- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Fujifilm X
- Vezetékes FEJhallgatók
- HP notebook topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen TV-t vegyek?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Monitor hiba topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
FoLey-v
addikt
válasz
konci79 #13197 üzenetére
Gyorsabb memóriából amit +10k fölötti összeg lenne és csak +3-4fps-ért akkor inkább külön vga-t vennék bele pl.ATI HD5670
1333Mhz ram miatt nem én tehetek róla,mert kis városunkban 1 számtech bolt volt és mondtam gyereknek,hogy 1600Mhz-set rendeljen erre 1 hónap késés után érkezett,(mint a többi cuccaim) és 1333Mhz-es volt,mondom jó lesz ezis addig rendeljen másikat amig ezt használom erre semmi le is szartam többet nemveszek tőle azt garantáltam
-
FoLey-v
addikt
Én megy egy kérdést tennék fel,hogy a 7540D-s grafikus órajele 760Mhz-en van felszeretném tolni legalább 800Mhz-re nemtesz kárt benne és teljesítmény ugrás is lenne,legalábbis minimálisan?
2x2GB Kingmax 1333@1600Mhz-en üzemel most,de egy Artic Cooling RC ramhűtő van rajta biztonság kedvéért. -
patomi
őstag
Most olvasom, hogy megjelent az új 13.12 catalyst. Viszont az AMD oldalán nincs a kompatibilitási listán a 8670D (A10 6800k). Tehát érdemes ezzel próbálkoznom, vagy inkább hagyjam?
-
stratova
veterán
válasz
katt777 #13185 üzenetére
Az a konfig sajnos részemről nem kívánságműsor
Turbó alatt a lehetőséget tartom jónak, amit érdemes finomhangolni, ha a körülmények nem tesznek lehetővé bitang hűtést.
Lásd: FX-8350 gyári p-state beállításai a PH tesztből és frescho optimalizálása. -
Vartanus
őstag
válasz
katt777 #13183 üzenetére
Megpróbáltam a deszkámmal MSI A85XA-G65+5800K fsbt tuningolni,de akármilyen feszt akárhova emeltem 105Mhznél tovább nem jutottam....nem értem, ezen a lapon pedig van külső órajelgenerátor és még is csak 5mhz plusz jött ki, míg egy Biostar A85X-ben 118Mhzig is eltudtak menni.
Az lapodban amúgy van támogatás 2600-as ramokhoz? -
katt777
félisten
válasz
stratova #13184 üzenetére
No de pont a turbónak kell a túl magas fesz, ezáltal úgy melegszik jobban a proci. Akkor már érdemesebb egy turbómentes 4-4.4GHz-et beállítani kisebb fogyasztással, azaz kevesebb melegedéssel (simán leveszi az órajeleket így is 2GHz.re). Szerintem.
Vagy méréseim szerint egy sima 4 v. 4.1GHz-et, de ez lényegesen nem változtat a dolgon.
5800K sajnos alapból lassabb, nem véletlenül szántam rá extra 4000Ft-ot a 6800K-ra. -
stratova
veterán
válasz
katt777 #13183 üzenetére
Sajnos igen ritka vendég nálam egy A10-5800K + egyedi víz + GA-F2A85X-UP4. Ha a gazdája úgy jár felém, hogy egy kis tuningra szakítunk időt, megnézem.
Egyébként azt az álláspontot tartom, hogy turbónak ott biztosan van értelme, ahol vagy anyagi vagy helyi (méret) okok gátolják a nagy teljesítményű hűtő használatát. Kis méretű HTPC, notebook.
-
katt777
félisten
válasz
stratova #13182 üzenetére
Én csak rákattintottam a képre, úgy nem működött.
Szoftveresen SOHA nem tuningolok.Amúgy az Oliverda által linkelt képen látott tweak beállításokat sehol nem találtam Aidában, de nem baj, mert biosban azokat is tudom állítani, amiket szerinte nem lehet.
4.9 nálam is túl sok fogyasztást eredményezett a min. teljesítmény-növekedéshez képest, a 4.8GHz nekem tökéletesen megfelel az említett feszekkel. Nem tudom, más lapban ki lehet-e hozni 1.448V alatt ezt a stabil eredményt.
Max az lehet érdekes más lapban, hogy lehet-e fesz emelés nélkül FSB-t feljebb vinni, ebben nem, de anno ez már Z68-ban em ment 16 fázissal. -
stratova
veterán
válasz
katt777 #13180 üzenetére
Nem az OC hanem a manuális turbo core pepecselés (nem biosban, hanem pscheckkel vagy AmdMsrTweakerrel, ha az ember minden p-statre ki akarja tesztelni az ideális beállításokat).
Kétlem, hogy maga az APU 4.9 fölé mászna más lapban, max. ugyanazt kisebb fesszel és hővel kapod meg. Drágábban és gazdagabb körítéssel. Ha ez utóbbi nem kell 2 modulos APU-nál felesleges nagyon drága lap.
Finomhangolt turbónak szerintem ott lenne értelme, ahol nagyobb egyszálas teljesítményre van szükség, mint amilyen nélküle, 4 magot húzva kihozható.
4.9 nagyon szép eredmény.A fogyasztásos táblázatnál: jobb klikk kép megjelenítése
-
katt777
félisten
válasz
Vartanus #13174 üzenetére
Semmiben nem gátolja a tuningot a kevesebb fázis, maximum kevésbé tudod finomítani. Egy 16 fázisos lap jóval finomabban tudja be- és kiosztani a kraftot, mint egy 4 fázisos, de attol ua. procival ua. tuningot ki tudod belőle hozni. Csak az a kérdés, hogy abszolút finomhangolásra törexel (takarékosság, alulvezérlés, túlhajtás), vagy csak küldeni akarod a szerencsétlen procit ezerrel.
-
katt777
félisten
válasz
stratova #13171 üzenetére
Sztem inkább az Opteronnál van ott az eltérés. Jelen lapomnál ugyanúgy remekül lehet tuningolni, és még az APM is aktiválható turbo nélkül (kézi turbóval viszont a bekapcsolt turbo off marad), tehát Oliverda írt hülyeséget. Ha az említett lapokban magasan 4.9GHz fölötti teljesítményt lehet kihozni egy 6800K-ból, feltétlenül szólj!
Ha nem offsetelek, ami súlyos fogynövekedést okoz, 0.888-1.448V között mozog a procim 2-4.8GHz között, sztem ez elég jó érték (stabilitás természetesen tesztelve).
Az alaplap szabályozó funkcióit MINDIG kikapcsolom, mert majd én figyelek rá, hogy ne legyen gáz, alapból ugyanolyan hülye hozzá, mint a tuninghoz (bármilyen gyártó bármilyen platformon).
Ha valaminél, hát AMD-nél nincs pepecselés a tuninggal, nekem már-már szánalmasan egyszerűnek tűnt azok után, hogy a tökéletes finomhangolás egy 2500K esetében több hetet vett igénybe.Hiába, 16 fázis, és csak az alkalmazások kalibrálásához 5-féle beállítás, összesen vagy harmincféle...
Alapból a Ninja alatt a turbós 6800K 50°C körül elvan, hőkorlát tutira nem lép föl, fe még tuningolva, 67°C-on sem tette, amikor néztem.
Egyébként némi pepecseléssel (de nem a bios auto beállításaival) sikerült a turbós teljesítményt benchmarkban 8600 fölé fölvinnem, azaz elérte a turbó nélküli 4GHz-et, tehát legalább lassabb nem volt. APM-et bekapcsolva (ismétlem: lehet ki és bekapcsolni, nem zárja ki a turbó ki- vagy bekapcsolása) 8560-ra esett, tehát a csökkenés szignifikáns, csak tudni akartam kinek volt igaza. Nekem, mert APM ON volt, és turbóval még trükközve is csak elértem a sima 4GHz-es teljesítményt (jóval nagyobb fogyasztás mellett, mert 1.2V helyett 1.375-ig ment fel a fesz). Ergo továbbra is értelmetlen a turbó.
CPU+GPU OC sem fogott ki rajta, 1087MHz-ig megy az IGP.
Volt AsRock lapom nem kevés (igaz, mind Inteles), és pl. az X78 Extreme 4-ben ugyanúgy 4.05GHz-re tudtam tuningolni az i7-920-at, mint a 2x annyiba kerülő ASUS P6T-ben, pedig sokkal kevesebb volt a beállítási lehetőség. Nem ma kezdtem.
A mini táblázaton nem látok semmit. -
stratova
veterán
válasz
Vartanus #13174 üzenetére
Ezt nem mondtam, csak nem annyira jó mint a fenti 3 lap.
Nem derült még ki mitől muzsikál kevésbé jól a turbo core katt777 gépében, bár én inkább tippelnék a CPU miatti leszabályozásra mint VRM túlmelegedésre (már ha jók a hőfokai), hiszen a TDP limit kikapcsolásakor jól bírja a tuningot az a lap is nála.
Legfeljebb durva CPU + GPU OC foghatna ki rajta.
Én alapvetően a körítés miatt kedvelem jobban a három említett lapot.
Ami az FX topikban is kiderült ua. CPU jó eséllyel húzható komolyabb (ott 4+1 VRM feletti) lapban kisebb melegedés és feszültség mellett.
2 modul felett kellenek inkább 4+1/4+2 feletti lapok és 3+1-be 2 modulos APU-t sem raknék jó szívvel. -
válasz
konci79 #13163 üzenetére
Szia!
Tegnap tettem f4 biost ,semmi változás....Leszedtem az easy tune 6-ot is,semmi...
Feltettem az alaplaphoz kapott lemezről az AMD catalyst-ot ,semmi...
Ha legalább odáig eljutnék,hogy ez lap ,vagy processzor baj ,akkor tudnék valamerre elindulni az ügyben...
Ha elindítom a gépet ,és be lépek a biosba ,egy szétcsúszott bios kép fogad...
Ha windowst indítok ,a boot-olás alatt a windows logo is szét van csúszva ,de utána a kezdő képernyő már rendesen jelenik meg..... csak: 1920x1080-ban hiányoznak a képernyő szélei (tálca ,szélső ikonok stb.) , 1600x1050-ben fér el minden a képernyőn...
A biosban igd van beállítva , forced módban 512Mb memóriával ,minden más "optimized default" állapotban van ,mert tegnap már clear cmos-t is végrehajtottam...
A magam esze szerint ez az alaplapi vga csatlakozó hibája lehet,hiszen ha a proci igp része ment volna tönkre ,semmilyen képet nem adna...
Csak jó lenne ,ha valaki meg tudna erősíteni ebben a gondolatomban ... -
stratova
veterán
válasz
katt777 #13135 üzenetére
Hogy egy picit hozzászóljak a "jó-e a turbó vagy sem" témához.
Tudtommal három okból is leszabályozhat a védelem:
- Alaplap - VRM túlterhelés elkerülése
- CPU - kritikus hőfok elérése
- CPU - TDP keret eléréseOliverdánál a 3-ból kettő kilőve, mert az 990FXA UD5 egy igen komoly 8+2 fázisos lap és ott figyel ezen a 65 W TDP-s jószágon egy HR-2. Ha aktiválva van nála a HPC mód, akkor még jobb eredményeket kaphat, mert proci nem használja a köztes p-state-eket, csak a P4, P0, Pb1, Pb2 szinteket. Ráadásul Opteron 6276-nál az elérhető 115 W-os limitet 135 W-ig tolja ki.
Szvsz a turbó nem rossz dolog, de asztali prociknál eleve magas órajeleket lőttek be és ehhez gyárilag még magasabb feszültséget. Így nem nehéz a 3 fenti esetbe belefutni. Neked egyébként AsRockból az FM2A88X Extreme6+ lehet ideális szintén 8+2-es (Virtu elérhetőségét most nem néztem).
Asusból az A88X-PRO a legkomolyabb (6+2-es VRM, AM3+os testvére a legkisebb tuningra is ajánlott lap) Gigabytenál pedig az F2A88X-UP4 (8+2).Ha állást kellene foglalni, én a saját finomhangolású turbóra szavaznék
Ga fórumtárs FX-6300-zal (egy 4+1-es 990FX Extreme3-ban!), frescho pedig FX-8350-nel (890GM Pro3, jobb fajta 4+1 lehet) kapott igen szép eredményeket, moderált fogyasztás mellett [FX-8350].Ez akár egy gyengébb lappal is összejöhet, cserébe pepecselős.
Ebbe csak belefutottam: még FX-8350-ből is lehet jámbor kis fogyasztású 8-magost csinálni.
-
RootRulez
félisten
Sziasztok!
Egy FM2A85X-ITX lapban van egy 5600K-s procim. Alkalmanként az esik meg, hogy a hang elkezd akadni/torzulni/szaggatni, általában akkor, amikor megterhelem a gépet, pl több oldal nyílik meg egyszerre, ilyesmik. Ez mennyire jellemző nálatok, ezelőtt 5300 volt benne annál mégsűrűbben előfordul.
Mostanában nem volt driver frissítés, lehet azzal már megoldódna a probléma?
-
patomi
őstag
válasz
FishAir #13166 üzenetére
Elvileg el kell bírnia, bár nincs tapasztalatom az amd 2 magos procikkal. Akkor HD+
. A hdmi-ről nem tudom milyen a gépkönyvben gondolom van infó erről.
-
FishAir
senior tag
-
FishAir
senior tag
Sziasztok!
HTPC építés előtt állok és egy A6-6400-at néztem ki procinak a 3D miatt. A kérdésem az lenne, hogy egy FM2A55M-DGS megfelelő lenne vagy vegyek egy HD+-t ugyanebből. Mi a különbség egyáltalán? Jah és mi a legolcsóbb még ajánlott memória hozzá? Mert látom a lap 800-2133-ig mindent támogat.
-
konci79
őstag
válasz
tailor74 #13151 üzenetére
Easy Tune6 (AMD)
(Note) Please remove current/ earlier version of EasyTune6 and GWUM Tools before install this.Nekem frissített egyet korábban,na onnantól nekem is csökkentett módban ment,le is szedtem.
De mintha valahol írta volna korábban hogy biost is frissítsek az et6.hoz.
[link]
Próbáld ki,hátha ez a gondja. -
konci79
őstag
válasz
TaylorXIII #13157 üzenetére
Üdv!
Használtam,de nekem a teljesítményével volt gond,nem a hangjával.
Legtöbb helyen 60-65 c körül volt,de bfbc2-nél ciripelt a lap hogy túl sok a hő...
Úgyhogy csere,kb 1 hetet ment.
Most alapon 27 c a proci,terhelve csak ritkán megy 60 c felé,játéktól függően 40-60 között mozog.#13151) tailor74: Én azt az f2-es biost csak pár napig láttam,utána leszedték és nem is volt az f1-en kívül más 1-2 hétig...Most f4-es van,cseréld le arra,mert biztos nem véletlenül vették le...
Lehet csak ennyi a baja. -
-
válasz
TaylorXIII #13159 üzenetére
-
Sziasztok! Az igaz, hogy az FM2-es procikra felmegy AM3-as hűtő? Athlon II 750k-ra szeretnék egy Hyper TX3-at.
-
TaylorXIII
őstag
válasz
konci79 #13141 üzenetére
Szia/sziasztok!
Látom neked is A8-5600k APU-d van. A mostani hűtőd előtt használtad a gyárit? Azért kérdem mert ez haveromnál kurvára nem hangos de ez baj mert így meg nem hűt rendesen. AIDA 64 stab. teszt alatt 80 fokot is eléri. Ilyen 3300 RPMel tud maximum pörögni pedig be van rakva BIOS-ban, hogy fullon pörögjön. Az meg nagyon nem hangos. Ha 5000-5500 lenne az már hangos lenne de ez így nem jó mert inkább legyen hangosabb mint, hogy túlmelegedjen. Egy Asrock FM2A75M Pro 4+ alaplapba van téve az APU. Szóval te kipróbáltad a gyárit? Valaki más?
-
Józan paraszti ésszel ,ha az igp lenne rossz a prociban ,akkor el sem indulna a gép,nem?
Viszont az alaplapban mi befolyásolná azt ,hogy csak 1600x1050-et tud ,és az easy tune sem látja az igp-t...
Sajna nem tudom kipróbálni seholsem ,véletlenül sincs a közelben senki ,akinek ilyen cucca van...
Mindenesetre az őrületbe kerget... -
válasz
FollowTheORI #13147 üzenetére
Bios frissítés volt már F2 bios van rajta , cmos clear még nem volt...
Szerintem is alaplap baj ,pontosabban aljzat gond lesz ,ráadásul friss keletű lesz a baj,hisz használtam már csak az igp résszel a gépet ,és tökéletesen ment ,még játszani is simán tudtam vele fhd-ban..
Most meg még az easy tune se látja a proci vga részét... -
mmdms
addikt
Az APU load line calibration opció mit takar? Nem találok semmi normális magyar leírást róla.
-
janati
őstag
válasz
katt777 #13148 üzenetére
lehet, de én régóta inteles voltam, most álltam át újra amd-re....
és a c2d e 63xx után irtó gagyi volt az a4-6300....amit egyébként átmenetinek szántam a Kaveri-ig, de olvasva az előzeteseket, meg szopva az a4-el, ráfizettem inkább egy a10-5800-ra....és marad az.... kocajátékos vagyok csak.... majd tolok mellé egy 6670-et később..... aztán ha már úgy is kevés, váltok másra.....
-
BIOS frissítés és cmos clear is volt már?
-
janati
őstag
nekem is bejött az APU vonal.... Giga A88X lap + A10-5800K párossal.
de az biztos: A4-es proci gyalázatos, nem méltó az 'A' series névre.....
-
válasz
katt777 #13142 üzenetére
A hűtést a túlmelegedés miatt írtam ,mint hiba forrás kiszűrését...
Most vettem ki kínomban a procit a foglalatból ,leellenőriztem a lábakat ,a foglalatot, mindent,szintén hibaszűrés miatt...
A D-sub kábel tutira jó,hisz az van a direct vga-val is használva...
Elfogytak az ötleteim.... -
katt777
félisten
válasz
tailor74 #13140 üzenetére
Akkor nézd meg a tűket pl, nem megy-e félre vmi. Sok rosszat el lehet mondani az AMD-ről, de az APU-t illetően nem nagyon tudnék, max azt, hogy nem megy a Virtu, míg Intelnél nincs ilyen probléma, de ez is driverből fakad.
Az igp-t külön tudod tuningolni, nálam 1087MHz-en is tökéletesen működik. Én is használtam D-Sub-ot, önmagában ez nem hibaforrás.
A hűtést, nem tudom, mire írtad, ha rossz a proci tápellátása, az nem befolyásolja.
-
válasz
katt777 #13139 üzenetére
1.375V -ot mutat a bios , minden alapon van.....
Őszintén szólva kezd elegem lenni ebből az egész APU ügyből,meg az egész fm2 vonalból...
Ha nem direkt vga-val használom a gépem ,ez mindig nyűglődik valamit.....
Egy Noctua NH-C12P SE14 hűti a procit, annak vidáman elégnek kellene lennie....
Ha tuningolom a procit ,akkor az igp-vel együtt használva lekapcsolja a gépet ,illetve az előbbi jelenséget produkálja....
Amit írtál lehetőséget....
DSub csatlakozót használok ,mert csak olyan bemenet van a monitoron...
Ha az alaplapi aljzatba csatlakoztatom ,olyan mintha "benyomódna" az egész aljzat...Ez szemmel nem látható persze ,csak nehézkesen megy be a csatlakozó a helyére...... -
katt777
félisten
Nem tűnt fel, mint írtam, munkahelyről pislogok fel, nincs sok időm nézegetni.
A 4.9GHz-es eredményt fel sem tettem.
(Bár energiatakarékosság miatt 4.8 a célszerű, a + offset ugyanis hazavágja a fogyasztást, azt semmiképpen nem szabad rátenni. Főleg 100MHz-ért.
Viszont megnéztem, hogy egyetlen jobb FM2-es lapot sem lehet kapni ebben a qrwa országban, annyiból már vehetek Z87-et, és visszatérhetek Intelre. Azzal tuti nincsenek ilyen gebaszok, és 100x finomabban lehet tuningolni, ráadásul turbo-val.Kroni1: Application Power Management, ennek pont megfelelően vezérelnie kellene a terhelést (azaz szükség esetén adni a kakaót), Intelnél legalábbis elvárhatóan működik.
tailor74: Ellenőrizd le az érintkezőt. Mintha azzal lenne a gond, ergo lap. Ha az APU rossz lenne, a gép sem indulna sztem. Esetleg kevés kraft megy a prociba?
-
Urak!
Kivettem a direkt vga-t a gépből ,dsub-al csatlakoztam az alaplapi kimenetre, és gépindítás után már a bios kép is szét van csúszva , ha be boot-ol a rendszer , a win 8 indulása után elmegy a kép ,a ventilátorok felpörögnek ,és vége az akciónak....
Ha direkt vga-val csatlakozom minden rendben van....
Lap: giga f2 a88xm d3h
proci: a10-5800k
biosban mindent "load optimized default"-ra állítottam már....
Kipróbáltam úgy is ,hogy igd volt beállítva ,most éppen automatán van a vga érzékelés...
Most akkor mi van?? Nekem nagyon úgy tűnik ,hogy garanciáztatás lesz ebből...De mit? A lapot ,vagy az APU-t küldjem vissza?Vélemények?
-
Kroni1
veterán
válasz
Oliverda #13124 üzenetére
Az APM-et tudom elméletben, hogy mit is jelent, de gyakorlatban miért kell kikapcsolni manuális tuningnál?! Ilyenkor a megadott TDP keretet is túlléphetem, ha képes vagyok rendesen lehűteni a procit?
Mégegy dolog, most üzemeltem be egy AM3+-os Giga 970A-UD3P alaplapot egy FX-6300-al, és bekapcsolásnál pár másodperc után leáll, ujra felpörög és ekkor már megy rendesen. Ez mitől lehet vajon?
Más is irta már, h ilyet tapasztalt.. (Turbo off, 4GHz@1.25V, Ramok XPM profillal 1600-ra állítva, ugyanezen beállításokkal egy Asrock lapban eddig tökéletesen ment minden)
-
-
katt777
félisten
válasz
Oliverda #13116 üzenetére
És hogy számolt ilyen magas pontszámokat? Látom, hogy nálad drasztikusan magasabb az Integer számítás, szóval leginkább ez érdekelne, mert ez jelenthet problémát.
Megkeresem ezt a CPU-Tweakings-t, és megnézem.Mellesleg az Aida nem indul W8-cal, tehát ez aut nem működik, amúgy Aida nem is ismert mindent rendben a lapon.
Én még nem láttam AsRock lapnál ilyet.
APM nálam is külön van. Az MSI-vel kapcsolatban egyetértünk, abból én is rengeteg szart láttam már, hála a biosaiknak. Ha turboval az APM is működik, miért az lassabb? Éppen gyorsabbnak kellene lennie.
Egy FM2+ ASUS-szal jobban járnék? És melyikkel? Sajna nem rémlik, hogy vmelyik 8 fázisos lenne legalább.
Kroni1: Ez azért még nem 100%.
-
Vartanus
őstag
válasz
Black&White #13130 üzenetére
Nincs lehetőség,bios szinten alulfeszelni szerintem csak az A88X-UP4-ben lehet majd.
Más:
Nézegetem az A88X-es lapokat,eddig az Asrock Extreme6+t néztem ki,de ezek szerint nem olyan jók,míg mások szerint(pl számteches haverom esküszik az Asrockra)nem rossz,és más pl az MSI-től vagy Gigától idegenkedik,van aki pedig Asustól...akkor kb egyik márka sem jó
Fontos lenne nekem a tuning potenciál és mire elhatározom magam egy alaplap mellett jön pár hsz és elbizonytalanodok
Kérdezem akkor szerintetek melyik FM2+os deszka jó tuninghoz(főleg a memóriákat szeretném 2400 fölé)
-
Black&White
addikt
Az A88-as Giga lapoknál mi a helyzet alulfeszelés témában?
Régebben olvastam, hogy az A85-ös lapoknál erre nem volt opció a BIOS-ban.Változtattak azóta valamit? -
laca500
aktív tag
válasz
Kroni1 #13126 üzenetére
Nem, nem. Nem kell hozzá semmilyen formában.
Illetve csak addig amíg a biost beállítom. Utána csak be kell dugnom a pendrive-ot, amire előre telepítve van a NAS op rendszere (Nas4Free), aztán a hálózaton keresztül már azt csinálok vele amit akarok.
Van itthon egy 1000 éves PCI-os VGA, ez erre a 10 percre megfelel. (tud vagy 16 színt)
Bár a nagy gépből a 560Ti-t is betehetem erre a kis időre, de alapjában nem lesz hozzá semmi.
Lapból én is az FM2+ -ra (FM2A88M Extreme4+) gondoltam. Bár ahogy itt az előbbiket elolvasva már nem vagyok biztos benne, hogy az asrock jó választás. Más mondjuk nem marad, mert nekem meg az asus-al és a gigával vannak rossz tapasztalataim. -
Kroni1
veterán
válasz
laca500 #13125 üzenetére
én értem, de vagy IGP-t vagy VGA-t használnod kell hogy legyen kép a monitoron.
Azt akartam megtudni, hogy mit akarsz használni.
Ha van VGA-d, akkor csak a CPU erő kell tehát 760k-t vegyél, az ugyanazt tudja CPU erőben mint a 6600k, csak nincs benne aktiv IGP, és olcsóbb is. Ja és ha lapot is ujat kell venned akkor A88X chipsetes FM2+-osat vegyél mindenképp! pl. (a gigabyte-nak vannak jo FM2+ os A88X-es lapjai..)
-
laca500
aktív tag
válasz
katt777 #13114 üzenetére
Köszi szépen.
(#13115) Kroni1
Egy Itthoni kis NAS kiszolgálására lesz egyenlőre használva.
Egyáltalán nem kell komolyabb VGA és integrált GPU sem. Pont ez a lényeg, ezért kérdeztem, hogy melyik teljesítménye jobb CPU téren.
Tudom, hogy egy jóval gyengébb teljesítményű proci is kiszolgálná, de visszafelé nem szeretnék fejlődni, meg hát ha szükség lenne rá, akkor innen már könnyebb elindulni a fejlesztésben. -
Oliverda
titán
válasz
TaylorXIII #13123 üzenetére
Mert túl sok ilyen apró, a fejlesztők figyelmetlenségéből eredő hibával találkoztam már cuccaiknál, de az MSI-nél is futottam már bele hasonlókba.
Az 53 fok szerintem még jó. Az APM, C6, meg a turbo is maradhat. Ezek a gyári specek szerint aktívak. Az APM csak akkor fogja vissza ha tuningolsz, az is maradjon aktív ha a turbót akarod használni. A C6 a fogyasztást veszi vissza üresjáratban.
Ha ennyire érdekel a téma, akkor javaslom olvasásra a következő cikkeket: [link], [link]
-
TaylorXIII
őstag
válasz
Oliverda #13122 üzenetére
Aha. Asszem értem
Am miért vag elfogult az Asrockal szemben? Ja és szerinted 53 fok az UEFIben sok egy gyári hűtős A8 5600K-tól? Nem tudom mennyire dolgozik ilyenkor az APU de az biztos, hogy nem IDLE van ilyenkor mert a fesz is 1.275 V volt. WIndows 7 alatt még nem tudtam megnézni. Csak annyira akarok kilyukadni, hogy ennél sokkal feljebb fog menni pl játék alatt? Esetleg egy prime 95 alatt? Ja és UEFI-ben mit kapcsoljak szerinted ki ami nem feltétlen jó? APM, C6 state, turbo core? Vagy maradjon minden úgy ahogy volt? APM szerintem nem kéne mert ne fogja vissza az APU-t a TDP limit nekem. C6 az mire szolgál? Ja és megvalósítható az, hogy egy dedikált videokártya(hd 4670) és az APU egyszerre működjön vagy felváltva? Bár lehet semmi értelme nem lenen mert 7560D erősebb mint a HD 4670 ha Dual channel módban használt memóriákkal van társítva. Szóval szerinted?
-
Oliverda
titán
válasz
TaylorXIII #13121 üzenetére
Ilyet nem mondtam.
Ha kikapcsolod az APM-et akkor a turbó sem fog menni, mivel a CPB az APM kalkulációi alapján engedi feljebb az órajeleket a TDP keretnek megfelelően. Ezzel szemben a turbóval még nem kellene kikapcsolódnia az APM-nek.
-
Oliverda
titán
válasz
TaylorXIII #13119 üzenetére
A külön opció megléte még nem feltétlenül jelenti azt hogy nem kapcsolja ki azt is. AIDA-val rá kell nézni az op. rendszerben, az a biztos, vagyis szinte biztos.
-
-
Oliverda
titán
-
Oliverda
titán
válasz
katt777 #13112 üzenetére
Értem, akkor ott rontottad el az egészet, mivel a csodálatos ASRock a turbó opcióval együtt kapcsolja ki az APM-et is, meg még ki tudja mi mást ami a tuninghoz már nem kell. Kizárólag a turbót az AIDA64-gyel lehet a legegyszerűbben kilőni.
A kedvedért gyorsan felraktam a csodás AMD tesztprogramot is:
turbó off:
turbo on:
-
Kroni1
veterán
válasz
laca500 #13113 üzenetére
Mire akarod használni a gépet? Mert ha lesz mellé komolyabb VGA téve akkor gondolom nem fontos neked, hogy a 6600k-ban van integrált GPU. Ez esetben a 760k-t javaslom.. Mert a 740 meg a 750 az még Trinity, a 760k pedig már Richland ami már gyorsabb és kevesebbet fogyaszt némileg.
Ha viszont elég az IGP ereje, vagy gyengébb VGA-t akarsz mellétenni, mondjuk egy 6670-est amivel mennek az APU-k Dual Graphics módban, akkor olyan kell amiben van IGP. Ezesetben a 6600k a jó választás ami már szintén Richland alapú. Ez egy jó kis alacsony fogyasztásu cucc, alkalmi játékra tölkéletesen elég lenne még 6670-es nélkül is, viszont ha komoly játékra kell akkor prociból 760k és mellé egy erősebb VGA.
-
katt777
félisten
válasz
laca500 #13113 üzenetére
A korszerűbb gyorsabb. Ha tuningolni akarsz, K-s, de ahhoz jó hűtés is kell. Amit a K-s procikhoz adnak, az csak hűtőnek látszó tárgy. Ha no tuning, a legkorszerűbb nem K-s.
-
laca500
aktív tag
válasz
katt777 #13110 üzenetére
Bocsi, hogy megzavarom a vitátokat, de esetleg nekem is tudnál/tudnátok segíteni?
Melyiket érdemesebb megvenni?
X4 740, X4 750K vagy mondjuk 6600K-t? Jelenleg VGA-ra nincs szükségem egyáltalán. Egy kis itthoni házilag barkácsolt NAS-ba menne.
CPU erőben melyikkel járok jobban? -
katt777
félisten
válasz
Oliverda #13111 üzenetére
Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten.
Úgy, ahogy kell, gyengébbek kedvéért: biosban. A procit nem akartam szétszedni, hogy kifaragjam a rossz részt.
Rajta van a képen, milyen műveleteknek melyek az eredményei. A többit nyilván képes vagy megtalálni az AMD-nél. Azért feltételezhetnéd, hogy az AMD tudja, hogyan tesztelje a saját hardverét. Vagy az a következő, hogy az AMD is hülye hozzá? -
Oliverda
titán
válasz
katt777 #13110 üzenetére
Nem azt kérdeztem hogy hogyan kell kikapcsolni, hanem hogy TE pontosan hogyan kapcsoltad ki. Nem értem miért kell automatikusan lemenni ovis színvonalra.
"Pont a legjobb referencia, amely az alapvető számítási képességeket méri, és nem befolyásolja más (minden más program saját preferenciái szerint használja az erőforrásokat), ráadásul az AMD saját programja, ha tehát valahol ki kellene jönni az AMD szolgáltatásainak, az ez."
Ahha. Pontosan milyen műveleteket végez, milyen utasításkészletekkel?
Kroni1: Erről van szó. Ha normálisan be van állítva a masina, akkor nem létezik olyan alkalmazás amiben lassítana a turbó, nonszensz. Az igaz hogy valóban alaposan fellövi a feszültséget, de aki tuningol meg downclockol, feszültséggel mókol, az nyilván ki fogja kapcsolni, aki pedig gyári alapon használja a gépét, az bekapcsolva hagyja, mert hoz pár százalékot a konyhára.
-
katt777
félisten
válasz
Oliverda #13108 üzenetére
Pont a legjobb referencia, amely az alapvető számítási képességeket méri, és nem befolyásolja más (minden más program saját preferenciái szerint használja az erőforrásokat), ráadásul az AMD saját programja, ha tehát valahol ki kellene jönni az AMD szolgáltatásainak, az ez.
Ha nem tudod, hogyan kell kikapcsolni a turbót (bármely lapon), asszem fölösleges a további társalgás.Kroni1: Ez a lap bőven meghajtja a procit, a "CPU-throttling"-ot pedig MINDEN konfignál a legelső dolgom kikapcsolni.
Mint említettem, lehet olyan alkalmazás, amely kihasználja a turbót (de elméletileg az is kisebb hatásfokkal), de ha alapból a proci teljesítményét nézem, nálam lassított.
Igen, van aki pusztán azért kapcsolja ki. Elég sok emberrel beszéltem friss re-AMD-izált koromban, éppen a turbo miatt, és magam sem akartam hinni, hogy ki KELL kapcsolni (hosszú Inteles évek után), de beláttam, mert leteszteltem mindent. -
Kroni1
veterán
válasz
katt777 #13106 üzenetére
Nem az a fő probléma, hogy a Turbo lassít mert ez egyszerűen nem igaz, ebben igazavan Oli-nak! Csak olyan gyengébb alaplapnál lassít, amelyik nem birja rendesen meghajtani a procit, de ez nem alapvetően a Turbo hanem annak a következménye, a Throttlingolás miatt van. Abban viszont igazad van, hogy érdemes kikapcsolni, mert felelslegesen sok feszt ad a procinak. Ennél sokkal alacsonyabbal el lehet érni azokat az orajeleket cserébe throttling se lesz, nem melegszik és nem is fogyaszt annyit a gép. Tehát alapvetően ezért kapcsolja ki mindenki..
-
Oliverda
titán
-
-
katt777
félisten
válasz
Oliverda #13105 üzenetére
Kész szerencse, hogy mind Cinebencheztek egész nap.
Nyilván lehet olyan teszteket találni, amelyeknél a turbó hoz valamit, de amíg a gyakorlatban kontraproduktív, addig sok értelmét én nem látom. Intelnél valahogy keresve sem találtam olyan alkalmazást vagy benchmarkot, amely turbóval lassabb lett volna.
Nézd meg az AMD saját tesztjét (Overdrive), amely MINDEN-t tesztel a procin egyszerre, és rögtön az látszik, hogy gyorsabb turbó nélkül (de más bencheket is lehet nézni). És ismétlem magam a téren is, hogy a proci nem ment fel 4.4GHz-re, csak 4.3 alatt szörtyögött.
Amit te linkeltél, az, ha úgy nézem, mint te, ugyanúgy egy gépen mért eredmény, míg az ellenkezőjét sokan látták. Egy magát "szaknak" nevező lap persze nyilván azt fogja bizonyítani, hogy a turbó remek, mert anyagilag ebben érdekelt, hiszen a reklámból él.
Csak ismételni tudom magam: Mindenki nézze meg, hogy a saját maga által használt alkalmazásoknak használ-e a turbó, vagy sem. Nálam nem használt, még a játékok is lassultak kisebb CPU-erővel, ha úgy állítottam be őket grafikailag, hogy CPU-limitem legyen. -
Oliverda
titán
válasz
katt777 #13104 üzenetére
Szerinted mennyire reprezentatív a Turbo Core rendszer működésének hatékonyságát illetően, hogy te az egy szál konfigurációddal meg egy marék alkalmazással méricskélsz párat?
A kedvedért csináltam egy gyors mérést Vishera-val, amiben szintén Turbo Core dolgozik.
Kikapcs:
Bekapcs:
Valószínűleg én csinálhattam valamit rosszul, mert nálam csodák csodájára gyorsult.
Tom's Hardware - biztos ők is elbénáztak valamit.
-
katt777
félisten
válasz
patomi #13100 üzenetére
Teljesítmény OK, főleg, hogy a 7870XT-t is kihajtom 4GHz-en.
Videó kódoláshoz azért nem árt 25% tuning. Annyit tudtam elérni az alap sebességhez képest CPU-tuninggal és RAM-ok időzítésének javításával. Utóbbival is kísérletezhetsz, nálam kb. 7% gyorsulást nyertem a RAM-okkal a gyári, XMP-s időzítésekhez képest, ami 4.8GHz-re rászámítva már nem rossz.
Oliverda: Én meg ennél nem olvastam nagyobb hülyeséget.
Jó pár teszttel és alkalmazással megnéztem (még játékokkal is, vagy akár az AMD SAJÁT tesztprogramjaival, párat fel is tettem), és vannak még rajtam kívül nem kevesen, akik MIND kikapcsolták a turbót, nem véletlenül (vagy szerinted mind hülyék?).
A félrevezetés a te hsz-od, nyilván érdekből, mert ha teszteltél volna, te is ugyanazt látod, mint bárki más.
1 szó mint 100: továbbra is BÁRKI tesztelheti, hogy az AMD gyári beállításaival gyorsabb a rendszere, vagy akárcsak a turbót kikapcsolva. Nincs kétségem az eredményt illetően. -
konci79
őstag
válasz
katt777 #13099 üzenetére
Nem bántom,jó nekem így is,
Tökéletesen kiszolgálja a jelenlegi játékaimat 1280x1024-ben(Bf3 multi is megy mediumon 30 fps körül,ammeg nekem elég).
Gondolkodtam vga-ban,de sztem mire kijátszom magam a mostani játékokkal,veszek egy kaverit,pár hónap alatt kiderül úgyis hogy mit tudnak majd... -
laca500
aktív tag
válasz
Kroni1 #13083 üzenetére
Na, már meg is szívtam.
Reggel kaptam az e-mailt tőlük, hogy sajnálják de "beszerzésünktől érkezett információ értelmében érkezése a későbbiekben sem várható, mivel a belföldi disztribútorok raktára is kifogyott.
A teljesíthetetlenség miatt a rendelést sajnálattal töröltük."
Írhattak volna valami frappánsabb választ is. Mondjuk, hogy elnézést, de hibás az ár megjelölés vagy valami hasonló.Más:
Egyébként melyiket érdemesebb megvenni?
740K, 750K vagy mondjuk 6600K-t? Jelenleg VGA-ra nincs szükségem egyáltalán. Egy kis itthoni házilag barkácsolt NAS-ba menne.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
AMD "Trinity" APU topik
- FM2 tokozás
- Négy vagy két mag
- Integrált DX11 Radeon GPU
- Integrált PCIe 2.0 vezérlő
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes "K" modellek
* Trinity (Piledriver & VLIW4):
A10-58xx/57xx, A8-56xx/55xx, A6-54xx, A4-53xx
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- PlayStation 5
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Fujifilm X
- Vezetékes FEJhallgatók
- HP notebook topic
- Gyúrósok ide!
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 5 7500F - Új, 3 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 9 7950X3D 16-Core 4.2GHz (128MB Cache, Up to 5.7 GHz) AM5 Box Processzor!
- ELKELT! FOXRA VÁR!!Intel i5 10400F 2,9Ghz LGA1200 GARANCIA
- Intel Core i9-14900K 24-Core 3.2GHz LGA1700 oem(36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Intel Core i7-14700K 20-Core 3.4GHz LGA1700 (33M Cache, up to 5.60 GHz) Processzor! BeszámítOK
- www.LicencAruhaz.hu OLCSÓ & LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - ÖRÖK GARANCIA
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- Apple iPhone 14 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest