Hirdetés
- Ahogy ígérték, úgy lett: itt az első Noctua vízhűtés
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Nekiment a MacBook Neónak az AMD
- 35 millió forintos géppel értelmezné újra a PC-t az NVIDIA az ASUS jóvoltából
- Projektor topic
- Kompakt vízhűtés
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen monitort vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hunwar
tag
Peeedig szerintem de csak szerintem ,elkéneee hogy induljon!
Alap koncepció:
Alaplap+ram+cpu(+hűtő)+vga+1db HDD/SSD az OS-nak.
A BIOS-ig ha eljut félsiker.Minden más fogyasztót le kell húzni.Én 300W-al ugrottam neki ugyebár és azért rendesen hajlik is a +12V
mint a főtt virsli,aztán persze a 250W-hoz még egy Bibliát is mellé tennék.
-
brabbitz
senior tag
Egy ötlet ha épp nincs fogyasztásmérő kéznél,egy teszt PSU.
Amikor összeraktam a konfigurációt,akkor egy 300W táp volt kéznél,hogy egyáltalán működik e a történet és eljutok e a BIOS-ig. Siker,bejött a BIOS.Egy gyors kb beállítás,majd jöhet a win,ott a VGA-nak egy gyors sacc kb UV.Utána Stressztest.
Nyilván elhasalt a táp,de a VGA-val addig mentem le,míg nagy nehezen életben tartottam a gépezetet.(Amúgy a VGA-n lehet fogni a legtöbbet.)
Konklúzió: 300 watt-nál tuti nem használ többet.
THE END
Van egy 250Wattos tapom, sztm azzal el se indulna. Hozzateszem, egy 500Wattos, de korrekt minosegu tappal tolom neki az ipart, egy ODD, 2HDD es egy SSD mellett. Velhetoen nem erem el a 400Wattot szerintem -
Hunwar
tag
Pontosan erről van szó,ha már ott van a sok sok felesleges hő...
Az még nem olyan vészes igen,de azért ha ez napi rendszerességgel lenne 4-6 órában azért az nem kevés.Jó hát ingyen árammal...
Az NB-t én is húztam,meg sok beállítást próbáltam.A prioritásom egy olyan fogyasztáscsökkentést elérni , ami minél kisebb teljesítményvesztéssel járjon.
KB talán sikerült is.Valamit valamiért nyilván áldozni kell.... -
csibe1
veterán
-
erer1000
őstag
Tényleg nem kevés, de heti 1x4-2x5 óra játék idő mellett azt mondom belefér bőven, és az OC, főleg az NB rengeteget adott az élmenyhez és a simasághoz, szóval deal.
De ha kiszámolom mennyi plusz költés lenne egy új gép összerakása, akkor kijön hogy csak a megtakarított áram miatt nem éppen rentábilis.
Kolis idő 2021-2022 de szépek is voltak ingyen árammal
-
Alchemist
addikt
> Asztali gépben lesz..rom az energiagazdálkodást
ha állandóan megy,
akkor fontos a fogyasztás
és a fogyasztás miatti hütés,
( és az ebből következő csendesség )Egy Mac studio -os M3 Ultra -ban is simán elférnek az E-magok,
(20 or 24 P-Cores + 8 E-Cores)> és fejlesztőként nem szeretnék többféle CPU-n többféle maggal malmozni.
valamit - valamiért.
egy fejlesztő manapság nem válogathat, hogy mit szeretne és mit nem.általában az operációs rendszer jobbfajta schedulere majd elintézi a feladatok szétosztását.
ha meg maximalista vagy
akkor még ott van a NUMA és a chiplet-es cache-ek problémája."ha állandóan megy, akkor fontos a fogyasztás"
Pár Watt megtakarítás a CPU-n, közben minden más komponens többet zabál.
"az operációs rendszer jobbfajta schedulere majd elintézi a feladatok szétosztását."
Régebbi CPU-ra, többféle hibrid architektúra sokféleségére tényleg intézze a rendszer a szálak kiosztását. Ha megadom a priority-t, annak elégnek kell lennie. -
Hunwar
tag
-
csibe1
veterán
-
Hunwar
tag
Egy ötlet ha épp nincs fogyasztásmérő kéznél,egy teszt PSU.
Amikor összeraktam a konfigurációt,akkor egy 300W táp volt kéznél,hogy egyáltalán működik e a történet és eljutok e a BIOS-ig. Siker,bejött a BIOS.Egy gyors kb beállítás,majd jöhet a win,ott a VGA-nak egy gyors sacc kb UV.Utána Stressztest.
Nyilván elhasalt a táp,de a VGA-val addig mentem le,míg nagy nehezen életben tartottam a gépezetet.(Amúgy a VGA-n lehet fogni a legtöbbet.)
Konklúzió: 300 watt-nál tuti nem használ többet.
THE END
-
brabbitz
senior tag
Eskuszom ha szerzek olcsón egy fogyimérőt én is rámérek már egyszer, bár szerintem az enyémé csak belét kihuzva nyom 400+Wattot
FX-8320/4.2Ghz FSB OC 1.380V /IMC OC 2708Mhz, RX 580 8G/2X8GB. -
Hunwar
tag
-
brabbitz
senior tag
Kizarolag bevetel alapjan gondoltam, de egyebkent igazad van. Ha igy haladnak, kinezem hogy helyet valt a ket ceg ilyen teren, bar van egy olyan erzesem hogy a kormany nem hagyna.
-
erer1000
őstag
nekem a leírt OC mellett a teljes gép maxra hajtva 400-410W konnektorból mérve
-
Benőke
őstag
Probléma ott van hogy nem akarom hogy átdobja az olcsó jánosra, mert lehet hogy a háttérben fut de attól még nem akarom hogy lassabb legyen. Lehet hogy nem egy folyamatot használnék ki.
Érezhetőnek nem lesz éreszhető de előtte lévő generációshoz képest amiben nem volt ilyen ahhoz képest kimérhetően lassabb.
Ha egy alkalmazást futtatsz elsősorban akkor nincs ezzel gond elvileg. Ha van aki dolgoztatná a háttérban annál lesz egy kis meglepi. -
Hunwar
tag
Azért az fx nem volt olyan szar.
AMD FX 8370 4,51GHz, 1400MHz DDR3 Dual Rank 64GB, Fusion-IO Drive II 1,2TB a játékokra, GTX 1080-al.
Párommal TV-n 4k-ban splitscreen baldurs gate 3 30fps-re lockolva stabil FPS-el.
NB 2700-on van, így mikro akadások sincsenek már, data stream meg a PCI-e SSD miatt szintén sima.Ha az AVX2 lesz a minimum követelmény azoknál a játékoknál amiket tolni akarok, akkor lesz hivatalosan is kevés a gép. Tudom már van pár ilyen a piacon, de pont nem azok amik érdekeltek.
FX 8350-el és GTX 1070Ti párossal is retrózom...
FHD-n még egy sima 60 FPS-t is ki lehet belőle hozni amúgy,csak egy UV-kell neki mert fogyaszt,meg egy 1600-os RAM elég neki,csodát már nem kell tőle várni. -
erer1000
őstag
Azért az fx nem volt olyan szar.
AMD FX 8370 4,51GHz, 1400MHz DDR3 Dual Rank 64GB, Fusion-IO Drive II 1,2TB a játékokra, GTX 1080-al.
Párommal TV-n 4k-ban splitscreen baldurs gate 3 30fps-re lockolva stabil FPS-el.
NB 2700-on van, így mikro akadások sincsenek már, data stream meg a PCI-e SSD miatt szintén sima.Ha az AVX2 lesz a minimum követelmény azoknál a játékoknál amiket tolni akarok, akkor lesz hivatalosan is kevés a gép. Tudom már van pár ilyen a piacon, de pont nem azok amik érdekeltek.
-
i2k
őstag
Bármilyen munkafolyamat, ami részben párhuzamosítható, az fel tudja zabálni. Most már a különféle API-k is elmentek azon irányba, hogyha van egy listád (tömböd pl, mindegy mi van benne, szám szöveg képpontok, blokkok) akkor ciklusok használata helyett a listaelemeken párhuzamosan lehet dolgozni (mind a tömb, mind a ciklusok gyakoriak egy programozási feladatban). Megadod a listát, megadod, hogy mit szeretnél vele csinálni, pl keresés, rendezés összehasonlítás, vagy egyedi műveletek, amiket meg lehet adni lambda kifejezésként (átadsz egy függvényt) és az API, ha teheti, elkezdi párhuzamosan feldolgozni szétosztva a végrehajtó egységek között.
Hunwar és E.Kaufmann:
Köszönöm az infókat.
-
sh4d0w
félisten
Ennyi. Van olyan erzesem hogy ugyanabba a csapdaba futnak bele mint anno az FX-nel. Megjart ut, es ugyan az Intel a nagyobbik teso a ketto kozul, AMD-nek realizalnia kellett hogy nem igazan fogjak optimalizalni FX-re a programokat. Mikor meg megindult a “folyamat” addigra mar ott volt az ajtoban a Zen. A “nagyobbik teso”-t csak azert emlitettem mert velhetoen az Intelre valamivel tobben fognak optimalizalni mint anno ezt tettek az FX-el, de latok eselyt abban hogy ez a Hybrid meg mindig eleg rugalmatlan marad. azt mar csak OFF-ba irom hogy a FX nem volt ennyire osszetett/komplexebb mint a mostani Intel dizajnok.
Az Intel a kisebbik "tesó", az AMD piaci kapitalizációja lényegesen nagyobb. Az egyetlen KPI, ahol az Intel erősebb, az a bevétel, de kérdéses, hogy meddig.
-
E.Kaufmann
veterán
Intel esetén az utasításkészlet eleinte stimmelt (most nem tudom, mi a helyzet). Inkábbb lekapcsolták az AVX512-őt. Inkább az a baj, hogy túl nagy a sebességkülönbség, de a program nem fagy le.
-
Cythyel
senior tag
Az volt a nagy hiba hogy azt hitték mindenki rohan és szénné optimalizál mert kitaláltak valamit, aztán majd pár év és megy a kukába.
Mindenki pénzből él és ha sok energia kell bele akkor nem fogják meglépni ha nem fizeti ki valaki. Így az lesz a tanács hogy vegyél gyorsabb gépet.
Iszonytató mennyiségű SW van a piacon. Ahol kell a kakaó az kevesebb de ott sem fog mindenki optimalizálni.
Azt magyarázd el az OS nek ha fut a háttérben valami attól én még nem akarom hogy az E magokon fusson. Na akkor mi van? Mert jelenleg lassabb lesz mint Hybrid design nélkül. Mivel kevés a P mag és a win háttérfolyamatok is azt szeretnék terhelni így hát amit én akarok az hátrébb szorul.
Nem lenne rossz az ötlet de a megvalósítás azért döcögős. és az AMD is erre a rögös útra lépett mobil cpu -k esetén sajnos.a zenC magok nem különböznek arch szintjén a nagy zen magoktól, csak kevesebb cache és kisebb órajel, és itt a lényeg, nem kell külön megmondani a programnak, hogy na akkor most más arch-on fogsz futni, azt feldobja a pacskert...
-
E.Kaufmann
veterán
Bármilyen munkafolyamat, ami részben párhuzamosítható, az fel tudja zabálni. Most már a különféle API-k is elmentek azon irányba, hogyha van egy listád (tömböd pl, mindegy mi van benne, szám szöveg képpontok, blokkok) akkor ciklusok használata helyett a listaelemeken párhuzamosan lehet dolgozni (mind a tömb, mind a ciklusok gyakoriak egy programozási feladatban). Megadod a listát, megadod, hogy mit szeretnél vele csinálni, pl keresés, rendezés összehasonlítás, vagy egyedi műveletek, amiket meg lehet adni lambda kifejezésként (átadsz egy függvényt) és az API, ha teheti, elkezdi párhuzamosan feldolgozni szétosztva a végrehajtó egységek között.
-
Benőke
őstag
Az volt a nagy hiba hogy azt hitték mindenki rohan és szénné optimalizál mert kitaláltak valamit, aztán majd pár év és megy a kukába.
Mindenki pénzből él és ha sok energia kell bele akkor nem fogják meglépni ha nem fizeti ki valaki. Így az lesz a tanács hogy vegyél gyorsabb gépet.
Iszonytató mennyiségű SW van a piacon. Ahol kell a kakaó az kevesebb de ott sem fog mindenki optimalizálni.
Azt magyarázd el az OS nek ha fut a háttérben valami attól én még nem akarom hogy az E magokon fusson. Na akkor mi van? Mert jelenleg lassabb lesz mint Hybrid design nélkül. Mivel kevés a P mag és a win háttérfolyamatok is azt szeretnék terhelni így hát amit én akarok az hátrébb szorul.
Nem lenne rossz az ötlet de a megvalósítás azért döcögős. és az AMD is erre a rögös útra lépett mobil cpu -k esetén sajnos. -
Hunwar
tag
Igazából a való életben is mint egy munkahely,egyszerű hasonlattal élve.
Vannak munkakörök.A takarítón át a vezérigazgatóig mindenkinek van feladata,és ezeket lehet alosztályokra bontani.
PL : A takarító személyzet 12 fő,irányítást igényel.A nehézséget az adja,amikor ezt az egész rendszert kell felügyelni,irányítani.
Ha mindezt a logikát követve szoftveresen kell megoldani,egy őrült nagy káoszba csöppen bele az ember,ami nyilván hogy sokaknak fejfájást okoz,nem csak programozás terén,hanem felhasználás terén is,akik már használják az adott szoftvert. -
i2k
őstag
> ha pl a magok számának megfelelő egyenlő részre van osztva egy feladat és az eredményhez be kell várni az összeset amíg végeznek.
Ezen nem hinném, hogy segíthetne bármilyen háttéroptimalizáló.
legegyszerűbb,
pl. hogy egy nagyságrendel pl ( 10 x magok száma ) darabra
osztani a feladatot.
és akkor ha valamelyik cpu mag felszabadult,
akor nekikezdhet a pool -ból a következőnek.és ekkor a P - magok például 24 csomagot dolgoznak fel,
az E-magok meg 8 -at. ( mert ~ 3x gyengébb )
de mindegyik mag majdnem 100%-osan ki van használvaTotál laikus vagyok, ezért bocs a nem szakértő kérdésért:
Milyen munkafolyamathoz kell ennyire sok mag? (no gaming, no Office)
Azt tudom, hogy egyes renderware-eknek a világ összes erőforrása se elég, de mi más?
-
Egon
nagyúr
Én .net programozó vagyok. És szeretem a sok magot, de mivel .net-ben nem tudom befolyásolni, hogy P vagy E magra kerül-e egy feladat ezért itt abszolút hátrányt jelent a lassabb magok jelenléte, ha pl a magok számának megfelelő egyenlő részre van osztva egy feladat és az eredményhez be kell várni az összeset amíg végeznek.
Ezen nem hinném, hogy segíthetne bármilyen háttéroptimalizáló.Win32 API-kon keresztül elvileg lehetséges (EcoQoS, CPU Sets).
-
S_x96x_S
veterán
Én .net programozó vagyok. És szeretem a sok magot, de mivel .net-ben nem tudom befolyásolni, hogy P vagy E magra kerül-e egy feladat ezért itt abszolút hátrányt jelent a lassabb magok jelenléte, ha pl a magok számának megfelelő egyenlő részre van osztva egy feladat és az eredményhez be kell várni az összeset amíg végeznek.
Ezen nem hinném, hogy segíthetne bármilyen háttéroptimalizáló.> ha pl a magok számának megfelelő egyenlő részre van osztva egy feladat és az eredményhez be kell várni az összeset amíg végeznek.
Ezen nem hinném, hogy segíthetne bármilyen háttéroptimalizáló.
legegyszerűbb,
pl. hogy egy nagyságrendel pl ( 10 x magok száma ) darabra
osztani a feladatot.
és akkor ha valamelyik cpu mag felszabadult,
akor nekikezdhet a pool -ból a következőnek.és ekkor a P - magok például 24 csomagot dolgoznak fel,
az E-magok meg 8 -at. ( mert ~ 3x gyengébb )
de mindegyik mag majdnem 100%-osan ki van használva -
dokanin
aktív tag
Ezen nem hinném, hogy segíthetne bármilyen háttéroptimalizáló. -
E.Kaufmann
veterán
A Ryzen is ilyen volt, csak ott sikerült egy jobban állítgatható mag, míg intelnél ehhez (legalább) kétféle kellett. az szerintem nem hülyeség, hogy a "felesleges" helyre passzítsunk be pár kicsi magot.
-
E.Kaufmann
veterán
Az a baj, hogy az intelnek valahogy sose jött be, ha valamihez nagyon radikális szoftveres támogatás kellett, lásd Itanium és lásd a P4 esete, aminél állítólag szintén reménykedtek, hogy majd a hosszú pipeline hátrányait fordító szintjén tudják orvosolni, ha már az órajaelet nem sikerült tornázni. Most meg hogy még csak a passzát szelet sem ők fujják, így pláne nehéz. Én amúgy drukkolok, hogy szoftveresen tényleg ki lehessen ennyit hozni a big-little-ből
-
Hunwar
tag
-
csibe1
veterán
A kettőre mi lesz, ha az egyre ez sikerült?

Lehet ilyen kamu dolgokkal foltozgatni, de ebből nem igazán lesz teljesítmény; szerintem.
-
Hunwar
tag
lehet a vasat is optimalizálni, akár utasításkészletek támogatásával, akár a gyakoribb feladatokra kevesebb órajelet igénybevevő megvalósítással. Vagy a pipeline és becslés is azt próbálja megvalósítani, hogy mi gyakoribb szoftveres igény. Ez gondolom a feladatok és algoritmusok által adott irány.
Viszont hogy ki is használjon képességeket, utasításkészleteket a program, azt a fordítóba kell tenni. Vagy, hogy bizonyos generációnál mi hatékonyabb, azt is a fordítóba kell betenni.
A szoftverfejlesztésnél azzal lehet még játszani, hogy adott generáción mondjuk érdemes-e kihasználni egy utasításkészletet, pl avx valamelyik robosztusabb változatát, vagy pedig annyira megnöveli a fogyasztást és emiatt csökkenti a proci az órajelét, hogy a magasabb órajellel a használatával, hogy a "butább" megvalósítás mégis gyorsabb.
Az inteles bináris optimalizálónál úgy tűnik, hogy állítólag utasításképszetet nem változtat, de átcserélget gyakoribb algoritmus megvalósítást másra. Olyanra, ami valamiért jobban jön ki adott procival. De hogy ez azért van így, mert nem dokumentált különbség a fogyasztás / előrejelzés vagy más részen, vagy eleve a forrás algoritmusból van hasonló, de gyorsabb, az nem mindegy.
Az sem tűnik életszerűnek, hogy nagyon régi programokba nyúlnának bele, mert pont a játékok és hasonló programok sebességét gyorsítanák, amihez meg gyakran van frissítés. Nem régi játékokkal foglalkoznak. Szóval újra lehetne fordítani, jobb fordító verzióval. Az sem reális, hogy assembly-ben optimalizálnának manapság forráskódot a fejlesztők, a fordítóprogramba kerülnek be ezek az optimalizálások. Hacsak lehet nem kell feltanálni újraimplementálással meglévő libeket. Eleve játékmotorkat használnak főleg, nem saját fejlesztést. Nekem sántít az, hogy a játékkonzolok amd procija miatt lennének hátrányban. Inkább valami dokumentálatlan csalást csinálnak, hogy jobban mutassanak tesztekben, szerintem.
A vasat is lehet "optimalizálni" tervezni jobban,és fejleszteni nyilván,nem vitás,jobban figyelembe véve az igényeket és a jelen helyzetben használt szoftveres környezetet.
Viszont a lényeg még mindig azon van,ezt az írást elolvasva,hogy egy szoftvert még mindig (könnyebb) átírni,módosítani,mint egy fix hardvert (forrasztgatni).
Persze vannak extrém esetek,mikor egy VGA-n átforrasszák a VRAM-ot,Frankeistein módján duplázva, de van a másik eset ami gyakoribb,ott viszont is inkább csak hibajavítás céljából,egy SK Hynix-t cserélnek Samsungra,de volt rá eset hogy a VBIOS-nem fogadta el...és akkor megint vissza térünk a szoftveres megoldásra,mert VBIOS-t kell cserélni,írni,módosítani valamilyen formában.
Bőven van,még otthoni is örül az ember annak,ha nem szakad le a villanyóra a falról,hát még nagyobb fogyasztói környezetbe.
-
S_x96x_S
veterán
>Mennyi energiát lehet spórolni ezekkel az apró magokkal? megéri ez a sok vesződés?
van rá igény.
pl. ha duplájára növekedik az akkus idő
és nem 10h, hanem 20h -ra elég,
az sokaknak extrém fontos lehet.és ha valaki NAS-t , mini-pc-s szerverparkot üzemeltet
- pl. céges közüzemi árakkal ( ami nem rezsivédett )
akkor könnyen kiszámolható a nyereség. -
realme
tag
Mennyi energiát lehet spórolni ezekkel az apró magokkal? megéri ez a sok vesződés? Gyanítom (nem tudom biztosra) hogy 20W körül lehet, cserébe bizonyos alkalmazásokban gyenge.
-
azbest
félisten
lehet a vasat is optimalizálni, akár utasításkészletek támogatásával, akár a gyakoribb feladatokra kevesebb órajelet igénybevevő megvalósítással. Vagy a pipeline és becslés is azt próbálja megvalósítani, hogy mi gyakoribb szoftveres igény. Ez gondolom a feladatok és algoritmusok által adott irány.
Viszont hogy ki is használjon képességeket, utasításkészleteket a program, azt a fordítóba kell tenni. Vagy, hogy bizonyos generációnál mi hatékonyabb, azt is a fordítóba kell betenni.
A szoftverfejlesztésnél azzal lehet még játszani, hogy adott generáción mondjuk érdemes-e kihasználni egy utasításkészletet, pl avx valamelyik robosztusabb változatát, vagy pedig annyira megnöveli a fogyasztást és emiatt csökkenti a proci az órajelét, hogy a magasabb órajellel a használatával, hogy a "butább" megvalósítás mégis gyorsabb.
Az inteles bináris optimalizálónál úgy tűnik, hogy állítólag utasításképszetet nem változtat, de átcserélget gyakoribb algoritmus megvalósítást másra. Olyanra, ami valamiért jobban jön ki adott procival. De hogy ez azért van így, mert nem dokumentált különbség a fogyasztás / előrejelzés vagy más részen, vagy eleve a forrás algoritmusból van hasonló, de gyorsabb, az nem mindegy.
Az sem tűnik életszerűnek, hogy nagyon régi programokba nyúlnának bele, mert pont a játékok és hasonló programok sebességét gyorsítanák, amihez meg gyakran van frissítés. Nem régi játékokkal foglalkoznak. Szóval újra lehetne fordítani, jobb fordító verzióval. Az sem reális, hogy assembly-ben optimalizálnának manapság forráskódot a fejlesztők, a fordítóprogramba kerülnek be ezek az optimalizálások. Hacsak lehet nem kell feltanálni újraimplementálással meglévő libeket. Eleve játékmotorkat használnak főleg, nem saját fejlesztést. Nekem sántít az, hogy a játékkonzolok amd procija miatt lennének hátrányban. Inkább valami dokumentálatlan csalást csinálnak, hogy jobban mutassanak tesztekben, szerintem.
-
Hunwar
tag
Inkább nevezném sütésnek,mint hegesztésnek,más az anyagok kémiai reakciója...de ez nagyon off téma.
Az lenne az igazi mérföldkő,ha egy CPU-ba csak bele lehetne tenni egy + X3D gyorsítót,bővíteni az egységet.
Egy előre legyártott hardver az egy FIX egység,míg a szoftver NEM FIX (egység) és módosítható.
Letöltök a net-ről még 16GB RAM-ot....
-
i2k
őstag
//csak így zárójelesen (engem is meglepett): de, lehet hegeszteni.
Google > wood welding
-
Hunwar
tag
azt hiszem az energiagazdálkodással vannak nagy bajok. Bonyolult függőségi rendszer van, hogy hány E és hány P és milyen kombinációban fér bele.
Szóval az E használata magában már visszafog P magokat.Az egész energiagazdálkodás kb olyan tuning, hogy épp ne kresseljen el és ne melegedjen túl. Korábban volt is baj, hogy nem hivatalosan, az alaplapgyártókra tolta az intel, hogy a gyári ajánlást tolják túl, hogy jók legyenek a sebességek/teszteredmények, aztán az ő hibájuk, ha elpusztul a proci.
Ez hogy más az utasításkészlet, eleve lábonlövés még azon felül is. A többi csak mese, hiszen a fordítóprogramok fejlsztésével lehet optimalizálni vasra. Az, hogy utólag, binárisan belehekkelnek mások programjaiba, hogy nem dokumentált kiskapukkal emeljék a sebességet, az ő hülyeségük és megint "csalás", mint amikor a videokártyáknál elcsalták a teszteket a tesztprogramok által futtatott kód kicserélésével.
Érdekes levezetés.
Mindig is egy adott hardverhez kell és kellett igazítani a szoftvert,sosem fordítva...Fából ne akarjunk már,vaskarikát csinálni,mert a fát nem lehet hegeszteni...
-
azbest
félisten
azt hiszem az energiagazdálkodással vannak nagy bajok. Bonyolult függőségi rendszer van, hogy hány E és hány P és milyen kombinációban fér bele.
Szóval az E használata magában már visszafog P magokat.Az egész energiagazdálkodás kb olyan tuning, hogy épp ne kresseljen el és ne melegedjen túl. Korábban volt is baj, hogy nem hivatalosan, az alaplapgyártókra tolta az intel, hogy a gyári ajánlást tolják túl, hogy jók legyenek a sebességek/teszteredmények, aztán az ő hibájuk, ha elpusztul a proci.
Ez hogy más az utasításkészlet, eleve lábonlövés még azon felül is. A többi csak mese, hiszen a fordítóprogramok fejlsztésével lehet optimalizálni vasra. Az, hogy utólag, binárisan belehekkelnek mások programjaiba, hogy nem dokumentált kiskapukkal emeljék a sebességet, az ő hülyeségük és megint "csalás", mint amikor a videokártyáknál elcsalták a teszteket a tesztprogramok által futtatott kód kicserélésével.
-
Hunwar
tag
ez lesz a jövő.
Az új Intel panther lake procik már elég jók.
pl. Ultra X7 358H - 3 különböző típusú procimagot tartalmaz.
# of Performance-cores : 4
# of Efficient-cores : 8
# of Low Power Efficient-cores : 4és a "Framework Laptop 13 Pro" -ban ez a procis konfig
már jobb energihatékonyságot produkál mint a Macbook Pro M5.
20 óra Netflix 4k !"On Netflix 4k streaming for example, we’re getting over 20 hours of battery life, which is not only 12 hours longer than we got on the previous-generation Framework Laptop 13, but it’s actually slightly longer than a 14-inch MacBook Pro M5! We know battery life claims from device makers are often bogus, so we’ll be publishing full-length videos and setup descriptions of each of our battery life test cases to the Framework YouTube channel over the next few months.
...
The CPU die is uniquely impressive, with up to 16 cores (4 Performance, 8 Efficient, and 4 Low Power Efficient) on Intel’s new 18A process node. The Low Power Efficient cores are especially interesting. On workloads like video streaming that can run primarily on those, battery life goes up substantially and the system stays silent. Core Ultra Series 3 also has the highest performing integrated graphics we’ve put into a Framework Laptop. The 12 Xe3 cores on the X7 and X9 versions are capable of driving full AAA titles like Cyberpunk 2077."
https://frame.work/hu/en/blog/introducing-framework-laptop-13-proNem rossz!Ezért is várom már az LGA 1954 , viszont azok az LPE magok ne olyanok legyenek mint az NPU,van is meg,nincs is,lehessen őket majd mire használni érdemben.
Egy ponton túl viszont már szerintem,nem kéne túl bonyolítani.
Addig minden logikus hogy 2 munkafolyamatot különválasztunk,1.intenzív és 2.kevésbé intenzív.3.munkafolyamatnál már a memória vezérlőt is,egyben a sávszélességet is azaz mindent is terhel,így nehogy a P és az E magok teljesítményvesztésének a rovására menjen.
Példaként: A 1851-es CPU-k hoz is javasolt a magasabb órajelű RAM,és finomhangolni is
érdemes az NGU/D2D .
A PLUS sorozattal ezeket javították. -
proof88
addikt
Nem fognak bezárni, mert az M$ már többször eljátszotta, hogy amikor az intel el volt maradva a desktop CPU fejlesztésekkel, akkor nem erőltette az innovációt amit pl az AMD 2005 májusától kínált.
Erre jó példa a tetű Win XP Pro úgy 2005 magasságában még mindig csak papíron támogatta a kétszálas feldolgozást a Home edition még azt sem, ezért az Athlon X2- előnyét nem használta ki.
Gyakorlatilag szépen bevárta az intel C2D CPU-k elterjedését 2007-re, amikor is kiadta a Vistát.Win XP Pro úgy 2005 magasságában még mindig csak papíron támogatta a kétszálas feldolgozást a Home edition még azt sem
Mit jelent az, hogy papíron? -
S_x96x_S
veterán
Hasonló lesz igen.
Na majd akkor kiderül mit főztek az AMD konyháján AM5-ben,mert az Intelt lehet ugyebár sározni,nagy divat lett amióta bevezették ezt a Hibrid megoldást...Eddig az intel-nél egy működő bevezetett koncepció.Persze van hova még fejleszteni.
Az AMD esetében még csak most fognak menni éles bevetésre,újoncként.Asztali fonton.Előre készítem majd a Popcornt a "mozihoz".
ez lesz a jövő.
Az új Intel panther lake procik már elég jók.
pl. Ultra X7 358H - 3 különböző típusú procimagot tartalmaz.
# of Performance-cores : 4
# of Efficient-cores : 8
# of Low Power Efficient-cores : 4és a "Framework Laptop 13 Pro" -ban ez a procis konfig
már jobb energihatékonyságot produkál mint a Macbook Pro M5.
20 óra Netflix 4k !"On Netflix 4k streaming for example, we’re getting over 20 hours of battery life, which is not only 12 hours longer than we got on the previous-generation Framework Laptop 13, but it’s actually slightly longer than a 14-inch MacBook Pro M5! We know battery life claims from device makers are often bogus, so we’ll be publishing full-length videos and setup descriptions of each of our battery life test cases to the Framework YouTube channel over the next few months.
...
The CPU die is uniquely impressive, with up to 16 cores (4 Performance, 8 Efficient, and 4 Low Power Efficient) on Intel’s new 18A process node. The Low Power Efficient cores are especially interesting. On workloads like video streaming that can run primarily on those, battery life goes up substantially and the system stays silent. Core Ultra Series 3 also has the highest performing integrated graphics we’ve put into a Framework Laptop. The 12 Xe3 cores on the X7 and X9 versions are capable of driving full AAA titles like Cyberpunk 2077."
https://frame.work/hu/en/blog/introducing-framework-laptop-13-pro -
Dragon3000
nagyúr
> Akkor nincs más hátra,mint előre. AMD-t kell venni.
az amd apu-k is már hibridesek.
AMD Ryzen™ AI 9 HX 470
Processor Architecture: 4x Zen 5 , 8x Zen 5cCsak amd esetében a zen és zenc közt a kisebb cache és a kisebb órajel a különbség, az intelnél meg más arch, azért ez elég nagy különbség a két hibrid megoldás közt.
-
Hunwar
tag
Hasonló lesz igen.
Na majd akkor kiderül mit főztek az AMD konyháján AM5-ben,mert az Intelt lehet ugyebár sározni,nagy divat lett amióta bevezették ezt a Hibrid megoldást...Eddig az intel-nél egy működő bevezetett koncepció.Persze van hova még fejleszteni.
Az AMD esetében még csak most fognak menni éles bevetésre,újoncként.Asztali fonton.Előre készítem majd a Popcornt a "mozihoz".
-
S_x96x_S
veterán
-
Hunwar
tag
-
S_x96x_S
veterán
-
Hunwar
tag
-
S_x96x_S
veterán
> Asztali gépben lesz..rom az energiagazdálkodást
ha állandóan megy,
akkor fontos a fogyasztás
és a fogyasztás miatti hütés,
( és az ebből következő csendesség )Egy Mac studio -os M3 Ultra -ban is simán elférnek az E-magok,
(20 or 24 P-Cores + 8 E-Cores)> és fejlesztőként nem szeretnék többféle CPU-n többféle maggal malmozni.
valamit - valamiért.
egy fejlesztő manapság nem válogathat, hogy mit szeretne és mit nem.általában az operációs rendszer jobbfajta schedulere majd elintézi a feladatok szétosztását.
ha meg maximalista vagy
akkor még ott van a NUMA és a chiplet-es cache-ek problémája. -
tibaimp
nagyúr
-
Alchemist
addikt
Asztali gépben lesz..rom az energiagazdálkodást és fejlesztőként nem szeretnék többféle CPU-n többféle maggal malmozni.
-
Cythyel
senior tag
a zenc magok ugyan az az arch mint a "nagy" zen magok, csak kevesebb cache és alacsonyabb órajel...
az intel P és E magjai viszont eltérő arch és ez a legnagyobb baj, nehéz váltani közöttük ezáltal -
Hunwar
tag
Pontosan,és akkor még az energia gazdálkodást is lehetne mindig fejleszteni,csiszolgatni,finomígatni.
Személyes példa: Ezért használok elsősorban 2. PC-t. Munkaterheléses megosztás miatt. 1.Laptop,amikor nem kell semmilyen nagy erőforrás. 2. Amikor kicsit Gamelős kedvembe vagyok,akkor bekapcsolom a nagy vasat.
Van hogy napokig csak a laptopot használom.(45 watt MAX fogyasztással)
Az ARM nekem is szimpatikus,hmm még lehet 1x benevezek rá. -
tibaimp
nagyúr
A P-magokat kisebb-nagyobb háttérfolyamatokra használni,multitasking-ra stb,ami eleve kevesebb számítást igényel,ez olyan mint ágyúval verébre lőni.Ezért jó koncepció az E-mag,annak az utasítás készletét kicsit bővíthenék.
Optimalizálni,priorizálni kell,semmi ördögi dolog nincs benne.Munkaterhelés fügvénye.
Egyetértek! A következő gen is kevert lesz, de ott már 16P mag is lesz.
Amúgy az AMD-nek is van "c" jelzésű "kis" magja, talán annyira nem kicsi, mint az Intel esetében, illetve ez a kevert design az ARM esetében mér évek óta megvan, ott is spec Linux alatt fut. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha folytatják a kevert architektúrás procik tervezését és minden ebből fakadó gondot szoftverből akarnak majd megoldani, az egyrészt nagyon inkonzisztens eredményekkel fog járni, másrészt gondolom leginkább csak Windows alatt lesz elérhető...
-
Hunwar
tag
A P-magokat kisebb-nagyobb háttérfolyamatokra használni,multitasking-ra stb,ami eleve kevesebb számítást igényel,ez olyan mint ágyúval verébre lőni.Ezért jó koncepció az E-mag,annak az utasítás készletét kicsit bővíthenék.
Optimalizálni,priorizálni kell,semmi ördögi dolog nincs benne.Munkaterhelés fügvénye.
-
Alogonomus
őstag
Sőt nem is egyszer előfordult már az Intel botladozásának kezdete óta, hogy egy Windows frissítés konkrétan belassította az AMD-s gépeket, és a felzúdulás hatására hozta helyre a "hibát" a MS.
-
Cythyel
senior tag
Nem fognak bezárni, mert az M$ már többször eljátszotta, hogy amikor az intel el volt maradva a desktop CPU fejlesztésekkel, akkor nem erőltette az innovációt amit pl az AMD 2005 májusától kínált.
Erre jó példa a tetű Win XP Pro úgy 2005 magasságában még mindig csak papíron támogatta a kétszálas feldolgozást a Home edition még azt sem, ezért az Athlon X2- előnyét nem használta ki.
Gyakorlatilag szépen bevárta az intel C2D CPU-k elterjedését 2007-re, amikor is kiadta a Vistát.kb köztudott, hogy m$ intel-re fejlesztett mindig is, még most is, win alatt sokkal lassabb az amd mint ha linux alatt tesztelünk
-
tibaimp
nagyúr
-
Kaiku
senior tag
Gyakorlatilag szépen bevárta az intel C2D CPU-k elterjedését 2007-re, amikor is kiadta a Vistát. -
Kaiku
senior tag
-
ViZion
félisten
A P magok nem elegek a játékokhoz? Nem lehetne szimplán csak fixálni az E magokat az OS-nek, háttér folyamatokra, ilyesmire?
-
csakdzsó
aktív tag
Remélem végleg elkeni az Intel száját a Zen 6.
-Ezzel a szöveggel végleg unszimpatikusak lettek,remélem bezárnak. -
brabbitz
senior tag
nem volt rossz a Bulldozer arch, volt benne potenciál, csak a szoftvereket kellett volna úgy módisítani, hogy ne az egész ALU-t használják, hanem csak annyit amennyi kell, mert akkor 2*128b ALU rendesen ment volna, és egy 128b utasítás nem foglalta volna le a teles 256b széles ALU-t, itt ment el sajna a Bulldozer arch
kb hasonlót akar most az intel, csak éppen nem a jó irányból, driverből akarják az egészet brute force módon megoldaniEnnyi. Van olyan erzesem hogy ugyanabba a csapdaba futnak bele mint anno az FX-nel. Megjart ut, es ugyan az Intel a nagyobbik teso a ketto kozul, AMD-nek realizalnia kellett hogy nem igazan fogjak optimalizalni FX-re a programokat. Mikor meg megindult a “folyamat” addigra mar ott volt az ajtoban a Zen. A “nagyobbik teso”-t csak azert emlitettem mert velhetoen az Intelre valamivel tobben fognak optimalizalni mint anno ezt tettek az FX-el, de latok eselyt abban hogy ez a Hybrid meg mindig eleg rugalmatlan marad. azt mar csak OFF-ba irom hogy a FX nem volt ennyire osszetett/komplexebb mint a mostani Intel dizajnok.
-
Busterftw
nagyúr
Attol fugg. Itt most jatekrol van szo, de ha mast nezunk (produktivitasi appok stb), akkor nagyon jol jon, akinek pl ez is szamit.
-
zebra_hun
veterán
Azon kevesek közé tartozom, akik elégedettek a sok e maggal

Hasznosak sok esetben, de sosem zavaróak. -
fukasza
junior tag
Ez az eredménye a sok E magnak.
-
S_x96x_S
veterán
A probléma nem új,
( eléggé fragmentálódik az x86. )
már az is csoda, hogy csoportokba szerveztékx86-64-v1
x86-64-v2
x86-64-v3
x86-64-v4és ide jönnek még az amx, apx -es utasítások.
-
Cythyel
senior tag
szeritnem már készülnek az
APX (Advanced Performance Extensions)
utasításkészlet bevezetésére.és mivel dupla annyi integer regiszter lesz,
ezt a binárisok újrafordítás nélkül
a programok nem tudják kihasználni."Intel APX doubles the number of general-purpose registers (GPRs) from 16 to 32. This allows the compiler to keep more values in registers. As a result, code compiled with Intel APX contains 10% fewer loads and more than 20% fewer stores than the same code compiled for an Intel® 64 baseline. Register accesses are not only faster, but they also consume significantly less dynamic power than complex load and store operations."
megint csak az amit említettem a Bulldozer esetén, és ahogy te is írtad, újrafordítás... ha nem lépik meg, nem fog segíteni semmit sem... márpedig Bulldozer-re nemhogy "irodai" programot, de játékot sem fordítottak újra...
-
S_x96x_S
veterán
szeritnem már készülnek az
APX (Advanced Performance Extensions)
utasításkészlet bevezetésére.és mivel dupla annyi integer regiszter lesz,
ezt a binárisok újrafordítás nélkül
a programok nem tudják kihasználni."Intel APX doubles the number of general-purpose registers (GPRs) from 16 to 32. This allows the compiler to keep more values in registers. As a result, code compiled with Intel APX contains 10% fewer loads and more than 20% fewer stores than the same code compiled for an Intel® 64 baseline. Register accesses are not only faster, but they also consume significantly less dynamic power than complex load and store operations."
-
i2k
őstag
Ez a meggymag felépítés halott ötlet volt, ahogy a helyzet mutatja.
Okos ember ezt dobná az Intelnél. S mivel nem dobják, ezért az az okos ember nem létezik az Intelnél... -
Cythyel
senior tag
nem volt rossz a Bulldozer arch, volt benne potenciál, csak a szoftvereket kellett volna úgy módisítani, hogy ne az egész ALU-t használják, hanem csak annyit amennyi kell, mert akkor 2*128b ALU rendesen ment volna, és egy 128b utasítás nem foglalta volna le a teles 256b széles ALU-t, itt ment el sajna a Bulldozer arch
kb hasonlót akar most az intel, csak éppen nem a jó irányból, driverből akarják az egészet brute force módon megoldani -
Armi1P
csendes tag
Ez eléggé hosszas megfogalmazása annak, hogy "elkú…, nem kicsit, nagyon".
Intel Bulldozer
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- Tőzsde és gazdaság
- PlayStation 5
- Google Pixel topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- Honor 600 – kezes, kitartó, költséges
- Ahogy ígérték, úgy lett: itt az első Noctua vízhűtés
- Bécs oda-vissza meglehet a Tesla robotaxival
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- További aktív témák...
- Intel Core i9-10850K 10-Core 3.6GHz LGA1200 (20M Cache, up to 5.20 GHz)
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i5 8400 6 mag 6 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD Ryzen 9 7900X BOX Eladó!
- AKCIÓ! Intel Core i7 11700K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core ULTRA 9 285K +32GB 7600MHz DDR5 +GIGABYTE Z890 AORUS ELITE X ICE! Bolti ára közel 700e Ft
- Egérpadok, billentyűsapkák(keycapek), csuklótámaszok /ARCANE/DUCKY/GLORIOUS/
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 128GB Red -2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4887, 93% AKKSI
- Lenovo Thinkpad L13 Gen.2,FHD,TOUCH,i3-1115G4,8GB DDR4,256GB NVMe SSD,WIN11
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Keresünk Galaxy S23/S23+/S23 Ultra/S23 Fe
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest