- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- MasterDeeJay: Újabb CoffeeTime projekt készül. Asus Q170M-C és QTJ2 (i7 10750H ES)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zó
senior tag
A szervezet nátriumháztartása borulhat fel, ez már nyilván összefügg a diétával is. Nem véletlenül isznak izotóniás italokat a sportolók.
Ha fokozatosan, de egy óra alatt megiszol egy liter vizet, és semmivel sem érzed magad rosszabbul, akkor a következő decitől sem fogsz felfordulni, sport közben nekem több is lecsúszik. A sportáplálkozási szakértő nekem azt mondta, hogy amíg így érzem jól magam, addig csinálhatom nyugodtan.
-
Zó
senior tag
Az evést is sokkal tovább, valamint egészségügyileg és higiéniailag sokkal kevesebb problémával el lehet kerülni, mint a vizelést vagy a székelést. Szilárd táplálék nélkül kényelmesen ki lehet húzni a napokig, kevésbé kényelmesen pedig még tovább.
Egyébként valóban nem túlzóan koplalni kell, de aki túl sok kalóriát visz be, mert annyiszor és annyira éhes, annak valami rendellenes oka van. Például egészségügyi problémája van, vagy egyszerűen túl nagy zabálásokra kondicionálta magát, és ennyire kitágult a gyomra (persze ez is tekinthető egészségügyi problémának). Ha pedig valaki tényleg nem tudja megállni, akkor tényleg nagy a baj. Fokozatosan csökkenteni az adagokat, és kondicionálni a szervezetet lehetséges.
És persze nyilván meg lehet válogatni azt is, hogy mit visz be az ember. Több víz, több leves, több zöldség-gyümölcs (persze van fruktóz a gyümölcsökben, de kevesen lesznek almától százkilósak), fehérje és szénhidrát arányának megváltoztatása, minőségibb tápanyagok, glikémiás indexre figyelés stb.
-
carl18
addikt
-
-
Zó
senior tag
Ez több mindentől is függ, elsősorban a testtömegtől, a fizikai aktivitástól és a klímától. Nyilván jó indikátor a szomjúság (ha már szomjas vagy, akkor egy kicsit későn is nyúltál vízhez) és a vizelet színe (előbb látszik a hidratáltság, világosnak kellene lennie).
Általánosságban 2-3 liter egy átlagos felnőtt férfinál az alja, ha pedig kánikula is van, de mellette fizikai aktivitás is, akkor 4-5 litert is illene legurítani, élsport mellett ennél többet is.
Továbbá ha valaki legurít pár - természetesen dietetikailag nem előnyös - alkoholos italt, az erősen dehidratál, azt is érdemes lehet kompenzálni. Ha sört kérek, akkor egyúttal pohár vizet is szoktam mellé.
Annak idején azt hittem, hogy nehéz lesz cukros üdítőkről átállni a vízre, de az első időszak furcsasága óta kifejezetten zavarnak az édes löttyök, az alkalmi kávé, tea vagy a kerti gyümölcsök leve, házi bodzaszörp is csak ezek nélkül esik jól. Konkrétan étteremben azért iszom csak vizet (esetleg sört), mert a limonádék túl gejlek nekem. Vendéglátóhelyeken gyakran bajban is vagyok a szomjoltóknak szánt italokkal.
-
-
Zó
senior tag
válasz
Hieronymus
üzenetére
Nem mentem ennyire bele, de lényegében ezt írtam
Csak azt mondom, hogy önmagában a kalóriatartalmat nézni félrevezető (persze szilárd tápláléknál is, ahogy zsírnál sem mindegy milyenről van szó stb.), mert nem ugyanaz lesz a hízlaló hatása, mint ugyanannyi kalóriányi tiszta sertészsírnak. Nagyon nem mindegy, hogy mit, mikor, milyen mennyiségben (nem csak az összkalória miatt) mennyi fizikai aktivitás mellett fogyaszt az ember.És igen, a pálinka nyilván nem telít, vagy ha annyit iszol, hogy telítsen, akkor étkezésre alkalmatlan állapotba kerülsz. A sör viszont a jellemzően alacsony alkoholtartalom mellé megtölti a gyomrot is. Egyébként a tisztességes mennyiségű vízfogyasztás sem csak a hidratálásban segít, de szintén telít (lásd még levesek), és nyilván ez esetbenaz alkohol ellenhatása sem játszik.
-
Zsír lesz abból csak kerülő úton.
Az alkohol bontása során acetaldehid és acetát keletkezik a májban.
Az előbbi erősen mérgező anyag, azt tovább bontja a máj.
Az utóbbi az energia hordozó.
A lényeg az, hogy nem maga az alkohol vagy az acetát alakul közvetlenül zsírrá, hanem az alkohol lebontása blokkolja a zsír- és szénhidrát-anyagcserét, így a szervezet „kényszerből” több zsírt raktároz.Az acetát vízbe és szén-dioxidra bomlik, energiát ad át a sejtnek.
A szervezet normális energia termelése leáll a zsírokat és szénhidrátokat kizárólag zsírként lehet raktározni.
Ráadásul van egy folyamat erősítő mellékhatás. Mivel a sejtek nem képesek korlátlan mennyiségben befogadni energiát, beindul az inzulin termelés. Ennek hatására leesik a vércukorszínt, ami éhséget okoz.
Ezt használják ki egyes vendéglátóhelyek. Kis mennyiségű alkoholt szolgálnak fel étkezés előtt aperitifként. Magyarországon általában pálinka. -
válasz
Hieronymus
üzenetére
Nekem ez nem önigazolás, valahol olvastam és megmaradt bennem. Meg nem is vagyok nagy ivó, az elmúlt években ha iszok akkor sör vagy gin tonic vagy gin tea.
-
-
8th
addikt
Nincs (ismert) genetikai betegségem mégis dagadt vagyok. Év végén nagy valószínűséggel fény derült a miértjére. Kardiológussal beszélgetve az alvára terelődött a szó. Valószínűleg durva alvászavarom van. A mély alvásig gyakorlatilag soha sem jutok el így nagyjából soha sem pihen a szervezetem. Éjszakánként magamtól 3-4x felébredek és előfordul, hogy ébredés után szívritmus zavaraim vannak. Tipikus alvási apnoé tünetek. Mióta csak az eszemet tudom állandóan fáradt és kimerült vagyok a kilók meg úgy szaladnak fel mint ha muszáj volna. Valószínűleg évtizedek óta fennállhat már ez az állapot így a szívem is károsodott már emiatt ezért a szívritmuszavarok. Bár ekg nem mutatott semmit. A honvédbe alváslaborba június elejére kaptam időpontot. Szóval nem csak azért lehet valaki dagadék mert éjjel nappal zabál mint az állat.
-
Zó
senior tag
válasz
Hieronymus
üzenetére
Az alkohol maga sok kalória, de nem lesz belőle zsír, inkább az a baj, hogy méregként azt égeti el először a szervezet, így ha viszel be mellé mást is, azt kevésbé tudja, ezért inkább zsír lesz belőle. Ezért "veszélyes" sör mellé nassolni, vagy nagy lakomát tartani sok alkohollal.
Ettől persze még van szeszes italokban szénhidrát is. Sör esetében vízhez képest nagyon sok, a kenyérhez vagy az agyoncukrozott üdítőkhöz képest kevés. Nem segíti a fogyást, az biztos, de ha valaki egy sört reggelizik órákkal ebéd előtt, annak kimutathatlan hatása lesz, valószínűleg akkor lenne a legkevésbé egészségtelen inni
(Nem követendő diétaként mondom, hanem példaként.)Az is fel szokott merülni, hogy az alkohol meghozza az étvágyat, ez szerintem egyénileg változik, mert én nem tapasztalom, jól tudok lakni pár sörtől. Persze nem ajánlom vacsora helyett.
-
carl18
addikt
Ha valaki kér tippet azt mondom ne rövid távon gondolkozon senki. 1 hónap legalább, reggelinek zabkása tökéletes mert el telit és hosszú a fel szívódása.
Igazság szerint tűz ki célokat, mérd meg hány kg vagy és képzeld el mi volna a ideális súly amivel elégedett lennél? Ha 100kg vagy akkor 1 hónap alatt 3kg le tud menni! Aztán 6 hónap alatt le megy a 10kg.

Még egy hiba forrás hogy ne magába a súlyt nézze senki. Mert ha nincs rajtad izom kisebb súly mellet is lehet nem átlagos Bodyfat.
Nekem van itthon 2 darab 3kg súlyzó na azzal csinálok bicepszre 100-200 ismétlést.
Fekvőtámasz túl súly esetén ha valaki gyenge kezdje fali fekvőtámaszal.
Én is borzalmasan le gyengültem egy pár éve. Aztán csináltam a fali fekvőtámaszt de még az is nehéz volt.
95 kg mellet 15 fali fekvőtámaszt tudtam kezdés gyanánt. Utána már ment a 3x50 is és így lehet haladni.
Dupla győzelem mert ilyenkor kalóriát is használsz meg izmot erősítesz.
-
...mert az alkoholt nem tudja energiaként hasznosítani a szervezet és energiába került lebontani az alkoholt.
Önigazolásnak jó. De nincs alapja. A máj nem képes gyorsabban bontani a több alkoholt. A töménnyel viszont sokkal gyorsabban lehet berúgni, mint sörrel.
Más van a háttérben.
féldeci 40%-s pálinka 110 kcal
fél liter 5.5%-os sör 240 kcalA sörben nem csak az alkohol tartalom nagyobb. Szénhidrát is bőven van benne,
-
Ha nem is verseny, de egy stratégia megosztás mehetne.
A magam részéről képviselem a lusta/ akaratgyengéket. A stratégiám egyelőre annyi hogy heti 1 edzés, kevesebb kaja a tálba (minden étkezésnél) és nassolás off (Süti on, de csokicsipsz off, cukros lötyi kerülése = ha lehet mást választani akkor azt). De mindenből ennék.
carl18
-
carl18
addikt
Köszönöm mindenkinek. Nektek is sok sikert!
Én mikro dühös voltam magamra sikerült.
a Sok Rocky film meg adta a lelki erőt. Én 2009 óta táncolok és 96kg mellet nem ment a Shuffle.
De mióta 80kg a súlyom újra megy a tánc. 2026 Januári videó.
kint készült a - 3 fokba. -
-
Scalpel
senior tag
Ez mese, de feltételezem van már saját vodka márkája.
Nagyon is pozitív az energiamérlege az etanolnak. Mindeközben, valami amerika...:
Index - Belföld - Speciális mentőautó állt szolgálatba az Országs Mentőszolgálatnál -
Megmondom őszintén, pacalt még nem ettem, a körömpörköltnek meg csak a szaftját komálom. A pacal meg ugye belsőség, és azokból semmit sem szeretek.
Amúgy most akkor sem enném ha imádnám. Van még efféle kaja, pl. lángos, fehérkenyér stb. van amivel helyettesíthetem őket és nincs hiányérzetem.Nekem a -10 ből a fele már megvan, és az izomtónus is (lassan) kezd előjönni, de a neheze most következik. A legnehezebb rész a has lefaragása. Persze megy az is, csak baromi lassan........
-
válasz
mefistofeles
üzenetére
Csatlakozok -10et kezdek én is!
Mi a bajotok a körmös pacallal? Az tök egészséges! kollagén meg ilyenek…
-
-
carl18
addikt
Én ahogy írtam 2024 nyár végén éreztem nagyon ez így nem jó. Akartam csináltam és elég jól adtam le a plusz súlyt.
Szerintem fontos hogy minden áron el akard érni a célod.
Augusztusba lement 3 kg 1 hónap alatt. A kezdés erős volt ott volt lendület. Még este 6 óra felé minden nap helybe futottam 20 percet.
úgy álltam hozzá hogy kevés éves plusz mozgás még gyorsabb zsír égetés.
-
"JA és alkohol off."
Ed Sheeran-nek bejött, hogy a sört vodkára cserélte és lefogyott, legalábbis egy videóban ezt mondta. Elvileg az égetett szeszektől nem hízik az ember, mert az alkoholt nem tudja energiaként hasznosítani a szervezet és energiába került lebontani az alkoholt.
-
-
-
Csandi
addikt
válasz
mefistofeles
üzenetére
Amúgy ennyi igen, sőt a többség ha átállna arra, hogy csak ne egyen cukrot, csak vizet igyon, ne vegyen nasit (chips stb.) meg ahogy mondtad fehér helyett teljes kiőrlésű már ez kb. elég lenne.
JA és alkohol off. Az az egyik legrosszabb. -
Olvasgatva itt a hozzászólásokat, az az érzésem, hogy sokan túl tudományosan állnak hozzá, és sokaknál talán ez is hozzájárul a kudarchoz.
Pedig ez nem atomfizika!
Kalóriákat, makrókat, grammokat számlálni? Minek? Számomra ez a probléma túlbonyolítása. A profi testépítőknek fontos de te nem vagy az!
Két szendviccsel kezdtél reggelente? Kezdj egyel. Eddig két szelet kenyér csúszott egy tányér főzelékhez? Felezd meg,.
Kibírod üdítő, energiaital, péksütemény nélkül? Le tudod váltani a fehér kenyeret teljes kiőrlésűre? Ha igen, szerintem a probléma nagy részét már meg is oldottad.
A többi csak az alapok finomítása.Ja és még valami, TÜRELEM, KITARTÁS. Ha bele kezdenél és nem akarsz éhségtől kopogó szemekkel, fáradtan ténferegni, akkor fogd fel, hogy ez nem sprint hanem maraton. Ne akarj hetente kilókat leadni. Gondolkodj hosszú távon és örülj a részeredményeknek.
Így nem lesz önsanyargatás és kilátástalan, mint ahogy egy fórumtárs gondolja a dologról........ -
carl18
addikt
Igen tudom a nőknél a Depresszió a Omega 3 hiánya miatt alakul ki.
A gyerek agya (rengeteg omega 3-at igényel) És itt mondjuk nők esetén valószínűleg egy Omega 3 hiány állhat az átmeneti depresszió mögött ? nem a szerotonin,dopamin rendszerbe kerül bele egy mély és makacs hiba!
Én úgy láttom több ilyet láttom ( Minden féle ítélkezés nélkül) De valahogy mindig láttam valahogy mindig elfogyott a lendület a fogyásnál. Vagy a külső környezet nem (gyakorolt rá nyomást) De ez olyan van egy ismerős, mondtam neki nem akarsz fogyni? (Mikor novemberbe 3 tányérral is evet... ( Azt majd jövőre januárba!)
Én meg úgy állok hozzá, hogy amit lehet kezd el ma. Most akinek van 30-40 kg túl súlya az nem 2 nap alatt jött össze. Iskola után 20 év fölött már nincs kötelező tesi óra senkinek, sok ember elkényelmesedik és hát van kocsi, tömegközelekdés és még elektromos kerékpár is.
Ezért láttom néha azt valakit nem láttok 10-15 évig és "Ég és föld a különbség" Meg se ismerni.
De ezt mindenki maga tudja, vagy hogy kialakul-e egy belső igény.
A kövérség szerintem nem csak azért baj mert nem nézz ki jól, hanem mert betegségeket is fog idézni. Láttom mikor valaki cukorfüggő, és be tud verni 3 zacskó Gumicukrot is.. (Ez 150 gramm cukor) 300G Gumicukor esetén, ami szerintem brutális.
Ezek mellé ha nem Cukormentes kóla is jelentős extra cukrot és kalóriát add.
Én megmondom ősszintén 1 évbe 1X iszok csak kolát (Max születésnapom egy pohárral) és néha tényleg érzem bakker, tényleg élénkít!
Mivel sose iszom nincs tolerancia! Persze finom meg minden, de tudom erre nem lehet egy testet és egészséget építeni.
Csak minden rosszindulat nélkül, sok ember köztük anyukám testvére és 42 évesen halt meg szívinfartusba. Egy elég nagy darab erős ember volt de magas testzsír mellet.
Szóval ezért írom azt hogy a zsír már nem csak esztétika hanem egészség is.
-
Szülés utáni depresszió nem tudom meddig szokott tartani, van akinek sokáig. A depit sokszor finom falatokkal szoktak oldani. Ez jó is és rossz is.
Nőknél és férfiaknál is előjön a falhatnék, ha depressziós.
Amikor már valaki túl tolta a kaját és meghízott akkor nehéz és fájdalmas is lehet mozogni. Az elinduláshoz lelki erő kell, ilyenkor pedig a környezettől várja az ember hogy kapjon biztatást.
Nem azt kell mondani hogy nézd már hogy nézel ki eh! Esetleg az elején kicsit belevonódni, súlyzó adogatását egyebek, elmenni úszni csak úgy ilyesmik. Már ha közel áll hozzád a személy. -
carl18
addikt
Igen azt tudtam "sok nő" a szűlés után lesz túl súlyos!
Csak az valahogy durva mikor valakinek a szűlés utána elhízott állapot 20 évig alapforma lesz.
Ha valaki 20 évesen szűl, és utána 40 évesen is ebbe a súlyba van akkor azért durva valaki sok-sok évre beleragad ebbe az állapotba.
Az biztos tudom nekem a Mitrazapine falási ruhamokat okozott, talán a nőknél is van valami Hormon zavar, amit helyre kell billenteni. De azért tegyük hozzá, 20 év fölött már megszűnik a kötelező "Sport".
Onnan már van kocsi, és kényelem!
Szerintem ezek is sokan oda raknak.
Mert írtam sok ilyen személyt láttam, a zsír párna ott van de megy Elektromos biciklivel.
Így magyarán mivel nem mozog egy kicsit se a fölösleges még csak azt se tudja le égetni magáról amit az nap eszik.
-
Csajoknál a hormonrendszer bezavar sokat. Máshogy kezd el raktározni a szervezet. Most nincs linkem, de majd szedek ösze párat.
-
-
carl18
addikt
válasz
Kalandor
üzenetére
De még az is érdekes van egy nő.. Tesóm ismerőse aki 165cm 90-100kg között azt mondja napi 1x eszik 40 éves elmúlt. De összintén én nem tudom hogy hazudik? Vagy az a napi 1 étkezés 3000kcal visz be?
Csak ezt én se hiszem el, mert akkor rég fogyott volna. Még a rossz genetika esetén is a szervezet bontani fogja a elraktározott zsirókat.
Mondjuk annak a nehezebb a fogyás aki izmot is meg akarja tartani.
aki izmos és test zsír százalékot csökkent annak nehezebb dolga van. Szerintem magába az hogy le adj 10kgt nem egy lehetetlen küldetés.
-
válasz
Hieronymus
üzenetére
A mozgás segíti az embert, hogy az aktuális tevékenységére figyeljen, így a negatív gondolatok tovaszállnak (legalább egy kis időre). Napi rendszerességgel pedig átállítja az agyban a gondolatokat, és könnyebben jönnek elő a pozitív gondolatok.
Akaratgyengeséggel kapcsolatban beszélgettem Chatgpt-vel. Azt mondja hogy úgy kell kezdeni hogy 1-1 apró dolgot amit magadnak megígérsz azt betartod. Ezekből az elemekből építkezel, és csinálod majd egyre nagyobb területen. De lehet,hogy ebben a podcastban volt...
sry már nem emlékszem. -
válasz
Kalandor
üzenetére
A teljes népesség 30-40%-a fogyási nehézségekkel küzd. A szerencsétlenebb esetetekben többszörös a probléma. Stressz, alvászavar, antidepresszánsok, inzulin rezisztencia, pajzsmirigy probléma, ...
De ezen esetek jó részében mégis lehet súlyt csökkenteni. Nem diétával, életmód váltással. Az étel mennyisége maradhat, de a kalóriának csökkennie kell. A könnyen emészthetőséget hátránynak kell tekinteni. Önmagában ettől a váltástól, a nehézséget okozó tényezők is visszább szorulhatnak.
-
-
carl18
addikt
Amúgy szerintem az emberek 80% Tudna fogyni ha akarna csak ehhez komoly életmód váltás kell és el szántság.
Mert én is számoltam a kalóriát. Most átlagba 2000 Kcal amit én meg eszek egy nap.
Nővérem 45% test zsír mellet 1 étkezéssel be tud verni 1500-2000 Kcal akár. A másik amit én még láttom ahogy valaki hízik ez mellé még az is jön még kevesebbet mozog. Valaki kocsival és elektromos biciklivel megy, még kevesebb mozgás még több zsír.
szóval szerintem nem lehetetlen csak ha én 2024 $szeptemberben lett elegem hogy megint 90kg vagyok. Aztán Decemberbe már meg volt a 80kg súly és ilyenkor mondjuk elegem volt a kövérségből.
Mert hát nálam is kihívás volt hogy 4 év Mitrazapine után a gyógyszert el hagyni extra tüneteket és okozott.
Most 2026 van a súlyom azóta se ment 80kg fölé.Szóval nem akarom azt mondani mindenki képes erre de kell kitartás akarat és hogy le mondj a gyors és magas kalória tartalmi ételekről. Vagy is lehet enni de azt a kalóriát mozogd is le.
Még valami én általában mindenhova ahova tudok gyalog megyek. Napi 10.000 lépés meg van de volt már 25.000 is néha.
Amúgy 10kg zsír le égetés 77000kcal szóval nagyon hosszú folyamat.
-
CellWalker
tag
válasz
mefistofeles
üzenetére
Többnyire pótolható tojással, hiszen így a 'fülétől a farkáig' elfogyasztásra kerül a még ugyan meg nem formálódott állat, de az ehhez szükséges szinte minden anyagot tartalmazza.
-
carl18
addikt
Üdv nekem a Mitrazapine 25 kg hozott fel. 184cm voltam és 70kg és aztán 95 kg lettem szép lassan. Hatalmas hátránya hogy folyton éhes voltam. Ettem egy teljes adagot 2 óra múlva megint éhes lettem.
Mitrazapine nélkül végre 184cm vagyok és 78-80kg.
-
Scalpel
senior tag
válasz
mefistofeles
üzenetére
Én nagyon szeretem ezeket, de ettől függetlenül az én gyomrom is valami zölddel veszi be őket, mininum valami jó savanyúval.
-
-
Scalpel
senior tag
A húsban található glikogén, mint az izmok elsődleges tápanyagraktára. A glikogén egy poliszacharid. Ezek pedig bizony először jellemzően oligoszacharidokra majd monoszaharidokra bomlanak az enzimeknek köszönhetően, és ez a bomlás már szájban elkezdődik a nyál-amiláz működésének köszönhetően. Glikogén esetén a monoszacharid bomlás terméke bizony glükóz. Szóval azért a semennyitől messze vagyunk, de tény hogy lényegesen kevesebb, mint ha direktben is fogyasztunk szénhidrátot. Csirke hús az több glikogént tartalmaz, mint mondjuk a marha.
Azt, hogy a húsban mennyi C-vitamin marad egy kiadós sütést követően azt nem tudom. Vizes oldatban hőérzékeny, 40C fokon elbomlik, de ahogy a töltöttkáposztában sem bomlik tudtommal el, úgy a húsra is igaz lehet, mert a környezet bizony befolyásolja a molekula stabilitását. -
-
Ramirex
csendes tag
válasz
Kalandor
üzenetére
Amit az evolúcióról írtál teljesen igaz.
"Nekünk kell a gyümölcs és a zöldség."
De ez nem igaz. Kiderült, hogy a hús csekély de elegendő mértékben tartalmaz C-vitamint ez a mennyiség pedig abszolút megfelelő mértékű a carnivore diéta esetében. A C-vitamin a bélrendszeren keresztül jut be a szervezetbe. Érdekes módon a a glükóz közvetlenül akadályozhatja a C-vitamin felszívódását, ugyanis ugyanazon a sejtszintű szállító molekulán osztoznak. Ha sok glükóz található a szervezetedben, az meggátolja a C-vitamin felszívódását. Carnivore diéta esetén azonban konkrétan semennyi glükóz nem található a belekben, ezáltal a c-vitamon sokkal inkább elérhetővé válik. -
Szóval akkor mégis csak akaratgyengeség...
-
-
Scalpel
senior tag
Szerintem inkább az ember csimpánzias, főleg ha a szadista hajlamokra, meg arra tekintünk, hogy egy csimpánz horda képes a szomszédos csimpánz hordát kvázi kedvtelésből (legalábbis külső szemlélőnek úgy látszik) ledarálni, meg a nőstényeit megerőszakolni. Mintha az emberek is tudnának ilyet nemzet, vallás, bőrszín és egyéb jellemzők mögé bújva.
A bonobóknál a nőstények tudják a tutit. A p*ncit nem eldugni kell a hímek elől, hanem minél többször odaadni nekik, mert attől hamarabb megnyugszanak a kedélyek. -
Scalpel
senior tag
Szerintem fekáliát akartál írni. A kefália a másik irányban van, bár tény hogy oda is hat.
Nagyon komolyan kutatják a bélmikrobiom és nem csak az elhízás vagy egyéb anyagcserebetegségek összefüggéseit, de sok más betegségét is.
Sőt, még azt is erősen felvetik, hogy aki császárral születik, az hátrányban van, mert nem kapja meg a hüvely flóráját a kezdetkor, ezért más összetételű lesz bélflórája, mint aki normál úton küzdi ki magát a világra és ennek lehetnek még hosszútávú, nem teljesen megértett következményei úgy is, hogy a bélflóra azért az élet folyamán folyamatosan változik, törzsek jöhetnek, mehetnek és a bevitt kajával is lehet befolyásolni és akkor az egyéb külső ingereket még számba se vettük.Elhízásra ez egy érdekes összefoglalónak tűnik mikrobiom ügyben, mi mindent lehet/kell vizsgálni. A kettes táblázat szerintem tök izgalmas, a kaja és a bélflóra változásaira vonatkozóan.
The Influence of the Gut Microbiome on Obesity in Adults and the Role of Probiotics, Prebiotics, and Synbiotics for Weight Loss - PMC -
Télen csak húshoz jutott hozzá. Nyáron ősszel ehetett valamennyit, de nem annyit amit a mai kor embere.
Ez nem szempont, hogy mi volt jó az embernek, hogy szép, egészséges, hosszú élete legyen. Az evolúció azt juttatja tovább "a következő körbe", aki életben marad és tud szaporodni.
Minden más az teljesen lényegtelen. Simán lehet evolúciósan sikeres egy olyan faj, amelynek az egyedei amúgy szenvednek. Az emberelődök a Földközi tengertől délre fejlődtek ki, ott pedig volt növényi táplálék "télen is". Hogy a mérsékelt égövön az utóbbi néhány tízezer évben nincs téli táplálék, csak a hús, nem tesz bennünket húsevőkké.Mondok egy egyszerűbb példát arra, hogy a természetben nincsenek tiszta határok: a medvefélék családján belüli fajok közeli rokonságban vannak, mégis iszonyatosan eltérően táplálkoznak:
- jegesmedve: 100% hús (igaz, nincs semmi növény a környéken)
- barnamedve: ha szerez húst, megeszi, de mellé bogyót, gombát, halat, mindent megeszik
- fekete medve: kb. mint a barna, de még kevesebb húst eszik
- pápaszemes, ajakos, stb. medve: mint a fekete, de még kevesebb hús, abban is sok a rovar
- panda: nem tud róla, hogy ő ragadozó, csak bambuszt eszik, ami annyira zéró beltartalmilag és annyira nehezen emészthető, hogy szinte mindig csak alszik... Pedig ehetne húst: nagy, erős, van is hús a környéken, mégse eszi
Nagyon közeli rokonok, egy részük hibridizálható is, és mégis 100%-ban eltérően táplálkoznak...
De ott van a kutya és a glutén is... Az ember max 10.000 év alatt a kutyát alkalmassá tette a glutén emésztésére. Ez a kutyának nem tesz jót, de mégis ez a vérvonal maradt fenn, mert evolúciós előny volt a glutén megemésztése.
Szvsz nem jó ez a leegyszerűsített kijelentés, hogy az ember azért húsevő, mert pl. télen nincs gyümölcs és van szemfogunk.
Nézzük meg a főemlősöket, hogy mit esznek:
- gorilla: akkora szemfogai vannak mint egy oroszlánnak, de növényeket eszik rovarokkal
- orángután: szintén...
- csimpánz: kis cukika, mégis ő eszi a legtöbb húst, mert a növények mellett aktívan vadászik is, olykor éppen más majmokraÉs akkor ott van az ember. Aki nem húsevő, hanem mindenevő. Ilyen a fogazatunk, az emésztőrendszerünk, minden. Nem tudunk pl. C vitamint előállítani, míg a ragadozók rendje pl. igen. Nekünk kell a gyümölcs és a zöldség.
Amilyen diétát követsz, ahhoz az eszkimók állnak a legközelebb, de ők a vitaminokat nyers húsból, nyers halból és nyers belsőségekből fedezték, valamint bogyókból meg tengeri algákból, de tradeltek pl. pemmicant is az északi indiánokkal. -
caprine
senior tag
Én dr. Gödény youtube csatornáján láttam egy érdekes amerikai tesztet patkányokkal. 2 darab egy alomból származó patkány volt a kisérleti alany, ugyan azt a kaját, ugyanakkor, ugyan abban a mennyiségben kapták. Az eltérés az volt hogy az egyiknek egy kövér ember kefálijájából készült kivonatot adtak be, effektive megkapta annak a kövér embernek a bélfloráját. Na ez a patkány olyan mértékben elhízott, hogy rossz volt ránézni. Szóval még a bélflora is befojásolja az elhízást.
-
Nálunk perpill van még csipkebogyó a kertben bőven, a fű is zöld, pedig 2-3 hétig hó fedte, a birsalma január végéig volt ehető, mostanra barnult csak be ehetetlenre (rohad a maradék pár szem a fán). És a legtöbb fenyőféle tűlevele is ehető egyébként, ha nincs más.
Szóval ha nem is nagy a választék, bogyók, gyökerek, fűfélék elérhetők télen is. Azt meg senki se mondja tán, hogy rengeteg szénhidrátra lenne szüksegünk.
Az emberi test egy túlélőgép, elműködik sokáig 0 vagy majdnem 0 ch-n is. Ha minden igaz, volt már olyan, hogy majdnem ki is halt a fajunk, és hogy mégsem, az a hatalmas étkezésbeli rugalmasságunknak is köszönhető. De amit kibír a test, az nem feltétlenül optimális is neki.
-
Ramirex
csendes tag
válasz
mefistofeles
üzenetére
Szerintem is evett valamennyi gyömölcsöt, de mennyit? Télen csak húshoz jutott hozzá. Nyáron ősszel ehetett valamennyit, de nem annyit amit a mai kor embere. Gabonát meg egyáltalán nem.
-
válasz
mefistofeles
üzenetére
Ketogén diéta kapcsán aelod fórumtárs egyik régi hozzászólása (nem csak Neked).
-
válasz
mefistofeles
üzenetére
Kivéve az eszkimókat.......
-
Scalpel
senior tag
Hát, ha neki egyelőre bevált, nekünk nem mindegy? Egyen amit akar és ahogy. Csak ne akarjon meggyőzni mindenáron, hogy az az egyetlen és igaz út, azt mindenkinek magának kell megtalálni (remélem ezt a bölcseletet én találtam ki, mert nem emlékszem ki mondhatta).
Meg legalább olvassa el a cikket, amit hivatkozik.
Na azért kijár a barack és nem a folyékony fajta.
-
Nem vagyok antropológus, de logikusan végig gondolva, az ember alapvetően mindenevő kell, hogy legyen.
Mikor még csak pislákolt az értelem és éppen leereszkedtünk a fákról, nagy ragadozók nem lehettünk. A bogyókon és gyümölcsökön kívül, rovarok, kisseb emlősök, rágcsálok és dögök lehettek az étrenden. Később mikor már szerszámokat és fegyvereket is használtunk, nyilván rá lehetett menni nagyobb vadakra is, de eléggé kizártnak tartom, hogy egy csapat elsétált volna egy gyümölcsökkel teli fa, vagy egy bogyós bokor mellett.
A vadászat sem volt mindig sikeres és lehetetlennek tartom, hogy ne ettek volna meg bármit ami az életben maradásukhoz kellett.
Nehezen tudom elképzelni, hogy lett volna az emberiség történetének olyan fejezete ahol kizárólag hússal táplálkoztak. -
kuntics
aktív tag
Hány tudományos cikk szól az ellenkezőjéről? Abból is millió számú van, ez közel sem bizonyíték. Több ezer éve mindenevő fogazata van az embernek. Ha nem arra lenne szükségünk, már változott volna.
de arra is fogadni mernék, hogy jóval több vegán él, mint csak húsevő. Ha neked lenne igazad már rég elhalt volna a vegánság. -
Scalpel
senior tag
Hát nagyon nem erről szól a cikk. Arról szól, hogy az egyes ősember csoportok az adott lelőhelyeken milyen állatokat ettek és ezt milyen izotópos technikával határozták meg a csontokban megmaradt fehérjenyomok összetétele alapján.
Hármas ábra kép aláírását nézd meg. "Omnivorous mammal species (incl. humans)"
-
Ramirex
csendes tag
https://www.nature.com/articles/s41598-019-41033-3 én a tudományban hiszek. Egyértelműen látszik, hogy húsevő az ember vita nincs róla.
-
-
-
Szerencsére ez nem kvantumfizika azért. Megkérdez az ember mondjuk 3-4 A.I.-t az energiabevitelről, deficitről, makrókról, vitaminokról, ásványi anyagokról, rostbevitelről, egyebekről, és érdekes módon hasonló válaszokat fog kapni, így pedig kirajzolódnak a határok. Jó kérdéseket kell feltenni, sokat, a válaszokat ellenőrizni... -nem nagy kihívás. Aki abszolút kezdő, kezdheti akár azzal, melyik makróra miért van szükség, mennyit kell belőlük mindenképpen bevinni, stb. Aztán sok helyről, sok különféle képlettel fogja mindenhonnan majdnem ugyanazokat a tartalmakat/válaszokat megkapni. Gondoljunk akár most a zsírokra: legyen rendben a hormonrendszer, szívódjanak fel a vitaminok, működjenek normálisan a sejtek... -ehhez egyik helyen azt mondják, vigyél be kábé 1000 kcal-onként 28-30 gramm zsírt, a másikon, hogy az abszolút minimális zsírbevitel 0,6 gramm testsúlykilónként, de egészségesebb, ha 0,8 grammot veszel, és azzal számolsz, a harmadikon, hogy legyen a bevitt kalória minimum 25 százaléka zsír, de az ideális 30 százalék körül van, stb. És ha megnézed magadra az összeset, máris látsz egy sávot, ami mindenki szerint jó. Jöhet a következő makró. És tán a keresésed közben kaptál némi extra infót is, például hogy melyik zsírsavból mennyit érdemes nagyjából bevinni, milyen arányok a legjobbak köztük... Hosszú keresgélés, de egy full délutánnál több nem megy el rá mindenképpen. Aztán lehet, csak azért látom így, mert rengeteg időt töltöttem már kövéren, és sokat olvastam a fogyásról, de tényleg nem tűnik nagyon nehéznek begyűjteni a szükséges infókat.
Nem a tudás megszerzése itt a nehéz, hanem járni azon a helyes úton tartósan, amit kijelöltél a magad számára.
-
Igen a tényekhez nem elegendő azoknak az embereknek a tapasztalata, akik nem jártasak mélyen a témában, de mindenképpen szükséges, ahhoz hogy bizonyos dolgokat több oldalról megvilágítsanak.
Rengeteget kell kutatni, majd vizsgálni és bebizonyítani a kutatás alatt feltett téziseket. Azok akiknek nincs ideje ezzel foglalkozni, viszont saját egészségük érdekében tettek lépéseket, hogy haladjanak az életben, és ezt meg is megosztják, még mindig jobb annak aki küzd, mint sötétben matatni.

-
Ez igaz de amikor sok az egymásnak ellentmondó információ akkor kifejezetten nehéz eligazodni. Ma pedig egy olyan korban élünk amikor az interneten terjedő elméletekre, legyen az bármi találsz tömegeket akik elhiszik, igazat adnak ami csak megnehezíti, hogy megismerjük a tényeket.
-
Ugyan... Mindenki csak segíteni akar a másikon (alapvetően az emberek nem rosszak szerintem), és mindenki azt tolja ami neki jó volt.

Az egy másik kérdés, hogy nem biztos, hogy a másiknak is az a jó ami "nekem".
Az hogy sokan leírnak egy tapasztalatot azt eredményezi, hogy segít annak akinek baja van. Lehetőséget adnak, hogy aki éppen küzd valamivel, válogatni tudjon több megoldás közül.Ha a stílust kizárjuk és nem vesszük magunkra, hanem csak az információ tartalmat nézzük, akkor igencsak hasznos lehet.

-
hegedus001
aktív tag
Nekem is van ilyen kolléganőm.
Harsány, hangos, és mindig elmondja, hogy ő nem tud lefogyni, mert neki ilyen meg olyan problémái vannak. Hiába érvel az ember azzal, hogy ha defricitben van, akkor nem lehet hízni, nem érti meg, szerinte akkor is csak levegőt eszik és hízik.... -
Úgy érzem nagyjából covid óta megszaporodtak az önjelölt orvosok és táplálkozási "szakértők"... szégyen.
-
Csináltam ketogén diétát is az évek során, már nem emlékszem, tartósan miért nem jött be, de volt vele valami bajom, azt tudom, illetve azóta már olvasgattam róla a PubMed-en is, és nekem az jött le, hogy tartósan ez tuti egészségtelen, szóval inkább hagyományosabb módon fogok fogyózni.
Nem emlékszem egyébként, hogy miért egészségtelen, de arra igen, hogy ezt a lehetőséget végül így zártam le magamban.Ja, az ember fogazata alapján pedig mindenevő, ez tény.
-
Ramirex
csendes tag
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Hogyne lenne igaz, ne hidd el nekem néz utána. Keress rá erre. "Nature homo sapiens bone protein nitrogene isotope" Olyan színten nem vagyunk húsevők, hogy még a medvét és az oroszlánt is megették őseink. Apex Predator az ember. Carnivore diéta mellet nincs szükség semmilyen táplálék kiegészítőre. Hús, máj, tojás minden benne van. C-vitaminra nincs akkora mennyiségben szükséged ha nem eszel szénhídrátot. Én tudom miért de tényleg így van, különben már halott lennék. 55 fokos véres steak kevéske C-vitamin tartalma elég. Keress rá Michaila Pettersonra elég híres a carnivore communityben. Ő igen kemény betegségben szenvedett és a Carnivore diétát követi 8-éve.
Amíg az emberek nem a nekik való étrendet követik addig ilyen baromságokkal kell foglalkozniuk, hogy kalória számolgatás. Na carnivoreon ilyet nem kell annyit eszel amennyi jól esek. Nincs elrontva a Leptin hormon szabályozás, amit meg a növényi olajak tesznek tönkre.
-
válasz
aujjobba
üzenetére
A makrók arányainak számodra helyes megválasztásával viszont valóban lehet csökkenteni valamennyire az éhségérzetet, nekem legalábbis ez a tapasztalatom.
Célsúly szerint szoktam a diétázós makróim számolni, ami nálam 70-71 kiló, és fehérjéből kell annak kábé a kétszerese grammban, zsírból pedig nagyjából az egyszerese ahhoz, hogy bírjam. Ehhez a ch mozgás függvénye, de nem lehet 175g alatt 0 mozgás mellett sem. Ismerem már alaposan a határaim.

-
aujjobba
addikt
ha kedvem szerint kajálhatok
Ebben az a fura, hogy amikor en elkezdtem atalakitani az etrendet, kisebb adagokat szedni, szenhidratokat/zsirokat csokkenteni a feherjek es zoldsegek javara, akkor lassan elkezdett az igeny es az ehsegerzet is csokkenni idovel.
Azaz a kedvem is valtozott, nincs igenyem annyit enni, nem is birnek, ezert nehezen ertem a fenti mondatod.Nem lehet, hogy igy is tul restriktiv a dietad, ha vegsosoron a sovargas megmarad?
Ha a sovargas csokken nem hizol vissza szerintem, de nem vagyok szakerto, csak sajat minta alapjan gondolom ezt. -
& aujjobba:
Erről beszéltem én is: a lassú fogyás működik általában hosszú távon, a gyors nem.
Perpill nálam se annyira súlyos a helyzet, csak úgy 12-13 kilót kéne leadnom. Ugyanakkor ha kedvem szerint kajálhatok, én fel tudok szedni évi ~30 kiló zsírt.
Mondjuk tippre a kórházat előbb érném el szélütéssel, mint a 130-at, mert alacsony vagyok. 110 kilósan is már eszembe szokott jutni, hogy vajon mikor jön a stroke, illetve hogy jönni fog innen már hamar, ha ezen az úton megyek tovább.
Szerk.: mert 105 kilósan vagyok ilyen. Magasabbaknál később borul a bili, sokkal nagyobb súlynál.aujjobba: Akkor ebben mások vagyunk. Én szeretek enni, élvezem is; és mindig így van, akár el vagyok hízva, akár nem. És tudok is enni rendes mennyiségeket, a zsírt pedig diéta alatt is jól emésztem. (Sokak szerencséje, hogy kevesebb epesavuk lesz hamar kalóriadeficiten, és nem is bírnak így már sok zsírosat enni, nem kívánják, elmegy a kedvük a zsírtól. Nekem meg nem.)
-
Rózsás vagy nem rózsás, idővel lesz eredmény. Én most az elmúlt öt hónapban 1900 körül tartottam magam átlagosan. Nekem ez még jól működik, persze nem fogyok veszettül gyorsan (átlag heti 30-40 deka), de nem is akarok ennél gyorsabban. Igaz, én 85-ről indultam és onnan azért gyorsan el lehet érni a célt. Nyár elejére meg is leszek. Az elején elrontottam. Keveset ettem (nem mennyiségben, kalóriában nézve), de nem voltam éhes, nem volt napközben semmi gond, viszont éreztem, hogy valami nem kerek, mert rosszabbul aludtam mint valaha, ráadásul a libidóm is kinullázódott. El nem tudtam képzelni, hogy mit csinálok rosszul vagy mi a gyász történik. Aztán akkor kezdtem el pontosabban számolgatni, kiderült hogy kicsit több bevitel kéne és 4-5 nap alatt minden helyrejött, ahogy változtattam.
-
válasz
erer1000
üzenetére
Tudtommal nem tesz jót hasnyálmirigyeknek, kevésbé invazív eljárás mint egy gyomorszűkítés de ettől még csak olyanoknak szokták ajánlani az ozempic-et akik masszív túlsúllyal rendelkeznek. Egyébként kíváncsi lennék, hogy az ozempic használata után is sikeres-e a súlymegtartás vagy sokan visszahíznak?
-
Nem tudom kinek írtad ezt, de mivel nincs címzetje úgy gondolom nekem. Jó lenne azért ha valamiről véleményt formálsz, előtte olvasd is el, hogy ne írj marhaságokat. Kinek elég "két fűszál"? Nekem biztos nem és fingom nincs honnan vetted. A pörkölt illattal engem nem fogsz izgatni, mert oda ülök, megeszem aztán pisloghatsz. Ha érdekel, pénteken is azt ebédeltem. Ja és a legnagyobb butaság. Úgy gondolod, hogy 0-24 Ben éhezek? Ebből látszik, hogy tuti bele se olvastál az irományomba! Ha úgy fogyózik valaki, hogy éhezik közben, az szarul csinálja az fix!
-
erer1000
őstag
-
aujjobba
addikt
Szerintem 40kg nem par honap alatt jon fel, igy leadni se realis elvaras nehany honap alatt.
Nekem ha jol remlik kb. masfel evbe telt leadni 15kilot, torna mellett, bar itt a bazis se mindegy, 85 -> 70 nalam.
Mondjuk a zsir ugy ment le, hogy kozben izomzat is jott fel, igy valojaban tobb mint 15kg zsir ment le. -
kuntics
aktív tag
A 40 kiló plusz se 2 hónap alatt jön fel, lefele meg nehezebben is megy. Ha abevitelt meg nem lehet már csökkenteni akkor plusz mozgással lehet az elégetett kalóriát növelni. És nem lehetetlen.
-
Illetve a szervezet se tudja bármeddig lecsökkenteni az energiafelhasználását, ha jól emlékszem, úgy 12 százalék a kompenzációs tartománya lefelé, az alatt mindenképpen fogyni fog az ember.
Itt a baj ott van sokaknál -nálam például biztosan-, hogy van egy x energiabevitel (konkrétan úgy 1975 kcal), ami alá nem mehetek megőrülés nélkül, így nagyon vékony az a tartomány, amiben a deficitem lehet a fogyáshoz. Túl kevés deficittel még tényleg benne maradok a kompenzációs tartományban, ahol belassult zombiként nem fogyok semmit, a túl magas deficit meg kibírhatatlanul éhessé tesz. A kettő között kell lennem, és folyamatosan figyelve a bevitelt, lassan fogyni. Úgy ilyen havi 1,5 kiló megy le tartósan. Csak mikor az emberen van mondjuk 40 kiló fölös zsír, a havi másfél kiló fogyás nem egy rózsás kilátás.
kuntics:
Én le tudok fogyni úgy általában, rengetegszer sikerült már; csak aztán pillanatok alatt el is hízok utána gyakran.
-
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Ha szar kajával fogysz 8 kilót nem lesz látványos kinézeti változás főleg ha nem is edzel makrókra nagyon oda kell figyelni ha szeretnél jobban kinézni és edzni valamit. kevesebb zsír több fehérje. Kerülni kell a gyorskajákat és az ultrafeldolgozott szarokat és talán egészségesebbnek is fogod érezni magad. De ez csak az én véleményem nekem bevált.
-
A kaja - mozgás = deficit témára meg már írták, hogy akkor a szervezet is lecsökkenti az energiafelhasználást, nem fogod tudni lemozogni egy idő után, csak nagyon fáradt leszel, állva elalszol.
Ez is csak egy idétlen áltudományos kifogás, de persze jól jön a "miért nem lehet" gyűjteménybe. Igen, ha egyik napról a másikra lemész napi 1500 Kcal bevitelre 140 kilósan, akkor ez lesz. De nem így kell elkezdeni lefogyni, mert ez agyatlan baromság, ami valóban csak kudarchoz vezet.
-
Csandi
addikt
Arról nem beszélve, hogy ha az ember rendszeresen lakomákat kajál majd elkezd arról leszokni, akkor csak azért van éhségérzet mert megszokta a szervezet hogy tonnaszámra kapja a kaját nem azért mert tényleg szüksége lenne rá. 1-2 hét alatt hozzászokik, addig el kell viselni utána pedig mikor kapcsol a szervezet, hogy oké nincs annyi kaja akkor majd elkezdi használni a saját raktárait, amik azért vannak.
-
Ha valaki egy kis éhséget nem tud elviselni az pedig akarat gyengeség. Van extrém példa böjtölésre: Angus Barbieri.
Lehet fogyni mekis kajával is, de össze is lehet állítani olyan étrendet amivel relatíve kellemessé lehet tenni a fogyást csak egy kis utánajárás kell. Van rengeteg tartalom készítő akik ontják netre az alacsony kalória ertekű de remek kaja recepteket fogyáshoz. Csak az emberknek rá kell szánniuk magukat hogy utánajárajanak és kipróbálják. -
fukasza
lelkes újonc
Az nem akaratgyengeség hogy nem akarsz 0-24-ben kopogó szemekkel éhezni. Jogos a felháborodás. Az ember ugyanis azért eszik hogy ne legyen éhes. Neked elég 2 fűszál, másnak egy fél marha kell hozzá. Nekem is van ismerősöm aki pacalpöri - túróscsusza "diétával" 35 kiló, de nem ez az átlag. Ahogy valószínűleg a cikkíró se. Neki azért sikerült ennyi kajával beérnie, mert előtte is csak a szeme kívánta a többit, arról könnyű volt lemondani. Próbáld meg úgy hogy 2 napja nem ettél, épp csak megszagolod a gőzölgő pörköltet - aztán ennyi, vége, majd holnap is jöhetsz szaglászni.
Mert kb. így érzi az akinek nem elég a 2 fűszál ebédre. Erről nem ő tehet, hanem a genetikája. Olyan gyógyszert vagy akármit kell kifejleszteni ami az éhségérzetet veszi el (és nem ad helyette 3 másik, mégsúlyosabb betegséget), onnantól már tényleg könnyű megállni evés nélkül. Csak addig nem.A kaja - mozgás = deficit témára meg már írták, hogy akkor a szervezet is lecsökkenti az energiafelhasználást, nem fogod tudni lemozogni egy idő után, csak nagyon fáradt leszel, állva elalszol.
-
válasz
mefistofeles
üzenetére
Ha mindenből fogytál az nem klasszikus fogyókúra.
Dehogynem. A klasszikus fogyókúra, ha mozgással van összekötve, első körben a vizet ad le. Ezzel lehet látványos eredményt érni el, gyorsan. Másodjára a zsírbontás indul be.
A klasszikus fogyókúrában kötelező elrontani a fogást.
Este kellene szénhidrátot fogyasztani, ami kerülendő a klasszikus megoldásban. Éjszaka az izomszövet bontás van soron. A fogyókúra sikeres befejezése után sokan állnak vissza a korábban fogyasztott ételekre és a mennyiségre. Ezért gyorsan jönnek vissza kilók. Meg egy kis plusz. Ez vezet a jó-józáshoz.Pontosan Donki Hóte megoldása a jó. Vélhetően Ő is vesztett némi izomtömeget, de kevesebbet, mint a jó-jósok.
Nem a kevesebbet evés a lényeg. Az étkezéssel bevitt kalória mennyiségét kell csökkenteni. A túlfőzést el kell felejteni. A könnyen emészthető ételek okozzák a legnagyobb gondot. Tészta, rizs, burgonya agyonfőzve. Pürében, mert az még tovább ront a helyzeten. Vércukorszínt az egekbe emelkedik. Utána az inzulin követi. A folyamat végén az éhség figyel be. Az inzulin lenyomta a vércukor szintet alaposan.A lassabban emészthető ételek előnyösebbek. Minden esetben, fogyáshoz leginkább szükségesek.
-
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Ha mindenből fogytál az nem klasszikus fogyókúra. Talán valami külső tényező, betegség, baleset stb, miatt fogytál? Mert akkor ugye nem feltétlenül jár a fogyás egészségesebb élettel.
Amúgy érdekes amit írsz, hogy kevesebb szemét, gyorskaja, több hal stb. és mégis azonosak az eredményeid. -
válasz
Donki Hóte
üzenetére
.
-
válasz
mefistofeles
üzenetére
1 év alatt adtam le, tehát volt ideje a szervezetnek alkalmazkodni, nemcsak zsírból ment le, hanem nagyjából arányosan mindenből.
Mivel már nem dolgozom, hanem itthon vagyok, ezért nem gyorskajákat eszem mindenféle menzán/kajáldában, hanem rendes itthoni kajákat
Nehezen tudnék itthon ugyanúgy étkezni, mint egy BurgerKingben/kifőzdében/Mekiben.
Az tény, hogy mennyiségileg kevesebbet eszem, de pl itthon rendszeresen tudok halat enni, amire a tipikus munkahely környéki éttermekben kevés kedve/lehetősége van az embernek. Szintén több főzeléket eszem, viszont sokkal kevesebb rántott dolgot.
-
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Hát ha 8 kilót leadtál (és gondolom főleg zsírból) akkor azért jobban kéne kinézned.
Ha semmiféle pozitív élttani hatást nem tapasztalsz (nem tudom csak tippelek) annak nem lehet, hogy az az oka, hogy ugyanazokat a káros/egészségtelen ételeket eszed csak kisseb mennyiségben? -
Kb 1 év alatt 88 kilóról lefogytam 80 kilóra (175 cm magas vagyok). Befejeztem az aktív pályafutásomat, sokkal kevesebb a stressz, rendszeresen tudok enni, nyugodt körülmények között
Ez eddig jó, de sajnos semmivel sem vagyok egészségesebb, mint a fogyás előtt, sőt a kinézetem sem javult semmivel sem
A vérnyomásom, vércukrom, koleszterinem miliméterre ugyanannyi, mint 1 éve
Lehet, hogy most 10 fekvőtámaszt meg tudok csinálni, az 1 évvel ezelőtti 9-el szemben (
), de semmilyen konkrét javulást sem érzek
-
-
Vladi
nagyúr
Kizárt dolog, hogy 2026-ban itt tartunk agyilag... egyszerűen nem tudom elfogadni.
Vagy valami téridő hurokba kerültem. Mi a mai dátum? 2001?
-
válasz
mefistofeles
üzenetére
Lehetnek bizonyos irányelvek, amik kiindulási alapnak jók, de mindig érdemes személyre szabni.
Nekem például jó kiindulási alap volt a szénhidrátcsökkentett étrend. Cukros dolgokat amúgy sem ettem, de tésztából csak keveset lehet (az is durum, vagy teljes kiőrlésű), krumpli és fehér rizs szintén minimális. Helyette barna rizs, köles, bulgur, gersli.
Kenyér csak kovászos, de abból is teljes kiőrlésű, vagy rozs, vagy alakor, vagy tönköly.
Viszont egy átlagos diétával ellentétben nekem kifejezetten javallott a vörös hús és a magas kollagéntartalmú cuccok, meg a máj is (hetente egyszer kell ennem májat).
Illetve hiába vacak az emésztésem, a káposztafélék is kifejezetten kellenek nekem. Azokat viszonylag nehéz megemészteni, de vannak trükkök, amik segítenek (például bizonyos fűszerek is) -
Ismét rá kellett döbbennem, hogy mennyire jól csinálom ha magamra és az ösztöneimre hallgatva próbálok fogyni.
Nálam ugye, (gondolom férfitársaim nagy részénél is) a hasi zsír a legnagyobb probléma.
Tegnap 4 videót néztem meg a témában. orvosok, edzők, táplálkozási szakemberek mondták el a tutit! Mind le is vezette, szakmaiasan, határozottan, hogy miért az az egyedüli igazság amit ő mond, ... és mind a négyen totálisan mást mondtak!
Sajnos ez szinte minden témában így van, laikusként teljességgel reménytelen videokból, írásokból megtalálni az igazságot.
Persze nyilván ez vagy az a módszer is hozhat pozitív változásokat, de megerősítenek ezek a dolgok abban, hogy akarat, türelem és önismeret szükséges a helyes módszer megtalálásához. -
Entaro
tag
-
-
Pont nemrég olvastam a Telexen, hogy egy hónapig nem ettek feldolgozott/ultrafeldolgozott élelmiszert. (Ez sokaknak okozott problémát.)
Ugyanakkor már ott is pedzegették, hogy az ultrafeldolgozott a problémás, a feldolgozott az nem feltétlenül. Ha bele gondolsz, minden, ami nem nyers, az feldolgozott. Hovatovább, a nyers hús is már feldolgozott. Szóval valójában attól még, hogy valami feldolgozott, nem feltétlenül rossz. Jó példa a liszt. Az átlagos fehérliszt semmire sem jó. Önmagában nem egészségtelen, csak nincs benne semmi. A teljes kiőrlésű az már jobb és kevésbé feldolgozott. Na, de ha nézel egy nem teljes kiőrlésű durum, tönköly, vagy alakor lisztet, az jobb szinte bármilyen hagyományos búzánál akkor is, ha az teljes kiőrlésű.
A felvágottakat az ultrafeldolgozott kategóriába sorolják, ami érthető, hiszen tele vannak mindenféle vacakkal (tartósító, állományjavító, stb.), na de ide sorolják a kolbászt és a füstölt sonkát is, ami nem feltétlenül igaz. A "bóti" valóban lehet teljesen mű, de egy házi már nem. Ezeknél az egyetlen kritizálható tényező a sótartalom lehet, de a sóval kapcsolatban azért lehet vitatkozni, hogy káros, vagy sem.
Mindezt összegezve, az ultrafeldolgozott jellemzően kerülendő, csak azt is meg kell nézni, hogy nem minden az, amit ide sorolnak. A feldolgozottból is lehet olyan, ami kerülendő, de alapvetően a feldolgozott nem feltétlenül rossz. Aztán persze még itt vannak azok a nyers zöldségek és gyümölcsök, amiket annyira agyon vegyszereznek, hogy károsabbak, mint bármilyen ultrafeldolgozott vacak, de ez már egy másik történet.
-
Az elhízás nem akaratgyengeség!
De az oka lehet az akarat gyengesége is. Általában a tudatlansággal és a megszokások változtatásának képtelenségével jár.
Én már egy pohár víztől is hízok!
Ha elsőre azt gondolod ez túlzás és lehetetlenség, akkor tévedsz.
Egy egészséges ember 200 ml víz elfogyasztása után 200 ml vizet tol ki magából. Beszéd, izzadás ... Amikor ennél kevesebb víz távozik, akkor az a test vészjelzése. A testben maradó víz általában a lábakban és a tüdőben szaporodik fel. A benne bomló fehérje gyulladást okoz. Figyelni kellene mindenkinek erre. Nagy bajok előjele.Az alacsonyabb energiabevitelnek nem kell együtt járnia éhezéssel.
100 gramm főtt tészta 130–150 kcal. 100 gramm konjac tészta (Shirataki) 7–10 kcal.
A rizstésztához hasonlóan néz ki és kapható rizs alakban is.Tudom drága és nehezen lehet beszerezni. A szénhidrát alapú ételeket, leginkább a köreteket, nem szabad puhára főzni. Le kell hűteni vagy fagyasztani. Fogyasztás előtt visszamelegíteni. A benne lévő energia mennyisége ettől nem változik. De a szénhidrátok módosulnak. Sokkal lassabban szívódnak fel, Nem okoznak erőteljes vércukor csúcsot és hosszabban tartják meg a jóllakottság érzését.
A leves nagyon hasznos lehet. Lehetőleg félórával a főfogás előtt érdemes fogyasztani. Zabpehely és/vagy fűmaghéj betéttel. Nem víz levest kell enni. Az olaszok készítenek paradicsom, burgonya, ... leveseket, amik sűrűbbek a víznél és hígabbak a főzelékeknél.
Térj át a napi kétszeri étkezésre. A két étkezés lehet egy kicsit bőségesebb, de kevesebb kalóriát kell tartalmazni, mint a három étkezés összesen.
A nasira költött pénzt egészségesebb ételekre lehet költeni. Az étel minőségének javulása többszörösen előnyös a szervezet számára.
Az édesítőszerekre inkább ne költs. Inkább a cukor fogyasztást szorítsd vissza. Miután megszokod, jobban jársz mint az édesítő szerekkel. Hogy érthető legyen. A répa és nád cukrot nagyon rég óta fogyasztjuk. A mellékhatásait megszoktuk. Akik kevésbé, azok már kihaltak. Mindig van egy aktuális probléma mentes édesítőszer, amiről később kiderül, jobb lett volna messzire kerülni el.
A fogyás legjobb formája a 80%-s arány. Amikor azt érzed, már majdnem jól laktál, 80%-ra telt be a gyomrod, hagyd abba az evést. Lassan, de biztosan fogyni fogsz. jó-jó hatás nélkül.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
erer1000
üzenetére
A kövérség mindig relatív.
Van aki vastag és úgy kövér, van aki meg BMI szerint rendben lenne, de lóg a hasa...
Nincs igazán jó mérőszám máig. Esztétikailag meg végképp nehéz besorolni.
Van aki felöltözve teljesen arányosnak látszik, fürdőcuccban meg borzalmasan néz ki.
Az igényesség meg sok mindenből áll össze. A kövér hajléktalanok/alkoholisták, ritkák, az igényes külsejűek is. Viszont a kettő nemigen áll ellentétben egymással.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Filmgyűjtés
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- Nem akármilyen új GeForce jöhet idén
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kerékpárosok, bringások ide!
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Használt Lenovo ThinkPad T14 G1 laptop i5, 8GB RAM, 256GB SSD, 1 év garancia
- Dell Alienware AW3225QF (31,6", OLED, 3840x2160, 240Hz, 1700R, FreeSync, G-SYNC)
- HP Laptop 15s-fq2996nz + monitor + egér és billenzyűzet + fejhallgató (INGYEN FOXPOST!)
- ASUS TUF VG279QM1A Gaming Monitor 280Hz GARANCIÁLIS!
- Canon EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM - Újszerű -
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B250M i5 7500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Rampage SHIVA 400W
- Xiaomi 13T Dobozzal Töltővel
- Lenovo Legion 9 (16IRX9) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- PlayStation 5 Slim (lemezes) + kontroller 2027.12.17-ig garancia, számlával!
- Bomba áron dobozos Hp Laptop! /AMD Ryzen 5-7520U/8 GB/256 SSD/FHD/Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Volt egy nő a külföldi tv műsorba ahol a játék lényege hogy sok vizet igyon és bele halt.
Csak azt mondom, hogy önmagában a kalóriatartalmat nézni félrevezető (persze szilárd tápláléknál is, ahogy zsírnál sem mindegy milyenről van szó stb.), mert nem ugyanaz lesz a hízlaló hatása, mint ugyanannyi kalóriányi tiszta sertészsírnak. Nagyon nem mindegy, hogy mit, mikor, milyen mennyiségben (nem csak az összkalória miatt) mennyi fizikai aktivitás mellett fogyaszt az ember.
(Nem követendő diétaként mondom, hanem példaként.)

kint készült a - 3 fokba.
Augusztusba lement 3 kg 1 hónap alatt. A kezdés erős volt ott volt lendület. Még este 6 óra felé minden nap helybe futottam 20 percet.

Volt olyan év hogy kihagytam és volt hogy megengedtem magamnak.
aki izmos és test zsír százalékot csökkent annak nehezebb dolga van. Szerintem magába az hogy le adj 10kgt nem egy lehetetlen küldetés.
sry már nem emlékszem.