Hirdetés
- Házimozi haladó szinten
- Bluetooth hangszórók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- HDD probléma (nem adatmentés)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Projektor topic
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Atapi
senior tag
válasz #68216320 #1845 üzenetére
8gb ramot a 32bites változat is ki tud használni pae kernellel (amivel 64gb-ig tud memóriát kezelni az os), ami szerintem automatikusan települ is egy ideje. 8gb ram mellett nekem nincs swap. (hibernáláshoz viszont szükséges, viszont a swap kérdése utólag is viszonylag könnyen rendezhető).
-
MODERÁTOR
válasz #68216320 #3241 üzenetére
Azt ugye tudod, hogy a PCI-X (PCI-eXtended) közel sem egyenlő a PCI Expressel (PCI-E)? Szinte egészen biztos vagyok benne, hogy Brazos alapú gépet csak ez utóbbival szereltek, előbbivel egészen biztosan nem.
Hogy működtethető-e a tunerkártya, az leginkább a rajta található chipen múlik. Esély az mindig van, ha nem megy, akkor pedig utána lehet nézni a keresőben. -
-
eternam
tag
válasz #68216320 #3406 üzenetére
Ajánlom a MATE felületet, ami egy gnome 2 fork, tehát pontosan úgy néz ki mint a hagyományos felület és elérhető a 12.04-re is. Ha nem akarsz a telepítéssel vackolódni, akkor a linux mint mate-t ajánlom, ami az ubuntura épül.
Az emberek nem fogadták el az igazságot hatalomnak, ezért megtették a hatalmat igazságnak. Pascal
-
eternam
tag
válasz #68216320 #3412 üzenetére
Ha PAE kernelt használsz, akkor tökmindegy a ram szempontjából 64 vagy 32 bit, ami a mint esetében nem az alaptelepítés része, az normál 32 bites kernelt használ. Az ubuntu eleve pae kernelt használ 32 biten. Ha a mint mellett döntesz, a pae kernel felrakható a synapticból.
[ Szerkesztve ]
Az emberek nem fogadták el az igazságot hatalomnak, ezért megtették a hatalmat igazságnak. Pascal
-
-
vodkaboy22
addikt
válasz #68216320 #3610 üzenetére
A megoldás kikapcs windows alól egy új "effect" fast boot.. Egy fajta hibrid hibernálás (csak a kernelt hibernálja) lekapcsolásnál. Kikapcs és nincs gond... no comment.
Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
vodkaboy22
addikt
válasz #68216320 #3655 üzenetére
http://www.eightforums.com/tutorials/6320-fast-startup-turn-off-windows-8-a.html
Itt van leírva. A lényeg, hogy mivel a kernel hibernálva van de az alkalmazások nem ezért a particiót lezárja a windows. Így ha ezt a fas statup-ot kikapcsolod nem lesz ilyen gondod...
De hogy mi a francért ez az alapértelmezett beállítás az microSOFT bácsi tudja csak...Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
-
-
törölt tag
válasz #68216320 #3717 üzenetére
HTPC-ben egy 1TB-os HDD-n van két partíció. 10GB a rendszernek (Ext4, /) és 990GB a filmeknek (Ext4, /home). Valami oknál fogva mikor a filmeket egy könyvtárból listázza iszonyatosan sokat kerreg és lassan adja be XBMC alatt a thumb képeket. NTFS alatt nem volt ilyen. Esetleg rossz választás volt /home-ként csatolni és ext4-re formázni?
-
-
-
törölt tag
válasz #68216320 #3717 üzenetére
Nos. Úgy tűnik a HTPC-XBMC-Ubuntu kálvária megoldódni látszik. Minden probléma okozója az új XBMC média lejátszó volt.
1. Telepítettem az általuk összerakott XBMCBuntu 12 telepítőről. Működött a tv stream, volt hang, viszont a filmeket minden könyvtárba lépésor újra és újra beolvasta, hogy kezdőképeket, infókat nyerjen ki belőlük. Ez egy 250 epizódos sorozatnál borzasztó idegesítő volt. Gyakorlatilag 40mp-ig kerregés ment.
2. Telepítettem friss rendszert Ubuntu-minimal-ról. Ezzel ugyanazt kaptam, kerregett, viszont megakadt a tv stream lejátszás azokkal a műsorokkal, amik AAC hangot tartalmaztak. Codec problémára gondoltam, de mint kiderült, az volt a gond, hogy a friss rendszer a tárolóból a legújabb XBMC 12-t töltötte le, ami a könyvtár olvasás mellett már ezt a hibát is tartalmazza.
3. Ami bevált: Friss rendszer ubuntu -minimal alapon, a régebbi XBMC 11 repo hozzáadása és onnét a lejátszó telepítése. Nem olvassa be folyton a könyvtárat és működik a tv stream lejátszás is. Ami zavaró benne, de megvolt az új verzióban is nálam, hogy könyvtár olvasásnál egy sorozaz epizódjainak kb. 10%-ánál nem csinál kezdőképet. Gyakorlatilag átlép rajta. Ennek sajnos nem tudom az okát, pedig ez a probléma a program win-es verziójánál nem jött elő. Sem a 12-es, sem a 11-es verziónál.
Köszönöm azoknak, akik segítettek itt a topicban. A későbbiekben is számítanék rájuk, mert a sok telepítés, állítgatás, keresgélés közben nagyon megtetszett az ubuntu ésszerű felépítése és főleg az, hogy "felnyitható a motorház teteje" és piszkálni lehet. Ezerszeresen testre szabhatóbb az ablakosnál.
-
gyulank
addikt
válasz #68216320 #3751 üzenetére
Én is azzal csináltam, de nekem utána nem tudta kezelni. Szerencsére nem vesztek el az adatok, a Windows javított rajta, aztán működött Linux alól is, de ezt azért sehogy sem lehet 100%-osnak mondani. Egyébként, ha a fájlméret kicsi, nem FAT16-ra gondolok, hanem exFAT-ra.
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
válasz #68216320 #3776 üzenetére
Azt én mondtam. Nekem még bajom nem volt vele.
Amúgy meg Acronis Disk director, vagy Partition Magic a barátod, azokkal lehet partíciót konvertálni adatokkal együtt - de minden ilyen program mellett ott van a megjegyzés, hogy bármi lehetséges, ha olyan partíción használod, amin van valami. Nem egyszer használtam már ezeket (melóhelyen, és otthon is), de adatvesztést még nem okoztak, ennek ellenére nem vagyok naív : ha fontos adatokról van szó, akkor előtte csinálok mentést.
Tehát az átméretezés menete : kész kölcsön egy megfelelő méretű mobilwinyót, lemented a cuccokat rá, és lehet átméretezni, vagy lezúzod a problémás partíciókat, és csinálsz újakat.
Ráadásul ha átméretezel, az is sokkal gyorsabban megvan, ha kevesebb adat van a kérdéses partíción.[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
-
-
quailstorm
nagyúr
válasz #68216320 #3818 üzenetére
Nem lehet rá tenni gnome2-t. Ami nem specifikusan unity feature-höz készült az elmegy (appok 99.9999%-a). De csak Gnome3-at tudsz rárakni, vagy valami mást.
Esetleg Cinnamon 2D, hátha... Mint meta MATE-et ne próbáld meg, én elrontottam vele a rendszert. Az első frissítésig ment. Ezen kívül maradt az XFCE és az LXDE.
Update:Azóta változott a helyzet, rég raktam fel a MATE-et, akkor még rendesen forkolni kellett, meg Mint repóból rakta, ez viszont már stabil marad, nem akad bele a frissítésbe.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz #68216320 #3863 üzenetére
Próbáltam volna aticonfig --query-monitor-al megnézni, hogy milyen nevet kapott a TV, de ezt adta
Default Adapter - AMD Radeon HD 6310 Graphics
ati_dm: X Windows is not running or $DISPLAY is not set.
Gondolom amiatt, hogy nincs desktop telepítve csak XBMC fut rajta.
Nagyon zavaró a kép tetején/alján a fekete csík, valahogy szét kéne húzni a képet. -
válasz #68216320 #3919 üzenetére
"Van 1 700MHz-es 256MB SD-s 32MB videokártyás gép. Ezen mi futna jól?"
Hopp tényleg. Benéztem, azt hittem, az 1700-at úgy írta, hogy 1 700 :Gyerekek, jó dolog a helyesírás, és sok félreértést megelőzhetünk vele
Különben a 700MHz + 256Mb is megfelel filmhez. 640x480-as felbontás, mplayer.
DVD ripeket elviszi, ha jó a VGA kártya.
Illetve meg kéne húzni a vasat kicsit, mert a rendszerbusz sebessége nagyon sokat számít.[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Házimozi haladó szinten
- Külpolitika
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Fortnite - Ballistic néven érkezik a CS/Valorant stílusú játékmód FPS nézetben
- World of Tanks - MMO
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- BestBuy topik
- Filmvilág
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2390 Ft-tól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Adobe Creative Cloud - 2024. 04. 05 - 2025. 04. 05-ig
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest