-
PROHARDVER!
Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Oltást fejlesztenek kokainfüggőség ellen
"A vakcina működésének a lényege, hogy hatására az immunrendszer olyan antitesteket termel, amelyek a véráramban a kokainhoz kötődnek, ezzel megakadályozzák, hogy az átjusson a vér–agy gáton, azaz eljusson az agyba, ehelyett gyorsan lebomlik. Emiatt a kokain nem fejti ki a tőle várt hatást, így a kutatók reményei szerint csökken a motiváció a fogyasztására."Annyi a kankós Angliában, hogy a világon elsőként oltani kezdenek ellene
"A vakcinát, amellyel kankó ellen oltani fognak, eredetileg nem erre fejlesztették: csecsemőknek szokták adni meningococcus B ellen. A két betegségért felelős baktériumok azonban olyan közeli rokonok, hogy a vakcina a kankó ellen is működik.
Az oltás eredményessége 30-40 százalékos, de az NHS azt reméli, hogy már ezzel is gátat szabhatnak a fertőzésszám további növekedésének. Az oltás nem lesz bárkinek elérhető, főleg azok a meleg és biszexuális férfiak kaphatják meg, akiknek több szexpartnerrel volt dolguk, illetve akiknek van valamilyen szexuális úton terjedő betegségük." -
-
(Duda Ernő genetikus a covid vakcinafejlesztésekről.)
"Mintegy háromszázféle (!) védőoltást fejlesztettek a világ különböző országaiban. Lehet, hogy a legjobbakról már azért nem értesültünk, mert nem volt elegendő ember, akin ki lehetett volna próbálni azokat, mert addigra annyian estek át e fertőzésen vagy kaptak védőoltást ellene. Számomra az egyik legszellemesebb egy „legyengített” vírusvakcina. A vírus is, az ellene védő sejtek is exponenciálisan szaporodnak. De a vírus félnaponként több ezer utódot termel, egy sejtből azonban csak kettő lesz. Egy vírusból két nap alatt több milliárd lesz, a védekező sejtünkből talán egy tucat.
[...]
De az amerikaiak genetikailag megbuherálták a koronavírust, így annyira lassan szaporodik, hogy az immunrendszernek van ideje lépést tartani vele és elpusztítani, mielőtt nagyon elszaporodna. Ennek következtében soha nem következik be megbetegedés, viszont a vírus is szaporodik, tehát az immunrendszer kellően megijed, és egy baromi erős immunválasz alakul ki. Ráadásul szúrni sem kell, orrspray-ként használható. De van más zseniális ötlet is. Az mRNS-vakcina drága, az előállítása magasan képzett kutatókat igényel. Van azonban egy cég, amely korábban dohánnyal foglalkozott. Ez előállított – ismét itt vagyunk – két genetikailag módosított dohánynövényt – megjegyzem, a dohány meg a petúnia a növénygenetikusok kedvence, „kísérleti nyula” –, amelyeket szántóföldön tonnaszám lehet termelni. Az egyik dohánynövény kipréselt levében ott van bődületes mennyiségben a vírus antigénje, ez az S-fehérje. Míg a másik genetikailag módosított dohánynövény levéből kinyerhető a hepatitis B vírusnak a felszíni fehérjéje, amely saját magától összeáll vírusszerű részecskékké. Ezeknek a golyócskáknak a felszínére rá lehet kötni az S-fehérjét. Ha van valami, amitől megőrül az immunrendszer, hát az az ilyen antigénbomba! És ebben nincsen nukleinsav, szaporodni nem tud, azaz egy így kifejlesztett biztonságos védőoltás, és feltehetőleg hosszan tartó, nagyon erős védettséget tudna kialakítani. S ezen az alapon majd más vírusok vagy baktériumok ellen is tudunk csinálni biztonságos és hatásos védőoltást."Forrás: „Száz emberből több mint egy”
Magyar Narancs, XXXVII. évfolyam 16. szám (2025. április 17.)(Ez így nekem túlságosan optimistán hangzik...)
-
Vesa
veterán
Nem lesz gond, egyszerűen átviszik a gyártást/fejlesztést/forgalmazást más országokba, remélhetőleg az EU-ban valahova, az USA meg szépen lemarad a konteós governmentnek köszönhetően. Ez a tudományellenesség egy dologra lesz jó, évekkel veti majd vissza az USA versenyképességét.
-
Váratlan korlátozással engedélyezték az amerikaiak a fehérjealapú Covid-vakcinát
"Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) jóváhagyta a Novavax Covid-19 vakcináját, aminek eddig csak sürgősségi engedélye volt az országban [...] A sürgősségi engedély eddig 12 éves és annál idősebb emberekre terjedt ki, most viszont a jóváhagyás csak a 65 éves és annál idősebb felnőttekre vonatkozik, akiknek legalább egy olyan egészségügyi problémájuk van, ami fokozottan veszélyezteti őket a Covid-19-fertőzés szempontjából. [...] Pénteki jóváhagyó közleményében az FDA nem magyarázta meg az életkorra és társbetegségekre vonatkozó korlátozásokat, de az AP szerint azok Robert F. Kennedy Jr. egészségügyi miniszter és más Trump-tisztviselők szkepticizmusát tükrözik a vakcinákkal kapcsolatban." (Az FDA további vizsgálatokat rendelt el a vakcinával kapcsolatban, ami remek módszer arra, hogy növelje a költségeket, és így mindenki kedvét elvegye attól, hogy vakcinákat (vagy gyógyszereket) fejlesszen.) -
kolopele
nagyúr
válasz
SteveAd #73354 üzenetére
Nyilván nem lehet bizonyítani, ezt nem is mondtam, de elég árulkodó hogy mindjárt az első Moderna oltás után két hetes mellkasi fájdalom és szemvillanások (nem csak nekem) jöttek elő. Sosem vontam kétségbe az oltásokat, eleve bátyám és sógornőm is immunológusok, még a neten is van előadásuk erről az egészről, de azt azért ők is elismerték hogy sajnos kialakulhat ritka esetben az ami nekem is. Bizonyítani nehéz ezeket, elismerem, de lehetséges, ahogy a gyógyszerek is okozhatnak érzékenyebb embereknél mellékzöngéket. Ami tény, hogy sosem voltam covidos a tesztek alapján, kivéve a végén az omikronnál, de azt már mondhatni mindenki elkapta, akár oltott volt akár nem. Én sem vagyok már amúgy annyira fiatal a 57 évemmel.
-
SteveAd
tag
válasz
kolopele #73348 üzenetére
Csak hogy ne menjen el nagyon szkeptikus iranyba a beszelgetes, nekem (~50 eves) eddig 6 Pfizerem volt (4 itthon + 2 Ausztriaban 2023/24-es boosterek, amikor mar itthon nem volt, csak honapokkal elkesve Moderna): 0 mellekhatas, viszont meg igy is volt 2x hosszu Omikron (az elso, 2023 novemberi booster utan, meg igy kellemetlen is volt, oltatlanul 100%, hogy szarabb lett volna). Utobbi 4 evben amugy influenza ellen is beadattam a Vaxigripet mindig, nem is voltam influenzas, szerencsere. Utolag, a 2020-21-es apokaliptikus pandemias helyzetet a reszleges feledes jotekony homalyabol szemlelve, talan nem kellene ennyit rugozni azon, hogy milyen karos is lehetett talan az oltas (persze, vannak ritka mellekhatasok, de ezek meg nalad sem bizonyitottak)
-
Vesa
veterán
válasz
Azt azért ne felejtsük el, hogy itthon kifejezetten nem volt infó semmiről, direkt tiltották, irtották, titkolták az összes elérhető adatot, és csak ilyen vicc adatszolgáltatás volt. Arról nem is beszélve, hogy kína, aki felelős az egészért, semmit nem közölt, vagy legalább is, a pórnéppel nem, talán a nagyobb országok titkosszolgálatainak volt némi infójuk, leginkább arról, hogy tulajdonképpen mi is szabadulhatott el és az várhatóan mit fog okozni a populációban... Emellé csak annyit lehetett látni, hogy hullanak az emberek mint a legyek -na ezt sem itthon, mert itt kádár rendszer módjára ki lett tiltva a sajtó mindenhonnan, az orvosok pedig meg lettek fenyegetve-, tehát ilyen körülmények között kellett döntést hozni.
Nem tudom, miben nem "hiszel" így utólag, de amikor láttuk a hullazsákokat az olaszoknál, aztán a kínai helyzetet a fénysebességgel felhúzott ideiglenes tábori kórházakkal, még később az USA-ban a rengeteg halott, akkor mindenki várta az oltást. Én innen visszanézve is beadatnám, mert akkor és ott kellett ezt eldönteni, és minden ilyen esetben a kockázat/haszon arányt kell mérlegelni. Azért a Covid még a nyilvánvalóan eltitkolt adatok ellenére is pusztító volt, jelenleg 7millió hivatalos halottal (ami a valóságban olyan 20M felett lehet, ha a kínai, indiai, orosz, és egyéb eltitkoló országok becsléseit is belevesszük). Emlékezzünk arra is, hogy az agyhalott trump mivel vádolta meg Fauccit amikor az egy esetleges 100k amerikai halottról beszélt a vírus miatt. Ugye ma már 1 millió halott felett járnak az USA-ban. Ez rengeteg! Sajnos az emberek érzéketlenné váltak a témára, ami persze érthető, de ez a tényeken nem változtat.
-
Ringman
félisten
[link]
Multiple recent studies, including 3 impressive natural experiments, consistently show a link between Shingles vaccines and reduced risk of dementia. This week a nationwide S Korea study added the reduction of cardiovascular events -
válasz
Enyhébb-durvább longcovid szintjén esélyesen a populáció harmada-negyede érzékeny rá, szóval az első teljesen nyugodtan mehetett volna ki, sőt, ha nem sürgetik a másodikat, akkor elsőhöz is többen jutottak volna IDŐBEN. (Ez volt ugye a brit megközelítés a 3 hónap oltásközzel az elején. Aztán amikor volt anyag dögivel inkább akarták nyomni boldog-boldogtalanba).
-
kolopele
nagyúr
válasz
Dare2Live #73347 üzenetére
Ezt most nem értem. A gyerekkorban beadandó kötelező oltások már évtizedek óta bizonyították a hatásukat, sok teszten mentek keresztül, nyilván azok kellenek, én anno a bárányhimlő elleni oltást is beadattam mindkét gyereknek amikor még fizetős volt. Erre értetted? Vagy nem tudom.
-
kolopele
nagyúr
válasz
t72killer #73346 üzenetére
Igen, csak éppen nem lehetett tudni ki érzékeny rá és ki nem, ugye nem volt idő ezt vizsgálgatni gén szinten akkor, mára meg az egész leült ugye. De oké, azt mondom én is lett volna egy oltás, aztán kivárás, nem pedig szinte azonnal rá a másikat. Mondjuk nekem igazából a 3. oltás után sokasodtak fel a problémák, amit már nem is kellett volna beadatnom, szóval én is lüke voltam.
-
-
kolopele
nagyúr
válasz
Rage47 #73344 üzenetére
Sok mindenre emlékszem, de már sok mindenben nem hiszek. Felesleges is ezen rugózni már ennyit nekem is, van ami van, lesz ami lesz, csak a gyerekek legyenek rendben, én már úgyis 60 fele tartok. Anno én is bőszen szidtam az oltástagadókat, de mára kicsit másként látom azért ezt az egészet. A lezárásokkal, maszkviseléssel amúgy egyetértek a mai napig, bár amilyen otthon varrt maszkokat láttam sok emberen meg ahogy hordták az arcukon..........
-
kolopele
nagyúr
válasz
Dare2Live #73340 üzenetére
"Senki se tartott fegyvert a fejedhez eldönthetted, hogy beadatod vagy nem"
Ez így ebben a formában nem teljesen igaz. Úgy volt kötelező hogy anélkül még orvoshoz sem mehettél, egy bevásárlóközpontban nem ülhettél le egy sütit sem megenni ha nem volt védettségi kártyád, meg még sok helyre nem mehettél nélküle. Azért akárhogy is nézzük, ez kb. egyenlő a kötelezővel. Amúgy az influenza oltást főleg azért nem adatom be már vagy tíz éve mert rájöttem hogy attól fájt hetekig rohadtul a térdem mindig. Mindegy, úgysem tudom meg soha hogy konkrétan a covid oltás okozza e a hónapok óta tartó szívritmuszavart és az állandó hasmenést vagy valami más, csak mondom, fura hogy a két gyereknek is előjött ez utóbbi gond. -
válasz
Dare2Live #73340 üzenetére
Az életet 10+évvel megkurtító, random "aknákat" elrejtő longcovid esélye viszont tippre erősen 5% felett van. Ezek még a legtöbb érintettnél random szív és egyéb szövetkárosodás formájában ketyegnek, többek között nekem is el kéne már valamikor rugdalnom magam egy kardiológushoz...
-
Dare2Live
félisten
válasz
kolopele #73333 üzenetére
"annyira fontos lenne/lett volna a beadatása"
Covidnál 60 alatt tized százalék esélye volt annak, hogy covidban meghalsz. 1000ből pár ember. Senki se tartott fegyvert a fejedhez eldönthetted, hogy beadatod vagy nem.
65 felett azért meredeken futott fel de sokan a százalékos esélyre is azt mondták nem adatják be. Több ilyen halt meg édesanya körzetében is. Annak a 1-2%nak annyira fontos lett volna. Itt külön izgi az a csoport aki hazavitte idős szülőknek, lebeszélte őket oltásról. Nem lehet nagy élmény avval együtt élni, hogy "te ölted meg" a szüleidet.
-
Inflenzában hányan halnak meg évente MOon 60 alatt? Páran. Kockázattürőképesség függő is de innen az inflenza nekem már kényelmi oltás. Beadatom aztán ~80%al csökkent az esélye, hogy 1-5napra megfekszem.
-
Rakás ilyen kényelmi van. pl ROTA. 1-2évente végigmegy a bölcsi/ovodákon. Sokan kórházba is kerülnek 2-5napra. De ha szülő nem hülye (van ilyen) akkor még magyar eünél se halnak meg benne. Eldöntheti a szülő beadatja vagy vállalja a pár nap otthon vér szívás/kórház kockázatát vagy nem. Itt az a személyes tapasztalatom, hogy akinek a gyerekén átment ott a fiatalabbnak azonnal adják...Ne vegyük egy kalap alá az oltásokat. Azt se, hogy ki kapja.
-
VinoRosso
veterán
" Az eredeti wuhani variánsnál egy ismert jellemző volt, hogy a fertőzöttek nagy része nem terjesztette a betegséget, ezért a járvány korai szakaszában gyakori volt, hogy a családban nem terjedt tovább a fertőzés."
Vagy a T sejtjei megfogták a fertőzést, az oltásnál meg ez nem játszik, és ha a vírus átjutott volna a sejtes védelmen (legyengült immunállapotban pl) és elszaporodik akkor ugyanolyan lett volna (vagy valószínű roszabb) mint az oltástól.
-
válasz
kolopele #73337 üzenetére
- Itt írtam egy tanulmányról, ami azt próbálja igazolni, hogy oltástól(!) is lehet "long covidot" kapni.
- Ami az általánosságokon kívül a tanulmányból érdekes, hogy a 42 "oltáskárosult" közül 15-en állították magukról, hogy covidosak is voltak, viszont a vérvizsgálatok alapján az egyikük nem is volt az (vagy már a nyoma is elmúlt), ugyanakkor találtak még plusz 12 alanyt, akik szintén voltak covidosok, csak ezt nem tudták magukról. Azaz a 26 kovidosból csak 14-en tudták ezt magukról, 12-en nem. Ha általánosan is hasonló az arány, akkor sokan lehetnek, akiknek a panaszait egy tünetmentes SARS-CoV-2 fertőzés okozta, nem pedig az oltások (vagy bármi más).
- Az eredeti wuhani variánsnál egy ismert jellemző volt, hogy a fertőzöttek nagy része nem terjesztette a betegséget, ezért a járvány korai szakaszában gyakori volt, hogy a családban nem terjedt tovább a fertőzés.
- A Covid-19 nem egy felső légúti betegség, hanem a teljes szervezetet támadja (érrendszert, veséket, agyat, stb.), azaz ha valakinek nincsenek vagy gyengék a felső légúti tünetei ("egy napig picit kapart a torkom, és kész"), az még nem jelenti azt, hogy az egyéb szervekben nem tarolt a vírus.
- USÁ-ban a halottak kb. háromnegyede volt "nyugdíjas", egynegyede még dolgozott.
- A halottak sokszorosát tették ki azok, akiket hónapokra vagy akár évekre ledöntött a lábáról a kór (long covid), és ezek viszont már zömmel a fiatalabbak közül kerültek ki.
- A kanyaró nem halálosabb, mint a covid (vagy annak legalább a korai variánsai). -
kolopele
nagyúr
Értelek, csak a Vuhani amikor megjelent még nem volt oltás, és nejem 4 hétig benne volt, 5 percre is alig tudott felkelni naponta. Na most én ott voltam vele egy légtérben, és semmi, ahogy a két gyereknek sem, még a tesztek sem mutattak ki semmit. Megérkeztek aztán az oltások, és mindjárt az első Moderna hazavágott mellkasilag első körben. Az a gond hogy nem tudhatod biztosra mi lett volna oltás nélkül, mint mondtad is, itt nem az évtizedek óta velünk lévő gyerekbetegségekről van szó, amit akár erőszakkal is be kell adatni a gyerekeknek. Ahogy Z.É.T. fórumtárs is írja, ezt mindenképpen megszívtuk, ki a covid, ki az oltás miatt.
-
Vesa
veterán
válasz
Z.É.T. #73335 üzenetére
Igen, itt ugye mindig kimarad, hogy maga a vírus bizonyítottan rombol, nem is kevéssé, sőt, egyre több tanulmány van már erről, itt is lettek linkelve ezek. Fertőződés esetén az egész vírus szabadon szaporodik a szervezetben, és teljes képességeivel és erejével tombol, kárt okoz. Ha le is győzi az immunrendszer, a károkozás megtörténik. Aki nem oltat, az valójában semmitől nem menekül meg, csak plusz rizikót vállal. Akinél az oltás esetleg problémát okoztt, annál igen nagy eséllyel a teljes vírus még nagyobb rombolást végzett volna.
-
Z.É.T.
őstag
válasz
Semmi olyan betegséget nem hallottam, amit a COVID vakcinák okoztak, de a betegség nem.
(talán a fiatalkori szívizomgyuszi volt ilyen, de ritka és önmagától gyógyult - emlékeim szerint)Kiváló kontrollcsoport számomra a környező falvakben megismert emberek sokasága, nyilván pontosat nem tudok, de ilyen 70-80%-ban oltatlanok. (vagy így, vagy úgy, ha érted mit akarok mondani)
És rengeteg a tipikus "kínai nátha" utáni megbetegedett közöttük. Szív-és érrendszeri, máj, vese, cukor, IBS, izom, ízületi, szemészeti, hormonális, immunológiai, pulmonológiai, stb. stb.
Azt, hogy arányaiban több, vagy kevesebb, mint az oltottak között, azt nem tudom megállapítani. Saccra azonoshoz közeli. Ami persze azt is jelentené, hogy a hosszútávú káros hatásait nem csökkentette az oltottság. (vagy nem jelentősen)Amit mondani akarok, hogy senkinek sincs lehetősége ellenpróbára, de semmi nem utal arra, hogy ha ellentétes döntést hoz a vakcinációról (bármelyik irányban), akkor elkerülhette volna ezeket.
Ez van. Ráfáztunk.
-
Vesa
veterán
válasz
Nem is a választható oltásokról beszéltem én sem, hanem az olyan fontos vakcinákról, melyeknél már most is látszik, hova vezet az antivaxerség (pl. kanyaró). Ha ez így megy tovább, hamarosan Fekete Himlő járány is jöhet akár, vagy bármi olyan, amit már évtizedek óta nem láttunk, vagy csak elenyésző számban, köszönhetően az oltásoknak. Ezek többsége viszont igényli a nyájimmunitást, tehát ott az antivaxer agyhalottak nem csak magukra, hanem másokra és a társadalom egészére is halálos veszélyt jelentenek, tehát ezzel kezdeni kéne valamit.
-
kolopele
nagyúr
A kötelező oltások terén maximálisan egyet értek veled, ezen nincs is mit tárgyalni. Ellenben az influenza vagy a covid oltások terén már egyáltalán nem vagyok meggyőződve arról, hogy annyira fontos lenne/lett volna a beadatása. Influenzás, de mondhatjuk úgy is légúti fertőzéssel nem is tudom mikor találkoztam utoljára, pedig nem a négy fal között ücsörgök egész nap, pláne hogy nejem pedagógus, tudna mit hazahozni, akár csak a két gyerek). Influenza ellen kb. 10 éve nem oltatom már be magam minimum, akkor most mi is van tulajdonképpen? Rólam senki nem mondhatja hogy oltás ellenes lennék, sőt, de ha vissza tudnék menni az időben a covid oltást is kihagynám, és ezzel nem vagyok egyedül, nem csak én küszködök megmagyarázhatatlan mellékhatásokkal, már a két 16 éves gyerekem is fura bélgondokkal küszködik mint én is. Azért azt el kellene ismernie mindenkinek, hogy egy idős, vagy krónikus beteg ember még egy náthába is belehalhat, és a covid alatt is elsősorban ők végezték be a pályafutásukat, és csak nagyon elenyésző számban az egészséges fiatal és középkorúak. Azért ez nem egy spanyol nátha volt, utólag be kellene lássuk, és oltás ilyen gyorsan még soha nem készült el valami olyan ellen, amit lényegében nem is ismertünk.
-
Vesa
veterán
válasz
Ringman #73331 üzenetére
Nagyon szürreális, hogy kb. 20 évvel ezelőtt már fórumokon elmélkedtünk azon, mi lenne, ha a sok konteós közül valaki hatalomra keülne. Akkor még azzal nyugtatta magát a többség, hogy ezek csak apró csoportok, hibbant kisemberekkel, csak a neten most látszani kezdtek mert korábban maximum a saját kis lokális közösségükben voltak szem előtt. Páran már akkor azt mondtuk, hogy ha ez így megy tovább, akkor előbb-utóbb van esélye a dolognak. Azt viszont valamiért -nem tudom miért-, akkor még senki nem gondolta, hogy ez az USA-ban is megtörénhet. Aztán tessék...
Na mindegy, a káposztás barátunk és a hozzá hasonlók most örülhetnek, eljött az Idiocracy kora! Persze hatalmas pofon lesz a vége, csak sajnos azok is meg fogják szívni akik még eszüknél vannak, mert pl. pont az oltások többsége csak akkor működik, ha mindenki be van oltva. Én hiába oltatom be magam, ha a sok hülye meg nem.
-
Ringman
félisten
Kennedy, akinek nincs orvosi vagy természettudományos múltja, régóta az oltásellenes nézetek híve. Egy 2021-es könyvében például arról elmélkedett, hogy ő nem hisz a kórokozó-elméletben, vagyis abban az alapvető elképzelésben, hogy a mikroszkopikus kórokozók, amik például a szennyvízben is vannak, betegségeket okoznak.
Szennyvízzel szennyezett patakban úszkált a kórokozó-elméletet tagadó Robert F. Kennedy Jr. az unokáival együtt
nagyon sok emberéletbe fog kerülni a sok konteós bolond hivatalba emelése sajnos -
Vesa
veterán
válasz
VinoRosso #73322 üzenetére
Elhiszem neked, de ez ugye egyéni reakció kérdése, mindenkinél más a hatása egy oltásnak, de magáról az oltásról, vagy annak negatív hatásairól ez nem bizonyít semmit. Volt aki az Astrától is fetrengett 2 napig, nekem meg még lokális tünetem sem volt tőle. Ez mindenkinél más.
Barátom pl. a Vaxigrip flu oltástól belázasodott, nekünk viszont az egész család összes tagjánál sem volt semmi tünet tőle, még a gyerekeknek sem.
-
-
-
polonic
félisten
válasz
Rage47 #73321 üzenetére
Nekem is sokkal rosszabb volt a covid. Kétszer kaptam el. Tavaly előtt és az előtt. Rég voltam olyan szarul, mint akkor kétszer. Pfuu. Én ezt a szart többet nem akarom átélni. Inkább be is oltatom magam minden évben, ha lesz rá lehetőség.
És mellesleg azóta sem oylan jó a kondim, mint a covid előtt. Csinálhatok bármit. Voltam vizsgálatokon, karidológia, stb. Szerencsére nem találtak semmi szervi bajt. -
VinoRosso
veterán
válasz
UberMutant #73317 üzenetére
Nem, azért ennyire hülye nem vagyok, megmértem, 34,5 volt a szokásos 36 helyett.
Vesa:
Nekem 1 hétig volt piros folt a vállamon a pfizetől, aludni sem tudtam azon az olalon úgy begyulladt. Rendszeresen kapok mindenféle oltásokat, egyiktől se volt ilyen soha. -
Rage47
veterán
En mindhárom pfizertol ket napig feküdtem, de nem érdekelt, ennyi belefér. A covid tavaly es tavalyelőtt 10x rosszabb volt es egy hónapig tartott minden szarral egyutt. Gondolom idén mar foleg nem lesz oltas őszre…
Ismerosomnek (idős) vese rakja lett, oroszt kapott, erre gyanakszik. De persze mindenki mindent az oltasokra fog az utobbi pár évben. Az mondjuk igaz, hogy az orosz es a kinai elég sunyi volt, nem tudtunk róluk semmit… -
Vesa
veterán
válasz
kolopele #73313 üzenetére
"Az mRNS másként hatott mint a szovjet vagy a kínai oltás, szerintem azokban (főleg a kínaiban) jóformán hatóanyag sem volt"
A RNS oltásban az eredeti vírusnak csak egy kicsi RNS részlete van, míg pl. a kínai egy elölt vírusos vakcina volt, amiben a teljes vírus ott figyelt a full RNS kódjával együtt, csak elvileg -ha jól sikerült a művelet-, inaktívált formában. Tehát alapvetően rizikósabbnak tartom, mint az RNS-t (de valójában egyiket sem tartom problémásabbnak, mint bármilyen más oltást...a kínait annyiból mégis, hogy anno nem volt hozzá még annyi fázis vizsgálati eredmény sem, mint a többihez)!
-
válasz
VinoRosso #73316 üzenetére
azért azt tegyük hozzá (mindenkinél), hogy az első 2 oltás volt az alapimmunizáció, míg a harmadik bármilyen típussal hevesebb immunválaszt váltott már ki, hiszen a szervezet fel volt már készülve a vírusra.
szóval simán lehetne, ha lenne ilyen user, hogy az első két pfizertől nem annyira borult meg, de aztán kapott egy vektorost és majd becsinált.
engem is jól megcsapott a moderna (előtte két szputnyet), de lehet, hogy akkor az elsőre lájtos szputnyet is megrúgott volna.
-
VinoRosso
veterán
Én két Szputyint kaptam meg egy Kaiser boostert, és azt kell mondjam a két ruszki kb semmi a spájzerhez képest. Az elsőnél csak torokkaparás, a másodinál egy kis hidegrázás 1 este a harmadik meg olyan volt 1 napig mintha belőttem volna magam. Indulásnak erős testhő csökkenés olyannyira, hogy a reszketés megszüntetése miatt forró zuhany alatt kellett állnom fél óráig kétszer, aztán meg minden porcikámban ezt a zsibbadós-fájós érzést éreztem mint amikor influenzás az ember, de még vizelés közben is, úgyhogy óvatosan kellett csorgatnom, végül egész kellemes volt, feküdtem az ágyban és mintha lebegtem volna olyan érzésem volt. 2 hét múlva mértek antitestet, kiakadt a teszt, a maximum mérhető érték volt a papíron.
Nem tudom, hogy a kettő együttes kombója miatt, vagy a pajszer volt ilyen, de ha a mellékhatásokat nézzük akkor pfájzer szeritnem sokkal durvább. Bajom egyébként nem lett, szerintem voltam párszor kovidos azóta, mert ugyanezt éreztem párszor mint a pfájzer alatt, és 1 nap alatt lecsengett mindig. -
Akkoriban nagyon ment ez a propaganda, szakértők (Dobsonszaby et al...) részéről. Amikor a másodikat (jóó hosszú szünetre) beadattam, az nhs-es figura már akart is felírni 4 héttel későbbre - persze aztán amikor kb 1 évre rá értelme is lett volna a dolognak (át is estem még1x, szaglásvesztősen), hallani se akartak mezei halandó oltogatásáról
.
-
válasz
kolopele #73313 üzenetére
két oltás + átesés után valóban fölösleges volt a harmadik, pláne a maxi hatóanyagú, lórúgásnyi moderna, de utólag az ember mindig jobban átlátja, hogy mi a helyzet, mint amikor éppen kibontakozik egy történet.
no meg ha egy átesésnél kórházban kötsz ki, akkor most teljesen máshogy gondolnád.
a legjobb az lett volna, ha ez a járvány nincs is
, de onnantól, hogy beindult, ezt az opciót már nem lehetett kérni. szerintem racionálisan cselekedtél, ami sajnos nem zárja ki, hogy peched legyen.
-
kolopele
nagyúr
válasz
t72killer #73311 üzenetére
Az omicron volt az egyetlen amit igazoltan elkaptam, ahogy szinte mindenki más is, de az már messze nem volt több mint egy nátha, megfázás, max. annyiban tért el hogy a tünetek enyhék voltak és elhúzódtak, emlékszem hetekig kapart a torkom, elmúlt, aztán megint kapart, stb. Egyszer csak abbamaradt. Na ott nem kellett volna már beadatnom a 3. oltást, elvégre nem volt már kötelező, és ugye az is mRNS volt, csak már a Pfizer. Amúgy tényleg nem én vagyok az egyetlen akinek ilyen tünetei vannak, ezeket nem a szomszédtól tudom mert ő azt mondta.
Vesa: Az mRNS másként hatott mint a szovjet vagy a kínai oltás, szerintem azokban (főleg a kínaiban) jóformán hatóanyag sem volt. Több ismerősöm is vett fel orosz oltást, semmi bajuk nem lett, még a karjuk sem fájt. Én a Moderna után a karomat alig bírtam felemelni napokig, aztán megjelent egy szintén napokig tartó fájdalmas vörös folt is a szúrás helyén, aminek volt is valami neve ha jól tudom. -
Vesa
veterán
válasz
t72killer #73311 üzenetére
Minden oltásnak lehetnek mellékhatásai, már Covid előtt évekkel is arról cikkeztek, hogy baromi ritkán ugyan, de akár egy sima flu oltásba is haltak meg emberek. (azt meg ide se veszem, hogy milliárd számra eladott, vény nélkül kapható hatóanyagokról milyen durva tanulmányok vannak, melyek az egészségkárosító hatásaikat írják le, aztán mégsem hallom kennedy junior elvtársat azon aggódni, hogy tííccsuk be őket)
Én pedig a legrosszabb, mára szrencsére feledésbe merült Astra oltásból kaptam kettőt is, amit ugye elsők között vontak ki forgalomból a vérrögképző kockázata miatt. Abba meg bele sem merek gondolni, hogy a teljesen ellenőrizetlen szovjet oltással mi lehetett?
Valójában nagyon furcsának találom -és ezért vagyok szkeptikus az ilyen hírekkel-, hogy mindig csak az RNS oltások vannak terítéken, holott a vektorosokat is oltották ezerrel, a szovjet sz*rból is kapott pár ország (bár úgy tűnik azt sajnos nálunk is csak azért, mert mára sajnos elég jól látni lehet a köpcös szovjet csicskásságát), a kínai verziókról meg szinte semmi hír, pedig százmilliós mennyiségeket oltottak el belőlük világszerte. Aztán mégsincs napi 5db hír arról, hogy "genya szovjetek vagy kínaiak". Mindig csak az zUSA és fájzer/moderna. Ez minimum furcsa, de inkább okot ad a feltételezésre, hogy ebben is a szovjetek keze lehet.
-
válasz
kolopele #73310 üzenetére
Amúgy a mindenkit IS érintő longcovid mellett kb lehetetlen szétválogatni, mi jött a vírustól és mi az esetleges oltás-mellékhatás.
Elsődleges hatásokat nézve nekem az ütősebbik (már nem emlékszem, hogy az első v második Moderna adag) oltás tizedannyira se fektetett meg, mint amennyire a pont "szerencsés" időpontban, 2. adag után kb 3-4héttel bekapott "enyhe" omikron.De persze én is olvastam igazolt miocarditis, vagy a tiédhez hasonló retina-ügyről rögtön oltás után.
-
kolopele
nagyúr
válasz
t72killer #73309 üzenetére
Nem lehet tudni. Ami ebben a történetben fura az az hogy előtte már kapott két Pfizer oltást, ami ugyanaz mint a Moderna, csak fele annyi hatóanyaggal. Szerintem már attól is rosszul kellett volna lennie, hiszen a Moderna után szinte azonnal annyi lett neki. Nekem is mellkasi nyomás volt amúgy két hétig az első Moderna után kb. egy hétre rá, ezért gyanús számomra ez az egész tünetegyüttes amikkel jó pár hónapja együtt élek, aztán ki tudja. Mindenesetre nem véletlen hogy jobban ráfeküdtek a vakcinák esetleges mellékhatásainak a kutatására, csak mondhatni már késő.
-
Bulvármédia cikk egy balul elsült(?) Moderna történetről. Aztán a fene se tudja, az ördög a részletekben van elásva.
-
kolopele
nagyúr
válasz
koncsik #73307 üzenetére
"szív- és bélrendszeri elváltozások"
Főként ezzel a kettővel kínlódok már pár hónapja, de még az orvosok sem tudják megmondani hogy a covid vagy az oltás következményei e. Elvileg sosem voltam covidos, és minden az első Moderna után kezdett enyhe formában jelentkezni. Ugyan a vizsgálatok nem mutatnak semmi különösebb elváltozást, de a tünetek mindennaposak. Bármennyire is tudományos ez az egész, sajnos nem zárható ki az oltások mellékhatása sem, ezt még sógornőm és bátyám is elismerték, akik ugye immunológusok többek között. Nyilván sokat lehet köszönni az oltásoknak, de homokba sem szabad dugni a fejünket azért. Jó lenne valóban valami hatásos új kezelés, de mivel a kutatások sokszor évekig, évtizedekig is eltarthatnak, szerintem én azt már nem érem meg. A covid oltásnál is az volt a fő baj, hogy ott hirtelen dobták be a mély vízbe az oltóanyagokat, mondhatni fejvesztve, igazán komoly klinikai tesztelés alig volt, pláne ha az intervallumot nézzük. -
Képes megszüntetni a long-Covid tüneteit egy új hatóanyag
A Nature Communications folyóiratban április 3-án jelent meg a University of Melbourne kutatóinak cikke, amelyben egy olyan hatóanyagot mutattak be, amely képes lehet hatékony profilaxist nyújtani a Covid-19 hosszú távon perzisztáló tünetegyüttesével szemben.
Világszerte több mint 77 millió ember tapasztalt elhúzódó tüneteket a Covid-19-ből való felépülést követően, azonban a poszt-Covid hatékony és megbízható profilaktikus kezelési eszköze továbbra is kielégítetlen gyógyászati igény. Sokan, akik az enyhe fertőzésből felépülnek, továbbra is olyan hosszan tartó tünetektől szenvednek, mint a fáradtság, az agyköd, a tüdőproblémák és a szívproblémák. Ezt az állapotot hosszú Covid-nak (long-Covid vagy poszt-Covid) vagy a Covid-19 akut következményeinek (PASC; post-acute sequelae of Covid-19) nevezik, és nagyjából minden harmadik, kórházi kezelésre nem szoruló beteget érint. Bár a vakcinák és a jelenlegi vírusellenes gyógyszerek csökkentik a súlyos megbetegedések és a halálozás mértékét, ezek a tartós tünetek ellen nem nyújtanak védelmet.
A most közölt preklinikai vizsgálatban egy ausztrál kutatócsoport egy új vírusellenes vegyületet vizsgált: ez az új antivirális vegyület a vírus papainszerű proteáz enzimét (PLpro) veszi célba, potenciálisan egy korai fázisú gyógyszerjelöltet jelenthet a hosszú Covid-19 első közvetlen kezelésére, reményt adva azoknak a millióknak, akiknek mindennapi életére hatással van ez a betegség. A legtöbb már ma is létező kezelés a vírus fő proteázára (Mpro; main protease) összpontosít, de egy másik vírusenzim, a PLpro (papain-like protease) is döntő szerepet játszik a vírus szaporodásában és az immunválasz elfojtásában. Ennek ellenére a PLpro továbbra méltánytalanul is alulhasznált gyógyszercélpont.
A SARS-CoV-2 vírus PLpro enzimét célzó új vírusellenes szer kifejlesztése érdekében a kutatók több mint 400 ezer kismolekulát vizsgáltak át egy nagy átmenőteljesítményű, a PLpro aktivitásának kimutatására tervezett teszt segítségével. Összesen 16 ígéretes vegyületet azonosítottak, és a kötődés és a szelektivitás értékelésére felületi plazmon-rezonancia segítségével tovább validálták.
A csoport a legígéretesebb jelöltet, a WEHI-P1-et a kémiai szerkezetének megváltoztatásával továbbfejlesztette, és létrehozta a WEHI-P4-et, amely erős aktivitást mutatott a laboratóriumi biokémiai, sejtes és vírusellenes tesztekben. A vegyület kötődési mechanizmusát röntgenkrisztallográfiával határozták meg, és megállapították, hogy a vegyület a PLpro egy új, a meglévő gyógyszerek által nem használt kötőzsebéhez kapcsolódik.További szerkezeti finomítások vezettek a WEHI-P8-hoz, amely kedvező farmakológiai tulajdonságokat mutatott, beleértve a hatékony PLpro-gátlást, a jó biológiai hozzáférhetőséget és a humán enzimekkel való minimális kölcsönhatást, amely mellékhatásokat okozhat.
A kutatók ezután a WEHI-P8-at a Covid-19 preklinikai egérmodelljeiben tesztelték, köztük enyhe és súlyos betegséget mutató modelleken, valamint egy olyan egérmodellen is, amely igen élethűen utánozta a long-COVID tüneteit. A vizsgálat magatartásvizsgálatot és szövettani elemzést is bevontak a kognitív funkciók és a fertőzésből való felépülést követő szervspecifikus patológia értékelésére.
A vizsgálat megállapította, hogy a vírus PLpro enzimének az új vegyülettel, a WEHI-P8-mal történő célzott kezelése preklinikai modellekben jelentősen csökkentette mind az akut, mind a hosszú távú Covid-19 tüneteket. A SARS-CoV-2 vírussal fertőzött egerekben a WEHI-P8-mal végzett kezelés csökkentette a vírusterhelést, megakadályozta a fogyást és mérsékelte a tüdőgyulladást. Sőt, a Paxlovid-szerű terápiából álló standard kezeléshez képest a WEHI-P8 hatékonyabban csökkentette az immunsejtek infiltrációját és a citokintermelést, még a ritonavirhoz hasonló emlékeztető gyógyszer nélkül is. Egy long-Covid egérmodellben a fertőzést túlélő állatok akár három hónappal később is elhúzódó tüdővérzést, immunsejt-felhalmozódást és szöveti hegesedést mutattak. Szív-, bél- és agyi rendellenességek is kialakultak, beleértve a gyulladást és a kognitív hanyatlást. A WEHI-P8 kezelés azonban jelentősen csökkentette ezeket a tüneteket. A kezelt egerek tüdőszövetének általános egészsége, az agyban a gyulladásos markerek szintje és a memóriateszten elért pontszámok egyaránt javulást mutattak. Figyelemre méltó továbbá, hogy a súlyos tüneteket mutató nőstény egerek is jól reagáltak a kezelésre.
Bár ezek a preklinikai eredmények reményt adnak a hosszú Covid-ben szenvedő millióknak, még kísérleti fázisban vannak, és a humán tesztelés még nem kezdődött meg. Az új antivirális vegyület keresztreaktivitást mutatott más koronavírusokkal is, ami azt sugallja, hogy a jövőbeni potenciális járványkitörések esetén is felhasználható.
Az is igaz viszont, hogy egyes tünetek, például a szív- és bélrendszeri elváltozások a kezelés hatására sem gyógyultak meg teljesen az egérmodellekben, ami rávilágít a hosszú-Covid összetettségére. Ráadásul, míg a WEHI-P8 ígéretes eredményeket mutatott, amikor még viszonylag korán adták, a betegség lefolyásának későbbi szakaszában történő adagolásakor nem vizsgálták a hatékonyságát, ami korlátozza a kezelési ablakokra vonatkozó következtetéseket, és hangsúlyozza a további kutatások szükségességét.
MedicalOnline Az alábbi közlemények alapján készült:
Scientists stop long-COVID symptoms in miceusing a new antiviralcompound
A novelPLpro inhibitor improvesoutcomes in a pre-clinicalmodel of long COVID
Irodalmi hivatkozás:
M. Bader, S., Calleja, D.J., Devine, S.M. et al. A novelPLpro inhibitor improvesoutcomes in a pre-clinicalmodel of long COVID. Nature Communications 16, 2900 (2025). DOI:10.1038/s41467-025-57905-4, https://www.nature.com/articles/s41467-025-57905-4 -
Így megy ez.
A Covid-oltásokat, az FDA-t és a gyógyszeripart kritizáló kutatót neveztek ki az amerikai vakcinaprogram élére
(Inkább nem is idézek semmit...) -
Leprás beteget azonosítottak Ausztriában
"A szakemberek szerint a férfi a betegség legsúlyosabb formájával küzd. A Kronen Zeitung azt írta, a baktériumok ellenőrizetlenül elszaporodhatnak és a vérereken, idegszöveteken, nyálkahártyákon és a nyirokrendszeren keresztül az egész testben elterjedhetnek."Már 29 amerikai államban megjelent a kanyaró, 900 fölött a betegek száma
"A betegséget már 29 államban azonosították, Indianában, Kansasben, Michiganban, Új-Mexikóban, Ohióban és Texasban több összefüggő esetet is regisztráltak [...] A CDC adatai szerint az Egyesült Államokban idén a kanyarós betegek 13 százaléka került kórházba, többségük 19 év alatti [...] három ember halt meg [...] Észak-Amerikában két másik kanyarójárvány is folyamatban van. Az egyik a kanadai Ontarióban október közepétől mostanáig 1243 megbetegedést eredményezett. A mexikói Chihuahua államban az egészségügyi minisztérium adatai szerint mostanáig 844 kanyarós megbetegedés és egy haláleset történt." -
Ringman
félisten
sok emberéletbe fog sajnos kerülni, hogy konteósok kerültek hatalomra
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen egeret válasszak?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Macrodroid
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Oázis Computer - Prohardver nyereményjáték egy Acer gamer monitorért
- Apple asztali gépek
- További aktív témák...
- DJI Mini 3 Fly More Combo RC - GARANCIÁLIS drón szett +koffer
- Dji Spark Fmc
- DJI NEO MotionFly More Combo drón szett - 4 akkuval és kofferrel - alig 2 hónapos
- DJI Mavic 3 Pro Fly More Combo RC Pro - drón szett újszerű állapotban - Garancia +Care Refresh
- GOPRO Hero 12 BLACK - 5.3k akciókamera - Motoros/biciklis szett (4.)
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest