- Házi hangfal építés
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Nyaralás előtti hardverszemle
- Az évtized végéig maradhatnak a PC-kben a PCI Express 5.0-s SSD-k
- OLED monitor topik
- Ez már a középkategória: teszten a GeForce RTX 5070
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Fujifilm X
- Philips LCD és LED TV-k
- Videós, mozgóképes topik
Aktív témák
-
retrox
csendes tag
válasz
DeltaPower #1999 üzenetére
Köszi.Sajna ezt már próbáltam,s minden egyes user regnél le kell futtatni.Olyan kellene ami automatikusan beírja a kor mezőbe a regnél megadott szül. dátum alapján a korát.Ilyet a mysql nem tud?
-
retrox
csendes tag
Sziasztok.Mysql-es probléma:új oszlopot akarok beszúrni,ami egy meghatározás alapján feltöltődik rekordokkal. Pontosabban:Van egy user táblám,benne egy születési dátum mező.Az új oszlop amit létrehoznék az 'user_kor' mező.A cél az,hogy a születési dátumból kiszámolva automatikusan kitöltődjön a mező.A függvény megvan:
floor(DATEDIFF(now(), birthdate)/365.2425)
Akkor:
ALTER TABLE user ADD user_kor INT 'hogyan tovább?'
A segítségeteket előre is köszi. -
DeltaPower
addikt
válasz
SektorFlop #1996 üzenetére
Ezzel a kóddal nem írja felül, csak ha megegyezik a régi és az új kép neve. Annyival kell kiegészíteni, hogy az új kép átmozgatása előtt a régi kép nevét lekéred adatbázisból és törlöd.
-
SektorFlop
aktív tag
hello
Valaki esetleg tudna segíteni? Kép feltöltést hogy tudnám úgy megcsinálni, hogy ha újat töltök fel akkor mappából is törölje és az adatbázisban is átírja a nevét?
itt a forráskódom ami a kép feltöltésért felelős, de nem tudom mivel kellene kiegészítenem (annyi hogy ez egyenlőre még nem módosítja az adatbázist csak feltölt)
if (!empty($_POST['nev']) && !empty($_POST['ar']) && !empty($_FILES['kep']['name'])) {
$nev = $_POST['nev'];
$ar = $_POST['ar'];
$fajlnev = basename( $_FILES['kep']['name']);if (($_FILES['kep']['type'] == "image/gif") || ($_FILES['kep']['type'] == "image/jpeg") || ($_FILES['kep']['type'] == "image/png")) {
$celMappa = '../kepek/';//getcwd().DIRECTORY_SEPARATOR;
$siker = 0;
$eleresiUtvonal = $celMappa . basename( $_FILES['kep']['name']);
if(move_uploaded_file($_FILES['kep']['tmp_name'], $eleresiUtvonal)) {
$siker = 1;
}
if ($siker == 1) {
$sql = "INSERT INTO termekek (nev, ar, kep) VALUES ('$nev', '$ar', '$fajlnev')";
if (mysql_query($sql)) {
header("location: index.php?uzenet=sikeresFelvitel");
}
else {
header("location: index.php?uzenet=sikertelenFelvitel");
}
}
else {
header("location: index.php?uzenet=fajlFeltoltesHiba");
}
}
else {
header("location: index.php?uzenet=hibasKepType");
}
}
else header("location: index.php?uzenet=nincsKitoltve");Mivel kellene kiegészítenem hogy a régi képet felülírja?
-
Briganti
tag
Sziasztok,
Nem vagyok bzitos benne hogy a megfelelo topicot valasztottam ki, de azert egy probat meger
Mit akarok (roviden):
Egy olyan oldalt akarok kesziteni amelyiken van egy iframe amelybe tetszolegesen toltok be oldalakot amelyenekn form-ok vannak (mindegyik oldal mas-mas domain-rol van es nincs hozzaferem azokhoz a domainekhez). Miutan betoltottem az oldalt "le szeretnem kerni" az oldalon talalhato input mezokot. Ehez ugyebar arra lenne szuksegem hogy hozzaferhessek a betoltott oldal tartalmahoz, de "halistennek" a javascriptnek olyan is van hogy "Same origin policy"Ezt minden fele keppen megprobaltam "atverni", es reszben sikerult is de most emgint elakadtam.
Hogy oldottam meg:
Az en oldalam a maindomain.com -on van, ez az oldal tartalmazza a iframe-t ahova betoltom az oldalakat. Az iframe forrasanak a sajat domainemrol adtam meg az utvonalat aminek parameterkent atadom a betolteni kivant oldal cimet. Itt php-val dolgozom fel: letoltom az oldal tartalmat, beszurok egy sajat javascript file-t amely segitsegevel komunikalni tudok az iframe-el (html5 postMessage fugvenyet hasznalva). Ezzel ugymond "bejutottam" az iframe tartalmaba, es barmilyen adatot ki tudok szedni belolle.Problema:
A baj ott kezdodik hogyha a oldalon valamilyen ajax hivas van, mondjuk a document.ready-n lekerdez akarmit az adatbazisbol. Mivel az iframe forrasa nem a sajat domainjuk igy nem mukodnek ezek az ajax hivasok.Kerdes:
Eleg nehez megfogalmazni, igy megprobalom hasonlatokkal szemleltetniAzt meg lehete oldalni hogy egy oldalt egy tunelen keresztul toltsek be. Vagyis hogy a keres menjen at egy php file-on amibe en valtoztatni tudom a tartalmat, es valaszkent a megvaltoztatott tartalmat kapja, de ne keljen a domain-t megvaltoztassam.
Probalkozok illustralni egy keppel is, hatha az tobbet segit
Barmilyen otlet, utba igazitas jol jon,
mar kifogytam a kerdesekbol, es nemtudom hogy mit kerdezzek a google baratunktol -
426os
őstag
Sziasztok, lenne egy problémám, remélem tudtok segíteni.
Adott egy Phpbb3 (3.0.10) fórum egy külföldi tárhelyen (bplaced.net). Kezdettől fogva nem működött valamiért a keresője (fulltext native). A kereső index-et valamiért nem hozza létre, az adatbázisban csak üres blokkok vannak. Át akartam állítani a keresőmotort fulltext sql-re, de azt a hibaüzenetet kaptam, hogy ez csak Myisam táblákkal működik. Így fogtam és át átállítottam Innodb-ről mindent, működik már a fulltext sql, de valamiért nem talál meg mindent a fórumban. Mindenhol be van állítva az indexelés, elvileg minden klappol, de mégsem talál meg mindent. Valaki találkozott már ilyen problémával?
-
wolandino
tag
Új kérdés:
Egy lekérdezés 281 sort ad vissza:
Showing rows 0 - 29 (281 total, Query took 0.0384 sec)
SELECT report. *
FROM (
report
)
WHERE name_id = "156"
AND report.validity = true
AND from_date >= "2011-12-01"
AND from_date <= "2011-12-31"az explain eredménye mégis:
id select_type table type possible_keys key key_len ref rows Extra
1 SIMPLE report ref name_id,from_date name_id 4 const 7435 Using whereHogy lehet 7435, amikor 281? Mi a baj a lekérdezésemmel?
-
wolandino
tag
Sziasztok,
Egy átlagos irodai gépen fut egy easyphp részeként a mysql.
Észrevettem, hogy bizonyos lekérdezések az elindulást követő első lekérdezéskor kb 2 mp-et vesznek igénybe, majd minden további esetben kevesebb mint ezredmásodpercet.
Ennek mi lehet az oka, illetve egy komoly erőforrást biztosító gépen is előfordulhat?
Illetve hogy lehet azt elérni, hogy egy szerveren a mysql akkor is "teljes intenzitással' fusson, amikor éppen senki nem használja, így elkerülve azt a szituációt, amikor arra kell várnia a felhasználónak, hogy a bejelentkezéskor a mysql hajlandó legyen megmozdulni?Köszönettel,
W. -
SektorFlop
aktív tag
szóval a lényeg...
van egy termékek oldalam, arra letölti az adatokat adatbázisról pl.: név, leírás, kép, és lenne ezek mellet még egy text mező ahova a darab számot kell beírni, és én ezt a pár adatott egy esemény hatására fel akarom vinni egy másik adatbázisba, problémám az hogy mindent felvisz kivéve a darabszámot. -
dany27
őstag
válasz
SektorFlop #1982 üzenetére
Tudnál kicsit részletesebb specifikációt adni arról hogy mit kellene tudnia csinálni? Mert így nem igazán értem hogy miért nem jó neked a post metódus...
-
dany27
őstag
válasz
SektorFlop #1977 üzenetére
Muszáj neked GET-elni??
Csinálsz egy formot aminek a methodja post lesz action-ra meg beállítod a felvisz.php-t és input-ból simán kitudod szedni azt ami neked kell! $_POST['input mezo neve'] adja vissza a tartalmát.... -
j0k3r!
őstag
válasz
SektorFlop #1977 üzenetére
hello!
ha jol sejtem, akkor neked valami ilyesmi kellene:
valami.html vagy valami.php (reszlet)
<form action="felvisz.php" method="post">
Valami <input type="text" name="valami" />
<input type="submit" value="Felvisz" />
</form>felvisz.php (reszlet)
$valami = $_POST["valami"];
// validalod a kapott adatot, ami mostmar a $valami valtozoban van (strlen, isset, stb.)
// ha ok, belerakod az adatbazisba, ha nem, akkor valami hibauzenetet kuldeszami fontos, hogy, amit az input tagben name attributumkent adtal meg az lesz az "indexe" annak a tombnek, amit a form methodjaban adtal meg (get -> $_GET, post -> $_POST)
-
SektorFlop
aktív tag
hali!
remélem így karácson alkalmából azért valaki jár majd erre. kicsi segítséget szeretnék kérni, egy text mező value értékét szeretném feltölteni egy adatbázisra.$db = 1;
<input type='text' value='$db'/>
<input type='button' value='Felvisz' onclick=\"window.open('felvisz.php?felviszdb=$db','_self')>felvisz.php
$db=$_GET['felviszdb'];
-itt csatlakotok az adatbázisra-
$sqlparancs = "INSERT INTO kosar (DB) VALUES ('$db')";
mysql_query($sqlparancs);nem ez az eredeti kódrészlet, csak a logikát akartam ezzel felvázolni. a problémám az hogy felviszi az adatbázisra, de nem a text mezőbe beírt értéket. hanem a $db = 1; -nek megfelelően egyet. mit kellene átírnom, hogy felvigye később beírt értéket?
És ha már így karácsony Kellemes Karácsonyt mindenkinek!
-
csƵ
addikt
Sziasztok!
Valaki meg tudná nekem csinálni a következő feladatot? Nagyon fontos lenne, ha hétvégén elkészülne. Ez egy beadandó feladat egy olyan tárgyhoz, amire egyáltalán nincs szükségem, emiatt nem is igazán értek hozzá.
Előre is köszi a segítséget!Készítsen egy vendégkönyvet, amelybe a felhasználók megjegyzéseket vihetnek be. Tárolni kell MySQL adatbázisban az azonosított személyt és a küldő gép IP-címét, a bejegyzés dátumát és idejét, valamint természetesen a megjegyzést.
-
wolandino
tag
válasz
DeltaPower #1972 üzenetére
csak azért nem értem a lassúságot, mert úgy tudom a mysql nagyon jól optimalizálva van.
Elvileg csak le kell kérdeznie a 150k-s táblát és minden sorában minden id-hez megtalálni a megfelelő értéket. a 150k-s táblát önmagában lekérdezni meg milisec-es nagyságrend. -
-
wolandino
tag
válasz
DeltaPower #1970 üzenetére
az indexek megvannak, így 22 mp.
ha kiveszem az order-t akkor is bőven 10 fölött van. -
DeltaPower
addikt
válasz
wolandino #1969 üzenetére
Minden kapcsolódó id-t és minden olyan mezőt indexelj le minden táblában, amelyikkel joinolsz vagy ami alapján sorrendezel.
Továbbá hasznos lehet denormalizálni a táblát olyan módon, hogy a year(date)-t és a month(date)-t kivinni egy külön mezőbe, így ezekre nem kell függvényt futtani ordernél. -
wolandino
tag
Sziasztok,
Kezdő vagyok az adatbányászatban, ezért nem nagyon tudom mik a határai a lekérdezéseknek.
Van egy lekérdezésem, amiben 14 táblát joinolok össze, amiből az egyik 150.000 a többi meg 10-100 sort tartalmaz. A 150 k-s táblám tartalmazza a felhasználó bejegyzéseit, az összes többi, csak arra kell, hogy megadjam az id-khez az értéküket. tehát a lekérdezés 150.000 sort ad vissza. A végén van egy order by is year(date), month(fdate), username alapján.
Kb. 22 másodpercig tart a lekérdezés a phpmyadmin szerint. Ha az order by-t kiszedem, valamivel kevesebb. Ez normális, hogy ilyen sokáig tart? Hogyan tudnék rajta gyorsítani, akár mysql beállítással akár úgy, hogy átírom a lekérdezést?
150.000 sor szerintem nem annyira sok egy adatbáziskezelőnek, mi lesz itt milliós nagyságrendnél?Köszönettel,
W. -
cucka
addikt
válasz
Briganti #1967 üzenetére
az egyetlen gond a te lekerdezesesidben hogy csak a cikkek tabla tartalmat kapom meg, nem lesz melletuk 1-1 tag is
Mivel egy cikkhez tetszőleges számú tag tartozhat, nem látom, hol segít az, ha ezek közül véletlenszerűen 1 megjelenik a sorokban.Egyébként a lekérdetzéseid 1-2 ms alatt lefutnak, nem értem, mit akarsz még optimalizálni rajtuk. Ami jól működik, azt nem kell megjavítani.
-
Briganti
tag
Koszi szepen,
az egyetlen gond a te lekerdezesesidben hogy csak a cikkek tabla tartalmat kapom meg, nem lesz melletuk 1-1 tag is
Az egeszre a group by kiiktatasa miatt lenne szuksegem. Hogy valos szamokat adjak, a mostani allas ugy nez ki hogy:
van 22000 cikk, 280 tag, es a cikk_tag tablaban 156000 sor
A cellak meg vannak indexelve ugy ahogy azt kell, es ha group by -t hasznalok akkor az ossze rekord kilistazasa 0.0024 sec (a jo verzio, tehat csak 22000 sor), es ha group by nelkul futtatom akkor 0.0011 sec alatt fut le es kilistaz 156000 sort. Tudom hogy az idokulnbseg jelentektelen, de megis csak fele annyi ido alatt listaz ki 7szer annyi sort
-
cucka
addikt
válasz
Briganti #1965 üzenetére
Valami hasonló esetleg?
select cikkek.* from cikk_tag left join cikkek on (cikk_tag.cikk_id=cikkek.id) group by cikkek.id
vagy
select * from cikkek where exists (select * from cikk_tag where cikk_tag.cikk_id=cikkek.id)Amennyiben a kulcsok indexelve vannak (primary és foreign egyaránt), mindkét lekérdezés elég gyors lesz.
-
Briganti
tag
Hellosztok, gyertek segitsetek egy lekerdezes optimalizalasaban
Vazolom a helyzetet, irtam szamokat is, hatha megkonnyitik megerteni hogy mit is akarok:
Tablak:
Cikkek (cikk_id es egyeb infok) - 250 sor
Tag-ek (tag_id es egyeb infok) - 30 sor
cikk_tag (cikk_id, tag_id => osszetett kulcsok, a ket tablat kapcsolja ossze) - 800sorTudnivalok:
- 1 cikkhez tobb tag is tartozik
- 5 cikkhez nincs hozzarendelt tagCel:
Egy olyan lekerdezes kellene amely 245 sort terit vissza (az 5 hibas cikken kivul az osszeset) , es ugy hogy fuggetlenul attol hogy hany tag van hozzarendelve egy cikkhez a lekerdezesben mindig csak egyet tarsitson a cikkekhez.En ezt join -okkal oldottam meg a vegen egy group by-al amit szeretnek felszamolni
marmint hogyha lehetseges, hogy csak join-ok szerepeljenek a lekerdezesembe. Tehat az en lekerdezesem valahogy igy nez ki:
SELECT *
FROM cikkek c
INNER JOIN cikk_tag ct ON c.cikk_id = ct.cikktag_cikk
INNER JOIN tag t ON t.tag_id = ct.cikktag_tag
ORDER BY cikk_idKivancsi vagyok hogy egyaltalan lehetseges-e, en kifogytam az otletekbol, mar minden kombinaciot kiprobaltam
Elore is koszi!
-
wolandino
tag
Sziasztok,
Lényegében kezdő programozó vagyok.
PHP-ban fejlesztek egy rendszert.Codeigniter keretrendszert használok.
A funkciók központjában egy olyan tábla van, amire éves szinten kb 100-200k sorbejegyzés várható maximálisan. Úgy gondolom ez nem túl sok. A tábla egyébként nagyrészt id-ket tartalmaz 13 másik táblára, ezért a lekérdezések között nagyon sok olyan szerepel, amiben 14 join található. Már kezdek rájönni, hogy nem nagyon fog az működni, hogy az egész adatmennyiséget lekérem, ezért próbálkoztam olyan ajax hívásokkal, amelyek pár 100 sor szednek le. Viszont semmilyen gyorsulást nem tapasztaltam ahhoz képest, mintha megpróbálnám leszedni a teljes 100k sort. Az egyik ismerősöm szerint azért lehet, mert az easyphp amit használok nagyon kevés cache-t enged a mysql-nek, és ezért lassú.
Ha valakinek van ötlete, nagyon örülnék neki.
Köszönettel,
W. -
jack666
csendes tag
Üdv MySQL 5.3 kellene sürgősen nem találok csak 5.5-től fölfelé verziókat.... a tanárunk meg csak 5.3-at enged -.-"
-
Louloudaki
aktív tag
válasz
PazsitZ #1959 üzenetére
nem mert egy másik oldalba kéne beépíteni, online szerencsejáték júzerek nyűgjeit kéne kezelni. lehetőleg minél kevesebb kódból és fölösleges funkciók nélkül, tényleg csak az kell, hogy
júzer: eltűnt a pénzem, new ticket
admin: ott van az closed
júzer: nincs reopen
admin: de closed
júzer: ja oké nem láttam.
user id, tárgy, leírás, dátum, státusz, kommentek.
nem kell csatolt fájl, email notifikáció, egyéb sallang. mindezt a weblapon belül kéne, saját fejléccel meg mindennel, nem átlinkelni egy más kinézetű idegen rendszerbe, sem pedig iframeben futtatni azt belül. tábla szerkezet kéne, hogy hány táblában tároljam ezt, hogy eredeti ticket meg rá a kommentek mind2 féltől. -
PazsitZ
addikt
válasz
Louloudaki #1958 üzenetére
Akárhány tábla lehet, attól függ mik az igényeid.
De nem egyszerűbb mondjuk belőni egy mantis-t? -
Louloudaki
aktív tag
support felületet gyártanék weblaphoz, nem kell túl sok mindent tudnia, csak:
belépett user ír egy ticketet pl nem tud jelszót cserélni. ticket mentődik db-be, support ember kap róla emailt, belép és válaszol, hogy akármi. user megkapja és ő nem ért egyet az akármivel, ír megint és visszadobja a support embernek stb. na most ott akadtam meg, hogy ezt hány táblával kéne tervezni milyen mezőkkel és hogy kötöm össze őket? -
SektorFlop
aktív tag
válasz
Brown ügynök #1956 üzenetére
köszi szépen... lehagytam egy include-t... de most ismét van valami gondja azt hittem könnyebb lesz, vagy csak én vagyok szerencsétlen...
-
Brown ügynök
senior tag
válasz
SektorFlop #1955 üzenetére
Lehetséges hiba: a validate_user()-t hamarabb hívod meg, mint definiálod. Előbb deklaráld, vagy add meg a fájl elérési útvonalát amiben deklarálva van, aztán használd.
-
SektorFlop
aktív tag
Sziasztok!
Kezdőként próbálok összehozni egy beléptető rendszert. De nem sikerül csatlakoztatni mysql-hez. usbwebserverrel tesztelném, a következő hibaüzenetbe botlottam:
Fatal error: Call to undefined function validate_user() in D:\!webserver\root\login.php on line 5
login.php-ből egy részlet ebben található az 5. sor, de úgy gondolom hogy nem itt van a hiba.
<?php
if(!empty($_POST['login']))
{
if( validate_user($_POST['nick'],$_POST['pass'],$private_key,$conn))
{
$_SESSION['login'] = $_POST['nick'];
header("Location: index.php");
}
else
{
echo ERROR_LOGIN_ERROR;
}
}
?>ha valaki tudna segíteni megköszönném!
úgy hiszem hogy az adatbázisnak nem küldi a formokat... szükség eseten a config.php tartalmát is bemásolom.
és elnézést kérek de még csak most tanulom és tapasztalom a dolgokat... ha esetleg valami butaságot írok javítsatok ki. php ismeretem nagyon hiányos, gyakorlás ként vágtam bele egy ilyenbe.
-
chuck91
tag
sziasztok.
egy kis help kéne.. mysql 2005 telepítésénél ezt irja ki [link] -
j0k3r!
őstag
hello megint!
na szoval nekialltam megirni a fentebb mar emlitett osztalyt, de az egyik lekerdezes valahogy nem akar mukodni.
classManageDB.php
igy hasznalom (reszlet):else
{
require_once 'class/classManageDB.php';
$ok = TRUE;
try
{
$udb = new userDB(TRUE);
$udb->createUserTable();
$udb->addUser($u);
$udb->closeConnection();
}
catch (Exception $e)
{
$ok = FALSE;
echo
'<h1>Hiba</h1>
<br/>
' . $e->getMessage();
}
if ($ok)
{
echo
'<h1>Sikeres regisztráció</h1>
<br/>
A megadott email címre elküldtük a regisztráció befejezéséhez szükséges linket.';
}
}mondanom sem kell, hogy mindig ugyanazt dobja: "A megadott email címre elküldtük a regisztráció befejezéséhez szükséges linket." - de a users tabla ures marad. a tabla felepitese megtalalhato createUserTable() metodusban (ami mellesleg lefut, ha atirom a tabla nevet)
a kerdesem az volna, hogy az addUser() metodusban miert nem jo a megadott lekerdezes?elore is koszonom a segitseget.
-
Frigo
őstag
Mindenképp PDO mellett érdemes dönteni nem csak az absztraktabb adatbázis kezelés miatt ,hanem sokkal biztonságosabb is ,pl query paraméterezés ,prepared statements . Emellett van jó pár hasznos funkciója is pl a fetch_class .Hátránya ,hogy a régebbi PHP változatokban még kicsit bugos volt ,de ezeket valószínűleg már kigyomlálták.
-
j0k3r!
őstag
hello!
egy jelenleg localhoston futo oldalhoz szeretnek adatbazist letrehozni (a mysql verziom: 5.5.8), es ehhez php-ban egy adatbazist kezelo osztalyt irni.
a kerdesem az, hogy melyiket valasszam: mysqli vagy pdo?
a pdo-rol azt olvastam, hogy univerzalisabb interfacet nyujt (ha esetleg atkoltoztetnem az adatbazist, bar nem tervezem), de ezen kivul nem nagyon talaltam a ketto kozt eletbevago kulonbseget. megkoszonnem, ha valaki irna egy-ket ervet/ellenervet a fentebb emlitett osztalyok hasznalatara/nem hasznalatara.elore is koszonom a segitseget.
-
Hogy mi is van meg? select menü options-ökkel, sql csatlakozás, php ami átadja az inputok value-ét, options rész érdekelne, google nem segít.
Ajaxhoz egyáltalán nem értek php, sql-hez is csak kicsit.
-
Brown ügynök
senior tag
válasz
KaiotEch #1945 üzenetére
Én ezt Ajaxal (jQuery) oldottam meg. Amikor kivlaszott egy értéket, ezt ajaxal átadtam a PHP-nak, ami a kapott értékkel végrehajtott egy lekérdezést. A lekérdezés eredményét ajaxal jelenítem meg (jelen esetben egy lenyíló menüt).
Az adatok mentését szintén ajaxal oldottam meg, mert az én esetemben x számú lenyíló menü volt.
-
Sziasztok. Olyan ügyben kéném a segítségeteket, hogy szeretnék csinálni egy <select> lenyitható menüt és benne pár <options>-t, amit ha kiválasztanak akkor megjelenik egy újabb lenyíló menü, majd a végén a kiválaszottatat bedobja sql-be.
-
Rubert
csendes tag
Sziasztok!
Az alapokkal akadt gondom, azon belül a PHPMyadminnal.
Localhoston van feltelepítve az EasyPHP 5.3.6.1. Myadminnal létrehozok egy adatbázist a következő paranccsal:
create database 'nev';
Létrejön. Majd törölném a
drop database 'nev';
kóddal, amikor kidob egy ablakot a következő üzenettel:
"DROP DATABASE utasítást letiltották".Egyetlen felhasználó van jelenleg a 'root'. "All privileges" jogokkal rendelkezik, minden bepipálva, és ennek ellenére nem tudom végrehajtatni vele.
Ellenben ha az adatbázis nézetben kijelölöm az törölni kívánt adatbázist, és megnyomom az Eldobás ikont, szó nélkül végrehajtja, azzal a parancssorral amit fentebb próbáltam én is kézzel végrehajtatni... Jogosultságaim rendben vannak, és a kóddal sincs hiba, így nem tudom hogy nézzek utána... Ti talán tudnátok tippeket adni. Előre is köszönöm. -
jeges
senior tag
a "láma" kérdéshez: igen, a mysql, postgresql, oracle, mssql, és még sok más mind relációs adatbázis-kezelő rendszerek. a jdbc kicsit kilóg, mert az nem az adatbázis-kezelő, hanem egy kapcsolat, amin keresztül java-kódból eléred a neki megfelelő adatbázis-kezelőt (azaz jdbc kapcsolatot bármilyen adatbázis-kezelővel felépíthetsz, ha megvan hozzá a jdbc motor).
azért van belőlük sok, amiért blog-motorból, programozási nyelvből is - ezek versenytársai egymásnak.hja, és valóban a sztenderd sql valamilyen implementációja mindegyik relációs db-nek része, de mindegyik kicsit máshogy érti meg az sql-t is - egy példa: emlékeim szerint full join pl mysql-ben nincs, viszont van olyan insert, ami ha már létezik, update-ként értelmezett. oracle-ben limit nincs.
az egyes függvények használata pedig teljesen egyedi, minden rdbms más függvényeket ért meg. -
Lacces
őstag
Üdv, így vasárnap kora hajnalban :-D
Nem igazán értem ezt a kijelentést:
Az enum és set típusról van szó:" A SET típushoz nagyon hasonló, ám az köztük a különbség, hogy az ilyen típusú oszlopok a megadott értékek és a NULL közül egyet vehetnek fel ..."
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.6/en/enum.html Is nézegetem a példát, de nem esik le, amúgy az enum_col - az mi akarna lenni? :-D enum_oszlop?
Ahogy a példában is van, létrehozom az enum name mezőt, és akkor alapból többet veszek fel.
Igen, józan paraszti ésszel egyet választok ki... De ez a felvehet szó engem irritál :-D
Meg ami fent van a linken, azt a példát is olyan esetlennek találom. Nem igazán látom át, hogy most milyen előnyöm van és mikor kell enumot vagy set-et...Ha valaki elmagyarázná, hálás lennék!
Ez láma kérdés, de úgy vettem észre, hogy a mysql, mssql, jdbc az most igazából az sql-re épül, mi a különbség köztük? Miért van ennyi adatbázis kezelő? Jó mindegyikből az alapokot néztem át, amit könyvek írtak, de azok szinte 90%-ban ugyanaz.
-
tkazmer
addikt
sziasztok,
egy (számomra mindenképpen) érdekes problémám akadt. egyetlen táblából kellene lekérdeznem, hogy kb. az alábbi eredményt kapjam:
azonosito1 | azonosito_2 | sum(kiadasok)
YYAA12 | 1222 | 100000
YYAA12 | 1456 | 123000
AACC23 | 1222 | 85000
AACC23 | 1456 | 37600
AACC23 | 1120 | 129870A tábla lényegében kiadásokat tartalmaz, amelyek hozzá vannak rendelve egyrészt bizonyos dolgokhoz (amikre a kiadás irányult - azonosito1), másrészt a partnerekhez, akik számára a kiadás kifizetésként teljesült (azonosito2). A 3. oszlop pedig a kiadások szummázott összege, nyilván olyan módon, hogy egy adott dologért egy partner összesen mennyit számlázott. egy dologgal kapcsolatban pedig több partner is számlázhat.
Eddig még csak olyat írtam, hogy
SELECT azonosito1, sum(kiadasok) FROM tablanev
where
................
group by azonosito1
de ez nyilván kevés, ebben nincs benne az azonosito2. Gondoltam még arra, hogy subqueryvel kérem le azonosito2-t és hozzá a sum(kiadasok)-at, de a subquery 2 oszlopot ugye nem tud. Volt pár join-os próbálkozásom is, de nem vezettek sikerre, bár lehet, csak az zavart meg, hogy 1 táblában van most minden adat...
valakinek valami tippje esetleg? -
Brown ügynök
senior tag
válasz
Brown ügynök #1930 üzenetére
A jogok exportálása a kívánt felhasználó ( 'felhasználó'@'127.0.0.1' ) felé megoldotta a problémát.
-
ng0ofy
KORREKTOR
válasz
VladimirR #49 üzenetére
Hasonló cipőban járok én
Csak én épp képeket akarok feltölteni (azaz a linkjüket az adatbázisba), de nem tudom, hogy oldjam meg az automatikus feltöltést.
ti. a user töltené a képeket fel egy ftp mappába sima másolással és automatikusan kerülne a képek linkje az adatbázisba ami egyből fel is kerül a weblapra kicsinyítve
. Addig OK, hogy a szerveren (ubuntu server) meg tudom csinálni, hogy a mappát figyelje és a képekről linket csináljon vagy log fájlt a képeket pedig tömörítés nélkül, eredeti méretben tárolom és a weblapra is kerülhet így. Ezt a log fájlt kellene beolvastatni az adatbázissal, ami MySQL és nem értek hozzá annyira, csak alap SQL ismereteim vannak, de ez szoftveres alapú, nem nyelvi.
Tuti, hogy alap dolog, de buta vagyok, hogy kell ezt?
-
Frigo
őstag
Nettuts.com-ot tudom melegen ajánlani itt rengeteg ,tutorialt ,leírást találsz kezdőtől a profi szintig ,nem csap PHP területén .
-
Brown ügynök
senior tag
Én ebből tanultam. Megjegyezném hogy nem a legjobb van benne jó pár hiba. Aztán pedig forráskód olvasás, forráskód olvasás, forráskód olvasás. (+ fejlesztés)
#1934: A http://php.net/ oldalán a függvényekhez általában jó pár példát is írnak. Egyébként kösz az oldalt, még nem ismertem.
-
Lacces
őstag
Sziasztok!
Hogyan érdemes a php-zást elkezdeni? (Asp.net tapasztalatom van, html (xhtml), és css is.
Elsősorban a Webprogramozás jegyzetre gondoltam amit Nagy Gusztáv adott ki.Aztán a Php és Mysql webfejlesztés című könyvet. És utána még egyet, ami egy php-s webáruház készítésében vezet végig.
Esetleg alternatív ötletek van? Hogyan érdemes a php-t megtanulni? Most nyári szünidő van, sajnos munkát nem kapok. De szeretném minnnél hamarabb kitanulni olyan szinten, hogy diákmunka vagy gyakornoki pozicíóba felvegyenek.
a segítésget előre is köszönöm!
-
Briganti
tag
válasz
Fire/SOUL/CD #1931 üzenetére
Hello,
probalkozz a Cronjob -al, egyszer kell megirni egy scriptet, es azt be kell allitani hogy bizonyos idoszakokba (a forum forgalmatol fuggoen havonta, hetente, naponta vagy akar percenkent) fusson le, es vegezze el a "nagytakaritast"Dokumentaciot rengeteget talalsz a neten, innen gondolom boldogulsz
sok sikert! -
Tud valaki olyan PHP motorról (fórumhoz), aminek az adatbázis management-jében létezik valami olyasmi funkció, hogy pl az adatbázis egyes táblái, ha meghaladnak egy adott méretet, akkor mondjuk az utolsó 100 hsz-t törölné, persze automatikusan? (már vagy egy tucat motort megnéztem de ilyesmit nem találtam, lehet, hogy már a fáradságtól is "benéztem")
(Kis településről van szó, ahol a netszolgáltatónál van a tárhely is, viszont az igen kicsi, a polgármester szerint(még nem beszéltem a szolgáltatónál az illetékessel) nincs 100 mega... Ebbe kellene egy külön települési honlap, és még egy fórumot "belepaszíroznom), szóval nagyon meg van kötve a kezem a kevés tárhely miatt. Arra meg nem lesz időm, hogy akár hetente Én manuálisan törölgessem az adatbázisból a régi hsz-okat, hogy helyet szabadítsak fel...)Minden javaslatot szívesen fogadok... Előre is köszönöm.
-
Brown ügynök
senior tag
Felraktam az EasyPHP 5.3.6-t. Azóta nem tudok phpMyAdmin-ban új felhasználót felvenni csak usage joggal, azzal meg nem sok mindent lehet kezdeni. A következő hibaüzenetet kapom:
A phpMyAdmin verziója 3.4.2
-
L3zl13
nagyúr
-
Fauno
tag
Szeretnék egy keresőt használni a weboldalamon, ehhez szeretnék kérni némi segítséget?
Van egy főoldalam, amire szeretnék egy keresőt. A fő oldalon van egy menü és egy keret, amibe több mellék oldal oldalt is szeretnék egyenként megjeleníteni, attól függően, hogy melyik menü pontot nyomom mag. Azt szeretném, ha beírók a keresőbe egy kifejezést, akkor az az oldal jelenjen meg a keretbe ahol a kifejezés van. Ehhez mindenképpen MySQL kell?
köszönöm
Fauno -
SektorFlop
aktív tag
Sziasztok!
web-programozó ként tanulok, és csupán szorgalomból szeretnék összehozni egy fórumot. Némi PHP és Mysql ismeretekkel rendelkezem hozzá.
Kérdésem az lenne hogyan kezdjek hozzá és mik azok a dolgok amikre nagyon oda kellene figyelnem?
-
zka67
őstag
Így igaz. Mivel a törölt rekordok fizikailag nem kerülnek törlésre, azaz nem tömöríti össze a adatbázist, az ezután hozzáadott rekordok előbb elkezdik feltölteni ezeket a helyeket.
1 2 3 4 5 6 Eredeti rekordok
1 2 X 4 X 6 3. és 5. rekord törölve
1 2 7 4 8 6 9 A 3. helyére megy a 7., az 5. helyére a 8.
és a végére a 9. -
Mohalaci
csendes tag
Üdv!
Egy számomra fontos kérdésem lenne
Azt hogy lehet elérni, hogy ha pl van egy xy user phpmyadminban. És azt szeretném, hogy az xy user tudjon adatbázist létrehozni magának és a saját dolgaihoz legyen joga, de mások adatbázisait ne lássa.
Ez kivitelezhető valahogy?
Léci segítsetek, mert nem találtam semmit se google-n..:S -
PazsitZ
addikt
Egyáltalán nem rendez, az általad is látható SELECT fut le. SELECT * FROM `table` LIMIT 0, 30
Adatbázis elmélet szerint pedig ha nem állítasz be rendezést egyáltalán nincs garancia, hogy milyen sorrendben kapod vissza az adatokat.
De általában ha van elsődleges kulcs, akkor aszerint. -
sekli
addikt
Sziasztok,
Csak kíváncsiságból, tudja valaki, hogy a PHPMyAdmin alapból mi alapján rendezi sorba a rekordokat? Nálam mindig tök össze-vissza van.
Én magam természetesen tudom rendezni...
-
Sk8erPeter
nagyúr
Ja persze, tudom, hogy nem kell vele foglalkozni, csak érdeklődtem a működése felől.
Sajnos jól gondoltam, MyISAM esetén a PDO felől sem működik a tranzakció plusz commit/rollback mechanizmus:
[Transactions and auto-commit]
"WarningPDO only checks for transaction capabilities on driver level. If certain runtime conditions mean that transactions are unavailable, PDO::beginTransaction() will still return TRUE without error if the database server accepts the request to start a transaction.
An example of this would be trying to use transactions on MyISAM tables on a MySQL database."
Kár.
Azt hiszem, nem érdemes emiatt megváltoztatnom InnoDB-re a jelenlegi adattábláim tárolási mechanizmusát, akkor viszont szívhatok azzal, hogy több új elem beillesztése esetén hiba fellépésekor megfelelően visszavonogassam szépen kézzel az INSERT-eket, utólag a megfelelő sorokra küldve egy DELETE-et...Tulajdonképpen azt sem látom be, mi értelme van, hogy csupán driverszinten ellenőrzi a tranzakciós képességeket, miért nem ugat érte (legalább lenne notice, warning vagy PDOException), ha az adattábla nem támogatja őket, hogy a programozó ne nézzen már bambán, hogy vajon a rollback-nél miért nem vonta vissza a kívánt módosításokat, amennyiben elvégezte...
Milyen szép is lenne egy DataSet alapúhoz hasonló megoldás, mint .NET-ben.
-
cucka
addikt
válasz
Sk8erPeter #1917 üzenetére
Eszerint MyISAM storage engine-nél ne is próbálkozzak ilyesmivel, ugye?
Elképzelhető, hogy működik MyISAM-al is, nézd meg a doksit. Egy korábbi munkahelyemen készítettünk olyan adatbázis réteget, ami tudta a tranzakciók kezelését függetlenül attól, hogy az adott myslq táblák milyen storage engine-el voltak létrehozva.Csak úgy értettem, nem állhat-e elő mégis az az eset, aminek minimális az esélye, hogy két kérés esetén épp ugyanakkor próbálnak írni az adatbázisba, ezért a lock-olási folyamat megkergül
Nincs, ezt a problémát minden adatbázis kezelő rendszerben megoldották már szerintem, különben nem lenne üzembiztos a használatuk.Ilyenkor van egy bizonyos timeout idő, amíg vár a sorára, majd amikor már nincs lock-olva a tábla, végrehajtja a feladatot, igaz?
Igen, de ezt az adatbázis szerver intézi, szóval nem kell vele foglalkozni. -
Sk8erPeter
nagyúr
PazsitZ, cucka: köszönöm a válaszokat!
PazsitZ:
"Viszont, az innoDB támogat tranzakciókezelés, amire ha szükséged van, akkor szükséged van."
Na, most legalább egyben megtudtam azt is, hogy nem érdemes próbálkoznom MyISAM esetén PDO-val a PDO::beginTransaction(), illetve PDO::rollBack() (na meg PDO::commit()) metódusokkal.Pedig igencsak előnyös lenne, hogy amennyiben valami hiba lépett fel több bejegyzés létrehozási kísérlete során, vissza tudjam vonni egy sima rollBack-kel az egészet.
Eszerint MyISAM storage engine-nél ne is próbálkozzak ilyesmivel, ugye?Ja, közben ezt találtam a phpMyAdmin átlátható felületén, hogy két tárolómotor támogatja a transactiont MySQL-ben:
InnoDB Supports transactions, row-level locking, and foreign keys
BerkeleyDB Supports transactions and page-level lockingcucka:
"Az innoDB támogatást be kell kapcsolni a MySQL-ben, alapból ki van kapcsolva."
Köszönöm, közben megtaláltam a my.ini fájlban (Windows) a sort, amit ki kell kommentelni:
# Use this option if you have a MySQL server with InnoDB support enabled
# but you do not plan to use it. This will save memory and disk space
# and speed up some things.
skip-innodb
(nyilván az utsó sort)
Mondjuk ha azt mondjátok, ennek az előnyei csak "nagy forgalmú oldalnál és/vagy nagy méretű adatbázis tábláknál" értékelhetők igazán, akkor hagyom is a fenébe egyelőre, nem foglalkozom vele. De szóljatok, ha mégis érdemes.
(Amúgy MySQL-verzió: 5.0.51a.)"Igazából olyan nincs, hogy konkurrens írás, egyszerre csak 1 írási művelet végződik, a többiek pedig várnak a sorukra."
OK, világos. Csak úgy értettem, nem állhat-e elő mégis az az eset, aminek minimális az esélye, hogy két kérés esetén épp ugyanakkor próbálnak írni az adatbázisba, ezért a lock-olási folyamat megkergül - dehát mondjuk így is-úgy is gondolom az egyik akkor is előbb fogja tudni lezárni, hogy a másik ne tudja addig babrálni.
Ilyenkor van egy bizonyos timeout idő, amíg vár a sorára, majd amikor már nincs lock-olva a tábla, végrehajtja a feladatot, igaz? -
cucka
addikt
válasz
Sk8erPeter #1914 üzenetére
ez miért fontos igazából? Mitől jobb az InnoDB, mint mondjuk a MyISAM, stb.?
Már írták előttem, a legfontosabb különbség, hogy az innoDB a tábla 1-1 sorát lock-olja insertnél, míg a MyISAM az egész táblát. Ha nagy forgalmú oldalnál és/vagy nagy méretű adatbázis tábláknál számít.Érdekes, localhoston phpMyAdminban (2.10.3) nem is látom most az opciók közt ezt a lehetőséget...
Az innoDB támogatást be kell kapcsolni a MySQL-ben, alapból ki van kapcsolva. Nem tudom, milyen MySQL-t használsz, de még az is előfordulhat, hogy bele se fordították az innoDB támogatást, ekkor értelemszerűen be se fogod tudni kapcsolni.
Mi történhet konkurrens írási kísérletnél?
Igazából olyan nincs, hogy konkurrens írás, egyszerre csak 1 írási művelet végződik, a többiek pedig várnak a sorukra. -
PazsitZ
addikt
válasz
Sk8erPeter #1914 üzenetére
Az innoDB sor szintű lockolást alkalmaz a myISAM tábla szintű lockolása helyett.
Ebből követketkezik, hogy nagy számú írás művelet esetén gyorsabb lehet, mint a myISAM.Viszont, sima olvasásban gyorsabb a myISAM. Sőt, ha csak a tábla végére szúrsz be bejegyzéseket, nem kell újraépítgetni, rendezgetni az indexet, akkor egyértelműen a myISAM a jobb. Továbbá úgy tudom méretben is kissebb, ugyanazon eltárolt tartalom esetén.
Tehát, akkor éri meg leginkább, ha több indexes tábla van, abban jelentős mennyiségű delete, repalce, indexeket kavaró update, inserrtek vannak.
Ezek az alapvető különbségek, szimpla adatkezelés/tárolás esetén.
Viszont, az innoDB támogat tranzakciókezelés, amire ha szükséged van, akkor szükséged van.Remélem tárgyi tévedést, így reggel saját kútfőből nem írtam, javítsatok, ki ha esetleg mégis.
-
Sk8erPeter
nagyúr
ha már szó volt róla, én is kérdezek, hogy tanuljak:
"a táblát innoDB engine-el tárold" - ez miért fontos igazából? Mitől jobb az InnoDB, mint mondjuk a MyISAM, stb.? Gyorsabb nála? Akkor miért nem ez a default? Érdekes, localhoston phpMyAdminban (2.10.3) nem is látom most az opciók közt ezt a lehetőséget..."Új válasz felvitelénél pedig az innoDB miatt nem fogja lockolni a táblát, tehát zavaró mellékhatások nélkül lesz ideje újraszámolni az indexeket."
Mi történhet konkurrens írási kísérletnél? -
cucka
addikt
válasz
RedSign #1911 üzenetére
16000 sor nem sok, igazából 160ezer se az, de ez persze attól is függ, hogy hogyan szeretnéd használni a táblát. Jelen esetben a válaszok táblában lesz 1 id mező, 1 user_id mező, egy kérdés_id mező és maga a válasz. Az id, user_id és kérdés_id mezőre készítesz indexet és a táblát innoDB engine-el tárold. Így kiértékelésnél (ahol user_id és/vagy kérdés_id szerint kérsz le pár sort) villámgyors lesz, az indexek miatt szinte azonnal meg fogja találni, hogy a több százezer sorból mely 20-30 sort adja vissza. Új válasz felvitelénél pedig az innoDB miatt nem fogja lockolni a táblát, tehát zavaró mellékhatások nélkül lesz ideje újraszámolni az indexeket.
(Feltételezem, hogy nem lesz százezres napi látogatottsága az oldalnak, így a fenti megoldás megfelelő teljesítményt fog nyújtani) -
RedSign
tag
válasz
RedSign #1910 üzenetére
Bocs, az előzőt javítva elszámoltam...
Szóval egy sormennyiséget számolva a válasz táblára, ha mindent minimálisan számolva 1 teszt 4 kérdéssel kitöltése esetén 20*20*4=1600 sort generál a válasz táblában a 20 csoportra. Az egy év alatt 16000 sor és egy csoport lifetime-ja 4-8 év, plusz az évente további csoportok.
-
RedSign
tag
Szia!
Köszi a választ, kicsit kibontom, hogy jobban érezzétek miért aggódom...
Igazából azért gondoltam, hogy a válaszokat ilyen formában tárolom, mivel 5-10 új csoport lesz évente - a meglévő 20 mellé - és mindegyik csoportban kb. 20-30 felhasználó. A tesztek száma pedig évente csoportonként 10-50 közötti számú lesz. A tesztek kérdéseinek a száma 4-végtelen (na jó annyi azért nem) között változhat.
Szóval egy sormennyiséget számolva a válasz táblára, ha mindent minimálisan számolva 1 teszt 4 kérdéssel kitöltése esetén 20*20*4=1600 sort generál a válasz táblában. Az egy év alatt 16000 sor és csak az egyik csoportra. Ha megnézzük a 20 csoportra, akkor 20*16000=320000 sor.
Ez így nem lesz sok? (Igazából még ekkora ennyiségű adatot nem kellett kezelnem, ezért is érdekelne)
Üdv,
RedSign -
cucka
addikt
válasz
RedSign #1907 üzenetére
Kell egy tábla a felhasználóknak, meg egy a csoportoknak. A felhasználó pontosan 1 csoportba tartozik, tehát van neki csoport_id-ja.
Kell egy tábla a teszteknek, egy a teszt kérdéseknek, és egy a válaszoknak. A táblák közötti kapcsolatok nyilvánvalóak, tehát ha egy teszt egy csoporthoz tartozik, akkor a teszt táblában lesz egy csoport_id, vagy például egy válasznak lesz felhasználó_id-ja és kérdés_id-ja, és így tovább.A te ötleted, miszerint a válasz táblában ömlesztve tárold a kérdésekre a válaszokat, szerintem bohóckodás, túl sok értelme nincs. Esetleg úgy lehet értelme, ha a válaszokat feldolgozó php script számára könnyen kezelhető módon, serializálva tárolod a válaszokat a táblában.
-
RedSign
tag
válasz
RedSign #1907 üzenetére
Sziasztok!
Még közben arra is gondoltam, hogy a kitöltések alapján az answer táblába minden kitöltött teszt után csak egy sort hozok létre és annak az egyik mezőjébe tárolnám stringként a kérdések azonosítóját és a válaszokat egy elválasztó karakterrel (pl.: question_id1*2*'question_id2*1*question_id3*1*question_id4*3), amit utána szétbontok. Ez egy kicsit gazdaságosabb talán?
Üdv,
RedSign -
RedSign
tag
Sziasztok!
Kaptam egy feladatot, amit meg kellene oldani a lehető legoptimálisabb módon és van már rá ötletem is, de kiváncsi vagyok Ti hogyan oldanátok meg.
Szóval egy teszteket kezelő oldalról lenne szó, ahol adott tesztekhez adott kérdéseket kellene rendelni és ezekből véletlenszerűen a teszt létrehozója által megadott kérdés számnyit kiértékelni. A felhasználók különböző csoportokban kapnak helyet és adott csoportokhoz kell a teszteket hozzárendelni. Az egyes felhasználók teszteredményeit (és válaszait) rögzíteni kell és kiértékelni.
A "problémám" ott lenne, hogy szerintetek mi a legoptimálisabb megoldás a tesztek, a hozzátartozó kérdések (válaszokkal) és a kitöltött tesztek adatbázis megvalósítására? A felhasználók, csoportok kezelése nem probléma...Első elgondolásom szerint a külön táblába tenném a csoportokat (amihez a felhasználók tartoznak), a teszteket, a kérdéseket (a válaszokkal) és az eredményeket. Mindezt úgy, hogy a teszteknek lenne egy olyan mezője ami a kérdések id-ját tartalmazza, a kérdéseknek pedig egy olyan mezője ami a válaszokat, az eredményeknek pedig ami a felhasználó által adott válaszokat. (Egy felhasználó csak egy csoportba tartozhat!)
Pl. első megoldás, bár itt az answer tábla szerintem hatalmasra nőhet...:
users
user_id
user_name
group_id
group
group_id
group_name
test
test_id
test_group
test_label
question
question_id
question_text (pl.: Mennyi 1+1?)
question_answers (pl.: 1*2*3*4)
question_right (pl.: 2)
answer
answer_id
answer_question_id
answer_user
answer_date
answer_selected (question_answers válasz sorszáma, pl.: 3 -> rossz válasz)Véleményeket és javaslatokat várnék...
Köszönöm előre is!
Üdv,
RedSign -
Briganti
tag
válasz
RedSign #1904 üzenetére
En nem hasznalnek iframe-t semmi kepp, inkabb ajanlom az ajax -os megoldast.
Egy div-nek beallitod a height tulajdonsagat, az overflow -ot auto-ra allitod, es egy ajax hivas segitsegevel betoltod a kepeket a div-be (jQuery load() fugvenyere lesz sukseged). Hogyha a kepek tulhaladjak a div meretet akkor megjelenik a gorgeto sav.
Remelem segithettem,
sok sikert -
RedSign
tag
Sziasztok!
Egy olyan "problémával" kapcsolatban lenne kérdésem, hogy egy galéria megjelenítő oldalt kell leprogramoznom, ami adatbázisba menti a képeket. Ezzel nincs is probléma, de a képekminiatűrjeit meg kell jeleníttenem az oldalon, ami a magas képszám miatt görgethetővé kell tenni (mint a simpleviewerben). Ehhez szerintetek az iframe lenne a jó megoldás (flash-t nem szeretnék alkalmazni) egy külön php scripttel, ami a miniatűröket betölti vagy más megoldást javasoltok?
ÜDv,
RedSign -
Inv1sus
addikt
Vagy próbálj ki egy CMS-t. pl Drupal. Azt nem kell programozni, feltéve, ha minden számodra szükséges dolgot megtalálsz.
Aktív témák
Hirdetés
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Eredeti játékok OFF topik
- PlayerUnknown’s Battlegrounds
- További kavarás a Pixel 10-ek körül
- Házi hangfal építés
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Futás, futópályák
- Háztartási gépek
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Nyaralás előtti hardverszemle
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7800X3D Processzor!
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- Apple Macbook Air 15 M4 256 gb Garanciális/számlás Ráadás Magic Mouse 2
- Ps 5 Slim digital megkímélt 1 hónap jótállás
- GAMER PC : RYZEN 7 7800X3D /// 32 GB DDR5/// RX 9070 XT 16GB /// 1TB NVME
- Crucial 240GB SSD eladó
- BESZÁMÍTÁS! MSI Crosshair 17 HX Gamer notebook - i7 14700HX 64GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- Csere-Beszámítás! PowerColor Red Devil Spectral White RX 9070XT Videokártya! Bemutató Darab!
- iKing.Hu - Honor Magic 7 Pro - Black - Használt, karcmentes
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged