Még az ünnepek előtt befutott az új Catalyst

Az AMD elérhetővé tette a Catalyst legújabb kiadását. A 13.12-es verziójú, WHQL aláírással rendelkező drivercsomag a Windows 8.1, 8, 7 és Vista operációs rendszereket támogatja, és a Radeon HD 5000, 6000, 7000, 8000(OEM), valamint az R7 és R9 200 szériás grafikus kártyákhoz, az eddig megjelent APU-khoz, valamint a Mobility HD 5000, 6000M, 7000M és 8000M sorozatba tartozó mobil Radeonokhoz telepíthető. Fontos adalék, hogy a Toshiba, a Sony és a Panasonic nem engedélyezte a notebookokhoz tartozó terméktámogatást, így az említett vállalatok termékeinél magához a gyártóhoz kell fordulni frissítésekért. Hasonló módon kell eljárni a Switchable Graphics technológiát használó Intel processzorral szerelt notebookok esetében is. A Windows 7 alatti megbízható működéshez az AMD kiemelten ajánlja, hogy a felhasználó telepítse az operációs rendszerhez tartozó első szervizcsomagot, mely beszerezhető a Microsofttól. A szervizcsomag telepítése nélkül a driver egyes funkcióinak hibátlan működése nem garantált. Megjegyzendő, hogy az AMD a .NET 4.5-ös keretrendszert használja, így ha ez az adott operációs rendszeren nem található meg, akkor mindenképpen telepíteni kell a Catalyst vezérlőpult megfelelő működése érdekében.

A szokásos hibajavítások mellett lényeges újítás, hogy a DirectX 10-es, 10.1-es és 11-es alkalmazásokhoz, illetve egy kijelzőhöz használható az alternatív CrossFire mód, ami a frame pacing névre hallgat, és egyenletesebb képmegjelenítést eredményez AFR mellett. Amennyiben a felhasználó inkább az alacsonyabb késleltetést tartja előnyben, akkor igény szerint visszaállítható a korábbi megoldás is, akár egy-egy alkalmazás erejéig.

Az új meghajtóban bevezetésre került a 4K-s kijelzők automatikus konfigurálása, ha a felhasználó a megfelelő eszközök mellett mozaikos képmegjelenítést szeretne alkalmazni a 60 Hz-es frissítés biztosítása érdekében. Mindemellett elérhető az automatikus Eyefinity konfigurálás is.


[+]

Az AMD optimalizált a beépített rutinokon is, így a 13.12-es driver extra teljesítményt is hozhat, amit a vállalat pár program erejéig ki is mért a 13.9-es meghajtóhoz viszonyítva:

  • Batman: Arkham Origins – akár +35%
  • Total War: Rome 2 – akár +10%
  • Battlefield 3 – akár +10%
  • DiRT Showdown – akár +10%
  • The Elder Scrolls V: Skyrim – akár +9%
  • GRID 2 – akár +8,5%
  • F1 2013 – akár +8%
  • Splinter Cell: Blacklist – akár +7%
  • DiRT 3 – akár +7%
  • Sleeping Dogs – akár +5%

Az AMD APU-k esetében a WinZip 17.5 OpenCL mellett akár 20%-kal is gyorsabban tömöríthet az új driverrel a korábbi 13.9-es opcióhoz viszonyítva. Emellett a Luxmark is gyorsulhat 10%-ot. Az említett tempóelőnyök az optimalizált Zero Copy funkciónak köszönhetők.

A legújabb 13.12-es Catalyst szoftvercsomag és a hozzá tartozó dokumentáció letölthető az AMD szerveréről. A mobil termékek és a Windows Vista operációs rendszerrel kompatibilis meghajtó letöltéséhez ezt a weboldalt kell használni, a Steam platformról való frissítés pedig a program Steam menüjében érhető el.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés