- Samsung LCD és LED TV-k
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen videókártyát?
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
Új hozzászólás Aktív témák
-
PiXeL90
tag
válasz
donjohnson #76452 üzenetére
Létezik más márkához is 12 pin-es sata cstalakozó (talán Asus) és nagyon hasonlít is rá erre a kábelre! De most nem találtam csak azért kérdeztem mert azt magyar cégnél láttam így gyorsabban ideért volna!
Még egy merevlemezem van amit talán kitudok próbálni vele!
Lehet olyan, hogy satával nem megy de ssd-usb kábellel megy?
Köszönöm! -
donjohnson
addikt
válasz
PiXeL90 #76451 üzenetére
ez egy elég specifikus notebook-on belüli belső kábel. hogy érted, hogy bármilyen 12 pin-es laptopba való kábellel? létezik ebből univerzális? szerintem csak ezek jók, amik pontosan egyeznek az általad írt számmal: [link]
másik ssd-vel nem tudod megnézni addig azt a notebook-ot? -
PiXeL90
tag
Sziasztok!
A Dell G5 5587-es laptopomban egyik napról a másikra nem ment az ssd ami sata kábellel van csatlakozva az alaplaphoz! Először azthittem, hogy a ssd adta fel a harcot, de nem szerencsére mert sata-usb kábellel tökéletesen működik!
A sata kábel típusa egy 12 pin-es CKF50 NBX00027L00!
Az lenne a kérdésem, hogy ezt bármilyen 12pin-es laptopba való sata kábellel tudom helyettesíteni vagy muszáj pontosan ugyanez a típus?
Válaszotokat előre is köszönöm!
-
azbest
félisten
válasz
Pyttawrx #76448 üzenetére
ha kipusztult belőle a hdd, akkor semmi gond az ssd-re cserével. Nem fognak futni rajta a 2025-ös játékok és nem fog lejátszani 4k videót. De nem fog kerregni a hdd, vagy 10x-esére gyorsul a random elérés, a régi rendszer, ami futhat rajta az gördülékenyebb lesz.
Amire te gondolsz az az, hogy a legújabb, modern programokat oprendszereket, webböngészőket nem fogja egy lassú retro gép gyorsan kezelni. Annak az oka az, hogy lassú a processzor és esetleg kevés a ram is hozzájuk.
Ha a korához illő oprendszerrel használják régi programok futtatására, akkor meghálálja az ssd-t, mert anno sokat javított a gördulékeny felhasználói élményen a hdd-hez képest.
-
válasz
totron #76447 üzenetére
Mit szeretnél ettől konkrétabbat?
1000 éves gép, gyenge hardver, ezen az ssd szinte semmit nem segít.
De pl a múlt héten volt nálam egy core2duo dell, régi win10, HDD páros, linux lite-ot tettem rá ssd-vel, de harmat gyenge volt. Így maradt a hdd még. Gépcsere lesz, (használt 8.gen/16gb/ssd) aktuális már. Kiszolgálta az idejét.
Ez ennyi.
Picit gondoljuk végig milyen eszközöket használjunk 2025-ben… -
válasz
donjohnson #76444 üzenetére
Én sem azt írtam hogy a maximális sebességen múlik. De sajnos, több ilyen régi gép esetén alig volt érezhető különbség, ahol a csati SATA-I vagy SATA-II. Gördülékenyebb talán picivel lesz, de ugye itt van más gyenge láncszem is. Bátran mondom tapasztalatból, hogy lényegi különbség nem lesz. Nem éri meg erre költeni.
-
Borisz76
nagyúr
Sziasztok !
Egy régi Dell Latitude D630-s laptopban ...jól látom, hogy ATA HDD van ?
SSD-re cserélném de nem is tudom, hogy ATA-s SSD van e ?! -
rb26dett
aktív tag
válasz
azbest #76438 üzenetére
Köszi, lehet megpróbálok egy ilyen tuningot is, meg nézek másik pasztát, bár eddig mindenen jól működött az mx4, lehet ennél nem az igazi. Azért megmondom őszintén csalódott vagyok hogy ilyen eszközökhöz kell folyamodni, azért nem a leggagyibb kategória elvileg ez a gép...
-
azbest
félisten
válasz
rb26dett #76425 üzenetére
nekem egyébként úgy tűnik, hogy nem feltétlen viselkedik jól az mx4 és más hasonló paszta ezeknél az alulméretezett hűtésű, nagy felülető laptop procikkal. Nálam a 12700h kipumpálta maga alól a nagy hőingazodással. Bár a szervizesek sem szoktak nagyon spéci pasztát használni asszem. Amíg nem kapcsol le a gép a meleg miatt, addig "jó".
Én végül ptm7950 -et tettem a procimra, azzal hónapokkal később sem romlott le a hűtés hatékonysága. Aliexpressen olcsón kapni. De az alulméretezett hűtés miatt akkor is fel tud menni magasabbra a hőmérséklet, csak kicsit lassabban.Sufnituningként még azt lehet próbálni, hogy hővezető gap padot fektetni a hűtő procin lévő részére, olyan vastagot, hogy éppen hozzáérjen a gép alját adó lemezhez így növelve kicsit a hőtömeget, hogy több ideje legyen a hűtésnek felpörögni. Tehát nem a procira, hanem a felszerelt hűtés hátulja és a gép alj lemeze közé. Valahogy így. A késleltetett felpörgés valsz a csendesebb üzemre hangolt hűtésszabályok miatt van. Cserében le-le rántja a teljesítményt.
Vostróból van nálunk több i5-1135G7-es, azok meeting (google meet) közben fel akarnak szállni az asztalról
-
rb26dett
aktív tag
válasz
totron #76431 üzenetére
A bios thermal eventje üres ezt néztem én is, hogy oda miért nem tárolja el azt amit a core temp jelez, gyanítom nem hasraütésszerű számok azok, gondolom onnan veszi ahonnan a bios is látja a hőfokot. Amúgy semmi kirívóval nem terhelem, szinte irodai felhasználás, egyébként ezek a megugrások rendkívül gyorsan felkúsznak, de olyan gyorsan le is, tehát tartósan nincs 100 fokon a processzor, csak ilyen pillanatokra.
-
totron
addikt
válasz
rb26dett #76428 üzenetére
Rendben lévő pasztánál egy boot alatt megkockáztatom fizikailag képtelenség elérni a 100 fokot.
A BIOS / System Logs / Thermal Events naplójában van valami?
#76429arcitec, 80 fok alatt mondjuk azért, hogy ne eszetlen felvisítás legyen belőle, hanem egy élhető, temperált működés. Nagyobb teret érdemelne a felhasználó.
-
Malachi
addikt
válasz
arcitec #76429 üzenetére
Nem tudom linkelni, de a MyDell programon belül a Power gomb alatt van az akku beállításokkal együtt. Thermal management pontosan. Igazából ugyanaz, mintha a BIOS-ban kiválasztanád az egyik sémát. Sajnos nincs más lehetőség a hűtés szabályozására, 3rd party programok nem működnek.
-
arcitec
addikt
válasz
Malachi #76427 üzenetére
Linkelnéd azt a Power Managert? Ilyen néven az akku kezelő van nekem.
Vagy esetleg biosban állítod? Intel core i5 1135g7 proci van az 5520-ban, az simán
55-60 fok között kóricál netezés 4K youtube közben is. Kilengése max 80 fokig.
E fölött kapcsolhat be a hűtés (azt most nem néztem ? foktól, de mint pl win frissítéskor
amikor még nem megy a windows, de ha lehül már nem is megy a hűtés, ami nem ha nem is üvölt de azért hangos. A proci max hőmérséklet tűrése gyári értéken 100 fok.
Mint ahogy itt is írva vagyon
What is the average temperature of i5-1135G7?
The temperature varies a lot during browsing and normal workload. The temperature is around 50°C, although it does spike to 70°C or 80°C, but it goes down really fast. For example, it might say 80°C one second, and the next second it's back to 50°C.2024. júl. 11.
#76428rb26dett : Nálam is így kapcsol be, mert egyébként 80 fok alatt minek is?
Mivel terheled? -
rb26dett
aktív tag
válasz
Malachi #76427 üzenetére
Nekem pont az a fura, hogy a ventit csak késleltetve hajlandó felpörgetni, mikor már jó meleg amúgy csak lassan megy, és bármelyik profilban. Arra gondoltam, ha lehet ehhez kapni komplett hőcsövestül venni másik hűtőt rá, hátha az nem végzi a dolgát, másra nem tudok gondolni, de az a fura hogy akkor is szerintem ha szar a hűtő, akkor is a ventit maxon kéne forgatnia ész nélkül, hogy ő próbálkozna hűteni... egyébként ezek a 100fokra felugrások csak ilyen pillanatnyi időre vannak, bár nekem akkor se tűnik normálisnak, hogy egy hideg kikapcsolt gép a windows elindulásáig képes 100fokot elérni...
-
Malachi
addikt
válasz
rb26dett #76418 üzenetére
Ha az ajánlott Power Managert használod, akkor próbáld ki a többi sémát is, mert nálam pl. nem egyértelmű a helyzet. Nekem egy kicsit újabb, 1235U processzor dolgozik a gépben (Inspiron) és már újkorában is vacak volt a hűtése, hangos, folyamatosan pörgött idle-ben is. Végül rávettem magam, visszaküldtem gariban, kicserélték a teljes hűtést és azóta legalább az éles, visító hang eltűnt.
Visszatérve a Power Managerre: nálam az Ultra a leghalkabb. Nem vicc, nem is kell hozzá tesztelgetni egy perc alatt kiderül, mert minden más állásban azonnal felpörög maximumra a venti. Az Optimized még elviselhető, mert abban egy idő után leáll egy kicsit. A többi kettő, a Quiet és a Cool kuka. Ha jól tudom pont 11th gen Intelektől kezdve ami neked is van a Dellekben a hűtés nem sikerült túl jól.
Nekem az hozta el végül a megváltást, hogy vettem egy nagy Zalman coolert a laptop alá. Semmi csicsa, egy nagy venti alacsony fordulaton és kb. néma - azzal már úgy működik a laptop, ahogy azt egy kis irodai laptoptól elvárná az ember. De ha bármi zajlik a háttérben, frissítés, karbantartás, azonnal max álláson van mindig a venti. Ez sajnos ilyen. Nálam legalább nem forró, ezzel pont az a "gond", hogy nem hajlandó 50 fok fölé engedni a CPU-t, pedig egy értelmesebb hűtési beállításért cserébe boldog lennék a 70 fokkal is.
-
-
azbest
félisten
válasz
rb26dett #76416 üzenetére
Mivel pasztáztad újra?
Felpörög rendesen a hűtés, olyan hangja lesz, mint egy proszívónak?Egyébként ilyen vékonyabb laptopoknál sokszor normális, hogy terhelés alatt a felmegy a proci hőfok és throttlingol. Asztali gépesek szoktak mindig megijedni, hogy nem 65 fokos a laptopokban a proci, hanem 85-100 fok körülig felmegy terhelés közben.
-
rb26dett
aktív tag
válasz
Tsebacsi #76421 üzenetére
már nem garis sajnos, nem tűnt fel ez a hiba mert szinte csak youtube, word stb ment rajta meg böngészés, de egyszer elkezdett akadni a youtube és átment porszívóba a hangja, erre felbuzdulva felraktam a coretemp-et és így derült ki a bibi, amúgy rá volt kövülve a paszta, biztos voltam, hogy megoldja a problémát, de úgy néz ki nem... amúgy az az érdekes amikor a core temp kiakad 100fokra- a gép még simán vár mire a ventit felcsavarja amolyan késleltetve, nem tudom hogy ez a gyári ventillátor profil ilyen, de érdekesnek tartom...
-
-
rb26dett
aktív tag
válasz
totron #76417 üzenetére
ha az intel turboboost ot kikapcsolom akkor javulni látszik a helyzet, de 1.5ghz-en maximalizálja az órajelet ami azért igen karcsú... a többit próbáltam kb semmi nem változik... Nem értem mi lehet a gondja... amúgy 38-40 fokig is visszamegy ha olyanja van, de pl windows startnál 100fokra felszalad...
-
rb26dett
aktív tag
Sziasztok! Pár hónapja vettem egy használt Latitude 5420ast I5 11.gen gépet, és igazából random túlmelegedéssel szenvedek vele, újrapasztázva, core temp win induláskor beleszalad a 100fokba, van amikor youtube alatt is throttlingol, anno az asztali gépemnél az undervolting megoldotta a melegedést, de itt erre nincs lehetőség. Mit tudok tenni? Legfrissebb bios rajta, ha stresszelem a procit hogy próbáljam 1 másodperc alatt 100on van a proci, ha leállítom a stresszt szinte azonnal 60 fok alá megy a hőfok, szóval a hűtés is működik, de nem eléggé, vagy nemtudom... tud valaki erte valami okosat?
-
arcitec
addikt
.
-
Francia91
veterán
válasz
donjohnson #76413 üzenetére
Ezeket már néztem, de nem konkrétan ehhez a kijelzőhöz valóak.
Akkor megvárom a nyarat, és a normális kijelzőt -
Francia91
veterán
válasz
donjohnson #76400 üzenetére
A Precision M6800-asom kijelzőjéhez keresnék bármiféle .icc fájlt vagy drivert, hogy ne Általános PnP képernyőként szerepeljen az Eszközkezelőben valami 2006-os Microsoft illesztővel, hanem felismerje rendesen a gép, és az alapján kezelje a színeit. Keresgélem már pár napja a hozzávaló fájlt, de nem találom. A külső monitorhoz megvan a driver, ahogy bettallóztam neki, egyből szebbek is lettek a színek, ezt szeretném elérni itt is, mert elég hideg az egész kijelző árnyalata. Amíg nyáron nem lesz cserélve egy jobbra a kijelző...
Aida64 infói alapján kerestem, de nem mentem sokra, driver kereső program meg fals drivereket talált hozzá.Van valami hely, ahol a kijelzőkhöz megvan az adott icc fájl is, vagy legalább egy alap driver?
DELL oldalán semmi az M6800-as, panelook.com oldalán sem találok az adott kijelző adatlapjánál....
-
tylerddd
veterán
Az enyémen így néz ki a sima fekete. [kép]
-
tylerddd
veterán
válasz
tylerddd #76346 üzenetére
Üdv! A lepattogzott belső rész problémáját [link] végül egy ilyennel oldottam meg [kép]. Én sima feketét redeltem, ill. sem a fedlapra, sem a touchpadre/gombokra nem tettem fel, csak a "csuklótámasz" felületére. 4k körül volt a teljes szett, sajnos a szállítás fájt sokba, de a gép bontásánál (találtam teljes alsó házat használtan) ez sokkal egyszerűbb megoldás volt hirtelen. Könnyű volt feltenni, méretpontos és tulajdonképpen jól is mutat, nem "életidegen" a háztól fekete színben.
-
totron
addikt
Havonta elővett notinál a töltődés 99.%-ának pillanata egyre inkább elhúzódik, 1-1.5 órán át is eltart. A töltődést jelző indikátor pont arcba tolja erős, fehér fotonjait, mit lehet tenni, semmit? AC primarily using a házirend.
-
tylerddd
veterán
Üdv! A jelenlegi felhozatalból mi lehetne méltó utódja (és egyben valamilyen szinten feljebblépés) egy Latitude 7490-nek? Irodai gépre utazok (14" méretben, lehet nagyobb is, csak numerikus bill. ne legyen rajta; legalább i7; 32GB RAM; minél kisebb súly; massziv felépítés; HDMI csatlakozó) leginkább. Szeretem a Dell-t, 2. Latitude gépem, de őszintén a Lenovo ThinkPad-ek most szimpatikusabbak, ahogy nézegetem őket. Árat nem mondanék, jöhetnek ésszerű, de árban elszálltabb ötletek is. Köszönöm!
-
honlapos5
csendes tag
Szervusztok! Egy Latitude 5490 laptopban (alaplap tipusa DELL 08NJ82) hány USB port vezérlő van?
A készüléken 3 db usb 3.1 port van, de ezek egy vezérlőhöz tartoznak vagy egyre van rákötve a 3 csatlakozó?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Nők, nőügyek (18+)
- Telekom mobilszolgáltatások
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Netfone
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Samsung LCD és LED TV-k
- OLED TV topic
- Építő/felújító topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Razer Blade 15 gamer laptop megvigyázott szép állapotban.
- Különlegesség! ASUS ProArt StudioBook Pro W500G5T i7 9gen NVIDIA Quadro RTX 5000 MAX Q 16G
- ASUS TUF Gaming F15 FX506 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB - 512GB - RTX 3050 Ti - 1,5 év gari
- ThinkPad T14 Gen2i 14" FHD IPS i5-1135G7 16GB DDR4 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Precision 5540 15.6" FHD IPS i7-9750H Quadro T1000 16GB 512GB NVMe magyar vbill új akku gar
- Keresünk dokkolókat
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest