- Bluetooth hangszórók
- 3D nyomtatás
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen videókártyát?
- Milyen széket vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
-
PROHARDVER!
A topic lényege, amire való:
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
-
PixelPaja
lelkes újonc
Meleg fényű volt a led lámpám. Így jó lesz szerinted? vagy kéne még rajta kicsit keményíteni?
[ Szerkesztve ]
Amikor kijössz a moziból csak annyit mondasz, könyvben ez sokkal jobb volt. Törekedj arra, hogy amikor megnézel egy képet ne azt mond, hogy élőben sokkal szebb volt. - (saját mottó)
-
PixelPaja
lelkes újonc
"Munkádhoz add a neved", helyett én inkább a képemet adom.
Nem tudom fotós szemmel mennyire nevezhető sikeresnek.
Várnék némi kritikát róla/rólam.Amikor kijössz a moziból csak annyit mondasz, könyvben ez sokkal jobb volt. Törekedj arra, hogy amikor megnézel egy képet ne azt mond, hogy élőben sokkal szebb volt. - (saját mottó)
-
nagyúr
Sikerült valami agyhalott pillanatomban letörölni az adattároló SSD-met Úgyhogy volt egy kis izgalom, mert 1 hónapja backup-oltam.
Úgyhogy neki kellett futnom még egyszer a képeknek, így most nekem ez sikerült a "nagyis" merítésből:Telefonszámom: 0️⃣6️⃣7️⃣0️⃣3️⃣3️⃣9️⃣9️⃣3️⃣3️⃣9️⃣ ... Ha nem válaszolok a privátra, akkor hívj fel...
-
nagyúr
válasz vakablak93 #65617 üzenetére
Na, ha elmondom Fatimének, hogy "lenagyiztad" legközelebb kapsz majd tőle! 😅😅😅
Telefonszámom: 0️⃣6️⃣7️⃣0️⃣3️⃣3️⃣9️⃣9️⃣3️⃣3️⃣9️⃣ ... Ha nem válaszolok a privátra, akkor hívj fel...
-
vakablak93
őstag
Akkor itt pár a "nagyival", mi a véleményetek?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Köszönöm. 🤗
Mókás volt a fotózás, mert LadyD a játékban kb 250 magas a cosplayer lány meg olyan 165 volt, úgyhogy azért kellett alulról fényképeznem és, hogy valami creepy-t vigyek a képbe alsó és éles oldalfényt alkalmaztam. Aztán persze már retus közben láttam, hogy bután néz ki az árnyék amit az orra vetett az arcára... De ez egy ilyen sport, még nagyon kezdő vagyok és kb 120 dologra kellene egyszerre odafigyelni, mint egy vadászpilótának bevetés közben 😅[ Szerkesztve ]
Telefonszámom: 0️⃣6️⃣7️⃣0️⃣3️⃣3️⃣9️⃣9️⃣3️⃣3️⃣9️⃣ ... Ha nem válaszolok a privátra, akkor hívj fel...
-
nagyúr
válasz Lassú Víz #65609 üzenetére
Balról a lenyugvó nap sütött be, miközben a jobb nadrágzsebemben egy vaku legyeződiffúzorral volt bedugva, hogy valamelyest kompenzáljam az egy irányból érkező fényt. A kép, point-and-shoot készült nem nekem állt modellt a lány, hanem vakablak93 "hóna alatt" lőttem el a képet. Nekem még a modellek beállítása nem megy igazán és az utómunkát is most tanulom; azaz klasszikus kezdő fotós vagyok.
Általában sötétben szeretek fotózni, játszani a fényekkel. Persze belebambulok egy-egy részletbe és ilyenkor azért nem mindig sikerülnek a képek úgy ahogyan kellene:
ZenlessZoneZero: Jean Doe, cosplayer: Yuri
Resident Evil: Lady Dimitrescu, cosplayer: MayåA fenti képek nincsenek utólag "fényelve", a helyszínen kis LED-es fényforrásokkal szoktam több-kevesebb sikerrel bíbelődni és mindkét kép szuroksötétben, kb -4 fokban készült, tehát iparkodni kellett Igyekszem mindezek ellenére visszaadni a játékbeli karakter hangulatát.
-
-
-
Lassú Víz
addikt
válasz kk831228 #65608 üzenetére
Most a modellről beszélgetünk vagy a képről? Utóbbi esetben a B betűt kiérdemeltem abból a bizonyos négy betűs szóból , de akkor is le kellene sötétíteni a jobb oldali falat.
#65602 KillHates
Balról állandó fényű lámpa volt? Illetve mögötte az árnyékot a te vakud csinálta? A közelebbi kezén illetve a szembében is vannak árulkodó jelek egy második fényforrásról. A modell bal szeméből a bevérzést ki kellene retusálni. Egyébként a hölgy megérne pár napi ajtócsapkodástA mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
kk831228
addikt
válasz KillHates #65602 üzenetére
Az a baj minnél többet nézem annàl jobban adja nekem ez a "Hercegnő..." Nem kell a tökéletes pózoltatàs , nincs túl sminkelve, nem kell, hogy ki legyen a fél pics...àja és mégis hm......
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
PitLee
őstag
válasz actsy__farang #65605 üzenetére
A nótát előadtad ?
Egy régi fórumtársam nem volt rest
https://youtu.be/fBxTf_gKCf0 -
actsy__farang
csendes tag
-
nagyúr
A téli Mondocon-on fényképeztem le az egyik hercegnőt.
-
kerobi
senior tag
válasz vakablak93 #65600 üzenetére
Nekem tetszik, csak azt az illesztesi vonalat tuntetnem el a hatterelemrol hogy homogenebb legyen.
-
vakablak93
őstag
Nah sziasztok, hoznék egy képet a tegnapi mondoconról, nem vagyok benne biztos szóval érdekelne a véleményetek hogyan, lehetne jobb vagy esetleg legközelebb mit csináljak másképp.
Pl:. múltkor pl. említettétek hogy túltoltam a retust, ezúttal próbáltam nem annyira nekiesni.
Mielőtt mondanátok, a szeplős arc a cosplay része, ezt direkt megkérdeztem tőle.
De úgy álltalánosságban is érdekelne, mit mondtok rá.
Folytatása következik majd ahogy túljutok a többin is
-
PixelPaja
lelkes újonc
válasz kk831228 #65596 üzenetére
Köszi, nézem a csajszi videóit. Csak olyan vagyok mint a kis elefánt, nehezen tanulok és könnyen felejtek. Budai Petur-t is bújom, csak rengeteg az infó és keveredik minden.
