Hirdetés
- Minden fronton drágulást vár a DRAM-piacon a Trendforce
- Milyen monitort vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Fujifilm X
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Régi CPU újrakiadásával ünnepelné a Socket AM4 tizedik évfordulóját az AMD
- 3D nyomtatás
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vistaboy
veterán
Majdnem egy hónap kellett hozzá, de végre megérkezett a CaDA C61511 Lotus Cars Exige Cup 430 szett. A Chow-brick oldaláról rendeltem, szuperül becsomagolták, tökéletes állapotban jött meg. Alig várom, hogy elkezdjem, de most még egy ideig a polcon fog pihenni, majd a következő hosszú hétvégén időt szakítunk rá.

Úton van már a CaDA C61502 Mazda RX-7 készlet is, annak még kell pár hét, mire megérkezik, mert hajóval jön. A CaDA Mercedes-AMG GT3 is tervben van, reményeim szerint hamarosan az is összejön, és még az új CaDa Audi RS6 is nagyon tetszik...
Á, csak győzné az ember pénztárcával és hellyel...
-
Throme
veterán
válasz
RapaNui1
üzenetére
Ami nekem van átjáró, az a Lego WV vasúti állomás. Hát ott nagyon csak a lehelet tartja össze a tákolmányt. 1 studos csatlakozású jelzőtáblák....
De van
legalább egy.#1549RapaNui1
Jó ez hogy külön van.
Gondolj bele, meglátják milyen frankó nem lego szettek léteznek...
A nepeprek sem akarják. Kinek adják el a sok kifutott, repedező, túlárazott szettjeiket, mikor fasza kínai alternatívák léteznek...
... persze én alapból csodálkozom, hogy ki vesz kifutott drága cuccokat, mikor valamilyen alternatíva Lego-n belül is megjelenik, időről-időre... -
RapaNui1
aktív tag
Összeraktam a vasúti átjárót is. Szintén nem emlékszem de olyan 3500-4.000ft körül volt ami itt nálunk 7-8 ezerbe kerül.
Most már bánom hogy anno eladtam a tehervonatot mert abban volt egy átjáró is és jelenleg maga a kèszlet is majdnem a dupláját éri.
Ez is teljesen rendben van szerintem, szinte semmi minőségbeli eltérés nincs a legótól.
Talalán annyi hogy az andrás keresztek elemeit megerősíthették volna egy rudazattal, de ha kell azt én is meg tudom oldani.
Ettől eltekintve teljesen rendbem van.
-
RapaNui1
aktív tag
Persze megoldható itt is a korlát erre van a Legonak is megoldása azokkal a korlát elem klipszekkel és keresztbe rájuk egy rudazat, de akar még viragokatis lehetne rá szerkeszteni és akkor már tényleg nagyon jól nézne ki.

Én is azt mondom, hogy pl ami koppintás azt ne tegyük fel a Lego klubba mondjuk az Old fishing Store kínai megfelelőjét, de ami egyedi és nincs a Legonál de egyébként Lego szerű építő elem az miért ne mehetne mennyire változatos lehetne az oldal sokkal több embert vonzana.
De akár jöhetne a koppintás is legalább látnánk a különbségeket, persze ehhez át kéne nevezni Lego klubról mondjuk kocka klubbra.
-
Throme
veterán
válasz
RapaNui1
üzenetére
"miért nem lehet megosztani a Legos fórumban is"
Egyrészt még a múltban élnek és a kínai legó = a sz@r műanyag hulladékkal. Volt idő, mikor így volt, szó se róla.
Aztán a másik sztereotípia, hogy a kínai legó másol.
Ez is kezd erősen eltűnni, sőt... már vannak jobb szettek is.Aztán van ott egy egészséges sznobizmus és persze a fél fórum nepper, akiknél a kínai legó nem biznisz.
Persze ha a fórumvezérnek a Mattel szimpi, akkor az elfér ott
de más nem.Hozok egy számomra érdekességet:
[link]
Egy kis retro. Érdemes megnézni a képeket, hogy milyen részletesek a szettek.
Ebből a ventilátort az Összeraklak Zoliék bemutatták.Ja és a lényeg
jó lett a felüljáró.
Esetleg a lépcsőfokokra is lehet tenni korlát imitációt.
Nekem a régi, asszem 32x32 utak jobban bejöttek.
Ez az épített stabilabb persze. -
RapaNui1
aktív tag
Korábban írtam a másik oldalon, hogy talán elkezdenék várost építeni. Nos ezzel kapcsolatosan azért már vannak kétségeim, főleg hogy néha-néha elkap az érzés, hogy mi a fenének is öntök ennyi pénzt a Legoba.
Ettől függetlenül rendeltem pár dolgot a Temuról és ma összeraktam a gyalogos felüljárót erről szeretnék írni pár mondatot.
Kiegészítők terén tuti hogy nem fogok megijedni a kínai termékektől, mert legóból ezek megfizethetetlen áron lennének igaz itt is kezdenek már az árak elég meredeken felfelé menni.
Nem is értem hogy pl ilyen dolgokat ami nem találhato meg a Lego kínálatában miért nem lehet megosztani a Legos fórumban is.A készlet 1db tasakban érkezett egy pici építési útmutatóval.
Az útmutató érthető és részletes, minden darab hiánytalanul megvolt, igaz pótalkatrész sem maradt.
Ha jól emlékszem nem volt 3000ft az egész.
Meglepően jó minőségűek az elemek sehol egy hiba vagy sorja, megfelelő illeszkedéssel nem túl szoros, de ahhoz elég erős hogy ne essen szét, már majdnem azt kell mondanom hogy majdnem jobb a csatlakozás erőssége mint a Legóé.
A végeredmény is szép és impozáns lett teljesen kompatibilis a Lego útelemekkel szépen átíveli azt és a magasabb jármüvek is bőven elférnek alatta.
Azon kívül hogy nincs minden studba belenyomtatva hogy Lego meg nem mondaná az ember hogy kínai dologról van szó.
-
Throme
veterán
válasz
flashpointer
üzenetére
Ez is durva, persze a db szám nekem már túlmutat a normálisan kezelhető szetteken.
-
flashpointer
őstag
tobb mint 10k darabos vonat bejelentes a bluebrixxtol

-
Vistaboy
veterán
Új képek érkeztek a CaDA Master széria következő tagjáról, az Audi RS6 1:8 Technic szettről. Megjelenési dátumot egyelőre nem tudni, de állítólag idén nyáron fog érkezni.
A képek alapján nagyon várós, remélem, nem lesz olyan drága, mint a Mercedes AMG-GT3, bár a CaDA új üzletpolitikája miatt biztos drágább lesz a megszokottnál.Tegnap amúgy megrendeltem a CaDA Mazda RX-7 1:8 Technic szettet is a Chowbrick-ről, 55.600 HUF volt szállítással együtt, sajnos csak hajóval tudják küldeni, így majd durván másfél hónap múlva fog megjönni, de árban nem találtam ennél jobb kínálatot...
Így most már végre minden CaDA szett meglesz, amit be akartam húzni, kivéve a GT3-at, de azt most 130K körüli áron lehet kapni, amit picit sokallok. Az Allegrón látni egy 112K-s ajánlatot is, de azt nem tudni, mennyire reális. Vannak, akik szerint teljesen okés, míg mások azt mondták, nem kapták meg soha, ha ezt rendelték, végül visszavitték azzal az üzenettel, hogy nem lett átvéve, de persze a 130K-s verzió három nap alatt kiért a megadott címre...
-
sb
veterán
Jah, valóban az másik autó volt. Félreértettem, akkor már VAN elemed.
500 is sok, de ha hiányzott volna és kell az 5-6db akkor azért az még megfizethető összeg.Amúgy meg ja... én is kezdem feladni ezt a részt. Alig van alternatívom ami nem eredeti Lego, de kezdem megunni ahogy az egész működik. A rengeteg készleten túl (amiben aztán keresheted, hogy mi nem fért bele új/megfelelő elemből... másik készletben meg komplett új színsort nyomnak csak annak a kedvéért...) elemekben is random az elérhetőség. A gyors készletezés az elemeket is gyorsan forgatja.
Plusz nálam ott a PU/Spike teljes beszántás téma... ott ugye hatványozottan bánt, hogy a nagy, világszintű gyártóra nem számíthatok. Elérhető amit ő gondol, ill. még csak nem is gondolja, hanem ahogy sikerül neki... meg beszántja ha gondol egyet. Ugyanez elemeknél is igaz "kicsiben"... egy ali elem-ellátás ilyen szempontból megbízhatóbb, bármilyen vicces is. 30 éves elemeket meg főleg nem sz*patom magam, hogy keressem meg van-e eladó 4db aranyáron a világ másik felén 20 évnyi karccal... vs ráklikkelek és jön az alternatív.
szerk: Vissza motorizációra. A nagy testvér tuti figyel, mert a tegnap posztom után ez jött szembe YT-on:
-
sb
veterán
válasz
RapaNui1
üzenetére
Nem tudom milyenek a temus árak, simán lehet, hogy ott olcsóbb. Az biztos, hogy komplett alagút, híd, vonatpályák vannak csomagban ali-n is. Ha ilyesmi kell akkor lehet, hogy egyben tényleg érdemes megvenni, bár sínekből szintén BL-en van nagy mennyiségben Lego is sztem olcsón... legalábbis úgy rémlik láttam anno sima síneket.
Ami még érdekes lehet, hogy van sok spec sín elem, kereszteződés, dupla, tripla váltó, stb... ami Legóból épp nincs gyártásban. Én most rendeltem egy dupla sínpáros dupla váltót... ilyenekből ami elérhetetlen Legóból sztem érdemes másolatot venni, mert az eredetit úgyis csak BL/neppertől tudod megvenni és k* drága lesz... cserébe ha 20 éve volt gyártásban akkor 20 éves használt is lesz jó drágán.

Nem tudom amúgy mekkora város a cél, de sok sín + 3 vonat amit felvázoltál, alagút+híd: ez k* nagy lesz. Főleg ha írod, hogy nincs külön szoba. Én kisebb méretben kezdenék és fokozatosan.

Amúgy én házakból is megfontolnám a Legon kívülieket. Lumiból és most pl. Pantasyból nézegetem, hogy tök jók vannak. Nem másolatok, egyedi tervezés és nekem ezek már hozzák azt a tervezési-dizájn minőséget amiért megakad rajtuk a szemem.
Mondjuk én most megint elemeket nézek inkább saját ház moc-hoz, azon belül is 2x1-es téglamintás kockát nagyobb mennyiségben. Anno volt a Lego Store-ban de gyorsan kiürült... jó árnak tűnt, kb. 12Ft/db. Bl-en 18-20 a legolcsóbb de inkább drágább. Ali-n most találtam 10Ft körül, bár ott is nagyrészt 20 körül van.
Eredetit akartam, de így ebben a formában lehet, hogy nagy mennyiségben inkább gobricks lesz belőle. Nem mindegy, hogy 30k vagy 60k-nyi fal.
Kicsit ez a rész is felbosszantott, hogy nálunk a 3db pesti Store-ban is üres a PaB fal, alig van valami... a szomszéd topicban épp linkelt városépítős videóban is sokat onnan szerez be a srác, sok elem ott olcsóbb mint BL/PaB-on... (pl. anno volt zöld 1x1 levél is ami töredék ára jött volna ki és abból is sok kellhet...).
Szóval nálunk még ez a lehetőség sincs, ha nagyobb tételben vásárolnál. De most olvastam, hogy a németeknél is előfordult, hogy bár ott volt a boltban, de korlátozták a vásárlást. Gondolom hasonló városépítők bementek és vásároltak volna 10 szatyorral az olcsó fal elemből... na már ez sem tetszik a Legonak, ami eléggé hülye egy hozzáállás. Kiteszik, vagy ki se teszik, aztán aki milliókat tolna el rá, nyilván valahol a Legót is marketingelve, az már nem fér bele "túl olcsó" kockákból.
-
Warton
őstag
Tudom, az 500 forintos ár nem hozott lázba akkor se és most se. Ez annyira drága, hogy már elvből nem fogom megvenni, nem akarom támogatni ezt a gyakorlatot, hogy egy elemnek engedik, hogy így kilőjön az ára. Csak annyit kéne csinálniuk, hogy ki kéne hozni egy 12-24k-ás piros autót, amibe beleraknak kettőt hármat ebből az elemből.
Amúgy vicces, hogy emiatt az elem miatt ez már a második CADA szett amit megvettem. Szép volt LEGO!
Az első CADA szett annyira megtetszett, hogy nem szedtem szét ezért kellett megvenni ezt a távirányítósat.Meg igazából réges régen elengedtem már azt, hogy minden elemnek LEGO-nak kell lennie. Amit most építek abba is viszonylag sok alternatív kocka lesz.
-
RapaNui1
aktív tag
Vasúti alagutat, váltót, síneket, növényeket, alaplapokat, szóval szinte minden kiegészítőt talán a Temun láttam a legjobb áron, de útelemeket azt hiszem Legot fogok venni, minden másból jöhet a kínai, kivéve a készleteket, bár a lumibricks az jöhet.
-
Gubbba
tag
Régóta figyelem az alternatív gyártókat, de viszonylag ritkán csábulok el, leginkább kihagyhatatlan akció esetén vagy ha olyan témát látok, ami felkelti a figyelmem. Most ez utóbbi történt és egy Sluban márkájú, SC méretarányú autót húztam be. Nem volt még tapasztalatom a márkával, de azt sejtettem, hogy nem túl kockázatos a dolog, mert az ismertebb gyártók közé tartozik. Imádom a klasszikus 70-es évekbeli BMW-ket, így amikor megláttam ezt a, bár nem hivatalosan licenszelt, de egyértelműen BMW 2002-est, nem sokat gondolkodtam.

A kissé túlméretes dobozban, négy számozott zacskó, és két további a gumiknak és az egyik(!) szélvédő elemnek, útmutató plusz egy kis matricaív volt. Az útmutató igényes, jól követhető. Jóval kevesebb lépésből áll, mint a Lego-nál megszokott, ami nem baj, a 80-as évek Lego-in edződtem. A zacskók számozásának semmi értelme, nincs fázisokra bontva az építés, sok logikát nem is láttam benne, hogy mi alapján vannak külön zacskókba szortírozva az elemek, már az elején ki kell bontani mindent.Van néhány a Lego-nál nem létező elem és megoldás, de a lenti képen látható kis piros stud-fordító használata, bár kétségkívül baromi hasznos, elég idegőrlő volt. Nehéz eltalálni a megfelelő irányt, hogy a helyére csússzon, mert elég szorosan illeszkedik és ha csak egy kicsit is ferdén próbálod a helyére tenni, az istennek sem sikerül. Egy gyerek ettől tuti idegbajt kapna és a falhoz váná az egészet 2 perc után. Általánosságban, az eddigi tapasztalataim alapján, az alternatív gyártók sok olyan elemet használnak, amik nagyon hasznosak, de a Lego szigorú szabályain sosem mennének át, és ezt valahol meg is értem. Van amit a helyére tenni macerás, van amit szétszedni lehetetlen (még brick separator-ral is), van ami csak simán sérülékeny. Felnőttként és egyszer összerakós modellek esetében ez persze nem gond, de a Lego ugye alapvetően nem ilyennek készül.

Nagyon speciális elem, mint a Mattel esetében itt nincsen, a néhány matt króm hatású elem nagyon szép. A matricák átalában az elemek széléig kiérnek, ami nem csak az elhelyezést szempontjából szerencsésebb, de a végső kinézeten is sokat dobnak. A figurát sem érzem annyira bénának, mint egyes gyártók esetében, kis mellénye és öve is van, ezek mind külön elemek. A kész autó pedig abszolút felismerhető, talán a visszapillantók kissé elnagyoltak, de nem zavaró. A tető nem egy darabból áll, levenni nem olyan magától értetődő, mint a Lego-nál, így a figura ki-be rakosgatása sem egyszerű. Felnőttként azért ez sem zavar annyira. Amúgy masszív és minőségi darab, nem bántam meg. Az emag-on kb 6800 Ft-ért vettem, ennyit simán megért.

-
sb
veterán
válasz
RapaNui1
üzenetére
Igen, vannak ilyen anomáliák, hogy pár extra elemnél, néha kicsiknél, néha nagyoknál is drágább az ali-s megfelelő mint a Lego. Elég vicces.

Szvsz az új utakkal nehezebb összehozni és jóval többet is kell építeni az egészet, vélhetően drágább is, cserébe flexibilisebb a dolog. Anno nekem az volt a tervem, hogy arégi, vékony road plate-ekre épül majd valami, de végül abból sem vásároltam. Azok olcsóbban beszerezhetőek ali-ról mint a Lego.
Most már nem biztos, hogy erre indulnék, a vastag 16x16-osokra nyilván a modular illesztés is jobban működik. De ott tényleg nem lehet megúszni az sok extra elemet és építést.Anno én Bricklinkről vettem még olcsón ezekből a 16x16-osokból 10+ db-ot, de csak annyit, ami megemelt platformok építésére lenne elég: pl. pályaudvar vagy kikötő emelt peronja. Most szétnézve már BL-en se nagyon van olcsón, de ha azt nézem nagy mennyiségben még mindig az a legolcsóbb. Van még gyári készlet 5k körül de az is drágább, előnye, hogy az extra elemek is benne vannak.
Ahogy nézem BL-en egy cseh bolt van ahol kijön 2-3k-s szállítással 6-700Ft/db körül.Az ali-s drágább megoldás ellenére azért majd szétnézek ott is, mert engem is érdekel, hogy ki lehet-e hozni olcsóbban, de a minőséget sem ismerem. Nagy elemnél érdekes lehet, bár itt a Lego sem brillírozik.

-
sb
veterán
Írtam neked anno a Lego topicban, hogy Pick a Brick-en 500Ft/db. Az se olcsó, de mégsem 1600... plusz ha rendelsz mást is esetleg, nagyobb értékben akkor gwp-t is kaphatsz + pontok.
Én egy távirányítós "SC"-t vettem a Cada-tól, ott a kerekek cserélhetőek Technic tengelyen. Ugye úgy SC, hogy 10 széles 8 helyett... és a hub is nagyobb ennél a Technic modellnél ránézésre.
Még nem történt átépítés de az az ötlet, hogy a gyárinál vékonyabb (és kicsit nagyobb átmérőjű) kerekekkel vmi 8 széles teherautót lehetne csinálni belőle optimálisan. Pl. méretre nagyon egybevág a most megjelent City reptéri tűzoltóautóval, talán át lehetne építeni erre a vázra.
Eleve azzal az ötlettel jött, hogy biztos jó lesz vmi más célra is. Amúgy nagyon fürge cucc és talán 4k-ba vagy még annyiba se került vmi akcióban...
-
Throme
veterán
válasz
Vistaboy
üzenetére
Jól néz ki, bár rá kellett keresnem, mert a linkelt képen nagyon piciben látszik
.
Előbbi hsz-emben szereplő srácok készítettek róla videót.
Most nézem, hogy Mystogan90 - ÖsszerakLak a csatornájuk neve.
Úgy gondolom valami normálisabb, egyszerűbb nevet is lehetett volna választani, de ez az ő dolguk.... -
RapaNui1
aktív tag
Most hogy neki szeretnék állni ezlgy városépízltésnek hátha vannak itt akik jobban benne vannak ebben, hohlgy olyan útelemeket mint a Legóé lehet valahol olcsóbban venni? Vasúti dolgokat hidat alagutazlt síneket találtam a joom, temu ali oldalakon, de ezeket az új lego ulútelemeket nem illetve ha van is akkor drágább mint a Lego? Köszi a segítséget, vagy ti honnan szerzitek még be a kellékeket?
-
Vistaboy
veterán
Sziasztok.
A Chow-Brick oldaláról megrendeltem a következő készletet, ami nem más, mint a CaDA Lotus Cars Exige Cup 1:8 Technic szett. Ezúttal semmi motor, semmi világítás, teljesen statikus verzió, viszont ez már az eredeti dobozában fog érkezni, így a kicsomagolás élménye ismét teljes lesz.

A Chow-Brick 150 USD-ért árulja a dobozos verziót, bár valószínűleg megint kifogtam belőle az utolsó darabot, ugyanis amikor megrendeltem, még "In Stock" volt az elérhetősége, azután "Sold Out" lett, most pedig azt írják, hogy "Coming Soon", azaz hamarosan újra kapható lesz...
Amire kíváncsi leszek, hogy az oldalukon lévő F.A.Q. szerint az EU régióba rendelt cuccokban már bele van számolva az ÁFA és a VÁM, viszont hogy miképpen jött ki ez a szállítással együtt 5 USD-re, azt nem értem...
Lehet, hogy feladáskor olcsó termékként küldik, amire így kevés VÁM-ot kell fizetni? Vagy készüljek fel rá, hogy ezt majd meg kell később tennem? Valaki rendelt már onnan valamit? Nálatok mi történt ekkor?
-
Warton
őstag
A napokban vettem egy CADA 51304W -t igazából csak azért mert volt benne olyan elem, amire szükségem volt, viszont az az elem LEGO-ból Magyarországon kb. beszerezhetetlen és, ha igen akkor is 1600 forint 1 elem, amiből nekem 5 kéne.

Ez egy ilyen licensz nélküli RC autó amúgy. Az egész kocsi alja egy elemből áll, amiben számos lego pineknek való lyukak vannak. Ezekbe épül fel az autó külseje. A kerekeket nem lehet cserélni. Tulajdonképpen azt építesz erre az alapra, amit szeretnél.
Maga az RC alap egy 3,7 V-os cellával üzemel. Sajnos "kívülről nem tudod tölteni, lemerülés esetén ki kell csavarozni, és a hozzá adott usb-s töltővel kell tölteni. Dedikált, két AA elemmel üzemelő távirányító jár hozzá.
Maga az autó korrekt sebességre képes, azonban csak sík talajon tud normálisan közlekedni, mivel elég alacsonyan vannak a kerekek. Rugózás elég gyenge.Az ára 14k huf, ami annyira nem jó, lehet, hogy kínai oldalakon található kedvezőbb ajánlat is.
-
sb
veterán
Ez azoknak jön akik ezt keresik.
A Lego is próbál közelebb menni a formához, rengeteg az új elem ott is. Részben néha kvótának is tűnik, mert ha új/jobb elem van az új szettben akkor az is eladja.Szerintem nehéz ezek között egyensúlyozni, újraépítési, klasszik Lego szemmel én már a topicba érkezésemkor is szidtam emiatt, mert túl speciálisnak éreztem a sok egyedi elemet. Még akkor is, ha rendszerbe foglalhatóan próbálják tervezni és nem tök egyedi alkatrészként. Sok szvsz ugyanúgy alig felhasználható, max nagyon kreatív elemként, amikre látunk példát, de ezt meg tömeges otthoni - főleg gyerek - építésnél nem lehet kihasználni.
Tldr: 30 éve volt a gyereknek egy vödör "kockája", szó szerint: minden kockákból állt, hülyén nézett ki, de kijött belőle egy ház meg űrhajó is. Most a sok kis egyedi cuccból ez sztem nehezebb.Ahhoz meg idővel hozzászoktam, hogy felnőtteknél ez nem releváns: a modell számít, egyszer van összerakva, se B modell, főleg nem ezerfelé moc-olás 10 szettből összeborítva (merthogy tényleg nehéz is lenne a fentiek alapján). Ott meg szerintem ez a Mattel féle is valid hozzáállás, akkor már legyen egyedi ami tényleg szarul másolható forma.
Mind kritizálható: ha egyedi akkor minek moduláris... Legonál meg ha van új elem mindenben (vagy 6k-s készletben 10 új elem/print) akkor miért nem jut meglévő elemből küzdős/szarul kinéző 100k+ -os készletbe még +3 új cucc. Egyensúlyozni lehet csak, egy teljese jó megoldás nincs. Aztán viszi mindenki ami neki prioritás... forma, kompatibilitás.
@apholyon
Welcome!
-
flashpointer
őstag
válasz
apholyon
üzenetére
cobinak (is) van rengeteg olyan keszlete ami legoval nem osszemerheto mert nincs es nem is lesz, hasonlo keszlete, amugy meg tobb modellspecifikus elemet hasznal es az osszes modellje elethubb , mert valamit egyszeruen nem lehet kockakbol meg slopeokbol megformazni (kabinteto, orrkup , stb)

-
apholyon
aktív tag
Sziasztok!
Lego-s topic-ból én is idetaláltam, történt ugyanis, hogy végre valahára sikerült vennem autót, a feleségem pedig meglepett eggyel (építhető), de mivel Lego nem gyárt ilyet, ezért végül Cobi lett belőle. Kissé tartott tőle, hogy nem fog tetszeni, mivel eddig csak Lego-m volt, alternatív nem, de természetesen örültem neki. Elkezdtem összerakni, csak sajnos nagyon idő híján vagyok mostanában... Eddig 3 zacsival végeztem, kb. az egy harmada van kész, eddigi tapasztalatok röviden (Lego-hoz tudok hasonlítani, habár nagy Lego autóm nincsen):
Pro:
- A darabok minősége kifogástalan, nincs sorja, félreöntés, színeltérés, ebben simán hozza a Lego minőséget.
- Ahogy építem össze, nagyon paszentosnak tűnik, nem lötyög, nem esik szét semmi.
- Jól eltalált formavilág, bár azért pár helyen még lehetne csiszolni, az összkép nagyon jó.
- Rengeteg apró részlet van kidolgozva, ami a Lego-nál nem annyira jellemző.Kontra:
- Vannak Lego-tól eltérő alkatrészek, ami önmagában nem lenne gond, ellenben, sok a nagyon hasonló, illetve vannak teljesen fölöslegesen legyártott alkatrészek (helyettesíthető lenne másik, már létezővel).
- Egy zacskóban sokkal több alkatrész van, mint egy Lego-nál és mivel 2-3 szín van összesen, sokszor nehéz megtalálni a kupacban, főleg a zacsik elején zavaró ez.
- Az összerakási javarészt egyértelmű, de azért néhol kétszer is meg kell nézni, könnyű kihagyni vagy eltéveszteni valamit. Véleményem szerint nem annyira jó, mint a Lego-nál, bár valószínűleg megszokás kérdése is.Összességében eddig nagyon pozitív a benyomás, nem tudom a Cobi hol helyezkedik el az alternatívok "rangsorában" (ha jól tudom lengyel márka), habár azt azért hozzáteszem, hogy nyilván olcsóbb, mint egy hasonló méretű Lego, azért ennek is megkérik az árát...
Majd írok még róla, ha sikerül ebben az életben folytatni
-
Vistaboy
veterán
Sziasztok.
Lenne egy olyan kérésem/kérdésem (előrebocsátom, nem reklám, vagy hirdetés, csak érdeklődés), hogy miképpen tudnám itt meghirdetni az aprón, vagy esetleg valamelyikőtöket nem-e érdekli az a Mould King Volvo FH16 kamion, amit nemrég raktam össze? Ugyanis jövő héten megérkeznek a megrendelt pótalkatrészek, és szét fogom szedni, viszont nem akarom újra összeépíteni, mert nem igazán fér sehová, mindenhol útban van. Én 50K körül gondolnám, teljesen szétszedve, bezacskózva, egyedül annyi, hogy nem a saját zacskóiba, hanem Reobrix-esbe, amiben a Maserati alkatrészei voltak.
Minden megvan hozzá, meglesznek a cserealkatrészek, rendeltem pluszba két-két pneumatikus hengert és két kapcsolót is, szóval a hiba ki lesz javítva, Az aprón melyik kategóriába kell meghirdetni? Gondolom, nem a LEGO-nál, de akkor melyiknél, a Modelleknél? Valaki adott már el aprón alternatív készletet?
Mondom, csak érdeklődök.
-
Throme
veterán
Mattel autóknál az egyedi alkatrész használat valahogy nem fekszik, függetlenül attól, hogy a végeredmény szép a merci és miura esetében.
Tudom, hogy így lesz a legélethűbb és megyünk át makettbe, meg a másik fórumban sok vád éri a Lego-t, hogy ez, vagy az nem hasonlít az eredetire.A speed-ek valahogy itt nem jönnek be, az "elite" igen, bár lehet ott is megjelenik az egyedi alkatrész, túl jól hozzák a formát.
-
Gubbba
tag
Mattel Brick Shop leak:
-
Throme
veterán
válasz
kbalage2
üzenetére
Amiket leírsz rendben van, viszont azt biztos látod, hogy míg kb 10 éve arról értekeztünk a Lego fórumban, hogy csúnya rossz kínaiak másolják a Lego-t (Lepin ugye) és azt se túl jó minőségben, most már arról beszélünk egy külön vált, kínai legós (oké, kínai építőkockás) fórumban, hogy az egyedi tervezésű termékeinek még a terjesztési logisztikája nem igazán jó, valamint minőségben még nem hagyta le a dánokat, de azért megközelíti egyes esetekben.
Előbb utóbb ezt is megoldják.Korábban Kínából csak importőrökön keresztül lehetett cuccokhoz jutni, most már itt vannak Európában és direktben Kínából is tudunk rendelni, nem kell hozzá közvetítő.
A tecsó polcain nem hiszem, hogy egyből 1:8 RC 4000 db-os szettekkel fognak nyitni, ha oda eljutnak.
Elég nagy a paletta.
Anno a Lego se a 7k db-os Falcon-nal, 9k db-os Titanic-kal, meg a 11k darabos térképpel rukkolt elő a Játékboltokban.Persze fejlődni kell még az alternatív gyártóknak, ha Lego szintre akarnak jutni.
A -csúnya szóval - "progresz" megvan. -
kbalage2
aktív tag
Ahogy én tudom, a LEGO soha nem volt 50-70 évig monopóliumban. Az eredeti kocka kapcsolódási technológia szabadalma 1978-ban járt le, azaz már majdnem 50 éve "szabad a vásár" a konkurenciának, legalábbis ami az alap elemek koncepcióját illeti.
Technic fronton nem ilyen egyszerű utánanézni, de az alapján amit találtam az alap csatlakozások és elemek szabadalma kb 1980 és 2000 között lehetett aktív.
Persze folyamatosan védenek le elemeket de ezek ugyanúgy le is járnak, itt egy példa Technic panel, ez ahogy látom 2010-től 2024-ig volt aktív, és a legendás Markus Kossmann neve alatt futott.Lehetne ezt sokáig csűrni-csavarni, szerintem a konkurencia messze nincs túlzottan bekorlátozva. Aki licenszelt szetteket akar (pl CaDA), az kénytelen valamit innoválni hogy elkerülje a jogsértést, a többi korlátozás pedig egyértelműen a copy-paste cégek ellen van, és szerintem ez a része teljesen rendben van.
Visszatérve kicsit az eredeti hírre - a LEGO pont azért szedet le minden LEGO(nak tűnő) terméket az adott kínai platformokról a sajátjaikat is beleértve, mert mára már köznevesült az hogy "lego", és az ott túltengő gagyit is össze fogják kapcsolni az ő nevükkel.
Ami ott megy az azoknak az alternatív gyártóknak is árt, akik minőséget próbálnak gyártani. Ami keletről jött az sokáig egyet jelentett a gagyi másolattal, ezt nagyon nehéz levetkőzni, pláne úgy hogy még mindig virágzik a másolóipar.
A LEGO valóban egy mamuttá nőtt, annak minden előnyével és hátrányával. Széles körben elérhető, ami megjelenik az kis kivétellel stabilan kapható is szinte mindenhol. Dominálja a piacot, megpróbál minden igényt lefedni, de pont emiatt egy csomó rétegcsoport hoppon maradhat, lásd Technic fanok, RC fanok stb. A licenszelt 18+ szettek erőltetésével kineveltek egy olyan réteget is, akik minél élethűbb polcdíszekre vágynak, viszont a LEGO nem hajlandó túllépni a saját korlátain sem, ezért megy a folyamatos elégedetlenkedés a matricák meg pl. a Technic autók kinézete miatt.
Itt van az alternatív gyártóknak a lehetőség, adott szűkebb célpiacok lefedése, másképp mint ahogy a LEGO csinálja. Ezt páran egész jól megragadták, viszont szerintem még senki se ért el arra a szintre, hogy a csalódott fanokon túl is érdemben elkezdhessen terjeszkedni.
2 példa, az első a Mattel Brick Shop. Óriási brand, meg kéne hogy legyen a know-how, a terjesztési csatornák, minden adott a sikerhez. Az elem minőség ok, nem pont LEGO feeling, de valaki szorosan szereti. Egyértelműen nem én vagyok a célcsoport a pofonegyszerűen építhető de mutatós járgányokkal, tele egyedi alkatrészekkel, nyomtatás, fém alkatrészek, minden ami csilli-villi. Van rá célcsoport, viszont az elérhetőség katasztrofális. Amerikában még úgy-ahogy kapható nagyobb üzletláncokban, de a világ többi pontján úgy kell vadászni, teljesen random hogy épp mint hol lehet megvenni, és rettentő gyorsan ki is pörögnek a megjelenések, mintha nem gyártanának eleget. Ez nem Hot Wheels autó, ide más stratégia kéne.
Másik példa a CaDA. A célközönség elfogadta, sőt van már rajongó kemény mag aki mindenhol hirdeti az igét. Szerintem a minőség már nagyjából kielégítő, bár statisztikailag még mindig több hibát találtam az ő szettjeikben mint a LEGO-nál. Van telibe nyomtatás, egyedi elemek nem túltolva, a célcsoport ízlésének megfelelő monkróm belső, motorizálás stb. Náluk két dolog hiányzik a sikerhez, az egyik hasonló a Mattel-hez, a stabil ellátottság. Az AMG Merci esete mutatja hogy saját (drágább) webshopból se tudták ellátni a megrendeléseket, volt aki fél évet várt a szettjére, ez még a fanok ellátására se elég, nem hogy terjeszkedni.
A másik pedig a tervezési oldal. Amig ennyire inkonzisztens hogy ki tervez nekik, és szabadjára vannak engedve a MOC tervezők koncepciói, addig teljesen lutri, hogy éppen milyen minőségben és stabilitásban jönnek ki a szettek. Lehet szidni a LEGO-t a merev szabályok miatt, de annak is megvannak az előnyei. Ott volt az AMG One, mutatós, lehet hogy a srác szobrászkodni nagyon tud, de elég gáz olyan motoros funkciót belerakni egy szettbe ami egyértelműen nem tudja ellátni a feladatát. Vagy ott volt a Sauber F1, lehet hogy jól néz ki, de műszakilag volt benne pár nagyon gagyi megoldás.
Szóval, ha ezek a cégek meg tudnák ugrani ezeket az akadályokat, akkor semmi akadálya nem lenne az egészséges konkurenciának. Nem hiszem hogy a LEGO-t nagyon zavarnák a jövőben sem, mivel nem egyezik a célcsoport, ha van is elvándorlás, jön helyette más.
Szerintem pl a CaDA sikere sose azon fog múlni, hogy kapható-e a magyar Tescoban vagy nem. Az átlag vásárlónak már egy 1:8 LEGO F1 Technic szett is varázslat, megvesz egy AMG One-t mert hű de jól néz ki és legkésőbb a kábelezésnél a falhoz fogja vágni, lehet bármilyen az árkülönbség. Nem neki lett tervezve. Én soha nem értettem az egyik vagy másik márka dicsőítését a másik kárára, egyszerűen más a filozófia, más a megközelítés, más a célcsoport. Attól mert mindkettő építőjáték még tudnak egymás mellett létezni.
Még egy utolsó példa mert már rettentő hosszú lesz, ott a Rastar Red Bull F1. Az építésén érződik hogy egy MOC, de nem kivitelezhetetlen, viszont van benne jó pár hibás megoldás. Az orra leesik, a több elemen terpeszkedő papírszerű matricák gagyik, az első felfüggesztés elemei fél év alatt perecre görbültek, stb. Viszont occó, és ha kirakod a polcra akkor kellő távolságból ezek a hibák nem látszanak, ezért sokan megveszik, és boldogok vele. Ott is van egy célcsoport, és én nem hibáztatom őket, akinek ez kell, vegye, szuper. Csak ne kelljen már folyton azt olvasni hogy mennyivel jobb mint a LEGO, mert nem az (nem itt olvasni, nálam a kommentekben).
-
sb
veterán
Ha a fizikai polcra kerülnek akkor igen. De az jóval nagyobb költség szvsz mint 1-2 nagyobb webáruházban árulni - akár nem kis mennyiségben, világszinten is.
A Lego egy mamut. Ami csak mamutként tud az lenni szerintem. De a mamutok ideje is lejárt egyszer...

Biztos hülye számokat írtam, de az arányok a lényegesek, ha vmi világszinten mittomén 70-80-90%-ot lefed az gyakorlatilag elképzelhetetlenül nagy, kb. a létezése is anomália, hogy ennyire nem tudtak mások felnőni. Ha 40%-ot fed le az is elképesztő... ahogy szeretnénk mi olyan alternatív gyártó lenni aki csak webshopból és egy raktárból, nem az összes kontinensen fed le mondjuk a világpiacból 3-5%-ot. Egy porszem a nagyhoz képest... de mekkora porszem!
A világ pedig sztem errefelé halad jó ideje a mamutok felől. Egyre több egyedi igény, szolgáltatás, tartalom, termék. Ha a mainstream marad is központosítva, kisebb tételben is elég nagy lehet a digitalizációval nagyobbra nyílt piac.
-
Throme
veterán
válasz
kbalage2
üzenetére
"hogy van az hogy valahogy még se futott be egyetlen konkurens gyártó se valami vadiúj szipiszupi építőkészlettel"
Mert ahhoz nincs, legóhoz van fröccsszerszám...
#1512sb
Ahogy az alternatív kocka gyártók elérnek a nagyobb áruházak polcaira semmit nem számít majd, se az alfa, se az omega, a coca cola szint, az 50 év... semmi.
Ahogy sokan az üdítőre rámondták régebben, hogy "kóla" , úgy az kockaépítőjáték "legó" lesz.
Ma már egymás mellé tehető a Lego és az alternatívok legjobbjai, aztán az egyszeri vásárló az árcédulát fogja összehasonlítgatni.... -
sb
veterán
válasz
kbalage2
üzenetére
Nem írtam ilyet, sőt, direkt hangsúlyoztam, hogy a végletekkel van a baj. Persze, hogy védeni kell a fejlesztés eredményét (és így a beletett energiát, tőkét), de nem véletlenül hoztam a rossz példát. Amikor a lekerekített telefon éleket védik le az nem innováció.
És ha a Legóra nézek, akkor az sem természetes szvsz, hogy 50-70 évig monopóliumban vannak. Egy 1x1x1-es kocka meg nem olyan nagy tudomány amit ennyi ideig védeni kéne. (Nyilván nem tudom melyikre mennyi ideig volt, csak úgy írom... de nagyságrendben ilyesmi volt nyilván, ha most az utóbbi években szabadultak fel bizonyos kötöttségek alól a másolók.)
Egy idő után ez hátrányos... persze nem életek múlnak rajta, nyilván ez is számít. De sok gyereknek biztosan sokkal jobb lenne a világ szegényebbik (ez jóval nagyobb) felén, ha töredék áron is lenne ilyesmi.Épp friss sztori volt a testsúlycsökkentőknél, hogy azonnal megjelent egy cég a most megjelent tabletta másolattal... USA-ban elvileg másolható a hatóanyag ha hiány van az eredetiből. A "közjó" felülírja a céges szabadalmi érdekeket... ofc, nem volt hiány, szóval odavágtak rendesen a fejlesztőnek. Majd nyilván a jog is azonnal kapcsolt.
Szóval tldr: Jár a védelem, de sztem pár egyszerű kockától a komplexebb rendszerekig nem 50 évig. Valami egyensúlyt kéne találni, ill. ami egyszerűbb azt kevesebb ideig tartani...
És akkor innen ráfordulva az utolsó kérdésedre:
Ezt én sem tudom, de van ötletem, kíváncsi vagyok a válaszodra, mert tuti 100x jobban látod mint én:
1. Én úgy tudom a szabadalom ahogy fentebb is írtam, rohadt sokáig élt, szóval a fő indok sztem ez volt, hogy nem jött sokáig jó megoldás.
2. Amiről fent nem volt szó, de egyértelmű: az 1x1 kocka nem atomfizika... egy jól balanszolt szett dizájnja, szerkezete, építési folyamat annál inkább komplex és kényes téma. Ebből jót szvsz nehéz összehozni csak úgy, nagy know-how nélkül... sok gyártó másolta a modelleket is. Az fail.*
3. Az én tippem a marketing + fizikai boltok (és vele+a lánccal járó logisztikai költségek) a Lego előnye. Már ha a fenti szabvány limitet levesszük és azt mondjuk, hogy bárki gyárthat bármit. A tervezés ugyan nehéz, de lassan megugorják a többiek is... a különbség viszont ebben a két faktorban óriási szvsz. Az egyik a legnagyobb világbrand, nem csak a játékok között, de általában is, "Coca-Cola szint" és nem most hanem 50 éve az. Az alfa és az omega. Legózni szót használjuk bármire amit össze kell rakni, az architektúráktól a konyhaszekrényig.
Ide betörni hasonló méretben és ráfordítással lehetne sztem, az alternatívok meg alacsony költségen ezt nem tudják, akkor Lego költségszint lenne náluk is. Ők alulról építkeznek, van már persze a marketingnek sok formája - bár egyik sem olcsó, de van ami arányaiban mégis sok nagyságrenddel kisebb, a social/direkt média oldala.Ugyanaz a viszony az én szememben mint egy Media Markt bolthálózattal, sok alkalmazottal, több országban vs webshop ahol még a cím sincs kiírva, készlet, raktár, ingatlan és emberek nélkül, ha rendelsz akkor rendeli a nagykerből. Mégis kettőnél több ember rendel ezekből is, nőnek, megosztják a vásárlók, terjed a híre, stb... világcég soha vagy ilyen növekedéssel végtelen idő alatt lesz belőle. Ha ennél direktebb eszközökhöz nyúl akkor nagyságrendeket lép költségben.
Vagy egy nemzeti/nemzetközi TV csatorna vs saját YT csati...
Ma persze utóbbival is lehet nőni, több 100M-s elérésed ritkán lesz, de ahhoz képest meg szemmel látható amit a régi modellben TV/Media Markt mellett mittomén amatőr rádióadással vagy a sarki vegyesboltoddal el tudtál érni. Azért látható, hogy ezek is tudnak kihasítani jó kis szeletet az amúgy általában növekedő tortából.
Általánosan is változik a modell szerintem:
Egy nagy általános helyett sok speciális igény lesz kezelve, inkább megfér egymás mellett 100 kicsi mint 2 nagy. Tematizált szettek itt, tematikus csatornák amott. "Kézműves".
Szóval sztem a Lego másban és nagyban játszik. De erre is van berendezkedve. Most épp érdekes módon expanzióban, de szerintem ez hamarosan vissza fog fordulni. Vagy ki tudja, új piacokon, India, stb... lehet, hogy nagy a tér. A fejlett világban is lenne, ill. volt ahogy látjuk a Covid óta. Jólétben jut mindenre és egyre több szolgáltatás, termék lehet amire van igény úgy, hogy 20 éve nem volt. De elég sok rossz jel is van, sztem határon táncol a gazdaság sok helyen, mindegy, ez más téma. Fejlődőknél viszont tuti nagy a tér. Globálisan meg mellé ott a fenti irányzat sztem általánosan is, építőkészleteknél pedig konkrétan is látjuk, hogy egyre mainstreamebb, de még mindig messze van az áttöréstől szvsz. Ebben is sok a potenciál. A Lego gépezet meg sztem ezzel az információs előnnyel tud ott maradni az élen. Ami rohadt sokba kerül, de más nincs.
Ha viszont ez a fentiek alapján visszafordulna - nem eltűnni fognak, sztem 30 év múlva is ők lesznek a legnagyobbak messze... csak nem mindegy, hogy 90:10 az arány vagy mondjuk 40-60%-ot visznek a piacból, a többi alternatív meg jóval kisebb, 5-10%-osak (inkább 5), de van 8-10 másik gyártó. Ott már lehet, hogy lefelé kell majd skálázniuk... de abban is van tér bőven a Legónál szvsz.*Bár ott is van azért egy hasonló vonal amit írtam: ott se kéne a végtelenségig levédeni valamit, főleg ha az illető 30 éve nem gyártja az adott szettet... ha ma is menne akkor más persze.
-
kbalage2
aktív tag
Nem atomfizika, ettől még egy rendszer folyamatos fejlesztése és bővítése nincs ingyen. Egyik oldalon ott az igény hogy márpedig ez mindenkinek elérhető legyen csak úgy, de ugyanakkor meg felháborodunk hogy miért drágább a LEGO. Én itt azért érzek némi ellentmondást
Persze az árban van még ezer faktor, de azt nem lehet letagadni hogy ez is egy közülük.Ez olyan mintha a Tesla-t köteleznék arra, hogy a teljes architectúrát meg akkumulátor-technológiát tegye mindenkinek elérhetővé, csak azért mert egy jól kitalált rendszer és hatékonyan működik.
Egyébként a LEGO se véd le minden új elemet, itt is folyamatosan lejárnak a régi szabadalmak, szóval azért a konkurenciának nem fáj ez olyan rettenetesen. Aki belerakja az effortot, mint pl. a CaDA, azért csak meg tudja oldani hogy funkciójában hasonló megoldások szülessenek. Lehet hogy nem lesz olyan kényelmes használni, lásd pl. a kettészedett 5x7-es frame esete, de működik. Ezzel jár ha valaki spórolni akar.
Egyébként meg ha "annyira nem különleges a LEGO koncepció", akkor hogy van az hogy valahogy még se futott be egyetlen konkurens gyártó se valami vadiúj szipiszupi építőkészlettel, és a végén mindenki a Technic koncepciót másolja?
-
sb
veterán
válasz
kbalage2
üzenetére
Nem tudom, ez a "panelcsalád" szvsz nem egy atomfizika amit le kéne (engedni) védeni.
Egy idő után az innovációt/versenyt fogja vissza. Szerintem ez itt a Legónál pont az állatorvosi ló esete. Annyira azért nem különleges a teljes Lego koncepció, hogy 60-70 éven keresztül monopólium legyen. Nyilván egy ideig igen, de valahol ez ennyi idő után nekem már a levédett lekerekített sarkú telefon esete...Nem véletlen szvsz, hogy ez téma is az utóbbi években, hogy hol lenne jó egyensúlyozni a szabadalmak védelme és a közérdek között. Persze jóval komolyabb témákban, nem a műanyag kockák esetében.

-
Vistaboy
veterán
válasz
Neurotoxin
üzenetére
Igen, ebben igazad van. Itt is tervezési hibáról van szó, kivétel a valóban hibás alkatrészek. Viszont, mivel durván feleannyiért vettem, mint pl. egy LEGO 1:8-as autót, ami eleve teljesen statikus, csak kiállításra való, így annyira nem idegesítem fel magam miatta. Meg vannak rendelve a cserealkatrészek, meglátom, javul-e a helyzet, ha megjönnek. Ha nem, akkor sincs semmi gond, nekem szimpla kiállítási darabként is bőven megfelel ezért az árért.
-
Throme
veterán
válasz
kbalage2
üzenetére
Szoktak belevinni módosításokat, de valóban sok az egyező alkatrész.
Hát ide vezet a kapzsiság
jó reggelt kívánok nekik.
Magyarországon nincs alternatív Lego gyár, vagy cég, csak az eredeti.... de kína olcsóbb volt....Szóval akkor az összes kínai alter legó gyártót be kéne zárni.
Nem tudom láttad-e ÖsszerakLak és Kockásember videójában, hogy hány cég van már, akik ilyen - olyan minőségben alter legót gyártanak és olyan országban, ami nem nagyon követi az EU jogrendszerét, sem a kopirájtot....Alapvetően igazad van, hogy a szellemi terméket jogosan próbálja védeni a gazdája, de a világ nem így működik.
Kínának se fizet senki az iránytűért, vagy a papírért jogdíjat tudtommal.... -
kbalage2
aktív tag
Ha a LEGO elszór egy csomó R&D pénzt arra pl. hogy Technic panel családokat fejlesszenek ki amik illeszkednek a saját maguk által kitalált koordinátarendszerbe, valahol szerintem jogos hogy ezt más ne egy laza copy-paste mozdulattal árulhassa olcsóbban, mivel ugye megspórolt egy csomó járulékos költséget. Pláne ha egyenesen helyettesítő, vagy kompatilibis termékként árulják. Ha más elő tud állítani valami hasonlót, ami ellátja ugyanazt a funkciót, de másképp néz ki, akkor ok.
Azért nem véletlen hogy a többi cég adott esetben inkább egyedi, egy bizonyos célra szolgáló alkatrésszel jön ki ha nagyon szükség van rá (pl halo az F1 autókon), és nem komplett új hasznos alkatrészcsaládot fejlesztenek.
Ez olyan mint a gyári meg a nem gyári autóalkatrész. Ott se lehet egy az egyben lemásolni az eredetit és azt árulni. Ha a funkció azonos, akkor rendben van.
-
Throme
veterán
válasz
kbalage2
üzenetére
Remélem a kínaiak is védik a saját kockáikat. Pl a világítással megjelent egyedi kockák.
Minifigekre odafigyelnek és nincs egyezés. Sajnos ami van nem a legjobb megoldás, de az is változni fog talán, figyelembe véve a Lego jogait.
Formára meg bejegyzést nem engedélyeznék. Mint mikor az apple védette le a lekerekített sarkot, meg az ovális gombot ...
Ha eddig nem tudták bezáratni a konkurenciát (pedig korábban jogos is volt a sok másolat miatt), most már egyre nehezebb lesz. Az egyedi tervezésű szettek szerintem maradnak a webshopok kínálatában.
-
kbalage2
aktív tag
"Amióta megszűnt a szabadalom a kockákra, azóta a Lego-nak kuss van!"
Nincs olyan, hogy "a LEGO szabadalom". Volt és van nekik több száz, amire mindenki szeret hivatkozni az az alap kockák kapcsolódási módjára és arányaira vonatkozott, az valóban lejárt. Ettől függetlenül folyamatosan védenek le újabb és újabb elemeket, és ezeket jogszerűen más gyártó nem másolhatja. Ez vagy nem érdekli a kínaiakat és akkor támadhatóak, vagy csinálnak valami hasonló, de funkciójában megegyező elemet, lásd CaDA megoldásai a licenszelt szettjeikben.Ami elemektől független az a szettek tervei, a grafikai elemek, akár a dobozok maguk, ezeketet a szerzői jog védi, nem lehet csak úgy másolni.
Fun fact, a szabadalom a minifigurára is lejárt, viszont a LEGO védjegyet jegyzett be a formára, mondván hogy az a márkaidentitás része. Ez nem jár le csak úgy, ezért nem lehet sok országban 1:1-ben egyező alternatív minifigurát forgalmazni.
-
Throme
veterán
"De szó volt minőségről, meg hogy rombolja a Lego renoméját"
Amióta megszűnt a szabadalom a kockákra, azóta a Lego-nak kuss van!
Kik ők? a világ csendőrei?
A piac majd szabályoz, aki nem tud jó terméket előállítani, úgyis lemaradA szabadalom nem azt jelenti, hogy ha lejár, akkor is a szabadalom beadója kontrollálja a többi gyártót.
Lego-nak ez a vonat elment, palackból kiszabadult a szellem.
Maradjon a saját háza táján.Még a BL, az Ideas (tervek megszavaztatása), ügyfélszolgálat, logisztika, boltok polcai az előnye. Ez nagy előny még, de a vásárló és a kínai legó megtalálta a legrövidebb utat.
Innentől megy az építkezés.Nem szeretném, ha a Lego eltűnne, inkább azt, hogy a verseny ösztönözze a jó dizájnra és a jó árazásra.
Azt nem értem, hogy ki dönti el a legó euró / Ft árfolyamot.
Mi ez a 420-as árfolyam?? -
sb
veterán
Nyilván a sajátjukra tudnak korlátozást bevezetni, a cikkben ez is volt leírva. De szó volt minőségről, meg hogy rombolja a Lego renoméját, stb... így arra következtettem, hogy valahogy a többit is bele akarják keverni.
Más gyártóra max jogi eljárást tudnak indítani és akkor az pereskedés, stb... nem direktben a platformon tiltás. Max "megkérhetik" őket, hogy ha nem akarnak bajt akkor mást is leszednek.

A gondom azzal van, hogy kusza a történet, hogy mi-kié. Van ugye licenszük szettekre, de egyedi elemekre is. Nem lennék benne biztos, hogy mindenhol minden 100.00%-ra frankó, akkor se ha saját terv az alternatív szett és nem akartak semmit másolni. Cada és hasonlókból kinézem, hogy tökéletes munkát végeznek, kis gyártóból nem biztos.
Aztán lehet részleges másolás, pl. csak a szettből egy modell ugyanaz, vagy nem ugyanaz de lehet, hogy Lego néven teszi ki az eladó a marketplace-re vagy hasonlók...
ilyesmikre gondoltam. -
Throme
veterán
Ami már nem Lego ésn nem valami legó MOC, hanem saját fejlesztés és valamely kínai gyártó terméke, ahhoz ne nyúlhatnak.
Ebben a fórumban talán én mutattam be utoljára Lego MOC -ot a Viper-t.
Szóval itt is inkább új dolgok kerülnek bemutatásra, amihez semmi köze a Lego-nak.Lehet tényleg azokra mennek rá, amik még fellelhetők és Lego dizájnak az 1:1 lopása.
Azt kell mondjam, hogy a sok kreatív egyedi kínai legó áradatból nem is baj ha kigyomlálják ezeket.
Így végre ez az oldal is békén lesz hagyva és nem hívhatom többet "sötét oldalnak"
-
sb
veterán
Ez így ebben a formában semmitmondó, nem értem én sem mi lesz tiltva. Lego vagy más is, mivel Lego név alatt teszik ki azt is (bár azért ezt már nem szokták). Gondolom egy kört futnak, kimennek az ügyvédi felszólítások, stb... lesz vmi látszatmódosítás, esetleg kevesebb lesz kint, aztán majd visszakerülnek, mint anno.
A konkrét lopásról már beszéltünk, nyilván az nem kéne... a többi viszont olyasmi szélmalomharcnak tűnik mint amikor a régi megmagyarázza, hogy minden új sokkal szarabb... miközben nyilván nem. Mondjuk a mozik el akarták lehetetleníteni a többi filmnézést, mert szar minőség otthon kanapén. Hasonló felé haladunk a Lego minőség vagy ár/minőség tengelyen is. Féltik a jó hírüket... :/
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

de más nem.

Az első CADA szett annyira megtetszett, hogy nem szedtem szét ezért kellett megvenni ezt a távirányítósat.