-
PROHARDVER!
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
tomi5244
őstag
válasz
szepi0808 #48738 üzenetére
Ez mondjuk nem meglepő
Akkor úgy kérdezem, hogy belinkelek egy videót. Ez ugyan kisebb vászon, de elég komolynak és feszesnek tűnik a rögzítési mód. Bydiumnál is így lehet? Azért rugózom rajta ennyit, mert 135"-nál már igen nagy a fesztáv, és ennyi pénzért jó lenne nem egy hullámos felületet bámulni
Van itt fix vászon tulaj? Legalább 120"-al
Köszi!
T -
Vitee
aktív tag
Ahogy írta, nála elég rég így megy, normal módban, vagy gondolom ez a high mód, de még mindig vibrál.
Valaki írta korábban, hogy ez lámpa/izzó cserével megoldódhat, mivel a lámpatesten belül az izzószál egyenetlensége miatt villog? Nem tudom, már nem emlékszem, lehet netto baromság amit írtam, de ha jól rémlik akkor izzó cserét ajánlottak.
Esetleg mivel fél éves a gép és gariidőn belül vagy megpróbálkozhatsz egy izzó cseréltetéssel vibrálásra hivatkozva, hátha. Meg kérhetsz akár egy takarítást is. -
-
proci985
MODERÁTOR
csereventit kb igy lehetne keresni, avagy talald meg azt a modellt, ami teljesiti a kovetkezo kriteriumokat:
- minosegi ipari gyartok termekei kozul akik gyartanak megfelelo csapagyazassal (San Ace, Sunon, Delta, YateLoon, Adda, ebmPapst, Nidec...)
- mi az ami megveheto privatban Europaban (nem csak 100as tetelben)
- megfelelo meretben
- megfelelo Val
- megfelelo teljesitmennyel
- megfelelo indulasi feszultseggel
- megfelelo legnyomassal es legszallitassal
- megfelelo MTBFel az adott uzemi ho mellett
- megfelelo kabelezessel es vezerlessel
- mindezt ugy, hogy a gyarinal amit a mernokok beleraktak jobb legyen
bocs, de nekem erre nincs also hangon ket napom. egy projektor 200-300wos fogyasztassal nem az a kategoria, hogy vesz az ember egy halk jominosegu 12Vs PCs ventit, aztan az majd a rendszerben biztos, hogy jo lesz.az SSO2 egy fluid-dynamic bearing (FDB) varians, masneven hydrodynamic bearing. egy idoben (S)FDBkent szoktak ra hivatkozni mert PC fronton eloszor a Sony FDBt hasznalo Scythe S-Flex terjedt el, de utana PC fronton boldog-boldogtalan sajat neven dobta piacra a variansait. az SSO2 is egy varians. ismerem a Noctua felet, van is itthon, meg egy kotegnyi mas gyarto hasonlo csapagyazasu megoldasa is (Scythe, Adda, Papst, Thermalright).
ha engem kerdezel en sajat projektorban nem cserelnek ventit es nem vennek hasznaltan olyan projektort, amiben igy lett halkitva a hutes. ahogy venticserelt tapot se vennek.
-
proci985
MODERÁTOR
w1070hez keresnek, nem w2000hez. utobbinal projektorbol lehet halkitani mar es eco modban ugy tud halk lenni. egyebkent az a Delta ami a w2000ben alapbol van minimum annyira jo, mint egy Noctua. egy retail oldalakon (oem cucc) 30USD koruli 70x70x25 FDB ventirol beszelunk. viszont 70mmes ahogy nezem kepek alapjan, olyat meg a Noctua eleve nem gyart.
SSO2 egy (Sony) FDB varians, ebbol a minosegi implementaciok hasonloan szoktak menni, csak PCs fronton sokfele neven van. projektorba jellemzoen csak ilyen mehet a magas uzemho miatt.
-
-
proci985
MODERÁTOR
A Barcoban azért lehetséges a venticsere mert 4 helyen méri a belső hőmérsékletet, a dmd chipet külön méri.
maskepp, a Noctuaval specifikacion kivul van jaratva es kevesebb lesz a legszallitas / legnyomas, de nem baj, mert van tobb szenzor, igaz az meg mindig nem tud mindent merni. mondjuk ha a legkondi tartja a 22 fokot es 40fokig van specen belul, akkor adott esetben nincs baj mert van +18 fok headroom.projektoroknal jellemzoen csak FDB jatszik a meleg miatt, ott pedig a motor es csapagyzaj jellemzoen elhanyagolhato. a halkitas itt azzal fog jarni, hogy melegebb lesz a projektorban. jok a Noctuak, de alapvetoen azokat a megbizhatosaguk es a hangjuk miatt szeretjuk, restriktiv rendszereknel altalaban ovatosan szokas oket ajanlani. vannak a Noctuaknal jobb megoldasok.
