Aktív témák
-
Lortech
addikt
válasz
Briganti #1198 üzenetére
Mi az akadálya annak, hogy a 3. 4-es alapján rendezz.
SELECT * FROM materia WHERE cod LIKE '$cod%' ORDER BY SUBSTRING(cod,8,4) DESC;
Ha nálad nem megy ez, akkor írd le, mi a hiba. mysql_error() stb.
Másik megoldásnál: Nem kell szétszedned 4-esekre, a meglévő kód maradhat úgy, ahogy van, és beszúrsz egy új mezőt a táblába, ahol csak a rendezés alapját képező 4-számjegy áll, és azalapján rendezel. -
Briganti
tag
válasz
Jester01 #1195 üzenetére
hat ez nem akar menni, betettem siman csak kod szerint csokkeno sorrenbe rendezze, most ugytunik jo, de nemtudom milesz ha nagyobb szamok fognak bejonni ... azert beteszem a kodot, mert kivancsi lennek mi a megoldas ...
... es hogy miert nem raktam kulon cellakba? ... ense tudom, talan hogy gyujtsem a bajomat :(
if (isset($_GET['cod'])) {
$cod=$_GET['cod'];
$req=1;
}
if (isset($_GET['denumire'])) {
$denumire=$_GET['denumire'];
$req=2;
}
$result_str=''<table align=center border=1><tr><th>COD</th><th>Denumire</th><th>PU</th><th>Ban</th><th>Stoc</th></tr>'';
switch ($req) {
case 1 :
$sel=mysql_query(''SELECT * FROM materia WHERE cod LIKE '$cod%' ORDER BY cod DESC'');
while ($res=mysql_fetch_array($sel)) {
$cod=$res['cod'];
$denumire=$res['denumire'];
$pu=$res['pu'];
$buc=$res['buc'];
$money=$res['money'];
$cod_1=substr($cod,0,4);
$cod_2=substr($cod,4,4);
$cod_3=substr($cod,8,4);
$cod_4=substr($cod,12,4);
$result_str=$result_str .''<tr><td>$cod_1-$cod_2-$cod_3-$cod_4</td><td>$denumire</td><td>$pu</td><td>$money</td><td>$buc</td></tr>'';
}
break;
....
Es a Tablazat:
cod denumire pu money buc
0002000000010001 ESSO ULTRA 10W40 - 4LT 10.37 RON 0
0002000000020001 ESSO ULTRA 10W40 - 1LT 10.88 RON 0
0002000000030001 ESSO ULTRA UNIFLO DIESEL 15W40 - 1LT 8.7 RON 0
0001000000010001 MOBIL SYNT S 5W40 - 4LT 18.82 RON 0
0001000000020001 MOBIL SUPER S 10W40 - 4LT 13.18 RON 0
0001000000030001 MOBIL SUPER M 15W40 - 4LT 9.47 RON 0
0001000000040001 MOBIL SUPER M 15W40 - 1LT 10.11 RON 0
0002000000030002 ESSO ULTRA UNIFLO DIESEL 15W40 - 1LT 8.13 RON 0
es ha en a kodhoz beirom hogy: 00010000
akkor nekem a kodok sorrendje ugy kell legyen hogy:
0001000000040001
0001000000030001
0001000000020001
0001000000010001
....
most ez igy mukodik, de ugylenne az igazi hogyha nekem az a 4 szam szerint rendezne :) -
tzs84
tag
ha úgyis részekből áll az a kód, akkor egyszerűbb lett volna felbontani mezőkre, és nem sztringben tárolni, hanem megfelelő méretű intekben, így hatékonyabban lehetne indexelni is és sokkal könnyebb lenne kezelni, lekérdezésnél meg simán CONCAT_WS()-el összerakod
-
Lortech
addikt
válasz
Briganti #1194 üzenetére
Azt gondoltam, hogy nem megy, de miért nem? Mert nekem elsőre ment.
csak nem kapom meg en a teljes cod reszletet, es nemtudom az order by -ba azt irtni hogy substr($cod,8,4)
Ezt nem egészen értem, illetve többféleképpen is tudnám értelmezni. Valami egzaktabb nyelvezettel le tudnád írni? Esetleg példával szemléltetve.
[Szerkesztve] -
Jester01
veterán
válasz
Briganti #1194 üzenetére
A substr az sql függvény is, ne php részben használd. Magyarul szedd ki az aposztrófokat körüle:
$sel=mysql_query(''SELECT * FROM materia WHERE cod LIKE '$cod%' ORDER BY substr(cod,8,4) DESC'');
MOD: ja most látom, nem is a php részben volt, de ettől még nem kellenek oda az aposztrófok (mivel úgy string konstans lenne).
[Szerkesztve] -
Briganti
tag
válasz
Lortech #1193 üzenetére
oszinte legyek nem is probaltam eddig, mert nem tudtam hogy lehet ilyent, csak magyarazas kozbe jutott eszembe, hogy hatha igy jobban megertitek ... na de most kiprobaltam s ugyse megy, mert masik problemaba utkoztem ...
$cod=$_GET['cod'];
$sel=mysql_query(''SELECT * FROM materia WHERE cod LIKE '$cod%' ORDER BY 'substr(cod,8,4)' DESC'');
tehat en ajaxot hasznalok az oldalamon, es minden keyup-nal hogyha a biert karakterek szama meghaladja a 8-t nekem ellenorzi az adatbazist, es ha mar van ahoz hasonlo akkor azokat kilistazza, azzal nincs is gond ...
csak nem kapom meg en a teljes cod reszletet, es nemtudom az order by -ba azt irtni hogy substr($cod,8,4), es az sql-t nem vagom annyira, hogy tudjam hogy hogy lehet ezt megcsinalni ... -
Briganti
tag
hellosztok, szuksegem lenne egy kis segitsegre:
egy tablazatnak a COD oszlopaban tarolok egy 16 jegyu szamot, es ennek a szamnak negyessevel van ertelme, tehat nekem ugyvan a tablazatba hogy: 0001000000010001
es felbontva ugy nez ki hogy :
[0001] [0000] [0001] [0001] => [termek csalad] [N/A] [termek] [ara]
es amikor en listazom akko a termek sorszama szerint kene sorrendbe rakja, tehat valahogy ugy nezne ki hogy:
SELECT ..... ORDER BY ' substr(COD,8,4) '
nemtudom eleg erthetoen leirtame, de ha esetleg lenne erre megoldas szuper lenne :D mert igy szep s jo lenne, de tudtom szerint nem lehet ilyent ...
koszi!
[Szerkesztve] -
Lortech
addikt
válasz
paramparya #1188 üzenetére
Akkor jó. Régebben belefutottam ebbe, és mintha csak innodb akarta volna az igazat. Azóta biztos változott a helyzet.
-
vakondka
őstag
Hogy lehet a következő autoindex értékét megváltoztatni egy táblában ?
-
alitak
senior tag
datetime típusú mezőből vissza lehet valahogy kapni az értéket nem dátum formában? (tehát nem xxxx-xx-xx xx:xx:xx alakban, hanem ömlesztve, egy 14-jegyű számként)
Vagy marad a trimmelgetés... -
100b
tag
Sziasztok!
Valaki tudna segíteni abban, hogy hogyan tudok PHP-ból Ms Access adatbázishoz csatlakozni munkacsoport információs fájl-on keresztül (MDW). Anélkül megy, de MDW-vel nem. A következő köddal próbálkozom:
<?
$mydsn=''Driver={Microsoft Access Driver (*.mdb)};Dbq=C:\db1.mdb;Uid=user;Pwd=password;'';
$conn=odbc_pconnect($mydsn, '''', '''' );
?>
Természetesen az user és a password helyett a működő felhaszálónevet és jelszót használom (és próbáltam aposztrófffal és anélkül is), de nem megy.
Valakinek ötlete?
Előre is köszi! -
D.R.O.
tag
Hello!
Lenne egy technikai kérdésem a php - mysql párosról.
Ti melyik karakterkódolást használjátok és miért? Ugye - szerintem - van a két általában használt a latin2 meg az utf8. Végül is az érdekelne melyiket ajánlott használni. Esteleg melyikkel egyszerűbb az élet, vagy teljesen mindegy? -
szicsu
őstag
Hi!
a mysql hibát dob az alábbi lekérdezésre , de nem tudom hogy miért?
select id_gyumi as gyum from gyumolcs where gyum='11'
mysql válasza: #1054 - Unknown column 'gyum' in 'where clause'
mit rontok el? -
szicsu
őstag
Hi!
van egy táblában egy mező:
szam smallint(5) unsigned default NULL,
és azokat a rekordokat szeretném kiszürni a táblából, ahol a szám értéke NULL
Csak valahogy nem akar összejönni a lekérdezés -
alitak
senior tag
válasz
mandrake83 #1172 üzenetére
Örülök, hogy megoldódott a probléma, de a smile nem sormintának van.
-
tzs84
tag
válasz
mandrake83 #1168 üzenetére
includes/database.php
database függvényben
a vége felé be is van írva, csak ki van kommentezve
//@mysql_query(''SET NAMES 'utf8''', $this->_resource);
ez elől vedd ki a //-t
ha ígyse jó akkor még az utf8-at próbáld latin2re cserélni -
alitak
senior tag
válasz
mandrake83 #1168 üzenetére
connect, és select_db után:
$par = ''set names 'latin2''';
mysql_query($par);
$par = ''set character set 'latin2''';
mysql_query($par); -
tzs84
tag
válasz
mandrake83 #1166 üzenetére
ahol csatlakozik a szerverre Joomla oda írj egy ilyen lekérdezést:
''SET NAMES 'latin2'''
lényeg hogy minden csatlakozáskor lefusson ez a többi lekérdezés előtt
nekem így sikerült megoldani hasonló problémát -
mandrake83
csendes tag
Sziasztok! Problémám a következő. Az uw szerverén csináltam egy honlapot Joomla rendszerben. A probléma az, hogy a phpmyadminban az adatbázis latin2_hungarian_ci. Ezzel nem is lenne semmi probléma működik minden ékezet ! Egy darabig! Minden reggel ha megnézem a honlapot az ő és ű betűket kérdőjelek váltják fel. Érdekes...Aztán irány a phpmyadmin a nyelv ott még mindig latin2_hungaria_ci. Ezt átállítom latin2_general_ci-re, majd rögtön vissza latin2_hungarian_ci-re. Ezek után kb 10 perc múlva és gyakori frissítgetések után újra működnek az ó és ű betűk. Van valakinek valami ötlete, hogy mi9 lehet a gond? kezd nagyon idegesítő lenni... Gondolom az uw szervere futtathat le valami szkriptet, vagy nem? Naponta kb 2-szer jön elő a probléma, szóval naponta kétszer eltűnnek az ékezetek és ez elég gáz...
Előre is köszi a válaszokat! -
DeniBoy
aktív tag
[Szerkesztve] -
szicsu
őstag
válasz
Briganti #1161 üzenetére
HI!
Én nem vagyok teljesen meggyőzödve, hogy egy dologról beszélünk,de azért megpróbálom hátha:
tehát az előző hsz.-ben pár sor alapján :
if(isset($_GET['frist_id'])){
$frist_id=$_GET['frist_id'];
}
else{
$frist_id=0;
}
//elso lapbehívásnál $frist_id=0
$sql=''SELECT ID, Name FROM table WHERE Name LIKE '%_xxx_%' LIMIT $frist_id, 5''
$eredmeny=mysql_query($sql);
$x= ($frist_id==0)? 0:($frist_id-1);
while($sor=mysql_fetch_assoc($eredmeny)){
echo '<a ...php?frist_id=$x.......'
$x++;
}
a kimenetben keletkező linkek:
<a href=''...php?frist_id=0'' >n_xxx_2 ....
<a href=''...php?frist_id=1'' >n_xxx_8....
<a href=''...php?frist_id=2'' >n_xxx_12 ....
<a href=''...php?frist_id=3'' >n_xxx_28 ....
<a href=''...php?frist_id=4'' >n_xxx_113 ....
Majd valaki rákatt a n_xxx_28 as linkre, akkor újra tölltödik az odal.
a $frist_id=3 lesz
a linkek:
<a href=''...php?frist_id=2'' >n_xxx_12 ....
<a href=''...php?frist_id=3'' >n_xxx_28....
<a href=''...php?frist_id=4'' >n_xxx_113 ....
<a href=''...php?frist_id=5'' >n_xxx_234 ....
<a href=''...php?frist_id=6'' >n_xxx_537 ....
[Szerkesztve] -
Briganti
tag
hm javits ki ha tevedek, de ez a sor hogy (peldanak hasznaljuk azt hogy $frist_id=12):
$sql=''select ........limit ''.$frist_id.'',5'';
ez az csinalja hogy a listaba a 12-dik sortol kezdve kiir neke 5 darabot ... de ha az en listam csak 8 elemet tartalmaz ami igy nez ki hogy:
| ID | Name |
2 n_xxx_2
8 n_xxx_8
12 n_xxx_12
28 n_xxx_28
113 n_xxx_113
234 n_xxx_234
534 n_xxx_537
896 n_xxx_896
ennek a select ugy nez ki hogy:
SELECT ID, Name FROM table WHERE Name LIKE '%_xxx_%' LIMIT ??????? , 5
:) a gond a ???? jeleknel van, nekem a lista igy kene kinezzen hogy:
| ID | Name |
12 n_xxx_12
28 n_xxx_28
113 n_xxx_113
234 n_xxx_234
534 n_xxx_537
a te modszered erre is mukodne? vagy erre egyaltalan vlami egyszeru megoldas, vagy if-ekkel s while-okkal kell megbutykolni? -
szicsu
őstag
válasz
Briganti #1159 üzenetére
Hi!
Tehát van egy litád, amit részletenként akarsz megjeleníteni, úgy hogy a kiválasztot elem és után is legyen elem.
Ha az elemek id-val szeretnéd kezelni, akkor az elemeknek megfelelő sorrendben kell lenniük és rendezni kell id szerint (order by id). Ez szerintem nem a legjobb megoldás (ha tényleg erről van szó), mert ha hiányzik elem akkor már nem működik rendesen
Esetleg amit tudsz csinálni:
if(isset($_GET['frist_id'])){
$frist_id=$_GET['frist_id'];
}
else{
$frist_id=0;
}
$sql=''select ........limit ''.$frist_id.'',5'';
....
wihle($sor=mysql.......){
$x= ($frist_id==0)? 0:($frist_id-1);
echo '<a href=''.......php?frist_id='''.$x.'''>.....'';
$frist_id++;
}
Én valami ilyesmire gondolok, De a $_GET -ből jövő adatot kicsit jobban kell majd ellenőrizni.
[Szerkesztve] -
Briganti
tag
tehat:
van egy tablazatom 1000 recordal, en abbol kivalasztok 20 olyan elemet amelyiknek mondjuk a 'name' mezoje tartalmazza azt a szot hogy ''akarmi'', es en azt kilistazom de egyszerre csak 5-t, es ha raklikkelek akaemlyik elemre akkor nekem ugy kene kilistazza hogy a kivalasztott elem legyen a listaba az elso, es utanna a kovetkezo a 4 ...
ez az egesz mukodik ugy hogy ha az egesz listaval dolgozom, akkor csak simann beirtam hogy <a href= ...php?first_id=($id-1)>Elem</a> es ellenozrom hogy isset($_GET['first_id']) akkor SELECT ... LIMIT $first_id , 5 , ez igy mukodik mert az id autoincrement, es az szerint tudom az elem elhelyezkedeset a listaba, de ha mar megvaltozik a sorrend akor felborul az egesz, mert mondjuk nekem abba a 20-ba beleesnek 60-80 id-ju elemek es kivalasztom az elsot akkor nekem a 20-bol kiaakarja irni az 59-dik elemet ... ezert kellene nekem olyasmi hogy egyszer megnezzem hogy hogy a 60-s ideju elem hanyadik az altalam kivalasztott listaba es igy meghatarozni a LIMIT-t. lehet hogy megse olyan konnyu kerdes, de sajna az angoltudasom eleg gyatra ehez hogy a google a baratom legyen :)
nemtudom most mennyire ertheto hogy mit akarokm de remelm egy kicsivel megiscsak tisztabb :) -
Briganti
tag
hellosztok van nekem egy sztem egyszeru kerdes, de nekem megis magas
van egy select, mondjuk kivalaszt 10 elemet a listabol, es mondjuk hogy a 18 id-vel rendellkezo elem a harmadik helyen van ... egy parancsbol meg lehet oldani hogy LIMTI (id=18),10 .... vagy valami ijesmi? pliz segitsetek, kosz -
szicsu
őstag
hi ismét elakadtam
tehát a kód:
select termek,sum(db),min from termek left join.........
where min>sum(db)
group by id_termek
az kellene nekem ha működne, de valahogy a where záradék hibát dobnélküle minden jó, csak nem kapom meg azt amit szeretném
-
tzs84
tag
ilyenkor sokkal egyszerűbb ha simán lefuttatsz két külön lekérdezést a két táblára
nem kell mindent egy lekérdezésből megoldani
másikhoz meg próbáld a végére rakni a where-t, szerintem akkor is ki fogja szedni még a joinolás előtt
már nem emlékszem pontosan az általános szintakszisra, de a wherenek hátrébb kell lenni az biztos
gondold végig, a ''tábla1 left join tábla2''-ből kérdezel le, nem tábla1ből lekérdezel és ahhoz joinolsz
[Szerkesztve] -
szicsu
őstag
Hi!
Több táblát összefűzök left joinnal,minden műxik, de azt szeretném hogy a kiindulási táblat (amihez utána fűzöm a többit) szeretnám szűkíteni, de hogyan?
én így próbáltam de ez nem jó
select...... from tabla where mezo='ertek' left join........
ezt nem fogadja el a mysql. a where helyett mit használjak, vagy más megoldás? -
szicsu
őstag
Több táblában sorszámot (serial számot) keresek.
Az egyik táblában vannak az egyes alkatrészek amiket beszereltek egyes gépekbe.
A másik táblában tárolom a gépek adatait (közte a gép serial számát).
Az alkatrészek és a gépek serial hossza, formátum változó, tehát ez alapján nem tudom beállítani, hogy hol kell keresni. A kedves user meg azt szereti, hogy vonalkód olvasóval beviszi a számot és tudjon egyből mindent, nem hajlandó még a radio gombokkal foglalkozni.
tzs84:Köszi szépen , de én inkább a nyomatott médiát szeretem, és ez nekem bevált: [link]
A könyvben nagyon szépen le van írva normalizálás, és szemléletes példákkal mutatják be ''gyakorlatban''. -
szicsu
őstag
válasz
Jester01 #1143 üzenetére
Aha
Mert olyan lekérdezést szeretnék csinálni, ai több táblában keres egy értéket, és az eredmény tömbből tudom, hogy az adot érték melyik táblából származik.
Én valami ilyesmire gondolok:
Select 'tabla1' as tabla, id_tabla1 as id from tabla1
union
select 'tabla2' as tabla, id_tabla2 as id from tabla2
ettől van egyszerűbb? -
szicsu
őstag
Hi!
Hogy tudnék olyan éekérdezést csinálni, hogy a lekérdezésben szerepeljen a tábla neve is az egyik mezőben. -
VladimirR
nagyúr
válasz
tkazmer #1139 üzenetére
uj elem beszurasakor az elso mezonek olyan erteket adtal, amilyen mar szerepel a tablaban es az elso mezo primary key, vagy unique
ha primary key, akkor adj neki egy autoincrement-et, es az insert-bol hagyd ki (igy szepen sorszamozza majd magatol)
ha unique, vagy a fneti megoldas nem kivitelezheto, insert elott ellenorizned kell, hogy szerepel-e mar ilyen ertek a tablaban
szerk.: tovabba gyanus nekem az a 255 - milyen tipusu a mezo?
[Szerkesztve] -
tkazmer
addikt
Ez miért van, és hogy lehet kijavítani?
Duplicate entry '255' for key 1 in /nfs/extra/k/ke/keptarhelyem/wwwroot/image/keptarhely.php: mysql_query on line 832
mod:
megvan[link]
[Szerkesztve] -
AKTIVA
csendes tag
Sziasztok! Az AKTIVA Személyzeti Tanácsadó keres NAGYON SÜRGŐSEN két fő webfejlesztőt, PHP, MySQL, CSS ismeretekkel. Ha érdekel az ajánlat, küldd el önéletrajzodat az aktiva@aktiva.hu címre. Ha más lehetőségek érdekelnek, látogass el a www.aktiva.hu oldalra! Várjuk jelentkezésedet! AKTIVA
-
mandrake83
csendes tag
Sziasztok! Problémám a következő. Az uw szerverén csináltam egy honlapot Joomla rendszerben. A probléma az, hogy a phpmyadminban az adatbázis latin2_hungarian_ci. Ezzel nem is lenne semmi probléma működik minden ékezet !egy darabig! Minden reggel ha megnézem a honlapot az ő és ű betűket kérdőjelek váltják fel. Érdekes...Aztán irány a phpmyadmin a nyelv ott még mindig latin2_hungaria_ci. Ezt átállítom latin2_general_ci-re, majd rögtön vissza latin2_hungarian_ci-re. ezek után kb 10 perc múlva és gyakori frissítgetések után újra működnek az ó és ű betűk. Van valakinek valami ötlete, hogy mi9 lehet a gond? kezd nagyon idegesítő lenni... Gondolom az uw szervere futtathat le valami szkriptet, vagy nem?
Előre is köszi a válaszokat! -
VladimirR
nagyúr
válasz
Jester01 #1133 üzenetére
van egy tablam, amiben kulonfele elemek vannak
minden elemhez tartozik egy kategoria-azonosito, ami alajan szetvalogatom oket
es minden elemhez tartopzik egy ertek, ami alapjan rendezem oket
le tudom valahogyan kerdezni (egyszeruen, beagyazott select nelkul) az elso ot elemet kategoriankent?
vagy ehhez kategoriankent kell egy select?
szerk.: nem tudom, hogy ez miert valasz lett - mellekattintani egy dolog, de hogy csak az ok-ra bokes utan esett le, hogy ott volt a szovegdoboz felet egy masik post is....
[Szerkesztve] -
Briganti
tag
hozzateszem, hogy az oldalt ugy toltom be hogy egyik php-ba bele irtam hogy : header(''Location: masodik.php'') ... lehet ezt maskepp is?
-
Briganti
tag
hellosztok
file feltoltesbe kellene egy kis segitseg ...
tehat nekem van egy termek es egy hozzatartozo kep ... es ha kepet akarok cserelni akkor rendesen feltolti a kepet a serverre, es ha onnan atmasolom a gepemre akkor az uj kepet mutassam de az oldalon csak nagyon kesore frissiti a file-t ... en probaltam egy nagyon paraszt megoldast hogy vetettem egy sleep-t, de oda se rakhatok be 3-4 percet, vagy nemtudom mennyi kell ... biztos van ra egy esszeru megoldas is, de google-n se talalok semmit (azis lehet nemtudom mi utan keressek ....)
pliiz segitsetek -
szicsu
őstag
Hi!
Tudnátok valami mondani a mysql 5 és atanranzakció kezelésről?
Mert a könyvben amiben olvastam erről, az írta, hogy nagyon jó a taranzakció, csak sok erőforrást igényel... ez még mysql 4 vontkozott -
tkazmer
addikt
Ez a lekérdezés hogy lenne helyesen?
$sql1 = ''select * from fileinfo, public_status from gyujtemeny where fileinfo.id='$imgid' inner join gyujtemeny.id where gyujtemeny.id=fileinfo.gyujtemeny'';
Nem tudom, mennyire érthető, a lényeg, hogy szeretném kiválasztani a fileinfo táblából az összeset, és egyben szeretné megtudni, hogy az a gyűjtemény, amelyikbe a file tartozik, publikus e vagy sem(igaz, mivel 3 állapot lehetséges, ezt majd csak úgy tudom ellenőrizni, hogy egy tömbbe teszem az egészet, majd annak a megfelelő elemét összehasonlítom, de ez most sztem lényegtelen) -
Louloudaki
aktív tag
válasz
Forest_roby #1122 üzenetére
pdfek a tábla neve.
de valamiért mégse volt jó, mert a nagy pucolás után a kategória képe mégis fönt maradt. szal valami hiányzott belőle.
mindegy, nem variálok, marad az én verzióm. -
Forest_roby
őstag
válasz
Louloudaki #1121 üzenetére
Sztem a 2. is működne, csak nem tudom mik kellenek a ? -ek helyére. Az legalább még 10 karakter minusz! -
Louloudaki
aktív tag
válasz
Forest_roby #1119 üzenetére
az első változat működik.
és kb 10 karakterrel rövidebb az enyémnél.
nyertél. -
Louloudaki
aktív tag
válasz
Forest_roby #1119 üzenetére
ha kipróbáltam, megírom az eredményt.
-
Forest_roby
őstag
válasz
Forest_roby #1118 üzenetére
még mindig valszeg nem jó, mert nem ismerem az adatbázist, de így már elég rövid:
$sql=''select
k.kep_eleres katkep, t.termek_id termek_id, ?.pdf_id, ?.pdf_eleres, ?.kep_id, tk.kep_eleres kep
from
kategoria k, termek t, pdfek p, termek_kepek tk
where kategoria.kat_id=''' . $del . '''
and k.kat_id=t.kat_id
and t.termek_id=p.termek_id
and t.termek_id=tk.termek_id''; -
Forest_roby
őstag
válasz
Louloudaki #1117 üzenetére
hát elég fáradt vagyok, nem esküdnék meg rá hogy jó,de legyen:
$sql=''select
kategoria.kep_eleres katkep, termek.termek_id termek_id, pdf_id, pdf_eleres, kep_id, termek_kepek.kep_eleres kep
from
kategoria, termek, pdfek, termek_kepek
where kategoria.kat_id=''' . $del . '''
and kategoria.kat_id=termek.kat_id
and termek.termek_id=pdfek.termek_id
and termek.termek_id=termek_kepek.termek_id'';
remélem rövidebb! -
Louloudaki
aktív tag
válasz
Forest_roby #1116 üzenetére
mindegy, használja mindenki azt, ami neki tetszik.
tod mit, van egy ilyenem:
$sql='select kategoria.kep_eleres as katkep, termek.termek_id as termek_id, pdf_id, pdf_eleres, kep_id, termek_kepek.kep_eleres as kep from kategoria left join termek on kategoria.kat_id=termek.kat_id left join pdfek on termek.termek_id=pdfek.termek_id left join termek_kepek on termek.termek_id=termek_kepek.termek_id where kategoria.kat_id='''.$del.'''';
rövidebbet ki tudsz belőle hozni?
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
válasz
Louloudaki #1115 üzenetére
no offens, de szerintem meg pont a from -os a rövidebb.
left join helyett csak egy vesszőt teszel ki...
a szelektálás ( where rész ) meg sztem mindkét esetbe ugyan olyan hosszú, max egy and -del hosszabb a from-os.
De ezen nem fogunk össze veszni!
mod: igazából nem is értem, hogy mi haszna van a left ill right join -nak, számomra nem mutat semmi újat, de én még amatőr vagyok, biztos csak nem ismerem eléggé a mysql-t.
[Szerkesztve] -
Louloudaki
aktív tag
válasz
Forest_roby #1114 üzenetére
én több tábla összekötésére mindig a left meg right joint használom. ha jól írod a kapcsolatokat, akkor elvileg nem adhat hibát. az egyetlen hibalehetőség a using használata mysql 5.0-nál régebbi verzióban, mert ott még nincs támogatva (elvileg. még nem próbáltam).
az a jobb, amelyik jól működik.nemtom, én a joint szoktam meg, általában rövidebb is.
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
válasz
Louloudaki #1113 üzenetére
nekem a left join -ra volt hogy hibát dobott a mysql server *, de ha a from -ba több táblát tettem be azt mindig elfogadta. Melyik a jobb? /modjuk, hogy a select mindegyikre ugyanazt a végeredményt adja!/
*az otthoni gépemen lévő server, nem tudtam kideríteni az okát..., pedig szintaktikailag jó volt. -
szicsu
őstag
válasz
Louloudaki #1111 üzenetére
a mostani parancs, ami összeállt:
SELECT termek.id_tipus, tipus FROM termek, tipus WHERE id_gyarto =14 AND termek.id_tipus = tipus.id_tipus group by termek.id_tipus,tipus order by tipus
da amiket te javasoltál, nem igazán működnek, mert több eredményt adnak vissza. Nem egyesítik a tipus eredményeket -
szicsu
őstag
-
szicsu
őstag
Lenne egy kérdésem, ami kifogott rajtam:
van két táblám mysql-ben:
tipus [id_tipus, tipus];
termek[id_termek, id_gyarto, id_tipus, termek];
ezekből a táblákból azt szeretném megtudni hogy egy adott gyártotól milyen tipusú termékek vannak az adatbázisban.
Amivel probálkoztam: ''SELECT termek.id_tipus, tipus FROM termek, tipus WHERE id_gyarto ='14' AND termek.id_tipus = tipus.id_tipus''; de eza parancs kicsit több találatot ad mint kéne -
Briganti
tag
válasz
Louloudaki #1106 üzenetére
koszontem szepen!
-
Louloudaki
aktív tag
-
-
Briganti
tag
hellosztok, megkerlek valaki segitsen ki engem ...
egy tablazat Differentiator mezoje szerint akarok keresni, mondjuk hogy van benne egy ilyen hogy: ''elso, masodik qwe wer, harmadik qwe '' es en megkapom azt hogy ''masodik qwe wer'' (tehat a vesszok szerint fel van bontva a szoveg) ...
hogy kell megirni a selectet hogy nekem kivalasszon minden olyan sort amelyiknek a Differentiator mezoje tartalmazza ezt a szoveget (''masodik qwe wer'') igy egybe ...
en igy csinaltam:
$text=''masodik qwe wer'';
...WHERE Differentiator LIKE '%$text%' // probaltam ide oda szokozoket beszurni, de nem azt adta vissza ami nekem kellet volna ...
Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 13600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest