Hirdetés
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Új versenyző áll rajtvonalhoz a tápok világában
- Milyen TV-t vegyek?
- 3D nyomtatás
- Vezetékes FÜLhallgatók
- 3DMark05 eredmények
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- TCL LCD és LED TV-k
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bbuffy
senior tag
öööö...... még átgondolom. haverok már nyaggatnak egy ideje, hogy szeretnének venni. Teli van a piac amugy irtózatosan, persze nem mondom hogy nem fordult meg a fejemben már. De Gene el irtó szivola lenne, tudom hogy más is ezzel nyomta évekig. Egy kg kv egy óra mindennel együtt. Összességében nem éri meg.
Parci, igen, a szárítás megnyújtja. alapból nekem is 11 perc körül szokott lenni. Nem is mindig jó annyira, de néha nagyon macerás az etióp minibogyó. Úgy vettem észre ha nagyon alacsony hőfokon szárítom, csak rosszabb lesz.
-
válasz
bbuffy
üzenetére
túl sok mozgástér igazából nincs egy ilyen gene-nel. vagy valamennyire előfűtöd a babokat, vagy egyszerűen csak tolod orrvérzésig.
így a te profiloddal 13-14 perc volt egy sütés, ami kicsit sok, ha fixen 240-en tolom, akkor megvan 11 perc körül.
igazából olyasmivel lehet trükközni, hogy egy zacsiban berakod 100 fokos vízbe pár percre és úgy rakod be a gépbe, mert valamennyire kiegyenlíti, hogy a gép amúgy picit egyenetlenül süt.
összességében jobb gépnek tartom a behmor 1600-ast, de azt meg hakkolni kell/érdemes.
-
-
-
na, pörköltem háromféle etiópot a bbuffy-profillal (csináltam már sokszor igazából, volt, hogy 125 fok körül pörgettem egy kicsit, máskor 150 körül, 190 még pont nem volt), kíváncsi leszek

-
MPowerPH
félisten
Eladtam a Spazit, otthon, aminek kulon orulok.

Toletek is megkerdezem, van e ajanlott gep most ebben a kategoriaban? Olyan £1300-1500 kozott szannek ra, most mar ujonnan. Gondoltam, ez nagyon bevalt, akkor Mini Vivaldi II, azzal nem lehet mellenyulni. Valamiert a Dream T -rol mindenki lebeszel... LCD miatt konnyebb a beallitasa, meg az PID -es, de folyamat azt olvasom, hogy nem jo. Gondoltam valaki megint utba igazit, mint a kezdetekkor.
Hosszu tavra vennem, 10+ evre.Koszonom!
-
-
lojzi1
csendes tag
válasz
kraven54
üzenetére
Kb. 2,5 éve botlottam beléjük, akkor egy csak angolul kommuniláló, nagyon profi benyomást keltő gödöllői startup cég voltak. Követtem őket egy ideig, de aztán amikor először árról esett szó, akkor letettem róla. A design már akkor megvolt, mert az akkori email-eket egy az egyben ugyanzzal a képpel promózták akkor mint amivel most hirdetnek. A design, a körítés, az anyaghasználat így ránézésre valóban elsőrangú, de ahogy a véleményeket olvastam, a legnagyobb probléma, hogy maga a termék, a funkció veszett el. mert valójában egy aktív szénen megszűrt víz köré építettek egy színes-szagos adagolót. Nagyon leegyszerűsítve: Brita kancsó + egy pid-es vízforraló, meg hűteni is tud. Nekem a Juicero története jutott róla eszembe. Aztán hogy a "szabadalmaztatott" vízszűrű rendszerük mennyivel több-jobb mint egy Brita/Laica patron, fogalmam sincs.
-
-
kraven54
aktív tag
[link] erről tud valaki valamit?
-
-
konvergal
csendes tag
Sziasztok!
