- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- Hisense LCD és LED TV-k
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Házimozi haladó szinten
- Monitor hiba topik
- Fujifilm X
- Milyen házat vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Brumi˘
addikt
válasz
GrooveHero #4897 üzenetére
Csak 1 kérdés: minek neked 1200mhz-es ram freki?
Az ilyen postoktól eldobom az agyam. Azt se tudod mi az meg hogy kell meg miért is, de már megy a szutykozás...
És valóban kisebb az esély 1 oldalas balistixekkel mint a 2 oldalassal, de van rá sansz (jóval nagyobb mint kingmaxal, ami a te lapodba még lehet alapon se menne...). A lapod biosáról a saját topicjába kérdezősködj. Ha minden áron 1000mhz+-t akarsz akkor ramnak adj 2,2V-ot időzítéseket tedd 5-5-5-15-re. Transaction boostert tedd auto állásba. A fsb:dram arányt meg állítsd ahova szeretnéd (értsd amennyi frekit akarsz, mert asus biosokba nem az arányt tudod állítani, hanem már a kapott értékek közül tudsz válogatni)
-
plaszy
őstag
válasz
GrooveHero #4897 üzenetére
Szia!
Ha nem is 1200-at, de 1154-et CL5-ben mennek a Kingmax-ok
Ezért kellett volna korábban jobban tájékozódni, hogy melyik mit tud
Egyébként szerintem még mindig az OCZ Reaper 2x1 GB kit 1200 CL5 a legjobb ram választás, mivel azok gyári értéken viszik az 1200 MHz-et. -
GrooveHero
addikt
ez egy privát, de ide is tartozik:
szóval:
Hello!
Kezdem az elejéről. van nékem a következő computerem:
ASUS P5E
C2D E6300 B2
2X1066 Crucial BallistiX Tracer
MSI 8800GT 512 OCöh...szóval tuningúni kellen pöttyet ezt a rendszert, de a memóriák sztem nem viszik az 1200-at, állítólag, itt vettem ph-n, és azt mondták, hogy ennek még csak 1-ik oldalán vannak chipek, így szinte kizárt az 1200, de...
havernak teljesen ugyanaezek a ramok vannak, annyi kivétellel, hogy bios auto beállításon neki 1066-on megy a ram, nekem csak 800
de neki mentek ezek a ramok 1165-mhz-en.
és nem hiszem el, hogy egy 4000 ft-os kingmax 1066-os ram meg akár 1200-on is, de az én 30.000 HUF-os tuningramom meg nemszóval a következő segítségre lenne szükségem: ha esetleg ismered nagyon részletesen minden egyes sorát a bios-nak nagyon örülnék neki, ha leírnád, hogy mi micsoda, mire való, mire jó, és hogy mit hova kellene állítani, hogy stabil legyen, és kb 1100 mhz-en mennyenek ezek a szutykok, már ezt kell mondanom
a proci nem is olyan fontos, az megy kb 3 gigahz körül. a rmaok lennének nayon fontosak!!
előre is köszönöm minél hamarabbi, részletes, bő segítségedet.Hali!
-
chege
aktív tag
ez normal eredmeny, vagyis ez az elvarhato ettol a kofigtol, jelenleg alaporajelen a cpu E8500 es a ram is OCZ Reaper 1066
[link] -
Passape
tag
válasz
ADAM1337 #4889 üzenetére
Köszönöm a választ. Utánanéztem és úgy gondolom már nem gyártják az 1200-as verziót. Vagy legalábbis minden csx oldalról, és azokból a boltokból amiket ismerek eltűnt, csak az 1150-es verziót találtam.
Meglátjuk, ha ősember cucca is megy 1150-et 2,1 V-tal akkor nem biztos hogy mástól veszek ilyet, benne megbízom és segítőkész, ingyen és bérmentve
Az alaplap bejön, tetszik a kék "hűttőbóda" is, meglátom még mi lesz, mindenesetre ha lesz valami tapasztalatom szólok.
Mindent köszi -
ADAM1337
nagyúr
válasz
Passape #4888 üzenetére
az előző hszedre meg erre válaszolok egyszerre.
Giga P45-UD3P (jobban megéri mint amit írtál)
ocz reaper-t el kell felejteni nem jó ram 1cmel se megy többet sok esetben a gyári értékeknél.Bár van akinek megy 1300-at kb olyan eset mint a cruical ballistix.Szerencse kérdése.
csx diablot azt ajánlom főleg az új szériát.
1300at mennek. -
Passape
tag
válasz
ADAM1337 #4885 üzenetére
Szia én is tegnap kérdeztem meg ősembert, mára azt válaszolta hogy 1150-es ocz reaperje van cl5-5-5-18 2x1Gb12,5 k, és most érkezett 2x2 Gb-osa is az 5-6-6-18-as. 22k
az előbbi hozzászólásom pont ezt firtatta, hogy van-e valakinek ilyen, mert 1200-1300ra akarnék húzni egyet.
Remélem egy PH!-szabályt sem sértettem meg... -
Passape
tag
válasz
ADAM1337 #4883 üzenetére
Szia p5k miben mentek ilyet a ramjaid??? nekem p5k deluxe wifi ap van és most akarok beletenni 1150-es OCZ reapert, nem tudom, hogy 1200-t ki fogom tudni-e hajtani belőle. Ha nem, akkor meg egy P45/X48 lapra cserélnék, akkor már lehet hogy DDR3-mal, de a ddr2-t jobban preferálom.
