Hirdetés
- Pánik a memóriapiacon
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- 3D nyomtatás
- Milyen videókártyát?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Házimozi belépő szinten
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
Új hozzászólás Aktív témák
-
na, kattogtam ma párat a gxr p10 modullal (baromi rég volt kompakt gépem, és akkor még azt sem tudtam, mi az a raw). meglepően jók ezek a kis szarok is. olyan iso 100-on, mint az e-pl1 iso 3200-on, de nekem ez utóbbival sem volt igazán bajom. iso 100 fölött meg sem próbálom.
persze ezek most rondák lesznek, mert még mindig 60%-ra tömörít a szerver...
-
madgie
titán
-
válasz
madgie
üzenetére
van pár igen ütős kombó. ha az árakat nem nézzük, akkor ezek szerintem mind tökéletes megoldások (sok embernek, nyilván nem mindenkinek):
A) Ricoh GXR a 28 mm-es és 50 mm-es makró aps-c modulokkal, meg a kompakt 28-300 modul. ezt nyúzom most, és egyre jobban szeretem, hardcore kis dög, full fém, evf, kutyafüle. és hát a két aps-c modulon nagyon jó üveg ül, miközben picik és faszák.
B) Nikon P7700 + SB-400 vaku + vmi olcsóbb Nikon dslr, ha nagyon muszáj
C) Nikon 1 V2 duplakit + 18,5/1,8
D) 2 x Olympus E-PM2 + 17/1,8 + 45/1,8
E) Fuji X100
ezek bármelyikével remekül együtt lehet élni.
-
válasz
sebgutkopf
üzenetére
a milc-ek messze nem olyan érettek még, ezért van nagyobb fejlődés. a dslr-ek jóideje elérték a plafont, igazából a d7000 sem sokkal érdekesebb egy d90-nél stb.
milc-nél még hátravan az elektronikus zár, a tényleg nagy kereső gyors frissítéssel (gh3-é már ilyen), a pd-af érzékelők a szenzoron és így a brutál követő af, az igazán gyors működés stb. de azért az e-m5, gh3, x-e1 és nex-6 már itt is kifejezetten érett termékek, és egyáltalán nem biztos, hogy bármi komoly előrelépést tudnak mutatni a leendő vázak.
az ismerősöm amúgy nagyon erősen gondolkodik egy nikon 1 v1 duplakit + 18,5/1,8 kombón 635 dollárért, és hát egyelőre nem tudtam meggyőzni, hogy miért volna hülyeség...

-
sebgutkopf
őstag
A d7000 egy teljesen mai gép, valóban elég mindenre. Nekem is nagyon tetszik, ezért említettem, mert egy kiváló darab. Ha dslr-t vennék nagy valószínűséggel azt venném.
Újabb modellje nincs, feltételezem nem véletlenül. Az várható, hogy hoznak bele is egy 24Mp-es verziót, ami valóban nem lesz egy eget rengető váltás. Itt lassabban telik az idő. Nem vagyok jós 5 év múlva nem tudom mi lesz. Az elmúlt 5 év azért elég izgalmas volt.Abban igazad van, hogy 2 éves távlatban inkább milc fronton vannak újdonságok, ezért feltételezem, hogy a gh3 ligájában lehetnek érdekességek. Ha más nem, megcsinálják kisebb méretben ugyanazt a tudást és máris érdekesebb lesz.

-
sebgutkopf
őstag
válasz
Kleroo
üzenetére
Némileg elmásztunk a tárgytól.
Nem tudom mit hoz a jövő, de tippre azt mondanám, hogy se a d700-at, se a d90-et nem fogod 2 év múlva 500usd-os gh3-ra cserélni csak azért mert akkor annyiba fog kerülni. Legfejlebb tippelni tudom, hogy 2 év múlva milyen gépek leszenk, de nagyobb esélyét látom, hogy egy most még nem létező gép a d90 leváltására rá tud venni, szemben a gh3-al.
Hogy mivel? Mondjuk videó alatt szuper AF, amit egyik géped se tud. Ha ez nem izgat, akkor mással, ami majd fog. Ugye nem hiszed, hogy örökre a d700-at fogod használni, azért mert még ma is egy baromi jó gép?Most komolyan nem értelek titeket. Mitől lettetek hirtelen ilyen fejlődés ellenesek? Pont ebben a topicban, ahol úgy cserélgetitek a gépeket és rendszereket mint más a zokniját?

-
schawo
titán
Csaltam, mert kiragadtam az usa legliberálisabb adópolitikát folytató államát. Az áfa a legtöbb helyen magasabb (7-9%), sok helyen van valamilyen jövedelemadó (viszont nincs vagyon/ingatlan adó).
(#21088) k1csi
Tudok mondani pozitív európai példát. Ott van a Thomann (thomann.de), ami pár év alatt a világ legnagyobb zenei és stúdiós áruháza lett, lenyomva a nagy tradicionális amcsi webáruházakat is. Az amcsik nagy része is tőle rendel, mert itt olcsóbban kap meg sok akár Amerikában gyártott hangszert/eszközt, mint a helyi nagy boltokban. Szóval azért nem eszik olyan forrón a kását. Tőke, szakértelem és elhivatottság. Ha ez megvan, akkor EU-ban is lehet sikeres egy cég. -
k1csi
senior tag
válasz
schawo
üzenetére
Ehhez azért vastagon hozzá tartozik (hogy valamennyire témánál maradjunk), hogy olyan fotós cuccok forgalma után is náluk marad a forgalmazás profitja amit nem ők "fogyasztanak" (és még a gariztatás költsége is redukálódott).
Ugye mindenki tudna példákat mondani, hogy ismerős ezt meg azt hozzon be, mert ott a legolcsóbb.Persze ehhez az egészhez az kell, hogy legyen olyan befektető aki elhiszi, hogy x befektetés után lesz y profitja ami fedezi a befektetés kockázatát.
Nálunk ki mennyire bízna a fotós (vagy bármilyen) üzlet felfutásában?
A gyártók (pl. m43 gyártók) meg azt látják, hogy az a legnagyobb piac, ott érdemes versenyezni...
-
válasz
schawo
üzenetére
Sajnos igaz amit írsz. Nézem én is az árakat, és ha levonom az ÁFÁT, döbbenet. Az viszont hihetetlen, hogy usa-ban ~5% az áfa. Hö-hö-hö, ezen már csak röhögni lehet. Nem kis machináció kell ám ehhez, ráadásul világméretű, mert máshogy ugye nem megy.
Kicsit árnyaltabban: azért ettől még kedves m43 gyártóknak nagyon vastagon fog a cerkája, és amilyen idióta árpolitikát alkalmaznak, egyszerűen 1-2 év alatt majd' semmit sem ér a kacat amit vesz az ember, vagy eladhatatlan, vagy inkább már megtartod porfogónak.
Nem baj, ezért kell Fuji-t venni ha-ha.
Azon veszem magam észre, hogy nem is biztos hogy omd-t veszek jövőre... ha Fuji tartja a 2013-as tervet, és fasza üvegeket készít, akkor nagyot haraphat a tortából... -
válasz
sebgutkopf
üzenetére
a d2x-d7000-ben sok igazságod van. így meg is fordítom: a d7000 egyszerűen mindenre elég, mindenre. ha dslr, akkor nincs hiányossága, nincs hibája. a d2x-re is igaz az amúgy ez nagyjából, de mivel túl nagy, maradjunk a d7000-nél. négy év múlva a d7200 után sem hiszem, hogy ne lenne az.
apám egy d70 + d2h kombóval nyomja, és egyszerűen akármit mutogatok neki, azt mondja, hogy fasza, tetszik, biztos jobb, de a végeredmény szempontjából nincs sok jelentősége. és neki van igaza.
egy d600/d7000 váznál (hogy a tényleg érett, kurrens darabokat nézzük) nem hiányzik már semmi, nem hiszem, hogy tud érdemben újat mutatni a nikon a jövőben. és ha kap egy hibátlan 45 mp-es foveon lapkát? vagy még jobb lesz a videója? hajtogatós kijelző? fasza live view? kit érdekel...
-
sebgutkopf
őstag
válasz
madgie
üzenetére
Pont ez az, hogy nekem már van 5n-em, ami jó lesz két év múlva is. Nem fogok még egyet venni használtan, mert olcsó lesz és "kortárs" gépet se fogok venni az ára miatt. Majd egyszer, ha kijön valami ami felkelti az érdeklődésemet, akkor lecserélem, de amíg ez nem jön el, addig marad. Azt se tudom mikor következik be a csere ingere, de most szerencsére még nincs a piacon.

Nem vagyok "díler"
, hogy minden generációt végigpróbáltam volna. Te és Tulku a sok gép után sokkal jobban látjátok és tapasztaltátok mennyi különbség van egy-egy aktuális gép között.
Eltérő szokások. -
schawo
titán
Ez így van. De az is hozzátartozik, hogy az ennyivel alacsonyabb elvonás komoly mértékben gyorsítja a fogyasztást, a pénz keringését, növeli a GDP-t, és a többszörös áttételezés miatt növeli az adóbevételeket is. Emiatt tudja az egybesült államok letojni nagy ívben az adósságrátát és uralni a világot. Ehhez hozzátartozik, hogy az államnak nem feladata a felsőoktatás, a nyugdíjrendszer fenntartása és az egészségügy (még most is csak nagyon kis részben). De mivel ezt az európai agyunkba sose tudnánk befogadni, akkor fogjuk be a pofánkat, és együk, amit főztünk.
-
sebgutkopf
őstag
Ez igaz, fejben el is hiszem és azt te is látod, hogy nem vagyok az a rendszerek és gépek között ugrálós. Mégis egy régebbi cucc nem bírja kiváltani belőlem a vásárlási vágyat. Ehhez valószínűleg az is hozzájárul, hogy az aktuális sajátom annyira nem öreg. Így pedig egy kortársára minek váltanék, az ingert mindig valamelyik újabb generáció új számomra vonzó képessége váltja ki.
Valami olyasmi lehet a mottóm, hogy ritkán váltok, de akkor nagyon és már csak előre nézek.
A most divatos évenkénti új kínálattal valóban kisebbek a lépések. Eddig viszont 2 generációnként azért mindig hoztak valami olyat, ami miatt a régi már sose érdekelt volna mint új beszerzés.
Valószínűleg kevésbé vagyok jártas a milliós régióban lévő gépek között, de szerintem a d2x-hez képest annak idején a d3 és d3s igencsak új minőségi szintet képviselt szenzorban (a d2x csak dx volt, azért az fx-es d3 igencsak nagy lépés), képminőségben és sorozatban is. Nem 2 év van közöttük az is igaz. Ha dslr-t akarnék venni a d2x már elég koros ahhoz, hogy ne érdekeljen az iso800-as plafonjával együtt. Ma már egy d7000 is agyonveri a d2x-et.. Egyszerűen eljárt felette az a 8 év, kiszolgált, valószínűleg a fotósnak meghozta az árát és ma már inkább kuka mint racionális vétel.
Hú a vége de nem ide tartozott

-
Tulku
veterán
válasz
schawo
üzenetére
És a multiOFF válasz:
Persze Ámerikát nem érdekli, hogy a világ legnagyobb adósa (a tartozást ki sem írják, már nő...) mert letojja nagy ívben...egy a lényeg ő jól járjon....ott nem érdekes a mittoménmi 3% alá szorítása...meg efféle irdatlan ökörségek...úgy is ŐK a világ urai...ennyi.
-
schawo
titán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
A boltnak nem, viszont a magánszemélynek otthon, bevallásos alapon be kell fizetnie ezt az áfát is.
-
schawo
titán
Bocsi a nagyon hosszú offért. Ha valakit zavar, nyugodtan töröltesse.
Képzeld el, hogy van egy termék. Az eladó eladja X forintért, az állam azonnal keres a megkötött üzleten az eladási ár 21%-t (27%-os áfa miatt). A maradék 79% 10-15-20%-t, nagyon jó esetben 25%-t (tehát a teljes eladási ár 8-20%-t, kevesebbet, mint az állam) keresi meg a bolt. Ebből kell bérelni az üzlethelységet, fizetni a rezsit, fizetni a telefonokat. A telefonra az állam további kétféle adót, áfát és telekom adót vet ki, az iménti vásárlásból újfent lecsippentve néhány tizedszázalékot. Ezután még ki kell fizetnünk a munkabért. Igen, amikor a munkavállaló elkölti kifizetett bérét, ott az állam újabb 21% áfát keres a munkavállalón, ezen keresztül az iménti bolti eladáson kábé 1-1,5%-t. És persze ott vannak még a munkabér után fizetendő adók, járulékok. Az említett eladás kábé 3-4%-t megint az állam nyeri meg, összesen eddig kábé 26%-t keresett a bolt munkáján. A legjobb esetben boltban marad 3-4%. Ebből kellene fejleszteni és költeni a marketingre. A legvégén a maradék 1-2%-ból 2%-nyi iparűzési adót (a speciális adóalap számítás miatt ez 0,05-0,1%) és 10% társasági adót (ez újabb egy-két tized százalék) kell fizetni. Az egész üzlet legvégén marad 0,8-1,6% valódi haszna a boltnak és 26-27% az államnak.
Lássuk, hogy néz ki ugyanez egy amerikai, mondjuk wyomingi bolt esetében. Amit látsz interneten, azok az árak nettó árak, erre fizet a vásárló további 4,2% áfát, ami megy az államnak. Eddig a teljes üzlet 4%-a az államé. A bolt keres itt is összesen 20%-t az üzleten. Ebből fizeti a bérleti díjat, a rezsit, és az ingatlanadót. Ez wyomingban egy elég komoly adótétel, újabb 4% megy az államnak. Ezután kifizeti a munkavállalót, akinek többet kell és tud is adni, mint a magyarnak, ugyanis ott nincsen semmilyen jövedelmet terhelő adó. A munkavállaló kifizeti a saját magánszámlás nyugdíjalapját, és egészségügyi biztosítását, állami bevétel itt nincs. Ezután kifizeti a saját ingatlanadóját, a bolti eladás kábé 0.4%-a landol így az államnál. A maradékot elkölti a delikvens, az áfán keresztül újabb 0.4% kerül a költségvetésbe. A bolt maradék 4-5%-ából fejleszt és marketingel. Wyomingban nincs társasági adó, így a végén maradó 2-3% 25%-t viszi a szövetségi államháztartás központi társasági adó formájában. A maradék 1,6-2,4% a bolt valódi haszna. A helyi állam elvitt 9%-t, a központi költségvetés további 0,4-0,6%-t, ez összesen kevesebb mint 10%, szemben a magyar 26-27%-kal.
Na, ebből adódik az árkülönbözet.
(ps: tudom, a második áfát nem lehet ilyen egyszerűen beleszámolni, de az egyszerűsítés és a dráma
egyaránt fontos volt) -
k1csi
senior tag
Egyébként még mindig kapható zsír új 7-14 e-bay-en 250k alatt (EU) itt.
-
k1csi
senior tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Elsősorban az ÁFA a sok, a vám "csak" 6.7%.
Egyszer kikerestem az obik TARIC kódja (több gyutávra osztva, de vsz. ugyanaz):
9002 11 00 10
9002 11 00 50
9002 11 00 90Részletek itt.
-
:AMF:
senior tag
jelenlegi árán (889$) ez az obi usa-ból: ((889$+87,55$ szállítás)*6,7%vám)*27%áfa=kb. 291k huf. (a b&h oldalán lévő kalkuláció szerint pedig kb. 299k huf). és ezen még nincs rajta a kereskedő haszna.
nem a vám a sok, az mindenhol ennyi az unióban. a szállítás és főleg az áfa. (még nigériába is olcsóbban szállítják, mint ide.
)
ha osztrák lennél, kapásból 25k-val beljebb lennél... -
Tulku
veterán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Ez a vám dolog gondolkodtat el engem...kissé!
Tehát hol gyártják? Persze...Kínában. Mi az anyacég? Persze Jappppán!
Akkor mi a fészkes fenét olcsóbb egy harmadik országban (mi is azok vagyunk Japppán testvéreinknek), miért nem Jappppánból hozzuk mi is be és nem 60 szoros kerülőúton innen-onnan...Tudom USA kivételezett, meg védővám meg kutyaf....a, de azért elgondolkodtat...hogy mindig a "másik végén vagyunk"

-
Szulita
tag
válasz
OPiiPO
üzenetére
Sztem meg nem. DOF-ban valóban f5.6, minden másban meg teljesen megfelel a 12-35 a 24-70-nek. Almát az almával

És tudom, most az jön, h ne hasonlítsunk össze mFT-t FF-fel, mert az alma és körte. Ami valahol igaz is, kivéve, ha nem technikai oldalról közelítjük meg a dolgot, hanem a végtermék felől: mindkettővel fényképezni lehet, közel azonos végtermék-minőségben
-
Én erre csak annyit mondok, hogy köcsög banda az egész. Mind. Az ámérikai is meg a magyar is. De azért kibújik a szög a zsákból, legalább tudjuk, hogy drága magyar barátaink akkora árréssel dolgoznak, hogy az már fáj. Kár hogy 7-14-et magyar bolt még nem adott el, sztem, csak azt nem értem, hogy a csökött agyukat mire használják...
-
jmakk
őstag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Azért nem bánnám, ha nálunk is lennének ilyen egynaposszerű szuperakcijóóók!
Nem mintha bármit is akarnék venni!
-
jmakk
őstag
Hát besz@rás ez az usákiai árazás!
Itthon Oly 9-18-at kapsz ennyiért! -
Gondwana
addikt
Izé... Ti pixeleket fényképzeltek, vagy kompozìciòt/témàt/jelenetet? (Szerintem a jò kép XGA-ban is jò kép)
-
t72killer
titán
" van egyáltalán valami értelme túlszükíteni egy mft rendszeren?" F/16-ot még túlél a kép, ha nagyon muszáj, de F/22 már durván büntet, legalábbis én ezt tapasztaltam. Személyszt. f/11 fölé nemigen mennék makrónál se (így is olyan jók vagyunk, mint apsc-n az f/16 v ff-en az f/22 ekv fókusztávú obikat használva).
-
eeXaa
addikt
válasz
Gondwana
üzenetére
...ezzel kapcsolatban az merült fel bennem, ha shallow dof ról van szó, akkor ugye eleve adott a gyors záridö... de ha egyre jobban rekeszelünk mondjuk f5 fölé mft-n akkor a képminöség egyre rosszabb az itt sokszor emlegetett difrakciós probléma miatt... tehát van egyáltalán valami értelme túlszükíteni egy mft rendszeren? ...ill. gondolom akkor csak ha a fókuszpont közel van...
-
válasz
Marseille199
üzenetére
thx, csökkentünk akkor a tömörítésen
-
Mercutio_
félisten
Erre inkább nem is írok semmit wildboy

Nincs valami fotós OFF-olós topic?ROBOTER: Nekem addig volt érdekes a BB amíg alig ismerték őket
persze az összes albumuk megvan, meg ákos is, bár az utóbbi X már csak vinyón, és van olyan amit még egyszer se volt erőm végighallgatni 
Na, de ugorgyunk, mer' kitesznek minket mint macskát....
-
madgie
titán
Nesztek, még egy esti agymenés: narancssapkás villámlábú papa a háttérben lebegő utánfutós traktorral

szerk: ja, csipetnyi kereszthívással! még esküszöm a gépet is úgy tartottam, hogy a jobb kisujjam kifelé állt

-
Mercutio_
félisten
-
vegyen egy amerikai ismerősöm nikon 1 v1-et 299 usd-ért magának vagy ne, ez itt a kérdés...
-
Tulku
veterán
válasz
hegyimorc
üzenetére
Leginkább fel kellene töltenem valahová neked egy-két mts fájlt...
Mert butítva csak az látszik, hogy setétben is minden tökéletesen látható, nincsenek olyan részek (mint pl a gf2-nél is, hiába hack-eltem) hogy a megvilágított részek látszanak a nem megvilágítottak setétek (fekete minden, de jobbára egy tónusban)arn: Oly-ék hülyék, szerintem egy közel eurós árszinten sokkal több OMD user lett volna manapság...
-
arn
félisten
válasz
sebgutkopf
üzenetére
igen, az ara miatt nem alternativa. amugy mar lehet begyujtottem volna egyet. lenyegeben most ugyanilyen "modban" hasznalom a pl2ot, meg a 20as panat. es ezek ujonnan kerultek kb 120e ftomba, szal ennel sokkal tobb ne legyen

-
arn
félisten
válasz
andersen10
üzenetére
no igen, ilyenkor faramuci, hogy miert kerul 360ebe az 1100 euros em5

-
hegyimorc
senior tag
"olyan videót rittyent "
Ezt majdnem privátban kérdeztem, de hátha mást is érdekel. Engem csak mérsékelten érdekel a video, ezért talán nem is nagyon tudom mit kellene látnom a húbazmeg minőség meg az átlag szar között, főleg ha ez még le is van butítva, hogy megosztható legyen. Tudnál mutatni valami jó példát amin ezek a finomságok láthatók?
-
válasz
Marseille199
üzenetére
az eredeti verzió mennyire volt tömörítve? emelhetünk a 60%-on, meg kéne találni az optimumot.
-
Freddy76
addikt
Nem, én pöstre jártam először Államizgatási Főiskolára. A fősulin a szobatársam volt nyíregyi, rendszeresen jártunk oda, a mellettünk lévő szobában pedig négy várdai lakott, így oda is sokszor jártunk. Amikor annak idején még
lógtunkjó ár/érték arányban vettük igénybe a MÁV szolgáltatásait, nem volt téma az utazás. Szállás volt, pia olcsón volt, boldogság volt. Aztán egy ideig mégtisztességesköztisztviselőként kihasználtuk az utazási kedvezményt, de ritkultak, mostanra pedig elmaradtak a keleti túrák.Újabban Békésbe járunk, én eredetileg oda valósi vagyok, nem írom le, hogy hova, úgysem találnátok meg a térképen...
Na, de hagyom az offot, még a végén büntit kapok.
-
Tulku
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Nagy gondban valék...már megen viszketek...itt ez a GH1...olyan videót rittyent (eddigi legjobb gépem, semmi bandi, és fagyásmentes a 100 mbit-es Lpowell hack) hogy tíz ujjam megnyalom...és persze éles, részletes képek nagyítva, még a színvilága is a legjobb szerintem a panák között (GH3-ast nem ismerem) multi aspit is használom, ráadásul a leggyorsabb komponálás a négyirányú gombra ráprogramozva...de
Az x100-at visszasírom...lehet "más" állapotba kerülök és feldobom a 20-assal olcsón a piactérre...most ez van...hát beszéltem neked hangosan...
Freddy: Csak ne te is Nyíregyre jártál tanárképzőbe?...
-
Freddy76
addikt
válasz
madgie
üzenetére
Téééényleg!!! Én régebben bírtam az erőset igencsak (érdekes, amióta leszoktam a cigiről öt éve, azóta nem bírom, ellenben szeretem a paradicsomot, amit előtte nem szerettem), és amikor ettük a gyrost éjjel, megkérdezte a fazon, hogy erős mehet-e bele. Én persze nagy hanggal, persze, mondom, sőt, menjen jócskán. Várdai cimbi csak annyit mond, hogy pesti gyerek, bírja. Gondolom, az meg úgy volt vele, hogy ríkassuk meg a hülye gyereket, oszt megrakta. Aztán mindenki engem nézett, én becsületből megettem...
Nyíregyet annyira nem ismerem, haver Sóstón lakott, vagyis az állomásról mindig mentünk oda, aztán a Krúdy teraszon aljasodtunk, amikor az még rendes romkocsma volt (bár akkor még nem tudtuk, hogy az ilyet így hívják).
Hajjaj, amikor még fiatalok voltunk...
Mondjuk nekem hajam most is van
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
madgie
titán
válasz
Freddy76
üzenetére
Itt még paprikát is raknak bele (gyros), nem győzöm mondani, hogy ne, nem kéne

Ha csak simán gyros-t kérsz, tuti kifliben vágják hozzád. Mondjuk a nyíregyi állomás azér' nem puha, fél méteres kiflit tolnak az orrodba, attól azért fél napig vigyorogsz

Cimborám megmondta anno, mikor a pécsi vasútállomáson koncert után addig mentünk ,míg nem találtunk Várda Keserűt (attól hullott ki a hajam
): "várdi ember nem sz*r ember"
a büfés még röhögni sem mert... -
-
madgie
titán
-
Messer22
senior tag
-
Kleroo
veterán
válasz
sebgutkopf
üzenetére
Azt viszont "kihagytad" a képletből,hogy egy bizonyos szint elérése után nem igazán kell több.
Példa.
Egy 4MP-es, ISO800ig használható, 320x240-es videót készítő gép jobb volt mint az elődje juhúú. De csak az újdonság varázsa miatt nem volt senkinek sem feltűnő,hogy azért van mit kifogásolni,és egyáltalán nem elég.Utána egy 20MP-es ISO6400ig használható, 1080p videót tudó gép már egy újabb szint. Egy olyan szint aminél több nem kell,nem szükséges. Elérte a technika azt a szintet,ami már teljesen jó bármire.
Egy 60MP-es ISO25600-ig használható 4k videóképes kütyü egy még durvább szint,de minek? Mozira forgatunk? Panelfalra fotózunk? f8-on akarunk négert fotózni?
Persze ezen adatokon kívül vegyük azt,hogy a gép egyéb pro nyalánkságai azonosak.
Ezen felül persze vannak egyéb újdonságok,de azért nem perdöntően fontosak,csak hasznosak. Nem véletlen,hogy egyre inkább erre (is) gyúrnak a gyártók.Én pl az 1000 éves
D700-amba nem tudok belekötni. Arra amire kitalálták csodás masina. A 12MP elég nagy nyomatra. Az ISO6400 jó üveggel szinte bármire elég. De a D90-em is szerintem már az a szint lehet ami előtt csak üvegeket kell cserélni. Csak a marketing...a marketing. -
madgie
titán
válasz
sebgutkopf
üzenetére
Én meg pont fordítva látom, egy GF1/GH1 is tökre elég mai szemmel is, "normál" esetet figyelembe véve (nem akar koncertfotózni csillagokat kergetni, stb). Ugyanígy a NEX-5N-ed is jó lesz 2 év múlva, minden tekintetben. Lehet ,hogy csak én öregszem, de nem látok akkora lépéseket, mint a digit éra hajnalán.
Parci: ez nem csak egy madár
Persze áértem én, mit akarsz mondani, tudom is, hogy igazad van, van amiben ez jó, van amiben amaz. Például most svenkelni próbálok az X100-zal, abban óriási, átkapcsolsz OVF-re, nincs elsötétedés az expozíció alatt sem, simán leköveted a témát. -
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
egyáltalán nem találom viccesnek a dslr fikázását, ébressz majd fel, amikor nincs már semmi, amiben ezerszer jobbak egy milc-nél. marha jó egy x100, meg a gxr is, de könyörgöm, kapj már le egy elröppenő madarat velük. ja, az nem megy? akkor addig csitt!
-
válasz
sebgutkopf
üzenetére
pedig a fejlődésnek egyre kevesebb jelentősége van. a régi csúcsgép azért nem vonzó, mert másfél kiló. amúgy nekem semmi bajom nem lenne egy d2x-szel lődözéssel. dslr-nél legalábbis számomra nincs igazán óriási fejlődés. milc kicsit más, főleg a szenzor kiolvasási sebessége/frissítése lényeges szempont, fos evf helyett jó evf lesz stb. kompaktoknál meg nőhetnek még a szenzorok, és a fényerős zoom is most lett csak divat.
de úgy amúgy túl vagyok annyi mindenen, hogy ne érdekeljen már igazán az aktuális "csúcs". főleg, mert ahogy érnek ezek a cuccok, egyre kisebb és kisebb az előrelépés.
-
sebgutkopf
őstag
Ez ügyben viszont lehet bennem a hiba.
Akármilyen jó is most ez a váz, 2 év múlva már nem lesz vonzó számomra, mert az akkori gépek lesznek annyival jobbak, hogy azok tudása, képminősége izgatja az ember fantáziáját.
Kevesen tudnak olyan józanul vásárolni, hogy elfogadják, hogy mondjuk 2-3 év (ami 1-2 generáció) lemaradással kövessék a trendeket.
Nekem ez nem megy. Azt kibírom, hogy ha valamit még "trendi korában" megveszek jóval tovább használjam mint itt az átlagos.Extrém pálda, de a régi idők csúcs gépei még ilyenebbek a szememben. Amikor óriási értékvesztésen átesett milliós profi gépeket lát az ember, kb az jut eszembe, hogy jó jó, akkor jó volt, de ma már csak egy antik nagy dög, amivel max a mókusokat dobálnám, mert a mostani új kisebb szenzorok is körberöhögik őket, milyen kijelzők voltak, milyen videóval, mennyivel jobb az AF ma stb...
Van benne sarkítás, de a lényeg így jobban látszik.Milc témában pedig a fejlődés és az újdonságok még gyorsabban jönnek.
-
sebgutkopf
őstag
A szuper zoom az valóban egy olyan kategória, amivel sose tudtam mit kezdeni már fejben sem. Eleve a divatos 500-600mm ekv régió már bőven az értelmetlen kategória, arra igen keveseknek van szükségük, azok meg megveszik a célszerszámot.
Abban is igazad van, hogy obi csere helyett eleve kényelmesebb 2 váz azzal a két obival, amit szeret az ember. Jobb minőség és talán méretben is jobb lehet, ha össze vannak tervezve. A nehézség talán az lehet, hogy el kéne találni mi az a 2-3 gyujtótáv, amit meg is vennének. Lehet, hogy már mi 2-en se tudnánk megegyezni benne, hát még ha még többen beszállnának a vitába.
Egyébként, ha a telét félretesszük a többit kihozni talán nem lenne olyan nagy kockázat. Fényerős fixre tuti van igény, meg a nagylátóról, vagy standart induló zoom-okra is. -
válasz
sebgutkopf
üzenetére
érdemes várni két évet és akkor megvenni 399 usd-ért. vicc nélkül.
-
sebgutkopf
őstag
válasz
andersen10
üzenetére
- Ja! Csak 340?
- Kettőt kérek!
Egyébként nagyjából annyi, amire számítani lehetett. 400-ért csak váz árban már nem biztos, hogy megtalálná a piacát. Így akit érdekelt az eleje óta már elgondolkozik.
-
válasz
sebgutkopf
üzenetére
nem, már régóta mondom ezt, évek óta. igazából zoomra is működik. ahelyett, hogy ilyen 24-450 típusú szarokat csinálnak, lehetne csinálni egy canon g15 wide és egy canon g15 tele gépet mondjuk, mindkettő csak 3x-os zoom, de az bitang és fényerős és jó rajzú. és tuti, hogy egy csomóan mindkettőt megvennék.
egyszerűen nem értem, miért nem gondolkodnak kicsit merészebben a gyártók. a kompakt gépekben egy csomó lehetőség van, és most, hogy a mobilok épp megeszik őket reggelire, nem ártana előállni valami újjal.
a régi ötletem egyébként ez:
- canon g pro wide (ekv. 18-35 mm)
- canon g pro bright (fényerős normál fix)
- canon g pro tele (ekv. 70-200 mm vagy 100-300 mm) -
sebgutkopf
őstag
Most kicsit elvesztetem a fonalat.

Neked most nem alternatíva ez a gép, miközben egy ilyen nagy szenzoros 35mm körüli fix obis gépre vágysz. Feltételezem, hogy az ára miatt nem alternatíva, mert minden másban megfelelne neked. Természetesen az ár mérete valóban önmagában egy kizáró ok, ez logikus. Első fecske.
Talán nem is akarnak belőle sokat gyártani csak az év mittudomén milyének a címére hajtottak vele. Esetleg piacot lefölözni eladnak párat. Illetve egyértelmű üzenet, hogy a full frame témában a sony mint márka jelen van.
Új hozzászólás Aktív témák
- iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3896, 95% Akkumulátor
- Hario MINI MILL SLIM PLUS tekerőt keresek, mert elveszett
- Honor 200 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 /128GB /Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia / akku: 85%
- iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4052, 94% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Azon veszem magam észre, hogy nem is biztos hogy omd-t veszek jövőre... ha Fuji tartja a 2013-as tervet, és fasza üvegeket készít, akkor nagyot haraphat a tortából...
, hogy minden generációt végigpróbáltam volna. Te és Tulku a sok gép után sokkal jobban látjátok és tapasztaltátok mennyi különbség van egy-egy aktuális gép között.
egyaránt fontos volt)

persze az összes albumuk megvan, meg ákos is, bár az utóbbi X már csak vinyón, és van olyan amit még egyszer se volt erőm végighallgatni