Ha indukciós főzőlaphoz szeretnék kotyogós kávéfőzőt venni, akkor rendben van a Bialetti Moka Induction vagy inkább a Brikka-t nézzem alátéttel?
Köszi! -
kzoltann
aktív tag
Barista Eszközpiacon csoportban van most egy Lelit Bianca 515-ért.
Tudom nem egyBMWRocket, de ennyiért elég jó ár egy flow szabalyzos, roto pumpas E61 db gépért. -
fragola.6035
aktív tag
válasz
loohaj
üzenetére
A daráló problámák 90%-a az indokolatlan szerelgetésből, túlzott takarításból adódik, legyen az kézi vagy motoros. Mert mindenki nagyon ért hozzá. Volt, hogy egy EK-t szétszedtek és elmosták a mosogatóban, másnapra összerohadt a rozsdától az egész.
Elég évente 1-2 alkalommal kiporszívózni. -
bayarena
aktív tag
Ti milyen vizet használtok a kávéhoz? Vacilálok, hogy ilyen kis kancsós pár literes BWT szűrőt vegyek, vagy esetleg vagy esetleg egy komolyabb vizes rendszert kiépíteni BWT bestmax-al.
Tapasztalatok? -
Toobee
veterán
Parci, itt egy másik lehetséges batch brewer jelölt.
-
kisÁdi
aktív tag
Sziasztok!
100ezer Ft alatt lehet-e egyáltalán és ha igen melyik automata kávéfőzőt érdemes venni? Ajándékba lenne és egyáltalán nincsenek vele szemben hatalmas elvárások. Napi 5-6 kávét készítene, a használói pedig nem baristák lesznek.
Köszönöm!
-
Warloo93
tag
-
loohaj
újonc
Sziasztok!
Hario Skerton pro kézi őrlőmet kávézsíroldós vízben mostam el én balga. A kerámia tárcsák nem köszönték meg viszont jól beszívták és bosszúból keserű vegyszer ízű kávét őrölnek azóta, hiába áztattam, mostam át forró vízzel 1000x.
Ha van valakinek mentő ötlete vagy találkozott már hasonlóval akkor megköszönném az építő tanácsokat. (tudom... dobjam ki, meg amúgy is... de hátha van egyéb
) -
soldier2
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Természetesen mindenki úgy rontja el a kávéját ahogy akarja, de ha már "hardcore" fórum vagyunk nem baj ha a kérdezőt a kávéban rejlő maximum kihozatalára tanítjuk, és egy világos pörkölésnél az nem megy szimplával (ezt te is írtad). Mivel írta, hogy napi 3-4 kávét iszik, azért írtam, hogy megoldás lehet ritkábban inni (nekem bevált, elvagyok napi 2 duplával itthon). A döntés persze az övé, de valamiért minden kezdő homebarista ragaszkodik a szimplához, aztán szép lassan a többség rájön, hogy jó az a dupla, ha nincs ki megigya a másik felét. Én legalábbis nem annyira a koffein mint az íze miatt iszom, és ha egy szimpla szűrővel készült CasMo-t kéne innom, inkább átállnák klasszikra (jelenleg is azt iszom kb 1/3-a a fogyasztásomnak Pallyotz Locavore), az jó volt az VST7g-vel.
-
WarLock07222
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Vagy le kell cserélni az egyik duplát egy filteresre. Annak (állítólag) élettanilag sokkal elfogadhatóbb hatásai vannak, mint bármi egyéb elkészítési módnak.
És így megmarad a káposzta is, meg lehet 3x kávézni is. -
válasz
soldier2
üzenetére
Már miért ne készítenénk szimplát, bocs..?
Ugye nem kell leszólni felebarátainkat, ha máshogy csinálják, mint mi magunk?A problémához konkrétan: akkora eltérés nincs szimpla és dupla között, ha szimpla és dupla kosarat használ az ember. Se darálón, sem ízben. Ha ez nem megoldható, az már eleve level 2 és valóban szivatja magát a felhasználó, ez nem igényel több magyarázatot.
A napi 3-4 dupla élettanilag minimum vitatott, a kvzsír koleszterinszint növelő hatása eléggé bizonyított. Namost napi 3 presszó nekem olyan 30g alapanyag nagyon max, a szimplából. De 24-ig lemehet, kv függő. 7 g-ból én nem tudok elfogadhatót főzni, my bad. Duplából ugyanez saccra 50-54. Mivel naponta iszom, biztos ki lehet számolni mennyi a difi évente. Pénzben is; nem 650Ft/250dkg téglákat vedelünk általában.
A duplából persze intenzívebb (és sokoldalúbb) ízeket lehet előcsalni, az is biztos.
Had' legyen ez mindenkinek saját döntése és inkább támogassuk a választásból a lehető legjobb kihozását
-
soldier2
őstag
-
vicces1
aktív tag
válasz
Toobee
üzenetére
Az említett N. Pacamarat bontottam.
Igen az első három ez az omniroast, akciós csomag (daisuke, de ha nem az akkor is jó)
Ez teljesen egységes világos, akkora babok némelyik, azt hittem nem fog beleharapni az italmill kés.
Arra figyeltem az elsőnél, hogy hosszan előáztassak 1-2 baron és így is elindult kb 10mp után, de lassan összefolyt középre, 6 bar fölé nem is toltam. pogácsa szép, nem égett.Beleszippantva a frissen csapolt csészébe erős, kicsit szúrós erjedt gyümölcs illat, kellemes, mint egy nagyon jó minőségű barack pálinkának (már aki szereti)
Ízre nagyon balanszos karakteres gyümölcsök (nem tudom, hogy ezt tényleg csak a saját kávé cseresznye hozadéka vagy hozzáadott, de az se zavarna, mert baromi finom.)Remélem kitart, ha gyengülnek a karakterek holnap, akkor gyorsan lefagyasztom.
Kíváncsi vagyok nálad milyen lesz e61-en. (mondjuk az lennék nálam is ha lenne)
-
eladó godmorn pid-es kancsó itt, ha valakit érdekel
-
Toobee
veterán
válasz
vicces1
üzenetére
Én még nem vettem át, majd pénteken járok Szeged irányába. Ezeket rendeltem. Az 1. 4 omniroast, az utolsó 2 tétel közepesen világos néven fut (ezeket a 9Baristával akarom elkészíteni, mindössze 125 g-os zacsik).
El Salvador Paca
Nicaragua Hybride
Nicaragua paca
Ethiop Gují
Ethiopia Yirga Kerchanshe
El Salvador Pacamara 87pKép van? Az ízekről nagyjából beszámolhatsz, ha van kedved, mert nagyon érdekel.
-
vicces1
aktív tag
Nehéz ezt kimondani: Az állam leesett!
(nem részletezem, nem rasszizmus, de ezért szeret bele valaki a világosba
)
- és ezt presszóval, vst15, 17be 43ki 93pid 26mp
rögtön csináltam +1et
+olyan illat van most itt, ha a szomszédba laknék "bekéreckednék" ide.
(kösz az ötletet Toobee.)Nicaragua Pacamara-Nat.-87p Specialty
-
Balus
tag
válasz
bbuffy
üzenetére
Én is elég hasonlóan csinálom a Gene-vel. Annyi különbséggel, hogy a szárítást újabban 210-en kezdem aztán 4-5 perc után feltolom kávétől függően 235-240-re. A reccs körül visszaveszem, de csak ~10 fokkal és hagyom ~1-1,5 percet. Azt vettem észre, ha ennél jelentősebben visszaveszem a hőt, akkor teljesen lekapcsol a fűtés és további 5 fokkal visszaesik a beállított érték alá. Bár lehet a teraszon hidegben pörkölés miatt van ez. Ez a profil az etiópoknál is működött.
Van, aki a családban a Malabart szereti. A ma bontott 3 hetes pörkölés kicsit túlment, olajos lett... Malabarból a világos pörkölés nem jön be. El kell nyomni a "terroir ízeket", így viszont étcsoki.
-
-
válasz
bbuffy
üzenetére
"reccs után meg 220-225 re vissza"
mármint, amit meghallod, hogy elkezdődött a(z első) recsegés? ha igen, innen még kb. mennyit hagyod menni?
én azt figyeltem meg, hogy ha ilyenkor visszaveszem, nagyon leáll a recsegés, miközben itt már nem szívesen nyújtom a pörkölést. szóval, mindenféle "profilozás" után visszaálltam arra, hogy 240 fokon nyomatom, aztán reccskezdés +1 perc környékén leállítom. így sem az igazi, mert recsegne még szívesen, de ha tovább hagyom, hamar csokiszínű lesz a kofi

-
bbuffy
senior tag
válasz
Balus
üzenetére
Szép helyezés, gratulálok!
Etióppal szenvedek én is néha, bár csak kétfélét próbáltam. sztem eddigi legnehezebb pörköléseim egyike az a kávé. Általában, ha új kávé van egy kicsit informálódom, aztán indítok egy pörkölést. Mondjuk Sidamonál pont bevált az hogy kicsit előszárítom, mondjuk 190 fokon egy 5-6 percet, aztán feltolom 230 ra, reccs után meg 220-225 re vissza. Szin alapján is nézem, nyilván, de nem a leg megbocsátóbb kv. A verseny kv sztem nagyon felhasználóbarát, mind a négy profilom más-más jó kávét adott.
A legnagyobb szopóka eddig egy Guatemala volt, bár még nagyon az elején, de konkrétan 2 kg kuka lett.
De Etióp fényében rá fogok menni egy Yirgára most már. Bár most van vagy 10 kg itthon. -
soldier2
őstag
-
bandras83
csendes tag
Segítségeteket szeretném kérni! Van egy La Scala Butterfly-om (e61) Nestle Veraval használom, de szeretnék egy vízkőtelenítést. Ugyanúgy csináljam, mint pl. A Gaggia Babymmel, vagy itt valami más technika van? Valamint a Puly Caff-os visszaöblítés itt is mehet?
-
Bazsee71
őstag
válasz
üzenetére
Nem-nem, de pár kávé egyszerűen annyira kerek volt, édes utóízzel, hogy bármikor elszürcsölgetném filterben.
Ahogy Toobee írja, cupping volt, az egyedüli kérés pedig az volt a zsűritársak felé, hogy a sötétebb pörkölés ne legyen lepontozva, ha amúgy a pörkölés szépen sikerült. Itt jött ki legjobban Jarjabka Zoli tapasztalata, ő tudott a legjobban elvonatkoztatni tőle. -
Bazsee71
őstag
Minden várakozásomat felülmúlták a kávék, és olyan szempontból is tanulságos volt, hogy a Gene-nel bizony lehet filterre pörkölni.
Izgalmas volt ennyi változatban kóstolni ugyanazon kávét, nem nagyon volt még ilyenre lehetőségem, de a zsűritagoknak sem.
-
1amarr
tag
válasz
Tomi_Sci
üzenetére
A kapcsolóknál lévő kábeleknél láttam pár helyen, hogy megtört a szigetlés. Mivel a Baby-n ez a rész elég közel nyomódik a kazánhoz, el tudom képzelni, hogy egy helyen egy vezeték hozzáért valami szigeteletlen részhez, és ez okozta zárlatot, ami leolvasztotta a hőbiztosítékot. Szerintem nem kell félj, hogy eltöröd, nagyon stabilan volt az is betéve és a 100 kOhm-os ellenállás is. Szilikoncsövek: https://bondex.hu/
-
törölt tag
válasz
vicces1
üzenetére
Én voltam a 6-os. Eléggé ragacsos babok voltak, alig indultak meg a pörkölés elején, nagyon kellett rázogatni, eddig minden babot elég volt ringatni, néha picit meglódítani és jó volt.
Ennél a pörkölőnél a folyamatos mozgás az egyenletes pörkölés titka, különben meg is ég egy-két babszem.
Túl is pörköltem, hogy ne legyen olyan egyenetlen, ez a visszajelzések alapján sikerült, viszont így el is tűnt ami izgalmas lett volna ebben a kávéban, ideje csökkenteni a pörkölési időt az első reccsenésig, kíváncsi vagyok milyen úgy, miről maradtam le eddig ízekben... -
vicces1
aktív tag
válasz
SteelCowboy
üzenetére
Persze, Hasbean Colombian - t küldtem, de Bazsi kiszurta
Nem! csak kíváncsi voltam, hogy sikerült. -
JózsefK
csendes tag
válasz
user351
üzenetére
Teljes mértékben kávé, egyén és ízlésfüggő.
Szimplát is lehet jót főzni. Betöltővel és 42,3 mm tamperrel (a 41mm elterjedtebb és elméletileg kevesebb kávét is kíván) 8-10g kávé megy bele, a duplába 16-18g.
Duplával egyszerűbb a kávét kikísérletezni, mi áll jól neki (mennyiség, őrlési finomság, hőfok, lefolyás stb) és esetenként jobban kijönnek az ízek. -
Balus
tag
válasz
bbuffy
üzenetére
Én is indultam. Sikerült a dobogó aljára felkerülni.
Maximális tiszteletem Balázsnak, hogy megszervezte ezt a "versenyt".
Az otthoni pörköléssel az a baj, hogy nincs viszonyítási alap, hol áll az ember, mit lehetne kihozni az adott babból. Én például vettem a Roastopus saját pörkölésből is, de saját bevallások szerint nem sikerült hozni azt a szintet, de összességben elégedett vagyok a produktummal.
Engem is érdekelne, ki milyen eszközzel profillal indult.
-
general
addikt
Csinaltam több mérést is a pénzérmés módszerrel. A már korábban említett 57 mm IMS 12/18-as kosárral. Most közepesesen sötéttel 16gr-nál már megnyomja a rárakott huszas pénzérmét. (tudom, százast mondanak, vastagabb, de egyszerűen nincs itthon most ilyen érme, feltúrtam mindent
) Szóval ezekbe az 57 millis kosarakba olyan nagyon sok nem megy. Mondjuk nekem így is kicsit sok a napi 3-4 kávéhoz. Ezért csinálom inkább kicsit kevesebbel. Ennyi rendes duplát nem bírok meginni.
De az ízét meg imádom. Akkor ha jól értelmezem, egy kosárnál megadott töltőtömeg inkább a pörkölési szint miatt van úgy megadva, hogy 14-18gr pl. A mennyiség az nagyjából mindig ennyi legyen, pár mm a felső szűrőig.
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz
vicces1
üzenetére
A Roastopus FB oldalán. Tegnap este 7-kor került ki. Indultál te is?
-
Tomi_Sci
őstag
válasz
1amarr
üzenetére
A Gaggia szilikonkábelei szerintem nagyon jó minőségűek, semmilyen öregedést nem tapasztaltam eddig rajtuk. A hőbiztosító mondjuk elég gagyi így, hogy csak "inline" be van forrasztva, mindig félek, hogy eltöröm. Egyedül a burkolatlan sarukat zsugorcsöveztem le.
Amúgy a PIDhez én hestore-os mérőzsinórt használtam, szilikon, hőálló, rugalmas.
Szilikoncső csere lassan nálam is időszerű, Expolygonról vetted? -
vicces1
aktív tag
válasz
SteelCowboy
üzenetére
Hol?
-
Toobee
veterán
válasz
Toobee
üzenetére
Kis Fellow Ode update. Valószínűleg kezd bejáratódni a kés, 15 gramm mellé 2-es álláson vagyok most a CasMo Wibeti filterrel (kettővel durvább, mint az 1.1), így hoztam ki a 3 percet: 30g/45s, 150g/75s, 250g/180s. Szerintem megmarad a kicsike, nagyon tetszik a végeredmény. Ebben a videóban lefitymálják rendesen vakteszten, úgyhogy szerintem jobban teszem, ha EK kávékkal nem szomorítom magam

Ezt csináltam meg a 9Baristaval is. Citromlére számítottam, de valahogy nem akarja elrontani a kávékat, hiába filterpöri. A videót filterkávé eszpresszónak szemüveggel nézzétek. Lassan visszatérek az eszpresszó pörikhez is, de most csak 2 filterem van kibonta, a többi pihen a fagyóban.
-
WiZARD
veterán
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Köszi.
Picit más színárnyalatú a 2 tömítés, elsőre sok más nem tűnt fel, de nem sokáig hasonlítgattam, inkább gyorsan beraktam a másikat hátha azzal jó.
A szilikonzsír mennyire fontos? Amit levettem, azon kb keményre van száradva, már ahol van rajta... -
bbuffy
senior tag
Innen kik indultak a pörkölőversenyen?
-
válasz
user351
üzenetére
Persze mert jó duplát könnyeb főzni.
Nálam a dupla kosárba 19.5-20.5gr között megy.
Ebből lesz 40-45gr környéki ital.
A szimpla ennek a fele lenne. Páran szoktak itt is szimplázni majd ők mindjárt megmondják :)
Szerintem 7gr az kevésnek tűnik... Mondjuk a Nespressoba 5.5g van ahhoz képest előre lépés
-
1amarr
tag
Csinált valaki már ilyet? Újrakábeleztem az egész gépet a dugaljtól indulva. Hőálló szilikon szigetelésű 1,5 mm^2 kábeleket használtam. A tömlőket is lecseréltem méretazonos szilikonra. Pedig csak egy leégett hőbiztosítéknak indult...
Ám ahogy nézegettem, egyre több elöregedett, elfáradt részt láttam, nem tehettem mást... Ezek után egy PID-elés nem is tűnik komoly munkának. -
user351
újonc
Kedves Csoporttagok!
Újonc vagyok a kávéfőzés területén. A kérdésem:
Mindenhol azt olvasom, hogy egy eszpresszó készítéséhez ~7 gr. őrölt kávé szükséges, amihez az egyadagos (középen rácsos) szűrő használadnó.
Ezzel szemben minden barista videón legalább ennek duplájával főznek, értelemszerűen 14, vagy akár egy 21 grammos szűrővel.
Mi akkor a standard, ha valaki egymagának akar főzni egy kávét? -
Nutra
tag
válasz
hcstuning
üzenetére
Köszi mindkettőtöknek. Most jól fel vagyok tankolva, akkor egy darabig Pacificaffe így nem játszik. Pedig a Monsooned Malabarjuk bejött még a Jurán, kíváncsi lettem volna a Sette/Anna kombóval mit tudok belőle kihozni (meg persze jópár más kávéjukat is megízlelném még...) Azért nekem fura, hogy mindössze csak egy eléggé kieső (egyébiránt igen korrekt és szimpatikus) bolt a viszonteladó, ami inkább szervíz, alkatrész vonalon mozog.
-
-
sz.zs.
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ott a pont!
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Sorozatok
- Le Mans Ultimate
- Mazda topik
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Futás, futópályák
- Gyúrósok ide!
- Adguard Premium (Android, PC és egyéb rendszerekre, valamint böngészőkhöz)
- Formula-1
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3892
- Samsung Galaxy S22 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen , 1 Év Garanciával
- Új DreamQuest mini PC, mini számítógép
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Midnight - 1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4250, 100% Akksi
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Ám ahogy nézegettem, egyre több elöregedett, elfáradt részt láttam, nem tehettem mást... Ezek után egy PID-elés nem is tűnik komoly munkának.