- A Moore Threads egy profiknak készült grafikus kártyával bővítette kínálatát
- Szó szerint táptitán a Seasonic legfrissebb üdvöskéje
- Egyedi Ryzent kér a Lenovo a készülő olcsó kézikonzoljába?
- Scuf Reflex Pro kontroller és egyéb Black Ops 6 érdekességek
- Egyelőre a Qualcomm áll jobban az ARM-mal vívott jogi csatában
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- ZIDOO médialejátszók
- Milyen hangkártyát vegyek?
- Calibre, az elektronikus könyvtár
- Steam Deck
- Gaming notebook topik
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Házimozi belépő szinten
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Szó szerint táptitán a Seasonic legfrissebb üdvöskéje
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tav-Csoves
őstag
A partíció elnevezése nem kattintgat ó, pedig sudo aktív.
A port nyitva, egy Asus AC56U-n, és egy Huawei b525-ön megy át.
Tűzfal kikapcsolva van.
A routerben minden ugyanaz a beállítás van, csak a port forwarding táblázatban az ipari címet írtam át a laptop ip-jére, ami statikus.
Kliens beállítások:
[kép] [kép] [kép] [kép] [kép]
Igen, már irreálisan magas értékeket is megadtam, hátha, de nem.Találtam ilyet is, átneveztem, de az elérési cím ugyanazon maradt.
[kép] -
Tav-Csoves
őstag
Nem találom elnézést.
Valahogyan megmutatnád?
Egyébként lehetséges, hogy emiatt nem nagyon találnak meg a leecherek? Mármint a kábel, vagy a jogosultság miatt? Bár azt már beállítottam, de azóta is csak cammog. 4-5MB/s szokott lenni.
Ugyanis amíg még routeren futtattam a Transmission-t, rengetegen töltöttek tőlem, de a gépet valahogyan nem nagyon szeretik. Erre mi lehet a magyarázat, vagy megoldás? -
gyulank
addikt
Ez egyáltalán nem fed le mindent, mert nyilván nem az alapértelmezettről van szó, hanem arról az egyről, ami jó volt. Most itt felsorolhatja az Unity-t, akkor is volt GNOME-os is. Vagy L/X Ubuntu / Studio volt akkor. Ez a 4 lehetőség van. De úgy rémlik, hogy a GNOME-on belül is lehetett választani többfélét indításkor, és csak az egyik volt ilyen. Lehet, hogy még képet is raktam fel itt akkoriban DarkMint témával. 2010-15 közt.
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
nagyúr
az ubuntu-mate-desktop és a mate-desktop összekeverhetőségére gondoltam.
Értelek, csak poen lett volna, bár így utólag nem jön át nekem sem.
De ha az egyik függéségét távolítod el (pl transmission), akkor már az ubuntu-mate-desktopnak nem lesz meg az összes függősége (= törött csomag lesz belőle).
Fura volt nekem, hogy a transmission nem is volt telepítve csak a transmission-gtk meg a ~.-common. A fene se érti ezt az Ubit.....
(#29695) Tutu7030
Az még igazi stabil verzió, viber nélkül meg elvan az ember.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
Természetesen a legszerencsétlenebb neve pont a MATE-nek van, mert könnyen összekeverhető
Most a mate vagy a meta járt a fejedben?
Valami nem kerek! direkt kipróbáltam pár dolgot, így a PDF olvasót is, miután leszedtem ez a csoda-csomagot és simán működött. A Böngésző is maradt. Ha leszedem ezt a meta-mate-t, akkor nem kéne jönnie vele a többinek is, mint a transmissionnak?
Egyébként értem az analógiát azokkal, amiket említesz, d a meta-csomagok eddig nekem többnek tűntek. Mindegy, már nem nézegetem tovább az Ubuntu Mate-t, igazából csak addig érdekelt, amíg a fórumtárs problémájának utána néztem.
Ettől függetlenül köszi, hogy leírtad, hasznos ezeket is tudni!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Aminak a célja egy komplett mate desktop programokkal együtt. Ha csak a mate desktop kell, akkor csak a mate-desktop nevű csomag a lényeg
Mondanám, hogy értelek, de nem! Most, hogy leszedtem és csak a mate-desktop maradt fenn nem érzem mitől nem lenne ez egy komplett Mate!? Gyanúm szerint a Mate DE az önmagában is egy teljes asztali felület! Nem jól tudom?
Minden működik így is, a tranmission nem, mert azt leszedtem! Amit továbbra sem értek, hogy mitől vannak ezek egybenőve?
Már csak lev258 kollégát nem értem, hogy a Mint Mate helyett miért ezt a furcsaságot használja, a Mint frissítési dolgait simán át lehet lépni, ha a nem kezdő user úgy akarja.
(#29690) safranyek
Szó se róla, elég megtévesztő volt az első pillanatban nekem is az jött le, hogy ez a mate-desktop! De meg is érdemled, hogy beparáztál! Miért nem használod te is az eredetit, a Mint Mate-t!?
[ Szerkesztve ]
-
Azt én értem, hogy az LTS-ben az az érdekes, hogy LTS, de azt nem vettem észre, hogy a hibákat valóban hónapokig javítva jutnánk el a végső "stabil" kiadásig... régebben talán volt, hogy hetek kellettek, most már ~3 napon belül minden idegesítő hiba el szokott tűnni (nálam). Cserébe volt olyan is, amit egész életciklus alatt soha (lásd Samba eset), de a következő normál verzió már egy újabb verziót tartalmazott, ami nem volt hibás.
Szerintem irreális elvárás, hogy minden eszköz meghajtója bent legyen a live rendszerben. Meg nem is cél, hogy tele legyen a gép mindenféle nem használt meghajtóval.@tomtyi: 10 éve? 14.04 óta teszik azt, hogy a letöltő oldalukon az LTS előrébb van, mint az aktuális normál. Most meg ugye a 32bites verziót dugják el.
Egyébként nekem is volt egy LTS-LTS kitérőm, de akkoriban nem ezt a gépet használtam (a másikat pedig frissítettem rendszeresen).
Ja és majdnem egykorú az Ubuntu használatunk.[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
törölt tag
Saját tapasztalat: a 14.10-ről mentem vissza 14.04-re (onnan meg egyből a 16.04, a jövőben meg így tovább), mert az addig hibátlanul csatlakozó külső meghajtót csak root joggal engedte csatolni, és sehogy sem tudtam megoldani. De addig a 7.04-től félévente frissítettem, ráadásul úgy, hogy menet közben csak kétszer telepítettem újra, egyszer valami elbaltázása miatt 2008 körül, egyszer meg az ext3>ext4 váltás miatt. Alig volt hibám.
-
Ez a téma engem egy kicsit most megfogott. Ez vajon még megállja a helyét?
Ismert tényként kezelik még mindig, hogy az LTS a Debian Testingjén alapul, ami már nem igaz (4 éve).Fejlesztésre nincs több idő, ha azt vesszük a 7-es default Unityn már elég régóta nincs új fícsör (várjuk a nyolcast : ) )... cserébe fagyasztottak a csomagok, így többnyire már csak ismert bugokkal kell találkozni az évek alatt, nem mindig újjal. (pl 14.04 LTS ubuntu-n minden első SUDO után egy hibaüzenet, ami a SAMBA-ban volt benne... senki nem javította a repoban.)
De valamiért közben az Ubuntu is az LTS-t kezdte el nyomatni... meg sok ráépülő is inkább LTS-ről LTS-re vált. Lehet számomra nem ütközik ki a hatalmas előny, vagy nem tartok valamit annyira fontosnak (értékesnek), hogy emiatt komolyabban számoljak vele... nem tudom.
Csak elgondolkoztam, köszönöm, ha elolvastad.
[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
nagyúr
Igazad lehet. Az uwf nagyon nem úgy működik, mint a Wines tűzfalak.
Nézd meg terminalból a glances rendszer erőforrás figyelővel vagy akár a htop-pal és megérted mire gondolok...(#28258) growler
A top a FF-ot mutatja, nem külön a pluginjait. Egyébként használj, amit csak akarsz, abból baj nem lehet. Ilyen parával akár Winx-et is használhatsz egyébként.
Ne szórakozz már! A Kodachi kategóriáját nem nézted véletlenül? Az ilyenekben persze, hogy benne van minden máshol felesleges védelmi csomag!
[ Szerkesztve ]
-
Pano
addikt
Jó igazat adok neked én is, de lássuk be: ennek az esélye egy mezei otthoni felhasználónál annyira kicsi, hogy nem is igen számba vehető. Körülbelül olyan, mint malária miatt rettegni minden egyes nap a Szaharában.
Ha egy szerverről beszélnénk, már más tészta.[ Szerkesztve ]
Körülbelül 36-ot?!
-
nagyúr
Nyilván ugyanazokat a támadásokat, mint Win alatt.
Azért a Winnek szánt támadások miatt csak nem kéne ugyanúgy lefogni a rendszert, mint azt a Wint, aminek a lelassulása épp az ilyen agyonbástyázás miatt történt és emiatt jöttek anno át sokan Win7-ről Linuxra! (más kérdés, hogy Linuxon nincs folyamatosan rendszermemóban a virusírtó meg a tűzfal)
De a homokozó az rendszermemóban lenne mindig!!!! Miért akartok a Linuxból Wint csinálni????
-
Fenyő
őstag
/etc/X11 könyvtárban van ha van, ha nincs, akkor a xorg.conf.d könyvtárat is létre kell hozni itt (sudo mkdir /etc/X11/xorg.conf.d), utána itt kell létrehozni kártyától függően a beállítófájl(oka)t, ill. nyílt driverek (intel, amd, nouveau) esetében első körben érdemes bekapcsolni az ablakkezelő hangolásánál a Synchronize drawing to the vertical blank opciót (ez megfelelően friss driverek esetében 90% eliminálja a problémát), márha xfce-t használsz, de a teljes tearingmentességhez érdemes még a beállítófájlokat is létrehozni, Amd/Ati esetében egy 20-radeon.conf nevűt az alábbiakkal;
Section "Device"
Identifier "My Graphics Card"
Driver "radeon"
Option "AccelMethod" "EXA"
Option "EXAVSync" "on"
Option "EXAPixmaps" "on"
Option "AccelDFS" "on"
EndSectionZárt Amd-nél a Catalyst-ban pedig a szagattásmentes asztal (tearfree desktop) nevű opciót kell alkalmazni.
Intel esetében a 20-intel.conf nevűt;
Section "Device"
Identifier "Intel Graphics"
Driver "intel"
Option "AccelMethod" "sna"
Option "TearFree" "true"
EndSectionZárt 500-as vagy újabb szériájú Nvidia esetében pedig a 20-nvidia.conf-ot
Section "Device"
Identifier "Nvidia Card"
Driver "nvidia"
VendorName "NVIDIA Corporation"
Option "TripleBuffer" "True"
Option "metamodes" "nvidia-auto-select +0+0 { ForceFullCompositionPipeline = On }
EndSectionEgyéb zárt Nv esetében csak a compton (disztró, kártya és driver függően és nem feltétlen 100%-os eredménnyel) és a compiz (Xfce, Mate és Unity alatt elérhető csak szintén csak bizonyos disztrók alatt) hozhat megoldást, ez utóbbi ha működik viszont teljes sikerrel kecsegtet.
Egyéb nem támogatott karik (Via S3, Sis Mirage, Matrox, 3DFX, pre GF2/Radeon stb) esetében pedig egyelőre nincs mód a tearing kiküszöbölésére.
[ Szerkesztve ]
Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
BoB
veterán
Még csak PowerPC-re van kint ezen az oldalon.
A http://releases.ubuntu.com/ -on viszont ott a többi.
lev258: ezek a hivatalos letöltő oldalak ha jól tudom. Legalábbis ha le akarom tölteni az ubuntu.com-ról pl. a 14.04-est, innen tölti.
Ergo ha kint van, ez a végleges, tölthető.
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
Exom
tag
Köszönöm a válaszaitokat.
Régóta gondolkodok a Linuxra váltásban, mert merhetetlenül tele van már a hócipőm a Windows kártevőkkel, és instabilitással.
Az elmúlt hetekben megpróbáltam szinte az összes asztali környezett, mert a Unity nekem nem igazán jött be, és akkor még nem is tudtam a Unity beépített Amazonos kémprogramjáról. (Sokáig számomra, mint kezdőnek a Unity jelentette a linuxot, és ez mindig elvette a kedvemet.)
Azóta kipróbáltam a Cinnamont, MATE, XFCE, KDE, GNOME3 felületeket. Számomra a Mate és Cinnamon jön be leginkább.AMD videokártyám van, aminek a korrekt ??? támogatása csak a 3.18 - 3.19 kerneltől van meg, ha jól tudom.
Eddig úgy gondoltam, hogy megvárom a friss 15.04 -es Ubuntut, és azzal kezdek élesben, de most már kicsit bizonytalan vagyok.Lehet hogy kezdőként jobban járok egy LTS kiadással? Mit javasoltok ?
Kezdjek egy LTS -el és rakjak rá egy friss kernelt ? Melyik disztróval érdemes elindulnom ? Linuxmint v Ubuntu Mate ? -
Exom
tag
Szeretném megkérdezni miért tartjátok az LTS -t stabilabbnak?
Egy adott programnak nem ugyanazt a verzióját találhatjuk meg LTS alatt, mint pl. a 14.10 -ben?
Ha esetleg így van, akkor az újabb programverziók mekkora késéssel kerülnek át a LTS verzióba?
Egyáltalán belekerül az LTS -be egy nem biztonsági frissítés a szokásos apt-get upgrade -el?
Ha program komponens fejlődés van (pl Mate 1.8 -ról 1.10 -ra) az hogyan és miképp kerül bele az LTS -be, és a nem LTS verzióba?[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Xubuntu-val kezdésnek a 14.04.2 megfelelő build lesz? Gondolkozom, hogy LTS legyen, vagy megvárjam a jövő heti 15.04 kiadást.
#21136-7: Köszi
[ Szerkesztve ]
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
-
-
toth_janika
őstag
Hogy az a &@#}
Erre nem gondoltam! Köszönöm szépen.
Hogy lehetek ennyire hülye?!@ubyegon2
Nagyon szépen köszönöm! Most már azt is tudom, hol vannak a programok
És egyelőre nagyon bejön ez a Mint. Jobban mint az Ubi...[ Szerkesztve ]
Flickr - http://www.flickr.com/photos/toth_janos/
-
Fritz Teufel
addikt
Jól látod a dolgot. Itt csak a desktopok tiszta memóriaigénye látható. Cinnamon alatt könnyűnek mondhatóak, onnan bármit lehet választani régi gépre. Fentebb már írtam a javaslataimat. Az ábra csak érdekesség. A Gnome-on meglepődtem, többre számítottam.
Íme az összehasonlítás részletesen:
A Memory Comparison of Light Linux Desktops – Part 3
A Trinity-t nem ismertem, tiszta Windows vagyis szörnyűűűűű...
[ Szerkesztve ]
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
nagyúr
Ez elképzelhető, bár akkora KDE nagyon jó valamiben, ha az összmemória rendszerfelállás után alig több, mint a MINT- é!
A lényeg azonban az, hogy a kérdezőnek ez mit segít abban, hogy az őskövület gépére mi lenne jó?
Különben igaz lehet amit említesz, mert most néztem a Cinnamon 72,5 MB- ot eszik.
-
Én már egy hónapja a teszt gépemen a xubuntu 14.10 et használom. De érdekes módon ez most elég stabilra sikeredett már az elején is. Nem sok problémát tapasztaltam, legalábbis nem emlékszem egyetlen idegesítőre sem.
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
fecus
őstag
Van egy öreg gépem. Abit NF- M2s és AMD Athlon 64. A gép nem bootol USB-ről. Legalábbis én nem tudom rávenni.
Van egy 40GB-os laptop HDD. Meg lehet azt csinálni, hogy egy másik gépen feltelepítem rá a Lubuntut és beleépítem a gépbe. Működni fog?"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
assemble
addikt
Telefonon probaltam nemreg, de viszonylag regi, lassu telo (Galaxy Nexus), es nem futott rajta igazan jol, lassucska volt. Es hat ezen kivul is eleg kiforratlannak tunt meg. (egy 6 ev ota folyamatosan csiszolt, optimalizalt Android-hoz kepest amivel ossze tudom hasonlitani, persze nyilvan az meg) Plusz arra a telora meg is szuntettek mar a fejlesztest asszem, szoval azon a telon egyelore lemondtam rola.
Nexus 7 (2013)-on sztem kiprobalom azert nemsokara, mert a fo gondom a sebesseggel volt ami ott mar jobb lehet, dual boot-tal raknam majd fel.[ Szerkesztve ]
-
mAtThEw0319
senior tag
Köszönöm! Szuperül működik!
Más: Olyanra van megoldás, hogy megjegyezze a beállításokat (kép, hang) a rendszer, mikor HDMI-re kötöm és majd mikor végeztem pl. a filmnézéssel, kihúzom a HDMI kábelt akkor váltson vissza az alap beállításra?
Az a gondom, hogy mikor rákötöm HDMI-re a laptopom, akkor nekem kell kiválasztanom, hogy a hang a HDMI-n keresztül működjön és nekem kell kikapcsolnom a beépített képernyőt is.
Majd mikor lehúzom a HDMI-t, akkor meg a hangot vissza kell állítanom.
Nem azt mondom, hogy lusta vagyok megcsinálni, csak ezt Windows alatt ezt a kényelmet már nagyon megszoktam.Köszönöm előre is a segítséget!
-
csiben1
tag
Így szépen elindult az újraindítást követően, köszönöm a segítséget
Viszont még egy kérdés. Ha a közeljövőben mondjuk szeretnék elindítatni egy alkalmazást a startup-al vagy a terminálban, akkor honnan tudjam hogy milyen parancsal indíthatom el. Magyarol ez a transmission-gtk honnan jött? A logikát próbálom megérteni..
You can walk straight through hell with a smile
-
csiben1
tag
Ezt most nem teljesen értem
Itt egy kép a startup-ról:[link]
-Gondolom a név-hez tetszőlegesen bármint be lehet írni
-A parancshoz nem tudom mit kell beírni, megpróbáltam a program nevet beírni, de úgy nem indította el a rendszer újraindítása után.
-A megjegyzést szintén tetszőleges, akár ki is hagyhatom szerintemBocs ha értetlen vagyok
You can walk straight through hell with a smile
-
-
fecus
őstag
Mindenkinek köszi. Már csorog lefelé.
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
-
-
ngabor2
nagyúr
A metacsomagban sokkal több cucc van, kb. a teljes rendszert leszedném. Viszont a listádat köszönöm, azt szedem épp lefele. Pár csomag nem volt feltelepítve, azokat kézzel kiszedtem. Biztos lett volna valami kapcsolója az apt-get remove-nak, amivel a fel nem telepített csomagokat ignorálja, de így gyorsabb volt
-
LógaGéza
veterán
Az a baj, hogy ekkor el se kezd számolni - 2-n van, de nem számol vissza.
Azért megpróbálom.[ Szerkesztve ]
"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
Honkydoo
őstag
Próbálom telepíteni a qt4 kezdetű csomagokat, de ezt a hibaüzit kapom:
sudo apt-get install qt4*
Néhány csomagot nem lehetett telepíteni. Ez azt jelentheti, hogy
egy lehetetlen állapotot kért, vagy ha az unstable disztribúciót
használja, akkor néhány igényelt csomag még nem készült el vagy ki
lett mozdítva az Incoming-ból.
Az alábbi információk segíthetnek megoldani a problémát:
Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
libdee-qt4-dev : Ütközik: libqtdee-dev
libqtdee3 : Ütközik: libqtdee2 de csak 0.2.4-0ubuntu1 telepíthető
qt4-default : Ütközik: qt5-default de csak 5.0.2+dfsg1-7ubuntu11.1 telepíthető
qt5-default : Ütközik: qt4-default de csak 4:4.8.4+dfsg-0ubuntu18.1 telepíthető
qtmultimedia5-touch-dbg : Ütközik: qtmultimedia5-dbg de csak 5.0.2-4ubuntu3 telepíthető
E: A problémák nem javíthatók, sérült csomagokat fogott vissza."Légy olyan, mint bárki más, tégy olyat, mint senki más."
-
törölt tag
-
-
sanchomuzax
aktív tag
Megadtam a telepítéskor hozzá jelszót, de nem használom. Még nem láttam értelmét (Google Drive és Dropbox mellett).
Most hogy elindítottam az alkalmazást, ismét kéri a jelszót, szóval ez lesz az.
Nem adható meg, hogy ne kérje a gép indulásakor? Az Indítópultban nincsen benne az Ubuntu One indulása.
Google: Sancho blogja
-
-
-
gery2123
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest