Hirdetés
- AMD FX
- Picit gazdaságosabb és halkabb lett a PlayStation 5 Pro legfrissebb verziója
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Azonnali informatikai kérdések órája
- 3D nyomtatás
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Házimozi belépő szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Egér probléma
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
vicces1
üzenetére
Nna ez az. Van 50db mézesem (még a GC-hez járt), melyekbe koppra ~14g fér. Szimplának dupla, duplának kevés
qvik27@
bénán fogalmaztam, a meleg levegő párája csapódik ki a hideg babokon, igen. Ugyanúgy oxidálja őket, mint a levegő. A fagyasztás miatt talán lassabban, de nekem a 250g zacsi ugyanúgy sokat veszít az értékéből a végére
bbuffy@
nem mondod, hogy van értelme ennek a műanyagdarabnak
-
Glottis
senior tag
válasz
bbuffy
üzenetére
[link]
Még az akkori akció után néztem pár napig, hogy 'csakkéne, hiába megoldanám egy db papírtörlővel is ugyanazt a rendrakást (nagyjából). Aztán mégsem léptem, főleg az itteni általános vélemények miatt. (bocsi, SoundON!)
Főleg azért is bosszant, mert azóta sem kapható, illetve ha van, akkor EUR/ egyéb creditben 2x annyiért.
Ecce homo... -
vicces1
aktív tag
válasz
qvik27
üzenetére
...óvatosan nyitom és gyorsan csukom a zacsit,
Ezzel a nick-el el is hiszem, hogy nincs ideje nálad a baboknak oxidálódni a zacskónyitásnál
-én ehhez már lassú vagyok, két nap után pusztul a világos afrikai nálam, ha ezt érzem megy a fagyóba 18-20gr-onként a híres 47-es hexa mézesekben

-
bbuffy
senior tag
Na meg annyit hogy kuponnal 130 eurora levihető az EKG ingyen postával.
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ezt a hősokkos párakinyomást én furcsának gondolnám. A babok hőmérséklete fagypont alatti (másképp nem is tudna rájuk fagyni víz). Ami viszont biztosan történik ilyen tárolás esetén szobahőmérsékleten történő nyitásnál, az az, hogy beáramlik a melegebb levegő, aminek a páratartalma lecsapódik a hideg babszemeken. Azt nem tudom, hogy ez tud-e ártami a minőségnek érezhetően -10-15 fokon.
A szelepek sztem. kifelé engednek, befelé nem.
A babtartálynak nincs fedele? Ha van, akkor nincs szabad levegőn. A tartályokkal sztem inkább az a helyzet, hogy az őrléskor keletkezett hő egy része a babok felé távozik, így az aromák pl. gyorsabban illannak.
Én adagonként őrlök, kab. 4-5 nap alatt megy el 250 g, óvatosan nyitom és gyorsan csukom a zacsit, úgy, hogy minél kevésbé szellőzzön ki, persze a vége felé így is érezni különbséget a nyitáskorihoz képest. -
törölt tag
válasz
iatti
üzenetére
Láttam olyat, hogy kis kémcsövekben rakják a fagyasztoba, adagonként. Jó megoldásnak tartjátok?
Ha ugyanígy kimérem kis üvegekbe, de nem fagyaszom le ott nem baj hogy nem tudom a zoxigént kipréselni mint egy szelepes zacsiból?
Mostanában azt csinálom, hogy a pörkölés után 7-10 nappal bontom ki először. Azonnal áttöltök mondjuk 80-100g-ot egy régebbi szelepes zacsiba, majd kinyomom belőlük a levegőt. Csak amibe a kisebb adagot raktam azt nyitogatom. Ha elfogyott utántöltöm. Így nekem úgy tűnt hogy érezhetően tovább volt jó a kávé.
-
-
zolnagy
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Szerintem az adagonként porciózásnál nem az idővel van a baj, hanem, hogy van-e helyed a fagyasztóban. Igaz a porciózás időt vesz el, amit viszont megnyersz a kávékészítésnél apránként, mert nem kell méricskélned. Én nem fagyasztok, csak kis mézesüvegekben adagonként elteszem a spájzba. Reggel, ha felkelek, csak előveszek egy üveggel, beleöntöm az örlőbe és kész. Nekem ennyit megér így is, mert amíg elfogy egy zacskó (1/4 kg, kb 10 nap), addig ugyanolyanok a kávék. Zacskóból adagolva a vége felé mindig már rosszabb volt.
-
válasz
general
üzenetére
Az oxidáció biztos rossz. Egy olaszos pörkölésnél talán kevesebb érezhető, egy világosnál sokkal inkább. Nem véletlenül vannak szelepesbe csomagolva a babok. A mélyhűtő pedig kontroverz véleményeket szül; a kicsapódó vízpára ugyanúgy rossz, mint a beáramló oxigén. Minden alkalommal mikor kiveszed, a hősokk kinyomja felületen a párát, ez ráfagy, stb. Megoldás a külön porciózva, adagonként fagyasztás lehet, akinek nincs magánélete

De ha azt nem is, akkor a szelepes zacsit tedd zárható uzsonnászacskóba és próbáld kinyomni a levegőt, majd lezárni. Így kicsit tovább friss, mint a szekrényben. Vagy veszel légmentesre zárható dobozt (engem harmadik hete hiteget a bartenders.hu, de lesz ez egy hónap is
) -
general
addikt
válasz
gboszi
üzenetére
Vajon észrevehető a babok minőségének (frissességének) "romlása", ha 3-5 napig a babtartályban állnak, kvázi a szabad levegőn? Ezen már sokat gondolkodtam. Most hűtőben tartom a szelepes eredeti csomagolásban, mindig 250 gr-kat veszek, és abból mérek ki adagot, aztán vissza a hűtőbe.
Erről mi a vélemény általában?
-
mjxb90
csendes tag
Rendben, köszi!

-
mjxb90
csendes tag
Sziasztok,
GAGGIA VIVA DELUXE-ról keresnék részletes leírást, értékelést valahol, tudtok ilyen oldalt?
Persze személyes véleményt is szívesen meghallgatok!
(belépő szintnek keresgélek eszközt)Köszi!
-
adriankoooo
senior tag
Switchen reggel kipróbáltam a fordított technikát (víz először, majd a kávé), ami tegnap volt a Hoffmann videóban és tök jól működött. A sok fine miatt lassan szokott lecsorogni, most simán 1 perc alatt.
-
WarLock07222
tag
válasz
Toobee
üzenetére
Nekem nagyon bejött az ízvilág amit lehet vele tolni. Valahol tényleg a french press és a V60 között van, de mindkettőnek az előnyös vonásaival. Én amúgy a Téeszből vettem, most raktároztak be a kancsó nélküli verzióból, szerintem nem rossz áron.
Amúgy hagyjuk is ezt az "olyanok vagytok dolgot". Mindenki itt nyomatta hogy mennyire király a manuál, erre már itt a Robot a konyhában... Istenkém.
-
Toobee
veterán
válasz
WarLock07222
üzenetére
Olyanok vagytok, most megint nézegetem a cuccokat. A bontatlan V60-01 helyett inkább egy Switch kellene? Annyira bejött a textilszűrő, hogy nem is foglalkoztam a papíros verzióval. Viszont a Switch érdekes, jó kis játék lehet az is. Coffeedesken egyébként kapható. A Kruve csésze miatt amúgy is szeretnék rendelni, mondjuk azt írták nekem, hogy csúszik a szállítmány, karácsony előtt válószínűleg nem ér be.
-
WarLock07222
tag
válasz
pbalint
üzenetére
Nekem Switch van itthon. Szerintem nem kifejezetten nehéz előmelegíteni, pont a switch rész miatt. Egy sima üveg V60-vel több gond van szerintem.
Megegy gondolat, hogy a Switchbe belemegy a talp nélküli üveg V60-01 tölcsér is, szóval lehet egy személyes módra is váltani vele.
Én amúgy alapvetően V60-vel indultam le a teljes kávés lejtőn szóval nyilván megvan az elfogultság. Egyszerűen imádom nézni ahogy pörög benne a lötyi lefolyás közben. Plusz van hozzá körülbelül végtelen technika, amik ugyanúgy használhatóak a Switch-csel, csak eldöntheted hogy mikortól folyjon ki a víz belőle. Vagy használod úgy, mint a drippert. Nekem a Clever dripper ehhez képest ilyen one-trick-ponynak tűnik.
-
cotagg
tag
válasz
72lakiluk
üzenetére
Írjál nekik a törött fedô miatt. Amikor én vettem az elején a gépet James nagyon készséges volt, nem tudom ez mennyit változott azóta.
Csiszolás / olajozásnak olvass utána, kiváló leírások vannak, de ha még nem csináltál ilyet lehet érdmesebb lenne elôbb valami régi vágódeszkán kitapasztalni a dolgot. Vagy megkérni valakit, hogy csinálja meg neked. Én ezeknek a kávés dolgoknak az olajozásához nem használtam drága cuccot, tökéletesen megfelelő volt az ikeás Skydd nevű vágódeszka olaj. Ennek egyszerű a használata és teljesen szagtalan, nem nagyon lehet elrontani.
Az enyémnek egyébként nem volt ilyen a fa felülete.
-
hcstuning
tag
válasz
general
üzenetére
Ebben 50-es van, nagyobb (drágább) tesók vannak 55-össel. Ízben / sebességben szerintem nem lehet nagy különbség, cserébe olcsóbb a csere
Hozzá lehet szokni amúgy, de tény, hogy nehezebb ezen visszatalálni, mint egy fokozatokkal előre megáldott őrlőn. Mindent azért nem lehet
Érzetre egyébként jó az állítási metódus, csak nem annyira precíz. -
pbalint
csendes tag
Szerintem még két dolog fontos lehet:
- a Clever Dripper mellett szól, hogy könnyebb előmelegíteni.
- a Switch egyik nagy előnye, hogy nyugodtan felteheted egy bögrére, akkor sem fog automatikusan kinyílni, csak ha akarja az ember. -
general
addikt
válasz
hcstuning
üzenetére
Hú köszi az infókat!
Nagyon a Mignon felé hajlok, mindenhol dícsérik. 55-ös sík kés, picike, halk. Egyedül a kicsi finomság állító zavar, most egy Iberital Challenge van, azon kb. ugyanekkora gomb van, csak állítva van, nem fektetve. Ez is fokozatmentes, de utálom tekerni. És nehéz visszaállni a jó állásra, ha pl. szimpla után duplát iszom később. -
-
coxymaxi
csendes tag
Sziasztok!
Ha valakinek lenne eladó La Pavoni Europiccolája eladó, annak Én személy szerint tudnék örülni
Vagy esetleg baráti körnél, akiről tudtak csak esetleg nem fórumtag!?! -
Tragger
tag
Szerintetek van érdemi különbség egy Clever Dripper és egy Hario Switch között? Én nem igazán látok a metódusban.
-
fragola.6035
aktív tag
-
hcstuning
tag
válasz
general
üzenetére
Graef CM702-ről váltottam Silenzio-ra, többek között a fokozatmentességet szem előtt tartva.
Én eddig alapvetően meg vagyok elégedve az Eureka-val, kb. 1 hónapja használom, így tartósságról majd később. Csak Flair-hez, napi 3-5 kávé, filterhez/Brikkához van külön kézi tekerentyű. Ennek megfelelően csak kávék között van nagyobb állítás, egyébként finomhangolás, ahogy fogy az adott zacskó. A Graef-on levő fokozatokhoz képest finomabban lehet állítani ez tény, viszont az állítótárcsa elég kicsi, így ezt nagyobb átmérőre modolom majd, hogy még jobban lehessen érezni az állítást. Jelenleg inkább olyan olaszos; érzésre megy.

Próbáltam előtte Mazzert is amúgy, gondolkodtam használtban, de nem győzött meg, hogy az kellene nekem. Igen, masszívabb, de a kezelését nem tudtam/akartam befogadni.
A SIlenzio megjött, összeraktam, és már az első shotnál éreztem, hogy superlike van. Egyszerűen príma a jelenlegi process flow-mhoz. -
hanolfe
tag
Sziasztok!
Látom, hogy közületek már többen szigeteltétek a kávégép kazánt. Megkérdezhetem, hogy milyen anyagot használtatok?
Van itthon egy rossz sütőm, abból kibontottam a szigetelést, de nem jó mert üvegszàlas, rettentően bök.
Armaflex a következő ötletem, de nem tudom bírja-e a hőfokot. Adatlapja szerint max 110 Celsius.
Szóval esetleg egyéb ötlet?
Köszönöm! -
WarLock07222
tag
válasz
vicces1
üzenetére
Haha, nem
Az a tegnapi olajban sütésből maradt ott. Kicsi a lakás és egy légtér az egész kb., úgyhogy nem annyira javallott megégetni az olajat. Ezt elkerülendő folyamatosan megy a monitorozás amíg nem stabilizálódik a helyzet.Egyébként a Silvia PID-esítésénél nem jött rosszul, hogy megnézzem, hogy a hőelem nem-e ad vissza hülyeséget a bojler tetején.
Eredetileg meg egy teljesen másik hobbihoz került megvásárlásra. Fék és gumi hőmérséklet mérésére
Lehet túl könnyen fertőződöm a sok hülyeséggel. -
vicces1
aktív tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
A sárga lézerpisztoly is a kávékészítés része?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
lojzi1
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
"Fallout n+1" - pontosan ez járt végig a fejemben

-
Toobee
veterán
válasz
Toobee
üzenetére
XeoLeo Vs Fellow Ode Vs Wilfa Uniform: A Grinder Comparison
Nézelődök, hogy mire lehet számítani, átrágram a home-barista topikját. Picit fájdalmas az SSP kés ára, de legalább már most tudom, hogy van benne potenciál
Arra viszont nem láttam mérést, hogy mennyire pontos gyárilag, ez talán fontosabb lehet, mint rohanni SSP késért. Bár itt is látok különbséget, mert van öntvény és CNC késtartós is, ha jól olvasom, aki öntvényt kapott, annak nem passzol az SSP. Ez mondjuk gyorsan kiderül, ha megjön a cucc, látszódni fog, hogy milyen technológiával készült.
Ez egy Kurve-val mért dolog. Annyian használják ilyen tesztekre, arra azt kíváncsi lennék, hogy ott mennyire stimmelnek a micronok a ráírthoz képest, mert lehet nagyot szór. Itt éritek el nagyban. A Bunn/Bunzilla meg ez a ditting vonal, ha jól látom a neten.
-
-
lojzi1
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Inkább mint amikor valaki 2020-ban megpróbálja elképzelni hogy 1950-ben hogyan képzelték el 2020-at. Igazi retrofuturizmus.
-
Mindig rácsodálkozom, milyen eszelősen retro dizájn. Mintha '52-ben valakinek eszébe jutott volna eccercsak...
De ez a Jánoskórház zöld :hányósszmájli: -
mjxb90
csendes tag
Ezt jó tudni, köszönöm! Ugyanez lenne a kérdésem a piacon kapható Delonghi-kkal kapcsolatban, tudtok olyat ami belépő szintnek jó lehet? (egyelőre csak nézelődök, próbálok képbe kerülni)
-
mjxb90
csendes tag
Sziasztok,
A különböző gépeket nézegetve akadtam rá egy Ascaso Basic-re, ezzel kapcsolatban van valakinek tapasztalata? (első kávégépemet keresem nagy erőkkel max. 50.000 Ft-ig)
-
soldier2
őstag
válasz
ZsZolee
üzenetére
Ne kezd kérlek. Mondanivalódat bizonyítani sosem tudtad (az ismerősöm beleásta magát de a munkásságát kiadni nem akarja az nem bizonyíték) és ez nem is vága fórum témájába. Erre az egészre csak a Parci aláírását tudom idézni. Majd elhiszed egyszer mikor átmegy a lábadon.....
-
general
addikt
Üdv urak!
Óvatosan a véleményetekre lennék kíváncsi, 90-110k kategóriában örlő, Baratza Sette 30 vagy az Eureka Mignon vonalból valamelyik? Ami árban itt van, az a Silenzio asszem. Tudom, kúpos vs sík. Ha feljebb is mennék árban, mindkét márkánál csak fícsörben kapnék többet, az örlő rész ua. Mivel porciózom a kávébabot, így az időzítő rész nem annyira releváns.
Elég kezdő vagyok, nincs tapasztalatom a hardverekben, ezért érdeklődnék, mi a vélemény erről a kettőről.
Köszönöm, ha megtiszteltek a válaszal! -
ZsZolee
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Igen én vagyok az, kár olyanokat győzködni, akik a tudomány szempontjából a 19. században ragadtak, ezért feladtam.
Azért komoly hogy a deszt vízzel kapcsolatban mennyi hülyeség maradt még mindig fenn. Anno jó munkát végeztek az ásványvízgyártó cégek...
-
soldier2
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Egyik legvéresebb szájú támadója voltam
. Csak egy kérdés. Az 1,5 mikronos szűrő mióta szűri ki az oldott sókat? Mert ez a duma szvsz kimeríti a vásárló félrevezetését.
-
jugeen
addikt
Roastopus-ék hány hónapos lejárati dátummal csomagolnak? Első alkalommal rendeltem tőlük és meglepődtem, hogy nem pörkölési, hanem lejárati dátum szerepel a csomagoláson. Egyiken 11.02.2021, másikon 25.02.2021
-
vicces
addikt
válasz
Serpenthelm
üzenetére
ha leürült a silvia viztartálya, ki fogom próbálni a desztillált vizet
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Jó ez a desztvíz dolog.
Egyszerű: Nem kell desztvizet inni
De: ha desztvízzel főzöl kávét, az elfogyasztott kávé már megszűnik desztvíznek lenni, mivel elég sok minden kioldódik a kávékból. Önmagában a napi 2-300 ml, desztvízzel lefőzött kávé nem gondolnám, hogy problémát okoz.
Káliumhiány sem ettől fog kialakulni, főleg ha mellette eszik és iszik is. Főleg ha azt nézzük, hogy keserűsó (MgSO4) és szódabikarbóna (NaHCO3) szintén pont ugyanígy káliummentes, ennyi erővel az is veszélyes lehet. Harmadrészt pedig nem csak káliumra van szüksége a szervezetnek, bármilyen ásványi anyag hiánya okozhat komoly "kellemetlenséget".
Szóval semmi sem fekete-fehér, nem beszélve adott esetben arról, hogy mekkora napi-heti mennyiségről beszélünk. De szerintem nem is feltétlenül ez a fórum lényege, szóval hagyjuk a szakmát és písz
-
Toobee
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ha iszol mondjuk napi 2 duplát, az olyan 140-150 ml desztvíz. Mellé fogyasztasz 2-3 liter folyadékot. Így is problémás? Én már visszatértem az alacsony ásványianyagú vizekhez, de évekig desztvizeltem.
-
-
soldier2
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nem vagyok egy desztvíz hívő, de vsz előbb fog fibrillálni a koffeintől mint a kálium hiánytól ha csak kávéfőzésre használja a kávéfőző vizet. Nagy átverés persze.
-
-
Karthmann
csendes tag
Nagyon pörög a fórum én meg lemaradok, viszont a tölgyfa szücsös marad még pár évig. Most nagyon megy a természetes felület, amit tökéletesen vissza is ad ez a felületkezelés, hogy ez kinek mennyire tetszik az ízlés dolga. Telített pórusú bütühöz vagy hirnihez más faanyagot választanék, de ezt is meg lehet csinálni telítettre. Tudni kéne, hogy vizes vagy oldószeres volt a lakk. Az oldószeresen megáll a vizes viszont a vizesről az oldószeres lepereg egy idő után. A technológia igen egyszerű csiszolás majd alapozás egészen addig amíg meg nem telik a pórus majd fedőlakkozás, el lehet vele játszani, de a végére meg pont úgy fog kinézni mint nagypapa lakkos szekrénye, de a légy biztosan csúszni fog rajta.
Telített pórust égerből cseresznyéből hársból nyírből jó csinálni, a tölgy a kőris az meg ilyen, szücsös. -
Bazsee71
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ha lusta, akkor ne ezt vegye, ez is nullás víz, sózni kell.
-
-
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Adguard Premium (Android, PC és egyéb rendszerekre, valamint böngészőkhöz)
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD FX
- Eddigi legjobb DxOMark helyezésével zárta 2025-öt a Vivo
- Hardcore café
- Picit gazdaságosabb és halkabb lett a PlayStation 5 Pro legfrissebb verziója
- Sorozatok
- További aktív témák...
- í kilenc! AKCIÓS PRECÍZIÓS KÉSZÜLÉK! 7670 i9-12950HX 32GB RAM 1TB SSD Nvidia RTX A3000 12GB 1 év gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- Általános igazgatóhelyettes tábla üvegből eladó
- Workstation bazár - Lenovo, HP, Dell - számla, 6 hó garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Mennyire jó pakk.
de persze jó lehet a kémcső,mézesüveg is. kinek mire van kedve+mi pluszt érez ki a végeredményből

Érzetre egyébként jó az állítási metódus, csak nem annyira precíz.
Köszönöm, ha megtiszteltek a válaszal!