-
Vitee
aktív tag
válasz
Balázs Z. #48736 üzenetére
Talán Benqnál takarítanak garanciaidő alatt is, viszont ha jól rémlik saját költségen, gari idő vesztése nélkül, de lehet baromság amit írok, valaki javítson ki, ha nem így van.
A tiednél nem tudom, hogyan működik a hazai szervizelés, ki a hivatalos márkaszerviz.
De barbár módon szerelik a gépet. Nekem Batyo javított utánuk, beleszakították a csavarokat, eltört a műanyag menet szára is, ahol fut benne a csavar, nemhúztak meg csavarokat... -
tomi5244
őstag
válasz
adamsfamily #48733 üzenetére
Nincs most kapacitás időben és energiában sem, hogy magam csináljam meg.
Igazából az (is) érdekelne, hogy ezeknek a kereteknek milyen a vászonra való felhelyezése, rögzítése. Mennyire állítható utolag, ha megnyúlna, vagy hullámosodna a vászon.
Láttam rugós megoldásokat is, bár azok ezeknek a vászonoknak a többszörösébe kerültek. Pl UST projektorokhoz vannak nagyon pöpec vásznak.
Ha ez a Bydium megüti a normális minőséget akkor talán adnék is érte ennyit. De elég szegényes a google találatok eredménye.
-
Vitee
aktív tag
válasz
Balázs Z. #48730 üzenetére
Nekem w2000 van, karbantartás, takarítás után két héttel már poros volt, élesre is lehet állítani őket.
Kíváncsi voltam, így próbából vettem vadonat új gépeket, összesen 4-et, és dobozból kivéve mind poros volt, ezeket élesre is lehetett állítani. Ezek nulla órát mentek, de mind tele volt porral.
Szóval a kommersz dlp gépek mint a mieink hiába "zártak", mégsem azok. Így el kell fogadni, időnként amikor zavaró, kitakaríttatni és ennyi...
Vagy venni kell egy olyan gépet, aminek teljesen zárt a fényalagút és a dmd körüli terület, de nem találtam olyat ami nekem jó lenne... -
8
senior tag
Van most az Optoma ML1050ST+ projektornál jobb kisméretű, irodai ST gép?
(Ár mindegy.)szerk: főleg fényesebbre gondolok
-
tomi5244
őstag
Üdv!
Közel egy éve teljes megelégedéssel használom a W2000 vetítőm. Falra vetítek. Most, hogy közeledik a helyiség festése. Elgodnolkodtam, hogy maradjak e a falnál, vagy vegyek fix keretes vásznat. Mindenképp fixet szeretnék.
Méret: 135", legalábbis, most ennyi helyre tudok vetíteni
Ezt a Bydium márkát találtam 200-ért. [link] Nem tudom, hogy megér e annyit, hogy célirányosan vászonra, vagy simán a falra vetítek. Van két dugalj a falon, ezért viszonylag magasan van a kép, de vászonnal ezeket el tudnám takarni, ezáltal kicsit lejjebb is kerülhetne a kép. Mondjuk 150e környékén lenne még vászon? Bydium márkáról itt jókat olvastam.
-
Balázs Z.
tag
Sziasztok! Van egy kb fél éves Optoma HD144X-em, amit filmnézésre használunk otthon. Két problémám van vele: egyrészt valahogy por került bele, ami világost foltként jelenik meg sötét háttéren (még majdnem élesre is tudom állítani a porszemcséket/szöszöket). A lakás nem poros, és nincs állandóan előszedve a projektor, szóval elég fura, főleg hogy dlp rendszerű (elvileg abba nehezebben megy be a por, nem?).
A másik hiba, hogy eco módban villog a kép (nem szivárványosodás, konkrét vibrálás-villogás. Mint egy régi monitor, csak lassabb. Nyilván nem sötétedik el teljesen, de elég zavaró a világos jeleneteknél.A kérdésem, hogy ezek garanciális problémák-e, vagy így jártam? A villogás miatt kb. 3 hetes korától csak teljes fényerővel tudjuk használni, ami elég szar. Néha megpróbálom, hátha "megjavult" az eco mód, de hamar visszatér a villogás.
-
péjé
őstag
válasz
proci985 #48726 üzenetére
A Barcoban azért lehetséges a venticsere mert 4 helyen méri a belső hőmérsékletet, a dmd chipet külön méri. Amint gond van akár le is állítja a gépet, ezek 7/24-re tervezett nem kifejezetten otthoni vetítők. Ezt nem találod meg egy átlagos projektorban nem hogy egy belépő kategóriásban.
-
Atomgeszi
nagyúr
Most egyelőre az új vászonhoz nézem a méretet, ha jól értem így akkor megvetíti a képet:
Azt néztük, hogy 120" legyen azért, és 310 és 355 cm körülre tudjuk tenni a vásznat, de inkább 310-re tennénk, mert most 3,3-ról a 106" kicsit lehetne nagyobb is akár.
Nézem jobb oldalt ezt a screen gaint, de minél feljebb rakom, annál jobban elmegy a sárga irányba. 0.6 és 0.7 között írja optimálisnak. De szerintem ez biztos a kezdeti lámpa fényerővel számol, nem azzal, hogy veszít később a fényerejéből.
Az első izzónak az életciklusának felétől én már kevésnek éreztem a fényerőt 1.0-ás vászonnal... Új izzónál meg az elején optimális.
Ez akkor azt jelenti, hogy mégis csak jobb lenne a nagyobb fényerősítéses vászon?
Ja amúgy a plafon fekete lesz, a padló sötétbarna marad, és a vászon mellett két oldalt gipszkarton rejtett karnis lesz, és fekete blackout függönyt teszünk.. szóval elvileg minden adott lesz a jó képhez. -
Atomgeszi
nagyúr
válasz
proci985 #48726 üzenetére
Én is ecoban vagy smart ecoban használom, nem tudom pontosan, de azért elég hangos.
Nekem venti csere vagy hush box is jó lenne, csak kicsit legyen halkabb. Úgyis télig akarom megcsinálni az átalakítást a hálóban.
Amúgy miért ezek az UST projektorok terjedtek el?
Nálunk pl. az életben nem tudnék úgy kialakítani már szobát. Esetleg a pincét, de akkor oda megint levegőcserélő rendszert kéne csinálnom, hogy ne süljek meg a hőtől, meg akkor mindig lemászni a létrán.
De pl. most, hogy így gondolkodtam, hogy egyszer majd lecserélni a W1070 -et.. fogalmam sincs, hogy lesz-e egyáltalán alternatíva normál vetítési távra( 3,5 méterről 120"-t vetíteni)?!
Ja apropó, gain vászon.
Ha jól értem, 1.4-es vászon olyan helyre jó, ahol a projektor fényereje kisebb.
Gondolok itt arra, hogy ahogy mennek az órák a lámpájába, úgy csökken a fényereje. Tehát lehet, hogy 120"-ra nekem mégis csak valami 1.2-es vagy 1.4-es vászon kellene?Tudtok ajánlani vásznat, ami nem is full gagyi, de nem az a milliós kategória, és gipszkartonba süllyeszthető, és van neki legalább 80 cm fekete kifutója fent? Ahogy fentebb linkeltem, ez pont kérhető ilyen verzióban, de semmit nem tudok, hogy milyen minősége lenne.
[link]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Atomgeszi #48723 üzenetére
w2000 mondjuk eco modban epp elfogadhato, de azon van halkitas opcio is. igaz azt nagyon nem mertem hasznalni, mert szo szerint dol belole a meleg.
Vitee: venticsereben en nagyon nem hinnek. projektorba eleve kizarolag FDB es magnet bearinges venti mehet. a Benq W2000ben ahogy nezem ez a fo venti ami mindig megy. specifikacio nincs, de 100.000 ora MTBF alapjan ez egy szerver Delta, amit szerintem nem erdemes egy olcsobb (!) Noctuara lecserelni. 0.3A, 70mmes ventiknel ez nem tudom mekkora fordulatszamot jelent, de az durvan erosnek szamit.
-
péjé
őstag
-
Q
senior tag
válasz
r4pt0r #48213 üzenetére
"Most készült el hozzá egy hushbox is, amivel a "zaját" sikerült 10-20 dB közé szorítani, mondhatni hogy olyan halk mintha moziban lennék, erről majd valamikor lesznek képek."
Osztottál már meg képeket a hushbox-ról? Érik bennem a gondolat, hogy készítsek én is egyet. Egyszerűbb lenne egy működőt lemásolni
Úgy emlékszem, hogy péjé-nél is tervben volt egy doboz. Az elkészült végül?
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Atomgeszi #48718 üzenetére
en par honapja elegge alaposan utanamentem a temanak. leirast ugy nezd, hogy elso projektorom.
a W1070 es a W2000 kozott nagy kulonbseg nem volt. ahogy nezem a mainstream projektorok kb mind texas instruments DMD DLP chipet hasznalnak, a kovetkezo generaciobol pedig elerhetove valt egy olcso 0,47es 1920x1080pixeles chip, ami innentol kb az osszes 2000 eur alatti projektorba ment, a 0,65osok pedig kikoptak. valamennyit egyebkent optikabol lehet javitani a helyzeten, ld a Benq w2700 (ht3550), de az mar 1700 eur.
-
Atomgeszi
nagyúr
Köszi!
Szóval maradjak inkább W1070-en. 120" -hoz szintén 1.0-ás vásznat válasszak.
Azért gondoltam, hogy megkérdezem, mert átalakítom a hálószobát, akkor gondolkodjak-e valami plusz vezetékezésen, hogy a következő projektort hova rakjam.
ShortThrow mindenképp kiesik, mert a gardrób szekrény elé jön le a vászon, és nem akarom elé rakni semmit.
Tehát mindenképp olyan helyre gondoltam, mint ahol most a W1070 van.
A képe szép, meg mai napig frankó projektor, de azért 4K-ban biztos szebb lenne ilyen nézési távolságból ekkora képátlónál.
-
LuSa
csendes tag
válasz
rumkola #48714 üzenetére
Sziasztok,
Rumkola nem említette, hogy milyen képminőség számára az elfogadható. Én jó ideig használtam egy Sony VPL-DW120-as gépet, nappal is, közepesen vacak minőség mellett.
Ez a proji ma már nem sokat ér, szerintem 50k alatt simán megvan, ha van valahol használtan még.
Üdv,LuSa
-
-
Tamoo
nagyúr
-
Neoteric
addikt
válasz
Atomgeszi #48707 üzenetére
Nálam a W1070 kb egy 110"-os szürke falat vetít odahaza cinema modeban (ott kisebb a fényerő), és annak biztos kisebb a gainje mint 1.0. Szóval sztem fehéren elég 120"-ra is.
Vincent W2700-at reklámozta a minap, mint az "új" W1070, de pixel shiftes a 4K-ja és csak 0.47" a DMD. €1400-1500 újonnan.
-
Atomgeszi
nagyúr
Sziasztok
[link] Ezekről a Screengiotto vásznakról van valakinek jó vagy rossz véleménye, tapasztalata?
BenQ W1070 -hez kellene. Kb. 3,5 méterről vetítenék minimum 106" képet. Innen is nézzük. Pont a fejünk fölött van a gépezet. Bár lehet, hogy lehetne 120" is. Hely van és az évek alatt megszoktuk ezt a méretet.
Kérdés, hogy ezt még kényelmesen elviszi-e a BenQ?!
Jelenleg 1.0 -ás vászonra vetítetek.Következő projekt az lenne, hogy megcsinálnánk a rolós vászon helyett motorosra, ami eltűnik a gipszkarton mennyezetbe.
A mennyezet fekete lesz, a padló sötét barna most is. A vászon mögött sötétbarna gardrób van. Bal oldalt fehér a fal, de jobb oldalt sötét barna függöny van.Érdemes szerintetek 1.4 -re vagy 0.8-as vászonra váltani?
Amúgy filmnézés, PS4Pro megy róla.
Apropó: Összefoglalóban nincs ajánlott projektor. Van már valami emberi áron mért valódi 4K-s projektor, ami minimum hozná a W1070 szintjét mindenben(ha jobb az annál jobb)? Főleg a vászon 120" -ra való növelése miatt gondoltam rá.
-
Burki
aktív tag
Sziasztok,
Projektor választásában szeretném kérni a segítségeteket.
Anyukám alsó tagozatos diákokat tanít, és ha már a karantén ideje alatt rá voltak kényszerítve a digitális anyagok készítésére, szeretné ezt a vonalat folytatni, és feldobni egy kicsit az órákat prezentációkkal, interaktív anyagokkal. Van egy vetítőgéppel használt vetítővásznuk, alapvetően erre szeretnének a projektorral is vetíteni. Egy laptopról tudnák az anyagokat lejátszani, aminek HDMI kimenete van. Elsődlegesen az említett anyagok megjelenítése lenne a cél, de adott esetben jó lenne, ha egy filmet is le tudnának játszani vele. Felbontás tekintetében úgy gondolom, hogy nem feltétlenül elvárás a tűéles kép, a mobilitás viszont annál inkább. Mivel ketten a váltótársával szeretnék vásárolni az eszközt, így az árfekvés sem elhanyagolható.
Tudnátok ajánlani olyan gépet, ami ezeknek a paramétereknek megfelel, és (remélem nem írok nagyon naív értékhatárt) belefér mondjuk 30-50 ezres keretbe?Előre is köszönöm a segítséget!
-
vndlczndr
tag
Sziasztok,
kispénzű egyetemi projekthez keresek projektort az alábbi feltételekkel:
- kb. 1,5 méter vetítési távolság
- legalább ~2 méteres képátló a fenti távolságon (ebből adódóan számításaim szerint ~0,8 körüli throw ratio lenne jó)
- valami digitális bemenet (pl. HDMI)
- legalább ~720p felbontás (16:9-es képarány lenne a jobb, de igazándiból mindegy)
- maximum 100 000 forintos ár
- minél magasabb fényerő (világos környezetben is jó lenne, ha működne, de ha muszáj, tudunk sötétíteni)
A feladat nem egyszerű, a kérdésem a következő lenne: van ilyen modell, ami számlával beszerezhető? Ha nincs, akkor (felteszem ebből a legkönnyebb engedni) mekkora throw ratio jön ki ennyiből?
Köszönöm mindenkinek a segítséget! -
makkai
aktív tag
válasz
makkai #48585 üzenetére
Akinek esetleg érdekes lehet annak egy kis infó a témához.
Vettem egy KSTAR - MICROSINE 2000VA - LCD tiszta szinuszos szünetmentes tápegységet.
Rákötött eszközök.
- BenQ W2000 projektor max 380W
- Denon AVR x2500h max 500W
- 1db JAMO C912 SUB 80W
- PC i7 3770k, GTX9700, 1 SSD, 4 vinyó ~ 100-200W
- 2db USB-s vinyó dokkoló 4 db vinyóval
- 1 db routerMinden eszköz zökkenőmentesen, hibátlanul működik vele hálózatról és "szimulált áramkimaradáskor", akkumulátoros üzemben is.
A projektornál nem tapasztaltam képminőség romlást sőt, mostanában vibrált kicsit a fényerő "lámpa", mert már egy ideje takarékos üzemmódban használom "már épp terveztem, hogy átváltom kicsit normál módba" és érdekes módon most megszűnt.
Lehet, hogy ilyen "KÁROS" hatással van rá a szünetmentes tápegység a "BESZENNYEZETT" áramával?Hangban sem tapasztaltam számomra hallható minőség romlást, de ez szubjektív, lehet mérésekkel valaki bizonyítaná az ellenkezőjét. De mivel Én nem hallok romlást, le..arom!
A szimulált áramkimaradás ideje alatt, ami 126 másodperc volt, a felsorolt fogyasztókkal terhelve a 100%-os akku töltöttség 66%-ra esett vissza. Ezek alapján átlagos szintű fogyasztó használat mellett (filmezés, -10 dB AVR beállítás mellett) szerintem kb 5 percet bírhat.
Akkumulátoros üzem és a töltés ideje alatt viszont nagyon hangos a beépített ventilátor miatt (elnyomta az összes eszköz zaját bőségesen, persze akkor, amikor semmilyen hanganyag nem szólt), cserébe viszont a burkolata még csak kéz meleg se igazán lett.
Kb. ennyi az eddigi tapasztalat, a többit az idő fogja megmutatni. Eddig nem bántam meg a megvásárlását.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- AKCIÓ! Xiaomi G34WQi 34 UWQHD 180Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- AKCIÓ! GIGABYTE B360 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest