Új hozzászólás Aktív témák
-
katt777
félisten
válasz
AxBattler #14801 üzenetére
Biztosan nem próbáltál spéci beállításokat, magasabb szintű grafikát (nekem is jó pár ATI/AMD VGA-m volt: 1600Pro, 1950XT, HD3870, HD4650, HD4870, jelenleg HD7870XT, és talán utóbbi az első, amelynél csak 1 játékban találtam hibát, ez a Warfighter volt). De nagyon eltértünk a témától, szerintem fejezzük be, mert ennek már CPU-összehasonlításhoz sincs köze.
-
katt777
félisten
válasz
atti_2010 #14797 üzenetére
Hivatalosan nem támogatják, driver sem jön hozzá. Ami Catalyst-et kiadnak más verziószámmal, abban is a régi driver van benne, ezt már nagyon sokan észrevették.
AxBattler. És több mint 1 éve nincs támogatása.
Engem nem érdekel, ha megszűnik valaminek a támogatása, viszont akkor új áron vegyék vissza tőlem a nekem eladott terméket.
Aztán ott van a támogatás "nem hivatalos" megszüntetése, amikor elméletileg van driver, csak a bugzanak (vagy lassulnak tőlük) a régebbi hardverek, hogy vegyél másikat, ezt AMD procit és VGA-t illetően is ügyesen műveli.
Notebook más "tészta". Intelt illetően csak asztalival kapcsolatban tudok nyilatkozni. Amikor egy használt, 7 éves gépet vettem asszem még 4500-as igp-bel (semmi HD), azon minden játékom futott, amit persze képes volt elvinni (és azért volt pár játék a CRT monitor szerény felbontásával). Viszont bug a friss HD4600 meghajtójában is van, ahogy AMD-ében is, éppen elegen jelezték már, mennyire nagyon béta, a 14.1.
Driver-támogatás illetően én egyedül nV-val vagyok elégedett.
De ez itt már tényleg nagyon off lett, csak arra próbáltam kilyukadni, hogy az AMD "támogatásával" is éppen elég baj van. Mielőtt bárki megint félremagyarázná, mindezzel együtt én teljesen elégedett voltam az A10-zel és az AsRock lappal is, "itt és most", ahogy mondani szokták, mert jelenleg megfelelően támogatott mind2. -
katt777
félisten
válasz
patomi #14790 üzenetére
Természetesen mindezzel tisztában voltam eddig is. Mivel elsősorban játékra kell az izomerő, erre is jó az A10, nincs ezzel semmi gond. Intel viszont magasabb teljesítménnyel még jóval kevesebbet is fogyaszt, ár/értékben mindenképpen jobb, csak hát nekem sem volt rá lóvém. A HD4600 nagyon kellemes csalódás viszont a HD8670D után.
Findzs: Én azt mértem, ami, a netes teszteknek meg érdemes elolvasni az apró betűs részeit, pl. graf. beállításokat, amiket persze általában nem tesznek ki. Odaírják, hogy High, vagy hogy XAA, dehogy milyen AA, azt már kevésbé, PX-et kikapcsolják, stb. Én csak azt mondom, ha tud, az ember teszteljen saját maga, vagy pontosan ugyanazokkal a beállításokkal valaki egy adott topicból.
Volt HD3870-em, mindenhol letesztelték, hogy 15-20%-kal gyengébb a GT8800-nál. Mivel ilyen kártyám is volt, leteszteltem ugyanabban a gépben, az általam használt, max grafikai beállításokkal Az AMD simán befogta a tesztek szerint jóval gyorsabb nV karit. Amúgy AMD-nél nagyon gyakori, hogy egy beállítással tök frankón fut egy játék, egy másikkal meg esik-kel, Intelnél meg előfordulnak AMD-nél durvább bugok is, egyik sem tökéletes. Számomra addig kell az IGP (ha már Virtu nincs), amíg adott esetben VGA-t cserélek a gépben.
Számold ki, ha mondjuk min 30FPS-szel fut a játékod AMD-n, Intelen is elmegy 25-tel, ha több kell, max 1 dolgot visszaveszel. 30 fölött meg tökmindegy, ahogy 25 alatt is, nagyon szűk az a keresztmetszet (és kiiktatható), ahol AMD jó, Intel meg nem.
AxBattler: Hagyjuk a supportot!
Hány évig is támogatta az AMD a HD4xx sorozatot?
Vígan használható kártyákat kellett szerte a világon kidobni, hogy az újabb játékokkal játszhassanak a userek. Anno a HD3870-es kártyáimhoz, mire megjött a driver, ugyanaz a driver megszüntette a Crossfire-t, az 580X-es lapomban, a hemzsegő bugokról nem is szólva.
ittakary & dealerman: Szövegértési és pszichológiai problémákkal, javaslom, forduljatok szakemberhez.
Ha valami nem érdekel, amiről másokkal éppen beszélek (mert esetleg kíváncsiak arra, amire ti nem), lépjétek át, nem kell okvetlenül mindenbe belepofázni, hogy több hsz-otok legyen. Kész szerencse, ?X leírtam már, hogy milyen frankó proci a 6800K.
-
katt777
félisten
válasz
Findzs #14761 üzenetére
A HD4600-am 16%-kal lassabb a HD8670D-nél, és előbbit nem tuningoltam, utóbbit meg már igen (1086MHz-re), tehát i5-tel is biztosan játszhattad volna ezeket a játékokat.
patomi: Sajnálatosan kevesen értik meg, hogy egy hardveres topicban az igénytelenség nem a hozzászólók preferenciájára vonatkozik, hanem egy-egy adott hardver képességeire.
Tesztelgettem a 4670K-t, semmi tuning, és 40-100%-kal (
meglepődtem én is, amikor láttam, és átlag +70-80%) gyorsabb a 4.8GHz-es 6800K-nál (Cinebench, 3DM-ok cpu és Px teljesítménye). Ami a lényeg, nagyobb a teljesítmény, mint az árkülönbség, már alapon (ergo az Intel fajlagosan valóban az AMD alá áraz). A másik viszont, amit eddig is hangoztattam, a VGA-t illetően tök mindegy, mi van alatta. Unigine tesztekben a HD7870XT tizedre ugyanannyi FPS-t teljesít, 3DMarkokban is hibahatáron belüli az eltérés, egészen 3D06-ig kell visszamenni, hogy kihozzak egy 4-5%-os gyorsulást az i5 javára.
Szóval csak játékra ez továbbra is teljesen rendben van.
-
katt777
félisten
válasz
Borokafa #14753 üzenetére
Én is nagyjából ezt tapasztaltam.
Nyilván egy procit illetően annak a teljesítménye számít (+72%), nem az overall performance. Memória-terhelő és hasonló tesztek kizárólag a valós különbség elfedésére szolgálnak, hogy meg lehessen állapítani az előre meghatározott célt: azaz, hogy az AMD nem olyan gyenge, mint amennyire olcsó.
patomi: SSD aztán végképp pénzkidobás.
Miért is nem lehet kihajtani egy komolyabb VGA-t egy 6800K-val? Csak mert R280X-ig tutira jó.
Na, akkor meg az igénytelenségről van szó. De akkor se mondjunk ellen a tényeknek. Ha az ember alaposan utánanéz, az esetek nagy részében, mindent egybevetve az Intel a jobb választás, egy kisebben mindegy, egy sokkal kisebben meg, kb. 5%, az AMD jobb, és ez a 6800K kategória. Ez az a szint, ahol amellett hogy relatíve olcsóbban építhetünk jó gépet, ez még meg is éri. -
katt777
félisten
válasz
Borokafa #14750 üzenetére
Elárulom neked, hogy egy 30%-kal drágább proci nem 15%-kal fog csak többet tudni. A 4670K első tesztjeim szerint kb. 51-55%-kal gyorsabb a 6800Knál úgy, hogy az AMD-t 4.8GHz-en mértem, Intelt meg alapon, azaz 1GHz-cel lassabban (még nem volt időm finomítatni a beállításokon, nemhogy túlhajtással kísérletezni). Alapjáratú 6800K-hoz képest az Intel +71%.
Mindemellett a 4670K 60%-kal drágább a 6800K-nál, arról nem is beszélve, hogy olcsóbb a 7850K-nál.
Egyébként, mivel az Intel úgy árazza a termékeit, hogy azok mindig kicsit alacsonyabbak legyenek árban, mint a hasonló tudású AMD-k (persze nyilván függ ez a felhasználástól, én csak az "izomról" beszélek), az, hogy mennyire megéri egy AMD proci, csak belemagyarázás. Volt szerencsém többféléhez mindkét oldalról, és bizony nem 1x láttam, hogy az olcsó AMD elfogyott ott, ahol a nem sokkal drágább Intel nem, és az egyébként pöpec 6800K-nak is megvannak a maga AMD-s árnyoldalai. Lehet, hogy AMD az alsó szegmensben kicsitt jobb IGP-ben, de az a gyakorlatban semmit nem jelent. Raktam én össze A4 és Celeron/Pentium konfigokat is.
Nem arról van szó, hogy szar vagy király, hanem hogy mit tudnak a gyakorlatban, ahogy te is írod. Ilyen esetben hiába a kvázi 4 mag, vagy éppen az IGP, alapra mindegyik platform megfelel, normális játékhoz viszont nagyon nem árt egy húzósabb összeállítás, főleg, ha éppen multizni akar az ember. Azért annyira nem rosszak a mai fizetések, hogy pár hónap alatt ne lehetne összespórolni egy közepesen izmos PC-re, csak hát nem cigire + sörre kell elverni a lóvét.stratova: És még többel lassabb is, mint a 6800K.
Én annyira várok a Kaverivel, hogy már visszatértem Intelre.
Ki tudja, hova fog romlani még a Ft...
(Még megvan a 6800K a lappal együtt, betesztelve 4.9GHz-re.
)
-
katt777
félisten
válasz
dealerman #14740 üzenetére
Melyik 21k-s AMD prociban van 4 mag, és használható VGA-vezérlő? Mert szerintem egyikben sem. Még a 6800K-ban is csak 2 piledriver modul van, nem 4 mag. Gondolom, olvastál teszteket arról, hogy a dupla modul 2 maghoz képest csak átlag +60%, ahogy pl. HT +30%.
Sajnos az AMD-től számomra egyetlen elfogadható proci létezik, az a 6800K, annál gyengébbnek kevés a teljesítménye, ahogy a 8670-nél gyengébb IGP-kkel sem mész sokra egy igényesebb játék esetén (és még ezzel sem feltétlenül).
Az olcsóságnak ára van.
Amúgy konkrétan van összehasonlítási alapom, és az árakat összehasonlítva még mindig vastagon megéri az Intel, ráadásul pl. a HD4600, amennyire én láttam teszteket, kb. 15%-kal gyengébb csak a HD8670-nél (de majd tesztelem magam is). Az persze más tészta, ha az embernek nincs erősebb cuccra pénze, de akkor azt kell mondani, én sem tagadtam, hogy ezért vettem AMD-t. De erősködni, milyen "király" egy meglehetősen harmatos hardver, az inkább nevetséges, másokat (akik pl. megvesznek egy ilyen "4 magos" procit gagyi igp-vel, aztán nem futnak a játékaik, vagy csak szemrontó grafikai beállításokkal) ezzel becsapni meg nem úriemberhez méltó dolog. -
katt777
félisten
válasz
janati #14722 üzenetére
A 7850K is elvisz egy R280-at, csak majd' 2x annyiba kerül. A turbó nem ér szart sem, csak lassít. 4GHz-en gyorsabb a 6800K-m, mint 4.1-4.4GHz turbóval (igaz, csak minimálisan). Az számít, amit ki tudsz hozni a prociból. 6800K-nál ez nagy eséllyel 4.8GHz, 7850-nél csak 4.5, tehát már leveri azt a néhány %-ot, amennyivel pár alkalmazásban gyorsabb az új proci, a többiben meg eleve lassabb. Az IGP gyorsabbsága meg semmit nem jelent, attól a 10-15%-tól nem fog olyan játék futni, amely addig nem futott normális sebességgel. Tehát a 7850 értelmetlen, főleg az árazása miatt, nem véletlenül kezdett máris drágulni a 6800K.
Nekem jön a 7850-nél olcsóbb 4670K, meg a nem kapható A88X-Pronál alig drágább Z87-es lap, 10X annyi szolgáltatással, mint bármelyik AMD. AMD ugyanis eldöntötte a fejlesztési irányomat. -
katt777
félisten
válasz
dealerman #14712 üzenetére
Metro, TDU2, ill. hasonlóan megterhelő játékok, Witcher 2 még úgy alapból elfutott, csatánál már gázosabb. Kisebb felbontásban nagyobb az esély, de nem szabad elfelejteni, hogy a grafikai összetettség sokkal jobban terheli a VGA-t, mint önmagában a felbontás. Vagy egyszerűen olyan randa a játék minimumon, hogy nem bírod nézni, ha meg javítasz a megjelenítésen, nem fut rendesen.
Gainka: Teljesen értelmetlen 7770 alá, ha a vga kihajtása a cél, ill. ennyi az anyagi keret. Én inkább most egy 6800K-t vennék, aztán később összespórolnék egy jobb VGA-ra... Ja, pont ezt tettem!
És nem bántam meg.
-
katt777
félisten
válasz
janati #14710 üzenetére
7770-nek nem kell izom proci.
dealerman: De, elég rossz. Igazából csak a 8670-esek adnak elfogadható teljesítményt, mert sajna sok olyan játék van, amelynek a megjelenítését nem tudod az igp szintjére lebutítani, legyen szó akár a 8670-ről is, én is belefutottam ilyenbe.
-
katt777
félisten
válasz
patomi #14657 üzenetére
A több fázisra nem azért van szükség, mert nincs Mantle és egyebek, hanem a finomhangolás és a takarékosság miatt. Az a +15-17% meg gyakorlatban nem sokat fog jelenteni, ennyit egy VGA-tuning is tud.
Bál@: Nem én vagyok az, aki egy már újkorában is gyenge processzort hasonlít egy újhoz, ráadásul i7-hez, amikor i5-ről volt szó.
Nálam a 6800K csak 20-30%-kal lassabb az i5-nél. Nero-val meg ki kódol?
Mindenesetre, ha úgy akarok érvelni, ahogy te, azt mondanám, hogy a 6800K is soxor gyorsabban kódol, mint egy E6800, tehát AMD-t kell venni.
solfilo:
Ráadásul HT-nek előnye nem feltétlenül van, csak bizonyos alkalmazásokban, átlagosan meg kb. 30%. Volt amúgy i7-em is, éppen azért váltottam anno i5-re, mert gyakorlatilag semmire nem volt jó a +4 szál, leszámítva persze a melegedést (az áráról már nem is szólva). i5-öt jobban lehetett tuningolni, majdnem ugyanott voltam vele (2500K), mint i7-tel (920).
-
katt777
félisten
válasz
patomi #14653 üzenetére
Hát, az az állítólagos 17% jó eséllyel csak az alkalmazott beállítások miatt igaz.
Régebben VGA-nál is nagyon szépen kijött, hogy ha optimalizáltak egy AMD meghajtót, akkor bizonyos beállítással valóban gyorsult a megjelenítés, másokkal viszont akár még lassult is, ált. főleg maxiközelieknél. Ilyen IGP esetében, ugye, nem játszik.
Abban igazat adok neked, és emiatt is döntöttem AMD mellett, hogy konvertálásnál, tömörítésnél így is, úgy is várni kell, tök mindegy, hogy i7-ed van vagy A8-ad, legföljebb egyiknél többet. A 6800K (4.8GHz) viszont csak 20-30%-kal lassabb az egykori i5-ömnél (4.6GHz), tehát valóban nem vág földhöz +8-10p.
Mantle működni fog bármilyen AMD VGA-val, olyanom van, egy 7870XT-t még ma sem érdemes lecserélni semmire, max talán 1 év múlva. Nem titkolom, nV-t akartam venni, de ez annyira jó vétel volt, hogy nem lehetett kihagyni.
Sok régebbi játékom van, de még a maiakhoz sem lesz Mantle támogatás, és a jövőt illetően sem garantált, a PX támogatást messze nem fogja pl. utolérni. Szóval, bármennyit is várok, biztosan előbb lesz gépfrissítés, mint mindenféle mantle-ös játék.Mutass egy értelmes FM2+ lapot, amelyik nem A88X-Pro!
(legalább 8+8PCI-E CF-höz, 6+2 v. több fázisos táp, stb). Külföldről beszerezhető egy Z87 Deluxe árában, amely nem kicsit különb. Gamer...
-
katt777
félisten
válasz
Apollo_21 #14651 üzenetére
Hát, én nem csalódtam.
AMD-től a csúcs v. csúcsközeli procik jók egy felső-középkategóriás VGA alá játékgépnek, vagy "zóccsó" netgépnek, kb. ennyire van értelmük. Annyiból jók pl. a K-s procik, hogy i3 HT-vel szemben a modulok nem csak 30, hanem 60%-ban javítják a teljesítményt 2 maggal szemben (i5-ben persze 4 mag van már), a tuninggal pedig behozható a lemaradás az Inteltől, ezért nagyon jó pl. egy 6800K 4.8GHz környékén, főleg jó RAM-okkal (én régi Intelesként is elégedett is vagyok a cuccommal). A kisebb csíkszélesség miatt várható volt, hogy a Kaveriket már nem lehet annyira tuningolni, és eleve alacsonyabbak az órajeleik is, ergo hiába van min. előnyük itt-ott, azt egy alig több mint feleannyiba kerülő 6800K simán behozza ua. feszen magasabb órajellel. És itt a 3. bökkenő, a valóságtól teljese elrugaszkodott ár, miközben az alaplapok olcsósága is a múlté már. Vagy itt van pl, hogy az AMD a saját termékeihez nem biztosít normális támogatást, próbálj csak CF-t építeni. 16+4 sáv mindenütt, van 1 8+8-as lap, amelyet meg nem lehet kapni (a CF "hatékonyságáról" nem is beszélve, ha nem csúcsprocid van), Intelnél meg már hasonló árkategóriában is kapod, ráadásul SLI-vel is. AMD-nél 4+2 fázis dögivel, míg Intelnél 8 v. 16 is, ami nem kicsit jobban támogatja a tuningot, és még takarékosabb is. Kaverinek 1.4+V kell 4.5GHz-hez, ennyiből a Richland 4.9-et is megfut, Intel meg 4.6-ot 1.3V-on, és akkor ezek csak az órajelek, nem a valós sebesség.
Szerintem az a lényeg, hogy hiába az új proci, ma is mindenféle szempontból jobban megéri 6800K-t venni, mint bármelyik újdonságot. Nálam jó eséllyel megint Inteles lesz a következő konfig. -
katt777
félisten
válasz
patomi #14628 üzenetére
Mint megjósoltam (
), A Kaveri gyakorlatilag semmivel nem lett jobb az elődjénél (ja, néhány tesztben van min. előnye, 3x annyiban meg hátránya), ráadásul a richinél (mint mondtam) kevésbé tuningolható. Ezzel szemben viszont 3 ezressel drágább, mint a 4670K Nem kapok A88X-Prot, annak az árában viszont ütős Inteles lapok vannak 2x8 sávos CF/SLI(!) támogatással, 8 fázissal, tehát Intel mindenképpen jobb vétel, hiszen nem kicsit erősebb is, olcsóbban. Persze elkapkodnom nem kell, a 6800K is bőven fullban visz mindent a 7870XT-vel.
-
katt777
félisten
-
katt777
félisten
válasz
Button #14604 üzenetére
Hardverekről infót nem is próbálok .hu oldalakon szerezni.
Hát, én anno egy hibás bios frissítéssel szívtam, amely 1 héten belül lekerült az oldalukról, és a régit persze nem hagyta visszatenni. Kérdésemre közölték, hogy menjek be a kereskedőmhöz, és cseréltessek bios-chipet. WTF?Az AsRock supportjáról viszont szinte csak jót tudok mondani.
-
katt777
félisten
-
katt777
félisten
Tudja-e valaki, hol lehet ASUS A88X-Pro lapot beszerezni ebben a qrwa országban? Minden rohadt kereskedő azt közli, hogy válasszak a kínálatából, legalábbis amit ő annak tart.
Intelből bezzeg minden extra cucc is beszerezhető...
-
katt777
félisten
-
-
katt777
félisten
válasz
Dany007 #14461 üzenetére
Sajnos Intelnél nem kapsz jó alaplapot AMD árban, hiába csak "picit" drágább a proci, amellett a hűtő valóban megfelelő, viszont meglehetősen zajos, ergo a hűtőn sem spórolsz. 4.8-on a 6800K gyakorlatban simán ott van az i5-ök teljesítménye körül. Persze nyilván többet fogyaszt, mint pl. a 2500K-m, amely már akkor sem kért többet 1.28V-nál 4.6GHz-en, amikor megvolt bő 1 éve (meg is halt volna 1.45V-on, ami az A10-nek kell), de hát nem mindegy, hogy kicsit magasabb a villanyszámla, vagy spórolok 40-50k-t a lapon és a procin. Mert én csak tuningolhatót veszek, mivel az tovább használható.
Gratula a karihoz, jó párosítás, mondtam én, hogy teljesen rendben lesz, nem kell beszarni, csak mert páran azt mondják, hogy oda már i5 kell. Én mondjuk jobban szeretem a 7870XT-met, mert azzal VALÓBAN szinte minden maxon fut full HD-ben (Metro LL nem szereti az nV-s feature-öket, SSAO-t és PX-et, de amúgy ott is minden maxon). Mondjuk, ha azt számolom, hogy van játék, amelyben a procim 80%-on dolgozik (4.8GHz-en), ennél erősebb karit már tényleg nem feltétlenül érdemes AMD proci mellé társítani (a non-K-s AMD-k meg amúgy is felejtősek). Persze, ha odarak az ember egy 290X-et, aztán azt látja, hogy BF3/4-et, esetleg C3-at kivéve nincs CPU-limit (és ezek esetében sem jelentős), akkor még bevállalható, csak hát ott meg az ár a korlátozó tényező.
-
katt777
félisten
válasz
diablo1984 #14437 üzenetére
Én rákerestem neten a megjelenésre, 2012 szept. közepére dobta a cikkeket. No nem, mintha nem lenne ez is jóval több 1 évnél (+: 2014-2012=?).
Dany007: Én nyugodt vagyok.
Milyen erősebb procit akarsz +10k-ért a legerősebb procinál? AMD-nél ráadásul MUSZÁJ lecserélni azt a szart, ami hűtőnek látszik a proci dobozában. A Ninja3-at 11k-ért vettem, tökéletesen kiszolgált i5-tel és 6800K-val is.
Ha nem arányos a teljesítménynövekedés a tuninggal, akkor szar a tuning. Nem feltétlenül beállítások, hanem szűk keresztmetszetet jelentő alkatrészek miatt. Gépet építeni tudni kell.
Nálam a 4.8GHz sebességhez képest +6-7%-ot javított csak a RAM-ok időzítésének optimalizálása.
Faith: Viszont így gyűlnek a hsz-ok.
Mondjuk a keresőt is használhatná a delikvens, elég sok segítséget találna...
patomi: Hát, másképp nem nagyon lehet ezeket a vackokat tuningolni.
Hogy i7-nél és i5-nél hány tucat finombeállítással tudtam hangolni a rendszert... az tényleg tuning volt. Viszont ez fapados, és gyorsan megvan, nagy kár, hogy AMD-nél a turbó nem ér szart sem.
-
katt777
félisten
válasz
diablo1984 #14431 üzenetére
Hát, 2 éve biztosan van, ami ugye, a magyar nyelv szabályai szerint, indokolttá teszi a többes szám használatát.
Szaby59: Az azért kérdéses, mivel hűti azt az 5GHz-es 5800K-t, nincs-e túlfeszelve, ami rendkívül lekorlátozza az élettartamát.
Szerintem pl. eleve kevés az 5800K alap órajele, de még a 6800K-é is az lehet egy felső-középkategóriás VGA mellett, főleg multiban.Dany007: A "léghűtés" hol kerülte el a figyelmedet? Egy vízhűtés árából az ember már vehet erős procit is (értsd: Intel). A 4.5GHz sem 4.8, ami szignifikáns különbség. A lényeg egyébként továbbra is az, hogy azt a +3-4k-t megéri-e a gyorsabb proci, és szerintem továbbra is igen, ha minden tudásbéli különbséget figyelembe veszünk.
-
katt777
félisten
válasz
#85552128 #14428 üzenetére
Aha, hétköznapi tuning, egy rakás teljesített stressz-teszttel (nem egy 32MB-os látszat-eredménnyel).
Hagyjuk a hülyeséget, és azt nézzük, hétköznap egy otthoni gépben, stabilan mi hozható ki a prociból, mert annak van értelme, nem az ilyen hű, de mit tudott a proci fél másodpercig, amíg lefagyott a kép (ha nem photoshop). Nyilván persze nem is gondoltad, hogy épeszű felhasználásról beszéltem...
Mindenesetre ha akad itt néhány tucat 5800K tulaj, aki normál körülmények között (azaz semmi extra tuningcuccal, normál léghűtővel) 5GHz körül használja a prociját évek óta, feltétlenül jelentkezzen! -
katt777
félisten
-
katt777
félisten
válasz
#85552128 #13931 üzenetére
Hát, nem ott kell venni. Én 34k-ért vettem a 6800-at, akkor 30k volt az 5800, látszik, melyik tartja az árát.
Sajnos egy procinál nem csupán az órajel számít, és az összes feature csak a csúcsprocikban elérhető (utasítások, cache, APU, stb.). Máskülönben a többi proci is ugyanannyiba kerülne. Ergo nem csak a GPU miatt éri meg.atti_2010: És kinek van már Kaveri APU-ja?
Nem emléxem amúgy, hogy bárki is tagadta volna a kis csíkszélesség hatását a melegedésre, a kupakolás meg tényleg egy, ide megfelelő kifejezéssel élve, kupak szar. Ez is része volt az AMD-re váltásomnak.
sg22: Igaz, csak Aidával tudom nézni, de még 4.8GHz-en sem ment fel 100W-ra a 6800K fogyasztása. Az i5-öm 4.6GHz-en 130W-ot evett. Nem mindegy, mit ad meg a gyártó alapértékként.
-
katt777
félisten
válasz
GeneraL_XTX #13923 üzenetére
Hát, nekem Oblivion alatt "döcög", de szépen viszi a kártyát, iniből alig pár számítást lehet másik szálakra rakni. 1 magot kezelő (értsd: régebbi) játékokat 7centség, hogy nem fognak megmantlizni.
(Mondjuk én egy állat vagyok Obli grafikáját illetően...)
sg22: Ha dolgozik az izom, Intel sem fogyaszt keveset.
Szaby59: Mutass már egy 4.8GHz-en járó A8-at, légyszí!
Mert ez A10 szint +4000Ft-ért.
atti_2010: Csak nehogy az legyen, mint Intelnél, hogy a kisebb csíkszélesség (értsd: csíkkeskenység
) miatt nem megy el a hő (kupakolást talán nem cseszik el), ergo jobban melegszik a proci, aztán annyi a túlhajtásnak.
-
katt777
félisten
válasz
GeneraL_XTX #13840 üzenetére
5800K-t nem tuningoltad? Csak mert nekem a 6800K még 4GHz-en is mindenhol elég egy HD7870XT alá. Multiba mondjuk jobb az i5, legalábbis ha BF-ekkel akarsz nyomulni.
sg22: A 6800K sem gyenge i5 után. Lehet, hogy benchmarkban lassúnak látszik, de gyakorlatilag nem érezhető. Videó kódolás persze valamivel tovább tart, de játékokban semmi különbség i5-höz képest. Ha ki van hajtva a VGA, tök mindegy, milyen proci van alatta. Nem hiszem, hogy ilyen szempontból tartani kéne a 7850K-tól.
petya2012: Igen, megéri
, főleg a jobb tuningképességek miatt, de akár lásd fent.
-
katt777
félisten
válasz
Dany007 #13832 üzenetére
Nem a procinak tett jót a dolog (mint írtam, ahhoz nincs sok köze tuning szempontjából), hanem a rendszernek, azaz maga a rendszer gyorsult a mérések szerint kb. 7%-ot ua. proci órajelen. 4.8GHz-es proci mellett ez annyi, mintha bő 5-5,1GHz-et kihoztál volna csak prociból.
Tuning mondjuk tényleg nem lehet egyszerűbb, mint ezeknél a prociknál, i5 után hetekig el sem hittem, hogy ennyi, "'oszt jó napot".
Nem fog többet fogyasztani a tuningolt proci, mert ha nincs rá szükség, úgysem azon az 1.4+V-on megy a proci. Ha filmet kódolok, simán érezhető a drasztikus sebességnövekedés, és diszkrét VGA mellett is szükség lehet rá, ez utóbbi eset persze VGA-függő. A HD7870XT-m mellett mindenütt VGA-limitem van, a legmagasabb CPU% C3 és BF4 alatt van, 80%, ergo 4GHz-en még azok mellé is OK a proci (van egy ilyen profilom is, ha nem kell az izom). Ehhez viszont full hd felbontás, és mindenben maximális grafika kell. Régebbi v. igénytelenebb grafikájú játékoknál CPU-limit van.
Azért alapból az elsődleges időzítéseket és a command rate-et (ha nem 1T) megpróbálhatod lejjebb vinni, ez is komoly gyorsulást jelenthet.
-
katt777
félisten
válasz
Dany007 #13825 üzenetére
Honlapomon fent van, ha nem esik szét éppen (még nem volt időm épelméjűbb szervert találni, és feltölteni), de ha nem felejtem el, holnapra elhozom. Nem tudom, mire mehetsz vele, de ezt ugyanúgy ki kell tesztelni, mint minden tuningot, akár még ha ugyanolyan hardverről lenne is szó. Alapból arra emléxem, hogy a 11-12-12-12 simán lement 11-11-11-11-re, C2T C1T-re (ez talán a legfontosabb az elsődleges időzítések mellett), és a másodlagos időzítéseken is lehetett faragni (pl. asszem latency 168ns-ról 11-re), itt-ott csak 1-2 lépést, de pl. meg nem mondom mi a végén 8-8-8-ról 5-5-5-re is lement, még mindig gyári feszen. Biztonsági okokból végül azért tesztek után adtam +0,02V-ot a RAM-oknak. Procinak sok köze ezekhez az értékekhez azért nincs.
alldaybig: Okos döntés volt.
The Exiled: A gyári max feszig elmehetsz, Vdroop miatt úgysem fogja elérni, a hűtés persze fontos, aztán lehet finomítani. Az A10-em "papíron" 1.54375V-tal visz 4.8GHz-et, gyakorlatban jó, ha 1.45V-ra 1x-1x felugrik, ami elég durva Vdroop, de 4 fázissal az ember nem nagyon ugrálhat (csak a fesz).
-
katt777
félisten
válasz
Dany007 #13807 üzenetére
Biosban elkezdtem lejjebb állítgatni, és mindig teszteltem a rendszert, stabil-e. Elég macerás egy tucatnyi időzítéssel végigjátszani, de megéri. Gyári feszen (1.5V) maradtam, mert magasabb feszen sem tudtam tovább javítani a beállításokon, de hát így is elég jó hatásfokú lett a tuning.
alldaybig: A "gyári hűtő" eléggé marketingizű kifejezés, azaz köze nincs a valósághoz.
Én azt rá sem mertem tenni a procira.
-
katt777
félisten
válasz
patomi #13766 üzenetére
Macsek számára PC tabu.
Nálam mondjuk nem is férne oda. Szigetelésnek macskabunda egyébként az egyik legjobb.
Nekem Merc Alpha van, fenti ventiket tettem be, de már ki is vettem, mert alig 1-2°C-ot javítottak a hűtésen, viszont rohadt nagy zajjal, pedig jó kis coolink ventik, csak 1900-at pörögnek, és az AsRock lap nem képes fokozatosan állítani őket, mint egy ASUS. Ha elérik az X határt, nekiállnak fullon pörögni. Nem tudom, ezt a betegséget mikor növik már ki végre.
Egyébként hangszigetelt Fractal házon gondolkodom, az valamivel hűvösebb és sokkal halkabb, csak 33k...Dany007: Annyira, hogy amikor a RAMjaim XMP gyári időzítéseit lejjebb vettem, az annyit jelentett sebességben, mintha 7%-ot tuningoltam volna a procin.
-
-
katt777
félisten
válasz
patomi #13670 üzenetére
Én nem tudom elhinni ezt a Kaveri teljesítményt, főleg, hogy távolról sem csupán 15%-kal jobb.
frescho: Játékkal kapcsolatban mindig min FPS-t nézünk.
Miért nem?
A játék nem hagyja? Akkor szar, nem kell vele játszani.
Az ellenség elpusztításának mindig a leghatékonyabb módja a legcélszerűbb. Ha meglövöd puskával, még veszélyt jelenthet, páncélököllel ilyen veszély nem áll fenn.
patomi: Az 56°C körüli CPU-hő már simán jelenthet 70°C körüli magokat, az nem annyira jó.
Stonerice: Akkor ez azt jelenti, hogy a Kaveri csak ennyit tud? Mert akkor is érdemesebb a 4.8GHz-es Richi mellett maradni. 3.5-ös teszt teljesen érdektelen.
TaylorXIII: A bégén úgyis kiderül, hogy max néhány %-kal erősebb, 5800-6800 között sincs sok különbség, max. az órajelek miatt.
Vartanus: Az i5 2500K-m is jobb volt a Richinél, kötve hiszem, hogy egy Kaveri akárcsak remélhetne is beérni 4670K-t.
bendeguz76: Nekem az AsRock FM2A85X Extreme 4 bevált, kapsz 88X-ben is. 4.8-on lazán viszi a procit, IGP 1087MHz-ig megy. 2133MHz-es RAM-ok ajánlottak. Ha zavar, hogy az AsRock-nak nincs kifinomult hűtésszabályozása, akkor mindenképpen ASUS, hasonló árban jobb a GB-nál.
másik: Látatlanban 100%-ra tippelek, ha nem idióta a user.
Szaby59: Max. multiban lehet kevés, de attól még tudsz játszani, hogy nem megy 100%-on a VGA, nem szűnik meg a játszhatóság némi CPU-limittel.
kopidoo: Ezekben is, látatlanban 100%.
Razermazer: ASUS
-
katt777
félisten
válasz
frescho #13668 üzenetére
Nem állítottam, hogy nem léteznek bugok, ugye?
Ha valahova belövök egy rakétát, onnan már biztosan nem lő fejbe senki, vagy, ha mégis, akkor tényleg bugos a játék. Mondjuk láttam már direkt ilyeneket, ahol még az ablakra szögezett deszkát sem vitte át a páncéltörő, és vígan lőttek rám továbbra is halálpontos géppisztolyokkal 1 km-ről...Ha 40FPS-ig nem látod folyamatosnak a képet, akkor nem vagy ember, most lebuktál!
Ha mégis a kevésbé valószínű lehetőséget vesszük, és ember vagy, akkor viszont nincs 40FPS-ed (csak éppen a mérőprogi nem veszi észre).
-
katt777
félisten
válasz
frescho #13666 üzenetére
Nem az alapján mondok véleményt, hanem azt mondom, hogy én abban mit tapasztaltam. Ha ott nincs, multiban meg van bug, akkor nyilván a multis résszel van a probléma.
A legtöbb játéknak multiban sem kevés egy 6800K (olyanoktól tudom, akik multiznak), de a BF alapból elég szépen használja, ergo itt sarkított a probléma, bár tudtommal BF-nél is csak nagyobb létszám esetén.
Az persze kimondottan mulatságos, amikor egy multira készített játék single-ben működik csak normálisan. -
katt777
félisten
válasz
realmadrid92 #13656 üzenetére
Full HD-be ne 7770-et vegyél, ha dualhoz képest jelentős javulást akarsz. Hiába nem használsz maxi grafikát, kevés lehet bizonyos játékokban, ha meg gagyiban akarod tolni, akkor az APU is elvisz mindent.
Dany007: Hogy milyen erős lesz az IGP, azzal inkább várjuk meg a valóságot, szerintem. Jól hangzik egy magas órajel, meg a bővített kiépítés, de 2x olyan gyors RAM-okat nem fogsz találni hozzájuk, hogy ne az limitálja a teljesítményt.
-
katt777
félisten
válasz
patomi #13605 üzenetére
Hát, ASUS-nál (i5) nálam is voltak tizedek.
frescho: Én végigjátszottam BF4-et, egyszer sem találkoztam buggal. Ha csak nem abban volt, hogy néha csíkot húzott valamelyik társam sisakja a végtelenbe. Vmelyik játéknál előfordult.
Vartanus: Pontosan.
Faith: Pedig de.
Én pont azt terveztem, mert csak később tudtam VGA-t venni. Mellesleg egyre több program tudja használni az APU képességeit VGA mellett.
tailor74: Oda lehet tenni egy 280X-et is, a hozzá illő grafikával meglesz a kihajtás. Azon ne lepődj meg, hogy a userek 95%-ának fogalma sincs róla, és bőszen lehülyéznek bárki mást, ahelyett, hogy változtatnának a gyári beállításokon, hogy szebb legyen a kép, és persze ne legyen CPU-limit. Szerintem teljesen fölösleges bármi változtatni a konfigodon, főleg eladni.
A 7870XT-m kb. egy 7950 szintjét tudja, max. CPU-kihasználtságom 80% 4.8GHz-en, ami azt jelenti, hogy 4GHz-en elég a 6800K (vagy az 5800K) egy ilyen kaliberű VGA mellé.
atti_2010: Az AMD-t mindig beharangozzák, hogyan fogja agyonverni az Intelt, de soha nem sikerül neki. Sosem hozott még ki az AMD +15%-os teljesítményű újabb generációt, a Mantle-lel meg hiába lesz gyorsabb pár játék, ha 2000 másik meg nem. Mellesleg nem kizárt, hogy az Intel is hasznosítja a Mantle-t, hiszen ők nem fognak VGA-piacot veszíteni vele.
-
katt777
félisten
válasz
GiGaBiTeX #13599 üzenetére
Ha Starcraft 2, akkor mindenképpen 6800K, BF3/4 mellé szintén (pont ezeknél nagyon magas a CPU-kihasználtság, nálam 4.8GHz-en 70-80%, maxigrafika és full HD mellett
), ha VGA-t is veszel, vagy garantált a CPU limit, de VGA mellett az összes többiben is ekkora felbontásban.
A kisebb AMD procikban harmatosak a VGA-k, de ebbe a felbontásba egy 6800K mellett megspórolhatod a diszkrét VGA-t, az Full HD-ben is szépen dolgozik medium beállításokkal. Én azt javaslom, ebbe az A10-be ruházz bele, megéri.stratova: Ha beférnek, és a szellőzés is jó (mert máskülönben csak keringetik a meleget, ráadásul mindenképpen visszafújják a lapra), akkor ezek jók. Illetve, persze, ha van ott nyílás, fejtetőre lehet fordítani a ventit, és akkor rögtön kifújja, a helyére meg hideg megy, az hatékonyabb. Ez nagyon ház- és beépítés-függő.
-
katt777
félisten
válasz
patomi #13597 üzenetére
Akkor azért nem ment teljes teljesítményen, az eredmény is fals. Nézd meg FIX 4.1GHz-en és 4.4-en, más lesz a leányzó fekvése.
Hogy lett 100.5MHz az FSB?
Én nem tudok tizedet állítani sajna.
sg22: Mivel fogod hűteni mini itx házban? A gyári hűtő nem ér szart sem, jóérzésű ember feltenni sem meri. Ha csak az APU-t húzod (lehet rendesen
), az is extra melegedés!
-
katt777
félisten
válasz
stratova #13593 üzenetére
Ráadásul a szint. tesztek nem igazán adnak valós képet az AMD teljesítményéről (gyakorlati alkalmazásokban jobb), ezt magam is tapasztaltam, még ha elsőre nem is akartam hinni.
patomi: Na, majd ránézek otthon én is (4.8-on), ha el nem felejtem.
A 4.12GHz mi? Turbóztál? Mert kicsit fura, nekem mindig picit a beállított alatt marad, pl. 4097MHz.
-
katt777
félisten
válasz
Vartanus #13590 üzenetére
Nem hiszem, hogy érdemes lenne cserében gondolkodni, amíg ki nem jönnek majd a DDR4-et támogató procik és lapok, Mantle és egyéb támogatással. Addig a jobb mai AMD procik kitartanak. Nálam legalábbis biztosan, ahogy pl. egy HD7870 VGA-t sem látom értelmét frissíteni legalább 1 évig, de vsz. még akkor sem lesz nagyon kevés az ereje (főleg Mantle-lel).
-
katt777
félisten
válasz
jim bcs #13245 üzenetére
Giga tutira halkabb, volt pár Asus és GB kártyám is, az ultra durable alkatrészek is jó szolgálatot tehetnek BSOD és egyéb hibák ellen, valamint tuningban is jók. ASUS-nak én a ventilátoraitól tartanék, 2 Glaciator kártyámból 3 volt hibás (az egyik garos ugyanis gyári hűtőcserélt volt), és hasonló ventiket használnak azóta is. Illetve ASUS elég drága. Lapból viszont ajánlom, a mini ATX-esek is elég jók, tuninggal meg sosem volt bajuk a leg1szerűbbeknek sem.
Felárból esetleg 280X, vagy marad a kistesó? Ha spórolnál rá kicsit, az APU-val is szépen elleszel addig. -
katt777
félisten
válasz
tailor74 #13243 üzenetére
Ja, a mikrolagos marhaságokról én is hallottam, mind Inteles mondta.
99%
Az én gépem elég "játékos", ha azt nézem, hogy fullban játszok mindennel (- Last Light PX). Ennél olcsóbban nem hiszem, hogy össze lehetne hozni hasonló teljesítményt.
GPU terhelés mellett nem lehet FPS-különbség, azt jóval inkább a nagyobb cache, vagy gyorsabb RAM okozhatta.
AM3+ rég elavult, és semmivel nem nyújt többet ua. VGA alatt, mint egy 6800K. -
katt777
félisten
válasz
kopidoo #13240 üzenetére
Viszont az sem mindegy, tudod-e használni a gépet, ha éppen VGA-t cserélsz, illetve egyre több alkalmazás használja az APU IGP-s számítási képességeit ded. VGA-tól függetlenül. Ha megnézed az Aida GPGPU benchmarkját, megérted, miről beszélek (nagyon komoly teljesítmény-növekedésről).
Alaplap és VGA szinten viszont már a mostani hardvereken is működik.
-
katt777
félisten
válasz
tailor74 #13238 üzenetére
Én értettelek, eddig is tisztában voltam vele.
Miattam nem kell átfogalmaznod, a pontos fogalmazás azok számára fontos, akik csak szándékoznak AMD-s konfigot építeni, és ugyanúgy sötétben tapogatóznak, mint én Inteles koromban, esetleg szörnyű AMD-s tapasztalatokkal régről (lásd még: gyermekkori trauma
). A lényeg az, hogy aki egy 280X szintű kártyát vásárol(na), amely még tuningolható is, annak mindenképpen ajánlott a legerősebb AMD proci beszerzése, ha ki akarja használni azt (ha nincs rá szükség, annak a teljesítménye is visszavehető, nálam sok játék így fut, pl. Portal 2 2D üzemmódban
). Nincs akkora árkülönbség, hogy ne érje meg az árát.
-
katt777
félisten
válasz
tailor74 #13236 üzenetére
Pont erről van szó. Arról a 10%-ról, amelyben nem hajtja ki, amúgy 4GHz-en is tök OK lenne. C3 és BF4 esetében tutira szükség lesz a 6800K-ra és legalább 4.4GHz-re. 4.8GHz-en meg tutira nem lesz 98% alatt egy játékban sem a GPU-használat, persze nyilván maximális vagy aközeli grafikai beállításokkal.
-
katt777
félisten
válasz
jim bcs #13233 üzenetére
Nem kisebb a cache is? Én nem vagyok híve a kisebbített prociknak, mert mindig kisebb a tudásuk, mint amennyivel olcsóbbak. Ráadásul ez frissebb, ki tudja, mennyire tuningolható, hiszen mindig az első pár szériás procikban van a legnagyobb ráhagyás, amikor még nincsenek annyira belőve.
-
katt777
félisten
válasz
jim bcs #13224 üzenetére
ASUS-t vegyél, kártyából esetleg Sapphire, prociból mindenképpen a 6800K-t!!! Ne feledkezz meg a tuningról, jól fog az még jönni. Ha anyagilag szűkebben vagy, AsRock is jó, procira legyen keret, illetve jobbfajta RAM-okra mindenképpen.
kopidoo: Miért lenne felesleges az APU dedikált kártya mellett? Attól függetlenül sok mindenre lehet még használni (már ma is), (később meg) főleg Mantle-lel.
TaylorXIII: Azt be lehet hozni tuninggal.
-
katt777
félisten
válasz
jim bcs #13221 üzenetére
Én elég sok tesztet linkeltem be HD7870 topicba pár napja, és régebben grafikonokkal is.
Én is anyagi okokból váltottam AMD-re, mert el kellett adni a 2500K-GTX560 kombómat, és egyáltalán nem bántam meg, hogy a lapon és a procin megspórolt összegből egy pöpec VGA-t vettem, illetve, amíg ez nem volt meg, az APU vitt minden játékot szépen.
6800K+280X kombóval nem fogsz csalódni, ha nem nyomsz CPU-tarháló taktikai/stratégiai játékokat, illetve bizonyos lövöldözősöket multiban (BF3).
Lapból nem kell drágát venni (88X-esből találsz már jót 21k körül), az én FM2A85X Extreme 4-emben a 6800K 4800MHz-et fut (0.888-1,48V). 4.9 is megvolt, csak + offset fesz miatt nagyon megemelkedett a fogyasztás. Arra ne számíts, hogy 1.3V alatt meglesz 4.6GHz, mint mondjuk Intelen volt, de a tuningja Intelhez képest totál fapados, 1 du. belövöd.
Úgy nehezen kapsz érdemleges választ, ha a legtöbb user elhiszi azt a marhaságot, hogy AMD proci mellé csak valami gagyi VGA-t érdemes betenni.Nyilván az AMD nem gyártana olyan VGA-kat, amelyek csak Intel procival lennének kihasználhatóak (legalábbis értelmes felhasználást tekintve
).
-
katt777
félisten
-
katt777
félisten
válasz
patomi #13211 üzenetére
Nálam nem csinálja. 3D gyorsítás engedélyezve van neki? Lehet, hogy overlay-ben van.
jim bcs: Ne mondj butaságokat!
A 7870XT-m mellett max. 80%-on jár a procim. Bőven elvisz ez erősebbet is. Ha konkrétan az 5700-ra gondolsz, oda talán tényleg nincs, de akkor azt írd, ne az APU-t.
-
katt777
félisten
válasz
Vartanus #13186 üzenetére
Na, akkor az MSI ma is annyit ér, int régen. Intelnél mondjuk generátor nélkül is +4MHz kijött i5-ből, csak ott is annyi fesz kellett neki, hogy érdemesebb volt szorzót emelni ua. sebességhez. Parasztvakítás ez is.
stratova: Ezt én értem, csak tapasztalatink szerint a turbónak magasabb fesz kell, ergo jobb hűtés is.
patomi: Viszont végre a chipset driver is frissült, gondolom Mantle-től nem függetlenül.
-
katt777
félisten
válasz
stratova #13184 üzenetére
No de pont a turbónak kell a túl magas fesz, ezáltal úgy melegszik jobban a proci. Akkor már érdemesebb egy turbómentes 4-4.4GHz-et beállítani kisebb fogyasztással, azaz kevesebb melegedéssel (simán leveszi az órajeleket így is 2GHz.re). Szerintem.
Vagy méréseim szerint egy sima 4 v. 4.1GHz-et, de ez lényegesen nem változtat a dolgon.
5800K sajnos alapból lassabb, nem véletlenül szántam rá extra 4000Ft-ot a 6800K-ra. -
katt777
félisten
válasz
stratova #13182 üzenetére
Én csak rákattintottam a képre, úgy nem működött.
Szoftveresen SOHA nem tuningolok.Amúgy az Oliverda által linkelt képen látott tweak beállításokat sehol nem találtam Aidában, de nem baj, mert biosban azokat is tudom állítani, amiket szerinte nem lehet.
4.9 nálam is túl sok fogyasztást eredményezett a min. teljesítmény-növekedéshez képest, a 4.8GHz nekem tökéletesen megfelel az említett feszekkel. Nem tudom, más lapban ki lehet-e hozni 1.448V alatt ezt a stabil eredményt.
Max az lehet érdekes más lapban, hogy lehet-e fesz emelés nélkül FSB-t feljebb vinni, ebben nem, de anno ez már Z68-ban em ment 16 fázissal. -
katt777
félisten
válasz
Vartanus #13174 üzenetére
Semmiben nem gátolja a tuningot a kevesebb fázis, maximum kevésbé tudod finomítani. Egy 16 fázisos lap jóval finomabban tudja be- és kiosztani a kraftot, mint egy 4 fázisos, de attol ua. procival ua. tuningot ki tudod belőle hozni. Csak az a kérdés, hogy abszolút finomhangolásra törexel (takarékosság, alulvezérlés, túlhajtás), vagy csak küldeni akarod a szerencsétlen procit ezerrel.
-
katt777
félisten
válasz
stratova #13171 üzenetére
Sztem inkább az Opteronnál van ott az eltérés. Jelen lapomnál ugyanúgy remekül lehet tuningolni, és még az APM is aktiválható turbo nélkül (kézi turbóval viszont a bekapcsolt turbo off marad), tehát Oliverda írt hülyeséget. Ha az említett lapokban magasan 4.9GHz fölötti teljesítményt lehet kihozni egy 6800K-ból, feltétlenül szólj!
Ha nem offsetelek, ami súlyos fogynövekedést okoz, 0.888-1.448V között mozog a procim 2-4.8GHz között, sztem ez elég jó érték (stabilitás természetesen tesztelve).
Az alaplap szabályozó funkcióit MINDIG kikapcsolom, mert majd én figyelek rá, hogy ne legyen gáz, alapból ugyanolyan hülye hozzá, mint a tuninghoz (bármilyen gyártó bármilyen platformon).
Ha valaminél, hát AMD-nél nincs pepecselés a tuninggal, nekem már-már szánalmasan egyszerűnek tűnt azok után, hogy a tökéletes finomhangolás egy 2500K esetében több hetet vett igénybe.Hiába, 16 fázis, és csak az alkalmazások kalibrálásához 5-féle beállítás, összesen vagy harmincféle...
Alapból a Ninja alatt a turbós 6800K 50°C körül elvan, hőkorlát tutira nem lép föl, fe még tuningolva, 67°C-on sem tette, amikor néztem.
Egyébként némi pepecseléssel (de nem a bios auto beállításaival) sikerült a turbós teljesítményt benchmarkban 8600 fölé fölvinnem, azaz elérte a turbó nélküli 4GHz-et, tehát legalább lassabb nem volt. APM-et bekapcsolva (ismétlem: lehet ki és bekapcsolni, nem zárja ki a turbó ki- vagy bekapcsolása) 8560-ra esett, tehát a csökkenés szignifikáns, csak tudni akartam kinek volt igaza. Nekem, mert APM ON volt, és turbóval még trükközve is csak elértem a sima 4GHz-es teljesítményt (jóval nagyobb fogyasztás mellett, mert 1.2V helyett 1.375-ig ment fel a fesz). Ergo továbbra is értelmetlen a turbó.
CPU+GPU OC sem fogott ki rajta, 1087MHz-ig megy az IGP.
Volt AsRock lapom nem kevés (igaz, mind Inteles), és pl. az X78 Extreme 4-ben ugyanúgy 4.05GHz-re tudtam tuningolni az i7-920-at, mint a 2x annyiba kerülő ASUS P6T-ben, pedig sokkal kevesebb volt a beállítási lehetőség. Nem ma kezdtem.
A mini táblázaton nem látok semmit. -
katt777
félisten
válasz
tailor74 #13140 üzenetére
Akkor nézd meg a tűket pl, nem megy-e félre vmi. Sok rosszat el lehet mondani az AMD-ről, de az APU-t illetően nem nagyon tudnék, max azt, hogy nem megy a Virtu, míg Intelnél nincs ilyen probléma, de ez is driverből fakad.
Az igp-t külön tudod tuningolni, nálam 1087MHz-en is tökéletesen működik. Én is használtam D-Sub-ot, önmagában ez nem hibaforrás.
A hűtést, nem tudom, mire írtad, ha rossz a proci tápellátása, az nem befolyásolja.
-
katt777
félisten
Nem tűnt fel, mint írtam, munkahelyről pislogok fel, nincs sok időm nézegetni.
A 4.9GHz-es eredményt fel sem tettem.
(Bár energiatakarékosság miatt 4.8 a célszerű, a + offset ugyanis hazavágja a fogyasztást, azt semmiképpen nem szabad rátenni. Főleg 100MHz-ért.
Viszont megnéztem, hogy egyetlen jobb FM2-es lapot sem lehet kapni ebben a qrwa országban, annyiból már vehetek Z87-et, és visszatérhetek Intelre. Azzal tuti nincsenek ilyen gebaszok, és 100x finomabban lehet tuningolni, ráadásul turbo-val.Kroni1: Application Power Management, ennek pont megfelelően vezérelnie kellene a terhelést (azaz szükség esetén adni a kakaót), Intelnél legalábbis elvárhatóan működik.
tailor74: Ellenőrizd le az érintkezőt. Mintha azzal lenne a gond, ergo lap. Ha az APU rossz lenne, a gép sem indulna sztem. Esetleg kevés kraft megy a prociba?
-
katt777
félisten
válasz
Oliverda #13116 üzenetére
És hogy számolt ilyen magas pontszámokat? Látom, hogy nálad drasztikusan magasabb az Integer számítás, szóval leginkább ez érdekelne, mert ez jelenthet problémát.
Megkeresem ezt a CPU-Tweakings-t, és megnézem.Mellesleg az Aida nem indul W8-cal, tehát ez aut nem működik, amúgy Aida nem is ismert mindent rendben a lapon.
Én még nem láttam AsRock lapnál ilyet.
APM nálam is külön van. Az MSI-vel kapcsolatban egyetértünk, abból én is rengeteg szart láttam már, hála a biosaiknak. Ha turboval az APM is működik, miért az lassabb? Éppen gyorsabbnak kellene lennie.
Egy FM2+ ASUS-szal jobban járnék? És melyikkel? Sajna nem rémlik, hogy vmelyik 8 fázisos lenne legalább.
Kroni1: Ez azért még nem 100%.
-
katt777
félisten
válasz
laca500 #13113 üzenetére
A korszerűbb gyorsabb. Ha tuningolni akarsz, K-s, de ahhoz jó hűtés is kell. Amit a K-s procikhoz adnak, az csak hűtőnek látszó tárgy. Ha no tuning, a legkorszerűbb nem K-s.
-
katt777
félisten
válasz
Oliverda #13111 üzenetére
Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten.
Úgy, ahogy kell, gyengébbek kedvéért: biosban. A procit nem akartam szétszedni, hogy kifaragjam a rossz részt.
Rajta van a képen, milyen műveleteknek melyek az eredményei. A többit nyilván képes vagy megtalálni az AMD-nél. Azért feltételezhetnéd, hogy az AMD tudja, hogyan tesztelje a saját hardverét. Vagy az a következő, hogy az AMD is hülye hozzá? -
katt777
félisten
válasz
Oliverda #13108 üzenetére
Pont a legjobb referencia, amely az alapvető számítási képességeket méri, és nem befolyásolja más (minden más program saját preferenciái szerint használja az erőforrásokat), ráadásul az AMD saját programja, ha tehát valahol ki kellene jönni az AMD szolgáltatásainak, az ez.
Ha nem tudod, hogyan kell kikapcsolni a turbót (bármely lapon), asszem fölösleges a további társalgás.Kroni1: Ez a lap bőven meghajtja a procit, a "CPU-throttling"-ot pedig MINDEN konfignál a legelső dolgom kikapcsolni.
Mint említettem, lehet olyan alkalmazás, amely kihasználja a turbót (de elméletileg az is kisebb hatásfokkal), de ha alapból a proci teljesítményét nézem, nálam lassított.
Igen, van aki pusztán azért kapcsolja ki. Elég sok emberrel beszéltem friss re-AMD-izált koromban, éppen a turbo miatt, és magam sem akartam hinni, hogy ki KELL kapcsolni (hosszú Inteles évek után), de beláttam, mert leteszteltem mindent. -
-
katt777
félisten
válasz
Oliverda #13105 üzenetére
Kész szerencse, hogy mind Cinebencheztek egész nap.
Nyilván lehet olyan teszteket találni, amelyeknél a turbó hoz valamit, de amíg a gyakorlatban kontraproduktív, addig sok értelmét én nem látom. Intelnél valahogy keresve sem találtam olyan alkalmazást vagy benchmarkot, amely turbóval lassabb lett volna.
Nézd meg az AMD saját tesztjét (Overdrive), amely MINDEN-t tesztel a procin egyszerre, és rögtön az látszik, hogy gyorsabb turbó nélkül (de más bencheket is lehet nézni). És ismétlem magam a téren is, hogy a proci nem ment fel 4.4GHz-re, csak 4.3 alatt szörtyögött.
Amit te linkeltél, az, ha úgy nézem, mint te, ugyanúgy egy gépen mért eredmény, míg az ellenkezőjét sokan látták. Egy magát "szaknak" nevező lap persze nyilván azt fogja bizonyítani, hogy a turbó remek, mert anyagilag ebben érdekelt, hiszen a reklámból él.
Csak ismételni tudom magam: Mindenki nézze meg, hogy a saját maga által használt alkalmazásoknak használ-e a turbó, vagy sem. Nálam nem használt, még a játékok is lassultak kisebb CPU-erővel, ha úgy állítottam be őket grafikailag, hogy CPU-limitem legyen. -
katt777
félisten
válasz
patomi #13100 üzenetére
Teljesítmény OK, főleg, hogy a 7870XT-t is kihajtom 4GHz-en.
Videó kódoláshoz azért nem árt 25% tuning. Annyit tudtam elérni az alap sebességhez képest CPU-tuninggal és RAM-ok időzítésének javításával. Utóbbival is kísérletezhetsz, nálam kb. 7% gyorsulást nyertem a RAM-okkal a gyári, XMP-s időzítésekhez képest, ami 4.8GHz-re rászámítva már nem rossz.
Oliverda: Én meg ennél nem olvastam nagyobb hülyeséget.
Jó pár teszttel és alkalmazással megnéztem (még játékokkal is, vagy akár az AMD SAJÁT tesztprogramjaival, párat fel is tettem), és vannak még rajtam kívül nem kevesen, akik MIND kikapcsolták a turbót, nem véletlenül (vagy szerinted mind hülyék?).
A félrevezetés a te hsz-od, nyilván érdekből, mert ha teszteltél volna, te is ugyanazt látod, mint bárki más.
1 szó mint 100: továbbra is BÁRKI tesztelheti, hogy az AMD gyári beállításaival gyorsabb a rendszere, vagy akárcsak a turbót kikapcsolva. Nincs kétségem az eredményt illetően. -
katt777
félisten
válasz
konci79 #13095 üzenetére
Ha bekapcsolod a turbót, drasztikusan visszaesik a gép teljesítménye.
Honlapomra tettem fel tesztet, ott is látni: Az A6800K gyárilag hivatalosan 4.1-4.4GHz (mellesleg nem is megy 4.3GHz-en sem), és így szignifikánsan lassabb, mint simán csak fix 4.0GHz-en (és emellé a feszt is simán le lehet venni max. 1.2V köré). Végeredményben spórolsz, és még a teljesítmény is nagyobb lesz, ha a turbo-t kihagyod. AMD-nél kevés nagyobb parasztvakítás van, mint a turbó.
-
katt777
félisten
-
katt777
félisten
válasz
Kroni1 #13032 üzenetére
Cáfolnám a feltételezést, az Oblivionnal (2006) simán kifektetem a tuningolt HD7870XT-t.
Egyébiránt viszont a 8670D a mai játékokat is szépen elviszi fullhd-ben, persze alacsony v. közepes grafikával. Sajnos a kisebb procikban az AMD APU sem ér szart sem.Úgy tudom, ugyanúgy csak a 6670/6650/7670/7650, nagyobb kártyákkal tutira nem fog menni.
-
katt777
félisten
válasz
Kroni1 #13026 üzenetére
6800K-val egy tuningolt HD7870XT alatt olyan VGA-limitem van (Full HD, max graf, 30+ FPS), hogy lötyög a proci. A legmagasabb CPU-kihasználtságom C3 alatt volt, 70-80%, a legtöbb játéknál viszont 60% alatt, Sam 3 alatt pl. 1 mag 50% körül, 3 mag 12%-on. Ennyit arról, milyen proci elég ma bármilyen játék alá, akár még régebbiek alá is. Én mondjuk játszom régieket leszabályozott VGA-val is, mert kicsi a fogyasztás, és melegedés (extra fogyasztás) sincs. Mondjuk Virtuval még jobb lenne, de az AMD egy nagy kalap fos, csak Intellel működik rendesen.
-
katt777
félisten
válasz
Obliterátor #11116 üzenetére
Lehet, hogy érzékeli, csak rosszul. IRQ kiosztás? Esetleg tápellátási probléma (PCI-E)?
-
katt777
félisten
válasz
atti_2010 #11093 üzenetére
XMP profil max. irányadó, én simán messze alá mentem. Csak az első időzítést nem szabad bántani, a többiben elég sok az extra kapacitás, legalábbis a Vengeance-nél.
atti_2010 & Apollo_21: Én már elég sok tapasztalatot linkeltem, köztük, hogy az A10-6810K simán meghajt egy 7870XT-t is. C3-nak az a trükkje, hogy magas grafikára kell állítani, akkor van kihajtás, lejjebb nincs, lezuhangatnak az értékek. Maxi grafikás C3 alatt az A10 full hd-ben kihajtja a tovább tuningolt (1100/1700) 7870XT-t is, az FPS 30-40 között, és nem potyog. Ez persze nem logikus, de működik. És érthető, hiszen ha gyengébb vason nem fut a játék, akkor majd vesz alá a user erősebbet, ha nem teszteli ki a trükköt. Erős VGA-t meg erős grafikával kell használni, különben tényleg eldobható.
-
katt777
félisten
válasz
laca.1 #11090 üzenetére
Ez gyári? Nekem 11-10-10-24-re sikerült levinnem, illetve több apróbb időzítést is (pl. utálok 100 fölötti értékeket látni
). Mindezzel annyi sebességet nyertem, mintha 4.8GHz-ről 5.2GHz-re tuningoltam volna a procit, ráadásul a RAM-nak fesz. emelés sem kellett, és stabil. Szalad is szépen a rendszer.
-
katt777
félisten
válasz
frescho #10852 üzenetére
Az valóban elkerülte a figyelmemet, hogy néhány gyártó csak falból rak 8 pines csatit némelyik lapra.
GB-ot semmiképpen nem vennék amúgy sem. Természetesen a kialakítás sem mindegy, akárcsak a felhasznált alkatrészek minősége, de a több fázis mindenképpen stabilabb működést és jobb tuningolhatóságot biztosít, ezt magam is tapasztaltam.
A legbiztosabb a gyártó honlapján előre tájékozódni, mit nem érdemes megvenni.
-
-
katt777
félisten
válasz
InterFox #10598 üzenetére
Én már vagy tucatnyi játék tesztjét (sajátot!) belinkeltem, mennyire elég egy A10 akár egy 7870XT alá is, már akkor rájöttem, hogy sokkal jelentősebb a humán neuronlimit, mint a mese erről a "kevés a CPU"-témáról. Azóta inkább játszom, és élvezem a 100%-ban kihajtott VGA-t (UE3-as játékoknál persze valóban CPU limit van, de 130FPS felett ez nem igazán érdekel, inkább leszabályozom a VGA-t, hogy kevesebbet fogyasszon), aki meg nem érti, hogyan kell beállítani egy rendszert, az siránkozzon bőszen.
Crysis 3-mal amúgy vigyázni kell, mert erősen csal, nálam pl. tuningolt VGA-beállításokkal NŐTT a CPU-kihasználtság és a VGA-é is, míg alapon VGA- és CPU-limitesnek is tűnt a rendszer. A motor lényege az, hogy csak erős hardveren fut teljes kihasználtsággal, aminek nyilván anyagi okai vannak, azaz, hogy a user vegyen drágább hardvert. Szerencsére ez megoldható CPU és VGA tuninggal, mert akkor a játék már elhiszi, hogy erősebb alatta a hardver.
2 vs. 4 mag között persze nyilvánvalóan van és lesz is eltérés, ezt már Celeron vs. i5 összehasonlításban is tapasztaltam.
-
katt777
félisten
válasz
GeneraL_XTX #10550 üzenetére
Nálam működik Crysis 3-mal. Nézd meg a felbontást, nálam driver frissítés után a játék visszaállt 1680x1050-be, amire tuti nem állítottam, és már a hajamat téptem, hogy hiába a CCC, aztán megnéztem, játékban van-e képméretezés, akkor láttam, hogy elállítódott. Egyelőre minden játékban OK, csak 0%-ra kellett tenni a GPU-skálázást. Régi monitoromon volt képnyújtási lehetőség, ezen most nincs, de még érintőgombok helyett is kapcsolók vannak. Ha monitoron állítom az overscan-t, akkor meg kijjebb nyújtja a képet, ez persze segíthet, ha semmiképp nem lehet játékból beállítani a megfelelő méretet, csak a win asztal fog kilógni. Vagy mindig állítgatja az ember. XXI. sz, számítástechnika.
El Kebir: Egy épeszű monitornál/tv-nél lehet overscant- állítani, ahogy driverből is. Mondjuk nem árt összehangolni a kettőt.
Gézengúz: Nálam ez HD7870-nel is megvan. Amúgy nV rulez, csakhogy nem tudják fogadni majd a DX11.2-t, és totál meg fognak zuhanni az ilyen játékok alatt, én meg hosszú távra kerestem VGA-t.
-
katt777
félisten
válasz
kopidoo #10500 üzenetére
Hülye játék nem vette be a full HD-t, én meg azt hittem, abban van. 1680x1050-be lépett (ezt tutira nem állítottam be), de mondjuk így is nyújtania kellett volna a képet megfelelő beállításokkal, csak nem tette. Lehet, HDMI miatt, nem tudom.
korcsi: Az említett beállításokkal sem ment, ismerem a CCC-t, próbáltam mindent. FullHD-be téve OK lett, csak hát régebbi játékoknál nem tudom, mi lesz. Majd kiderül, egyelőre a jó géppel újabb játékokat tolok, ha jut rá idő.
Az jobban idegesít, hogy a lap néha fel nem váltja a ventiket, néha meg le (egyébként ritkán fordul elő, csak eddig nem volt), és nem tudom, ez mitől lehet. Axtu-val levenni tudom, viszont fel nem viszi, így pl. vidkódolásnál elég szépen elment 70°C felé a proci. Segédprogik sem segítenek.
-
katt777
félisten
válasz
frescho #10440 üzenetére
Tudom, hogy működik egy PC. Az viszont ellentmond az általad is ismert logikának, hogy egy gyorsabb VGA-val tűnjön el a CPU-limit ugyanazzal a szoftverrel, totál ugyanazon hardverben (a többi szoftvernél ilyen megvezetés nem jelentkezik). Ha a VGA erősebb, többet fog várni a CPU-ra, ergo nagyobb lesz a CPU-limit. C3-nál ez pont fordítva van, aminek a célja számomra egyértelmű. Nem is akarom, hogy feltétlenül 100%-ban menjen a CPU egy játékban, nekem elég, ha kihajtja a VGA-t, az meg megvan.
Csináltam egy késleltetéses grafikont C3-ról:
Közben volt egy kilépés, mert vettem HDMI kábelt, de akármit állítok, ez a rohadt VGA összehúzza a képet 3D-ben. Ha erre van tipped, kösz, de CCC-ben már próbáltam GPU-skálázást, hiába. Csak nem szeretném visszavinni a kábelt, mert DVI-D-vel nem lesz hang-kimenet, meg még rá is fizethetek 800Ft-ot.
-
katt777
félisten
válasz
stratova #10436 üzenetére
A 4.8GHz teljesen átlagos egy A10-6800K-tól (persze a RAM-ok is számítanak), és azt se feledd, hogy ez egy 7870XT, nem holmi 7850.
frescho: Ja, az most nem ment, de egyébként az pontosan az FPS-szel ellentétesen alakul. Hogy ne venném észre a mikrolagot, amikor az FPS szépen megy 30 körül, a szememmel meg látom, hogy szaggat a kép?
Kipróbáltam viszont valamit, és beigazolódott a gyanúm. Ahogy tuningoltam a VGA-t (1100/1700-ra 975/1500-ról), rögtön feljebb ment a CPU igénybevétel, és 99%-on dolgozott a VGA, azaz a játék valóban akkor teljesít jobban, ha erősebb hardvert érzékel. Nyilvánvalóan direkt írták ilyenre, máskülönben a tuningolt (azaz erősebb) VGA-val még nagyobb CPU-limitem kellett volna, hogy legyen (játszhatóság miatt FXAA maradt minden VH beállítás mellett):
Érdekesség, hogy Intelen a VGA teljesítmény esik le grafikailag igényesebb részeknél (jelzések szerint 40-50%-ra 100% CPU mellett), AMD-n meg a CPU-é (nálam 25-30%-ra 87-92%-ra eső GPU mellett), de a lényeg persze az, hogy a fogyasztó elhiggye: erősebb hardverre van szüksége.
atti_2010: A jelenlegi tesztjeimet látva nem tartok attól, hogy az A10 kevés lenne alapon, persze lehetnek olyan programok, amelyeknél igen, de akkor még mindig olcsóbb a tuning, mint új procit v. platformot venni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
AMD "Trinity" APU topik
- FM2 tokozás
- Négy vagy két mag
- Integrált DX11 Radeon GPU
- Integrált PCIe 2.0 vezérlő
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes "K" modellek
* Trinity (Piledriver & VLIW4):
A10-58xx/57xx, A8-56xx/55xx, A6-54xx, A4-53xx
- Eredeti játékok OFF topik
- Gaming notebook topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Nintendo Switch
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Kuponkunyeráló
- Call of Duty: Black Ops 6
- Mobil flották
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RX 9070 XT 16GB Videokrátya! Bemutató darab!
- AKCIÓ! Gigabyte AORUS 16X (2024) Gamer notebook - i7 14650HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GBWin11
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest