Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- E-book olvasók
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Xiaomi Pad 6 - kiapadhatatlan jóság
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Elkezdte felszámolni a GPU-s PhysX támogatását az NVIDIA
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- A Chuwi minigépe az AMD Hawk Point platformot választotta kiindulási pontként
-
PROHARDVER!
Ez a topik a DAP (Digital Audio Player), vagy közismertebb néven MP3 lejátszókkal foglalkozik. A témához kapcsolódnak a FÜLhallgató topic és FEJhallgató topik is, amennyiben valamelyikre szükséged van ott kérhetsz segítséget a választásban. Ha egyéb finomságok is érdekelnek, itt a mélyvíz haladóknak, nézz be nyugodtan.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-NoVa-
addikt
válasz
marcusa #36259 üzenetére
Olvass vissza: "Ha valami jobb prémium telefonod van, Apple / Samsung S vonalról, vagy egyenértékű, a tápolás rész nem olyan vészes dolog. Streaming zenére én pont ezért sokkal, de sokkal jobban tudom ajánlani a telefon + dongle párost."
Én mindkét kategóriát aktívan használom, ugyanúgy megvan a helye a DAP-nak is a mindennapjaimban, mint a donglénak. Ellenben a dongle egyszerűbb, talán időtállóbb, és nem csak telefonról, PC/Mac-ről is ugyanazt tudja adni.
Aztán a BT képes DAC/AMP-okat ne is említsem, BTR17... -
marcusa
addikt
válasz
-NoVa- #36253 üzenetére
Köszi ismét. És akkor azt mondod te is, hogy inkább ez legyen, mint mondjuk egy ibasso dc07 pro és a telefonom komboja? Őszintén egyszerűbbnek tűnne ez az utóbbi mint egy külön dap amit töltögetni kell, és streaming appokkal kompromisszumos, de ha ez az út, akkor erre lépek.
-
Dorien
veterán
Mmmm... másnál is eltűntek az aláírások vagy én kapcsoltam ki valahogy?
-
-NoVa-
addikt
válasz
marcusa #36252 üzenetére
Abszolút jó hozzáállás. Akkor tényleg az az eBayes R5ii, vagy az R4 tűnik ideálisnak DAP esetén. Mindkettő Class-A erősítővel rendelkezik, jót tud teni a hangnak, ha egy picit jobban fogyaszt / melegszik is, mint az átlag. Kanapéra ideális, utazósnak nyáron zsebben lehet meleg.
Azt számold bele, hogy az R5ii az Android 8.1 alapú, az R4 pedig frissebb, Android 12. Ellenben az R5ii ha jól tévedek, tud Class-AB -ként is működni, spórolósabban/hűvösebben, az R4 nem. Ha a kettő közül kéne választani, valószínűleg egy hetet vergődnék rajta, és utána sem tudnám eldönteni
-
marcusa
addikt
válasz
-NoVa- #36251 üzenetére
Nagyon köszi a választ!
Az a legnehezebb a dologban, hogy nem tudom mit keressek...
Mióta a westone fülessel hallgatom a zenét, azt vettem észre, még csak simán így spotify-jal telefonról (Oneplus Nord 3) is, hogy olyan részleteket hallok és annyira jól elkülönülnek a hangszerek az általam hallgatott zenékben, hogy már nem csak háttérzajnak megy a zene, hanem szívesen töltöm azzal az időm, hogy lefekszem a kanapéra és csak hallgatom és a zenére figyelek... Sosem hallgattam még zenét se dac-kal, se dap-pal, főleg nem mióta ilyen komolyabb fülesem van. És gondoltam belekóstolnék milyen "jól" zenét hallgatni...
És azért nem szeretnék 500 dollárt elkölteni egyből, mert még az is lehet, hogy ez csak az újdonság varázsa az új füles miatt...[ Szerkesztve ]
-
-NoVa-
addikt
válasz
marcusa #36246 üzenetére
A Westoneból kiindulva csavarok egyet a dolgokon. Az már egy jó cucc, megérdemelhet jobb forrást is, de ketté is választanám a dolgokat akkor rögtön.
Ha valami jobb prémium telefonod van, Apple / Samsung S vonalról, vagy egyenértékű, a tápolás rész nem olyan vészes dolog. Streaming zenére én pont ezért sokkal, de sokkal jobban tudom ajánlani a telefon + dongle párost. Aztán rajtad áll, hogy a sterilebb DC07 Pro, vagy analógabb HiBy FC06, vagy prémiumabb Cayin RU7 / iBasso DC Elite irányban nézelődsz. Tidalra hangban relatív könnyen hajtható IEM-ekkel esetemben hangra szinte mindegy, hogy S24 Ultra + Cayin RU7, vagy Astell&Kern SR35 van a füles alá téve. Losslessnél, DSD-nél van előnye a céleszköznek, de kevesebb, mint elsőre gondolnád.
Viszont a gombok, hogy vakon tudod indítani, léptetni, tekerni a zenét pl esti csukott szemes elalvás előtti hallgatásnál, egyértelműen a DAP mellett szólnak. Bekapcsolt képernyőn Spitify / Tidal esetén a telefon jóval naprakészebb belsővel sokkal reszponzívebb.Az összeghatárt figyelembe véve a belépő szintű DAP-ok hangja pedig nem lesz sokkal jobb, mint a prémium dongle. Ott DAP-nál is sok a kompromisszum, aztán lehet egyensúlyozni.
Esetleg jó út még egy streamingre képtelen, online képességekkel nem rendelkező DAP, de az is zsebbenyúlósabb téma. Akár a HiBy RS2, akár a Cayin N3 Ultra 500$ körüli szinten elismert cucc, nagyjából itt kapsz a Westone alá valóban előrelépést nyújtó forrást. Az RS2-t gyakran veszem elő a gyorsasága és egyszerűsége miatt, és a hangja sem visszalépés az elején emlegetett cuccok mellett.
Vakon persze nehéz és drága próbálgatni, ha van rá lehetőséged, érdemes kipróbálni ezeket valakinél, mielőtt döntesz.
-
Dorien
veterán
válasz
marcusa #36248 üzenetére
Néhány tipp:
- Hiby R3 II, R4, R5 II [link]
- iBasso DX160, DX170
- Shanling M3X, M3 UltraNekem Shanling Q1 van, ami egy belépő kategóriás kis DAP, retro stílussal. Csak 80mW teljesítmény, nincs balanced kimenet, viszont nagyon kellemes a kezelőfelülete, jó a hangja (könnyen hajtható fejhallgatókkal) és hosszú az akkuideje. Nagyon szeretem.
[ Szerkesztve ]
-
marcusa
addikt
válasz
Dorien #36247 üzenetére
Fülmonitorból van több féle is, színpadon zenélek, ezért főleg ott használom őket, de ezekkel szoktam az utóbbi időben már inkább zenét is hallgatni.
- Shure se 215 (ez van meg legrégebben)
- Audiofly af1120 (ez a legkényelmesebb a fülemnek)
- Westone Mach 70 (ez a legújabb és ez szól a legjobban)
Köszi![ Szerkesztve ]
-
marcusa
addikt
Sziasztok!
Szeretnék minőségben feljebb lépni picit a mobiltelefonos zenehallgatásról. Teljesen új nekem a téma, ezért elnézést ha hülyeséget kérdezek vagy valótlant állítok.
Először egy DAC-ot szerettem volna venni, pl iBasso Dc04pro/07pro vagy hasonló, de egy hozzáértő ismerősöm lebeszélt ezekről, mert egyrészt nem jó minőség szempontjából, ha a telefon táplálja árammal, másrészt igazán javulást csak külön lejátszóval fogok elérni, ezért gondolkodom, valamilyen médialejátszó vásárlásban. Mobilon Spotify-t hallgatok leginkább, de ott a rendkívüli minőség is csak mp3, és ezt nem tanácsolják, így a lejátszóval kapcsolatban egyelőre csak annyi igény lenne, hogy tudjon .flac formátumot lejátszani, és jól szóljon... Merre induljak? Elsőre úgy gondolom hogy nem szeretnék 100ezer Ft-nál többet költeni rá, de ez változhat...
Köszönöm! -
-NoVa-
addikt
válasz
sheteshuta14 #36243 üzenetére
Most a kazettás retrohullámot lovagolják erőből, mert viszik. Akár a CP13 walkmanjük, akár a KA15, fogynak.
Meg persze a Snowsky, ami egy FiiO almárka a Jade Audio mellett. Minden kazetta, amíg a piac rákattant, ha megunkák, majd lesz más.
-
Dorien
veterán
válasz
sheteshuta14 #36243 üzenetére
Fene tudja. Nem rossz, de az album art meg a DAC mód, azért kellett volna bele... A full alu X2S-hez képest előny a nagyobb tárhely (max. 256GB microSD vs 128GB), a 4,4mm balanced kimenet (úgy tűnik, az X2S nem tud 250mW teljesítményt a 3,5mm kimenetén, hiába írják bele a kínaiak a specifikációba), erősebb akku, meg ez tud Bluetooth üzemmódot (LDAC nincs) és kezel DSD-t - mondjuk engem ezek hidegen hagynak.
Nekem az original xDuoo X2 van. A Shanling Q1 mellett megtartottam tartalék DAP-nak. A Q1 amiben nekem pluszt ad főleg: album art, DAC mód, nagyobb microSD, stabilabb működés, sokkal hosszabb akkuidő. Viszont teljesen más a hangzásuk: az X2-höz EQ nélkül a meleg hangú, mélyben erős fejesek illenek - pl. a Focal Spirit One S nagy kedvenc volt vele. Na, ugyanez a fejes a Q1-gyel nekem hallgathatatlanul mélytúlsúlyos volt. Ehhez ilyen semlegesebb cuccok passzolnak, mint pl. Denon D2000, AKG K550, Focal Listen, Grado Alessandro MS1.
-
Dorien
veterán
válasz
sheteshuta14 #36241 üzenetére
Jópofa.
Egy album art megjelenítőt mondjuk betehettek volna a kazetta animáció helyett. Bőven elég lenne egy 400*360 felbontás 65K színnel. Bár akkor lehet, nem ennyi lenne az ára... -
sheteshuta14
lelkes újonc
FiiO SnowSky Echo Mini
Dual CS43131
3.5mm(100mw@32Ohm)+4.4mm(240mw@32Ohm)
BT(de csak SBC)
Supported formats: DSD, WAV, FLAC, APE, MP3, M4A, OGG
15h long battery life
8GB + SD (max. 256GB)
80*54.5*14.5cm
~$68 minden nélkül az Aliról (tehát kuponokkal és coinokkol még csökkenthető)
ReviewOlcsóbb mint az xDuoo X2S(az minden nélkül ~$74) és támogatja az M4A (iTunes) formátumot is.
[ Szerkesztve ]
-
chubii
senior tag
válasz
-NoVa- #36239 üzenetére
És bitrograde:
Köszi mindkettőtöknek!
Elképzelhető, hogy a héten összejön egy akciós RS2, annak függvényében lehet élnék a lehetőséggel. Jelentkezem majd privátban!Kicsit az RS2 felé húz a szívem, nem tagadom. Mivel az a ritkábban előforduló eszköz, az lenne az első próbám. R6-ból szerencsére most van több is a piacon mindenféle generációban, szem elől nem tévesztem azért.
-
-NoVa-
addikt
válasz
chubii #36235 üzenetére
Szervezzek foxpostás RS2 kölcsönpróbát?
Az erősítőjével meglepően elégedett vagyok, hiába az alacsony számok. Nem kell erőltetni az alacsony érzékenységű nagy áramigényű nagyplanarokat, ésszerű formátumokkal teljesen jó. Erősítővel vagy SPDIF forrásként meg végképp.
600 Ohmos earbuddal szól most, élvezem a zenét:
-
bitrograde
senior tag
válasz
chubii #36235 üzenetére
Én továbbra is imádom a Hiby R6 III-at. Esti heverészős a Phoboszal, de a HD540 RG-vel is elbír. 10 óra tiszta A-osztályban elég sok, mert tényleg annyi, ha meg AB, akkor 35, ès nem ereszt az akku. Melegedést tokjában sem találtam zavarónak. A saját OS-ével, csak zene módban, SD-kártyáról körõket ver az Androidos streamre. Futóműnek a fejes rendszerben is megállta a helyét (USB C-ről). Szóval ajánlott nagyon részemről.
-
chubii
senior tag
válasz
Dorien #36236 üzenetére
Hordozható vonalon a flathead earbudokkal ismerkedek egy ideje, itt szeretnék majd feljebb lépni Traceless és EB2S szintről. + Hemp.
Nehezebben hajtható oldalon pedig HD600/650. Itt nyilván csak közbenső komponens lenne a DAP.
Erősítők jelenleg : MFA2 + Xduoo OTL.
Mint látható, egyelőre nem indokolt a balanced line out, de ki tudja mi lesz később, ártani nem árt, ha van. Csak felsoroltam ezt is, mint szempont. -
chubii
senior tag
Sziasztok!
Mostanában eljátszottam a csere gondolatával. Ha bármi komment lenne a hangos gondolkodásommal kapcsolatban, kérlek ne tartsátok magatokban
Alapvetően nincs bajom a DX160-nal, a gyengült akkuján kívül, csak megfordult a fejemben, hogy valami frissebb és/vagy jobb eszköz kellene hosszabb távon. Teljesen offline használat, akár magában is. Ereje elfogytával pedig transzportként (SPDIF) vagy Line out-tal külső erősítőre.
Jelöltek:
Hiby RS2: offline, semmi sallang, R2R, kis méret, line out és SPDIF. Nova sokat áradozott róla. Kíváncsi lennék mit tud (főleg DAC téren). Negatívum, hogy talán ennek a leggyengébb (?) az erősítője a listából, line out csak 3,5mm.Hiby R6 Gen III: Class A/AB. Dedikált 4.4mm line out. bitrograde jókat írt róla. Részemről nem fontos: Android, nagy kijelző, streaming. Néhol olvasni, hogy Class A módban túlmelegedhet.
iBasso DX160/170: vagy maradni a jelenlegi megoldásnál tönkremenetelig. Esetleg csere DX170-re ráfizetéssel és legyalulni amennyire lehet. Ez lenne a legolcsóbb verzió.
Ha DAC-ban erős lenne, akár kiválthatná a mostani Loxjie D30-at.
Árban max az R6 kb 350 eurós használt áráig nyújtózkodnék.
Előre is köszönöm! -
flash-
veterán
Ibasso dx50 - et milyen mostani "okosabb" de ugyanolyan vagy jobb hangminőségű lejátszóra cseréljem?
A fejhallgató erősitő nem szempont.
A jó hangás és a fumkciók
(auto kikapcs, stb) -
detroitrw
addikt
válasz
seredy #36230 üzenetére
Szia!
1. Milyen bemeneti lehetőség van az aktív hangfalon?
Ha RCA (L/R) akkor a dap-on vonalkimenetet kell keresni ami szintén lehet RCA, de akár jack is. A digitális meg adja magát ...2. Ezekbe sincs mozgó alkatrész szal érdembe nincs mi meghaljon.
Gondolj bele, hogy a DAP lényegébe (zsebbe) hordózhatóságot "jelent", nekem még egyszer se sütötte meg a golyómat(és minden eszközömnél ahol volt rá lehetőség akkor balance módba használtam ahol több chip működött). Tehát ha egy alap esetet veszünk ahol csak egy aktív hangfalat kell kiszolgálni akkor nagyba függ, hogy mennyi chip aktív.
Lehetne példának hozni akár egy telefont is összehasonlításként, ott is függ a felhasználástól, hogy melegszik e az eszköz vagy sem.
De ha azt vesszük, hogy forrásként használod ahol csak a jelet kell továbbküldenie akkor egészen biztos nem lesz meleg (mert az nem fogyasztóként fog dolgozni mint egy füles vagy fejes).
Az pedig, hogy DAP-ként (önellátóként) vagy pedig töltővel megtámogatva használnád nyilván nem mindegy, mert ha megtáplálod akkor az plusz extra hőt termel hiszen ilyenkor lényegébe töltöd az eszközt ami extra melegítést okoz. Itt jön be pluszba, hogy mennyire fejlett a tápellátási, töltési vezérlése ... ez is meghatározó tud lenni.
Főleg akkor ha meg egy DAC-ot is mellett ki kell szolgálnia.3. Amióta létezik a type-c azóta biztosan létezik olyan technikai megoldás ahol a DAP csak továbbítja a jelet az arra kötött DAC-nak (pl. type-c keresztül).
De ez hardver és szoftver függő, hogy működik e és ha igen akkor mivel -
bitrograde
senior tag
válasz
seredy #36230 üzenetére
Csak részben tudok válaszolni a kérdésedre, de hátha segít.
1. szerintem a Daphoz vagy vonalszintű kimenetre és előerősítőre van szükség, hogy aktív hangfalra köthesd, vagy digitális kimenetére kell egy DAC-előfok párost biggyesztened. Ennek a Hibynek nincs ilyenje. Én az R6 III-at használom, ott működik a dolog.
2. a beépített elévülés szerintem a kódolások ismerete és az akkumulátor. A Hibynél én atomstabilnak érzem az akksit, és a szoftver is rendben lévőnek tűnik, flacot addig fog lejátszani, ameddig az akkumulátor bírja (jól tartja a töltést, sokáig is bírja). Melegszik némileg, de nem vészes.
3. A DAP-ok egy részét lehet csak lejátszónak (DAC+erősítővel kiegészítve), lejátszó+DAC-nak használni (külső erősítővel), vagy önállóan, fülessel használni. Készüléke válogatja, melyiket hogyan érdemes (és mivel).
Kérdezz körbe esetleg a DAC+amp topikban is, többen használnak ott is DAP-ot forrásnak, fognak tudni segíteni, ha kiválasztottad, milyen DAP-ra akarsz építkezni.
-
Kammerer2
kezdő
válasz
cicur99 #36217 üzenetére
Megjelent a gyári ajánló. Érdekes, hogy megtartották a tranzisztoros kimenetet is, és a kétféle csöves móddal így háromféle lejátszó egyben - a tranzisztoros módba belevittek egy kis spórolást.
A jelek szerint a Shanling egyelőre nem ugrott bele a diszkrét 1-bites DAC-nak nevezett, R2R-szerű ellenálláshálózatos divatba.[ Szerkesztve ]
-
seredy
tag
Sziasztok, lenne néhány kezdő kérdésem a témához, nagyon az elején vagyok:
1. Ha olyan DAP-ot akarok venni, amit egy aktív hangfalhoz akarok használni mint forrás, akkor melyik paraméterre kellene figyelnem, milyen specifikáció kell? Pl. itt ez a HiBy, itt csak a fej-és fülhallgatók vannak megemlítve kimenetként. Itt olvastam, hogy a DAP is lehetne audioforrás adott esetben.
2. Ezek az eszközök mennyire hosszú távra vannak tervezve, nagyon hajlamosak melegedni?
3. Egy DAP-ot lehet a későbbiekben upgrade-elni, fejleszteni mint rendszer? Mint ahogy mondjuk egy telefonhoz vesz az ember DAC-ot.
Gondolkodom, hogy beszerzek egy ilyen eszközt, de keveset tudok róluk, és ahhoz képest borsos is tud lenni az áruk. Eddig zenét telefonról hallgattam, Sennheiser HD560S és Grado225x fejesekkel, spotifyról streamelve. Nem rossz, de viszi a telefon akksiját rendesen, plusz lenne egy rakat zeném flacben, azokat kényelmesebb lenne dedikált eszközről hallgatni, mint telefonról (ráadásul én semmi különbséget nem hallok telefonról vagy laptopról flac és streamelt zene között, megmondom őszintén). -
ShepardS
csendes tag
Sziasztok, egy Etymotic ER2XR fülhallgatóhoz milyen DAP-ot lenne érdemes vennem?
Eddig csak telefonról és notebookról használtam, de elvileg azok nem tudják kihozni belőle a maximumot.
Mi az a szint ami már ki tudja hajtani? -
-NoVa-
addikt
válasz
mecsekijeti #36220 üzenetére
Általában az on-chip opamp/amp nem rossz, de kompromisszum a méret, hő, fogyasztás terén, cserébe olcsó. Aztán a komolyabb donglék már rendelkeznek értelmesebb erősítőszekcióval is, de azért a fizikai korlátok adottak. Papíron szép számok kijönnek belőlük, jól mutat a 2x400mW balanced teljesítmény, de egy méretesebb DAP nagyobb kondenzátorokkal szerelt erősítője mégis jobban összeáll fejhallgatókkal, a dongle inkább a könnyen hajtható in-ear fülesek műfaja.
Egyébként hangminőségben egy középkategóriás DAP és egy jobb telefon + jobb dongle között nem lesz számottevő eltérés, vagy másképp. Pl egy 250$-os HiBy R4 (amúgy kifejezetten jó olcsó droidos Tidal-képes DAP Class-A erősítővel) eléggé jó cucc, nem kel versenyre a prémium kategóriával, de nem okoz csalódást. Sokmindent meghajt értelmesen, népszerű ezen az árszinten. Ellenben alig drágábban, 290$-ért ott van a Cayin RU7 dongle. Meghajtás terén kompromisszumosabb, avagy a nem túl nehezen hajtható Grado Hemp fejesem érezhetően jobban kiteljesedik DAP-okról, de in-ear cuccokkal, vagy vonalkimenetként használva a legjobb DAC-om mind között. A legkellemesebb egyensúly az analóg élő természetességével és a részletteli precizen megrajzolt színpadával, csak nem mindegy, mi van rádugva. És...
Gombok. Egy DAP-on ott a gombok, tekerhető hangerő (vagy legalább arra is dedikált 2 gomb), lejátszásvezérlés, vakon, kényelmesen kikapcsolt kikelzővel. Na ez nagyon hiányzik a dongléről, este elalvás előtt csukott szemmel nem akarok érintőlépernyőn zenelejátszást vezérelni. Ha a Cayinról hallgatok zenét olyankor, akkor is inkább egy DAP-ra dugom rá, nem a telefonomra. Nekem fontos, másnak más a preferencia, csak megemlítem.
Dongle terén jókat hallok az iBasso DC07 Pro-ról, én a Cayinnal nagyon elégedett vagyok (de azért az iBasso DC Elite felé el-elgondolkozom, csak az ára ne lenne annyira durva), illetve a HiBy FC6 -ot bedobom, mint nagyon kellemesen zenei és analóg R2R opciót. Annak a DAP változatát (RS2) sokat használom, dícsértem eleget.
-
Kammerer2
kezdő
válasz
ericdrawen74 #36223 üzenetére
Melléktanács a "beégetéshez".
Eleinte érdemes többtíz órát járatni-dolgoztatni a készüléket úgy, hogy nem hallgatás közben, hanem hallgatás nélkül. És csak időközönként néha bele-belehallgatva, hogy tapasztalatot szerezhess arról, hogy merrefelé és mennyire változik a hangkép a bejáratódás miatt - az elektronikák is. Legitim dolog persze folyamatosan hallgatni bejáratás közben, de akkor kevésbé tudod szétszálazni, hogy a változásban mennyi a készülék hangjának változása, versus mennyi az agy adaptálódása, hozzászokása. -
Kammerer2
kezdő
válasz
mecsekijeti #36220 üzenetére
"általában a természetes hangszíneket kedvelem, lehetőleg felnyomott/kiemelt frekvenciák nélkül."
A rászánható kereted függvényében szóbakerült, hazai szervizháttérrel is bíró márkákról-típusokról ezügyben érdemes tudni, hogy a Fiio elektronikák manapság ritka kivétellel inkább a műszakias-gépies hangkarakterre mennek rá - tehát nem kifejezetten a természetes hangszínre, hanem inkább "hifisre" (az X5 II kb. határesete ennek). A Shanling viszonylag következetesen melegebb hangszínű, sötétebb tónusú karaktert favorizál, tehát jellemzően hangszerszerűbbek a hangjai, mint jellemzően a Fiio-knak. A Hiby meg jellemzően a kettő között, általában viszonylag lágy, de viszonylag analitikus is a karakterük.
Kivétel persze minden alól van.Nyilván persze a "ki kell próbálni" kitételem azt jelenti, hogy ha van lehetőség saját meghallgatásos tapasztalatokat szerezni, akkor fontos megragadni a lehetőséget. Nem tilos persze tanácsok alapján se vásárolni, főleg, ha csak arra van lehetősége az embernek - tehát kérdezni okos dolog, de érdemes forszírozni a saját tapasztalatszerzést.
-
SZKEBE75
senior tag
válasz
ericdrawen74 #36221 üzenetére
Mellékeltek hozzá egy beégetőt,amit beledugsz és járatod amíg alszol.
-
ericdrawen74
senior tag
válasz
FireKeeper #36222 üzenetére
Értem, köszönöm a segíséget, kb.: olyan 25-30 órát hallgattam eddig. A sony nv a306 után hihetetlen élmény, sok nagy felbontású muzsikám van ezért váltottam erre. Eddig nem bántam meg.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
ericdrawen74 #36221 üzenetére
elkezded hallgatni. ez a beégetés szvsz erősen túl van misztifikálva, és amúgy is fej/füllhallgatókra szokták csinálni ahol van fizikai mozgó alkatrész. egy elektronikus cuccban, még az analóg elektronikán sincs mit "beégetni" - illetve ha bármi ég, ott már nagy baj van.
-
ericdrawen74
senior tag
Üdvözlet!
Új vagyok ebben a fórumban. Karácsonyra megleptem magam egy IBASSO DX260-al és egy IBASSO AM05-el. A kérdésem, mi a beégetés menete? -
mecsekijeti
újonc
válasz
Kammerer2 #36219 üzenetére
Köszi, érted te, még ha a kérdés hülye is.
Nyilván meg persze... Azzal tisztában vagyok, hogy a végső érzet szubjektív, de a válaszodhoz hasonló infók nagyon hasznosak (még azt is elismerem, hogy részben lustaságból, mert hát pár hét alatt felszedheteném a nagyrészét magam is, így viszont készen kapom)
Szóval sokkal közelebb jutottam a megoldásomhoz, bár egyelőre még nem látom.
Ez már nem kérdés, csak a zenehallgatói ízlésemről: általában a természetes hangszíneket kedvelem, lehetőleg felnyomott/kiemelt frekvenciák nélkül. Emiatt gondolom azt, hogy a chip-erősítő abszolút minősége a DAC-ban elég jó támpont számomra. Azt, hogy ennek a megszólalását egy chipbe integrált vagy külön is mellérakott megoldás befolyásolja-e, viszont nem tudom. Te/ti viszont igen...
Köszi vanszmór! -
Kammerer2
kezdő
válasz
mecsekijeti #36218 üzenetére
Akkor megint az "elméleti szintű" kérdésről.
"mennyire közelítheti meg"
42.
Bocs. Mint említettem, konkrét készülékeken, konkrét rendszerben, konkrét felhasználó számára dől el, hogy "mennyire". Ugyanazt is másképp hallja más ember. Ami a tapasztaltnak ég és föld, az a kezdőnek alkalmasint nüansznyi.Részben a mobil DAP-ok elterjedése révén egyre több az olyan integrált DAC csip (CS43131, ES9018, ES9019...), amely a csipen belül tartalmaz I/V-t, LPF-et, fejhallgatóerősítőt, vonalkimenetet is, tehát amelyben a készülék analóg szakaszát beépítik a csipbe. Áram és helytakarékos megoldás - és árcsökkentő tényező. Alkalomadtán a hangminőség ár-érték arányának is jót tud tenni az ilyen megoldás, mégis, már az alsó árszinten is jellemző, afölött pedig automatikus, hogy az ilyen integrált csipek mögé is építenek analóg szakaszt, helyettesítendő a csipbe integrált analóg szakaszt (a KA13-ban is a CS43131 ezirányú képességeit helyettesítendő van külön analóg szakasz).
A JM21-be tett duál CS43198 nem mai csip, de még mindig a Cirrus Logic százlóshajójának tekinthető - ergo jobb, de drágább, mint a CS43131 (a beépített analóg szakaszával)... Húzd meg, ereszd meg.
A hangminőség nagyon sokmindenen múlik a készülékben. A JM21 DAC és analóg áramköre azonban magasabb műszaki szintet képvisel, mint a KA13-é, ergo feltehetően magasabb hangminőséget is nyújt - de nem hallgattam még őket össze, tehát nem ígérem a hangminőséget."amit most nézek:
Fiio JM21 lejátszó és KA13 átalakító."
Gondolom a vizsgálódásod arra irányulna, hogy JM21 vagy telefon+KA13. Ugyebár nem teszteltem még JM21-et, de digitális futóműként (azaz jelkiolvasóként/streamerként) is minden emberi számítás szerint jobban kell szóljon, mint a "közepes telefon", illetve DAC-ampként is, mint a KA13. Hogy a hangkülönbség neked megéri-e az árkülönbséget, ki kell próbálni. Más készülékeket is. -
mecsekijeti
újonc
válasz
Kammerer2 #36214 üzenetére
Akkor futnék egy másik kört is:
Közepes telefon DAC-cal mennyire közelítheti meg egy hasonló chippel szerelt DAP teljesítményét? Van egy régebbi DAC-om, nem rossz az sem, a telefon alapteljesítményéhez képest az egek teteje, de amit most nézek:
Fiio JM21 lejátszó és KA13 átalakító. A leírások szerint a két cuccban levő chipek különbsége csak egy erősítés az átalakítóban levô CS43131 javára a lejátszó CS43198-ával szemben (nyilván itt külön erősítenek). -
cicur99
tag
Shanling M8Tlink
-
Kammerer2
kezdő
válasz
-NoVa- #36210 üzenetére
"A legtöbb DAP - mobil között technikailag nincs eltérés BT irányban, de..."
Vanni van, kinek-kinek kisebb vagy nagyobb ez a különbség - a technikai eltérés hangminőségi különbsége. A technikai (és hangi) eltérés ugyebár itt nem csak konkrétan a Bluetotth interfészt magát jelenti, hanem az egész mindent, amíg a Bluetooth interfészhez elérkezik a jel."A jobb mobilokban van Dolby Atmos dekóder, (...) a Samsung S24 Ultrámról..."
Láthatólag kollégának teljesen más az árszintje. Az A&K-dhoz képest is. Amellett, hogy én természetesen nem értek egyet, hogy jobban szól a Dolby Atmos, mint a sztereó. Apage Satanas! -
Victorio
aktív tag
válasz
mecsekijeti #36213 üzenetére
Bluetoothos fejhallgató esetén a fejhallgató fogja csinálni az D-A konverziót - ahol a hangminőség valójában eldől.
Tök mindegy, honnan kapja a jelet.Valamint maga a BT hangátviteli szabvány is veszteséges tömörítésű, tehát már a digitális átvitelnél minőségromlás lesz.
Ott lehet különbség ha a lejátszó és a füles is ismer a szabványon felül jó minőségű BT hangátviteli protokollt, pl AptX HD, AptX Lossless, vagy LDAC. (Ez nem triviális, nagyon sok - akár csúcskategóriás - telefon vagy fejes sem tudja ezeket.) Természetesen ehhez mindkét oldalnak ismernie kell ezt az átviteli módot. De ha tud is így működni a lánc attól még ugyanúgy a fülesben lesz az A-D konverzió, csak a BT átvitel veszteségét csökkentetted vagy szüntetted meg.
Viszont egy vezetékes füles mérföldekkel szebben fog szólni mint egy BT.
Ha a minőségi zenehallgatás a fő cél akkor érdemes meghozni a kompromisszumot, és a kényelmetlensége ellenére is vezetékes fülest használni menet közben is. Ebben az esetben egy DAP várhatóan jobb minőséget szolgáltat mint egy telefon - már ha van egyáltalán analóg audio kimenet a telón.Ha mindenképp vezetéknélküli fülest akarsz használni, akkor a forrás tök mindegy, kár kiadni pénzt DAP-ra.
-
Kammerer2
kezdő
válasz
mecsekijeti #36213 üzenetére
Hát én ajánlásba végképp nem akartam volna itt belemenni, csak az elméleti kérdéshez szóltam hozzá, de ha már kérdezed:
A 250 dolláros árszinten feltétlenül ajánlanám a Hiby R4-et minden szempontból, de egy alaphibája van, hogy minden jel szerint nincs vonalkimenete (line out) - amire most még nincs igényed, de ki tudja, később még fontos lehet számodra is.
A 200 dolláros szinten Hiby R3 II, Hiby R3 II 2025, Shanling M1 Plus, ezeket bátran tudom ajánlani. A Fiio JM21 is bizonyára megéri az árát, a műszaki szintje feltétlenül - de még nem hallgattam, még csak most kerül forgalomba.
Olyan márkákból mondtam, amelyeknek van magyar forgalmazója, szervizháttere, bár a Hiby esetében megszűnőben van a magyar forgalmazás, tehát már csak egy-két kicsit régebbi típus maradéka kapható itthon. De mint maradék, van még náluk R5 Gen2 160 ezerért, ami alig van túl a nagyon max plafonodon, ám megfontolandó, hogy annyiért pedig be lehet hozni Kínából R6 III-at is, ami már hét nyelven beszél a megcélzott szintedhez képest.Útközbenre minek fejhallgató, miért nem fülhallgató - nem kérdezem, mondom.
-
mecsekijeti
újonc
válasz
Kammerer2 #36209 üzenetére
Köszi a gyors választ (és a többieknek is persze)
Értem , a kérdésemet illetően tökéletesen megvilágosodtam.
Magyarázva a dilemmát: a rendes zenehallgatást nyilván továbbra is nyugiban, madzagos fejhallgatóval képzelem el. A gyaloglás/utazás közben történő zenefogyasztás az, ahol szeretném emelni a színvonalat az átlagos mobil+tws szintjéről. Azt nyilván magamnak kell kidekázni, mi éri meg, de a Momentum 4 hirtelen olcsó lett (biztos jön az 5) és azon töprengek, mi passzolna ahhoz.
Ideálisan 100-ig jó lenne megúszni (max plafon 150).
Van valakinek valami jó ötlete a jelenleg újonnan elérhető, Tidal képes DAP-ok közül, amitől nem kell félni, hogy letérdel és van az a minőség, hogy BT-on túl rendes fejhallgatóval se lenne lelombozó?
Kösz előre is... -
bucsher
őstag
válasz
mecsekijeti #36208 üzenetére
Kacifántos válaszokat már kaptál.
Én az egyszerűség híve vagyok.
Igen, vegyél Tidal-képes DAP-ot. Mert az jó.
BT csak végszükség esetén. -
-NoVa-
addikt
válasz
Kammerer2 #36209 üzenetére
A legtöbb DAP - mobil között technikailag nincs eltérés BT irányban, de...
A jobb mobilokban van Dolby Atmos dekóder, Tidal esetén ez azt jelenti, hogy pl a Justice Hyperdrama albuma Egy BT-s Sony XM5 TWS-el Tidalról a Samsung S24 Ultrámról lényegesen jobban szól, mint az amúgy sokkal jobb hangminőséget produkáló Astell&Kern DAP-omról, amiben nincs. Más, extra dekóderigény nélküli cuccoknál nincs érzékelhető különbség. Avagy a kurrensebb mobilban jobb a BT antenna, de ennyi.
Nekem a mobil az általános háttérzenehallgatós, a DAP az teljes értékű elmélyülős kikapcsolódásra (vezetékes fülessel) ideális. -
Kammerer2
kezdő
válasz
mecsekijeti #36208 üzenetére
"Egy elméleti szintű kérdésem... (...)
...érdemes-e venni egy Tidal kompatibilis új lejátszót... (...)
...egy középkategóriás telefonról ugyanúgy kijön a digit jel (...)
Nyilván lehet különbség, de vajon mekkora?"Természetesen a digitális jel sem ugyanúgy jön ki egy telefonról, mint egy hifi céleszközről (és nem is ugyanúgy megy bele!). VAN különbség - természetesen. Hogy a különbség mekkora, az az összehasonlítandó eszközök konkrét minősége mellett rajtad múlik. Azazhogy az adott különbséget mennyire hallod meg az adott eszközökön, és a számodra megmutatkozó különbség neked megér-e valamennyi pénzt, és mennyit ér meg számodra a hatvanezer és egy-két millió forint közötti TIDAL-képes palettáról... - tehát a kérdés nagyon is gyakorlati szintű. Saját tapasztalatod alapján tudod magadnak eldönteni, tehát érdemes kipróbálnod erre lehetőséget adó szaküzletben vagy ismerősödnél, hogy mekkora számodra a különbség adott telefon és adott mobil DAP digitális - például bluetooth - jele között. Ezt a kérdésed logikáján belül maradva mondom.
De nem javaslom a kérdésed logikáján belül maradni. Ha a jelenlegi, értelmezhető minőségű, valamint vezetékes kapcsolattal rendelkező fejhallgatódat hajlandó lennél lebutítani bluetoothra, akkor egy jobb minőségű mobil DAP-pal se nyernéd vissza hangminőségben a réven, amennyit vesztesz a bluetooth interfész és a fejhallgatóban levő DAC relatív hangminőségtelenségének a vámján. Tehát valamelyest a veszett fejsze nyele után kapkodnál a kérdésed logikáján belül, ha a lejátszó hangminőségén gondolkodsz, nem törődve a bluetoothra átállás relatív hangminőségtelenségével. Ergo a magam részéről javaslom a vezetékes fejhallgatónál maradást - ami persze nem a kérdésedre válasz, arra az első bekezdés a válasz.
-
mecsekijeti
újonc
Egy elméleti szintű kérdésem lenne, ami remélem eléggé kapcsolódik a topikhoz:
Van egy Fiio X5 II-m, ami szuper nekem, egy madzagos overear Sennheiser Momentummal szoktam használni. Sajnos ezen a gépen nem megy a Tidal (próbáltam az androidra felrakni, használhatatlan, nem bírja a hardver)
Ha vennék egy bluetoothos Momentum 4-et, akkor ugye a végső átalakítást a fejhallgató DAC-je végzi. Ezért aztán felmerül a kérdés, hogy érdemes-e venni egy Tidal kompatibilis új lejátszót vagy egy középkategóriás telefonról ugyanúgy kijön a digit jel és majd a Momentum átalakítja? Nyilván lehet különbség, de vajon mekkora? -
Kammerer2
kezdő
válasz
bitrograde #36206 üzenetére
Például Auralic teteje tájéka, Silent Angel Rhein...
(De én az integrált készülékek híve vagyok, eleve nem gondolkodom szeparált futómű/DAC-ban - amellett, hogy itt off.) -
Kammerer2
kezdő
válasz
bitrograde #36204 üzenetére
A DAC-ja persze, hogy nem rúg labdába az Echo's Enddel szemben, na de a bő tízszer drágább DAC-hoz futóműként se való. Ha az R6 III odaállítható futóműként az "audio PC"-d mint futómű mellé, akkor az a PC se rúg labdába az Echo's End futóműveként. Mindent a maga helyén. Az árkategóriájához képest.
Szóval az Echo's End hozzáillő szintű futóművet kíván. -
Kammerer2
kezdő
válasz
bitrograde #36201 üzenetére
Ha még nem tetted, a mobil DAP-ot a hangdobozos szobai rendszerben is próbálgasd teljesértékű lejátszóként, ne csak futóműként. Azaz vonalkimenetről, jack-RCA/XLR kábellel.
-
bitrograde
senior tag
Kicsit nyúztam az R6 III-at, közben járt néhány hétig egy cserélt R5 II is nálam. Kerítettem egy fél TB-os kártyát, megpakoltam zenével, és lett egy alkalmi vétel csúcs FAW az Erzetich-hez.
Mit mondhatnék?
Először is: a hangfalas rendszerben elèg jól kijön az R6 elônye. Kártyáról a saját, Androidot kikerülô appjával oda lehet tenni az audio-PC mellé bátran. Ezen felbuzdulva nem is átalakítón keresztûl fog csatlakozni, hanem kap majd egy rendes USB C-B kábelt.
A fejhallgatós rendszerben is elképesztően muzsikál. Nem nagyon találok kivetnivalót a hangban; amint megszólal, zenehallgató üzemmódba váltok önkéntelenül.
Szóval szerintem a Hibg szoftvere nem olyan vészes.
Új hozzászólás Aktív témák
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Bemutatta az Apple az iPhone 16e-t
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- E-book olvasók
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Villanyszerelés
- Milyen egeret válasszak?
- Gumi és felni topik
- További aktív témák...