Arra az elhatározásra jutottam, hogy kinézek egy témát és csinálok róla sorozatot, különböző beállításokkal és LR-ben megpróbálom lépésről lépésre megalkotni. Minden alkalommal valami új részt tanulok meg és egyszer csak a végére érek. közben azért ismételni is fogok, hogy ne kopjon a megszerzett tudás.[ Szerkesztve ]
Amikor kijössz a moziból csak annyit mondasz, könyvben ez sokkal jobb volt. Törekedj arra, hogy amikor megnézel egy képet ne azt mond, hogy élőben sokkal szebb volt. - (saját mottó)
-
PixelPaja
lelkes újonc
válasz itouchfan #65591 üzenetére
Tudod most próbálgatom a szárnyaimat és én csak azért alkotok véleményt, hogy megmondjátok, jól látom e, vagy teljesen deformált a nézőpontom. Én is véleményekre várok, nem a fotó lehúzása vagy istenítése a célom, hanem a véleményemet minősítsétek. Akár te, a kép készítője, hogy megmagyarázod, miért így , vagy miért úgy kéne látnom.
Régen, nagyon régen... én is filmeztem, és tudom hogy általában lágyabbak a képek, (habár ott is lehet kontrasztosabban fotózni) Ha éles a negatív, akkor van mozgástered a hívásnál, ha eleve életlen, akkor kuka. Ez a filmes fotózás szerintem.Persze ma már azt is lehet digitálisan feljavítani, de az egy más témakőr. Úgy hogy továbbra is várom az én meglátásomat minősítő véleményeket.Amikor kijössz a moziból csak annyit mondasz, könyvben ez sokkal jobb volt. Törekedj arra, hogy amikor megnézel egy képet ne azt mond, hogy élőben sokkal szebb volt. - (saját mottó)
-
Wa2x_
veterán
válasz itouchfan #65589 üzenetére
Nekem bejön a kompozíció, eskü még motor nélkül lehet jobb is lenne. Maga lépcső, ami nem tudjuk hova vezet már érdekes, de annyi részlet van, néztem csak egy jó darabig, fa nagyon hangsúlyos és érdekes, a falon az a felfutó csík, kis ablak, nagy ablak, fentről a fény, oldalról csak sejlik.
Összességében jó lett a kép szerintem.
..: Old Honda's never die - they just get faster :..
-
PitLee
őstag
Érdekesség
Az analógról jutott eszembe, YT szoktam belefutni utcai fényképészekbe, akik ki is nyomtatják ott a helyszínen a képet.
https://www.youtube.com/@happy2find/shorts -
itouchfan
senior tag
válasz PixelPaja #65590 üzenetére
Köszi, de ahogy írtam is, analóg/filmes kép; pont ezt szeretem benne, hogy itt az van ami a gépből kijön. Nekem átjön a feeling, lehet másnak nem, nem sértődöm meg
„Elvetsz egy cselekvést, és egy szokást aratsz. Elvetsz egy szokást, és egy jellemet aratsz. Elvetsz egy jellemet, és amit aratsz, az a sorsod.”
-
PixelPaja
lelkes újonc
válasz itouchfan #65589 üzenetére
Az én véleményem nem sokat számít, de azért szeretném elmondani és kérem a szakavatottabbakat, hogy mondják el mit látok rosszul, vagy mit látok jól, ebből is tanulnék.
1., Nekem túl lágynak tűnik a kép. Egy hajszálnyit keményítenék rajta.
2., Kicsit életlennek találom összességében.
3., A cserép előtt túl sok a világos rész, kicsit visszavennék belőle. (kiégett?)
4., A faleveleken is soknak találom a csillogást. (értem hogy a fény balról és fentről jön, csak soknak találom). (A a növények zöldjén élénkíteni kellene?)
5., Ha a fa nem lenne ott akkor a kép tetejéből vágnék, de lehet így is lehetne vágni belőle egy kicsit. A fal teteje kicsit elvonja a figyelmet.
6., Balról vagy kivenném a piros virágot, vagy eltoltam volna az egész képet, hogy jobban benne legyen, talán kicsit izgalmasabb lenne a rikító színnel.
Még egyszer mondom, én csak tanulom ezt a dolgot és úgy gondolom, itt van kitől/kiktől tanulnom. Az én hozzászólásaim soha senkit nem szándékozik lehúzni, csak azt szeretném ha megerősítést kapnék a meglátásomat illetően, akár pozitív, akár negatív legyen is az.[ Szerkesztve ]
-
itouchfan
senior tag
Hosszú kihagyás után újra analóg gépet fogtam a kezembe, méghozzá nagy kedvvel, ennek örömére hoznék egy kis mediterrán hangulatképet a hideg télbe.
„Elvetsz egy cselekvést, és egy szokást aratsz. Elvetsz egy szokást, és egy jellemet aratsz. Elvetsz egy jellemet, és amit aratsz, az a sorsod.”
-
rekid
addikt
Tavol alljon tőlem, hogy leszoljam a vilagrekord portrét. Szép fotó aranyos kislány. Gratulálok!
Viszont ez a story nekem ugy tunik onmaga parodiaja lett. Hangsulyozom a story es nem a kep.
Nezzetek meg a dijakat. Evrol evre ugyan azon kis fotoskozosseggel biro orszagok kis versenyein inditotta a kepeit es nyert. Wtf? Persze, megnyerte szo se rola gratulalunk. Mar ommagaban fura nekem, hogyan lehet sorozatban ugyanazoknal a szervezeteknel kb ugyanazon versenyeken evrol evre palyazni. Ez azert a fiapot is minositi.
Gyáva népnek nincs hazája!
-
kerobi
senior tag
válasz PixelPaja #65577 üzenetére
"A mai digitális korszak összehasonlítva a hőskorral, rettentően megkönnyíti a fotós dolgát, de ez nekem még mindig feladja a leckét. "
Ez igy van, nagy tisztelet a filmes fotosoknak, ez kb olyan, mint a bakelites versus mp3-as DJ-k. Erdemes regi nagy fotosok kepeit nezegetni, mert ott a tudás. Én Vivian Maier-t kb istennokent tisztelem. Erdemes rakeresni." Egyébként meg türelmesen várom azt a képemet, amire ti is majd kimondjátok a szentenciát: "Na ez az...Így kell ezt csinálni!" "
Azt a bizonyos "Wow" faktort eleg nehez elerni meg profiknak is, de ugy legyen! Olyan nincs, hogy minden kep jo egy sorozatbol. kb 10%.
-
Lassú Víz
addikt
válasz PixelPaja #65577 üzenetére
Lehet, hogy soha nem lesz olyan képed. Néhányan azt mondják, másoknak nem fog tetszeni. Ha majd egyszer pályázatokra is elküldöd a képet, meg fogod tapasztalni, hogy az egyiken győztes képet a másikon el sem fogadják. Persze van úgy, hogy sikerül nagyot durrantani. Sajnos nem én követtem el.
[ Szerkesztve ]
A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
PixelPaja
lelkes újonc
válasz PixelPaja #65569 üzenetére
A párom, amint meglátta a képet kinagyítva (139 cm-es tv-n), azt mondta, hogy őt a "Stephen King - Christine" autójára emlékeztette így fekete-fehérben. Úgy asszociált rá, hogy az autók a prédára lesve várnak a bokrok között.
-
PixelPaja
lelkes újonc
Igazad van, legközelebb odafigyelek rá, csak ez olyan pillanat volt amit elkaptam és nem komponáltam.
-
PixelPaja
lelkes újonc
Köszönöm a véleményt és javaslatot. Igen én is láttam, hogy a székláb, asztal láb zavaró nagyon és a háttérben lévő lépcsőzőgép ezüstösen sejlő darabkája is, de a blöki azonnal felugrott volna, ha megmozdítok valamit, sőt ha meghallja hogy közeledek felé már akkor is lőttek a lehetőségnek. Sajnos a jó képre várni kell. Ezt régen (1970-es években) is értettem, csak akkor nem láttam azonnal az eredményt, és mire előhívtam addigra elvitte a "cica" az egész lehetőséget... A mai digitális korszak összehasonlítva a hőskorral, rettentően megkönnyíti a fotós dolgát, de ez nekem még mindig feladja a leckét.
Egyébként meg türelmesen várom azt a képemet, amire ti is majd kimondjátok a szentenciát: "Na ez az...Így kell ezt csinálni!"
Ps.:
A fények viszont ezektől a zavaró tárgyaktól lettek ilyenek amilyennek látjuk a képen. Ahhoz hogy ezt így össze tudjam hozni, kb. 0 esélyem lenne. Értem ez alatt a kutya, fény-árnyék összességet.[ Szerkesztve ]
-
rekid
addikt
válasz PixelPaja #65568 üzenetére
Jó, hogy hoztad ezt a képet. Nézd meg alaposan, hogy mi az ami nem ad hozzá a mondanivalóhoz a képen, ami csak eltereli a figyelmet a kutyáról majd írd ide le. Legközeleb pedig úgy próbálj komponálni, hogy a zavaró elemeket kikerülöd/eltavolítod a komponáláskor.
-
rekid
addikt
válasz Lassú Víz #65556 üzenetére
Én javasoltam, de ez nem korfüggő. Tény, hogy az esetek 99 százalékában akkor jók a gyerek és kutya fotók ha az ő magasságukból lővöd. Ha az ember nem tud leülni akkor a kutyát kell "felemelni". Tonnanyi studios kutyafotós bts van youtubeon ahol, hogy hogy nem mindig valamire felmászik a kutya, hogy a fotósnak ne kelljen a földön ülni. A szabadtéri fotozasnal meg a földön fetrenges megy "jáccós" ruhában a 70-200-zal.
-
Lassú Víz
addikt
válasz PixelPaja #65560 üzenetére
Ha egy adapterezett nagylátóról beszélünk, akkor az ebben a rendszerben inkább alapobjektív lesz. A baj akkor kezdődik, amikor bejön a nagylátószög. Van egy Zuiko Digital 7-14 meg egy Zuiko Digital 9-18 meg talán egy 8 mm-es halszem - ha jól emlékszem. Egy objektív legalább nem kidobott pénz, mert adapterrel akár egy mai OM-5 vázra is feltehető. Viszont más rendszerben lehet kevesebb pénzből jön ki az alternatíva, vagy ha találsz vevőt az egyik vesédre, akkor létezik akár FF 10-20 mm-es objektív is. Míg itt csak ekv. 14-28.
-
PixelPaja
lelkes újonc
válasz kk831228 #65570 üzenetére
Na ez az a rész, ami nekem még nem megy. Ehhez még tanulnom kell a lightroom-ot, sajnos, de rajta vagyok. Köszi az infót, utána nézek hogy lehet ezt megoldani.
-
kk831228
addikt
válasz PixelPaja #65568 üzenetére
Ez jó , háttèrbe az a szürke cuccot kiszedni, meg a fènyt ott visszább lehetne venni, ehhez kell a lightroom meg a maszkolás. Jó ott a fèny a fejènèl kár , hogy az a szèkláb belelóg.
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
PixelPaja
lelkes újonc
Na, itt egy nyugodt pillanat. Ez is egy gépből kivett, semmi lightroom kép.
-
Dolphine
addikt
válasz PixelPaja #65565 üzenetére
Én lehet, hogy az autós képet átteném 16:9-be és teljesen fekete-fehérbe. Hátha
A mi kutyánk is örökmözgó. Ha látja, hogy Őt fotózzuk, akkor elfordítja a fejét, vagy elmegy, viszont, ha mást fotózok, akkor tuti beletrollkodik a képbe!
Nem egyenlőre, hanem egyelőre! Nem ez miatt, hanem emiatt, vagy ez által!
-
PixelPaja
lelkes újonc
válasz j.bravo #65562 üzenetére
Pont fotótémát kerestem, mikor bevillant a szemem sarkából a kutya ahogy engem néz. A fókusz lehetett a gond, igazad van. , mert kapásból fotóztam, semmi cicó mert az örökmozgó amint észreveszi, hogy rá figyelnek, már ott sincs.
Az autóknál, meg csak az ragadott meg, hogy tengelyig fűben, deresen állnak. Igen, tlnyleg hogy jobban szemügyre veszem csak egy átlagos kép, akkor jó ötletnek tűnt.
-
PixelPaja
lelkes újonc
válasz balazs1022 #65563 üzenetére
Igen valószínűleg. Nekem is kb ez jött át.
-
j.bravo
addikt
válasz PixelPaja #65560 üzenetére
szerintem senki nem akar megkövezni a nem túl jó ötletekre reagáltunk, nehogy valaki elkezdje megvalósítani őket.
Itt a modell (a kutya) sokkal jobb helyen van mint korábban. Kár hogy a farkát levágtad. Nem kőbe vésett szabály hogy mindig teljes testével benne kell legyen a képben, de ha vágsz, akkor legyen egyértelmű hogy azt tudasosan, szándékosan csináltad - itt az látszik hogy nem fért bele.
A rőzsekupacon a világosabb folt (sütőtök héja lehet?) nem mutat jól, szerintem. Ezt pl. ki lehetne szedni utómunkával; de a kép aljából is vághatsz egy csíkot szerintem.
Nekem tetszenek a fények és ahogy a zúzmarán megcsillan a nap, de kicsit talán elvonja a figyelmet a modellről.
Nem tűnik nagyon életlennek, inkább mintha rossz helyen lenne a fókusz (a rőzsén a lába előtt?)
Lehet próbálkozni szoftveresen élesíteni, az új szoftverek már vsz ügyesebbek ebben mint amiken én szocializálódtam, de az azért nem úgy néz ki mintha az exponáláskor jó lett volna (aki nagyon ért hozzá, nagyon jó szoftverrel lehet h megoldja, de pl. én egyelőre nem). Nyilván közhely és egyértelmű, de az élességet az exponáláskor kell helyre tenni, az expozíció, színek sokkal inkább javíthatók később.Az autós képen szerintem nincs elég látnivaló. Van olyan eset amikor jól mutat hogy faágak, ablakkeret stb egy természetes keretet ad a témának, de itt inkább csak zavaró elem, illetve maga a két autó - -szerintem - se nem elég szép, se nem elég csúnya, se nem elég szokatlan ahhoz hogy érdekes legyen mint kép.
A kutyás kép alapján szerintem még sok dolgon lehet javítani, de jó az irány ami elé elindultál!
[ Szerkesztve ]
Miiinden lehetséges. Meg az ellenkezője is.
-
PixelPaja
lelkes újonc
Előástam egy múltheti képet is, szerintetek jól van összerakva a téma? Ez egy teljesen nyers kép, nincs alakítva semmi rajta.
Hol vágnátok és mit javítanátok rajta?
-
PixelPaja
lelkes újonc
Off. "Mielőtt még megköveztek, a kutya kapun kívül minden esetben pórázzal közlekedhet velünk, soha nincs szabadjára engedve. Otthon van kb.3500-4000 négyzetméteres kertünk-udvarunk ahol kedvére kifutkozhatja magát, a természetbe kizárólag az ingerek miatt viszem, új szagok, változatos környezet, laza mozgás pórázon."
A széleslátószögű objektív akkor nem egy szerencsés választás ehhez a géphez? Sajnos nem ismerem még és nem tudom. De akkor előbb csak próbára kérem el, ha nem jön be akkor felejtős.Ez a kép elég életlenre sikeredett, visszatudnám hozni lightroom-al? Nem tudom mi lehetett az ok, zársebesség vagy csak a kezem és állványról jobb lenne?
Adatok:
f5,6
ISO 100
Exp. 1/200s , -0,3 eltolásAmikor kijössz a moziból csak annyit mondasz, könyvben ez sokkal jobb volt. Törekedj arra, hogy amikor megnézel egy képet ne azt mond, hogy élőben sokkal szebb volt. - (saját mottó)
-
Grillo
őstag
válasz vakablak93 #65558 üzenetére
Nem szoktam portrézni, de az első tetszik, jó a kompozíció, a pillanat. A második nekem olyan semmilyen, már persze a kiscsaj aranyos, de fotóként.
-
vakablak93
őstag
Jönnék két fotóval.
De nem tudom menniyre "ér" az ilyen kép. Részemről mindeképp szándékos, de az alanyra ezúttal kb. semmi ráhatásom nem volt, így csak figyelhettem és várhattam.
Szóval nem tudom mennyire felel meg a topik "kritériumainak" az ilyesmi, ha emiatt off, akkor a törölhető.
Ha van tanács vagy tipp, egyéb észrevétel, azért előre is köszi mindenkinek
-
j.bravo
addikt
válasz Lassú Víz #65556 üzenetére
Lehetne azon is lamentálni hogy az általában elég “nehéz eset fajta” (a kutya úgy gondolja hogy ő jobban tudja) hírében álló shiba inu mennyire jó ötlet valakinek aki nem fiatal - bár mérete kapcsán azért nem kell feltétlen nagy fizikai erő, reflexek viszont nem ártanak. Na meg türelem ami mondjuk jó eséllyel jobban megvan mint 30 évesen. És hogy
makacsabbkitartóbb legyen mint a kutyaSzerintem (igaz kutyásként a témában elfogult vagyok):
Ha a saját kutya amúgy szófogadó, és a gazdi van olyan szinten fitt hogy a üzembiztos, stabil leguggolás vagy térdelés és onnan gyors felkelés nem okoz gondot, akkor otthon, az otthoni kertben a nem felülről történő kutya fotózás lehet akar kockázatmentes is. Ha egyedül nem is, akkor fiatalabb családtag segítségével.
A shiba inu mondjuk elég kicsi és könnyű ahhoz, hogy (ha nem gond hogy van póráz a képen) családtag által vezetve vagy akár feltéve/levéve valami tereptárgyra álljon-üljön-feküdjön, ami által mondjuk emberi mellkas magasságba kerül, és lehet (ilyeténcsalássaltrükkel) kutya szemmagasságból fotózni.
Az vitán felül áll, hogy a 4/3 rendszerre nagylátót venni nem jó ötlet. Mondhatnánk hogy kérjen kölcsön, próbálja ki, de vsz még nem alakult ki az a tanult készség, hogy lássa, jó eredményt ad-e az az objektív.Az még inkább vitán felül áll, hogy - a kutya életének megóvása érdekében - a nyulat kergető kutya, mint téma, viccnek is rossz. (fórumtárs reméljük csak trollkodott)
Otthon vagy zárt futtatóban labda után futva pont jó lesz az.
Alternatívaként vannak olyan helyek ahol néhanapján nemcsak konkrét versenyagarak futhatnak pályán műnyúl után, hanem aki jegyet vesz a “pályanapra” - de azt lefotózni komoly sportfotós teljesítmény.[ Szerkesztve ]
-
Lassú Víz
addikt
Köszi, pont így van. Nekem már attól borsódzott a hátam, amikor egy 68 éves (persze lehet, hogy fitt) embernek azt javasolta valaki, hogy fotózzon kutyát szemmagasságból egy OVF-es géppel.
Aztán olvasom, hogy nagylátót akar venni. Egy 2x-es crop faktorú gépnek a leggyengébb pontja a nagylátószög. Ráadásul a 4/3 halott rendszer. Az egyetlen értelmes tanács, hogy ne! De én leszek a rossz, mert megint leszólom a cuccát.
-
PixelPaja
lelkes újonc
válasz kk831228 #65551 üzenetére
Hú... Köszi az ötleteket. Igen a makróra gondoltam, mert a minap kaptam makró előtét lencséket (+1, +2, +4, +8, +10) és közgyűrűket (Első-hátsó bajonet +3 gyűrű) egy UV szűrőt és egy Olympus to Nikon 4/3 adaptert. Szóval most megint belelkesedtem egy kicsit. Beígértek egy 50mm-es kit objektívet is, de nem tudom, hogy lesz-e belőle valami. Minden esetre be kell szereznem egy 4/3-os széles látószögűt is mert az nincs a géphez még. Holnap, ha nem lesz nagyon dagonya akkor kimegyek a határba, hátha... Sok vad van errefelé, talán lesz szerencsém egy legelő szarvascsordához. Ha meg nincsenek szarvasok, akkor szántást fotózok. A kutyát nem merem kivinni magammal, (pedig jó téma lenne) mert egyedül nem tudok figyelni rá is. Kicsit kelekótya és mindenre ugrik. Szóval ha beindul egy nyúlra, nincs aki megállítsa, pedig egyébként szófogadó.
-
j.bravo
addikt
válasz kk831228 #65551 üzenetére
Nyilván nehezebb, több gyakorlás illetve próbálkozás és/vagy szerencse* is kell(het) hozzá, de Canon 300d-vel, Nikon d70-nel, sőt alkalmanként kompakt vagy bridge gépekkel is sikerült anno jó képeket lőni kutyákról (is) sőt, filmre is, bár ott aztán tényleg nagyobb a tervezés és tervszerű megvalósítás, vagy szerencse igénye.
A makró elég sokmindent jelenthet, a sima relatíve közeli virágtól vagy gyufásdoboz méretű tárgytól a szűk rovarportrén át a már-már mikroszkópszerű nagyításig; ha nem megy nagyon kis tárgyméretre akkor nem feltétlenül kell nagyon zsebbe nyúlni hozzá.
Kerti témánál a növények mellett nagyobb rovarokra közgyűrű is elég lehet, anno pedig Raynox felcsíptethető előtétlencse is elég sok mindenre elegendő volt*itt azért működik az, amit a foci/kézilabda/vízilabda kapusokra is szoktak mondani, hogy a jó (és gyakorlott) kapusnak szerencséje is többször van mint az amúgy is rossznak - magyarul a gyakorlás megtérül ilyen, látszólag közvetett módon is.
[ Szerkesztve ]
-
kk831228
addikt
válasz PixelPaja #65541 üzenetére
Tájkèp a legegyszerűbb elsőre , csak abban nem mindig egyszerű tèmát találni egy szántóföldön pl. Próbálj meg minnèl letisztultabb /egyszerűbb dolgot , ne legyen túl zsúfolt a kèp fólösleges dolgokkal , ha mègis van benne sok zavaró dolog el kell tüntetni utólag, ha előtte nem lehet megoldani. Másodiknak èn makrót mondanám , igen bonyolultabb több cucc kell hozzá de ha ezek megvannak egy kertben is találsz tèmát. Harmadik a legjèzenfekvőbb a kutyád lenne, de ahhoz hogy tènyleg sok kèp kell , hogy legyen benne használható , főleg egy règi felszerelèssel. De hát csinálsz 1000-et abból majd lesz jó , kèsőbb majd javul az arány...
-
PixelPaja
lelkes újonc
válasz j.bravo #65549 üzenetére
A múlt században (1970-es évek) fotóztam kb. három évig, de csak mint lelkes amatőr.Szaktudás semmi... és nem is tanultam akkor, csak amit magamtól kiokoskodtam. Volt néhány gépem akkoriban, Egy EXA Ia, egy Pentax és egy Zenit, valamint mindegyikhez egy-két objektív, jószerivel telék voltak, 200-as, 300-as. Azok a szép filmes hőskorbeli idők! Magam hívtam elő őket.Ezekkel garázdálkodtam. Nos abban az időben a portré fotózás nagyon izgatott. Volt is néhány sikeres alkotásom, de mára az a kevés tudás is elkopott, úgy mint az akkori szép modeljeim. Ma már kevesen akarnak beülni egy amatőr fotós elé, hogy az majd valamikor valamit csináljon. Egyetlen modellem a renitens és örökmozgó kutyám akit meg száz kattintásból egyszer sikerül szépen fotózni. Most visszavonulok és próbálok valami érdemlegeset alkotni, ha sikerül, akkor jövök véleményeztetni és innentől kizárólag csak nyers képeket teszek fel, semmi módosítás, csak amit én látok a gépen azt hozom.
-
j.bravo
addikt
válasz PixelPaja #65528 üzenetére
Szerintem ez ne szegje kedved, mindenki kezdi valahogy. Valamint a hozzászólók közül is mindenkinek lehet rossz napja.
A fotozz.hu -n anno (amikor nagyon pörgött) ennél sokkal durvábban szólogattak be.
Gépösszehasonlító-tesztelő csoportokat kivéve egy ilyen topikban a végső kép kell hogy érdekes legyen, nem a gép. Persze van hogy egy adott téma esetén az adott felszerelés a korlát, ami miatt nem lehet jól elkészíteni az elgondolt fotót, de minden gép alkalmas valamilyen téma/kép jól történő elkészítésére.
Elegendő fény esetén egy tizenéves géppel is elég sok téma van amire az alkalmas.Persze gondold át mi van a képen ami másnak is érdekes/szép/stb. lehet, nem csak annak aki készítette. Olyan képet tegyél fel amiben van ilyen.
(közben látom hogy azért jött közben több hasonló gondolat )Amúgy nekem is vannak régről, régi technikával készítve képeim, amiket nem nagyon mutattam még meg itt (akkor egész más fórumtársak voltak az olvasóközönség is), lehet h majd bedobok párat, és ugyanúgy nem lesznek érdekesek nem vagyunk egyformák, vannak fő irányvonalak hogy mik tetszenek az emberek nagyobb részének, de nagyon, nagyon széles palettán mozog hogy kinek, kiknek milyen téma, milyen megvalósítás tetszik.
[ Szerkesztve ]
-
PixelPaja
lelkes újonc
válasz balazs1022 #65546 üzenetére
Próbálok rájönni, hogy nekem mi feküdne jobban. Összeállítok egy képsort, hogy miket csináltam eddig és akkor abból lehet majd lesz valami irány mutatás. A téma okoz gondot. Este és reggel ki van csukva, olyankor nem nagyon tudok elszakadni itthonról, úgy hogy marad a hétvégi kattintgatás és valami csak kisül belőle.
-
PixelPaja
lelkes újonc
válasz Fandango #65545 üzenetére
Nem szegte a kedvem semmi. Vagyok annyira "öreg" hogy elengedjek dolgokat. Amit meg mondasz, sok igazság van benne. Igen kell autóznom, de nem sokat. (pár tíz km) Kalocsa mellett lakok egy kis faluban, elég messze mindentől. Erre felé igazából csak szántóföldek vannak, de majd jobban kinyitom a szemem, hátha... Egyelőre nagy a dagonya erre felé sajnos. Várnom kell, míg szikkad a talaj.
-
balazs1022
őstag
válasz PixelPaja #65544 üzenetére
,,Milyen témát javasoltok egy kezdő fotósnak?"
Szerintem kezdetnek a lakóhelyed környezetéből inspirálódj. Pl ha folyómenti városban laksz, akkor annak környékén biztosan van látnivaló. Vagy pl, ha van egy tó az is jó. Pesten pl street meg épületfotókra van lehetőség.
Ha meg végképp nincs semmi ilyesmi, akkor marad a városszéle. Ott biztosan akad egy kis erdős rész (lehet autóznod kell érte). Ez utóbbi, a kutyusod miatt is alkalmas lehet. Ő is jól érzi magát, meg persze Te is.Pl.: (netes kép)
[ Szerkesztve ]
-
Fandango
veterán
válasz PixelPaja #65544 üzenetére
Ne szegje semmi a kedved, ha fotózni akarsz fotózz nagyon sokat, gyakorolj.
Próbálj meg minél változatosabb témákat fotózni, és majd kezd kialakulni, hogy mi is az ami igazán neked való. Legyen az táj, portré, street, makró, épület, stb. Majd kialakul, hidd el. Első az legyen, hogy a technikai részével a fotózásnak képbe kerülsz, és gyakorlatban is magabizostosan tudod használni, aztán jöhet az utómunka rejtelmei. Legyenek olyan képeid aminél te is azt érzed, hogy ez jó lett, ezzel érdemes foglalkozni.
A magad örömére fotózol egyelőre, szóval a lényeg, hogy neked tetszen amit alkotsz, ne másnak akarj megfelelni. -
PixelPaja
lelkes újonc
Köszönöm a jó tanácsokat. Van állványom, igaz nem a legprofibb egy Hama Profil Duo II, de szerintem ez megteszi kezdésnek. Egyébként beszereztem az ajánlott irodalomból Scott Kelby mind az öt könyvét. (Ezt kértem karácsonyra)
balazs1022 -nek külön köszönet a részletes javaslatért.Amikor kijössz a moziból csak annyit mondasz, könyvben ez sokkal jobb volt. Törekedj arra, hogy amikor megnézel egy képet ne azt mond, hogy élőben sokkal szebb volt. - (saját mottó)
-
balazs1022
őstag
válasz PixelPaja #65541 üzenetére
Szia!
Szerintem a fotós szett, annyira nem is fontos az alapok elsajátításában. Manapság már egy telefon is elég ehhez. Innen nézve mondjuk előnyben vagy a gépeddel. Én először ezeket a szabályokat követném:
1. Idő: Vagy reggeli fények vagy, késő délutáni. Semmi képpen sem déli.
2. Kezdőknek sokat ajnálják a béka perspektívát. Vagy legáabbis a msáhonnan meglőni a témát, amit amúgy szemmagasságban látsz. (Vagy magasabbról vagy lejjebbről)
3. Próbálgasd az aranymetszést. Próbálj úgy komponálni, hogy a harmadólóba essen a kép mondani valója. Persze ez sem mindig igaz (portrék).Egyfajta látásmód elsajátítása az elsődleges cél, a szerkesztéssel csak javítani lehet.
[ Szerkesztve ]
-
rekid
addikt
válasz PixelPaja #65540 üzenetére
Ne légy ennyire érzékeny. Senki nem szólta le a cuccodat. Pont, hogy azt írták, hogy ha képes vagy egy 15 éves technikával is nekiállni (úgy hogy a már most 5 éves technika is ezerszer jobban a kezed alá dolgozna) akkor megérdemled a segítséget.
Az összefoglaló pont azért van a topicban, hogy a kezdőket is arra ösztönözze, hogy kezdjék el átgondolni mit és hogyan akarnak fotózni, ne pedig össze vissza lövöldözzenek a nagyvilágba.
Scott Kelby könyveket nagyon ajánlom neked. Elérhetőek magyarul is és nagyon könnyen emészthetők. (Segítene abban is, milyen téma ágon indulj el.)
Makrót nem ajánlom elsőre mert elég macerás és eszközigényes is. Nem tudom hol laksz, de tájképpel lehet kezdeni, úgy is rekeszelni kell az obit. Tájnál bőven húzgálhatod a csúszkákat is. Igaz egy állványra szükséged lesz.
[ Szerkesztve ]
-
PixelPaja
lelkes újonc
válasz kk831228 #65537 üzenetére
Milyen témát javasoltok egy kezdő fotósnak? Van valami kötelező fotós téma amit eleinte magamévá kellene tenni? Próbálkoznék makróval, vagy az még túl korai lenne?
-
PixelPaja
lelkes újonc
válasz Dolphine #65538 üzenetére
Értem és nem az volt a gond, hogy leszólták a cuccosomat, (kezdő alap, olcsó tanuló cucc.) hanem az, hogy semmi építőjelleg nem volt benne. Holott ebben a topicban az én értelmezésem szerint pont a kezdők segítése a cél és nem a kiebrudalása. Azért jó érzés tudni, hogy vannak itt jó emberek is.
-
PixelPaja
lelkes újonc
válasz kk831228 #65537 üzenetére
Hálás köszönet! Igen valami ilyesmire vártam. Ez egy komplex iránymutatás volt. A tanulás napi szinten kb. több órát elvesz az életemből, de sokat hozzá is tesz, mint ez a pici hozzászólásod, ami sokat lendít rajtam. Még egyszer köszönöm.
-
Dolphine
addikt
Szia!
Értem, amit írsz, de ne vedd magadra azt, hogy ebben a topicban nem a teljesen alapokkal foglalkoznak! Hidd el, hogyha lesz már olyan képed, amit szívesen felvállalsz, biztos vagyok benne, hogy segíteni fognak (lásd kutyás képed). Én magam is csak az elején járok sok mindenben, így ebben a topicban read only (csak olvasok) vagyok, tájékozódok, tanulok. Valóban van nagyon sok oktató csatorna, amit érdemes követni. Tehát még egyszer senki nincs ellened, gyakorolj sokat!
Nem egyenlőre, hanem egyelőre! Nem ez miatt, hanem emiatt, vagy ez által!
-
kk831228
addikt
válasz PixelPaja #65520 üzenetére
Próbálgassad húzgálni a csúszkákat jobbra/ balra, "shadow" segìt a legtöbbször , ha kicsit alulexpós, legalábbis èn azt használom a legtöbbet, persze akkor zajosodik rendesen viszont ott van a Denoise az új Lightroomba azzal szèpen lehet sìmìtani , de èrdemes azèrt hagyni benne pici zajt. Utána nálam a highlights-ot 95 %-ban visszább kell venni, hogy jöjjön több rèszlet pl a kiègès határon lèvő rèszeleteknèl, (a hisztogram mellett van mindkèt oldalon 2 kis háromszög, azokat èrdemes benyomni , akkor mutatja a kiègès /bebukást) , de ez valószínűleg az èn bènaságom , hogy a nyers kèp nincs tökèletesen kiexponàlva. Előbb haladj vègig a basic panelen , majd utána többin. Erre a srácra is èrdemes ránèzni youtube -on .: [link] Eleinte legtöbbször túlzásba esik az ember a clarity, texture stb csúszkákkal , ès majd kèsőbb kezdi el visszább venni .
Szóval jahh , gyakorlás.
-
Gabengocia
tag
válasz PitLee #65532 üzenetére
Hát nem volt olyan. Fent 0 fok körül volt de fújt a szél illetve lehet ott kellett volna ébrednem és akkor..., vagy hogy nap nyugta legyen. KB így is 10-11 körül fent voltam.
Ilyen lett ami számomra még elfogadható több lett a részlet meg a fák mintha picit kiemeltebbek lennének. Néztem fekete fehérben is de úgy nem az igazi.
[link][ Szerkesztve ]
-
PitLee
őstag
válasz Gabengocia #65533 üzenetére
A kontrasztot úgy értettem, mint témát.
Ha találnál olyan helyet túra közben ahol egy erdő rész napfényben van míg a másik fele a ködben az vizuálisan adna egy jó hatást a képnek. -
Gabengocia
tag
-
PitLee
őstag
válasz Gabengocia #65529 üzenetére
Csóványosnak megvan a maga varázsa ilyen ködös, felhős téli napokon, amikor felérsz a csúcsra és a szemet kápráztató napfényben ácsorog az ember, mintha egy másik világban lennél.
Majd jön a leereszkedés és vissza bújsz a hideg sötét ködös "valóba", érdekes ez a kontraszt.Most néztem 20 évvel ezelőtt voltam ott a Vulkán túrán, egy hasonló hideg ködös időben.
Ha legközelebb arra jársz és szerencséd van lehet látnia Tátrát
indafoto.huEzzel a kontraszttal lehetne esetleg játszani, keresni olyan helyet ahol a sötét ködös és a napos rész találkozik, mondom én akinek ez nem jött össze , de mentségemre legyen mondva teljesítmény túrán a barátok nem nagyon vártak meg, hogy ott komponálgassak.
[ Szerkesztve ]
-
kerobi
senior tag
En a fotozz.hu-n tanultam anno az alapokat. Olvasgattam a velemenyeket es kesobb mar en is meg tudtam fogalmazni velemenyt. De ajanlom Budai Petur csatornajat ott is van képértekelo és ott sem vérprofik vannak. Hirtelen nem tudok mas oldalt, ahol nagyon kezdoket tanitanak.
-
Gabengocia
tag
válasz Gabengocia #65529 üzenetére
-
Gabengocia
tag
Én ez úton kívánok nektek Sok egészséget.
Illetve hozok két képet melyet telefonnal készítettem, a célom vissza adni hogy én így képzelem el a mennyországot.
Próbáltam harmadolóra figyelni minden esetben illetve hogy harmonikus maradjon a kép.
Köszönöm előre is a véleményeket. -
PixelPaja
lelkes újonc
válasz aldebaran #65524 üzenetére
Ó... Bocsánat, tényleg nem olvastam, csak a topik címéből indultam ki, hogy "Kezdő fotósok digitális fényképei" ...
Nos akkor elnézést, hogy megzavartam köreiteket. Már itt sem vagyok. Igen, még valami, lehet hogy 15 éves a masinám, lehet hogy a szemetekben sz@r gép, de nekem ez az első amit anyagilag megengedhettem magamnak nyugdíjasként. Nem vagyok profi fotós és nem is akarok az lenni, csak szerettem volna tanulni tőletek, hogy valamire való képeket tudjak csinálni, szerkeszteni. Ha véletlenül bele sodródnátok az én szakterületembe, valószínűleg nem ilyen fogadtatásba részesülnétek. Szerencsére volt köztetek egy személy aki tényleg segítő szándékkal állt hozzá a kérdéseimhez és önzetlen volt. Igaz privátba tette, de lehet hogy pont miattatok nem vállalta nyilvános felkarolást. Kívánom hogy segíthessek majd alkalomadtán nektek, ha ti lesztek bajban olyan területen ahol én mozgok otthonosan, még akkor is ha ilyen elutasítóak voltatok velem. További szép napot nektek, és még egyszer bocsánat, hogy meg mertem zavarni köreiteket.Amikor kijössz a moziból csak annyit mondasz, könyvben ez sokkal jobb volt. Törekedj arra, hogy amikor megnézel egy képet ne azt mond, hogy élőben sokkal szebb volt. - (saját mottó)
-
Lassú Víz
addikt
Ha azt mindenki betartaná, megdöglene a topik. A haladó is áll, mert aki azon a szinten van oly kevés embernek ad a véleményére, hogy a többieknek tök felesleges bármit mondani a képről.
Biztosan volt pörgősebb időszak, amikor célszerű volt egy szint alatt lévőket eltanácsolni, de manapság szerintem bőven belefér, hogy segítsünk valakinek, aki elég mazochista ahhoz, hogy egy kb. 15 éves, akkoriban is belépő kategóriás géppel fotózást tanuljon.A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
PixelPaja
lelkes újonc
Mire gondolsz? Arra hogy mi volt a célom? Igen azt olvastam és arra írtam, hogy ha elrontanék a közeljövőben egy képet, mennyire tudnám javítani. Csak most tanulom ezt a dolgot .
-
PixelPaja
lelkes újonc
Alig egy hete kezdtem ezt a fotó dolgot és nincs is szándékom megélni belőle. Egyszerűen csak hobbi szinten ismerkedem a dologgal. Tulajdonképen ez az első kép amit megpróbáltam feljavítani, hogy látsszon rajta valami. Ez csak egy kísérlet volt, hogy ha elrontok egy képet és nem ismételhető a fotó, akkor mekkora eséllyel tudom ezt házon belül élvezhetőbbé tenni. A kérdésem az lett volna, hogy jó irányba kapisgálok-e és ha nem, akkor merre kellene tovább mennem. Jelzem, néhány napja csak a youtube csatornák lakója vagyok és írott, íratlan anyaghalmokat rágok minden szabad pillanatomban. Szóval csak egy lelkes kezdő vagyok, aki belefut baromságokba. Tulajdonképen ezért vagyok itt, hogy tőletek, okosabbaktól tanuljak egy kicsit.
-
Wa2x_
veterán
válasz PixelPaja #65520 üzenetére
A képszerkesztés sajnos nem A vagy B, ennél azért kicsit összetettebb, mint hogy elhúzod az expo csúszkát jobbra. Illetve nem tudjuk ebből, hogy mit csináltál, csak azt látjuk - rendkívül rossz minőségében, hogy a jobboldali kép világosabb.
Mi a cél, mit szeretnél ennél a képnél elérni? Azért ne lőj alulexpos képet, hogy aztán visszahúzd, mert semmi értelme. Ráadásul a minőség is romlik esetenként.
..: Old Honda's never die - they just get faster :..
-
Lefty
addikt
válasz Lassú Víz #65518 üzenetére
Persze, hogy szabad, azert tettem ide öket
Köszi, bevallom, hogy gondolkodtam a 16:9-en, mert felül tul soknak ereztem, aztan vegül megis igy hagytam, de igy, hogy latom, igazat adok neked. Viszont en a bal oldali emberkeket nem szednem le.
Majd meg lehet jövök egy körre kesöbb, rengeteg feldolgozando kepem van meg, hatha talalok par jot Neked is@kerobi
köszi de tavolrol sem Fujifilm
Pana G9 RAW majd LR classic[ Szerkesztve ]
-
PixelPaja
lelkes újonc
Ne kövezzetek meg, mert ez az első képem amit szerkeszteni próbálok. Nos, akkor lehet mondani, mit nem látok helyesen.
Sikerült az első szándékosan alulexponált képet a lightroom segítségével valamennyire láthatóvá tennem. Kérem szépen a kritikákat és a mit csináltál jól/rosszul véleményeket. Köszönöm előre is.[ Szerkesztve ]
-
Lassú Víz
addikt
Szia,
Ha szabad belevau, akkor nekem a sziluettes kép inkább így:
A többi kép nem fogott meg. Talán még az utolsó határeset.Szerk:
kerobi: Hát ez az. Ízlésről vitatkozni nem lehet. Ezért fogalmazok mindig óvatosan, mert ami nekem a shift+del, az más szemével a 10 pontos top kép.[ Szerkesztve ]
-
Lefty
addikt
Sziasztok,
nagyon reg jartam erre, hoztam par kepet Kaliforniabol, többet nem merek betenni, hogy ne legyen tul sok.
-
PixelPaja
lelkes újonc
válasz kk831228 #65514 üzenetére
Köszönöm szépen a felajánlott segítséget. Most olvasom a "Baráth Gábor - Lightroom fotósoknak" könyvét és próbálom az ott leírtakat a gyakorlatban alkalmazni. Egyelőre elvagyok vele. Ha viszont belefutok valami számomra nem egyértelmű dologba, élnék a lehetőséggel és jövök mentőövért.
-
kk831228
addikt
válasz PixelPaja #65509 üzenetére
Ha LR segìtsèg kell nyugodtan szólj , itt szerintem sokan hasznàlják... Egyèbkènt ha rászánod addig a pènzt hogy nagyjából megtanuld , onnan könnyebb lesz váltani is , mivel a adott csúszkák , mindenütt ugyanazt csinálják, annyi hogy másik progiba máshol találod esetleg , meg egy kettő dolognak más az rlnevezèse , de arra gyorsan rájössz...
[ Szerkesztve ]
-
-
kk831228
addikt
válasz Lassú Víz #65510 üzenetére
Az szép...Akkor éves előfizuval marad a régi àr ....
PS egyre ritkábban kell , de a precìz munka még mindig ott a legjobb.
-
Lassú Víz
addikt
Szomszéd topikban írták, hogy napokon belül elég fájdalmas változás várható az LR kedvelőknek.
Több éve a Dxo + Affinity párosra váltottam, és nem bántam meg. (Bár őszintén megvallva az Affinity raw modulja is vállalható, csak mire lett windowsos Affinity, addigra már megvolt a Dxo.) Igaz, a váltást megkönnyítette, hogy a PS-sel nem igazán sikerült megbarátkoznom azon néhány alkalommal, amikor volt időm elindítani a programot. Aztán a negyedik előfizetett év végén elgondolkoztam, hogy mire is ment el a több mint 550 euro...
Lényeg, hogy az előfizetéses modellt csak annak javaslom, akinek bőven van rá pénze és ki is használja.
-
PixelPaja
lelkes újonc
Letöltöttem a progi trial-ját és nézegetem. Köszi az oktató videós ötletet, megyek beleásom magam. Ha bejön, akkor el leszek vele egy darabig. Aztán ha lesz produktum is, akkor hozom.
Kiegészítés:
Belenéztem a youtube csatornákba. Ez valami bődületesen jó dolog. Nem tudom mennyire fog meg kínozni, de rá próbálkozok. Köszi a tippet.[ Szerkesztve ]
-
PixelPaja
lelkes újonc
No ez a "Darktable" ki fog maradni az életemből. Eleve alig tudtam életre kelteni és aztán csak néztem mint "Rozi a moziban". Szóval ez nem az amit használni fogok, viszont belebotlottam egy aránylag (számomra is ) kezelhető progiba a "Photo Pos Pro 4" -be. Ezt szerintetek érdemes erőltetnem?
-
rekid
addikt
válasz PixelPaja #65501 üzenetére
Én a Lightroomra tenném le a voksom. Jóval egyszerűbb mint a photoshop és bőven elég nagyon sokáig. Youtube-on van tonnányi oktatóvideó magyarul is.
Amúgy az angol oktató videóktól sem kell megijedni a legtöbbje hang nélkül is érthető..
Van magyar oktató könyv is ami igaz már jóval régebbi verzióhoz készült, de még mindig jó az alapokra is. (Baráth Gábor - Adobe Photoshop Lightroom Fotósoknak)
-
PixelPaja
lelkes újonc
válasz Lassú Víz #65503 üzenetére
Nos erre nem is gondoltam, tényleg van nekik és ki is próbálom. Köszi az ötletet, Igazad van, a tanulást nem lehet megúszni, de ha lehet akkor szeretném könnyebbé tenni. Egész életemben tanultam... kicsit unalmas már, hogy reggel könyvvel ébredek és este könyvvel fekszem... na nem a könyvekkel van bajom, hanem a fejemmel. Kezdek öregesen hozzá állni a dolgokhoz és a demencia is kerülget már.. Szóval a kiselefánt effektus már nálam is befigyel időnként. (nehezen tanul, könnyen felejt).
-
PixelPaja
lelkes újonc
válasz kk831228 #65502 üzenetére
Az asztali gépre nem szeretnék költeni, az is már egy vagyon ha váltani akarok. Maradok azoknál a progiknál amik elfutnak ezzel a lehetőségeimmel. Köszönöm a tanácsodat, kipróbálom mi fekszik nekem és mi az amit a gépem is elvisz.
-
A Zéé
addikt
ha már programok...
Van a Darktable, ami egy open source Lightroom "klón". Nem tudom, hogy az most milyen állapotban van, a honlapja szerint 1 éves az utolsó verzió, tehát elvileg működhet az is. Hogy mennyire kifinomult mondjuk a jpeg motorja, azt nem tudom, de egy próbát megérhet.Just a simple Lineman...
-
Lassú Víz
addikt
Magától értetődő program nincs. Mindnek a kezelését el kell sajátítani. A legtöbb angol nyelvű vagy ha magyarított is, a használatát bemutató videók lesznek angol nyelvűek. Ma már a google automatikus fordítása segíthet, meg a menük azért ugyanott vannak.
Ha jól emlékszem E410-es géped van. Alap raw korrekciókat megcsinál az ingyenes Olympus workspace illetve ma már OM workspace.
Nem előfizetéses program elég sok van. Nagy hagyománnyal bír pl. az ACDSee, DXO (néhány fontos szolgáltatás csak az addon pack-ekkel válik elérhetővé, szóval drágább mint elsőre gondolnád), Nik Collection, Capture One és még biztosan sokan mások.
A "mit-miért-hogyan kell csinálni a kívánt eredmény eléréséhez" tanulási folyamatot nem lehet megúszni. Az a jó program, amelyik tud rétegeket, non destructive szerkesztést és ha haladni akarsz, akkor az AI kijelölést is. Ez utóbbi az Affinity-nél még csak béta, de fejlődik.
-
kk831228
addikt
Próbáld meg az egyszer fizetősekből amiket felsoroltam, trial verzió gondolom van belőlük, szerintem mindegyikben benne van már AI elèg rendesen.. Hogy a gèp elèg lesz-e hozzà ,már kèrdèses . Èn is most vettem emiatt másik notit , a règi már szenvedett meg csak win 10 -et támogatta. Trial verziók majd megmutatják mire elèg a gèped.. Photoshop igen, az más szint de azèrt a Lightroom nem annyira bonyolult. Ahogy mondtam, mindegyik megszokást fog igènyelni , de hátha lesz olyan amira hamarabb rá tudsz állni. Èn meg a váltással vagyok ìgy , jó lenne váltani, mert az egyszer fizetős progik hosszabbtávon megèrősebbek , de nincs kedvem újat megszokni, ès ez a kènyelem sokba kerül.
-
PixelPaja
lelkes újonc
válasz kk831228 #65498 üzenetére
"Mindenkèpp olyan programot èrdemes választani, amiben a maszkolás már AI alapokon fekszik" Ezekből esetleg tudnál ajánlani néhányat? Kipróbálnám a trial verziójukat és ha fekszik akkor tenném le a voksomat mellettük. A light romot próbáltam, de totál elvesztem benne, valami érthetőbb kéne. A photoshop is bonyolult a rengeteg beállításával, ez egy külön szakma már. Teljesen el vagyok veszve ebben a világban. Windows 10 van a gépemen A processzor AMD A10-7870K Radeon R7, 12 Compute Cores 4C+8G 3.90 GHz, memória pedig 16,0 GB amiből csak14,9 GB használható, gondolom a többit lefoglalja magának a windows, Egyébként meg köszönöm a segítő szándékokat, nagyon korrekt a csapat!