- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Analóg fényképezés
- VR topik
- Váratlanul ledobta asztali csúcs-Ryzenjét az AMD
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- DUNE médialejátszók topicja
- Nagyon is lát fantáziát a Socket AM4-ben az ASRock
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szevam
senior tag
Aki akar fogyni használjon KalóriaBázist nyugodtan. Szerintem hatékony.
-
Chaser
legenda
Ott nár valamennyire adott nő ezt elfogadja, a korral jár. Gondold el mikor huszonéves lány hízik orbitálisat, mellé megritkul a haja, és kb az a reakció ne egyen sokat. Ez már jó 20 éve volt, nem tudom mi lett a lánnyal meg a többi hasonló gonddal küzdővel. Mostani exem cukibeteg', ő is orbitálisat hízott, több év után kapott olyan inzulint hogy tudott fogyni.
Nem bántom az orvosokat, tényleg a prok is tudnak hibázni, de a legtöbb megélhetési orvos, semmi köze nincs ahhoz amit csinál. Engem egy altatásnál túltoltak, csak mesélték a fél kórház ott volt, nem ébredtem fel. Az altatóorvos azt kiabálta drogozok meg gyógyszerezek - de jó hogy előtte volt labor is -, és természetesen ennek nyoma sem volt a zárójelentésben) Ma már lehet, hogy sz@rrá perelném őket, de úgy voltam vele rohaggyon' meg az az idióta:d volt mivel foglalkozni enélkül is. -
BigBear
senior tag
Katasztrófa az egész eü, de nem ez itt a téma, nem is akarom többet felhozni, hál~ Istennek, a műtéttel és a hormongyógyszerekkel látszólag megoldódott a pajzsmirigyes történet. A változókori dolgok vannak sajnos, ahogy kinéz, a páromnál ez rendesen elhúzódik. Pár éve már elindult, máig folyamatban van s bár nagyon kegyetlen tud lenni, mindig bízunk benne, hogy na lassan már csak beáll a történet. Én meg úgy voltam és vagyok, hogy nem 60 kilóval élek együtt, hanem egy nővel, akivel 65 és 75 kilósan is megvagyok, nem ez és soha nem is volt ez a lényeg.
(Ízlések és pofonok, nekem a gyurmanénik amúgy sem jöttek be soha. Számomra szép egy vékony és egy ducisabb hölgy is, nem ettől fogom szeretni vagy sem.)
Én meg igyekszem továbbra is a kilókkal.
Mai ebéd kis adag paradicsomos káposzta volt 3db nikecellel (pufirizs). Kitartás. Kenyér / pékáru megszűnt jó 3 hete.
-
Entaro
tag
Fél ( 0.1 el, mindegy) fokkal leveszem a ház fűtését, kevesebb gáz kell, de ugyanannyi bejön a vezetéken mint eddig, és a felesleges gázt betárolom a derekamon

A hölgyekkel kapcsolatban pedig tenger türelmet érdemelnek, főleg ez a menopauza időszak nehéz, és tényleg nem tehetnek róla, mert olyan átalakulás megy a szabályozó rendszerben, hogy az ellenségemnek sem kívánom.Az a doki aki titeket elhajtott egy érzéketlen fasz, nem tudok mást mondani rá. Mert igen, megoldás, ha kevesebbet eszik, de 88 más dolgot is szabályoz az adott hormon, és talán utána kellene járni, hogy mi változott meg, ha eddig egyensúly volt.
-
Entaro
tag
Sajnos ma Magyarországon orvosnak (is) kell lenned, meg villanyszerelőnek, kőművesnek, lehetőleg autószerelő is legyél.
Ugyanez volt velünk, a 3. gyerek nálunk is 40 nél érkezett, és onnan szed az én feleségem is hormont. A legnagyobb gáz, hogy ezt egy vérvétellel meg lehet állapítani. Szerencsére nálunk ez gyorsabb folyamat volt.
Lehet rosszul fogalmaztam, próbálok pontosítani: ha lecsökken a pajzsmirigy működés, és ugyanannyit eszel és a mozgás sem lesz több, hízni fogsz.
Azonban ennek nem az az oka, hogy hirtelen "tárolásra" áll át a szervezet, vagy egyéb okosság.
[link]
Egyik, hogy az ábra jobb oldalán D ben, thermogenesis (ábrán fel, de esetünkben le, - mivel csökken a hormon mennyiség ). Tehát a testhőmérésklet csökken, ergo kevesebb energia kell a fenntartásához.
A másik E-F liposys - lipogenesis ( zsír-glükóz oda-vissza alakítás ) (ábrán fel, esetünkben le), magyarul a felesleges zsír glükózzá vissza alakítása is csökken ( értsd alacsonyabb lesz a vér glükóz szintje, mert még mindig nem kapcsol be a zsír visszaalakítás ).Az ábrából látszik, hogy még ez is nagyon leegyszerűsítése a dolognak.
Amit szeretnék hangsúlyozni, hogy az energia egyensúly bomlik meg, ( csökken a szükségelet ), és ugyanannyi a bemenet TEHÁT hízni fogsz.
És én pusztán ezt próbálom hangsúlyozni, a "levegőtől" NEM lehet hízni.
-
-
Chaser
legenda
-
BigBear
senior tag
Érdekes dolgokat tudnak művelni a hormonok.
A párom így 5x körül "érdekes" dolgokon ment és megy keresztül. Normál tartományban mozgott és mozog a súlya, amiben egy terhesség is volt negyven után. Viszont nagyjából a késői terhességgel rendesen felborultak nála a dolgok. Az étkezése nagyságrendileg mindig ugyanaz, nem diétázik, mértékkel eszik egy-egy falat csokit, aktív, mozog, de nem edz konkrétan. Viszont bejött valami furcsa gyors hullámzás a súlyban, 5-10 kilós tartomány nagyjából, ami az ő súlyához mérten nem kevés (~65-75 kiló között, kb. 170 centihez), majd vérnyomásproblémák, hangulatingadozások, váltózókor stb. Lehet magyarázni, hogy biztos falási rohamok okozták a súlyváltozást, de nem.
Persze dokijárat megvolt, nem egy és nem tíz, majd néhány év alatt kiderült, hogy a pajzsmirigye szórakozik és totálisan felborult a hormonháztartása. Grat egészségügy a gyorsasághoz... magán dettó
.) Mint kiderült, pusztán a hormonháztartás felborulása nála ekkora ingadozást eredményezett. Okosok mindig vannak, orvosok közt is. Volt, aki simán elhajtotta, hogy egyen kevesebbet, amikor kezdett gyarapodni, meg hagyja el a kávét, a rossz labor meg majd elmúlik.
Innen indultunk és jutottunk el a pajzsmirigy eltávolításig, amiben csomók voltak... Úgyhogy hormongyógyszer mehet élete végéig, illetve a változó kor miatt kap egyéb hormontartalmú gyógyszereket is. Jelenleg mondhatjuk, hogy stabil. De szégyen, hogy erre évek mentek el. -
Chaser
legenda
Köszönöm
Azért nem kell bővebben belemenni, mert egyrészt orvosi leleteket nem fogunk látni, másrészt minden gyógyszernál adott: "a kockázatok blabla..." Lehet 999 embernél hasonló hatást fejt ki egy gyógyszer, az ezredik meg belehal szélsőséges esetben, és/vagy egyéb súlyos mellékhatások lépnek fel. Ha a hormonháztartás valamiért megborul, ott "csúnya" dolgok történhetnek. Cukrosoknál meg nagyon nem mindegy mire hogy reagál a szervezet. Egyik doki ezt mond, másik azt. Anyumnak egyik doki még 10 évet mondott, rá két hónapra elment. Én dokikkal mindig úgy voltam, ha többen egybehangzóan ugyanarra a problémára ugyanazt a választ adják esélyesen igaz. Mikor 3-ból 3 mást mond, arra meg azt, találgatni én is tudok. Messze nincs ott még az orvostudomány, hogy fekete-fehér válaszokat tudjon adni mindenre, még ha az adott orvos adott területen pro is.
Több oldalas kórttörténetből is lehet teljesen mást olvas ki egy pro doki is, mint az igazság. Szóval senkinek a pintos elhízásának mikéntjét nem fogjuk itt megfejteni. De tény, van aki nem zabál és drasztikusan elhízik, hogy a hátterében mi van az adott személynél ebből a szempontból másodlagos.
Aki nem tud fogyni visszafogott étrend és sok mozgás mellett ott tuti gond van, ha mázlis talál orvost aki rájön mi a gond.
Az egészségeseknek meg hajrá, csak elhatározás kérdése fogyás/jó kondi. -
Entaro
tag
Nagyon sajnálom anyukádat.
Kizárólag type 2 ről (szerzett, vagy nem gyerekkori) beszélek az alábbiakban!
Ajánlom ezt [link] a cikket - az insulin előtti idők. Insulin előtt pár évig tudták húzni az időt borzasztó alacsony szénhidráton, amitől vagy éhenhaltál ( lásd a kép a cikkben, ja igen, nem kövér, sovány... ), vagy kihúztad addig amíg az érfalaid a magas glükóz miatt olyan szinten károsodtak, hogy abba haltál bele. Enélkül pedig hónapok alatt belehaltak. Az insulin után tudták a normál testsúlyukat visszanyerni, magasabb kalóriás étrenden.A diabetes nem elhízást, hanem halált okoz insulin nélkül. Ebből egyféle van, de különböző gyógyszerek ürülési ideje különbőző.
Előre szeretném bocsátani, hogy kevés információból találgatok. És a bartánőid kaja naptárát, súlyát, magasságát, korát sem ismerve totál találgatás az egész.
A sok - kevés, zabál - nem zabál nem igazán objektív adatpontok.Leginkább ezen csúsznak félre beszélgetések, vagy nincsenek konkrét adatok ( jobb-rosszabb, például, és a többi relatív vagy szubjektív "mértékegység") , amiről lehet dumálni, vagy párhuzamosan beszélnek az emberek és nem veszik észre
, és beindulhat a hirig! 
Ahol a csoda történik, hogy miután helyreállt a természetes rend gyógyszerrel, utána mi történik. Leginkább semmi, minden marad ahogy írtad, ez azért a kétség szikráját elültetheti az okokkal kapcsolatban.
Pajzsmirigy hasonlóképpen, ha megkapja a T4 et, akkor nincs különbség a természetes és a "mesterségesen" létrehozott hormonszint között, és így nyugodtan tudsz hízni tovább és van mire fogni.
A hajhullás a legnehezebben megfogható és együtt érzek bárkivel aki ezzel küzd. -
Chaser
legenda
Szeretem a husis lányokat) volt több is, szinte mind pajzsmirigy vagy cukorbetegség miatt hízott orbitálisat néhány hónap alatt - nem tőlem idézted a bogyó és pajzsmirigy dolgot -. Egyiküknél két év után találták meg azt az inzulint, ami mellett kicsit tudott fogyni. De volt olyan is, se pajzsmirigyes nem volt, se cukorbeteg, két hónap alatt 30kg felment. Orvosról orvosra járt eredménytelenül. Valami félrement. Éltem vele együtt, nem zabált, szaladgált eleget, nem fogyott semmit. Ő bele is rokkant ebbe eléggé, sokáig sportolt is, aztán bumm.
Ezért mondtam, sajnos van ilyen, nem tehet róla. Nem is ítélek el senkit emiatt, már rég tudom nem feltétlen a zabálás az ok elhízás mögött - egyik csajszinak a haja is ritkult huszon évesen a meghízás mellé, ő is járt dokiról dokira eredménytelenül -.
Az én genetikám pl qrva jó, eddig nem is ment félre senki. Ha nekiállnék rendesen gyúrni két év és terminátor vagyok. Sokan hittek már élsportolónak is ( : fél évet jártam még tini koromban, meg is nőttem:d nem is érdekel, más edzést fogok csinálni. Én tudom az utóbbi években mért híztam, zabáltam rendesen. Mozgás volt, kemény fizikai munka is, de csak híztam)
Sajnos nemrég meghalt édsanyám', miatta zabáltam főleg, két tányér alatt "biztos sz@rt főztem jött":d
Egy hónap alatt leadtam 7kg-t, most vagyok 107, nyárra 95 fogok lenni. Utána kezdek edzeni, de nem teremben - fekvőzés az azért lesz, ha meg tudok csinálni egy nap 10x50-et már elégedett vagyok -. És nem számolgatok kalóriát) most sem, néha mérleg csekk', azt sem naponta. De én mázlis vagyok, nem mindenki az.
Aki meg le akar fogyni egy tanács bármiféle ilyen végzettség nélkül: döntsd el és menni fog - kivéve ha nincs valami betegséged ami kizárja -. Sokszor rám jön az éhség, iszok egy pohár vizet és a 95kg-t látom, nem is vagyok utána éhes) Pont annyit eszek ami ahhoz kell hogy fogyjak, de közben ne károsodjon semmi, meg ne pánikoljon be a szervezet. Nápolyikat, nasikat, csokikat már odaadtam másoknak, nekem nem kellenek már ilyenek. Képes voltam bezabálni egy nagy üveg kenhető csokit egy nap alatt....lol ( : vége.Szerk:
Szevam
Én xiaomiból vettem az egyiket. Elvileg bt-s nyalánságokkal, aoha nem használtam. Szép design és pontos. Ha érdekel megnézem majd a típusát. -
Szevam
senior tag
Kinek milyen mérlege van? Milyen márkájút érdemes venni?
-
carl18
addikt
De ő nem erős(NŐ)
Nincs rajta de sok izom se erő csak zsír.
Csak valahogy láttom én már nem fogok másokat győzködni hogy kell fogyni.
Ha le akar fogyni le fog, ha nem csinálja marad minden így.
Nem az én érdekel hogy lefogyjon, szerintem én lényegébe elértem a célom.
Leadtam a fölösleges súlyt és én jól vagyok.
Ha akarja majd tesz érte, de ha valaki 15-20 éven át nem tudott fogyni nem hiszem 10-20 év múlva miben fog változni.
Sokszor úgy láttom sok ember csak akkor kezd el diétázni és egészségesen élni mikor már valóban beteg vagy életveszélyes állapotba kerül.
De én úgy voltam vele minél hamarabb teszek érte annál jobban járok.
Szerintem a Modern világba alapjáraton (Mindenki magáért felelne)
De nyilván számít a közösség is, hogy van-e támogató közeg.
De ha Körülötted mindenki kővér akkor egy idő után te is az leszel mert a téged körülvevő 5 ember átlaga leszel.
-
Zó
senior tag
Igen, amiket nekem írtál azokat később meg is válaszoltad, szerintem sem lehet negatívból raktározni. Viszont a tartalékoló szervezet egy kicsit kevesebbet éget, kicsit rosszl méri fel a deifcites/egyensúlyi állapotot az ember (vagy nem otthon eszik/más főz), és máris eltolódhat oda, hogy van egy kevés rakátorozni való, és azt máris raktározza a sokkolt szervezet. Így rosszabb lesz az eredmény, mint amit eredetileg hitt.
Táplálkozás, mozgás (sport és mindennapi aktivitás), alvás mind kell az egészséges életmódhoz, kellő mennyiségű és rendszerességű hidratációval, na meg regenerációval és "aktív" sérülésmegelőzéssel (bemelegítés, nyújtás, ízületi előkészítés), mert ugye sérülten nehéz mozogni, és széteshet terv, azon túl is, hogy nem jó sérültnek lenni.
Gyógyszer kellhet, de azért írtam, hogy a minőségi alvás is segíthet, előbb az legyen meg, ne a rossz alvásminősége miatti hormonproblémákat kezeljük bogyókkal. Az éhség- teltségérzet is kezelhető más trükkökkel: nyers zöldség, mint nasi (nálam karalábé, retek, káposzta, karfioltorzsa, répa, esetleg egy kis csicsóka hozzájuk); lassabban felszívódó, kevesebb szénhidrát köretnek (na meg zöldség); a már sokat emlegetett több víz; leves (nyilván nem zsírban úszva); fehérje-szénhidrát jobban belőtt aránya; gombaételek (kalóriabevitelhez képest elég laktatóak, nasinak is elképzelhetők).
Én amúgy nem igazán szoktam sem éhes lenni (éhgyomorra edzés vagy egy nap szilárd táplálék nélkül sem), sem jóllakni, ennek ellenére a délutáni uzsonnát (banán vagy nyers zöldség, natúr joghurt/kefír, 10 db fél dióbél, esetleg más mag) ebéd és vacsora között (reggelizni ritkán szokásom) néha nehezen tudom magamba erőltetni, hiába szeretem ezeket, és hiába tudtam volna még enni ebédre. Szóval én inkább élvezetből vagy a tápanyagok miatt fogyasztok. Vagy mások túlozzák el az éhségüket, vagy én érzem kevésbé. (Érzem, ha már régen ettem, de hogy fél napon belül rohannom kellene enni, azt nem.) Rendszeres output és sport mellett csak nem lehet annyira lassú az anyagcserém (persze a fentebb említett telítőtrükkökkel élek, de ez könnyű, mert szeretem is ezeket, a fiatalkori kvázi zöldségmentességhez képest mostanában szinte rájuk vetem magam).
-
Entaro
tag
válasz
mefistofeles
üzenetére
Soha nem késő! Egyébként ez is tapasztalat, nem mindig, de ha pár hétig sikerül kialakítani egy új rutint utána kevésbé érződik nehéznek. Nyilván az fejem már be van ütve és tudom, hogy ma kb 25dkg túró, meg 50gramm fehérjemüzli ( Lidl kék meg sárga doboz 500grammos )- amit nem kell mérni, mert ránézel és tudod mennyi a súlya - ( nagyon beteg ) , és kb 500kcal nál járok 55gramm fehérjével...

Ajánlom kezdőknek: kalóriabázis [link] van ios, android appjük is, ingyenes, szinte minden magyar kaja benne van. Két hét használat után már nem is kell használnod ( elég kicsi a kaja variáció amit eszünk ), "megtanulod" mi mennyi.
Ha kérdésed van szívesen válaszolok akár privátban, hogy ne ide szemeteljünk.
-
Entaro
tag
"Rokon Karácsonykor 167cm 90kg"
Erre szoktam mondani, hogy Pufi de Erős!
"De már 2014-be is ezt kérdezte hogy lehetne fogyni?" Szokott még kérdés lenni : "Mit egyek, hogy lefogyjak?" Erre az a válasz, hogy semmit!
"De az sokkal zavarobb mikor bármilyen tanácsot nem vesz figyelembe." Saját magának kell akarnia, ez a kulcs, és jó, hogy támogatod. -
Klassz amit csinálsz!
Én is sokat gyúrtam, judoztam, aztán család, gyerekek, meló stb. (ez a kifogás része) és eltunyultam, meghíztam. Most öreg fejjel (56) kezdtem el újra formálni magam és megmondom őszintén baromira élvezem. Mennek le a kilók, formálódnak az izmok, szóval elindultam a lejtőn.....
Most még csak itthon edzegetek nagy intenzitással napi 20-30 perceket de áprilistól megyek terembe.Igen rengeteg az elérhető információ, véleményem szerint túl sok is. Konkrétan egy laikus belefullad az adatokba, arról nem is beszélve, hogy mennyi ellentétes véleményt, leírást talál.
-
Entaro
tag
válasz
mefistofeles
üzenetére
Semmiképpen nem vagyok szakértő, orvos sem ( közgáz diplomám van ), kb 15 éve csináltam meg az edzősködéshez szükséges papírt ( egy vicctanfolyam ), azóta van akinek segítek hivatalosan is. A lelkes amatőr csoportba sorolom magam, viszont elég öreg (54) vagyok, hogy volt időm sok minden látni 40 év konditerem alatt és magamon is tudtam pont eleget "kísérletezni"

Akit ez a téma ma érdekel csak szándék kérdése és tenger információt tud ( akár magyarul is) magába szívni és változtatni az életén, - ha akar. Angolul pedig tényleg csak szándék kérdése, hogy milyen mélyre ássa bele magát az ember, a publikusan elérhető tanulmányok pl. amit linkeltem 20 éve nagyon szűk csoportnak volt csak elérhető.
Ennek a másik oldala a tengernyi féligazság, klikk vadász hülyeség, és ezeket sokkal egyszerűbb beemelni, mert hit alapon működnek, az érzelmekre hatnak, és nagyon sokan szeretnek hinni. Hittel pedig nem lehet/szoktam vitatkozni.
Jön a Dr. XY a youtube on, bemutat x ábrát , és a "hiteles" embertől , az ellenőrizhetetlen forrású információt - a legújabb kutatások szerint blabla-, sokkal egyszerűbb beemelni, mint kinyitni egy biológia tankönyvet.Próbálom magam fejleszteni is, ha kijön egy meta analízis, hogy lám-lám 0 kcal al élt 5 évig, mert olyan a hormonrendszere, hogy fotoszintetizál, akkor nem leszek rest update elni a véleményem.
-
Ki csinál úgy? Hol írom én, hogy lehetetlen?
Nem én hanem az a rengeteg ember akik kifogásokra hivatkozva nem is kezdik el.
Az viszont tény, hogy ha változtatni akarsz a megszokott dolgokon, ha ki akarsz lépni a saját komfortzónádból az igen is akarat kérdése. Persze van akinek könnyebb és kevesebbet kell változtatni, meg van akinek nehezebb és több mindent kell elengedni, változtatni.. -
carl18
addikt
válasz
mefistofeles
üzenetére
Azért ne csináljuk úgy mint ha a fogyás egy lehetetlen dolog volna!
Persze ehhez kell egy komplett életmódváltás is, de el kell fogadni a testeddel foglalkozni kell. (Édesség helyet gyümölcsöt vagy zöldséget kéne fogyasztani).Én nekem van egy remek példám ha én 185cm vagyok és 80kg és 3 szelet 3BIT szelet süteménytől tele voltam karácsonykor jól mutatja az én szervezetem működik és nem akar fölös kalóriát.
Rokon Karácsonykor 167cm 90kg és ugyan ebből a süteményből 10 szeletet be tudott verni. Látjuk ez a 3 szeletemhez képest lazán is 3X akkora menyiség, ami drámai!
Én éreztem a 3 szeletbe tutira volt 600KCAL vagy lehet több is.Szó szerint a 3 szelet után én éreztem ez túl édes és nem bírok többet enni, még kicsit hányingerem is volt tőle. Aztán mikor a Rokon bűszkén mondta meg bírt enni 10 szeletett, nem tudom ez miért dicsőség...
Itt arra gondolok ameddig folyamatosan valaki túleszi magát a gyomra kitágul, ehhez hozzá társul majd hogy mivel nem mozog csak zabál így a kettő együtt egy öngerjesztő folyamat.

Én Tudom a Szervezetem minden áron 2500-3000KCAL tudna most befogadni.
Valahogy most ez a Plafon, de mikor láttom hogy a Rokonon vagy családtagok egy étkezésnél bevernek 1000-1500 KCAL-t ( 2-3X mennyisége annak amit én eszek).Szerintem hosszú távon az a baj hogy a túlsúly természetes lesz, aki túlsúlyos 10-20-30 éve annak ez a új alap állapot! Én csak 2020-2024 között küzdöttem komoly súly problémával. Ez a 3 év elég volt arra hogy újra vissza hozzam azt a súly amitől viszonylag jól érzem magam.
Mondhatjuk én még időbe megfogtam és orvosoltam!
De aki 5-15 éve ebbe az állapotba van és csak mondogatja hogy (Majd Jövőre!)
Mikor Decemberbe kérdeztem ha a 10 szelet süteményt megeszik mikor lesz díéta?
(Mondja majd jövőre)
De már 2014-be is ezt kérdezte hogy lehetne fogyni? Eltelt 12 év de érdemi fogyás nem nagyon történt.
Szóval itt gondolok arra mikor valaki nem akar igazán lefogyni vagy életmódot váltani akkor tulajdonkép magát gáncsolja el a fogyásnál.
#396Entaro
Én azért ennyire nem vagyok kegyetlen, inkább szolidan támogatom ha valaki fogyni akar. De az sokkal zavarobb mikor bármilyen tanácsot nem vesz figyelembe.
Még sok-sok éve névnapjára vásároltam neki egy 100 darabos omega 3-at.
Pár év múlva megtaláltam nála a polcon úgy hogy le volt járva.
pár szem fogyott el belőle. 
-
-
Entaro
tag
válasz
mefistofeles
üzenetére
Igazad van... lehet csak nem akartam ennyire direkt lenni
Ha jön valaki hozzám és ezt az arcába mondom -akaratgyenge szar vagy, és a kifogásokat keresed -, lehet fordul és otthagy 
Van egy nagyon jó tanulmány, aki érdekel a glükóz tárolás zsírrá alakulás :
[link] -
Már hogy a manóba nem akaratgyengeség?
te magad is leírod:
"de nem könnyű, sőt aláírom, hogy borzasztóan nehéz dolog lefogyni, mert igenis munka, és igenis foglalkozást igényel"
pontosan ez miatt kell hozzá akarat. Mert ha csettintenénk és mindenki szálkás izomember lenne akkor nem kéne hozzá akaraterő csak egy pillanatnyi elhatározás. Az meg, hogy a hazug, üzleti alapon működő médiára hallgat valaki nem pedig belenéz a tükörbe nem más mint kifogás keresés -
Entaro
tag
De hogy a topic címére visszatérjek, nem akaratgyengeség, hanem a tévedés/információ hiány/önbecsapás az elsődleges ok. Illetve, amit írtam is, egyszerű, de nem könnyű, sőt aláírom, hogy borzasztóan nehéz dolog lefogyni, mert igenis munka, és igenis foglalkozást igényel, sokkal tudatosabban annál, mint hogy, áh a levegőtől is hízok, mert hormonok vagy bármi más kifogás.
Tehát NEHÉZ, mert ÉHES leszel - és itt jön megint elő, hogy ezen segít a Wegovy/Zepbound. Nem leszel éhes.
Itt a kockázat az, hogy a fogyás aránytalan izomvesztésel jár(hat), mert életmódváltást nem párosítanak hozzá ( több ilyennel találkoztam ). -
Entaro
tag
Szeretnék konkrét leírást, nem kötözködésből, hanem valóban foglalkozom a kérdéssel, amikor kontrollált környezetben :"vannak esetek amikor úgy tűnik valaki kb a levegőtől hízik ". Az én tapasztalatom az, hogy az ügyfélkörömben 10 ből 1 ember van közelében csak amikor az első találkozásnál rákérdezek, hogy eltalálja aznap mennyi kcal ment be.
Ennek az ellenkezőjére ("levegőtől" - kevés kcal per nap nagyon fogytak) tudok konkrét - nem szép - példát mondani, több millió emberes mintával.
Kisebb minta a fényevő csapat, nem szokott jó vége lenni.
Pontosan :"éhségérzetért és a teltségérzetért is felelősek" ez alapján működik a Wegovy, Zepbound. Blokkolja az éhségérzetet - kevesebb lesz a bevitel, nem pedig mágikusan "eltünteti" az energiát.
Ezt a raktározást is meg kellene fejteni, mert negatívból nem tudsz raktározni. Stresszben sokkal hamarabb nyúlsz pl egy chips felé, és nem kell megenni a zacsit, bekapok 2-3 szemet, az semmi - és egy év alatt ott vagy +5kg nál, pedig "semmit" nem ettél.
"De persze nyilván léteznek pajzsmirigyproblémák is. Engem nem érint, olyat tudok, akinek 5 kiló mínuszt jelentettek a bogyók."
Igen, miért nem 10kg? Vagy miért nem 0 ra fogyott? Azért mert 5kg nál került a kajával egyensúlyba, mert a hőtermelését például szabályozza a hormon, és emelkedett - tehát megint az energiára fordulunk vissza, több energiát használt, mivel nagyobb hőmérsékletet kell elérnie a szervezetnek. És gyógyszert pedig azért adnak rá, mert 100 mas bajt is okoz(hat).Igen, egyének vagyunk, mindenkinek más a BMR szerinti energia szükséglete, és ez az életkorral - minimálisan - változ(hat) , aminek oka a kevesebb mozgás például, a csökkent izomtömeg stb. de nem maga az életkor....
Amíg a bevitel az aktuális energiafogyasztás alatt marad fogyni fogysz, ha felette akkor hízni. Ez ennyire egyszerű fizika, senki nem Perpetuum Mobile.
"Takaréknál is felhalmoz a szervezet, letekeri az anyagcserét, csökkenti az önkéntelen mozgásokat, mocorgást stb. A fáradtságérzet sem segít."
Így van, csak az ok-okozat van fordítva, ha nem értelek félre, csökken a mozgás, mert stressztől fáradt vagy tehát valahova rakni kell a plusz energiát amivel eddig balansz volt - megy az akkuba ( zsírsejt
)."az izom, mint aktív szövet segít a kalóriaégetésben), valamint hidratáció pedig biztosan nem egészségre ártalmas tanács
"
Maximálisan egyetértek. Az agy után az izmok használják a legtöbb energiát. -
Zó
senior tag
A hormonok alatt is az alvásra gondoltam, az éhségérzetért és a teltségérzetért is felelősek. Persze miattuk muszáj bevinni töb kalóriát, de könnyebb elesni ebben a harcban, és akár kicsivel több adagok is összeadóthatnak, mint az említett napi 100 kcal-ok.
A stressz szintén segít a szervezetet raktározásra bírni, márpedig a koritzol is hormon (kialvatlanul meg könnyebben lehet stresszes az ember).
De persze nyilván léteznek pajzsmirigyproblémák is. Engem nem érint, olyat tudok, akinek 5 kiló mínuszt jelentettek a bogyók.
Takaréknál is felhalmoz a szervezet, letekeri az anyagcserét, csökkenti az önkéntelen mozgásokat, mocorgást stb. A fáradtságérzet sem segít.
Nem mozgás és a normális étrend miatt mondom ezeket, csak hogy a várthoz képest lehet rosszabb eredményeket elérni, ha figyelmen kívül hagyja az ember ezeket a tényezőket. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás (ami az izomépítéshez is kell, márpedig az izom, mint aktív szövet segít a kalóriaégetésben), valamint hidratáció pedig biztosan nem egészségre ártalmas tanács

-
Chaser
legenda
Nem mese. Minden szervezet más. Egyiknek valami segít, másikat megöli. Egyiknek helyre tudja hozni a hormonháztartását, másiknak jobban szétbarmolja. Édi', hogy itt mindenki orvos) Miközben a fele náluk is sz@rt se ért ahhoz amit csinál. El kell fogadni, vannak esetek amikor úgy tűnik valaki kb a levegőtől hízik - nem a zugevő zabálókra gondolok -. Nyilván nem qttól hízik, de valami félrement, és nem úgy reagál a szervezete kezelésre ami "elvárható lenne -.
carl18
Aki 10kg hízással nem tud fekvőzni az előtte se tudott ( : -
carl18
addikt
válasz
mefistofeles
üzenetére
Igen ez érdekes mert tény és való egyik ismerős kicsit hízott. 175cm 84kg és pár fekvőtámaszt se tud meg csinálni.
Pedig a Fekvőtámasz alap gyakorlat lenne, amire minden egészséges férfinak végre kéne tudnia hajtani.
Aztán hogy valaki sok sok évig el hanyagolja a testét. Utána nehéz újra kezdeni. Mikor én is gyenge voltam szó szerint Fali fekvőtámaszt kellet csináljak 96kg mellet.
Aztán mikor ment le a súlybol meg erősebb lettem ment 3x50 fali fekvőtámasz.
Utána a 45 fokos csináltam sokat aztán egy idő után már ment a sima fekvőtámasz is.
De borzalmas volt a 96kgs test úgy hogy gyenge is voltam.
Nyilván számít a súly is de mikor valaki a suli után soha többet nem csinál fekvőtámaszt még szinten tartás miatt se nem jó.
-
Entaro
tag
Napi 100kcal plusz ( ami 2db 10grammos minilinzer, amit a feleségem csonál
) , az egy év alatt 36500plusz, ami szerény 5kg plusz a mérlegen. Maraton, sunyi , aljas. A fogyás ugyanez visszafelé, lelketlen munka, aminek “nincs” látszata elég sokáig -
Entaro
tag
Ez a hormon mese , ha pajzsmirigy alulműködésed van, szedsz Euthyrox ot. A “takarékos” üzemmód al, hacsak nem a neat csökkenésre gondolsz, napi 100 kcal max, akkor ilyen nincs. Más kérdés, hogy miután fogytál tényleg, és nem a kezdeti víz+gyomortartalom, akkor a kcal szükségleted is csökken, főleg ha nincs súlyzós edzés+fehérje és az izomvesztés is jelentős, és megáll a fogyás, ezt szokták “tartalékra” kapcsolásnak hívni
-
Zó
senior tag
Remélem, vizet iszol eleget (az is jobban tud esni, ha nem cukrosat "vár el" italként a megrögzöttségünk), mert arra nagy szükség van, igen, a fogyáshoz is jól jön. A mennyiségileg és minőségileg megfelelő alvás is segít.
Mert nyilván a kalóriaegyenleg a legfontosabb, de a hormonok vagy a nem a takarékosba kapcsolódó szervezet is sokat számít, illetve bele is szól ebbe. Persze lehet, nálad ezek rendben vannak.
-
-
Entaro
tag
https://www.calculator.net/calorie-calculator.html
Az első lépés, ezt megnézni, BMR re (0 aktivitás). Második, hogy legalább pár napig próbálod megbecsülni, ehhez képest hol vagy.
Érdekesség, ha 20 évesre és 50 re is megnézi az ember, akkor 100-150 kcal a különbség, szinte semmi, tehát nem kifogás, hogy idősebb vagyok, azért nem fogyok....
Két alaphiba ami szokott lenni, az emberek általában:
- alulbecsülik mennyi kcal amit esznek
- túlbecsülik mennyit mozognak.Amivel még találkozok, hogy nagyon alacsony testzsír % -ot becsülnek maguknak.
-
Zó
senior tag
Igen, a cukros üdítők elhagyása is sokat hoz. Hidratálásra sem a legjobbak, rájuk kapni is rá lehet, a "cukorsokk" sem jó dolog, és meg tudja dobni a napi kalóriabevételt is (nyilván nem 2 deci kóla a világ vége). Nekem is segített, hogy elhagytam az italokból a cukrot, először a kávé és a tea nagyon fura volt így, de ma már cukrosan undorodnék tőlük, a kávéélmény sokkal jobb nélküle. Sokkal fontosabb lépésebb ez, mint ahogy általában tudatosul az emberekben.
-
Entaro
tag
Mint írtam #107 , egyetértek
Amivel szeretném kiegészíteni, hogy a fogyásra a többség azt érti "jobban" akar kinézni, az pedig más pálya:- kalória deficit ( lehetőleg a szükségeshez képest -10% nál nem kevesebb) ÉS ebbe a kalóriába bele kell számolni a következő pontot is , nyilván
- fehérje testsúlykg *2 minden nap (igen, nem csak 1x1, hanem mondjuk egy évig minden nap
- tisztességes súlyzós edzés, rendszeresen, és NEM 3x15 olyan súllyal, hogy ne fáradj el...
- kardió csak akkor ha olyan szinten éhes vagy, hogy azt kompenzálod ( igen, számold ki, és igen kardiózd le ) , majd rájössz, hogy inkább nem eszed megErre szoktam mondani, hogy egyszerű, de nem könnyű, főleg nem sprint, hanem maraton. A "szimpla" fogyáshoz elég az első pont, és mindegy, hogy a Mongol pusztákon legelő magyar ősbika tökének a levén nevelkedő tönkönlybúzacsírából készült kenyér formájában eszed meg, vagy a TESCOs kínai büfében az adott napi kalóriádat.
-
-
carl18
addikt
Pedig egy valódi nő (40-50 év közötti mondta) Napi 1X eszik még se fogy!

Ő mondta hallottam hogy csak 1X eszik egy nap de egy deka nem ment le róla.
Példa esetén ha az illető 160cm és 90kg akkor 1 étkezés mellet mi a maximum kalória amit be tud verni valaki? 2000 KCAL? 3000 KCAL?
Itt arra vagyok kíváncsi az 1 étkezés mennyire kalória dús.
Amúgy LIDLbe vettem egy Fehérjés Pudingot 330 grammos és 11 gramm fehérje van 100 grammba. De azt vettem észre ezt megenni 2 Kifli mellet "Túl sok nekem".
Valahogy évek alatt rájöttem egy Fehérjés Puding sokkal jobban csillapitja az étvágyat mint egy sima (Reggeli).
Szerintem fogyás elkezdés esetén az is jó ha a Cukros lötyöket lecseréli "Sima vízre".
Nem Kólát, energia italt, meg Cukros űditőket kell inni. (Néha-néha lehet)
De úgy napi szinten ezeket inni nem feltétlen egészséges. -
-
Magnat
veterán
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Sztem mindenféle betegség max csak hártáltatja a fogyást, de ha lenne olyan, h vki nem eszik és mégis hízik, az konkrétan megoldás lenne több millió éhezőnek, mert ha nincs mit enni, akkor csak vegyél be egy gyógyszert, ami ezt az állapotot idézi elő és már nem is tudsz éhenhalni ... arról nem is beszélve, h a termodinamika első főtételének is ellent mondna .... a kalóruahasznosulási hatásfok nyilván változhat, de hogy valaki úgy hízzon, hogy nem visz be kalóriát, az képtelenség.
-
-
Csandi
addikt
válasz
mefistofeles
üzenetére
Lehet nála az játszik közre akkor, a lassú anyagcsere.
De nálam a 2 szerintem "standard" anyagcserével is sima. A reggeli tényleg szükségtelen közvetlenül alvás után, hiszek benne, hogy azt csak a gabonapehely cégek találták ki, hogy milyen fontos, hogy vegyék az emberek.
-
Nem az éhségérzetről van szó, hanem arról, hogy miként tudod fenttartani az energia szintet és a tartalékok fogyasztását a következő étkezésig. Ehhez nagyon lassú anyagcsere kell szerintem, másként túl hamar kiürül a tank.
Kúra szerűen nyilván oké de életvitel szerűen nekem magas.
-
Csandi
addikt
válasz
mefistofeles
üzenetére
Nekem a két étkezés elképesztően kényelmes, eszembe nem jutna máskor enni, szükségést sem érzem soha. Néha irodai napokon volt már, hogy nem sikerült délben ennem, ekkora nyilván brutál éhes lettem, de az kb. 1 óra múlva elmúlt és utána megint nem éreztem éhséget csak ettem amikor tudtam, hogy egyek de valszeg onnantól kibírtam volna nap végéig.
-
Elhiszem, csak nem tudom, hogy működhet a dolog.
Napi egy étkezéssel elképesztő kalóriát kell bevinnie, mert különben nem marad energia. oké zsírból ezt pótolhatja a szervezet de ha elfogy a zsír?
Másrészt ez gyakorlatilag folyamatos 24 órás böjt +egy hatalmas étekkezés elég komoly sokk a szervezetnek naponta. Nekem még két étkezéssel sem menne az fix.Plusz ehhez szerintem nagyon lassú anyagcsere is kell.
-
Csandi
addikt
válasz
mefistofeles
üzenetére
Bőséges és fehérjedús mindkét étkezés, de a vacsora kisebb mint az ebéd. Régebben nyomattam a fehérjeshaket is de rájöttem, hogy fölösleges az is csak processed szar meg amúgyis allergiás vagyok a tehéntej termékekre (sajna a tejsavóra is kijön a viszketős reakció) szóval inkább abbahagytam és csak kreatin meg vitaminok. Kreatinból viszont lényegesen többet nyomok mint ami csak az izmokhoz kéne, mivel a kognitiv funkciókre való hatása miatt nyomom elsősorban ahhoz pedig többb kell mint az izmoknak. De így akkor már az izmok is kapnak

Hát küldhetek privátban tükörfotót arc nélkül haverom gym progresséről, tényleg eléggé ki van gyúrva, én hozzá képest sehol nem vagyok és látod működik neki
az az 1 étkezése nyilván hatalmas. -
válasz
mefistofeles
üzenetére
kifutottam a szerkesztési időböl..
Szóval elvileg mindkét étkezésednek bőségesnek és sok fehérjét tartalmazónak kell lennie, különben az izmokból is fogynál nem csak a zsírszövetből.
A napi egy étekezést, izomtömeggel nem tudom megérteni, hogy működhet. -
Csandi
addikt
válasz
mefistofeles
üzenetére
Az ebéd elég nagy, a vacsi kisebb.
De hát az intermittent fasting egészséges. Nem mondom, hogy napokig nem kell enni, de ez a "egy 8 órás ablakban egyél annyit ami megadja a napi energiszükségleted, azon kívül meg ne egyél" elég sokat vizsgált kérdés és nem igazán szól ellene semmi.
-
Persze tudom, hogy az őseink sokszor nem ettek napokig, de ha mondjuk sikeres volt a vadászat akkor degeszre ették magukat, mert nem tudták mikor lesz a következő. Ez nem egy egészséges étrend volt, hanem kényszer az életben maradásért.
A két étkezésed akkor gondolom elég nagy mennyiségű. -
Csandi
addikt
válasz
mefistofeles
üzenetére
Igen 2x, és nem (vagyis de kreatint, de az ebbe mindegy). Hát simán, van haverom aki 90+ kg full izmos, szálkás kondis és 1x eszik egy nap, este 6 körül. Elég annyi a szervezetnek, intermittent fasting.
Régen is nomád népek bekajáltak 1x nagyot aztán azon 1-2 napig is elvoltak. Az emberi szervezet ezt simán bírja sőt kicsit erre is van kitalálva. Persze aki megszokta az egész napi falatozgatást az ezt elképzelni sem tudja pedig hamar át lehet szokni rá. Én az 1x-re nem próbáltam ráállni de a 2 abszolút kényelmes.
Energiával sosincs bajom ha kialszom magam.
-
-
Csandi
addikt
Én sem kávézom éhgyomorra.
Első kajám dél, káve az után.
Addig csak víz.
Kenyér helyett hát ami van
általában ami ebédre készül abból eszem vacsira is aztán ennyi a napi kajám. (Vacsi kb. 6 kor, és éjfél körül fekszem, 8:30 körül kelek) Snacknek néha magvak vagy gyümi de én heti 3-mat kondizok meg 1-2t teniszezek is. -
Zsírégető mód onnantól van amint deficitben vagy tökmindegy mikor eszel meg az is hogy mit ha deficitben maradsz. Akkor nem mindegy a kaja ha sportolsz és a testkép a lényeg. Amig deficitben vagy fogysz. Innentől szoktak jönni a megmagyarázások hogy miért nem mert "deficitben vagyok" ha nem fogysz nem vagy abban,pont.
-
-
Szerintem ez nem szénhidrát függőség, hanem ahogy írod is, megszokás.
Én magam is 50 évig faltam a fehér kenyeret, iradatlan mennyiségben. Most teljes kiőrlésű ősbúzalisztből készült magos kenyeret fogyasztok és isteni finom. Ja és régen szerintem simán lement 20-30 deka ételtől függően naponta, most egy 40 dekás veknit eszek egy hétig. -
-
Chaser
legenda
Anyum szokása kenyeret kenyérrel) Nekem már elég egy fél kg-s egy hétre, valami barna, pennys olcsó. Frissen is uo. sz@r mint egy hetesen, de akkor is szeretem ( :
Nem tudom a vaj egészségesebb-e, én azt szeretem ha vmilyen kolbászt eszek kenyérrel. Meg a vajkrémet de azt offoltam, annyira finom fél centi vastagon is rákentem a kenyérre:d de soha nem számoltam hány kalória, szénhidrát, stb, nem is fogom. -
Csandi
addikt
Én 1 kezemen meg tudom számolni hányszor eszem kenyeret egy évben (az is valami kovászos vagy teljeskiőrlésű cucc), margarint pedig eszembe se jutna, ultra-processed szemét és rengeteg kalória. Illetve vagy 10 éve nem is reggelizem, alvás után nem kell energia, azért aludtál, hogy legyen energiád, miért használnád azt az energiát utána emésztésre
Illetve az alvás közben beinduló növekedéshormon termelődést is leállítod amint eszel, ergo sosem marad zsírégető módban a szervezet amíg ébren vagy, nem kezdi el használni a tartalékait, csak halmozod.Azt a fehérje-szénhidrát arányt amit írtál megcserélheted és akkor jó is vagy kb..
-
a reggeli és a vacsora az eddigi életemben (53év) mindig is kenyér + margarin + valami felvágott/szalámiféle volt. Valószínűleg létezik szénhidrát függőség
Persze, ez szokás. Van az a mondás is, hogy "ha nem ettem kenyeret, nem ettem semmit".
Nem csak mi vagyunk ilyenek, sok ázsiai csak kóvályog, ha nem evett rizst 1-2 napig. -
Nem tudom, hogy ez mennyire számítana, de általában ráérek. Inkább a megszokás a gond, hogy a reggeli és a vacsora az eddigi életemben (53év) mindig is kenyér + margarin + valami felvágott/szalámiféle volt. Valószínűleg létezik szénhidrát függőség.
Ez nálam reggelire és vacsorára 8-10dkg kenyeret jelent. A mai össz. kalóriám pl. 1984kcal: 108g zsír, 159g ch, 85g fehérje. -
Chaser
legenda
válasz
mefistofeles
üzenetére
-
-
válasz
mefistofeles
üzenetére
Szerintem nem árt egy kicsit erőltetni, ez a nem szeretem érzés csak fejben van, le kell bontanom ezt a mentális akadályt.
#344 amúgy az a durva, hogy a szusit meg szeretem. Szóval ki érti ezt... valószínűleg a hal látványa és textúrája az ami kiváltja bennem a nem szeretem érzést, gyerekként nagyon kevés halat ettem.
-
válasz
mefistofeles
üzenetére
jan 1 óta -12kg. 1500-as kalóriával minden másnap súlyzós edzés. Mondjuk az edzés megvan 19 éve nem a fogyás miatt edzem hanem mert szeretem(edzés mellet simán tudok hízni 20 kilót). Néha elhízok mikor nem figyelem a kaját utána meg leszenvedem azt a pár hónapot míg visszafogyok. Tömören ennyi a történet. Szar kaját nem eszek, legalábbis minimálisra csökkentettem és a makrókra nagyon figyelve kajálok. Fejben dől el szerintem ez is mint a cigiről leszokás. (12 éve leszoktam). Kifogásokat mindig lehet találni miért nem megy az szerintem csak a könnyebb út ha magunkat áltatjuk a hülyeségekkel. Nincs egészséges elhízott ember és ez motivál legtöbbször így 48 évesen.
-
Velem is így volt sokáig, aztán elkezdtem kipróbálni mindenféle halat, és kiderült, hogy van számomra sok ehető ízű is. Ami legutóbb nem sikerült kísérlet volt, az a libazsír (mert állítólag egészséges); egy kanál után azt mondtam, ebből soha többet. Szóval ezzel csak azt akarom mondani, hogy ha vennél ötféle halat, tippre legalább az egyiket meg tudnád enni, még talán ízlene is. És máris lenne egy hal, amit beiktathatsz a kajálásodba.
Egyébkén meg még mindig veszek néha halakat én is kísérleti célból, van is most a fagyóban egy olyan, amit még sosem próbáltam; már úgy 2 hónapja ott van, nem érzek lázas sietséget a próbájára, de én már tudok halazni rendesen, szóval így nem is olyan fontos, hogy gyorsan bővítsem a fogyasztható csapatot.
norbx: Ha 150 centinél magasabb vagy, az 1500 kcal biztosan nem jó ötlet. A zsírsejtekből a zsírsavak felszabadulása (lipolízis), majd azok szállítása és elégetése az izom- és más sejtekben (oxidáció) egy összetett, hormonálisan szabályozott folyamat. Ennek a folyamatnak van egy maximális kapacitása, amit a szervezet nem tud túllépni, hiába áll rendelkezésre elméletileg korlátlan mennyiségű tartalék energia. A biokémiai folyamatok sebessége korlátozza, mennyi zsírt égethet el az ember a fölös zsírszövetéből. Ha túl alacsony a bevitt kalória, mert majd "zsírból úgyis van elég rajtam", az könnyen izomvesztéshez vezet.
-
-
Csandi
addikt
válasz
mefistofeles
üzenetére
Pártíz milliárd forint, hát mi más

De felőlem euro is lehet
-
-
Szevam
senior tag
válasz
mefistofeles
üzenetére
Itt vitázol, ahelyett, hogy örülnél, hogy gazdag vagy...
Amúgy ajnlom figyelmetekbe, hogy egyes falvakban/városokban vannak termelői piacok. Manapság tök olcsón lehet bérletet venni tömegközlekedésre. Az hogy 1-1 hétvégén érdemes elugra kicsit ide-oda vásárolni helyi piacokra az tuti.
Lényeg, hogy gyalog menj, és amit hozol, azt hátizsákba, utazótáskába stb. tedd.

-
BigBear
senior tag
Omegát a gyerkőcnek szoktunk venni.
Eddig úgy találtam, hogy a Möller's 250ml-es halolaja a leggazdaságosabb. 3xxx körül hozzá lehet néha jutni. Tonhalat nem is eszi meg, kapszulát tablettát se, így emiatt is ez volt a befutó.Csandi: nem is fogom rá, ezért tettem mögé kérdőjelet. Nem vagyok genetikus, nem vizsgáltattam ki soha semmit, fogalmam sincs mennyi a genetika és mennyi az egyéb tényező. Illetve írtam, is, hogy 100%-ban én vagyok a hunyó. Ez van. Igyekszem változtatni.
-
"Tudok fogyni, de szinte csak akkor, ha extrém módon számolom a kalóriákat"
Nálam ugyanez van. Tényleg nehéz ügy.A tonal meg azért egész jó vétel, mert ha eleget eszel belőle, nem kell omega-3 kapszulákat venni. Biztosan olcsóbb a csirke + omega-3 kombó, de tán nem is olyan sokkal, ki kéne számolni. Nekünk 15k volt az omega-3 egy hónapra, mikor még nem tonhalaztunk úgy, mint most. A Rio Mare 2390 Ft ugyanebből a kiszerelésből, szóval az 1140 Ft elég jó ár; ízre meg egyformák.
Mióta tonhalazunk nagyobb mennyiségben, nem veszünk omega-3 kapszulát. Szóval spórolunk.
-
BigBear
senior tag
Is-is. Igen, erősödtem. Nem volt probléma itthon még 3m-es farönköket pakolni, de potrohom az volt mellette...
Igen, amúgy bárkinek elismerem, hogy problémás az étkezésem. Ez 1000%-ig az én hülyeségem. Ha nem is eszem kirívóan sokat, azt tuti rosszkor.
Tudok fogyni, de szinte csak akkor, ha extrém módon számolom a kalóriákat és rendszeresen súlyzós edzem, ami rossz izületekkel nem annyira jó.
A sirámom az az, hogy nem vagyok és voltam soha tápos, de tónusos, normál súlyú szinte soha. Az izom mellett mindig sok felesleg is volt rajtam, még röplabdás koromban is. Genetika? Nem tudom.
Most zsírdisznó állag mellett amikor meguntam a cégnél az egyik emberem szerencsétlenkedését, hogy beigazítsa a másfél tonnás lemezt a vágóasztalon, azt egymagam odébbtoltam. Van erő, csak hát... Ehh, tudom: én vagyok a selejt. De most igyekszem ismét kicsit alakulni, 3 hete tart. Változtatni akarok. -
Csandi
addikt
Hízás mint extra izom ment fel rád, vagy hízás mint zsír? Mert ha előbbi azzal semmi baj, mutasson csak többet a mérleg ha az több izom, de amikor fogyásról beszélünk általában nem az izomból van többlet egy emberen hanem zsírból és azt akarja leadni. Ha te erősödtél vélhetően izmosodtál is, annak meg súlya van. Ezzel nincs baj. Csak felette a zsír amit mozgással is de főleg kajával jobban le lehet égetni.
Az pedig már 300 kommenttel ezelőtt le volt írva, hogy a fogyás egy matematikai képlet. Kevesebb kalória menjen be mint amennyit elégetsz. A szervezeted nem tudja, hogy az most 100 forintos vagy 1000 forintos kenyeret kapott, azt tudja, hogy 1 grammjában hány kalória van. Olcsóból is lehet kevesebbet enni.
Persze ha olcsó alatt a tápértéktelen péksütiket vesszük akkor tényleg éhes lesz az ember és 2 darab pogácsával nehéz lesz kibirni a napot mert afölött már hízás lenne. -
BigBear
senior tag
válasz
mefistofeles
üzenetére
OK. Szintén.
Tudod, felesleges vitatkozni ...
-
Léci fejezzük be oké?
Én nem vagyok vágósúlyban mint te és én teszek érte, és mint írtam nem az edzés vagy a fizikai munka az alapja de ezt a te példád is igazolja, de azért csak nyomod.....
ha pedig attól jobban érzed magad, hogy gazdagnak gondolsz, akkor tégy úgy. Kifogásnak tökéletes.Mint írtam nincs értelme a marhaságaiddal vitatkoznom, szóval részemről ignorállak ezen a fórumon.
-
Az a baja, hogy megemlítettem a lazacot és a 900 ft-os kenyeret. A kenyérből az egy heti adagom a lazac meg kurvára nem napi szinten van az asztalon, de még hetente se nagyon. Amit írsz, hogy egy kicsit lehet drágább az egészséges kaja az igaz, csak azt nem veszi számításba senki, hogy kevesebb is kell belőle. Legalább is ha komolyan gondolja az ember.
-
BigBear
senior tag
válasz
mefistofeles
üzenetére
Hiába dugod homokba a fejed, ettől még nem lesz kevésbé igaz, hogy a kaja iszonyat nagy szerepet játszik a fogyókúrában.
Fogytam már 50 kilónál többet valamikor, súlyzózva, erősen odafigyelve az ételre, úgy működött. Most megint vágnivaló méretben vagyok. (Megjegyzem, korábban meg röplabdáztam és súlyzós edzéseket nyomtam, amikor abbamaradt, repültek fel a kilók.)
Ennek ellenére nyugodtan ki merem jelenteni, hogy több fizikai munkát végzek a birtoknak hála mint a fórumozók, akár fitnesz / gyurmagyurkák 80%-a. Lehet jönni fát hasogatni vagy kaszálni / metszeni / ha kell építkezni, betonozni, mindenféle munkát végezni megmutatni, ki fog előbb felborulni (hacsak a tönkrement hátam/derekam/térdem be nem áll sajnos).
Csakhogy olcsó kaja, rendszertelenül, jellemzően este.
Most változás vanik, mert igyekszem figyelni, de korábban jellemzően ez ment.
Mindkét oldalt láttam és tapasztaltam.
Mesélek egy érdekeset: említettem, hogy napi akár 30-40 kilométert caplattam valamikor. Mindez úgy ment, hogy közben 10-50 kilós pakkokat cipeltem magammal és napi 16-20 órát voltam talpon heti 4-5 napban. Ja és a kezdeti sokk után simán hozzászokott a szervezetem és konkrétan híztam a meló mellett. Csak belerokkant a hátam/derekam meg a térdem...
Úgyhogy mesélj még légy szíves.
Szerk.: Fred23/Csandi: már ne is haragudjatok, ez szerintetek átlag? 180e 2 főre csak kaja? Amikor a medián bér 400 körül van? Az egy 4 fős családnál 360e Ft. Kajára. Nem fizettél rezsit, hitelt, semmit, elfogyott egy átlag fizetés. 3x70 grammos 1140,- tonhalat én se veszek, pedig szerencsére azért az átlag felett keresek...
-
Wow, ez a topik ezek szerint még mindig pörög.

Drágább valamivel az egészséges kajálás szerintem is, viszont nem sokkal, szóval tényleg megfizethető lenne arra váltania a többségnek. Saját példa alapján, ahogy néztem, csak úgy 10-15% extra költséggel jár az egészséges kaja.
Ezt pont ma fotóztam például:

Alacsony nehézfémtartalmú skipjack tuna. (Csíkoshasú tonhal, megvan magyarul is.) Ez a legjobb tonhal, és ilyen áron az egyik legjobb diétás kaja. Van natúr is, olaj nélkül.
Ki lehet hozni az egészséges kajálást úgy napi 2500 Ft/főből is akár, ha nagyon ügyesek vagyunk, 3000 Ft/fő esetén meg már annyira figyelni se kell. Feleségemmel mi kettőnkre úgy 175-180k-t költünk kajálásra egy hónapban, és ebben már benne van a kávé is. Ez szerintem abszolút nem sok, kábé bárki számára megfizethető összeg.
Csandi: Mi mindketten szeretünk főzni. Valamilyen szinten hobbi is.
-
Nem fogok veled vitatkozni.
A leg tökéletesebb kifogások egyikét nyomod, hogy miért nem fogynak le az emberek és miért nem élnek egészségesebben.
Ha az a szent meggyőződésed, hogy a fogyás a diéta és az egészséges életmódra törekvés a gazdagok kiváltsága él boldogan ebben a hitben!Ja és még butaságokat is írsz. Nem az edzéstől fogysz de gondolom ezt te úgy is jobban tudod.......
Drága kajáktól ugyanúgy el lehet hízni és olcsótól is lehetsz sovány.
(valahogy nem rémlik a sok dagadt kisnyugdíjas) -
BigBear
senior tag
válasz
mefistofeles
üzenetére
Van egy szomorú hírem. Bruttó(!) 700 felett az ember már többet keres mint a dolgozók 80%-a. Mindez a KSH összevissza fércelt és hamisított felfelé hazudott statisztikája szerint.

Azért kell bevonni, mert az egészségtelen (de olcsó) ételek nagyban hozzájárulnak az elhízáshoz. Hidd el, napi akár 16 óra fizikai melóval, csupa egészségtelen kajával még gondolni sem fogsz edzésre, mert kimerült leszel, de hízni azt mégis tudsz. -
Csandi
addikt
Valószínűleg a legolcsóbb matcha is többre jön ki mint a kávé ezt aláírom, viszont a nap folyamán fokozatosan adagolja a szervezetnek, nem pedig egyszerre hirtelen sok aztán meg a "crash" érzés.
Én néha szoktam venni mikor dm-be vagy rossmannbe betévedek, a legolcsóbb adag por talán ilyen 3-5 ezer ft között van, 2-en fogyasztva az ilyen 1 hetet szokott bírni napi 1-el.
-
Csandi
addikt
Aláírom sok függ a kávétól, a kávé őrlőtől és a kávégéptől is. Lehet, hogy egy gyengébb minőségűt én sem szeretnék magában, de akkor sem cukroznám fel

-
nevemfel
senior tag
-
Csandi
addikt
válasz
nevemfel
üzenetére
Nekem édesítő vagy cukor érthetetlen a kávéba. Tejet még el tudom fogadni mert létezik a Latte Macchiacto, a Capuccino stb., de rengeteg csak vízalapú kávéital van (espresso, americano) amikbe semmi nem kell "recept szerint". Ha valaki annyira nem szereti a kávét, hogy mindenféle cucc kell amivel módosítja az ízét akkor miért kávézik? Tudom koffein, de abból meg a matcha sokkal jobb mert lassan adagolja, akkor igyon azt. Vagy fekete tea.. (én is szoktam ezt a 2-t is, de szeretem is mindkettőt)
-
nevemfel
senior tag
válasz
mefistofeles
üzenetére
Szeretem az ízét. Nem iszom gyakran, hetente 2-3 pohárral.
-
-
-
Szóval én a hazai népesség felső 10%-ba tartozom?

Hát nem tudom mit mondjak.
Két műszakban dolgozom, a nejemmel együtt se keresünk sokat, van egy 4 éves suzukim meg egy 3. emeleti 40 éves panelom. Ja és két középiskolás fiam, akiknek még fogalmam sincs miből fogom fizetni a felsőoktatását.
Ha nálad ez a felső 10% akkor nem tudom hol élsz.....Aki pedig olyan szegény, hogy
"nem vesz mindenki édességet meg bugy-bugy édes italokat, mert azt sem tudja megfizetni."
(sajnos tudom, hogy vannak) azokat mi a fenének belevonni egy diétáról folyó diskurzusba?
Nagy valószínűséggel nem ők teszik ki a dagadtak többségét. ha pedig igen akkor megsúgom a nagy titkot. Olcsó szalámiból is lehet kevesebbet enni. -
BigBear
senior tag
válasz
mefistofeles
üzenetére
Amit te itt felsoroltál, a hazai népesség talán 10%-a számára megfizethető. "Jó sonkák, tojás, hal, hús, gyümölcs, zöldség... 800-900Ft/40dkg kenyér, lazac..."
Nem, nem vesz mindenki édességet meg bugy-bugy édes italokat, mert azt sem tudja megfizetni.
Ebből indulj ki. Aztán gondolkozz, hogy a maradék 90% mit is fogyasszon, ami nem drága, tápláló és egészséges.
Sok táplálkozási "szakértő" ezt szereti figyelmen kívül hagyni. A hazai lakosság étkezése rohadtul nem ugyanaz, mint egy random nyugati országé (most hagyjuk a déli és távol keleti országokat, ahol fillérekért akad zöldség-gyümölcs-hal-szárnyas-stb).
Én pufirizst eszek, mert konkrétan nem lehet belőle annyit megenni, mint egyéb pékáruból, de helyettesíti nekem azokat. De őszintén szólva ez sem olcsó. -
Csandi
addikt
Akkor te sem szereted a kávét. Aki a kávét szereti feketén issza, aki mindent tesz bele az egy tejes italt szeret. Én feketén iszom amióta csak kávézok (elsősorban espressot).
Barna rizs a sejtjei külső “páncélja” miatt nem jó, bulgur és quinoa akkor már sokkal jobb. Tésztából teljes kiőrlésű mehet am.
-
Szevam
senior tag
válasz
mefistofeles
üzenetére
Pont vettem is 2 kg-osat. Ha van jó oktatóvideótok, tanácsotok elfogadom
-
Csandi
addikt
válasz
mefistofeles
üzenetére
Igen editeltem a kommentet. Pont ezt írtam a végére.
-
-
Csandi
addikt
válasz
mefistofeles
üzenetére
Igen ezt még a thread elejefele írtam, hogy a súlyzós edzés azért jó mert azzal akkor is fogy az ember amikor nem csinálja. Kardioval csak a kardiozás közben. Akkor azt minden nap kéne csinálni és még akkor sem annyira extra. Heti 3 súlyzós meg 1-2 kardio mondjuk tökéletes.
És persze kaja, kaja, kaja. A legfontosabb
-
Heti egy kardio edzéstől ne várj semmit. Tudod mit fogyasztasz el egy óra kardióval? Intenzitástól függően pár száz kalóriát.
A táplálkozás a fogyás alapja. A mozgás segít de nem attól fogysz.......
Ha mindig éhes vagy akkor egyrészt nem csinálod jól, másrészt hamar abba is fogod hagyni.....Két hónapja csinálom, lement 7-8 kiló és remekül érzem magam.
-
Csandi
addikt
Több fehérje, kevesebb szénhidrát.
Meg az éhségérzet adott időpontokat szokás kérdése is, ha mondjuk te hónapokig vagy évekig mindig reggeliztél akkor ha abbahagyod éhes leszel reggel. Ezt kibírod mondjuk 2 hétig aztán rájön a test, hogy oké nem kapok kívülről semmit akkor el kell kezdeni a saját tartalékaim használni.
Meg a reggeli azért is jó példa még, mert ha pl. lefekvés előtt túl közel a lefekvéshez eszel akkor éhesen fogsz kelni reggle. Ha sokkal előtte akkor meg nem. -
Hagyjuk már ezt a minőségi étel drága kifogást!
A lángos, péksütemény, üdítő, energia ital, szemét készétel nem drága?
Abból kéne kiindulni, hogy a minőségi élelmiszerből kevesebbet is eszel, ez is csökkenti a kiadásokat.
Én most pl. egy teljes kiőrlésű, magvas kenyeret fogyasztok. Igaz, hogy 800-900 ft körül van 40 deka, de az nekem elég majdnem egy hétig! A diétám előtt fehérkenyeret ettem de abból legalább 3x annyit! Na hogy jön ki a matek?
Oké elismerem, hogy a lazac drágább mint a bácskai hurka de abból sem kell kilószám enni.
Két hónapja csinálom és nem vettem észre, hogy többet költenék élelmiszerre. Jó sonkák, tojás, hal, hús, gyümölcs, zöldség, mindenből ésszerű mennyiség, nem hiszem, hogy többre jön ki mint a kóla, rendelt kaják, energiaital meg a dobostorta. Ja és a sört is felére vettem, szóval az sem két forint megtakarítás.
Azoknak akik tényleg szegények, nem hiszem, hogy a fogyókúrán kéne gondolkodniuk...
Az a baj, hogy diéta címszó alatt sokan a csapból is folyó drága táplálékkiegészítőkre gondolnak. Ha ésszel eszel ezekre szinte semmi szükség.
-
BigBear
senior tag
Tapasztalat: a kardio önmagában kevés. Nagyon gyorsan hozzászokik a szervezet. Volt időszak, amikor napi 20-30-40 km terhelt sétákkal konkrétan híztam. (Melóban mozogtam ennyit, szórólap, újsághordás stb.) Ellenben elkezdtem helyette súlyzós edzéseket csinálni, amitől beindult a dolog végre. Igen, odafigyeltem az étkezésre is.
-
Szevam
senior tag
Na jó de itt most a valós kérdés/probléma az, hogy hogyan ne vigyél be több energiát, ha a szemed és a gyomrod is kívánja.

Nekem most az a taktikám 2 hete ,hogy annyit eszek hogy éppen egy picit még éhes legyek... + heti 1 kardio edzés. Eddig semmi változás
, de lehet idő kell. Igyekszem a minimumra törekedni
. -
A "lángos, péksüti" diéta azért nem lenne túl kifizetődő......
Ezek kalória bombák, szóval roppant keveset kéne enni belőlük, hogy elkezdj fogyni. Mindig éhes lennél és ha fogynál is, nem néznél ki jobban. Ráadásul alig van bennük valami amit hasznosíthat a szervezet, tehát se erősebb se egészségesebb nem lennél. -
BigBear
senior tag
Ez tökéletesen igaz.
Ez az alapfelvetés.
Én mindössze annyit mondtam, hogy a probléma sokaknál ennek az ára. A dzsuva kaja -> legótvarabb szalámi(nak nevezett nemtudommi), margarin, pékáru az, amit a többség meg tud fizetni. Az összes többi, amit fogyaszthatna, drága. Ahhoz, hogy fogyj ÉS szinten tartsd magad, lehetőleg ne veszíts izomtömeget is, kell a normális étel, a fehérje. Ha csak koplalsz, fogyni fogsz, de drasztikus izomtömeg veszteség mellett. Az egyensúly megtalálása nem is annyira egyszerű. Kalóriadeficit kell, normális, alacsony kalóriatartalmú, de fehérjében, aminosavakban, tápanyagokban gazdag étkezés és mozgás kombinálásával. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Még a saját szövetségeseivel szemben is fegyverként használná az AI-t az USA
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Assetto Corsa Rally
- FreeCAD
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- Google Pixel topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- Analóg fényképezés
- További aktív témák...
- P16s Gen2 16" FHD+ IPS i7-1360P RTX A500 32GB 512GB NVMe magyarított bill ujjlolv IR kam gar
- KERESEK Magyar GARIS VGA-t: 7900XTX NITRO+ / 7900GRE Pulse / 5070 Ventus 3X/ 4070Ti SUPER 2x Ventus
- MSI H81M P33 LGA 1150 alaplap
- MAGYAR BILLENTYŰZETES LAPTOP BAZÁR BŐVíTÉS ALATT
- ZBook Fury 15 G8 15.6" FHD IPS i7-11800H T1200 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 / 256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 100%
- 235 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

.) Mint kiderült, pusztán a hormonháztartás felborulása nála ekkora ingadozást eredményezett. Okosok mindig vannak, orvosok közt is. Volt, aki simán elhajtotta, hogy egyen kevesebbet, amikor kezdett gyarapodni, meg hagyja el a kávét, a rossz labor meg majd elmúlik.
Innen indultunk és jutottunk el a pajzsmirigy eltávolításig, amiben csomók voltak... Úgyhogy hormongyógyszer mehet élete végéig, illetve a változó kor miatt kap egyéb hormontartalmú gyógyszereket is. Jelenleg mondhatjuk, hogy stabil. De szégyen, hogy erre évek mentek el.

Nincs rajta de sok izom se erő csak zsír.