Túlhajtásra melyik alaplap a legjobb? Gigabyte GA-P45-extreme elvileg 1333 felett (1600-ig) támogatja a túlhajtást, eddig adatokban ez a legjobb amit találtam. másik szempont meg az lenne hogy 2db 4850-es ATI-t akarok használni és nem tudom hogy a 2x16x pci express kell e szükségesen hozzá, mert azt csak az X48 chipset tudja a P45 "csak 2x8" csatornát tud. -
sz.j
nagyúr
Srácok, egy infóra lenne szükségem.
Úgy néz ki, hogy tönkre mentek a Crucial Ballistix memóim (legalábbis a "tünetek" alapján egyesek ezt állítják) ezért valami nagyon jól húzható jóminőségű memókra szeretnék tippet kapni.
2×1GB, 1250-1300MHz felett menő, min. CL5-ös memóriákra lenne szükségem (ezt tudták az eddigi memóim).Mit tudnátok ajánlani?
-
ADAM1337
nagyúr
-
Laraxior
titán
már beszéltem beteggel..ő intézi nekem a garit..tekinve istentudja hova való a gar
mé a papíron is több mint 300eurós ár van rajta
Hát..ez már nemigen tudja az 1000MHz-et CL4-4-4-12-ben...még CL5ben semde az 1350et tudja 2.45V melett 3dmark stabilan
-
válasz
Laraxior #4876 üzenetére
Ha a gyár által megadott feszültségen nem viszi a gyár által megadott értékeket (késleltetés és frekvencia), akkor élni kell a garanciális csere lehetőségével. Természetesen szem előtt tartva, hogy nem tettél semmi oat (vagy nem bizonyíthatóan
) ami kizárná a garanciális ügyintézés lehetőségét.
-
priti
addikt
Ha valaki 2008 januárjától kergeti azért az már 1 év, az már valami. Azért csak lesznek ilyenek páran, majd próbálok leskelődni más fórumokban is.
Nekem 975-ben Asus-om volt, a P5B-Deluxe, nem nagyon emlékszem mennyit lehetett adni a RAM-nak maxra, nekem 2V körül elég volt akkor, sokkal inkább a híddal voltak gondjaim, volt hozzá egy mókuskerék hűtő, de hiába volt összekötve pipával középre is kellett egy venti, különben bestruált az orthos alatt. Egy darabig szenvedtem egy rack venti rádrehálásával volt megoldva, de végül be is vizeztem. Akkor volt először H2O a gépemben. Ment az mint a veszedelem, de nagyon fűtött, jó volt, de a meleg miatt annyira mégsem. Nem szeretem a lapokat vizezni, mert állandóan variálják a deszkákat és nehéz eladni a blokkokat. Egyszeri használatra meg drágák. A mostani EP35-DS4 gigámban is lehet adni gazdagon a feszt a ramnak, szóval ez nekem nem tűnt még fel, amit mondasz. -
Qru
MODERÁTOR
Minnél alacsonyabb a default VDimm annál kevésbé bírják a plusz feszt. Nem százalékosan, hanem az adott fesz mennyiségét illetően. Pl ddr1-nél a 2.8V lazán adható volt, ddr2-nél azért 24/7-re nem forszíroznám a dolgot nagyon...
Arról nem is beszélve, hogy közben csökken a gyártási csíkszélesség is azért, és a kisebb csíkszélességűek kevésbé bírják a plusz feszt, sokkal érzékenyebbek az elektronmigráció szempontjából. Pl a procinak adsz 1.5V-ot akkor a 65nm sokkal kevésbé degradálódik mint egy 45nm-es adott idő alatt. -
A RAM chipek feszigénye folyamatosan csökkent az elmúlt 3 évben, ennek függvényében a lapokkal adagolható VDimm is. Régi 975-ös deszkával még simán adtál 2.6V fölött a RAM-nak, ma már a 2.4V is ritka a BIOS-okban. Azt nem tudom, hogy az alacsonyabb default VDimm igény mien hatással van a fesztűrő képességükre.
2005 vége felé jelentek meg itthon a 800MHz alatti DDR2-es modulok, én 2006 tavaszán szereztem be az első tuning kit-emet (1000MHz-es 2GB-os CellShock) Írországból, potom 140.000 HUF-ért.
2006-ban jött ki az első 1066-os kit, ha jól emlékszem talán a Patriot volt az elkövető, szal sokkal régebben nem cuppanhatott rá az ember.
-
priti
addikt
válasz
VinoRosso #4867 üzenetére
Én csak arra vagyok kiváncsi, hogy esetemben a 2,4 V az +0,2 csupán, vagy valójában +0,6, mert az a chip ugyanaz az 1,8-as csak átmegy egy teszten a gyárban, amely teszt csak azt garantálja, hogy a 2,2-őt még eltűri, de kvázi lehetséges, hogy azon már üvegen jár és afölött már vége is van és hatványosan csökken az élettartam a további feszemelés hatására azonnal.
-
priti
addikt
Az lehet még itt legjobb esetben, hogy a gyárhoz garanciális csere jogcímen visszakerült pár ezer RAM, mivel minden országban van egy párezer ember aki tuningol és ezt a készletet nem egyből a kukába dobták, mint veszélyes hulladékot, hanem először mint egy reprezentatív mintát megvizsgálták és kiszűrték, hogy mely pontokon okoz gondot az elektronmigráció és a gépsoron állítva ezeket megerősítették, tehát kvázi ugyanazt a chip-et gyártják, csak az már mégse ugyanaz, mert tutira elviseli a 2,2V-ot, tehát a gyártói pozitív tűrés miatt fel lehet tolni 2,4V-ra is. Ha ez így van, akkor viszont nekünk számít a gyártási dátum, mert az viszont tuti biztos, hogy a régi de kvázi jobban sikerült darabokat is ugyanúgy eladják. Fillérekből összeraknak egy tesztsort és ami azon átmegy az itt van nesze. Viheted.
Lehet, hogy filléres lesz a DDR3, mire ez kiderül, de az nem kerül semmibe ha mindenki beírja hány V-on hajtja a 2,x V-os gyári feszű ramját és mióta... Azért biztos van aki kergeti már régebb óta, mert elsők között ugrott rá az 1066-os témára. -
Egyetértünk, simán kiadják ugyanazzal a chippel szerelt modult 800-asnak és 1066-osnak is némi válogatás és/vagy tesztelés után, így valóban nem logikus pusztán ez alapján megjósolni a modul tuningpotenciálját. Hiszen egy véletlenül jól sikerült 800-as lehet, hogy megy 1066MHz-en, és akkor az egy jól tuningolhatónal titulált modul, de értelemszerűen ugyanaz a chip 1066-osként eladva jó eséllyel lesz antituningnak minősítve. Sokan - tévesen - úgy gondolják, hogy ha egy 533-as modul képes 800-on menni, akkor egy 800-as képes 1100-on, egy 1200-as meg 1300-on menni, noha már eleve a DDR2 technológiának vége van - normál körülményeket feltételezve - 1200MHz környékén, de ahhoz eleve brutál magas feszek és kiváló chipek kellenek.
Sokan azt is kihagyják a képletből, hogy a melegedés nem minden, tehát hiába hűtik meg a procit RAM-ot magas feszen, attól még simán degradálódhatnak, vagy kipurcanhatnak. Sokkal hamarabb kinyúlnak a magas feszektől, mint a túlhevüléstől.
-
válasz
Laraxior #4860 üzenetére
Annyi velük a helyzet, amit írtam. Volt pár alkalom, amikor azt hittem, hogy kinyúltak, de aztán ki-beszerelés után életre keltek, úgyhogy kapták tovább az ívet. Egészen addig, amíg SPD szerinti feszen már meg sem rezzentek. A vége az lett, hogy 2.4V BIOS fesz alatt nem vitték a gyári 5-5-5-15@1000MHz-es értéket. Mondjuk nem tudom a tiéden mien chipek vannak, az enyémen régi GMH-k voltak, 2.3 - 2.4V-s alapfesszel.
-
VinoRosso
veterán
a ram sokmindentől beszarhat, nem feltétlen csak a tningtól Az én cruicaljaim közül is beszart 1, a másik modulnak meg senmmi baja ugyanabból a kitből. És én 1,8V-on járattam 800-on cl5ben kb 3 hónappon keresztül, miután beszart. Előtte 8-10 hónappal meg kapott 2,4V-ot is PI alatt, és semmi baja nem volt. De 24/ben is a max fesz amit kapott az 1,9V volt 1066on a nyakában egy XTC vel. Úgyhogy nem lehet azt mondani, hogy meg lett ölve, egyszeráen csak megfingott az egyik modul. Van ilyen.
-
priti
addikt
válasz
TomBoy1986 #4859 üzenetére
Világos, de most nem az van, hogy ingyen és bérmentve kiteszteltük a gyárnak, hogy 1,8V helyett ezek a 800-as ramok 2V-2,3V között mennek 1000-1200 között évekig?
Mert nekem baromira úgy tűnik a chiphasználatból, hogy egy rakás DDR2 gyárilag húzott 800-as nagyobb hűtőbordával és a húzottat továbbhúzni már nem ugyanaz játék, nem ugyanaz a sport, nem ugyanaz a műfaj vázze. Marsellus bácsi ezeket a gyárban már rendesen megbactatta. -
priti
addikt
Az 1,8-as ramokra ez igaz, kiegészíthetem A-Data Extreme Edition-nal, nekem olyan volt "800+" -ba és az is köszöni szépen jól érzi magát. Mondjuk mióta eladtam nem húzzák, de egy évig megkapta tőlem ami jár és imádta.
A mostaniakat, ezeket a kettő meg két volt fölötti alapfeszes ezres, 1066-os ramokat nem vágom. A mostani OCZ-m gyári fesze 2,2V például. Az elmélet szerint 2,4V, 2,5V-ig simán lehetne adni neki a delejt, de ha megnézem tök ugyanazzal a chip-pel van szerelve, mint ami a crucial kitemen volt, ami meg 2V-os volt gyárilag. Oké hogy gyárilag válogatott biztos, ha cl5 1066-osnak adták el és nem cl4 800-as, cl5 ezresnek, de attól még ugyanaz a chip. Az elektronmigrációt szem előtt tartva nem adekvát válasz, hogy ha az 1,8-as ramok bírták a +0,2V-ot, akkor ezek is bírni fogják.
Ha pölö auto-n hagyom a lap nem ad neki magától még 2,2V-ot se 1066-on, hanem az időzítést lazítja le ami tök logikus, mert ő a chip-et "látja" nem a vakító csomagolást. Szép ez a hetpájperdő, amit tettek a reaper-re, de a hűtés csak a dolog egyik fele. Óvatos duhaj vagyok, most nyírtam ki pár napja a crucial-t, mondjuk én 1:1-ben járatok mindig, szerintem úgy a legjobb. Nyilván előttem nyomták ki a szemét 2,65V-al, legalábbis ezzel nyugtatom magam, de mostmár DDR3-ra váltásig nem akarok még egy garival szórakozni. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
TomBoy1986 #4859 üzenetére
Akkor azzal nem lesz gond! Örülök, hogy bevált az OCZ.
-
plaszy
őstag
Most megy az IBT a 4x1GB Kingmax DDR2 1066MHz KLED48F-A8KI5 - al @ 1154MHz-en CL5-ben
Kíváncsi vagyok, hogy végigmegy-e a 10 teszt.
Majd a képeket remélem linkelem estére -
ADAM1337
nagyúr
Megszereztem az új ramjaimat [link]
2gb 1066 g.skill pi
Még tesztelgetem.Valakinek van velük valami tapasztalata esetleg tuning terén ?
rios kereső nem dobott ki rá semmit.
Topicon belűl -
Laraxior
titán
mi is a helyzet a Celljeiddel? Nálam is ugyanazok a tünetek... adhatok neki 2.4Vot?
Mert 2.38 Von egyáltalán nem stabil ..pedig csak 1024MHzen akarom hogy menjen...CL5ben.
Garis..és vissza küldöm garba..csak addig nagyon nem szeretnék default órajelekkel bohóckodni... a blend teszt egy mp után kidob..sajna
hiába stabil a procim
-
Általánosságban elmondható, hogy csekély mértékű plusz feszt (BIOS-ból 0.2V csekélynek minősül nyilván) a chipek 90%-a hosszabb távon is elvisel. A "levetett" motyóimat általában elajándékozom ismerősöknek, vagy a családban építem be vhova, így nyomom tudom követni a további életüket, és így elég széles körű adatbázis áll rendelkezésemre.
) Geil Ultra 1.8V helyett 2.1V-n 2006 február óta, GMH, GKX chipes modulok ugyanennyi plusz fesszel 2006 szeptembere óta, Kingmax 2007 január óta szintén +0.2V-vel hibátlanul üzemel. Igazából még nem találkoztam olyan DDR2 modullal, ami megsínylett volna egy ien mértékű 24/7-ben alkalmazott fesz emelést. 2006 előtti tapasztalataim nincsenek, mint ahogy DDR2 modulok se nagyon voltak még, így 5-6 éves intervallumról nem tudok beszámolni - ahogy senki más sem.
Dehogy vettem kötözködésnek, én is szeretek pontosan fogalmazni.
Az én lentebb említett CellShock-jaim mondjuk kicsit megkergültek a 2.65V-től. Szokásos tuningbetegség, jelentősen megnőtt a feszigényük, így 2.4V alatt nem hajlandók elindulni, ami egy CMOS reset után default VDimm-mel ugye gondot okoz. Ettől függetlenül a mai napig vígan üzemelnek.
-
TomBoy1986
veterán
Jorus & Aggregátor
Ezzel már megelőztelek titeket: [link]
Blended módban ment, mert úgy a memóriát is terheli.
-
RexpecT
addikt
Köszi
.
-
priti
addikt
Szerintem úgy nyilatkozzunk ilyet, hogy én ezt és ezt a típusú 2,1V-os ramot 2,3V-on használtam x ideig gond nélkül. Annak több az információértéke.
Így még az sem tisztázott, hogy mi a hosszabb táv akkor, amikor eleve termékspecifikus a tuning. Kötélen lógva 2 perc is hosszabb táv. Nem kötekedni akarok, de ha valaki félévente cserélgeti a kiteket az is az igazat mondja, amikor azt mondja, hogy tapasztalatai alapján hosszabb távon is elbírnak ennyit, meg az is az igazat mondja akinél beszarik 4 hónap után +0,5V-tól a használtan vett kit, mint nálm a crucial. Nyilván szétrántották az arcát előttem, és nem halok bele a gariztatásba, de ettől függetlenül még nincs másfél éves a RAM, szóval rendesen lecsökken az az élettartam azért. -
válasz
TomBoy1986 #4852 üzenetére
Engedj rá 15 perc WinRAR benchmarkot! Ha nem hibázik, akkor nem melegszik túl. Én anno 2 db 80-as ventit gumiztam a CellShock-ok fejére, amikor tesztek alatt 2.65V-t kaptak (900MHz@3-3-3-4).
-
barnam_
nagyúr
válasz
TomBoy1986 #4852 üzenetére
Ha jól látom a proci hűtő az alaplapra szellőzik, úgyhogy némi levegőt a ramok is fognak kapni. Mehet hosszabb távra is a 2.3V.
Hajtsd meg a gépet, és nézd meg mennyire melegszenek a ramok. Ha 10mp-ig rajta tudod tartani az ujjad, akkor nem olyan meleg hogy megsüljön. -
válasz
TomBoy1986 #4850 üzenetére
Ha meg tudod hűteni (a bordákon felül persze), vagy jól szellőzik a házad, esetleg a tundrán lax, akkor mehet 2.3V tartósan is. 0.2V-s feszemelést elbírnak hosszabb távon is a chipek.
-
TomBoy1986
veterán
OCZ lett belőle, Gold kiadás. Szépen működnek vele
Erre bárki válaszolhat, aki ért hozzá
:
Az volna a kérdésem, hogy egy ilyen hűtőbordás RAM-nak, amire gyárilag azt írják, 2.1V-on járassa az ember, mennyire okoz gondot a 2.3V, ugyanis a teljes stabilitáshoz arra volna szükség
Köszönöm!
-
priti
addikt
válasz
KaraDani #4847 üzenetére
Az új májkrémszafthoz még nem volt szerencsém, a visztát végigszenvedtem rc-től, nem mondom hogy nem volt hasznos, de nem vágyom újrakezdeni a héttel. Picit becsömörlöttem a "biztonsági szint" elméleti értelmezésének szoftveres leképezéseitől, hogy finom legyek és nőies. Utánaolvasáskor meg ezek a genomikából szedett szakszavak angolul teljesen tönkretesznek. Még a szakszótárban sincs fordítása. A sok kockafejű állat.
-
KaraDani
addikt
Köszi az állásfoglalást!
Mondjuk annyira nem halok bele abba se ha nem 1200 n megy a 4*1, real alkalmazásban nem sokat számít szvsz. Nemtudom gondolkodok rajta, hogy hogy legyen, mondjuk a mostanit tuti el tudom adni szerintem, igen jó képeségű...
Azért kérdeztem a parancsról, mert én most 32bit win7 et használok, de akkor beírom majd itt is.
-
válasz
pempellini #4841 üzenetére
Intel esetében DDR2-nél nincs igazán szerepe az opciónak, az amúgy is magas sávszél miatt hiába állítod T1-re, nem lesz érzékelhető gyorsulás, de valószínűbb, hogy el sem fog indulni.
-
barnam_
nagyúr
válasz
pempellini #4841 üzenetére
Ezt nem is tudod állítani, ha jól tudom csak AMD-nél lehet CR1-t beállítani.
RexpecT: Keress olyan osztót vagy proci órajelet, amivel kijön a 800Mhz.
-
priti
addikt
válasz
KaraDani #4836 üzenetére
Szerintem felesleges a 6GB és a DDR2 ára csak lefelé mehet (most a Ft árfolyamtól tekintsünk el) szóval felesleges megvenni kvázi előre. Ami a tuningot illeti semmi sem garantálja, hogy négy modullal fog úgy menni, mint kettővel (több példa van az ellenkezőjére)
Ha kell a 4 GB szerintem inkább add el a 2x1-et és vegyél egy 2x2-es kitet, úgy nagyobb sanszod van jobb tuningra, meg azért is, mert most még könnyebb eladni 2x1GB-ot, mint mondjuk egy év múlva.Szerintem inkább a multitaszk miatt van a folyamatonkénti "korlát" ami megint csak ilyen féligazság, de mindegy mert 64 biten se jobb a helyzet enni meg nem kér a parancs, ez ilyen "ártani nem használ" ha beírod, specifikusan segíthet, én így használom, káros mellékhatása nincs, nem nagy meló egy emelt szintű parancssorba beírni egy sort, szóval miért ne, ha csak egy dolog van amibe nem szaladok bele emiatt már megérte.
-
pempellini
senior tag
Srácok a CR1 és a CR2 között mi a külömbség?
ezt magátol állítja a lap ha az időzítésekkel játszok vagy azt is nekem kell. -
priti
addikt
válasz
trémobil #4835 üzenetére
Ha nem kitben van, csak úgy 2 darab 1 gigás modul akkor nem kizárt, hogy nem mennek együtt dual-ban 1066-on, de azért kezdjük elölről.
1, csinálsz egy cémoszklírt a vonatkozó alaplapi jumperrel
2, úgy teszed be a ramokat, hogy az egyik a sárga bankban legyen a másik a pirosban és nem egymás mellett.
3, belépsz a biosba és mindent hagysz auto-n, nem buzerálsz semmit, proci is default órajelen, csak az aránnyal teszed be 1066-ra a ramot és kipróbálod, ha nem akkor ram feszt emelsz, de minden más auton, ha így sem, akkor az 5-5-5-18 időzítést is beállítod fixre, ha így sem akkor még szóbajön BIOS frissítés, de ha van haverod akinek van alaplapja, ami kezel 1066-os ramot próbáljátok ki, hogy abban mennek e dualban 1066-on a vonatkozó ramok, mielőtt szétver az ideg, mert ha a RAM a "szar" akkor hiába feszülsz meg, feltehetsz 100 BIOS-t akkor se lesz jó. -
RexpecT
addikt
Sziasztok!
Kellene egy kis segítség!Most cseréltem le a Kingmax ramjaimat Geil Ultra DDR2 Cas4 2×1GB Kit-re.Annyi a gondom hogy biosban beállítottam a 2 V feszültséget a ramoknak ,de az everest az írja hogy:
Memory Clock: 358,8 MHz 5-5-5-12 CR2
DRAM : FSB ratio CPU/7Szeretném 400 MHzen használni cas4 időzítés mellett
.
-
KaraDani
addikt
van 2*1GB CSX 1066 om, most szeretnék bele még egy párat, de godndolkodom hogy +2*1 legyen vagy +2*2, van értelme a 6giga memónak vajon, átlag felhasználásra, vagy totál felesleges? Figyelembe véve azt, hogy azért "hosszab távra" tervezném ezt most. Tuning meg remélem minden felállásban fog menni azért normálisan, mert a mostanival maximálisan elégedett vagyok 1200@5-5-5-16 2,1V
-
trémobil
tag
Nah, teljesen kész vagyok! Akármit csinálok nem tudom 1066-on járatni a ramjaimat
Megpróbáltam kb mindent amit mondtatok: emeltem a feszt 2V-ra(2,1-re is), állítottam időzítést 5-5-5-18ra, már az északiakat is megerősítettem +0,1V-tal, ennek ellenére minden ujraindulásnál síp és visszaáll 800Mhz-re! minden a helyén marad csak a szorzót dobja vissza 4x-re...Tudna vki segíteni, mert már nagyon tele van a batyum...
Alaplap: GB GA-MA78GM-S2H rev1.1
Proci: Phenom x3 8750
Ram: 2db Kingmax TinyBGA 1GB "1066"Mhz -
priti
addikt
Írd be parancssorba hogy
BCDEdit /set pae ForceEnable
ez megnöveli a folyamatonkénti, processenkénti "memórialimitet".
Ez inkább lehet hasznos ha nagy memóriaigényű alkalmazásokat használsz, mint a szóbanforgó fél giga memórián való fennakadás. Én egyébként használtam a 64bitest egy darabig és a 64bites vista tényleges memóriacímzése se kevésbé korlátolt. Zéró különbséget tapasztaltam.
A pae egyébként a Physical Address Extension rövidítése, a fizikai cím kiterjesztését jelenti. Egy időben volt is egy kacsa, hogy ezzel a paranccsal rögtön 4 gigát használ majd a vista. Végülis nézőpont kérdése.
szerk: kérdésedre válaszolva totál felesleges a 4 giga miatt 64 bitesre váltani.
-
gyiku
nagyúr
4 gb rammal + 256os vgaval erdemes felrakni az x64es vistat?
-
trémobil
tag
Hell!
Lehet, hzogy hülyeséget kérdezek, de az a helyzet, h egyenlőre csak 2GB RAM van a gépemben(kingmax 1066os) ganged vagy unganged módban ér többet??? A gépen sima XP fut... phenom x3 8750, giga GA-MA780GM-S2H, Sapphire 4830 -
plaszy
őstag
válasz
barnam_ #4827 üzenetére
Nos elkészült a Super PI:
1100 @ CL5 - 11.466 s
1175 @ CL6 - 11.045 s
Nagyon kevés a különbség, viszont 4x1 GB-os moduljaim vannak, ez adódhat bármiből.
Egyébként semmilyen futó alkalmazás nem ment az Everesten, az AVG-n és az ATI-n kívűl.
Lehet, hogy 2x2 GB-ossal jobbak lennének az eredmények. -
TomBoy1986
veterán
Egy kis reklám a most 1:45-kor megjelenő, RAM-okkal foglalkozó cikkemnek: [link]
Akit érdekel a téma olvassa el, ha kérhetem, s véleményezze. Köszönöm!
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
TomBoy1986 #4817 üzenetére
Na látod, hogy Ősemer, jó arc.
Majd azért egy-két tuning eredményt kérek! Kíváncsi vok, anno én is kettőztem az OCZ meg a G.Skill között.
-
plaszy
őstag
Ma fogom kitesztelni a 4x1 GB CL5 1066-os Kingmaxokat. Remélem egy számomra megfelelő eredményt kitudok hozni belőlük olyan 4,2-es CPU freki mellett.
-
gyiku
nagyúr
válasz
TomBoy1986 #4817 üzenetére
az jo ar
-
TomBoy1986
veterán
Egyrészt hobbi, másrészt játékokhoz is elég, harmadrészt meg sokat kell encodeolnom, mert van DivX-es asztali felvevő, de nincs szükség annyi DVD-re, úgyhogy kihasználom, ha már adódott a 4mag.
AutoGordianKnot meg pont használja is az Xviddel/DivX-el, szóval minden rendben van
-
TomBoy1986
veterán
De lehet, sőt kell is, meg azóta van másik is NB/L3. Ezeket lassan majd nektek is meg kell tanulni, mert Nehalemnél hasonló a szitu, csak ott még a RAM feszültségre is kegyetlenül vigyázni kell tudtommal, különben elszáll az IMC
OCZ-t beszéltünk meg Ősemberrel, szóval hétfőn megyek érte. 2x2GB, Gold Kit, 1066MHz. 14.5K-val még így is jobban járok, s ha kell, akkor kicseréli - azt mondta.
-
priti
addikt
Igen csak mivel egy CPU élettartama sacperkábé 20 év emiatt senkit nem érdekel, ha ez lecsökken a felére vagy akár a negyedére, csak a DDR2 most kakukktojás lett ebből a szempontból szerintem, mivel ezek a lapkák 1,8V-on érzik igazán jól magukat élettartam tekintetében. Sokan úgy veszik, hogy a gyártó által megadott fesz fölött számolnak élettartamcsökkenéssel, holott már a gyártó is tuningol kvázi, amikor ráírja, hogy 2,2V az alapfesz. A chiphasználatból kiderül, szerintem egyértelmű.
Ezért nem vagyok elájulva a reaper-től amit vettem. Lehet hogy 1066-os, de 2,2V-on, az ezres Crucial-om meg 2V-os ram volt, de az elindult ezren 1,9V-al is, ez meg 1066-on csak 2,2V-al indul meg 5-5-5-15 ben, a chip meg ugyanaz mindkettőn. Szerintem annyi van, hogy válogatott chipeket szerelnek megrántják és adják 1066-os ramnak meg 1200-asnak. Szal lényegében megveszel egy régebbi tuning 800-as DDR2-őt fél vagy negyedáron és könnyen lehet, hogy tök ugyanott vagy ha jót fogsz ki és előtted nem taposták ki a szemét ha meg igen akkor hamarabb cserélteted újra, nagy kaland. Végtére is a régi ramjaim is mentek volna ennyit, ha adok nekik 2,4V-ot, csak akkor nem mertem, mert nagyon soknak éreztem. Most meg egyszercsak gyári fesz lett belőle, szemrebbenés nélkül beírják a speckóba, hogy 2,1 - 2,3V az alapfesz, kérdésem mitől ha a chip meg ugyanaz, amit szerelnek rá? Vakítás ez valahol. A valóság valahol ott tarthat, hogy a tényleges élettartam 2-3 évre csökkent, de még ez is csak azért ennyi, mert válogatott jóféle chipeket tesznek rá ha viszont még húzod is a gyárilag húzott ramot, akkor meg ilyen fél vagy egy év, aztán kereszt. Én is kaptam erre a RAM-ra 5 év garit, ezalatt szinte biztos, hogy egyszer cserélve lesz, ha nem én akkor majd a köv. tulaj cserélteti majd, de a gyártónak így is megéri, mert kétszerakkora haszna van rajta, a fele chip szerintem megmaradt 800-as ramra szánt "régi, raktári" cucc. Szinte eladhatatlan, így meg duplaáron nyomják.
Ha én vennék kápére most DDR2-őt akkor tuti, hogy régebbi 800-ast vennék olcsóbban, amire van még legalább 1 év papíros gari és 1066-ra felrántanám szemrebbenés nélkül. Legfeljebb cserélni kell, de semmi sem garantálja, hogy egy ilyen reaper-t nem kell fél év múlva ugyanúgy cserélni, viszont kétszerannyiba kerül. Szerintem ennyit nem ér, hogy a gyártó válogatja.
Ha megjön a gyártól a csere crucial kittem tuti hogy ezt az OCZ-t fogom pénzé tenni és nem azt, lesajnálom, hogy az csak ezres. Addig taposom, de aztán pápá, ezért sokkal többet kapok, pedig nem biztos hogy jobb, sőt, ezen a feszen, bármint 2,2V-on a 2V-os ezres crucial is simán megy 1066-on, de ezren tán még CL4-ben is. Meg egyébként is lópénisz az a 66MHz, lehet beteszem CL5-be 1,9V-on 1000-re 8 as szorzón és legalább nem carik be.
amúgyis 3,5GHz CPU már elég, hogy kihajtsa a VGA-mat afölött már nem sok különbséget látok, ezt az OCZ-t 1:1-ben max 7-es szorzóval tudom taposni 1066 fölött úgy hogy ne kelljen a procinak túl sok fesz, viszont különbséget nem nagyon érzek, akkor meg minek... -
Qru
MODERÁTOR
Amit leírtál az tulajdonképpen nem más mint az elektronmigráció. Hiába hűtöd meg a cuccod (ez lehet proci, ram, vga, stb), sajnos a többlet fesz miatt akkor is gyorsabban degradálódik ha nem is melegszik. Minden komponensnek van egy gyári feszültsége, ezzel hajtva x évig megy, ha többlet feszt kap akkor x-y évig, adott fesztől függően.
Pont ezt magyaráztam havernak is: Ok meghűti a prociját 1.6V-on de pl az Intel terhelt VID +10%-ot ajánl max fesznek ahol még nem degradálódik aránytalanul gyorsan.TomBoy1986:
Mind jó márka, amelyiket szereti a lapod az lesz. Mást nem is tehetsz
de mondom, igazából egyikkel sem nyúlsz mellé.
mod: S939-óta (szerencsére
) nem volt dolgom AMD-vel, már nem lehet állítani a HT szorzót külön? Intelnél is fix a QPB 4x szorzója de itt nem gond, mert bírja a magas fsb-t ugye...
-
priti
addikt
válasz
TomBoy1986 #4810 üzenetére
Te én nemtom itt van pölö az én 8200-as procim, aminek a 2x3MB-os kesse szerintem bőven elég. Ennek az alapórajele 2,67GHz. Ha beteszem 1:1-be a rammal és adok neki a BIOS-ban 1,275-öt akkor a CPUZ 1,24V és 1,25V között mászkál. Ha megnézem a dobozt ott az van, hogy max 1,25V, szóval relatíve ezt még imádja, de már így is 3,7GHz fölött van az órajel 7-es szorzóval. 8-as szorzóval is megy még 4GHz fölött is csak adni kell neki a feszt ott már azért rendesebben, de ha százalékra számolom a tuningot és hozzáveszem, hogy azért még mindig a legtöbb játéknál a magas órajel a döntő én valahogy nem vágyom AMD-re. Igaz én vízzel hűtöm, de ha meg azt nézem, hogy egy komolyabb léghűtés, mondjuk valami ninja xxxx 10k, akkor miről beszélünk? 10k-ból simán ki lehet hozni egy vízhűtést is, ami csak a procit hűti. Max kell valami nagyobb tartály, amit házilag csinál hozzá aztán kész. Ennyi. Értelek, hogy amolyan hobby nálad a dolog, nálam ez ilyen megveszem, beállítom és többet hozzá se nyúlok dolog. Egyszerűen csak az ár/teljesítmény arány érdekel a vásárlást követően. Ha az megfelel akkor elégedetten hátradőlök és részemről a tuning lezárva. Mindig húzva megy az asztali gép, nem használom olyan sokat, mivel a munkahelyi notimmal töltök le, bekapcsolom aztán megy egész éjjel, azt meg lesajnálom, meg nem is fogyaszt annyit..
-
TomBoy1986
veterán
Elmagyarázom:
- Phenom tuningja nem annyit tesz, hogy 1:1-be állítom a RAM-ot és az FSB-t, aztán növelem az FSB-t
- Phenom tuningja még akkor is viszonylag bonyolult, ha Black Editionje van az embernek
- nekem nem BE van, ergó HT alapórajellel kell tuningolnom
- ezzel nincs is semmi gond, amíg az alacsony. Azonban a magas órajeleken instabilitás jelentkezhet
- ez jobban jelentkezik, ha 4 modul van a gépben (CPU instabil => CPU-ban a mem. vezérlő => ram instabil)= ennek ellenére ezt veszem, mert így van valami kihívás, s nem "állok be a sorba"
És hogy mindez hogy függ össze a memóriával? Egyelőre pontosan annyit tudok, hogy két modullal stabilabb a rendszer, mint néggyel, ezért 2x2-re van szükségem, hogy jól lehessen tuningolni.
Azaz: extrém tuningnál jelent gondot csak a KingMax.
Erre bizonyíték: [link]
A tapasztalatomat meg azért írtam le, hogy tudd miről beszélek, s hogy nem kitalálom
Míg te AMD-vel én Intellel nem foglalkozom, azaz hogy ott mint működnek a Giga lapok, arról csak sejtésem van, de azt azért ne feltételezd, hogy nem tudom, hogy te az intelről beszéltél. Csak kiegészítettelek AM2+ -os tapasztalattal Giga fronton.
Ami meg a kompatibilitási listában szerepel az jó, spec a G.Skill az nem szerepel.
-
priti
addikt
1066-os Reaper-t nézek éppen. 1:1-ben 1066MHz-en 2,2V (gyári fesz) alatt nem hajlandó gályázni, azt adni kell neki. Hogy ezt most meddig bírja a DDR2 azt mindenki eldönti magában.
Tehát kvázi alapfeszen gyári alap időzítések mellett 5-5-5-15 1066MHz
Everest Ultimate: olvasás: 9119 pötty írás: 11109 pötty.
Nekem spec gyorsabban olvasta a Crucial-t a lapom, pedig az csak ezren ment, írni ezt írja gyorsabban de csak pár pöttynyivel, viszont ez 2,2V mellett orthos 100% stresszelés után épphogy csak langyos, szóval ez kevésbé melegedős fajta, de mint kiderült számomra a ram hőmérséklete max a házhőmérséklet tekintetében lehet számottevő, úgy egyébként a magas fesz idővel úgyis kinyírja a DDR2-őt, hiába a jó hűtés, az meg hogy 2,2V-on tudja csak az 1066-ot, hát én nemtom, én annyira nem vagyok elájulva. Mindenesetre ez 20k körül elérhető 2x2GB-os kit. Én spec ma vettem 22k-ért, de nekem meg volt kötve a kezem, mert gyorsan kellett, ráadásul utalványra, így csak az OHS jött szóba, mert ott elfogadják közel van és nincsenek horror árak, odaszóltam telón hogy épp mi van tegnapra és ez esett.
Ez is egy ram, de ha hosszútávra szeretnél választani nem biztos hogy ez a legjobb, adni kell neki rendesen a 2,3-2,4V-ot ha húzgálni akarod, persze lehet és megy is, csak nekem ez a fesz kicsit soknak tűnik. -
priti
addikt
válasz
TomBoy1986 #4805 üzenetére
Ez nagyon nem az a lap, nem egyről beszélünk. Amiről én beszéltem az az EP35-DS4 ami így néz ki, te meg ezt gyötörted. Komparálj. Elfogadom, hogy AMD alá más a fekvés, mint Intel alá és megeshet, hogy AMD alá mutat még valamit az MSI, csak Intelre nem, nem vágom, mivel nincs AMD vasam, de akkor miért szívsz a RAM-mal? Értesz, ott a kompatibilitási lista a kiskönyvben ha benne van és nem jó, akkor a lap a szar. Nincs mese. Ettől még hihetsz az MSI-ben, csak az már vallás. Ha nem szerepel a kompatibilitási listán és mégis bepróbáltad, akkor meg persze nem az MSI tehet róla, hanem te. Ez tiszta sor.
-
TomBoy1986
veterán
Tudom, én is azt mondtam, hogy a G.Skill 1000-es kellene. De ha nem megy a lappal, akkor nem tudok mit tenni. Ezért akarom előtte megnézni, a haverét.
A tesztjét már néztem Ősembernél.
Köszönöm a segítséget, majd ha meg lesz, akkor visszaszólok, hogy CSX, vagy OCZ, vagy G.Skill.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
TomBoy1986 #4799 üzenetére
Hmm... Nézd meg, de 2x2GB biztos, hogy gyenegébb tuningban mint a 2x1GB-os, ezt is kalkuláld bele. Lehet akkor az OCZ-vel jobban jársz. Kérdezd meg a lapod topikjában is, ki milyen 2x2GB-os kitet használ.
A F2-8500CL5D-4GBPK 2x2 GB 1066-os és nem magasított bordás G.Skill, és az is csak 18k. De én venném az 1000-eset az is elég, nem? Úgy sem veszed észre a különbséget. Itt tesztelték is az 1000-est: lnk
Ilyen áron, ez ajándék kb.
-
priti
addikt
válasz
TomBoy1986 #4802 üzenetére
Most nézem a konfigod és igaz ami igaz az AMD az AMD. Én mindig intel-es gépet építek, igazából nem tudom megmagyarázni miért, talán mert nem akarom bonyolítani az életem, valahogy nagyobb a mozgástér intel alapon ha gyakran cserélgetsz cuccokat szerintem, persze ez tök szubjektív. Úgy látszik egyszerre csak egy irányba tudnak fókuszálni a gyártók. Mindenesetre ilyen óriási bakit, hogy egy hídhűtő túl magas... Hány fejlesztőmérnököt is fizetnek?... azért ez már szánalmas.hu
-
TomBoy1986
veterán
-
priti
addikt
válasz
TomBoy1986 #4799 üzenetére
Nem a párossal van a gond szerintem, hanem az MSI-vel úgy általánosságban manapság. Nekem MSI P35-Platinum deszkám volt ami be is cart végül, gondolom amiatt hogy a nagyeszűek olyan magas hídhűtőt tettek rá, hogy felfeküdt rá a GX2 és egymást melegítették, de így utólag a mostani Gigabyte EP35-DS4-emhez képest egy hulladék az az MSI deszka, egy mérnöki szégyen. A hetpájperdő az nagyon megy, de nincs alatta semmi kráft, én már eltemettem magamban az MSI-t.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Tőzsde és gazdaság
- BestBuy topik
- Béta iOS-t használók topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Synology NAS
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- További aktív témák...
- Gigabyte Z97X-UD5H + i7-4790K + 16GB DDR3
- Eladó saját használatból MSI Z87-G43 GAMING 1150-es foglalatú alaplapom
- 16GB-os SODIMM (notebook) DDR4 RAM bazár - nézz be, lesz, ami kell neked!
- ASRock Z490 PG + I5 10600K DELID CPU + XPG 16 GB RGB DDR 4 memória
- 2x8 GB / 1600 MHz DDR3 RAM Párok: Kingston HyperX - Corsair Vengeance - Hikisemi
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Update 06.13. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged