Hirdetés
- CES 2026: a Gigabyte legfrissebb csúcs-VGA-ja mindenképp kitűnik a tömegből
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- HP EliteBook / ZBook topik
- Apple asztali gépek
- CES 2026: árad a Panther Lake az Inteltől
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Melyik tápegységet vegyem?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mercutio_
félisten
válasz
Marseille199
üzenetére
23459-ben a lista, én lassan indulok is, hogy 18:00-ra már előttem legyen egy csapolt barna

-
válasz
Marseille199
üzenetére
Szerintem cool, nem akarsz nekem is egy ilyen lyukas vázsapit hegeszteni?

-
sebgutkopf
őstag
Ha 100 usd-ért adnak a 60-ashoz egy ajándék jelátvivős közgyűrűt, akkor mft-n egy olcsó alternatíva lehetne a 60-as makrónak. Meg akkor nex-en is talán többen ráugranának.
Amikor már azt hinné az ember, hogy az érthetetlen koncepciót egy update keretében kijavítják a simga mindig tud meglepetést okozni és rátesznek még egy lapáttal.

-
Marseille199
senior tag
Megint szórakoztam a 20mm ~f70-es "obimmal"

-
.mf
veterán
válasz
andersen10
üzenetére
Elolvastam. Egy pár éve postoló, profilja alapján diák, aki csak az obi fényerő adatai alapján, de a szenzorméretből adódó (ennél jelentősebb) különbséget figyelmen kívül hagyva, képek vagy bármi saját kezű tapasztalat nélkül tesz világrengető megállapításokat. Ja.
Egyéb híreink: a Mikulás létezik. Igaz, mert megírta a zinternet. Azon belül is a 9 éves Jancsika.
Szerk: amíg olvastam-írtam, Parci beelőzött.
-
Marseille199
senior tag
Üdv uraim!
Este akkor hányan leszünk végül is?

-
válasz
andersen10
üzenetére
az xz-10-ben 1/2,3"-os kompakt van, ez 3 fé-vel gyengébb az mft-nél. szóval azért kicsit túlzás az állítás. a fuji x10-nél igaz lenne, ott pont 2 fé a különbség, 28-112/4-5,6 mft-i értelemben.
-
Szulita28
senior tag
válasz
Freddy76
üzenetére
Volt valaha egy D90-em, 60 AF-S makróval. Az istennek sem akart együttműködni a kettő, fókusz elvétve talált; a Nikon-szerviz csak tárogatott. Meg is szabadultam az obitól. Majd lett egy mindenki által szidott S. 17-70, és az egyik legpontosabb obim lett a vázon a DSLR-korszakban. A fene se érti ezt

-
-
jmakk
őstag
válasz
andersen10
üzenetére
és ha az ISO80-nál kezdődik kontra ISO160?
-
.mf
veterán
Nem tudom, mi van ma a M.kir.Postánál, két csomagom érkezett, a fgépbe akku + töltő csomagnál a töltő doboza durva felbontásból adódóan sérült volt (de a csomagon belül minden zacskós, tiszta új, így feltételezem a szokásos vámellenőrzés) és a töltőn az egyik kicsi akkut rögzítő műanyag fülecske le volt törve; a másik csomag egy vari-ND szűrő, szerencsére nem a szűrő sérült, hanem a tartó-dobozából tört le egy darab.
A két dolog, ami (szerintem főleg a M.kir. Posta miatt) veszély az ebayen: elveszett vagy sérült csomag. Szerencsére ott van az elveszett ellen a Paypal és a rating, eddig minden elveszett csomagom helyett küldtek másikat; másrészt meg csak vámhatár alatti értékű, azaz olcsó (legalábbis ebayen, itthon többszöröse lenne az ára - a 12.95 USD-s Fotga vari-ND itthon, még ha találnék is, a legolcsóbb sem hinném, hogy 8-10k alatt lenne) dolgokat szoktam venni, így nem nagy a kár. -
Szulita28
senior tag
Nem MFT-topikban vagyunk?? Ki beszélt NEX-ről?

Ja, bocs. Nem esett le, ki az az edit
A 19 és 30-ast 52e-ért adják újan. Gondolom, a 60-as is ekörül lesz. Nem is tudom. Mindnek van - használtan persze - nem sokkal drágább, de legalább sokkal jobb alternatívája. Igazi sigmás obik ezek

-
andersen10
aktív tag
Találtam egy érdekes elmélkedést a dpreview-n:
http://forums.dpreview.com/forums/thread/3375672
Eszerint a m43 + kitzoommal szemben az új oly XZ-10 kompakt
(4.7-23mm (26-130mm ekv) f/1.8-2.7) minden szempontból versenyképes (DOF, zaj azonos fénymennyiség esetén), kisebb méretben. Megerősítve látom, hogy az m43-nak fényerős fixekkel van csak értelme...Korrekció: alap ISO-n viszont lehet előnye a MILC-nek, az mondjuk igaz...
-
Freddy76
addikt
válasz
Szulita28
üzenetére
"Irónia on" akart lenni. Feltettem az utóbbi időben néhány sigma obit a vázamra, egy sem volt pontos
. Bár van olyan kolléga, aki esküszik rájuk. Tamron dettó. Persze érdekes, hogy nálam csak egy nikkor obi pontatlan, az viszont a legkülönösebb dolgokat produkálja, amit obitól láttam. De hát az élet így szép
.Egy ismerősöm most akar omd-t venni, de én találok egyet sem a használtpiacon. Megvolt az első eladási hullám, és most már mindenki tartja? Arra lennék még kiváncsi, hogy az omd miként muzsikál a 17/1.8-cal...
-
andersen10
aktív tag
válasz
Freddy76
üzenetére
A szívás leginkább két dolog szokott lenni:
1. AF pontatlanság
2. decenterességAz 1. a fázisdetektálós AF - nek köszönhetően a mirrorless világban nagyrészt elfelejthető.
A 2.-ben meg bízzunk, hogy a QA -t komolyabban veszik. Bár nekem volt erősen decenteres pana 14-em is (szerencsére visszavette az eladó), szóval a "1st party" sem biztos, hogy hibátlan.SZERK: MEGELŐZTETEK

-
Studi
veterán
Az a legnagyobb öröm, hogy egy 3rd party gyártó elkezdi az APS-C-nél kisebb érzékelőkre tervezett obik gyártását. Szerintem ebben fontos szerepet játszik a Nikon 1" rendszere, ami kisebb szenzorral játszik. Így a 4/3 lehet a tervezés alapja, és innen adoptálhatják a kis obikat a Nikon rendszerére, magasabb crop factorral.
Remélem nem áll meg itt a Tamron, és hoz még pár obit a rendszerbe gyakorlatilag elsőként, beelőzve a Sigmát. (az AF nélküli Voigtlandert most nem kavarnám ide :-)) -
jmakk
őstag
válasz
madgie
üzenetére
Tegnap még elgondolkodtam, hogy beszereznék egy új 14-42-t utazásokra majd a fixek mellé, de most már biztosan megvárom ezt a kis tamrongyot, hátha elfogadható ár/értéket képvisel.
PTLens szépen gyógyítja az ilyesmi torzításokat. Legalábbis a Samyang 14-esénél elég jól működött anno. Bár nem tudom a bajusz a hordóhoz képest mennyivel rosszabb ilyen szempontból. -
nice!!
-
ati3x
senior tag
válasz
aginor
üzenetére
Lásd egy kicsit feljebb..
Megéri.
Egy m42-m4/3 átalakító 10 dolcsi körül van, kínából. Én pl vettem egy 55-ös 1.8-as fényerejü objektívet, összehasonlitva a kitobival, hááát... Ég és föld! pl F4 en élesebb képet ad, mint a kitobi F11-en, a széleken meg pláne.. De mondhatom már f2.8-on is elég penge..
Ha többet akarsz tudni, olvass pár oldallal vissza, vagy nézd meg a másik fórumot itt. -
Mercutio_
félisten
Ennél azért szerencsére már többen leszünk

MILC sörözés január 29 (kedd azaz MA) 18:00-tól, a Jaromír-ban (1067 Budapest, Csengery utca 62b , sminktükörcsattogtatók is jöhetnek )
gorgo
Marseille199 (7 után. + Asszony canonnal)
Mercutio_
Freddy76
.mf (19h után)Mr.Csizmás + kedves hölgy?
neevous
Studi (ha időm engedi)Az asztalt úgy keressétek, hogy "ami Panasonic néven van foglalva"!
-
válasz
Marseille199
üzenetére
-
Zozzer888
addikt
sorry

-
scarabaeus
őstag
Hogy a dátum és felirat is meglegyen, mert a minden képhez illesztett "Rare Color Photography of Early 1900's Paris" ugyan több, mint amit képes blogok általában a képekhez szoktak írni (tehát a semminél), de mégse sok.
-
aginor
veterán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Tehát akkor olyan objektív használható csak, amin van rekeszgyűrű és az is "csak" manuális módban, jól értem? Fénymérés van?
-
arn
félisten
-
aginor
veterán
Sziasztok!
Az Olympus gépek hogyan állnak a Nikon objektívekkel? Milyen megkötéssel lehet őket használni?
-
eeXaa
addikt
..szerintem ez egy új objektív lessz
..amit az elkövetkezendő 2-3 évben a panákhoz adnak majd...
..az én logikám az, hogy az új szenzorokhoz új demonstrációs, meggyőző eszköz kell, tehát ezért szerintem lehet némi optikai élmény javulásra is számítani...
..de ha jobban belegondolok a belső felépitésének is másnak kell lennie, tehát valamiféle képminőség változásra biztos lehet számítani... -
tothl
addikt
Gépeket akkor ne vigyetek szerintem, úgyis elhagyjátok csak...

-
ati3x
senior tag
válasz
Freddy76
üzenetére
Akkor off..:
Hát ugornya.. én is megfordultam arrafelé párszor vizitúra alkalmával.. Imádom azt a környéket..

On, csináltam múlt héten pár képet. Néhány szerintem jobban sikerültet megmutatok:

A takumarnál nem biztos hogy jól emlékszem a rekresz értékekre.. Fel kellett volna írnom a készítéskor, de még így is majd lefagyott a kezem a -15-ben
. A képeket lr-ben pofozgattam..
Nyugodtan kritizáljátok, mert csak most kezdtem komolyabban foglalkozni a fotózással!
, Egyenlöre próbálom kiismerni a felszereleést, nomeg a feldolgozást.. 
-
Mercutio_
félisten
Holnapi talit nem elfelejteni!!!
Mivel cirmi visszamondta 1-2 nooooormális sminktükröst is hozhattok, ha gondoljátok.
-
Freddy76
addikt
válasz
andersen10
üzenetére
Nem, életemben egyszer voltam vízitúrán, de azt sem nevezném annak, mivel öt nap alatt nem sikerült elindulnunk Sárospatakról. Várdán laknak koleszostársak, náluk voltunk többször, és onnan mentünk át.
-
Freddy76
addikt
válasz
madgie
üzenetére
Hejj, de biztos voltam, hogy reagálni fogsz
... Igen, nekem is mondták a Várdaiak, hogy az nekik Ugornya, ami Los Angelesnek Las Vegas. What happens in Ugornya, stays in Ugornya. Én is voltam ott kétszer, ebből az egyik felére emlékszem (érkezés), a második alkalommal már elve csatak részegen érkeztem, állítólag. -
madgie
titán
válasz
Freddy76
üzenetére
Mi a baj ugornyával? Nyáron volt ott egy legénybúcsúnk, reggelre mindenki ismert minket

Én mondjuk nem emlékszem semmire, szőnyegbe csavarba vittek fel már éjfél körül az emeletre "lefektetni"
(erdélyi pálinka, meg a többi bazze). Előtte már adtunk egy félkész ház alapjain egy "ánplágd" rammstein/slayer/metallica koncertet, odaégettük a slambucot meg hasonlók (levesmerő kanállal gömb árban adtuk az égett slambucot az arra járóknak
)Ahogy egy ottani mátészalkai srác mondta (akit szintén ott ismertünk meg): ugornya szabolcs las vegasa. Senki nem emlékszik másnap semmire, ide jön, aki azt akarja, hogy ne legyen szem előtt
(a falu/város szeme előtt) -
Freddy76
addikt
válasz
andersen10
üzenetére
Csehek a rokonok, arra kell járni gyakran. Kicsit messze van, de jobb, mintha Gergelyugornyán laknának rokonok...
-
MrChris
nagyúr
ok, hanyagolni fogom a zoomot sok a hátránya, minden elmászik általa és az elég igénytelenül néz ki mikor korrigálja.
-
k1csi
senior tag
válasz
MrChris
üzenetére
Konstrukciós okokból (sok a műanyag benne), ilyet ne várj el ettől az obitól (bár valaki már találkozott ilyennel itt a fórumon).
Ha ez fontos szempont akkor a 14-140 jobb eséllyel fogja ezt tudni (viszont hasonlóan fényerőtlen és méretileg is kevésbé illik a rendszerhez).Egyébként a zoom közbeni fényerőváltozás meglátszik a felvételen azaz egyébként is ha van rá lehetőség kerülendő.
-
válasz
MrChris
üzenetére
Nekem van, használtan vettem, és emlékeim szerint (rég nem használtam igaz) az sem annyira "fluid szerű". Fényképezni még elmegy, de videónál már zavarna, az tuti.
Ha valaki videóhoz veszi, esetleg jobb a 14-42 mert egyrészt sokkal olcsóbb, és videónál egyébként sem sokat számít, hogy hogyan karcol a sarokban. De ahogy hallom a most kijövő új kit még jobb lesz, csak kérdés hogy milyen lesz a használtpiaci ára (meg hogy befolyásolja a régi árát), amit persze most még nem tudni... -
Mercutio_
félisten
-
andersen10
aktív tag
válasz
Freddy76
üzenetére
Krumlov jó (és nem mellesleg roppant fotogén) hely, mi egy teljes hetet töltöttünk ott. Viszont ha vki a jó sör - hangulatos óváros kombóra utazik, van egy közelebbi tippem: Selmecbánya (Banská Štiavnica). Pesttől 140 km, 2-2.5 óra, most hétvégén jártunk ott a fiammal. Az ERB sörfőzde - éttermet keressétek (http://www.erb-breweries.sk/index.html), szenzációs söreik vannak (világos, barna és búza is). Egyébként világörökség a belvárosa. A bányamúzeum sajnos csak ápr-okt látogatható, de egy kisebb tárna most is bejárható. Közelben kisebb, egypályás síterep, normális ülős lifttel: http://www.salamandra.sk/
Az egész egy tökéles 1 napos program, kis síelés, városnézés, sörözés-vacsizás. Főleg ha van sofőr

Néhány fotó, ízelítőül, sajnos végig borús volt az idő:
http://www.flickr.com/photos/17109204@N00/sets/72157632627710169/show/
-
Studi
veterán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
MLaca teljesen új objektívről ír, míg a forrás hivatkozás frissítésről. :-(
Mindenesetre aggasztó, hogy az amúgy is pillekönnyű műanyag objektív még ~30%-ot veszít a súlyából... -
-
MrChris
nagyúr
akinek van 14-45-e, hogyan jár a zoom, lehet vele lágyan, fluid szerűn tekerni?
-
Marseille199
senior tag
Évődtök itt az objektíveken. Anélkül a jó fotózni

Átmentem kortársba, szórakoztam a lyukkamerával

-
BiriBum
őstag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
A +kedves hölgy sem megy?
-
Mercutio_
félisten
válasz
jjeahh
üzenetére
A 20-as lefeljebb fullframe-en nagylátó, a 16-os határeset de egyébként is zenitar a becsületes neve és halszem, ahogy a 8mm-es is és emiatt torzítja a képet.
-
jjeahh
nagyúr
na..találtam én nagylátót is, m42 szabványút, bár kíváncsi lennék ha van valakinek személyes tapasztalata...hogy ezek hogyan viselkednek mft-n, pl...milyen a rajzolatuk, stb...
- Peleng 8mm f2.8
- Zenit 16mm f2.8
- Carl Zeiss Jena Flektogon 20mm f2.8 (ez nagyon drága ebay-en, szóval csak megemlítem...)
- Super Takumar 35mm f2... -
Studi
veterán
válasz
HollyBoni
üzenetére
Nem, ilyet nem gyártottak 4/3-ra.
Ez az, ami neked kellhet. A Vaterán hirdeti valaki 70-ért, de ha megtalálod őt valahol máshol (talán az index fórumba is feldobta korábban), akkor a V jutaléka nélkül már belealkudhatod a keretbe. :-) De ehhez még kell az adapter is!
Új hozzászólás Aktív témák
- Mobilinternet
- Okos Otthon / Smart Home
- YouTube
- Gumi és felni topik
- BestBuy topik
- CES 2026: a Gigabyte legfrissebb csúcs-VGA-ja mindenképp kitűnik a tömegből
- Gitáros topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3693
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Microsoft Surface Laptop 3 13.5" fekete i5-1035G7 16GB 512GB 1 év garancia
- VeryBig! Akciós! Dell Precision 7760 i7-11850H 32GB 512GB SSD RTX A5000 16GB 17" FHD 1 év garancia
- Csere-Beszámítás! Acer Nitro 5 AN515-57! I7 11800H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 512GB Nvme SSD!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

)

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)