- Csillagfelhő áztatná el Elon Musk űrkarneválját
- AMD-s AI-ra építenek az ASUS üzleti portfóliójának új egybegépei
- Rejtély az űr csendjében: ezért kellett kimenekíteni az Űrállomás csapatát
- Kipukkadt a videós AI lufi? A Sora elkaszálása csak a kezdet
- A jövőben egy új foglalat több CPU-generációt is kiszolgál majd az Intelnél
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Autóhifi
- Milyen TV-t vegyek?
- Otthoni IPTV megvalósítási lehetőségek?
- Milyen egeret válasszak?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Idén lesz tíz éves az AMD Socket AM4 foglalat
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Véleményes teszt bizonygatja mennyit ér a Macbook Neo 8 GB RAM-ja
- Tiszta szolárium: élőben brutális a TLC új SQD-Mini LED-es csúcsmodellje
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sinesol
veterán
válasz
Synthwave
üzenetére
"Meglepődnél, hogy hány prónak mennyire lövése sincs a hardverek/technikai dolgok mélységeiről."
Ismerek/ismertem CS-ből és Dotabol is embereket akik pro szint körül mozogtak és hiába mondtam nekik, hogy ez meg ez mennyit számit, még csak nem is érdekli őket, ami megtetszik, épp elsőnek jön szembe a médiaban, azt veszik.
Ennek ellenére ők játszanak pro szinten és tolják akár krumpli gépen is, miközben a témában végletekig jártas emberek az ujabb és ujabb számháborút megnyerő csodától várják a mid rank slump-ból való kijutást. -
Synthwave
HÁZIGAZDA
"asszem 10 eve azt mondtak, hogy 1000hz polling rate teljesen ertelmetlen"
Ezt régebben mondták, és azért, mert néhány alaplap nem tudta USB sínen keresztül tartani a high pollingot, és a szenzoroknál is előfordulhattak stabilitásgondok, ezért sokan (köztük én is, a kompetitív Quake Live-os évek alatt végig) 500 Hz-cel nyomultak, mert azzal garantáltan nem volt probléma.
Másrészről meg a Logitech legelső, 2002-ben megjelent optikai gaming egerei – MX300/MX500 – már óriási mértékben profitáltak az 500 vagy 1000 Hz-ből. A 8 bites adatsáv miatt az alap 1 m/s-os perfect controljuk 3,91 m/s-ra (!) növekedett. Mintha egy teljsen más eszközt tartottál volna kézben. Avago ADNS-A2020 szenzor for you.
A legendás Microsoft Wheel Mouse Optical 1.1/Intellimouse Opctial 1.1a/Intellimouse Explorer 3.0 esetében ugyanez, csak kisebb mértékben: 125 Hz@1 m/s -> 500/1000 Hz@1,5 m/s, és csak 2 m/s környékén érted el a malfunction rate-et.
A reszponzivitást nézve viszont 16 bites adatsávval – ahol a polling már nem befolyásolja a perfect controlt – is érezhető különbség van 125 és 1000 Hz között. Ezt egy 60 Hz-es monitoron jó eséllyel nem igazán fogod érzékelni, mert az orbitális input lag elmaszkolja.
"söt lattam redditen, hogy van aki ma is azzal tolja high rankon is."
Azért, mert
1) 20 éve ezt használja, belekényelmesedett, működik neki, így minek variáljon? A CS prók különben is egy ultrakonzervatív, már-már dogmatikus bagázs, nincs értelme azt nézni, hogy mit használnak.
2) Randomra másolja az old school playereket, mert azt hiszi, hogy attól jó lesz.Egyébként meg a 400 cpi pontatlanabb FHD vagy magasabb felbontásokon, szimplán mivel egyszerűen túl kevés mintavételezési ponttal dolgozik a képpontsűrűséghez viszonyítva. Plusz mérhetően magasabb a motion delay, mint 800 vagy 1600 cpi-n. Az utóbbi a sweet spot, a motion delay diffi efelett már elhanyagolható, viszont az 1000 Hz feletti polling rate-ek kihasználásához 3200 cpi kell legalább.
Meglepődnél, hogy hány prónak mennyire lövése sincs a hardverek/technikai dolgok mélységeiről.
Monitorok: 60 és 100/100+ Hz között ÓRIÁSI, látható és érezhető differencia van. Már az első ablakmozgatásnál vagy szöveggörgetésnél, nemhogy játékban. Aki ezt nem tapasztalja, annak szimplán csak krumpli az érzékelése. Fiziológiailag képtelen rá. Pont úgy, ahogy a hallása sem egyforma mindenkinek. Előfordul, de nem jellemző, és főleg nem mérvadó. Már a 60 és 75 Hz közt is számottevő javulás van az utóbbi javára, bár még az utóbbi is meh.
A 120/144 és 240 Hz közt valóban nincs nagyon különbség, viszont 360 Hz-nél már valamivel hangsúlyosabb. Az 500 és felette meg egy új világ, megfelelő hardverrel nem kicsi a diffi. Mind you, ezekhez több százas, stabil frame rate-ek kellenek, 40 fps casualkodással értelmetlen.
tl;dr: A fentebb írtakban nincs egy mikrogrammnyi urban legend vagy marketing sem.
-
hapakj
őstag
Egyébként valszeg másoknál is, de nálam biztos számít a képernyő méret különbség és a usecase.
Egy telefon kijelzőn, meg bárminek a görgetése közben bár látom a 60 és 120hz közötti különbséget és szép-szép, de annyira nem hat meg.
27"-os monitoron meg alapból feltűnőbb és játék esetén meg főleg ég és föld.
-
Csandi
addikt
Egérből ma is elég 1000hz és 800-1600dpi csak marketing a többi, ez tény. De a hz-et főleg 60vsSok egyértelműen látja bárki, aki nem annak nem hiszek, vagy durván szemüveges. Egy 144 vs 240 vs 360-at én sem feltétlen tudok megkülönböztetni, de 60 vs 144 az olyan mint nappal vs éjjel.
-
Sinesol
veterán
Az a vicces ebben, hogy volt telos vanteszt regebben es többseg nem tudta megmondani, hogy 60hz vagy 120 hz-et lat, hiaba bizonygatták, hogy jo nagy a különbseg.
Aztan emlekszem meg arra is, hogy jo par eve a gamer korszak rlrjen volt monitor teszt is gamerekkel, ahol az jött ki, hogy 120 hz fps-ek teren eri meg, a 144 vagy 160 hz szinte semmit nem befolyasol, hibahatar. Ma meg ltt tartunk, hogy 240 hz meg 360 hz kell.
Szoval elhiszek en sok mindent, de erösen tolja ezt a szekeret a marketing es tuti hogy 240 hz alatti telon mar nem lesz elet par ev mulva.

Ugyanez amugy egerek teren is megy, asszem 10 eve azt mondtak, hogy 1000hz polling rate teljesen ertelmetlen, ma meg az mar keves, ahogy 10000dpi is elvaras. Eközben regen a CS pro Intellimouse-al parszaz dpi-n a vilagot kilötte…söt lattam redditen, hogy van aki ma is azzal tolja high rankon is.
Na de off ez mar nagyon.
-
hegedus001
aktív tag
A pronak nem csak a 120 Hz a selling pointja. Sőt, szerintem az a legkevésbé. Baromi sok portja van, sok SOC és GPU nagyobb üzemidő és sokkal brutálisabb teljesítmény.
Én pl fixen pro ra váltok ha letérdel az m1 air, bár 4 éve napi szinten hibátlanul megy, pedig kapja rendesen. -
Csandi
addikt
Konkértan csak a 120hz miatt vettem 15 pro-t és nem simát. Ezerszer jobb azt a folyamatosságot látni, néha véletlen mellényomok és bekapcsolom a low battery modeot ami leveszi 60hz-re a képet ugye, olyan laggos szar hozzá képest mint az állat. Sima monitor ugyanez, nem kell cs-zni rajta, a sima görgetés és böngészés is jobb több hz-en. Azért fontos mert már ALAP.
Sima monitorjaim is 2015-16 óta 144hz legalább, 60hz eltűnhet. -
Pano
veterán
Itt a pro nagyobb teljesítményre képes. Főként az aktív hűtés miatt stabilabban terhelhető.
Egy iPad-nél meg hiába van benne az M-es proci, semmivel nem tudod a Pro-t több mindenre használni mint egy Air-t az iPadOS limitációi miatt. Évek óta képtelen kihajtani. Ott csak a kijelzővel tud érdemben többet. -
Pano
veterán
Lehet, hogy neked pont nem fontos de nekem és sokaknak pl nagyon is. Örülj neki, hogy téged ez a probléma nem érint.
Mivel nekem minden kijelzős eszközöm már magas képfrissítéssel működik, a 60Hz borzalmasan zavarja a felhasználói élményemet. Próbáltam többször is hozzászokni, de nagyon bosszantott.Egy esetben nem zavar csak, az a munka. Mert pl egy CLI-hez minden tekintetben értelmetlen.
Egy 150 ezer forintos noti esetén elviselném, hogy ez az olcsóság ára, de egy macbook nem az a kategória. Igaz, elismerem: méregdrága thinkpadek többségében is még 60Hz-es panel van. De azt mondjuk nem is venném magáncélra, csak munkára.Igazából ebben a szegmensben már benne kell lennie egy ilyen technológiának. Ha 120Hz-es panelt raknak bele azzal nem veszít senki: akinek nem kell használja 60Hz-en, akinek meg fontos annak ott van.
iPad esetében megértem a döntést, mert főként azzal lehet eladni a Pro-t. De egy macbooknál ez már nem játszik. -
ilor14
aktív tag
Átlag használatnál igazából nem sok mindent számít, munkánál meg méginkább kevésbé számít, mivel a legtöbb tartalom statikus lesz ígyis-úgyis.
Volt 14"-os MacBook Pro-m, de nem éreztem, hogy annyira sokkal többet nyújtott volna az, hogy 120 Hz-en mozog a terminálom és nem 60 Hz-en, ahogy a Visual studio code-nál sem számított túl sokat, hogy most 60 Hz-en mozog vagy 120 Hz-en.
Játékoknál érezhetően jobb a magasabb frekvencia, ahogy telefonon is tök logikus, mivel kisebb képernyőn sokkal többet kell görgetni, de munka közben vagy átlagos használatnál semmi pluszt nem ad azon kívül, hogy jobban meríti az eszközt.
Windowsos céges laptopon tök mindegy, hogy 144 Hz-es monitoron vagyok vagy a saját kijelzőjén, az egész Windows úgy akadozik ahogy van, semmit sem számít.
(Átállítottam 60 Hz-re megnézni, tök szar mindkét beállításnál a görgetés). -
Synthwave
HÁZIGAZDA
Az első ablakmozdításnál vagy görgetésnél kivájja az ember szemét, de normális egeret használva is lerí a magasabb beviteli késés, így a láthatóság mellett érezhető is a különbség.
Egy műanyagházas, fapados random notesznél talán megértem, de több százezres "prémium" gépeknél eléggé gáz a hiánya.
-
cucka
addikt
A belépő Macbook Air 500 ezerért nekem egész jó vételnek tűnik, főleg a mostani horrror hardver árakat nézve.
-
Sinesol
veterán
Nem tudom miert lett hirtelen ennyire fontos, semmi gond nincs a 60hz-es kijelzővel, nem ezen fogsz Counter Strike-ot tolni. Telón is ment a rinya, de őszintén szólva olyan tul nagy előnyét nem látom a 120hz-nek, régi 60hz telóhoz képest valamelyest észrevehető, de nem egy világmegváltó dolog.
-
Pano
veterán
Úgy néz ki az alapmodell iPhone 17-be megérkezett 120Hz-es kijelző feleslegesen adott okot reményre. iPad Air és a Macbook Air is maradt 60Hz-en.

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xbox tulajok OFF topicja
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- Automata kávégépek
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Milyen okostelefont vegyek? OFF topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Motoros topic
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- További aktív témák...
- HP Elitebook 840 G3,FHD,14",i5-6300U,8GB DDR4,256GB SSD,WIN11
- ÚJ Bontatlan Macbook Pro 16,2 M5 MAX 18CPU/32GPU 36GB/2TB SSD Magyar billent Azonnal átvehető.
- LENOVO ThinkPad T460,14",FHD,i5-6300U,8GB RAM,256GB SSD,WIN11,DUPLA akku
- LENOVO ThinkPad X260,12.5",i5-6300U,8GB DDR4,256GB SSD,WIN11
- Lenovo Thinkpad L380,13.3" FHD,i3-8130U,8GB DDR4,128GB SSD, WIN11
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciácal
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Blue Titanium-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4692, 92% AKKSI
- DELL Latitude 7300 - 13"Full HD IPS - i5 8365U - 8GB - 256GB SSD - Win11 PRO
- PlayStation 5 Slim (lemezes) + kontroller 6 hónap garancia, számlával!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest