megjelenő m4/3 objektívet/vázat fikázni kell?
Ráadásul mindig ugyan azt kell végig mantráznotok. Fizetnek ezért?
Mindig ez a kinek a nagyobb? sejlik fel a dof/szenzor/váz/objektív emlegetésekor aminek egyenes egyirányú következménye hogy csakasonyajó.
Hiába nem tetszik, de a m4/3 akkor is egy nagyon jó rendszer rengeteg vázzal, elég kiegyensúlyozott széles objektív választékkal belépőtől a prémiumig mindezt nagyon jó minőségben és a milc egyik lényegét megfogva kis méretben és ez nekünk tetszik. Persze tudom, hogy a sony bármit kínál az jobb szebb és nagyobb...
Nem nézem más rendszerek fórumait, de a Sony milcben is ez folyik? Átjár oda fikázni aki úgy véli neki nagyobb? -
MrChris
nagyúr
válasz
rumos14
üzenetére
Teszteken a sel16-al szemben 1.5-2szeres felbonóképesség van megadva az amúgy gyengének tartott 14/2.5-nek és ⅓ akkora CA. Valszeg a tesztelőknek mind gyenge példány jutott. De a mintaképeken is látni ahogy a kép közepétől kíndulva elkezdi nagyon szétkenni a képet. Még f8-on is, ráadásul nagy a különbség szél és közép között. Pont ilyen a 16-50-es kitobi is 16mm-en.
-
MrChris
nagyúr
válasz
rumos14
üzenetére
Mikor gépet, rendszert kerestem pár éve néztem ezt a sel16-ot. Sok-sok képet hesszöltem, de ez az obi egy vicc. Középen úgy ahogy éles, de a széleken kb a kép ¼ részéig használhatatlan. Még videó módban ami csak fhd felbontás látni ahogy taknyolja a széleket, sarkokat. A pana 14-es kb dupla felbontású még konverterrel is jobb. Már nyitva hozza amit a sel16 a legideálisabb rekeszértéken.
-
Studi
veterán
válasz
rumos14
üzenetére
Ti jöttetek a mi játszóterünkre!

Meg lehet oldani biztos mindent a Sony kínálattal is, és még jó obik is előfordulnak ott. De rendszer szinten gondolkozva nem veheti fel a versenyt a m43-al a választék, ahol minden gyújtótávolságra van 2-3 alternatíva, zoomban is, fixben is.
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
rumos14
üzenetére
Speckó szerint a széles végén tudja a 45cm-t, tele végén nyilván még több, ott 95 cm.
A zoomokban szerintem is lehetne erősíteni MFT vonalon.
Az FF kisebb mélységélességet ad ugyanolyan fényerőn, és jobb a szenzor zajtűrése, ami kompenzálja az ISO emelést az ugyanakkora záridőhöz ha rekeszelni kell? Who cares? Nekem bőven jó az MFT adta mélységélesség, cserébe kisebb a méret, a tömeg és kevésbé mélyen kell a bukszába kell nyúlni (ami nem jelenti azt, hogy ne lennének bőven túlárazott dolgok MFT vonalon). Akinek kell a kis DOF, vagy a jó zajtűrés és elég izmos, az meg úgyis FF-et vesz.
Az APS-C vs MFT viszonylatban meg majdnem marginálisak ezek a különbségek.Na, de fejezzük is be, mert teljesen szétoffoljuk a topikot.
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
rumos14
üzenetére
Semmi gond nincs azzal a Sony-val, csak úgy, hogy nagyobb, nehezebb és gyengébb fókusztávolságban az Oly 12-40 f2.8-nál, nem igazán releváns hivatkozási alap (meg ha videóra van kihegyezve, akkor almát a körtével).
Lehet, hogy ekvivalens képet f3.2-n kapunk, de ha a mélységélességnél a záridő fontosabb, vagy amúgy is rekeszelni kéne APS-C-n vagy FF-en, akkor a fényereje a lényeg. Márpedig nekem a fényerő sokkal többször szokott hiányozni, mint a kis mélységélesség.
A 12-60 amúgy drága lett, ezért a pénzért konstans f4-et vagy f2.8-4-et kéne tudnia. De biztos kitben is fogják adni, ott meg ennek töredéke lesz a felár a vázra. -
|AP|
veterán
válasz
rumos14
üzenetére
"de talán lehetnének nagyobbak is (vannak bőven, az Oly mintha már nem félne ettől), és akkor azok talán már rendelkezzenek tisztességes fényerővel"
Én naivan bíztam benne, hogy ha a 12-32 tudott ennyire pöttöm lenni, akkor egy ekkora mérethez, mint ez a mostani 12-60 (ami szerintem még teljesen rendben lenne) már társulhat ilyen átfogás mellé nagyobb fényerő is. Úgy látszik, még mindig választani kell...
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
rumos14
üzenetére
Mikrofon csatlakoztatási lehetőségek az OM-D sorozatban:
- E-M1: van jack input
- E-M5: nincs jack input, de van Olympus csati, SEMA-1 adapterrel mikrofon csatlakoztatható
- E-M5 II: van jack input
- E-M10: nincs jack input, nincs Olympus csati (mikrofon nem csatlakoztatható)
- E-M10 II: nincs jack input, nincs Olympus csati (mikrofon nem csatlakoztatható)A SEMA-1 kompatibilitási listán fent van az E-P5, E-PL6, E-PL7, tehát hozzájuk is csatlakoztatható mikrofon a külön megvásárolható adapterrel.
Többit pent nem tudom. -
asdf_
veterán
válasz
rumos14
üzenetére
Econ teljesen kulturáltan teszi.
Mar amennyiben az, hogy ha a hozzasszolasaiban gepet ajanl, akkor az kb. 90+%-ban Sony, az kulturalt, akkor tenyleg ugy teszi. Az en szotarambol mondjuk inkabb az elvakult, es az ugy tolja, minha fizetnenek erte* jon elo, de kinek mekkora az ingerkuszobe...

*hasonlat, nem feltetelezes, meg mielott!
-
Mercutio_
félisten
válasz
rumos14
üzenetére
Nem vagyok semminek az elrontója, nekem a nex 6000 az amit a Panától vártam volna, de sose csinálta meg
(gx7 nem az, nagyobb és nehezebb)Addig is villantok egy nyaralós szettet
(9-18, 20/1.7, 45/1.8, kis zsebben Raynox DCR-250, tartalók sd-kártya, lenspen, a has felőli lapos nem látható részben tartalékakku, személyi, hitelkártya, papírpénz) valami hasonlót hiányolok én más rendszerekből, ezért nem látok jelenleg alternatívát, amire válthatnék. -
MrChris
nagyúr
válasz
rumos14
üzenetére
Tudok mindkettőről, nem nehéz észben tartani a teljes kínálatot. Ebből sajnos a 35-össel ki is merült az értelmes 1.8-as válogatás. Az 50-es szép-jó hogy van, de ff-re 75mm-es üveget soha sem gyártottak, nem véletlenül. m4/3-hoz van egy régi, jó manuál 35-ösöm, ami ekv. 70mm, nem kedvelem, portréhoz rövid, normáltól messze van. Vázból már egy nagy táskányi a kínálat én azért nem lennék elégedett ha sony fényképelőm lenne, mit is csavarjak rá...
-
Mercutio_
félisten
-
MrChris
nagyúr
válasz
rumos14
üzenetére
Unalmasnak unalmas, de amíg rendes áron nincs fényerős fixobi kínálatuk addig igaz marad. A 2.8 pont annyira sötét hogy bukod vele a nagyobb szenzor előnyét. Kb plusz ½EV-t tud, míg az 1.7-1.8 obik híján van a sigma sor 2.8, ami barátok közt is 1,3 EV veszteség. Csak 3 db fényerős (f:2.0/nagyobb) rendes fix obit kéne gyártaniuk emberi áron hogy kiegyensúlyozott rendszer legyen.
-
Mercutio_
félisten
válasz
rumos14
üzenetére
Aham, magyarul van 2 normláis fényerős fix, a klasszikus látószögben, amik aps-c rendszerekben 30-50 éve léteznek, ezen felül egy 40+ dekás zoom az egyetlen érv a rendszer mellett

Ezekre az m4/3 gyutávokra hasonló fényerővel mennyi alternatíva van, mekkora méretben és árban:
Olympus 12/2, 17/1.8, 25/1.8, 45/1.8, 60/2.8 macro, 75/1.8, 9-18, 75-300
Panasonic: 14/2.5, 15/1.7, 20/1.7, 25/1.7, 42.5/1.7, 12-32, 35-100, 14-140, 100-300madgie: Miért, CaNikon a szenzoron és az AF-en kívül (na jó, LCD méret/felbontás nyilván) mennyit módosított az FF vázain?
-
Studi
veterán
válasz
rumos14
üzenetére
Nifty Fifty. Szerintem a cél az volt, hogy ahogy az xxxD tulajok megvették az ötvenegynyócat, és boldogak lettek, lehessen valamit adni a Pana GF vásárlőknak is, amitől ledobják a hajukat. Persze kézbevéve azért érződik, hogy ez egy ligával feljebb játszik, mint a Canon ötvenese.
De abszolút beillik az új, pici Pana vonalba a két törpe kitzoom, és a 35-ös makró mellé. -
jjeahh
nagyúr
válasz
rumos14
üzenetére
"elég gyakran használt záridők tájfotózásnál, városfotózásnál "
Ezek nem mozgó témák, ilyen záridőknél amúgy is ajánlott tájképnél szerintem az állvány és olyan sokat nem hiszem hogy ront a dinamikán az e-shutter, hogy ne legyen elég, Parci őskövület e-pl1-el meg mütyür szenzoros kompaktal simán boldogul verőfényes napsütésben havas tájjal, szal...
Amúgy táj és városfotózni nem akkor szokás amikor ideálisak a fények? Olyankor meg 1/250s fölött vagy bőven. Kivéve ha nd szűrőzöl, de az meg mindenképp állványos szitu. Persze ha turistafotózol akkor nem mindíg kapsz el ideális fényeket, de az ilyen jellegű képek nem a dinamika miatt nem lesznek díjnyertesek. De te tudod végülis, ahány ember annyi féle igény. -
jjeahh
nagyúr
válasz
rumos14
üzenetére
Rám nem muszáj hallgass, mert mindíg félrebeszélek, ha technóról van szó
, de amikor ilyen hosszú záridővel fotózol kézből, akkor a mozgó témák úgyis bemozdulnak, szal ha megnyúlnak-ha nem úgyis kukázni fogod a képeket... Szvsz ilyenek miatt mint egy kis dinamikaveszteség ne hátrálj meg egy g7 beszerzésétől, ha nem pixelkukkolni veszed hanem fotózni és mindíg az adott körülményeknek megfelelően váltogatsz az e-shutter és mechanikus zár között, akkor nem fogsz csalódni 
pollai & MrChris:: kösz!

-
Studi
veterán
válasz
rumos14
üzenetére
Gondolom nem ekv. 600-as telével próbáltad őket, 4-es rekesszel, egy zsúfolt utcán úgy, hogy nem volt kiválasztott fókuszpontod.

Senki nem mondja, hogy a C-AF az Oly erőssége. Nem az. De amit Nippon írt (" Ezt tartom pofátlanságnak, hogy 2016-ban képesek kiadni egy olyan vázat 1200dollárért ami ilyen használhatatlan.") az abszolút f@szság.
-
Studi
veterán
válasz
rumos14
üzenetére
Azzal nem a tárgyat jelölöd ki, és követi a képterületen, hanem a képterületet jelölöd ki, ahol élesre állítson. Így tudod például a kamera elfordítása közben rávenni, hogy egy közeli témáról AF-el átálljon egy távolira. De nyilván ha az egész képterületet kell vizsgálnia, akkor belebolondul. Kicsit túlzás epic failről beszélni, meg kell tanulni használni.

-
válasz
rumos14
üzenetére
"halottnak a csók" én ehhez szólnék hozzá.
Ha teszem azt "csak" 1-2 FÉ-t záridő/iso javulást hoz, és nem 4-5 FÉ-t, akkor az pont 1-2 FÉ-vel több a semminél. Adott esetben nagyon lehet annak is örülni. Amúgy meg lehet hogy tévedek, de a pana modern vázainál már megy a DualStabi, azaz összehangolja az obi és a váz stabiját, és úgy igencsak király hatásfokra képes. A GX8 meg asszem most a csúcs pana (amibe felteszem valami régi szutyok szenzort taktak, mert úgy jól el lehet adni csúcsgépnek - ez utóbbi tisztán saját következtetés, lövésem nincs mit tettek bele).
Ár/értékben amúgy lehet igazad is, mivel panáék egyik legnagyobb hibája a durván húzós nyitóár...
Új hozzászólás Aktív témák
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- PS Plus előfizetések kedvező áron
- LG 39GX90SA-W - 39" Ívelt Smart OLED/ WQHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / G-Sync & FreeSync
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V15-IIL: i5-10GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3139
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

"
610 egy A6500? Ahhoz képest 600-ért miért drága az E-M1mII? 

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Viszont néha meg lehet oldani azért itt-ott okosba, újonnnan 12-40-el négykilóért már nem is olyan vészes. Tudom, egyszer volt Budán, de most is szoktak lenni garis példányok még annyiért. És 30 papírért a gari kiterjeszthető még tovább.

(gx7 nem az, nagyobb és nehezebb)