Hirdetés
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Socket AM5-ös alaplap Sapphire logóval
- Akciókamerák
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
-
PROHARDVER!
A topic lényege, amire való:
Új hozzászólás Aktív témák
-
PixelPaja
kezdő
-
yagami01
aktív tag
Szép kép és hely (megint). Azon gondolkodom, hogy a nap fénye nem túl erős-e nekem, főleg bal oldalt. (De a jobb szélen belógó felhő is lehet picit erős.) Jót tenne-e hogyha a bal feléből jelentősen vágnánk vagy sem (ezzel középre hozva a "jobbközépen" lévő nagyobb fényt). De nem szeretnék - most még - laikusként potenciális butaságokat mondani.
Amit viszont észrevettem, hogy a jobb oldali fehérebb felhő körül van egy furcsa zaj, "koszolódás". Először azt hittem messzebb lévő hegyek, de az már lehet túl magas lenne.
Szóval szerintem... valami hiba lehet?
[ Szerkesztve ]
-
rekid
addikt
-
-
PixelPaja
kezdő
válasz
randras_83 #65732 üzenetére
Köszönöm a véleményt. Igen ezt szerettem volna kérdezni, hogy a téma jó e nem a minőség. Ezek szerint hiányos a téma, talán ha egy alak lenne az ablak mögött, úgy jobb lenne? Persze nem csengethetek be valahova, hogy könyökölj már ki az ablakba mert képet szeretnék csinálni, de ha alkalom adódik ilyenre akkor megcsinálom.
-
PixelPaja
kezdő
válasz
Adamis #65733 üzenetére
Itt nem a kép minőségét szerettem volna feldobni megmérettetésre, hanem a témát!
Tudod, mint nagyon kezdő, szerettem volna kikérni a tapasztaltabbak véleményét, hogy ez az irány jó e? Mármint a meglátásom megállná e a helyét. A kivitelezés persze nulla és erre vissza is fogok térni ha lesz rá alkalmam, de most kizárólagosan a fények játéka és a téma egyszerűsége ragadott meg, sajna csak egy telefon volt nálam és ebből adódóan silány értékelhetetlen a kép, de mint mondtam, csak a meglátást szerettem volna véleményeztetni. -
Alg
veterán
Kicsit játszottam ezzel is... jobb oldala és az előtér is sok volt, hogy így utólag ránéztem.
Ezekben szerintem részemről ennyi van, jelenlegi állapotban tetszik mindekettő, főleg tekintve hogy kb. másodjára voltam kint az OM-5-el, és évek óta nem volt a kezemben rendes gép (korábban játszadoztam kicsit egy PM2-vel, de hamar abbamaradt)
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz
Adamis #65738 üzenetére
Csak a kivágáson változtatva (ez kb. az eredeti kép felső 50%-a, eredetileg a jobb felsőbe komponáltam a sötét rész kifutását):
Nekem a másik verzió jobban tetszik... bár meg nem mondom miért. Talán mert zavar a félbevágott fa, ami a másikon fókuszpont, itt meg csak egy belógó valami. A másik irányban sajnos már nincs több, illetve ott már nem volt ilyen szép egyenes a gerinc.
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz
j.bravo #65737 üzenetére
#65738Adamis:
Picit tágabban van, de csak jobbra lefelé... szerintem nagyon keskeny "csík" lenne csak olyan kivágással, de este ránézek hátha ki lehet hozni belőle.
#65739Wa2x_
Köszi - igen az a kilógó fa fogott meg engem is a helyszínen, kár hogy nincs párja a másik, havas gerincen... Az "ég" az látszik a másik képen hogy milyen volt... egy egynemű fehér lepedő volt terítve az egész völgyre. Illetve ahogy említettem nincs grádiens filter az OM workspace-ben, de este megpróbálok erre is ránézni, ha más nem valami próbaverzióval. -
Alg
veterán
Sziasztok,
Félve bedobok egy képet, téli séta volt az Alpokban, 1000m felett... Gyönyörű volt a táj de valahogy nem sikerült megfogni fotón, itthon még azok is semmilyenek lettek amire kint azt gondoltam hogy milyen fasza... még nagyon az elején tartok a dolgoknak.
Ez is inkább érdekes, ahogy a felhő, a havas fenyves és a hó nélküli fenyves rétegződött egy képen. OM-5 + 14-150 @ 150mm, f5.6, ISO200, 1/500
Nincs komolyabb, fizetős szerkesztó programom, OM Workspace-ben próbáltam (kissé fogalmatlanul) rángatni a csúszkákat.[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz
randras_83 #65728 üzenetére
Vártalak.
-
PixelPaja
kezdő
válasz
kerobi #65730 üzenetére
Ez lett volna eredetileg is a kérdésem, csak az valamiért lemaradt.
Szóval a meglátás volt a fontos, a minőség az katasztrófa tudom.
Vissza fogok térni erre a témára majd a fényképezőgéppel. Talán sikerül kihoznom belőle valamit.
Köszönöm az elismerést.
[ Szerkesztve ]
-
kerobi
senior tag
válasz
PixelPaja #65727 üzenetére
Szerintem meg egyaltalan nem rossz. Itt eppen a feny es sotetseg a lenyeg. A bentrol jovo feny projekcioja a kinti vilagra. Eletlennek eletlen, en rasegitettem volna hogy a clarity-t lehuzom, hogy alomszeru legyen. Egy karakter sziluettje jo lett volna az ablakba.
Nem profi kivitelezes, de jo meglatas.[ Szerkesztve ]
-
PixelPaja
kezdő
válasz
randras_83 #65728 üzenetére
Igen, igazad van. Pedig élőben mekkora témának láttam, aztán ez a telefonos kép eléggéa másik végére sikeredett, mint vártam. Igazából nem is a kép minősége érdekelt volna, hanem a kompozició. Mennyire láttam jól a témát? Most hagyjuk a minőséget, mert azt én is látom hogy kuka.
-
randras_83
addikt
Ismerem, mégse' tudok vágni
#65727PixelPaja: ebben nem sok minden van, igazából bebukott és életlen. Ez pont az a kategória, ami kezdőként azt gondolod, hogy de jó, aztán kapsz rá pár negatív kommentet, majd évek után meglátod, és megkérdezed magadtól, hogy mit is akartam ezzel.
p.s.: nekem is van fent itt ilyen képem
[ Szerkesztve ]
-
PixelPaja
kezdő
Ezt egy esti séta alkalmával sikerült lekapnom telefonnal.
-
PixelPaja
kezdő
válasz
Bobrooney #65715 üzenetére
Igen, olvastam és nem hagytam figyelmen kívül. Figyelemmel követek sok fotós csatornát és egyelőre keresem a helyem.
"Tanuld meg a komponálási alapokat," Tanulgatom, tanulgatom de ez nem megy egyik napról a másikra, sok hibát el kell addig még követnem, hogy magamtól is meglássam a lényeget.
"nézz utómunkázós videókat, meg általános fotós segédleteket" ezek nem is olyan gyakoriak mint gondoltam, de azért néhányat már láttam és bizony nehéz ez a rész, kell hozzá szem és érzék, amit most próbálok kifejleszteni.
"tanfolyamokat" Ez bizony a húzósabb része a dolognak. Anyagilag kevésbé engedhetem meg magamnak, de talán vannak olcsóbb tanfolyamok is amit igénybe tudnék venni, de azokban meg nem nagyon bízok... (olcsó húsnak híg a leve) A helyi fotósok elég zárt közösséget alkotnak, nem szívesen fogadják és lenézik/kinézik maguk közül a kezdőket. (Talán pozícióféltés?) Ilyen közösségbe nem is nagyon szeretnék betársulni, mert nem hatalmi harcokra törekszem, csupán a saját tudásomat szeretném gyarapítani és azt sem üzletszerűen akarom használni, hanem csak hobbifotós szeretnék lenni.
"És ami az egyik legfontosabb: szoktasd magad hozzá, hogy el tudd engedni az érdektelen és/vagy technikailag rossz képeket." Igen ez valóban fontos dolog, de ahhoz fel kell előbb ismernem hogy mi az ami érdektele vagy rossz.
Köszönöm szépen a tanácsaidat és mint említettem, szorgosan rajta vagyok a megvalósításuknak. -
j.bravo
addikt
válasz
PixelPaja #65714 üzenetére
A portré azért sem egyszerű dolog mert a mai világban nem annyira triviális hogy szívesen veszi az alany hogy másvalaki a neten közzé teszi a róla készült portrét. Beleegyezés nélkül pedig inkább nem tenném fel ide (se).
Abban az esetben viszont, ha az alany adott, a műterem nem elengedhetetlen; az egy műfaj a portrén belül de nem az egyetlen. Ha valós környezetben mutatod be az alanyt, az legalább annyira jó - ellenben nehezebb, mert kevesebb körülményre van ráhatásod; megkötésekkel kell dolgozz. Persze ezt lehet úgy is nézni hogy könnyebb mert kevesebb dolgot kell nulláról kitalálni, de talán inkább nehezítés.
kieg: lehet hogy a 65711 mégsem a konkrétan filmre lőtt változat, hanem az akkori középszerű mobillal ugyanúgy meglőtt másodpéldány (A lényegen persze nem változtat).
[ Szerkesztve ]
-
PixelPaja
kezdő
válasz
j.bravo #65711 üzenetére
Az én képem séta közben meglátott téma, semmi érzelem vagy esemény nem fűződik hozzá, egyszerűen csak próbálok tanulni a saját hibáimból a ti segítségetekkel.
És még valami... fogalmam sincs hogy milyen irányba induljak... A fotózásnak annyi ágazata van, hogy jó lenne végre magamra találni és azt a fonalat erősíteni, mert így olyan szétszórtnak, elveszettnek érzem magam a nagy lehetőségek között.
Sajnos a portré kiesik, mert alanyszegény környezetben élek... ráadásul a műterem csak álom nekem...
-
j.bravo
addikt
válasz
j.bravo #65697 üzenetére
@PixelPaja
Hmmm, megkerestem amit a #65697-ben említettem - megnézve, OFF-ként látom csak értelmét megmutatni. A többiek szétszednék (vagy szét is fogják szedni) - és igazuk lenne/lesz.
.
A műszaki háttér (ld. képméret, stb) hogy ezek 12-13 éve készültek egy Prakticával kiciócó drogériás filmre, ottani hívással és alap szkennel.
A sztori az, hogy akkor az élmény miatt (hogy nem számítottunk rá, de bringázás közben találtunk egy (épp) nem használt kertmozit az egyik Balaton-parti település szélén), és mert akkor megérintett anegatívpazarlásfilmre fotózom és csak sokkal később látom meg az eredményt varázsa, nagyon rá voltam pörögve - a sok év távlatából az élményfaktor nélkül ezek a képek már nem mondhatók más számára is érdekesnek. Kell hozzá az élmény, illetve emlék.
Ha kifejezetten fotózni mentünk volna, tuti nem a nap közepén, fentről jövő lapos fényeknél mentem volna.A nyaraláson viszont jobb dolgunk is volt mint hogy az ottani képeket jobban meglőni visszamenjek az arany órában, vagy pláne hogy felkeljek hajnalban
Nyersek, lusta vagyok most szerkesztőt telepíteni - még csak nem is vágom meg.Persze van olyan is ahol barátnőm ül az egyik széken, meg olyan is ahol én, és várom hogy kezdődjön a film, persze nem a déli napsütésben
Azok még kevésbé érdekesek; csak viccesek.
A mondanivalóm egyik lényege az, hogy okozhatnak örömet a képek (az elkészítésük, és későbbi visszanézésük) úgy is, hogy azok nem érdekesek vagy szépek a nagyvilág számára.
Neked, és választott közönségednek (családod, barátaid) tetsszen, ha a fórum népének vagy bárki másnak is tetszik, az nem alap, egyáltalán nem szükséges, hanem extra, aminek lehet örülni.Első - itt próbáltam egy nem teljesen magától értetődő nézőpontot/perspektívát keresni, ennyire sikerült: nincs hibátlanul középen (bár a sorok sem voltak makulátlanul párhuzamosak, a piros háttámlák nagyjából kiadják, de a zártszelvény szerkezet már nem. Kicsit jobbra mozdulva talán jobblett volna.
Második - ez áll a legközelebb a te legutóbbi képedhez, és én valóban túl felülről lőttem meg, mert (úgy éreztem hogy) nem volt elég széksor hogy kitöltse a képet ha lentebbről lövöm.
Harmadik - ez pedig egy kísérlet volt, részben arra hogy elszakadjak a vízszintes szerkesztéstől, részben pedig hogy kb. a harmadolóvonalak metszéspontjába helyezzem a legfakóbb széket, ezáltal kiemelve azt kissé - a helyzet ennyire adta ki; utómunkával rá lehetne segíteni.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz
PixelPaja #65695 üzenetére
Huhhh, mindig neki akarok állni tanácsokat írni, hibákat sorolni, de a sokadik után már belefáradok, úgyhogy inkább hagyom a francba. Bocsi.
Megpróbálom rövidebben, erről a fotóról pár szóban: balra dől, nem a lépcső közepéről lőtted, az ég kiégett, az egész erőtlen, színtelen, nem is túl éles, és még valami téma se ártana rá.
Tanuld meg a komponálási alapokat, nézz utómunkázós videókat, meg általános fotós segédleteket, tanfolyamokat. És ami az egyik legfontosabb: szoktasd magad hozzá, hogy el tudd engedni az érdektelen és/vagy technikailag rossz képeket.
-
PixelPaja
kezdő
válasz
kk831228 #65700 üzenetére
Na itt van amikor a meglátást a gyakorlat kiegészíti. Ezt szeretném tőletek ellesni.
Sokkal jobb lett így a kép, nem is tudom, hogy nem láttam eddig.
A program amit használok a "Rawtherapee" de egyelőre csak "ugatom" a dolgot. Sokat kell még tanulnom, hogy használni is tudjam.Ott tartok vele, hogy még semmi sem úgy működik ahogy szeretném. Tudom ez az én hibám, de tanulom szorgalmasan.
Új hozzászólás Aktív témák
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Bemutatta az Apple az iPhone 16e-t
- Vicces képek
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Nyaralás topik
- Milyen processzort vegyek?
- További aktív témák...